+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Tuesday, November 18, 2008

Dilema penjual petrol

Kosmo Online


MUHAMMAD NIZAR bertanyakan sesuatu kepada anak Allahyarham Mohd. Khairuddin Mohamed Isa, Zaidatul Akmal selepas menyampaikan sumbangan kepadanya di Ipoh semalam.


IPOH - Semua 290 ahli Persatuan Peniaga-Peniaga Petroleum Perak (PPDA) tidak lagi mengamalkan penyimpanan stok bahan api dalam kuantiti yang banyak bagi mengelak menanggung kerugian sekiranya harga petroleum dan diesel diturunkan oleh kerajaan.

Presidennya, Ng Bee Keong berkata, sebelum ini sebahagian besar pengusaha stesen di negeri ini akan menyediakan simpanan minyak untuk tiga hari bagi mengelak terputus bekalan, tetapi pada masa ini mereka hanya menyediakan bekalan untuk dua hari.

"Sejak 23 Ogos hingga 1 No- vember lalu, pengguna semakin bijak di mana mereka akan menunggu pengumuman harga baru sebelum membuat pengisian. Mereka juga hanya mengisi minyak pada kadar minimum bagi mengelak kerugian.

"Keadaan ini tentunya menyebabkan semua pengusaha mengalami kerugian kerana sebahagian besar bekalan minyak yang dibeli dengan harga mahal terpaksa dijual pada harga baru yang lebih murah. Jadi untuk elak kerugian banyak, kami kurangkan simpa- nan stok," katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap pada majlis Makan Makan Sambutan Ulang Tahun PPDA ke-60 yang turut dihadiri Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin di sini semalam.

1 comments:

Mohd Afnan said...

Bagi saya masalah yang dihadapi oleh pengusaha stesen minyak boleh diselesaikan sendiri. Mereka mampu merancang strategi yang bagus untuk mengawal pembelian stok supaya mereka tidak mengalami kerugian yang teruk...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |