+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Saturday, April 4, 2009

Mahkamah benar Nizar cabar Zambry

kosmo online


NIZARZAMBRYKUALA LUMPUR - Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin semalam diberi "lampu hijau" oleh Mahkamah Tinggi di sini untuk mencabar kesahihan pelantikan Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak.

Ini berikutan keputusan Hakim Abdul Aziz Abdul Rahim bahawa permohonan yang difailkan oleh Mohammad Nizar pada Februari lepas adalah tidak remeh, tidak menyusahkan dan mempunyai kes prima facie untuk dihujah di mahkamah.

Hakim Abdul Aziz berkata, dalam hujah mereka, peguam kedua-dua pihak bersetuju bahawa mahkamah tidak boleh menghakimi keputusan Sultan Azlan Shah melantik Zambry sebagai Menteri Besar dan tidak membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak.

Malah, kata hakim itu, dalam permohonannya, Mohammad Nizar cuma mempersoalkan kesahihan pelantikan Zambry sebagai Menteri Besar.

Peguam Sulaiman Abdullah mewakili Mohammad Nizar manakala Peguam Kanan Persekutuan, Datuk Kamaludin Said mewakili Jabatan Peguam Negara dalam kes itu.

Hakim Abdul Aziz menetapkan Rabu depan untuk pengurusan kes itu dan memerintahkan Sulaiman memfailkan dokumen berkenaan termasuk afidavit selewat-lewatnya Selasa depan.

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |