+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Monday, May 19, 2008

Pasport: Waytha kata Syed Hamid bohong

Malaysiakini

K Kabilan | May 18, 08 7:31pm

Pengerusi Barisan Bertindak Hak Hindu (Hindraf), P Waythamoorthy hari ini mendakwa, kerajaan Malaysia berbohong mengenai status pasportnya.

waythamoorthy and malaysia passportKatanya, adalah 'tidak masuk akal dan satu pembohongan' apabila Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamid Albar mendakwa bahawa pasportnya tidak dibatalkan.

Malah, Waythamoorthy begitu kecewa apabila Syed Hamid mengenepikan isu dengan menyatakan mungkin berlaku salahfaham mengenai status pasport "yang mungkin telah tamat tempoh".

"Macam mana dia boleh berbohong begitu? Apakah pegawainya tidak memaklum kepadanya tentang apa yang berlaku kepada rakyat Malaysia di luar negara," soal Waythamoorthy.

Beliau berkata, pasportnya hanya tamat tempoh pada 2010.

"Masalah bermula bila saya pulang ke London dari Zurich pada 21 April dan dimaklumkan oleh pegawai imigresen Britain di lapangan terbang Gatwich bahawa kerajaan Malaysia telah membatalkan passport saya," katanya kepada Malaysiakini hari ini.

"Adakah Syed Hamid menyatakan bahawa plihak berkuasa imigresen Britain yang berbohong?" katanya ketika dihubungi melalui telefon.

Jumaat lalu, Waythamoorthy mendedahkan dalam satu kenyataan bahawa pasportnya telah dibatalkan. Pada hari yang sama Syed Hamid menafikannya.

Syed Hamid berkata "salahfaham" itu berlaku mungkin kerana pasport Waythamoorthy telah tamat tempoh dan boleh diperbaharui di pejabat Pesuruhjaya Malaysla di London.

Paksa pulang

Menjawab kenyataan menteri tersebut, Waythamoorthy berkata Syed Hamid cuba mengelirukan rakyat berhubung perkara itu.

Beliau juga menyuarakan rasa terperanjatnya kerana menteri tersebut mengeluarkan kenyataan berdasarkan kepada kemungkinan tanpa mengesah faktanya.

Waythamoorthy berkata, beliau dibenarkan masuk dan tinggal di United Kingdom selama enam bulan pada 2 April 2008 selepas kepulangannya dari India.

Menurutnya, tidak ada mana-mana negara yang akan membenarkan orang asing masuk ke wilayah mereka sekiranya tempoh tamat passport mereka kurang daripada enam bulan.

Waythamoorthy yang tinggal di UK selepas kerajaan menahan lima pemimpin utama Hindraf di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), berkata kerajaan mahu memaksanya pulang ke Malaysia untuk ditahan di bawah ISA.

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |