+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Friday, June 20, 2008

Dua dakwa polis paksa seks oral

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | Jun 20, 08 4:16pm

Empat didakwa didera oleh polis Kajang baru-baru ini, termasuk dipaksa mengadakan seks oral, disembur racun pembunuh nyamuk di bahagian muka dan menjilat kasut anggota polis.

"Semasa proses siasatan, selepas menerima reman pertama, anak guam saya telah dipukul dan dua daripada suspek dipaksa melakukan oral seks," kata peguam mereka, Kartigesan Shamugam.

Mereka berdua, termasuk seorang suspek bawah umur, dipaksa melakukan seks oral antara satu lain di depan sekumpulan anggota polis, seorang berpangkat sarjan.

Lima orang, termasuk keempat-empatnya, ditahan mulai 29 Mei lalu dan ditahan reman selama lapan hari di ibu pejabat polis daerah (IPD) Kajang.

Mereka seterusnya ditahan reman lagi di Cheras, Dang Wangi dan Brickfields masing-masing selama lima, satu dan tiga hari.

suhakam police abuse pc 200608 karthigesan siva subranamiam"Lima ditangkap. Seorang telah dibebaskan (selepas itu) dan dia tidak mahu membuat sebarang laporan polis kerana tidak disentuh (didera)," kata peguam itu (foto, kiri) dalam sidang medianya dengan pesuruhjaya hak asasi Datuk Siva Subramaniam di pejabat Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) hari ini.

Keempat-empat membuat laporan polis di IPD Dang Wangi, tambah peguam itu.

Tarikh tepat penderaan tidak dinyatakan, kata peguam itu lagi, namun mereka dipercayai didera dalam tempoh reman tersebut – lima hari bagi kali pertama dan kemudian ditambah tiga hari.

Kejadian penderaan pertama – melibatkan seks oral – kemudian diadukan kepada majistret Kajang sewaktu mereka dibawa untuk lanjutan tempoh reman.

"Selepas mereka mengadu kepada majistret, tempoh reman disambung lagi tiga hari. Selepas itu mereka dipukul lagi. Mereka ditanya (oleh polis), kenapa mengadu kepada majistret?

"Menurut anak guam saya, mereka dipaksa menjilat kasut polis serta racun pembunuh nyamuk disembur ke muka mereka," katanya.

Bapa tahanan juvana itu membuat aduan kejadian luar biasa ini di balai polis Salak Selatan Baru pada 9 Jun.

Dua hari kemudian, beliau membawa kes tersebut kepada pengetahuan Suhakam.

Kelima-lima suspek ditangkap bagi siasatan kesalahan rompakan berkumpulan bawah Seksyen 391 Kanun Keseksaan.

Ketika di IPD Cheras, kata Kartigesan, suspek tidak membuat laporan kerana takut dibawa kembali ke IPD Kajang dan dipukul sekali lagi.

Menurutnya lagi, sekarang ini tiga daripada suspek termasuk remaja itu telah dibebaskan, manakala dua lagi dipercayai masih berada di penjara Sungai Buloh kerana gagal membayar ikat jamin.

Subramaniam mengesahkan Suhakam menerima aduan rasmi daripada bapa suspek dan pihaknya telah mengirim surat memohon penjelasan daripada ketua polis daerah Kajang pada Jumaat minggu lepas.

"Suhakam memandang serius isu ini dan akan mengambil tindakan sewajarnya selepas memperoleh maklumat terperinci dan kami percaya bahawa perkara ini dalam siasatan aktif pihak polis," katanya.

Beliau menambah, kejadian itu telah dirujuk kepada ibu pejabat polis persekutuan Bukit Aman.

"Kita juga telah merujuk kes ini kepada pihak atasan (polis) dan kami telah menghantar satu salinan (aduan) kepada Bukit Aman bagi perhatian ketua polis negara," katanya.

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |