+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Wednesday, June 18, 2008

Tiada niat susahkan rakyat - Pak Lah

Utusan Online


Abdullah Ahmad Badawi dan Musa Aman mendengar penerangan daripada Raymond Tan (dua dari kanan) mengenai projek yang bakal dibangunkan oleh Setia Berhad Group semasa merasmikan penutupan Persidangan Ketua Pegawai Eksekutif Antarabangsa di Kota Kinabalu, semalam.
HASH(0x26e814c)


KOTA KINABALU 17 Jun - Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, kerajaan tidak sesekali berniat untuk menyusahkan rakyat dengan menaikkan harga petrol dan diesel sehingga menyebabkan kehidupan mereka menjadi lebih sukar dan tertekan.

Perdana Menteri berkata, keputusan menaikkan harga bahan api itu sebenarnya adalah satu tindakan paling sukar terpaksa dilakukan oleh kerajaan bagi memastikan projek-projek pembangunan rakyat dapat terus dilaksanakan.

''Kenaikan harga minyak tinggi menyebabkan rakyat susah, kita memahami perkara ini, bukan kita nak menyusahkan rakyat. Buat apa kerajaan sengaja nak menyusahkan rakyat.

''Tetapi tentu ada sebab mengapa tindakan ini diambil, yang penting usaha dijalankan untuk meringankan beban yang dihadapi oleh rakyat," katanya.

Abdullah berkata demikian kepada pemberita selepas menutup Persidangan Antarabangsa Ketua-Ketua Pegawai Eksekutif 2008 (ICC2008), di sini hari ini.

Hadir sama pada program anjuran Kumpulan Yayasan Sabah itu ialah Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman, menteri-menteri Kabinet Sabah serta lebih 500 delegasi ketua pegawai eksekutif dari dalam dan luar negara.

Abdullah berkata, kerajaan pada masa ini berusaha sedaya upaya untuk meringankan beban rakyat kerana memahami kenaikan harga minyak menyebabkan harga barangan keperluan harian termasuk makanan turut meningkat.

Beliau berkata, kerajaan tidak boleh menanggung subsidi petrol dan diesel yang semakin bertambah berikutan kenaikan harga minyak mentah dunia, hanya kerana mahu mempertahankan harga bahan api daripada turut meningkat.

Jelas Perdana Menteri, wang hasil keuntungan jualan minyak tidak boleh dihabiskan semata-mata untuk menanggung subsidi kerana kerajaan turut mempunyai tanggungjawab melaksanakan projek-projek pembangunan.

''Satu pihak kita ada perbelanjaan pembangunan yang kita nak laksanakan, minyak yang kita perolehi bukan 100 peratus nak dibayar bagi tujuan subsidi. Kita perlu juga ada sekian banyak wang untuk pembangunan, itu yang penting.

''Memang kita ada hasil minyak tetapi kena tengok juga hasil minyak itu untuk apa, jika 100 peratus untuk subsidi selepas itu kita tidak ada wang lagi untuk pembangunan, sedangkan pembangunan mesti dijalankan dan kenaikan harga minyak juga perlu diberi perhatian.

''Ini adalah perkara yang perlu difikirkan masak-masak tentang pengagihan subsidi. Kalau semua belanja untuk beri subsidi tentu harga minyak dapat dikurangkan tetapi bagaimana dengan hal lain. Itu kita kena fikir," katanya.

Perdana Menteri berharap rakyat dapat memahami betapa kerajaan berdepan dengan masalah paling mencabar dengan kenaikan harga minyak dan pada masa sama turut merasai keperitan yang ditanggung oleh rakyat.

Abdullah turut melahirkan rasa bangga apabila ada pihak sudi menulis surat memberikan pandangan dan cadangan mengenai apa yang perlu dilakukan oleh kerajaan.

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |