+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Thursday, May 15, 2008

Pemuda PAS: Pecahkan monopoli Bernas

Malaysiakini

Siti Nurul Zahra Hamdan | May 15, 08 1:54pm

Pemuda PAS mahu monopoli Padiberas Nasional Berhad (Bernas) dipecahkan agar wujud persaingan dalam pengedaran beras bagi kepentingan nasional.

"Biarlah jangan ada monopoli supaya adanya persaingan yang kompetitif," kata ketuanya Salahuddin Ayub.

"Saya tidak keberatan jika saham itu dibuka untuk pihak luar, namun perlulah ia ditadbir dengan baik."

Salahuddin diminta mengulas perkembangan sebuah syarikat asing yang sedang menguasai kira-kira 30 peratus saham dalam Bernas.

"Hal ini telah pun dibentangkan di parlimen dalam usul saya dan (perkara) ini telah pun membuka mata ramai pihak," katanya, yang juga ahli parlimen Kubang Kerian kepada Malaysiakini.

Perkara itu telah disuarakannya dalam satu usul tergempar di Dewan Rakyat minggu lepas.

Wang Tak Co Ltd, sebuah syarikat yang berpangkalan di Hong Kong, sejak awal tahun lepas dilaporkan sedang menguasai saham Bernas sehingga lebih 25 peratus.

Syarikat tunggal pengedaran beras negara itu asalnya sebuah agensi kerajaan Lembaga Padi dan Beras Negara (LPN) yang diswastakan pada 1996.

Sementara angkatan muda (AMK) PKR pula mahu Bernas dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan supaya kepentingan nasional dapat dilindungi.

Timbalan ketua AMK Fariz Musa berkata kerajaan seharusnya membeli semula pegangan kira-kira 30 peratus saham syarikat pengedar tunggal beras negara itu yang kini berada di tangan syarikat asing.

"Seharusnya Bernas tidak diswastakan dan seharusnya dimiliki oleh kerajaan sepenuhnya," katanya.

"Saham yang dimiliki oleh pihak luar itu harus diambil kembali supaya kepentingan rakyat dapat dilindungi."

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |