KUALA LUMPUR – Kira-kira 89 pengusaha kantin di sekitar Lembah Klang yang bernaung di bawah Persatuan Kebajikan Pengusaha-Pengusaha Kantin Sekolah-Sekolah Daerah Hulu Langat mahu pihak berkuasa mengkaji semula kontrak mereka ekoran kenaikan harga barang ketika ini.
Setakat ini kebanyakan pengusaha kantin masih mengekalkan harga barangan tetapi mereka tidak dapat menjamin ia dapat bertahan lama.
|
|
Pengerusi persatuan itu yang juga satu-satunya organisasi bagi pengusaha kantin di Malaysia,
Khalid Khairi memberitahu, tindakan itu perlu memandangkan ramai pengusaha kantin kini bagai tersepit dengan kenaikan harga bahan mentah sedangkan kontrak mereka menetapkan harga jualan tidak boleh dinaikkan.
“Kami juga akan mengadakan mesyuarat bagi membincangkan isu kenaikan harga barang serta impak di kawasan masing-masing selain mengetahui masalah setiap ahli.
“Kami kini dalam dilema dan buat masa ini mahu atau tidak, kenalah bertahan. Selalunya pengusaha seperti kami kurang diberi perhatian,’’ katanya ketika dihubungi semalam.
Menurut Khalid, pengusaha kantin perlukan perhatian pihak berkuasa kerana kenaikan harga barang mentah memberi kesan serius terhadap operasi mereka.
Katanya, ia menyebabkan keuntungan tidak setimpal dengan modal.
Dalam pada itu, pengusaha kantin sebuah sekolah menengah di Jalan Peel, Zainal Ahmad, 58, keadaan sekarang mewajarkan mereka menaikkan harga.
“Saya dah 23 tahun berkhidmat di sekolah ini dan walau terdesak macam mana pun, saya tak ada pilihan, kena ikut kontrak.
“Kalau nak naikkan harga pun, kena tunggu tender tahun depan baru boleh bincang dengan pihak sekolah,’’ ujarnya.
|
|
Sementara itu, keluhan yang sama turut dirasai oleh Wan Zaharah Wan Mamat, 39, yang telah lapan tahun menguruskan kantin sebuah sekolah kebangsaan di Ampang.
“Saya masih jual nasi lemak berharga 50 sen, nak naikkan 10 sen pun susah dan kali terakhir saya naikkan harga ialah tahun lalu bagi nuget ayam sebanyak 10 sen dan itu pun sebab pembekal kena hantar terus ke sekolah,’’ katanya.
0 comments:
Post a Comment