+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Tuesday, May 27, 2008

Ahli Politik UMNO Terengganu Cukup Lemah.

Buletin Online

PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh SM Noor
Tuesday, 27 May 2008

The image “http://buletinonline.net/images/pas/thumb/umnolemah.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Sejarah politik Malaysia telah menyaksikan bahawa ahli-ahli politik UMNO dari Terengganu adalah diantara yang paling lemah di negara ini.

Sejak dari negara merdeka sehingga kini, rakyat Terengganu hanya mendapat satu kerusi sahaja untuk jawatan menteri penuh kerajaan pusat, samada UMNO menguasai negeri Terengganu atau pun UMNO kalah.

Berbanding dengan jiran yang paling hampir, Kelantan tetap memperolehi dua menteri penuh kerajaan pusat, walaupun telah kalah kepada PAS sejak tahun 1990.

Demikian dinyatakan oleh Tuan Haji Mohamad Draman, Timbalan Pengarah Institut Kajian Polisi (IKP) negeri Terengganu ketika dihubungi Buletin Online malam ini.

”Ahli-ahli politik UMNO sepatutnya mempunyai ‘political will’ yang tinggi dan boleh mendesak kerajaan pusat menambah kuota satu lagi jawatan menteri penuh,
”namun kelemahan mereka dalam tawar menawar kuasa politik menyebabkan rakyat Terengganu rugi.” kata Mohamad.

Selain itu, menurut beliau ‘maruah politik’ UMNO Terengganu juga begitu rendah dan tercalar, malah lebih rendah dari ahli-ahli politik UMNO dinegeri Malaysia Timur, Sabah.

Beliau berkata demikian kerana ahli-ahli parlimen dari Sabah berani bersuara di Parlimen menuntut royalti minyak ditambah dari kadar 5% yang sudah dinikmati oleh kerajaan Sabah sekarang.

”Terengganu ada tujuh ahli parlimen UMNO, termasuk seorang Menteri dan seorang Timbalan Menteri,

“tetapi malangnya tidak seorang pun yang berani bersuara menuntut semula royalti petroleum yang menjadi hak rakyat dan kerajaan negeri.” kata Mohamad sebagai mengulas isu tuntutan kembali royalti minyak kepangkuan negeri Terengganu.

”Bahkan sebenarnya UMNO Terengganu yang menyebabkan royalti tersebut ditarik dari negeri Terengganu pada tahun 2000 kerana Terengganu diperintah oleh PAS,
”sedangkan Sabah, walaupun pernah diperintah oleh parti pembangkang, ahli-ahli politik mereka lebih bijak tidak mendesak supaya kerajaan pusat menarik balik royalti,” tegas Mohamad

Mengulas tentang sikap ahli-ahli politik UMNO yang hanya membiarkan Menteri Besar bertindak sendirian didalam usaha menuntut royalti, Mohamad Draman yang juga bekas calon PAS bagi kawasan Pengkalan Berangan berkata, beliau amat kesal dengan sikap mereka.

Malaysiakini telah melaporkan bahawa beberapa bahagian UMNO Terengganu hanya menyerahkan usaha untuk mendapatkan kembali royalti petroleum negeri itu kepada Menteri Besar Datuk Mad Said.

Dalam laporan Malaysiakini menyatakan bahawa ketua-ketua penerangan UMNO Bahagian Hulu Terengganu, Kuala Nerus dan Dungun tidak mengetahu tentang kehilangan jumlah besar wang royalti tersebut.

Mohamad Draman berkata anggapan ahli-ahli politik UMNO bahawa wang tersebut tidak hilang tetapi mungkin disalurkan kepada projek-projek (persekutuan), menunjukkan mereka tidak peduli tentang hak rakyat dan tidak tahu prosedur perbelanjaan wang negeri dan wang persekutuan.

”Ahli-ahli politik UMNO sebenarnya tidak peduli samada wang royalti itu dikembalikan atau tidak, sebab itu mereka tidak mengambil tindakan apa-apa untuk ‘berdiri bersama-sama Menteri Besar Terengganu’, dan tidak menyokong usaha menuntut kembali royalti minyak yang digerakkan oleh NGO.” tambah Mohamad Draman

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |