+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Friday, March 6, 2009

S'gor kejar Dr Khir isu beli aset Arab Saudi

Malaysiakini

Mar 6, 09 6:46pm

Kerajaan Selangor hari ini mengejar lagi bekas menteri besarnya Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo berhubung pembelian aset di Arab Saudi yang berkemungkinan menyalahi Akta Pencegahan Penggubahan Wang Haram dan Akta Kawalan Pertukaran.

Dr Mohamad Khir mewakili anak syarikat kerajaan negeri Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) dalam pembelian hartanah Menara Al Marwa Makkah dengan seorang individu pada 2007, kata setiausaha politik menteri besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

al marwa tower part of the abraj al bait towers complex mekah mecca 250209 03Nik Nazmi Nik Ahmad, yang juga wakil rakyat Seri Setia, berkata kerajaan negeri berharap Dr Mohamad Khir dan individu tersebut - yang tidak dinamakan - "tampil kehadapan untuk menjelaskan perkara sebenar".

"PNSB juga telah mendapat khidmat nasihat daripada Bank Negara tentang perkara ini agar syarikat itu bersih daripada tuduhan bersubahat melakukan kesalahan di bawah (dua) undang-undang tersebut," katanya dalam satu kenyataan.

Menurut resolusi lembaga pengarah syarikat itu bertarikh 14 September 2007, PNSB memutuskan pembelian lima unit hartanah berharga RM8.3 juta.

"Bagaimanapun rekod menunjukkan bahawa di antara 17 September dan 19 September 2007, PNSB telah meremitkan (bayar) RM25.6 juta ke Arab Saudi untuk pembelian 12 unit hartanah.

"Kemudian di antara 25 September dan 3 Oktober 2007, PNSB telah menerima bayaran sebanyak RM17.2 juta daripada seorang individu yang dikatakan untuk penjualan tujuh unit hartanah dari Arab Saudi," kata Nik Nazmi lagi.

"Pembelian hartanah oleh PNSB dibuat dalam matawang Riyal sedangkan penjualan kepada individu tersebut (dibuat) adalah matawang RM.

"Sehingga hari ini, PNSB tidak mempunyai apa-apa rekod yang menunjukkan bahawa individu yang membeli hartanah daripada PNSB telah mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa untuk membeli hartanah di luar negara."

Read More...

Najib kah Si Gembala Kepada Kambing Hitam itu ???

Buletin Online

Written by Joe Blogawan
Friday, 06 March 2009 04:13

http://buletinonline.net/images/berita/gembalakambinghitam.jpgApa pula tindakan ‘Bakal Perdana Menteri’ Dato’ Seri Najib Razak selepas ini, setelah kes pembabitan beliau dalam pembunuhan Altantuya Shaaribuu didedahkan oleh media antarabangsa.


Sirul pernah mendakwa dia hanyalah seekor kambing hitam, maka dengan ‘kenyataan beramaran’ yang didedahkan oleh Raja Petra dan laporan akhbar Perancis itu, adakah Najib adalah gembala kepada kambing hitam, si Sirul ???

Sebuah akhbar Perancis mendakwa Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Razak pernah bertemu dengan mangsa pembunuhan kejam Altantuya Shaariibuu di sebuah kelab di Paris pada 2005 bersama Razak Baginda.

Menurut laporan akhbar Liberation semalam, 5 Mac, 2009, Najib pernah bergambar bersama pasangan kekasih itu.

Dengan laporan itu sekaligus menolak penafian yang pernah dibuat oleh ‘bakal perdana menteri’ itu kononnya beliau tidak mengenali Altantuya.

Malah Najib pernah bersumpah dengan menyebut nama Allah, tidak mengenali wanita itu sewaktu diserang hebat oleh Pakatan Rakyat khususnya PKR sewaktu pilihanraya kecil Permatang Pauh sedang memuncak, Ogos tahun lepas.

Penyiasat Persendirian yang hilang hingga kini, P.Balasubramaniam, turut mendakwa Najib mengenali Altantuya dalam satu Surat Akuan Bersumpahnya yang pertama.

Tidak sampai 24 jam, Balasubramaniam muncul dalam keadaan tertekan, membawa kepada umum Surat Akuan Bersumpah yang kedua, dimana kandungannya bertentangan.

Selepas itu, Balasubramaniam “dihilangkan” dan walaupun laporan telah dibuat oleh anak saudaranya, tiada apa-apa siasatan dibuat oleh pihak polis.

Keputusan kes bunuh Altantuya yang melibatkan dua anggota pasukan elit Unit Tindakan Khas (UTK) akan diketahui awal bulan depan.

Razak, yang dituduh bersekongkol dengan anggota polis berkenaan, dibebaskan daripada pertuduhan berkenaan dalam keputusan mahkamah tinggi yang dipertikaikan oleh pelbagai pihak sebagai tidak masuk akal dan sesuatu yang direncanakan.

Menurut akhbar itu, Razak dan Altantuya bertolak pada Mac 2005 ke Eropah untuk menyelesaikan beberapa aspek berhubung dengan kontrak pembelian kapal selam oleh kerajaan Malaysia bernilai RM4.7 bilion.

http://buletinonline.net/images/berita/je-ne-parle.jpg

Menurut akhbar itu, ketika di Paris, Najib bertemu dengan Altantuya dan Razak serta bergambar dengan mereka.

Razak bertindak sebagai pengantara untuk menghasilkan rundingan pembelian kapal selam itu daripada Syarikat Armaris, sebuah usahasama Peranchis-Sepanyol.

Altantuya seterusnya datang ke Kuala Lumpur October 2006 apabila menerima berita Armaris telah membayar komisyen RM541juta kepada Perimekar yang di miliki oleh Razak.


Altantuya menuntut komisyennya berjumlah 500,000 dolar Amerika daripada Razak.


Menurut akhbar itu, siasatan mendapati Rosmah, isteri Najib membantah sebarang pembayaran kepada Altantuya.


Altantuya mendesak Razak untuk membayarnya untuk beberapa hari dan ketika inilah keputusan diambil untuk bertindak terhadap wanita Mongolia itu.


Tugas itu diberikan kepada dua anggota polis unit tindakan khas untuk melindungi orang kenamaan termasuk Najib.


Wartawan Liberation turut mendedahkan saat-saat akhir kematian Altantuya berdasarkan dokumen yang didakwa diperolehi daripada polis Malaysia.

Arnaud Dubus melaporkan, Altantuya ditembak di sebelah pipi kiri dan kemudian pakaian mangsa ditanggalkan sebelum mayatnya dibungkus dalam beg plastik hitam.

Altantuya ditembak sekali lagi apabila tangannya dilihat masih bergerak.

Beberapa jam sebelum Razak di tahan, Najib menghantar sms kepada sekutunya berbunyi: Saya akan berjumpa dengan Ketua Polis Negara pukul 11 pagi hari ini, Masalah ini akan diselesaikan. Sabar.”

Klik Artikel sepenuhnya yang diterjemahkan dalam bahasa Inggeris dari Raja Petra dan Akuan Beramaran Sirul

Read More...

Polis benarkan himpunan esok, rakyat 'tetamu' Istana Negara

Harakahdaily

Azamin Amin
Fri | Mar 06, 09 | 9:47:19 am MYT

KUALA LUMPUR, 6 Mac (Hrkh) - Polis telah membenarkan perhimpunan membantah dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) esok dan sebagai satu 'signal' positif bahawa pihak berkuasa sanggup bekerjasama dengan rakyat yang mahu menyuarakan hasrat mereka terhadap dasar yang cuba meminggirkan Bahasa Melayu selama ini.

Bagaimanapun, permit dibenarkan untuk perhimpunan di Masjid Negara sahaja dan tidak di dua lokasi yang berbeza iaitu Pasar Seni dan pusat membeli-belah Sogo malah perarakan dari Masjid Negara ke Istana Negara bagi menyampaikan memo juga tidak dibenarkan.

Sungguhpun begitu, Timbalan Setiausaha Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) Suhaizan Kaiat berkata pihaknya sedang berurusan dengan pihak polis pagi ini bagi membenarkan perarakan diadakan daripada Masjid Negara ke Istana Negara bagi mencapai matlamat mereka untuk menyuarakan bantahan kepada Yang Di-Pertuan Agong melalui memo yang bakal disampaikan.

"Istana Negara telah bersedia untuk menerima memo tersebut. Jadi kita mahu berarak daripada masjid negara ke Istana Negara dan berharap polis akan benarkan.

"Kalau penjajah pun boleh membenarkan perhimpunan membantah Malayan Union, takkan kerajaan sendiri pun tak dapat benarkan sedangkan rakyat dianggap sebagai 'tetamu' Istana Negara," katanya ketika dihubungi Harakahdaily sebentar tadi.

Oleh yang demikian katanya, rakyat tidak perlu bimbang untuk hadir menyertai himpunan ini kerana ianya sah di segi undang-undang walaupun ianya terhad di lokasi tertentu dan berharap seluruh rakyat Malaysia akan sama-sama memberi sokongan kepada perjuangan memartabatkan bahasa.

"Polis dah benarkan dan rakyat tidak perlu takut. Hadirlah bersama keluarga, sahabat atau sesiapa sahaja untuk menzahirkan sokongan seterus membantah dasar PPSMI yang sudah jelas mengundang masalah kepada para pelajar khususnya kepada yang duduk di luar bandar," katanya.

Jam 3.00 petang ini satu mesyuarat khas berhubung himpunan esok aan diadakan di Pena untuk memastikan kelancaran perjalanan majlis dan perarakan tersebut. - mks. _

Read More...

Empat rakyat dalam senarai dermawan 2009 Forbes

Mstar Online

DERMAWAN... Empat rakyat Malaysia yang dinobatkan Forbes Asia sebagai "Wira Dermawan 2009", (arah pusingan jam) Yang Dipertua Negeri Sabah, Tun Ahmadshah Abdullah; isteri bekas ketua menteri Sabah, Datin Seri Panglima Raya Erom; presiden dan pengasas Limkokwing University of Creative Technology, Tan Sri Lim Kok Wing dan pengerusi Kumpulan Sunway, Tan Sri Jeffrey Cheah.

SINGAPURA: Yang Dipertua Negeri Sabah, Tun Ahmadshah Abdullah, adalah antara empat rakyat Malaysia yang dinobatkan oleh Forbes Asia sebagai "Wira Dermawan 2009".

Mereka yang lain ialah Datin Seri Panglima Raya Erom, juga dari Sabah dan isteri bekas ketua menteri Datuk Seri Panglima Salleh Said Keruak; pengerusi Kumpulan Sunway, Tan Sri Jeffrey Cheah; serta presiden dan pengasas Limkokwing University of Creative Technology, Tan Sri Lim Kok Wing.

Forbes Asia hari ini mengedarkan terbitan tahunan "Heroes of Philanthropy" ketiganya dan terbitan kedua yang menyenaraikan 48 penderma terkemuka empat daripada setiap 12 negara terpilih yang memberikan sumbangan yang besar dan ada kalanya inovatif, bagi tujuan amal di Asia dan di negara-negara lain.

Dalam satu siaran media di sini, Forbes Asia berkata yang terpilih bukanlah semestinya mereka yang menghulurkan derma terbesar, sebaliknya pilihan itu bertujuan menonjolkan orang yang bermurah hati dari golongan yang berbeza-beza, sebahagiannya yang terpilih tahun lepas, tetapi kebanyakannya nama baru yang patut diberikan pengiktirafan.

Ia berkata krisis kewangan global menjejaskan kekayaan di seluruh Asia, tetapi tahun lepas masih merupakan tahun yang baik bagi sumbangan amal kerana hartawan dan penderma-penderma cuba meneruskan komitmen amal mereka dan antara penerima manfaat itu ialah mangsa gempa bumi Sichuan dan angin puting beliung Myanmar.

Dalam kata-kata penghargaannya, majalah itu berkata Ahmadshah, 62, pemilik harta berskala kecil, mengasaskan Yayasan Tun Ahmadshah pada 2004 untuk membantu mereka yang memerlukan dan menderma kira-kira AS$13,000 setahun.

Ia mengeluarkan biasiswa dan membiayai program pendidikan bagi pelajar-pelajar yang kurang bernasib baik, membayar kos perubatan dan kelengkapan penjagaan kesihatan, serta membantu ibu tunggal, anakanak yatim dan mangsa tragedi.

Raya Erom, 46, mewarisi sebahagian besar kekayaannya daripada bapa mertuanya, Tun Mohd Said Keruak, yang juga bekas Yang diPertua Negeri Sabah, dan melabur dalam sektor pembangunan harta, perkayuan dan pelancongan.

Menurut Forbes Asia, beliau yang bercita-cita membantu seramai orang yang mungkin sejak di bangku sekolah lagi itu menjalankan kerja amal dalam pembangunan kanakkanak, pendidikan, kesihatan, kesenian, muzik perlindungan alam sekitar dan kesukanan.

Raya Erom kemudian menubuhkan Yayasan Kebajikan Suria pada 1996, dan yayasan itu telah membantu lebih 1,000 kanak-kanak di seluruh Sabah.

Tahun lepas beliau menderma sejumlah AS$37,000 dan bentuk wang dan barangan, dan tahun ini yayasan itu akan menubuhkan bahagian kaunseling wanita bagi menangani cabaran kerjaya, kemurungan, kemandulan dan penderaan.

Majalah itu berkata Cheah, 63, memulakan Tabung Amanah Pendidikan Sunway pada 1997, yang telah mengeluarkan biasiswa kolej bernilai AS$12 juta sejak penubuhannya.

Beliau menderma AS$3 juta tahun lepas, kebanyakannya bagi pembinaan dan kerja baik pulih sekolah rendah dan menengah, dan kini merancang untuk menjadikan dana amanah itu sebagai Yayasan Tan Sri Jeffrey, menjelang pertengahan tahun ini, dengan mengambil contoh Yayasan Harvard.

Tentang Lim, 62, Forbes Asia berkata beliau telah menyumbang dan menganjurkan kempen mengumpul dana bagi segalanya, dari usaha membanteras AIDS hinggalah menentang dasar apartheid.

Misi beliau ialah "merintis jalan bagi pembelajaran individu yang memerlukan untuk mengembangkan bakat dan kemahiran mereka sepenuhnya agar mereka boleh menyumbangkan kepada pembinaan negara," kata Forbes.

Tahun lepas, Lim menyumbang sejumlah AS$22,000 kepada perjuangan rakyat Palestin melalui kempen mengumpul dana "Plight of Palestinians: From Grim to Bleak", kata majalah itu. BERNAMA

Read More...

Majlis Raja-raja diminta tuntut kembalikan kekebalan

Malaysiakini

Mar 6, 09 3:32pm

Persatuan Kerabat Diraja Kedah (PKDK) akan meminta Persidangan Majlis Raja-Raja supaya menuntut semula imuniti raja agar pihak tertentu tidak mempersenda Raja-Raja Melayu yang merupakan tonggak dan payung kepada kekuatan orang Melayu.

Yang Dipertuanya Datuk Tengku Zainol Rashid Tengku Yahya berkata desakan itu akan dibuat selepas satu perhimpunan besar-besaran di Kuala Lumpur melibatkan 250 NGO bagi menyatakan taat setia kepada raja-raja Melayu tidak lama lagi, lapor Bernama.

conference of rulers majlis raja raja"Kalau imuniti raja-raja dikembalikan, isu persenda Raja-Raja Melayu tak mungkin timbul," katanya kepada pemberita selepas majlis pelepasan peserta Mencari Harta Karun anjuran PKDK di Alor Star hari ini

Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah melepaskan 45 kereta yang menyertai acara itu dari Alor Setar ke Haadyai. Pada acara itu, Tengku Zainol Rashid mengetuai lebih 100 peserta untuk melafazkan ikrar taat setia kepada Raja-Raja Melayu.

Tengku Zainol Rashid juga memberi amaran kepada ahli politik yang cuba membangkitkan isu kedaulatan raja-raja dalam agenda mereka.

"Sekiranya mereka buat lagi, kita akan cari jalan untuk mereka hentikannya," katanya.

Read More...

Perhimpunan 100 Ribu Rakyat Membantah PPSMI - 7 Mac 2009

Tranungkite

Dilulus terbit pada Friday, March 06 @ 11:15:36 MYT oleh TokPenghulu
Nak Royat Oleh Truckster

"logo-gmp

Gerakan Memansuhkan PPSMI (GMP) akan mengadakan Himpunan Aman 100 Ribu di Istana Negara pada 7hb Mac 2009 jam 2 petang. GMP telah menetapkan tiga lokasi tempat berhimpun sebelum berarak ke Istana Negara seperti berikut:

1. Pusat Perniagaan SOGO

2. Centrel Market
3. Masjid Negara

Tarikh: 7 Mac 2009

Masa: 2 Petang

Nota: Warna tema GMP adalah ’putih’. Peserta digalakkan menggunakan baju putihyang melambangkan pembersihan terhadap PPSMI.

logo-gmp

Bagi memudahkan perjalanan himpunan ini maka semua peserta digalakkan menggunakan kenderaan awam untuk hadir dalam himpunan ini. Peserta dikehendaki berada dilokasi yang telah ditetapkan pada jam 2 petang. Kawalan keselamatan akan dibantu oleh pihak polis dan Unit Amal seluruh negara. Permit himpunan telah dipohon kepada Y.Bhg Tan Sri Musa Hassan, Ketua Polis Negara. Peserta adalah dilarang samasekali membawa barang-barang yang berbahaya seperti senjata, peralatan tajam dan lain-lain lagi. Sebarang simbol parti juga tidak dibenarkan.

Pimpinan yang akan turut sama dalam himpunan ini adalah Dato’ A.Samad Said, Dato’ Dr Hassan Ahmad, Dr Shaharil Mohamad Zain, Prof Emeritus Abdullah Hasaan, Prof Emeritus Dato’ Nik Safiah Karim, Y.B Dato’ Seri Anwar Ibrahim, Y.B Dato’ Seri Tuan Guru Hj. Abdul Hadi Awang, Y.B Lim Kit Siang dan ramai lagi.

Akan hadir dalam perhimpunan

Akan hadir dalam perhimpunan

Warna tema GMP adalah ’putih’. Peserta digalakkan menggunakan baju putih yang melambangkan pembersihan terhadap PPSMI.

GMP telah mendapat sokongan terbaharu daripada Majlis Permuafakatan Persatuan Ibubapa & Guru Nasional (PIBGN) yang mempunyai 8000 persatuan PIBG di seluruh negara. Pihak Suara Rakyat Malaysia(SUARAM) yang mempunyai 25 buah persatuan gabungan juga telah turut sama menyokong GMP. Sehubungan itu pihak GMP telah selesai mengadakan siri jelajah seluruh negara dan mendapat sambutan yang begitu mengalakkan. GMP penuh berkeyakinan bahawa 100 ribu rakyat Malaysia akan berkumpul dihadapan Istana Negara seperti yang telah dirancang.

HASNI ABAS
Setiausaha
Gerakan Memansuhkan PPSMI (GMP)
27hb Februari 2009


http://gerakanmansuhkanppsmi.blogspot.com/

Read More...

Bajet Mini RM10b

Berita Harian

Oleh Ahmad Naim Tahir, Syuhada Choo Abdullah,
bhnews@bharian.com.my


Datuk Sri Najib Razak

 • RM5 bilion untuk belanja mengurus
 • RM5 bilion untuk biaya pembangunan

  KUALA LUMPUR: Bajet Mini bagi merangsang ekonomi negara yang akan dibentangkan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di Parlimen, Selasa, ini dijangka membabitkan peruntukan RM10 bilion, tidak termasuk pelbagai insentif lain.

  Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Kong Cho Ha, berkata berkata kira-kira RM5 bilion daripada peruntukan itu akan disalurkan bagi tujuan perbelanjaan mengurus, manakala bakinya akan digunakan untuk pembiayaan pembangunan.

  "Saya fikir ia adalah lima (bilion) campur lima (bilion) seperti yang dibacakan hari ini tetapi semua (butirannya) boleh diketahui 10 Mac ini," katanya ketika ditemui pemberita di lobi Parlimen, semalam.

  Sebelum itu, Kong membuat bacaan kali pertama Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan 2009 di Dewan Rakyat. Bacaan kali kedua akan dibuat oleh Najib yang juga Menteri Kewangan pada jam 4 petang, 10 Mac ini.

  Kong enggan mengulas lanjut butiran terperinci Bajet Mini itu dan menjelaskan, pengumuman lengkap mengenai pakej rangsangan berkenaan akan dibuat oleh Najib pada hari pembentangannya nanti.

 • Datuk Kong Cho Ha

  Terdahulu, Timbalan Speaker, Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar, yang mengendalikan sidang ketika bacaan kali pertama itu, berkata rang undang-undang itu adalah Mini Bajet tetapi disebut sebagai Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan mengikut istilah Dewan Rakyat.

  Beliau memberi penjelasan itu apabila Dr Tan Seng Giaw (DAP-Kepong) bertanyakan sama ada rang undang-undang yang dibacakan Kong itu adalah sama dengan Bajet Mini yang akan dibentangkan Selasa ini.

  Sebelum sidang Dewan Rakyat berhenti rehat pada tengah hari, seorang lagi Timbalan Speaker, Datuk Ronald Kiandee, pula memaklumkan dokumen rang undang-undang itu sudah diedarkan kepada semua anggota Dewan untuk kegunaan rujukan ketika perbahasan.

  Beliau yang merujuk dokumen itu sebagai Kertas Perintah 4 dan 5 Tahun 2009, bagaimanapun mengingatkan bahawa semua maklumat itu tidak boleh diedar atau disebarkan kepada pihak lain sehingga ia dibentangkan Selasa depan.

  November lalu, Najib mengumumkan pakej rangsangan ekonomi pertama yang tambahan perbelanjaan RM7 bilion untuk mengukuhkan daya tahan serta mengekalkan momentum pertumbuhan ekonomi negara dalam menghadapi persekitaran global yang mencabar.

  Perbelanjaan tambahan hasil penjimatan subsidi minyak itu akan disalurkan kepada 15 bidang meliputi perumahan, pendidikan.
 • Read More...

  Carian dalam Tau Takpe

  masukkan je apa-apa yg nak dicari

  Tau takpe

  Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

  - OrangKita (OK) -

  Video mesti tengok!!!

  | Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |