+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Tuesday, September 23, 2008

1 Okt sasaran baru Pakatan, Anwar masih berharap temui PM

Mstar Online

PETALING JAYA: Selepas dua permintaan Pakatan Rakyat ditolak Perdana Menteri minggu lalu, kini perikatan pembangkang itu meletakkan tarikh sasaran yang baru - 1 Oktober ini - cuba merealisasikan pelan menukar kerajaan.

Ketika ditemui wartawan di Kota Baru hari nii, Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau masih berharap Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan menemui beliau untuk membincangkan perkara yang telah dibangkitkan sebelum ini.

"Saya tidak faham mengapa sukar bagi Dollah (Abdullah) untuk bertemu.

"Pertemuan antara kerajaan dan pembangkang adalah urusan biasa. Di mana-mana negara, ia selalu berlaku," kata beliau selepas mengadakan pertemuan tertutup dengan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat.

"Saya menggesa Abdullah agar mempertimbangkan kedudukannya sebagai Perdana Menteri dan menghormati sistem demokrasi.

"Beliau seharusnya tidak takut dengan ahli-ahli parti beliau. Gunakan kedudukan beliau untuk memanggil sidang khas Parlimen," kata beliau lagi.

Pada 16 September lalu, Abdullah telah pun menolak permintaan Anwar agar diadakan pertemuan bagi membincangkan keadaan politik semasa negara dan membincangkan proses peralihan kerajaan secara aman, dan syor diadakan sidang khas Parlimen hari ini, yang dikemukakan dua hari kemudian.

Sasaran 16 September dan 23 September sudah pun berlalu.

Sambil menegaskan masih mempunyai jumlah sokongan yang mencukupi, Anwar berkata, beliau tidak boleh dengan sewenang-wenangnya membentuk kerajaan disebabkan adanya bilangan wakil rakyat Barisan Nasional (BN) dalam jumlah yang memadai untuk melompat parti.

"Saya tidak boleh pergi dan mengetuk pintu di Putrajaya, mengatakan saya mempunyai jumlah wakil yang mencukupi. Ini merupakan proses perundangan dan perlu mematuhi Perlembagaan Persekutuan, justeru ia akan mengambil sedikit masa tetapi akan bermula dengan pertemuan bersama Dollah (Abdullah)," katanya.

Kata Anwar, bagi mengelakkan ketidakstabilan politik, pembentukan kerajaan persekutuan pimpinan Pakatan akan dibuat menerusi Parlimen.

"Saya masih berharap untuk menemui Abdullah untuk perundingan.

"Apabila ia berlaku, perkara-perkara lain yang berkaitan seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri boleh dibincangkan. Kami mempunyai bilangan (wakil rakyat BN).

"Kerajaan (pimpinan BN) lemah dan kini mengenakan undang-undang kejam ke atas rakyat. Ekonomi berada dalam krisis.

"Saya mahu bertemu dan berkongsi idea bagaimana hendak membincangkan masalah-masalah negara. Beliau tidak akan mengalami kerugian jika bertemu kami," katanya.

Anwar juga menolak saranan supaya pihak ketiga menggerakkan pertemuan beliau dengan Perdana Menteri.

Katanya, usaha pihak ketiga tidak diperlukan dalam hal tersebut.

Terdahulu, Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua ketika dihubungi berkata, Pakatan Rakyat akan terus memastikan peralihan kuasa akan berlaku pada tarikh tersebut walaupun sidang Parlimen tergempar bagi membolehkan undi tidak percaya kepada Perdana Menteri ditolak.

"Kita sasarkan peralihan kuasa secara aman akan berlaku sebelum hari raya nanti.

"Ataupun satu persefahaman ke arah itu (peralihan kuasa) akan dapat dicapai pada 1 Oktober nanti," katanya.

Sehubungan itu, kata beliau, Pakatan Rakyat sedang mengatur satu rundingan dengan wakil Perdana Menteri bagi membincangkan mengenai perlihan kuasa antara kerajaan Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat.

"Perdana Menteri enggan menemui kita, jadi kita akan berusaha untuk berurusan dengan pegawai-pegawainya untuk berbincang.

"Kami percaya melalui perbincangan kita dapat membentuk kerajaan dalam keadaan aman," katanya.

Ditanya sama ada Pakatan Rakyat mempunyai perancangan untuk mengadap Yang di-Pertuan Agung bagi memohon perkenan membentuk kerajaan baru, beliau berkata, perkara itu perlu diuruskan dengan cara terbaik.

"Sebelum kita mengadap Yang di-Pertuan Agung, lebih baik kita selesaikan dengan rakyat biasa dahulu," katanya.

Anwar mengumumkan saran Pakatan Rakyat membentuk kerajaan menjelang 16 September pada 1 April lalu.

Esok, Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur akan mendengar hujah berhubung permohonan pendakwaan untuk memindahkan kes liwat terhadap Anwar ke Mahkamah Tinggi.

"Esok mahkamah akan mendengar hujah kedua-dua pihak untuk mementukan permintaan memindahkan kes ke Mahkamah Tinggi," kata salah seorang peguam Anwar, Sankara Nair ketika dihubungi.

Bagaimanapun beliau tidak pasti sama ada mahkamah akan membuat keputusan esok ataupun sebaliknya kerana ia bergantung kepada mahkamah selepas mendengar penghujahan kedua-dua pihak.

"Sukar untuk dikatakan sekarang... kami ada banyak perkara untuk dihujah," katanya.

Pada 10 September lalu, Hakim S.M. Komathy Suppiah menetapkan esok ekoran bantahan terhadap permohonan itu oleh peguam Anwar, Sulaiman Abdullah.

Anwar, 60, yang juga Ketua Pembangkang di Parlimen mengaku tidak bersalah pada 7 Ogos lepas terhadap tuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohamad Saiful Bukhari Azlan di Unit 11-5-1 Desa Damansara Condominium, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, Kuala Lumpur antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun lalu.

Kesalahan itu membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan. Anwar kini dibebaskan dengan ikat jamin RM20,000.

Read More...

Pakatan belum utus surat kepada Agong

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | Sep 23, 08 2:29pm

Pakatan Rakyat belum mengutus surat kepada Istana Negara bagi menghadap Yang di-Pertuan Agong untuk menyerahkan senarai nama ahli parlimen BN yang menyokong gabungan pembangkang sebelum membentuk kerajaan baru.

Anggota sekretariat Pakatan Rakyat, Johari Abdul yang diberi tanggungjawab menyerahkan surat itu berkata, beliau sedang menunggu arahan untuk berbuat demikian.

Beliau yang juga ahli parlimen Sungai Petani menambah, apabila ketiga-tiga pemimpin tertinggi PKR, DAP dan PAS memberikan arahan, beliau akan menghantarnya.

Johari berkata, beliau bagaimanapun tidak mengetahui isu kandungan surat itu.

“Saya cuma tukang hantar, orang suruh hantar saya hantar,” kata bekas ketua perhubungan PKR Kedah kepada Malaysiakini hari ini.

Mengulas sama ada surat kepada baginda menjadi sebahagian starategi Pakatan untuk mengambil alih pentadbiran daripada kerajaan BN, Johari berkata:

“Ada sebab kita letakkan 23 September (sebagai tarikh akhir untuk panggil sidang khas parlimen).

"Kalau (perdana menteri) Datuk Seri Abdullah (Ahmad Badawi) gagal – hari ini sudah berakhir – kita ada strategi selepas 23 September. Kita ada rancangan.”

Ketua penerangan PKR Tian Chua ketika dihubungi enggan mengulas lanjut perkara itu.

Tambahnya, tidak ada pemimpin Pakatan yang bercakap tentang perkara itu dan "persoalan ini tidak wujud."

Mereka diminta mengesahkan kenyataan ahli jawatankuasa pusat PAS Dr Mujahid Yusof Rawa yang dilaporkan menyebut Pakatan Rakyat telah mengutuskan surat rasmi bagi memohon mengadap Seri Paduka minggu lepas.

Beliau yang juga ahli parlimen Parit Buntar berkata, Pakatan Rakyat bergantung kepada Istana Negara untuk menasihatkan perdana menteri supaya memanggil sidang khas Parlimen untuk berdepan dengan usul tidak percaya yang mahu dibentangkan oleh pembangkang.

Malaysiakini hari ini difahamkan surat kepada baginda telah disediakan.

Read More...

16 Sept bukan tarikh serta-merta tubuh kerajaan baru

Suara Keadilan

Oleh : Hafiz Mohamad

KUALA LUMPUR, 20 SEPTEMBER (SK) - Tarikh 16 September yang dijanjikan penubuhan kerajaan baru bukanlah bermaksud kerajaan baru Pakatan Rakyat di bentuk dengan serta merta pada tarikh tersebut.

Ini disebabkan pelbagai protokol dan undang-undang perlu dibuat walaupun bilangan Ahli Parlimen mencukupi untuk membentuk kerajaan.

Selain itu usaha supaya proses peralaihan kuasa secara aman dapat dilakukan dengan teratur tanpa melibatkan insiden tidak di ingini berlaku.

Menurut Ketua Angkatan Muda KeADILan(AMK) Shamsul Iskandar Mohd Akin menegaskan bahawa walaupun 16 September tidak terjadi kerajaan baru serta-merta tetapi tarikh tersebut tetap merupakan visi dan wawasan Ketua Umum KeADILan Anwar Ibrahim dalam mencapai hasrat murni tersebut.

“Pada tarikh tersebut kita mengetahui bahawa Anwar mengumumkan secara rasmi bahawa jumlah minimum ahli Parlimen yang diperlukan telah mencukupi,”ujarnya kepada Suara KeADILan pagi ini.

Shamsul menjelaskan pada tarikh tersebut Ahli Majlis Tertinggi (MPT) KeADILan Johari Abdul telah menemui Perdana Menteri Abdullah Badawi bagi menyerahkan surat bagi membincangkan soal peralihan kuasa kepimpinan negara.

“Malah dalam sidang akhbar baru-baru ini Anwar menjelaskan bahawa beliau ingin mengambil alih kuasa secara aman tanpa sebarang huru-hara dalam negara,”katanya.

Shamsul berpendapat Anwar Ibrahim juga memikirkan tentang keselamatan rakyat justeru itu usaha pertimbangan bagi mengambilkira keselamatan Ahli Parlimen BN yang telah berhijrah tetap ditekankan.

“Disebabkan itu identiti mereka sengaja tidak didedahkan demi menjamin keselamatan mereka,”tambahnya.

Beliau turut melahirkan perasaan kecewa apabila kerajaan pusat pimpinan BN telah menyalahgunakan kuasa dengan menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri(ISA) bagi menangkap Exco Selangor Teresa Kok, penulis blog Malaysia Today Raja Petra dan wartawan Sin Chew Daily yang telah dibebaskan baru-baru ini, Tan Hoon Cheng.

“Ini juga adalah salah satu faktor kenapa kita dalam Pakatan Rakyat mahu berunding secara baik dan proses pertukaran yang bakal berlaku akan menjamin keselamatan dan keamanan negara,”ujarnya.

Shamsul turut mempersoalkan tindakan Abdullah dan Timbalannya Najib Abdul Razak yang menukar portfolio kedua masing-masing sebelum ini iaitu jawatan Menteri Kewangan yang disandang oleh Abdullah serta Najib sebagai Menteri Pertahanan.

“Kita tidak menolak kemungkinan tindakan menukar jawatan ini adalah sebagai persiapan Abdullah bagi menghadapi tindakan pertukaran kuasa yang mengancam kedudukan beliau dan timbalannya selaku pemimpin tertinggi negara,”kata Shamsul.

Bagi Shamsul AMK tetap mendesak supaya Perdana Menteri tersebut supaya menyahut seruan Anwar selaku Ketua Pembangkang supaya dapat diadakan pertemuan empat mata antara mereka.

Menurut Shamsul lagi beliau berharap agar Abdullah dapat membuat Sidang Rakyat tergempar di Parlimen seperti mana yang telah diminta oleh Anwar baru-baru ini.

“Dalam mana-mana negara yang mengamalkan demokrasi tidak ada kejanggalan bagi Perdana Menteri berjumpa dengan Ketua Pembangkang untuk berbincang mengenai soal peralihan kuasa melainkan Abdullah benar-benar takut kerana kedudukannya sebagai Perdana Menteri akan tergugat,”tambahnya lagi.

Dalam pada itu Shamsul memberi saranan kepada Abdullah supaya jika beliau benar-benar memikirkan kepentingan rakyat beliau mesti tidak mengelak daripada berjumpa dengan Anwar.

“Keadaan ekonomi negara memang sudah tidak stabil lagi ditambah lagi dengan pergolakan politik negara yang kacau-bilau,”ujarnya lagi.

Tambah Shamsul lagi transformasi kuasa mesti dilakukan dengan baik seperti mana tradisi negara mengalami proses kemerdekaan dengan baik.

“Cuma ini saja caranya dan saya berharap tidak akan ada pertumpahan darah,”tambahnya lagi.

Pengarah Pusat Penyelidikan PAS, Dr Zulkifli Ahmad juga menegaskan bahawa tarikh 16 September tetap menjadi agenda kemuncak bagi komponen Pakatan Rakyat menubuhkan kerajaan baru.

Menurut Dr.Zulkifli agenda menubuhkan kerajaan baru telah bermula sejak pilihanraya umum ke 12 pada 8 Mac lalu selepas gabungan pembangkang berjaya mengurangkan majoriti dua pertiga BN disamping merampas 5 negeri termasuk Wilayah Persekutuan.

“Sejak pakatan pembangkang memperoleh pencapaian cemerlang kami terus merangka menggantikan nama gagasan pembangkang sebelum ini iaitu Barisan Alternatif kepada Pakatan Rakyat,”kata Dr.Zulkifli.

Pada tarikh itu, menurut Dr Zulkifli, seluruh kepimpinan Pakatan Rakyat telah menetapkan bahawa 16 September iaitu tarikh sejarah pengisytiharan Malaysia sebagai semangat baru ke arah kerajaan baru.

“Kita sedia maklum bahawa pada tarikh yang telah berlalu itu tidak ada persidangan parlimen kerana parlimen masih berehat sempena bulan Ramadhan,”tambahnya.

Ujar Dr.Zulkifli disebabkan itu Anwar Ibrahim menuntut Abdullah mengadakan Sidang Rakyat tergempar bagi membincangkan usul tidak percaya kepada kepimpinan Abdullah sebagai Perdana Menteri.

“Apa yang dilakukan oleh Anwar adalah selaras dengan undang-undang dan mengikut Perlembagaan Negara.Kalau hendak menunggu sehingga persidangan seterusnya iaitu 13 Oktober memang tidak munasabah,”kata Dr.Zulkifli.

Dr.Zulkifli menambah bahawa negara ini sudah tidak ada pelabur asing untuk melabur di sini setelah meneliti masalah yang berlaku dalam negara ini.

“Ekonomi Malaysia sudah semakin parah dan pelabur asing akan kembali melabur untuk menaikkan ekonomi Malaysia dengan syarat Pakatan Rakyat mesti mengambilalih pentadbiran negara segera,”ujarnya lagi.

Tambah Dr.Zulkifli lagi rakyat secara ketara mahukan perubahan dalam kerajaan apabila pengundi Permatang Pauh menolak calon BN Arif Shah ketika pilihanraya kecil pada 26 Ogos lalu dengan memberikan kemenangan yang besar kepada Pakatan Rakyat yang diwakili oleh Anwar sendiri.

Exco Kerajaan Tempatan,Kajian dan Penyelidikan Ronnie Liu Tian Khiew menjelaskan bahawa tarikh 16 September baru-baru ini bukan untuk sewenang-wenangnya boleh menubuhkan kerajaan Persekutuan secara mendadak.

Adun Pandamaran itu menjelaskan bahawa proses teknikal masih belum selesai.

“Walaupun kita (Pakatan Rakyat) sudah mencukupi bilangan ahli Parlimen dan layak menubuhkan kerajaan, kita kena ikut prosuder yang sepatutnya,”ujar Ronnie.

Menurut Ronnie walaupu Pakatan Rakyat sudah memohon mengadakan Sidang Rakyat tergempar di Parlimen sehingga kini Abdullah Badawi masih belum memberikan jawapan mengenai perkara itu.

“Sebab itu kita memberi peluang sehingga 23 September dan jika tidak ada apa-apa jawapan selepas itu kita bersedia untuk mengambil tindakan selanjutnya,”tambah Ronnie lagi.

Ketua Dewan Pemuda PAS Salahuddin Ayub menjelaskan walaupun tidak ada perubahan serta-merta pada tarikh 16 September tetapi melalui tarikh tersebut adalah ke arah kerajaan baru.”Tarikh ini merupakan “Seruan Perjuangan” iaitu gegakan sempena mengingati detik bersejarah pengistiharan gagasan Malaysia pada 16 September 1963″kata Salahuddin.

Salahudin yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian menjelaskan bahawa tidak semestinya pertukaran kerajaan berlaku secara mengejut pada tarikh tersebut namun perubahan akan tetap berlaku selepas itu kelak.

Menurut Salahudin untuk mencapai sasaran ke tarikh tersebut sebenarnya bukannya mudah kerana ianya melibatkan ramai Ahli Parlimen BN yang sendiri mahu berpindah parti.

“Menjelang tarikh itu juga macam-macam perkara terjadi seperti perbicaraan kes liwat ke atas Anwar, Ahli Parlimen di bawa lari ke Taiwan dan penangkapan Exco Selangor Teresa Kok yang juga Ahli Parlimen Seputeh,”ujarnya lagi.

Salahudin turut mengaku bahawa rakyat Malaysia sendiri yang menuntut perubahan berdasarkan keputusan pilihanraya umum dan pilihanraya Permatang Pauh yang lepas.

Read More...

Tambatan ringgit bukan pilihan semasa - Zeti

KUALA LUMPUR 22 Sept. - Ekonomi negara akan berada dalam keadaan 'sangat terjejas' sekiranya cadangan tambatan ringgit dilaksanakan semula, kata Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz.

''Apa yang negara perlukan sekarang ialah kestabilan dan bukan sesuatu yang tega,'' kata beliau dalam kenyataannya di sini hari ini.

Zeti berkata demikian sebagai mengulas saranan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir semalam yang mencadangkan tambatan ringgit dilaksanakan semula bagi mengurangkan kesan kejatuhan nilai dolar Amerika Syarikat (AS) terhadap mata wang negara.

Zeti berkata, kadar pertukaran mata wang yang tetap tidak dapat mengelakkan berlakunya keadaan tidak menentu, cuma ia dipindahkan kepada harga dalam negeri seperti harga aset dan inflasi.

''Sehubungan itu, tambatan semula ringgit tidak menjadi pilihan kerana ia (pelaksanaan semula) akan menjejaskan ekonomi negara,'' jelas beliau.

Berikutan itu, kata Zeti, ringgit akan terus beroperasi di bawah rejim apungan terurus dengan nilainya ditentukan oleh pasaran.

Gabenor BNM itu berkata, rejim kadar pertukaran mata wang berasaskan apungan memberikan fleksibiliti kepada negara untuk membuat penyelarasan terhadap perkembangan ekonomi dan kewangan antarabangsa.

Malah, rejim itu juga memberikan kestabilan kadar pertukaran berbanding dengan rakan dagangan utama negara.

Sebaliknya, Zeti berkata, mata wang tempatan itu akan terus diapung dengan membenarkan nilainya ditentukan oleh pasaran.

Tambah beliau, langkah itu memberi fleksibiliti kepada Malaysia untuk melakukan penyelarasan terhadap ekonomi antarabangsa dan pembangunan kewangan.

Tambah Zeti, operasi BNM akan terus memastikan keadaan pasaran yang teratur, terutamanya dalam menangani gangguan yang berlebihan dalam pasaran.

Menurut beliau, mata wang tempatan itu telah menambah nilai secara beransur-ansur sejak ringgit tidak ditetapkan pada tahun 2005, mencerminkan kekukuhan asas-asas ekonomi negara.

''Aliran ini dijangka berterusan pada masa hadapan,'' ujar beliau.

Ringgit ditambat pada RM3.80 kepada dolar AS pada September 1998 bagi mengawalnya daripada tindakan spekulator mata wang semasa krisis kewangan Asia 1997/98, sekali gus melindungi ekonomi negara.

Sebelum krisis, yang bermula dengan serangan ke atas baht Thai pada Julai 1997, ringgit diniagakan pada paras yang tinggi iaitu RM2.42, namun turun mendadak berbanding dolar susulan spekulasi berlebihan.

Pada satu ketika pada 1998, ia susut kepada RM5.20, menyebabkan kerajaan mengenakan kawalan modal dan menambat ringgit.

Read More...

Penyanyi 'Negarakuku' disiasat polis

Malaysiakini

Sep 23, 08 12:03pm

Penyanyi lagu rap kontroversi 'Negarakuku', yang popular dengan nama Namewee, disiasat polis berhubung lagu itu yang mendapat perhatian nasional tahun lalu apabila ia disiarkan di Internet.

Wee Meng Chee hadir selama tiga jam di Jabatan Siasatan Jenayah Perdagangan, Kuala Lumpur mulai 10.30 pagi.

Beliau yang tiba dari rumahnya di Muar, Johor bersama ibu bapanya, antara lain diminta menterjemah lagu rap dalam bahasa Cina itu kepada bahasa Malaysia.

negarakuku national anthem film strip 170707 oi veySewaktu kontroversi itu memuncak Ogos tahun lalu, lagu pemuda 25 tahun itu di laman web Youtube mendapat sambutan hangat anak muda dan pengunjung Internet.

Dianggarkan lebih satu juta orang telah menyaksikan video tersebut di Internet sejak tercetus kontroversi tersebut.

Wee, yang masih belajar di Taiwan waktu itu, turut mendapat kecaman ahli politik kerajaan dan pihak berkuasa Malaysia kerana didakwa membangkitkan isu-isu sensitif tentang agama dan kaum.

Lagu dalam bahasa Cina itu mengkritik polis, amalan rasuah, kelemahan birokrasi, dasar pro-Bumiputera, dan juga mengulas gaya azan dilaungkan yang berselang dengan lagu kebangsaan.

Bercakap kepada pemberita selepas siasatan pada kira-kira 1.30 petang, beliau berkata polis telah menyoal motifnya membuat klip video lagu tersebut.

Beliau mendakwa, polis juga memberitahunya bahawa mereka ingin menutup fail mengenai perkara tersebut.

Sambil menyifatkan Malaysia sebagai sebuah negara yang demokratik, Wee yang telah memohon maaf terhadap penyiaran video tersebut, berkata beliau tidak fikir tindakan lanjut akan diambil terhadapnya.

Bagaimanapun polis pula berkata, Wee sedang disiasat mengikut Akta Hasutan dan perkara itu akan dirujuk kepada timbalan pendakwaraya.

Laporan penuh di sini

Read More...

Takut punca PM enggan temui pemimpin Pakatan Rakyat - Anwar

Harakahdaily

Salmah Mat Husain I Foto Rizal Tahir
Tue | Sep 23, 08 | 6:33:57 pm MYT

KOTA BHARU, 23 Sept (Hrkh) - Dato' Seri Anwar Ibrahim memberitahu beberapa langkah lain terpaksa diambil berikutan keengganan Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi bertemu dengan pemimpin Pakatan Rakyat.

Ketua Pembangkang itu melahirkan rasa dukacita terhadap keengganan Perdana Menteri bagi membincangkan perkara penting berkaitan politik negara.

"Saya tidak mengerti kenapa pertemuan yang begitu penting untuk rakyat ditolak. Kenapa Perdana Menteri sukar ditemui untuk berbincang dengan pembangkang.Image

"Janganlah kerana rasa takut kepada penyokong sendiri maka pertemuan itu ditolak, gunakan kedudukan dan kuasa kita sebagai seorang Perdana Menteri jangan sekali-kali dipengaruhi pihak lain," ujarnya pada persidangan media di sini, hari ini.

Sebelum itu beliau mengadakan pertemuan tertutup dengan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Abdul Hadi Awang di JKR 10.

Perdana Menteri baru-baru ini menolak untuk berjumpa dengan pemimpin Pakatan Rakyat selepas dihantar surat bagi diadakan pertemuan tersebut.

Anwar yang juga anggota parlimen Permatang Pauh berkata, selain menolak pertemuan dengan pemimpin Pakatan Rakyat, cadangan persidangan khas parlimen pada 13 Oktober depan juga tiada sebarang reaksi daripada Perdana Menteri.

"Sudahlah pertemuan ditolak, persidangan khas parlimen juga tak nak buat, mungkin takut ada undi tidak percaya, atau undi percaya," ujarnya.

Beliau juga berkata, Pakatan Rakyat membantah keras tindakan Menteri Dalam Negeri, Dato' Seri Syed Hamid Albar terus menahan penulis blog Malaysia-Today, Raja Petra Kamaruddin di bawah ISA kerana hanya mendedahkan kepincangan pemimpin kerajaan.

ImageKatanya,�kerajaan sepatutnya membebaskan Raja Petra sebagaimana pembebasan yang dilakukan ke atas anggota Parlimen Seputih, Teresa Kok dan wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng yang juga turut ditahan di bawah ISA.

"Tindakan itu sebagai satu ugutan kerajaan untuk menakutkan rakyat. ISA sebenarnya akan memburukkan lagi imej pentadbiran pemimpin negara di bawah Barisan Nasional," katanya.

Ditanya pertemuan tertutup dengan dua pemimpin tertinggi PAS, beliau berkata, ia banyak menyentuh mengenai perkembangan semasa dan mencari titik pertemuan untuk meneruskan langkah-langkah lebih baik dalam parti.

Beliau juga tidak menafikan perbincangan ke arah pembentukan kerajaan baru. - mj _

Read More...

Enam jongkong emas RM800,000 dirompak


Wan Abdullah (kiri) mendengar cerita pengusaha emas (tiga dari kanan) mengenai rompakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas semalam.


BAYAN LEPAS - Tergamam dengan pistol di leher, seorang pengusaha kedai emas dan pembekal barangan itu terpaksa membiarkan enam jongkong emas berharga RM800,000 dikebas tiga perompak semalam.

Kejadian pukul 10.30 pagi itu berlaku di tempat letak kereta Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas (LTABL) di sini sejurus selepas jongkong-jongkong emas seberat 5.9 kilogram itu baru tiba dari Dubai.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Senior Asisten Komisioner II, Wan Abdullah Tuanku Said berkata, rompakan tersebut membabitkan tiga lelaki dipercayai warga Vietnam bersenjatakan pistol.

Menurut beliau, sebelum kejadian, pemilik kedai emas berusia dalam lingkungan 40-an itu datang ke lapangan terbang tersebut untuk menjemput pembekal emasnya yang baru sampai dari Dubai.

"Ketika kedua-dua mangsa mahu naik kereta pacuan empat roda milik pengusaha kedai emas tersebut, mereka didatangi tiga lelaki bersenjatakan dua pucuk pistol.

"Dua lelaki mengacu pistol kepada kedua-dua mangsa sambil mengarahkan kedua- dua menundukkan kepala sambil mencangkung di tepi kenderaan,'' kata beliau.

Wan Abdullahj memberitahu, seorang lagi perompak terus mengambil dua buah beg berisi jongkong emas yang telah dimasukkan ke belakang kenderaan.

Jelasnya, rompakan itu berlaku dalam beberapa minit dan perompak dipercayai melarikan diri dengan kereta yang diletakkan tidak jauh dari kenderaan mangsa.

Read More...

Abdullah Harap Harga Minyak Akan Turun

Bernama


BIAR KABINET PUTUSKAN... Abdullah bersama Timbalannya Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak yang juga Menteri Kewangan pada sidang berita selepas Mesyuarat Majlis Exco Ekonomi Kedua di Putrajaya, Selasa. Abdullah berkata pengurangan harga bahan api perlu dibincangkan terlebih dahulu dalam mesyuarat Kabinet esok. "Jika esok kita tengok ada, adalah," katanya. <>Foto: Mahayudin Mohamad

PUTRAJAYA, 23 Sept (Bernama) -- Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata adalah menjadi harapannya harga petrol dan diesel dapat dikurangkan daripada harga semasa berikutan harga minyak mentah dunia yang kini berada pada paras kira-kira AS$100 setong.

Bagaimanapun, Perdana Menteri berkata perkara tersebut perlu dibincangkan terlebih dahulu di dalam mesyuarat Kabinet esok.

"Perkara yang berkaitan dengan minyak, subsidi dan seumpamanya adalah perkara-perkara yang diputuskan di dalam Kabinet.

"Dan lebih baiklah kita tunggu dulu daripada memberi sebarang bayangan berkaitan dengan perkara itu.

"Jika esok kita tengok ada, adalah, harap-harap begitulah (harga minyak turun)," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Exco Ekonomi Kedua di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini hari ini.

Abdullah berkata demikian ketika ditanya sama ada pengumuman esok, berhubung harga minyak, merupakan hadiah hari raya kepada rakyat menjelang sambutan perayaan tersebut tidak lama lagi.

Sabtu lalu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Shahrir Abdul Samad berkata keputusan sama ada kerajaan akan menurun atau mengekalkan harga runcit petrol dan diesel bakal diketahui pada mesyuarat Kabinet Rabu ini.

Harga seliter petrol RON 97 sekarang RM2.55 seliter manakala harga diesel pula ialah RM2.50 seliter.

Pada Jun lalu, kerajaan menaikkan harga petrol kepada RM2.70 seliter dan diesel kepada RM2.58 seliter ketika harga minyak mentah dunia meningkat sekitar AS$125 setong.

Mengulas dakwaan Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Tian Chua bahawa telah ada hubungan awal antara orang tengah mereka dan orang tengah Abdullah berhubung peralihan kuasa, Abdullah berkata ia merupakan laporan paling gila yang beliau pernah dengar.

Abdullah turut menegur pihak media yang membuat laporan berhubung perkara itu.

"Ia adalah laporan paling gila yang pernah saya dengar. Apa yang perlu dilaporkan, kamu (media) perlu fikir dahulu sebelum membuat laporan sedemikian," katanya.

Beliau berkata tidak ada sebarang mesyuarat diadakan dengan wakil daripada Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam laporan Agence France-Presse (AFP), Tian Chua berkata hubungan itu telah dibuat pada hujung minggu dan lebih daripada satu perjumpaan telah diadakan.

-- BERNAMA

Read More...

Rasuah: Kedudukan M'sia merosot lagi

Malaysiakini

Chan Kok Leong | Sep 23, 08 4:57pm

Tidak ada kemajuan dalam persepsi rasuah di Malaysia sejak tahun 2001 walaupun banyak janji-janji yang telah dibuat oleh pihak berkuasa untuk membasmikannya.

Dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) 2008 - yang mengukur tahap rasuah di sesebuah negara - Malaysia memperolehi 5.1 mata tahun lalu.

transparency international malaysia corruption perception index 2008 pc 230908 ramon navaratnamMata yang sederhana itu hanya sedikit berbeza daripada 4.9 hingga 5.1 mata yang diperolehi Malaysia sejak tahun 2001.

"Ini menunjukkan terdapat negara-negara yang mencatatkan kemajuan yang lebih baik daripada kita," kata Presiden Transparency International (Malaysia), Tan Sri Ramon Navaratnam.

Beliau merujuk kepada Singapura yang mendahului senarai bagi negara-negara di rantau Asia Tenggara, dengan mendapat 9.1 mata. Pada keseluruhannya, republik itu berada di tangga keempat di kalangan 180 negara yang dinilai.

Sebagai perbandingan, Malaysia berada di tangga 47 dalam senarai tersebut, berbanding pada tangga 36 pada tahun 2001 di kalangan 91 negara yang dinilai dalam indeks tersebut.

transparency international malaysia corruption perception index 2008 pc 230908 01Bagaimanapun, Malaysia masih berada di atas negara-negara lain di rantau ini seperti Thailand (3.5), Vietnam (2.7), Indonesia (2.6), Filipina (2.3), Kamboja (1.8) dan Burma (1.3).

Menurutnya, tahap rasuah yang tinggi yang masih wujud dalam ekonomi tersebut boleh menjejaskan perniagaan, kecekapan, menghalang atau melembabkan perniagaan dan menjadikan perniagaan lebih mahal dan berisiko tinggi.

Navaratnam juga berkata, lebih banyak yang boleh dilakukan oleh pihak berkuasa Malaysia untuk membasmi rasuah.

Katanya, sementara usaha memerangi rasuah dalam sektor awam memerlukan kekuatan keazaman politik yang kuat, ini perlu disusuli dengan keazaman yang kuat dan berterusan untuk memperkukuhkan akauntabiliti.

bm version transparency international malaysia ranking in cpi from 2001 to 2008 230908"Satu budaya yang tidak bertolak ansur dengan rasuah juga perlu ditanam dalam budaya perkhidmatan awam. Pemimpin politik mesti memimpin melalui teladan dan cakap seperti bikin," katanya.

Beliau bagaimanapun memuji langkah kerajaan menubuhkan badan seperti Pemudah, sebuah badan petugas khas untuk membantu memulakan perniagaan secara mudah dan telus, tetapi menegaskan lebih banyak lagi yang boleh dilakukan.

Menurutnya, jumlah mata yang sederhana yang diperolehi Malaysia dalam CPI 2008 itu harus menjadi peringatan kepada kerajaan supaya meningkat usaha membasmi rasuah dan bukan setakat beretorik sahaja.

Selain pembaharuan institusi dan undang-undang, TI juga berkata , CPI Malaysia boleh ditingkatkan dengan memastikan keputusan dan transaksi kerajaan menjadi lebih telus.

bm version transparency international 2008 malaysia ranking corruption perception index 230908"Ini termasuk merombak Akta Rahsia Rasmi," kata Navaratnam.

Perolehan kerajaan,tambahnya, juga mesti lebih terbuka untuk membasmi rasuah.

Mengenai politik wang, Navaratnam menyarankan supaya calon-calon yang bertanding dalam pilihanraya dan pemilihan parti politik lebih dihadkan dan dipertanggungjawabkan terhadap penggunaan wang dalam pilihanraya.

Ranking bagi CPI TI dibuat berdasarkan tahap persepsi rasuah di kalangan pegawai kerajaan awam dan ahli politik.

Indeks komposit ini mengumpul data dari pakar dan kajiselidik perniagaan yang dijalankan oleh pelbagai institusi bebas. Berita asal

Read More...

'Dunia kecil' Teresa Kok di bilik 6 kali 8 kaki selama seminggu


Mstar Online

TERESA Kok dengan wajah gembira pada sidang akhbar selepas dibebaskan pada 19 September lalu.

APABILA Teresa Kok dibebaskan selepas ditahan selama lapan hari tujuh malam di salah satu pusat tahanan sementara ISA di ibu negara, ada yang secara berjenaka mengatakan, Ahli Parlimen DAP kerusi Seputeh bebas awal kerana 'lebih hebat menyoal siasat' pihak polis berbanding polis menyiasat beliau.

Teresa, 44, Setiausaha Publisiti DAP juga diajukan pandangan ini. Beliau cuma ketawa kecil.

Tetapi, Teresa yang awal-awal sudah meramalkan akan ditahan di bawah ISA satu hari nanti sebaik menceburi politik pada 1990, juga menafikan yang beliau iron lady pembangkang khususnya DAP. Katanya: "Saya tidak pernah anggap diri saya sebagai iron lady dan pemimpin handal."

"Saya percaya, adalah penting untuk kita gunakan prestasi kerja kita untuk membuktikan kepada orang ramai yang kita berkhidmat kepada negara dan rakyat secara bersungguh-sungguh. Tetapi kalau orang ramai anggap saya sebagai iron lady, saya mahu berterima kasih kepda penulis kolum Utusan Malaysia, Zaini Hassan, (Datuk Seri) Khir Toyo dan ADUN Sri Serdang, (Datuk Mohamad) Satim (Diman)," katanya dalam temu bual dengan mStar Online di pejabatnya di Tingkat Tiga, Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor di Shah Alam semalam.

Semalam merupakan hari pertama beliau yang selaku Pengerusi Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan Selangor kembali ke pejabatnya. Ikuti temu bual penuh dengan beliau - pemimpin wanita DAP pertama dan exco pembangkang pertama, mengenai penahanannya di bawah ISA.Adakah hari ini hari pertama Yang Berhormat (YB) masuk ke pejabat selepas dibebaskan Jumaat lalu?Ya, hari ini hari pertama. Ini program kedua. Pagi tadi, saya menghadiri satu temujanji dan kemudian pulang ke pejabat.

REAKSI Teresa Kok ketika dikerumuni wartawan pada 19 September.

Bagaimana perasaan YB kembali semula ke pejabat, untuk bertugas?

Saya rasa gembira dan lega kerana ini pejabat saya dan saya pulang semula bekerja berbanding semasa saya berada dalam kurungan persendirian di pusat tahanan ISA. Ada beberapa staf yang rasa gembira bertemu saya semula.

Kini berhadapan dengan sebarang tekanan?

Saya baru sahaja masuk pada pukul 10 pagi dan saya masih perlu melihat apa yang berlaku sepanjang 10 hari lepas.

Selama lapan hari YB berada dalam kurungan persendirian, (apa yang berlaku sebenarnya semasa dalam tahanan?

Sebenarnya saya ditahan pada 12 September iaitu hari Jumaat dan dilepaskan pada 19 September, juga hari Jumaat. Jadi seminggu atau tujuh hari... dalam tujuh hari itu, ketika dalam tahanan ISA, saya tidak tahu apa salah saya. Saya tidak lakukan apa-apa yang dituduh seperti yang disiarkan dalam Utusan Malaysia dan sesetengah blog seperti pembelamelayu.com. Justeru saya rasa, ini kesalahan polis (menahan saya).

Selepas saya disoal siasat oleh pegawai penyiasat polis, saya ingat saya boleh dibebaskan dua atau tiga hari selepas itu kerana memang tiada kes langsung terhadap saya. Jadi, saya rasa agak hairan (saya) ditahan selama tujuh hari.

Tetapi pada hari yang ketiga iaitu hari Isnin, semasa saya dibawa ke Bukit Aman untuk berjumpa dengan ibu bapa dan setiausaha saya, saya diberitahu tentang sokongan yang begitu kuat daripada orang ramai terhadap saya di mana saya diberitahu, ada ramai orang daripada pelbagai kaum dan agama berdoa dan bersembahyang supaya saya dan Raja Petra dibebaskan. Saya ditunjukkan beberapa keratan akhbar oleh setiausaha saya... jadi, saya rasa lebih senang hati kerana saya ada sokongan yang begitu kuat di luar penjara dan ini menguatkan hati dan memberi ketabahan kepada saya. Saya sangka selepas tu, mungkin saya akan dibebaskan tapi tidak sangka akan ditahan sehingga Jumaat (19 September).

Ada laporan yang mengatakan YB akan ditahan selama 28 hari. Pandangan YB?Ya, pada hari Ahad iaitu pada hari ketiga di sebelah malam, selepas saya memberikan kerjasama yang penuh kepada pegawai penyisat polis tentang beberapa tuduhan yang dilemparkan terhadap saya, saya sangka ia sudah memuaskan hati mereka dan saya akan dibebaskan. Saya tidak sangka, malam itu juga, beberapa pegawai dari Bukit Aman telah datang ke bilik saya dan memberitahu, penahanan saya itu disambung 28 hari lagi.

SATU lagi reaksi TERESA Kok semasa ditemui wartawan.

Ini menyebabkan saya berasa sangat sedih dan saya memang memarahi kesemua pegawai polis yang ada di sana. Saya tahu bukan kesalahan mereka tapi saya rasa begitu sedih kerana mereka menahan seorang yang tidak bersalah dan saya bercakap dengan mereka, 'ini bulan Ramadan... semua kena berfikir dan berbuat baik kerana ini bulan suci. Jadi menahan seorang yang tidak bersalah di bawaa ISA ini memang satu dosa'.

Saya rasa sangat susah hati pada waktu itu tetapi pada hari Isnin, apabila saya diberitahu sokongan yang kuat di luar kepada saya, saya rasa saya boleh teruskan.

YB memang sudah bersedia untuk ditahan lama

Ya, saya (sudah) bersedia. Saya berkata kepada pegawai polis yang datang pada saya, mengapa menahan saya dalam kurungan persendirian kerana saya tidak buat apa-apa kesalahan. Saya beritahu mereka, kalau mahu, hantar saya terus ke (pusat tahanan) Kamunting. Saya diberitahu tempat itu lebih selesa berbanding kurungan persendirian ini.

Bagaimana persekitaran bilik kurunganSaiznya 6 kaki kali 8 kaki. Terdapat dua katil kayu dan satu tandas kecil. Ini ruang yang saya ada.

Pada hari pertama, saya ditahan pada pukul 11.15 malam. Selepas semua prosedur, saya dimasukkan ke dalam bilik kurungan pada pukul 4 pagi. Pada waktu itu, saya terpaksa tidur atas katil kayu tanpa bantal. Tapi pada waktu itu saya begitu letih, jadi saya terus tidur. Tapi hari kedua , saya diberi tilam dan bantal.

Setelah 44 tahun berada dalam dunia yang luas, kemudian tujuh hari di bilik kecil, bagaimana YB merasai kebebasan (yang sebenar)?

Saya tidak rasa panik kerana bila kita tidak buat apa-apa salah, hati kita pun tenang. Saya berdoa kepada Tuhan. Saya rasa Tuhan akan melindungi saya. Saya yakinkan diri sendiri bahawa saya terima hakikat ini dan ingin buktikan kepada polis dan dunia yang saya tidak bersalah. Mereka yang menahan saya itu telah membuat satu kesilapan yang amat besar. Itu yang saya cakap pada diri saya untuk menenangkan hati.

YB tidak sama sekali menganggap diri YB satu ancaman kepada negaraApa yang telah saya buat yang telah mengancam keselamatan negara kita? Apabila saya dibebaskan, saya baca dalam akhbar yang Menteri Dalam Negeri berkata, siasatan polis mendapati Teresa Kok tidak lagi menjadi ancaman kepada keselamtan negara. Saya rasa sangat lucu dan pada malam itu juga, saya telah menyampaikan beberapa ceramah selepas dibebaskan. Bila saya baca ‘headline’ akhbar kepada orang ramai di mana saya bukan lagi ancaman kepada keselamtan negara, semua orang ketawa. Mana-mana saya pergi pun, semua orang ketawa. Memang tidak ada orang yang anggap saya ancaman kepada keselamatan negara. Ini kenyataan yang memang tidak masuk akal.

Sekarang mereka kena cari alasan kenapa saya ditahan dan dibebaskan dan apa pun alasan yang diberi, memang tidak akan memuaskan hati orang ramai kerana mereka tahu saya tidak bersalah.

Tetapi memang sehingga hari ini memang tiada alasan yang diberikan atas kebebasan YB

Tiada alasan dibebaskan. Tetapi bila saya ditahan di bawah ISA, saya dikatakan mencabuli Seksyen 73(1) Akata Keselamatan Dalam Negeri iaitu saya menyebabkan ketegangan dan pergaduhan antara kaum dan agama. Ini satu kesalahan yang amat serius. Saya ada bertanya kepada mereka, apa yang saya buat yang menyebabkan ketegangan antara kaum dan agama? Saya tidak pernah cakap apa-apa atau pun membuat apa-apa kenyataan secara bertulis yang menyakiti mana-mana kaum dan agama. Jadi kenapa saya didakwa dengan satu tuduhan begitu besar sekali?

Saya berkata pada polis, berikan saya bukti... bila saya diberi notis sambungan 28 hari penahanan, saya tanya kepada Special Branch 'kamu semua selalu ikut saya sebagai ahli politik, kamu mendengar (perbualan) telefon bimbit dan emel kami, jadi kamu tahu gerak-geri saya selama ini... kalau ada masa, saya masuk dalam blog saya, jadi apa lagi kesalahan saya?

Saya tanya 'tidak cukupkah dan sampai sekarang pun tidak dapat buktikan bila saya pernah buat apa-apa kenyataan dalam ceramah dan kenyataan bertulis yang menunjukkan saya menyakiti hati dan mencemarkan apa-apa agama dan kaum'. Mereka memang diam saja dan tidak dapat tunjukkan apa-apa bukti.

Apabila YB menceburi politik (kira-kira) 20 tahun lepas, pernahkah YB menyangka akan ditahan di bawah ISA

Pernah! Saya menceburi politik pada tahun 1990. Saya menjadi setiusaha kepada Lim Kit Siang yang merupakan Ketua Pembangkang Parlimen pada waktu itu.

Ibu bapa saya melarang saya menyertai politik dan bekerja dengan Lim Kit Siang tetapi hati saya berkata, saya mahu menguatkan parti pembangkang supaya lebih demokratik dan mewujudkan sistem dua parti. Saya tidak masuk politik untuk keuntungan dan kebaikan diri. Mereka cuba larang saya kerana bimbang saya akan ditahan ISA kerana Lim Kit Siang baru sahaja dilepaskan daripada Operasi Lalang pada 1987.

Adakah mereka bimbang atau YB yang bimbang

Saya tidak bimbang kerana jika saya yang bimbang, saya tidak akan masuk parti pembangkang. Selama ini, saya tidak pernah keluarkan kenyataan yang menyakitkan hati sesiapa tetapi biasalah, sebagai ahli politik, apabila kita mahu membongkar skandal atau salah laku pentadbiran kerajaan dan polis, tentu ada yang tidak suka. Namun, itu tanggungjawab saya sebagai wakil rakyat dan ahli politik untuk membantu yang lemah dan memerlukan.

Adakah penahanan selama tujuh hari melemahkan semangat YB

Tidak... sekarang saya bebas. Ke mana sahaja saya pergi, ramai orang kenal saya sekarang... ke gereja, pasar dan restoran, semua orang akan bertepuk tangan. Ini tanda sokongan terhadap saya kerana kalau saya penjenayah, mereka tidak akan menepuk tangan. Mereka gembira saya keluar dari tahanan.

Saya rasa ini adalah kesilapan Barisan Nasional (BN). Sebenarnya pada hari pertama, saya sudah beritahu kepada pegawai penyiasat polis, saya tidak bersalah. Mereka selalu kata itu adalah arahan, mereka tidak tahu kerana hanya menurut perintah.

Saya kata, 'kamu pergi cakap kepada orang atasan, kamu tangkap saya yang tidak bersalah. Ramai orang tahu saya tidak bersalah. Ini tidak akan memberi sokongan tambahan kepada BN malah ini akan menrunkan sokongan kepada BN'.

Penahanan saya sebagai wakil rakyat yang tidak bersalah boleh menggugat kemasukan pelaburan asing dan ini akan menjejaskan ekonomi kita. Pada waktu itu (dalam tahanan), saya meramalkan dalam minggu hadapan, pasaran akan jatuh lebih lagi kerana semasa saya ditahan, indeks komposit 1,038 (mata). Saya meramalkan ia akan jatuh sehingga 1,000 (mata).

Bila saya keluar, saya tengok akhbar, ia jatuh sehingga 900 lebih mata. Memang kebetulan kerana AIG menghadapi masalah di Amerika, jadi mempengaruhi pasaran saham dunia. Bila saya bebas, ia naik pula. Ini sememangnya pengaruh ekonomi dunia.

Tapi apa yang saya cuba mahu sampaikan adalah penahanan seperti ini memang akan menggugat keyakinan pelabur tempatan dan asing secara jangka panjang dan menjejaskan nama baik negara di peringkat antarabangsa.

Adakah semasa dalam tahanan, YB ada terfikir untuk mengakhiri kerjaya politik (selepas keluar)?

Tidak kerana saya tidak bersalah. Keduanya, bila saya keluar dari pusat tahanan, saya terima begitu banyak panggilan telefon dan sms yang menunjukkan orang ramai gembira dengan pembebasan saya. Ini menunjukkan orang ramai sayang dan menyokong saya dan ini yang menyebakan kita sebagai ahli politik akan meneruskan perjuangan kita.

YB adalah pemimpin politik berjawatan dalam kerajaan dan wanita pertama yang ditahan di bawah ISA. Apa pendapat YB apabila ada orang menganggap YB sebagai ‘iron lady’ DAP?

Saya tidak pernah anggap diri saya sebagai ‘iron lady’ dan pemimpin handal. Saya percaya, adalah penting untuk kita gunakan prestasi kerja kita untuk membuktikan kepada orang ramai yang kita berkhidmat kepada negara dan rakyat secara bersungguh-sungguh. Tetapi kalau orang ramai anggap saya sebagai ‘iron lady’, saya mahu berterima kasih kepda penulis kolum Utusan Malaysia, Zaini Hassan, (Datuk Seri) Khir Toyo dan ADUN Sri Serdang, (Datuk Mohamad) Satim (Diman).

Apa yang sebenarnya yang berlaku berhubung isu azan

Saya sebenarnya tidak pernah membabitkan diri dalam petisyen membantah isu azan di masjid di Bandar Kinrara. Apabila tersebar dalam email, blog dan tersiar akhbar Utusan Malaysia dan seterusnya ditanya oleh pemberita dan Ahli Parlimen PAS, Khalid Samad, saya pun hairan kerana saya tidak terlibat langsung dan saya nafikan tuduhan ini dalam blog saya sendiri sebelum saya ditahan di bawah ISA. Jadi, bukankan sepatutnya polis patut menjalankan siasatan yang lebih baik sebelum menahan saya di bawah ISA? Saya kata kepada kepada pegawai penyiasat supaya ambil satu petisyen itu. Di situ ada nama dan nombor kad pengenalan, pergi tanya mereka, pernahkah mereka berjumpa Teresa Kok dari muka ke muka? Tanya mereka sama ada adakah saya orang yang meminta mereka membuat petisyen kepad Satim.

Apa yang saya tidak puas hati adalah selepas saya ditahan di bawah ISA, imam dari masjid tersebut sudah menafikan yang saya terlibat dan kenyataan itu keluar dalam Malaysiakini. Sepatutnya, apabila imam itu menafikan, mereka patut bebaskan saya. Kenapa mereka terus tahan saya sehinga Jumaat.

Pada 19 September, saya baca dalam NST yang pegawai dari masjid Bandar Kinrara dipanggil untuk memberi kenyataan. Maksudnya itu adalah hari keenam saya ditahan. Bukankah ini menunjukkan siasatan yang dilakukan begitu teruk? Hanya kerana ada orang membuat laporan polis dan tulisan Zaini Hassan, saya ditahan di bawah ISA. Saya diberitahu Cawangan Khas PDRM kita adalah antara lima yang terbaik di dunia tapi inikah siasatan polis kita?

Mungkin ada pihak iri hati dengan perjuangan politik YBMungkin ada tapi selepas menjadi kerajaan, orang iri hati yang cuba merosakkan hubungan parti komponen Pakatan Rakyat adalah orang Umno dan di Selangor, jelas sekali, Umno Selangor selalu menyebarkan khabar angin yang bukan-bukan dan mereka menggunakan internet dan Utusan Malaysia untuk mencapai objektif ini.

Selepas ini, setelah bebas, apa yang YB mahu lakukan dan perancangan masa depan politik serta karierSaya akan lebih tabah hati dalam perjuangan politik saya kerana saya ingin berterima kasih kepada semua yang berdoa dan memberi sokongan secara terbuka kepada saya. Saya rasa saya mesti tunjukkan kepada mereka, kita (Pakatan Rakyat) boleh mencapai apa yang kita cita-citakan semasa menjadi kerajaan dalam beberapa tahun akan datang.

Sebagai mangsa ISA atas kesalahan yang tidak saya lakukan, saya harus berkempen untuk memansuhkan satu undang-undang yang begitu kejam. Ia bukan usaha saya seorang kerana sekarang, sudah ada gerakan untuk memansuhkan ISA dan di Kamunting, ada lebih 60 orang lagi tahanan ISA. Bukan sahaja tahanan yang sengsara, malah keluarga mereka juga telah menjadi berpecah belah kerana penahanan yang tidak adil ini.

Seperti kata Tok Guru Nik Aziz, penahanan ISA ini adalah bercanggah dengan ajaran Islam kerana tahanan itu tidak diberi peluang untuk mempertahankan diri sendiri di mahakmah. Kes saya jelas sekali... tidak disiasat dengan betuk tetapi menahan saya di bawah ISA. Saya ini adalah wakil rakyat tapi bagaimana pula dengan orang ramai yang ditahan ISA? Adakah siasatan dijalankan dengan betul sebelum mereka ditahan? Jika mereka benar-benar bersalah, mengapa kerajaan atau polis tidak mendakwa mereka di mahkamah? Negara kita ada banyak undang-undang yang boleh mendakwa.

Setelah ditahan, adakah YB rasa semakin ramai yang menyayangi YB

Ya, memang betul. Bila saya pergi ke mana-mana, orang akan kenal saya. Orang akan lihat sama ada ini Teresa Kok atau tidak. Bila saya tengok mereka punya reaksi muka, saya akan, saya akan pergi berjabat tangan dengan mereka.

Mungkin dulu orang takut kerana YB terlalu agresif dan lantang (bersuara)?

Ini kerja saya... sebagai wakil rakyat, saya sepatutnya berjuang dan bercakap bagi pihak rakyat kepada kerajaan dan Parlimen. Kalau saya orang yang membisu sahaja, buat apa saya menjadi ahli poltik dan dipilih menjadi wakil rakyat. Pada sidang Parlimen akan datang, saya dan rakan-rakan tentu akan membangkitkan isu kekejaman ISA termasuk kurungan persendirian ini. Kami bukan penjenayah. Mengapa kami ditahan di lokap dan pintu bilik itu dikunci serta dimangga?

Terdapat berapa orang dalam bilik (tempat kurungan)?

Saya seorang. Saya dipaksa memakai uniform seperti banduan. Sebelum saya keluar, saya dipaksa untuk menurunkan 10 cap jari pada borang pesalah. Itu tidak cukup. Kemudian, gambar saya diambil dengan nombor dari arah depan, kiri dan juga kanan. Saya beri kerjasama kerana mereka kata ini prosedur. Saya kata kepada mereka, 'kerajaan ini memang kejam dan kita mesti tukar kerajaan. Kamu semua layan saya baik-baik. Bila jadi kerajaan, saya mungkin jadi Menteri Dalam Negeri. Saya akan jadi ketua kamu...'

Bagi saya, saya sudah beri kerjasama penuh. Saya sangka mereka mahu tanya lebih banyak soalam lagi tentang Pakatan Rakyat dan DAP tetapi tidak ada. Soalan pokok yang ditanya adalah berdasarkan artikel yang ditulis Zaini Hassan dalam Utusan Malaysia dan ini menghairankan saya.

Pernahkah YB membangkitkan isu-isu sensitiviti kaum dalam mana-mana ceramah

Tidak pernah. Bagi DAP, kita adalah satu parti politik pelbagai kaum. Kita ada pemimpin Melayu, ahli Melayu, India dan Cina. Di Sabah, kita ada orang Kadazan dan di Sarawak, kita ada orang Iban. Kalau saya sebagai pemimpin membuat kenyataan seperti itu, saya tentu tidak mendapat sokongan daripada parti saya.

Bagi DAP, kami lebih mengutamakan kepada kaum bukan Cina. Ini terbukti dalam pilihan raya lepas. Kita ada ramai calon kaum India kerana kami cuba memberi lebih peluang kepada mereka. Itu sebabnya dalam mesyuarat Dewan Rakyat kali ini, kita ada lebih Ahli Parlimen kaum India berbanding BN dan MIC. Ini pendekatan kita dan kita mahu tunjukkan kepada kaum Melayu, DAP tidak pernah mengambil apa-apa pendekatan untuk membantah agama Islam ataupun kaum Melayu. Ini adalah agenda yang disebar dalam Utusan Malaysia dan dalam media aliran utama selama ini. Orang Melayu tengok parti DAP sahaja, mereka beranggapan ini parti Cina... ini anti-Melayu... anti-Islam.

Ini adalah imej dan mesej yang cuba mereka sampaikan kepada orang Melayu. Sebagai pemimpin pelbagai kaum, mungkinkah saya nak akan membuat kenyataan untuk menyakiti hati sesiapa? Tidak masuk akal langsung... saya tahu... selepas isu penternakan babi di Selangor iaitu projek yang dimulakan oleh kerajaan BN yang lepas, yang mana kami hanya mahu meneruskannya, saya pernah membangkitkan ia dalam blog saya. Isu itu ‘digoreng’ oleh Utusan Malaysia yang mendapat kritikan yang begitu kuat di kalangan kaum Melayu sehingga mereka anggap inilah satu-satunya projek Pakatan Rakyat di Selangor.

Selepas itu, saya membidas beberapa komen berhubung itu dalam blog saya... itu sahaja. Saya tidak bertujuan membuat pengumuman kerana itu bukan bidang kuasa saya. Selepas itu, saya rasa orang-orang Umno ini cuba menjadikan saya sebagai orang yang chauvinist... mereka mengatakan saya membantah laungan azan... saya yang cadangkan peruntukan dalam JAIS itu iaitu 30 peratus untuk membina kuil, rumah berhala bukan Islam. Semua yang saya tidak pernah cakap, mereka bangkitkan.

Begitu jahat motif mereka dan ia sangat tidak sihat dan gentleman.

Adakah YB sedih dengan hal ini

Ya, saya memang rasa sedih kerana saya dilemparkan dengan tuduhan yang bukan-bukan. Tetapi saya rasa Tuhan akan mengembalikan keadilan kepada saya. Bagi perkara-perkara yang saya tidak buat, mereka yang cuba membuat tohmahan terhadap, saya percaya mereka akan menerima balasan. Kalau bukan masa sekarang, mereka akan terima hukuman daripada Tuhan di akhirat.

Adakah YB berpuas hati dengan cara pegawai-pegawai melayan YB semasa dalam tahanan

Pegawai-pegawai di sana OK kerana mereka menurut perintah daripada atasan. Mereka selalu berkata, ini adalah prosedur. Mereka jalankan tugaskan. (Apabila)saya keluar dari sel bilik saya, saya dipaksa untuk memakai cermin mata besar supaya saya tidak dapat melihat keadaan bangunan dan persekitaran pusat tahanan dan pada hari pertama, mereka malah mahu menggari tangan saya dengan mata ditutup.... macam orang yang mahu dihantar (untuk menjalani) hukuman gantung. Mereka bawa saya pegi jumpa doktor untuk membuat pemeriksaan perubatan. Mereka bimbang bila saya keluar nanti, saya mengadu kalau ada apa-apa kecederaan pada tubuh badan saya, nanti mereka kena bertanggungjawab.

Doktor pun baik terhadap saya. Saya minta vitamin C dan beliau memberinya. Tiap-tiap pagi, ada seorang pegawai akan memberikan saya vitamin itu dan doktor juga memberi saya pil kalsium untuk menjaga kesihatan saya.

Dari aspek menjaga kesihatan, mereka cuba yang terbaik untuk memenuhi kehendak saya. Bila saya mengadu sakit bahu dan leher, doktor itu sangat baik hati dan memberi saya menerima rawatan fisioterapi.

Jadi (dalam soal kesihatan) saya tidak banyak mengadu. Bila cuaca jadi panas, sebenarnya ada banyak nyamuk. Bila saya masuk ke dalam bilik pada waktu malam, mereka akan letak lingkaran ubat nyamuk di depan pintu saya untuk menghalang nyamuk masuk. Saya diberitahu, mereka buat begini kerana dahulu pernah berlaku demam denggi secara besar-besaran di pusat tahanan itu dan itu mejadikan pegawai lebih sibuk kerana terpaksa menghantar semua orang masuk ke hospital.

Saya rasa gembira kerana YB T. Murugiah akan datang berjumpa saya berkenaan makanan (hari Isnin, semalam). Saya rasa berterima kasih kepada beliau kerana menunjukkan keprihatinan tentang aduan saya saya. Saya berharap selepas aduan saya, kedaaan di sana akan diubahsuai.

Yang pertama, ISA harus dimansuhkan. Yang kedua, kita tidak sepatutnya dihantar ke kurungan persendirian. Ini tidak masuk akal. Kami ini tahanan politik. Kami harus diletakkan dalam keadaan yang lebih baik kerana kami bukan penjenayah.

(Ini soalan peribadi)... bila YB mahu mendirikan rumah tangga?

Buat masa ini, tidak ada masa untuk memikirkan hal ini. Selepas menjadi Exco Selangor dan Ahli Parlimen, rakyat adalah ahli keluarga bagi saya. Saya adalah hak mereka. Apabila saya keluar setiap pag dan balik adaah larut malam, saya tidak ada masa untuk hal lain. Selagi kita gembira dan ada kepuasan kerja, ini bukan isu penting.

Read More...

Raja Petra dihantar ke Kamunting hari ini

Harakahdaily

Irwan Muhammad Zain
Tue | Sep 23, 08 | 10:50:46 am MYT

KUALA LUMPUR, 23 Sept (Hrkh) - Pengendali laman web Malaysia-Today, Raja Petra Kamaruddin akan dihantar ke Pusat Tahanan Kamunting hari ini untuk memulakan penahanan selama dua tahun di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Menteri Dalam Negeri, Dato' Seri Syed Hamid Albar telah menandatangani perintah penahanan tanpa bicara Raja Petra malam tadi.

Malaysiakini melaporkan peguam Raja Petra mengesahkan perkara tersebut setelah mendapat makluman daripada pihak polis pagi tadi.

Raja Petra telah ditahan di bawah ISA kerana didakwa boleh mengganggu dan mengancam keselamatan dan ketenteraman awam pada 12 September lalu.

Pada 6 September lalu, Syed Hamid Albar telah memberi amaran bahawa editor Malaysia Today itu mungkin ditahan dibawah ISA kerana menyiarkan komen yang didakwa menghina Islam dan Nabi Muhammad.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (Maiwp) dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi), telah membuat laporan polis terhadap Raja Petra berhubung perkara itu.

Mereka mendakwa komen beliau dalam artikel yang bertajuk "I Promise to be a good, non-hypocritical Muslim" didakwa menggunakan ayat-ayat yang menghina orang Islam.

Raja Petra juga didakwa telah membenarkan komen-komen disiarkan dalam lamanwebnya yang menghina Islam dan Nabi Muhammad, dalam artikel bertajuk "Not all Arabs are descendants of the Prophet".

Ini adalah kali kedua Raja Petra ditahan di bawah ISA, yang membenarkan tahanan tanpa bicara.

Kali pertama, beliau ditangkap di bawah ISA pada 11 April 2001 ketika gerakan reformasi di mana sembilan orang telah ditahan. Pada masa itu, beliau merupakan webmaster lamanweb FreeAnwar.com ketika itu.

Raja Petra dibebaskan selepas ditahan selama 52 hari.

Sebelum ini, Raja Petra telah dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan menghasut dan memfitnah selepas mengaitkan Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak dan isterinya dengan kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu. - mr_

Read More...

Kesan Pertukaran Kementerian Abdullah-Mohd Najib

Detik daily

OLEH KADIR JASINANTARA bukti keakraban dua sahabat adalah apabila mereka saling tukar menukar. Tukar menukar kereta. Engkau pakai kereta aku, aku pakai kereta engkau. Tukar menukar pakaian. Engkau pinjam baju aku, aku pinjam baju engkau.


Di sesetengah tempat dan dalam sesetengah masyarakat dan kumpulan, mereka memanifestasikan keakraban mereka dengan bertukar-tukar isteri atau suami -- wife/husband swapping.

Maka begitulah akrabnya perhubungan di antara Abdullah Ahmad Badawi dan timbalannya Mohd Najib Abdul Razak apabila mereka semalam (17 September) saling tukar menukar kementerian.

Abdullah memberikan Kementerian Kewangan kepada Mohd Najib dan Mohd Najib menyerahkan Kementerian Pertahanan kepada Abdullah.

Perdana Menteri berkata ini adalah sebahagian daripada persetujuan peralihan kuasa di antara beliau dengan Mohd Najib.

Boleh jadi saya buta maklumat atau nyanyuk, tetapi tidak pula terbaca atau teringat bahawa tukar-menukar kementerian ini adalah antara syarat peralihan kuasa di antara Abdullah kepada Mohd Najib.

Tetapi tidak apalah. Saya rasa pemindahan Kementerian Kewangan kepada Mohd Najib adalah langkah yang baik di dalam suasana ekonomi negara yang terumbang-ambing dan ekonomi dunia diancam kemelesetan akibat krisis pembankan di Amerika Syarikat sekarang.

Saya sangat berharap Mohd Najib dapat memberi gambaran yang lebih jelas dan meyakinkan kita semua mengenai hala tuju ekonomi dan kewangan negara.

Seperti saya nyatakan dalam “posting” 17 September “Even the best economists and the most astute businessmen are unsure which way our economy is going.”

(Hatta ahli ekonomi yang terbaik dan ahli perniagaan yang paling bijak pun tidak pasti arah tuju ekonomi negara sekarang.)

Saya secara terus terang dan terbuka pernah menulis di dalam kolum Other Thots, majalah Malaysian Business bahawa Abdullah tidak patut memegang jawatan Menteri Kewangan terlalu lama kerana kementerian itu memerlukan penumpuan masa yang rapi dan kewibawaan yang tinggi.

Semua orang tahu bahawa ekonomi dan kewangan bukanlah “forte” atau kepakaran Abdullah.

Jadi sangat eloklah pada ketika ekonomi negara dan dunia diancam krisis ini jawatan Menteri Kewangan dipindahkan kepada seorang yang lebih tahu.

Saya tidak mahu mempertikaikan pengambilan alih Kementerian Pertahanan oleh Abdullah selain mengatakan bahawa Abdullah mungkin berasa perlu ada sebuah kementerian di bawah jagaannya.

Namun sudah pun ada orang yang bertanya apa perlunya Abdullah mengambil alih kementerian tentera.

Abdullah sekali lagi mengulangi yang dia tidak akan berundur sebelum 2010.

Semalam juga menyaksikan pengunduran Parti Progresif Sabah (SAPP) daripada Barisan Nasional. Buat masa ini, SAPP akan menjadi parti bebas dan tidak ada rancangan untuk menyertai Pakatan Rakyat.

SAPP mempunyai dua orang Ahli Dewan Rakyat dan empat Ahli Dewan Undangan Negeri di Sabah. Serentak itu, timbalan ketua SAPP, Raymond Tan, mengumumkan peletakan jawatan sebagai Timbalan Ketua Menteri Sabah dan Menteri Negeri.

Turut menjadi tajuk berita adalah penangkapan blogger Syed Azidi Syed Abdul Aziz, pemilik blog “kickdefella” kerana disyaki menghasut. Dia ditahan di rumahnya di Kota Baru.

Sementara itu Ahli Parlimen Seputeh yang kini ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) telah mengemukakan saman terhadap Utusan Malaysia, pengarang kanannya Zaini Hassan dan bekas Menteri Besar Selangor, Dr Mohd Khir Toyo “kerana menjadi punca penahanannya.”

Manakala naib ketua pemuda Umno, Khairy Jamaluddin, pula mengumumkan penawaran diri sebagai calon ketua pemuda pada pemilihan Disember ini.

Di Amerika, krisis perbankan dan kewangan semakin meruncing dan memaksa Bank Pusat (Federal Reserve) memberi pinjaman AS$85 bilion (kira-kira RM292.4 bilion) kepada kumpulan insurans AIG bagi menyelamatkannya daripada muflis.

Dengan semua kemelut ini, rasanya eloklah jikalau Mohd Najib segera mengadakan pertemuan dengan seramai mungkin penggiat ekonomi dan kewangan bagi mencari jalan melindungi ekonomi negara daripada kesan krisis kewangan dan pembankan antarabangsa yang sedang melanda sekarang.

Lupakan sementara ancaman Anwar Ibrahim untuk menggulingkan mereka. Eloklah mereka hadapi realiti daripada mengigau di siang hari.

Read More...

Abdullah akan lawan habis-habisan

Siasahdaily


KUALA LUMPUR, 22 Sept: Presiden Umno, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan mempertahankan jawatannya dalam pemilihan Umno akan datang walaupun sebelum ini disebut-sebut akan melepaskan jawatannya segera.

Menurut sumber, perbincangan Abdullah dengan para pegawai kanannya serta penyokong kuat beliau di kalangan anggota Majlis Tertinggi Umno memutuskan 'Abdullah boleh mendapat pencalonan yang cukup' dari bahagian-bahagian Umno.

Keyakinan ini mereka perolehi selepas berbincang dan menolak sama sekali pandangan Datuk Seri Rafidah Aziz dalam mesyuarat MT Umno baru-baru ini Abdullah akan malu jika meneruskan niatnya untuk mempertahankan jawatannya.

Ini kerana, Rafidah dikatakan berkata dalam mesyuarat MT Umno Khamis lepas, Abdullah besar kemungkinan tidak mendapat pencalonan yang mencukupi untuk mempertahankan jawatannya sebagai presiden Umno.

Untuk itu, lebih baik Abdullah melepaskan jawatan itu sebelum mesyuarat bahagian Umno yang akan bermula Oktober ini.

Namun, selepas perbincangan dengan penyokong dan pegawainya, Abdullah mengambil sikap akan mempertahankan jawatannya kerana ingin menolak 'seolah-olah dia tidak akan mendapat cukup pencalonan untuk bertanding.'

Rafidah bersama Datuk Seri Muhyidin Yasin, Datuk Seri Hishamudin Tun Husein dan Datuk Shafei Apdal dikatakan mendesak Abdullah agar mempercepatkan peralihan kuasa bagi mempastikan BN terus kekal memerintah Malaysia.

Ekoran itu, Abdullah dikatakan bersedia untuk berundur lebih awal. Namun, selepas berbincang dan menilai semacam dia dihina oleh rakan-rakannya dalam Umno seolah-olah beliau sangat lemah sehingga tidak akan mendapat pencalonan yang mencukupi, Abdullah dikatakan bersedia berlawan balik.

Abdullah memerlukan pencalonan sekurang-kurangnya 30 peratus dari perwakilan Umno iaitu sekurang-kurangnya 58 pencalonan bagi membolehkan beliau mempertahankan jawatan presiden.

"Orang boleh menerima kalau ditolak sedikit tetapi kalau lebih-lebih sangat, dia akan melawan balik. Inilah yang berlaku kepada Abdullah. Dia sudah bersetuju untuk mempercepatkan proses peralihan kuasa. Tetapi kalau dia dihina sehingga dikatakan tidak akan mendapat pencalonan yang mencukupi, dia akan lawan balik. Inilah yang berlaku. Orang-orang Abdullah akan pastikan dia akan mendapat pencalonan yang cukup dan menang. Kena ingat, Abdullah adalah Perdana Menteri," kata seorang penganalisis politik kepada Siasah.

Ekoran dari itu, petugas Abdullah dikatakan mula bekerja. Semalam, Abdullah meluangkan masa dari petang hingga ke malam bersama dengan para pemimpin Umno di Perak.
Perak mempunyai perwakilan Umno antara tertinggi selain dari Johor.

Dengan tindakan Abdullah ini bermakna timbalannya yang berada di belakang usaha untuk mempercepatkan peralihan kuasa ini, Datuk Seri Najib berada di pihak yang sangat tertekan sekarang.

"Abdullah tidak hilang apa-apa kalau kalah kerana dia memang sudah mahu bersara, tetapi kalau Najib kalah, dia akan hilang segala-galanya," kata penganalisis itu.

Read More...

Qari muda julang Malaysia

Berita Harian
DUBAI: Muhammad Ahmad Zahid (gambar) mengharumkan nama Malaysia apabila menjuarai kategori bacaan terbaik pada majlis Anugerah al-Quran Antarabangsa Dubai (Dihqa) ke-12 yang berakhir di sini kelmarin.

Lebih membanggakan, hafiz berusia 13 tahun itu juga diberi penghormatan memperdengarkan bacaan al-Quran pada majlis penyampaian hadiah oleh Putera Mahkota Dubai, Sheikh Hamdan Mohammad Rashid Al Maktoum.

Berbaju Melayu dan bersongkok, Muhammad, dari Sekolah Darul Hikmah, Ampang, Selangor, gembira serta tidak putus-putus tersenyum menerima tahniah daripada pegawai kerajaan, peserta dan hadirin yang membanjiri Pusat Persatuan Kebudayaan dan Sains, Al Mamzar.

Muhammad, yang mengambil masa tiga tahun menghafal kitab suci itu, menerima hadiahnya pada upacara berasingan.

Johan keseluruhan Dihqa yang bermula awal bulan ini ialah Fares Al Aagam dari Yaman, naib johan, Noor Al Deen Al Younsi (Libya) dan ketiga, Khalid Al Ainati (Kuwait). Sebanyak 85 peserta mengambil bahagian.

Tiga pemenang utama itu masing-masing menerima 250,000 dirham, 200,000 dirham dan 150,000 dirham, manakala pemenang dari tempat keempat hingga ke-10 menerima antara 65,000 dirham dan 35,000 dirham. Satu dirham bersamaan kira-kira 95 sen.

Muhammad kelihatan yakin sebaik saja naik ke pentas memperdengarkan bacaannya di hadapan hadirin yang membanjiri dewan itu. Sebuah akhbar tempatan menyifatkan bacaan Muhammad sebagai 'amat mempesonakan'.

"Alhamdulillah," kata Muhammad apabila ditanya mengenai pengalamannya sebelum keluar dari dewan bersama rakan barunya selepas selesai majlis penyampaian hadiah yang turut dihadiri Duta Besar Malaysia di Dubai, Syed Mohamad Hasrin Tengku Hussin.

Terdahulu, dalam temubual dengan Bernama, Muhammad berkata, dia mula berlatih menghafal al-Quran ketika berusia tujuh tahun dan amat terhutang budi kepada bapanya, yang bertugas sebagai penasihat undang-undang dan ibunya, seorang doktor gigi, atas dorongan mereka.

"Pada mulanya, ia memang amat susah, tapi lama-kelamaan, ia semakin mudah. Minat yang mendalam dalam bidang ini juga banyak membantu saya," kata Muhammad yang berasal dari Kuala Lumpur.

Selain Dubai, bakat dan kebolehan yang dimiliki pernah membawa Muhammad ke banyak tempat, termasuk Austria, apabila dijemput memperdengarkan bacaan al-Quran pada 2006. Muhammad juga sering dijemput mengimamkan solat di pelbagai masjid di Malaysia.

Remaja itu berkata, dia menghabiskan sebahagian besar bulan Ramadan di sini dan tidak sabar untuk pulang ke tanah air bagi menikmati suasana berpuasa dan menyambut Aidilfitri bersama keluarganya.

Read More...

9 Okt ibarat 'dengar guruh di langit'

Malaysiakini

Muda Mohd Noor | Sep 22, 08 12:02pm

"Jangan kerana mendengar guruh di langit, air di tempayan dicurahkan", demikian nasihat beberapa pemimpin Umno bahagian kepada Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Abdullah minggu lepas digesa meletakkan jawatan presiden Umno sebelum mesyuarat bahagian-bahagian bermula pada 9 Oktober kerana dibimbangi beliau tidak mendapat cukup pencalonan.

Desakan itu - sebahagian strategi untuk menyegerakan peralihan kuasa kepada timbalannya Datuk Seri Najib Razak - disuarakan oleh beberapa anggota Majlis Tertinggi (MT), termasuk anggota-anggota kabinet, Khamis lalu.

Bagaimanapun pemimpin-pemimpin bahagian yang dihubungi Malaysiakini hari ini percaya suara-suara itu membuat keputusan "terlalu awal" kerana mesyuarat belum bermula.

Sementara beberapa yang lain mencadangkan Abdullah melepaskan jawatannya jika terbukti gagal mendapat sokongan bahagian-bahagian yang akan bermesyuarat sehingga 9 November ini.

Beliau memerlukan pencalonan 58 daripada 193 bahagian untuk layak bertanding jawatan tersebut yang disandangnya sekarang sejak 2004.

Ketua bahagian Bukit Mertajam, Datuk Musa Sheikh Fadzir berkata saranan seumpama itu "permainan orang yang gila hendak bertanding."

"Mesyuarat bahagian pun belum lagi, mana tahu mereka tidak sokong Abdullah? Kalau satu, dua bahagian mungkin adalah (yang tidak mencalonkannya).

"Permainan ini dibuat oleh agen-agen politik yang mahukan naib presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin bertanding jawatan tersebut," katanya.

Di Pulau Pinang, tambahnya, sebahagian besar bahagian dipercayai akan mencalonkan Abdullah kerana beliau pengerusi perhubungan Umno dan juga perdana menteri.

Musa menambah, ahli-ahli akar umbi di negeri itu mahu presiden Umno erus menerajui parti selepas Disember ini.

Ketua bahagian Pasir Salak, Datuk Tajuddin Abdul Rahman pula berkata, jika hanya beberapa anggota MT menggesa sedemikian bukan bermakna ia tidak mahu beliau bertanding.

Masing-masing membuat ramalan sedangkan, tambahnya, cara terbaik ialah menunggu bahagian mengadakan mesyuarat terlebih dahulu.

"Adakah kalau Abdullah berundur cepat, ia boleh menguatkan Umno? Jangan kerana mendengar guruh di langit, air di tempayan dicurahkan," katanya.

Ketua bahagian Umno Selayang, Datuk Ahmad Bhari Abdul Rahman berkata, cakap-cakap Abdullah bakal menghadapi masalah kuota pencalonan satu usaha meminggirkan perdana menteri.

"Dakwaan bahawa Abdullah tidak cukup pencalonan merupakan andaian sahaja kerana mesyuarat bahagian belum bermula," katanya.

Beliau menambah, jika kepimpinan tinggi Umno saling cabar-mencabar ia akan merebak sampai ke bawah.

Katanya, jika ia berlaku, Umno akan mengulangi peristiwa 1987 yang menyaksikan perpecahan dua puak dalam parti itu sebelum ia kemudiannya diharamkan.

Timbalan ketua bahagian Umno Semberong, Abidin Abdul Rahman berkata, Abdullah perlu mendapatkan maklumat yang jelas sebelum membuat sebarang keputusan.

Katanya, sebagai presiden parti, Abdullah tidak boleh terpengaruh dengan dakwaan bahawa beliau tidak cukup pencalonan.

Bagaimanapun, jika sahih bahagian-bahagian tidak mahukan beliau lagi, Abdullah tiada pilihan lain kecuali berundur.

"Dalam sejarah Umno, orang lebih sayangkan parti daripada individu.

"Lihatlah apa yang berlaku kepada bekas presiden Tun Dr Mahathir Mohamad selepas meninggalkan Umno, ahli tidak mengikut jejaknya," katanya.

Ketua bahagian Pokok Sena, Datuk Ahmad Lebai Sudin berkata, jika bahagian sudah tidak mahu kepemimpinan Abdullah lagi, beliau tidak akan dicalonkan.

"Kita kena ikut demokrasi, siapa yang ramai orang sokong, dialah yang jadi pemimpin," katanya.

Manakala ketua bahagian Seremban, Datuk Ishak Ismail berkata, Abdullah perlu melihat kehendak ahli-ahli terhadap kepimpinannya sekarang.

Katanya, jika ramai yang bercakap mereka tidak mahu lagi, Abdullah perlu berundur.

"Sebagai pemimpin, beliau perlu mengutamakan kepentingan parti dan bukannya kepentingan peribadi," katanya.

Ishak berkata, jika Abdullah berkeras mahu mempertahankan jawatan presiden, dan ada calon lain yang mahu bertanding, Umno akan berpecah-belah selepas perhimpunan agung kelak.

Ditanya calon yang paling sesuai dicalonkan sebagai presiden Umno, Ishak berkata, "orang ramai mahukan Datuk Najib".

"Orang kata, Abdullah sudah hilang kawalan dan kerana itu Umno perlukan nakhoda yang baru.

"Tengku Razaleigh Hamzah tidak sesuai menjadi presiden parti kerana sudah lanjut tempoh," katanya.

Timbalan ketua bahagian Semporna, Datuk Nasir Sakaran pula berkata, isu tersebut perlu diselesaikan oleh pucuk pimpinan tertinggi Umno.

Katanya, beliau enggan mengulas panjang perkara tersebut dengan alasan tidak mahu menimbulkan kontroversi di dalam parti.

"Apa yang penting ialah sama-sama mencari jalan menyatupadu dan mengukuhkan parti.

"Cakap-cakap yang keterlaluan bukan untuk mengukuhkan parti tetapi boleh menyebabkan ahli berbelah bahagi terhadap pucuk pimpinan," katanya.

Sementara naib ketua bahagian Pasir Mas, Che Johan Che Pa, berkata cara terbaik ialah memberi peluang kepada perwakilan bahagian menentukan pemimpin parti.

Katanya, ahli Umno yang lebih mengetahui pemimpin yang baik untuk parti itu.

Read More...

Mukhriz mahu Pak Lah undur secara terhormat sebelum 9 Okt

mstar online

PETALING JAYA: Datuk Mukhriz Mahathir, antara mereka yang awal dan telah banyak kali menggesa Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi melepaskan jawatannya ekoran prestasi pilihan raya umum Mac lalu berkata, Presiden parti itu perlu "berundur secara terhormat dengan segera" sebelum 9 Oktober ini.

Ahli Parlimen Jerlun itu berkata, Abdullah perlu menerima hakikat yang ahli-ahli akar umbi Umno mahu perubahan dan justeru, wajar memutuskan untuk menyerahkan kepimpinan kepada Timbalan Presiden, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak agar perjalanan persidangan bahagian bulan depan tidak terganggu.

Kata Mukhriz, oleh kerana anggota-anggota Majlis Tertinggi (MT) parti sudah menyampaikan pandangan, kini "keputusan di tangan beliau" untuk menentukannya.

"Tidak lagi perlu menunggu untuk membuat keputusan... kita berharap Pak Lah sedar dan terima tentang hakikat dan membuat keputusan yang diminta dan kehendak ahli," katanya.

Tambah beliau, perbincangan dalam mesyuarat MT Umno kelmarin membuktikan pandangan yang diberikan oleh beliau sejak enam bulan lalu sudah mula diterima oleh akar umbi dan anggota-anggota MT.

"Oleh kerana beliau (Abdullah) sudah mendapat maklum balas yang sama, saya berharap Presiden parti akan melepaskan kedudukan beliau dengan segera.

"Saya sangat berharap Pak Lah (Abdullah) sudah memahami akan kehendak akar umbi, menyerahkan kuasa," katanya ketika dihubungi mStar Online hari ini.

Mukhriz mengulangi kemungkinan, jika Abdullah, yang juga Perdana Menteri tidak mengambil keputusan yang diharapkan ramai itu, tidak mustahil akan ada pihak yang mencabar beliau ataupun tidak mendapat pencalonan mencukupi untuk mempertahankan kedudukannya Disember ini.

Beliau yang telah menawarkan diri untuk bertanding jawatan Ketua Pemuda Umno menyatakan demikian ketika diminta mengulas laporan The Star hari ini bahawa Abdullah kini berhadapan dengan tekanan yang semakin meningkat agar melepaskan jawatan Presiden Umno dan Perdana Menteri.

Perkara itu telah ditekankan oleh sebahagian anggota MT pada mesyuarat majlis itu kelmarin.

Ia terus menjadi isu perbincangan MT meskipun Isnin dan Rabu lalu Abdullah dan Najib telah mengulangi komitmen mereka untuk merealisasikan pelan peralihan kuasa Jun 2010.

Ketika ditanya sama ada perlu ada usaha susulan meminta Abdullah, yang menjadi Presiden Umno dan Perdana Menteri sejak Oktober 2003 memikirkan semula pelaksanaan pelan peralihan kuasa itu, Mukhriz memberitahu, pelbagai pihak telah memberikan pandangan masing-masing kepada beliau.

Oleh itu, katanya, tidak perlu ada tindakan susulan kecuali Abdullah sendiri yang memutuskan untuk berundur segera sebelum 9 Oktober ini.

Read More...

Ku Li yakin dapat cukup pencalonan tanding Presiden Umno

Mstar Online

KUALA LUMPUR:Ketua Umno Bahagian Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah berkata beliau yakin akan mendapat pencalonan yang cukup untuk membolehkannya bertanding merebut jawatan Presiden Umno pada pemilihan parti Disember ini.

Tengku Razaleigh yang juga Anggota Parlimen Gua Musang berkata beliau membuat keputusan untuk bertanding merebut jawatan itu setelah mendapat maklumat balas dan sokongan daripada anggota akar umbi.

"Saya tidak boleh memberitahu apa strategi saya sekarang sebab ia akan menjejaskan peluang saya dalam pemilihan parti.

Insya-Allah saya akan dapat pencalonan yang cukup," katanya pada sesi dialog dengan beberapa pengendali blog di rumahnya di sini malam tadi.

Pada 20 Mac lepas, Tengku Razaleigh melahirkan hasratnya bertanding sekali lagi bagi jawatan Presiden Umno pada persidangan agung parti Disember ini. Pada pemilihan parti pada 1987, beliau mencabar Tun Dr Mahathir Mohamad bagi jawatan Presiden Umno tetapi tetapi tewas dengan 43 undi.

Mengulas mengenai keadaan Umno pada ketika ini, Tengku Razaleigh berkata untuk memperkasa dan mengembalikan imej Umno, parti itu perlu menerima dengan terbuka pimpinan dari golongan muda.

"Dengan keterbukaan kepada golongan muda dan orang baru, Umno akan mendapat harapan baru dan mendapat idea yang baru," katanya.BERNAMA

Read More...

'Mentaliti suka haramkan' punca PAS T'ganu tewas

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | Sep 22, 08 2:47pm

Pendekatan keras dan tiada senarai keutamaan menyebabkan PAS Terengganu tewas di tangan BN dalam pilihanraya umum ke-12 yang lalu, kata Timbalan Pesuruhjaya II PAS Selangor, Khalid Abdul Samad.

“Kami di Selangor yang jauh lebih lemah daripada mereka, tetapi kami berjaya. Lalu apa yang perlu difikirkan ialah mungkin ada strategi dan kaedah mereka yang perlu diperbaiki.

“Kerana tidak ada sebab mereka harus kalah, sedangkan negeri-negeri lain yang yang lebih sukar, kita boleh menang,” katanya dalam satu temubual.

PAS negeri itu di bawah pimpinan pesuruhjayanya Datuk Mustafa Ali dikatakan mempunyai “mentaliti mengharamkan apabila berkuasa” daripada “menyediakan suasana maa'ruf”.

djz english teaching conference 080707 khalid samadAntara yang menjadi sasarannya, tambah Khalid, persembahan konsert, minuman keras, judi dan cara berpakaian.

"Kita cuba perhatikan, dengan majoriti Melayu muslim yang ramai, PAS Terengganu masih tidak dapat menang dalam pilihanraya umum ke-12, Mac lalu.

"Jadi, kita perlu lihat kembalilah mengenai kaedah kita, daya penarik kita dan sebagainya. Ini kerana, kita tidak boleh terlalu keras, kerana akhirnya orang tidak akan beri kita sokongan. Jadi, apa maknanya?

"Dari sini, saya rasa mereka mungkin tidak memahami dan masih tidak mahu cuba untuk memikirkan uslub dakwah yang lebih berkesan," kata Khalid.

Bercakap kepada Ummahonline.com minggu lalu, beliau turut mengkritik kenyataan Mustafa yang bernada tidak yakin dengan projek peralihan kuasa yang diusahakan penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 16 September lalu.

Tindakan itu, menurut Khalid, “cukup merugikan kerjasama politik dan setiakawan” dengan dua parti lain dalam Pakatan Rakyat.

Mengulas kontroversi kenyataan Mustafa dalam Utusan Malaysia dan Harakah – masing-masing 11 dan 12 September lalu, Khalid berkata:

“Sama ada bermoral ataupun diktator (tindakan Mustafa), saya tidak mahu cakaplah. Tapi, memang tidak patutlah dia buat begitu.

“Dia sepatutnya menyedari bahawa Harakah sepatutnya digunakan untuk pandangan rasmi, ataupun untuk mana-mana pandangan-pandangan yang selari dengan pandangan yang rasmi."

Beliau turut mengakui, “sedikit sebanyak ada kebenaran” bahawa presiden parti itu Datuk Seri Abdul Hadi Awang dipengaruhi Mustafa dalam merumuskan keputusan parti.

“Saya rasa sedikit sebanyak mesti ada kebenaran. Saya tahu bahawa Ustaz Hadi menghormati Cikgu Pa dari segi bacaan politiknya,” katanya.

Rundingan sulit PAS-Umno, yang mendapat sokongan kuat Abdul Hadi, dikatakan didorong oleh analisis Mustafa.

Read More...

Pendapat berbeza tambatan ringgit

Utusan Online

KUALA LUMPUR 21 Sept. - Pakar-pakar ekonomi tempatan memberikan pandangan berbeza mengenai cadangan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad supaya sistem tambatan ringgit dilaksanakan semula.

Pengerusi Pusat Dasar Kajian Umum, Tan Sri Dr. Ramon Navaratnam berkata, cadangan tersebut tidak praktikal dan realistik untuk dilaksanakan pada masa sekarang kerana perdagangan negara tidak hanya bergantung kepada Amerika Syarikat (AS) semata-mata.

''Kita perlu mengambil kira konsep 'bakul mata wang' (basket of currency) yang mana terdapat banyak mata wang negara lain di dalam bakul tersebut. Kalau kita tambat ringgit kepada dolar AS, ini akan menimbulkan rasa tidak senang pada negara-negara lain.

''Tambahan pula, jika tambatan dilakukan ia juga boleh mengakibatkan kejatuhan pada mata wang kita sekiranya dolar AS terus jatuh,'' katanya kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi di sini hari ini.

Semalam, Dr. Mahathir mencadangkan supaya sistem tambatan ringgit dilaksanakan semula bagi mengurangkan impak kejatuhan nilai dolar AS terhadap mata wang negara.

Dr. Mahathir berkata, nilai mata wang AS yang semakin menyusut akhir-akhir ini, akan memberikan kesan buruk kepada ekonomi negara.

Pandangan Ramon turut disokong oleh Dekan Fakulti Ekonomi dan Perniagaan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Dr. Mohd. Fauzi Mohd. Jawi yang menyatakan, simpanan negara yang ada sekarang adalah mencukupi.

Beliau menjelaskan, keadaan yang dihadapi pada masa sekarang adalah berbeza dengan krisis kewangan yang dihadapi negara pada 1997 yang mana pada ketika itu simpanan berada di tahap kritikal.

Pada ketika itu, katanya, tambatan ringgit wajar dilakukan bagi mengelakkan ekonomi negara terus merudum.

Mohd. Fauzi berkata, perkara yang wajar dilakukan pada masa sekarang ialah pemantauan terhadap aliran keluar wang negara dan mengukuhkan perdagangan dengan negara selain AS seperti China dan negara-negara ASEAN lain.

Bagaimanapun, pakar ekonomi, Datuk Abdul Rahim Abdul Rahman memberitahu, walaupun negara mempunyai tahap simpanan yang lebih berbanding 1997, keadaan ekonomi negara kini tidaklah sekukuh yang dijangkakan.

Jelasnya, ekonomi sesebuah negara dipengaruhi kestabilan politiknya dan pada masa kini keadaan politik di Malaysia tidak begitu meyakinkan para pelabur luar.

''Keadaan ekonomi negara terikat dengan situasi politik jadi apabila politik tidak stabil ekonomi juga akan terjejas. Sekarang pun kita boleh lihat banyak pelaburan terus asing (FDI) tidak masuk ke negara ini,'' katanya.

''Walaupun ekonomi negara kita kukuh dan kita merupakan sebuah negara yang kecil tetapi kita mempunyai dagangan dengan AS sebanyak 20 peratus.

''Apa sahaja berlaku di AS akan turut memberi kesan terhadap kita dan negara-negara lain. Jadi, lebih baik kita tambat ringgit dengan dolar AS,'' ujarnya.

Sehubungan itu, Abdul Rahim berkata, pandangan dan cadangan bekas Perdana Menteri itu perlu diambil kira kerana ia amat relevan bagi mengelakkan berlakunya sebarang spekulasi wang pada masa hadapan.

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |