+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Sunday, April 20, 2008

WAJAH & NOTA: Cuepacs salah tafsir, keliru. Di mana silapnya?

Mstar Online

20-04-2008 04:32:12 PM
oleh G.MANIMARAN

PERTEMUAN antara Perdana Menteri dan Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Khamis lalu, yang pada awalnya disifatkan telah berlangsung dalam suasana mesra, kini nampak sedikit tercemar apabila Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi terpaksa membetulkan keadaan dengan menyatakan Cuepacs telah menyalah tafsir dan mengeluarkan kenyataan-kenyataan mengelirukan berhubung hasil pertemuan tersebut.

Beberapa hari selepas pertemuan tersebut, Abdullah tampil menjelaskan kandungan hasil perbincangan.

Tegas Abdullah, beliau hanya menyatakan bahawa cadangan Cuepacs supaya menaikkan umur persaraan bagi kakitangan awam daripada 56 tahun sekarang kepada 60 tahun adalah positif. Ia merupakan antara lima isu yang dibawa ketika pertemuan tempoh hari.

Dengan penjelasan itu, menurut beliau, kerajaan tidak memberikan lagi kata putus muktamad sama ada mahu menaikkan usia persaraan sehingga 60 tahun.

Nampaknya wujud kekeliruan dalam memahami perkara yang diputuskan dalam pertemuan.

Dengan diiringi keliruan, Cuepacs pula telah mengumumkan hasil keputusan terlalu awal ataupun dilabelkan telah bertindak gopoh sedangkan Perdana Menteri seharusnya hanya mengumumkan keputusan kerajaan pada 29 Mei.

Apabila Cuepacs membuat pengumuman tersebut pada Khamis lalu, juga timbul persoalan sama ada keputusan kerajaan itu melibatkan semua kakitangan ataupun hanya berdasarkan keupayaan dan kedudukan kesihatan individu masing-masing.

Ia tidak jelas sama sekali. Jika keputusan itu dilaksanakan bermakna setiap kakitangan awam seramai 1.2 juta orang secara automatik akan menikmati hasil keputusan baru itu kelak.

Kedua, hasil pertemuan dengan Jabatan Perkhidmatan Awam, sehari kemudian pada Jumaat lalu, agensi itu pula menyatakan kerajaan tidak memutuskan untuk menaikkan usia persaraan sehingga 60 tahun. Sebaliknya pada dasarnya hanya bersetuju untuk menaikkan daripada 56 kepada 58 tahun.

Banyak orang memberikan reaksi terhadap pengumuman Cuepacs sejak Khamis lalu.
Ketika ada yang menyambut baik dan gembira dengan pengumuman itu, pihak majikan sektor swasta pula menegaskan, pihaknya hanya berminat untuk mengekalkan usia persaraan 55 tahun di sektor bukan kerajaan.

Sebagai badan yang mewakili kakitanagan awam Cuepacs mahu menenangkan fikiran ahli-ahlinya dengan memberitahu hasil pertemuan kongres itu dengan Perdana Menteri secepat yang mungkin.

Langkah itu tidak salah sama sekali. Ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi Cuepacs.
Tidak dapat dinafikan Cuepacs mempunyai tugas dan peranannya dalam hal ini.

Bagaimanapun apa yang penting ialah pengumuman yang dibuat oleh Cuepacs sebenarnya melibatkan dasar kerajaan.

Justeru tindakan membuat pengumuman sedemikian memerlukan langkah berhati-hati.
Apabila ia melibatkan dasar kerajaan, maka adalah wajar pengumuman seumpama itu dilakukan oleh Perdana Menteri sendiri ataupun agensi kerajaaan yang dilantik untuk berbuat demikian.

Jika ia dilakukan oleh Perdana Menteri, maka kesannya adalah lebih mendalam dan ia juga akan mencetuskan keyakinan.

Kesilapan yang timbul daripada kekeliruan ini sebenarnya telah mengakibatkan kecelaruan.

Walaupun kekeliruan ini nampak kecil, tetapi ia secara tidak langsung menimbulkan krisis kecil dari segi persepsi terhadap kerajaan, malah terhadap Cuepacs juga.

Kerajaan dan Cuepacs terpaksa mengambil usaha untuk memperbetulkan persepsi sedemikian.

Kepimpinan Cuepacs seharusnya bijak dalam mengumumkan hasil pertemuan. Silap langkah akan membawa kepada suasana seperti yang dialami sekarang, yang akhirnya tidak menguntungkan mana-mana pihak.

Jika diambil jalan senang, adalah mudah untuk mengatakan bahawa kesilapan ini berpunca daripada pengamal-pengamal media itu sendiri, yang dikatakan tidak memahami perkara yang disampaikan oleh Cuepacs.

Tetapi hampir keseluruhan media membawa laporan yang sama. Oleh itu, tidak harus menyalahkan wakil media dari segi tahap pemahaman mereka.

Cuepacs tidak perlu kecewa dengan perkembangan ini. Cuepacs perlu lebih berhati-hati pada masa-masa akan datang.

Cuepacs merupakan entiti penting dalam pembangunan negara. Ia mewakili lebih sejuta kakitangan awam yang menggerakkan pengurusan dan perjalanan kerajaan.

Read More...

'Belum ada keputusan lanjut usia persaraan' - PM

Berita Harian

Oleh Anwar Hussin

PM positif terima syor, Cuepacs buat kenyataan mengelirukan

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, kerajaan masih belum membuat keputusan terhadap cadangan Kongres Kesatuan Sekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) untuk meningkatkan usia persaraan kakitangan sektor awam daripada 56 tahun kepada antara 58 dan 60 tahun.

Perdana Menteri berkata, beliau menerima secara positif cadangan Cuepacs itu, tetapi belum lagi membuat keputusan berhubung perkara itu.


"Cuepacs membuat kenyataan yang mengelirukan. Saya katakan bahawa saya ingin melihat ini sebagai satu cadangan yang positif.


"Saya bersikap positif mengenainya untuk meningkatkan usia persaraan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Pemukiman bersama Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) di sini , semalam.

Presiden Cuepacs, Omar Osman dalam satu pertemuan dengan Perdana Menteri Khamis lalu, dilaporkan berkata, kerajaan sudah pun menerima lima tuntutan kesatuan itu. Lima tuntutan itu ialah mengkaji semula sistem Penilaian Tahap Kecekapan; Lanjutan usia persaraan wajib dari 56 tahun ke 58 atau 60 tahun; Kenaikan Imbuhan Tetap Perumahan dari RM180 sebulan ke RM230; Pembayaran elaun kritikal bagi Kumpulan Sokongan Dua dan bayaran pencen mengikut tempoh perkhidmatan.

Bagaimanapun, satu lagi tuntutan Cuepacs supaya kakitangan awam diberikan honorarium RM2,000 ditolak oleh kerajaan.

Abdullah berkata, beliau akan mengumumkan keputusan kerajaan dalam satu lagi pertemuan dengan Cuepacs bulan depan.

"Saya tidak katakan (bersetuju) 60 tahun. Dan saya katakan, usia persaraan itu akan saya umumkan kemudian," katanya.

Cuepacs juga sebelum ini mengancam akan memboikot sambutan Hari Pekerja 1 Mei ini jika kerajaan enggan memenuhi enam tuntutan yang dikemukakan oleh kongres itu sejak tiga tahun lalu.

Cuepacs kemudian membatalkan hasrat mereka untuk memboikot Hari Pekerja.

Sementara itu, Abdullah berkata, kerajaan sedang meneliti cadangan Badan Pencegah Rasuah (BPR) untuk menjadi sebuah badan bebas.

"BPR sudah menghantar kertas kerja kepada saya dan saya akan membuat keputusannya nanti," katanya ketika diminta mengulas cadangan BPR supaya agensi itu dibenarkan beroperasi seperti Suruhanjaya Bebas Menentang Rasuah (ICAC) di Hong Kong.

Sejak ditubuhkan pada 1974, ICAC menggunakan tiga pendekatan iaitu penguatkuasaan undang-undang, pencegahan dan mendidik masyarakat dalam memerangi rasuah.

Hasil kerjasama kerajaan dan masyarakat, Hong Kong kini menjadi antara negara yang bersih daripada gejala rasuah.

Read More...

Khairy: Keris antara punca BN kalah

Malaysiakini

Apr 18, 08 5:39pm

Naib ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin hari ini mengakui bahawa isu keris menjadi satu daripada beberapa punca sokongan kepada BN merosot dalam pilihanraya umum 8 Mac.

Beliau bagaimanapun menolak tanggapan bahawa isu keris menjadi punca utama pengundi, khususnya bukan Melayu, tidak menyokong ramai calon BN dalam pilihanraya umum tersebut.

"Kita perlu mengkaji dan berfikir untuk melihat isu keris ini secara terbuka," kata Khairy, yang juga ahli parlimen Rembau.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media di "retreat" ahli-ahli parlimen BN di sebuah hotel terkemuka di Kuala Lumpur hari ini.

umno 2007 pemuda keris 061107 unsheathKelmarin dua akhbar bawah Kumpulan NSTP, yang dikaitkan dengan Khairy, Berita Harian dan New Straits Times menyalahkan ketua Pemuda Umno Datuk Seri Hishammuddin Hussein kerana menghunus keris 'Panca Warisan' selama tiga tahun berturut-turut mulai 2005.

Bagaimanapun, kata Khairy, beliau tidak pasti sama ada isu keris tersebut akan di bawa ke perhimpunan agung Pemuda Umno hujung tahun ini.

"Saya juga tidak tahu sama ada isu keris ini akan dibangkitkan dalam mesyuarat exco pergerakan Pemuda Umno," tambah Khairy.

Beliau berkata, pada keseluruhannya, isu keris merupakan salah satu punca sokongan kepada BN berkurangan dalam pilihanraya umum ke-12.

"Kita perlu kenal pasti sebab-sebab timbul isu keris," tambahnya.

Isu keris menjadi polemik besar selepas Astro membuat siaran langsung perhimpunan agung Umno pada 2006 sewaktu 'Panca Warisan' diarak masuk ke dewan dan kemudiannya dihunus dan dikucup oleh Hishammuddin.

khairy jamaluddin in umno meeting kissing the keris 040906Beliau menjulang keris bagi menunjukkan perjuangan Pemuda Umno mendaulatkan Agenda Melayu.

Bagaimanapun, tindakan Hishammuddin itu dikritik hebat oleh parti-parti komponen dalam Barisan Nasional dan yang paling lantang - Pemuda MCA dan Pemuda Gerakan.

Hishammuddin mempertahankan tindakannya itu dengan menyatakan menghunus keris bukan bererti seseorang itu mahu mengancam atau mahu menikam orang lain, ia hanya simbol semata-mata.

"Malah keris juga tidak boleh dikaitkan dengan satu-satu kaum sahaja," katanya dalam sidang media sempena perhimpunan agung Pemuda MCA pada Ogos 2006.

Dalam perhimpunan agung Umno 2007, Hishammuddin sekali lagi menghunus, mengucup dan menjulang Keris Panca Warisan tanpa menghiraukan bantahan keras dan meluas bahawa ia merupakan simbol 'pergaduhan' yang boleh menimbulkan keresahan antara kaum.

Malah, Khairy selaku naib ketua pergerakan itu mengisytiharkan selagi ada Pemuda Umno, Keris Panca Warisan akan terus dijulang selama-lamanya.

Beliau juga mengingatkan bahawa sesiapa yang tidak berani menghunus dan menjulang Keris Panca Warisan adalah pengkhianat kepada Melayu dan Umno.

Read More...

MPs must submit questions 21 days before Parliament meets

The Star

Sunday April 20, 2008

By LEE YUK PENG

KUALA LUMPUR: Each MP should submit 10 oral questions and five written questions for Dewan Rakyat’s Question Time 21 days before the house begins each meeting.

Ipoh Timor MP Lim Kit Siang said for the coming meeting, the deadline for MPs to submit questions was 5pm on April 8.

The inaugural meeting for the new incoming Parliament begins on April 28 and ends on May 27.

The next meeting when the MPs will get another chance at asking questions begins on June 23.

The questions, whereby MPs can ask the Government to explain their policies, decisions and actions, can either be faxed or e-mailed to the secretary of the Dewan Rakyat.

A list of questions, normally about 20 to 30 oral questions will be printed on the Order Paper for each sitting.

In the past, Question Time would occupy the first hour and a half of each sitting although there have been suggestions that more time should be allotted for it.

On a normal day, about eight questions will be answered. Oral questions that are not answered will be replied to in writing the following day.

MPs would get to ask the questions listed on the Order Paper, known as the “original question” and two to three supplementary questions are allowed.

The right to ask the first supplementary question will go to the MP who asked the original question.

The MP who asks the question must be present in the house before his question is answered.

If not, his question will be skipped.

The questions would be answered by the relevant minister, deputy minister or parliamentary secretary – known as the “Frontbenchers” – although there will not be any parliamentary secretaries for this term as none has been appointed.

MPs would often race against each other and stand up to try to catch the Speaker’s attention once the answer is given so that he will be allowed to ask a supplementary question.

Question Time is often lively as MPs trade barbs with the frontbencher when they are not satisfied with the answer.

Often, when it is an Opposition MP asking the question, Barisan Nasional MPs will come to the “aid” of the frontbenchers by shouting at him and this will provoke other Opposition MPs to respond.

The procedure for Question Time in the Dewan Negara is similar except that the questions must be submitted to the secretary 14 days earlier.

Read More...

Vocal MPs rapped for not sending queries to Parliament

The Star

Sunday April 20, 2008


KUALA LUMPUR:
Fourteen Opposition MPs, some of whom had been very vocal when campaigning before the general election, have been heavily criticised on websites for squandering their chance to question the Government on various issues at the first Parliament session to be held on April 28.

Bloggers had reported that 29 MPs, including three ex-Ministers and one former Deputy Minister, had not submitted any question to Parliament.

They had singled out two Opposition MPs, who had been very anti-establishment when they were merely members of political parties or non-governmental organisations, for stinging attacks, accusing them of not doing their job as MPs and betraying those who voted them into power.

The MPs, 15 of whom are from Barisan Nasional, five from DAP and nine from PKR, have been called “irresponsible”, “MPs of the most slothful kind” and “unreliable”.

Since they missed sending questions for the first meeting, they will have to wait till the next meeting in June.

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |