+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Wednesday, June 4, 2008

Petrol naik 78 sen, diesel 92 sen

Malaysiakini

Jun 4, 08 5:04pm

Harga petrol naik sebanyak 78 sen - satu pertambahan besar dari RM1.92 sekarang kepada RM2.70.

Manakala harga minyak diesel pula naik kepada RM2.50 - naik 92 sen berbanding harga sekarang sebanyak RM1.58 seliter.

Kenaikan sebanyak 41 peratus bagi petrol dan 58.2 peratus bagi diesel akan berkuatkuasa mulai tengah malam ini.

Kenaikan harga itu adalah sebahagian daripada langkah kerajaan untuk mengawal subsidi bagi menampung kenaikan petrol, diesel dan gas, yang dijangka berjumlah RM56 bilion tahun ini.

Kerajaan juga mengumumkan pemberian rebet kepada pengguna kenderaan.

Mengikut skim tersebut tersebut, kenderaan di bawah 2000cc akan menerima RM625 setahun - rebat bagi 800 liter di bawah harga baru.

Pemilik motosikal pula akan diberi rebet RM120. Bayaran akan dibuat melalui wang pos.

Difahamkan rebet teresbut akan dibayar apabila pemilik kenderaan memperbaharui cukai jalan kenderaan mereka.

Kerajaan dijangka menjimatkan RM4 bilion di bawah penstrukturan semula skim subsidi tersebut.

Jika harga petrol dijual mengikut harga penuh pasaran, ia boleh mencecah setinggi hampir RM4 seliter - naik 100 peratus.

Bagaimanapun, kerajaan dijangka menuju ke arah memansuhkan terus pemberian subsidi pada masa depan.

petrol price hike new price 040608 bm version

Read More...

Terkini !!!!!! Petrol naik 78 sen kepada RM2.70 seliter, diesel naik RM1 kepada RM2.50 seliter berkuat kuasa tengah malam ini

Utusan Online

04/06/2008 6:02pm

Putrajaya 4 Jun - Harga petrol dinaikkan RM0.78 seliter kepada RM2.70 seliter berkuat kuasa mulai esok.

Ia merupakan kenaikan harga hampir 40 peratus daripada harga RM1.92 seliter sekarang.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan pada sidang akhbar di sini hari ini.

Harga diesel turut dinaikkan sebanyak RM1 kepada RM2.50 seliter daripada RM1.58 sekarang.

Bagaimanapun, untuk mengurangkan beban rakyat, Abdullah berkata, kerajaan akan memperkenalkan rebat tunai bahan api dibayar kepada pemilik kenderaan persendirian sebagai satu bentuk subsidi minyak.

Perdana Menteri juga mengumumkan tarif elektrik Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang ditentukan secara progresif berdasarkan kegunaan.

- Utusan.

baca lagi berita di sini.

Read More...

Harga petrol dijangka naik 78 sen mulai Ogos

Malaysiakini

Jun 4, 08 5:04pm

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dijangka mengumumkan hari ini kenaikan harga petrol sebanyak 78 sen Ogos ini - satu pertambahan besar dari RM1.92 sekarang kepada RM2.70.

Kenaikan harga itu adalah sebahagian daripada langkah kerajaan untuk mengawal subsidi bagi menampung kenaikan petrol, diesel dan gas, yang dijangka berjumlah RM56 bilion tahun ini.

Kerajaan juga mengumumkan pemberian rebet kepada pengguna kenderaan.

Mengikut skim tersebut tersebut, kenderaan di bawah 2000cc akan menerima RM625 setahun - rebat bagi 800 liter di bawah harga baru.

Pemilik motosikal pula akan diberi rebet RM120. Bayaran akan dibuat melalui wang pos.

Read More...

Tindakan kerajaan tubuhkan JKKKP timbulkan masalah pada kerajaan negeri

Harakahdaily

Intan Abdullah

Wed | Jun 04, 08 | 11:58:20 am MYT

KUALA LUMPUR, 4 Jun (Hrkh) - Kerajaan pusat di bawah teraju Umno-BN masih meneruskan pelaksanaan Jabatan Kemajuan dan Kebajikan Kampung Persekutuan (JKKKP) sebagai platform penyaluran peruntukan dan maklumat supaya tidak perlu melibatkan urusan dengan pihak kerajaan negeri di empat buah negeri Pakatan Rakyat.

Walau bagaimanapun, dalam soalan tambahan yang dikemukakan Senator Mumtaz Mohd Nawi (PAS-Kelantan) kepada Kementerian Luar Bandar dan Wilayah , beliau menekankan tindakan dan pendirian yang dibuat kerajaan pusat itu akan mewujudkan kerajaan di dalam kerajaan di samping menyukarkan pentadbiran serta hubungan antara kerajaan negeri dan pusat bagi memberikan perkhidmatan yang baik kepada rakyat.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Tan Sri Muhammad Muhd Taib berkata tindakan tersebut diambil akibat kemungkinan terdapat ura-ura yang menyatakan bahawa ketua-ketua kampung yang dilantik Barisan Nasional (BN) sebelum Pakatan Rakyat mengambil alih negeri-negeri berkenaan akan diberhentikan.

"Jadi, kita pun ambil kesemua mereka dan meletakkannya di bawah kerajaan persekutuan menggunakan platform JKKKP," katanya dalam sesi penggulungan sesi perbahasan titah ucapan Yang DiPertuan Agong semalam.

Sungguhpun begitu, menurut Senator Mohd Yusof Husin (PAS-Kedah), Kerajaan negeri Kedah belum melantik JKKK memandangkan kerajaan mahu menubuhkan JKKKP.

"Bagaimana pula dengan JKKKP yang akan menimbulkan suasana berlawanan dan kekeliruan kepada penduduk kampung ? Adakah kerajaan tidak bercadang untuk menyelaraskan hal ini dengan kerajaan negeri?" soalnya.

Menjawab persoalan yang ditimbulkan itu, Muhammad berkata kerajaan pusat tetap akan mewujudkan Jabatan Pembangunan Negeri bagi menyalurkan segala bantuan peruntukan dan maklumat.

"Kita tidak mahu 'tersekat-sekat', takut maklumat lengkap kerajaan pusat tidak sampai ke bawah.

"Untuk berhubung dengan ketua-ketua kampung, kita akan berurusan secara terus tanpa perantaraan kerajaan negeri," ujarnya.

Hal tersebut adalah disebabkan dakwaan yang menyatakan bahawa tindakan kerajaan Pakatan rakyat khususnya di Selangor yang bersikap agresif setelah mengambil alih pemerintahan di negeri tersebut.

"Mereka bertindak menghalau radio Selangor FM, menukar jawatan ketua-ketua kampung, tidak membenarkan wakil-wakil rakyat BN merasmikan mesyuarat agung sekolah-sekolah agama kerajaan negeri serta tidak membenarkan BN menggunakan dewan orang ramai dan balai raya," ujarnya.

Mengulas lanjut dakwaan tersebut, Mohd Yusof berkata situasi di Kedah adalah berbeza dengan apa yang dinyatakan Muhammad.

Ini kerana menurutnya, penyokong PAS ternyata lebih rasional dalam mengikut arahan JKKK yang sebelum ini merupakan lantikan kerajaan BN sebagai membuktikan kelunakan pemerintahan PAS di Kedah.

Beliau berharap kerajaan pusat akan memberikan kerjasama yang baik kepada kerajaan negeri Kedah. - mks.

Read More...

Hudud taruhan rundingan PAS-DAP

Malaysiakini

Jun 4, 08 3:01pm

PAS Perak mempertaruhkan idealismenya untuk melaksanakan hukum hudud dalam perundingannya dengan DAP menjelang saat-saat awal penubuhan kerajaan campuran Perak, demikian dedah pesuruhjayanya Ahmad Awang.

Syarat DAP itu selepas ia bersetuju menerima wakil rakyat PAS Datuk Seri Ir Mohamad Nizar Jamaluddin sebagai menteri besar.

"Selepas kira-kira tiga jam perbincangan di antara pihak PAS yang diketuai saya dengan DAP yang diketuai pengerusi negeri Ngeh Koh Ham, pemimpin pusat DAP bersedia mengubah pendiriannya dengan mengenakan syarat supaya DAP diberi lapan jawatan exco dan PAS berjanji tidak melaksanakan hukum hudud dalam kerajaan campuran ini," kata Ahmad.

perak cm mb mohamad nizar jamaluddinDalam ucapannya bagi menyambut kejayaan parti itu mentadbir Perak yang disiarkan media rasmi PAS Harakahdaily, beliau berkata selepas campur tangan istana yang mengubah senario awal politik, tuntutan DAP agar PAS menggugurkan hudud tidak lagi berbangkit.

"Bagaimanapun syarat-syarat itu gugur kira-kira jam 11 malam setelah wakil PAS dan DAP dititah menghadap Tuanku di Istana Kinta," katanya.

"Yang paling penting syarat yang mereka kenakan iaitu lapan exco dan isu hudud gugur dengan sendirinya."

Ahmad mendedahkan saat-saat awal rundingan antara dua parti itu, sejurus selepas keputusan rasmi pilihanraya umum 8 Mac diketahui awal pagi keesokannya, sehingga ketegangan muncul apabila tokoh utama DAP Lim Kit Siang mengugut untuk memulaukan majlis angkat sumpah Mohamad Nizar.

Ketegangan sekali lagi muncul apabila PKR tidak berpuas hati dengan pengagihan jumlah kerusi exco. Parti itu mendakwa ia menerima satu jawatan sahaja.

Bagaimanapun keputusan akhir yang kekal hingga kini, DAP mendapat enam exco, PKR (tiga) dan PAS (satu).

ahmad awangAhmad mengulangi saat-saat bersejarah PAS di negeri itu dalam satu taklimat kepada menteri besar baru-baru ini yang dihadiri 700 pemimpin-pemimpin parti itu, termasuk peringkat cawangan, di kediaman rasmi Mohamad Nizar.

Dalam ucapannya 'Enam kejayaan PAS Perak' di laman web PAS itu, Ahmad berkata kerjasama dalam pentadbiran negeri telah menjinakkan DAP yang dianggap "parti yang tidak begitu sehaluan dengan PAS" menjelang pilihanraya umum.

"Selepas pilihanraya ke-12 dan pembentukan kerajaan Pakatan Rakyat di Perak, pemimpin DAP bukan sahaja mudah bersefahaman dan mesra dengan pemimpin PAS di peringkat negeri, bahkan sentiasa menghormati pandangan pemimpin PAS sama ada mereka yang berada di dalam atau di luar kerajaan," katanya.

Beliau turut mendedahkan, Raja Muda Perak Raja Nazrin Shah juga mula berminat mengenali Mohamad Nizar selepas hari pertama rombongan ketiga-tiga parti itu menghadap baginda di Istana Kinta.

"Hubungan terus terjalin melalui beberapa pertemuan dengan pihak istana ketika menghadapi saat-saat kritikal mengenai pelantikan MB dari parti PAS," tambahnya.

Read More...

'Jangan banyak alasan'

Berikutan arahan pemakaian tali pinggang keledar penumpang


MOHD. AZIZUL AZIZAN (kanan) bersama rakannya, Mohd. Eddie memakai tali pinggang keledar penumpang belakang di Kuala Lumpur kelmarin selepas kerajaan mewajibkan pemakaiannya mulai 1 Jun lalu.


KUALA LUMPUR - Jangan beri banyak alasan!

Itulah nasihat kepada pemilik kenderaan mengenai arahan memasang tali pinggang keledar penumpang pada bahagian belakang kenderaan mereka.

Menteri Pengangkutan, Datuk Ong Tee Keat yang menggesa pemilik kenderaan supaya berbuat demikian menyifatkan ia sebagai satu tanggungjawab bersama.

Menurutnya, beliau sedar akan berlaku rungutan dan 'cakap-cakap belakang' daripada sesetengah pihak yang kemudiannya membuat perkara itu sambil lewa serta memberikan banyak alasan yang akhirnya tidak melakukan apa yang sepatutnya.

"Perkara ini memang ada hubung kaitnya dengan sikap masyarakat di negara ini. Mereka hanya akan bertindak sekiranya langkah penguatkuasaan yang melibatkan denda dikenakan.

"Keadaan ini tidak sepatutnya berlaku kerana saranan itu adalah untuk kebaikan mereka sendiri dan bukannya bertujuan untuk menyusahkan," katanya.

Read More...

Najib Sanggup biarkan Pemimpin UMNO Menipu Atas Nama Arwah Ayahnya

Buletin Online

PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh SM Noor
Wednesday, 04 June 2008

The image “http://buletinonline.net/images/berita1/siarantarikroyaltia.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Press Release atau Siaran Akhbar yang dikeluarkan pada 5 September, 2000 adalah permulaan segala permasalahan yang dihadapi oleh negeri dan rakyat Terengganu berkaitan dengan royalti minyak.

Siaran akhbar yang ditulis dalam sebelas perenggan itu, tidak ditandatangani oleh sesiapa, namun di cop dengan cop Pejabat Menteri Kewangan Malaysia.

Bermula dari tarikh keluarnya siaran akhbar tersebut, pembayaran tunai royalti minyak kepada kerajaan Terengganu telah ditukar kepada ‘Program Pembiayaan Wang Ehsan’.

Antara kenyataan kerajaan persekutuan bagi menjustifikasikan tindakan kerajaan pusat tersebut adalah kenyataan dalam perenggan 8 seperti berikut;

“Sejak tahun 1978 lagi, kerajaan melalui Petronas telah mengagihkan wang ehsan kepada Terengganu. Ini adalah ekoran dari keputusan Allahyarham pada tahun 1974 agar Terengganu diberi wang ehsan memandangkan kedudukan negeri Terengganu seagai negeri termiskin ketika itu. Kini Terengganu bukan lagi negeri termiskin berikutan program-program pembangunan yang telah dibawa oleh kerajaan Barisan Nasional”.

The image “http://buletinonline.net/images/berita1/siarantarikroyalti1.gif” cannot be displayed, because it contains errors.


Tun Salleh Abas, ketika itu Exco Kerajaan Terengganu dengan tegas menafikan dan membidas kenyataan kerajaan pusat bahawa bekas Perdana Menteri, Tun Abdul Razak memberikan royalti pada 1974 kerana Terengganu dianggap negeri paling miskin waktu itu.

"(Kenyataan) itu tidak boleh diterima akal," kata Tun Salleh
Menurutnya, Akta Kemajuan Petroleum berkuatkuasa pada 1 Oktober 1974 dan perjanjian wang tunai (royalti) di bawah akta itu dibuat pada pada 22 Mac 1975.

Tun Abdul Razak meninggal dunia pada 14 Januari 1976 tetapi petroleum hanya dijumpai di persisiran pantai Terengganu pada pertengahan tahun itu dan dikeluarkan dua tahun kemudian. Pada tahun 1978, Terengganu menerima royalti lebih kurang RM13 juta.

"Mustahil Abdul Razak mengarahkan supaya royalti petroleum dibayar kepada Terengganu sebelum beliau meninggal dunia sedangkan petroleum belum dijumpai," jelas bekas Ketua Hakim Negara itu.

Tun Salleh hari ini, sekali lagi menafikan bahawa Allahyarham Tun Razak berkata sebagaimana kenyataan yang dibuat oleh pihak kerajaan persekutuan pada 5 September tahun 2000 dan menegaskan bahawa ia adalah satu pembohongan.

Menurut beliau, hansard (catatan) Persidangan Dewan Rakyat bertarikh 12 November 1975, Perdana Menteri ketika itu (Allahyarham Tun Razak) menjelaskan bahawa kenyataan kerajaan persekutuan itu adalah bohong, ketika ditemui dirumahnya hari ini.

“semua negeri melainkan Sabah dan Selangor telah menandatangani perjanjian dengan Petronas sebagaimana yang dikehendakki oleh akta Kemajuan Petroleum 1974.

“saya diberitahu kerajaan negeri Selangor pun telah bersetuju menandatangani perjanjian ini.
”mengikut perjanjian itu, tiap-tiap negeri akan menerima 5% daripada nilai petroleum yang dijumpai dan diperolehi dari negeri masing-masing samada yang diperolehi dalam kawasan perairan atau diluar perairan negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS ataupun agensi-agensi atau kontrektor-kontrektornya” kata Allahyarham Tun Razak ketika menjawab soalan Y.B. Lim Kit Siang berkaitan Petronas, Perjanjian Mencarigali Minyak.

Semasa siaran akhbar pejabat Menteri Kewangan tersebut dikeluarkan, Najib anak kepada Allahyarham Tun Razak adalah Menteri Pertahanan Malaysia dalam kabinet baru yang dilantik selepas pilihanraya umum ke 10 tahun 1999.

Najib tidak berkata apa-apa sehingga kini dan sanggup membiarkan pemimpin UMNO menipu rakyat Terengganu dengan menggunakan nama arwah ayahnya, yang telah lama meninggal dunia.

The image “http://buletinonline.net/images/berita1/siarantarikroyalti2.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Read More...

Gesa Muhyiddin, Rais dirujuk ke Lembaga Disiplin

Utusan Online

KUALA LUMPUR 3 Jun - Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ahli Majlis Tertinggi (MT), Datuk Seri Dr. Rais Yatim perlu dirujuk kepada Lembaga Disiplin kerana sering mempertikaikan keputusan parti dan meluahkannya menerusi akhbar.

Ketua UMNO Bahagian Bukit Mertajam, Senator Datuk Musa Sheikh Fadzir berkata, perkara terbaru yang dibangkitkan kedua-dua pemimpin itu ialah mengenai kemasukan semula bekas Ketua Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohamad Ezam Mohd. Noor ke dalam UMNO baru-baru ini.

Menurutnya, tindakan Muhyiddin dan Rais itu menampakkan kelemahan parti di mata rakyat selain memberi ruang kepada parti pembangkang untuk mengambil kesempatan terhadap pergolakan dalaman UMNO.

''Baru-baru ini, seorang menteri dan dua ahli Parlimen UMNO dikatakan boleh dihadapkan kepada Lembaga Disiplin parti kerana bertelingkah di dada akhbar kerana menyalahi pekeliling yang melarang masalah dalaman parti dibangkitkan di luar UMNO.

''Kenapa dua pemimpin ini tidak boleh diambil tindakan seperti mereka bertiga," katanya kepada Utusan Malaysia di lobi Parlimen hari ini.

Akhir bulan lalu, Muhyiddin berharap tindakan beberapa bekas pemimpin PKR menyertai semula UMNO adalah ikhlas dan bukan satu perangkap seperti 'hadiah kuda Trojan'.

Hari ini, Utusan Malaysia melaporkan, Rais membangkitkan rasa hairannya dengan sikap terlalu mudah UMNO menerima kemasukan Mohamad Ezam berbanding penerimaan bekas ahli Parti Melayu Semangat 46 (S46) sebelum ini.

Musa memberitahu, semua ahli UMNO perlu ikhlas terhadap perjuangan parti dan tidak sesekali mempertikaikan keikhlasan individu yang berpindah parti.

Sementara itu, Ketua UMNO Bahagian Cheras, Senator Datuk Wira Syed Ali Alhabshee berkata, semua pemimpin terutama ahli MT perlu mematuhi arahan Setiausaha Agung UMNO untuk tidak mendedahkan sebarang pertelingkahan dalaman parti menerusi akhbar.

''Semua pemimpin UMNO perlu akur untuk menjaga keharmonian parti keramat itu bagi mengelakkan salah faham antara pemimpin atasan dengan bawahan yang memungkinkan terjadinya pertelingkahan.

''Kalau pemimpin atasan boleh mengeluarkan kenyataan sewenang-wenangnya, bertelingkah antara satu sama lain di dalam akhbar, ia menunjukkan kelemahan pentadbiran,'' ujarnya.

Syed Ali juga berharap semua pemimpin UMNO menunjukkan sikap bertanggung jawab supaya ahli-ahli di peringkat akar umbi dapat menghormati antara satu sama lain.

Katanya, ia termasuklah menyelesaikan masalah di peringkat bahagian tanpa melibatkan campur tangan daripada pihak media.

Read More...

Amalan kronisme BN dihapus, projek akan diberikan kepada yang layak

Harakahdaily

Johari Jaafar

Wed | Jun 04, 08 | 11:48:02 am MYT

IPOH, 4 Jun (Hrkh) - Menteri Besar Perak, Dato Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, Kerajaan Pakatan Rakyat lebih bersifat terbuka dan mahu memberikan hak kepada usahawan yang berhak dan yang berkelayakan.

ImageTegasnya, berbadning dengan, kerajaan negeri di bawah pimpinan Barisan Nasional, yang hanya mementingkan kroni- kroni sahaja dalam memberikan sesuatu projek,

"Amalan kronisme yang dilakukan oleh pimpinan BN akhirnya menyebabkan rakyat merasa jelik dengan pemerintahan BN, kerana itu Kerajaan Pakatan Rakyat perlu menjauhi amalan kronisma kerana ia akan mendatangkan kemarahan di kalangan rakyat.

"Orang yang paling pandai dan cerdik di satu masa dulu, sanjung dan dipuji di serata dunia akhirnya tersingkir hasil dari kronisem dan amalan menggunakan ` kabel'," ujarnya

Beliau berkata demikian di Majlis Makan Malam dan Dialog Antara Usahawan PAS bersama Menteri Besar Perak, yang dianjurkkan oleh Lajnah Ekonomi dan Pembangunan Usahawan PAS Perak diadakan di Kediaman Rasmi Menteri Besar, baru baru ini.

Sementara itu, Pengerusi Lajnah Ekonomi dan Pembangunan Usahawan PAS Negeri Perak, Othman Meseri berkata, majlis tersebut diadakan, bertujuan mengeratkan ukhwah di antara para usahawan PAS Negeri Perak, dan dalam masa yang sama juga mahu menjalinkan hubungan yang baik dan mesra dengan Menteri Besar Perak .

Menurut beliau, program itu juga bertujuan meningkatkan semangat dan motivasi di kalangan para usahawan PAS dengan kerajaan Negeri di bawah pimpinan Ir Mohammad Nizar Jamaluddin, kerana tanpa motivasi para usahawan seolah-olahnya tidak berdaya maju.

Oleh kerana itu katanya, sebarang bentuk program semestinya menjuruskan untuk meningkatkan semangat dan motivasi di kalangan usahawan supaya lebih bekerja keras lagi dan bersedia berkorban untuk jemaah. - mr

Read More...

TG Nik Aziz raih anugerah Keamanan Nobel versi Asia.

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Tahniah buat TG Nik Aziz dengan pemberian anugerah daripada Gusi Peace Price Foundation yang beribu pejabat di Manila. Anugerah keamanan Gusi ini diadakan setiap tahun dan dikatakan 10 hingga 15 tokoh akan dipilih untuk mendapat anugerah yayasan itu. Anugerah ini akan disampaikan oleh Ketua Yayasan Gusi, Barry Gusi , Insyaallah pada bulan November ini di Manila, Filipina.

Menurutnya, TG Nik Aziz adalah tokoh kedua dari Malaysia yang memenangi anugerah ini. Sebelum ini, anak Kelantan, Datuk Ismail Mohammad dianugerahkan pada 2006 menggantikan Tun Dr Mahathir yang dikatakan tidak boleh hadir untuk menerima anugerah itu pada tahun tersebut. Ini kerana peraturan yayasan mengatakan bahawa penerima anugerah hendaklah menghadirkan diri dan terima sendiri anugerah yang diberikan.

Untuk tahun ini, sebanyak 1490 tokoh dicalonkan di seluruh dunia sebagai penerima anugerah itu. Anugerah ini boleh dikatakan sebagai anugerah Keamanan Nobel versi Asia, menurut Barry Gusi. Sekali lagi, tahniah diucapkan buat TG Nik Aziz. Semoga dengan pemberian anugerah ini dapat membuka mata Malaysia secara amnya dan dunia, khasnya. Orangkita mengharapkan media arus perdana berbahasa Melayu dapat menyiarkan artikel anugerah yang diperolehi oleh TG Nik Aziz ini di dada akhbar mereka. Biar semua orang nilai sendiri ketokohan TG Nik Aziz. Tolong jangan diamkan cerita begini wahai media arus perdana khasnya 'Utusan Meloya' dan 'Berita Hairan'.

Baca berita tentang ini di sini.

---------------------------------------------
catatan orangkita : 4 Jun 2008, 0415 pm
http://sangpemantau.blogspot.com/
---------------------------------------------

Read More...

Filipino peace prize for Nik Aziz

NST online

Barry Gusi hopes more Malaysians will join in the foundation's effort.
Barry Gusi hopes more Malaysians will join in the foundation's effort.

KUALA LUMPUR: Kelantan Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat has been picked for this year's Gusi Peace Prize for his efforts in politics, social services and religious advocacy.

The Pas spiritual leader would be presented with the award at the Manila-based Gusi Peace Prize Foundation's awards night to be held in the Philippine capital in November, foundation board chairman Barry Gusi told the New Straits Times.

This will be the second time in 10 years that a Malaysian has been nominated for the Filipino award.

Another Kelantan son, Datuk Ismail Mohammad, was presented with the award in 2006 for his philanthropical work, multi-cultural advocacy and preservation efforts for the Muslim culture.

Gusi said former prime minister Tun Dr Mahathir Mohammad was initially chosen to receive the award two years ago.
However, because he couldn't make it to Manila for the ceremony, Ismail was given the award instead.

"This is because our rules say that the candidate must be present at the dinner to receive his award."

Also included in its list of recipients for this year are Cyprus Foreign Affairs Minister Markos Kyprianou, Philippines Airlines owner Lucio Tan and football legend Pele of Brazil.

Annually, 10 to 15 people are awarded the prize, which has been described by Gusi as the Asian version of the Nobel Peace Prize.

For this year, the nominees were chosen from a total of 1,490 nominations from all over the world.

"We hope that more Malaysians will be involved in this effort in the future," said Gusi.

The Gusi Peace Prize Foundation was set up by Gusi 10 years ago as a way of continuing his father's legacy in doing humanitarian work.

The Gusi Peace Prize was initiated at the same time, to recognise candidates from all over the world for their efforts in the fields of economics, chemistry, politics, performing arts and religion, among others.

The foundation also carries out humanitarian work in the country's poorest corners.

Gusi said that many people today were lacking in compassion as the world was becoming more materialistic.

"Compassion is important as people live for love, be it in caring or giving."

Read More...

Singaporeans: We spend more on other things

The Star Online

By GLADYS TAY

JOHOR BARU: Singaporeans are said to spend six times more on food, entertainment and shopping compared with what they pay for petrol.

A Singaporean who only wanted to be known as Tang, said although he would frequent the petrol station for cheaper petrol, he also comes in for shopping and entertainment that cost about RM200 to RM300 per trip.

“I come here every weekend to buy groceries as they are cheaper here,” said the 32-year-old salesman.

Tang said although he gets to fill in about RM50-RM80 of petrol each time before he returns to Singapore, he spent much more than that for other activities that benefited the businesses here.

Desmond Foo, 47, leaves the island republic for Johor Baru and Kulai, about four times weekly for work and leisure.

“On weekdays, I come in for work but I also take my family here for food and entertainment during weekends,” said the father of three.

He explained that he spent at least RM250 per trip depending on the length of stay and his expenditure would be much more if hotel lodging was required.

Foo said the petrol ban would certainly cause a lot of inconvenience to him, as he had to visit his factory in Kulai regularly.

“I come in for work about three times a week and Kulai is one of the areas where petrol sale is banned for foreign registered cars,” he said.

He added that while the Malaysian Government had the right to prohibit Singaporeans from enjoying the subsidised petrol, it would be good if foreigners were allowed to fill in petrol at market prices.

Foo said it was not the question of getting the cheaper petrol but a matter of convenience.

Hashim Sani from Bedok, Singapore said he had been driving into Johor Baru almost every week for the past seven years.

“I come here with my family and we will shop for groceries here,” said the 39-year-old technician adding that he also had his hair cut and car washed here, as it was cheaper.

The three are examples of the tens of millions who enter Malaysia from Singapore on a frequent basis.

Last year alone, about 22 million Singaporeans entered the country via the Second Link and the Causeway.

Read More...

Malaysia ajak dunia gantung pasaran hadapan minyak

Berita Harian

Oleh Azman Zakaria dan Sazarina Shahrim


CERIA: Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah diiringi Abdullah dan Mohamed Jawhar (tengah) ketika menghadiri majlis perasmian Rundingan Meja Bulat ke-22 Asia Pasifik, di ibu negara, semalam.

KUALA LUMPUR: Malaysia mengajak komuniti antarabangsa mengkaji kemungkinan menggantung urus niaga minyak dalam pasaran hadapan bagi menangani kenaikan mendadak harga bahan api itu yang turut melonjakkan harga komoditi lain, termasuk makanan.

Ketika mengemukakan saranan itu, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, komuniti antarabangsa perlu mengambil langkah berani yang belum pernah dilakukan itu untuk mengelak bidaan spekulatif yang menyebabkan kenaikan melampau harga minyak.

Perdana Menteri memberi contoh Jepun ketika ini sudah pun menggantung urus niaga beras dalam pasaran hadapan serta menawarkan untuk menjual beras daripada stok penimbalnya pada harga lebih rendah."Kita harus mengkaji langkah sedemikian bagi kemungkinan melaksanakannya untuk pasaran minyak, iaitu penyumbang penting yang melonjakkan harga komoditi lain.

"Semua langkah ini tentunya memerlukan rundingan dan perjanjian pada peringkat antarabangsa," katanya dalam ucaptama pada Rundingan Meja Bulat ke-22 Asia Pasifik, di sini semalam.

Turut hadir, Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa (Isis) Malaysia, Datuk Seri Mohamed Jawhar Hassan serta Pengerusi Isis-Asean, Prof Dr Carolina Hernandez.

Lebih 200 peserta termasuk dari Amerika Syarikat, Jepun, China, India, Taiwan dan negara Asean, menghadiri program anjuran Isis Malaysia dan Isis-Asean itu.

Abdullah berkata, kenaikan mendadak harga bahan makanan, minyak dan komoditi memerlukan maklum balas global kerana usaha peringkat serantau dan nasional biasanya terhad.

Katanya, beban kenaikan harga yang kini sebahagian besarnya ditanggung negara membangun dan miskin, dengan mudah boleh melimpah kepada masyarakat maju.

Malah, katanya, protes, demonstrasi dan rusuhan makanan sudah berlaku di banyak negara membangun termasuk di rantau ini, tetapi tahap kebimbangan serupa tidak berlaku di kalangan negara maju kecuali berkaitan kenaikan harga minyak.

"Sudah berlaku nelayan menghalang laluan di pelabuhan Sepanyol dan Perancis, manakala pemandu trak yang marah meletakkan kenderaan di sepanjang jalan di Britain," katanya.

Perdana Menteri berkata, Asean + 3 (China, Jepun dan Korea Selatan) juga boleh memainkan peranan kerana Simpanan Jaminan Makanan Asean kini tidak mempunyai stok mencukupi bagi menstabilkan secara berkesan harga dan bekalan beras di kalangan negara ahli.

"Simpanan ini mesti ditingkatkan untuk membolehkan ia berfungsi secara berkesan seperti terkandung dalam Perjanjian 1979.

"Langkah juga perlu diambil untuk menggerakkan Simpanan Beras Kecemasan Asia Timur yang kini masih pada peringkat projek perintis. Ia harus menjadi skim simpanan beras berdaya maju yang mendapat komitmen penuh daripada semua negara peserta," katanya.

Beliau berkata, peningkatan mendadak harga bahan makanan, minyak dan komoditi menimbulkan masalah besar, terutama kepada yang miskin, kadar inflasi semakin tinggi di kebanyakan negara dan pendapatan sebenar sudah berkurangan.

Katanya, harga beras iaitu makanan ruji penduduk Asia meningkat 76 peratus dalam tempoh lima bulan sejak Disember tahun lalu hingga April tahun ini, manakala harga keseluruhan makanan meningkat 83 peratus sejak tiga tahun lalu dan harga minyak meningkat empat kali ganda sejak enam tahun lalu.

Abdullah juga berkata, ada keperluan mendesak untuk memberi tumpuan kepada keselamatan kemanusiaan, terutama terhadap aspek yang lebih mendesak dengan mengadakan secara lebih berkesan mobilisasi, penyelarasan dan penyampaian bantuan antarabangsa.

Katanya, komuniti antarabangsa tidak mempunyai pilihan kecuali mengakui keselamatan kemanusiaan mesti diberi keutamaan dengan keadaan sosioekonomi adalah aspek penting dalam jaminan keselamatan itu.

Beliau turut menyarankan negara Asia Pasifik supaya mengambil pendekatan yang betul untuk meningkatkan secara dramatik suasana keselamatan rantau itu.

"Kita boleh melangkah jauh meniti jalan ke arah keamanan dan kestabilan jika ada hasrat untuk berunding daripada mengugut, untuk berbincang daripada konfrontasi, menyesuaikan daripada menyulitkan keadaan.

"Kita juga boleh maju lebih jauh untuk mencapai kestabilan jika terus memperkukuhkan rangka kerjasama di rantau ini," katanya.

Beliau berkata, Malaysia dan lima negara anggota Asean lain sudah membuat ratifikasi Piagam Asean dan meminta negara anggota yang belum berbuat demikian supaya melaksanakannya agar piagam berkenaan boleh dikuatkuasakan.

"Biarlah saya katakan piagam itu tidak memasukkan semua yang dimahukan Malaysia. Saya tidak jangka ada negara mendapat semua yang mereka mahukan. Mungkin ada juga negara yang perlu menerima perkara yang mereka tidak berapa kehendaki. Yang kita mahukan ialah tolak ansur," katanya.

Perdana Menteri berkata, piagam itu tidak harus ditolak semata-mata kerana perasaan tidak senang terhadap beberapa peruntukannya atau kerana ada cadangan peruntukan yang tidak diterima.

Katanya, piagam itu perlu dilihat secara keseluruhan dan bukan hanya berkaitan hak asasi manusia, demokrasi atau semata-mata pembangunan ekonomi dan kerjasama keselamatan.

Read More...

Penganalisis politik ramal Anwar akan masuk Umno

KLpos


Cetak E-mail
Oleh Utusan
Rabu, 04 Jun 2008

KL: Seorang penganalisis politik meramalkan Datuk Seri Anwar Ibrahim akan membuat permohonan menyertai semula UMNO berikutan parti itu adalah satu-satunya wadah bagi membolehkan beliau mencapai cita-citanya untuk menjadi Perdana Menteri.

Pengarah Institut Pengajian Etnik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Datuk Dr. Shamsul Amri Baharuddin berkata, tanda-tanda jelas perkara itu akan berlaku ialah dengan permohonan bekas Ketua Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohamad Ezam Mohd. Noor untuk menyertai UMNO baru-baru ini.

Katanya, kemasukan bekas orang kuat Anwar itu tidak boleh dilihat sebagai 'Kuda Trojan' seperti disangka banyak pihak sebaliknya beliau adalah 'landasan kereta api' bagi membuka laluan untuk bekas Timbalan Perdana Menteri itu kembali kepada UMNO.

Kejutan''Saya tidak pasti sama ada ramalan ini akan menjadi kenyataan atau tidak tetapi semua orang tahu bahawa banyak kejutan sering berlaku di Malaysia sejak akhir-akhir ini," katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi dialog selepas membentangkan kertas kerja bertajuk Pembangunan Negara Bangsa dan Negara Etnik di Malaysia pada Persidangan Meja Bulat Asia Pasifik Ke-22 di sini hari ini.

Menurut Shamsul Amri, bukti bahawa Anwar masih berminat untuk kembali kepada UMNO jelas apabila beliau sehingga kini tidak pernah membuat permohonan menjadi ahli PKR walaupun beliau adalah Penasihat parti itu.

Katanya, Anwar juga akan memilih UMNO kerana merasakan bahawa beliau hanya akan menjadi Perdana Menteri selama '25 minit' sekiranya dapat memujuk wakil rakyat Barisan Nasional (BN) melompat parti menyertai pakatan pembangkang.

''Perkara ini boleh berlaku kerana pakatan terbabit sebenarnya tidak kukuh dan terdapat kemungkinan Pas akan keluar dan bergerak bersendirian.

''Kita juga harus ingat bahawa yang di-Pertuan Agong juga mempunyai kuasa untuk menolak pelantikan Anwar sebagai Perdana Menteri dan apa yang berlaku di Terengganu membuktikan kemungkinan ini tidak boleh diabaikan," ujarnya.

Tambah beliau, Anwar dijangka tidak menghadapi masalah untuk mendapat sokongan di kalangan ahli-ahli UMNO kerana beliau dilihat mempunyai pengaruh di peringkat antarabangsa.

''Sebelum ini terdapat jangkaan Datuk Seri Najib Tun Razak akan menggantikan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, tetapi sokongan terhadap beliau semakin berkurangan kerana dilihat terlalu banyak bersikap mendiamkan diri membabitkan isu-isu berkaitan perubahan kepimpinan negara," katanya.

Read More...

Peristiwa Orang Asli bertemu MB Nizar

Al Husseyn

Tuesday, June 3, 2008

Mereka sangat gembira kerana dapat bersemuka dengan seorang Menteri Besar yang selama ini tidak pernah mereka mimpikan.Cik Tijah kelihatan berdiri disebelah kanan.

Satu majlis perjumpaan antara Menteri Besar Perak dengan sekumpulan masyarakat Orang Asli yang menamakan kumpulan mereka sebagai “Jaringan Perkampungan Orang Asli,” mewakili seluruh masyarakat Orang Asli negeri Perak telah diadakan di sebuah dewan bertempat di pejabat SUK pada 2 Mei lepas.

Kumpulan tersebut yang datang dari 30 perkampungan persekitaran ,mendakwa selama ini mereka hanya diwakili oleh Jabatan Hal Ehwal Orang Asli untuk menyampaikan aduan permasalahan yang mereka hadapi dan gagal mendapat pembelaan yang sewajarnya dari “kerajaan yang lama.”

Melalui seorang penyampai bernama Cik Tijah , kumpulan tersebut nampak berjaya menarik perhatian semua yang hadir, untuk turut memahami permasalahan yang dialami oleh sekelumpuk masyarakat yang terus terpinggir oleh arus kemajuan yang kendalikan oleh kerajaan Umno / BN selama lebih 51 tahun negara merdeka.


Segala rintihan dan aduan mereka dipersembahkan dengan tayangan ‘slide video’ dan diselang selikan dengan penyampaian dari beberapa wakil tertentu secara bergilir yang tampil ke hadapan untuk menceritakan secara khusus permasalahan yang dialami oleh perkampungan masing-masing.

Mereka amat gembira kerana selama ini, kata mereka, “ Inilah kali pertama kami dapat layanan dan kesempatan berjumpa dengan Menteri Besar.Kerajaan yang baru ini bagus tak macam yang lama tu!”

Antara rungutan yang mereka sampaikan ialah sikap yang tidak mengambil kira segala pandangan dari mereka. Segala agenda yang melibatkan masyarakat Orang Asli sepatutnya mendapat persetujuan dari mereka dan berilah mereka hak sendiri untuk menentukan hal kehidupan mereka.

Mereka menuntut pengiktirafan hak keatas tanah adat mereka yang diwarisi sejak beberapa jenerasi turun temurun. Mereka juga menuntut agar imej Orang Asli tidak dicemari dengan unsur-unsur yang buruk.

Mereka turut berharap supaya akta 134 dipinda supaya ianya benar-benar dapat memberikan perlindungan yang sewajarnya kepada masyarakat Orang Asli.

“Permudahkanlah syarat untuk kami, Orang Asli untuk mendapatkan bantuan dan peruntukan membangunkan tanah adat milik kami,” demikian rintihan dan harapan yang dicurakan dihadapan MB Perak Datuk Seri Ir Nizar , yang mendengar penuh minat dan meneliti setiap masalah yang yang di sampaikan dalam majlis tersebut.

Sebelum mengakhiri majlis tersebut, masyarakat Orang Asli telah menyampaikan satu memorandum yang mengandungi 18 tuntutan kepada MB Nizar. Mereka juga turut menyertakan satu memorandum yang pernah diberikan kepada kerajaan yang lepas pada tahun 2003 sebagai rujukan.

baca lagi kisah IR Nizar bertemu orang asli di Perak.

Read More...

Pergerakan Islam antarabangsa kagumi kejayaan PAS

Harakahdaily

Anis Nazri

Wed | Jun 04, 08 | 11:43:57 am MYT

KUALA LUMPUR, 4 Jun (Hrkh) - Kemenangan PAS dalam pilihan raya umum ke-12, 8 Mac lalu mendapat penghargaan, selain berjaya menyuntik semangat baru kepada pejuang Islam di seluruh dunia daripada wakil-wakil gerakan Islam antarabangsa.

ImagePenghargaan tersebut dinyatakan kepada Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, ketika beliau menghadiri Kongres Antarabangsa Gerakan Islam Sedunia, di Istanbul, 29 hingga 30 Mei lalu.

Ustaz Hadi turut diberi penghormatan menjadi tetamu kehormat kongres itu, selain memberikan ucapan di majlis pembukaan kongres yang dianjurkan Parti Saadet, pimpinan bekas Perdana Menteri Turki, Dr Necmettin Erbakan.

Dalam ucapannya, Ustaz Hadi menyeru agar kongres kali ini memastikan ada tindakan susulan untuk melaksanakan resolusi-resolusi yang dicapai, di samping meminta agar keputusan-keputusan yang dibuat haruslah diteliti sepenuhnya dan mestilah praktikal.

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada Parti Saadet dan kepada Profesor Erbakan atas usaha gigih menganjurkan kongres tersebut setiap tahun yang membolehkan para pemimpin gerakan Islam bertemu dan berbincang dengan mendalam mengenai masa depan umat Islam secara global.

ImageKongres kali ke-17 yang dipengerusikan pimpinan tertinggi Parti Saadet, Recai Kutan, itu bertujuan membincangkan bagaimana untuk membentuk satu 'world order' yang berteraskan kesejahteraan.

Kongres kali ini diadakan di Istanbul sempena dengan sambutan 555 tahun penaklukan Istanbul oleh Sultan Al-Fatih, yang turut dihadiri ustaz Hadi pada majlis sambutan ulangtahun tersebut yang diadakan di Sakarya, sebuah bandar berhampiran Istanbul, pada 31 Mei lalu.

Kongres tersebut turut dihadiri pemimpin tertinggi daripada gerakan Islam pelbagai negara termasuk Mesir, Arab Saudi, Bangladesh, Pakistan, Palestin, German, Finland, Kosova dan Montenegro.

Dalam lawatan kerja ini, Ustaz Hadi diiringi oleh Pengarah Pusat Penyelidikan PAS, Dr Dzulkefly Ahmad, dan Ketua Pengarah Malaysia Think Tank London, Wan Saiful Wan Jan. - mks.

Read More...

Harga resin plastik naik mendadak - Pengeluar

Utusan Online

KUALA LUMPUR 3 Jun - Resin plastik, sama ada keluaran tempatan atau diimport mengalami pelbagai tekanan sehingga menyebabkan kenaikan harga yang ketara, demikian menurut Persatuan Pengeluar Plastik Malaysia (MPMA) hari ini.

Sejak 12 bulan lepas, harga resin plastik jenis utama mencatatkan kenaikan kira-kira 40 peratus, kata persatuan itu.

Presiden MPMA Lim Kok Boon berkata, operasi pengeluar plastik terjejas teruk memandangkan resin menjadi sebahagian besar kos pengeluaran, antara 50 hingga 80 peratus, bergantung kepada jenis produk plastik.

"Kesan kenaikan yang ketara dalam tempoh berpanjangan ini menjadi kebimbangan kepada anggota kami. Tambahan pula apabila harga resin dijangka terus mencatatkan kenaikan pada suku ketiga 2008, di mana permintaan biasanya pada kemuncaknya pada suku ini," katanya.

Harga purata gred resin tertentu naik dengan banyak pada bulan ini, iaitu kira-kira 20 peratus berbanding harga purata pada Januari 2008, demikian menurut MPMA.

Kenaikan berkenaan disebabkan kenaikan yang banyak dalam harga minyak mentah dan gas asli yang membawa kepada harga bahan utama dalam pengeluaran resin menjadi lebih tinggi.

Kok Boon berkata, margin operasi terjejas dengan teruk dan akan mempengaruhi dengan ketara dalam daya maju operasi sekiranya isu itu tidak ditangani dengan segera.

Beliau berkata, dengan pengeluar mengamalkan pelbagai kaedah untuk menjimatkan kos bagi menyerap kesan kenaikan kos, kenaikan yang semakin banyak itu memaksa mereka menyalurkan sebahagian daripada peningkatan kos itu kepada pengguna perantara dan peruncit.

"MPMA meminta kerjasama dan pemahaman pengguna perantara dan peruncit produk plastik akhir semasa meminta mereka menanggung sebahagian daripada kos, yang kini ditanggung oleh anggota kami bagi meminimumkan kesan pelarasan harga terhadap pengguna," katanya.

Persatuan itu yang ditubuhkan pada 1967, kini mempunyai kira-kira 900 anggota, mewakili kira-kira 60 peratus daripada pengeluar plastik negara dan menguasai 80 peratus jumlah pengeluaran.

Read More...

Petisyen cabar kerusi Rembau ditolak

Mstar Online

04-06-2008 11:11:52 AM

SEREMBAN: Mahkamah Tinggi di sini pagi ini menolak petisyen mencabar keputusan pilihan raya umum kerusi Parlimen Rembau, yang telah dimenangi oleh Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin (gambar).

Petisyen telah difailkan pada 25 April lalu oleh anggota majlis tertinggi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Badrul Hisham Shaharin yang turut dikenali “Chegu Bard” dalam ruangan blog.

Khairy yang bertanding buat kali pertama menang kerusi itu dengan majoriti 5,746 undi.

Petisyen tersebut merupakan antara kes yang difailkan di mahkamah di seluruh negara berhubung perjalanan pilihan raya umum ke-12 pada 8 Mac lalu.

Hakim Datuk Mohtaruddin Baki menolak petisyen dengan kos sambil mengatakan bahawa terdapat banyak kecacatan dalam petisyen dikemukakan.

Antaranya kata beliau, pemetisyen gagal untuk membuktikan wujudnya sebarang penyimpangan yang berkemungkinan telah mengubah keputusan pilihan raya umum kerusi tersebut.

Petisyen yang dikemukakan mendakwa wujudnya beberapa penyimpangan ketika proses penjumlahan undi termasuk percanggahan dalam jumlah kertas undi yang dikeluarkan.

Malah, Badrul juga mendakwa bahawa beliau tidak menerima Borang 14, yang menyenaraikan jumlah pengundi bagi setiap pusat pengundian.

Read More...

Golongan berkemampuan bayar lebih

Malaysiakini

Jun 4, 08 12:49pm

Menteri Kewangan Kedua, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop berkata, golongan berkemampuan mungkin perlu membayar lebih dalam sistem subsidi yang distruktur semula untuk menangani kenaikan harga komoditi.

Bagaimanapun, katanya, ia tidak akan membebankan golongan berpendapatan rendah.

Beliau berkata keluhan hanya akan berlaku sekiranya golongan berpendapatan rendah perlu membayar lebih "RM200-RM300" untuk harga minyak tanpa diberi bantuan.

"Tetapi, kalau kerajaan dapat mempastikan golongan ini tidak perlu bayar lebih kerana harga minyak naik dan mencari satu kaedah terbaik untuk mereka, saya pasti tidak akan berlaku keluhan”," katanya dalam siaran langsung bersemuka dengan media malam tadi.

Tetamu medianya ialah Ketua Pengarang Bernama Yong Soo Heong dan blogger Ahiruddin Atan.

Menurut laporan Bernama, Nor Mohamed berkata penstrukturan semula subsidi juga penting bagi memastikan pihak yang tidak bertanggungjawab menyalahgunakan subsidi terutama bagi tujuan penyeludupan.

Beliau juga menjelaskan bahawa ada cadangan untuk menggunakan pendapatan Petronas sebagai subsidi.

“Kita ambil keuntungan Petronas, kita bagilah, apa susah, kita ada minyak. Tetapi itu bukan tindakan bertanggungjawab kerana Petronas bukan akan dapat
keuntungan selama-lamanya kerana pada tahun 2014, kita tidak akan menjadi negara pengeksport minyak lagi.

'Pegang amanah'


“Kerajaan berpendapat bahawa keuntungan Petronas digunakan untuk masa depan negara dan generasi akan datang,” katanya.

Nor Mohamed menegaskan bahawa kerajaan akan tetap menjalankan tanggungjawab dalam pemberian subsidi terutamanya bagi sektor pendidikan dan kesihatan.

“Kerajaan memegang satu amanah untuk menguruskan ekonomi dan orang selalu tanya amanah itu untuk siapa, amanah kepada rakyat 27 juta. Tetapi, itu jawapan yang salah. Kita pegang amanah bukan sahaja untuk penduduk pada masa ini tetapi juga untuk generasi akan datang,” katanya.

“Tujuan subsidi adalah untuk pastikan peruntukan tersebut dapat diberi kepada rakyat yang lebih memerlukan. Mereka yang perlu diberi bantuan akan terus diberi bantuan,” katanya lagi.

Katanya, kerajaan akan memberi penjelasan menyeluruh kepada rakyat tentang konsep subsidi tersebut menerusi media massa.

Kerajaan memberikan subsidi minyak sebanyak RM28 billion pada tahun ini berbanding RM8 bilion pada tahun 2007.

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |