+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Sunday, May 4, 2008

Koleksi Video - Sekitar persidangan pertama parlimen 2008

Sekitar Sidang Parlimen Ke-12 Bermula 30 April 2008

Ni apa punya MP ni....guna perkataan yang tak patut digunakan....
beradab la sikit....korang tu diperhatikan oleh seluruh rakyat Malaysia beb......
Parlimen Malaysia = Tolong Duduk , Tolong DiamRead More...

Banyak Pengajaran Di Sebalik Isu Beras

Bernama

Oleh Melati Mohd Ariff


KUALA LUMPUR, 2 Mei (Bernama) -- Apabila berlaku kenaikan harga beras di pasaran dunia, pastinya antara soalan yang mengasak minda kita ialah mengapa Malaysia tidak menjadi negara utama pengeksport beras dunia? Apa yang ada pada Thailand dan Vietnam yang tidak ada pada kita?

Jawapannya pelbagai, antaranya dasar yang ghairah mahu menjadikan Malaysia negara perindustrian sehingga menyebabkan sektor pertanian terabai.

Justeru apabila harga beras melonjak di pasaran dunia, fokus pucuk pimpinan kita mula beralih kepada melipatgandakan usaha meningkatkan pengeluaran padi negara.

Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani meletakkan sasaran meningkatkan pengeluaran padi negara, daripada 72 peratus kepada 80 hingga 90 peratus pada musim akan datang.

Langkah ini dapat mengurangkan kebergantungan negara terhadap beras import. Malaysia mengimport 30 peratus keperluan beras iaitu kira-kira 700,000 metrik tan setahun, sebahagian besarnya dari Thailand dan Vietnam.

SEMAKIN MAHAL

Beras adalah komoditi keselamatan strategik kerana ia barang makanan keperluan penting dan makanan asasi rakyat negara ini.

Apabila berlaku kenaikan harga beras dunia, pengguna negara ini sudah tentunya gusar kerana terpaksa berdepan satu lagi krisis.

Harga beras sejak kebelakangan ini sememangnya sudah meningkat.

"Sebelum ini satu kampit 5 kg beras yang saya beli harganya RM16.50, sekarang sudah RM18.50. Kalau 10 kg sudah jadi RM37.00, dulu RM35.00," demikian rungut suri rumah tangga yang hanya mahu dikenali sebagai Rahayu.

"Walau pun naik harga, terpaksa beli juga. Dulu saya beli beras yang murah tetapi mutunya kurang baik, jika masak pagi, petang sudah berbau," tambahnya.

Penjawat awam, Zulkifli Ibrahim pula memberitahu beras import dari Vietnam yang dibelinya di hipermarket turut melonjak tinggi. "Tiga bulan dulu saya beli kampit 10 kg dengan harga RM28.70 sekarang RM35.70," katanya.

Pengusaha kantin, Mazlina Ismail mengadu semakin susah untuk berniaga sekarang kerana harga beras dan barangan lain melambung tinggi.

"Paket beras 50kg yang biasanya dibeli dengan harga RM85, baru beli pagi RM112, petang RM115," keluhnya kepada penulis.

Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna-Pengguna Malaysia (FOMCA) yang turut memantau harga beras mengakui berlaku kenaikan di kawasan bandar di seluruh negara termasuk di Lembah Klang.

Manipulasi harga beras boleh dijangkakan memandangkan kerajaan tidak mempunyai kuasa mengawal harga beras import yang dijual di pasaran tempatan kerana ia di bawah kawalan negara pengeluar.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif FOMCA, Muhammad Sha'ani Abdullah, pihaknya menerima rungutan kenaikan harga beras yang tidak dikawal kerajaan.

"Berdasarkan rungutan, FOMCA membuat pemantauan di seluruh negara. Memang terdapat kenaikan antara 10 hingga 20 peratus. Kenaikan ini bagi beras yang tidak dikawal kerajaan," tambahnya.

BERAS YANG DIKAWAL

Muhammad Sha'ani memberitahu, beras yang dikawal kerajaan iaitu di bawah Perintah Beras (Kawalan Gred dan Harga) 1992 ialah beras gred super tempatan yang mempunyai kandungan hancur 15 peratus.

"Harga jualannya ditetapkan antara RM1.65 hingga RM1.80 sekilogram berdasarkan zon-zon tertentu di Semenanjung Malaysia," kata Muhammad Shaani.

Persoalannya, kebanyakan beras yang dibungkus dan dijual di pasar raya dan kedai mengandungi beras hancur maksimumnya 10 peratus, yang 15 peratus sukar ditemui.

"Perkara itu memang benar, kandungan beras hancur 15 peratus ini mungkin dijual di kampung-kampung, terutamanya dibeli golongan berpendapatan rendah," Muhammad Sha'ani memberitahu Bernama.

Dalam masa yang sama beliau turut menerima aduan beberapa pemborong beras bumiputera mengenai masalah mendapatkan bekalan beras.

"Sebelum ini mereka mendapat bekalan beras daripada Bernas dan boleh menggunakan jenama sendiri. Sebahagian pemborong beras mempunyai kilang untuk membungkus beras sendiri. Ini menjimatkan kos pengeluaran mereka.

"Kini Bernas hanya membekalkan kepada anak-anak syarikatnya sahaja atau konsortium yang dianggotai pemborong-pemborong beras besar bukan anak syarikat Bernas. Konsortium ini mengenakan kuota tertentu kepada pemborong bebas," katanya.

Jelas beliau, Bernas juga membungkus beras super tempatan kandungan hancur 15 peratus dengan jenama yang sudah disediakan menyebabkan pemborong bebas tidak dapat menjual menggunakan jenama mereka sendiri.

PERLU USAHA BERHEMAT

Sewajarnya isu harga dan bekalannya perlu ditangani secara berhemat supaya Malaysia tidak terseret ke dalam kancah krisis makanan seperti yang melanda beberapa negara dunia termasuk Mesir, Haiti dan Cameroon.

Menurut laporan agensi asing dari Washington baru-baru ini, krisis makanan dunia semakin meruncing. Sekurang-kurangnya tiga negara pengeluar utama beras, iaitu Vietnam, Brazil dan India menguatkuasakan larangan eksport. Ini mengakibatkan harga komoditi itu melambung di pasaran dunia.

Harga beras di Thailand (pengeksport utama beras dunia) dilaporkan meningkat kepada kira-kira AS$1,000 (RM3,150) setan pada 24 April lepas, kenaikan kira-kira 70 peratus sepanjang tempoh empat bulan lepas.

Dalam dunia melalui krisis makanan paling serius pernah dialami sejak Perang Dunia kedua, kerajaan Malaysia mengumumkan peruntukan RM4 bilion untuk pelaksanaan Dasar Jaminan Makanan Negara.

Ia bertujuan memastikan bekalan makanan mencukupi pada bila-bila masa terutama ketika menghadapi krisis makanan dunia.

Kerajaan juga mahu negara bukan sekadar mengeluarkan beras cukup untuk kegunaan sendiri iaitu antara 65 dan 70 peratus tetapi juga memastikan keperluan beras mencukupi 100 peratus. Sarawak juga diumum sebagai jelapang padi yang baru.

FOMCA berpendapat kebergantungan kepada produk makanan yang diimport boleh memberi impak negatif kepada negara sekiranya berlaku keadaan seperti bencana atau peperangan.

"Bekalan makanan boleh terputus. Kerajaan perlu mempunyai kemahuan politik dan perancangan strategik dalam merangka Dasar Jaminan Makanan Negara agar ia menjadi perancangan jangka panjang yang benar-benar berkesan," kata Muhammad Sha'ani.

ANTARA LPN DAN BERNAS

Kesungguhan kerajaan Malaysia memastikan keperluan beras rakyat negara ini mencukupi dapat dilihat dengan penubuhan Lembaga Padi dan Beras Negara (LPN) pada September 1971.

Tanggungjawab LPN kemudiannya digalas Padiberas Nasional Berhad (Bernas) apabila LPN diswastakan pada 1994 di bawah Dasar Penswastaan Negara.

Sewajarnya apabila harga dan bekalan beras heboh diperkatakan, fokus sudah tentunya kepada Bernas memandangkan ia mewarisi tanggungjawab LPN dalam pengurusan beras di negara ini.

Bernas juga diberi lesen tunggal untuk mengimport beras. Dalam hal ini sudah kedengaran suara mendesak kerajaan supaya tidak memperbaharui lesen tersebut yang akan tamat pada 2010.

Muhammad Sha'ani yang juga Setiausaha Agung FOMCA berkata Bernas mewarisi tanggungjawab LPN untuk memastikan bekalan beras mencukupi.

"Menjadi tanggungjawab Bernas untuk menyimpan dan menyelenggara satu bekalan padi dan beras yang cukup (Stok Simpanan Beras Negara) di samping memastikan harga beras berpatutan dan stabil," tambahnya.

Menurut beliau, sebagai pelesen tunggal mengimport beras, Bernas dilaporkan mewujudkan syarikat usahasama di negara-negara pengeksport beras.

Negara-negara yang membekalkan beras kepada Bernas ialah Thailand, Myanmar, Vietnam, India, Pakistan dan China.

"FOMCA difahamkan syarikat usahasama tersebut berperanan mengumpul data tentang kedudukan bekalan dan harga beras di negara-negara berkenaan. Syarikat usahasama itu akan membeli beras pada harga yang baik dan menyimpannya dalam gudang simpanan beras di negara tersebut.

"Apabila diperlukan, beras berkenaan akan dihantar ke Malaysia. Keadaan ini membolehkan Bernas mengawal kedudukan bekalan dan harga beras di negara-negara pengeluar beras utama," katanya.

Beliau berkata, data yang dibekalkan oleh syarikat usahasama Bernas membolehkan Bernas mengetahui lebih awal kedudukan pasaran beras dalam tempoh tertentu.

-- BERNAMA

Read More...

"Kami setuju permuafakatan Melayu" Umno, PAS, PKR

KLpos

Cetak E-mail
Oleh Bernama
Ahad, 04 Mei 2008KL: Pemimpin Melayu, khususnya generasi muda, perlu meneruskan usaha ke arah permuafakatan bagi mempertahankan hak Melayu dan perbincangan antara Umno, PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) bagi mencapai hasrat itu perlu diteruskan.

Anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Mohamad Norza Zakaria berkata ini adalah antara persetujuan yang dicapai berikutan perbincangannya secara tidak rasmi dengan Ketua Pemuda PAS Salahuddin Ayub dan Naib Presiden PKR Azmin Ali secara berasingan baru-baru ini.

"Kami bersetuju permuafakatan Melayu itu amat penting dalam menentukan arah bangun bangsa Melayu itu sendiri dan seharusnya melewati sempadan politik," katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini Sabtu.

Norza berkata mereka juga bersetuju usaha itu perlu dilakukan walaupun sekecil mana langkah yang diambil, dan perlu mengambil iktibar peribahasa Melayu, berakit-rakit dahulu untuk bersenang kemudian.

"Kita bertatih sebelum berjalan dan kemudian berlari. Akhirnya, cita-cita permuafakatan Melayu itu pasti terlaksana," katanya.

Beliau berkata pertemuan berlangsung dalam suasana yang mesra dengan semangat persaudaraan yang tinggi walaupun mereka daripada parti yang berbeza.

Norza berkata menyedari mengenai cabaran dan rintangan yang akan dihadapi, mereka bersetuju satu pertemuan susulan akan diadakan melibatkan ketiga-tiga pemimpin untuk memperincikan lagi terma rujukan gagasan permuafakatan yang akan diwujudkan berasaskan persetujuan secara dasar yang dicapai dalam pertemuan yang telah diadakan.

"Dalam perbincangan yang diadakan secara informal itu, persetujuan turut dicapai bahawa permuafakatan Melayu itu perlu dibincang dan diusahakan pembentukannya dalam kerangka Malaysia sebagai sebuah negara yang terdiri daripada pelbagai kaum," katanya.

Beliau berkata pertemuan itu jelas menunjukkan keinginan tinggi pemimpin ketiga-tiga parti itu untuk pembentukan bangsa Melayu sebagai bangsa yang utuh, mantap, bermaruah serta dihormati.

Read More...

Isu JAIP: Istana bertindak adil, bijaksana

Utusan Online


IPOH 3 Mei - Para pemimpin politik dan orang ramai menyifatkan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah telah bertindak adil dan bijaksana bagi merungkai kemelut pertukaran serta-merta yang diarahkan oleh Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin terhadap Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP), Datuk Jamry Sury.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kawasan Pangkor, Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir berkata, baginda tidak akan membuat keputusan dengan sewenang-wenangnya mengenai perkara yang akan dititahkan.

''Saya menjunjung kasih atas titah Sultan Perak yang bertindak dengan adil lagi bijaksana bagi merungkai kemelut keangkuhan kuasa Menteri Besar Perak. Sewajarnya Menteri Besar sedar dengan prinsip keadilan yang kononnya beliau perjuangkan.

''Oleh itu, saya harap tidak ada mana-mana pihak yang cuba memanipulasi titah Tuanku melalui sebarang bentuk siaran yang boleh mencemar ketinggian martabat Sultan Perak," katanya kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas titah Sultan Perak, Sultan Azlan Shah dalam laporan akhbar hari ini yang menitahkan pertukaran serta-merta yang diarahkan oleh Menteri Besar Perak terhadap Pengarah JAIP ditarik balik.

Istana Perak menyifatkan perbuatan Mohammad Nizar menukar Jamry Selasa lalu telah membelakangkan kedudukan Sultan Perak sebagai ketua agama Islam dan Raja Muda Perak selaku Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perak (MAIAMP).

Zambry berkata, Mohammad Nizar sebagai seorang yang berkedudukan tinggi sewajarnya bertindak secara matang dan bukannya mengikut emosi dalam membuat keputusan.

''Apa bentuk keadilan yang diperjuangkan apabila seorang pegawai kerajaan diperlakukan sebegitu, sehingga tidak diberi ruang untuk bersuara dan mempertahankan diri.

''Menteri Besar seharusnya bertindak dengan ilmu dan bukannya emosi melampau. Tentunya anggota kerajaan amat terguris dengan peristiwa ini," ujarnya.

Ketua Pemuda UMNO Perak, Zainol Fadzi Paharudin pula menyifatkan, campur tangan Sultan Perak sebagai ketua agama Islam negeri sangat penting bagi menyelamatkan institusi agama dan meredakan kegelisahan rakyat.

Menurut beliau, Menteri Besar Perak sekarang perlu melihat rekod Barisan Nasional (BN) yang sentiasa meletakkan kepentingan rakyat dan hubungan yang baik dengan Istana berdasarkan peraturan perjawatan dan undang-undang tadbir agama negeri.

''Tidak pernah berlaku tindakan sedemikian semasa BN memerintah, jelas mereka rakus dan ingin menunjukkan kuasa serta nawaitu sebenar sehingga lupa dan sanggup membelakangi Sultan Perak.

''Ini satu pengajaran kepada mana-mana Menteri Besar supaya jangan gelojoh dalam membuat keputusan," katanya.

Dalam pada itu, seorang pengamal undang-undang, Saiful Adli Mohd. Arshad berkata, semua masalah tidak timbul sekiranya Menteri Besar menggunakan pendekatan yang betul.

''Saya tidak tahu mengapa Menteri Besar Perak membuat tindakan sebegitu, sama ada beliau tidak tahu atau tidak menghormati peraturan.

''Sepatutnya Menteri Besar memohon restu sultan untuk membuat sebarang perubahan kerana jabatan agama Islam tertakluk di bawah kuasa sultan. Walaupun, pertukaran Pengarah JAIP sudah ditarik balik, kita tidak tahu apa sebenarnya yang berlaku," katanya.

Read More...

Sultan titah tarik balik pertukaran Jamry

Malaysiakini

May 2, 08 6:20pm

Sultan Perak Sultan Azlan Shah menitahkan menteri besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin supaya menarik balik serta-merta arahan pertukaran pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP) Datuk Jamry Sury yang dibuat Selasa lalu.

Arahan tersebut terkandung dalam kenyataan akhbar yang dikeluarkan atas titah Raja Muda Perak Raja Dr Nazrin Shah selepas Mohammad Nizar dipanggil menghadap baginda di Istana Raja Muda Perak jam 11 pagi ini.

Kenyataan akhbar itu ditandatangani oleh setiausaha sulit Sultan Perak, Kol Datuk Abdul Rahim Mohamad Nor, yang menjelaskan titah Raja Nazrin selaku yang dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIAMP).

judges conference 090408 raja nazrinKerajaan negeri diminta mempersembahkan secara rasmi kepada Sultan sekiranya terdapat sebarang pelanggaran peraturan dan kesalahan oleh Jamry terhadap pentadbiran kerajaan negeri untuk baginda menitahkan proses undang-undang selanjutnya.

Pada 29 April lalu, Jamry telah diarah bertukar dalam tempoh 24 jam oleh kerajaan Pakatan Rakyat kerana didakwa tidak boleh memberi kerjasama.

Jamry memegang jawatan itu selama tiga tahun sejak 2004.

Sebelum ini Mohammad Nizar menjelaskan bahawa tindakan menukar serta-merta Jamry itu satu proses perpindahan biasa bagi kakitangan kerajaan negeri.


Berikut kenyataan penuh baginda:.

Menjunjung titah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan, Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak Darul Ridzwan, Raja Nazrin Shah, atas nama yang dipertua MAIAMP, telah menitahkan YAB menteri besar Perak Darul Ridzuan, Dato' Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin untuk menghadap baginda pada jam 11.00 pagi ini, di Istana Raja Muda Perak Darul Ridzuan untuk menyembah maklumkan kepada baginda berhubung arahan menteri besar Perak supaya yang berbahagia Dato' Haji Jamry Sury ditukarkan serta-merta dari jawatan pengarah JAIP.

YAB Dato' Seri Ir. Mohammad Nizar telah dimaklumkan bahawa yang berbahagia Dato' Haji Jamry Sury selaku pengarah Jabatan Agama Islam adalah juga berperanan sebagai setiausaha kepada MAIAMP.

Bahawa lantikan yang berbahagia Dato' Haji Jamry Sury dilakukan hanya selepas mendapat perkenan dari Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzwan. Bahawa urusan agama Islam serta badan dan agensi yang bertanggungjawab dengan agama Islam adalah di bawah kuasa langsung Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak.

Oleh itu pada tafsiran Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak, YAB menteri besar mempunyai tanggungjawab untuk menghadap dan berdatang sembah, memaklumkan kepada baginda Sultan dan juga kepada baginda Raja Muda, memohon mendapat perkenan sebelum mengambil sebarang tindakan berkaitan hal-ehwal agama Islam, badan dan agensi yang bertanggungjawab dengan agama Islam, merangkumi urusan lantikan, penempatan dan pemindahan pegawai dan kakitangan yang menguruskan hal-ehwal agama Islam, apatah lagi bagi penjawat jawatan penting dan jawatan utama.

mohammad nizar jamaluddin sworn in as perak mb with perak regent nazrin 170308Hubungan kerja yang menghormati Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan merupakan satu konvensyen dan budaya kerja yang senantiasa diamalkan dan dihormati oleh setiap Mamanda Menteri Besar dengan pihak istana selama hari ini.

Baginda Raja Muda memperingatkan bahawa hubungan yang dapat menjalinkan persefahaman ini wajiblah dihormati pada setiap masa. Sebarang perbuatan dan tindakan yang dilakukan tanpa terlebih dahulu mendapat perkenan baginda Sultan dan baginda Raja Muda adalah dianggap telah membelakangkan kedudukan Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan sebagai ketua agama Islam dan Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak selaku yang dipertua MAIAMP.

Pada masa yang sama Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak, telah menyampaikan nasihat dan pandangan Paduka Seri Sultan Perak bahawa seseorang ketua kerajaan dalam melaksanakan sesuatu tindakan hendaklah memperlihatkan berlakunya keadilan dengan mematuhi prosedur dan tatacara pentadbiran berlandaskan peraturan dan undang-undang yang ada.

Baginda berpendirian bahawa kestabilan sesuatu pentadbiran dan kerajaan adalah berlandaskan kepada prinsip yang berpegang kepada peraturan dan prosedur yang telah ditetapkan. Baginda Sultan amat mementingkan hubungan kerja harmoni dan baik berlaku di kalangan para pentadbir dengan pemimpin politik di negeri Perak demi kepentingan dan kesejahteraan rakyat.

Adalah menjadi pegangan Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak supaya kerajaan baginda mengamalkan dan memperlihatkan amalan yang adil dan proses keadilan itu hendaklah dipatuhi, supaya tidak ada di kalangan rakyat baginda yang merasakan diri mereka menjadi mangsa kepada mana-mana perbuatan fitnah atau penindasan dari mana-mana pihak yang lebih berkuasa.

Sebelum sesuatu keputusan atau hukuman dijatuhkan, proses dan prosedur yang memperlihatkan berlakunya keadilan hendaklah dipatuhi sepenuhnya terlebih dahulu. Prinsip keadilan sejagat (natural justice) perlu dihormati, oleh itu mana-mana pihak yang dikenakan sebarang tuduhan hendaklah diberikan hak untuk membela diri dan memberikan penerangan, supaya satu pertimbangan yang saksama lagi adil dapat dilakukan.

Dalam semangat yang demikian, Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak telah menyampaikan pandangan dan pendirian Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak supaya arahan pertukaran serta-merta yang dikenakan kepada yang berbahagia Dato' Jamry Sury ditarik balik.

Sekiranya terdapat sebarang perlanggaran peraturan dan kesalahan terhadap pentadbiran kerajaan negeri yang ada dilakukan oleh yang berbahagia Dato' Jamry Sury, maka Kerajaan diminta mempersembahkan perkara tersebut secara rasmi kepada Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan untuk baginda menitahkan proses undang-undang selanjutnya disusuli sebelum dijatuhkan apa-apa keputusan secara muktamad.

Read More...

Hanya Islam yang dapat angkat martabat Melayu - Presiden PAS

Harakahdaily

Wan Nordin Wan Yaacob

Sun | May 04, 08 | 12:13:22 pm MYT

KUALA LUMPUR, 4 Mei (Hrkh) - PAS yakin bahawa martabat, keutuhan dan jatidiri bangsa Melayu hanya dapat diselamatkan melalui Islam, kata Presidennya, Tuan Guru Dato' Seri Abdul Hadi Awang.

"Hanya apabila orang-orang Melayu kembali dan berpegang teguh kepada Islam, maka ketika itu barulah bangsa ini dapat memperolehi keselamatan di dunia dan juga di akhirat.

"Sebarang usaha samada sengaja ataupun tidak untuk meninggal atau meminggirkan Islam akan mengakibatkan bangsa ini tidak selamat di dunia, apalagi di akhirat," katanya dalam satu kenyataan rasmi parti hari ini.

Masalah umat Melayu selama ini berpunca dari tindakan mereka meninggalkan kewajiban meletakkan Islam dilandas yang sebenar, katanya.

Malah kedudukkan Islam sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan pun tidak dihargai, ujarnya.

PAS merasakan masalah umat Melayu berpunca dari sikap Umno yang telah meneruskan pembelengguan terhadap Islam yang diamalakan oleh penjajah British.

"Umno menerima kuasa dengan menambahkan lagi ikatan-ikatan yang sebenarnya telah menyekat taraf dan kedudukan Islam dan mengelirukan bangsa Melayu.

"Tindakan ini telah merosakkan pemikiran orang Melayu sehingga menjadikan mereka seolah bertuhankan Umno. Malah orang Melayu sehingga beranggapan yang Umno lah segala-galanya, yang memberikan rezeki dan memajukan mereka," tegasnya.

Umno lah yang sesungguhnya telah menghakis beberapa ciri-ciri tamaddun Islam yang sedia terbentuk dalam masyarakat Melayu sebelum ini, katanya.

"Di antaranya ciri ilmu, dimana Umno lah yang bertanggungjawab menghapuskan penggunaan dan penagajaran tulisan Jawi di sekolah-sekolah, mengawal pengajian agama di masjid-masijd termasuklah khutbah-khutbah Jumaat, semata-mata untuk kepentingan politik mereka yang telah mengakibatkan kefahaman agama orang Meayu semakin longgar dan lemah," katanya.

Bagi PAS sekiranya agenda pemuafakatan dan penyatuan umat Melayu mahu dilangsungkan, maka ianya mestilah mengambil kira dan menceduk dari model yang telah dibentuk dengan jayanya oleh junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w.

Ujarnya, Rasulullah s.a.w telah berjaya menyatukan kabilah-kabliah Arab di zamannya dengan Islam dan bukannya melalui nasionalisam atau semangat kebangsaan Arab.

PAS percaya orang Melayu akan dapat diangkat martabat mereka kiranya mereka serius menjadikan Islam sebagai pegangan, dasar dan matlamat hidup, katanya.

Read More...

Hapuskan undang-undang kawal media

Malaysiakini

Soon Li Tsin | May 3, 08 7:11pm

Media di Malaysia hanya akan bebas selepas undang-undang yang mengawalnya dimansuhkan.

Inilah mesej dari kempen Pusat Kewartawanan Bebas (CIJ) setiap tahun ketika menyambut Hari Kebebasan Akhbar Sedunia pada tanggal 3 Mei.

cij press freedom central market 030508 newspapersTahun ini CIJ memilih untuk memberi tumpuan kepada perbincangan dan pameran yang berlangsung di Pasar Seni, Kuala Lumpur.

Pameran tersebut menampilkan sebuah dinding kosong untuk diisi oleh orang ramai.

Pengarah eksekutif CIJ, V Gayathry berkata dinding itu disediakan untuk membolehkan orang ramai menulis harapan mereka terhadap kebebasan media.

“Lagi pun, tujuan media bebas adalah untuk kepentingan awam dan cara yang terbaik ialah untuk mengetahui apakah yang mereka harapkan dari media," katanya kepada Malaysiakini.

Arahan kementerian

Pameran itu juga memapar akhbar-akhbar arus perdana yang digantung di tali jemuran dengan penyepit baju.

Tertulis di situ ialah inisiatif pemantauan CIJ yang mengira berapa banyak berita yang pro-Barisan Nasional sewaktu kempen pilihanraya umum ke-12 yang lalu.

Di samping pameran tersebut, kelihatan para sukarelawan menjual buku dan penerbitan yang lain.

Turut diadakan ialah pelbagai forum yang diatur sewaktu sambutan dua hari itu, termasuk forum mengenai etika media dan pembaharuan undang-undang maklumat.

Lebih seratus orang memenuhi bilik pameran ketika forum mengenai etika media diadakan.

cij press freedom central market 030508 zainon pak nonEditor perunding politik, akhbar The Sun, Zainon Ahmad berkongsi dengan hadirin mengenai sekatan yang dihadapi pihak akhbar sewaktu perhimpunan awam yang dianjurkan oleh Bersih tahun lalu, untuk mendesak diadakan pilihanraya adil dan bersih.

Katanya, ketika perarakan itu sedang berjalan, pihaknya diminta oleh Kementerian Dalam Negeri supaya jangan memperbesar-besarkan berita tersebut dan hanya menyiarkan satu gambar dan 10 perenggan berita.

Bagaimanapun, katanya, apabila mereka berbuat demikian ketika perhimpunan anjuran Barisan Bertindak Hak Hindu (Hindraf) yang diadakan sejurus selepas perhimpunan Bersih tersebut, akhbarnya ditegur oleh kementerian tersebut kerana tidak memperbesar-besarkan berita tersebut.

Zainon berkata, ini menunjukkan bahawa kementerian tersebut sendiri tidak faham mengenai perjalanan media.

Menurutnya, adalah sukar untuk mempunyai satu etika media apabila undang-undang dan pemilikan media mereka, sendiri tidak beretika.

“Kami menerima arahan sewaktu pilihanraya bahawa jika pembangkang bercakap mengenai perkara yang baik, jangan dilaporkan, tetapi jika mereka bercakap mengenai perkara kontroversi, maka kita boleh melaporkannya," katanya.

Menurut beliau, sebahagian besar akhbar dimiliki parti-parti yang memerintah dan arahannya ialah akhbar berkenaan perlu melaporkan yang baik-baik tentang BN.

“Anda tidak boleh mengatakan kami tidak beretika kerana arahan-arahan yang diberikan kepada kami juga tidak beretika," tegasnya.

Bagaimanapun, katanya, pihak media perlu menghormati hak rakyat untuk mendengar kebenaran dan ada undang-undang berhubung pemilikan media.

cij press freedom central market 030508 gayathry“Akhbar tidak boleh dimiliki oleh parti-parti politik atau yang rapat dengan mereka. Anti-establishment boleh membantu membentuk media yang lebih beretika," katanya.

Sambutan menggalakkan

Turut hadir ialah bekas wartawan the Sun, Jacqueline Ann Surin yang melancarkan bukunya, ‘Shape of a Pocket’ yang memuatkan kolumnya di bawah namanya sama.

Gayathry yang mempengerusikan forum tersebut gembira dengan sambutan para hadirin dan berharap suatu hari nanti undang-undang yang mengawal media, akhir akan dimansuhkan juga.

Aktiviti dan pameran tersebut bersambung esok di empat yang sama.

Read More...

Hapus illusi pembangkang - Shabery Cheek

Utusan Online


Datuk Ahmad Shabery Cheek, Menteri Penerangan


MUKADDIMAH


Siaran langsung sidang Parlimen merupakan ‘buah tangan’ pertama Menteri Penerangan yang baru, Datuk Ahmad Shabery Cheek.

Ternyata seperti diduga ia mencetuskan kontroversi dan perdebatan hangat apabila ahli-ahli Parlimen dikatakan mengambil kesempatan melalui siaran langsung berkenaan untuk menonjolkan diri sehingga mengubah ‘wajah’ Parlimen seperti mana kata Ahmad Shabery seperti ‘sarkas’.

Dalam pertemuan dengan wartawan Mingguan Malaysia, HASSAN MOHD NOOR dan ZULKIFLEE BAKAR, beliau yang juga Ahli Parlimen Kemaman menegaskan kerajaan tetap akan meneruskan siaran langsung berkenaan sebagai sesi percubaan.

Walaupun menganggap langkah itu mampu memberikan kebaikan kepada kerajaan tetapi dalam masa yang sama, beliau juga bimbang jika ahli Parlimen tidak berubah sikap, ia boleh menghakiskan kepercayaan rakyat kepada institusi itu.

‘‘Jangan sampai kita menjadi seperti di Korea dan Taiwan, apabila orang sudah tidak peduli lagi kepada ahli politik dan Parlimen,’’ kata beliau.

Selain sidang Parlimen, dalam pertemuan berkenaan, Ahmad Shabery juga menjelaskan mengenai dakwaan bahawa RTM hanya menjadi ejen propaganda kerajaan serta peluang pembangkang untuk muncul di radio dan televisyen. Turut disentuh pandangan beliau mengenai bloggers.

Bagi beliau, langkahnya menjalin hubungan dengan bloggers bukan bertujuan untuk mempengaruhi mereka tetapi menerangkan dasar kerajaan. Beliau juga yakin tidak kira apa pun media berkenaan, ia akhirnya akan berkait rapat dengan soal kredibiliti terhadap apa yang disiarkan.

MINGGUAN: Apa cabaran yang Datuk fikirkan apabila berpindah dari Kementerian Luar ke Kementerian Penerangan?

AHMAD SHABERY: Di Kementerian Luar, saya menganggap ia sebagai institusi pengajian kerana di situ, saya belajar banyak perkara untuk difahami bukan sahaja dari segi hubungan antarabangsa, tetapi juga ekonomi, politik, pertahanan dan diplomasi. Banyak bersifat kertas kerja, membaca dan berbincang tetapi di sini lebih dari segi pelaksanaan.

Sebagai menteri, saya harus bertanggungjawab bukan sahaja kepada kementerian tetapi melaksanakan harapan memulihkan keyakinan rakyat kepada kerajaan yang pudar berikutan keputusan pilihan raya umum lalu.

Oleh itu untuk menyakinkan kembali rakyat adalah satu tanggungjawab yang besar. Sebab itu saya berasa ia cabaran amat berat.

Datuk pernah berada di barisan pembangkang dan kini dalam kerajaan, sudah pasti Datuk dapat melihat kelemahan kerajaan dalam dua versi?

AHMAD SHABERY: Saya juga dapat melihat kelemahan pembangkang kenapa mereka terus membangkang. Hakikatnya, kerajaan tidak lemah dan saya berpendapat kerajaan yang ada sekarang masih yang terbaik, cumanya dalam pilihan raya lalu berlaku beberapa fenomena baru dalam negara kita.

Fenomena yang berlaku ini bukan sahaja di Malaysia malah di tempat lain. Saya selalu menyatakan, di negara-negara ASEAN jika berlaku pergolakan atau krisis sehingga menimbulkan kemarahan dan tidak kepercayaan rakyat di bandar-bandar besar maka ia boleh mengakibatkan sesebuah kerajaan itu runtuh.

Kalau kemarahan itu hanya berkisar di kawasan utara atau selatan, kesannya lain tetapi kalau orang bandar marah ia akan menyebabkan berlakunya kejatuhan kepada sesebuah kerajaan.

Ini menunjukkan betapa kuatnya pengaruh orang bandar kepada seluruh sistem politik negara.

Pada tahun 1999, di Malaysia begitulah situasinya, orang bandar iaitu mereka yang tinggal di Lembah Klang marah sehingga tercetus rusuhan tetapi di kawasan kampung suasana tenang.

Tetapi kemarahan yang berlaku di bandar ini mereka salur ke kampung. Apabila balik mengundi mereka merayu ibu bapa supaya tidak mengundi kerajaan.

Ini yang menukar seluruh karakter pengundi pada tahun 1999 sehingga menyebabkan BN mencatatkan keputusan yang teruk di Terengganu, Kelantan dan Kedah. Pada tahun 1999, yang menyelamatkan BN ialah pengundi Cina. Orang Melayu di bandar cukup marah.

Tetapi kali ini kemarahan rakyat melibatkan semua kaum di bandar. Dulu orang Cina tidak marah kerana bagi mereka pertukaran kerajaan hanya akan merugikan mereka. Kali ini keadaan lebih buruk apabila pengundi Melayu di bandar ‘lari’ dan dicampur pula dengan pengundi Cina. Ini senario yang berbeza tetapi orang Melayu di kampung tidak ada masalah. Di Parlimen Kemaman, saya menang hampir 13,000 undi, walaupun tsunami politik terjadi di seluruh negara.

Hakikatnya, orang kampung termasuk di kawasan Felda suka kepada kerajaan berikutan pelbagai bantuan yang diberikan.

Ketika ini pembangkang memainkan isu bahawa kerajaan BN lemah memandangkan tidak cukup majoriti dua pertiga di Parlimen, bagaimana Kementerian Penerangan hendak menangkis propaganda mereka itu?

AHMAD SHABERY: Saya bersetuju dengan pandangan bahawa dahulu orang kata kerajaan yang melakukan propaganda. Sekarang ini, pembangkang yang bersifat propaganda. Sebenarnya, dulu kita wujudkan terlalu banyak illusi bahawa pembangkang pandai. Mereka bijak, kalau bercakap ia berdasarkan kepada penyelidikan dan statistik.

Kalau tanya saya apa peranan Kementerian Penerangan dalam soal ini, saya mahu membuang illusi ini.

Sebab itu saya berpendapat, sidang Parlimen perlu disiarkan secara langsung dan sekarang orang tengok, apa illusinya? Kerajaan (menteri-menteri/timbalan menteri) datang hendak jawab, mereka tidak tanya soalan. Hari pertama pembangkang gagal, rakyat marah.

Jika keadaan ini berterusan orang tidak akan percaya kepada sistem Parlimen kerana rakyat dihidangkan dengan adegan ahli Parlimen bergaduh. Sebab itu pada mulanya, saya fikir tidak payah disiarkan secara langsung tetapi permintaan orang ramai akhirnya turut dijadikan alasan untuk Kabinet membuat keputusan ia harus diteruskan.

Kalau disiarkan secara langsung keseluruhannya, saya percaya ia akan mendatangkan kebaikan kerana ia akan membunuh illusi yang selama ini orang menganggap pembangkang ini terlalu hebat.

Apakah tindakan kerajaan mengadakan siaran langsung sidang Parlimen itu sudah dikaji sebelum ini memandangkan pembangkang akan kekal dengan sikap mereka?

AHMAD SHABERY: Kerajaan merasakan bahawa tidak ada benda yang tidak betul dilakukan, kita cukup yakin sistem negara kita bukanlah jahat sangat. Kalau tidak terbaik di dunia, kita tidaklah teruk. Sebab itulah apabila berlaku krisis dalam negara, kita dapat mengatasinya. Ini kerana kita mempunyai sistem yang baik. Pada tahun 1997, contohnya, kita ada krisis kewangan tetapi kita dapat pulih cepat kerana kita ada sistem bank yang baik.

Kita ada sistem kerajaan yang mengambil kira semua perkara dan ada kaedah-kaedah untuk membelanja duit rakyat. Sudah tentulah orang tidak tahu perkara ini. Ia termasuklah mereka melihat orang miskin masih banyak dan bertanya apa yang kerajaan buat? Mereka tidak sedar bahawa kerajaan mengatasinya melalui sumber yang terhad.

Jadi sekarang kita pergi kepada rakyat, mereka boleh bertanya. Kita mulakan dengan Parlimen, bagi kita Parlimenlah yang terbaik untuk orang bertanya. Mereka tanya kita akan jawab. Kalau jawapan soalan pertama tidak puas hati, tanya soalan kedua.

Kalau ikutkan, saya mahu sidang Parlimen disiarkan secara langsung sepenuh masa. Saya percaya kalau kita berbuat demikian, sudah pasti orang akan lebih yakin dengan kerajaan yang ada. Dengan syarat, ketika sesi soal jawab, ahli Parlimen betul-betul bertanya soalan dan pihak kerajaan menjawabnya.

Tetapi apa yang berlaku baru-baru ini, setengah jam yang pertama, bila ada kamera, mereka tidak tanya soalan sedangkan, Kabinet terpaksa mengubah masa bermesyuarat dari Rabu ke Jumaat kerana hendak datang ke Parlimen untuk menjawab.

Mereka timbulkan isu lain yang remeh-temeh. Mereka tidak berminat dengan soalan. Akhirnya, orang tidak akan peduli kepada pembangkang kerana ternyata illusi yang menyatakan mereka pandai, tahu berhujah, ada statistik dan buat kajian hanyalah bohong belaka.

Malahan ada ahli Parlimen pembangkang yang kononnya hebat bercakap tetapi tidak tanya soalan.

Walaupun saya yakin siaran langsung ini akan memberi kelebihan kepada kerajaan tetapi kebimbangan tetap ada berikutan apa yang berlaku baru-baru ini.

Contohnya, ahli-ahli Parlimen pembangkang hanya berkelakuan baik apabila mereka melihat siaran langsung sudah berakhir.

Bayangkan apa akan terjadi, jika sidang Parlimen disiarkan secara langsung sepenuhnya? Sudah pasti mereka akan bertelagah sepanjang hari. Kalau setiap hari keadaan ini berterusan, orang akan benci kepada Parlimen dan semua ahli politik. Mereka bukan sahaja tidak akan percaya kepada pembangkang tetapi juga BN.

Kesudahannya kita akan jadi seperti Taiwan dan Korea apabila orang akan berkata kehidupan mereka lebih ditentukan oleh syarikat-syarikat besar bukan ahli politik atau kerajaan.

Sebab itu mereka tidak peduli pun kerajaan mereka berubah sepanjang masa. Persoalannya apakah kita hendak membawa imej negara ke arah itu?

Dalam soal menyampaikan maklumat kepada rakyat, Datuk ada bercakap soal media arus perdana harus memulihkan kredibiliti. Boleh Datuk jelaskan maksudnya?

AHMAD SHABERY: Kenyataan saya itu tidak merujuk kepada media arus perdana sahaja. Saya mulakan dengan bloggers. Saya kata kita tidak perlu bimbang dengan bloggers, mula-mula memanglah orang percaya apa mereka kata tetapi lama-kelamaan orang akan tanya bloggers itu siapa yang tulis?

Ketika krisis pada 1998, ada orang dakwa seorang pemimpin itu disuntik kuman HIV dan berita itu disebarkan melalui risalah, bila orang tanya, mereka jawab ini daripada Internet...komputer, komputer tidak bohong. Ketika itu ada laman web Reformasi, apa sahaja yang keluar di situ dan kemudian dicetak serta diedarkan, orang akan percaya.

Tetapi lama kelamaan orang dapati dakwaan itu tidak benar. Oleh itu mereka akan bertanya balik siapa yang membuat laman itu dan akhirnya laman Reformasi berkenaan ditutup sebab orang sudah tidak percaya. Sekarang zaman blog, lama kelamaan orang akan bertanya juga siapa yang bercakap (berhubung sesuatu dakwaan), mula-mula orang percaya.

Kesudahannya ia akan menyentuh soal kredibiliti blog itu. Kredibiliti ini bukan sahaja kepada blog, tetapi juga pemimpin dan media termasuk media arus perdana.

Dulu semasa kecil, saya berhujah dengan ayah saya berhubung sesuatu isu. Apabila tanya, ayah saya akan jawab surat khabar yang ‘cakap’. Pada waktu itu, apa sahaja yang ditulis surat khabar, orang percaya.

Tetapi sekarang orang akan bertanya pula siapa yang tulis? Surat khabar apa? Siapa pengarangnya? Orang akan mula bertanya kerana mereka sudah memahami sistem surat khabar ini bukan kerana wartawannya tetapi kerana pengarang dan pemilik akhbar itu.

Kalau sesuatu akhbar itu, orang banyak persoal dan menganggap ia berat sebelah dan sebagainya lama-

kelamaan soal tidak keyakinan itu terkumpul. Ini akan menyebabkan kredibiliti akhbar tersebut akan dipersoal dan orang tidak akan mempercayainya lagi.

Tidakkah kredibiliti itu menyentuh soal keadilan dalam kita menyiarkan berita termasuk pembangkang?

AHMAD SHABERY: Ini cabaran kepada kerajaan. Saya sebagai Menteri Penerangan misalnya, ada orang UMNO berkata, (RTM) jangan siarkan berita pembangkang.

Kalau itu dilakukan akhirnya orang tidak akan tengok RTM, apa faedah yang kita dapat? Contohnya, dahulu kita black out’ berita Kelantan, kalau disiarkan pun hanya berita negatif tetapi BN tidak juga menang di Kelantan. Ini hanya menguatkan illusi kepada pemimpin-pemimpin di Kelantan.

Atas sebab itulah, saya katakan keterbukaan ini akhirnya mestilah ada kredibiliti. Ini melibatkan semua, sama ada surat khabar, pemimpin mahupun bloggers. Ini kerana kredibiliti yang akan menentukan bagaimana rakyat menilai seseorang. Kredibiliti adalah penting.

Apakah ini bermaksud, media arus perdana termasuk RTM perlu memberi ruang sama banyak antara kerajaan dan pembangkang?

AHMAD SHABERY: Ini bukannya isu hendak beri sama banyak. Contohnya, anak kecil takkanlah kita hendak memberi makanan sama banyak dengan orang dewasa? Kita beri apa yang hak atau sepatutnya. Bukannya kita kata sama banyak atau 70:30 tetapi apa yang hak akan diberikan.

Kita harus tahu bagaimana hendak menilai. Ini bukan soal pembangkang atau tidak, misalnya pemberitaan kita, kenapa mesti kita umpukan kepada bersifat politik sehingga menimbulkan tafsiran bahawa akhbar yang baik itu menyebelahi pembangkang atau kerajaan?

Bukankah dalam kehidupan kita ini banyak perkara lain, contohnya apa agenda sesebuah akhbar itu.

Utusan Malaysia apa agendanya? Kalau ia agenda untuk melihat martabat orang Melayu tinggi, kita fokus ke arah itu. Dalam pada itu dimuatkan juga kenyataan oleh pembangkang dan kerajaan. Ini bukan persoalan harus ada keadilan dalam penyiaran berita untuk pembangkang dan kerajaan. Tetapi apa agenda surat khabar berkenaan supaya orang akhirnya mengenal pasti sifat surat khabar itu.

Pembangkang sering mendakwa mereka tidak diberi peluang dalam RTM termasuk untuk memaparkan agenda atau manifesto mereka menjelang pilihan raya. Apakah di bawah pentadbiran Datuk akan ada perubahan?

AHMAD SHABERY: Apa yang harus difahami, akhirnya ia akan menjurus kepada matlamat yang saya nyatakan. Kalau kerajaan memerintah mempunyai matlamat berdasarkan mandat yang diberikan oleh rakyat, kita akan turunkan dengan manifesto kita dahulu, apa itu BN. Matlamat kita ialah untuk menerangkan sampai ke arah itu.

Jadi pembangkang janganlah marah jika kita tidak dapat menyiarkan apa mereka kata kalau ia tidak kena mengena dengan mandat yang diberikan oleh rakyat.

Tetapi kalau kebetulan sama matlamatnya, contohnya mereka juga bercakap soal Parlimen mesti dimartabatkan dan sistem raja berperlembagaan mesti diperkukuhkan, saya fikir tidak ada masalah bagi kerajaan atau pembangkang untuk sama-sama dimuatkan dalam radio atau televisyen.

Tetapi saya rasa adalah tidak bertanggungjawab, jika kita berhasrat mewujudkan negara yang aman damai namun dalam masa yang sama kita beri ruang kepada mereka yang bersifat perkauman dan mencerca agama lain.

Bagaimana pula dengan kerajaan campuran di Selangor dan Perak yang meminta peluang untuk menerangkan dasar-dasar mereka?

AHMAD SHABERY: Bagi saya itu tidak ada isu. Apa yang perlu difahami RTM adalah institusi Kerajaan Persekutuan. Tetapi kalau mereka merasakan dasar mereka sejajar dengan Kerajaan Persekutuan, apa salahnya. Ini bukannya persoalan untuk disiarkan setengah atau sejam, mungkin dua jam atau tiga jam pun boleh tetapi ia bergantung kepada nilai berita.

Dalam kes di Selangor, ia dianggap tidak adil bagi pihak mereka. Kerajaan campuran Selangor tidak sepatutnya mengugut. Kita menyewa di bangunan sekretariat kerajaan negeri dengan bayaran RM16,000 sebulan. Ada kontraknya dan ia akan berakhir hujung bulan ini. Kalau mereka bersabar, RTM boleh terus berada di situ dan kemudiannya berbincang mengenai kontrak baru.

Tetapi malangnya, mereka sudah halau kita, walaupun kontrak belum tamat. Saya hairan orang seperti Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai orang korporat tidak faham tentang kontrak. Ia seharusnya dihormati biarpun perjanjian itu dibuat oleh kerajaan negeri sebelum ini.

Jadi bagi saya, ini bukan isu, kerana pendekatan mereka itu tidak adil. Oleh itu macam mana mereka hendak mengharapkan kerajaan pusat berlaku adil kepada mereka.

Dalam soal bloggers, Menteri Penerangan dahulu tidak mahu berbaik dengan bloggers, Datuk pula sebaliknya, ini menimbulkan pertanyaan apakah dasar sesuatu kementerian itu bergantung kepada kerajaan atau siapa menterinya?

AHMAD SHABERY: Datuk Zainuddin Maidin (bekas Menteri Penerangan) bercakap mengenai blog dalam konteks pada waktu itu dan dalam konteks bloggers tertentu sahaja. Tetapi ia mungkin disalahertikan sehingga orang menganggap ia melibatkan semua bloggers.

Ini bagi saya tidak adil kerana bloggers ini rakyat. Berdasarkan statistik terkini, 14 juta penduduk Malaysia sudah ada internet dan di negara Asia separuh pemilik sudah ‘berblogging’, maknanya sesiapa juga boleh jadi bloggers. Bloggers ini macam orang di kedai kopi, kalau dia hendak bercakap, dia akan bercakap. Ada yang puji dan keji kita, tetapi kita kena dengar dan kena duduk dengan mereka.

Kalau saya tiba-tiba dengar orang kedai kopi asyik hentam saya, ini tidak bermakna semua orang kedai kopi menghentam saya. Janganlah semua orang di kedai kopi terasa. Jadi kalau Datuk Zam kata begitu, begini janganlah semua bloggers terasa.

Selain itu, saya mendekati golongan bloggers dan media lain, bukan untuk mempengaruhi mereka tetapi bagi membolehkan mereka memahami apa yang dilakukan oleh kerajaan.

Dalam soal memberi penerangan kepada rakyat dan berhadapan dengan media alternatif ini, kita sudah memutuskan untuk mengadakan semula wayang pacak. Dahulu kita berhentikan wayang pacak kerana zaman moden sudah ada radio dan tv.

Tetapi sekarang saya lihat apa yang hilang ialah ‘sentuhan’ iaitu pegawai-pegawai penerangan tidak dapat berjumpa dan mendekati rakyat. Melalui wayang pacak, ini ia akan dapat dilakukan semula.

Read More...

Bila Agong Tersenyum Lebar . Apakah Rahsianya?

Almuslimin2Friday, May 2, 2008


AhmadHadeed

Saya terpandang satu gambar yang menarik , senyuman seorang Agong kepada seorang ulama. Betapa Indahnya suasana itu. Apakah rahsia disebalik senyuman itu. Malah permaisuri Agong pun turut tersenyum. Mungkin mereka nostalgic mengenang saat manis semasa PAS memerintah Terengganu dahulu. Itulah peristiwa yang berlaku di Parlimen. Gandingan Sultan dan Ulama memang telah menjadi budaya orang Melayu.

Terengganu di zaman pemerintah Islam sebelum penjajahan British, aman berada di bawah pemerintahan Sultan di bantu oleh ulama terkenal saperti Tok Ku Paloh dan Tok Sheikh Duyung. Terdapat juga Sultan yang juga seorang ulama. Memang Terengganu penuh dengan ulama terbilang dalam ilmu dan akhlaq.
Oleh kerana Sultan memandang tinggi kedudukan ulama maka rakyat turut berlumba lumba untuk menuntut ilmu ugama bagi menjadi barisan pelapis ulama. Kegiatan mengajar kitab wujud di merata ceruk negeri Terengganu. Orang baik mengatasi orang jahat. Alangkah bagus nya kita wujud kembali semua itu di semua negeri di Malaysia. Semoga Ruh Islam kembali berseri memenuhi bumi.

Read More...

Kurang kos projek demi makanan: PM

Berita Harian

Oleh Zainab Mohd Yatim dan Rohaniza Idris


TERTARIK: Abdullah melihat robot yang boleh berkata dan menari hasil ciptaan Pusat Latihan Pengajian Tinggi sambil diperhatikan Subramaniam dan Noraini pada Perhimpunan Hari Pekerja 2008 di Stadium Putra, Bukit Jalil, semalam.

Kerajaan mahu bekalan terjamin, tiada kenaikan harga

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi semalam berkata, kerajaan terpaksa menangguhkan serta mengurangkan kos projek yang tidak penting bagi membolehkan peruntukan berkenaan digunakan untuk memastikan bekalan makanan negara terjamin dan tidak berlaku peningkatan harga barang.

Perdana Menteri berkata, kerajaan sudah memperuntukkan RM4 bilion bagi menjamin bekalan makanan mencukupi pada harga yang munasabah untuk setiap rakyat.


Katanya, peruntukan berkenaan bukan kecil yang menyebabkan kerajaan membuat pengagihan semula sehingga terpaksa mengurangkan kos dan menangguhkan projek tertentu.


"Wang yang kita ada terhad, bukannya boleh kita gunakan pada bila-bila masa tanpa had. Ini semua perlu diperhalusi dan diteliti Unit Perancang Ekonomi (EPU) Jabatan Perdana Menteri dengan kerjasama Kementerian Kewangan," katanya pada sidang media selepas menyampaikan amanat pada sambutan Hari Pekerja 2008 di Stadium Putra, Bukit Jalil di sini, semalam.

Hadir sama, Menteri Sumber Manusia, Datuk S Subramaniam, Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Noraini Ahmad dan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohamed Sidek Hassan.Kira-kira 5,000 pekerja daripada 197 organisasi sektor awam, badan berkanun, swasta dan institusi pengajian tinggi menyertai perhimpunan itu.

Ketika ditanya sama ada bekalan makanan negara berada pada tahap kritikal, Abdullah berkata, beliau tidak mahu menggunakan perkataan yang menggemparkan orang berhubung bekalan makanan.

"Hakikatnya ialah kita perlu mengambil tindakan ini. Jangan tunggu dah jadi, baru nak kelam- kabut. Masa itu nak cari duit, masa itu nak fikir, masa itu nak buat, mana boleh... ini semua berkaitan dengan makanan.

"Kita tidak boleh tanam padi yang dalam dua minggu sudah mengeluarkan hasil, semuanya mengambil masa, begitu juga ternakan dan sayur-sayuran," katanya.

Abdullah juga mahu tanah terbiar diusahakan bagi menghasilkan makanan dan kegiatan ekonomi lain supaya ia boleh menghasilkan keperluan makanan.

"Saya belum keluar arahan mengenai perkara ini tetapi kita maklumkan. Ini termasuk sektor swasta dan individu yang mempunyai tanah. Mereka mesti gunakannya, seperti tanah rang (tanah sawah terbiar), kawasan padi yang sudah tidak digunakan lagi untuk tanaman buah-buahan, sayuran, ternakan dan lain-lain," katanya.

Sementara itu, dalam ucapannya Abdullah berkata, beliau membangkitkan isu mengenai bekalan makanan kerana tidak mahu rakyat keliru mengenainya.

"Saya terpaksa terangkan ini kepada anda kerana ia perlu diketahui rakyat. Bagaimanapun, saya mahu tegaskan projek yang penting untuk rakyat diteruskan juga," katanya.

Beliau berkata, kerajaan terpaksa berbuat demikian kerana masyarakat akan menjadi marah jika mereka terpaksa menghadapi kenaikan harga barang dan bekalan makanan berkurangan.

"Jika dulu kalau tidak cukup bekalan seperti beras kita import dari luar negara tetapi kini negara lain bersikap enggan mengeksport beras ke negara ini kerana mengutamakan keperluan rakyat negara mereka sendiri. Ini akan menimbulkan masalah.

"Oleh itu kerajaan membuat keputusan wujudkan stok penimbal bukan saja bagi beras tetapi juga barang keperluan lain yang diperlukan rakyat tidak kira miskin, kaya, dari luar bandar ataupun bandar," katanya.

Read More...

YB! Parlimen bukan sarkas

Utusan Online

RATA-RATA rakyat Malaysia yang mengikuti perkembangan semasa, sudah mengetahui tentang insiden memalukan di Parlimen pada hari pertama sesi soal jawab Rabu lalu.

Bagi rakyat yang merasakan mereka telah menunjukkan kuasa mengubah landskap politik tanah air pada pilihan raya umum 8 Mac lalu, apa yang berlaku melibatkan ahli-ahli Parlimen pilihan mereka - tentunya mengecewakan.

Jika dalam sidang Dewan Rakyat yang lepas-lepas, kelazimannya purata 10 hingga 15 soalan dapat dikemukakan semasa sesi soal jawab selama sejam, tetapi sesi yang sama pada Rabu lalu menyaksikan hanya tiga soalana sempat diutarakan dalam tempoh satu setengah jam.

Dalam pada itu, hanya satu soalan sempat menyelit dalam slot setengah jam siaran langsung di saluran televisyen RTM1 - yang dipenuhi dengan episod ejek-mengejek dan bantahan tentang perkara remeh-temeh.

Kenapa? Semuanya gara-gara Peraturan Mesyuarat demi Peraturan Mesyuarat yang dibangkitkan oleh ahli Parlimen terutama pembangkang, yang umumnya tidak pun mendatangkan sebarang manfaat kepada rakyat apatah lagi pengundi dari kawasan yang diwakili mereka.

Antara perkara yang dibangkitkan oleh pembangkang ialah:

Pertama, soal kedudukan soalan Ketua Pembangkang yang tidak diletakkan lebih awal daripada nombor 3.

Kedua, soal nisbah 10 soalan pertama yang dikatakan tidak mewakili komposisi anggota Dewan apabila tujuh daripadanya dikemukakan wakil Barisan Nasional (BN) menjadikan 7:3 sedangkan pembangkang mahukan komposisi 4:6. Alasan Ketua Whip pembangkang, Azmin Ali (PKR-Gombak), bilangan penyokong pembangkang seramai 82 orang mengatasi penyokong kerajaan (BN-BBC) yang tinggal 77 orang - iaitu baki 140 Ahli Parlimen BN setelah ditolak anggota jemaah menteri.

Ketiga, soal tidak mengangkat tangan kanan semasa upacara angkat sumpah di hadapan Yang Dipertua Dewan Rakyat - isu yang dipanjangkan oleh anggota veteran pembangkang Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) selama tiga hari.

Keempat, soal bilangan perkataan dalam soalan yang melebihi 40 patah yang beria-ia 'ditegaskan' oleh Ahli Parlimen DAP Bandar Kuching, Chong Chien Jen kerana didakwanya tidak dipatuhi Ahli Parlimen BN Kinabatangan, Datuk Bung Moktar Radin, dalam soalan nombor 2 beliau kepada Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.

Kita berbangga dengan kejayaan Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail (PKR-Permatang Pauh) mencipta sejarah sebagai Ketua Pembangkang wanita pertama di negara ini atau mungkin rantau namun itu tidak pula mewajarkan untuk menuntut keistimewaan yang bukan-bukan.

Semasa Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) menjadi Ketua Pembangkang, tidak timbul pun soal susunan soalan. Apatah lagi pertikaian tentang kenapa soalan Presiden PKR itu tidak diletak lebih awal daripada nombor 3, tidak memberi manfaat pun kepada rakyat.

Azmin mempersoalkan kenapa soalan Razali Ibrahim (BN-Muar) yang digelarnya sebagai 'Ahli Parlimen junior' diletakkan di nombor 1 mendahului soalan Wan Azizah?

Dalam hal ini, Razali yang sudah dua penggal menjadi Ahli Parlimen mempunyai jawapannya: ''Yang penting bukan siapa yang bertanya, tetapi soalan apa yang ditanya." Beliau percaya soalannya kepada Perdana Menteri tentang ''pendekatan baru kerajaan untuk menambah baik kualiti kehidupan rakyat terutamanya dalam aspek peneguhan kuasa beli pengguna, keselamatan awam dan integrasi kaum'' lebih hendak didengar jawapannya oleh rakyat dan selayaknya didahulukan.

Bukan pula soalan Wan Azizah kepada Menteri Kewangan tentang tender terbuka tidak penting, tetapi seperti kata Pandikar Amin, pejabat Yang Dipertua Dewan Rakyat mempunyai hak untuk menyusun soalan mengikut keutamaan yang difikirkan wajar.

Dan secara logiknya tentulah isu yang bersabit dengan kebajikan dan kualiti hidup rakyat wajar didahulukan daripada soal tender dan projek.

RingkasAturcara sidang Parlimen cukup ringkas iaitu terbahagi kepada sesi soal jawab dan perbahasan. Mesyuarat Kabinet yang kebiasaannya diadakan setiap Rabu ditukar ke hari Jumaat bagi membolehkan kesemua menteri hadir pada sidang Parlimen terutama ketika sesi pagi untuk menjawab soalan.

Malangnya, kehadiran mereka tidak dapat dimanfaatkan apabila bukan bertanya soalan yang menjadi keutamaan sebaliknya perkara-perkara titik bengik yang dititikberatkan.

Jika bilangan soalan yang disoal dan dijawab boleh dijadikan ukuran, bagi Ahli Parlimen baru BN Jerlun, Datuk Mukhriz Mahathir: ''Kita gagal. Rakyat beri mandat untuk kita menjalankan tugas tetapi setengah hari pertama kita gagal melaksanakannya dengan baik."

Menurut beliau, slot 30 minit siaran langsung yang sepatutnya dimanfaatkan untuk menunjukkan komitmen Ahli-ahli Parlimen sebagai mewakili suara rakyat telah dibazirkan semata-mata untuk menonjol diri.

Kita terlepas soalan tentang pemantauan laman-laman blog, langkah pembaharuan selepas tsunami politik, peningkatan jenayah juvana, pengiktirafan pakar kesihatan awam, perubahan dasar pelancongan, usaha menaikkan imej Industri Kecil dan Sederhana (IKS) dan insentif pertanian untuk mengurangkan import makanan.

Ketua Whip pembangkang mempersoalkan nisbah dan keseimbangan soalan antara BNBBC dengan wakil di sebelahnya namun berapa banyak soalan disenaraikan pun tidak ada gunanya jika sesi soal jawab hari pertama menjadi ukurannya.Gangguan-gangguan yang dibangkitkan termasuk soal bilangan patah perkataan menunjukkan seolah-olah mereka yang bergelar Yang Berhormat (YB) itu tidak serius melihat Parlimen sebagai institusi percambahan idea dan pemikiran.

Paling dikesalkan apabila Ahli Parlimen senior seolah-olah menggunakan peruntukan Peraturan Mesyuarat sebagai 'taruhan' untuk mendapat laluan bercakap perkara-perkara yang tidak mendesak atau penting pun kepada rakyat.

Bagi Datuk Mohd. Shafie Apdal (BN-Semporna), isu tidak mengangkat tangan kanan membabitkan seorang dua ahli Parlimen tidak wajar dijadikan satu polemik yang berpanjangan selepas satu keputusan mengesahkan status kesemua anggota Dewan Rakyat dibuat oleh Yang Dipertuanya.

''Kalau mahu saya pun boleh bangkitkan bahawa mengangkat sumpah mesti di hadapan Yang Dipertua Dewan Rakyat, bukan di belakang atau di tepi. Tetapi kita tidak mahu jadi budak-budak," katanya.

Kedudukan Karpal yang berkerusi roda ialah di barisan paling belakang, hujung tepi sebelah kiri Yang Dipertua Dewan Rakyat. Semasa upacara angkat sumpah Isnin lalu, Pengerusi DAP itu terpaksa meminta izin mengangkat tangan sebelah kiri kerana tangan kanannya tidak lagi berupaya.

Justeru beberapa ahli Parlimen BN agak kecewa apabila Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu memanjangkan isu tidak angkat tangan kanan ketika upacara angkat sumpah.

Malah Pandikar Amin cukup kecewa kerana Karpal dan Kit Siang yang diharapkannya dapat menunjukkan teladan baik kepada ramai wakil rakyat pembangkang yang rata-ratanya baru menjejakkan kaki ke Dewan mulia itu, bertindak umpama ketam mengajar anak berjalan betul.

Kedua-dua 'otai' (old timer) itu pula yang menjuarai penggunaan bahasa yang tidak sesuai di Parlimen dengan Karpal mencurah minyak memanggil Bung Moktar 'bigfoot' manakala Kit Siang menggunakan perkataan Inggeris 'ridiculous' (tidak masuk akal) tanpa meminta izin Yang Dipertua.

Hasilnya, ahli-ahli Parlimen lain 'mencontohi' mereka berdua dengan menggunakan perkataan-perkataan kurang sopan malah ada yang berbahasa Inggeris lengkap dua tiga ayat walaupun tiada 'dengan izin' tanpa rasa bersalah.

Malah sewaktu sesi perbahasan, pada satu ketika berlaku perdebatan di antara Pengerusi BNBBC yang juga Ahli Parlimen Bintulu, Datuk Seri Tiong King Sing juga dengan Ahli Parlimen Bandar Kuching menggunakan bahasa pasar 'lu' dan 'wa'.

Peraturan Mesyuarat dikelek dan dipetik sewenang-wenangnya tetapi Kod Etika Bagi Ahli Parlimen yang menggariskan tujuan, kewajipan dan tatalaku yang perlu diikuti mereka tidak pula difahami dan dipatuhi.

Ahli-ahli Parlimen di Malaysia seharusnya mencontohi sikap ahli Parlimen di Indonesia yang sentiasa menjaga ketertiban mereka ketika bersidang biarpun ia disiarkan secara langsung oleh beberapa buah stesen televisyen. Adalah jelas sepanjang persidangan berkenaan ahli-ahli Majlis Permesyuaratan Rakyat (MPR) dan Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) sentiasa menjaga tingkah laku mereka.

Ini dilakukan kerana memahami bahawa telatah mereka sedang ditonton oleh berjuta rakyat Indonesia yang sememangnya dikenali sentiasa kritikal dalam memberi pendapat. Oleh itu biarpun membahaskan isu-isu yang dianggap panas termasuk ketika menuntut ucapan pertanggungjawaban Presiden sepertimana berlaku pada tahun 2000, ahli-ahli Parlimen Indonesia sentiasa berhati-hati dan menjaga susila ketika berhujah.

TeguranIni kerana mereka sedar, sebarang perilaku buruk yang ditonjolkan bukan sahaja boleh menjejaskan kredibiliti mereka di kalangan rakyat malah lebih daripada itu dunia luar. Justeru tidak hairanlah apabila jika ada ahli-ahli MPR dan DPR cuba bertindak apa yang dianggap 'luar ketertiban', ada ahli di kalangan partinya sendiri pun akan membuat teguran.

Sikap itu dengan jelas menunjukkan betapa ahli-ahli MPR dan DPR Indonesia benar-benar menyanjung tinggi peranan Parlimen di negara mereka dan tidak membenarkannya dicemari dengan sikap yang boleh menimbulkan tafsiran bukan-bukan di kalangan rakyat terhadap institusi itu.

Inilah pendirian yang seharusnya dimiliki oleh ahli Parlimen Malaysia. Mereka tidak harus menganggap Parlimen sebagai gelanggang untuk menonjol diri apa tah lagi mencari publisiti murahan. Parlimen adalah institusi yang harus dijaga kehormatannya dalam apa juga situasi dan bukan sewenang-wenang mengubah suasananya seperti sarkas atau sekolah tadika.

Mungkin ada di antara mereka tidak menyangka dipilih sebagai ahli Parlimen dan hanya bernasib baik bergelar YB berikutan tsunami politik yang melanda Pilihan Raya Umum Ke-12, tetapi mereka kini adalah ahli Parlimen dan sewajarnyalah mereka menjaga peribadi dan tingkah laku yang sepadan dengan gelaran itu.

Persoalan 'tidak sengaja terpilih' sudah tidak lagi menjadi isu. Sekarang mereka adalah ahli Parlimen yang telah mengangkat sumpah dan harus mematuhi sumpah berkenaan. Lebih daripada itu, cubalah fikirkan... setiap kali bersidang, wang rakyat akan mengalir ke poket mereka, justeru biarlah titik peluh rakyat itu berbaloi dan bukan sekadar melihat adegan memualkan.

Ahli-ahli Parlimen harus mengambil kesempatan daripada sesi soal jawab mahupun perbahasan untuk menunjukkan kepada rakyat bahawa mereka bukan 'secara tidak sengaja terpilih' tetapi memang berhak dipilih membawa suara rakyat ke dalam Parlimen.

Adalah sesuatu yang malang, jika selepas rakyat mengundi seseorang ahli Parlimen itu, apabila sampai di Parlimen, bukan masalah rakyat yang diketengahkan tetapi seolah-olah ingin 'menjadi ahli panel peraduan esei' apabila perkara yang menjadi keutamaan untuk dipersoalkan ialah kenapa sesetengah soalan melebihi 40 patah perkataan.

Read More...

Dr.Wan Azizah Ismail one on one with Sin Chew Daily……...

alditta


03 May 2008

In a recent interview with Sin Chew Daily,the leader of the opposition Dr.Wan Azizah Ismail has this to say on current issues……….

The Future Woman Prime Minister? No, I'm Just Anwar's Wife

PKR President Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail mentioned before that after the end of former Deputy Prime Minister Datuk Seri Anwar Ibrahim's exile from active politics, she would give her Permatang Pauh parliamentary constituency to him, and return to be an ordinary wife. When we asked her again the same question, she repeated her answer that she would give it to Anwar when the time comes. However, she said it was not to be decided by her, but the party would decide where should Anwar contest in and whether she should stay as the MP.

“If the party thinks that Anwar should contest in Permatang Pauh, I'll definitely hand it over to him,” said Wan Azizah. She would rather to be an assistant if she was given the option.

“I think I wouldn't be the first woman Prime Minister for Malaysia, I'm more happy to be the wife of the Prime Minister,” she laughed. Wan Azizah smiled when she said: “I always wish to be a good doctor, but I can't be one now. I can only be a good grandmother.” Wan Azizah said that she can only see current challenges at present, and not to think about uncertain things for the future. Current challenges have made her excited as the country had never faced such a situation before.

“I'm now very busy with my life, but I sincerely hope that I could be a good person and try my best. I believe that we must be humble and must not forget where we come from. When we are in power, we should not forget those who are unfortunate. I always remind myself of this,” added Wan Azizah.

PKR Goes For Multiracial Concept

Previously, Anwar gave an impression of extremism, and some people are worried PKR will go for a one race party concept. PKR President Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail stressed that PKR's multiracial concept is a clear position the party set since the beginning.

“Anwar said, we can no longer discuss about 'Malay sovereignty'. We should stress on 'people's sovereignty'.” She pointed out that Umno leaders portray Anwar as a traitor, an Islamic extremist and the backstage manipulator of Hindraf issue. However, this is not the reality. She did not deny that Anwar had previously given the people the impression of extremism. However, after years of being in jail, he has become more matured. As time goes by and life experience is increasing, some of his previous ideas have changed.

“Anwar has been dismissed for more than 10 years. As a man, he was a powerful figure, but was suddenly being treated like a dog and have been beaten up in the jail. Don't you think these experiences will change someone's previous convictions? Wan Azizah said that Anwar has changed his thinking towards some Umno policies after these experiences and hopes to make reforms.

“He has become more matured. Certain views a young man has towards some issues will be changed as he is getting older and is more matured in his thinking. He was beaten up until we can see his blue-black eyes. How can you say that he could not understand the voices of the people of the lower and middle classes? It is a very painful experience.” However, Wan Azizah stressed that Anwar is a Malay and a Muslim. He will continue to defend the interests of the poor Malays. However, at the same time, he would defend the poor Chinese and Indians as well. As for human rights, he must defend the interests of all people.

“The fact cannot be changed. Anwar is a Malay. He has his beliefs and issues to be defended.”

Anwar Was Only Upholding The Status Of Bahasa Malaysia

PKR President Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail said many people, especially MCA, said Anwar had been unfriendly to Chinese education when the latter was the Education Minister but he was only upholding the dignity and the status of Bahasa Malaysia as the country official language. She stressed that the PKR supports mother-tongue education and multicultural education. She agreed that mother tongue education is everyone's right. She said we have to admit that it is a global trend that many Malays send their children to Chinese schools. China is gradually getting stronger. If we are unable to keep up with the pace, we will be left behind.

Her three children are learning Mandarin. Her eldest daughter Nurul took Mandarin as her elective when she was studying in the United States. Her younger daughters are learning Mandarin now. However, they started too late and their performance is not so satisfied. Wan Azizah said the PKR's policy is to promoting mother-tongue education. It does not oppose the building of more primary schools, fund-raising and other activities to promote Chinese education. However, she believes that Tamil primary schools need more urgent help in some areas.

Living Alone To Prove The Existence Of PKR

During the 1999 general elections, incumbent PKR President Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail was the party's only MP and the only woman MP. She was alone and not much she could do.

“In Parliament, most of them were BN MPs or male MPs. They possessed everything. They had power, they could control the media and the Internal Security Act (ISA). We need a lot of time and efforts in order to fight for something or for a change,” said Wan Azizah. She was all alone in the Parliament over the years and despite she had a lot to say, she had to face opposition from male MPs. Fortunately, she was helped by Lim Kit Siang who has 30 years of experience, as well as support by DAP and PAS.

“I was the only MP for PKR, my existence in the Parliament could at least prove the existence of the party. Despite some said PKR would disappear, but it didn't happen. I was proud to be a MP, even Iwas alone. It was not for myself but for the party,” she said. She firmly believed that despite the party has its low tide, it does not mean that it is weak. The power will return just like currently, PKR MPs has increased to 31 people.

Anwar Is Able To Rope In BN Members

There are widespread rumours of BN members crossing over to opposition but some people are still hesitant and feel that Anwar's claim is exaggerated. PKR President Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail said that she believes that Anwar has the ability to rope in these BN members. Nevertheless, the opposition is not in a hurry to do so.

“It is only a matter of time. I always stressed that the administrative work of public services will be conducted as usual even the government changed. The entire system already exists, and normal operation is not an issue.

We have to tell ourselves that the country needs to forward into a two-party system in the future for checks and balances. By then, the country will have benefits and improvements. I always tell myself to be ready for it.”

Nurul Was Forced To Grow Up

In 1997, the then Deputy Prime Minister Datuk Seri Anwar Ibrahim was sacked from his positions because of corruption and sodomy charges. Such a sudden change has changed the life of his whole family, as well as the Malaysian political sturcture. It has also lead to the battle of those who are discontented with BN. Nurul Izzah Anwar, the eldest daughter of Anwar and Incumbent PKR President Datin Seri Wan Azizah Ismail, was only 17 when it happened, while her five younger siblings did not even know what happened.

“When Anwar was sacked, Nurul was my support because my other childen were still too young.

“She was forced to grow up,” said Wan Azizah.

Nurul, who has been supporting her parents all these years, started to understand the brutality of politics since she was 17. And she is now 27, and has become a mother herself. In the recent general elections, she defeated a minister and became a Member of Parliament. Perhaps it was because she has experienced an extraordinary life since she was young, we can always see determination on her face. Wan Azizah was loving and proud when she talks about Nurul: “I really think she has grown up, with her achievements today. Nurul showed her talents when she was a little girl. She was very hardworking and scored well in her exams.”

“She is now a MP, she did asked for my advice, but most of the time she still find it unbelievable. She needs to discover all by her own. She is independent. Of course, as a MP, she must be patient,” said Wan Azizah. She added that Nurual would be an engineer if she did not join politics.

Do Not Think That Lim Guan Eng Is A Chauvinist

DAP secretary-general Lim Guan Eng has criticised the New Economic Policy (NEP) as soon as took office as Penang Chief Minister. Since then, some people have called him as a chauvinist. However, PKR President Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail doesn't think he is one. She said that the same argument addressed by different people will cause different reactions. Meanwhile, the abolition of the NEP is a good example.

“Anwar has also raised the same view, but no called him a chauvinist. The reason is very simple: Anwar is a Malay. When the Malays suggested to abolish the NEP, these remarks will no longer be sensitive.

However, Lim is not a Malay. When he made these remarks and after these remarks were reported by the Malay mainstream media, it seemed that the Malays will lose a lot. Following that, this issue has evolved into a sensitive topic.” Wan Azizah said that the Umno, MCA and MIC have long emphasised on the distinction between races. This concept must be changed.

Pakatan Rakyat Needs Time To Correct Deep-rooted Problems

PKR President Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail said she understands that some people support the opposition in the recent elections because they have lost patience and confidence towards the BN. However, she hoped that the people would give some time and patience to the Pakatan Rakyat as many deep-rooted problems have existed for decades, in which they cannot be corrected over a short period of time.

“Some people voted for us because they hate the BN and dissatisfied with its 50 years of ruling. They hope that we can make the changes. This is a very heavy and big challenge.” She pointed out that even though the Pakatan Rakyat is governing in the five states, but some issues cannot be changed immediately. For example, the valid period of the contracts signed previously is 20 years. If the state governments break the contracts, the consequences will be very serious. Pakatan Rakyat must learn to overcome these things.

“The people desire to see changes. However, I hope that they will be more patient, because changes cannot be achieved overnight after 50 years of Barisan rule.”

It Is Impossible For Anwar To Return To Umno

Since the recent elections, the parliament is yet to convene and there are already rumours that Anwar is going to persuade the BN members to join the opposition, in a bid to become the ruling party. Some people are also worried that Anwar will return to Umno, and become the Prime Minister. PKR President Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail stressed that it is impossible for Anwar to return to Umno. She said it is undeniable that Anwar was an Umno party member and was even the deputy prime minister. However, it is now impossible for him to return to Umno.

“Anwar joined the Umno to carry out internal reforms. Anwar knows that Malaysia is a multiracial country, and therefore he chose Umno. He thought he had the opportunity to start the changes from the basis. He tried to make changes, but some people said his reforms were too radical and he was too ambitious. However, he cannot wait. The country needs to spend a lot of money to build different buildings. Anwar cannot wait.

Therefore, when Anwar became the acting Prime Minister, he developed anti-corruption decree, in hope that the decree would be useful when he is in power. Perhaps it is a wrong decision. I do not know. These incidents are valuable experiences and lessons for Anwar. (courtesy of Sin Chew Daily- MySinchew 2008.04.30)

cheers.

Read More...

Bridge near Shanghai works out cheaper per km than second Penang bridge

Malaysia Today

PDF Print E-mail
Posted by kasee
Saturday, 03 May 2008

Is the cost of the second Penang bridge way too high?

China yesterday inaugurated one of the longest sea bridges in the world - a six-lane 36km link (27km over sea) to connect Jiaxing city near Shanghai with Ningbo in the province of Zhejiang. And what is the cost? 11.8 billion yuan, which is RM5.3 billion (RM147 million per km).

In comparison, the cost of the proposed four-lane second Penang bridge, which is 24km (of which only 17km is above sea), is expected to cost at least RM4.3 billion (RM179 million per kim). It's more than a third shorter than the bridge in China, and yet the cost is only about a fifth lower. The Edge even reported that UEM was seeking as much as RM4.8 billion for the Penang job.

So how? Something doesn't look right. Why don't we just expand the ferry service for a start to considerably ease congestion on the bridge while we explore a shorter rail link. Oh yeah, I forgot, that is too cheap a solution!

Still on the subject of transport, while Malaysian officials and planners can only think of multi-billion ringgit monorails and subways for our urban centres, the UK is rapidly turning to guided buses, guided trolley buses and trams as low-cost but efficient solutions to urban public transport in a string of British cities and towns. Check out this list of proposed schemes in the UK.

Again, this may be too cheap a solution for our planners' liking… For some reason, they just love those multi-billion ringgit price tags.

anilnetto.com

Read More...

Anwar Ibrahim - Time Magazine’s 100 Most Influential People of 2007

Din Merican

Time Magazine has honoured our very own Anwar Ibrahim by recognising him as one of the worlds most influential people of 2007. The criteria for selection is not merely people with power. Rather, as Time Editor Richard Strengel explains:

Influence is hard to measure, and what we look for is people whose ideas, whose example, whose talent, whose discoveries transform the world we live in. Influence is less about the hard power of force than the soft power of ideas and example. Yes there are Presidents and dictators who can change the world through fiat, but we’re more interested in innovators like Monty Jones, the Sierra Leone scientist who has developed a strain of rice that can save African agriculture. Or heroes like the great chessmaster Garry Kasparov, who is leading the lonely fight for greater democracy in Russia. Or Academy Award winning actor George Clooney who has leveraged his celebrity to bring attention to the tragedy in Darfur

I believe our leader Dato Seri Anwar Ibrahim is the first Malaysian to be given this singular honour. I am proud of him and proud to be associated with him. More great things to come I am sure.

ANWAR IBRAHIM

By Paul Wolfowitz

During the 1990s, Malaysian Deputy Prime Minister Anwar Ibrahim and a group of U.S. Senators organized a forum to exchange views among East Asians and Americans. Asked at one session about the role of Islam in politics, Anwar replied, “I have no use for governments which call themselves Islamic and then deny basic rights to half their population.”

This devout Muslim leader was an impressive and eloquent advocate of tolerance, democracy and human rights. So we were shocked by his arrest and trial in 1998 on charges of corruption and sodomy. I felt his real “crime” had been to challenge Prime Minister Mahathir Mohamad, whose impressive record will be forever stained by his treatment of Anwar. I joined Senator Sam Nunn and others to speak out in Anwar’s defense. When he was finally released from prison in 2004, U.S. policy on Iraq was unpopular in Malaysia, and Anwar was harshly critical. It would have been easy for him to disown our friendship, but he is not that kind of person. He kept the channels of dialogue open, even while making clear our disagreements.

Anwar, 60, is back in the center of Malaysian politics. The coalition led by his wife Wan Azizah has become the main opposition bloc. His future role can be determined only by Malaysians. One can hope that they will embrace his brand of tolerance, valuing dialogue across political differences, and that this courageous leader will continue to play a leading role on the world stage.

Wolfowitz is a former U.S. Deputy Secretary of Defense

~ by dinobeano on May 3, 2008.

Read More...

Malaysian Deputy Premier Denies Murder Links

asia sentinel

Our Correspondent
30 April 2008

Najib Tun Razak says he had nothing to do with the murder of Altantuya Shaariibuu. So why won’t he testify in court?


malay-judges In a blistering defense of his boss’s innocence, Najib Tun Razak’s press secretary Tuesday issued a statement that neither the Malaysian deputy prime minister nor his wife, Rosmah Mansor, had anything to do with the October 2006 murder of Mongolian translator Altantuya Shaariibuu.

In the statement, made to the Malaysian internet publication Malaysia Today, the press secretary, Sariffuddin Tengku Ahmad, threatened legal action if allegations in the press and elsewhere of Najib’s involvement in the case continued. The statement also denied that Najib had anything to do with erasing the victim’s immigration records, or that he had ever met her. Many questions were left unanswered, however.

Although Najib, whom many see as the heir apparent to the prime minister’s post, has neither been questioned nor asked to appear in the marathon trial of his friend, Abdul Razak Baginda, and two of his bodyguards for the murder of Altantuya, his reputation has been considerably tarnished by his apparent links to the accused. Some media have questioned his suitability to take over as prime minister when Abdullah Ahmad Badawi gives up the post.

Abdul Razak, 46, who had been Altantuya’s lover, is charged with abetting the slaying, which prosecutors say was carried out by Chief Inspector Azilah Hadri, 30, and Corporal Sirul Azhar Umar, 35, both of whom were assigned to Najib’s elite police bodyguard detail. The 28-year-old woman was shot on October 20, 2006, and her body was blown up with explosives said to be available only to the military. Altantuya was last seen in front of Abdul Razak’s house, being pushed into a car and driven away.

The trial of the three, originally scheduled to last just 26 days, has been droning on since June 2007 and has raised suspicions that it is being deliberately delayed to cushion public opinion for an eventual mistrial or exoneration because of the political influence of those involved. So far, 75 witnesses have been called, but the trial has been in recess for several weeks for reasons that are unclear. Altantuya’s father, Mongolian psychology professor Shaariibuu Setev, returned to Malaysia last week to demand justice for his daughter. He managed to attend the opening of the Dewan Rakyat, Malaysia's parliament, on Tusday, where he spoke briefly to the prime minister, who only offered him a cursory greeting* Najib was also in parliament but Setev failed to speak with him.

The statement by Najib’s aide hardly settles matters. For instance, he describes as “hearsay” allegations that the immigration records of Altantuya, her cousin, Namiraa Gerelmaa, 23 and a third Mongolian woman had been erased after the three came to Kuala Lumpur from Mongolia to confront Altantuya’s former lover and to demand money from him. The victim had claimed that Abdul Razak fathered a child with her.

Gerelmaa told the court in June 2007 that the records had been erased but no attempt was made by either defense or prosecution lawyers to find out how or why the records disappeared. Gerelmaa also said she had seen a picture of Altantuya at a dinner with Najib and Abdul Razak, but lawyers for both the prosecution and the defense immediately protested and no attempt was made to find out where she had seen the picture or if indeed the picture existed. It has not yet surfaced.

Najib’s aide also described it as “strange” that “no legal attempt had been made to produce this picture as evidence in court to date by (the opposition Parti Keadilan Rakyat) as it appears it is only admissible in the public opinion court.”

Sariffuddin, the spokesman for Najib, also described as “baseless” public allegations that the murder of the translator was linked to Malaysia’s 2005 purchase of French submarines. Altantuya is known to have accompanied Abdul Razak to Paris at a time when Malaysia’s defense ministry – with Najib as defense minister ‑ was in Paris negotiating through a Kuala Lumpur-based company connected to Abdul Razak to buy the submarines.

Najib, Abdul Razak and Altantuya were in Europe at exactly the same time. Najib visited a naval base where Malaysian navy submariners were training, and, according to the log of an Australian submariner association, presented jackets made available by Abdul Razak’s company to the crew.

Najib could easily clear up all the allegations and suspicions, observers say, by appearing in court under oath with his diaries, telephone logs and other data to prove his contention that he never met the victim.

Similarly, the public in Malaysia has been awash in reports that female Police Lance Corporal Rophaniza Roslan, 29, who accompanied the accused, Azilah Hadri and Sirul Azhar Umar, to Abdul Razak’s house, where they are alleged to have bundled the translator into a car to take her to her death, was the bodyguard of Najib’s wife, Rosmah Mansor. The lance corporal was held by police after the murder but was released. The prosecution attempted to impeach her as a witness during the trial. But despite the widespread rumors over her connection to Najib’s wife, neither the prosecution nor the defense raised the issue in court. Lawyers have not asked for details of her employment.

If Najib were to appear in court, he could certainly explain how it was possible for Abdul Razak to use his bodyguards to remove the victim from his residence. A deputy police commander, who is an associate of the two bodyguards, testified that members of the bodyguard unit are required to follow the orders of their superiors without question; he described the bodyguard members as being “like robots” who only respond to orders from superior officers. Abdul Razak, a civilian and a mere friend Najib’s, was not a superior officer in any sense.

Najib could also be called upon, as defense minister, to explain how the two bodyguards were able to get their hands on the explosives to blow up the translator’s body.

Najib, according to Tuesday’s statement, “has been very restrained and guarded in making any public statement on the matter since people known to him have been implicated and have been charged in court. It could be misinterpreted or seen as interfering in the case since the court proceedings is ongoing.”

The statement concludes that the Deputy Prime Minister “also shared this sentiment (that the case is not about politics and should not be dealt with as such) and should seek out the truth, and justice should be served.”

With the case still unfolding, however slowly, the next step, for many observers, would be for Najib to appear in court. That might do more to obtain justice than issuing a public relations denial.

*The prime minister was misquoted as saying justice would be done in an earlier version of this story.

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |