+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Thursday, July 24, 2008

Nama jalan Georgetown jejas BM

Malaysiakini

Jul 24, 08 1:27pm

PAS membantah penamaan jalan dengan pelbagai bahasa di Georgetown dengan alasan ia "menjejaskan reputasi Bahasa Malaysia".

"Walaupun niat untuk mempromosikan warisan sejarah nama tersebut bersesuaian dengan ciri-ciri budaya di kawasan itu, namun kegunaan bahasa lain daripada bahasa kebangsaan akan menjejaskan reputasi Bahasa Malaysia," kata pengerusi perpaduan nasional PAS Dr Mujahid Yusof Rawa.

"Saya menyeru kepada pihak berkuasa tempatan menolak keputusan ini bagi memartabatkan bahasa kebangsaan dan mendesak kerajaan Pulau Pinang membatalkan hasrat untuk menulis dalam bahasa lain daripada bahasa kebangsaan."

Dr Mujahid, yang juga timbalan pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, menyifatkan keputusan menambah bahasa-bahasa Cina dan Tamil di papan-papan tanda bandar raya itu "menggadaikan martabat bahasa kebangsaan".

"Lagipun sejarah budaya pada sesuatu tempat telah diserapkan dalam budaya kita dan nama yang digunakan walaupun dari perkataan dari bahasa lain, ia tetap menjadi sebahagian daripada bahasa kebangsaan.

"Oleh itu tidak perlu untuk menuliskannya dalam bahasa selain yang diterima pakai oleh bahasa kebangsaan," katanya.

Read More...

Koleksi Video - Inflasi naik dan kekal tinggi lebih 7%.

Inflasi Meningkat 8%
Percayalah!!!! Sebagaimana yang saya katakan tadi....dalam kesusahan yang ada sekarang, rakyat cukup makan......hahahaha..........

- Shabery Cheek -

Read More...

IHP Jun naik 7.7 peratus, inflasi diramal kekal tinggi

Berita Harian

Oleh Abdul Razak Raaff dan Kamarulzaidi Kamis
bhnews@bharian.com.my


BUKTI: Shahrir menunjukkan laporan Indeks Harga Pengguna di Putrajaya, semalam.

PUTRAJAYA: Indeks Harga Pengguna (IHP), pengukur kadar inflasi pada Jun lalu meningkat kepada 7.7 peratus daripada 3.8 peratus pada bulan sebelumnya berikutan kenaikan harga petrol dan diesel pada 5 Jun lalu dengan purata IHP bagi enam bulan pertama tahun ini 3.7 peratus.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad, berkata peningkatan IHP disebabkan kenaikan indeks makanan, minuman bukan alkohol, perumahan, air, elektrik, gas, kesihatan, pengangkutan, pendidikan, restoran, hotel dan pelbagai barangan dan perkhidmatan.

Katanya, indeks kumpulan makanan dan minuman bukan alkohol pada bulan lalu meningkat 10 peratus dan bukan makanan naik 6.7 peratus.

"Kenaikan disebabkan peningkatan harga barangan keperluan seperti beras, roti, susu, sayuran, daging dan ikan. Ini juga berpunca daripada ketidakcekapan sistem pengedaran barangan keperluan harian subsidi tidak sampai kepada pengguna di kawasan luar bandar," katanya pada sidang media bagi mengumumkan data itu di pejabatnya, di sini semalam.

Shahrir berkata, kelemahan sistem pengedaran menyebabkan harga barang keperluan seperti tepung gandum biasa, beras Super Special Tempatan (SST) 15 peratus hancur, minyak masak di kawasan luar bandar meningkat.

"Saya sering mendapat aduan bahan makanan subsidi sukar diperoleh dan jika ada pun cepat habis. Ini biasanya berlaku di luar bandar akibat sistem pengedaran di semua peringkat hingga kepada peniaga," katanya.

Sehubungan itu, kertas cadangan menubuhkan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) untuk menjadi pengedar utama bekalan barangan keperluan di negara ini bagi menangani masalah sistem pengedaran akan dibentang-kan ke Kabinet tiga minggu lagi.

"Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka dan Mara menunjukkan minat untuk memainkan peranan secara langsung dalam sistem pengedaran supaya pengguna berpendapatan rendah mudah memperoleh barang keperluan harian subsidi," katanya.

Sementara itu, Ketua Ahli Ekonomi Malaysia Rating Corporation Bhd (MARC), Nor Zahidi Alias, berkata kenaikan tinggi IHP bulan lalu sudah dijangka susulan penstrukturan semula subsidi bahan api serta kenaikan harga barangan makanan.

"Kami menjangka inflasi pada bulan ini (Julai) kekal tinggi sekitar tujuh peratus sebelum susut sedikit antara enam hingga tujuh peratus menjelang akhir tahun ini," katanya

Semalam, Singapura mengumumkan kadar inflasi bagi Jun meningkat 7.5 peratus, tertinggi dalam tempoh 26 tahun, manakala Korea Selatan merekodkan peningkatan 5.5 peratus, kadar tertinggi dalam tempoh 10 tahun.

Kelmarin Bank Pembangunan Asia (ADB) mengunjur kadar inflasi Asia tahun ini secara umumnya dijangka meningkat, didahului Vietnam 19.4 peratus, Indonesia (10.1 peratus), Filipina (7.2 peratus), China (tujuh peratus), Thailand (6.1 peratus), Singapura (5.8 peratus), Hong Kong (4.7 peratus), sementara Malaysia dan Korea Selatan masing-masing 4.1 peratus.

Read More...

Eksklusif: Bandar Tun Razak?

KLpos


Cetak E-mail
Oleh Wartawan KLpos.com
Khamis, 24 Julai 2008


BERITA terbaru ini boleh dikategorikan sebagai khabar angin. Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim bakal bertanding pada pilihanraya kecil Parlimen Bandar Tun Razak.

Pada pilihanraya umum ke-12 8 Mac lalu, calon PKR Khalid Ibrahim berjaya mendapat undi sebanyak 28,123 mengalahkan calon BN dari MCA Datuk Tan Chai Ho yang mendapat undi sebanyak 25,608 dengan majoriti 2,515 undi.
Sumber memberitahu KLpos.com Parlimen Bandar Tun Razak yang kini di sandang oleh Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Ijok dikhabarkan akan dikosongkan pada bila-bila masa dari sekarang.

Ini berikutan PKR mahu memberi laluan kepada penasihatnya untuk bertanding di parlimen tersebut.

Menurut sumber dari PKR Bahagian Bandar Tun Razak, mesyuarat tergempar telah pun diadakan beberapa hari lepas bagi membincangkan gerak kerja untuk menghadapi pilihanraya kecil tersebut.

Lebih menguatkan spekulasi tersebut, KLpos.com diberitahu satu ceramah umum Datuk Seri Anwar Ibrahim bakal diadakan pada malam 26 Julai ini (Sabtu) di Desa Petaling, Kuala Lumpur.

"Anwar dijangka akan umumkan penyertaan beliau dalam pilihanraya kecil Parlimen Bandar Tun Razak pada malam itu" kata sumber terbabit.

Pada pilihanraya umum ke-12 8 Mac lalu, calon PKR Khalid Ibrahim berjaya mendapat undi sebanyak 28,123 mengalahkan calon BN dari MCA Datuk Tan Chai Ho yang mendapat undi sebanyak 25,608 dengan majoriti 2,515 undi.

Tan Chai Ho memenangi kerusi parlimen tersebut sejak 1999 dan pada 2004 beliau mengalahkan calon PKR Dr Rosli Ibrahim dengan majoriti 17,527 undi.

Pengundi-pengundi di Parlimen Bandar Tun Razak terdiri daripada 52.7 peratus pengundi Melayu, hampir 40 peratus pengundi Cina dan selebihnya pengundi berbangsa India dan lain-lain.

Anwar sejak 8 Mac lalu sering mengulangi Pakatan Rakyat akan membentuk kerajaan persekutuan pertengahan September ini.

Kulim-Bandar Baharu

Bagaimanapun Malaysiakini melaporkan Anwar Ibrahim tidak menolak kemungkinan bertanding di kerusi parlimen Kulim-Bandar Baharu jika mahkamah memutuskan kemenangan calon PKR tidak sah.

Pengundi-pengundi di Parlimen Bandar Tun Razak terdiri daripada 52.7 peratus pengundi Melayu, hampir 40 peratus pengundi Cina dan selebihnya pengundi berbangsa India dan lain-lain.
Zulkifli Noordin, yang berkelebihan majoriti 5,583 undi, kini berdepan dengan petisyen pilihanraya daripada calon BN, Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir.

Mahkamah Pilihanraya akan mendengar petisyen itu bulan depan selepas menangguhkan prosiding itu yang asalnya dijadualkan minggu ini.

Menurut mantan timbalan perdana menteri itu, beliau telah membincangkan perkara itu dengan Zulkifli.

Anwar juga sering disebut-sebut bertanding di kerusi asalnya Permatang Pauh yang dimenangi isterinya dan juga presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Bandar Tun Razak (Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim) dan Lembah Pantai (anaknya Nurul Izzah).

Abdul Khalid, kini menteri besar Selangor, juga memenangi kerusi negeri Ijok.

Anwar berkata, belilau juga telah memberitahu pucuk pimpinan PAS dan DAP mengenai perkara tersebut.

Katanya, beliau memutuskan untuk bertanding kerusi Kulim-Bandar Baru tiga minggu lalu sebelum Mahkamah Pilihanraya membuat keputusan Ahad lalu.

Bercakap dalam dalam sidang media di ibu pejabat parti di Petaling Jaya hari ini. Anwar berkata, bagaimanapun, mahkamah telah menangguhkan petisyen itu didengar pada 19 Ogos depan.

Dalam sidang media itu juga, Anwar mengumumkan penyertaan bekas Timbalan Menteri Penerangan, Datuk Fauzi Abdul Rahman dalam PKR.

Perjumpaan Umno-PAS

Anwar juga diminta mengulas mengenai perbincangan antara Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dengan pucuk pimpinan PAS sejak pilihanraya umum lalu.

"Tiada sebab untuk mempersoalkan kepimpinan PAS, mereka mahu kekal dalam Pakatan Rakyat.

"Kerjasama dan komitmen mereka masih kuat dan Pakatan masih kuat," katanya.

Read More...

Anwar yakin Pakatan Rakyat ambil alih kerajaan

Berita HarianPETALING JAYA: Datuk Seri Anwar Ibrahim tetap yakin pembangkang dapat menubuhkan Kerajaan Persekutuan pada 16 September ini, meskipun beliau kini berdepan dengan dakwaan liwat.

Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu berkata, Pakatan Rakyat berada di landasan betul untuk mencapai matlamat itu.

“Tidak, kita tidak mengubah tarikh yang disasarkan September ini,” katanya pada sidang media di ibu pejabat PKR, di sini semalam.

Pada April lalu, Anwar dilaporkan yakin dapat berbuat demikian dan mendakwa sekurang-kurangnya 30 wakil rakyat daripada parti komponen Barisan Nasional (BN) terutama dari Sabah dan Sarawak melompat parti dan menyertai Pakatan Rakyat.

Mengenai cadangan muzakarah antara Umno dan Pas, beliau berkata, tiada sebab baginya mempersoalkan hasrat pemimpin tertinggi Pas untuk berbuat demikian kerana mereka sudah memberi jaminan kepadanya bahawa kerjasama dalam Pakatan Rakyat akan kekal dan tidak berubah.

Read More...

Liwat: Rice bertegas isu Anwar bukan isu dalaman, mahu ditangani telus

Mstar Online

24-07-2008 01:41:27 PM

DR. RAIS Yatim bersama Dr. Condoleezza Rice ketika tiba untuk untuk menghadiri Forum Serantau ASEAN di Singapura pagi tadi. - fotoBERNAMA


KUALA LUMPUR: Dalam perkembangan yang kemungkinan menyinggung Malaysia sekali lagi, Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Condoleezza Rice hari ini menggesa Malaysia supaya bertindak telus dan mematuhi lunas undang-undang apabila mengendalikan tuduhan meliwat, yang kedua membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam tempoh 10 tahun.

"Amerika Syarikat telah lama bercakap (mengenai isu ini) dan akan terus bercakap mengenai kes-kes yang kami merasakan perlu disentuh dari segi kedudukan politik," kata Rice yang berada di Singapura untuk menghadiri persidangan keselamatan serantau sempena Mesyuarat Menteri-menteri Luar ASEAN.

"Kami hendak melihat ketelusan dan undang-undang dipatuhi sepenuhnya di sini," kata beliau hari ini.

Beliau yang dipetik AP menambah, AS sentiasa bercakap mengenai hak asasi manusia dan politik tetapi dilakukan dalam semangat menghormati Malaysia.

Dalam ulasannya itu Rice menolak pendirian tegas Malaysia bahawa kes Anwar adalah isu dalaman negara ini.

"Amerika Syarikat tidak menganggap ini sebagai hal ehwal dalaman apabila keadaan seperti ini muncul, tetapi kami akan terus bekerjasama dengan Malaysia," katanya.

Ia merupakan respons Rice yang pertama sejak Malaysia mengemukakn nota bantahan kepada AS awal bulan ini ekoran campur tangannya dalam isu terbaru Anwar ini.

Pada 4 Julai lalu, Rais berkata,Kementerian Luar telah menghantar surat bantahan kepada Jabatan Negara Amerika Syarikat.

Menurut Rais, surat yang dikeluarkan oleh Wisma Putra itu telah dihantar kepada Rice.

Surat tersebut dihantar bagi menyatakan rasa dukacita Kuala Lumpur berhubung kenyataan yang dibuat oleh jurucakap Jabatan Negara Amerika Syarikat, Tom Casey mengenai dakwaan liwat ke atas Anwar.

Kelmarin Anwar telah memberi taklimat kepada 38 orang duta asing berhubung dakwaannya bahawa kerajaan Malaysia mahu mengekang penglibatannya dalam politik.

Semalam laporan Bernama yang memetik Menteri Luar Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, AS bersetuju dengan pandangan Malaysia berkenaan kedaulatan undang-undang.

"Sewaktu mesyuarat dengan Amerika Syarikat hari ini, Malaysia membangkitkan fakta bahawa kami mengiktiraf peranan Amerika Syarikat sebagai kuasa dunia dan kami menghargai apa yang diberikan dari segi bantuan, dan apa yang bermakna kepada kebebasan, persamaan, demokrasi dan sebagainya.

"Bagaimanapun kami menekankan kepada kedaulatan undang-undang - sistem di setiap negara yang perlu dihormati. Ini kami nyatakan dengan jelas kepada Setiausaha Negara Amerika (Dr Condoleeza) Rice dan beliau memberi maklum balas dengan berkata itu adalah hak setiap negara dan demokrasi mestilah dilihat dilaksanakan berdasarkan hak sesebuah negara," katanya.

Read More...

Anwar sangsi siasatan polis

Harakahdaily

Intan Abdullah

Thu | Jul 24, 08 | 7:21:38 am MYT

KUALA LUMPUR, 24 Julai (Hrkh) - Penasihat KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim masih sangsi dengan kaedah siasatan yang dijalankan oleh pihak polis dalam kes liwat yang membabitkan dirinya dengan Saiful Bukhari Azlan yang pernah menjadi pembantu peribadinya sebelum ini.

"Saya ada pengalaman mengenai siasatan yang pernah dijalankan sebelum ini, saya ada rasa syak wasangka mengenai hal tersebut," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat KeADILan, Merchant Square Damansara semalam.

Tidak menafikan apa yang sedang dialami merupakan pengalaman yang perit, Anwar berkata," ianya sangat zalim apabila turut memalukan dirinya serta keluarga kerana ia membabitkan soal maruah."

Beliau beranggapan bahawa wujud unsur penipuan dalam memastikan kes tersebut berjalan seperti mana yang direncanakan.

Ditanya mengenai permintaan mengenai laporan yang perlu dikemukakan seperti mana yang didedahkan tentang bentuk dan kaedah siasatan yang memintanya berbogel itu, bekas Timbalan Perdana Menteri itu tidak keberatan melakukannya.

"Jika dia nak laporan mengenainya, saya boleh bagi laporan tersebut," ujarnya kepada pemberita.

Anwar berkata demikian dalam satu sidang media pengisytiharan penyertaan bekas ahli parlimen Beserah, Dato' Haji Fauzi Abdul Rahman kepada KeADILan di ibu pejabat parti itu petang tadi.

Fauzi yang pernah menjadi Timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri pada 1997 sehingga 1999 pernah memegang jawatan sebagai Setiausaha Parlimen Kementerian Tanah dan Pembangunan Koperasi dan Kementerian Penerangan.

Terdahulu, beliau turut mengumumkan kesediaan untuk bertanding di kerusi Parlimen Kulim-Bandar Baru jika pilihan raya kecil diadakan di situ.

Katanya, beliau telah memaklumkan perkara tersebut kepada penyandangnya, Zulkifli Nordin yang merupakan ahli parlimen KeADILan.

Mahkamah Pilihan raya akan mendengar petisyen yang dikemukakan oleh calon BN untuk membatalkan keputusan pilihan raya bagi kerusi tersebut.

Menurut mantan timbalan perdana menteri itu, Zulkifli telah menyatakan persetujuan untuk memberi laluan kepadanya bertanding di kerusi tersebut. - mks. _

Read More...

Sedia jual Mercedes


SEORANG anggota Exco Terengganu, Dr. A. Rahman Mokhtar tiba dengan kereta Mercedes E200 Kompressor untuk menghadiri Mesyuarat Exco di Kuala Lumpur semalam.


KUALA TERENGGANU – Kerajaan negeri Terengganu sedia menjual semula semua 14 buah kereta jenis Mercedes E200 Kompressor kontroversi yang digunakan anggota Exco dan pegawai kanan kerajaan negeri sejak awal minggu lalu.

Menteri Besarnya, Datuk Ahmad Said berkata, sekiranya Kabinet melarang Exco dan pegawai kanan Terengganu menggunakan kereta tersebut, penggunaan Proton Perdana V6 Executive akan dikekalkan.

Bagaimanapun menurutnya, kerajaan Pusat harus menanggung kerugian sekiranya kerajaan negeri terus menggunakan Proton Perdana V6 Executive kerana kos penyenggaraannya yang tinggi.

“Kalau suruh jual kita akan jual tetapi buat masa ini kita masih tidak tahu apa yang akan dilakukan dengan kenderaan tersebut.

“Tetapi kerajaan negeri sudah tidak sanggup menanggung kerugian lagi,” katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Kerajaan Terengganu membincangkan pembelian kersemua kereta bernilai RM3.43 juta di Kuala Lumpur semalam.

Kabinet pula turut membincangkannya semalam bagi menentukan sama ada pembelian itu melanggar dasar kerajaan mengenai penggunaan kereta nasional oleh kementerian dan kerajaan negeri.

Bagaimanapun, sehingga petang semalam tiada sebarang kenyataan rasmi berhubung masyuarat Kabinet itu.

Read More...

Kos Senggaraan RM175,229.97 - Tidak Tuntut Jaminan, BPR Siasat

Buletin Online


PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh Wartawan Buletin Online
Thursday, 24 July 2008


The image “http://buletinonline.net/images/berita8/xtuntutjaminanproton.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Pengeluar kereta nasional, PROTON, berkata kos penyelenggaraan dan keberkesanan model Perdana V6 adalah munasabah dan sederhana berdasarkan kepada rekod-rekodnya.

Walaupun kos bagi menggantikan kotak gear mungkin agak mahal, kemungkinan yang berlaku itu boleh dielakkan dengan menghantar kenderaan itu untuk pemeriksaan berjadual dan teratur di pusat-pusat khidmat yang diiktiraf dan dipasang dengan alat ganti tulen, kata PROTON dalam satu kenyataan hari ini.

"Setiap pemeriksaan berjadual ditambah dengan penapis minyak, kebiasaannya akan menelan kos sekitar RM200, tidak termasuk alat ganti yang lain, kata kenyataan itu.

PROTON berkata pada umumnya prestasi kenderaan akan mencapai jangkaan yang diharapkan dan kurang dilanda masalah jika dijaga dengan sempurna dan dikendalikan dengan tabiat pemanduan yang baik.

Bagi Perdana V6, katanya, kekerapan penyelenggaraannya disyorkan bagi jarak di antara 5,000km atau selepas tiga bulan penggunaannya, mengikut mana yang dahulu, sebagaimana laporan Bernama semalam.

"Dengan merujuk kepada salah sebuah kereta yang dibeli kerajaan negeri Terengganu pada Mei 2004, dengan dakwaan terpaksa berbelanja lebih daripada RM100,000 untuk penyelengaraan dan membaikpulih, rekod kita menunjukkan setakat ini tiada tuntutan jaminan dibuat oleh mereka sejak Oktober 2004 bagi kenderaan terbabit, kata kenyataan itu.

PROTON berkata, pihaknya memandang serius perkara itu dan akan menghubungi kerajaan negeri Terengganu bagi mendapatkan maklumat lanjut berhubung rekod penyelenggaraan bagi kenderaan terbabit dalam usaha PROTON menyediakan khidmat bantuan sewajarnya.

Semalam, kerajaan Terengganu dilaporkan bersedia untuk mengemukakan bukti terperinci berhubung dakwaan mengenai kos penyelenggaraan dan membaikbulih yang tinggi bagi Proton Perdana V6 Executive yang digunakan sebagai kereta rasmi untuk menunjukkan kewajaran pembelian kereta Mercedez Benz.

Kerajaan negeri telah membeli 14 kereta Mercedez E200 Kompressor yang berharga RM3.43 juta bagi menggantikan kereta Perdana V6 Executive untuk kegunaan anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan pegawai kanan kerajaan.

Menteri Besar Datuk Ahmad Said berkata kerajaan negeri Terengganu terpaksa membeli 14 buah Mercedes E200 Kompressor bagi menggantikan Proton Perdana V6 Executive sebagai kenderaan rasmi Exco dan pegawai kanan kerajaan negeri itu kerana kereta nasional itu mudah rosak dan tidak tahan untuk perjalanan jauh.

Persoalan pertukaran kereta kerajaan negeri Terengganu dan pembelian 14 buah Mercedes E200 Kompressor sudah menjadi isu yang berlarutan sehingga Pejabat Menteri Besar Terengganu terpaksa mengeluarkan kenyataan membela diri.

Setiausaha Pejabat Menteri Besar Terengganu terpaksa mengeluarkan kenyataan membela diri, kelmarin
.

Dalam kenyataan tersebut mengatakan Kerajaan Terengganu terpaksa menyediakan bukti terperinci kos perkhidmatan dan kerosakan kereta apabila isu pembelian sebanyak RM3.43 juta wang rakyat telah diadili oleh media.

"Misalnya, kos penyelenggaraan dua kereta tersebut mencecah RM175,229.97 yang tertinggi dan RM132,357.76 dari 2004 sehingga hari ini," menurut kenyataan itu.

Dalam perkembangan yang sama,

Badan Pencegah Rasuah (BPR) hari ini memulakan siasatan untuk mengesan kemungkinan berlaku penyelewengan dalam kos senggaraan kereta Proton Perdana V6 Executive milik kerajaan negeri Terengganu yang mencecah RM175,229.97 sebuah sepanjang empat tahun lalu.

Pengarah Siasatan BPR, Datuk Shukri Abdull berkata, pihaknya telah menghantar pegawai untuk menyiasat kes itu kerana jumlah bayaran menyenggara kenderaan tersebut terlalu besar.

“Kita sudah hantar pegawai untuk siasat kes ini,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini.

Semalam, pejabat Menteri Besar Terengganu dalam satu kenyataan memberitahu, kerajaan negeri itu terpaksa membayar kos yang tinggi untuk menyenggara kereta model itu sejak 2004 hingga sekarang.

Kos senggaraan yang tinggi itu dijadikan alasan oleh Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said bagi meluluskan pembelian 14 buah kereta Mercedes E200 Kompressor untuk kegunaan Menteri Besar, Exco dan para pegawai kanan negeri Terengganu.

Ditanya adakah siasatan BPR itu akan menjurus kepada peringkat pengeluaran invois dari bengkel dan mengenal pasti pekerja yang bertanggungjawab menghantar kenderaan-kenderaan itu untuk diservis, Shukri enggan mendedahkan cara dan bentuk siasatan BPR.

“Biar kita siasat dahulu, selepas itu baru kita tahu ada penyelewengan atau tidak,” ujarnya.

Shukri menambah, jika terdapat unsur-unsur penyelewengan, agensi itu akan menjalankan siasatan menyeluruh.

Dalam satu senarai kos senggaraan yang dikeluarkan petang ini, kereta Perdana V6 Executive yang pernah digunakan oleh bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh mencatatkan kos tertinggi senggaraan.

Dalam tempoh empat tahun antara 2004 dan 2008, kereta Idris disenggarakan dengan kos RM235,123.08.

Sementara itu, di Putrajaya, seorang lagi pegawai kanan BPR menyifatkan ‘ada sesuatu yang tidak kena’ dengan kos penyenggaraan kereta Proton Perdana V6 Executive kerajaan Terengganu itu.

Timbalan Ketua Pengarah (1) BPR, Datuk Abu Kassim Mohamed berkata, BPR boleh menyiasat kes itu walaupun ia hanya tersiar dalam akhbar.

“BPR tetap akan siasat... ada sesuatu yang tak kena,” katanya.

Read More...

Khir Toyo berusaha jatuhkan Pakatan Rakyat Selangor

Harakahdaily

Saidah Hairan

Thu | Jul 24, 08 | 7:50:37 am MYT

SHAH ALAM, 24 Julai (Hrkh) - Pendedahan mantan Menteri Besar, Dato' Seri Dr Mohd Khir Toyo yang mendakwa Umno dan PAS Selangor ada usaha pakatan untuk membentuk kerajaan negeri merupakan strategi Umno untuk terus memecahbelahkan sokongan rakyat terhadap Pakatan Rakyat.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor II, Iskandar A. Samad menegaskan, apa perlu Khir mengungkit pertemuan itu kerana PAS bertemu Umno hanya untuk mendengar apa yang dikehendaki oleh Barisan Nasional (BN).

Menurut beliau,pengakuan Khir menunjukkan bahawa beliau hendak memecahbelahkan Pakatan Rakyat sebab Umno sedang dilanda masalah kurang mendapat sokongan daripada orang Melayu.

Sebab itu katanya, Umno menggunakan pendekatan 'muzakarah' untuk menarik PAS berbincang tentang perpaduan Melayu atau Islam.

Beliau menegaskan jika benar Umno ikhlas untuk berbincang perkara tersebut sepatutnya sudah dilakukan ketika Umno mencapai kemenangan besar dalam pilihan raya umum tahun 2004.

"Umno tidak ikhlas untuk membincangkan masalah orang Melayu tetapi muzakarah itu hanya mahu dijadikan medan menaikkan imej Umno supaya mendapat sokongan semula daripada orang Melayu," tegasnya ketika ditemui Harakahdaily di Pejabat Suk semalam.

Iskandar berkata, kononnya selepas pentadbiran Pakatan Rakyat orang Melayu tertindas tetapi jika dilihat banyak polisi-polisi Umno yang meminggirkan orang Melayu.

"Bagaimana dengan polisi perumahan, siapa yang merobohkan masjid dan surau bukankah itu semua kerja Umno?

"Umno tidak layak untuk bercakap soal perpaduan Melayu sebab Umno merupakan parti yang memecahbelahkan perpaduan orang Melayu," katanya.

Beliau berharap sebelum PAS mahu bergabung dengan Umno perlu dilihat sejarah lalu seperti tragedi Memali begitu juga dengan Akta Hasutan Dalam Negeri (ISA) yang membuktikan bahawa Umno sememangnya jahat.

"Sia-sialah pengorbanan kita kalau kita hendak bergabung dengan Umno," katanya.

Mengulas tentang media yang sengaja membesarkan isu muzakarah katanya, memang Umno buat untuk mengucar kacirkan keadaan Pakatan Rakyat.

Sebelum isu muzakarah katanya, Umno membesarkan isu Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang akan dihapuskan oleh kerajaan Pakatan Rakyat di Pulau Pinang tetapi tidak berjaya.

Tambahnya,Umno terpaksa menggunakan isu liwat oleh Ketua Umum KeADILan, Dato' Anwar Ibrahim tetapi menimbulkan banyak masalah dan akhirnya muzakarah dijadikan gelanggang untuk memecahbelahkan kesepakatan Pakatan Rakyat.

Beliau berkata, Umno akan serang satu demi satu untuk melemahkan Pakatan Rakyat dan isu muzakarah merupakan strategi Umno untuk terus memerangkap PAS.

"Ini adalah rentetan perangkap yang sengaja dibuat oleh BN kepada parti -parti komponen dan PAS tidak sepatutnya terpedaya dengan perangkap ini," katanya lagi.

Beliau mengingatkan rakyat khususnya ahli PAS jika hendak mengetahui tentang apa yang berlaku di Selangor tanya dengan orang yang terlibat dalam pentabdiran kerajaan negeri.

"Jangan dengar kata-kata orang luar bahawa berlaku perpecahan dalam Pakatan Rakyat dan PAS dianaktirikan oleh kerajaan. Dengar sendiri daripada exco dan Adun Selangor," jelasnya.

Beliau mendakwa ada pihak yang cuba memberi laporan yang tidak tepat terhadap PAS negeri Selangor dengan mendakwa bahawa PAS telah terpinggir dan sebagainya dalam kerajaan Pakatan Rakyat.

Sehubungan itu Iskandar berharap ahli PAS di Selangor perlu bertenang dan tetap dengan pendirian bahawa sebelum dan selepas pilihan raya ahli PAS Selangor tetap berdiri di belakang Mursyidul Am PAS, Dato' Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat. - mks._

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |