+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Monday, April 28, 2008

Ugut Karpal: Pelajar kolej serah diri

Malaysiakini

Apr 28, 08 10:37pm

Seorang pelajar kolej berumur 19 tahun hari ini menyerah diri kepada polis berhubung dakwaan menghasut bagi pembunuhan pengerusi DAP Karpal Singh dalam lamanweb PAS Johor.

Diiringi bapanya dan empat ahli Pemuda PAS Johor yang diketuai pemimpinnya Khairul Faizi Ahmad Kamil, pelajar lelaki itu tiba di ibu balai polis Johor Baharu selatan pada jam 1 tengah hari.

Menurut Bernama, selepas keterangannya direkodkan oleh polis, pelajar itu pergi ke pejabat naib pengerusi DAP Johor Norman Fernandez pada jam 4 petang.

“Semasa di pejabat saya, beliau menulis surat memohon maaf dan menyatakan rasa kesal kepada Karpal kerana memuatkan komen itu dalam lamanweb itu.

“Pelajar itu juga berjanji tidak akan memuatkan mesej seumpama itu lagi di masa depan," kata Fernandez.

Fernandez juga berkata pelajar itu, yang namanya dirahsiakan, berharap Karpal akan memaafkannya dan menarik balik laporan polis yang dibuat terhadapnya.

Jumpa Karpal


Katanya DAP Johor akan bertemu Karpal esok untuk menyampaikan surat itu.

kepada Karpal untuk membuat keputusan mengenai perkara itu," katanya.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Johor, SAC II Amer Awal semasa dihubungi berkata polis akan menyiasat kes itu mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan bagi ugutan jenayah.

Polis juga dijangka merekodkan kenyataan daripada beberapa orang lagi.

Dalam laporan polis Sabtu lalu di Pulau Pinang, Karpal mendakwa komen pengulas yang dikenali sebagai "Alif" dalam lamanweb PAS, berbaur ugutan bunuh.

Katanya komen itu mendakwa beliau (Karpal) telah menghina Islam dan “darahnya halal dibunuh.”

Read More...

Arahan SPR tidak masuk akal, susahkan rakyat

Kelantankini


Oleh Roslan SMS

28 Apr | 11.35am

SETELAH memanggil orang lain monyet kini Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) muncul sekali lagi. Kali ini SPR kononnya mahu membuktikan yang mereka bersungguh mahu membersihkan daftar undi induk dari para pengundi yang telah meninggal dunia, satu isu yang terus-menerus dibangkitkan khasnya oleh parti-parti pembangkang. Baguslah kiranya SPR mahu mengambil insiatif ini.

Cumanya dari pengumuman yang dibuat, saya merasakan kaedah yang mahu digunakan SPR itu longgar dan tidak efektif. SPR telah merayu kepada ahli-ahli keluarga pengundi berdaftar agar mengemukakan sijil kematian waris mereka bagi membantu SPR membersihkan daftar induk tadi.

Mengapakah beban ini diletakkan kepada waris si mati? Bagaimana jika waris si mati tidak tahu menahu yang si mati itu seorang pengundi berdaftar?

Bagi saya kaedah ini adalah rumit dan menyusahkan dan kiranya diguna pakai tidak akan mendatang kesan yang efektif ke arah membersihkan daftar induk dari menyenaraikan pengundi-pengundi yang telah meninggal dunia. Bukankah laporan kematian mesti dibuat di balai polis berdekatan?

Pihak polis yang mengeluarkan sijil ini bagi mengesahkan kematian seseorang, oleh itu mengapakah pihak SPR tidak berurusan sahaja dengan pihak polis? Hubungan antara jabatan dengan jabatan (dalam hal ini suruhanjaya) dirasakan lebih kemas dan akan mengurangkan kerumitan kiranya cadangan SPR di atas digunakan.

Pihak polis pun saya difahamkan sudah ada jabatan ITnya, begitu juga SPR, mengapa ia tidak diselesaikan sesama mereka, dan kemudian SPR mengemukakan senarai mereka yang dikenal pasti telah mati ini untuk disemak oleh rakyat setiap kali daftar undi dipamerkan. Tak perlulah menyusahkan rakyat dengan peraturan dan kaedah yang tidak masuk akal ini.

Read More...

Ahli 'ajar' pemimpin Umno dalam p'raya - DrM

Malaysiakini

Apr 28, 08 4:17pm

Mantan perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata ramai pemimpin Umno menemuinya selepas pilihanraya umum lalu dan mengatakan presiden Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi patut berundur.

"Tetapi apabila tibanya mesyuarat Majlis Tertinggi, tiada siapa pun yang berani membangkitkan isu ini kerana takut dituduh tidak menghormati presiden dan parti.

mahathir hulu langat 120408 press conference"Jadi presiden tidak akan mendapat maklumat yang sebenarnya, tetapi hanya yang sedap didengar telinganya (presiden)," tulisnya dalam kolum - 'Che D.E.T Menulis - keluaran terbaru tabloid politik - Era Baru.

Sehubungan itu Dr Mahathir mengulangi cadangannya supaya ditubuhkan majis penasihat presiden.

Sebelum ini, setiausaha agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Mansor dilaporkan menolak cadangan tersebut dengan alasan Umno sudah ada biro politik dan jawatankuasa pengurusan parti yang masing-masing dipengerusikan oleh Abdullah dan Datuk Seri Najib Tun Razak.

Tengku Adnan juga dilaporkan berkata beliau juga tidak faham dengan cadangan tersebut.

Mengulas perkara tersebut, Dr Marathir berkata, jika tidak faham kenapa tergesa-gesa menolaknya.

‘Kerana takut'

"Apakah ahli biasa Umno tidak layak lagi untuk memberi apa-apa pandangan?

"Adakah yang layak dan pandai hanya presiden, timbalan presiden, naib presiden, setiausaha agung dan ahli majlis tertinggi sahaja?" soal Dr Mahathir.

Katanya, inilah masalah Umno dan kepimpinan parti yang ada sekarang di mana pemimpin dan ahli tidak lagi boleh menyuarakan apa-apa pendapat melainkan sokongan terhadap presiden parti.

"Sesiapa yang menyuarakan pendapat yang berlainan, atau membantah apa-apa keputusan, maka dia akan diherdik dan dicerca seluruh barisan kepimpinan Umno di dalam media massa, dihadap ke jawatankuasa disiplin," katanya.

Kerana takut, tambahnya, tidak ada mana-mana ahli pun yang bersuara.

"Tidak ada ahli yang menegur walaupun mereka sedar kepimpinan parti sudah jauh menyimpang dari perjuangan asal Umno.

"Ahli yang tidak puashati berdiam diri dan protes secara senyap.

‘Ajar pemimpin'


"Pada pilihanraya baru-baru ini, ahli Umno yang tidak puashati, tidak bersuara. Sebaliknya apabila mengundi, mereka undi parti lawan kerana protes dan hendak 'ajar' kepimpinan parti," kata Dr Mahathir.

Katanya mereka berbuat demikian kerana hendak tunjuk yang mereka sudah benci dengan kepimpinan Umno.

Akibatnya, kata beliau, Umno dan Barisan Nasional (BN) jatuh di empat negeri, tidak berupaya menawan Kelantan dan 'rebah' di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

"Walaupun menang di Perlis dan Terengganu, kepimpinan Umno, khususnya presiden parti ditolak Raja-Raja Melayu di kedua-dua negeri ini apabila istana dengan cara terbuka menolak calon menteri besar cadangan perdana menteri.

"Di Johor, usaha usaha (untuk) tukar menteri besar ditolak istana awal-awal lagi sebelum pun diadakan pilihanraya.

"Umno, khususnya presiden Umno ditolak oleh oleh ahli Umno, rakyat biasa serta Raja-Raja Melayu," tambahnya.

Mengenai majlis penasihat itu, Dr Mahathir berkata, ia perlu kerana ahli parti tidak boleh percaya kepada satu individu sahaja, dengan memberi kuasa yang begitu besar kepada individu tersebut.

‘Semak dan imbang'

Pada dasarnya, jelas beliau, ia bertujuan bertindak sebagai badan yang diberi kuasa bermusyawarah dan meluluskan keputusan yang diambil presiden.

"Ini bagi mengelak salahguna kuasa oleh individu yang berkepentingan. Walaupun kita sudah ada majlis tertinggi dan pelbagai biro, tetapi anggotanya terdiri daripada orang yang dilantik di kalangan yang berjawatan dalam parti.

"Sudah tentu mereka tidak berani menegur. Oleh itu, majlis pensihat ini mungkin boleh dianggotai golongan profesional dan ahli Umno yang berwibawa tetapi bukan dari kalangan mereka yang dilantik oleh bahagian supaya ia dapat berfungsi secara bebas," tambahnya.

Dr Mahathir berkata,mungkin juga pindaan perlembagaan Umno diperlukan untuk mengikat keputusan presiden parti kepada majlis penasihat agar terdapat ‘semak dan imbang' dalam urusan pentadbiran.

Dengan itu, katanya, presiden tidak boleh melakukan pelbagai perkara dengan sewenang-wenangnya.

Read More...

Pendidikan Islam Di Peringkat Awal Mampu Lahirkan Generasi Kukuh Akidah, Titah Sultan Selangor

Bernama

28 April, 2008 16:51 PM

KLANG, 28 April (Bernama) -- Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah melalui pendidikan Islam di peringkat awal akan mampu melahirkan generasi Islam yang kukuh akidahnya, benar ibadahnya dan sejahtera akhlaknya.

Baginda bertitah oleh itu sistem pendidikan Islam di negeri ini perlu dipertahankan dan dipertingkatkan ke arah memenuhi hasrat negeri dan negara pada masa hadapan.

"Beta percaya Al-Quran yang dibaca dan difahami serta dihayati, serta solat yang didirikan dengan penuh kefahaman akan melahirkan murid yang berjaya dan tabah dalam mengharungi cabaran global.

"Dengan memahami Al-Quran dan solat, ianya akan menjadi benteng yang paling kukuh dalan mengharungi cabaran hidup," titah baginda pada majlis perasmian nama baru Sekolah Rendah Agama Integrasi Batu Belah Klang yang kini dikenali sebagai Sekolah Rendah Agama Integrasi Tengku Ampuan Fatimah di sini hari ini.

SRAI Tengku Ampuan Fatimah siap dibina pada 7 Jun 2004 dengan kos RM6.66 juta dan kini mempunya 56 guru dan 777 murid.

Sultan Sharafuddin mahu para guru menjaga identiti, integriti diri dan sentiasa menjadi model kepada pelajar selain sentiasa meningkatkan daya saing, kecekapan, inovasi, kreativiti dan produktiviti.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor Datuk Mohammed Khusrin Munawi berkata ekoran permintaan yang tinggi bagi kemasukan ke Sekolah Rendah Agama Integrasi (SRAI), jabatan itu terpaksa menjalankan saringan atau peperiksaan bagi kemasukan ke Darjah Satu.

Sehubungan itu, JAIS merancang untuk menambah bilangan SRAI, khususnya di Lembah Klang, katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian itu. Kini terdapat 10 buah SRAI di Selangor.

SRAI ialah satu konsep pendidikan sekolah rendah yang seimbang dan bersepadu melalui penyelarasan pelaksanaan Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR) dan kurikulum pendidikan Islam JAIS dengan matlamat melahirkan murid yang kukuh pegangan akidah, soleh, berakhlak dalam kehidupan, tinggi penguasaan bahasa, berbudaya dengan peradaban murni dan menguasai sains dan teknologi.

-- BERNAMA

Read More...

Jom Heboh: PAS Perak sanjung langkah TV3

Harakahdaily

Izwan Abdul Halim
Mon | Apr 28, 08 | 4:45:54 pm MYT


KUALA LUMPUR, 28 April (Hrkh) - PAS Negeri Perak menyanjung hasrat TV3 menarik diri daripada menganjurkan Karnival Jom Heboh di Perak tahun ini dan berharap salah satu pengisian utamanya, konsert ditiadakan terus pada karnival itu di negeri-negeri lain.

Penghargaan itu dinyatakan Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Ahmad Awang ketika dihubungi Harakahdaily sebentar tadi bagi mengulas laporan menyatakan TV3 menarik diri daripada menganjurkan acara itu di Perak yang kini diterajui kerajaan Pakatan Rakyat. �

Menurut Ustaz Ahmad, perkembangan di Perak itu satu permulaan yang diharap berlaku juga kepada negeri-negeri lain.

Katanya, pihaknya mengambil pendekatan itu berdasarkan pandangan Mufti Perak, Dato' Seri Harussani Zakaria. Pada 30 Julai 2004, selepas satu persidangan ulama, Harussani mengisytiharkan karnival berkenaan, ketika itu dikenali sebagai Sure Heboh, adalah haram atas alasan ia menggalakkan kegiatan tidak bermoral di kalangan muda-mudi.

Karnival itu kemudiannya ditukar kepada Jom Heboh pada 2006, dan diadakan di setiap negeri berasingan pada setiap bulan.

Ustaz Ahmad meminta semua pihak termasuk pendukung Umno menyokong pembatalan tersebut kerana wujud unsur-unsur kurang sihat seperti pergaulan bebas lelaki-perempuan dalam konsert. �

"Macam karnival, jualan dan pameran itu tidak jadi masalah sangat tetapi konsert, itulah masalah utamanya. Lagipun telah jelas penganjuran konsert itu mengundang perkara bertentangan dengan etika ketimuran, apatah lagi agama. �

"Harapan saya ini sebagai permulaan ke arah mempertingkatkan martabat ummah dan menjauhi daripada kelalaian," jelasnya. �

Ustaz Ahmad percaya Kerajaan Negeri Perak sangat prihatin terhadap hal ehwal rakyatnya termasuk perkara-perkara yang boleh menjerumuskan mereka kepada gejala sosial.

Oleh itu beliau menyifatkan tindakan TV3 tersebut sebagai menghormati Kerajaan Negeri Perak walaupun pihak berkenaan belum menetapkan apa-apa peraturan berhubung hiburan sekali gus menghindari kontroversi. - lanh

Read More...

PKR: Azizah bukan ketua pembangkang lemah

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | Apr 28, 08 1:07pm

Presiden PKR Dr Wan Azizah Wan Ismail - dengan gayanya yang lemah lembut dan tidak agresif - tidak akan menjadi ketua pembangkang yang lemah di Dewan Rakyat, kata naib presidennya Mohd Azmin Ali.

"Walaupun dalam kelembutannya tetapi mesej yang akan disampaikan itu cukup tegas untuk memastikan agenda reformasi diteruskan.

"Dan saya percaya beliau sedang menyiapkan ucapan sulungnya yang akan disampaikan pada pertengahan minggu depan," kata Azmin, yang juga ahli parlimen Gombak, dalam wawancara dengan Malaysiakini, Jumaat lepas.

black 14 questioning 160408 wan azizahWan Azizah, ahli parlimen Permatang Pauh, terpilih sebagai ketua pembangkang selepas partinya menguasai 31 kerusi, manakala DAP 28 dan PAS 23.

Beliau mencipta sejarah sebagai ketua pembangkang wanita pertama di parlimen.

Ketua pembangkang sebelum ini Lim Kit Siang, seorang tokoh utama DAP yang lantang, memegang jawatan itu hampir tiga dekad.

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang pernah memegang jawatan itu selepas menggantikan allahyarham Datuk Mohd Fadzil Noor antara 1999 hingga 2004.

Dalam wawancara eksklusif itu, Azmin juga mengakui beliau salah seorang yang terlibat dalam rundingan untuk memujuk wakil-wakil BN melompat kepada Pakatan Rakyat.

"Saya tidak menyatakan bahawa saya penggerak utama. Ketua umum (Datuk Seri Anwar Ibrahim) penggerak utamanya yang memimpin perbincangan dengan mereka tetapi saya menolongnya kerana beliau jua ada komitmen lain," katanya.

"Saya akan memastikan perbincangan diteruskan dan saya laporkan langsung padanya tentang perkembangan terkini tentang perkara ini."

Beliau juga menafikan Anwar tidak serius apabila membuat kenyataan peralihan sokongan lebih 30 ahli parlimen BN itu akan berlaku selewat-lewatnya 16 September ini.

"Beliau mengumumkan perkembangan terkini. Semuanya berasaskan fakta dan nombor (angka mereka yang akan meninggalkan BN) ... Tetapi apa yang penting sekarang, apabila kita mengisytiharkan kerajaan persekutuan yang baru, ia mesti ada kredibiliti.

azmin interview 260408 office"Kita tak mahu membentuk kerajaan yang lemah. Jika majoriti (yang menyertai Pakatan) sangat tipis, ia tidak bagus untuk negara dan rakyat. Jadi, kita ada masa yang cukup. Mereka (BN) yang dikejar masa. Jadi, kita akan terus menguatkan posisi kita sebelum buat pengumuman tersebut."

Ditanya kenapa tanggal 16 September dipilih sedangkan tempohnya tidaklah terlalu panjang dari sekarang, Azmin berkata:

"(Tanggal) ini tentang strategi, bagi saya lebih cepat lagi bagus. Tapi kita tidak tergesa-gesa, asas kepada pengumuman kami ialah untuk pastikan pembinaan kerajaan yang kuat dan berwibawa. Itu keutamaan sekarang."

Beliau juga mendedahkan, ahli-ahli parlimen BN yang didekati parti itu bukan sahaja Malaysia timur tetapi juga Semenanjung.

"Tidak saja dari Sabah dan Sarawak, tapi juga daripada Semenanjung, (termasuk) dari ahli parlimen Umno dan seperti saya cakap di awal tadi, isu duit tidak dibincangkan, apa yang kami tawarkan mereka adalah perwakilan yang adil untuk Sabah dan Sarawak.

"Kita akan pastikan mereka dapat perwakilan yang lebih baik (di parlimen dan kerajaan persekutuan) dan hak orang Sarawak dilindungi. Begitu juga dengan pembangunan.

"Jika kita lihat pada Sarawak dan Sabah selepas 50 tahun merdeka, dengan semua petroleum dan royalti ... semua orang Sarawak - Iban, Kadazan, Murut dipinggirkan oleh kerajaan.

"Dan saya tak rasa kita akan sambung dasar (peminggiran) ini."

Read More...

Wan Junaidi, Ronald Kiandee dipilih Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat

Utusan Online


Wan Junaidi dan Ronald Kiandee


28/04/2008 3:35pm

Kuala Lumpur 28 April - Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar dan Datuk Ronald Kiandee dipilih sebagai Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat bagi proses pengundian hari ini.

Ahli Parlimen Santubong dan Beluran itu menewaskan satu lagi calon daripada DAP Dr. Tan Seng Giaw yang merupakan ahli Parlimen Kepong.

Jumlah undi yang diperolehi oleh Junaidi ialah 157, Ronald (140) dan Seng Giaw (81).

- Utusan

Read More...

Balkis: Kera dihutan disusukan...

Haakahdaily

Ahmad Tajdid

Mon | Apr 28, 08 | 2:32:22 pm MYT

Apa sebenarnya yang mendorong Badan Kebajikan Isteri-Isteri Wakil Rakyat Selangor (Balkis) dibubarkan jika bukan kerana dendam politik.

Dan jika mentaliti rendah ini sukar difahami, lihat sahaja kes rampasan royalti petroleum Terengganu ketika pentadbiran negeri itu diambil-alih oleh PAS selepas pilihan raya umum 1999.

Tindakan Kerajaan Pusat BN merampas hak royalti petroleum negeri Terengganu berpunca daripada hasutan pemimpin-pemimpin Umno negeri yang mahu melempiaskan dendam politik mereka ekoran tumbangnya pemerintahan BN Terengganu pada 1999.

Ia tidak langsung dibuat atas kepentingan rakyat malah dilakukan dengan tujuan menyukarkan pentadbiran kerajaan baru PAS. Tanpa sumber kewangan yang cukup, Umno Terengganu yakin kerajaan negeri pimpinan PAS tidak akan kekal lama kerana menghadapi masalah kewangan yang serius.

Bagaimanapun, seperti dijelaskan bekas Exco Kerajaan Negeri, Tun Salleh Abbas, langkah berjimat cermat kerajaan negeri pimpinan PAS membolehkannya merentasi halangan tersebut. Malah, kerajaan negeri pimpinan BN yang berjaya merampas kembali Terengganu daripada PAS pada PRU 2004 telah mewarisi lebih RM200 juta wang royalti petroleum yang disimpan kerajaan negeri pimpinan PAS!

Berbalik kepada insiden pembubaran Balkis, kita tidak dapat membayangkan mengapakan sebuah badan kebajikan isteri-isteri wakil rakyat yang bernaung di bawah kerajaan negeri boleh dibubarkan secara senyap-senyap.

Lebih menimbulkan tanda-tanya, wang tabungan Balkis berjumlah RM9 juta dipindahkan pula ke akaun Badan Amal dan Kebajikan Isteri-Isteri Menteri (Bakti) Kerajaan Pusat.

Apakah hak isteri bekas Menteri Besar, Datin Seri Zaharah Kechik untuk berbuat demikian walaupun mendakwa tindakan itu dilaksanakan atas persetujuan dua pertiga ahlinya dalam mesyuarat agung pada 11 Mac lalu.

Pentadbiran kerajaan negeri bertukar tangan pada 9 Mac 2008. Sehubungan itu, usaha Zahrah menggerakkan mesyuarat agung Balkis tiga hari selepas PRU 12 membuktikan bagaimana gundah gulananya Zahrah dan isteri-isteri wakil rakyat BN berhadapan realiti bahawa mereka kini bukan lagi isteri-isteri kepada peneraju kerajaan negeri.

Sebagai isteri-isteri wakil rakyat parti pembangkang, Zahrah dan rakan-rakannya pasti maklum tentang objektif penubuhan Balkis yang diasaskan sejak 20 tahun lalu.

Jika Zahrah dan rakan-rakannya masih dipagari kewarasan, tentu beliau lebih bersedia untuk menyerahkan tampuk jawatannya kepada isteri Menteri Besar yang baru.

Zaharah juga dilapor mempertahankan tindakan mempengerusikan mesyuarat agung Balkis pada 11 Mac lalu kerana ketika itu beliau "masih Yang Dipertua dan masih belum meletakkan jawatan".

Sedangkan dalam kenyataan yang sama beliau menyebut bahawa "sebelum isteri seorang Menteri Besar dilantik menjadi Yang Dipertua Balkis," ia hendaklah disahkan dahulu dalam satu mesyuarat agung serta mendapat persetujuan daripada isteri Menteri Besar itu sendiri iaitu selaras dengan peruntukan Fasal 9.3 (a) Perlembagaan Balkis.

"Saya menegaskan di sini pada tarikh 11 Mac lalu, Menteri Besar Selangor yang baru masih belum dilantik. Oleh itu isterinya juga masih belum boleh dilantik menjadi Yang Dipertua Balkis.

"Ini bermakna saya masih Yang Dipertua Balkis ketika itu kerana saya juga belum meletakkan jawatan. Jadi tidak timbul soal saya tidak mempunyai kuasa mempengerusikan mesyuarat agung untuk membubarkan Balkis ketika itu," kata Zahrah.

Persoalannya, walaupun Zahrah mengetahui bahawa beliau bukan lagi isteri kepada Menteri Besar dan peluangnya untuk menjadi isteri ketua pembangkang Dun Selangor lebih cerah; mengapakah beliau masih mahu memanggil satu mesyuarat agung ketika status dirinya sebagai Yang Dipertua Balkis tidak jelas di sisi perlembagaan badan itu?

Dan sebagaimana amalan biasa dalam sebuah badan berciri demokrasi, Zaharah sepatutnya bertindak sebagai 'caretaker' (penjaga) kepada badan tersebut memandangkan statusnya yang kurang jelas sebagai Yang Dipertua.

Dan sebagai sifat seoang 'caretaker', adalah amat ganjil untuk beliau bertindak memanggil mesyuarat agung, membubarkan badan itu dan seterusnya membuat keputusan mendermakan jutaan ringgit wang persatuan kepada sebuah badan yang tiada kena mengena langsung dengan negeri Selangor dan rakyat Selangor!

Seperti komen Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, pembubaran Balkis sememangnya tidak dapat diterima dan difahami terutama oleh penderma-penderma kerana ia tidak mengambil kira tata susila pertubuhan itu.

Zahrah juga dilaporkan berkata bahawa tindakan memindahkan baki wang Balkis berjumlah RM9.9 juta kepada Bakti adalah selaras dengan peruntukan Fasal 15 (2) Perlembagaan Balkis iaitu segala baki wang yang ada akan didermakan kepada kerajaan atau tabung lain yang serupa yang diluluskan oleh Pengarah Hasil Dalam Negeri.

Soalnya, tidak adakah badan-badan kebajikan lain di Selangor yang boleh disalurkan sumbangan itu memandangkan Bakti pastinya lebih kukuh kewangannya berbanding badan kebajikan negeri kerana dianggotai isteri-isteri Menteri Kabinet Kerajaan Pusat.

Mengapakah sikap 'kera di hutan disusukan, anak di rumah mati kelaparan' diamalkan Balkis jika bukan kerana dendam politik.

Dan adakah tindakan menyalurkan wang ke akaun Bakti itu telah diluluskan Pengarah Hasil Dalam Negeri?

Tindakan Balkis pimpinan Zahrah ini secara jelas mengetepikan kepentingan negeri dan rakyat Selangor dan dibuat tanpa sebarang kewarasan dan rasional akal.

Sehubungan itu, rakyat Selangor khususnya pasti menyokong kenyataan Abdul Khalid untuk menyeret Zahrah ke muka pengadilan atas dakwaan pecah amanah.

Abdul Khalid juga memberi kata dua kepada Zaharah sama ada menarik balik pembubaran Balkis atau menghadapi tindakan undang-undang kerana beliau telah dimaklumkan oleh Majlis Peguam bahawa pembubaran dan pemindahan dana Balkis boleh dikaitkan dengan tindakan pecah amanah.

Kita mahu kerajaan negeri bertegas dalam isu ini memandangkan pasti wujud tangan-tangan ghaib yang mendorong Zahrah dan rakan-rakannya untuk bertindak sedemikian.

Insiden ini juga menggambarkan bagaimana keegoan, ketamakan kuasa dan dendam politik sudah semakin membarah dalam Umno sehingga menghinggapi isteri-isteri pemimpin parti itu.

Saranan bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo supaya kerajaan negeri atau mana-mana pihak yang tidak berpuas hati dengan isu ini merujuk kepada peguam pertubuhan itu tidak wajar dilayan.

Penyeleweng dan pelaku pecah amanah perlu diajar dan dibawa ke muka pengadilan. Tidak kiralah sama ada ia isteri atau teman hidup mana-mana bekas Menteri Besar.

Read More...

SPR awasi kempen internet

Berita Harian

Oleh Norfatimah Ahmad


Datuk Wan Ahmad Wan Omar

Tindakan dikenakan jika calon, parti politik salah guna laman web, blog, SMS

KUALA LUMPUR: Calon dan parti politik yang berkempen menggunakan laman web, blog atau SMS pada pilihan raya akan datang, boleh dikenakan tindakan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) jika mereka didapati melanggar peraturan ditetapkan.

Ini berikutan cadangan SPR meluaskan bidang kuasanya sehingga mencakupi kempen menerusi teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), berbanding hanya tertumpu kepada kaedah konvensional seperti pemasangan bendera, sepanduk, risalah, ceramah dan kenyataan media ketika ini.

Langkah itu juga sejajar usaha suruhanjaya itu memastikan peruntukan dalam Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 lebih lengkap dan menyeluruh, selain menjamin kewibawaannya melaksanakan tanggungjawab sebagai pengendali pilihan raya.

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar, berkata kajian meluaskan bidang kuasa itu perlu berikutan semakin ramai calon dan banyak parti politik yang bertanding pada pilihan raya umum lalu menggunakan kaedah berkenaan untuk berkempen.

"Ketika ini, undang-undang sedia ada tidak memberi kuasa kepada SPR untuk bertindak terhadap pihak yang melanggar peraturan ketika berkempen menerusi internet, termasuk laman web, blog atau SMS."Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 hanya menumpukan kepada kaedah kempen seperti pemasangan bendera, sepanduk, risalah, ceramah dan kenyataan media, tetapi kini SPR perlu lebih peka dengan perubahan serta memperluas skop penguatkuasaan," katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Wan Ahmad berkata, SPR perlu membuat persediaan awal untuk berdepan kemungkinan lebih ramai calon dan parti politik yang berkempen menerusi pelbagai kaedah dan teknologi baru dalam pilihan raya pada masa depan.

"Sekarang ini pun, kebanyakan parti politik sudah merangka strategi dengan menyampaikan bahan dan maklumat kepada rakyat menggunakan teknologi siber. Sudah tentu kaedah sama akan turut diguna pakai untuk berkempen selepas ini.

"Sebagai badan yang bertanggungjawab mengendali pilihan raya, SPR tentu tidak mahu terlepas pandang mengenai kempen yang dibuat pelbagai pihak menggunakan ICT dan alam siber," katanya.

Bagaimanapun, Wan Ahmad berkata butiran terperinci mengenainya perlu diteliti sebelum dimasukkan secara rasmi dalam peraturan kempen pilihan raya, selepas mengambil kira pandangan pelbagai pihak termasuk Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) serta polis.

Keperluan mewujudkan peraturan baru untuk kempen menggunakan ICT itu ditimbulkan dalam siri perjumpaan bedah siasat SPR berhubung proses pengendalian pilihan raya umum lalu, yang diadakannya secara berperingkat di seluruh negara.

Perjumpaan itu yang dibuat dengan Pegawai Pengurus Pilihan Raya (RO), antara lain bertujuan mendapatkan maklum balas mereka berkaitan persiapan sebelum, semasa dan selepas pilihan raya, hari penamaan calon, kempen, proses pengundian serta pengiraan undi.

Setakat ini, SPR sudah melaksanakan sesi berkenaan di Negeri Sembilan, Melaka, Selangor, Kuala Lumpur, Perak, Kedah, Perlis dan Pulau Pinang.

Pilihan raya umum lalu menyaksikan 10,922,139 pengundi berdaftar memilih wakil untuk 222 kerusi Parlimen dan 501 Dewan Undangan Negeri (DUN). SPR menyediakan 7,950 pusat dengan 21,822 saluran mengundi, kebanyakannya sekolah, dewan, balai raya, tadika dan khemah sementara.

Wan Ahmad berkata, langkah memasukkan perkara berhubung kaedah terkini berkempen itu juga bertujuan memperluaskan lagi bidang kuasa dan skop pemantauan Pasukan Penguatkuasa Kempen Pilihan Raya SPR supaya lebih kemas dan diyakini.

"Pasukan ini ditubuhkan untuk memantau kempen calon pilihan raya bagi memastikannya mematuhi undang-undang, tetapi jika kempen menerusi laman web, blog dan SMS itu tidak termasuk di bawah bidang kuasa SPR, tentu sukar untuk mereka melaksanakan tugas dengan berkesan," katanya.

Read More...

Perdana Menteri dahului upacara angkat sumpah di Dewan RakyatPerdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang juga Anggota Parlimen Kepala Batas mendahului acara mengangkat sumpah sebagai anggota Parlimen di hadapan Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia di Dewan Rakyat, Bangunan Parlimen di sini, hari ini.

28/04/2008 2:00pm

KUALA LUMPUR 28 April – Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mendahului 222 ahli Parlimen mengangkat sumpah di hadapan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia pukul 10.15 pagi ini.

Ia diikuti Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, menteri-menteri kanan dan menteri-menteri yang baru sebelum disusuli ahli-ahli Parlimen lain.

Read More...

Beza antara merebut nama Allah dan mempertahankan akidah - Mufti Perlis

Mstar Online

27-04-2008 12:50:32 PM
oleh DR MOHD ASRI ZAINUL ABIDIN

BANYAK pihak mendesak saya memberikan pandangan tentang penggunaan nama Allah oleh agama lain khususnya agama Kristian di Malaysia ini. Pada awalnya, saya selalu mengelak, cuma memberikan pandangan ringkas dengan berkata: “Isu ini bukan isu nas Islam, ianya lebih bersifat pentadbiran atau tempatan.

Peraturan ini mungkin atas alasan-alasan setempat seperti kenapa sekarang baru ditimbulkan isu ini? Kenapa hanya Bible dalam bahasa melayu sahaja yang hendak menggunakan panggilan Allah, tidak pula edisi inggerisnya? Adakah di sana ada agenda tersembunyi? Maka wujudnya tanda soal dan beberapa prasangka yang mungkin ada asasnya. Maka lahirlah kebimbangan terhadap kesan yang bakal timbul dari isu itu nanti.

Namun, akhir-akhir ini saya terus didesak. Saya kata: jika anda hendak tahu pendirian Islam bukanlah dengan falsafah-falsafah tentang akar bahasa itu dan ini yang diutamakan. Rujuk terdahulu apa kata al-Quran dan al-Sunnah. Lepas itu kita bincang hukum berkenaan bertitik tolak dari kedua sumber tersebut.

Kadang-kala kesilapan kita dalam mempertahankan perkara yang tidak begitu penting, boleh melupakan kita kepada isu yang lebih penting. Isu yang terpenting bagi saya adalah kefahaman mengenai keadilan dan kerahmatan Islam yang mesti sampai kepada setiap rakyat negara ini, muslim atau bukan muslim. Supaya gambaran negatif yang salah terhadap Islam dapat dikikis dari minda mereka yang keliru.

Di samping itu, hendaklah kita jelas bahawa yang membezakan akidah Islam dan selainnya bukanlah pada sebutan, atau rebutan nama Allah, sebaliknya pada ketulusan tauhid dan penafian segala unsur syirik. Di samping, kita mesti bertanya diri kita: mengapakah kita sentiasa merasakan kita akan menjadi pihak yang tewas jika orang lain memanggil tuhan Allah? Mengapakah kita tidak merasakan itu akan lebih memudahkan kita menyampaikan kepada mereka tentang akidah Islam?. Maka, apakah isu ini bertitik tolak dari nas-nas Islam, atau kebimbangan disebabkan kelemahan diri umat Islam itu sendiri?

Jika kita membaca Al-Quran, kita dapati ia menceritakan golongan musyrikin yang menentang Nabi Muhammad s.a.w juga menyebut nama Allah dan al-Quran tidak membantah mereka, bahkan itu dijadikan landasan untuk memasukkan akidah Islam yang sebenar. Firman Allah: (maksudnya) “Dan Demi sesungguhnya! jika engkau (Wahai Muhammad) bertanya kepada mereka: “Siapakah yang menciptakan mereka?” sudah tentu mereka akan menjawab: “Allah!”. (jika demikian) maka bagaimana mereka rela dipesongkan? Dan (Dia lah Tuhan Yang mengetahui rayuan Nabi Muhammad) yang berkata: Wahai Tuhanku! Sesungguhnya mereka ini adalah satu kaum yang tidak mahu beriman!” (Surah al-Zukhruf ayat 87-88).

Firman Allah dalam ayat yang lain: (maksudnya) “Dan sesungguhnya jika engkau (Wahai Muhammad) bertanya kepada mereka (yang musyrik) itu: “siapakah yang menurunkan hujan dari langit, lalu dia hidupkan dengannya tumbuh-tumbuhan di bumi sesudah matinya?” sudah tentu mereka akan menjawab: “Allah”. Ucapkanlah (Wahai Muhammad): “Alhamdulillah” (sebagai bersyukur disebabkan pengakuan mereka yang demikian), bahkan kebanyakan mereka tidak menggunakan akal (untuk memahami tauhid) (Surah al-Ankabut ayat 63).

Ayat-ayat ini, bahkan ada beberapa yang lain lagi menunjukkan al-Quran tidak membantahkan golongan bukan muslim menyebut Allah sebagai Pencipta Yang Maha Agung. Bahkan Nabi Muhammad s.a.w disuruh untuk mengucapkan kesyukuran kerana mereka mengakui Allah. Apa yang dibantah dalam ayat-ayat ini bukanlah sebutan nama Allah yang mereka lafazkan, sebaliknya ketidak tulusan tauhid yang menyebabkan akidah terhadap Allah itu dipesongkan atau bercampur syirik.

Justeru, soal bukan muslim mengakui Allah tidak dibantah oleh Islam, bahkan kita disuruh bersyukur kerana pengakuan itu. Cuma yang dibantah ialah kesyirikan mereka. Umpamanya, jika kita mendengar bukan muslim menyebut “Allah yang menurunkan hujan, atau menumbuhkan tumbuhan”, maka kita tentu gembira kerana dia mengakui kebesaran Allah.

Apakah patut kita kata kepadanya: awak jangan kata Allah yang menurunkan hujan, atau mencipta itu dan ini, awak tidak boleh kata demikian kerana awak bukan muslim, sebaliknya awak kena kata tokong awak yang menurun hujan”. Apakah ini tindakan yang betul? Tidakkah itu menjauhkan dia dari daerah ketuhanan yang sebenar? Kita sepatutnya berusaha mendekatkan dia kepada ajaran yang benar. Namun, jika dia berkata: “Tokong ini adalah Allah”. Saya kata: “Awak dusta, itu tidak benar! Maha suci Allah dari dakwaan awak”.

Maka, ketika Allah menceritakan peranan peperangan dalam mempertahankan keamanan dan kesejahteraan manusia, Allah menyebut: (maksudnya) “..dan kalaulah Allah tidak mendorong setengah manusia menentang (pencerobohan) setengah yang lain, nescaya runtuhlah tempat-tempat pertapaan serta gereja-gereja (kaum Nasrani), dan tempat-tempat sembahyang (kaum Yahudi), dan juga masjid-masjid (orang Islam) yang sentiasa disebut nama Allah banyak-banyak dalam semua tempat itu dan sesungguhnya Allah akan menolong sesiapa yang menolong ugamanya (ugama Islam); Sesungguhnya Allah Maha Kuat, lagi Maha Perkasa. (Surah al-Hajj ayat 40).

Ayat ini mengakui tempat-tempat ibadah itu disebut nama Allah. Adapun berhubung dengan orang Kristian, Allah menyebut: (maksudnya) “Sesungguhnya telah kafirlah mereka yang berkata: “Bahawasanya Allah ialah salah satu dari yang tiga (triniti)”. padahal tiada tuhan (yang berhak disembah) melainkan Tuhan Yang Maha Esa..(Surah al-Maidah ayat 73). Ayat ini tidak membantah mereka menyebut Allah, tetapi yang dibantah adalah dakwaan bahawa Allah adalah satu dari yang tiga.

Justeru itu kita lihat, orang-orang Kristian Arab memang memakai perkataan Allah dalam Bible mereka, juga buku-buku doa mereka. Tiada siapa pun di kalangan para ulama kaum muslimin sejak dahulu yang membantahnya. Jika ada bantahan di Malaysia, saya fikir ini mungkin atas alasan-alasan setempat yang saya sebutkan pada awal tadi. Cuma yang diharapkan, janganlah bantahan itu akhirnya memandulkan dakwah Islam dan menjadikan orang salah faham terhadap agama suci ini.

Saya selalu bertanya sehingga bilakah kita di Malaysia ini akan begitu defensive, tidak memiliki anti-bodi dan tidak mahu berusaha menguatkannya dalam diri? Akhirnya, kita terus bimbang dan takut kepada setiap yang melintas. Padahal itu bukan sifat Islam. Islam agama yang ke hadapan, misi dan intinya sentiasa disebarkan. Sehingga Allah menyebut: (maksudnya):“Dan jika seseorang dari kalangan musyrikin meminta perlindungan kepadamu, maka berilah perlindungan kepadanya sehingga dia sempat mendengar keterangan-keterangan Allah (tentang hakikat Islam itu), kemudian hantarlah dia ke tempat yang selamat. Demikian itu (perintah tersebut) ialah kerana mereka itu kaum yang tidak mengetahui (hakikat Islam). (Surah al-Taubah ayat 6).

Ada orang tertentu yang berkata kepada saya: nanti orang Islam keliru kerana sebutan nama Allah itu sama antara mereka dan Islam. Lalu rosak akidah orang Islam kita nanti. Saya berkata kepadanya: “Jikalaulah sebutan nama tuhan itulah yang menentukan akidah Islam, tentulah golongan musyrikin Mekah tidak memerlukan akidah yang dibawa oleh Nabi s.a.w. Mereka telah sekian lama memanggil tuhan dengan panggilan Allah.

Lihatlah bapa Nabi kita Muhammad bernama ‘Abdullah yang bermaksud hamba Allah. Tentu sekali bapa baginda lahir pada zaman jahiliah sebelum kemunculan baginda sebagai rasul. Nama itu dipilih oleh datuk Abdul Muttalib yang menjadi pemimpin Quraish pada zaman dahulu. Quraish pada zaman jahiliah juga bertawaf dengan menyebut: LabbaikalLahhumma yang bermaksud: Menyahut seruanMu ya Allah!

Al-Imam Muslim dalam sahihnya meriwayatkan hadis mengenai perjanjian Hudaibiah antara Nabi s.a.w dengan Quraish Mekah, seperti berikut: “Sesungguhnya Quraish membuat perjanjian damai dengan Nabi s.a.w. Antara wakil Quraish ialah Suhail bin ‘Amr. Sabda Nabi s.a.w : barangkali aku boleh tulis Bismillahirrahmanirrahim. Kata Suhail: Adapun Bismillah (dengan nama Allah), maka kami tidak tahu apa itu Bismillahirrahmanirrahim. Maka tulislah apa yang kami tahu iaitu BismikalLahumma (dengan namaMu Ya Allah!)”. Dalam riwayat al-Bukhari, Nabi s.a.w menerima bantahan tersebut. Ternyata mereka menggunakan nama Allah.

Maka yang membezakan akidah Islam dan selainnya adalah tauhid yang tulus yang menentang segala unsur syirik. Ketidak jelasan dalam persoalan inilah yang menggugat akidah jenerasi kita. Mereka yang berakidah dengan akidah Islam sangat sensitif kepada sebarang unsur syirk agar tidak menyentuh akidahnya. Bukan semua yang mengakui Allah akan dianggap beriman dengan iman yang sah selagi dia tidak membersihkan diri dari segala unsur syirik.

Lihat, betapa ramai yang memakai serban dan jubah, berzikir sakan tetapi dalam masa yang sama menyembah kubur-kubur tok wali tertentu dengan cara menyeru dan merintih pemohonan darinya. Ini yang dilakukan oleh sesetengah tarekat yang sesat. Apa beza mereka ini dengan yang memanggil nama-nama berhala yang asalnya dari nama orang-orang saleh juga, yang mati pada zaman dahulu.

Firman Allah: (maksudnya) Ingatlah! Untuk Allah agama yang suci bersih (dari segala rupa syirik). dan orang-orang musyrik yang mengambil selain dari Allah untuk menjadi pelindung (sambil berkata): “Kami tidak menyembah mereka melainkan supaya mereka mendekatkan kami kepada Allah sehampir-hampirnya. Sesungguhnya Allah akan menghukum antara mereka tentang apa yang mereka berselisihan padanya. Sesungguhnya Allah tidak memberi hidayah petunjuk kepada orang-orang yang tetap berdusta (mengatakan Yang bukan-bukan), lagi sentiasa kufur (dengan melakukan syirik). (Surah al-Zumar ayat 3).

Di Malaysia kita pun ada yang memakai gelaran agama menentang pengajaran tauhid rububiyyah, uluhiyyah, asma dan sifat. Mereka ini menyimpan agenda musuh-musuh dakwah. Padahal pengajaran tauhid yang sedemikianlah yang mampu menjadikan muslim memahami dengan mudah hakikat tauhid. Mampu membezakan antara; sekadar mempercayai kewujudan Allah dengan mentauhidkan Allah dalam zatNya, ibadah kepadaNya dan sifat-sifatNya.

Persoalan tauhid anti syirik ini begitu mudah dan ringkas untuk memahaminya. Nabi s.a.w telah menyebarkannya dengan begitu pantas dan mudah. Seorang badawi buta huruf yang datang berjumpa baginda mampu memahami hanya dalam beberapa sessi ringkas. Bahkan mampu pulang dan mengislamkan seluruh kaumnya dengan akidah yang teguh. Namun, di kalangan kita, pengajaran akidah yang dinamakan ilmu kalam begitu berfalsafah dan menyusahkan.

Bukan sahaja badwi, orang universiti pun susah nak faham. Sehingga seseorang bukan bertambah iman, tetapi bertambah serabut. Bertahun-tahun masih dalam kesamaran. Diajar Allah ada, lawannya tiada, dengar lawannya pekak, lihat lawannya buta..lalu ditokok tambah dengan falsafah-falsafah dan konsep-konsep yang menyusahkan. Padahal penganut agama lain juga menyatakan tuhan itu ada, melihat, tidak buta, mendengar, tidak pekak dan seterusnya. Apa bezanya jika sekadar memahami perkara tersebut cuma?

Maka anak-anak orang Islam kita gagal memahami hakikat tauhid anti-syirik yang sebenar. Padahal ianya begitu mudah semudah memahami kalimah-kalimah akidah dalam surah al-Ikhlas yang ringkas. Kata Dr Yusuf al-Qaradawi: “Tambahan pula, perbahasan ilmu kalam, sekalipun mendalam dan kepenatan akal untuk memahami dan menguasainya, ia bukannya akidah…Lebih daripada itu perbahasan ilmu kalam telah terpengaruh dengan pemikiran Yunan dan cara Yunan dalam menyelesaikan masalah akidah. Justeru itu imam-imam salaf mengutuk ilmu kalam dan ahlinya serta berkeras terhadap mereka” (Al-Qaradawi, Thaqafah al-Da’iyah, m.s. 92 Beirut: Muassasah al-Risalat). Dahulu kelemahan ini mungkin tidak dirasa, tetapi apabila kita hidup dalam dunia persaingan, kita mula menderitai kesannya.

Jika akidah jenerasi kita jelas, apakah mereka boleh keliru antara ajaran Islam dan Kristian? Adakah mereka tidak tahu beza antara ajaran yang menyebut tuhan bapa, tuhan anak dan ruhul qudus dengan akidah Islam yang anti-syirik, hanya disebabkan adanya sebutan Allah? Begitu jauh sekali perbezaan itu! Bagaimana mungkin sehingga mereka tidak dapat membezakan antara malam dan siang? Apakah juga nanti kita tidak membenarkan pihak lain menyebut nama nabi Ibrahim, Ishak, Ya’kub, Daud dan lain-lain kerana budak-budak kita akan keliru lagi. Akidah apakah yang mereka belajar selama ini di KAFA, JQAF dan berbagai lagi sehingga begitu corot. Kalau begitu, sama ada sukatan itu lemah, atau tenaga pengajarnya perlu dibetulkan.

Maka sebenarnya, isu ini adalah isu kelemahan kita umat Islam dalam memahami akidah yang sebenar. Jenerasi kita tidak mempunyai benteng akidah yang kukuh. Lalu kita semua bimbang mereka keliru dengan akidah orang lain. Untuk mengatasi masalah ini, kita cuba mengambil pendekatan undang-undang. Agar dengan halangan undang-undang, kelemahan akidah generasi kita dapat dipertahankan.

Persoalan yang patut kita fikirkan, sehingga bilakah kita akan mampu terus hidup hanya berbekalkan oksigen dari saluran undang-undang sehingga kita yang majoriti, dengan segala peruntukan yang ada; TV, radio, berbagai-bagai institusi dan agensi yang dilindungi, masih takut kepada gerakan minoriti? Di manakah kehebatan Islam yang selalu kita sebut dan ceritakan sejarah kegemilangannya? Atau sebenarnya, kita tidak memiliki Islam seperti hari ia diturunkan? Maka kempen Islam kita selalu tidak berkesan.

Bagi saya, bukan soal nama Allah itu yang terlalu perlu untuk direbut atau dijadikan agenda besar. Tetapi, gerakan membina semula akidah yang sejahtera dan memahamkan generasi kita wajah Islam yang sebenar agar mampu bersaing dan menghadapi cabaran zaman.

Read More...

Scandal Balkis-gate

Tranungkite

Dilulus terbit pada Monday, April 28 @ 08:14:08 MYT oleh SongkokPutih
Analisis Isu Oleh ibnukhuzaimah

"Oleh Ibnu Khuzaimah
http://selangortoday.wordpress.com

 Transaksi jualbeli tanah dan sumbangan PKNS kepada BALKIS

Lokasi Tanah:SEKSYEN 7
Harga : RM250,000.00 Keluasan: 43560 k/p : RM5.74 pkp
Penjual : PKNS, Pembeli Balkis.
Cara Bayaran – Kontra. Hutang Kerajaan Negeri daripada PKNS.

PKNS – Derma Majlis Perasmian Kompleks Balkis RM218,719.60
Sumbangan Majlis Makan Malam Balkis RM200,000.00
Tajaan Meja Majlis Makan malam RM 10,000.00
Program Tahunan Isteri Wakil Rakyat RM161,660.00
Jumlah : RM590,379.60

Para pembaca bolehlah berfikir sendiri betapa rosak dan korapnya kerajaan Selangor pimpinan Khir Toyo.

Dalam bantahannya kepada akhbar The Sun Khir berkata bahawa denda yang dibayar oleh PKNS sejumlah RM330,00 kerana pembersihan haram di Bukit Cahaya adalah bukan wang rakyat

Khir Toyo: “You wrote that the fine paid by PKNS was people’s money. No, PKNS is a private company.”

Then Khir Toyo made a remarkable statement:

“The fine goes back to the state coffin! (I’m sure he meant “coffers” but those at the lunch looked stunned when he used the word a second time). The money comes back to us.”

Khir Toyo, bukan sahaja tidak reti berbahasa inggeris tak tau apa itu coffin, apa itu coffers.
Anehnya bagaimana wang denda boleh kembali kepada khazanah negeri??

Bolehkah transaksi jualbeli seperti ini sah disisi undang-undang? Berapa pula jumlah yuran penilaian yang dibayar Balkis bagi tanah ini? Bagi tanah bangunan ianya mesti bernilai sekurang-kurangnya RM5 sekaki persegi. Jika diperhatikan jumlah sumbangan derma majlis perasmian Kompleks Balkis RM218,719.60.
Mengapa 60 sen? Mengapa satu jumlah yang tidak round figure? Mengkinkah PKNS juga membayarkan sekali wang penilaian bagi tanah itu apabila menjualnya kepada Balkis?

Pada kebiasaannya Kerajaan Negeri memberikan tanah kepada agensi seperti PKNS atas keperluan tertentu pembangunan. PKNS kemudiannya membangunkan tanah itu atau menjualkan kepada pembeli baru. Jika telahan ini benar maka sekali persegi ialah RM5.02, nilai terendah bagi tanah bangunan bagi tempat yang prime di Seksyen 7 Shah Alam.

Memohon tanah kerajaan dan kemudian menjualkan kepada pihak lain adalah antara kegiatan utama badan badan dibawah kerajaan negeri Selangor.

Yayasan Selangor adalah antara yang banyak mendapat tanah dari Kerajaan Negeri dan banyak juga yang dijualkan untuk mendapatkan wang. Cara mudah. Yayasan Selangor dibedah siasat segera.

Kerajaan Negeri Selangor pimpinan Tan Sri Khalid perlu tegas dalam isu ini supaya tidak berlaku dan tidak ada siapa yang berani menderhaka kepada rakyat dimasa akan datang.

Salah urus/mismanagent jelas berlaku dalam anak-anak syarikat negeri yang diperbadankan termasuk juga badan-badan seperti Yayasan Selangor dan PKPS. Bedah siasat, reinvent dan turn around perlu malah wajib disegerakan sebelum menjadi lebih parah! Dan sebelum rakyat berarak menunyut keadilan diperkasakan!

Updates:

Kenyataan Zaharah Kecik bahawa pemindahan wang Balkis kepada Bakti yang dilakukannya adalah sah adalah salah sama sekali. Korum 2/3 yang disebutkannya tidak ujud sama sekali kerana dalam sebuah kerajaan caretaker ia hanyalah Perdana Menteri, Jemaah Menteri dan Menteri Besar. Timbalan Menteri, Ahli Parlimen, ADUN tidak berfungsi langsung. Bermakna mantan ADUN tidak berfungsi apa tah lagi sang isteri, sejak pembubaran Parlimen dan DUN. Maka jika Zaharah berkata ada koram, maka koram itu tidak sah. Samalah, bahawa Zaharah membuat keputusan sendiri dengan nasihat kekandanya abang sayang abang ku Khir... Alahai..

http://selangortoday.wordpress.com"

Read More...

Kekeliruan Tanggapan 'Melayu Itu Islam' Perlu Diperbetulkan - MACMA

Buletin Online

Ditulis oleh SM Noor
Sunday, 27 April 2008
The image “http://buletinonline.net/images/berita2/macma.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Kekeliruan terhadap tanggapan umum bahawa 'Melayu itu Islam' dan ‘Islam itu Melayu’ perlu diperbetulkan kerana terana terdapat perbezaan diantara ugama dan kecondongan budaya.

Laporan Bernama memetik Presiden Persatuan Cina Muslim Malaysia (MACMA) Datuk Mustapha Ma demikian pada Mesyuarat Agung ke-14 MACMA di Institut Tadbiran Islam Perak (INTIM)

"Oleh itu kita tidak boleh samakan Islam dengan Melayu, semua orang Melayu adalah Islam mengikut perlembagaan tetapi bukan semua orang Islam adalah Melayu,
”dan kita tidak sepatutnya mempunyai konsep yang apabila sahaja memperkatakan tentang Melayu (maka) Melayu itu mesti Islam, yang sebenarnya ia tidak benar," kata Mustapha

Beliau berkata kekeliruan tanggapan itu begitu ketara terutama dalam kalangan masyarakat Cina menyebabkan masyarakat itu menyamakan mereka yang ingin memeluk Islam sebagai 'masuk Melayu'.

"Ini merupakan halangan kami yang paling besar,
“ia tidak bermakna apabila seseorang Cina itu memeluk Islam dia perlu meninggalkan nama keluarganya, “saya masih menggunakan nama Ma," katanya.

Mustapha berkata MACMA turut berkempen untuk mewujudkan satu suasana bahawa makanan halal adalah untuk semua tanpa mengira bangsa dan agama, selain memperkenalkan Islam sebagai agama universal.

"Makanan halal bukan hanya untuk orang Islam,
”selain mematuhi syarak, makanan halal juga bersih, sihat dan halal, juga membayangkan kesaksamaan dan amanah,
”jika jual kopi, mestilah betul-betul kopi dan bukannya campuran.

"Harga juga mesti berpatutan dan berat timbangan barangan mestilah seperti yang sepatutnya. Konsep halal mencakupi semua," tegas Mustapha.

Beliau berkata Malaysia juga perlu menggunakan kepelbagaian makanan masyarakatnya untuk mempromosikan negara ini sebagai 'syurga makanan halal'.

"Kita mempunyai pelbagai makanan halal yang terbaik pada harga paling berpatutan. Apa jua makanan boleh kita dapati di Malaysia, jadi kita boleh memanfaatkannya dan bersama-sama mempromosikannya," kata beliau.

Read More...

Pemindahan wang Balkis ke dalam akaun Bakti tidak sah

Harakahdaily

Saidah Hairan

Sun | Apr 27, 08 | 10:28:57 am MYT

KUALA LUMPUR, 27 April (Hrkh) - Pemindahan wang Badan Kebajikan Isteri-isteri Wakil Rakyat Selangor (Balkis) ke dalam akaun Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-isteri Menteri (Bakti) tidak sah di sisi undang-undang.

Peguam, Mohamad Khairuddin Othman menegaskan perpindahan wang itu tidak sah disebabkan ia dilakukan selepas Umno-BN mengalami kekalahan dalam pilihan raya 8 Mac lalu.

Menurut beliau, antara syarat perlembagaan Balkis isteri Menteri Besar mesti mempengerusikan persatuan itu.

Sehubungan itu katanya, bekas isteri Menteri Besar Datin Seri Zaharah Kechik secara outamatik tidak mempunyai kuasa untuk memindahkan wang tersebut ke dalam akaun Bakti.

Katanya, pemindahan wang Balkis ke dalam akaun Bakti itu dianggap sebagai suatu kes jenayah atau penyalahgunaan kuasa dan pecah amanah.

"Zaharah tidak ada kuasa untuk memindahkan wang tersebut apatah lagi menutup persatuan itu," katanya.

Beliau menasihatkan supaya wang tersebut dipulangkan semula ke dalam akaun Balkis.

Bakti terbabit dalam kontroversi penyaluran wang RM9.9 juta daripada Badan Kebajikan Isteri-isteri Wakil Rakyat Selangor (Balkis) selepas ia cuba dibubarkan pada 13 Mac.

Ketika Umno-BN berkuasa di Selangor, Balkis dipengerusikan oleh isteri bekas menteri besar Dato' Mohd Khir Toyo. - mns

Read More...

Syed Ali: Hisham jatuhkan maruah Melayu

Malaysiakini

Muda Mohd Noor | Apr 27, 08 5:32pm

Ketua bahagian Cheras menyifatkan tindakan ketua Pemuda Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein meminta maaf dalam isu keris sebagai menjatuhkan maruah orang Melayu.

Datuk Syed Ali Al-Habshee berkata, keris adalah lambang orang Melayu dan hak orang Melayu yang perlu dipelihara.

umno 2007 pemuda keris 061107 unsheath"Hishammuddin mengapa perlu meminta maaf? Ini hak orang Melayu, apa kena minta maaf. Di mana maruah orang Melayu.

"Keris ada dalam bendera Umno. Dalam pertabalan Yang di-Pertuan Agong pun mencium keris. Ini simbol orang Melayu," katanya ketika berucap merasmikan perhimpunan agung khas Umno bahagian Cheras di ibu negara hari ini.

Seramai 222 perwakilan menghadiri perhimpunan tersebut.

Dalam ucapannya selama kira-kira 40 minit, Syed Ali berkata, pemimpin tidak boleh takut dengan ahli-ahli di peringkat akar umbi.

Kerana mahu jawatan, mereka sanggup menjadi "pak sanggup" sehingga orang bawah dianggap sebagai sampah.

Tukang angguk

"Kita kena berani, sebagai pemimpin parti kena berani. Kita tidak mahu Majlis Tertinggi (MT) Umno sekadar menjadi tukang angguk dan geleng sahaja tetapi sebaliknya bertanggungjawab terhadap bangsa.

"(Ahli) MT dalam media selalu buat kenyataan 'saya sokong presiden parti, tiada masalah'," katanya.

Syed Ali juga berkata, ahli tidak mahu pemimpin seperti ini kerana ia hanya mementingkan diri sendiri.

Dalam ucapannya juga, Syed Ali mengkritik keputusan kerajaan membayar pampasan kepada bekas ketua hakim negara Tun Salleh Abas yang dipecat semasa zaman Tun Dr Mahathir Mohamad 20 tahun lalu.

"(Perdana) menteri minta maaf kepada Salleh, menteri apa ni? Tribunal yang pecat dia.

"Bawa kes ini ke mahkamah, kita cabar di mahkamah. Tak perlu beri duit rakyat kepada dia dan hakim-hakim lain yang dipecat.

"Ini semua kerana layan (tuntutan) Majlis Peguam, yang layan itu pasal apa," katanya lagi.

Read More...

Pembubaran Balkis keputusan 2/3 ahli

Utusan Online

27/04/2008 3:09pm

SHAH ALAM 27 April – Pembubaran Badan Kebajikan Isteri-Isteri Selangor (Balkis) dibuat atas persetujuan dua pertiga ahlinya dalam satu mesyuarat agung pada 11 Mac lalu.

Bekas Yang Dipertua Balkis, Datin Seri Zaharah Kechik berkata, pembubaran tersebut dibuat selaras dengan peruntukan fasal 15 (1) Perlembagaan Balkis dan minit-minit mesyuaratnya boleh mengesahkan pematuhan segala peruntukan undang-undang ini.

Beliau berkata, tindakan memindahkan segala baki wang Balkis kepada Badan Amal dan Kebajikan Isteri-Isteri Menteri (Bakti) juga adalah selaras dengan peruntukan Fasal 15 (2) Perlembagaan Balkis iaitu segala baki wang yang ada akan didermakan kepada kerajaan atau tabung lain yang serupa yang diluluskan oleh Pengarah Hasil Dalam Negeri.

``Oleh kerana Bakti adalah badan yang dibentuk atas tujuan yang hampir sama dengan Balkis, kesemua wang baki tabung Balkis telah didermakan kepada badan itu.

``Segala keputusan pembubaran dan penyerahan wang baki ini dibuat oleh ahli-ahli Balkis sendiri dan bukannya atas keputusan saya sebagai Yang Dipertua ataupun jawatankuasa Balkis. Ia juga dilakukan dengan mematuhi segala peruntukan undang-undang,'' tegas beliau.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar yang diadakan untuk menjelaskan isu pembubaran dan penyerahan dana kepada Bakti di Bangunan UMNO Selangor di sini pagi ini.- Utusan

Read More...

Keris tidak lagi dijulang tapi keangkuhan masih ada pada Umno - Anwar

Harakahdaily

Salmiyah Harun

Sun | Apr 27, 08 | 10:39:09 am MYT

SHAH ALAM, 27 April (Hrkh) - Ketua Umum KeADILan Dato' Seri Anwar Ibrahim berkata Ketua Pemuda Umno Dato' Hishamuddin Tun Hussien tidak perlu mengulangi kesilapan mengangkat keris yang memberi gambaran keangkuhan bangsa Melayu.

Katanya, kesilapan beliau bukan soal keris yang dijulangnya tetapi di sebaliknya iaitu sikap keangkuhan kuasa yang terus-menerus membuatkan rakyat negara ini mengubah undi mereka dalam pilihan raya lalu.

"Umno telah mempermainkan isu bangsa, etnik dan kaum dalam politik negara kita dan ini masih diteruskan oleh Umno," katanya dalam sidang media selepas melancarkan dua buah buku Allahyarham Rustam A. Sani di Perpustakaan Raja Tun Uda.

Misalnya kata beliau, dalam ulasan isu ternakan babi di Selangor dan ulasan mengenai ketuanan Melayu kononya orang Melayu sudah bangkit dan marah.

Keadaan ini katanya memberi makna sentimen keangkuhan masih kukuh dalam Umno yang tidak boleh lagi diterima oleh rakyat negara ini.

"Langkah menyatakan minta maaf itu amat kita alu-alukan tetapi perkara ini harus diambil serius terutama sentimen dalam Umno iaitu menjulang keris," katanya.

Beliau berkata demikian mengulas tindakan Hishamuddin yang meminta maaf dan mengakui perbuatan menjulang keris Panca Warisan dalam Perhimpunan Agung Umno telah menjejaskan undi BN dalam pilihan raya lalu.

"Saya minta maaf pada orang bukan Melayu kerana telah menakut-nakutkan mereka dan kepada orang Melayu kerana gagal mempertahankan simbol warisan orang Melayu.

"Saya bukan angkuh dan sombong yang tidak boleh memohon maaf dari orang lain," katanya dalam sidang media selepas mesyuarat jawatankuasa Pemuda BN di ibu negara hari ini.

Sebelum itu, Anwar turut melancarkan dua buah buku tulisan Allahyarham Rustam 'Failed Nation?' dan 'Concerns Of a Malaysian Nationalist' yang diterbitkan oleh Strategik Information and Research Development Oganized (SIRD).

Program yang bermula jam tiga petang itu turut memberi ruang kepada sahabat-sahabat yang rapat dengan Allahyarham Rustam untuk memberi ucapan antaranya, Dr Syed Hussein Ali, A Samad Said, Hishamuddin Rais dan Noraini Othman.

Mereka masing-masing menceritakan pengalaman dan detik-detik manis sepanjang mengenali Allahyarham Rustam bermula sewal beliau masih kanak-kanak hingga dewasa ketika bersama-sama arwah ayahnya iaitu Ahmad Boestaman.

Majlis bertambah sayu apabila, kedua anak Allahyarham iaitu Azrani dan Aryani diberi kesempatan berucap di hadapan kira-kira 500 hadirin yang terdiri daripada rakan taulan serta peminat Allahyarham.

Bacaan al-Fatihah disedekahkan kepada Allahyarham oleh mereka yang hadir dan diikuti bacaan doa buat beliau agar rohnya ditempatkan di kalangan mereka yang soleh. - mns

Read More...

Tajol Rosli didesak letak jawatan

Malaysiakini

Apr 27, 08 9:01pm

Umno bahagian Kampar telah menghantar petisyen kepada pengerusi badan perhubungan Umno Perak, Datuk Seri Tajol Rosli Ghazali meminta beliau meletakkan jawatan kerana gagal menjalankan tugas sebagai ketua.

Petisyen berkenaan ditandatangani 111 wakil jawatankuasa bahagian, Wanita, Pemuda, Puteri serta ketua-ketua cawangan dalam satu mesyuarat khas baru-baru ini.

Setiausaha Umno bahagian itu, Abdul Rahman Md Som berkata salinan petisyen itu telah dihantar kepada perdana menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi selaku presiden Umno.

tajol rosli 170805Bernama melaporkan, pada 14 April lalu, ketua bahagian berkenaan, Datuk Mohd Radzi Manan membuat kenyataan terbuka mendesak Tajol Rosli (kiri) meletakkan jawatannya secepat mungkin bagi membolehkan Umno Perak dipimpin oleh ketua yang lebih bersemangat.

Abdul Rahman berkata petisyen itu turut menyatakan Umno Kampar kesal kerana bekas menteri besar Perak itu tidak mengambil inisiatif selaku pemimpin untuk merangsang semangat ahli parti selepas kekalahan Barisan Nasional (BN) di Perak dalam pilihanraya umum 8 Mac lalu.

"Dalam keadaan yang amat meruncing pada masa ini, semua ahli kini tertekan kerana ketiadaan hala tuju dan pelan tindakan yang tegas supaya Umno Perak bangkit semula dalam masa yang terdekat," katanya dalam sidang akhbar selepas satu majlis perjumpaan kira-kira 500 pemimpin pelbagai peringkat Umno bahagian Kampar di Changkat Tin hari ini.

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |