+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Tuesday, March 3, 2009

Majlis Peguam: Pilihan raya, peluang baik atasi krisis Perak

Mstar Online

Sidang DUN bawah pokok, provokasi, injunksi warnai hari ini

SEJARAH Sidang tergempar Dewan Undangan Negeri (DUN) diadakan di bawah pokok, di kawasan kira-kira 100 meter dari bangunan SUK Perak, Ipoh antara 10 hingga 10.30 pagi tadi. - foto The Star oleh ZABIDI TUSIN

[DIKEMAS KINI, 10.30 MALAM] PETALING JAYA: Pilihan raya tergempar cara terbaik! Majlis Peguam mengesyorkan agar diadakan pilihan raya baru untuk keluar daripada krisis politik Perak yang berlarutan lebih sebulan termasuk beberapa insiden membabitkan soal perundangan dan kehakiman hari ini.

"Tidak ragu-ragu bahawa akan ada lagi kes (baru) yang difailkan di mahkamah. Dan, publik terpaksa melalui kesan ketidaktentuan (politik semasa).

"Situasi ini sukar dipertahankan dan memerlukan satu perkara yang akan menyelesaikan secara konklusif - pilihan raya baru.

"Kini ada pintu peluang bagi keadaan ini berlaku. Biarkan orang ramai memutuskannya," kata Presiden Majlis Peguam, Datuk Ambiga Sreenevasan dalam kenyataan yang dikeluarkan lewat petang ini ekoran "episod drama politik" terbaru yang disaksikan di Perak sejak pagi tadi ini.

Kenyataan beliau itu menyentuh pelbagai aspek yang berlaku sejak pagi tadi di Ipoh, antaranya penganjuran sidang tergempar di luar DUN, keputusan Mahkamah Tinggi untuk tidak mengiktiraf peguam swasta mewakili Speaker, tindakan polis menghalang ADUN daripada memasuki pekarangan bangunan SUK - yang menempatkan DUN.

Kata beliau, perkara yang berlaku di Perak di luar dugaan dan membabitkan isu perundangan yang kompleks.

Sungguhpun ia tidak munasabah untuk satu pandangan konklusif mereka, sesetengah perkara itu hendaklah ditangani sebagai satu perkara prinsip, katanya dalam kenyataan.

Beliau menanyakan sama ada dibenarkan untuk mengadakan persidangan Dewan Undangan di luar Bangunan Sekretariat Negeri.

"Tentulah, Bangunan Sekretariat Negeri di mana Dewan Undangan Negeri patut diadakan.

"Bagaimanapun, Speaker dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dilarang daripada mengadakannya di satu tempat yang sesuai oleh polis dan ini membangkitkan isu serius mengenai kesahihan tindakan polis.

"Dengan itu Speaker tersebut tidak ada pilihan tetapi untuk bertindak dalam apa yang dilihat sebagai kuasa yang luas untuk mengadakan persidangan ini di tempat lain," kata beliau.

Beliau berkata ada pandangan berbeza, tetapi keadaan itu di luar dugaan dan Aturan Mesyuarat mungkin tidak meliputi sepenuhnya seperti keadaan yang tidak diingini, menyerahkan kepada Speaker dengan kuasa untuk bertindak mengikut keadaan kes itu.

Sreenevasan berkata keadaan itu tidak boleh dipertahankan daripada kritikan dan hanya mendesak untuk satu perkara iaitu pilihan raya negeri.

"Kini ada harapan untuk ini berlaku. Biarlah rakyat menentukan," tambah beliau.

Krisis politik Perak yang bermula 25 Januari lalu hari ini menyaksikan beberapa detik menarik dan mencemaskan serta menimbulkan pelbagai tanda - ke mana menujunya amalan demokrasi di negeri itu.


PERKEMBANGAN TERKINI KRISIS POLITIK PERAK

URUTAN DETIK KRISIS POLITIK DI PERAK

GALERI GAMBAR KRISIS POLITIK DI PERAK

Anwar pertahan sidang DUN Perak bahawa pokok

Sidang tergempar DUN Perak bawah pokok tidak bertamadun - pemimpin Umno


PERINTAH MAHKAMAH

Kira-kira pukul 4.45 petang tadi, Mahkamah Tinggi Ipoh mengeluarkan perintah melarang Speaker Dewan Undang Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumar daripada mengadakan sebarang sidang DUN yang tidak mengikut undang-undang.

Perintah dikeluarkan oleh Pesuruhjaya Kehakiman Ridwan Ibrahim setelah mendengar penghujahan dalam kamarnya oleh pihak Menteri Besar, Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir dan enam Exco kerajaan negeri yang diwakili sepasukan tujuh peguam diketuai oleh Firoz Husain Ahmad Jamaluddin.

Bercakap kepada pemberita di luar mahkamah, Firoz Husain berkata, perintah larangan itu tidak mempunyai had tempoh.

Beliau berkata, antara hujah utama yang beliau kemukakan kepada Ridwan adalah Seksyen 44 Akta Relief Spesifik yang memperuntukkan satu perintah boleh diberi terhadap seorang penjawat awam.

"Dalam kes ini, Speaker adalah penjawat awam. Selain itu kami turut meneliti undang-undang di bawah Perlembagaan Persekutuan yang memberi imuniti kepada Speaker dan prosiding Dewan.

"Kami telah berhujah di mana imuniti itu tidak terpakai dalam keadaan semasa kerana prosiding itu bukan satu prosiding di dalam DUN dan imuniti di bawah Perlembagaan Persekutuan itu tidak terpakai," katanya.

Firoz Husain berkata, Artikel 36(1) Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak turut menyatakan dengan jelas bahawa hanya Sultan Perak boleh memanggil sidang DUN pada waktu yang difikirkan sesuai dan tidak ada peruntukan yang membolehkan Speaker memanggil sidang DUN.

"Speaker tidak mempunyai kuasa memanggil sidang DUN melainkan mendapat perkenan daripada Sultan Perak," katanya.

Zambry dan enam Exco kerajaan negeri hari ini menfailkan satu permohonan baru - perintah injunksi di Mahkamah Tinggi di sini untuk menghalang sebarang persidangan DUN.

Permohonan injuksi itu difailkan pada 8.30 pagi tadi oleh panel tujuh peguam Barisan Nasional (BN) yang diketuai Firoz.

Salah seorang peguam dari panel tersebut Datuk Hafarizam Harun ketika ditemui di luar mahkamah berkata permohonan perintah injunksi itu adalah sampingan daripada pemohonan deklarasi yang turut difailkan oleh plaintif semalam.

"Kami juga membantah panel lima peguam swasta mewakili Speaker DUN Perak V. Sivakumar kerana beliau tidak mendapat kebenaran daripada penasihat undangundang kerajaan negeri," katanya.

Beliau berkata, pihaknya akan berhujah berhubung permohonan perintah injunksi untuk menghalang sebarang mesyuarat yang akan dijalankan oleh Speaker dan anggota Dewan pihak pembangkang.

Permohonan perintah injunksi itu didengar mulai 3 petang di dalam kamar Ridwan.

PEGUAM SPEAKER TIDAK DIIKTIRAF

Sementara itu, peguam Tommy Thomas, yang mewakili defendan iaitu Sivakumar dan anggota DUN pembangkang pula berkata, bantahan dibuat pihak yang mewakili plaintif terhadap beliau dan pasukannya.

"Mereka membantah dengan menyatakan kami tidak mempunyai locus standi mewakili Sivakumar kerana Speaker adalah sebahagian daripada kerajaan dan hanya Peguam Negara atau peguam yang dilantik Peguam Negara boleh mewakili Speaker," katanya.

Mengenai permohonan deklarasi mahkamah yang difailkan oleh plaintif semalam, Hafarizam berkata pendengaran bagi permohonan itu setakat petang tadi belum dibuat dan ia terpulang kepada mahkamah.

Semalam, Zambry dan enam Exco kerajaan negeri memfailkan satu permohonan deklarasi supaya Mahkamah Tinggi di sini mengisytiharkan keputusan Sivakumar yang menggantung dan melarang mereka menghadiri persidangan DUN sebagai terbatal dan tidak sah.

Mereka turut memohon supaya mahkamah mengisytiharkan mereka berhak menghadiri dan mengambil bahagian dalam semua sidang DUN dan menjalankan segala fungsi dan kewajipan.

SIDANG TERGEMPAR

Hampir waktu serentak Ridwan mendengar hujah peguam itu kira-kira 10 hingga 10.30 pagi tadi, Sivakumar dan 27 anggota dewan daripada pembangkang mengadakan "persidangan tergempar DUN" di bawah pokok, 100 meter di luar bangunan DUN.

Persidangan pada 10.20 pagi itu diadakan setelah kumpulan ADUN berkenaan dihalang oleh polis daripada memasuki bangunan Perak Darul Ridzuan, yang menempatkan DUN Perak pagi ini, kerana persidangan itu disifatkan sebagai tidak sah kerana tidak mendapat perkenan Sultan Perak Sultan Azlan Shah.

Persidangan itu ditangguhkan 25 minit kemudian selepas meluluskan tiga usul.

Sebelum itu, kekecohan berlaku di luar perkarangan bangunan Perak Darul Ridzuan apabila ADUN pembangkang cuba memasuki ke kawasan bangunan itu untuk menghadiri persidangan di dalam dewan.

Polis bagaimanapun hanya membenarkan Sivakumar memasuki bangunan itu pada kira-kira 9.45 pagi dan orang ramai termasuk media yang berada di situ telah diminta bersurai.

Ketua Polis Daerah Ipoh, ACP Azisman Alias memberi amaran akan menahan sesiapa sahaja termasuk wakil rakyat yang enggan bersurai.

Polis sejak petang semalam telah mengadakan kawalan ketat termasuk menutup beberapa jalan menghala ke bangunan berkenaan Perak Darul Ridzuan.

Tiga usul yang diluluskan ialah menyatakan sokongan kepada Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar; membubarkan Dewan bagi membolehkan pilihan raya negeri diadakan; dan mengesahkan keputusan Sivakumar melarang Zambry dan enam anggota exco kerajaan negeri daripada menghadiri persidangan dewan.

Persidangan itu, yang berlangsung selama 30 minit bermula 10.20 pagi, dihadiri semua 27 ADUN PAS, DAP dan Parti Keadilan Rakyat.

3 USUL

Usul pertama dibentangkan oleh wakil rakyat Titi Serong, Khalil Idham Lim, usul kedua oleh ADUN Teja, Chang Lih Kang, dan satu lagi oleh ADUN Pantai Remis, Datuk Ngeh Koo Ham.

Mesyuarat itu ditangguhkan pada 10.33 pagi.

Persidangan yang berlangsung sambil wakilwakil rakyat terbabit berdiri dan ia dijalankan dengan bantuan Setiausaha Dewan yang baru dilantik semalam, Mohd Misbahul Munir Masduki, dengan penggunaan alat pembesar suara.

Kawasan persidangan yang berlangsung di sebuah lorong itu dipagari oleh sekumpulan penyokong pembangkang manakala lebih 200 orang berada di sekitar kawasan berkenaan.

Ia disusuli sidang akhbar di pejabat DAP Perak yang terletak berhampiran.

MOHON PERKENAN SULTAN

Pada sidang akhbar itu Nizar berkata, beliau akan memohon perkenan untuk menghadap Sultan Perak secepat mungkin bagi mempersembahkan keputusan Dewan hari ini untuk membubarkan DUN Perak.

Zambry dan Setiausaha DUN, Abdullah Antong Sabri berkata, persidangan itu tidak sah kerana tidak mendapat perkenan Sultan Perak.

Ketika ditanya apakah tindakan seterusnya jika Sultan Azlan enggan memperkenankan pembubaran DUN, Nizar berkata, jika pembubaran dewan tidak dilaksanakan, ia akan hanya menyebabkan krisis perlembagaan kini berpanjangan sekaligus menjejaskan kestabilan politik, ekonomi dan sosial di Perak.

"Jadi, kami menyampaikan hasrat rakyat Perak agar Tuanku mendengar suara rakyat dan membubarkan dewan," katanya.

Apabila diberitahu bahawa beberapa ADUN dari Barisan Nasional mendakwa tidak menerima sebarang notis daripada Setiausaha Dewan mengenai persidangan hari ini, Nizar berkata, Speaker telah memaklumkannya kepada semua ADUN.

Ngeh pula meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Zambry supaya bersetuju dengan pembubaran dewan kerana, menurutnya, itu adalah satu-satunya penyelesaian segera terhadap masalah dan krisis yang berlaku kini.

Beliau berkata, laporan polis akan dibuat terhadap polis, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar; Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Abdul Rahman Hashim serta kakitangan awam yang terlibat menghalang sidang tergempar hari ini, kerana menghina.

Dalam pada itu, ADUN kerusi Titi Serong, Khalil Idham Lim, dan ADUN Pantai Remis, Nga Kor Ming, hari ini membuat laporan polis berasingan terhadap Abdul Rahman dan Ketua Polis Daerah Ipoh kerana didakwa menghalang mereka dan 26 ADUN yang lain daripada memasuki Bangunan Perak Darul Ridzuan pagi tadi.

"Kami telah dihalang secara jelas oleh Azisman melalui pengumuman yang mengarahkan kami tidak masuk atas arahan Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Abdul Rahman Hashim", kata Khalil kepada pemberita di perkarangan IPD Ipoh hari ini.

Nga pula berkata, Abdul Rahman dipertanggungjawabkan kerana menghalang ADUN daripada memasuki bangunan dengan mengunci dewan menyebabkan persidangan DUN tidak dapat diadakan dalam bangunan.

Read More...

Sidang Tergempar: Nizar akan bertemu Sultan

Harakahdaily

Johari Jaafar

Tue | Mar 03, 09 | 12:37:27 pm MYT

IPOH, 3 Mac (Hrkh) - Menteri Besar Perak, Dato Ir Mohamad Nizar Jamaluddin memberitahu akan bertemu dengan Sultan Perak dalam masa terdekat mengenai keputusan sidang tergempar yang mengesyorkan baginda membubarkan DUN.

Sidang DUN Tergempar yang terpaksa dibuat di bawah pokok kira kira 100 meter dari pintu masuk ke Bangunan Perak Darul Ridzuan setelah Speaker Dewan, V. Sivakumar bersama Adun Adun Pakatan Rakyat dihalang masuk ke bangunan tersebut oleh sekumpulan orang yang tidak dikenali.

Sidang dewan tergempar berjalan dengan lancar bermula jam 10.15 pagi tadi dan telah menjalankan mesyuarat ke empat penggal pertama serta meluluskan dua usul.

Usul pertama dibawa oleh Adun Titi Serong, Khalil Idham Lim, menyokong mengesyorkan pada dewan Dato' Seri Ir Mohamad Nizar Jamaludin sebagai Menteri Besar yang sah dan telah diluluskan oleh dewan dengan kesemua Adun Pakatan Rakyat menyokongnya.

Usul kedua dari ADun Teja Chan Lih Kang iaitu mengesyorkan pada dewan usul mengesyorkan pada Tuanku Sultan memperkenankan Dewan Undangan Negeri dibubarkan dan usul berkenaan telah disokong swebulan suara.

Sidang tersebut dihadiri oleh semua 28 ADUN PR termasuk YAB MB dan speaker sendiri.

Ustaz Misbahul Munir yang dilantik sebagai Setiausaha Dewan telah mengendalikan sidang tergempar dengan baik.

Sementara itu Adun Sitiawan, Dato' Ngeh Khoo Ham mengusulkan usul supaya dewan menerima keputusan jawatankuasa hak dan kebebasan menggantung Dato' Zambry Kadir dan enam exconya. Usul diterima sebulat suara.

Adun Pasir Panjang, Dato' Seri Ir Mohamad Nizar Jamaludin telah mengusulkan dewan ditangguh jam 10.32 pagi pagi tadi. - azm _

Read More...

GALERI GAMBAR KRISIS POLITIK DI PERAK

Mstar Online

DIKAWAL... Pasukan FRU dan polis mengawal pintu masuk ke pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) pagi tadi.

MESYUARAT TERGEMPAR DITERUSKAN... Bekas Menteri Besar, Datuk Seri Nizar Jamaluddin dan 28 Exco Pakatan tetap menghadiri sidang DUN tergempar.

KEMAS KINI...Speaker Dewan Undangan Negeri Perak V. Sivakumar yang lengkap berpakaian Yang Dipertua Dewan menyusun dokumen-dokumen sebelum memulakan 'sidang tergempar' di bawah pokok.

MESYUARAT DI BAWAH POKOK... Sidang DUN tergempar Perak yang diadakan di bawah pokok hari ini telah meluluskan tiga usul.-- foto The Star oleh SAIFUL BAHRI dan ZABIDI TUSIN.

Read More...

Sultan Kelantan dukacita.

Utusan Online

KOTA BHARU 2 Mac – Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra dukacita dengan perpecahan umat Islam yang semakin buruk ketika ini.

Baginda turut menyifatkan perkembangan yang berlaku sebagai ‘putaran ganas dan membara dalam masyarakat’ yang perlu ditangani secepat mungkin.

Titah baginda, perpecahan yang semakin ketara di kalangan umat Islam cukup mencemaskan dan perlu diberi perhatian oleh semua pihak agar tidak mendatangkan masalah yang lebih besar kepada negara.

“Akhir-akhir ini umat Islam berdepan dengan pelbagai cabaran, ujian dan percubaan, termasuk isu-isu politik, ekonomi, sosial dan keruntuhan akhlak terutama di kalangan remaja.

“Perpecahan yang sangat ketara di kalangan umat Islam cukup cemas dan mendukacitakan. Beta merasakan situasi sebegini merupakan detik pahit yang memerlukan penyelesaian segera oleh umat Islam yang berfikiran matang, insaf dan sedar,” titah baginda.

Baginda bertitah ketika melancarkan Sambutan Bulan Dakwah Peringkat Negeri Kelantan di Balai Islam Lundang di sini malam tadi. Turut berangkat Raja Perempuan Kelantan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid.

Hadir sama Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat; Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Datuk Mohd. Nakhaie Ahmad.

Pada program yang bertemakan Wahdah Pemangkin Khaira Ummah itu, Ahmad Zahid menyampaikan replika cek bernilai RM160,750 kepada Nik Abdul Aziz sebagai simbol sumbangan JPM melalui Yadim kepada kerajaan negeri ini untuk menjalankan aktiviti sepanjang bulan tersebut.

Tuanku Ismail bertitah, penganjuran bulan dakwah itu perlu digunakan sebaik mungkin untuk mengatasi masalah perpecahan di kalangan umat Islam dan mengukuhkan lagi perpaduan.

Baginda berharap agenda perpaduan ditekankan pada bulan ini agar permasalahan tidak terus menjadi ‘putaran ganas dan membara dalam masyarakat’.

“Usaha dan cara berdakwah perlu diubah dengan menggunakan pendekatan terkini, dakwah kontemporari amat penting dalam usaha kita mendekati semua golongan terutama remaja yang semakin menjauhkan diri.

“Bagi menyemarakkan kegiatan dakwah, menjadi harapan beta supaya kesedaran dakwah di kalangan anggota masyarakat Islam disemarakkan sesuai dengan perkembangan semasa umat Islam dan perkembangan global,” titah baginda.

Baginda bertitah, perkara pokok yang perlu diberi penekanan ialah sasaran dakwah kepada dua kelompok utama iaitu di kalangan sesama muslim dan masyarakat di luar Islam bagi mengelak prasangka buruk.

Bagi memastikan usaha dakwah lebih berkesan, baginda mahu umat Islam menguasai ilmu pengetahuan yang dapat disesuaikan dengan perkembangan semasa supaya ia mudah difahami oleh semua golongan.

“Malah perlu diingatkan umat Islam perlu berada di tengah gelanggang dengan menampilkan kejayaan yang boleh dicontohi oleh orang bukan Islam,” titah baginda.

Read More...

Perak kian celaru.

Berita Harian

Oleh Ridzuan Yop, Kamarul Zaidi Kamis, Mohd Feroz Abu Bakar dan Rosdalilah Zahari
bhnews@bharian.com.my


ANGGOTA Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) ditempatkan di Jalan Panglima Bukit Gantang Abdul Wahab sejak semalam berikutan notis penutupan pintu utama Bangunan Perak Darul Ridzuan hari ini.

 • Pintu utama Bangunan Perak Darul Ridzuan ditutup
 • Setiausaha DUN digantung serta-merta

  IPOH: Satu demi satu kejutan berlaku ekoran krisis perlembagaan di Perak � terbaru pintu utama Bangunan Perak Darul Ridzuan di sini yang menempatkan Dewan Undangan Negeri (DUN) ditutup hari ini, manakala Setiausaha DUN, Abdullah Antong Sabri digantung perkhidmatannya berkuat kuasa serta-merta.

  Arahan penutupan itu dikeluarkan oleh Bahagian Khidmat Pengurusan, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri, dipercayai bagi menghalang sidang tergempar DUN yang dipanggil oleh Speaker DUN dari Pakatan Rakyat, V Sivakumar.

  Notis dua perenggan ditampal di sekitar bangunan yang turut menempatkan pejabat Menteri Besar dan Setiausaha Kerajaan Negeri itu, turut mengarahkan kakitangan semua agensi di situ membatalkan temu janji mereka hari ini.

  Sivakumar pula bertindak menggantung tugas Abdullah Antong kerana didakwa gagal menjalankan tanggungjawab secara saksama dan melantik Mohd Misbahul Munir Masduki, Setiausaha Politik bekas Menteri Besar, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin, sebagai Setiausaha DUN yang baru.

  Tindakan itu diambil berikutan kenyataan Abdullah Antong kelmarin bahawa sidang tergempar DUN yang dipanggil Sivakumar tidak sah dan tidak boleh diadakan kerana tidak mendapat perkenan Sultan Perak berdasarkan Perintah Tetap DUN Perak serta Undang-undang Tubuh Kerajaan Perak.

  Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tronoh dari DAP itu, juga memberi amaran bahawa mana-mana pihak termasuk Ketua Polis Perak, Datuk Zulkifli Abdullah, boleh dipenjara sehingga tujuh tahun jika cuba menghalang sidang tergempar DUN itu.

 • Sivakumar berkata, Zulkifli sepatutnya peka dengan Seksyen 124 Kanun Keseksaan yang menyatakan perbuatan menghalang sidang DUN adalah satu kesalahan.

  Amaran itu dibuat berikutan kenyataan Zulkifli petang semalam yang mengingatkan orang ramai supaya tidak berkumpul di hadapan Bangunan Perak Darul Ridzuan kerana sidang tergempar DUN itu tidak sah seperti dimaklumkan Abdullah.

  "Pihak lawan sekarang menggunakan taktik kotor untuk menghalang DUN daripada bersidang seperti menutup DUN dan menghalang Adun daripada memasuki premis," kata Sivakumar pada sidang akhbar yang turut dihadiri Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham.

  Di JAKARTA, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mempersoalkan tindakan Sivakumar memanggil sidang tergempar DUN tanpa terlebih dulu menunggu keputusan mahkamah berhubung saman Mohamad Nizar yang mencabar pelantikan Datuk Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar.
 • "Saya tidak faham mengapa beliau sanggup melakukan sesuatu yang menimbulkan kontroversi. Ketika ini, banyak masalah lain yang perlu dihadapi. Beliau perlu tunggu hingga mahkamah membuat keputusan... itu adalah perkara terbaik untuk dilaksanakan," katanya.

  Perdana Menteri berkata, Sivakumar juga perlu bersabar dan bukan menggantung Zambry serta enam Ahli Exconya yang pelantikan mereka mendapat perkenan Sultan Azlan Shah.

  Mengenai kemungkinan konflik di Perak selesai jika pilihan raya negeri diadakan, beliau berkata ia tidak perlu kerana perkara itu sudah diputuskan oleh Sultan Perak.

 • Read More...

  Sidang tergempar DUN di bawah pokok

  Malaysiakini

  Mar 3, 09 9:00am

  Dalam sidang tergempar yang diadakan di bawah pokok di kawasan letak kereta berhampiran bangunan sekretariat kerajaan negeri di Ipoh, wakil rakyat Pakatan meluluskan usul menyokong Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin sebagai menteri besar serta meluluskan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak.

  Sementara itu, Pesuruhjaya Kehakiman di Mahkamah Tinggi Ipoh, Ridwan Ibrahim memberitahu peguam Speaker DUN V Sivakumar bahawa mereka tidak boleh mewakilinya dan sepatutnya diwakili oleh penasihat undang-undang negeri.

  Di bawah rentetan peristiwa yang berlaku hari ini:

  11.20am Barisan peguam Datuk Dr Zambry Abdul Kadir mengadakan sidang media di Mahkamah Tinggi Ipoh.

  Mereka memaklumkan satu permohonan injunksi difailkan jam 8.30 pagi tadi bagi menghalang sebarang persidangan DUN yang tidak sah seperti dirancang Pakatan Rakyat.

  Permohonan itu akan didengar jam 2.30 petang ini. Peguam-peguam itu berkata, Speaker harus diwakili oleh penasihat undang-undang negeri Perak.

  perak state govt crisis suk building rain tree assembly 030309 0210.57am: Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin juga menggesa rakyat supaya bertenang dan mematuhi undang-undang.

  Beliau meminta mereka tidak mengikut tindak tanduk golongan yang didakwanya menghalangnya dan wakil rakyat Pakatan yang lain daripada memasuki DUN awal pagi ini.

  10.53am: Pengerusi DAP Perak dan exco kanan, Datuk Ngeh Koo Ham juga berkata Speaker akan mengambil tindakan menghina dewan terhadap polis dan setiausaha kerajaan negeri.

  10.50am: Ngeh berkata, hari ini adalah hari yang paling sedih dan menuju ke arah sebuah negara polis.

  10.49am Nizar berkata beliau akan cuba untuk menghadap Sultan Perak untuk memaklumkan kepada baginda mengenai keputusan sidang tergempar DUN Perak pagi ini.

  Katanya, sidang tersebut diadakan mengikut peraturan.

  perak state govt crisis suk building rain tree assembly 030309 0110.46am Nizar memberitahu sidang akhbar bahawa sidang tergempar diadakan di bawah pokok kerana wujud keperluan berbuat demikian setelah mereka dihalang memasuki DUN dan pihaknya telah memenuhi tanggungjawab mereka berdasarkan notis yang dikeluarkan oleh Speaker.

  10.35am Di Mahkamah Tinggi Ipoh, Tommy Thomas, peguam yang mewakil Speaker memberitahu sidang akhbar bahawa hakim telah memutuskan bahawa peguam persendirian tidak boleh mewakili Sivakumar.

  perak state govt crisis 030309 tommy thomasBerikutan itu, Thomas dan peguam lain telah menarik diri daripada mewakili Speaker. Peguam itu berkata, beliau menunggu arahan daripada Sivakumar mengenai tindakan selanjutnya.

  10.30am Sidang tergempar DUN ditangguhkan. Speaker akan mengadakan sidang media di ibu pejabat DAP sebentar lagi.

  10.25am Usul kedua - membubarkan DUN - diluluskan dengan sebulat suara.

  10.23am Usul pertama yang dibentangkan sebentar tadi - menyatakan undi percaya kepada menteri besar Pakatan Rakyat, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin - diluluskan dengan sebulat suara.

  perak state govt crisis state adun assemble under the rain tree 03030910.18am Speaker DUN memulakan bicara dengan meminta semua yang memerhatikan perjalanan sidang itu diam sebagai tanda hormat.

  10.15am Sidang tergempar DUN diadakan di tempat letak kenderaan diadakan juga dekat Bangunan Perak Darul Ridzuan setelah bangunan tersebut - yang menempatkan dewan itu - ditutup.

  Ia diadakan di bawah sepohon pokok, dan semua 27 wakil rakyat Pakatan termasuk Nizar hadir dengan dipengerusikan oleh Speaker yang berpakaian rasmi.

  Tiada kerusi untuk semua 28 ahli DUN tersebut. Sidang bersejarah DUN dibuka dengan bacaan doa, sambil diperhatikan kira-kira 300 penyokong.

  perak state govt crisis suk building rain tree assembly 030309 0410.01am Nizar dan para wakil rakyat Pakatan - yang asalnya berdegil ingin meneruskan sidang tergempar seperti dirancang Jumaat lepas - meninggalkan pintu masuk Bangunan Perak Darul Ridzuan.

  Mereka bergerak ke tempat letak kereta, kira-kira 50 meter dari pintu masuk tersebut, untuk mesyuarat ringkas. Speaker DUN V Sivakumar turut kelihatan.

  Kumpulan kira-kira 200 penyokong Pakatan tidak berganjak.

  9.45am Ketua polis daerah Ipoh, Azisman Alias enggan berunding dengan kumpulan wakil-wakil rakyat Pakatan, dengan menyatakan tiada sesiapa dibenarkan masuk.

  bm version perak state assembly building 030209Polis mengundurkan wakil-wakil rakyat dari pintu masuk utama Bangunan Perak Darul Ridzuan, yang menempatkan DUN. Suasana kelam-kabut.

  Lebih kurang 200 orang, kebanyakannya penyokong Pakatan, berkumpul.

  9.35am Sekumpulan 30 orang cuba menghalang laluan menteri besar Pakatan Rakyat, Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin dan rombongan wakil rakyatnya ke pintu masuk utama.

  Tiada campur tangan polis dan Nizar bersama rombongannya melepasi sekatan tersebut.

  9.30am Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin dan wakil-wakil rakyat Pakatan tiba di luar Bangunan Perak Darul Ridzuan.

  9.21am Polis dan sebuah trak FRU menutup pintu utama bangunan sekretariat kerajaan negeri. Wakil rakyat Pakatan dijangka cuba masuk ke dalam bangunan untuk ke DUN melalui pintu tersebut.

  9.20am Orang ramai daripada pelbagai kaum yang berhimpun di bangunan sekretariat semakin bertambah dan kini mencecah 100 orang.

  9.15am Wakil-wakil rakyat Pakatan, yang sebelum ini berhimpun di sebuah hotel berhampiran, kini dalam perjalanan ke bangunan sekretariat.

  perak state govt crisis 030309 lawyers9.10am Peguam kedua-dua belah pihak berada di bangunan mahkamah.

  9.00am Kira-kira 40 anggota FRU ditempatkan di pintu belakang bangunan sekretariat. Ada antara anggota tersebut bersenjatakan rifel dan pelancar gas pemedih mata.

  8.50am Kira-kira 50 orang berhimpun di pintu belakang bangunan sekretariat kerajaan negeri Perak. Tiada sebarang tanda akan berlaku kejadian tidak diingini.

  8.30am Polis mengadakan sekatan jalanraya sejak semalam di sepanjang jalan utama menuju ke bangunan sekretariat kerajaan negeri Perak. Kenderaan tidak dibenarkan melaluinya.

  Lebih 100 anggota polis berkawal di bangunan sekretariat kerajaan negeri. Ramai wartawan berkumpul di situ untuk membuat liputan.

  8.15am Pintu utama bangunan sekretariat kerajaan negeri Perak di Ipoh ditutup, dan tiada sesiapapun di benarkan masuk ke bangunan itu.

  zambry file suit 020309 fruRamai anggota polis diletakkan berkawal di bangunan berkenaan.

  Polis juga menutup jalan belakang ke bangunan berkenaan. Trak-trak Unit Simpanan Persekutuan (FRU) dan trak meriam air kelihatan di situ.

  Semalam, Ketua Polis Perak, Datuk Zulkeflil Abdullah memberi amaran kepada orang ramai supaya tidak berhimpun di bangunan tersebut.

  Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pakatan Rakyat merancang berhimpun di pintu masuk bangunan sekretariat kerajaan negeri menjelang jam 10 pagi sebelum masuk ke DUN yang terletak di tingkat dua bangunan tersebut untuk mengadakan sidang tergempar.

  Sementara itu, saman Menteri Besar, Datuk Dr Zambry Abdul Kadir yang difailkan terhadap Speaker semalam dijangka didengar jam 9 pagi ini di Mahkamah Tinggi Ipoh.

  Read More...

  Speaker Perak sengaja ambil tindakan kontroversi - Abdullah

  Mstar Online

  JAKARTA: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumar sengaja memilih mengambil tindakan yang kontroversi dalam perkembangan muktahir berkaitan persidangan DUN Perak.

  Perdana Menteri berkata, beliau tidak faham kenapa Sivakumar tidak dapat bersabar sehingga mahkamah membuat keputusan berhubung perkara itu.

  "Saya tidak faham kenapa seseorang mengambil keputusan berbuat sesuatu yang menimbulkan kontroversi.

  "Beliau (Sivakumar) sepatutnya tunggu sehingga mahkamah membuat keputusan mengenai perkara ini. Itulah perkara terbaik yang perlu dilakukan. Bersabar dulu," katanya pada sidang akhbar dengan wartawan Malaysia di sini semalam.

  Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan Menteri Besar Perak Datuk Dr Zambry Abdul Kadir dan enam Exco kerajaan negeri hari ini yang memfailkan permohonan supaya Mahkamah Tinggi Ipoh mengisytiharkan keputusan Sivakumar yang menggantung dan melarang mereka menghadiri persidangan DUN sebagai terbatal dan tidak sah.

  Perdana Menteri berkata, tindakan Sivakumar memanggil persidangan tergempar DUN Perak esok dan menggantung Menteri Besar dan enam Exco berkenaan yang dilantik secara sah oleh Sultan Perak, daripada menghadiri sidang DUN adalah salah.

  Sementara itu mengenai langkah kerajaan untuk membatalkan kenaikan kadar tol di lima lebuh raya yang kini dijadikan isu dan dituduh sebagai 'flip flop' oleh pembangkang, Perdana Menteri berkata apabila kadar tol tetap dinaikkan, pembangkang juga yang membuat bising.

  "Sekarang pembangkang tak ada peluang untuk membuat bising, mereka kata flip flop lah," katanya, yang menegaskan bahawa kerajaan membuat sesuatu keputusan berdasarkan perubahan keadaan dan kalau keputusan itu dilihat tidak wajar, bukanlah hal yang tidak baik jika kerajaan membuat keputusan yang lain.

  Beliau menjelaskan bahawa semasa analisis dibuat dan dipertimbangkan untuk menaikkan kadar tol itu, situasi ekonomi tidaklah seburuk seperti sekarang dan pada masa itu juga tidak difikirkan untuk mengeluarkan satu lagi pakej rangsangan ekonomi.

  "Pakej rangsangan yang lagi satu itu belum lagi dibuat. Jadi dalam situasi seperti ini dan adanya pakej rangsangan yang dikeluarkan dengan niat hendak membantu rakyat, maka tentulah dilihat keputusan menaikkan tol itu nampak macam tak kena gayalah, tak cocok dengan semangat nak membantu rakyat yang susah," katanya.

  Beliau berkata, jika kerajaan berbuat sesuatu keputusan yang tidak cocok, salah dan tidak elok, kerajaan boleh mengubahnya untuk kebaikan rakyat.

  "Jika kami (kerajaan) perlu lakukannya, kami akan lakukannya, jika kami tidak perlu lakukannya, kami tidak akan lakukannya," tegasnya. BERNAMA

  Read More...

  DUN Perak ditutup, elak sidang tergempar

  Malaysiakini

  Mar 2, 09 12:27pm

  Dalam tindakan mengejut - dipercayai untuk menggagalkan sidang tergempar Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dirancang esok - kompleks pentadbiran negeri yang menempatkan dewan itu akan ditutup esok.

  Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh bahagian khidmat pengurusan, pintu utama Bangunan Perak Darul Ridzuan di Jalan Bukit Gantang Wahab akan ditutup.

  perak state assembly building closed on 3rd march 2009 notice 020309Kakitangan yang menetapkan temujanji di bangunan tersebut esok diarah membatalkannya.

  Notis tanpa tandatangan itu dari pejabat Setiausaha Kerajaan (SUK) menggunakan logo rasmi kerajaan negeri.

  Manakala ketua polis negeri memberi amaran kepada orang ramai agar tidak berkumpul di kawasan bangunan tersebut.

  Menurut Bernama, Datuk Zulkefli Abdullah berkata pentadbiran bangunan itu telah memaklumkan kepada polis yang sidang DUN tidak akan berlangung esok dan bangunan tersebut hanya membenarkan pekerja- pekerja pejabat SUK dan orang-orang yang mendapat kelulusan sahaja.

  "Mengikut kenyataan Setiausaha Dewan Negeri yang diterima hari ini, sidang tergempar dewan negeri yang diadakan esok tidak sah kerana tidak mendapat perkenan Sultan Perak," beliau dipetik berkata.

  Malaysiakini difahamkan beberapa trak polis pencegah rusuhan telah ditempatkan berdekatan bangunan tersebut dan sekatan polis diadakan di jalan menuju kompleks pentadbiran tersebut.

  Sementara itu, sebagai reaksi segera terhadap keputusan menutup pintu utama Bangunan Perak Darul Ridzuan, bekas exco kanan Perak, Datuk Ngeh Koo Ham berkata semua 28 wakil rakyat Pakatan Rakyat termasuk Speaker akan ke bangunan tersebut esok.

  Terdahulu, seorang exco kerajaan BN Perak ingin Speaker DUN V Sivakumar dihadapkan kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan dewan itu berhubung dakwaan salah laku.

  Notis yang mengandungi laporan salah guna kuasa oleh Speaker, menghina DUN serta tidak taat setia kepada titah Sultan Perak itu diserahkan kepada setiausaha Speaker, A Basu di pejabatnya di Bangunan Perak Darul Ridzuan pada 11 pagi.

  perak state assembly perak darul ridzuan administrative building 020309Mohd Zahir Abdul Khalid berkata notis itu juga berkaitan tindakan Speaker menggantung dan melarang Menteri Besar Perak Datuk Dr Zambry Abdul Kadir dan enam exco kerajaan negeri menghadiri persidangan DUN, lapor Bernama.

  Tindakan ini dipercayai sebagai reaksi balas terhadap usaha Speaker memanggil sidang tergempar DUN jam 10 pagi esok bagi membahaskan usul-usul undi percaya terhadap Datuk Seri Mohamad Nizar Jamamaluddin, yang ditumbangkan oleh BN, dan membubarkan dewan.

  Sementara itu, menteri besar dan barisan exconya menfailkan permohonan di mahkamah bagi membatalkan keputusan Speaker menggantung mereka daripada menghadiri sidang DUN.

  Permohonan ini akan didengar di Mahkamah Tinggi Ipoh jam 9 pagi esok.

  Ketiga-tiga wakil rakyat bebas yang menyokong kerajaan BN negeri - Mohd Osman Jailu (Changkat Jering), Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang) dan Hee Yit Foong (Jelapang) - pula menfailkan permohonan untuk membatalkan surat peletakan jawatan sebagai anggota DUN.

  Baca laporan penuh I
  Baca laporan penuh II

  Read More...

  Carian dalam Tau Takpe

  masukkan je apa-apa yg nak dicari

  Tau takpe

  Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

  - OrangKita (OK) -

  Video mesti tengok!!!

  | Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |