+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Friday, December 19, 2008

Kesan buruk IJN diswastakan

Harakahdaily

Kamaruzaman Mohamad
Fri | Dec 19, 08 | 5:43:05 pm MYT

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan melihat bahawa cadangan pengambilalihan Institut Jantung Negara (IJN) oleh Sime Darby Berhad semalam memulai gerak langkah Kerajaan BN yang ingin melepaskan tanggungjawab sosialnya dan industri kesihatan negara.

Isu penswastaan institusi kesihatan awam sudah lama kedengaran, namun cadangan yang dikemukakan Sime Darby Berhad semalam benar-benar mengejutkan rakyat kerana ianya disambut dengan begitu santai oleh Timbalan Perdana Menteri, Najib Razak yang dengan mudah bersetuju pada pengambilalihan itu.

EPU sudah luluskan

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dato' Seri Ahmad Zubir Murshid mengakui bahawa mereka telah menerima surat kelulusan dari EPU semalam selepas mengemukakan cadangan bagi mengambil alih 51 peratus kepentingan Kerajaan dalam IJN.

Ini bermakna Sime Darby Berhad bakal menjadi pemilik majoriti bagi saham IJN di mana kepentingan Kerajaan melalui Kementerian Kesihatan akan berkurangan kepada 49 peratus sahaja. Ini sekaligus memperjelaskan pada rakyat bahawa IJN akan bertukar tangan dan fungsi, dari Institusi milik kerajaan kepada institusi swasta.

Sama ada pengurusannya akan dirombak atau tidak, itu adalah persoalan kedua. Apa yang paling merisaukan rakyat adalah kadar bayaran perkhidmatan serta obligasi rakyat yang menjadi pelanggan dan pemilik bersama IJN.

Mereka buat keuntungan

Semua orang tahu bahawa Sime Darby Berhad adalah syarikat milik kerajaan (GLC), walau bagaimanapun fungsinya tidak sama dengan organisasi kerajaan lainnya kerana ia adalah organisasi yang membuat keuntungan.

Pada masa ini, melalui Bahagian Penjagaan Kesihatan Kumpulan Sime, mereka telah mewujudkan Pusat Perubatan Pakar Subang Jaya (SJMC), dimana semua orang tahu bahawa kadar bayaran perkhidmatannya begitu tinggi.

Pastinya dalam membuat kebajikan Sime Darby Berhad tidak akan melepaskan peluang untuk menikmati keuntungan yang bakal dicipta melalui pengambil alihan itu.

Jaminan untuk mengekalkan khidmat sosial perubatan jantung kepada golongan miskin memang ada dinyatakan dalam prasyarat pengambilalihan yang dibenarkan oleh EPU itu, namun adakah ia benar-benar memberikan ruang yang seimbang antara pesakit yang tidak bekemampuan dengan yang berkemampuan.

Dikhuatiri, perkhidmatannya nanti akan tertumpu pada mereka yang berada, manakala kuota pesakit yang kurang berkemampuan akan diwujudkan dan jumlahnya mungkin kurang dari sekarang.

Ini sekali gus akan memberikan satu tekanan pada rakyat untuk mencari perkhidmatan perubatan jantung alternatif yang lebih murah. Tetapi pada masa itu, mereka sudah tiada tempat untuk dirujuk kerana IJN yang menjadi satu-satunya pusat perubatan jantung negara sudah diswastakan.

Kepentingan 51 peratus saham IJN sudah memberikan Sime Darby Berhad cukup berkuasa untuk menentukan dasar dan hala tuju IJN dimasa akan datang.

Sime mampu, tapi punya agenda tersembunyi

Presiden Sime Darby Berhad turut mengakui bahawa mereka mampu untuk membina pusat perubatan jantung yang baru, walaubagaimana pun beliau risau yang ianya agak sukar kerana memerlukan tempoh yang lama untuk membina reputasi.

Pengakuan ini jelas menunjukan bahawa Sime Darby Berhad mempunyai hasrat yang lebih jauh dalam mengambil peluang bagi mendapatkan profit yang tinggi melalui reputasi dan jenama IJN yang sudah begitu terkenal dalam dunia perubatan sekarang.

Oleh itu, niat Sime Darby Berhad kini menjadi persoalan, kerana mereka sudah memperjelaskan matlamat utamanya untuk menguasai perniagaan perubatan melalui jalan pintas dengan memiliki IJN.

Seandainya Sime Darby Berhad benar-benar ikhlas untuk memberikan khidmat sosialnya, mereka seharusnya mewujudkan sebuah hospital baru dimana pada masa ini negara masih kekurangan fasiliti dan tenaga pakar dalam bidang perubatan jantung serta sektor kesihatan yang lain.

Usaha menubuhkan hospital baru bukanlah suatu bebanan kerana penubuhan yang berasaskan khidmat sosial tidak memerlukan kuasa penjenamaan yang besar untuk bergerak maju ke hadapan.

Kerajaan hanya perlu memberikan kelulusan ruang tanah dan juga sedikit bantuan bagi fasiliti pembangunan untuk menyokong usaha mereka.

Menguasai IJN hanya menyempitkan peluang bagi menambahkan perkhidmatan perubatan dalam negara kerana kadarnya perkhidmatannya statik dalam lingkungan agensi IJN sahaja.

Maka sewajarnya Sime Darby Berhad membina sebuah pusat perubatan baru yang mempunyai fungsi sama dengan IJN bagi memperbanyakkan lagi fasiliti yang sedia ada tanpa menganggu IJN.

Tawaran EPU harus ditarik balik

Oleh itu pihak Kerajaan melalui EPU wajar menarik semula tawaran kelulusan yang diberikan semalam dan membatalkan cadangan pengambilalihan kepentingan Kementerian Kesihatan sebanyak 51 peratus dalam IJN.

Langkah ini lebih strategik dalam mendorong penyertaan syarikat swasta lainnya bagi membuka pusat perubatan baru dan bukannya bergantung pada institusi dan aset sedia ada milik kerajaan yang juga milik rakyat umumnya.

Pemuda Wilayah memandang serius akan perkara ini dan tidak teragak-agak untuk menghantar memorandum bantahan atau demontrasi jika ianya diteruskan.

Pemuda Wilayah juga menyeru agar rakyat bangkit membuat bantahan terbuka kerana ini merupakan satu permulaan. Jika anda berdiam, esok Kerajaan BN akan menjual pula Hospital dan Klinik-klinik Kerajaan yang sedia ada. Kita tidak boleh membiarkan institusi kesihatan negara diswastakan dan Kerajaan BN tidak boleh lepas tangan begitu sahaja.

* Kamaruzaman Mohamad ialah Ketua Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan _

Read More...

Pembangunan ‘Mee Segera’ dan Bantuan ‘kilat pilihanraya’ Mula Mencurah

Buletin Online

Ditulis oleh SM Noor & Wan Kay
Friday, 19 December 2008

http://buletinonline.net/images/berita15/meesegera1.jpg
Kuala Terengganu – Barisan Nasional (BN) mengekalkan strateginya menjelang pilihanraya kecil parlimen Kuala Terengganu dengan mula mencurahkan projek-projek pembangunan ‘mee segera’.

Bermula semalam 18 Disember, beberapa jalan utama di Bandar Kuala Terengganu mula dibanjiri jentera-jentera berat pembina jalan raya dan kerja-kerja menurap semula dilakukan dengan segera.

Tinjauan Buletinonline di jalan Sultan Mohamad Gong Kapas mendapati sehingga jam 2.00 pagi ini (19 Disember) taktor ‘Roadcare’ dan jentera penurap jalan ‘UEM- Road builder’ masih sibuk menurap jalan tersebut.

http://buletinonline.net/images/berita15/meesegera2.jpgAmalan ‘membeli undi’ dengan pembangunan ‘mee segera’ adalah strategi yang paling kerap digunakan oleh BN diwaktu yang lalu.

Kali terakhir BN telah menggerakkan pembangunan ‘mee segera’ terus menerus selama 24 jam sehari dan menurap semua jalan di seluruh Ijok sebelum pilihanraya kecil DUN tersebut tahun lalu.

Bagaimana pun strategi ‘menggula-gula’kan rakyat dengan pembangunan ‘mee segera’ tidak dilaksanakan semasa pilihanraya kecil Permatang Pauh.

Sementara itu, Ketua Penerangan UMNO Muhammad Mohd Taib (Mad Taib) akan turun ke Kuala Terengganu sekali lagi, hari ini untuk berkempen.

Kempen Mad Taib berselindung mempergunakan agensi kerajaan RISDA diberi nama Lawatan Kerja Menteri Penbangunan Luar Bandar dan Wilayah.

Selepas merasmikan satu acara kecil ‘Kursus Kefahaman Koperasi Pekebun Kecil RISDA (yang mungkin sengaja diada-adakan) beliau akan bertemu dengan jentera pilihanraya UMNO di hotel Primula.

Selepas itu, beliau akan mula akan ‘membeli undi’ dengan menyampaikan sumbangan pakaian untuk kanak-kanak di Dewan Wisma Darul Iman.

Dalam perkembangan yang sama kira-kira 8,000 penduduk Tionghua di Terengganu akan menerima 'duit raya kilat pilihanraya' sempena sambutan Tahun Baru Cina tahun depan.

Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Toh Chin Yow mengumumkan demikian, walaupun Tahun Baru Cina masih jauh.

Beliau berkata kerajaan sudah meluluskan peruntukan kira-kira RM25 juta untuk tujuan tersebut menurut laporan akhbar Utusan Malaysia.

Beliau yang juga Pengerusi MCA Terengganu memberitahu, mereka yang terdiri daripada golongan berpendapatan kurang daripada RM1,500 sebulan, warga emas berusia 65 tahun ke atas, orang kurang upaya (OKU) dan ibu tunggal serta duda layak memohon.

Read More...

Perunding IJN Sangkal Dakwaan Cadangan Penswastaan Berikutan Tuntutan Mereka

Bernama

KUALA LUMPUR, 19 Dis (Bernama)
-- Perunding perubatan Institut Jantung Negara (IJN) hari ini menyangkal persepsi bahawa cadangan penswastaan institut itu adalah sebagai reaksi atas tuntutan kakitangan perubatannya untuk mendapat upah yang tinggi.

Dalam satu kenyataan yang ditandatangani 34 perunding perubatan IJN, mereka mahu persepsi negatif itu diletakkan dalam konteks yang betul.

Mereka membantah kerana mereka bukan berada dalam kedudukan untuk menetapkan keputusan hasil cadangan penswastaan daripada Sime Darby kepada pemegang saham IJN.

"Bagaimanapun, persepsi bahawa cadangan penswastaan itu sebagai reaksi daripada tuntutan untuk upah yang tinggi oleh kakitangan perubatannya adalah satu salah faham yang mesti diperbetulkan sewajarnya bagi melindungi dan memelihara kepercayaan yang diletakkan oleh pesakit ke atas kami," kata mereka.

Menurut satu laporan, Sime Darby telah membuat cadangan kepada kerajaan untuk membeli kepentingan IJN Holdings Sdn Bhd, pengendali institut jantung negara.

Pada masa ini, IJN merupakan pusat perubatan jantung terkemuka di rantau ini dan dimiliki 99.99 peratus oleh Kementerian Kewangan.

Bagaimanapun, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan bahawa urusan itu ditangguhkan sehingga satu kajian mendalam dijalankan oleh kementerian berkaitan.

Para perunding itu berkata gaji mereka adalah berdasarkan struktur gaji yang berbeza daripada Kementerian Kesihatan dan walaupun ia tidak sama dengan pusat swasta, kajian semula skil gaji mereka dibuat dari semasa ke semasa bergantung kepada kelulusan Kementerian Kewangan.

Mereka berkata hanya tujuh daripada 35 perunding telah meninggalkan IJN untuk bekerja sama ada di pusat swasta di dalam atau di seberang laut dalam tempoh tujuh tahun IJN beroperasi.

"Seperti mana-mana organisasi yang sama saiz dengan kami, sudah pasti ada yang akan meninggalkan organisasi pada sebilangan masa dalam usaha meneruskan laluan kerjaya yang berbeza," kata mereka.

Mereka berkata jumlah perunding yang meninggalkan IJN cuma tiga peratus sahaja dan mereka secara konsisten memperkenal bakat baru tempatan bagi mengisi kekosongan yang ada.

Pada masa ini, 75 peratus daripada perunding IJN telah memegang jawatan mereka lebih daripada 10 tahun.

"Sebagai bukti daripada kadar bilangan perunding yang meninggalkan IJN dan berkhidmat lama di institusi ini, ia adalah logik untuk meneka bahawa pada keseluruhannya kami amat gembira dengan skim yang ada sekarang dan membuktikannya dengan kekal di IJN.

Ramai daripada kami telah berkhidmat lebih daripada 10 tahun, tidak termasuk masa yang dihabiskan dengan hospital Kementerian Kesihatan sebelum IJN ditubuhkan," kata mereka.

-- BERNAMA

Read More...

Minyak di bawah AS$40 setong

Utusan Online

SINGAPURA 18 Dis. - Harga minyak mentah dunia didagangkan di bawah paras AS$40 (RM138) setong hari ini kepada paras terendah sejak empat tahun, walaupun pengumuman Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum (OPEC) mengurangkan pengeluaran.

Pada dagangan tengah hari, kontrak utama New York minyak berkualiti tinggi Light Sweet untuk penghantaran Januari jatuh AS$0.41 (RM1.41) kepada AS$39.65 (RM136.79) setong.

Kontrak itu ditutup pada paras AS$40. 06 (RM138.20) setong, semalam di New York Mercantile Exchange, penurunan sebanyak AS$3.54 (RM12.21).

Minyak mentah Brent North Sea untuk penghantaran Februari jatuh AS$0.38 (RM1.31) kepada AS$45.15 (RM155.76) selepas jatuh AS$1.12 (RM3.86) untuk ditutup pada paras AS$45.53 (RM157.07) semalam.

OPEC yang mengeluarkan 40 peratus minyak mentah dunia telah meluluskan cadangan pengurangan sehingga 2.2 juta tong sehari, tujuh peratus daripada kuota pengeluarannya.

Menteri-menteri 13 ahli pertubuhan itu bermesyuarat di Oran, Algeria, bersetuju mengurangkan pengeluaran dalam usaha untuk meningkatkan harga pasaran, yang telah jatuh daripada paras tertinggi melebihi AS$147 (RM507.15) Julai lalu, ekoran permintaan menurun kerana kelembapan ekonomi global.

Ia merupakan kali ketiga dalam tempoh tiga bulan, OPEC telah mengurangkan pengeluaran dan merupakan pengurangan terbesar sejak pertubuhan itu memperkenalkan kuota pengeluaran pada 1982.

Sebelum pengurangan terbaru ini, sasaran pengeluaran harian OPEC adalah 27.3 juta tong, tetapi penganalisis berkata, pertubuhan itu telah mengeluarkan lebih daripada kuota kerana sesetengah ahli ingin meningkatkan pendapatan.

Penganalisis mempersoalkan sama ada perkembangan terbaru ini akan mencukupi berbanding penurunan mendadak permintaan dengan negara-negara industri utama seperti Amerika Syarikat (AS), Jerman dan Jepun yang berhadapan dengan kemelesetan ekonomi.

Sementara negara-negara lain seperti China mengalami kelembapan pertumbuhan mendadak.

Harga minyak jatuh, walaupun dolar mencatatkan rekod kejatuhan, sehari selepas Rizab Persekutuan AS mengurangkan kadar asas pinjamannya kepada kosong peratus.

Kelemahan dolar mengakibatkan harga minyak mentah jatuh kerana pembeli menggunakan mata wang yang murah. - AFP

Read More...

I-Dance: PAS OK jika tidak disertai umat Islam

Mstar Online

ANGGOTA PAS dan pertubuhan bukan kerajaan mengadakan demostrasi secara aman berhubung penganjuran tarian I-Dance di pekarangan Masjid Jamek Kampung Rawa, Sungai Pinang hari ini. - foto The Star oleh GOH GAIK LEE

PULAU PINANG: Dewan Pemuda Pas Pulau Pinang tidak membantah kerajaan negeri untuk meneruskan tarian jalanan I-Dance di sini esok dengan syarat ia tidak membabitkan penyertaan umat Islam. Bagaimanapun menurut Ketuanya, Mohamed Hafiz Mohd Nordin, pihaknya masih berpendirian bahawa pertandingan itu harus dibatalkan.

Kata beliau, tarian jalanan itu boleh membawa kesan negatif kepada golongan muda.

"Jika kerajaan negeri ingin meneruskan tarian jalanan itu, maka kami tidak mempunyai pilihan selain mengadakan protes jalanan... ini baru adil untuk kerajaan dan umat Islam di negeri ini.

"Kita tidak menghalang kerajaan negeri untuk menganjurkannya tetapi syaratnya jangan libatkan remaja Islam.

"Kalau nak buat untuk bangsa dan agama lain, silakan," kata beliau kepada pemberita selepas mengadakan demonstrasi membantah penganjuran tarian itu di sini.

Kata beliau, pihaknya bukan sengaja mengadakan demonstrasi membantah tarian tersebut.

"Kami telah melayari laman-laman web berkaitan dengan I-Dance dan mendapati ada elemen-elemen yang boleh menyebabkan masalah sosial di kalangan golongan muda," katanya.

Demonstrasi kali kedua itu disertai lebih 400 orang sejurus selepas solat Jumaat di luar pekarangan Masjid Kampung Rawa di sini.

Jumaat lepas, lebih 200 anggota Pemuda PAS Pulau Pinang mengadakan demonstrasi di pekarangan Masjid Permatang Janggus dekat sini dengan membawa pelbagai sepanduk mengkritik kepimpinan kerajaan negeri yang menyokong penganjuran pertandingan itu walaupun ia mendapat bantahan banyak pihak.

Mohamed Hafiz berkata, penganjur mesti menutup penyertaan dan tidak sesekali melibatkan remaja Islam dalam penganjuran tarian itu.

Pusingan awal pertandingan itu akan diadakan di New World Park esok manakala pusingan akhir di Queensbay Mall pada 27 Disember.

Read More...

Norman, Abby sah bercerai

Berita Harian

Oleh Suhana Roslan
bhnews@bharian.com.my


ABBY dan Norman ketika hadir di Mahkamah Syariah Gombak Timur, semalam

Prosiding terhenti 40 minit apabila pelakon lelaki terlalu sedih

KUALA LUMPUR: Pelakon, Norman Hakim sebak dan menitiskan air mata di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur di sini semalam ketika dinasihatkan hakim supaya melafazkan cerai terhadap isterinya, Abby Abadi.

Emosinya itu menyebabkan Hakim Syarie Wan Mahyuddin Wan Muhammad menangguhkan prosiding selama 40 minit untuk memberi peluang kepada pelakon itu menenangkan diri.

Namun, Norman atau nama sebenarnya Mohamed Norhakim Zaidon, 32, masih sebak dan mengesat air mata menggunakan sapu tangan ketika berada di tempat awam dan selepas 20 minit beliau kembali tenang.

Abby atau nama sebenarnya Arbaeyah Abdul Manan, 31, yang duduk di barisan belakang tempat awam kelihatan tenang.

Apabila prosiding bersambung jam 11.15 pagi, Norman secara tenang melafazkan: "Bahawa saya Mohamed Norhakim Zaidon menceraikan isteri saya Arbaeyah Abdul Manan dengan talak satu."

Perceraian mereka menerusi perintah mahkamah itu adalah talak kedua iaitu talak rajie mengikut Seksyen 47 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Selangor 2003.

Pasangan itu bernikah pada 8 Januari 2002 dan bercerai kali pertama dengan talak satu pada 5 Mei 2006 dan disahkan bercerai di mahkamah sama pada 10 Mei 2006 sebelum rujuk semula keesokan harinya.

Mereka dikurniakan tiga cahaya mata, iaitu Mohamed Danish, 5; Marissa Dania, 3; dan Maria Danisha Hakim, 3, bulan.

Norman tiba di mahkamah jam 9 pagi bersama rakannya, manakala Abby ditemani beberapa rakan termasuk Sasha Elite dan suaminya, Salyo.

Abby yang diwakili peguam syarie, Ahmad Nazib Johari memfailkan permohonan cerai pada 5 Disember lalu selepas Norman ditangkap berkhalwat dengan pelakon baru, Memey Suhaiza, di Ukay Perdana 30 Oktober lalu.

Sementara itu, Abby ketika ditemui, berkata beliau akan meneruskan kehidupan seperti biasa demi anak dan perceraian adalah jalan terbaik kerana sudah tiada persefahaman.

"Saya juga tiada halangan jika Norman ingin berjumpa anak. Saya maafkan dia, tapi saya tidak berani janji akan baik dengannya seperti dulu dan urusan tuntutan nafkah anak akan diuruskan sepenuhnya oleh peguam saya," katanya.

Norman pula akur dengan ketentuan takdir serta mengharapkan mereka berdua dapat menjalani kehidupan seperti biasa dan anak-anak akan terus mendapat kasih sayang mereka berdua.

Read More...

Tiada Harga Lantai Bagi Petrol, Cukai Di Peringkat Runcit

Bernama

PUTRAJAYA, 19 Dis (Bernama) -- Kerajaan memutuskan untuk tidak menetapkan paras minimum atau harga lantai bagi harga runcit petrol, sebaliknya akan mengenakan cukai ke atas petrol di peringkat runcit jika harga pasaran komoditi itu berada di paras bawah RM1.90.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Shahrir Abdul Samad berkata dengan itu, orang ramai dapat menikmati kadar penurunan harga minyak jika harga di pasaran dunia menurun sehingga ke mana-mana paras sekalipun dan ia cuma tertakluk kepada kadar cukai yang akan dikenakan kerajaan.

Katanya, perkara itu diputuskan dalam mesyuarat jemaah menteri yang turut membincangkan mengenai mekanisme pengapungan harga minyak secara terurus itu minggu lepas.

"Bagi mekanisme ini, kita telah menentukan bahawa harga siling ditetapkan pada RM2.70 seliter dan subsidi 30 sen masih akan diberikan, hanya jika harga pasaran minyak berada di atas paras RM1.90.

"Jika harga purata minyak mentah dunia dunia berada di bawah paras RM1.90 seliter pula, kita membuat keputusan untuk mengenakan cukai dan kadarnya masih di peringkat perbincangan dan dijangka akan diketahui bulan depan," katanya kepada pemberita semasa mengumumkan kadar Indeks Harga Pengguna (IHP) bagi November di pejabatnya, di sini, Jumaat.

Shahrir berkata, kadar cukai yang akan ditentukan nanti akan memastikan rakyat mempunyai lebihan wang untuk dibelanjakan bagi meningkatkan pembelian dalam negeri dan seterusnya merangsang ekonomi negara.

Katanya, kali terakhir kerajaan menerima pendapatan daripada cukai ke atas petrol di peringkat runcit adalah pada Februari 2006 dan jumlah cukai maksimum yang boleh dikenakan buat masa ini adalah 58 sen seliter.

Shahrir berkata, kaedah menggunakan harga purata dua minggu atau sebulan juga masih diteruskan di bawah mekanisme itu.

Mengenai diesel dan gas petroleum cecair (LPG) Shahrir berkata subsidi masih akan terus diberikan bagi kedua-duanya.

Bagi tahun ini sehingga November, jumlah subsidi bagi petrol, diesel dan LPG adalah RM16.019 bilion dan dijangka mencapai RM20 bilion hujung tahun ini termasuk pemberian rebat, katanya.

Sementara itu, Shahrir berkata kerajaan menjangkakan harga barangan pengguna yang lebih murah bagi suku pertama tahun depan, termasuk bagi barangan import.

Katanya harga bahan mentah bagi barangan tempatan sudah mula menunjukkan penurunan, dan hasil perbincangan antara kementerian dengan pengilang dan pembekal bagi mengurangkan harga juga mula menunjukkan hasil.

Bagi barangan import pula, katanya, kelemahan nilai beberapa matawang yang digunakan untuk urusniaga import turut memberi impak positif kepada negara.

Shahrir berkata, bagi suku tahun pertama tahun depan juga kerajaan akan menumpukan perhatian kepada pertumbuhan ekonomi, kerana masalah inflasi dijangka bukan lagi masalah yang besar.

Mengulas mengenai IHP bagi bulan November, Shahrir berkata ia menepati anggaran kerajaan yang dibuat untuk sepanjang 2008, iaitu 5.5 peratus.

"Dengan pencapaian 5.7 peratus bagi Januari hingga November, bermakna kita sudahpun mencapai 5.5 peratus bagi 2008, dan kalau adanya perubahan bagi Disember yang dijangka akan menurun lagi, ia bermakna bahawa anggaran kita agak tepat," katanya.

Shahrir berkata ia juga menepati unjuran IHP yang dibuat oleh Bank Negara Malaysia iaitu 5.5 peratus hingga 6 peratus.

-- BERNAMA

Read More...

Harga Minyak akan jatuh lagi, tapi BN nak buat harga Lantai

Tranungkite Online

Oleh
hermansamsudeen

Harga minyak dunia dijangka akan turun lagi bagi enam bulan pertama tahun 2009 ekoran dari kelembapan ekonomi dunia. Krisis yang amat dirasai di Amerika kini sudah menular ke Eropah, dan Asia.

China dijangka antara negara terakhir yang bakal menerima kesan ini dimana, kejatuhan ekonomi China dijangka akan menyebabkan ekonomi dunia menjadi lebih buruk.


Proses berkenaan mengambil masa, tetapi jika dilihat pada hari ini, industri pembuatan yang memerlukan Minyak juga sudah mulai menjimatkan daya pengeluaran mereka walaupun harga minyak turun. Ini berlaku kerana produk akhir mereka sudah tidak mendapat tempat dipasaran lantaran persaingan harga yang semakin sengit.

Ini sekaligus akan memberikan impak jangka pendek buat harga minyak yang dijangka akan turun sehingga USD 25 setong sehingga Jun 2009 sebelum naik semula bagi separuh tahun yang berikutnya.

International Energy Agency (IEA) memperkirakan kadar permintaan global sepanjang 2008-2013 lebih rendah sehingga 1,2%. Ini sekaligus mempengaruhi peengeluaran minyak selepas separuh tahun 2009 yang mana syarikat carigali akan menghadkan pengeluaran dan meningkatkan stok simpanan bagi mendesak kenaikkan harga semula, disamping mengurangkan kerugian yang dialami sekarang.

Walaubagaimana pun, kenyataan Shahril Samad Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal-Ehwal Pengguna tentang akan adanya harga lantai bagi harga minyak bertentangan dengan suasana semasa.

Harga minyak akan menjadi statik pada harga yang bakal diumumkan walaupun hakikatnya ia boleh menjadi lebih rendah dari itu dalam tempoh enam bulan akan datang.

Malangnya Kerajaan BN juga enggan mencadangkan harga siling sekiranya harga minyak naik lagi.

Harga lantai akan memberikan keuntungan pada Kerajaan dan syarikat Minyak tetapi harga siling jika diwujudkan akan memberikan kebaikkan buat rakyat.

Win-win
situation tidak wujud kerana hanya rakyat sahaja terpaksa berkorban, sedangkan bila harga minyak naik Kerajaan BN lepas tangan dan membiarkan rakyat berurusniaga dengan pasaran semasa tanpa siling.

Oleh itu, rakyat kena sedar dan desak Kerajaan BN untuk tidak laksanakan dasar harga lantai bagi Minyak. Kalau buat juga, kenalah ada penetapan harga siling juga.

Read More...

Kabinet tangguh swastakan IJN

Malaysiakini

Dec 19, 08 4:16pm

Kabinet telah memutuskan untuk menangguhkan membuat sebarang keputusan berhubung cadangan penswastaan Institut Jantung Negara (IJN) kepada Sime Darby sehingga perbincangan lanjut diadakan berhubung perkara itu.

Perkara itu disahkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini.

Bagaimanapun, katanya, keputusan kabinet itu tiada kena mengenai pilihanraya kecil Parlimen Kuala Terengganu bulan depan.

institut jantung negara ijn 181208IJN, yang ditubuhkan pada 1992 dengan kos sebanyak RM15.5 juta, mempunyai kepakaran dalam rawatan jantung dan memberi manfaat kepada golongan berpendapatan rendah.

Sime Darby dilaporkan telah mengemukakan cadangan kepada kerajaan untuk memperoleh pegangan dalam syarikat yang mengendalikan IJN.

Syarikat perladangan itu Darby dilaporkan mahu membayar harga premium melebihi penilaian hospital biasa sebanyak 16 kali nisbah harga kepada pendapatan (PE) memandangkan IJN merupakan pusat pakar jantung terkenal di rantau ini.

Bagaimanapun beberapa pihak yang tidak bersetuju terhadap cadangan Sime Darby untuk membeli kepentingan dalam IJN, yang dimiliki 99.99 peratus oleh Kementerian Kewangan.

IJN diurus oleh IJN Holdings Sdn Bhd, milik penuh Kementerian Kewangan.

Sementara itu, menurut laporan Bernama, Najib berkata rancangan Sime Darby Bhd untuk mengambil alih 51 peratus ekuiti dalam IJN ditangguhkan hingga kajian mendalam dilakukan oleh kementerian-kementerian yang berkaitan.

Semalam, Sime Darby berkata kerajaan secara dasarnya memberi kelulusan kepada syarikat berkaitan kerajaan itu untuk mengambil alih kepentingan dalam IJN Holdings.

Najib yang juga Menteri Kewangan, berkata pihak yang terlibat dalam kajian itu termasuk Kementerian Kewangan dan Kementerian Kesihatan serta Unit Perancang Ekonomi.

"Sekiranya IJN diserahkan kepada Sime Darby, ia bererti sumbangan kerajaan untuk pembedahan, akan terus dilakukan," kata Najib.

Najib juga berkata kerajaan memberi persetujuan pada dasarnya, tertakluk kepada syarat tanggungjawab sosial IJN yang tidak akan dipinggirkan.

Tambah beliau, kajian itu akan mengambil masa beberapa bulan.

Bagaimanapun, Najib berkata faktor masa tidak penting.

"Apa yang penting ialah keputusan itu akan menguntungkan rakyat dan akan menjadikan IJN pusat jantung bertaraf dunia," katanya.

Read More...

IJN PRIVATISATION


chedet1. I have always been for privatisation. In fact privatisation started during my time. People know all about the Government companies, departments and functions which were privatised. Some were successful, some were not. But I don't think people know about privatisation proposals which had been rejected. I know about them because the proposals were studied carefully before they were rejected. There were reasons of course but there was no necessity to make public the rejections or the reasons.

2. With regard to the Institut Jantung Negara, I must say I have a personal attachment to it. I don't think I need to explain why. The IJN is really the institution that is physically closest to my heart.

3. IJN is a unique institution. It started as a Government department but the Government felt that it was unfair to put the staff on Government pay scheme. So it was corporatised. As a corporate body it has been successful in giving the people good service. It is one institution that has not been subjected to criticisms and vilifications by the press or the public as most other institutions have been. We often hear of its many "firsts" and we are proud of them.

4. The doctors and nurses are very well trained and efficient. During the 50 days I was hospitalised there I never heard them complain about their salary or how they have been treated. They seem to me to be a happy lot. They are not mercenary, thinking only of their pay. I think they love their work; they love to see their patients recover and go back to normal, especially their transplant patients.

5. The service they provide is excellent. People usually complain about their personal grouses to me. But not a single patient, rich or poor that I have met has voiced complaints to me or to the people I know about their bad experience with IJN.

6. Maybe I am biased because I owe my life to IJN. But I think as a corporatised institution the IJN has done extremely well.

7. If it is going to give the same service to civil servants and pensioners the Government will have to pay out the same amount of money after privatisation. How does the Government gain? Besides if the poor are going to be charged the same low fees and charges how does Sime Darby make money? Or will the Government continue to subsidise an ever growing bill for treatment of the poor? If so why is there a need to privatise? How does Sime Darby, a business entity make money when 80 per cent of the patients are poor?

8. Some of the major surgeries performed there are so costly that the IJN lost money on them. Will Sime Darby shoulder these losses?

9. There are far too many questions about this privatisation which need to be answered. Some I think cannot be answered.

10. I seldom oppose privatisation but this is one instant when I feel privatisation is the wrong thing to do.

11. Leave this institution as it is. It is our pride and it is doing a good job as it is.

12. The Barisan Nasional Government is not too popular today. Why do something that may give the opposition another issue to belabour the Government.

Read More...

IJN – No to privatization

Lim Kit Siang

by Dr. Chen Man Hin

When Institut Jantung Negara (IJN) - National Heart Institute - was launched in 1992, the Malaysian government promised that IJN would be a centre to serve all people with heart diseases, irrespective of race and with due care and treatment for the poor.

Assurance was given that heart patients would be treated fairly as in all government-run hospitals and that IJN would not be an exclusive hospital for the rich and well-to-do. People from all walks of life would be allowed to enjoy the facilities in the special heart hospital.

This aspiration of IJT to help poor heart cases is now shattered by the announcement that IJN would be handed to a private company, albeit the largest corporation in the country - Sime Darby.

PRIVATISED HOSPITALS ARE RUN ON A BUSINESS BASIS WITH OBJECTIVE OF EARNING PROFITS - TO MAKE MONEY

It is unlikely that Sime Darby will run IJN as a social and charitable hospital, like a government hospital. Its objective is to earn as much profits as possible. There are too many private hospitals in the country which charge substantially, which only the rich could afford.

With Sime Darby at the controls of IJN, the poor who form the majority of the patients will suffer, and being unable to pay, they will not have access to health care offered by IJN as of today.

The government stands to lose by giving control of IJN away:-

1 IJN is a going concern and successfully managed and bringing great benefits to the people and a sound reputation internationally as a well-organised heart centre.

2. as an institute with excellent facilities and world class medical expertise, it is well placed to lead the battle against the threat of heart disease as the number one killer in the country. This is the sacred duty of IJN. This role cannot be performed by a private hospital whose aim is to make profits.

3. The government must not relinquish its responsibility by giving up the one place where heart patients look confidently for care and treatment, in particular the poor of this country.

Read More...

Biro aduan awam didakwa 'enggan terima rungutan'

Malaysiakini

Abdul Rahim Sabri | Dec 19, 08 11:17am

Biro Pengaduan Awam (BPA) didakwa enggan menerima rungutan penduduk Kampung Baru Plentong Tengah, Johor Bahru walaupun mereka hadir bersama Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) pagi ini.

Menurut penasihat jawatankuasa bertindak kumpulan itu Syed Othman Syed Abdullah, pesuruhjayanya Datuk N Siva Subramaniam sendiri hadir di pejabat biro bawah Jabatan Perdana Menteri itu di Johor Bahru.

Bagaimanapun biro itu tidak bersedia menerima aduan penduduk berhubung perobohan rumah-rumah mereka dan penempatan semula dengan alasan "mereka (BPA) tidak dimaklumkan terlebih dahulu" dan juga "tidak membawa aduan bertulis", kata Syed Othman.

Setelah satu berada sejam di pejabat biro, Siva dan lima wakil Pertubuhan Kebajikan Kampung Baru Plentong Tengah (PKKBPT) meninggalkan tingkat 21 bangunan Komtar tanpa membuat sebarang aduan.

Syed Othman memberitahu Malaysiakini lagi, kelima-lima mereka bagaimanapun tidak menemui sendiri pegawai biro berkenaan dan mereka dimaklumkan tentang keengganan itu daripada Siva.

"Dalam masa satu jam itu, tiada ada apa-apa keputusan melainkan kekecewaan," katanya, yang juga ahli jawatankuasa badan perhubungan PAS Johor.

rela rape 070907 n siva subramaniamMenurutnya, Siva memaklumkan kepada mereka, "daripada semua biro aduan awam (di seluruh negara), inilah negeri yang paling mengecewakan."

Dihubungi hari ini, pesuruhjaya itu (foto) mengesahkan tiada temujanji dibuat antara biro berkenaan dengan Suhakam untuk membincangkan isu penempatan baru penduduk di Bukit Dagang.

Katanya, kehadiran mereka bersama penduduk hari ini bertujuan mengemukakan butir-butir tentang pengaduan penduduk di lokasi tersebut, kira-kira 50 km dari Kampung Baru Plentong Tengah.

Tambahnya, suruhanjaya itu akan menulis surat selepas ini untuk bertemu Biro Pengaduan Awam bagi membawa isu itu semula.

Dalam pertemuan ringkas beliau dan dua pegawai suruhanjaya, tambah Siva, biro berkenaan memaklumkan terdapat satu aduan berhubung penempatan di tempat tersebut.

Pengadu mendakwa tidak diberikan tempat untuk tinggal di Bukit Dagang.

Bagaimanapun siasatan biro tersebut mendapati pengadu tidak pernah membuat permohonan, tambah Siva.

Malaysiakini gagal mendapatkan reaksi salah seorang penolong pengarah BPA Abdul Karim Atan yang bertemu dengan pesuruhjaya itu.

Seorang pegawai wanita, yang enggan mendedahkan namanya, berkata BPA akan mengeluarkan kenyataan berhubung isu ini secepat mungkin.

suhakam kpg baru plentong tengah 111208 kamarul ariffinPengerusi penaja PKKBPT Kamarul Arifin Yusa (foto) mengesahkan BPA tidak merekodkan sebarang aduan berhubung perkara tersebut.

Dengan layanan yang baik, katanya, BPA meminta penduduk menyiapkan aduan secara bertulis kepada biro tersebut.

Ditanya sebab penduduk tidak membuat temujanji dengan BPA sebelum ke pejabatnya 9.30 pagi tadi, beliau berkata:

"Hendak buat aduan, apa perlu dibuat temujanji terlebih dahulu. Kerana aduan (seharusnya) buka setiap masa," katanya.

Rancangan wakil penduduk untuk mengiringi pesuruhjaya Suhakam itu berjumpa dengan Menteri Besar Johor dibatalkan kerana Datuk Abdul Ghani Othman bercuti di luar negara sehingga hujung bulan ini.

Perjumpaan tertutup antara suruhanjaya itu dengan Abdul Ghani dirancang, antara lain, bagi membangkitkan isu pampasan yang sewajarnya kepada penduduk daripada kerajaan negeri.

Mereka juga memohon bantuan persediaan untuk anak-anak ke sekolah memandangkan sesi persekolahan tahun baru akan bermula dua minggu lagi.

Suhakam mengadakan lawatan dua hari sejak semalam untuk meninjau nasib penduduk selepas menerima aduan wakil-wakil PKKBPT di Kuala Lumpur, 11 Disember lalu.

Read More...

PAS bantah IJN dijual pada Sime Darby

Harakahdaily

Irwan Muhammad Zain
Fri | Dec 19, 08 | 12:07:13 pm MYT

KUALA LUMPUR, 19 Dis (Hrkh) - PAS membantah keras hasrat kerajaan mahu menjual Institut Jantung Negara (IJN) kepada Sime Darby Berhad.

ImagePenjualan IJN atas dasar penswastaan itu menandakan kedudukan kewangan negara barada pada tahap kritikal akibat dari penyelewengan dan rasuah yang semakin meningkat, kata Ketua Penerangan PAS Pusat, Mahfuz Omar.

"Kita mempersoalkan apa keperluan terdesak kerajaan mahu menjual IJN ini kepada Sime Darby sedangkan IJN tidak menghadapi masalah kewangan sebaliknya kerajaan yang menghadapi masalah kewangan.

"Kalau Kementerian Kewangan sudah tidak mampu menguruskan IJN serahkan saja kepada Kementerian Kesihatan," kata beliau ketika dihubungi sebentar tadi.

Beliau turut mempersoalkan apakah hasrat kerajaan mahu menjual IJN kepada Sime Darby kerana ada pihak tertentu yang bakal memperolehi keuntungan.

Mahfuz menegaskan PAS mebantah penjualan IJN kerana kerana selama ini institusi itu sedikit sebanyak membantu rakyat yang tidak berkemampuan.

Selain itu beliau berkata, banyak projek yang diswastakan di negara ini mengakibatkan bayaran yang meningkat dan beliau tidak melihat mana-mana projek yang diswastakan bayarannya menurun.

"Sudah tentu apabila bayaran meningkat ia akan membebankan golongan berpendapatan rendah," kata beliau.

Beliau juga menegaskan apa yang penting ialah sama ada penswastaan boleh menjamin kecekapan dan keberkesanan khidmat yang diberikan.

"Bila diswastakan tentu akan ramai doktor pakar memilih untuk berkhidmat di hospital swasta kerana tawaran gaji dan beberapa insentif yang menarik dan akhirnya hospital kerajaan tidak lagi mempunyai doktor pakar," tegas Mahfuz.

Bernama pada 17 Disember lalu melaporkan Sime Darby Berhad melalui Sime Darby Healthcare telah menulis surat kepada kerajaan menyatakan hasratnya membeli kepentingan dalam IJN Holdings Sdn Bhd.

Kabinet pada prinsipnya sudah bersetuju untuk menjual kepentingan Kementerian Kewangan kepada Sime Darby Healthcare.

IJN ditubuhkan untuk membantu rakyat mendapatkan rawatan jantung pada kadar yang lebih murah berbanding hospital swasta.

Ketika ini, Kementerian Kewangan melalui syarikat Menteri Kewangan diperbadankan memiliki 99 peratus saham IJN. - mks. _

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |