+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Saturday, November 15, 2008

Heboh Pasai Lawatan Guan Eng ke Korea Selatan

perakexpress

Aku ingatkan, Umno saja yang pandai ‘main bil’, rupanya Gerakan pun serupa. Hari tu, heboh orang Umno Pulau Pinang buat bising pasai lawatan Lim Guan Eng ke Korea Selatan.

Kalau nak dikirakan..lawatan ke Korea Selatan memakan belanja yang lebih tinggi berbanding lawatan ke India. Tapi..jumlah yang dibelanjakan oleh Koh Tsu Koon…phew!!! boleh beli satu banglo kat Parit Buntar.

Hangpa tafsir la sendiri. Pasai apa Umno Pulau Pinang bising bila Guan Eng pi Korea Selatan, tapi diam bila Koh Tsu Koon pi India?Mungkin depa pun sama-sama pekena Indian-desi-masala kot. Tu pasai semua diam.

Gambar dari blog asidburn.

Read More...

Harapan Mahathir, Najib Hapus Rasuah Tidak Mungkin Tercapai!

msomelayu


WALAUPUN sudah lagi tidak menjadi ahli Umno namun Mahathir Mohamad terus bercakap, berusaha dan membentangkan formula bagaimana untuk menyelamatkan keadaan parti Melayu itu yang sedang menuju kehancuran kini. Mungkin juga tindakan Mahathir keluar Umno itu sebagai sebahagian usaha dan formula untuk memperkuatkan Umno?

Terbaru Mahathir membayangkan kebimbangan beliau kepada Umno ekoran berleluasanya gejala rasuah dalam parti berkenaan. Beliau menasihati Mohd Najib Razak yang bakal menerajui Umno Mac depan agar berusaha untuk menghapuskan rasuah.

Menurut bekas PM itu kalau Najib gagal hapuskan rasuah ia menyebabkan Umno akan kalah dalam pilihan raya umum akan datang. Mahathir masih percaya rasuah boleh dihapuskan dengan syarat Najib dan pasukannya berusaha. Mereka yang tidak rasuah perlu ditonjol dan diberikan peranan penting dalam parti tersebut, barang kali termasuklah anaknya, Mukhriz Mahathir.

Apakah Mahathir bermimpi atau baru tersedar dari tidur dan masih belum berkumur! Ataupun beliau telah 'mumai' mengenai Umno. Siapa lagi dalam Umno hari ini yang tidak rasuah, mengamal dan menerima rasuah? Masih adakan orang-orang yang baik dalam Umno yang tidak terlibat dengan rasuah? Kalau mereka yang mengaji di Mesir atau Arab, bergelar ustaz atau lepasan Universiti Islam Antarabangsa (dalam Umno) pun terlibat dengan rasuah apa lagi diharap kepada mereka yang skolar?

Hari ini semua orang memperkatakan mengenai rasuah dalam Umno. Ahli Umno sendiri temasuk pemimpin dari peringkat cawangan, bahagian sehingga ke Majlis Tertinggi (MT) bercakap dan merintih fasal rasuah. Malah bekas Presidennya juga berbicara mengenai rasuah.

Itu semua menunjukkan dan menjadi tanda-tanda jelas bahawa Umno sudah larut dalam rasuah. Rasuah sudah sebati dengan Umno. Dan gejala dan jenayah rasuah bukan perkara menjijikkan lagi dalam Umno tetapi sesuatu yang membanggakan dan kesuburannya disenangi.

Tahukah Mahathir bahawa ahli Umno, baik yang memberi dan menerima rasuah mereka senang dengan rasuah. Mereka bercakap di mana-mana sahaja. Mereka bangga menceritakan berapa yang mereka terima dan berapa yang mereka habis sewaktu pemilihan dulu.

Dalam keadaan sudah melarut dan sebati begitu Umno sudah tidak akan pulih lagi dari rasuah. Rasuah akan dikaitkan selamnya dengan Umno bahkan keduanya sudah senonim, bila sebut Umno ingat rasuah, sebut rasuah ingatlah Umno.

Mohd Najib atau sesiapa sahaja yang menerajui Umno hatta jika Mahathir sendiri diberi peluang memimpin Umno semula beliau tidak dapat membawa Umno keluar dari pelukan rasuah. Rasuah begitu intim dan kental membelit Umno. Rasuah dalam Umno sepertilah penyakit darah tinggi dan kencing manis yang tidak ada penawar untuk menghapusnya cuma kalaupun mampu membatasinya sekadar memperlahankan momentumnya saja.

Sekiranya Umno besih dari rasuah saya yakin ahli-ahli Umno yang ada kini semuanya akan meninggalkan Umno dan mereka akan mencari parti yang mengamalkan rasuah. Sebab mereka tegak dan berdiri dalam Umno kerana rasuah. Rasuahlah yang menahankan mereka dalam Umno dan rasuahlah yang mengeraskan semangat mereka mendokong parti berusia 62 tahun itu.

Sudah ada persepsi di dalam minda ahli Umno mereka tidak akan hidup mewah kalau tidak bersedia melakukan rasuah. Rasuah seolah-olah satu mekanisme halal bagi mereka untuk menambah pendapatan. Dan rasuah satu budaya yang dianggap sama dengan amalan yang dikelaskan sebagai satu pemberian ikhlas berupa sedekah ataupun untuk membantu ahli.
Apa membimbangkan rasuah yang berlaku sekarang ini bukan saja dalam konteks untuk memenangi jawatan dalam parti itu di semua peringkat, tetapi terheret ke dalam sistem pemerintah (kerajaan) yang diterajui Umno.

Dalam apa juga agensi, jabatan, syarikat dan sebagainya milik atau ada kaitan dengan kerajaan semuanya turut terlibat dan terpalit dengan rasuah. Seolah kalau tidak berlaku rasuah ia bukan lagi menjadi badan atau entiti ada kaitan dengan kerajaan. Budaya rasuah dalam kerajaan adalah diinjek oleh Umno.
Bukti paling jelas menunjukkan rasuah sudah bermaharajalela apabila diwujudkan Institiut Integriti yang khusus untuk menangani perbuatan dan salahlaku rasuah. Secara mudah kalau rasuah tidak kronik institusi itu tidak perlu wujud dan perlu diwujudkan. Adanya pagar bukan kerana bimbang pencuri akan menceroboh tetapi sudah ada pencuri!

Lihat juga kepada laporan dan kes-kes membabitkan rasuah di mahkamah. Daripada sekecil penerima; polis trafik sebanyak RM10 hinggalah kepada pegawai kerajan dan ahli politik menerima atau melakukan rasuah bernilai ratusan juta ringgit. Apa yang dilaporkan itu hanya kes-kes yang diketahui manakala masih banyak lagi kes yang terlepas dari pandangan umum.

Berbalik kepada impian dan kebimbangan Mahathir tadi, saya tidak yakin kalau Najib Razak akan dapat menghapuskan rasuah dalam Umno dan juga dalam kerajaan kalau pun beliau tertakdir menjadi PM. Kes membabitkan komisyen pembelian kapal selam dan kapal perang melibatkan lebih RM500 juta ringgit walaupun dinafikan oleh Ketua Setiasuaha Kementerian Petahanan namun pesepsi orang kepada bakal PM itu semakin menebal.
Demikian juga dengan sikap dan perangai isterinya, Rosmah Mansor yang sukar bebelanja besar dan orang yang mengelilingi Najib yang hidup mewah melebihi daripada pendapatan sebenar ia turut memberi tanggapan bahawa ada usur-unsur rasuah wujud di hadapan dan di belakang bakal Perdana Menteri ke- 6 itu.
Apakah Najib bersedia untuk melarikan diri daripada orang-orang ini sedang mereka inilah menjaga dan memastikan pengaruh Najib melebas dalam Umno? Tidak mungkin!

Justeru harapan dan kebimbangan Mahathir itu saya rasakan ia tidak lebih selain daripada luahan perasaan beliau untuk menghalau kepuasan saja di kala beliau bersendiri! Kerana untuk berbuat dengan menghisap rokok, beliau bukan seorang perokok! [wm.kl. 1:15 pm 15/11/08]

Read More...

Mahathir: Najib perlu hapus politik wang kuasai PRU-13

Mstar Online

MOHD. Najib Tun Razak bercakap sesuatu dengan Dr. Mahathir Mohamad sambil diperhatikan oleh Tan Sri Muhyiddin Yasin pada majlis jamuan Aidilfitri di Hulu Klang 14 Oktober lalu.

PETALING JAYA: Kepimpinan Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak - yang bakal mengetuai Umno dan Barisan Nasional (BN) mulai Mac depan - tiada pilihan melainkan menghapuskan rasuah dalam Umno jika mahu terus menerima sokongan rakyat, sekali gus memenangi pilihan raya umum ke-13.

Ketika memberikan peringatan ini, kata bekas Perdana Menteri dan Presiden Umno, Tun Dr. Mahathir Mohamad mengakui tugas tersebut bukan sesuatu yang mudah untuk dilakukan.

"Jika Umno pimpinan Najib ingin diterima dan disokong oleh rakyat sebagai pengundi, ingin memperoleh kemenangan dalam pilihan raya umum ke-13, maka rasuah dalam parti hendaklah dihapuskan.

"Usaha ini bukanlah mudah tetapi suka atau tidak suka, Najib dan pasukannya perlu berusaha sedaya upaya," kata beliau dalam tulisan terbaru blognya.

Beliau yang sejak kebelakangan menyentuh isu politik wang dalam pemilihan Umno menambah, jika tidak pengundi akan memilih sesiapa sahaja yang menyogok wang kepada mereka termasuk parti lawan.

"Umno dan BN mungkin tidak akan dapat memerintah negara ini lagi. Kita sekarang sedang diberi preview jenis pemerintahan yang akan didirikan oleh parti-parti lawan," katanya.

Malah, kata Dr. Mahathir, pemimpin-pemimpin Umno yang kurang tercemar imej perlu mengambil tindakan gigih untuk membetulkan kerosakan yang dialami oleh parti itu dan BN sepanjang empat tahun lalu.

Beliau menekankan, usaha tersebut perlu diberi perhatian oleh Najib, yang telah memenangi jawatan Presiden Umno tanpa cabaran minggu lalu.

Dengan kejayaan itu beliau bakal mengambil alih jawatan Presiden Umno daripada Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan kemudian dilantik sebagai Perdana Menteri yang keenam.

Pilihan raya umum ke-13 dijadual pada 2012 atau 2013, ataupun kemungkinan lebih awal daripada tempoh tersebut.

Abdullah menggantikan Dr. Mahathir sebagai Presiden Umno dan Perdana Menteri Oktober 2003.

"Untuk memperbaiki kerosakan ini masa yang panjang dan usaha yang gigih perlu dibuat oleh pemimpin-pemimpin Umno yang kurang tercemar imej mereka.

"Mereka perlu turun padang untuk berjumpa dengan seberapa ramai ahli Umno dan pengundi-pengundi supaya dapat mendengar rintihan mereka.

"Banyaklah kesalahan kerajaan pimpinan Abdullah yang perlu dibetulkan. Kemerosotan ekonomi, kehilangan peluang-peluang kerja, kenaikan harga barang, tidak adanya lagi kontrak bagi kontraktor kecil, semua ini perlu diberi perhatian oleh Najib dan pasukannya," katanya.

Katanya, tindakan berkesan perlu diambil bagi mengatasi masalah-masalah tersebut.

Malah tegas Dr. Mahathir, pemimpin-pemimpin Umno menghentikan amalan penyalahgunaan kuasa untuk memperkayakan ahli keluarga bagi menarik balik sokongan pengundi-pengundi dalam pilihan raya umum akan datang.

"Di masa yang sama penyalahgunaan kuasa untuk memperkayakan ahli keluarga perlu dihentikan. Cara hidup yang mewah yang diamali oleh pemimpin-pemimpin parti dan kerajaan perlu dihentikan," katanya.

Jelas beliau, kontrak-kontrak perlu diagih dengan adil kepada semua pihak dan tidak hanya kepada orang tertentu diantara pemimpin politik sebagai sogokan untuk mendapat sokongan.

"Kerosakan besar yang kedua, yang berlaku dan berkembang semasa kepimpinan Abdullah ialah rasuah di kalangan pemimpin dan ahli Umno di semua peringkat," katanya.

Read More...

Sikap PAS terhadap perpaduan

Siasahdaily

PAS mengikuti perkembangan mutakhir dalam isu dan persoalan yang membabitkan kepentingan Perpaduan Nasional.

Perkembangan terkini menggambarkan ketidakpuasan hati kaum lain melalui kenyataan-kenyataan dan tindakan-tindakan parti-pari politik samada dari komponen BN ataupun dari Pakatan Rakyat.

Isu kenyataan tentang pertikaian fakta sejarah, tuntutan kuaota 30% pemilikan korporat untuk bumiputera dan perlantikan Pengurus Besar PKNS bukan dari orang Melayu.

Begitu juga sebaliknya kenyataan yang menyinggung masyarakat bukan Melyu telah menimbulkan berbagai perspektif yang boleh menggugat perpaduan sekaligus kestabilan politik negara.

PAS menyeru supaya semua pihak mengawal emosi masing-masing dan melihat perspektif yang lebih besar dari kepentingan politik perkauman. Sepatutnya konsensus terhadap Kontrak Sosial, Perlembagaan Persekutuan dan Rukun Negara menjadi penghayatan yang perlu ditajdidkan maknanya untuk kepentingan semua rakyat Malaysia.

Oleh itu Lujnah Perpaduan Nasional ingin mencadangkan kepada semua pihak langkah berikut;

1. Kita harus mengecam diri kita sebagai rakyat Malaysia yang berdaulat dan mempunyai susurgalur budaya dan sejarahnya yang tersendiri. Pengecaman kepada kaum dan identiti budaya masing-masing hanya akan meningkatkan lagi ketaksuban dan sentiment perkauman.

2. Hindari syak wasangka dan mentaliti ethno-centric yang sentiasa mengundang konflik sosial samada secara sembunyi atau nampak yang melihat kaum lain dengan kacamata kebencian dan permusuhan.

3. Hayati kontrak sosial sebagai satu toleransi yang asasnya meletakkan Raja Melayu, Agama Islam dan orang Melayu sebagai asas kepada terbentuknya Persekutuan Tanah Melayu dan kemudian Persekutuan Malaysia. Dengan pemahaman ini masing-masing akan lebih peka dalam menyampaikan apa sahaja pandangannya yang membina untuk negara.

4. Perlembagaan Persekutuan adalah semangat yang memandu apa sahaja transformasi politik hari ini supaya tidak tersasar niat dan semangat patriotik kita sebagai warganegara yang bertangungjawab kepada negaranya.

5. Pembentukan negara kita mestilah dengan acuan kita, pandangan dan pendapat dari luar tidak boleh diciplak secara totok tanpa kesesuaian dengan proses yang unik yang dilalui oleh negara kita.

6. Penghormatan kepada Islam sebagai agama resmi persekutuan negara hari ini seharusnya menjadi nilai paling supreme kepada seluruh warganegara Malaysia dengan tidak menyekat kebebasan menganut agama lain.

Lujnah Perpaduan Nasional yakin dengan langkah ini, keruncingan dari masalah perkauman hari ini dapat diselamatkan apatah lagi selama ini negara kita diperintah dengan hegemoni BN yang menyalahgunakan kerangka dan asas negara untuk tujuan kepentingan sempit politik perkauman yang mereka amalkan.

Sekian

Dr Mujahid Yusof Rawa
Pengerusi Lujnah Perpaduan Nasional PAS
Ahli Parlimen Malaysia.
5/11/08

Read More...

Misteri Rafidah : Ramai yang bingung...

Agenda daily

Align Center


Untuk berlaku adil kepada Tan Sri Rafidah Aziz mungkin ada hal-hal tersembunyi yang tidak diketahui atau belum beliau perjelaskan lagi buat masa ini.Sementara jawapan itu belum ada apa yang nampak diatas kertas hari ini kalau tanya 10 orang kesemua mereka akan kata bingung melihat deadlock dalam isu kepimpinan Pergerakan Wanita UMNO.

Malah tinjauan rambang Agendadaily dikalangan sebilangan orang kanan UMNO mendapati mereka juga tidak mengerti kenapa Rafidah berkeras mahu berpegang kepada pelan peralihan kuasa bulan Jun 2009 dan tidak serah saja kepada Datuk Seri Shahrizat Jalil menang tak bertanding semasa pemilihan bulan Mac nanti.

Menurut mereka alasan bahawa langkah itu kerana hendak berpegang kepada janji dan keputusan yang telah dibuat serta memastikan pergerakan itu utuh tidak masuk akal langsung lebih-lebih lagi melihat kedudukan Naib Ketua Wanita UMNO itu yang nyata tersepit sekarang.

Ini kerana dari pandangan mata kasar semua orang melihat jika Rafidah menarik diri dari pemilihan Shahrizat dengan sendirinya akan jadi Ketua Wanita tanpa pertandingan.Begitu juga halnya dengan Datuk Kamalia Ibrahim akan menang tanpa bertanding sebagai Naib Ketua Wanita.

Jadi dalam bab ini alasan untuk mengelak pertandingan dan keutuhan pergerakan itu memang sudah tidak boleh digunapakai.

Kalau itu sudah tidak boleh dijadikan sebabnya maka apa lagi yang membuatkan bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri ini begitu tegas sekali nak bergayut lagi tiga bulan hingga Shahrizat kena memangku jawatan selama lebih tiga tahun jika pelan peralihan kuasa itu berlaku seperti dirancang?

Berbagai spekulasi dan andaian berlegar ketika ada pergerakan Wanita beberapa buah negeri sudah membuat kenyataan terbuka - ada yang menyokong pelan peralihan kuasa dan ada yang mahu jawatan itu diserahkan kepada Shahrizat pada bulan Mac ini.

Tokoh Veteran UMNO dan bekas Ketua Wanita Tan Sri Aishah Ghani malah membuat andaian yang dinilai oleh sesetengah ahli pergerakan itu sebagai sinis bila berkata mungkin Rafidah menaruh harapan nak masuk balik dalam kabinet baru pimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak nanti.

Beliau sendiri tidak nampak alasan kukuh kenapa Rafidah tidak mempercepatkan pelan peralihan kuasa Wanita dari Jun ke Mac.

Menurut Aishah berkata dari kaca mata rakyat dan ahli UMNO perpaduan dalam Wanita tidak langsung terjejas jika peralihan kuasa itu dipercepatkan.

Apa yang membuatkan ramai bertanya apakah Rafidah bersikap begitu kerana hendak 'memaksa' Shahrizat berentap dengan Kamalia.

Sebaliknya ada yang bertanya tidakkah nanti perpaduan pergerakan itu akan tergugat jika berlaku pertandingan sengit antara mereka dan ini nyata bertentangan dengan hasrat yang dilaungkan oleh Rafidah sendiri serta semangat pelan peralihan kuasa.

Juga ada spekulasi yang berlegar kata Rafidah berkeras begitu kerana marah dengan tindak tanduk 73 bahagian Wanita tetap mencalonkan Shahrizat bertanding jawatan Ketua Wanita sedangkan pelan peralihan kuasa sudah dipersetujui.

Ada juga yang kata ini kerana Rafidah tidak mahu Kamalia jadi Naib Ketua Wanita.

Yang nyata diatas kertas semuanya nampaknya macam boleh selesai secara aman jika pelan peralihan kuasa itu dipercepatkan.

Jika tidak semuanya terbalik kot dan ribut pasti melanda pergerakan itu.

Jawapannya kini berada pada Rafidah yang dikatakan sedang bercuti di luar negara sekarang.- 14/11/2008


Read More...

Harga minyak mungkin turun 15 sen lagi


Utusan Online

PUTRAJAYA 14 Nov. - Kerajaan dijangka mengumumkan harga runcit baru bagi petrol dan diesel dalam tempoh sehari dua lagi.

Ketika membayangkan kemungkinan itu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad berkata, penurunan kali ini juga dijangka tidak akan melebihi kadar 15 sen seliter seperti penurunan akhir bulan lalu.

''Kerajaan biasanya menurunkan harga minyak secara berperingkat-peringkat, seperti Oktober lepas kita telah menurunkan masing-masing 15 sen pada pertengahan dan hujung bulan.

''Bagaimanapun, Kabinet hari ini tidak berbincang mengenai harga minyak tersebut tetapi tunggulah untuk mengetahui penurunan harga sehari dua lagi," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia hari ini.

Beliau diminta mengulas sama ada harga runcit petrol dan diesel akan diturunkan dalam tempoh terdekat berikutan harga minyak mentah dunia kini berada pada paras terendah AS$57.90 setong.

Pada bulan lalu, kerajaan telah menurunkan harga petrol sebanyak 30 sen, manakala diesel sebanyak 35 sen seliter.

Sebelum ini Shahrir dilaporkan berkata, rakyat boleh mengharapkan harga petrol dan diesel lebih rendah pertengahan bulan ini jika aliran penurunan harga purata bahan api itu berterusan di bawah AS$70 (RM226.10) setong pada bulan ini.

Pada masa ini, harga bahan bakar itu di pasaran global berlegar sekitar AS$60 setong.

Dalam pada itu, mengulas mengenai kempen penurunan harga barang, Shahrir berkata, kementerian akan memperluaskan kempen tersebut ke atas barang makanan dari kilang dan alat ganti kenderaan yang berasaskan penggunaan petroleum.

Bagi tujuan itu katanya, pertemuan dengan pengeluar barangan tersebut akan dibuat dalam masa terdekat untuk membincangkan harga terendah selepas pasar raya besar bersetuju menurunkan harga barangan mereka selaras dengan penurunan harga minyak.

''Kempen ini bukan hanya melibatkan barangan makanan tetapi beberapa barangan lain yang menjadi rungutan pengguna terutama membabitkan penggunaan petrol.

Read More...

Biadabnya Jamaluddin Jarjis - Ala Samseng

Tranungkite

Oleh Pahangdaily

KERATONG: [4.00 pm] Satu berita gempar telah terjadi selepas solat Jumaat sebentar tadi. Ia berkaitan dengan "amukan" Ahli Parlimen Rompin Jamaluddin Jarjis terhadap Imam Solat Jumaat di Masjid Felda Keratong 4 dekat sini. Kejadian dipercayai berpunca daripada "sakit hati" JJ terhadap Iman Solat Jumaat terbabit yang membuat khutbah perihal soal "Keadilan Dalam Islam". Iman yang mengendalikan khutbah tersebut ialah Ustaz Suhaimi Saad (foto) , yang juga merupakan Timbalan Yang Di Pertua Dewan Pemuda PAS Pahang.

Menurut Ustaz Suhaimi, ketika membaca khutbah beliau menyentuh tentang keadilan yang dituntut dalam Islam secara menyeluruh. "Ini termasuklah hal-hal yang berkaitan dengan akta zalim (ISA) yang dilihat tidak adil dalam Islam" katanya.

Menurutnya selepas selesai mengimami solat, beliau telah didatangi oleh Ahli Parlimen Rompin itu dalam keadaan yang penuh dengan emosi dan muka yang bengis. "Saya tidak menyedari bahawa Ahli Parlimen Rompin itu turut menjadi jemaah solat Jumaat yang saya imamkan" katanya. Ahli Parlimen Rompin itu telah mengherdik Ustaz Suhaimi yang membaca khutbah berbaur politik katanya. Namun beliau menjawab "Khutbah yang saya baca itu adalah secara umum berkaitan Islam dan tidak bertujuan politik". Namun JJ nampak marah dan tidak berpuas hati dengan berkata "Andainya khutbah seperti itu dibaca, saya pun boleh membawa khutbah". Lalu Ustaz Suhaimi menyahut "Jika Dato' fikir, boleh membaca khutbah apa salahnya. Elok Dato' baca khutbah minggu depan" . Kenyataan Ustaz Suhaimi itu amat menyiksakan jiwa Ahli Parlimen Rompin berkenaan. Di mana akhirnya beliau mencabar supaya Ustaz Suhaimi keluar masjid.
Mungkin cabar itu dibuat bagi "membelasah" Ustaz Suhaimi. Kerana kami difahamkan terdapat ramai puak-puak UMNO karat dan kroni Jamaluddin Jarjis sedang menunggu diluar. (Foto: Lihat gambaran JJ menjadi Imam Solat Jumaat) Melihat keadaan itu, beberapa orang jemaah dan sahabat beliau menasihat agar tidak keluar masjid bagi mengelakkan kejadian tidak diingini berlaku. Maka akhirnya Ustaz Suhaimi menjawap pelawaan JJ itu dengan berkata "Elok kita berbicara dalam masjid Dato'.. kerana ini rumah Allah dan lebih afdal dari diluar". Ketika itu JJ dan kuncu-kuncunya telah menunggu dengan "geram" dan "penuh emosi" diluar. Mungkin bagi mereka, sekejap lagi Ustaz Suhaimi iaitu Imam yang membaca khutbah dan menjadi Imam solat Jumaat di Keratong 4 itu akan dibelasah cukup-cukup agaknya. Namun dek kerana beliau tidak keluar, akhirnya kumpulan Ahli Parlimen terbabit beredar dari masjid dengan perasaan yang amat kecewa. Mujurlah kejadian itu tidak berakhir dengan insiden yang lebih buruk lagi. Jika tidak sudah pasti satu peristiwa gempar akan berlaku di Masjid Keratong 4 siang tadi.
Peristiwa yang berlaku ini jelas sekali mencerminkan betapa buruknya keperibadian Ahli Parlimen Rompin itu. Maka sahlah keputusan Pak Lah untuk tidak melantik beliau kekal dalam kabinet barunya adalah tepat sekali. JJ sebelum ini pernah dikaitkan dengan beberapa insiden yang amat memalukan termasuk kes "Raba Punggung" di sebuah hotel di Kuala Lumpur dan sebelum ini namanya juga dikaitkan dengan kes "Norrita Samsuddin" hingga menyebabkan pihak berkuasa terpaksa menutup siasatan kes tersebut dengan keputusan "tiada pembunuh sebenar". Bahkan lebih aneh lagi pihak polis menyatakan bahawa " terdapat dua lembaga yang tidak dikenalpasti telah membunuh pragawati itu". Hingga sekarang ianya masih menjadi misteri. Apapun, ramai yang mengaitkan nama JJ dalam kes tersebut, samalah dengan TPM Najib yang dikaitkan dengan kes Altantunya selama ini. Sikap panas baran yang ditunjukkan oleh beliau itu, jelas sekali tidak menghormati kesucian "rumah Allah". Beliau tergamak menyerang Imam yang mengimami solat Jumaat dimana beliau sendiri menjadi makmumnya ketika itu. Apakah manusia seperti ini boleh dilantik dan dikekalkan sebagai pemimpin umat Islam. Maka diharap dengan peristiwa ini, ia dapat memberi kesedaran kepada rakyat di Rompin agar menolak beliau dalam pilihanraya umum akan datang.
[Nampaknya kes ini bakal menjatuhkan resputasi JJ yang khabarnya sedang menginta untuk menjatuhkan Adnan Yaakob sebagai Menteri Besar Pahang tidak lama lagi. Kami difahamkan JJ sedang membina kekuatannya, kerana beliau tahu bila Najib Razak menjadi Perdana Menteri nanti sudah pastilah namanya akan naik sebagai calon yang paling sesuai ke jawatan MB Pahang itu. Team Adnan harus berhati-jati dengan kelibat dan gerakan "grass root" yang dilakukan oleh Ahli Parlimen Rompin yang paling biadap ini. Jika tidak negeri Pahang akan berada dalam "kegelapan" kerana ditadbir oleh kaki "raba punggung" dan "kaki skandal seks" seperti beliau itu].
BONGKAR !! JASA PILIHANRAYA, ADNAN YAAKOB HADIAH TANAH KEPADA TAN SRI RASHIT (PENGERUSI SPR). TUNGGU LAPORANNYA DI PAHANG DAILY MULAI ESOK !!

KAMI AKAN MENDEDAHKAN SATU BERITA YANG PASTI MENGEJUTKAN IAITU MENTERI BESAR PAHANG, ADNAN YAAKOB DIPERCAYAI TELAH MENGHADIAHKAN DUA BIDANG TANAH SELUAS 400 EKAR KEPADA PENGERUSI SPR, TAN SRI RASHIT ATAS JASA BELIAU MEMASTIKAN KEMENANGN BESAR BARISAN NASIONAL PAHANG DALAM PILIHANRAYA UMUM KE-12 YANG LALU. MENGAPAKAH INI TERJADI? DAN APAKAH YANG TELAH DILAKUKAN OLEH TAN SRI RASHIT SEHINGGA MB PAHANG ITU SANGGUP MEMBERI 400 EKAR TANAH TERSEBUT KEPADA BELIAU. SEGALA BUKTI-BUKTI KUKUH TELAH KAMI PEROLEHI, NAMUN KAMI SEDANG MENGUMPUL BEBERAPA BUKTI LAGI UNTUK PENDEDAHAN INI. TERBUKTI SEKARANG SPR MEMANG RASUAH DAN PATUTLAH BN PAHANG MENANG BESAR BIAR PUN TSUNAMI POLITIK MELANDA DI SELURUH NEGARA. ADA PAKATAN RUPANYA MB PAHANG DENGAN PIHAK SPR !!

Read More...

Penerbit: Video 'Sajak Kematian' dapat sambutan hangat

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | Nov 15, 08 12:33pm

Video 'Sajak Kematian' yang memuatkan aksi mayat menerima azab kubur, yang menjadi kontroversi selepas ditayangkan kepada murid sekolah rendah, mendapat sambutan hangat, kata penerbitnya, Mawaddah Production.

Menurut syarikat berkenaan, sejak diterbitkan pada tahun 2000, VCD tersebut diulang rakam hampir setiap tahun. Setiap ulang rakam melibatkan lebih 1,000 keping VCD.

Media sebelum ini melaporkan bahawa klip video 'Sajak Kematian' itu telah ditayangkan di sekolah, yang antara lain, memaparkan babak seksaan kubur selepas jenazah dikebumikan.

Tayangan klip video tersebut di zekolah telah menimbulkan bantahan beberapa pihak termasuk ibubapa dan mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Kementerian Pelajaran juga dilaporkan akan mengadakan siasatan berhubung penggunaan klip video itu di sekolah-sekolah.

Ketika dihubungi Malaysiakini semalam, Pegawai Perhubungan Awam syarikat penerbitan itu, Alifi Alias berkata, jualan VCD tersebut semakin meningkat selepas tercetusnya kontroversiti tersebut.

Ceramah motivasi


"Sejak sebuah stesen TV siarkan (mengenai kontroversi video itu), jualannya bertambah," katanya.

Bukan sekadar jualan, tambah Alifi, VCD 15 selama minit arahan bekas penyanyi terkenal Sheqal itu, sering digunakan dalam program ceramah motivasi anjuran syarikat berkenaan..

Menurutnya lagi, terdapat juga syarikat lain termasuk dari luar negeri yang berminat menggunakan VCD itu untuk tujuan yang sama.

Bagaimanapun, tegas Alifi, Mawaddah Production menayangkan video tersebut dengan memberikan panduan dan kupasan mengenainya untuk mengelak sebarang kekeliruan.

Sehubungan itu, katanya lagi, jika ada pihak lain yang menayangkannya tanpa membuat kupasan, mereka tidak dapat berbuat apa-apa.

Beliau juga tidak pasti sekolah dan pihak mana yang menayangkan VCD itu kerana sejak lapan tahun lalu, sudah terlalu banyak unit VCD yang diedarkan di pasaran.

‘Alam Barzakh'

Diminta mengulas aduan ibubapa berhubung tayangan itu, Alifi berkata, sepanjang VCD 'Sajak Kematian' beredar, anak syarikat Global Ikhawan Sdn Bhd itu tidak pernah menerima sebarang aduan dari pembeli dan orang awam.

"Tidak ada aduan. Yang ditunjukkan di TV3 itu kali pertama," katanya.

Diminta mengulas kenyataan mufti Perlis yang dilaporkan berkata tayangan video itu kepada murid sekolah rendah, perlu dihentikan segera kerana boleh membawa kepada khurafat, Alifi berkata:

"Kalau hendak mendidik anak biarlah daripada kecil. Kalau tidak, macam mana mereka hendak kenal syurga dan neraka."

Alifi berkata, idea menerbitkan VCD itu lahir selepas operasi sebuah tempat untuk mengingati kematian 'ala rumah hantu' yang dikenali sebagai ‘Pengembaraan ke Alam Barzakh' mendapat sambutan hangat.

Bagaimanapun, selepas lebih enam bulan beroperasi di Rawang, ia ditutup atas arahan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Kes ini, menurut Alifi, di bawa ke mahkamah dan masih belum selesai.
Jimadie Shah Othman | Nov 15, 08 12:33pm
Video 'Sajak Kematian' yang memuatkan aksi mayat menerima azab kubur, yang menjadi kontroversi selepas ditayangkan kepada murid sekolah rendah, mendapat sambutan hangat, kata penerbitnya, Mawaddah Production.

Menurut syarikat berkenaan, sejak diterbitkan pada tahun 2000, VCD tersebut diulang rakam hampir setiap tahun. Setiap ulang rakam melibatkan lebih 1,000 keping VCD.

Media sebelum ini melaporkan bahawa klip video 'Sajak Kematian' itu telah ditayangkan di sekolah, yang antara lain, memaparkan babak seksaan kubur selepas jenazah dikebumikan.

Tayangan klip video tersebut di zekolah telah menimbulkan bantahan beberapa pihak termasuk ibubapa dan mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Kementerian Pelajaran juga dilaporkan akan mengadakan siasatan berhubung penggunaan klip video itu di sekolah-sekolah.

Ketika dihubungi Malaysiakini semalam, Pegawai Perhubungan Awam syarikat penerbitan itu, Alifi Alias berkata, jualan VCD tersebut semakin meningkat selepas tercetusnya kontroversiti tersebut.

Ceramah motivasi


"Sejak sebuah stesen TV siarkan (mengenai kontroversi video itu), jualannya bertambah," katanya.

Bukan sekadar jualan, tambah Alifi, VCD 15 selama minit arahan bekas penyanyi terkenal Sheqal itu, sering digunakan dalam program ceramah motivasi anjuran syarikat berkenaan..

Menurutnya lagi, terdapat juga syarikat lain termasuk dari luar negeri yang berminat menggunakan VCD itu untuk tujuan yang sama.

Bagaimanapun, tegas Alifi, Mawaddah Production menayangkan video tersebut dengan memberikan panduan dan kupasan mengenainya untuk mengelak sebarang kekeliruan.

Sehubungan itu, katanya lagi, jika ada pihak lain yang menayangkannya tanpa membuat kupasan, mereka tidak dapat berbuat apa-apa.

Beliau juga tidak pasti sekolah dan pihak mana yang menayangkan VCD itu kerana sejak lapan tahun lalu, sudah terlalu banyak unit VCD yang diedarkan di pasaran.

‘Alam Barzakh'

Diminta mengulas aduan ibubapa berhubung tayangan itu, Alifi berkata, sepanjang VCD 'Sajak Kematian' beredar, anak syarikat Global Ikhawan Sdn Bhd itu tidak pernah menerima sebarang aduan dari pembeli dan orang awam.

"Tidak ada aduan. Yang ditunjukkan di TV3 itu kali pertama," katanya.

Diminta mengulas kenyataan mufti Perlis yang dilaporkan berkata tayangan video itu kepada murid sekolah rendah, perlu dihentikan segera kerana boleh membawa kepada khurafat, Alifi berkata:

"Kalau hendak mendidik anak biarlah daripada kecil. Kalau tidak, macam mana mereka hendak kenal syurga dan neraka."

Alifi berkata, idea menerbitkan VCD itu lahir selepas operasi sebuah tempat untuk mengingati kematian 'ala rumah hantu' yang dikenali sebagai ‘Pengembaraan ke Alam Barzakh' mendapat sambutan hangat.

Bagaimanapun, selepas lebih enam bulan beroperasi di Rawang, ia ditutup atas arahan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Kes ini, menurut Alifi, di bawa ke mahkamah dan masih belum selesai.

Read More...

Rithauddeen: Politik wang dijangka parah menjelang pemilihan Umno

Mstar Online

PETALING JAYA: Pengerusi Lembaga Disiplin Umno, Tan Sri Tengku Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail tidak menolak kemungkinan gejala politik wang yang berleluasa dalam Umno menjadi semakin parah menjelang pemilihan pusat Mac depan.

Beliau berkata, ia kemungkinan berlaku disebabkan tempoh berkempen bagi pemilihan mengambil masa yang lama.

"Nampaknya begitulah. Saya tak nak kata sangat dengan begitu yakin, mungkin tidak berlaku tapi boleh jadi (gejala politik wang) akan terus berlaku kerana pemilihan akan berakhir pada bulan Mac.

"Pada mereka (ahli-ahli), makin lama makinlah bagus...banyak lagi duit orang dapat. Saya tidak suka tengok keadaan ini," katanya ketika temubual eksklusif dengan mStar Online di pejabatnya di Bukit Damansara di sini, semalam.

Tengku Ahmad Rithauddeen berkata, beliau akan mencadangkan penambahan dalam peruntukan Tata Etika Umno supaya bukan hanya orang yang memberi wang disabitkan kesalahan malah yang meminta juga turut bersalah.

"Kadangkala apa yang berlaku sekarang ini, orang yang mengundi itu yang minta duit.

"Bila ada calon yang nak bertanding, ada yang minta dan berkata 'takkan takda duit-duit kopi sikit'. Ini masalahnya. Duit kopi (yang diminta) bukan 10 sen atau 20 sen, dia nak beratus... "Jadi mungkin kita kena pinda sedikit undang-undang supaya orang yang minta duit pun salah juga. Ini satu perkara yang kita perlu beri pertimbangan yang mungkin sedikit sebanyak akan mengurangkan gejala ini," katanya.

Tengku Ahmad Rithauddeen berkata, memandangkan Lembaga Disiplin hanya mempunyai 18 ahli dan jumlah itu tidak mencukupi untuk mengendalikan aduan kes-kes salah laku yang diterima, beliau telah memohon kepada Majlis Tertinggi (MT) Umno untuk menambah bilangan ahli.

Beliau turut menolak pandangan sesetengah pihak bahawa Lembaga Disiplin tidak menjalankan tugas mereka dengan baik.

"Mereka memikirkan kita ni tak bergerak tapi kalau mereka tengok kita bekerja, mereka akan sedar kesulitan yang kita hadapi. "Kita nak siasat satu-satu kes itu mengambil masa. Kita kena pegi ke bawah. Mereka (pengadu) nak datang sini, mereka tak mampu," katanya.

Beliau berkata, daripada 900 aduan yang diterimanya, kira-kira 40 hingga 45 peratus melibatkan politik wang manakala selebihnya adalah kes-kes salah laku pada mesyuarat-mesyuarat cawangan dan bahagian.

"Kita siasat boleh kata banyak juga. Ada yang kita telah bicara. Mungkin beberapa minggu yang akan datang, kita akan menambah ahli-ahli untuk mendengar kes.

"Selain itu, kira-kira 10 peratus kes telah pun diselesaikan dan kerjasama yang kita jalankan dengan BPR (Badan Pencegah Rasuah) pada masa ini telah dapat mengurangkan beban tugas kita," katanya.

Read More...

Penggunaan BI dalam UPSR 2008 belum membanggakan - Kesatuan Guru

Harakahdaily

Salmiyah Harun
Sat | Nov 15, 08 | 1:22:58 pm MYT

KUALA LUMPUR, 15 Nov (Hrkh) - Keputusan UPSR 2008 yang diumumkan kerajaan baru-baru ini tidak boleh dirumuskan bahawa murid-murid sudah boleh menerima Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) kerana jurang perbezaan mereka di luar bandar dengan bandar masih besar, demikian menurut Presiden Kesatuan Guru-guru Semenanjung Malaysia Mohd Sabri Mohd Arshad.

Katanya, sebanyak 31.1 peratus murid-murid yang menguasai pembelajaran itu khususnya subjek sains ataupun matematik adalah dari kalangan mereka yang tinggal di bandar dan mempunyai latar belakang keluarga berpendidikan.

"Mereka yang tinggal di luar bandar masih lagi menggunakan bahasa ibunda, Melayu atau Inggeris, ini memberi kesan kepada jurang perbezaan yang jauh," katanya ketika dihubungi.

Beliau juga yakin, peratusan murid yang menggunakan Bahasa Inggeris masih lagi tahap yang rendah bagaimanapun keputusan itu disambut baik.

Dalam melaksanakan PPSMI, beliau menggesa kerajaan memperkasakan Bahasa Inggeris itu sendiri dengan menambahkan waktu pembelajaran selaras dengan subjek bahasa lain.

"Sekarang ini pembelajaran BI untuk darjah satu hingga tiga hanya lapan waktu sahaja manakala empat hingga enam ada tujuh waktu sahaja, kelas ini perlu diperbanyakkan dan sukatan pula diperluaskan seperti mewujudkan kelas komunikasi dalam BI dan juga bahasa-bahasa lain termasuklah Bahasa Arab," katanya.

Sabri juga melahirkan kebimbangan kerana guru-guru yang ada tidak diberi intensif untuk memantapkan Bahasa Inggeri mereka sedangkan ramai di kalangan mereka tidak boleh menguasai bahasa itu.

"Guru-guru ini ada kemahiran tinggi dalam matematik dan sains tetapi mereka kurang menguasai Bahasa Inggeris, menyebabkan terpaksa mengajar dalam dua bahasa sekali gus ia membuang masa," katanya.

Menurut kerajaan, UPSR kali ini membuktikan pelaksanaan PPSMI sejak 2003 tidak menjejaskan prestasi murid, walaupun jumlah murid yang memperoleh 5A menurun tetapi murid mendapat 4A meningkat manakala calon gagal berkurangan. - mns_

Read More...

Kerjasama dengan Pas tidak bermotif politik – Shahrizat

Utusan Online


Pengerusi Senada, Shahrizat Abdul Jalil menyambut Ketua Dewan Muslimat Pas Pusat, Nuridah Mohd. Salleh pada Perjumpaan dan Dialog Senada di Putrajaya, semalam. Seramai 19 anggota Muslimat Pas menyertai majlis itu.


PUTRAJAYA 14 Nov. – Kerjasama antara Sekretariat Pembelaan dan Perkasaan Wanita Islam (Senada) dengan Dewan Muslimat Pas yang dimeterai hari ini tidak bermotif politik, sebaliknya menumpukan kepada usaha untuk memperkasa golongan wanita Islam negara ini.

Pengerusinya, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata, kerjasama itu yang merentasi sempadan kaum, ideologi politik dan bangsa adalah platform dalam menentukan kecemerlangan wanita Islam ke tahap yang lebih optimum.

Beliau berkata, penyertaan Dewan Muslimat Pas adalah detik bersejarah yang membuktikan bahawa Islam merupakan titik penyatuan kepada semua aspek kehidupan walaupun dengan latar belakang yang berbeza.

“Kerjasama dan perjuangan ini adalah wadah yang akan menyatukan kita di bawah satu agama iaitu Islam. Kita akan wujudkan pelbagai program yang melibatkan badan bukan kerajaan dan pihak yang relevan dalam memperkasakan kedudukan wanita Islam,” katanya.

Shahrizat yang juga Penasihat Hal Ehwal Wanita dan Sosial kepada Perdana Menteri berkata demikian selepas mempengerusikan sesi dialog Senada bersama Dewan Muslimat Pas, di sini hari ini.

“Menerusi kerjasama ini, kita akan betulkan persepsi golongan bukan Islam agar mereka lebih positif, sekali gus mengenepikan sebarang rasa prejudis dan perbezaan kerana Islam agama yang begitu indah,” katanya.

Sementara itu, Ketua Muslimat Pas Noriah Saleh berkata, pihaknya sentiasa bersedia meneruskan kerjasama seumpama ini memandangkan ia berteraskan kebajikan yang sememangnya dituntut dalam Islam.

“Muslimat Pas tidak ada masalah untuk bekerjasama dan melaksanakan kerja kebajikan bersama siapa sahaja. Kita boleh bersama tanpa sebarang halangan,” katanya.

– Bernama

Read More...

Altantuya: Pendakwa tidak rayu, Razak boleh rasa lega

Mstar Online

KUALA LUMPUR: Penganalisis politik Abdul Razak Abdullah Baginda, yang dilepaskan daripada tuduhan bersubahat membunuh wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu, kini boleh menarik nafas lega apabila pihak pendakwaan mengesahkan tidak akan merayu terhadap keputusan pembebasannya oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam, dua minggu lalu.

Timbalan Pendakwa Raya Tun Abdul Majid Tun Hamzah, yang mengetuai barisan pendakwaan kes itu, berkata pihak pendakwaan tidak akan memfailkan rayuan atas alasan hakim yang memutuskan kes telahpun membuat penemuan fakta dalam membebaskan Abdul Razak.

"Tiada komen lanjut memandangkan perbicaraan kes akan bersambung bagi pembelaan Azilah dan Sirul," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pada 31 Okt lepas, Abdul Razak, 48, dibebaskan tanpa dipanggil membela diri terhadap pertuduhan bersubahat dalam pembunuhan Altantuya oleh Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam Datuk Mohd Zaki Md Yasin.

Abdul Razak, pengarah eksekutif Pusat Penyelidikan Strategik Malaysia, dituduh bersubahat dengan dua anggota polis daripada Unit Tindakan Khas (UTK), Cif Insp Azilah Hadri, 32, dan Koperal Sirul Azhar Umar, 36, dalam pembunuhan Altantuya di Wilayah Persekutuan antara 9.54 pagi, 18 Okt, 2006, dan 9.45 malam keesokannya.

Azilah, dan Sirul Azhar diperintah membela diri terhadap pertuduhan membunuh ibu dua anak lelaki yang berumur 28 tahun itu di Mukim Bukit Raja, Selangor, antara 10 malam, 19 Okt 2006, dan 1 pagi keesokannya. Mereka menghadapi hukuman mati jika sabit kesalahan.

Mahkamah menetapkan 15 Jan tahun depan untuk keduadua mereka mengemukakan keterangan membela diri. BERNAMA

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |