+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Friday, November 14, 2008

Pendakwa tidak rayu pembebasan Razak

Malaysiakini

Hafiz Yatim | Nov 14, 08 7:05pm

Timbalan Pendakwaraya, Tun Majid Tun Hamzah mengesahkan bahawa pendakwa tidak akan memfail rayuan terhadap keputusan mahkamah membebaskan penganalisa politik, Abdul Razak Baginda, daripada tuduhan bersubahat membunuh Altantuya Shaariibuu.

altantuya trial 160707 tun majidBeliau mengesahkan perkara itu ketika dihubungi Malaysiakini petang ini.

Bagaimanapun beliau tidak mahu mengulas lebih lanjut kerana kes tersebut masih berjalan.

Pada 31 Ogos lalu, Mahkamah Tinggi Shah Alam membebaskan Abdul Razak Baginda daripada tuduhan bersubahat membunuh wanita Mongolia tersebut.

Dua anggota polis daripada Unit Tindakan Khas, Cif Inspektor Azilah Hadri, 32, dan Koperal Sirul Azhar Umar, 36, yang dituduh membunuh Altantuya, diperintah membela diri.

razak baginda acquitted 311008 09Azilah dan Sirul Azhar dituduh membunuh Altantuya, 28, di lokasi antara Lot 12843 dan 16735, Mukim Bukit Raja, di Shah Alam antara jam 10 malam 19 Oktober dan 1 pagi 20 Oktober tahun lalu.

Abdul Razak, pengarah eksekutif Pusat Penyelidikan Strategik Malaysia, pula dituduh bersubahat dengan mereka di Wilayah Persekutuan antara jam 9.54 pagi 18 Oktober dan 9.45 malam 19 Oktober tahun 2006.

Pihak pendakwa mempunyai 14 hari untuk memfailkan rayuan terhadap penghakiman tersebut.

Sehingga jam 5 petang tadi, semakan di bahagian pendaftaran mahkamah mendapati tiada rayuan yang difailkan terhadap pembebasan Abdul Razak.

Read More...

Pemborong tentukan harga kedai runcit

Kosmo Online


ADA peruncit menjangkakan telur antara barangan keperluan yang dijual lebih murah pada kempen penurunan harga mulai minggu depan.


KUALA LUMPUR - Ramai peruncit mengambil sikap tunggu dan lihat sebelum bertindak menurunkan harga barangan keperluan seperti yang disaran oleh kerajaan mulai minggu depan.

Menurut mereka, penurunan itu akan bergantung kepada harga barangan yang dibekalkan oleh pemborong dan ia tidak boleh dilaksanakan tanpa sokongan pihak terbabit.

Menurut seorang peruncit yang mahu dikenali sebagai Din, 25, beliau sedia untuk menurunkan harga, tetapi pemborong mestilah membekalkan barangan dengan harga lebih murah.

Katanya, harga beberapa barangan runcit di kedainya mungkin diturunkan mulai minggu depan, tetapi dia masih belum mengenal pasti jenis barangan nanti.

"Kita masih tunggu dan lihat, jika pemborong tidak menurunkan harga, kami tidak boleh menurunkan harga semata- mata kempen itu kerana perniagaan kami juga harus dipertimbangkan," katanya.

Jelas beliau, antara barang yang dijangka akan turun termasuklah beberapa barangan keperluan seperti minyak masak dan beras.

"Berapa kadar baru, saya tak dapat pastikan sehingga barang dihantar pemborong mulai minggu depan," katanya.

Sementara itu, pemilik kedai runcit di Pandan Indah yang dikenali sebagai Nazaruddin berkata, kempen penurunan harga itu dialu-alukan, tetapi pembekal perlu memainkan peranan dengan meletakkan harga yang lebih munasabah kepada peruncit.

Read More...

Campurtangan Bukan Islam boleh menimbulkan Huru-hara

Buletin Online

PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh Wartawan Buletin
Thursday, 13 November 2008

http://buletinonline.net/images/berita13/abu%20bakar%20cik1.jpgKuala Terengganu - Tindakan pihak-pihak bukan Islam yang campurtangan dalam urusan dan hal ehwal Umat Islam dibimbangi boleh menimbulkan huru-hara.

Presiden Asian Federation Of Muslim Youth (AFMY) Dato’ Abu Bakar Chik menyatakan demikian sebagai respon kepada tindakan dua NGO bukan Islam yang membantah keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan baru-baru ini.

Beliau berkata tindakan Katagender dan Food-not-Boms yang mengadakan demonstrasi membantah keputusan Majlis Fatwa mengharamkan Pengkid adalah tindakan ekstrims, keterlaluan dan amat berbahaya kerana boleh menganggu-gugat keharmonian dan keselamatan Negara.

Beliau turut meyokong kenyataan Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim)
Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz yang berkata fatwa yang dikeluarkan adalah sebagai panduan kepada umat Islam bagi menyelamatkan generasi muda melakukan perkara dilarang agama.

“Fatwa Majlis adalah untuk Islam, bagi melindungi umatnya di Malaysia dari terjebak dengan kegiatan haram disisi Islam,
“ia tidak ada kena mengena dengan bukan Islam, mengapa mereka (dua NGO bukan Islam) campurtangan dalam hal ehwal orang Islam,”kata Dato’ Abu Bakar ketika dihubungi Buletinonline kelmarin.

“Saya menyokong apa yang dinyatakan oleh Sheikh Abdul Aziz (Pengarah Jakim),
“apa yang dikeluarkan oleh Majlis Fatwa adalah selaras dengan pandangan Islam dan ianya adalah betul,”tambahnya.

Beliau juga berharap semoga umat Islam d negara ini sama-sama menerima dan mengambil keputusan yang baik itu dan dapat sama-sama menurutinya.

http://buletinonline.net/images/berita13/paksheikh1.jpgOleh yang demikian beliau menyeru semua umat Islam agar bersatu dan lebih prihatin terhadap isu-isu berkaitan Islam.

“Bersempena kedatangan bulan Zulhijjah, yang mana ia merupakan bulan Haji. bulan berkumpulnya Umat Islam dari seluruh dunia dari pelkbagai bangsa dan keturunan,

“umat Islam seluruh dunia wajar bersatu dan cukuplah menjadi teladan dan pengajaran kepada kita tentang penderitaan Umat Islam hari ini, yang berlaku disebabkan campurtangan golongan dan pihak bukan Islam terhadap Negara-negara Islam,”tambah beliau.

Dalam perkembangan yang sama sebuah NGO Melayu Islam, Ikatan Anak Watan Negeri Terengganu (Ikhwan) turut menggesa supaya badan-badan dan NGO bukan Islam supaya jangan mencampuri urusan yang berkaitan hal dalaman umat Islam.

Jurucakap Ikhwan Kuala Terengganu, Sheikh Said Sheikh Ahmad, 70, (gambar) berkata fatwa Pengkid adalah fatwa untuk umat Islam dan bangsa Melayu.

Beliau berkata sekiranya bangsa lain atau ugama lain membenarkan dan merasakan ia baik bagi mereka, maka bagi umat Islam ia tidak ada apa.

“Apa yang di putuskan majlis Fatwa adalah ‘for muslim’ (untuk umat Islam), I repeat for muslim only (saya ulangi untuk umat Islam sahaja), why this Katagender and Food-not-Bombs and this Ivy Josiah, camputangan,”ujarnya.

Read More...

GPMS sokong kenyataan K.Polis Negara: Jangan perlekeh kenyataan Majlis Fatwa

Mstar Online

GPMS mengalu-alukan kenyataan amaran yang tegas oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkenaan kecenderungan sesetengah NGO yang mempersoalkan tindakan Majlis Fatwa Kebangsaan mengenai isu ‘pengkid’ tempohari.

GPMS menganggap kenyataan amaran tersebut adalah amat tepat bagi menentukan tidak ada pihak yang berterusan memperkecilkan peranan Majlis Fatwa dan mempermainkan keputusan yang telah diambil oleh Majlis tersebut.

Dalam kenyataannya hari ini, Presiden GPMS, Dato' Reezal Merican Naina Merican berkata, GPMS cukup percaya - fatwa adalah suatu keputusan ulama’ yang cukup teliti dan berhemah, diperkasa lagi dengan sandaran rujukan agama yang tuntas dan padu. Sewajarnyalah, keputusan seperti ini tidak disanggah dan wajib dihormati oleh semua pihak.

"GPMS ingin menyatakan kekesalan yang teramat sangat dengan tindakan beberapa NGO seperti Katagender dan Food-not-Bombs yang mengadakan demonstrasi berkenaan isu sama baru baru ini. GPMS ingin mengingatkan mereka bahawa keputusan Majlis Fatwa adalah terkait langsung dengan soal hukum agama. Ianya tidak wajar sama sekali dibawa ke jalanan sebagai modul demonstrasi yang sempit dan dangkal," katanya.

GPMS ingin sekali lagi menegaskan bahawa agenda keterbukaan mestilah diiringi dengan rasa tanggungjawab dan amanah kepada keharmonian hidup bermasyarakat. Tindakan mencampuri urusan dan mempertikai keputusan Majlis Fatwa boleh disifatkan sebagai amalan yang kurang ajar dan tidak menghormati institusi agama. Keterlibatan kalangan bukan Muslim dalam darihal ‘fatwa’ ini juga boleh mendatangkan rasa kurang senang di kalangan umat Islam.

GPMS juga ingin menyelar beberapa tulisan yang turut mempersoalkan tindakan yang diambil oleh Majlis Fatwa. Mempersoalkan tindakan Majlis Fatwa, dengan menggunakan istilah ‘individualism’, ‘kesaksamaan gender’, ‘kebebasan’ dan sebagainya bukanlah suatu tindakan yang baik dan dialu-alukan. Suka diingatkan bahawa keputusan Majlis Fatwa adalah bersandarkan lunas perundangan dan hukum Islam yang jelas.

Majlis Fatwa Kebangsaan adalah sebuah institusi agama yang wajar dihormati dan disantuni oleh segenap kelompok masyarakat. Keputusan yang diambil secara ‘konsensus’ dan dengan persetujuan para mufti, bukanlah suatu keputusan polisi dan dasar yang terlalu wajar untuk didebatkan secara terbuka. Minda yang rasional semata-mata tidak boleh menghalalkan perkara yang tidak wajar pada pandangan agama.

Jelas Reezal, "GPMS amat mengharapkan agar amaran Ketua Polis Negara dapat dijadikan sebagai sempadan pandangan kepada mana-mana pihak yang terus celupar untuk mempersoalkan hukum agama. Kita jangan terlalu terbawa-bawa dengan budaya keterbukaan yang songsang – sehingga sanggup menidakkan dan bersikap celupar terhadap institusi agama seperti Majlis Fatwa."

Katanya lagi, dalam isu yang berkaitan dengan agama, kita perlu mempunyai suara yang tegas, apatah lagi tunduk dengan desakan NGO yang entah apa asas ‘akal budinya’.

"Jangan kita terlalu ghairah untuk mencampur-adukkan semua perkara, sehingga gagal menyantuni pandangan para ulama’ dan mufti," kata Reezal.

Read More...

Pulau Pinang : Tidak boleh guna tiket kelas pertama, hotel mewah

Harakahdaily

Thu | Nov 13, 08 | 11:28:46 am MYT

BUKIT MERTAJAM, 13 Nov (Hrkh) - Kerajaan Negeri Pulau Pinang pimpinan Pakatan Rakyat mengambil langkah yang drastik dalam mesyuarat exco semalam, apabila bertindak menarik balik segala kemudahan yang dinikmati pegawai-pegawai tinggi sebagai salah satu langkah berjimat cermat.

Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang Mohd Fairus Khairuddin berkata, semua pegawai tertinggi kerajaan, termasuk Ketua Menteri, Lim Guan Eng, hanya akan menggunakan penerbangan kelas ekonomi atau tambang murah dalam melakukan segala urusan kerajaan.

Katanya, tiada penerbangan kelas pertama atau kelas perniagaan dibenarkan, tiada penginapan di hotel empat atau lima bintang dan segala majlis tidak akan dianjurkan di hotel mewah.

Dengan penarikan balik segala kemudahan ini katanya, Ketua Menteri, anggota exco dan pegawai tinggi negeri hanya akan menggunakan penerbangan ekonomi dan menginap di bajet hotel apabila menjalankan tugas di luar Pulau Pinang.

Sebelum arahan dikeluarkan secara rasmi dalam mesyuarat mingguan exco semalam, Lim Guan Eng telah pun mengamalkan kesederhanaan sewaktu beliau mula memimpin kerajaan negeri.

Langkah yang diambil beliau ini, diperluaskan kepada semua anggota exco dan pegawai tinggi kerajaan negeri, sebagai salah satu usaha mengelakkan pembaziran wang rakyat.

Guan Eng baru-baru ini dilaporkan sebagai berkata, beliau tidak pernah rasa terganggu atau tidak selesa sewaktu menjalankan tugas di luar kawasan walaupun menaiki penerbangan kelas ekonomi dan menginap di hotel sederhana.

Katanya, beliau merasakan lebih selesa mengamalkan sikap berjimat cermat kerana tidak mahu dipertanggungjawabkan sebagai pemimpin yang membazirkan wang rakyat.

Mengulas lanjut isu berkenaan Fairus menjelaskan, "Jika perlu, mereka boleh menaiki Air Asia. Arahan ini membabitkan semua pegawai tertinggi kerajaan."

Mengenai majlis anjuran kerajaan negeri, Timbalan Ketua Menteri menjelaskan, ia boleh diadakan di Dewan Serbuna atau Kompleks Sukan yang bersesuaian.

"Arahan telah dikeluarkan, tidak dibenarkan sebarang penganjuran program kerajaan negeri di hotel.

"Tidak perlu beri hadiah (kepada pemimpin kerajaan), yang penting majlis yang dianjurkan mencapai objektif. Oleh itu kita harap semua ketua jabatan kerajaan akur dengan arahan ini," tegasnya. - mr_

Read More...

Kenyataan Mahathir amaran kepada Melayu

Utusan Online

KUALA LUMPUR 13 Nov. - Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kenyataan Tun Dr. Mahathir Mohamad bahawa sesiapa sahaja boleh menjadi Perdana Menteri merupakan amaran tegas kepada orang Melayu supaya tidak mengambil mudah sesuatu perkara.

‘‘Kalau berlaku pergeseran yang mana Melayu tidak bersatu atau tidak bercakap dalam satu nada, kita akan lihat orang lain menerajui kerajaan.

‘‘Ia adalah amaran tegas, khususnya kepada orang Melayu supaya mereka sentiasa bersatu padu untuk menerajui kepimpinan negara kerana sudah 52 tahun ahli daripada UMNO menjadi Perdana Menteri dan ini tidak salah,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mewakili Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi merasmikan Pameran Perdagangan Antarabangsa (Intrade) Malaysia dan Forum Perdagangan Perdagangan Antarabangsa (KLITF) 2008, di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Mahathir yang membidas pihak tertentu yang cuba membangkitkan persoalan tentang keperluan mempunyai seorang Perdana Menteri dari kalangan bukan Melayu atas alasan agar negara tidak dilihat mengamalkan perkauman.

Menurutnya, parti yang mewakili kaum Melayu, sebagai contoh UMNO yang mengetuai parti-parti komponen Barisan Nasional (BN) yang mewakili Cina, India, penduduk Sabah atau Sarawak perlu terus kukuh dan bersatu bagi memastikan orang Melayu terus menjadi Perdana Menteri sama ada secara tradisi atau konvensyen.

‘‘Apa yang dikatakan oleh Tun tidak harus mewujudkan polemik kerana ia (kenyataan) yang berasaskan kepada apa yang terkandung dalam perlembagaan yang tidak menyatakan Perdana Menteri mesti berasaskan kaum.

‘‘Bagaimanapun, saya tidak mengatakan sama ada saya bersetuju atau tidak mengenainya,” katanya.

Beliau berkata, perkara itu bergantung kepada rakyat dan senario politik negara pada masa hadapan.

Read More...

Aku Dah Tak Ego Lagi,Kali Ini Aku Mengaku Aku Bodoh…

Pink turtle

Saya kesal dengan kenyataan saya di Parlimen kerana membuatnya tanpa berdasarkan fakta yang cukup...saya katakan 'mereka mungkin dipecat'.

Saya kesal dengan kenyataan saya di Parlimen kerana membuatnya tanpa berdasarkan fakta yang cukup...saya katakan 'mereka mungkin dipecat'."Itu tidak benar sebenarnya. Saya faham mereka tidak dipecat kerana mereka menerima pencen sejak 20 tahun yang lalu - Nazri

Nazri kesal buat kenyataan enam hakim bukan dipecat

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz mengesahkan dan mengakui bahawa keenam-enam hakim yang menerima bayaran ex-gratia sebenarnya dipecat.

“Saya kesal dengan kenyataan saya di Parlimen kerana membuatnya tanpa berdasarkan fakta yang cukup…saya katakan ‘mereka mungkin dipecat’.

“Itu tidak benar sebenarnya. Saya faham mereka tidak dipecat kerana mereka menerima pencen sejak 20 tahun yang lalu,” katanya di lobi Parlimen hari ini.

Pada 6 November lalu, Nazri ketika mengumumkan pembayaran exgratia berjumlah RM10.5 juta kepada bekas Ketua Hakim Negara Tun Salleh Abas dan lima hakim kanan yang terlibat dalam krisis kehakiman 20 tahun lepas, berkata bekas-bekas hakim itu bukannya dipecat tetapi telah ditamatkan perkhidmatan lebih awal seperti disarankan oleh satu panel.

Hal itu menyebabkan Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) pada 10 November lalu meminta supaya Nazri dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan kerana mendakwa kenyataan menteri itu adalah satu pembohongan besar.

Nazri menjelaskan kekeliruan itu berlaku kerana perkara tersebut tidak seperti kebiasaannya.

“Dalam kerajaan, bila kita diberikan pencen, kita faham kita tak buat apa-apa kesalahan, tapi kalau kita dipecat, pencen tidak akan diberikan.

“Tapi dalam kes ini hakim-hakim itu terima pencen. Namun saya ambil masa untuk semak semula dan dapati ada surat daripada Yang Dipertuan Agong meminta supaya pencen tetap diberikan kepada mereka,” katanya.

Sementara itu, keputusan sama ada Nazri perlu dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan kerana didakwa memberi kenyataan tidak benar itu kepada dewan, akan diketahui minggu hadapan.

Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar hari ini berkata, beliau perlu menyemak semua butiran kerana perkara itu melibatkan banyak implikasi.

http://www1.mstar.com.my

Komen Pahangdaily

Maka sekarang, memang terbukti bahawa Nazri Aziz memang “berbohong” di parlimen perihal isu Ex-Gratia Hakim baru-baru ini. Biarpun beliau akui kesilapannya, tetapi rakyat harus sedar bahawa memang Nazri banyak berbohong selama ini. Beliau patut dikenakan tindakan kerana berbohong oleh parlimen!.

Cara beliau menjawa soalan yang dikemukan kepadanya dulu, dalam keadaan yang terlalu yakin dan sombong seolah-olah beliau tahu segalanya tentang hal ini. Jika begini sikapnya menteri UMNO, maka sahlah bahawa rakyat telah tersalah membuat pilihan mereka selama ini. Nazri harus letak jawatan! kerana beliau tidak layak menjadi menteri. Semoga rakyat sedar semua ini.

Read More...

Iran dakwa peluru berpandu mampu sasar Israel, Eropah

Berita Harian


PELURU berpandu �Sajjil� sedia untuk diuji pada majlis pelancarannya di Teheran, kelmarin.

Mahmoud beri amaran bertindak balas jika terima ancaman

TEHERAN: Iran berkata mereka berjaya menguji peluru berpandu jarak jauh generasi baru yang mampu mensasarkan serangan sejauh Israel sehingga tenggara Eropah, kelmarin.

Menteri Pertahanan, Mostafa Mohammed Najjar, dalam siaran televisyen berkata, peluru berpandu 'Sajjil' itu adalah peluru berpandu bahan bakar padu yang mampu mencapai jarak 1,930 kilometer (km).

Peluru berpandu bahan bakar padu adalah lebih tepat berbanding peluru berpandu bahan bakar cecair dalam jarak sama yang dibangunkan Iran. Negara itu turut memiliki peluru berpandu bahan bakar padu dengan jarak dekat iaitu Fateh yang mampu mencapai sasaran 193km

Najjar berkata, peluru berpandu dua fasa dengan dua enjin bahan bakar padu itu memiliki 'kemampuan luar biasa' tetapi beliau enggan mengulas lanjut.

Katanya, peluru berpandu itu akan digunakan sebagai senjata pertahanan dan bukan bertujuan untuk serangan terhadap ancaman dihadapi Iran.

Beliau berkata, peluru berpandu itu adalah sebahagian 'strategi pertahanan dan pencegahan dengan objektif utama mempertahankan negara'.

Tentera Amerika dan agensi perisikan luar turut memantau ujian peluru berpandu itu pada jarak 360km dari tenggara Tehran dan seorang pegawai kanan tentera Amerika berkata, peluru berpandu itu terbang sembilan saat dan mencapai jarak 290km sebelum berubah haluan dan meletup.

Presiden Mahmoud Ahmadinejad dalam ucapannya sempena pelancaran peluru berpandu itu memberi amaran kerajaannya akan bertindak balas terhadap ancaman dihadapi mereka.

Beliau berkata, adalah tidak penting siapa yang menjadi Presiden Amerika kerana soalan lebih penting adalah bagaimana corak pentadbiran negara itu pada masa akan datang. � AP

Read More...

Meragut kerana mahu beli susu


LELAKI yang ditahan selepas meragut rantai leher seorang wanita kononnya untuk membeli susu anak di Sungai Petani semalam.


SUNGAI PETANI - "Tolong bang, saya meragut nak beli susu anak kecil saya yang masih merangkak."
Demikian rayuan seorang pemuda ketika minta dilepaskan selepas dia ditahan orang ramai selepas meragut seorang wanita di sebuah kedai runcit di Kampung Sungai Layar di sini, pukul 12.30 tengah hari semalam.

Suspek semasa ditahan orang ramai sedang membelasah mangsa ragutnya yang melawan.

Bagaimanapun, selain rayuannya tidak dihiraukan, pemuda yang berasal dari Kampung Semeling, Bedong di sini juga dibelasah teruk.

Akibatnya suspek mengalami kecederaan teruk di muka dan badannya akibat dipukul, disepak dan ditumbuk.

Selain kejadian itu menjadi tontonan orang ramai, ia juga berlaku di hadapan isteri suspek dan seorang anak lelakinya yang berusia dua tahun.

Difahamkan suspek memang mempunyai seorang lagi anak yang baru merangkak dan semasa kejadian kanak-kanak itu ditinggalkan bersama neneknya.

Mangsa ragut yang hanya mahu dikenali sebagai Latipah, 42, berkata, ketika kejadian dia sedang mengira wang yang dibayar suspek selepas membeli sebotol minuman.

"Tiba-tiba saya terasa rantai yang saya pakai ditarik oleh suspek yang berdiri bersebelahan saya menyebabkan saya terkejut dan menjerit," ceritanya.

Read More...

MCA bantah keras cadangan bekas CJ

Malaysiakini

Nov 14, 08 11:19am

MCA membantah keras cadangan bekas Ketua Hakim Negara (CJ), Tun Abdul Hamid Mohamad supaya undang-undang lazim dan undang-undang Syariah di negara yang majoriti rakyatnya beragama Islam, diharmonikan melalui penggabungan kedua-dua mahkamah sivil dan syariah.

judges conference 090408 abdul hamid smileAbdul Hamid dilaporkan berkata, pendekatan itu mampu direalisasikan kerana hakim yang sama boleh mendengar kedua-dua kes sivil dan Syariah manakala peguam bukan Islam berhujah mengenai isu yang melibatkan undang-undang Syariah.

Beliau membuat cadangan itu ketika memberi syarahan di Fakulti Undang-Undang, Universiti Harvard baru-baru ini. Abdul Hamid dijemput menyertai program Pengajian Undang-Undang Islam bagi membentangkan syarahan Al-Razzaq Al-Sanhuri bertajuk ‘Mengharmonikan Undang-Undang Lazim dan Undang-Undang Syariah di Malaysia: Satu Pendekatan Praktikal’.

Mengulas cadangan tersebut, Pengerusi Biro Undang-undang MCA, Datuk Leong Tang Chong berkata cadangan itu akan menyebabkan bukan Islam tertakluk kepada undang-undang Syariah.

"Cadangan yang dibuat oleh Tun Abdul Hamid itu akan memaksa bukan Islam tertakluk kepada bidangkuasa Syariah dalam semua perkara perundangan, termasuk kes antara agama yang berkaitan dengan perkahwinan dan perceraian," kata Leong dalam satu kenyataan semalam.

Katanya, sebarang langkah memaksa bukan Islam tertakluk kepada bidangkuasa Syariah melanggar Artikel 11, Perlembagaan Persekutuan.

Artikel tersebut, katanya, menjamin kebebasan agama sepenuhnya kepada semua pihak untuk menganut dan mengamalkan agama emereka, mengikut peruntukan undang-undang.

Oleh itu, kata Leong, kebebasan hakim mahkamah sivil hendaklah dikekalkan di bawah kuasa mahkamah sivil dan tidak tertakluk kepada interpretasi Syariah.

Beliau menyifatkan cadangan Tun Abdul Hamid supaya digabungkan kedua-kedua mahkamah tersebut sebagai 'tidak bertanggungjawab' kerana Malaysia adalah negara pelbagai bangsa dan agama.

Cadangan tersebut, tegas Leong lagi, boleh menimbulkan rasa tidak senang dan juga kebimbangan serta keraguan di kalangan mereka yang menganut agama selain dari Islam.

Read More...

Kes liwat Anwar: Pendakwaan dan pembelaan terus bertelagah, Mahkamah Tinggi dengar rayuan 20 dan 21 Nov

Mstar Online

ANWAR bersama Azizah di Mahkamah Sesyen hari ini. -foto The Star oleh AZMAN GHANI

[DIKEMAS KINI] KUALA LUMPUR: Pihak pendakwaan dan pembelaan bagi kes liwat Datuk seri Anwar Ibrahim terus bertelagah mengenai urusan pemindahan kes tersebut ke Mahkamah Tinggi walaupun Hakim Mahkamah Sesyen Jenayah 1, S.M Komathy Suppiah mendapati sijil pemindahan yang ditandatangani oleh Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail tidak sah.

Sesi sebutan kes yang dijadual bermula hari ini terpaksa ditangguhkan apabila pihak pendakwaan memfailkan semakan semula terhadap keputusan hakim berkenaan buat kali kedua ke Mahkamah Tinggi.

Pada awal sesi sidang mahkamah hari ini, Peguam R. Sivarasa yang mewakili pihak pembelaan mempersoalkan tentang pelanggaran akujanji pihak pendakwaan yang diketuai oleh Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden yang berjanji akan menyerahkan dokumen berkaitan kepada pihak pembelaan sebelum perbicaraan bermula.

Sivarasa berhujah berdasarkan peruntukan Seksyen 51(A) yang menjelaskan segala dokumen yang berkaitan mestilah disediakan oleh pihak pendakwaan sebelum tarikh perbicaraan.

"Yang Arif, pihak pendakwa telah melanggar akujanji yang mengatakan bahawa mereka akan menyerahkan dokumen tersebut sepatutnya pada hari ini sebelum perbicaraan bermula," katanya.

Bagaimanapun Mohamed Yusof memaklumkan kepada mahkamah peruntukan seksyen 35 Akta Mahkamah Kehakiman 1964 terutamanya bagi sub-seksyen 35(2) yang memperuntukan bahawa memandangkan ada permohonan semakan semula, semua prosiding di mahkamah rendah hendaklah digantung.

"Oleh itu kami meminta supaya semua prosiding berhubung dengan kes ini ditangguhkan sementara menunggu apa-apa keputusan dan arahan Mahkamah Tinggi berhubung dengan semakan semula kes tersebut," katanya.

Pada 11 November lalu, pihak pendakwaan telah memfailkan semakan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap keputusan yang dibuat Komathy pada 7 November lalu.

Kemudian pada 12 November, Pejabat Pendaftaran Mahkamah Tinggi (Bahagian Jenayah) memaklumkan bahawa Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah menetapkan 20 hingga 21 November depan untuk mendengar penghujahan kedua-dua pihak berhubung semakan tersebut.

Alasan yang diberikan Mohamed Yusof masih tidak memuaskan hati pihak pembelaan yang tetap menggesa pihaknya mengemukakan dokumen yang berkaitan kerana kes tersebut akan tetap dibicarakan.

"Kami memerlukan dokumen tersebut untuk buat persediaan dalam kes ini, walaubagaimanapun kes ini akan tetap dibicarakan," kata Sivarasa.

Oleh yang demikian, Mohamed Yusof memaklumkan mahkamah bahawa pihaknya tidak mempunyai masalah untuk menyerahkan segala dokumen yang diperlukan itu.

Menurutnya, dokumen berkenaan akan diserahkan pada petang ini.

Sementara itu Anwar yang ditemui diluar mahkamah menjelaskan tindakannya 'mencelah' sewaktu Mohamed Yusof berhujah bagi menyangkal dakwaan Sivarasa yang sangsi sebab pihak pendakwaan tidak mahu menyerahkan dokumen-dokumen berkenaan yang berkemungkinan telah diubah, diganggu ataupun hilang seperti yang berlaku sepuluh tahun lalu.

"Sebab tulah saya sergah dalam mahkamah tadi, kita baru cuit sikit dia dah melenting...kalau dah tahu sepuluh tahun lalu ada buat salah, mengaku sahajalah, buat apa nak teruskan kezaliman.

"Sekarang 'pemain-pemain' utama adalah orang sama, cuma pelakonnya sahaja dah tua," katanya sinis.

Ketika di dalam mahkamah, Anwar mencelah dengan mengatakan: "Sejak sepuluh tahun lalu anda tidak pernah minta maaf."

Celahan itu dibuat apabila Mohamed Yusof menyatakan beliau sudah bosan dengan dakwaan Anwar bahawa pihak pendakwaan berat sebelah sewaktu mengendalikan kesnya.

Mohamed Yusof dengan nada yang emosional berkata: "Saya sudah bosan dengan dakwaan seperti ini, semua dokumen ada pada saya hari ini dan tak ada masalah untuk saya serahkan kepada pihak pembelaan."

Dalam pada itu Sivarasa yang menggantikan peguam kanan barisan pembelaan, Sulaiman Abdullah yang tidak hadir pada prosiding hari ini berkata pihak pembelaan membantah sekeras-kerasnya tindakan pihak pendakwaan yang enggan menyerahkan dokumen-dokumen terbabit.

"Kami bangkitkan persoalan mengenai mengapa mereka tidak mahu serahkan yang mungkin ada sesuatu (agenda).

"Namun akhirnya mereka ubah pendirian dan berjanji akan serahkan semuanya petang ini atau esok," katanya.

BERITA TERDAHULU

KUALA LUMPUR: Sidang sebutan kes liwat melibatkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Mahkamah Sesyen mula dibicarakan pukul 9.48 pagi ini.

Anwar tiba di mahkamah bersama isterinya, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail dan keluarga pada pukul 9.28 pagi ini.

Pada 7 November lalu, Hakim S.M Komathy Suppiah memutuskan untuk mendengar kes itu di Mahkamah Sesyen selepas mendapati sijil untuk memindahkan kes ke Mahkamah Tinggi yang ditandatangani oleh Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail tidak sah.

Anwar, 61, menghadapi perbicaraan atas tuduhan dengan sukarela melakukan liwat ke atas bekas pembantunya, Mohamad Saiful Bukhari Azlan, 23, di Unit 11-5-1, Desa Damansara Condominium, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara antara 3.01 petang dan 4.30 petang 26 Jun.

Jika sabit kesalahan, beliau menghadapi hukuman penjara hingga 20 tahun di bawah Sekseyen 377B kanun Keseksaan. Beliau sekarang bebas dengan bon peribadi RM20,000.

Pasukan pendakwana diketuai oleh Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden iaitu ketua unit pendakwaan di Jabatan Peguam Negara. Beliau dibantu oleh Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Nordin Hassan, Mohamad Hanafiah Zakaria, Wong Chiang Kiat, Farhan Read dan Shamsul Sulaiman.

Pasukan peguam bela terdiri daripada Sulaiman Abdullah, R. Sivarasa, Sankara N.Nair, Leela Jesuthasan, Edmund Bon, Saiful Idham Ramli, Amer Hamzah Arshad, Latheefa Koya dan Mohd Radzlan Jalaludin.

Kes tersebut, yang kedua melibatkan Anwar dalam satu dekad ini, pertama kali disebutkan awal Ogos lalu.

Kemudian pendakwa mohon ia dipindahkan ke Mahkamah Tinggi,

Minggu lalu, sebelum tarikh ditetapkan, timbalan pendakwa raya Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden, ketua unit pendakwaan di Jabatan Peguam Negara, meminta mahkamah menetapkan tarikh pendengaran.

Bagaimanapun Sulaiman, peguam utama Anwar, memberitahu mahkamah pendakwa perlu mengemukakan dokumen tertentu seperti laporan perubatan dan kimia berkaitan kes kepada pihak pembelaan sebelum perbicaraan bermula.

Ketika menolak permohonan pendakwaan untuk kes dipindahkan ke Mahkamah Tinggi, Komathy memutuskan oleh kerana sijil itu ditandatangani sendiri oleh Abdul Gani, ia melanggar ekspektasi undang-undang Anwar bahawa Abdul Gani tidak akan terlibat dalam kes itu.

Pada Selasa lalu, pihak pendakwaan memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Sesyen yang memutuskan kes ini tetap dibicarakan di mahkamah itu tanpa perlu dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.

Rayuan itu difailkan di pejabat pendaftaran Mahkamah Sesyen.

Read More...

JHEAT nafi larang polis tahan Ayah Pin

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | Nov 13, 08 1:07pm

Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) menjelaskan bahawa pihaknya tidak pernah mengeluarkan sebarang arahan rasmi kepada pihak polis supaya jangan menahan Ayah Pin yang dikesan pulang ke negara ini, dari Selatan Thai, baru-baru ini.

Sehubungan itu, JHEAT berkata, pihaknya tidak tahu menahu mengenai laporan yang mengatakan jabatan tersebut tidak membenarkan polis menahan Ayah Pin.

ayah pin inter-faith 260105 the manMalah, kata Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasa JHEAT, Mohamad Nor Mohamad, pihaknya tidak pernah berbincang berhubung larangan tangkapan ke atas Ayah Pin.

Mohamad diminta mengulas laporan hari ini yang memetik Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan sebagai berkata, polis Terengganu sudah diarah menyiasat mengapa JHEAT tidak benarkan polis menahan Ayah Pin yang dikesan pulang ke negara ini dari Selatan Thai, baru-baru ini.

Ayah Pin yang mengakui mengetuai 'Kerajaan Langit' menghilangkan diri tiga tahun yang lalu.

Ini ekoran beliau didakwa di bawah Seksyen 10 Enakmen Kesalahan Jenayah (Takzir) (Terengganu) 2001 kerana dikatakan bertindak menghina pihak berkuasa agama di rumahnya di Kampung Batu 13, Mukim Tenang, Hulu Besut pada 20 Julai 2005.

Tertuduh dikatakan mengingkari fatwa bahawa ajaran yang diamalkannya sesat dan menyeleweng serta boleh membawa ancaman kepada ketenteraman awam serta boleh merosakkan akidah.

Status siasatan

ayah pin inter-faith 260105 processionMenurut laporan, Musa dipetik sebagai berkata, polis mendapat maklumat ketua ajaran sesat itu pulang ke Terengganu tetapi tidak menahannya selepas Jabatan Agama Islam negeri itu menyatakannya tidak perlu.

"Apabila polis tanya sama ada nak menahannya, jabatan agama Islam negeri itu kata tidak perlu," kata Musa dalam ucaptama di seminar memperkasakan pentadbiran keadilan di mahkamah syariah di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Gombak hari ini.

Sehubungan itu, Musa berkata, beliau sudah mengarahkan Ketua Polis Terengganu mendapat maklumat lanjut daripada jabatan berkenaan serta maklumat lanjut kes itu.

Sementara itu, menurut Mohamad lagi, status siasatan jabatannya terhadap Ayah Pin kini masih di peringkat mencari bukti.

Pada masa ini, katanya, ajaran Ayah Pin itu tidak dapat dibuktikan bila ia berlaku dan apakah ajaran-ajaran tersebut.

ayah pin inter-faith 260105 followersDitanya mengenai cakera padat mengenai Ayah Pin yang tersebar luas sebelum ini, Mohamad berkata, ia tidak dapat dibuktikan bila ia berlaku.

Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Islam Terengganu, Datuk Shaikh Harun Shaikh Ismail tidak dapat dihubungi untuk mengulas mengenai perkara tersebut.

Malaysiakini difahamkan bahawa beliau kini berada di luar negara.

Read More...

Polis tidak dibenarkan tahan Ayah Pin di Terengganu

Mstar Online

[DIKEMAS KINI] KUALA LUMPUR: Ketua kumpulan ajaran sesat, Arifin Muhamad atau lebih dikenali sebagai Ayah Pin, 65, yang pernah menghilangkan diri kerana didakwa mengasaskan satu ajaran sesat, kini dilaporkan berada di Terengganu.

Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan hari ini berkata, polis bagaimanapun tidak dapat mengambil tindakan terhadapnya setelah Jabatan Agama Islam Negeri Terengganu (JHEAT) memaklumkan kepada polis untuk tidak menahannya sehingga siasatan selesai.

"Polis mempunyai maklumat bahawa Ayah Pin yang dipercayai berada di Thailand Selatan telah pulang ke tanah air. Apabila dirujuk kepada Jabatan Agama Islam Negeri Terengganu sama ada untuk menahannya, jabatan berkenaan mengatakan tidak perlu," kata Musa ketika menyampaikan ucap utama pada seminar Memperkasakan Pentadbiran Keadilan Di Mahkamah Syariah di Universiti Islam Antarabangsa di Gombak dekat sini.

Musa berkata, tindakan tidak dapat diambil Ariffin disebabkan tidak ada penyelarasan penguatkuasaan antara Jabatan Agama Islam Negeri Terengganu dan polis.

Namun, katanya, beliau telah mengarahkan Ketua Polis Terengganu untuk mendapatkan maklumat lanjut daripada Jabatan Agama Islam Negeri Terengganu.

Ayah Pin pernah menggemparkan tanah air kira-kira tiga tahun lalu apabila beliaumengetuai 'Kerajaan Langit' mempunyai sekumpulan pengikut yang amat taksub dengannya.

Kumpulan yang melanggari lunas-lunas Islam itu berjaya dihapuskan, manakala Ayah Pin pula menghilangkan diri.

Read More...

Jumlah suapan rasuah sehingga Oktober cecah RM45 juta

MyMetro

KUANTAN: Jumlah suapan rasuah bagi sepanjang tempoh Januari hingga Oktober tahun ini mencecah RM45 juta, kata Ketua Pengarah Badan Pencegah Rasuah (BPR) Datuk Ahmad Said Hamdan.

Berucap pada perasmian Seminar Kepimpinan Berintegriti Ketua-ketua Jabatan Negeri Pahang di sini hari ini, beliau berkata bagi tempoh itu juga seramai 548 individu ditahan terdiri 252 pegawai dan kakitangan kerajaan serta 296 sektor swasta dan orang awam yang terlibat rasuah.

“Apa yang menariknya berdasarkan kepada statistik tangkapan adalah terdapat perubahan ketara sejak beberapa tahun kebelakangan ini di mana jumlah pegawai awam yang ditangkap atas kesalahan jenayah rasuah menurun berbanding sektor swasta atau orang awam,” katanya.

Bagi tempoh berkenaan,jumlah harta yang disita ialah RM8.8 juta manakala denda yang dikutip berjumlah RM1.3 juta.

“Sepanjang tempoh itu juga, kita menerima 13,669 maklumat iaitu peningkatan 1,262 maklumat atau 10 peratus berbanding tahun lalu. Daripada jumlah itu, 1,235 kertas siasatan dibuka yang membabitkan 548 individu,” katanya.

Bercakap kepada pemberita kemudian, Ahmad Said berkata jumlah pegawai dan anggota Badan Pencegah Rasuah (BPR) akan ditambah daripada 1,000 orang kepada seramai 5,000 orang menjelang 2012 selaras dengan peningkatan maklumat berhubung jenayah rasuah serta cabaran lain yang perlu ditangani badan itu.

Katanya tugas pegawai BPR bukan sahaja mencabar dalam usaha mengumpul maklumat berhubung jenayah rasuah malah mereka terpaksa berdepan dengan pelbagai cabaran termasuk ugutan bunuh.

“Saya sendiri pernah menerima ugutan bunuh bukan pada diri, malah pada keluarga, termasuk pernah menerima keris berhubung kes rasuah.

Seminar yang dihadiri 160 peserta itu dirasmikan Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob. -Bernama

Read More...

Harga minyak boleh jatuh ke paras AS$50 setong

Utusan Online

LONDON 12 Nov. - Harga minyak mentah hari ini diniagakan di bawah paras AS$58 (RM207.64) setong buat pertama kali dalam tempoh 20 bulan berikutan jangkaan permintaan yang berkurangan.

Menurut penganalisis, keadaan pasaran yang tidak menentu, boleh menyebabkan harga minyak terus jatuh sehingga AS$50 (RM179) setong.

Minyak mentah berkualiti tinggi New York Light Sweet bagi penghantaran Disember berada pada paras terendah AS$57.90 (RM207.28) jatuh sebanyak AS$1.43 (RM5.11) sebelum meningkat semula untuk berada pada harga AS$58.40 (RM209.07) setong.

Pada sesi dagangan sebelum ini, harga pasaran jatuh AS$3.08 (RM11.02) kepada AS$59.33 (RM212.40) setong, paras terendah sejak 20 bulan lalu.

Minyak mentah Brent North Sea jatuh AS$1.20 (RM4.29) kepada AS$54.51 (RM195.14) setong.

''Kebimbangan terhadap keadaan kemelesetan ekonomi semakin buruk dari hari ke hari telah menjadikan pasaran semakin menurun.

''Permintaan terhadap minyak semakin merosot dari minggu ke minggu,'' kata Penganalisis Kanan Minyak di MF Global, Rob Laughlin.

Penganalisis menjangkakan Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA) akan menurunkan unjuran permintaan dalam laporan bulanan pasaran minyak yang akan diterbitkan Khamis ini.

''Saya menjangkakan IEA terus mengkaji untuk menurunkan unjuran permintaan tenaganya.

''Jumlah baru pengeluaran daripada China dan Jepun sepatutnya membantu harga berada pada aliran meningkat,'' kata Ketua Penyelidik Komoditi di Credit Suisse Singapura, Tobias Merath.

Sementara itu, sumber Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum (OPEC) berkata, pertubuhan itu bakal mengurangkan lagi pengeluaran minyak sehingga sejuta tong sehari pada pertemuan di Algeria pada bulan hadapan.

OPEC pada bulan lalu, telah mengurangkan pengeluaran sehingga 1.5 juta tong sehari bermula 1 November selepas kejatuhan mendadak harga minyak.

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |