+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Friday, June 6, 2008

Koleksi Video - komen tentang minyak naik yg takkan keluar di TV.

Komen orang ramai yang tidak akan ditayangkan di TV.
Kat TV bukan tanya rakyat Malaysia, dia gi tanya rakyat Thai dgn Singapore je......
Dengarkan suara hati sebenar rakyat Malaysia.Read More...

Lagi demo bantah harga minyak

Malaysiakini

Abdul Rahim Sabri | Jun 6, 08 5:11pm

Satu lagi demonstrasi kecil membantah kenaikan mendadak minyak diadakan di hadapan sebuah masjid di Taman Dato' Harun, Petaling Jaya sejurus selepas solat Jumaat hari ini.

petrol price hike protest kg dato harun 060608 09Demonstrasi aman itu - keempat diadakan seluruh negara sejak semalam - yang dianjurkan oleh Angkatan Muda (AMK) PKR bahagian Petaling Jaya Selatan (PJ selatan) disertai lebih kurang 50 orang.

Ia disertai ahli parlimen PJ selatan, Hee Loy Sian, timbalan ketua bahagian tersebut Shariffudin Budin dan wakil AMK bahagian Mahhrul Ismail.

Demonstrasi lebih kurang 15 minit bermula 2 petang, sejurus orang ramai selesai menunaikan solat, turut menarik perhatian ahli kariah dan pengguna jalan raya. Kira-kira 60 orang lagi menyaksikan perhimpunan tersebut.

petrol price hike protest kg dato harun 060608 03Hee mengajak rakyat menukar kerajaan BN dan meluahkan rasa tidak puas hati mereka.

"Adakah kita berpuas hati?" katanya. "Mari tumbangkan kerajaan."

Shariffudin (foto bawah) turut menyatakan rasa tidak berpuas hati dengan kenaikan harga petrol sebanyak 78 sen dan diesel RM1 sejak kelmarin, dengan mengangkat satu keratan akhbar The Star hari ini kepada orang ramai.

"Apakah tanda ini? Kalau tak turun harga petrol, rakyat akan turunkan kerajaan," katanya, sambil mengangkat keratan berita 'Shahrir: Why now and not in August'

"Kita membantah sekeras-kerasnya kenaikan harga minyak."

Datuk Shahrir Samad, menteri perdagangan dalam negeri dan hal-ehwal pengguna, menjadi sasaran kritikan kerana beliau sebelumnya dilaporkan berkata kenaikan dijangka menjelang Ogos.

Sepanduk-sepanduk yang dijulang dalam perhimpunan itu, antaranya, 'Pemimpin munafik berkata... tiada kenaikan minyak untuk tahun ini?', 'Kerajaan Pakatan Rakyat akan turunkan harga minyak 24 jam', 'Undilah BN untuk kenaikan harga minyak' dan 'Tahniah! Kepada pengundi BN, inilah hadiah untuk anda'

Ditemui selepas itu, Shariffudin berkata demontrasi itu bertujuan melihat reaksi awal daripada penduduk di situ.

Wajah penduduk di situ memang tidak berpuas hati dengan kenaikan harga minyak, tambahnya.

Satu lagi demonstrasi kecil dianjurkan di masjid Kampung Baru, Kuala Lumpur pada waktu yang sama.

Semalam tiga demonstrasi membantah kenaikan mendadak harga minyak diadakan di Kuala Lumpur, Ipoh dan Kuching.

Polis hari ini memberi amaran kepada orang ramai supaya tidak terlibat dalam sebarang demonstrasi bagi membantah harga bahan bakar itu, lapor Bernama.

Timbalan ketua polis negara Datuk Ismail Omar, dalam kenyataan hari ini berkata, berdasarkan maklumat hasil risikan polis, terdapat beberapa pihak sedang merancang mengadakan siri demonstrasi di beberapa lokasi di seluruh negara.

"Tujuan demonstrasi ialah untuk membantah kenaikan harga petrol dan diesel. Di sini saya ingin menegaskan sebarang perhimpunan perlu mendapatkan permit daripada ketua polis daerah," katanya.

Read More...

Demonstrasi susulan lebih besar selepas ini

KLpos

Cetak E-mail
Oleh AFP, AP, Reuters
Jumaat, 06 Jun 2008

KL: Kerajaan Malaysia menghadapi cabaran pertama selepas ia menaikkan harga minyak semalam apabila demonstrasi jalanan diadakan di dua bandar negara itu.

Lebih banyak bantahan dijangka diadakan dalam beberapa minggu ini, dengan kemuncaknya bakal diadakan pada 12 Julai.

Semalam, sekumpulan anggota pembangkang mengadakan bantahan di kawasan bandar Kuala Lumpur dan Ipoh.

Bantahan ini menambah lagi tekanan ke atas Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, agar meletak jawatan.

Ia menyusuli juga prestasi hambar parti campuran Barisan Nasional (BN) pimpinan beliau dalam pilihan raya umum negara itu pada 8 Mac lalu.

Para pegawai polis rusuhan bersenjatakan belantan dan perisai berusaha keras menyuraikan perhimpunan orang ramai yang mengibarkan sepanduk dengan kata-kata seperti 'Harga petrol dinaikkan tapi gaji tidak'.

'Kesannya akan menjadi beban besar kepada rakyat, khususnya yang miskin,' kata Anggota Parlimen (AP) Parti Tindakan Demokratik (DAP), Theresa Kok, yang menyertai perhimpunan 100 orang di Kuala Lumpur.

Di Ipoh, para penganjur bantahan berkata lebih 100 orang menghadiri perhimpunan di sana, dan lebih banyak bantahan akan diadakan dalam minggu-minggu mendatang.

Kelmarin, Datuk Abdullah berkata kerajaannya menaikkan harga minyak petrol sebanyak 78 sen kepada RM2.70 seliter. Harga minyak diesel pula dinaikkan RM1, atau 63 peratus, kepada RM2.58 seliter.

Ia bagi mengurangkan beban subsidi minyak kerajaan sekitar RM45 bilion setahun.

Sebelum ini, harga seliter petrol ialah RM1.92 - antara termurah di Asia.

Datuk Abdullah turut memberi isyarat bahawa harga bahan pembakar itu mungkin dinaikkan lagi pada masa depan.

'Orang awam marah kerana kedua-duanya, kenaikan itu dan cara ia dilakukan,' kata ketua DAP, Lim Kit Siang.

Sebuah kumpulan campuran parti pembangkang dan pertubuhan bukan pemerintah (NGO), Protes, merancang untuk mengadakan bantahan di seluruh Malaysia, dengan kemuncaknya diadakan secara besar-besaran pada 12 Julai ini, kata pemimpinnya, Hatta Ramli.

'Kami mengharapkan 100,000 orang hadir. Kami mahu kerajaan mengubah semula (harga minyak) kepada harga semalam (kelmarin),' kata beliau, yang juga anggota Parti Islam SeMalaysia (PAS) itu.

Menteri Dalam Negeri Malaysia, Datuk Seri Syed Hamid Syed Albar, mengecam perhimpunan itu sebagai 'haram', sambil menggesa rakyat Malaysia supaya 'jangan bertindak keterlaluan'.

'Ia bukan isu politik tapi isu nasional yang kami semua cuba tangani bersama, berhubung kenaikan harga minyak dan tenaga pada peringkat global,' kata beliau kepada wartawan.

Read More...

Tarif naik lagi jika harga gas meningkat

Utusan Online


Leo Moggie (kanan) dan Che Khalib Mohamad Noh pada sidang akhbar di ibu pejabat TNB di Kuala Lumpur, semalam.


KUALA LUMPUR 5 Jun - Tenaga Nasional Berhad (TNB) tidak menolak kemungkinan berlaku peningkatan baru tarif elektrik jika Petronas menyelaraskan lagi harga gas subsidi yang dijual kepada TNB.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh berkata, jika penyelarasan pihak Petronas itu adalah berbentuk peningkatan, maka TNB tiada pilihan melainkan menaikkan lagi harga tarif elektrik.

Beliau berkata, sekiranya penyelarasan harga gas subsidi melibatkan penurunan, TNB bersedia untuk menurunkan tarifnya.

"Sekiranya ada penyelarasan, atas dasar yang sama, mungkin ada perubahan (harga tarif elektrik), perubahan itu mungkin meningkat atau mungkin menurun," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini mengumumkan kenaikan tarif baru elektrik bermula 1 Julai ini.

Harga gas yang disubsidi Petronas kini dijual pada RM6.40 bagi setiap mmBtu (juta unit Termal British) dan akan ditingkatkan kepada harga baru iaitu RM14.31 mmBtu bermula 1 Julai ini.

Bermula tarikh yang sama, struktur tarif baru elektrik menyaksikan pengguna domestik menikmati kadar tarif sedia ada sekiranya penggunaan bulanan mereka berada di bawah 200 kilowatt jam (kWj).

Namun bagi penggunaan berikutnya iaitu antara 201 kWj hingga 400 kWj pula, pengguna perlu membayar kadar 34.5 sen seunit kWj.

Perubahan harga akan berlaku bagi setiap 100 kWj berikutnya iaitu 30 sen (401-500 kWj), 39 sen (501-600 kWj), 40 sen (601-700 kWj), 41 sen (701-800 kWj) dan 43 sen (801-900 kWj).

Pengguna domestik akan membayar maksimum 46 sen bagi setiap kWj untuk penggunaan melebihi 901 kWj.

Che Kalib seterusnya menambah, sebarang peningkatan atau penurunan harga gas adalah hak Petronas dan TNB tidak menetapkan jangka masa khusus untuk melakukan sebarang perubahan tarif.

Beliau berkata, penyelarasan tarif elektrik yang dilakukan pihaknya bukan bertujuan untuk mengaut keuntungan tetapi untuk menampung peningkatan harga minyak dan arang batu dunia.

Katanya, peningkatan pendapatan TNB dianggarkan sebanyak RM4.8 bilion melalui tarif baru itu tetapi kesemuanya akan digunakan untuk menampung peningkatan kos bahan bakar.

Jelasnya, RM4.2 bilion akan digunakan untuk menampung kenaikan harga minyak manakala bakinya untuk menampung sebahagian kos membeli arang batu.

Dalam pada itu, Pengerusi TNB, Tan Sri Leo Moggie memberitahu, peningkatan tarif elektrik yang diumumkan semalam hanya melibatkan negeri-negeri di Semenanjung Malaysia.

"Sabah dan Sarawak memiliki syarikat utiliti mereka sendiri, jadi mereka tidak terlibat dengan apa yang kita umumkan," katanya.

Read More...

Amaran usah anjur demonstrasi bantah minyak naik

Mstar Online

05-06-2008 07:47:15 PM
Oleh SA'ODAH ELIAS


SHAH ALAM: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar hari ini memberi amaran kepada orang ramai agar jangan mengambil bahagian dalam demonstrasi haram bagi membantah kenaikan harga bahan api yang diumumkan semalam.

Kata beliau, demonstrasi bukan sahaja tidak menyelesaikan sebarang masalah, malah mereka yang terlibat menghadapi kemungkinan diambil tindakan oleh pihak berkuasa kerana menyertai perhimpunan haram.

"Masalah kenaikan harga minyak adalah fenomena seluruh dunia melibatkan semua negara tidak kira negara pengeluar atau tidak. Kita sepatutnya bekerjasama dengan kerajaan untuk menangani masalah ini, bukan dengan mengadakan demonstrasi.

"Kita sepatutnya tunjukkan kepada dunia bahawa kita berjaya menangani masalah ini tanpa menggugat keamanan dan ketenteraman di negara ini," katanya kepada pemberita di samping perhimpunan tidak rasmi ahli Majlis Tertinggi Umno di sebuah hotel di sini, hari ini.

Katanya, pihak polis telah diarahkan agar mengambil tindakan mengikut lunas-lunas undang-undang.

"Jika buat demonstrasi, tidak ada permit, maka ia perhimpunan haram. Polis akan terhadap mereka yang terlibat mengikut peruntukan undang-undang," tegasnya.

Sehubungan itu beliau mengingatkan orang ramai jangan terpengaruh dengan usaha pihak-pihak tertentu yang mengajak mereka mengikuti demonstrasi bagi menunjukkan bantahan terhadap kenaikan harga minyak.

Syed Hamid juga membidas parti-parti pembangkan yang cuba mempolitikkan isu kenaikan harga minyak yang diumumkan kerajaan semalam.

Katanya, parti-parti pembangkang sepatutnya lebih bertanggungjawab dan sama-sama membantu kerajaan menangani masalah itu demi kesejahteraan rakyat.

Read More...

Bernas turun harga beras, gula melonjak 20 sen sekilo

Berita Harian

Oleh Mohamed Farid Noh

KUALA LUMPUR: Ketika Padiberas Nasional Bhd (Bernas) mengumumkan penurunan harga borong beras wangi dan beras pulut masing-masing 15 peratus dan 12 peratus berkuat kuasa tengah malam ini, harga gula pula dijangka naik 20 sen sekilogram awal tahun depan.

Pengarah Urusan Bernas, Bakry Hamzah, berkata penurunan harga borong itu dijangka mengurangkan harga runcit beras berkenaan sekurang-kurangnya 70 sen, berbanding harga sebelum ini.

Bercakap kepada pemberita selepas menjadi panel Seminar Mengenai Krisis Makanan 'Kemelut Kenaikan Harga Makanan-Apa Kesudahannya' di sini semalam, beliau berkata Bernas kini menunggu masa yang sesuai untuk mengumumkan harga baru beras lain. Bagaimanapun, Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Mohd Zain Mohd Dom, yang ditemui pemberita pada majlis sama berkata kenaikan harga gula tidak dapat dielakkan berikutan krisis makanan dan ketidaktentuan cuaca global.

"Apa lagi kerajaan akan menandatangani kontrak perjanjian baru pembekalan gula dengan Australia, akhir tahun ini. Mengikut senario harga gula dunia, kerajaan tidak dapat mengelak daripada menaikkan harganya di pasaran tempatan.

"Berdasarkan harga pasaran dunia sekarang, kenaikan harga gula dijangka 20 sen. Bagaimanapun, kerajaan akan sedaya upaya mendapatkan perjanjian dengan harga terendah bagi memastikan kenaikannya pada tahap paling minimum," katanya.

Beliau yang turut menjadi panel pada seminar anjuran Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) itu berkata, kerajaan menandatangani perjanjian jangka panjang pembekalan gula dengan Australia dan ia biasanya diperbaharui antara tiga hingga lima tahun.

Ketika ini, harga kawalan gula putih bertapis kasar ditetapkan RM1.45 sekilo di Semenanjung, manakala di Sabah dan Sarawak RM1.55. Dengan jangkaan kenaikan 20 sen itu, bermakna harga gula di Semenanjung akan meningkat kepada RM1.65 sekilo, manakala Sabah dan Sarawak RM1.75 sekilo.

Sebelum itu, Bakry berkata sejak akhir-akhir ini Bernas membeli bekalan beras wangi dan pulut dengan harga diskaun dari Thailand.

"Ini terjadi berikutan penurunan harga beras di pasaran dunia apabila pengeluar beras yang menyimpan stok terpaksa menjualnya segera akibat penuaian besar-besaran padi di Thailand, Indonesia serta Vietnam," katanya.

Harga borong beras wangi gred AAA yang sebelum ini mencecah RM4,700 satu tan metrik akan diturunkan kepada RM4,000, beras wangi gred AA pula turun kepada RM3,009 berbanding RM4,006, manakala beras pulut turun kepada RM3,300 setan metrik berbanding RM3,350.

"Ini sejajar dengan penurunan harga beras di pasaran dunia dan Bernas menjangka harga beras global akan terus turun, tetapi dijangka tidak akan kurang daripada AS$600 (RM1,954) setan metrik.

"Bernas akan membuat penyelarasan dari semasa ke semasa dan secara amnya harga beras dunia menurun daripada AS$1,200 (RM3,908) setan metrik kepada AS$800 (RM2,606)," katanya.

Read More...

Desak kaji semula - Rakyat anggap harga baru petrol, diesel membebankan

Utusan Online


HARGA BARU... Pemilik kenderaan, Izreen Munira Mohamed Zakri mengisi minyak sebanyak RM50 di sebuah stesen minyak di Sungai Besi, Kuala Lumpur, semalam dan dia hanya mendapat 18.49 liter berbanding 26 liter sebelum harga petrol dinaikkan kelmarin.– Gambar DJOHAN SHAHRIN SHAH


KUALA LUMPUR 5 Jun – Kerajaan diminta mengkaji semula harga baru petrol dan diesel yang masing-masing naik 78 sen dan RM1 seliter kerana ia membebankan rakyat khususnya golongan berpendapatan rendah dan sederhana.

Saranan supaya kenaikan itu disemak kembali dibuat kerana orang ramai menjangkakan kenaikan harga petrol dan diesel akan menyebabkan harga barangan keperluan, kos perkhidmatan dan tambang pengangkutan awam akan menjadi bertambah mahal.

Orang ramai yang ditemui hari ini menghargai langkah kerajaan terus memberikan subsidi kepada mereka berikutan kenaikan harga bahan api itu tetapi berharap harganya diturunkan sedikit kerana kenaikan kali ini terlalu tinggi.

Kenaikan harga petrol kepada RM2.70 seliter dan diesel kepada RM2.58 seliter merupakan peningkatan sebanyak 40 peratus dan 63 peratus berbanding harga sebelumnya.

Tinjauan Utusan Malaysia di beberapa negeri termasuk di Kedah, Johor, Pahang dan Pulau Pinang mendapati orang ramai mengakui kenaikan harga barangan akibat penstrukturan semula subsidi minyak tidak dapat dielakkan.

Kenaikan harga minyak, menurut mereka, akan menyebabkan kos yang ditanggung oleh pelbagai pihak khususnya peniaga meningkat menyebabkan mereka terpaksa menaikkan harga barangan dan perkhidmatan bagi menampung kos pengangkutan.

Seorang peniaga kedai runcit di Johor Bahru, Tan Lian Chu, 40, berkata, kenaikan harga minyak memberi impak besar kepada pengguna, peruncit dan pemborong yang saling berkaitan antara satu sama lain.

“Bahan mentah selalunya tidak menentukan harga kerana ia sekejap naik, sekejap turun, tetapi apabila harga petrol naik, pasti akan berlaku kenaikan harga,” katanya.

Read More...

Kekayaan Petronas tidak pernah dinikmati rakyat?

Harakahdaily

Azamin Amin

Fri | Jun 06, 08 | 10:56:51 am MYT

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Hrkh) - Malaysia merupakan negara pengeluar hasil minyak dan mempunyai keuntungan yang berlipat ganda namun kekayaannya tidak dinikmati sepenuhnya oleh rakyat jelata, malah semakin hari semakin dihimpit dengan kos sara hidup dan beban yang tinggi.

Malaysia kaya kerana keuntungan yang diperolehi daripada perniagaan Petronas setiap tahun. Petronas mencatatkan keuntungan kira-kira RM35.5 billion pada tahun kewangan 2004-2005 iaitu satu kadar yang jika dibahagi jumlah warganegara Malaysia maka setiap individu akan memperolehi RM1,500 seorang bagi setahun.

Keuntungan ini tidak termasuk RM3.12 billion yang dibayar kepada kerajaan dalam bentuk cukai, duti dan pembayaran royalti. Dan adalah dijangkakan bagi tahun berakhir 2005-2006 pula pendapatan ini akan mencecah RM50 billion dan ini bermakna setiap rakyat Malaysia akan menerima RM2,000 seorang, menurut tulisan tuntelanai blog tahun lalu. Malah Penasihat Petronas Tun Dr Mahathir Mohamed menyatakan bahawa keuntungan Petronas melebihi RM70 billion dan kerajaan yang sedia ada 'melimpah wang'.

Sungguhpun begitu perbelanjaanya dilihat tidak bertunjangkan kepada kebajikan rakyat dan sering kali dibelanjakan dengan tidak cermat, dibazirkan, tidak digunakan secara berhemah untuk membantu rakyat yang miskin dan daif.

Bayangkan menurut pendedahan Ketua Menteri Pulaua Pinang Lim Guan Eng baru-baru ini Petronas membelanjakan sejumlah RM3.5 juta sebulan untuk membiayai Malaysian Philharmonic Orchestra iaitu orkestra yang diwujudkan oleh kerajaan sejak 10 tahun dahulu atas biaya Petronas.

Difahamkan Okestra ini dianggotai oleh hanya lima peratus dari kalangan rakyat Malaysia manakala selebihnya adalah pemain muzik yang diimpot, malah konduktor orkestra dibayar RM130,000 dan pembantunya RM50,000 sebulan dilihat lebih mahal dari elaun Menteri-menteri Besar dan Menteri Kabinet Malaysia.

"Beginikah caranya Petronas menyalurkan keuntungannya kepada rakyat,sedangkan persembahan orkestra ini hanya dinikmati oleh kurang dari satu peratus rakyat Malaysia yang rata-rata dari golongan elit dan berada?" kata Roslan Sms yang menyiarkan pendedahan itu dalam blognya.

Pemerhati politik berpendapat wang Petronas banyak sekali dihabiskan melalui projek-projek yang tidak menguntungkan rakyat dan dilihat hanya menguntungkan pemimpin Umno dan kroni-kroninya seperti senarai di bawah :

i. Membail-outkan Bank Bumiputra (kini CIMB) dua kali bernilai RM4.86 billion akibat pengurusan bank tidak ada integriti salah urus dan melonggarkan syarat-syarat pemberian pinjaman yang besar kepada kroni-kroni yang tidak dibayar balik pinjaman

ii. Membeli bon kerajaan sendiri bernilai RM3.8 billion.

iii. Membina gelanggang Formula 1 berharga RM286 juta dan setiap kali ada perlumbaan Petronas akan menjadi hostnya berbillion ringgit dikeluarkan.

iv. Beli HICOM (Proton) berharga RM999.4 juta dan selesaikan hutang RM1,299.6 juta.

v. Membangunkan Putrajaya dan MSC berharga RM22 billion

vi. Bail-out MAS sebanyak RM668.8 juta

vii. Penubuhan Dana Harta sebagai modal permulaan sebanyak RM4.56 billion

viii. Membina KLCC berharga RM1.8 billion. Maintenance sebulan bernilai RM95,000.00, setahun sudah menjadi RM108 juta

ix.Membina KLIA sebanyak RM9 billion, peruntukan tahunan sebanyak RM900 juta.

Semua yang berlaku ini dilihat hanya untuk menyelamatkan dan mengkaya pemimpin semata-mata termasuk mengekalkan kuasa yang sedia ada.

Akibat daripada itu rakyat dibebankan dengan kenaikan harga petrol tertinggi dalam sejarah tanah air pada Rabu lalu yang mana kenaikan ini turut mempengaruhi kenaikan harga barangan dan perkhidmatan di pasaran, diikuti kenaikan kadar tarif elektrik. Kenaikan ini menyebabkan kehidupan rakyat tertekan dan dihimpit dengan kemiskinan yang melampau.

Ketika harga minyak di pasaran antarabangsa meningkat sampai USD130.00 setong menyebabkan kantung Petronas juga turut mendapat keuntungan kerana Malaysia juga merupakan salah sebuah negara pengeksport minyak dunia yang terkenal (menjadi ahli OPEC), tetapi nasib rakyat Malaysia amat malang mendapat pemimpin yang tidak cekap mengurus dana negara.

Apakan tidak, sepatutnyalah harga minyak diturunkan, tetapi dengan tiba-tiba arahan dikeluarkan untuk menarik balik subsidi minyak kononnya kerajaan tidak mampu lagi dan ramai yang membuat kesimpulan sejak Petronas ditubuhkan pada tahun 70an, rakyat tidak pernah menadapat manfaat dan menikmati kekayaan hasilnya.

Read More...

JKKK diarah sabotaj S'gor, kata PKR

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | Jun 5, 08 1:57pm

Tan Sri Muhammad Muhd Taib didakwa mengarahkan sekumpulan ketua kampung dan ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) di Selangor "mengacau" pentadbiran kerajaan negeri.

Senator itu, yang juga ketua penerangan Umno, didakwa mengadakan sebuah pertemuan dengan kumpulan ini di sebuah hotel di Shah Alam tidak lama selepas dilantik sebagai menteri kemajuan luar bandar dan wilayah pada Mac lalu.

Dalam pertemuan itu, beliau menggariskan beberapa langkah yang perlu dilakukan oleh ketua kampung dan ahli JKKK untuk mengganggu kerajaan negeri yang kini ditadbir Pakatan Rakyat, kata satu sumber PKR kepada Malaysiakini hari ini.

muhammad mohd taib and umno"Muhammad berkata, (dalam pertemuan itu) jangan terima arahan daripada setiausaha kerajaan dan pegawai daerah.

"Jangan letak jawatan. Dapat elaun, (tetapi) buat bodoh saja. Kalau (kerajaan) negeri tidak bagi duit, (kerajaan) pusat akan bagi," kata sumber itu, dengan mendakwa maklumat didedahkan kepadanya oleh seorang penghulu yang hadir.

Kelmarin, Muhammad memberitahu Dewan Negara bahawa kerajaan persekutuan terpaksa mengadakan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) di empat negeri Pakatan "bagi memastikan keberkesanan pelaksanaan projek-projek pembangunan kerajaan persekutuan di peringkat kampung."

Beliau juga mendakwa empat negeri yang dikuasai Pakatan sejak pilihanraya Mac lepas "bertindak agresif" dengan menukar pegawai dan menghalau agensi kerajaan keluar dari bangunan yang ditadbir mereka.

Menurut sumber itu lagi, Muhammad juga merancang membuat penyelarasan pengurusan JKKK di peringkat persekutuan dengan mewujudkan jawatan baru – penyelaras daerah di negeri-negeri Pakatan.

"Pusat akan melantik penyelaras daerah di negeri-negeri pembangkang, di bawah kementerian beliaulah," kata sumber.

Ditanya tujuan jawatan itu diwujudkan, sumber itu berkata: "mungkin untuk menyelaraskan dana daripada pusat kepada JKKK."

y4c youth roundtable 040707 nik nazmiMuhammad, yang juga ketua perhubungan Umno Selangor, turut meminta ahli JKKK "mengacau" setiausaha politik kepada menteri besar negeri itu Nik Nazmi Nik Nik Ahmad, tambah sumber.

"Kacau Nik Nazmi. Dia (masih) bujang, muda dan dia setiausaha politik Tan Sri Khalid (Ibrahim)," katanya, yang juga seorang pembantu wakil rakyat PKR.

"Tidak tahulah kacau macam mana, … tidak tahulah, tetapi beliau sebut bujang, muda, setiausaha politik Tan Sri Khalid," kata sumber.

(Nik Nazmi, juga ahli Dewan Undangan Negeri Seri Setia, telah berkahwin selama lebih dua tahun. Isterinya dilaporkan sedang menuntut dalam bidang perubatan di Universiti Newcastle dan dijangka pulang bulan depan.)

Merampas kembali Selangor

Menteri itu didakwa meminta semua ahli JKKK bekerja untuk mengambil semula Selangor yang kini jatuh kepada Pakatan.

"Muhammad membuat kesimpulan bahawa semua JKKK mesti bekerja keras merampas kembali Selangor daripada Pakatan," kata sumber.

Muhammad juga didakwa berkata Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak seharusnya dibiarkan menjadi perdana menteri kerana ketua umum PKR itu "mahu menjual negara".

"Muhammad juga berkata, jangan bagi Anwar perintah (Malaysia) sebab Anwar mahu menjual negara. Sebab itu dulu (Tun Dr) Mahathir (Mohamad) pecatnya.

"Beliau sebut, contohnya, macam (ketika krisis kewangan 1997) Anwar nak IMF (Tabung Kewangan Antarabangsa)," kata sumber.

Pemimpin Umno itu juga menuduh PKR berfahaman sosialis dan tidak memperjuangkan Melayu seperti Umno.

khalid ibrahim selangor mb pc 040608 01"PKR parti sosialis, sebab itu bergabung dengan Parti Rakyat (Malaysia). PKR bukan parti nasionalis macam Umno," kata sumber, yang mendakwa maklumat dalam taklimat itu diberikan kepadanya sehari selepas pertemuan tersebut.

Semalam, Khalid menyatakan Selangor bersedia melantik ketua kampung dan JKKK, termasuk anggota Umno, jika mereka sanggup berkhidmat kepada masyarakat tanpa mengira fahaman politik.

"Pada pandangan kerajaan negeri, ketua kampung sepatutnya mesti menjadi ketua kampung untuk semua masyarakat di kampung tanpa kira fahaman politik.

"Pada saya kalau orang itu sanggup kerja untuk semua masyarakat, ia memenuhi kriteria yang kita perlukan," beliau dipetik sebagai berkata, sambil menambah kriteria itu akan dijadikan kayu ukur oleh pegawai daerah yang mencadangkan calon-calon yang layak mengisi jawatan tersebut.

Khalid turut menafikan dakwaan Muhammad bahawa kerajaan Selangor "bersikap agresif" apabila menghalau keluar operasi sebuah stesen radio dari bangunan setiausaha kerajaan negeri itu.

"Kami tidak halau tetapi mereka yang merajuk. Saya cakap kalau kita tak boleh guna Radio Selangor untuk beri penerangan tentang pembangunan di negeri ini, jadi buat apalah mereka dipanggil FM Selangor," katanya.

Read More...

"Inflasi meningkat 4.2 peratus tahun ini" - Bank Negara

KLpos

Cetak E-mail
Oleh Bernama
Khamis, 05 Jun 2008

KL: Inflasi dijangka melepasi 5.0 peratus bulan ini berikutan kenaikan harga bahan api yang diumumkan Rabu, meningkat 4.2 peratus daripada anggaran awal pada 2.5 peratus bagi keseluruhan tahun ini, kata Bank Negara Malaysia.

Gabenor Bank Negara Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz hari ini berkata inflasi juga dijangkakan memuncak pada suku pertama 2009 sebelum menyederhana pada suku kedua tahun depan kepada kurang daripada 3.0 peratus.

"Bagi separuh pertama 2009, inflasi akan mencecah pada paras 5.3 peratus, dan selepas itu menurun kepada 3.0 peratus. Inilah simulasi awal kami terhadap penyelarasan harga seperti yang ditunjukkan pada asas bulan-ke-bulan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Sidang Kemuncak Perbankan Malaysia ke-12 di sini.

Beliau berkata kadar inflasi negara secara relatifnya masih rendah berbanding negara lain, dan beliau menggesa Malaysia mengambil kesempatan terhadap situasi semasa dan menyesuaikan dengan keadaan itu.

Zeti juga menolak cadangan kemungkinan kadar faedah meningkat, dengan berkata tidak ada keperluan untuk mengadakan mesyuarat jawatankuasa dasar monetari di luar daripada jadual biasanya.

"Pada masa ini kami akan memantau masalah inflasi dan melihat sama ada terdapat petunjuk kesan pusingan kedua (kenaikan harga bahan api) dan permintaanya, kerana pada masa ini ia akan memberi impak terhadap pertumbuhan, dengan pertumbuhan global kini menyederhana," katanya.

"Oleh itu risiko perkembangan OPR (kadar dasar semalaman) sedang diperhalusi dan dinilai dan pada masa ini kami tidak menganggap perlunya memanggil mesyuarat khas jawatankuasa dasar monetari dan kami akan meneruskan penilaian itu ke masa hadapan," katanya.

Mengenai pertumbuhan negara, Zeti berkata keluaran dalam negara kasar (KDNK) kekal antara 5.0 dan 6.0 peratus.

"Pertumbuhan akan bergantung terhadap apa yang kerajaan lakukan dengan bayaran dan manfaat tunai hasil daripada subsidi yang lebih rendah, serta projek pembangunan.

"Semua ini akan memastikan paras 5.0 peratus akan dicapai," katanya.

Beliau bagaimanapun berkata beberapa kesan akan wujud ke atas aktiviti penggunaan walaupun unjuran yang lebih rendah itu masih tinggi daripada pertumbuhan penggunaan purata negara.

"Anggaran unjuran awal kami bahawa penggunaan sebenarnya akan berkembang lebih daripada 10 peratus, namun ia mungkin susut 1.0 peratus tahun ini," katanya.

"Oleh itu, tidak banyak penyelarasan ketara dalam penggunaan dan jika ia susut kepada 9.0 peratus, angka itu masih melepasi purata pertumbuhan penggunaan yang kita ada," katanya.

Read More...

PETRONAS pupus 2018??

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Saya tertarik untuk berkongsi satu artikel di akhbar
The Star yang mana ianya mengatakan bahawa PETRONAS mungkin akan bangkrap 10 tahun dari sekarang iaitu menjelang 2018 jika keuntungan yang diperolehi diberikan kepada kerajaan hanya untuk meneruskan subsidi petrol.

Presiden dan CEO PETRONAS, Tan Sri Hassan Marican memberitahu bahawa PETRONAS perlu memberi tumpuan kepada pelaburan untuk memajukan teknologi dalam pada mencari telaga minyak yang baru. Setakat ini PETRONAS telah membelanjakan RM 178.9 billion daripada keuntungan untuk ini.

Menurut Tan Sri Hassan lagi, pada tahun kewangan ditutup Mac lepas PETRONAS telah menyumbang kepada kerajaan sebanyak RM 52.3 billion dalam bentuk cukai, royalti dan dividen dan jumlah ini adalah merangkumi 32% pendapatan kerajaan. Beliau berkata lagi bahawa sejak PETRONAS ditubuhkan pada 1974 sehingga tahun lepas, PETRONAS telah memulangkan RM335.7 billion kepada kerajaan daripada jumlah keseluruhan keuntungan syarikat iaitu sebanyak RM570 billion.

Sementara itu, 'Utusan Meloya' pula melaporkan, sejak tiga tahun lalu kos Petronas meningkat lebih 200 peratus tetapi tidak ramai orang peduli kerana mereka lebih tertumpu kepada isu kenaikan harga minyak. Beliau berkata, Petronas juga kini menerokai kawasan laut dalam dan kedalaman yang dikenali sebagai ultra deep dengan menanggung kos yang terlalu tinggi.

Mengenai kritikan bahawa akaun PETRONAS tidak telus, Presiden dan CEO syarikat minyak negara ini mengatakan bahawa laporan tahunan yang lengkap mengenai untung rugi syarikat telah dikeluarkan dan disimpan di perpustakaan parlimen. Ayat dalam The Star macam ni lebih kurang:

"Asked about criticisms that Petronas' accounts and profits were not transparent, Hassan said the corporation published a very detailed annual report which was deposited in the Parliament library."

Pada pengamatan saya, PETRONAS telah memainkan peranan penting dalam membantu rakyat Malaysia dengan sumbangan yang diberikan kepada kerajaan. Kerajaanlah yang perlu memainkan peranan dalam perbelanjaan duit PETRONAS ini. Apa yang saya tahu, duit keuntungan PETRONAS yang diberikan kepada kerajaan tidak pernah di audit dan diberitahu kepada semua, ke mana wang itu dibelanjakan.

Perkara ini telah dibangkitkan di parlimen oleh MP Pakatan Rakyat, tetapi ditolak mentah-mentah oleh ahli parlimen BN. Mengapa ini harus terjadi?? Kami rakyat juga perlu tahu, ke mana wang PETRONAS berjumlah RM 570 billion ini dibelanjakan??? Mengapa perlu dirahsiakan??? Ataupun ianya ada krisis kepimpinan pihak atasan yang mana ketelusan perlu dibuktikan. Tidak perlu takut jika ianya dibelanjakan untuk kepentingan rakyat.


Saya menyeru kepada Pak Lah yang merangkap Menteri Kewangan dan juga Perdana Menteri Malaysia, bentangkanlah perbelanjaan PETRONAS di parlimen supaya kami rakyat tahu sama ada ianya dibelanjakan untuk kesejahteraan rakyat ataupun untuk membuncitkan poket dan kantung pemimpin negara dan kroni-kroni semata-mata. Buktikan ketelusan pemerintahan kamu wahai pemimpin yang diangkat segelintir rakyat.


Jangan melebarkan jurang antara rakyat yang kaya dengan yang miskin menjadi parah. Kami perlu ketelusan pemerintah, bukan alasan dangkal dihamburkan kepada rakyat. Lihatlah PERTAMINA di Indonesia, jadikan pengajaran sebelum PETRONAS tersungkur di persada saingan dunia yang semakin mencabar.


Ingat!!!! kamu pemimpin....sama ada kita membuat sejarah, ataupun kita yang akan menjadi sejarah......Renungkan!!!!!---------------------------------------------
catatan orangkita : 6 Jun 2008, 1100 am
http://sangpemantau.blogspot.com/
---------------------------------------------


Read More...

Petronas could go bust by 2018

The Star

By WONG SAI WAN

KUALA LUMPUR: Petronas will go bust within 10 years if all its profits are handed to the Government to continue subsidising fuel, said its president and chief executive officer Tan Sri Hassan Marican.

He warned that many national petroleum companies in the world have ceased to exist or were in financial trouble today because all their profits were taken away from them.

Speaking at a special briefing on Petronas’ contribution to the country, Hassan said that in the oil business it was important to reinvest profits in search of new technologies, reserves and continued revenue. Petronas has so far reinvested RM178.9bil of its profits.

“Petronas has played a major role by giving back a substantial amount of its profits to the Government,” he added.

At the close of its financial year in March last year, the national petroleum company had given the Government RM52.3bil in taxes, royalties and dividends which worked out to be 32% of the Federal Government’s revenue.

“Since the formation of Petronas in 1974 to last year, the company gave the Government RM335.7bil out of a total profit of RM570bil,” Hassan said.

Commenting on the fuel price increase, the Petronas boss said the corporation did not make a sen from the increase.

“All the oil companies get full market price for the petrol and diesel that they sell and the Government pay them the difference from the fixed price. This is where the subsidy comes into play,” he added.

Hassan revealed that oil companies operating in the country spent RM40bil a year in drilling and exploration works and a lot of this money wasinjected into the local economy.

Hassan also pointed out that it was now more expensive for Petronas to explore and extract oil.

“A lot of focus is placed on the high oil prices. There is very little talk about costs. The costs to explore and to drill for oil have increased by about 200% over the past three years.”

Hassan said Exxon Mobil made about US$40bil (RM130.31bil) last year, an increase of only US$1bil (RM3.26bil) from 2006, in an environment of higher crude oil prices.

“That is the world’s biggest, most efficient and most well-run oil company. Margins have eroded,” he said.

Hassan said Petronas was now “ scraping the bottom of the barrel” as far as finding and extracting oil was concerned.

Asked about criticisms that Petronas' accounts and profits were not transparent, Hassan said the corporation published a very detailed annual report which was deposited in the Parliament library.

“For all intents and purposes, Petronas is a public-listed company because we are rated by agencies like Standard and Poors, and Moody. We do not hide anything,” he added.

Read More...

Kos Petronas meningkat lebih 200%, tidak ramai peduli – Hassan Marican

Utusan Online

KUALA LUMPUR 5 Jun – Petronas, syarikat minyak terkemuka negara, sedang berdepan dengan masalah peningkatan kos carigali minyak yang melambung tinggi.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas, Tan Sri Mohd. Hassan Marican berkata, sejak tiga tahun lalu, kos Petronas meningkat lebih 200 peratus tetapi tidak ramai orang peduli kerana mereka lebih tertumpu kepada isu kenaikan harga minyak.

Dalam satu taklimat media di sini hari ini, beliau berkata, syarikat minyak itu melabur pada kos yang tinggi selain bilangan telaga minyak semakin berkurangan.

Mohd. Hassan menjelaskan: ‘‘Petronas kini terpaksa menerokai telaga-telaga minyak kecil yang memberikan hasil lima atau 10 juta tong dan bukan lagi telaga-telaga yang menghasilkan 100 juta tong seperti satu ketika dahulu.’’

Mohd. Hassan berkata, langkah memajukan telaga minyak kecil melibatkan kos yang sangat tinggi. Begitu juga apabila Petronas bergerak untuk menerokai kawasan yang jauh dari pantai.

Beliau berkata, kos untuk melakukan pengerudian telaga minyak di kawasan cetek kini mencecah AS$7 juta berbanding AS$3 juta sebelumnya dengan kos berkaitan carigali seperti penyewaan kapal terus meningkat.

Beliau berkata, Petronas juga kini menerokai kawasan laut dalam dan kedalaman yang dikenali sebagai ultra deep dengan menanggung kos yang terlalu tinggi.

Sebagai contoh, kata Mohd. Hassan, Exxon Mobil hanya mampu meraih AS$40 bilion pada tahun 2006, peningkatan hanya AS$1 bilion meskipun terdapat peningkatan harga minyak dunia yang agak tinggi.

“(Sedangkan) ia adalah syarikat minyak terbesar di dunia, paling cekap dan diuruskan pada tahap paling baik. Margin hasil perolehannya telah terhakis,’’ jelas beliau.

Mohd. Hassan berkata, keadaan itu menyebabkan Petronas terpaksa menerokai kawasan ‘ultra deep’ yang mana terma perjanjian perkongsian lebih berpihak atau menguntungkan pihak asing kerana kos dan keperluan teknologi yang tinggi.

“Medan Kikeh yang merupakan medan telaga minyak laut dalam pertama negara terletak di luar pesisir Sabah yang memiliki kedalaman kira-kira 1,300 meter dan medan Gemusut di luar pesisir Sabah yang sedang diterokai memiliki kedalaman kira-kira 1,800 meter,’’ kata beliau.

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |