+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Saturday, April 4, 2009

Era baru Najib sudah bermula

Kosmo Online


TUANKU MIZAN menyerahkan Suratcara Pelantikan sebagai Perdana Menteri kepada Najib di Istana Negara semalam.


PUTRAJAYA - Tun Abdullah Ahmad Badawi menyerahkan tugas Perdana Menteri kepada Datuk Seri Najib Tun Razak di Pejabat Perdana Menteri di Bangunan Perdana Putra di sini semalam.

Upacara itu berlangsung di tingkat lima Pejabat Perdana Menteri pada pukul 4.50 petang.

Ia dilakukan selepas Najib mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri keenam di hadapan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara pada sebelah paginya.

Dengan pelantikan itu, sejarah negara tercipta apabila buat pertama kalinya anak Perdana Menteri menjadi Perdana Menteri. Najib ialah anak sulung Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak Hussein.

Dalam upacara itu, Abdullah yang berbaju Melayu jingga menyerahkan Fail Meja YAB Perdana Menteri berwarna biru sebagai tanda penyerahan tugas dan tanggungjawab kepada Najib yang berbaju Melayu merah jambu sambil disaksikan oleh Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan.

Upacara itu juga menandakan lengkapnya proses peralihan kuasa antara Abdullah dan Najib secara tersusun dan berjalan dengan lancar.

Semalam, Abdullah yang telah menerajui kepimpinan negara lebih lima tahun menghadap Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara bagi menyerahkan surat melepaskan jawatan sebagai Perdana Menteri dan memohon perkenan Seri Paduka melantik Najib sebagai penggantinya.
Selepas upacara itu, Abdullah dan isteri, Tun Jeanne Abdullah bersalaman dengan para menteri, timbalan menteri dan pegawai kanan kerajaan yang menunggu di aras lobi Pejabat Perdana Menteri.

Mereka kemudian bersalaman dengan kakitangan Jabatan Perdana Menteri yang berbaris dari pintu utama hingga ke kereta Abdullah. Turut mengiringi mereka ialah Najib dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Najib dan Rosmah mengiringi Abdullah dan Jeanne hingga ke kereta dan Abdullah sempat melambaikan tangan sebelum meninggalkan pekarangan Pejabat Perdana Menteri pada pukul 5.25 petang.

Read More...

Senarai 13 tahanan ISA yang dibebaskan

Mstar Online

Antara tahanan ISA dibebaskan oleh Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak:

1. R. Kenghadharan, 40, peguam - Hindraf, ditahan 2007

2. V. Ganabatirau, 40, peguam - Hindraf, ditahan 2007

3. Mohd Nazri Dollah, 34, guru Sekolah Menengah Kebangsaan Kinabutan di Tawau, Sabah - Anggota kumpulan militan Darul Islam Sabah, ditahan April 2002 4. Pakana Selama, pemastautin tetap Malaysia - Anggota kumpulan militan Darul Islam Sabah, ditahan April 2002

5. Artas A. Burhanuddin, 41, jurukur gred - Anggota kumpulan militan Darul Islam Sabah, ditahan April 2002 6. Francis Indanan, 41, pemandu teksi - Anggota kumpulan militan Darul Islam Sabah, ditahan April 2002

7. Idris Lanama, 34, peniaga - Anggota kumpulan militan Darul Islam Sabah, ditahan April 2002

8. Binsali Omar, 43, rakyat Filipina dengan taraf pemaustatin tetap Malaysia, penyelia syarikat - Anggota kumpulan militan Darul Islam Sabah, ditahan April 2002

9. Pakana Selama dari Sabah - Anggota kumpulan militan Darul Islam Sabah, ditahan April 2002

10. Amir Hussain, warganegara Myanmar, berhubung kesalahan palsukan dokumen

11. San Khaing, warga Myanmar berhubung kesalahan palsukan dokumen

12. Sundaraj Vijay, warganegara India berhubung kesalahan palsukan dokumen

13. Wan Amin Wan Hamat, anggota Jemaah Islamiah Wan Amin Wan Hamat, pensyarah dari Universiti Teknologi Malaysia

Read More...

Mahkamah benar Nizar cabar Zambry

kosmo online


NIZARZAMBRYKUALA LUMPUR - Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin semalam diberi "lampu hijau" oleh Mahkamah Tinggi di sini untuk mencabar kesahihan pelantikan Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak.

Ini berikutan keputusan Hakim Abdul Aziz Abdul Rahim bahawa permohonan yang difailkan oleh Mohammad Nizar pada Februari lepas adalah tidak remeh, tidak menyusahkan dan mempunyai kes prima facie untuk dihujah di mahkamah.

Hakim Abdul Aziz berkata, dalam hujah mereka, peguam kedua-dua pihak bersetuju bahawa mahkamah tidak boleh menghakimi keputusan Sultan Azlan Shah melantik Zambry sebagai Menteri Besar dan tidak membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak.

Malah, kata hakim itu, dalam permohonannya, Mohammad Nizar cuma mempersoalkan kesahihan pelantikan Zambry sebagai Menteri Besar.

Peguam Sulaiman Abdullah mewakili Mohammad Nizar manakala Peguam Kanan Persekutuan, Datuk Kamaludin Said mewakili Jabatan Peguam Negara dalam kes itu.

Hakim Abdul Aziz menetapkan Rabu depan untuk pengurusan kes itu dan memerintahkan Sulaiman memfailkan dokumen berkenaan termasuk afidavit selewat-lewatnya Selasa depan.

Read More...

Buku isu foto intim Eli diedar di Bukit Gantang

Malaysiakini

Andrew Ong | Apr 4, 09 6:16pm

Buku kecil mengenai kontroversi gambar intim exco kerajaan negeri Selangor yang juga ADUN Bukit Lanjan, Elizabeth Wong kini diedarkan di Bukit Gantang.

bukit gantang by election elizabeth wong slanderous booklet 040409 01Salinan buku kecil itu ditemui di markas Pemuda BN di Simpang dan sewaktu majlis ceramah bekas pemimpin PKR, Lokman Adam di Taman Kaya, Simpang yang dibatalkan malam tadi.

Buku kecil itu tidak mempunyai sebarang maklumat mengenai penerbitnya.

Dari muka pertamanya, buku itu memaparkan Elizabeth sebagai seorang wanita tidak bermoral tetapi masih menerima sokongan daripada PAS, yang meletakkan Datuk Mohd Nizar Jamaluddin sebagai calonnya bertanding dalam pilihanraya kecil Parlimen Bukit Gantang.

Buku itu mendakwa, Elizabeth tidak dianiayai tetapi dia sendiri yang menjadi puncanya dan mengadakan hubungan seks dengan sesiapa sahaja.

Sehubungan itu, ia bertanya sama ada perbuatan itu dibenarkan dalam tafsiran PAS mengenai Islam.

Muka surat 3 buku tersebut mendakwa Elizabeth juga mempunyai hubungan intim dengan ketua penerangan PKR, Tian Chua, terutama apabila mereka berdua berada di Taiwan tahun lalu, untuk memujuk ahli Parlimen BN melompat parti untuk menyertai Pakatan Rakyat.

bukit gantang by election elizabeth wong slanderous booklet 040409 02Artikel kelima dan artikel yang terakhir dalam buku itu memaparkan rencana Utusan Malaysia pada 1985 yang memetik Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang sebagai berkata parti itu akan menghapuskan hak istimewa orang Melayu jika ia berkuasa.

Pada 16 Februari lalu, dua akhbar berbahasa Inggeris telah menyiarkan berita mengenai gambar-gambar intim Elizabeth yang diedarkan kepada umum. Berikutan itu, Elizabeth menawarkan diri untuk meletak jawatan sebagai exco kerajaan negeri Selangor dan ADUN Bukit Lanjan.

Sementara itu, khabar angin tersebar bahawa wang diedarkan kepada pengundi, mengakibatkan orang ramai menyerbu pusat operasi Parti Progresif Rakyat (PPP) di Taman Kota Jaya, Simpang semalam.

Apabila Malaysiakini tiba di situ, kumpulan orang lelaki dan wanita kelihatan keluar masuk tempat tersebut. Di dalamnya, mereka dilihat menyerahkan kad pengenalan kepada dua lelaki yang menyalin butiran di atas sekeping keras kosong.

Mereka yang ditemui berkata, mereka mencuba nasib ekoran tersebarnya khabar angin bahawa ramai pengundi telah menerima wang tunia RM100 sejak tiga hari lalu untuk mengundi sebuah parti tertentu.

Bagaimanapun, dakwaan tersebut tidak dapat disahkan.

"Saya diberitahu jika 'bos' datang esok, kami boleh mendapatkan wang tersebut," kata seorang wanita Cina yang sudah berusia.

Read More...

Mahathir kembali sertai Umno serah Najib borang

Mstar Online

SERAH BORANG..Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, isterinya, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali hari ini secar rasmi menghantar borang keahlian Umno kepada Presidennya, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak. Foto THE STAR Oleh AZMAN GHANI.

PUTRAJAYA: Bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad dan isterinya, Tun Dr Siti Hasmah Ali menyerahkan borang keahlian kembali sertai Umno kepada Presidennya, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak pukul 12 tengah hari tadi.

Anak mereka Datuk Mokhzani turut menyertai semula parti itu dan menyerahkan borang keanggotaan berserta yuran keahlian RM2 kepada Najib.

Najib yang juga Perdana Menteri berkata, keahlian Tun Mahathir diterima tanpa syarat dan beliau percaya kemasukan bekas Perdana Menteri itu akan memberi rangsangan yang amat kuat dan dapat membantu mengkukuhkan Umno dan Barisan Nasional(BN).

"Saya mengalu-alukan dan mengucapkan selamat kembali kepada Tun kerana sanggup untuk bersama-sama meneruskan perjuangannya melalui Umno.

"Tun ambil keputusan ini kerana Tun akan turun padang pada kempen pilihan raya kecil di Bukit Selambau dan Bukit Gantang. Ini kerana Tun ingin berkempen sebagai ahli Umno dan penyokong BN," katanya.

Menjelaskan lebih lanjut Najib berkata, kemasukan Tun Mahathir membuka lebaran baru bagi Umno.

"Ini bererti satu episod dalam Umno sudah pun berkahir. Kita anggap ini sebagai satu pembuka tirai kepada hasrat kita untuk melihat pemimpin dalam Umno dulu dan sekarang bersatu untuk menegakkan Umno sebagai wadah perjuangan orang Melayu dan rakyat di negara ini," katanya selepas menerima penyerahan borang keahlian Tun Mahathir dan keluarganya di Seri Satria hari ini.

Najib turut mengalu-alukan kemasukan semula Dr Siti Hasmah kerana jasanya kepada Umno dan negara selama ini sudah tentu dapat membantu peranan wanita di masa hadapan.

Tun Mahathir keluar Umno pada 19 Mei tahun lepas setelah hilang keyakinan dan kepercayaan terhadap parti yang pernah dipimpinnya selama 22 tahun.

Sementara itu, Tun Mahathir berkata, walaupun berada di luar Umno hatinya tetap dalam parti itu.

"Walaupun saya berada di luar Umno, tapi hati saya ada dalam Umno," katanya.

Beliau menjelaskan, tegurannya kepada parti itu selama ini adalah krtikan yang membina dan bukan untuk menghancurankannya.

"Saya juga berasa gembira dapat kembali kepada Umno dan diterima oleh Presiden Umno sendiri bersama isteri dan anak saya Mokhzani," katanya.

Ketika ditanya beliau pernah masuk semula Umno di zaman Perdana Menteri kedua Tun Razak Hussein dan kini menyertai semula Umno di zaman Najib, anak Tun Razak, Dr Mahathir secara bergurau berkata: "Itu pakatan kekeluargaan yang tidak disengajakan".

Dalam pada itu, ketika ditanya sama ada Tan Sri Sanusi Junid akan menyertai Umno kembali, Dr Mahathir berkata: "Saya harap begitulah."

"Ada ramai juga terutamanya di Kedah yang keluar Umno. Saya harap mereka memohon masuk Umno semula dan parti akan terima mereka," katanya.

Dua lagi anak Dr Mahathir iaitu Datuk Mukhriz dan Datuk Mirzan turut hadir pada majlis hari ini.

Mengenai kesan kemasukan semula Tun Mahathir ke dalam Umno terhadap pilihan raya kecil Parlimen Bukit Gantang di Perak dan Dewan Undangan Negeri Bukit Selambau di Kedah pada Selasa ini, Najib percaya tindakan Tun Mahathir itu akan memberikan perkembangan positif yang akan diterima oleh anggota Umno.

Najib berkata perkara itu dapat dilihat semasa perhimpunan agung Umno minggu lepas apabila para anggota parti memberikan sambutan yang memberangsangkan ketika Dr Mahathir hadir secara mengejut di perhimpunan itu.

Ditanya mengenai peranan yang akan dimainkan oleh beliau selepas ini, Tun Mahathir percaya beliau harus membantu dan bukannya berpisah daripada Umno.

"Daripada dulu pun saya telah menawarkan diri berkempen untuk parti jika diperlukan. Macam hari ini saya dimintak untuk berkempen masa pilihan raya kecil, saya bersedia kerana Umno adalah parti saya,"katanya.

Sementara itu ketika ditanya sama ada beliau akan tetap lantang mengkritik pentadbiran Najib sepertimana yang dilakukannya semasa pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi, Dr Mahathir berkata:

"Saya akan mengkritik setiap kali Umno melakukan kesilapan dan saya yakin beliau mampu membawa Umno ke tahap yang lebih baik seperti zaman ayahandanya Allahyarham Tun Abdul Razak.

Tun Mahathir berkata cabaran utama parti itu sekarang ialah untuk memulihkan imej parti itu yang telah terjejas dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Read More...

Saya sanggup serahkan Malaysia kepada Nizar – Anwar

Siasah daily

BUKIT GANTANG, 4 April: Penasihat Pakatan Rakyat (PR), Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau sanggup menyerahkan Malaysia pada Haji Ir Nizar Jamaluddin jika PR dapat memerintah negara ini ekoran sifat ikhlas, kuat bekerja, amanah dan mampu memberikan khidmat terbaik.

Ini, ujarnya, terbukti bila mana Haji Nizar telah berjaya menjalankan tugas-tugasnya sebagai Menteri Besar Perak dengan baik dan lancar sehinggakan mendatangkan rasa kurang senang pihak BN yang akhirnya melakukan rampasan kuasa.

“Saya mendapati beliau seorang yang tidak mengambil balak, menjaga kepimpinan bersih boleh membantu rakyat miskin dari kalangan Melayu, Cina, India dan lain-lain bangsa yang dicapkan sebagai pengkhianat bangsa sedangkan di kalangan mereka yang mengamalkan rasuah, minum arak, tangkap orang dan sebagainya dianggap sebagai panglima.

“Apa istimewanya BN yang tidak mampu laksanakan perubahan pada masyarakat berbanding PR yang dalam satu tahun sahaja mampu melakukan apa yang tidak dapat dilakukan oleh BN,” tegasnya yang mendapat sambutan hadirin.

Anwar berkata demikian ketika berucap dalam majlis ceramah di UPU Sungai Tinggi dekat sini, baru-baru ini yang turut disertai sama oleh Bendahari PAS, Dr Hatta Ramli, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan naib Presiden Keadilan, Dr Lee Boon Chye.

Dalam majlis ceramah itu sebanyak lebih RM1500 berjaya dikutip dari ribuan yang hadir sedangkan berhadapan majlis ceramah PR kelihatan majlis forum perdana anjuran BN tidak mendapat sambutan ramai sedangkan kos khemah sahaja melebihi RM10 ribu.

Read More...

Pak Lah, Jeanne bergelar Tun

Berita Harian

Oleh Anwar Hussin
anwarhussin@bharian.com.my


ABDULLAH dan Jeanne selepas masing-masing menerima darjah Seri Maharaja Mangku Negara (SMN) dan Seri Setia Mahkota (SSM) pada istiadat penganugerahan darjah itu di Istana Negara, Kuala Lumpur, semalam.

Anugerah disampai Seri Paduka selepas Najib angkat sumpah PM

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi semalam dianugerahkan darjah kebesaran Seri Maharaja Mangku Negara (SMN), anugerah tertinggi negara yang membawa gelaran Tun, sebaik saja melepaskan jawatan Perdana Menteri yang dipegangnya selama lima tahun lima bulan.

Isteri beliau, Datin Seri Jeanne Abdullah pula menerima anugerah Seri Setia Mahkota Malaysia (SSM), yang juga membawa gelaran Tun.


Anugerah itu disampaikan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin di Balairong Seri Istana Negara di sini, sejurus selepas Datuk Seri Najib Razak mengangkat sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri keenam pada upacara yang bermula pada jam 10.05 pagi.

Turut hadir isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor, serta orang kenamaan lain termasuk anggota Kabinet, Menteri Besar dan Ketua Menteri.

Anugerah SMN yang diterima Abdullah adalah Darjah Yang Mulia Pangkuan Negara Pangkat Pertama. Darjah Kebesaran ini terhad kepada 25 orang, tidak termasuk jumlah warga asing yang menerimanya sebagai anugerah kehormat.

Penyandang darjah ini membawa gelaran Tun, manakala isteri penyandang bergelar Toh Puan.

Anugerah SSM yang diterima oleh Jeanne adalah Darjah Yang Mulia Setia Mahkota Malaysia pangkat pertama. Keanggotaan darjah itu juga terhad kepada 25 orang tidak termasuk warga asing yang dikurniakan sebagai anugerah kehormat.

Abdullah memegang jawatan sebagai Perdana Menteri kelima menggantikan Tun Dr Mahathir Mohammad yang menyerahkan tugas jawatan itu kepada Abdullah yang ketika itu timbalannya.

Abdullah mengangkat sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri kelima di hadapan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalullail pada 31 Oktober 2003.

Gelaran Tun sebelum ini pernah dianugerahkan kepada Perdana Menteri keempat, Dr Mahathir pada 31 Oktober 2003 iaitu hari terakhir Dr Mahathir melepaskan jawatan kepada Abdullah.

Gelaran Tun juga pernah dianugerahkan kepada bekas Perdana Menteri Kedua, Tun Abdul Razak Hussein pada 31 Ogos 1959 sempena ulang tahun kedua kemerdekaan negara. Beliau meninggal dunia pada 14 Januari 1976.

Perdana Menteri ketiga, Tun Hussein Onn turut dianugerahkan gelaran Tun pada 1981 dengan anugerah darjah sama. Turut menerima SSM yang membawa gelaran Tun ialah dua bekas Timbalan Perdana Menteri - Tun Dr Ismail Abdul Rahman pada 1966 dan Tun Ghafar Baba pada 1995.

Isteri Tun Abdul Razak, yang juga ibu Najib, Tun Rahah Mohd Noah turut menerima gelaran itu pada 1976.

Read More...

TV3 dan Utusan putar belit laporan kes Nizar di Perak

Utara Online

BeritaLaporan Buletin Utama TV3 semalam ( 1/4/2009 ) dan laporan akhbar Utusan Malaysia hari ini ( 2/4/2009 ) mengenai keputusan Mahkamah Tinggi Ipoh menolak permohonan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumar untuk membatalkan saman terhadapnya oleh tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bebas tidak menggambarkan keputusan sebenar Mahkamah Tinggi tersebut.


Utusan melaporkan hari ini ( 2/4/2009 ) seperti berikut:-

IPOH 1 April - Mahkamah Tinggi di sini hari ini menolak permohonan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumar untuk membatalkan saman terhadapnya oleh tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bebas.Keputusan ini secara tidak langsung membolehkan ketiga-tiga ADUN Bebas iaitu Jamaluddin Mohd. Radzi (Behrang), Kapt. (B) Mohd. Osman Jailu (Changkat Jering) dan Hee Yit Foong (Jelapang) kekal sebagai wakil rakyat dan kerusi bagi DUN berkenaan tidak kosong.”

Laporan utusan di atas khususnya perenggan yang menyatakan “ keputusan ini secara tidak langsung membolehkan ketiga-tiga ADUN Bebas iaitu Jamaluddin Mohd. Radzi (Behrang), Kapt. (B) Mohd. Osman Jailu (Changkat Jering) dan Hee Yit Foong (Jelapang) kekal sebagai wakil rakyat dan kerusi bagi DUN berkenaan tidak kosong” adalah satu laporan yang amat mengelirukan dan boleh dibaca sebagai laporan yang mala fide ( berniat jahat ) di atas alasan –alasan berikut :-

1. Mahkamah Tinggi Ipoh HANYA menolak permohonan Sivakumar bagi membatalkan saman pemula yang difailkan oleh ketiga-tiga “ADUN” tersebut ke atas beliau.

2. Keputusan Mahkamah Tinggi menolak permohonan Sivakumar tidak bermakna Mahkamah mengisytiharkan ketiga-tiga “ADUN” Bebas iaitu Jamaluddin Mohd. Radzi (Behrang), Kapt. (B) Mohd. Osman Jailu (Changkat Jering) dan Hee Yit Foong (Jelapang) kekal sebagai wakil rakyat dan kerusi bagi DUN berkenaan tidak kosong kerana isu tersebut belum didengar dan diputuskan oleh Mahkamah.

3. Apabila Hakim mendengar mana-mana permohonan untuk membatalkan Saman ( sama ada Writ Saman atau Saman Pemula - dalam kes ini ianya adalah Saman Pemula ) yang mana permohonan tersebut dibuat di bawah Aturan 18 Kaedah 19 Kaedah-Kaedah Mahkamah Tinggi 1980 ( juga dikenali sebagai permohonan “to strike out pleading” ) , Hakim hanya memutuskan permohonan tersebut sahaja . Ini bermakna di dalam kes di Ipoh tersebut hakim hanya memutuskan sama ada membenarkan permohonan Sivakumar atau menolak permohonan Sivakumar bagi membatalkan Saman Pemula ketiga-tiga “Adun tersebut”.

4. Di dalam kes ini Mahkamah memerintahkan permohonan Sivakumar bagi membatalkan Saman Pemula ketiga-tiga “Adun tersebut” ditolak. Itu sahaja perintah yang Mahkamah berikan. Tiada perintah lain diberikan oleh Mahkamah Tinggi Ipoh.

5. Selepas Mahkamah memerintahkan permohonan Sivakumar bagi membatalkan Saman Pemula ketiga-tiga “Adun tersebut” ditolak , Mahkamah yang sama telah menetapkan untuk meneruskan pendengaran Saman Pemula yang difailkan oleh ketiga-tiga “ ADUN” bebas tersebut dan tarikh pendengaran Saman Pemula telah ditetapkan pada 8 hb April 2009 ini.

6. Selagi Mahkamah belum mendengar dan memutuskan isu yang dibangkitkan di Saman Pemula yang difailkan oleh ketiga-tiga “ADUN” tersebut , ketiga-tiga mereka belum boleh dikatakan sebagai wakil rakyat yang sah dan kerusi mereka juga tidak boleh dikatakan tidak kosong sepertimana yang dilaporkan oleh TV3 dan Utusan Malaysia.

7. Pasukan Peguam Sivakumar telah memutuskan untuk memfailkan rayuan ke atas keputusan Mahkamah Tinggi Ipoh tersebut dan terdapat kemungkinan besar keputusan Mahkamah Tinggi Ipoh tersebut akan diketepikan oleh Mahkamah Rayuan kelak sepertimana Mahkamah Rayuan mengenepikan keputusan Hakim Mahkamah Tinggi Ipoh Dato’ Ridzuan yang melarang Sivakumar diwakili oleh peguam.

Saya harap penjelasan di atas dapat sedikit sebanyak membetulkan salah faham para pembaca di atas laporan putar belit TV3 dan Utusan Malaysia di atas.

...Penulis adalah peguam untuk Datuk Seri Nizar untuk kesnya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Sumber

Read More...

Anwar minta rakyat jangan tertipu...

Malaysiakini

Wong Teck Chi | Apr 3, 09 10:09pm

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta rakyat supaya tidak tertipu dengan pengumuman pembebasan 13 tahanan ISA oleh Perdana Menteri baru, Datuk Seri Najib Tun Razak malam ini.

Ketika ditemui pemberita di Bukit Selambau, Anwar berkata pembebasan tahanan ISA itu tidak sama dengan reformasi

Sepatutnya, tegas beliau, Akta Keselamatan Dalam Negeri itu dimansuhkan terus.

Beliau yang juga ketua umum PKR berkata, memang sudah menjadi kebiasaan bagi perdana menteri yang baru dilantik, untuk membebaskan tahanan ISA bagi menunjukkan sikap keterbukaannya.

Tetapi, katanya, selepas itu, mereka kembali semula bersikap kuku besi dan terus menggunakan ISA bila kuasa mereka terancam.

Contohnya, tegas Anwar, beliau sendiri dibebaskan oleh Tun Hussein Onn selepas dilantik sebagai perdana menteri ketiga.

"Tetapi selepas itu, (beliau) kembali guna ISA untuk tangkap orang. Dr Mahathir juga sama, bila naik, beliau juga bebaskan tahanan ISA.

"Tetapi sampai Operasi lalang beliau tangkap orang seperti Lim Kit Siang," katanya.

Anwar berkata, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi juga membebaskan tahanan ISA apabila menjadi pertama kelima.

"Tetapi apabila (merasakan) kerajaannya terancam, beliau juga menangkap pemimpin Hindraf," tambahnya.

Dalam ucapan sulungnya ke seluruh negara malam ini, selain mengumumkan pembebasan 13 tahanan ISA, termasuk dua pemimpin Hindraf, Najib juga membatalkan larangan penerbitan ke atas akhbar PAS dan PKR - Harakah dan Suara Keadilan.

Dua pemimpin Hindraf tersebut ialah peguam V Ganabatirau, 40, dan R Kenghadharan, 40.

Mereka adalah antara lima pemimpin Hindraf yang ditahan sudah hampir dua tahun. Tiga orang lagi ialah peguam M Manoharan, 46, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kota Alam Shah, P Uthayakumar, 46, dan bekas pegawai bank, K Vasantha Kumar, 36.

Turut dibebaskan ialah Pakana Selama, Amir Hussain, Sundaraj Vijay, San Khaing, Wan Amin Wan Hamat, A Artas A Burhanuddin, Francis Indanan, Mohd Nazri Dollah, Mohd Arasad Patangari, Idris Lanama dan Binsali Omar

Menurut Menteri Kementerian Dalam Negeri, mereka ini dibebaskan kerana tidak lagi dianggap sebagai ancaman kepada negara.

Read More...

Keramahan Pak Lah diingat Nik Aziz

Harakahdaily

Salmah Mat Husain
Sat | Apr 04, 09 | 10:45:24 am MYT

PENGKALAN CHEPA, 4 April (Hrkh) - Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat mempunyai pengalaman manis yang tidak dapat dilupakan bersama Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi ketika menerajui kerajaan.

Beliau berkata, Perdana Menteri sekarang lebih dikenali pada peringkat awalnya sebagai 'Mr Clean'.

"Beliau sempat menziarahi saya ketika dirawat di Institut Jantung Negara (IJN), hadir sama ketika itu Dato� Seri Najib Razak bersama isteri.

"Paling saya ingat kepada Perdana Menteri kerana sanggup memimpin tangan saya ketika menuruni anak tangga semasa menghadiri program bersama di Kelantan beberapa tahun lalu.

"Beliau berbuat demikian mungkin kerana menyedari saya tidak kuat terutama untuk menuruni tangga. Itu semua menjadi kenangan kepada saya sampai mati," katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian anugerah kepada pelajar cemerlang Kolej Teknologi Darulnaim (KTD), dekat sini baru-baru ini.

Ditanya mengenai pandangannya terhadap pengganti Abdullah, Menteri Besar Kelantan itu beliau Perdana Menteri dalam sesebuah negara seumpama ibu bapa dalam sebuah keluarga.

Katanya, perangai ibu bapa akan menjadi ikutan kepada anak-anak, begitu juga dalam sesebuah negara, rakyat akan mencontohi pemimpin.

Hadir sama pada majlis itu, Pengarah Eksekutif Kolej Teknologi Darulnaim, Dr Abdullah Sudin. - mks._

Read More...

Pembebasan Tahanan ISA; Permainan Politik Najib Meraih Undi Menjelang 7 April.

Buletin Online

Written by SM Noor
Saturday, 04 April 2009 16:41

http://buletinonline.net/images/stories/berita3/nizarsukaneka1.jpg

Bukit Gantang
– Janji Perdana Menteri yang baru, mengisytiharkan pembebasan tahanan ISA adalah untuk meraih simpati pengundi menjelang hari pengundian pilihanraya kecil Bukit Gantang pada Selasa ini, 7 April.(Gambar - Nizar tidak janggal duduk dan makan bersama orang ramai)

Pengarah Pilihanraya PAS Dato’ Mustafa Ali berkata ia adalah permainan politik Dato’ Seri Najib Razak.

Beliau berkata demikian dalam sidang media yang diadakan di Markaz Operasi PRK Bukit Gantang, Air Kuning, pagi tadi.

Dalam perkembangan yang sama, Calon PAS yang mewakili Pakatan Rakyat, Dato’ Seri Nizar Jamaludin telah berkesempatan mengunjungi Kem Tahanan Kamunting tengahari ini.

http://buletinonline.net/images/stories/berita3/nizarsukaneka2.jpgBeliau kesana untuk bersama-sama ahli keluarga dan sanak saudara tahanan yang menunggu pembebasan tersebut sejak semalam.

Namun para tahanan yang dijanjikan pembebasan itu, sehingga tengahari ini, masih belum dibebaskan lagi.

“Saya dalam perjalanan dari Kem Tahanan tadi, bersama-sama dengan keluarga tahanan, yang ayah-ayah mereka dan suami-suami mereka yang dijanjikan oleh Perdana Menteri semalam, tapi malangnya merek masih belum dibebaskan sehingga hari ini,”katanya ketika berucap pada majlis Hari Keluarga dan Sukaneka UPU Pengkalan Aur dekat sini.

Katanya beliau mengambil kesempatan berbicara dan memohon para pegawai Kem tersebut supaya membebaskan para tahanan itu.

Beliau berkata demikian kerana menurutnya keluarga dan isteri-isteri tahanan yang teraniya telah datang dari jauh, dari serata pelusuk tanahair sejak petang semalam ataupun pagi tadi untuk melihat suami atau anak-anak mereka yang telah dizalimi.

Mengulas perkembangan pilihanraya kecil Bukit Gantang, beliau berkata pilihanraya kecil ini adalah perlawanan antara ‘hak’ dan ‘batil’.

“P.059 ini adalah satu pertarungan yang hebat diantara hak dan batil. ‘Hak’ diwakili oleh Pakatan Rakyat dan ‘Batil’ diwakili oleh UMNO dan Barisan Nasional,

“kita telah 51 tahun dibawah kebatilan UMNO dan kemuncak kebatilan mereka adalah merampas hak rakyat,”jelasnya.

Lihat Klip Video

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |