+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Friday, November 21, 2008

"Saya menganggap diri saya bertuah" - Razak

Mstar Online

Razak Baginda diapit dua peguamnya ketika sidang media pertama selepas pembebasan beliau, di sini, hari ini.

KUALA LUMPUR: "Sejak dua tahun lalu, saya tidak sedar betapa jauhnya dunia tanpa sempadan," itu komen Abdul Razak Abdullah Baginda pada sidang media pertama selepas dibebaskan daripada tuduhan dalam kes bunuh wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu tiga minggu lalu.

Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan Strategik Malaysia itu berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai laporan yang tersebar di dalam blog-blog mengenai dirinya sepanjang beliau berada di dalam tahanan selama 22 bulan.

Razak menemui wartawan di sebuah hotel di ibu negara pada jam 9.30 pagi ini ditemani bapanya, Datuk Abdullah Malim Baginda dan tiga peguam; Avtaran Singh, Rozana Abdullah dan Alex Tan.

Dalam sidang media selama 45 minit itu, Razak menyifatkan tempoh beliau dipenjarakan sebagai satu tempoh yang sangat menekan, menduga dan menyedihkan sepanjang 48 tahun hidupnya.

"Saya telah menghabiskan selama 22 bulan di penjara dan dengan petunjuk Allah SWT jua, dengan keyakinan penuh bahawa saya tidak bersalah dan sokongan yang diberikan oleh keluarga dan kawan karib telah membantu saya.

"Kasih sayang dan dedikasi mereka yang tidak terhingga yang memberi saya kekuatan. Setiap hari Sabtu tanpa gagal, keluarga saya akan datang melawat saya semasa tempoh lawatan mingguan.

"Sejumlah lebih 100 kali mereka datang melawat dan lawatan mereka adalah kemuncak dari seminggu saya. Sungguh, saya sungguh bertuah," katanya.

Beliau berkata, dalam masa dua kali menyambut Hari Raya di penjara, beliau menerima tidak lebih daripada 20 keping kad ucapan.

"Mungkin lumrah manusia apabila seseorang di dalam kesusahan, ramai yang menjauhkan diri. Saya telah menjangkakan ini dan tepat sekali, lumrah manusia ini tidak pernah mungkir.

"Saya telah menyambut dua kali Hari Raya di dalam penjara. Sebelum dipenjara, menjelang Hari Raya saya akan terima ratusan kad raya. Dalam dua tahun yang lepas, saya terima tidak lebih dari dua puluh keping kad," katanya.

Diminta mengulas mengenai kehidupannya dalam penjara, Razak berkata, dalam tempaoh itu, beliau mendekatkan diri kepada Allah.

"Saya menganggap diri saya bertuah. Tuhan memberi saya peluang yang lebih baik selain kematian. Ada yang mati kerana serangan jantung dan sebagainya.

"Tapi, Tuhan memberi saya pemenjaraan. Itu memberi saya peluang untuk mencermin semula hidup saya. Rakan-rakan di penjara juga membantu saya untuk menyesuaikan diri di sana.

"Sehingga hari ini, saya sendiri kagum dapat bertahan selama 22 bulan," katanya.

Katanya, beliau turut menghabiskan masa di penjara dengan membaca.

"Saya banyak membaca. Tapi ada masanya, saya banyak membaca biografi tapi sejak setahun lalu, saya banyak membaca tentang Islam dan Nabi Muhammad serta politik Islam," katanya.

Ketika ditanya apa perubahan yang berlaku kepada dirinya sejak keluar daripada penjara tiga minggu lalu, Razak berkata, beliau begitu berselera ketika makan dan berat badannya semakin bertambah.

"Saya banyak sekarang. Berat badan saya naik. Di dalam penjara, semuanya (makanan) ditentukan untuk kamu, semuanya dirancang...masa makan, masa tidur.

"Sekarang saya sedang menyesuaikan diri," katanya.

Read More...

Altantuya: Pelik, bagaimana Razak tahu?

Harakahdaily

Wan Nordin Wan Yaacob
Thu | Nov 20, 08 | 4:46:27 pm MYT

KUALA LUMPUR, 20 Nov (Hrkh) - Kalangan aktivis rakyat melahirkan rasa pelik dengan kenyataan bekas tertuduh kes pembunuhan Altantuya Shaaribu, Abdul Razak Baginda yang menyatakan Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak dan isteri, Rosmah Mansor memang tidak terbabit dengan kes tersebut.

Ahli Majlis Tertinggi KeADILan, Badrul Hisham Shaharin semasa dihubungi berkata beliau hairan bagaimana Razak boleh mengetahui bahawa Najib dan Rosmah tidak terbabit.

"Macama mana Razak yakin Rosmah dan Najib tidak terbabit dalam kes Altantuya, maknanya dia (Razak) tengok atau tahu bila Altantuya dibunuh.

"Saya menggesa kertas siasatan kes ini dibuka semula kerana timbul keraguan dalam kenyataan Razak yang terbaru," ujar Badrul Hisham.

Beliau juga menggesa agar polis menyiasat isi kandungan SMS Najib yang sebelum ini mencetus kontroversi selepas penyiasat P.Balasubramaniam membuat kenyataan bersumpah berhubung dakwaan tersebut.

Ujarnya lagi, rakyat tidak sanggup melihat permainan tertinggi dalam kes ini yang akhirnya memangsakan mereka yang bukan dikalangan 'high profile'.

Malah kata beliau lagi, wujud kebimbangan di kalangan rakyat akan imej Najib yang terpalit dengan dakwaan-dakwaan seperti ini yang akhirnya akan memberi kesan kepada keyakinan rakyat terhadap bakal Perdana Menteri itu.

"Kalau dahulu Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi pun dengan jolokan 'Mr Clean' akhirnya kini terbukti tidak 'clean', inikan pula mereka yang baru nak naik tetapi dibayangi dengan pelbagai dakwaan skandal," ujarnya.

Jika benar Najib tidak bersalah, beliau harus melalui proses membersihkan imej melalui siasatan terbuka, cadang Badrul Hisham.

Razak kata Najib dan Rosmah tidak terbabit

Terdahulu, Razak yang juga bekas Penganalisa Politik membuat dakwaan Najib tidak terbabit langsung dalam kes pembunuhan wanita Mongolia.

Malah, katanya, Najib dan Rosmah tidak pernah bertemu dengan Altantuya.

Abdul Razak memberitahu demikian dalam sidang akhbar pertamanya selepas dibebaskan pada 31 Oktober lalu daripada tuduhan bersubahat membunuh Altantuya.

Dua anggota polis daripada Unit Tindakan Khas, Cif Inspektor Azilah Hadri, 32, dan Koperal Sirul Azhar Umar, 36, yang dituduh membunuh Altantuya, diperintah membela diri.

Azilah dan Sirul Azhar dituduh membunuh Altantuya, 28, di lokasi antara Lot 12843 dan 16735, Mukim Bukit Raja, di Shah Alam antara jam 10 malam 19 Oktober dan 1 pagi 20 Oktober tahun lalu.

Pihak mendakwa tidak memfail rayuan terhadap keputusan mahkamah membebaskan Abdul Razak.

Bercakap dalam sidang akhbar penuh sesak, Abdul Razak meminta semua pihak supaya berhenti menyebarkan fitnah terhadap Najib dan Rosmah.

Abdul Razak berkata, terlalu banyak fitnah yang dilemparkan kepada mereka berdua.

Malah, katanya, mereka yang menyebarkan fitnah itu tidak pernah mengeluarkan bukti yang kukuh 'kerana sebenarnya tidak ada bukti".

Katanya, beliau memberitahu pihak polis bahawa Najib tidak terlibat dan "keterangan yang diberikannya kepada polis adalah sama dengan yang dicakapkan kepada media hari ini.

"Saya juga ingin menjelaskan bahawa saya tidak pernah melakukan sebarang kesalahan terhadap si mati (Altantuya) dan saya ingin mengucap simpati yang tidak terhingga kepada keluarga si mati.

"Kebenaran adalah kebenaran dan tiada apa yang boleh mengubah kebenaran," katanya yang turut ditemani oleh peguamnya.

Abdul Razak berkata, memandangkan perbicaraan kes tersebut masih berjalan, maka beliau dinasihatkan oleh peguamnya supaya tidak menyentuh secara khusus mengenainya demi menjaga keluhuran perbicaraan tersebut.

Abdul Razak juga mendakwa, ada dua pihak yang didakwanya menyebarkan pandangan yang tidak berasaskan fakta iaitu blogger dan pemberi pendapat.

Beliau mendakwa, mereka ini telah membuat interpretasi tanpa berasaskan fakta dan berdasarkan khabar angin.

Oleh itu, beliau meminta mereka menghentikan perkara itu.

Ditanya mengenai hubungannya dengan Najib, Abdul Razak berkata beliau tidak mempunyai hubungan yang formal dengan Najib.

Menurutnya, mereka sering bertukar buku dan berbincang mengenai apa yang mereka baca. - mks._

Read More...

Razak: Najib tidak kenal Altantuya

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | Nov 20, 08 10:37am

Bekas penganalisa politik, Abdul Razak Baginda hari mendakwa bahawa Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak terbabit langsung dalam kes pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Malah, katanya, Najib dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor tidak pernah bertemu dengan Altantuya.

abdul razak baginda pc 201108 04Abdul Razak memberitahu demikian dalam sidang akhbar pertamanya selepas dibebaskan pada 31 Oktober lalu daripada tuduhan bersubahat membunuh Altantuya.

Dua anggota polis daripada Unit Tindakan Khas, Cif Inspektor Azilah Hadri, 32, dan Koperal Sirul Azhar Umar, 36, yang dituduh membunuh Altantuya, diperintah membela diri.

Azilah dan Sirul Azhar dituduh membunuh Altantuya, 28, di lokasi antara Lot 12843 dan 16735, Mukim Bukit Raja, di Shah Alam antara jam 10 malam 19 Oktober dan 1 pagi 20 Oktober tahun lalu.

Pihak mendakwa tidak memfail rayuan terhadap keputusan mahkamah membebaskan Abdul Razak.

Membuat penjelasan kepada media, Abdul Razak hari ini berkata pembatalannya sidang akhbarnya sebelum ini tiada kena mengena dengan keputusan pihak pendakwa itu.

'Tiada bukti'

Bercakap dalam sidang akhbar penuh sesak, Abdul Razak meminta semua pihak supaya berhenti menyebarkan fitnah terhadap Najib dan Rosmah.

abdul razak baginda pc 201108 07Abdul Razak berkata, terlalu banyak fitnah yang dilemparkan kepada mereka berdua.

Malah, katanya, mereka yang menyebarkan fitnah itu tidak pernah mengeluarkan bukti yang kukuh 'kerana sebenarnya tidak ada bukti".

Diminta mengulas gambar bersama Najib dan Altantuya yang tersebar luas di Internet, Abdul Razak berkata, sesiapa yang percaya terhadap kesahihan gambar itu "betul-betul bodoh (real idiot)."

Beliau mendakwa pernah melihat gambar itu semasa ditahan di Penjaran Sungai Buloh.

Tentang dakwaan Altantuya terlibat dengan rundingan senjata pada 2002, Abdul Razak berkata, berdasarkan fakta dan jarak masa, ia tiada pertalian.

Bahkan, Abdul Razak berkata, beliau pertama kali bertemu mangsa pada November 2004, iaitu hampir dua tahun selepas itu.

Bidas blogger

Katanya, beliau memberitahu pihak polis bahawa Najib tidak terlibat dan "keterangan yang diberikannya kepada polis adalah sama dengan yang dicakapkan kepada media hari ini".

abdul razak baginda pc 201108 06"Saya juga ingin menjelaskan bahawa saya tidak pernah melakukan sebarang kesalahan terhadap si mati (Altantuya) dan saya ingin mengucap simpati yang tidak terhingga kepada keluarga si mati.

"Kebenaran adalah kebenaran dan tiada apa yang boleh mengubah kebenaran," katanya yang turut ditemani oleh peguamnya.

Menyatakan simpatinya dengan keluarga mangsa, beliau berkata: "biarkan beliau (Altantuya) bersemadi dengan aman".

Abdul Razak berkata, memandangkan perbicaraan kes tersebut masih berjalan, maka beliau dinasihatkan oleh peguamnya supaya tidak menyentuh secara khusus mengenainya demi menjaga keluhuran perbicaraan tersebut.

Abdul Razak juga mendakwa, ada dua pihak yang didakwanya menyebarkan pandangan yang tidak berasaskan fakta
- iaitu blogger dan pemberi pendapat.

Beliau mendakwa, mereka ini telah membuat interpretasi tanpa berasaskan fakta dan berdasarkan khabar angin.

Oleh itu, beliau meminta mereka menghentikan perkara itu.

Dilayan baik

Beliau yang enggan menjelaskan secara spesifik siapakah blogger yang dimaksudkan itu berkata, blogger sekarang begitu berkuasa tetapi akhirnya "penulis blog tetap penulis blog" .

Tambahnya lagi, semua orang boleh menjadi blogger termasuklah pemandu teksi.

Abdul Razak juga meminta orang ramai supaya jangan mempercayai perkara itu yang yang disifatkannya sebagai satu penipuan.

abdul razak baginda pc 201108 02Ditanya mengenai hubungannya dengan Najib, Abdul Razak berkata beliau tidak mempunyai hubungan yang formal dengan Najib.

Menurutnya, mereka sering bertukar buku dan berbincang mengenai apa yang mereka baca.

Beliau juga yakin Najib akan menjadi perdana menteri yang baik.

Abdul Razak berkata, sepanjang ditahan reman, beliau telah diberi layanan yang profesional.

Mengenai perancangannya selepas itu, Abdul Razak berkata beliau akan melanjutkan pengajian di peringkat PhD di Universiti Oxford.

Saksi video

Q & A Najib to make a good PMRead More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |