+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Monday, September 8, 2008

'Henti jadi jaguh kaum' - KJ

Berita Harian

Oleh Mohd Feroz Abu Bakar
feroz@bharian.com.my


BANTUAN: Khairy (dua dari kiri) dan Nazri menyampaikan bantuan zakat kepada fakir miskin pada program Nur Ramadan di Kuala Kangsar, kelmarin.

Taktik pancing undi jejas hubungan komponen BN

KUALA KANGSAR: Pemimpin politik tidak sepatutnya menjadi hero kaum mereka hanya untuk memancing undi ketika pemilihan parti masing-masing, kata Timbalan Pengerusi Pemuda Barisan Nasional (BN), Khairy Jamaluddin.

Beliau yang juga Naib Ketua Pemuda Umno berkata, pemimpin parti tidak sewajarnya mengeluarkan kenyataan yang boleh menjejaskan hubungan dalam BN dan menyinggung perasaan kaum lain.

Khairy yang juga Ahli Parlimen Rembau berkata, jika ada isu dalam hubungan parti komponen, pemimpin perlu menyelesaikannya dengan semangat BN.

"Tidak perlu ada kata dua daripada mana-mana parti dalam BN seperti mahu keluar BN. Kita berada dalam gabungan ini lebih 50 tahun dan saya percaya masalah ini dapat diselesaikan.

"Jangan kerana kita terlalu hendak memancing undi dalam pemilihan parti sendiri, kita sanggup keluarkan kenyataan yang boleh menjejaskan hubungan dalam BN.

"Umno akan menghadapi pemilihan juga dan janganlah kita keluarkan kenyataan yang boleh menjejaskan hubungan dengan parti komponen lain.

"Sama juga dengan Pemuda MCA, jangan kerana hendak jadi jaguh dalam parti sendiri, keluarkan kenyataan yang boleh mengguris perasaan kawan lain dalam BN," katanya selepas Majlis Nur Ramadan di Masjid Taman Kuala Kangsar, di sini kelmarin.

Hadir sama Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz dan Ketua Pemuda Perak, Zainol Fadzi Paharuddin.

Pada majlis itu, Khairy menyampaikan bantuan barang dan wang tunai kepada 50 ibu tunggal dan anak yatim sekitar Kuala Kangsar.

Sabtu lalu, bekas Ketua Pemuda MCA Wilayah Persekutuan, Han Chin Peng dan bekas Ketua Pemuda MCA Perak, Datuk Tan Chin Meng menggesa pimpinan MCA menimbang keluar daripada BN.

Khairy berkata, ketika pemilihan parti berlangsung, pemimpin sepatutnya lebih berhati-hati dan tidak melampaui batas ketika mengeluarkan kenyataan.

Beliau berkata, kenyataan supaya parti komponen keluar BN mungkin timbul selepas pembangkang sengaja mempolitikkan pelbagai isu hingga mendorong pemimpin parti komponen mengeluarkan kenyataan mengkaji kedudukan mereka dalam BN.

Read More...

Mustafa Ali: Kerajaan BN Tidak Akan Tumbang 16 September Ini?

msomelayu

LAPAN hari lagi akan tibalah fajar yang ditunggu-tunggu oleh banyak orang iaitu fajar 16 September. Hari yang dikira penting dan bakal meruba landskap politik negara ini. Hari yang menamatkan riwayat kerajaan BN.

Pada hari itu adalah hari yang disasarkan oleh Penasihat Umum PKR, Anwar Ibrahim kerajaan BN pimpinan Abdullah Ahmad Badawi dan Mohd Najib Razak akan tumbang dan hancur.

Serentak itu juga jawatan Perdana Menteri akan berubah tangan kepada Anwar. Anwar akan membentuk kerajaan baru - kerajaan Pakatan Rakyat dan sekaligus akan menobatkan dirinya sebagai Perdana Menteri ke-6. Sudah pasti mereka yang bertungkus lumus bersama Anwar termasuk yang berkempen di pilihan raya kecil Permatang Pauh lalu akan dilantik menjadi anggota Kabinet atau sekurang-kurangnya turut merasai tempias nikmat 16 September!

Di mana-mana saja orang ramai bercakap mengenai perubahan itu. Seolah penantian ketibaan 16 September membawa perubahan yang pasti. Penantiannya seperti penantian 1 Syawal yang akan dirayakan dengan penuh hikmah dan makna sebagai menandakan kemenangan manusia Muslim dalam perang melawan nafsu.

Apakah 16 September menjadi hari kemenangan rakyat kerana menentang kezaliman dan ketidakadilan Barisan Nasional? Atau ianya tidak lebih daripada sebuah nyanyian sunyi dunia orang politik semata-mata yang diiringi dengan gesekan rebab Tok Selampit?

Ada pendapat yang pro kontra mengenai 16 September. Ada yang menpercayai melampau terhadapnya menyebabkan mereka kini hanya duduk membilang saat, minit dan hari saja sampai mengabaikan kerja rutin lain. Keyakinan mereka kepada teori yang dipersembahkan bagaimana perubahan dan kejatuhan itu berlaku cukup tinggi dan sukar untuk dirasionalkan lagi. Ada setengah menanti dengan pelbagai azam, termasuk memegang pisau cukur untuk membotakkan kepala sebaik saja fajar 16 September muncul.

Bagaimana pun kepada ahli politik yang matang dan tidak mudah 'disimsilabimkan' dengan sihir politik cukup waspada dalam menerima dakwaan dan dendangan lagi 16 September itu. Mereka hanya memerhatinya dengan senyuman-senyum kambing (bukan kambing Jamnapari) dari birai jendela saja.

Salah seorang daripada mereka ialah Pengarah Pilihan Raya Pas, Mustafa Ali (foto). Bagi beliau 16 September hanya sebuah gimik semata dan beliau yakin tidak akan berlaku pertukaran kerajaan pada tarikh tersebut seperti mana yang digembar gemburkan. Dalam erti kata lain BN tidak akan tumbang pada tarikh tersebut dan Anwar tidak akan angkat sumpah menjadi Perdana Menteri ke-6.

"Saya tidak yakin 16 September kerajaan BN dan Pak Lah akan jatuh," begitulah tegasnya berkali-kali dalam forum khas "16 September" anjuran sebuah tv internet di ibu Kota Kuala Lumpur hari ini. Saya adalah salah seorang ahli panelnya.

Beliau yang bercakap berdasarkan pengalaman dan atas kapisiti peribadinya memberi dua sebab untuk menolak 16 September tidak berlaku apa-apa perubahan.

Pertama katanya dari segi teknikal. Ini jelas kerana katanya pada tarikh berkenaan Parlimen tidak bersidang jadi bagaimana perubahan (menjatuhkan) kerajaan berlaku kerana tidak ada persidangan pada hari itu.

"Sesuatu undi tidak percaya ataupun 'peralihan kerajaan' akan dilakukan menerusi Parlimen saja. Jadi kalau Parlimen tidak bersidang bagaimana akan berlaku undi tidak percaya?" soal beliau. Tambahnya, hanya Parlimen saja boleh melakukan apa-apa perubahan termasuk untuk mengadakan undi tidak percaya kepada Perdana Menteri.

Beliau memberi hujah itu kerana mengulas ada teori mengatakan kerajaan hari ini akan jatuh dengan mudah apabila sudah ada 122 orang ahli Parlimen yang menandatangani menyatakan tidak percaya kepada Abdullah sebaliknya menyokong bekas TPM (Anwar), ketika itu juga Yang di-Pertuan Agong boleh melantik Anwar menjadi PM tanpa perlu mandat Parlimen.

Menurutnya pandangan dan teori berkenaan tidak betul kerana apa-apa tindakan termasuk undi tidak percaya akan dilakukan di Parlimen dan Yang di-Pertuan Agong akan menerima keputusan Parlimen dulu sebelum memberi perkenaan melantik sesiapa untuk menjadi PM setelah ianya dipersetujui oleh ahli Parlimen.

Kedua dari segi politik. Menurutnya dari segi politik juga tidak logik kalau ada ahli Parlimen BN berhijrah kepada Pakatan semata-mata kerana hendak menyokong Anwar. "Adalah ganjil dan sukar untuk dipercayai ahli Parlimen akan bersedia untuk berhijrah dari tempat (komponen) yang sudah ada kuasa kepada Pakatan yang belum ada kuasa," katanya.

Misalnya begitu juga adalah mustahil ahli Parlimen MCA untuk meninggalkan BN kerana merekalah yang asaskan komponen itu bersama Umno, apa lagi Pakatan Rakyat itu sendiri satu Pakatan yang longgar.

Justeru katanya beliau menyifatkan apa yang berlaku kini tidak lebih daripada gimik politik saja yang sengaja dikejutkan dengan tujuan tertentu oleh orang-orang tertentu termasuk mereka yang bersekongkol dengan Anwar.

Dari segi moral dan intergriti juga, penghijrahan itu seperti mana yang disebut itu tidak akan berlaku kerana ia melibatkan soal moral dan intergriti. Kerajaan yang ditubuhkan atas penghijrahan dan tawaran kebendaan akan dilihat sebagai tidak bermoral dan ini sesuatu yang tentunya akan dititik beratkan.

Dalam konteks ini katanya bagi Pas ia sangat bertentangan parti itu yang menekankan soal moral dan akhlak. Bagi Pas katanya, tindakan politik demikian sesuatu yang bertentangan dengan nilai perjuangan Pas dan ia tidak akan dilakukan oleh mereka yang sudah lama dan menghayati perjuangan Pas. "Tidak tahulah kalau mereka yang baru dalam Pas bersedia untuk sama-sama berbuat demikian!"

Beliau yang juga Pesuruhjaya Pas Terengganu bagaimana mengakui masa kini adalah waktu terbaik untuk pembangkang menguatkan usaha untuk menjatuhkan BN kerana berbagai kelemahan dan kepincangan BN serta penolakan rakyat kepada mereka seperti mana pilihan raya lalu sangat jelas.

Pun begitu bagi Mustafa beliau merasakan sesuai dan lebih gentleman kalau penggulingan BN itu dilakukan menerusi saluran demokratik seperti pilihan raya akan datang. "Bermula dari sekarang sepatutnya pembangkang membuat persiapan unutk menumbangkan BN menerusi pilihan raya dan bukannnya dengan mengharapkan berlaku lompat parti dan cara-cara yang tidak demokratik dan tidak bermoral untuk mengambil alih kerajaan", ujarnya.

Dalam pada itu Mustafa juga menegaskan hubungan Pas dengan Pakatan Rakyat masih seperti dulu dan tidak timbul soal Pas ingin meninggalkan Pakatan apa lagi untuk bergabung dengan Umno. [wm.kl. 4:15 pm 09/08/08]

Read More...

Minyak disimbah kedalam api… Umno semarakkan kebencian kaum…

aminiskandar

Foto-foto dari Malaysiakini

Setiap kali Umno kalah, isu ketuanan Melayu akan dimainkan. Selepas keputusan pilihanraya 8 Mac diumumkan, Umno Pulau Pinang pernah mencuba. Mamak-mamak dikumpulkan berdemonstrasi dihadapan bangunan Komtar untuk “kononnya” mempertahankan hak-hak orang Melayu.

Akan tetapi pada ketika itu Umno Pulau Pinang dan mamak-mamak yang berdemonstrasi tidak mendapat sokongan.

Selepas itu pelbagai isu perkauman cuba dimainkan oleh Umno dinegeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat. Akan tetapi tidak disambut oleh rakyat terutamanya oleh orang-orang Melayu.

Orang-orang Melayu kini bukan lagi bodoh seperti Umno, maka berteriaklah Umno bersendirian melaung-laungkan sentimen perkauman.

Hari ini sekali lagi Umno Pulau Pinang mencuba.

Ahmad Ismail Ketua Bahagian Umno Bukit Bendera dan Umno Pulau Pinang sekali lagi menyimbah api untuk menyemarakkan lagi kebencian kaum di Malaysia. Beliau turut mendakwa bahawa sidang akhbar yang dibuat oleh beliau dan Umno Pulau Pinang disokong oleh bapa mertua Khairy Jamaluddin.

Lihat berita dari Malaysiakini dibawah:

Don’t be like American Jews, Chinese told
Sep 8, 08 8:52pm


Penang Umno leader Ahmad Ismail, the man at the centre of the ‘racial slur’ controversy, warned Chinese Malaysians not to mimic American Jews who not only seek to control the country’s economy but also its political power.


In an explosive 50-minute press conference, Ahmad who claimed time and again that he was not a racist, vowed that he would not apologise for his remarks which sparked the controversy.

“While it is not difficult to say sorry - for the sake of my Malay dignity, I resolve not to apologise no matter what others may say. I am willing to take the risk (for not doing so),” he said in a 14-page statement.

The press conference, which was held at the Penang Umno headquarters this afternoon, ended with shouts of ‘Hidup Melayu’ from about 50 local party leaders who were there.

Soon after the event, former Penang Umno committee member Zainol Abidin Hashim, with the help from his colleagues pulled down the photo of Gerakan acting president Dr Koh Tsu Koon which adorned one of the walls in the party headquarters.

Koh’s picture frame, which sat next to the photos of the Penang governor and his wife, was subsequently smashed.

As the glass broke into pieces, Zainol removed Koh’s photo from the frame and tore it into half.

Koh, who is former Penang chief minister, has been trading barbs with Ahmad, the Bukit Bendera Umno division chief, over the issue.

Ahmad: Take this as a warning

Earlier, Ahmad told the minority Chinese not to go overboard in hurting the feelings of the Malays and Muslims.

“I want them to know, I want them to take this as a warning from the Malays. Malays and Muslims have been provoked many times. We have been patient because we want to maintain stability in the country,” he said.

“Remember! The patience of Malays and Muslims has its limits. Do not push us to the wall, where we will be forced to reject the Chinese for the sake of our survival.

“If what I say sounds too strong for BN, take this as a warning from the Malays and Muslims as this has nothing to do with Umno. Do not pressure Umno leaders until they are caught in a dilemma.”

He then sounded a dire warning to Koh and Gerakan.

“I want Koh Tsu Koon and Gerakan to take responsibility for whatever untoward incidents that could happen in this country of ours.”

Ahmad also called upon BN leaders to “kick Gerakan out” from the ruling coalition.

‘PM asked me to hold this PC’

The Bukit Bendera Umno chief said that he was asked by Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi to hold “another press conference”.

Ahmad previously held a press conference last Friday in which he reiterated that he would not apologise for his remarks.

Abdullah, who had earlier told the powerful local Umno leader to do so, was silent on the issue the next day when he met with Penang Umno leaders, including Ahmad.

Ahmad, who was backed by all 13 Umno divisions in Penang - Abdullah’s home state - thanked the prime minister for his “understanding”.

The controversy erupted after Ahmad had allegedly said that the “Chinese were immigrants squatting in this country” at a ceramah during the recent Permatang Pauh by-election campaign.

The speech caused Ahmad to come under heavy fire from Chinese-based political parties, particularly from Umno’s allies MCA and Gerakan over the past two weeks. A spate of police reports were also lodged against the Umno division leader.

Ahmad nevertheless argued that his remark was taken out of context by Chinese-language Sin Chew Daily as he was referring to historical events.

At the press conference, Ahmad also urged the different states to hold a gathering of the whole ummah (Muslim community).

“Let us not let it go to waste as the flames of anger among Malays and Muslims has reached new heights. Let us take embrace this anger and come together as Malays and Muslims throughout the land so that we can turn the voices of the Malays into one that will unite all Malays and Muslims into one single movement.”

Koh Tsu Koon dan Gerakan dijadikan “punching bag” oleh Umno Pulau Pinang. Siapa Koh Tsu Koon? Teman mereka juga.

Apa tujuan semua ini? Untuk membangkitkan kemarahan kaum diantara etnik-etnik di Malaysia.

Apakah anda juga bodoh seperti Umno untuk terpengaruh dengan perangkap ini? Fikirkanlah. Jangan biarkan diri anda masuk kedalam lubang Biawak buat kali kedua.

Read More...

Pakatan dakwa Umno semarak politik perkauman

Malaysiakini

Sep 8, 08 3:36pm

Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat yang bersidang hari ini menolak usaha-usaha menyemarakkan politik perkauman yang didakwanya sedang dilakukan oleh Umno akhir-akhir ini.

"Kami amat bimbang isu ini sekarang digunakan untuk mengelabui pandangan rakyat yang sebenarnya merupakan usaha terdesak untuk menyelamatkan kepentingan segelintir golongan elit politik dan kroni mereka," kata Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sehubungan itu, katanya, Pakatan sekali lagi mengulangi pendiriannya menjunjung prinsip-prinsip dasar yang termaktub di bawah Perlembagaan Persekutuan.

"Ini termasuk soal-soal dasar seperti kedudukan Islam sebagai Agama Persekutuan dan menjamin kebebasan mengamalkan agama-agama lain, kedaulatan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dan mempertahankan hak bahasa ibunda, kedudukan dan kedaulatan Institusi Raja-Raja Melayu serta kedudukan hak-hak istimewa orang Melayu dan Bumiputera serta hak-hak semua kaum yang telah dijamin oleh Perlembagaan," kata Anwar.

Dalam satu kenyataan hari ini, Anwar berkata, berdasarkan prinsip-prinsip Perlembagaan ini, Pakatan menolak sekeras-kerasnya pendekatan politik perkauman sempit yang menurutnya menjadi dasar Umno-BN.

"Pendekatan inilah yang sengaja digunakan untuk memecahbelahkan perpaduan dan keharmonian masyarakat majmuk negara ini," tambahnya.

Sehubungan itu, katanya, Pakatan membantah ucapan yang dibuat oleh ketua Umno Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail yang disokong oleh semua pemimpin Umno Pulau Pinang.

"Isi ucapan itu mencerminkan dasar perkauman Umno yang sebenarnya bertujuan hanya untuk mempertahankan kepentingan segelintir golongan orang kaya Melayu serta suku sakat mereka yang menggunakan kuasa politik untuk mengambil kesempatan mengaut kekayaan negara dengan berselindung di sebalik membela kepentingan Bumiputera dan orang Melayu," tegas Anwar.

Ahmad didakwa berkata orang Cina adalah pendatang dan tidak layak mendapat hak sama seperti Melayu.

Sehubungan itu, Gerakan, MCA dan DAP telah mendesak Ahmad supaya menarik balik kenyataannya dan memohon maaf. Pemuda DAP (Dapsy) juga membuat laporan polis terhadap Ahmad.

Bagaimanapun, Ahmad berkata, beliau tidak melakukan sebarang kesalahan, dan oleh itu, tiada sebab baginya untuk memohon maaf.

Read More...

Empat lagi struktur tiang MRR2 merekah

Berita Harian

Oleh Che Wan Badrul Alias
chewan@bharian.com.my


REKAHAN BARU: Gambar kiri menunjukkan rekahan permukaan luar bahan penampal pelindung air, manakala gambar kanan rekahan halus yang dikesan pada permukaan luar tiang 29.

Rekahan baru babit permukaan luar penampal

KUALA LUMPUR: Jabatan Kerja Raya (JKR) memasang jaring keselamatan pada empat lagi tiang jejambat Jalan Lingkaran Tengah (MRR2) selepas menemui beberapa rekahan halus atau 'hairline crack' pada permukaan penampal struktur berkenaan.

Empat rekahan baru pada tiang 6, 15, 16 dan 29 itu juga tidak sama dengan yang dikenal pasti berlaku pada tiang 28 jejambat berkenaan, yang mendapat liputan meluas media sejak ia ditemui orang ramai pada 3 Ogos lalu.

Timbalan Ketua Pengarah Bahagian Sektor Pakarnya, Ir N Selvanayagam, berkata rekahan baru itu membabitkan permukaan luar penampal dan JKR mengesahkan ia tidak menjejaskan plastik pengukuh bahan gentian karbon (CFRP) serta struktur asas tiang rasuk.

Katanya, siasatan pakar JKR mendapati rekahan itu berlainan dengan yang berlaku pada tiang 28 dan langkah pemasangan jaring keselamatan terbabit dibuat untuk menjamin keselamatan lalu lintas di bawah MRR2 serta memudahkan pihaknya menyiasat lanjut.

"Ia (pemasangan jaring keselamatan) pernah dibincangkan dalam mesyuarat kerana pihak kita berpendapat akan menimbulkan kecurigaan orang awam namun kita mengambil pendekatan terbuka dan mementingkan keselamatan pengguna laluan ini.

"Ia hanya langkah berjaga-jaga untuk menjamin keselamatan pengguna kerana sebarang penemuan rekahan walaupun ia halus akan tetap melalui prosedur biasa (memasang jaring keselamatan) dan siasatan lanjut serta pemantauan akan dilakukan," katanya kepada Berita Harian, semalam.

Sebulan lalu, akhbar melaporkan MRR2 di laluan yang menghubungkan Kepong dan Selayang ke ibu kota terpaksa ditutup kali ketiga dalam tempoh empat tahun, selepas satu daripada tiangnya dikesan mengalami rekahan.

Khamis lalu, JKR memulakan kerja pemasangan jaring keselamatan di empat lagi tiang itu dan sehingga kini sebanyak lima struktur jejambat itu sudah dipasang dan dibalut jaring hijau sebagai prosedur kerja pembaikan serta siasatan.

Sementara itu, Menteri Kerjaraya, Datuk Ir Mohd Zin Mohamed, berkata kerosakan tiang 28 tidak menjejaskan struktur MRR2 dan beliau memberi jaminan ia selamat digunakan selepas JKR berjaya memasang 'Tie-Frame' dan prategasan sementara, semalam.

Read More...

Bekerja Untuk Selesaikan Masalah, Bukan Sekadar ‘Tunjuk Muka’ - MB

Suara keAdilan

KLANG, 6 SEPTEMBER- Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata cara untuk menyelesaikan sesuatu masalah yang dihadapi rakyat ialah dengan membuat kerja untuk mengatasi masalah itu bukan hanya menunjukkan muka kepada mereka sebagai tanda sudah turun padang.

“Kematangan kita ialah menyelesaikan masalah, bukan turun (padang) dan tengok-tengok muka, bukan (caranya).

“Cara yang kita buat ialah melalui cara bekerja dan bila kita datang, kita adakan program-program yang tertentu,” katanya ketika mengulas dakwaan yang beliau tidak turun padang menjenguk mangsa ribut di sekitar Selat Klang dan Rantau Panjang Isnin lalu.

Menurut beliau, sumbangan bantuan yang hendak diberi kepada penduduk tidak harus dinilai melalui berapa ramai, berapa wang mahupun berapa jam yang telah digunakan untuk membantu.

“Banyak cakap saja tidak guna, (kerana) buat kerja lebih baik,” katanya.

Beliau berkata kehadiran beliau selepas kejadian itu tidak diperlukan memandangkan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) kawasan itu (Selat Klang), Dr Halimah Ali sudah ada dan sangat aktif membantu.

“Kami berkomunikasi melalui sms dan telefon bagaimana hendak menyelesaikan masalah yang dihadapi mangsa,” katanya.

Abdul Khalid ketika ditanya sama ada jika beliau menjenguk penduduk pada masa itu akan dapat memberikan sokongan moral, beliau berkata ia tidak diperlukan orang yang dalam kecemasan.

“Mereka hendakkan pertolongan. Itu sebab saya hendak tukar konsep (sokongan moral) itu, ada ahli politik yang suka ‘bergaya’, tetapi saya bukan datang dari kumpulan seperti itu,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditanya pemberita selepas menyampaikan bantuan makanan kepada mangsa kejadian ribut di Dewan Orang Ramai Teluk Pulai pagi tadi.

Kehadiran beliau bersama-sama dengan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains Teknologi dan Inovasi, Rodziah Ismail dan Dr Halimah menafikan andaian sesetengah pihak yang Abdul Khalid tidak prihatin dengan nasib mangsa.

Sementara itu menurut Rodziah, jawatankuasa gerak kerja yang telah dibentuk akan membuat penilaian kerosakan bagi setiap rumah dan menggalakkan semangat gotong royong di kalangan penduduk.

Menurut beliau, kerajaan negeri sudah menyediakan peruntukan untuk membantu mangsa ribut berkenaan melalui Tabung Bencana Negeri.

“Kita juga telah menambah peruntukan dalam tabung itu tambahan kepada peruntukan sedia ada program kerajaan prihatin yang disumbangkan setiap anak syarikat kerajaan negeri,” katanya.

Beliau berkata dianggarkan sebanyak 20 kediaman yang ranap akan dipastikan dibina semula.

“Kita bagi pada pihak kontraktor yang betul untuk memastikan rumah mereka dapat didirikan dengan baik,” katanya.

Beliau menganggarkan sejumlah RM25,000 bagi sebuah rumah diperuntukkan bagi tujuan itu.

Rodziah berharap nasib yang menimpa penduduk di kawasan terbabit akan mendapat perhatian kerajaan persekutuan.

“Jangan lihat ini kerajaan negeri Selangor sahaja punya masalah, sepatutnya kerajaan persekutuan patut turun padang dan sama-sama menyelesaikan masalah rakyat.

“Saya memohon kerajaan persekutuan tidak memandang ini sebagai hal ehwal politik tetapi isu kemanusiaan,” katanya.

Beliau juga berharap Dato’ Menteri Besar seorang tidak harus dibebankan dengan masalah itu sedangkan ada kepimpinan lain yang boleh turun padang.

Kejadian ribut yang berlaku Isnin lalu menjejaskan kediaman 1,107 penduduk di Selat Klang dan hampir 500 penduduk di Rantau Panjang. - NOOR ALLIA KASSIM

Read More...

STATEMENT BY SIN CHEW DAILY: The Ahmad Ismail Report: We Stand By Our Story


On 25th August, Sin Chew Daily reported the speech made by Bukit Bendera UMNO Division Chief Datuk Ahmad Ismail at a BN ceramah in Kampung Pelet during the Permatang Pauh by-election. The report comprised only three short paragraphs and appeared on page 8 as a side-bar to the main article which was on the speech on the same occasion and made by Deputy Umno President Datuk Seri Najib, who is also the Deputy Prime Minister. The report contains 144 words, and was a mere 1.89% of the total layout of that page. The reporter was reporting the event factually and did not have any intention to play up Ahmad's speech.

The Deputy Prime Minister was present throughout Ahmad’s speech. On 2nd September, on the basis that part of Ahmad Ismail's speech could hurt the feelings of different races, the Deputy Prime Minister, who is also the Deputy President of Umno, tendered a public apology on behalf of Umno. It is believed that such apology was made because he has heard Ahmad's speech and not because of the report in Sin Chew Daily.

After the incident, certain newspapers, websites and bloggers have started to make allegations against Sin Chew Daily. Some of these were that the report by Sin Chew Daily contained a racial agenda and personal agenda, sedition, lack of professionalism, provocative, irresponsible journalism and the like. Some have even tried to link the report to the revocation of the publication license of Sin Chew Daily during “Operation Lalang” in 1987.

At the same time, various political parties and association leaders have also expressed their views.

Ahmad Ismail did not make any clarification or denial of the report, neither has he requested Sin Chew Daily to make any correction. It was only 10 days after the report was published, Ahmad Ismail held a press conference. He admitted that, he said that the Chinese are lodgers, but it was an interpretation of the history which depicted the role of the race prior to Merdeka. He said: “As I have not made any statement to state that the present Chinese race are lodgers in this Country, I maintain my position.” He accused the reporter in question of having a personal agenda and claimed that she does not specialise in political news coverage. Supporters of Ahmad queried the command of the Malay language of the reporter, and claimed that she could not have heard the statement clearly.

The reporter, Tan Hoon Cheng, is a Mass Communication graduate from Universiti Sains Malaysia. Her command of the national language is at least that of university level. In her nine years experience as a reporter, she has covered various political conferences and speeches, and no mistakes were ever made. If she had a personal agenda, she will not stop at just making a factual report of Ahmad's speech. She did not use a single adjective in her report.

On 8th of September, Ahmad has through a press conference reiterated that he would not apologise.

It is normal for news reports or commentaries to be challenged and questioned. But in this incident, unlike any other we have faced before, Sin Chew Daily has not only to face the person involved, we also have to face intentional challenges and accusations from various websites, bloggers and certain newspapers. We do not know the motive of these particular individuals or organisations, but to us, these allegations are not only unfair but false.

As a newspaper, we do not have any powerful back up, our financial and human resources are also limited. These restrictions have however never prevented Sin Chew Daily from performing its role as a media, protecting press freedom and the right to information of our readers.

After the incident, a lot of readers have shown their support and friends from all over have called Sin Chew Daily to express their support. To all of them, we at Sin Chew Daily express our gratitude. Over the years, readers and all open-minded parties have shown their support and this has been our strength.

In relation to our manner of handling the news report for this incident, our conscience is clear. We believe firmly that we have to handle it in the manner we had, and it is only right for us to handle it that way.

We adhere to high ethical and editorial standards. We only seek to publish news on a timely, accurate and unbiased basis. There are no hidden agendas. We stand by our story.

Issued on behalf of Sin Chew Daily
8 Sept 2008

Read More...

MRR2 dibuka, dijamin selamat


MOHD. Zin Mohamed (dua dari kiri) diiringi Ketua Pengarah JKR, Prof Ir. Judin Abdul Karim (kiri) dan Timbalan Ketua Pengarah III JKR, Ir. P. Selvanayagam melawat tempat kerja-kerja pembaikan tiang rasuk jejambat MRR2 di Kepong, semalam.


KUALA LUMPUR 7 Sept. - Kerajaan mengesahkan Lebuh Raya Lingkaran Tengah 2 (MRR2) yang kembali dibuka hari ini selamat digunakan dengan jaminan tahap keselamatan keenam-enam lorongnya akan diperiksa setiap hari.

Menteri Kerja Raya, Datuk Ir. Mohd. Zin Mohamed berkata, siasatan yang dilakukan Pasukan Petugas Kementerian Kerja Raya bersama jururunding dari Jerman, Leonhardt, Andre and Partner (LAP) mendapati tiada lagi kerosakan pada struktur tiang jejambat itu.

''MRR2 dibuka semula hari ini. Ia disahkan selamat walaupun 18 batang carbon fibre reinforced plastic (CFRP) prategasan yang dipasang pada tiang 28, putus pada 3 Ogos lalu.

''Kita telah mengkaji reka bentuk jejambat itu untuk mengenal pasti punca dan memastikan rasuk baru mampu menanggung beban jalan serta membandingkan tahap penggunaan pada 2006 dengan semasa berlaku kejadian tempoh hari," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas melawat tempat kerja pembaikan tiang 28 MRR2 di Kepong dilakukan, di sini hari ini.

Turut mengiringi Ketua Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR), Prof. Ir. Judin Abdul Karim dan Timbalan Ketua Pengarah III JKR, Ir. P. Selvanayagam.

Awal Ogos lalu, beberapa pemandu melaporkan mereka ternampak batu jatuh dari salah satu rasuk jejambat itu dekat Stesen Komuter Kepong.

Selepas pemeriksaan, keretakan dikesan pada salah satu rasuk tiang jejambat itu.

Tiga daripada 18 batang CFRP prategasan yang dipasang pada struktur itu pula didapati putus secara tiba-tiba.

Jelas Mohd. Zin, hasil siasatan mendapati tiga daripada tiang gentian karbon yang dipasang itu menjadi punca konkrit menanggung lebihan beban tekanan.

''Namun semua pertambahan tekanan itu masih di bawah had yang dibenarkan.

''Ini menunjukkan kerosakan baru-baru ini tidak menjejaskan struktur jejambat berkenaan dan ia kini benar-benar selamat untuk digunakan," ujarnya.

Tambahnya, kajian itu turut dilakukan terhadap 36 tiang jejambat lain dan tiada sebarang kerosakan ketara ditemui.

''LAP juga telah mengambil contoh CFRP yang putus dan dihantar ke Jerman untuk siasatan lanjut mengenai kelemahannya.

''Kita juga minta pembekal bahan ini (tiang gentian karbon) dari Switzerland untuk mengemukakan laporan mengenainya," jelasnya.

Ditanya tentang kos pembaikan struktur tiang jejambat itu, Mohd. Zin berkata, semuanya akan ditanggung kontraktor asal iaitu Bridgex Sdn. Bhd.

''Kontraktor asal akan tanggung semuanya. Ia masih dalam jaminan kontraktor asal sehingga 9 November tahun ini,'' katanya.

Read More...

'Desakan Gerakan bukan ugutan' - Najib

Berita Harian

Oleh Sariha Mohd Ali
sariha@bharian.com.my


RINGANKAN BEBAN: Najib menyampaikan sumbangan Ramadan kepada Abd Rahman Lakim, 72, dari Kampung Ketapang, di Masjid Kampung Ketapang, Pekan, semalam.

Perbincangan cari jalan terbaik jaga keharmonian Barisan Nasional: Najib

PEKAN: Datuk Seri Najib Razak berkata, Barisan Nasional (BN) tidak pernah menganggap tindakan Gerakan mendesak BN melakukan perubahan sikap dan pendekatan, selain meminta musyawarah diwujudkan semula dengan adil di antara parti komponen supaya semua pandangan diambil kira, sebagai satu ancaman yang boleh menyebabkan parti itu keluar daripada BN.

Timbalan Perdana Menteri berkata, tindakan paling penting sekarang ialah mengadakan perbincangan dan mencari jalan terbaik untuk menjaga keharmonian dan semangat setia kawan dalam BN terus terpelihara.

Berikutan itu, beliau berkata, perkara berkenaan akan dibincang dalam mesyuarat Dewan Tertinggi BN yang akan diadakan dalam sedikit masa lagi.

"Gerakan belum buat apa-apa keputusan untuk keluar daripada BN, malah kita menghargai peranan semua parti komponen BN dan sebarang masalah yang berlaku diharap akan dirundingkan atas semangat BN.

"Saya sendiri tidak menganggap desakan Gerakan terhadap BN yang mahukan perubahan itu sebagai satu ancaman atau ugutan, dan berharap ia tak akan sampai ke peringkat Gerakan keluar BN," katanya selepas selesai mempengerusikan mesyuarat Umno Bahagian Pekan, di sini petang semalam.

Kelmarin, akhbar melaporkan, Gerakan membuat perakuan untuk kekal bersama BN, walaupun sebelum itu wujud nada mengugut untuk bertindak keluar daripada BN jika tidak dilakukan sebarang perubahan atau pembaharuan bagi mengembalikan semula kegemilangan BN.

Pemangku Presidennya, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, semalam juga mengulangi perkara sama, sambil mendesak supaya BN menggubal kod etika dan membentuk lembaga disiplin bagi memastikan anggota parti gabungan itu tidak menyentuh isu sensitif yang boleh menyinggung perasaan anggota lain.

Sementara itu, mengulas saranan MCA Kedah yang meminta diwujudkan empat Timbalan Perdana Menteri mewakili kaum, Najib berkata:

"Tak payahlah... ada macam-macam pandangan dan tak payah kita ulas," katanya.

Read More...

Ahmad: Saya sanggup hadapi risiko

Malaysiakini

Sep 8, 08 9:11pm

Demi martabat Melayu, ketua Umno Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail berkata beliau tidak akan memohon maaf dan sanggup menghadapi risikonya.

Bercakap dalam sidang akhbar hari ini, beliau berkata, ini bukan soal parti tetapi adalah soal maruah dan martabat Melayu serta agama Islam.

ahmad ismail umno bukit bendera penang pc take down koh tsu koon photo stunt 080908 02"Kami bersyukur YAB Pak Lah (Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi) faham tentang isu tersebut dan ini boleh kita nilai sendiri dari kenyataan akhbar yang dibuat oleh beliau sebaik sahaja selesai mesyuarat Badan Perhubungan Umno Negeri Pulau Pinang.

"Pak Lah telah meminta saya untuk membuat satu lagi sidang akhbar - maka inilah kita adakan sidang akhbar pada hari ini," kata Ahmad.

Beliau juga berterima kasih kepada badan perhubungan Umno negeri yang telah membuat keputusan melantik peguam bagi mengkaji dan seterusnya mengambil tindakan menyaman wartawan yang didakwa telah sengaja menjadikan isu tersebut begitu sensasi dan kontroversi.

Katanya, tindakan itu juga akan turut diambil terhadap akhbar Sin Chew Daily yang didakwanya sengaja menerbitkan laporan yang berbau perkauman.

"Saya telah difahamkan juga bahawa ada akhbar yang telah melaporkan bahawa kononnya saya, di dalam sidang akhbar saya pada 5 September yang lalu, kononnya saya telah menafikan yang saya ada menyatakan bahawa "orang-orang Cina adalah menumpang di negara ini".

"Ini adalah satu permainan jahat yang mahu merosakkan kredibiliti saya," katanya.

'Ambil kesempatan'

Ahmad juga mendakwa bahawa beberapa pemimpin Gerakan sengaja mengambil kesempatan dan telah mengembar-gemburkan fakta menjadi isu-isu tersebut lebih nampak perkauman.

Beliau mendakwa, mereka berbuat demikian "untuk menyembunyikan kelemahan diri sendiri dan cuba menjadikan isu ini sebagai "kambing hitam" dan telah "cuba lari dari hakikat bahawa orang Cina sudah tidak lagi menyokong mereka".

Dakwanya lagi, keadan menjadi gawat lagi bila pemangku Presiden Gerakan, Tan Sri Koo Tsu Koon dan beberapa pemimpin Gerakan serta pemimpin Cina sengaja membuat kenyataan-kenyataan yang melambangkan perkauman.

ahmad ismail umno bukit bendera penang pc take down koh tsu koon photo stunt 080908 sequenceSidang akhbar tersebut, yang berlangsung di ibupejabat Umno Pulau Pinang petang tadi berakhir dengan laungan ‘Hidup Melayu' oleh kira-kira 50 pemimpin Umno.

Sebaik sahaja sidang akhbar itu tamat, bekas ahli badan perhubungan Umno negeri, Zainol Abidin Hashim, dengan bantuan rakan-rakannya telah menurunkan gambar Dr Koh dari dinding ibupejabat Umno tersebut.

Zainol kemudiannya mengeluarkan gambar Dr Koh dari bingkai gambar dan mengoyaknya.

Jumaat lalu, Ahmad telah mengadakan sidang akhbar di mana beliau menegaskan tidak akan memohon atas atas kenyataannya itu.

Pendirian beliau itu disokong oleh kesemua 13 ketua bahagian Umno Pulau Pinang.

Sementara itu, dalam reaksinya, AbduIlah dan Timbalannya, Datuk Seri Najib Razak dijangka mengadakan pertemuan dengan Ahmad esok. Dipercayai tindakan akan diambil terhadap ketua Umno Bukit Bendera itu.

Berikut adalah kenyataan penuh Ahmad

Read More...

Sept 16--A New PM Or A Clown Prince?

Mysinchew

Anwar Ibrahim has declared that he has enough lawmakers in the bag to cross over to the opposition Pakatan Rakyat coalition to form the new govenrment. He'd better get his numbers right otherwise he may just end up as the "clown prince" of Malaysian politics.

The maths is simple indeed. The King appoints whom he is confident has the majority support of the lawmakers in the lower house of parliament.

Currently, there are 222 Members of Parliament of which the ruling Barisan Nasional coalition holds a solid block of 140 seats and the remaining 82 go to the opposition. Thus although the BN has lost its two-thirds majority control of the lower house, it still has a comfortable majority of 28 MPs.

For the PR coalition led by Anwar to take over the reins of power, it must entice at least 30 to cross over to their bench. But that is not a good figure as at any time any of one them decides to crossover again (a double-cross in this case) it would result in a hung parliament. And Anwar can kiss goodbye to his ambition to be the new PM.

So he needs a good 40 or even 50 to crossover before the Agung can be sure that he has the confidence of the house to be PM.

Anwar has been saying with a straight face that he has the 30 required and his supporters say 40 would not be a problem. And 50 would not be impossible.

So where is he going to get his numbers? Sabah and Sarawak no doubt. But he still can't be the PM. This is because if he relies mainly on the East Malaysia lawmakers to cross over, his new governent would then be a bumiputra majority one but not a Malay dominated one.

So for him to get his numbers right, he must go back and fish in the Umno pond. That's a tough one. But maybe not so given the endless possibilities in permutations under the current circumstances. Who in Umno will cross over to Anwar's side? Well, all those whose career paths have been stalemated of checkmated are potential candidates.

If it is of any consolation to Anwar, his task is now made seat easier as the the Pensiangan parliamentary seat in Sabah, won unopposed by Barisan Nasional's Joseph Kurup on March 8 general election, has been declared vacant by the Kota Kinabalu Election Court Monday (8 Sept). One down and 28 more to go.

However, this may not be the case as under recent amendments to the election laws allow Kurup to appeal the decision at the Federal Court. And this could take years.

So is Anwar Ibrahim a clown prince? No one is laughing yet. In fact, BN is taking his threat so seriously that it has bundled 49 of its backbenchers off to Taiwan for a purported study tour. This is widely seen as an attempt to stop the much touted crossover, although of course, this is denied by the party. The size of the study tour group is interesting to say the least.

We have got just one week more. So who's going to be the PM or the clown prince? Who's going to have the last laugh? My guess is that Anwar didn't spend ten years in the wilderness, just to start this joke on 16 Sept. (By BOB TEOH/MySinchew)

Read More...

BPR siasat Laporan Ketua Audit

Berita Harian

Oleh Norfatimah Ahmad
tim@bharian.com.my


Datuk Shukri Abdull

Tiga kes salah urus dikesan

KUALA LUMPUR: Badan Pencegah Rasuah (BPR) mengesan sekurang-kurangnya tiga kes salah pengurusan dana awam dalam pelaksanaan program dan projek jabatan kerajaan, ekoran penelitian terhadap Laporan Ketua Audit Negara 2007 yang dibentangkan 29 Ogos lalu.

Pengarah Siasatan BPR, Datuk Shukri Abdull, berkata pihaknya mengenal pasti wujud unsur rasuah, penyelewengan dan salah guna kuasa dalam pengurusan dana kerajaan membabitkan kes berkenaan.

"Kita akan mendapatkan maklumat lanjut berhubung kes itu mulai esok di semua jabatan terbabit. Kertas siasatan yang dibuka ini adalah peringkat permulaan dan mungkin ada beberapa kes lagi menyusul," katanya kepada Berita Harian semalam.

Laporan Ketua Audit Negara 2007 yang dibentangkan di Parlimen pada 29 ogos lalu mendedahkan wujud banyak kelemahan di beberapa kementerian dan agensi kerajaan. Antaranya kehilangan peralatan Program Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) bernilai RM9.56 juta dan kelemahan pengurusan sistem kompaun Jabatan Alam Sekitar (JAS) di beberapa negeri.

Isu lain yang dilaporkan sebelum ini ialah penggunaan tanah milik Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan tunggakan saman trafik, pelaburan RM537.04 juta Composite Tecnology Reseach Malaysia Sdn Bhd (CTRM) yang memiliki anak syarikat berpangkalan di Amerika Syarikat tetapi mencatatkan kerugian serta pembelian mesin pengimejan oleh Kementerian Kesihatan bernilai RM33 juta.

Turut didedahkan laporan audit itu ialah kelemahan pengurusan berhubung Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) dan projek pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Markas Wilayah Laut 11, Teluk Sepanggar, Sabah.

Tahun lalu, BPR menahan 15 individu susulan pendedahan Laporan Audit Negara 2006, termasuk tiga orang awam di kalangan kontraktor dan perunding projek. Berikutan itu, 12 pegawai awam didakwa di mahkamah atas pelbagai pertuduhan membabitkan penyelewengan dan salah urus dana awam.

Shukri berkata, semua jabatan terbabit diharap dapat memberi kerjasama penuh kepada pegawai BPR yang menjalankan tugas untuk melengkapkan kertas siasatan sama ada mengumpul maklumat, dokumen atau merekodkan keterangan.

Beliau berkata penelitian yang dilakukan turut mengambil kira aspek tuntutan palsu pihak yang bertanggungjawab hingga menimbulkan pelbagai masalah sampingan di peringkat dalaman agensi tertentu.

Setiap aspek yang dibentangkan perlu disemak bagi menentukan sama ada maklumat itu mempunyai asas untuk membuka kertas siasatan.

"Isu berkaitan kelemahan prosedur akan diteliti oleh Bahagian Pemeriksaan dan Perundingan BPR untuk tujuan penambahbaikan dalam sistem penyampaian awam," katanya.

Read More...

Bye…bye…16 September

Agenda dailyAngka yang diperolehi oleh Agendadaily pada awal pagi Isnin ialah 51 orang Ahli Parlimen.(Angka terbaru 49 orang).

Mereka terdiri dari ahli-ahli Kelab Penyokong Kerajaan (BNBBC) di Parlimen.Ahli BNBBC ialah Ahli Parlimen Barisan Nasional yang tidak pegang jawatan dalam kerajaan iaitu Timbalan Menteri dan Menteri.

Destinasi mereka ialah Taiwan.Dalam perjalanan pulang pada 19 September mereka akan singgah di Hong Kong.

Mereka berlepas dalam beberapa penerbangan berasingan Isnin dan Selasa.Ada juga yang pergi lewat sehari dua kerana sebab-sebab tertentu.

Pemergian mereka ke Taiwan adalah dalam rangka lawatan sambil belajar yang diatur oleh Pengerusi BNBBC Datuk Seri Tiong King Sing (Bintulu) dan jawatankuasanya untuk meninjau projek-projek pertanian di negara itu.

Ahli BNBBC semuanya ada 79 orang.Ini bermakna 30 orang yang tidak menyertai mereka.

Difahamkan salah seorang yang turut serta ialah Datuk Chua Soon Bui (Tawau) dari parti SAPP.

Antara yang tidak ikut serta ialah Datuk Mukhriz Mahathir (Jerlun) ,Datuk Ghafur Salleh (Kalabakan) ,Datuk Mohamad Aziz ( Seri Gading) dan Datuk Anifah Aman (Kimanis).

Kebanyakan yang tidak dapat ikut serta kerana terikat dengan berbagai program di kawasan masing-masing sepanjang bulan Ramadhan.

Ini adalah rombongan terbesar pertama para Ahli Parlimen keluar negara serentak menyertai lawatan sambil belajar..

Bagi PKR khusus Datuk Seri Anwar Ibrahim yang nak pancing 30 orang Ahli Parlimen BN, lawatan sambil belajar ini dikira sebagai gerakan ‘membawa lari’ para Ahli Parlimen BN menjelang 16 September.

Sebaliknya BNBBC menegaskan ia tidak ada kaitan dengan impian Anwar nak ambli alih kerajaan menerusi tindakan lompat parti para Ahli Parlimen BN.

Seorang Ahli Parlimen BN yang akan turut serta memberitahu Agendadaily semasa ditemui Sabtu malam tidak timbulkan langsung unsur paksaan dari mana-mana pihak agar mereka menyertai lawatan sambil belajar itu.

Pemergian mereka ditanggong oleh kelab itu serta perbelanjaan sendiri dan tidak melibatkan wang kerajaan.

Ahli Parlimen dari semenanjung itu yang tidak mahu namanya disebut sebaliknya mempersoalkan apa yang pihak pembangkang sibuk-sibuk buat bising mengenai pemergian mereka.

“Ini urusan kamilah…mereka peduli apa.Selalunya ada rombongan Ahli Parlimen ke luar negara mereka tak bising...kenapa kali ini bising.Apakah mereka takut pelan Anwar tak menjadi dengan pemergian kami.

“Itu soal merekalah.Yang sibuk menjaja sana sini kata Ahli Parlimen BN nak lompat bukan kami tapi Anwar.Dia yang pandai menjaja macam kami semua orang tak ada maruah…sekarang dia jawablah kepada semua penyokongnya dan seluruh rakyat Malaysia pada 16 September nanti.

“Siapa dia nak main borong-borong...nak jual nama kami sana sini...kata dia boleh jadi Perdana Menteri kerana kami nak berpaling tadah.Sebenarnya dia sendiri yang tak ada maruah sanggup bohong dan permainkan seluruh rakyat Malaysia,”katanya.

Ahli Parlimen itu dengan nada tegas berkata mereka sudah tidak ambil pusing lagi dengan apa saja nak dicakap oleh Anwar.

“Kalau dia boleh bohong sampai ke hari ini kata dia dah ada 30 orang Ahli Parlimen bersamanya...apa nak hairan kalau dia boleh reka macam-macam cerita lagi.Yang terdesak dan tertekan sekarang bukan kami tetapi Anwar.

“ Kita sama-sama tengoklah nanti pada 16 September apa lagi alasan yang nak direkanya untuk menutup malu.Kita boleh jangka dari sekarang apa yang akan bakal dicakapnya.Paling tidak dia akan kata pelannya gagal kerana BNBBC bawa kami semua lari ke luar negara.

“Kalau dah konfiden sangat apa yang jadi hal dan itu nak dijadikan alasannya.Lojiknya kalau ada yang sudah set nak lompat ikut dia… buatlah apa saja sekalipun...bawalah ke luar negara,orang itu tetap akan ikut dia juga…tapi macam saya kata kita sama-sama tengok ada tidak 30 orang Ahli Parlimen BN yang dia hebohkan itu.

"Manalah tau mungkin satu dua dua masuk dalam perangkapnya tapi kalau 30 orang itu hanya dalam mimpinya,"katanya.

Kalau sudah 49 orang Ahli Parlimen BN sertai lawatan itu maka yang tinggal ahli BNBBC di dalam negara cuma 30 orang.Seramai 61 orang Ahli Parlimen lagi yang tidak ikut serta berjawatan Menteri dan Timbalan Menteri.

Apakah Anwar ada harapan untuk zero in keatas 30 baki ahli BNBBC ?.

Kalau mengikut senarai nama mereka yang tak pergi itu pun dikatakan tipis sekali.

Kebanyakan mereka seperti Anipah,Ghafur,Mukhriz dan Muhamad Aziz bukan kaki mudah goyang dan sudah berulangkali kata impian Anwar itu mengarut saja.

“Seronok mendengar Anwar heboh sana sini dia masih on track …tapi dia sendiri tentu dah tahu keretapinya akan tergelincir di Ipoh…nun jauh dari Putrajaya.

“Tolong sampaikan salam saya kepada Anwar dan ucapkan bye..bye 16 September ,”kata Ahli Parlimen itu..- 8/9/2008

Read More...

Kerusi Pensiangan milik BN dibatal, SPR tunggu 14 hari

Mstar Online

08-09-2008 12:26:27 PM
Oleh G. MANIMARAN

(Dikemas kini) PETALING JAYA: Mahkamah Tinggi Pilihan Raya Kota Kinabalu hari ini memutuskan bahawa kemenang kerusi Pensiangan yang dimenangi tanpa bertanding oleh calon BN, Tan Sri Joseph Kurup (gambar) pada Februari lalu tidak sah.

Ia diumumkan di Kota Kinabalu pagi tadi.

Ia merupakan antara kerusi Parlimen yang dimenangi tanpa bertanding oleh BN dalam pilihan raya umum ke-12 awal tahun ini.

Keputusan tersebut dijangka akan membawa kepada pilihan raya kecil.

Bagaimanapun keputusan mahkamah itu boleh dirayu dan rayuan akan didengar oleh Mahkamah Persekutuan dalam tempoh enam bulan.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman ketika dihubungi berkata, pihaknya akan menentukan tindakan susulan selepas dua minggu.

"Tan Sri Joseph Kurup mempunyai masa selama 14 hari untuk membuat rayuan. Jika tiada rayuan SPR akan adakan pilihan raya (kecil) dan jika ada rayuan, kita kena tunggu enam bulan lagi untuk mengetahu perkembangan lanjut," kata beliau.

Kata beliau lagi, rayuan jika dikemukakan akan didengar oleh Mahkamah Persekutuan dalam masa enam bulan.

Mahkamah Tinggi Pilihan Raya pada awalnya menetapkan 17 September ini untuk memberikan keputusannya mengenai petisyen pilihan raya kerusi tersebut.

Bagaimanapun hakim mahkamah tersebut ketika menetapkan tarikh itu bulan lalu ada menyatakan bahawa beliau akan memaklumkan jika keputusannya diumumkan lebih awal.

Petisyem didengar oleh Hakim Pilihan Raya, David Wong Dak Wah.

Kurup merupakan Presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah.

Kurup juga Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah menang pada hari penamaan calon 24 Februari lalu di Dewan Majlis Daerah Nabawan.

Calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), Danny Anthony Andipai, 41, bagi kerusi Pensiangan, mengemukakan petisyen itu dan menamakan Kurup sebagai responden pertama dan Bubudan sebagai responden kedua.

Read More...

Keluar BN Perbuatan Terpuji

Buletin Online

PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh WanKay
Sunday, 07 September 2008

http://buletinonline.net/images/Berita10/1stpru.gif
Kuala Nerus – Kerajaan yang ditubuhkan hasil peralihan sokongan ahli-ahli yang berhormat bukan perkara baru kerana sejarah silam telah membuktikan Barisan Nasional (ketika itiu perikatan) menggunakan cara yang sama bagi membentuk kerajaan di Terengganu pada tahun 1959. (Gambar - suasana Pilihanraya Umum Kali Pertama tahun 1959)

Timbalan Ketua Dewan Ulama PAS Terengganu, Ustaz Abu Bakar Abdullah berkata kerajaan PAS yang memenangi Pilihan Raya Umum Pertama tahun 1959 pernah ‘dijatuhkan’ akibat beberapa Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari Parti Negara yang ‘melompat’ menyertai parti Perikatan.


Beliau berkata pada waktu itu parti Perikatan adalah ‘minoriti’ hanya mempunyai tujuh kerusi tetapi telah berjaya mengemukakan usul undi tidak percaya dan mendapat sokongan dari ADUN ‘lompat’ yang dipercayai ‘telah dibeli’ oleh pihak tertentu.


http://buletinonline.net/images/Berita10/tepoh-abu%20bakar%20abdullah.jpg “Kita (PAS) ada pengalaman itu. Kerajaan PAS Terengganu tahun 1959 tidak dapat bertahan lama kerana pada 30 Oktober 1961, parti Perikatan telah membawa usul undi tidak percaya dan ‘disokong’ pula oleh tiga wakil parti Negara,” jelasnya ketika dihubungi, semalam.


Katanya, dengan peristiwa ‘lompat parti’ itulah menyebabkan parti Perikatan kemudiannya menjadi Barisan Nasional (BN) berjaya memerintah Terengganu hingga ke hari ini, kecuali pada tahun 1999-2004.


Beliau yang juga Yang DiPertua PAS Kuala Nerus menyelar pihak-pihak yang bercakap soal demokrasi dan kerajaan, namun tidak menoleh sejarah hitam UMNO dan BN.


“BN dan pihak-pihak yang menyokongnya, jangan bercakap soal demokrasi dan pemerintahan yang suci, kerana merekalah yang telah melanggar demokrasi dan menghalalkan apa saja untuk memperolehi kuasa,”tambah beliau.


Justeru, menurutnya bukan menjadi suatu masalah besar sekiranya Pakatan Rakyat mampu mengambil-alih kerajaan dengan cara yang hampir sama, yang pernah digunakan oleh BN.


Katanya, keluar parti tidak menjadi kesalahan disisi undang-undang Negara, bahkan adalah satu perbuatan yang berani dan terpuji sekiranya individu keluar dari BN kerana ia merupakan kerajaan yang rasuah dan pilih kasih.

Read More...

DAP tolak kemasukan MP BN kerana wang, kuasa

Malaysiakini

Sep 8, 08 10:22am

DAP tidak akan menerima kemasukan mana-mana Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) ke dalam pakatan pembangkang sekiranya kemasukan mereka itu adalah semata-mata disebabkan faktor wang dan kuasa.

lim kit siang 01Penasihatnya Lim Kit Siang berkata parti itu hanya akan menerima kemasukan wakil-wakil rakyat BN ke dalam Pakatan Rakyat sekiranya mereka berbuat demikian atas prinsip mahu membawa perubahan demi membela nasib rakyat, dan bukannya atas dasar perjuangan 'periuk nasi politik' mereka.

Bernama memetik beliau sebagai berkata, jika wakil rakyat BN keluar daripada parti yang selama ini memerintah semata-mata disebabkan mahu mendapatkan keuntungan kebendaan, ia merupakan satu tindakan yang tidak beretika.

"Sama ada pembentukan kerajaan baru berlaku atau tidak dalam masa sembilan hari lagi, ia bergantung kepada banyak perkara, perlu tunggu dan lihat.

"Tetapi jika mereka (wakil rakyat BN) mahu keluar parti untuk mendapat keuntungan kebendaan, ia tidak beretika dan bukan prinsip yang baik. Kami tidak akan menerimanya," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui selepas merasmikan penubuhan DAP cawangan Sungai Tong, Setiu dan Kampung Cina, Kuala Terengganu semalam dengan keahlian seramai 60 orang ahli.

Parti itu pernah membuka cawangannya di Kelantan pada tahun 1990, namun berkubur pada tahun 2002 ekoran kurang penerimaan daripada masyarakat setempat.

Read More...

Pemimpin Umno panik, larikan ahli parlimen ke luar negara

Harakahdaily

Salmah Mat Husain

Mon | Sep 08, 08 | 10:28:01 am MYT

KOTA BHARU, 8 Sept (Hrkh) - Rakyat bukan Melayu di negara ini tidak akan mendapat keadilan sewajarnya selagi berada di bawah ketuanan Barisan Nasional (BN).

Oleh itu sudah sampai masanya kaum Cina yang bernaung di bawah MCA dan Gerakan meninggal gabungan bersama BN memandangkan mereka seperti tidak lagi diperlukan Umno.

Naib Presiden PAS, Dato� Husam Musa berkata, bukti yang jelas berlaku apabila Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera, Dato� Ahmad Ismail menyifatkan kaum Cina hanya menumpang di negara ini.

"Ini membuktikan parti-parti bukan Melayu tidak lagi diperlukan oleh Umno," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan kerusi roda kepada orang kurang upaya di sini, semalam.

Ahmad dalam ceramahnya di Permatang Pauh pada 25 Ogos lalu menyifatkan masyarakat Cina hanyalah menumpang di negara ini dan adalah mustahil untuk mendapatkan hak yang sama.

Malah pemimpin terbabit dengan sokongan Umno Pulau Pinang enggan meminta maaf biar pun Timbalan Presiden Umno, Dato� Seri Najib Razak sudah memohon maaf secara terbuka.

Husam yang juga anggota Exco kerajaan negeri berkata, membawa usul supaya tindakan diambil terhadap Ahmad hanya sia-sia kerana ia sudah menjadi dasar perjuangan Umno yang bersifat perkauman.

"Umno tidak mungkin akan merubah dasar itu dan kenyataan ketua Umno terbabit sebenarnya menggambarkan apa yang tersirat dalam perjuangan parti tersebut selama ini.

"Apa yang perlu dilakukan Gerakan atau parti komponen lain ialah keluar dari BN jika tidak bersetuju dengan konsep yang dianut Umno," ujarnya.

Beliau juga berkata, isu tersebut timbul ketika Pakatan Rakyat sedang mendapat sokongan meluas rakyat ke arah pembentukan kerajaan di peringkat pusat.

Menurutnya juga terdapat perbezaan yang jelas di antara BN dan Pakatan Rakyat, di mana perjuangan Pakatan selari dengan Islam dan dasar ekonomi adil untuk semua kaum.

"Kalau orang Melayu yang ramai miskin mereka berhak mendapatkan bantuan tetapi dalam masa yang sama tidak mendiskriminasikan orang bukan Islam," ujarnya.

Sehubungan itu kata beliau kerajaan baru perlu dibentuk bagi memperbaiki kepincangan yang telah dilakukan Umno sepanjang pemerintahannya lebih 50 tahun.

Katanya, sokongan anggota parlimen dari Sabah dan Sarawak bagi membolehkan BN ditumbangkan bukan bagi mencapai kepentingan peribadi, sebaliknya melaksana pemerintahan yang telus dan terbuka.

Husam juga berkata, usaha-usaha ke arah pembentukan kerajaan baru pada 16 September ini sedang berjalan lancar sekarang.

"Ini terbukti apabila BN dikatakan terpaksa melarikan anggota parlimen BN ke luar negara kerana bimbang kerajaan yang ada sekarang akan runtuh.

"Usaha membawa mereka keluar negara bukan jalan penyelesaiannya memandangkan anggota parlimen berkenaan boleh pulang ke tanah air apabila tiba waktunya.

"Takkan selamanya mereka berada di luar negara, jadi saya ingat ini satu tindakan yang agak lemah sehingga menyebabkan mereka begitu panik," ujarnya.

Sebelum ini ada laporan menyebut anggota-anggota parlimen BN akan dibawa keluar negara oleh Kelab Penyokong BN bermula semalam sehingga 19 September ini sebagai usaha mencegah mereka menyertai Pakatan Rakyat. - mj

Read More...

Isu Azan: BOHONG!!! - Teresa Kok

Tranungkite

Dilulus terbit pada Monday, September 08 @ 16:54:56 MYT oleh greenboc
Berita Oleh Topeng_Perak

"
BOHONG..!!!Itu kerja pihak tak bertanggung jawab..!

Itu reaksi pertama Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan ketika dihubungi untuk pengesahan dakwaan beberapa pihak bahawa beliau terlibat dalam mengetuai petisyen penduduk di Puchong meminta supaya azan subuh dikawasan tersebut diperlahankan.

Menurut Teresa, sekiranya beliau menerima dakwaan tersebut, perkara tersebut akan dirujuk kepada EXCO yang bertanggung jawab dalam hal ehwal agama Islam negeri ini.

"Jika betul saya ada menerima aduan tersebut, saya akan rujuk isu tersebut kepada EXCO berkenaan iaitu Datuk Dr.Hassan Ali yang menguruskan portfolio berkaitan hal ehwal islam di Selangor.

"Buat apa nak hantar petisyen kepada Datuk Satim Diman? Beliau (Datuk Satim Diman) tak ada kaitan dalam pentadbiran di Selangor, kenapa nak rujuk pada orang yang tak ada kaitan dengan pentadbiran?"

Teresa Kok yang juga ADUN Kinrara sebelum ini didakwa terlibat dalam mengetuai satu petisyen penduduk Puchong kepada Datuk Satim Diman meminta supaya azan subuh diperlahankan kerana didakwa mengganggu ketenteraman awam.(ini sah-sah kereje puaka-puaka UMNO/BN nih).

Teresa berkata dakwaan tersebut hanya satu pembohongan dan fitnah yang dilakukan oleh golongan yang tidak bertanggung jawab & bermotifkan politik.

"mereka sengaja menggunakan isu ini untuk mencaci serta memburukkan saya sebagai wakil rakyat DAP yang suka menimbulkan isu sensitiviti serta api perkauman.yang jelas, saya tidak pernah terlibat dalam isu tersebut & dakwaan tersebut adalah palsu semata-mata".

Teresa seterusnya berkata, walaupun berlainan agama, beliau masih prihatin terhadap isu melibatkan agama serta perkauman ini.

Oleh itu Teresa mencabar pihak berkenaan agar tampil mengemukakan bukti berhubung tuduhan tersebut.

"saya ingin tegaskan disini bahawa saya tidak pernah menulis surat atau berjumpa sendiri dengan Datuk Satim Diman seperti yang diwar-warkan sebelum ini.

"Jika betul mereka mempunyai bukti mengenai dakwaan tersebut, dipersilakan tampil dengan bukti sebagaimana dakwaan" jelas Teresa lagi.

TP - Dah agak dah... yang main isu ni, puaka-puaka UMNO/BN... yang dituduh pulak, orang yang berlainan agama... tujuannya apa?

Tak lain tak bukan dalam Malaysia ni, ada orang Islam yang kerjenya nak menghancurkan Islam dengan menebar fitnah & tuduhan bersifat perkauman & keagamaan supaya orang Islam bersengketa dengan yang bukan Islam...

Lawat Perisik Rakyat

Read More...

Rakyat Susah, BNBBC Makan Angin.

Buletin Online

PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh Wartawan Buletin
Monday, 08 September 2008

http://buletinonline.net/images/Berita10/lawatan%20bnbbc.jpg
Dungun – Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Sura Ustaz Wan Hassan Mohd Ramli menyifatkan keputusan kerajaan membawa Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) ‘makan angin’ ke luar negeri sebagai sesuatu tindakan yang tidak kena pada masanya. (Gambar - Bung Muktar, baju merah, di KLIA bersama BNBBC tengahhari ini)

Sinar Harian memetik beliau berkata, dalam keadaan rakyat susah menanggung keperitan hidup akibat kenaikan harga barangan keperluan berpunca daripada kenaikan harga bahan api, kerajaan BN sepatutnya menunjukkan teladan yang baik dengan tidak menganjurkan lawatan ke luar negeri yang pastinya menelan belanja yang besar.

http://buletinonline.net/images/Berita10/whasan.jpg“Jika ia bertujuan mempelajari teknologi seperti mana yang dinyatakan oleh pemimpin mereka, mengapa kerajaan tidak menghantar pegawai dari jabatan berkenaan yang terlibat secara langsung dalam melaksanakan dasar kerajaan? Kenapa pula orang politik yang harus pergi? Kenapa keperluan itu harus dibuat dalam keadaan tergesa-gesa?

“Mungkin ini satu helah atau kebimbangan mereka untuk menghadapi tarikh 16 September, soal kebenaran peristiwa pada tarikh terbabit adalah perkara kedua, tapi di sini sudah nampak secara jelas tindakan mereka seolah-olah takut pada bayang-bayang sendiri,” kata Wan Hassan yang juga Yang DiPertua PAS Kawasan Dungun.

Beliau juga turut mempersoalkan objektif lawatan berkenaan sebab kandungan lawatan itu juga masih kabur.

Cuba bayangkan, saya telah difahamkan lawatan rasmi atas urusan negara itu masih belum mempunyai destinasi dan acara lawatannya, pada hal menurut kenyataan pemimpin BN, lawatan berkenaan sudah lama diatur pihaknya, adakah alasan yang diberikan itu logik diterima akal?,” soal Wan Hassan.

Read More...

49 anggota BN-BBC ke Taiwan, 'cuti' dipendekkan hanya 8 hari

Mstar Online

08-09-2008 04:55:29 PM
Oleh ARIFFUDDIN ISHAK dan NURUL AIN MOHD HUSSAIN

(Dikemas kini) PETALING JAYA: Kelab Penyokong-penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BN-BBC) memulakan lawatan sambil belajar ke Taiwan petang ini - program 'bercuti' yang mencuri perhatian banyak pihak sejak pertengahan minggu lalu, - tetapi hanya melibatkan 49 anggotanya.

Mereka terdiri daripada Ahli Parlimen dari Sabah dan Sarawak yang masing-masing sepuluh orang dan bakinya dari Semenanjung.

Daripada jumlah itu, 41 wakil rakyat berlepas hari ini manakala yang lain esok termasuk Pengerusi BN-BBC, Datuk Seri Tiong King Sing.

Rombongan hari ini menaiki pesawat China Airlines and Cathy Pacific masing-masing pukul 2.20 petang dan 1.45 petang.

Antara Ahli Parlimen yang menyertai program itu ialah Datuk Ismail Kasim (Arau), Datuk Paduka Abu Bakar Taib (Langkawi), Datuk Mohd Jidin Shafee (Setiu), Mohd Nor Othman (Hulu Terengganu), Matulidi Jusoh (Dungun), Shamsul Anuar Nasarah (Lenggong), Mohd Nizar Zakaria (Parit), Lee Chee Leong (Kampar), Mohamad Shahrum Osman (Lipis), Ismail Haji Mohamed Said (Kuala Krau), Datuk Md Sirat Abu (Bukit Katil), Datuk Baharum Mohamad (Sekijang), Chua Tee Yong (Labis), Dr Mohd Puad Zarkashi (Batu Pahat), Liang Teck Meng (Simpang Renggam), Datuk Halimah Mohd Sadique (Tenggara), Tan Ah Eng (Gelang Patah), Datuk Tajuddin Abdul Rahman (Pasir Salak), Datuk Wira Ahmad Hamzah (Jasin), Datuk Ismail Haji Abdul Muttalib (Maran) dan Abdul Rahman Bakri (Sabak Bernam).

Manakala dari Sabah dan Sarawak pula ialah Datuk Ronald Kiandee (Beluran), Datuk Dr Makin @ Makcus Mojigoh (Putatan), Rosnah Haji Abdul Rashid Shirlin (Papar), Datuk Ir. Edmund Chong Ket Wah (Batu Sapi), Datuk Chua Soon Bui (Tawau), Datuk Juslie Ajirol (Libaran), Salleh Kalbi (Silam), Datuk Sapawi Haji Amat Wasali (Sipitang), Raime Unggi (Tenom), Nancy Haji Shukri (Batang Sadong), Masir Anak Kujat (Sri Aman), William @ Nyallau Anak Badak (Lubok Antu), Ding Kuong Hiing (Sarikei), Datuk Richard Riot Anak Jaem (Serian), Ago Anak Dagang (Kanowit), Datuk Seri Tiong King Sing (Bintulu), Hasbi Habibollah (Limbang), Henry Sum Agong (Lawas) dan Norah Abdul Rahman (Tanjong Manis).

Ia dinyatakan oleh Timbalan Pengerusi BN-BBC yang juga Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Mokhtar Radin yang ditemui di KLIA, Sepang pagi tadi.

Sebelum ini, BN-BBC yang mempunyai 78 anggota telah merancang untuk mengadakan lawatan selama 12 hari bermula semalam.

Malah, sebelum ini ini program tersebut banyak dikaitkan dengan 'usaha menghalang' sasaran pembangkang membentuk kerajaan persekutuan menjelang 16 September ini.

"Mereka yang tidak pergi ada komitmen lain. Lawatan ini tiada kaitan dengan sasaran Pakatan 16 September ataupun ura-ura melompat parti.

"Hanya lawatan sambil belajar bagi mendalami bidang pertanian. Masanya adalah secara kebetulan, lawatan ini sudah dirancang tiga bulan yang lalu," kata beliau kepada wartawan di KLIA.

Semalam, Tiong berkata, pihaknya memutuskan untuk memilih Taiwan, bukannya China disebabkan kesuntukan masa.

“Memang pada asalnya kami hendak melawat China tapi kerana masa tidak cukup untuk menguruskan visa, kami mengambil keputusan untuk ke Taiwan,” kata beliau kepada mStar Online.

Jelasnya, disebabkan umat Islam sedang menjalani ibadah puasa dan akan menyambut Aidilfitri awal bulan depan, maka tempoh lawatan itu dipendekkan menjadi lapan hari.

Bagaimanapun jelas Tiong, mereka akan tetap ke China dalam lawatan akan datang, kemungkinan selepas berakhirnya sesi sidang Dewan Rakyat semasa.

Hanya dua ahli Parlimen termasuk Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Peter Chin mengadakan lawatan kerja ke beberapa negara Eropah mulai semalam.

Kelmarin, Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri telah menafikan lawatan sambil belajar BN-BBC itu ada kaitan dengan strategi BN menghalang usaha Pakatan Rakyat yang mahu menubuhkan kerajaan persekutuan.

Sementara itu semalam Bung Mokhtar menjelaskan kepada mStar Online bahawa: "kita akan ke sana (Taiwan) tengah hari esok, selama lapan hari."

Terdapat segelintir ahli Parlimen pula tidak dapat menyertai lawatan itu kerana menunaikan umrah dan akan mengikut lawatan kerja menteri ke luar negara, jelas beliau.

Bung Moktar berkata, beliau dan Tiong sendiri akan turut serta dalam lawatan itu yang bertujuan untuk meneroka teknologi pertanian dan perindustrian.

Tambah beliau, semua anggota yang menyertai lawatan tersebut akan berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pukul 11 pagi ini.

Program kelab itu akan diuruskan oleh Pejabat Persahabatan dan Perdagangan Malaysia di Taipei, kata beliau.

Ditanya sama ada lawatan itu ditaja oleh mana-mana pihak, Bung Moktar berkata, semua perbelanjaan ditanggung sendiri oleh mereka.

Minggu lalu, timbul desas-desus ahli-ahli Parlimen BN akan mula 'bercuti' di luar negara mulai Isnin ini sehingga minggu ketiga September - tempoh yang dianggap sebagai kritikal menjelang pembentukan kerajaan baru.

Bagaimanapun Pengerusi dan Timbalan Pengerusi BN-BBC menafikan cuti itu - yang dikenali sebgaai lawatan sambil belajar ke luar negara - ada kaitan dengan sasaran Pakatan Rakyat untuk membentuk kerajaan pada 16 September ini.

Dalam pada itu, ketika ditanya komen mengenai kenyataan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam yang beliau akan menemui ahli BN-BBC selepas mereka pulang bercuti daripada lawatan sambil belajar itu, Bung Mokhtar berkata:

“Benda ini hanya omong kosong. Anwar suka buat gempar saja. Selama ini pun kita tidak ke mana-mana.”

Jelasnya, dalam sejarah Malaysia belum ada kerajaan yang dibentuk dengan membeli ahli Parlimen dari parti yang memerintah.

“Dalam perlembagaan sudah termaktub perkara bentuk kerajaan ini kena gunakan cara yang betul bukan suka-suka,” katanya.

Read More...

Mat Sabu: Anwar hanya berkesan tarik undi bukan Melayu...

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | Sep 6, 08 9:39pm

Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim hanya berkesan mengubah undi bukan Melayu, tetapi kurang berkesan di kalangan orang Melayu dalam pilihanraya umum 8 Mac lalu, kata Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu.

“Faktor Anwar di kalangan orang bukan Melayu. Beliau hendak memperkenalkan dasar baru. Walaupun beliau tidak lagi meletakkan apakah dasar baru itu, tetapi memberi harapan kepada orang bukan Melayu,” kata Mohamad.

“Bagi orang Melayu, faktornya ada tetapi tidak sebesar mana. Kepada orang bukan Melayu, memberikan harapan,” katanya ketika diminta mengulas sejauhmana Anwar menjadi faktor kemenangan besar parti-parti dalam Pakatan Rakyat – termasuk PKR dan DAP -- dalam pilihanraya umum lalu.

mohamad sabu 040908 02Mohamad berkata, cabaran utama PAS adalah untuk “mempertahankan dasar Islam dan dalam masa yang sama berkawan dengan parti-parti lain”.

Isu-isu seperti negara Islam, terutamanya dengan DAP dilihat masih menghantui parti itu.

“Bagi kami, itulah, dalam hendak mempertahankan dasar Islam, dan DAP yang secara terang menyebut dia menolak negara Islam dan sebagainya, bagaimana dua kumpulan ini hendak bekerjasama? Ini merupakan cabaran yang besar kepada kami.

“Tetapi kami tidak melihat itu sebagai satu masalah yang tidak boleh selesai,” kata Mohamad yang ditugaskan oleh presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk berhubung dan “tinjau-tinjau” dengan pimpinan DAP ke arah membentuk kerajaan bersama di empat negeri – selain Kelantan – sehari selepas pilihanraya umum 8 Mac lalu.

“Sukar tetapi boleh dilalui. Sukar sebab kita mentadbir manusia. (Ketawa) Umno sama Umno pun kita tengok lagi teruk. Tidak ada benda yang tidak boleh kita cabar,” kata Mohamad kepada Malaysiakini ketika diwawancara di rumahanya, di Shah Alam kelmarin.

'Dominasi PKR'


anwar pc on budget 2009 020908 01Ditanya tentang dominasi PKR dan Anwar dalam Pakatan, beliau berkata: “Iyalah, siapa pun mendapat kerusi lebih, jadi mereka berasa hebat. Biasalah itu. Macam dalam BN, Umno kerusi terbanyak.

"Sekarang dalam Pakatan, dalam pilihanraya lepas, PKR yang terbanyak, 31 kerusi, DAP 28 kerusi dan PAS 22 kerusi.

“Jadi, kalau orang-orang PKR merasakan begitu (rasa hebat), tidak ada masalah. Sebab mereka sekarang ini mendahului dari sudut jumlah kerusi. Tetapi dominanasi saya tidak nampak, tidak timbul dalam parti ini.”

Kenyataan-kenyataan penasihat PKR - Anwar - juga, kata Mohamad, selalunya dibuat atas nama peribadi, bukan mewakili Pakatan.

“Tetapi kenyataan misalnya kalau memerintah, harga minyak akan turun, walaupun itu peribadi, tetapi itu boleh diterima akal. Itu tidak ada masalah,” katanya.

bersih memo to suhakam 130907 mat sabuBagaimanapun, menurutnya, PKR memainkan peranan sebagai “orang tengah” antara PAS dan DAP disebabkan “persepsi media” dan “ketakutan pengundi Cina” terhadap dasar-dasar PAS yang pro-Islam.

Mengulas tentang aliran-aliran dalam PAS yang disebut sebagai “konservatif” dan “moderat”, beliau berkata ia biasa dalam mana-mana parti politik, tetapi keputusan parti didokong bersama.

“Macam kita kata, gaya belah rambut sahaja. Sama ada hendak belah tengah atau belah tepi. Sampai peringkat pertarungan ideologi dalam parti, itu tidak ada.”

Beliau menafikan terdapat kewujudan Kumpulan Erdogan yang diketuai oleh Datuk Husam Musa.

Teks wawancara dengan Mohamad Sabu:

Tuan Haji sebut kemenangan besar PAS disebabkan peralihan undi dari bukan Melayu. Jadi, apakah makna peralihan undi ini kepada PAS?

Politik Malaysia ini lebih berdasarkan kaum, terutamanya selepas merdeka, memang parti Umno, walaupun memperjuangkan Melayu, tetapi orang-orang bukan Melayu merasakan mereka sebagai sahabat, sebagai kawan. Tetapi PAS memang ditakuti orang Melayu, terutamanya orang bukan Melayu.

Kita tahulah, pilihanraya, parti politik, ini atas persepsi. Kita boleh bercakap apa pun tetapi persepsi orang begitu, digambarkan begitu. Jadi, kita kata dua parti dominan pembangkang – PAS dengan DAP – selagi orang Melayu takut kepada DAP, selagi DAP takut kepada PAS, selagi itulah BN akan berkuasa.

Ini trend politk dalam negara kita. Sebab itu kita lihat pada tahun 1986, 1994 dan 1999, isunya banyak, tetapi kita hendak bawa orang Cina mengundi PAS, orang PAS mengundi DAP memang agak sukar, walaupun kami di peringkat pimpinan, boleh bertemu dan berbincang.
Oleh kerana berlaku peristiwa (perhimpunan besar) Bersih, Hindraf , kemudian dengan (krisis badan) kehakiman, (kes) VK Lingam, berlaku kenaikan harga minyak pada waktu tu, kenaikan harga barang, maka rakyat kali ini tidak peduli, sampai orang buat khidmat pesanan ringkas (SMS) mudah - ABU - Asalkan Bukan Umno - kita undi.

Tuan Haji lihat peralihan undi daripada golongan Cina ini menggambarkan mereka mula menerima dasar-dasar PAS, bersifat sementara kerana tidak sukakan BN atau tanda demokrasi kita makin matang?

Saya melihat tanda demokrasi semakin matang. Perkara ini bukan jadi dengan begitu saja, walaupun ia tsunami. PAS sendiri membuat pendekatan dengan orang bukan Melayu ini secara agak agresif, bermula pada pilihanraya umum 1986 melalui Majlis Perundingan Cina (CCC). Tetapi oleh kerana badan itu kecil, ia kurang berjaya.

Kemudian, kita terus dengan DAP pada tahun 1999. Tetapi propaganda BN menyebabkan orang Tionghua sendiri takut untuk mengundi DAP. Disebarkan di Pulau Pinang (foto) Lim Kit Siang pakai serban dalam pilihanraya itu. Jadi, itu propaganda. Jadi, sampai bila rakyat Malaysia hendak berada dalam suasana itu?

Sekarang ini rakyat Malaysia ada akses kepada internet, kepada laman-laman web, blog dan sebagainya.

Jadi, teknologi informasi membantu kemenangan PAS?

Ya, juga pendekatan PAS kebelakangan ini.

Tetapi adakah dasar-dasar PAS itu dapat diterima?

Kita tidak kata mereka menerima secara bulat. Sekarang ini mereka datang dengar penerangan langsung daripada kita. Dan saya rasa perubahan ini tidak sementara. Tetapi kita tidak boleh diam begitu sahaja. Kena teruskan pendekatan yang dibuat.

Bagaimana faktor Anwar Ibrahim memainkan peranan mengubah undi?

Faktor Anwar Ibrahim di kalangan orang bukan Melayu. Beliau hendak memperkenalkan dasar baru. Walaupun beliau tidak lagi meletakkan apakah dasar baru itu, tetapi memberi harapan kepada orang bukan Melayu.

Bagi orang Melayu, faktornya ada tetapi tidak sebesar mana. Kepada orang bukan Melayu, memberikan harapan.

Bagaimana peranan beliau menggabungkan ketiga-tiga parti dalam Pakatan?

Setakat ini, kita di peringkat jawatankuasa penyelaras. Sudah ada di peringkat pusat. Ia berjalan dengan baik di Perak dan di lain-lain negeri. Kita buat dalam bentuk mesyuarat. Pertama sekali, Pakatan ini berjalan dengan baik walaupun kita, majoritinya kecil di Perak ini, tetapi berjalan dengan baik.

Selain itu ada dakwaan PKR mendominasi Pakatan sedangkan semua parti-parti yang bergabung bersetuju tiada pihak lebih besar dalam Pakatan.

Iyalah, siapa pun mendapat kerusi lebih, jadi mereka merasa mereka hebat. Biasalah itu. Macam dalam BN, Umno kerusi terbanyak. Sekarang dalam Pakatan, dalam pilihanraya lepas, keadilan yang
terbanyak (dengan) 31 kerusi, DAP 28 kerusi, PAS 22 kerusi. Jadi, kalau orang-orang PKR merasakan begitu, tidak ada masalah. Sebab dia masa sekarang ini mendahului daripada sudut jumlah kerusi.
Tetapi dominan saya tidak nampak, tidak timbul dalam parti (PAS) ini.

Anwar Ibrahim yang dominan membuat kenyataan bagi pihak Pakatan, adakah itu juga pandangan bersama PAS dan DAP bersama?

Kenyataan Anwar dalam bentuk umum, kita kata itu pandangan beliaulah. Jadi, beliau sendiri pun jarang membuat kenyataan di atas nama Pakatan Rakyat, di atas nama peribadi dia. Tetapi kenyataan
misalnya kalau memerintah, harga minyak akan turun, walaupun itu peribadi, tetapi itu boleh diterima akal. Itu tidak ada masalah.

PAS setuju bincang dengan DAP dan masalahnya persepsi media?

Orang Melayu tidak ada masalah dah sejak tahun 1999 lagi. Tetapi kita faham masalah DAP ini, orang Cina takut kepada negara Islam. Sebab itu kita kata, persefahaman, perundingan itu banyak berlaku dan orang tengahnya adalah PKR.

Persefahaman parti-parti dalam Pakatan dikatakan sebagai “tersimpul mati”?

(Ketawa) Tidak sampai “tersimpul mati”. Itu bahasa saya. Itu hendak gambarkan perpaduan, sebab dalam politik ini, payah hendak baca. Buat masa sekarang, Pakatan itu makin baik.

Maksudnya PAS masih merisaukan hubungan dalam Pakatan di masa akan datang? Begitu? Tidak “tersimpul mati” itu maksudnya ada kerisauan lagi.

Ya, Kita kena terbukalah. Sikap parti politik ini memang begitu keadaannya.

Tetapi kerunsingan utama PAS atas dasar apa?

Politik ini adalah saingan kuasa. Dan PAS tidak dapat lari, kelangsungannya selama 57 tahun di atas dasar Islam. Sebab itu kita hendak mempertahankan dasar, dalam masa yang sama bekerjasama dengan orang lain. Bila ahli kita melihat PAS tidak lagi memperdulikan soal dasar dan sebagainya, itulah yang merunsingkan kita.

Jadi, jaminan hendak mempertahankan perlembagaan PAS, sebab apabila tandatangan saja borang PAS, kalau dia seorang cikgu, mungkin dia kena tukar. Kalau dia pegawai, mungkin tidak naik pangkat. Dan dia memilih PAS kerana dia menjunjung dasar yang kita janjikan.

Sebab dalam Pakatan, kita hendak berkawan dan bagaimana dengan mempertahankan dasar kita itu. Ini yang menjadi, bukan kerunsingan, tetapi antara cabaran yang kita kena (hadapi)...

Oleh kerana hubungan persefahaman yang kuat setakat ini, kenapa ada suara-suara dalam PAS ingin berunding dengan Umno?

Begini, berunding bukan hendak berkuasa bersama. Sebab ada di kalangan pemimpin dan ahli-ali PAS melihat orang-orang Islam berpolitik, bergaduh dalam semua perkara.

Kita lihat misalnya kalau di kalangan parti-parti politik bukan Melayu ini, ini fikiran orang yang hendak berbincang dengan Umno, kita lihat dalam isu pelajaran, DAP dan MCA berlainan parti tetapi bercakap
mempertahankan hak bangsa, kaum mereka senada. Ada juga di kalangan intelektual Melayu senada, kenapa orang Islam tidak boleh buat begitu?

Dalam Pakatan, apa masalah lain yang dihadapi untuk ke depan?


Bagi kami, itulah, dalam hendak mempertahankan dasar Islam dan DAP yang secara terang menyebut mereka menolak negara Islam dan sebagainya, bagaimana dua kumpulan ini hendak bnekerjasama. Ini
merupakan cabaran yang besar kepada kami. Tetapi kami tidak melihat itu sebagai satu masalah yang tidak boleh selesai.

Yang paling penting sekali ialah bersedia duduk semeja berunding. Itu yang paling penting.

Macam mana hendak selesai? Baru-baru ini, dalam kongres DAP, beberapa perwakilan mendakwa PAS tidak menghargai undi bukan Melayu kerana hendak melaksanakam undang-undang Islam, sedangkan DAP tetap dari dulu hingga sekarang menolak sebarang usaha menjadikan Malaysia sebagai negara teokratik. Bagaimana kita hendak mempertemukan kedua-dua pandangan itu?


Ini satu cabaran kepada kita. (Penyelesaian objektif) A, B, C, D tidak boleh. Ini soalan kemanusiaan, soal persepsi. Bagi kita, pencapaian setakat ini pun orang PAS mengundi calon DAP, orang Cina
mengundi calon PAS. Itu sudah besar. Jadi yang lain-lain, prosesnya mesti melalui pertemuan dan perundingan. Akan ada pantang laranglah.

Setakat mana PAS boleh bertolak ansur tentang dasar, undang-undang Islam?

Sekurang-kurangnya paling minimum ialah perlembagaaan, Islam agama rasmi, kuasa Islam di peringkat negeri dan sebagainya. Dan saya rasa DAP pun tidak ada masalah. Di sini ada pertemuan. Dan kita pun sebut, kalau di peringkat persamaan undang-undang syariat, dia akan kena pada orang Islam.

Iyalah, tetapi itu pun tidak dapat diterima oleh DAP untuk penguatkuasaan undang-undang Islam itu?

Tidak mengapa. Dari masa ke semasa kita bincang teruslah, kalau kita hendak menjadi parti pemerintah. Tidak menjadi masalah kepada kita untuk terus berbincang. Macam sekarang ini, kita boleh berjalan di Perak, di Selangor.

Jadi, adakah Tuan Haji melihat sebuah jalan yang sukar oleh PAS dalam Pakatan untuk tempoh akan datang?

Sukar tetapi boleh dilalui. Sukar sebab kita mentadbir manusia. (Ketawa) Umno sama Umno pun kita tengok lagi teruk. Tidak ada benda yang tidak boleh kita cabar, benda-benda seperti ini.

Sekarang ini PAS disebut-sebut mempunyai dua aliran, pertama moderat, kedua konservatif. Apa komen Tuan Haji?

Itu biasa dalam mana-mana parti politik dan aliran pemikiran. Jadi, parti politik yang mencecah sejuta, aliran-alirannya itu adalah perkara biasa. Tetapi sudah tentu keputusan parti, keputusan muktamar itu yang didokong bersama. Aliran pemikiran tidak ada masalah.

Maksudnya wujud?

Dalam mana-mana parti politik biasalah. Macam Umno dulu, kononnya ada aliran kiri, ada aliran kanan. Tetapi mereka itu Umno-lah. Ini pun semacamlah, ada dikatakan aliran keras, ada aliran sederhana. Tetapi semuanya mendokong dasar Islam. Bagi saya berlainan pendekatan itu lumrah.

Sebenarnya, berapa aliran dalam PAS setakat ini?


(Ketawa) Satu aliran saja, aliran Islam.

Apa perbezaan antara kedua-dua aliran tadi (konservatif dan moderat)?

Kalau di sebelah Pantai Barat, tentulah kecenderungan hendak mendekatkan ideologi Islam kepada non-muslim menjadi agenda utama. Kalau di sebelah Pantai Timur, bagaimana hendak mendekatkan Islam kepada orang yang sudah Islam menjadi agenda utama.

Jadi, kalau kita lihat, secara individunya, orang-orang itu, tidak ada perbezaan sama ada satu kumpulan menerima pandangan komunis (contohnya) atau satu kumpulan pandangan Islam. Tidak ada sampai ke peringkat itu.

(Ketawa) macam kita kata, gaya belah rambut sahaja. Sama ada hendak belah tengah atau belah tepi. Sampai peringkat pertarungan ideologi dalam parti, itu tidak ada.

Tuan Haji dengar, baru-baru ini ada satu kumpulan dalam PAS dikenali sebagai Kumpulan Erdogan disebut dalam sebuah blog. Katanya Kumpulan Erdogan ini diketuai Datu Husam Musa. Beberapa pemimpin PAS diletakkan dalam kategori ini?

Saya berpendapat, begitulah, kalau ada, pandangan-pandangan peribadi, tetapi semuanya bekerja dalam konsep tidak lari daripada dasar Islam tadi.

Tetapi kumpulan ini wujud atau tidak dari segi kesefahaman, ideologi dan pendekatan yang serupa?

Tidak ada, tidak ada. Saya tidak nampak ada.

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |