+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Thursday, April 17, 2008

MCA: Hentikan projek 'makan atas angin'

Malaysiakini

Apr 17, 08 2:01pm

Seorang anggota Dewan Negara hari ini menggesa kerajaan menghentikan pembahagian projek-projek berdasarkan amalan 'makan atas angin' kepada segelintir kontraktor kelas F.

Senator Datuk Lee Sing Chooi berkata jika projek besar dan koridor ekonomi gagal atau disalah urus, rakyat tidak akan mendapat manfaatnya.

"Jadi penting bagi kerajaan memastikan ia tidak melayan orang berhasrat mencari makan atas angin," katanya.

Beliau mengulas kenyataan menteri kerja raya Datuk Ir. Mohd Zin Mohamed bahawa 10 peratus daripada semua projek berharga lebih RM10 juta bawah kementeriannya akan diagihkan kepada kontraktor Kelas F.

Kira-kira 17,000 kontraktor kelas itu sebelum dasar baru ini hanya berpeluang mendapat kerja dalam sesuatu projek bernilai bawah RM200,000.

Mohd Zin menambah, kementerian itu dalam proses mengeluarkan 24 surat 'setuju terima' yang melibatkan projek RM2.2 bilion.

Daripada jumlah itu, sebanyak RM220 juta diperuntukkan kepada kira-kira 1,000 syarikat kontraktor kelas F.

Lee, yang juga ketua biro pendidikan MCA, berkata menteri kewangan sedar 30 peratus pendapatan negara datangnya daripada hasil gas dan minyak, manakala pengerusi Petronas Tan Sri Hassan Merican pula menyatakan Malaysia akan menjadi negara pengimport bersih petroleum pada 2010.

"Maka, sangat penting semua wang untuk pembangunan dan projek dibelanjakan dengan cekap - ia harus digunakan untuk membina keupayaan menjana pertumbuhan ekonomi dan daya saing.

"Jika sumber-sumber dalam Rancangan Malaysia ke-9 dan koridor ekonomi digunakan untuk membiayai amalan 'makan atas angin', Malaysia tidak berpeluang menggunakan sebaiknya wang minyak demi pembangunan kerana tidak lama lagi kita (Malaysia) akan menjadi negara pengimport bersih petroleum," katanya.

Dalam media hari ini, Mohd Zin berkata jumlah keseluruhan kontrak RM1.3 bilion di tangan 12 kontraktor utama yang kemudian akan mengagihkannya kepada 572 kontraktor kelas F dengan nilai RM131 juta.

Daripada jumlah RM131 juta untuk kelas F, Terengganu mendapat RM70.6 juta, Sabah (RM37 juta), Selangor (RM12.3 juta), Negeri Sembilan (RM5.23 juta), Kuala Lumpur (RM4.02 juta), Kelantan (RM2.04 juta) dan Perak (RM1.9 juta).

Kementeriannya akan turut memantau pembayaran kepada kontraktor kelas bawah itu daripada kontraktor utama melalui satu mekanisme.

Read More...

Sepatutnya Umno terlebih dahulu contohi Umar Abdul Aziz - Salahuddin

Harakahdaily

Mohd Sabri Said

Thu | Apr 17, 08 | 11:30:46 am MYT

GEORGETOWN, 17 April (Hrkh) - Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng boleh jadi ketua kerajaan terpuji jika mencontohi Khalifah Umar Abdul Aziz sebagai idola dalam usaha melaksanakan dasar kerajaan pimpinan Pakatan Rakyat di negeri itu.

Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayob berkata, kenyataan Lim Guan Eng memperlihatkan kesungguhan kerajaan Pakatan Rakyat untuk memastikan rasuah, penyelewengan dan kronisme dijauhi sebagaimana dilakukan oleh pengtadbiran Khalifah Umar Abdul Aziz.

"Kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang itu mengejutkan banyak pihak kerana beliau bukan Islam. Sepatutnya kerajaan Barisan Nasional (BN) yang menguasai pengtadbiran negeri lain terlebih dahulu berpandangan macam tu," tegasnya ketika berceramah di perkarangan Pejabat Perhubungan PAS Negeri di Pongsu Seribu semalam.

Menurutnya, kenyataan Guan Eng itu juga mempelak sikap kepimpinan Umno yang nyata mengamalkan rasuah dalam pentadbiran yang dikuasainya.

Sekarang ini ujarnya, bila memperolehi kuasa hasil kepercayaan rakyat kebanyakan kepimpinan Umno lupa diri dengan asyik mencari kekayaan sehingga melupai tanggung jawab sebagai Wakil Rakyat.

Ada pula sambung Salahuddin, menghilangkan diri sama ada ke Kuala Lumpur atau menjadi wakil pemaju menentang usaha penduduk yang mahu mendapat keadilan.

"Kepimpinan Umno kena meniru langkah yang bakal disusun oleh Ketua Menteri Pulau Pinang untuk membaiki pengtadbiran yang dulunya dipenuhi salah guna kuasa," tambah beliau di hadapan ribuan hadirin.

Menteri Besar Kelantan, Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat katanya, merupakan Menteri Besar paling bersih sepanjang pemerintahan selama 18 tahun berbanding negeri dikuasai BN.

Terengganu sendiri jelas beliau, setelah BN berjaya merampas dari PAS pada pilihan raya umum 2004 banyak penyelewengan berlaku dipercayai diketuai Menteri Besar ketika itu, Dato' Seri Idris Jusuh sehingga menimbulkan kemurkaan Sultan bila tiba hendak mengetuai kerajaan BN selepas pilihan raya umum ke-12 lalu.

"Dato' Seri Idris Jusuh kini tidak lagi dihormati bukan kerana tidak dilantik sebagai Menteri Besar malahan kerana faktor selalu mengamalkan rasuah ketika memegang tampuk pemerintahan," katanya dalam program anjuran Dewan Pemuda PAS Negeri.

Berceramah sama pada malam tadi ialah Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri, Ustaz Hafiz Nordin dan Naib Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu. - mns

Read More...

Lompat parti: Najib tak percaya 'perang saraf' Anwar

KLpos


Cetak E-mail
Oleh Agendadaily
Khamis, 17 April 2008

TIMBALAN Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak menolak andaian kerajaan akan ditumbangkan dalam waktu terdekat ekoran ‘perang saraf’ yang dijalankan oleh pihak pembangkang yang kononnya ada kalangan ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) akan melompat parti.

Katanya, sehingga kini tidak ada bukti atau petanda perkara berkenaan akan berlaku.

“Ini adalah permainan perang saraf mereka tetapi kita tidak mengambil mudah mengenai perkara ini, kita tidak akan ditumbangkan, saya tidak percaya itu akan berlaku,” jelasnya kepada para pemberita ketika ditanya mengenai dakwaan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim yang begitu yakin kerajaan BN akan ditumbangkan kerana ada ahli-ahli Parlimen BN yang akan menyertai mereka tidak lama lagi.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mengetuai Jawatankuasa Pengurusan UMNO mengadakan pertemuan dengan UMNO Selangor di Subang Jaya petang Rabu.

Ditanya adakah kerajaan akan mengadakan pilihan raya mengejut jika keadaan tersebut berlaku Najib dengan pantas berkata, perkara itu tidak timbul.

Menjawab soalan tentang Anwar begitu yakin dengan kenyataanya, Najib berkata, itu adalah kenyataan politik.

“Itu kenyataan politik…awak tidak boleh menyalahkannya dengan membuat kenyataan itu,” ujarnya.

Read More...

Peruntukkan RM6.4 juta bantu baiki atap rumah rakyat miskin, Ahmad Said

Mstar Online

16-04-2008 03:02:27 PM

KUALA TERENGGANU: Kerajaan Terengganu telah meluluskan peruntukan sertamerta berjumlah RM6.4 juta bagi membantu keluarga miskin di negeri ini membaik pulih bumbung-bumbung rumah mereka tahun ini.

Menteri Besar Datuk Ahmad Said berkata bantuan tersebut adalah bagi menggantikan bumbung-bumbung atap zink atau nipah yang telah rosak kepada atap asbestos.

"Setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) akan diberikan peruntukan sebanyak RM200,000 bagi tujuan itu.

"Sebagai permulaan setiap penduduk miskin akan diberikan 50 keping atap asbestos. Bantuan ini akan disalurkan dalam tempoh seminggu dua lagi," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan exco di sini hari ini.

Beliau berkata bantuan tersebut akan disalurkan kepada kesemua 32 kawasan DUN menerusi wakil-wakil rakyat manakala di kawasan yang diwakili pembangkang, ianya akan diserahkan kepada pegawai penyelaras DUN.

Ahmad berkata sebelum ini, kerajaan negeri telah menyediakan peruntukan sebanyak RM100,000 kepada rakyat miskin di negeri ini bagi tujuan membaik pulih pelbagai kerosakan terhadap rumah penduduk terbabit.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata kerajaan negeri juga akan mewartakan enam kawasan di Pulau Redang sebagai santuari penyu dalam usaha untuk memelihara spesies itu yang diancam kepupusan.

Katanya kawasan-kawasan itu yang meliputi 1 batu nautika dari tempat masing-masing, adalah di antara Tanjung Tokong Guntung dan Tanjung Tokong Siang.

"Sebelum ini, kita pernah mewartakan kawasan-kawasan di Pulau Redang ini sebagai santuari penyu tetapi melibatkan kawasan pantai.

Tetapi kini, ianya melibatkan laut kerana kawasankawasan ini menjadi tempat habitat penyu mencari makan dan sebagainya," kata beliau.

Sementara itu, Ahmad berkata kerajaan negeri juga telah meluluskan pelaburan berjumlah hampir setengah bilion bagi projek lombong arang besi di Teluk Kalong, Kemaman.

Beliau berkata projek fasa pertama itu akan melibatkan kawasan seluas 140 hektar, yang dapat menyediakan peluang pekerjaan kepada kirakira 1,000 rakyat tempatan.
BERNAMA

Read More...

Peniaga mungkin naikkan harga nasi

Utusan Online

JOHOR BAHRU 16 April - Beberapa pengusaha kedai makan tidak menolak kemungkinan menaikkan harga sepinggan nasi jika keadaan semakin meruncing berikutan kenaikan harga beras sekarang.

Pada masa ini sepinggan nasi kosong dijual pada harga RM1 dan kemungkinan para peniaga terpaksa menaikkannya kepada RM1.10 atau RM1.20.

Kenaikan harga tersebut dijangka terpaksa dilakukan jika pihak berkuasa tidak memantau kenaikan harga beras antara 10 hingga 20 peratus sejak Ahad lalu.

Tinjauan Utusan Malaysia di beberapa kedai makan hari ini mendapati peniaga masih lagi menjual nasi putih pada harga lama, namun tidak menolak kemungkinan menaikkan harga jika masalah tersebut tidak diselesaikan segera.

Pemilik Restoran Rina, Nordin Masuri, 43, yang menjual nasi campur memberitahu, dia menggunakan beras Siam dan kenaikan yang berlaku kini bukan sahaja membebankan pengguna, malah golongan peniaga sepertinya.

"Seminggu saya beli beras sebanyak 100 kilogram dengan harga RM160. Bila harga beras naik, saya perlu keluar belanja lebih tetapi setakat ini saya masih menjual nasi putih dengan harga biasa.

"Sebenarnya peniaga kedai makan macam saya ini tersepit. Kami beli mahal dan kalau jual mahal, nanti pelanggan lari. Tidak dinafikan harga sepinggan nasi putih boleh mencecah RM1.20 sedikit masa lagi," katanya yang berniaga di Kulai di sini.

Sementara itu, Hamidah Abd. Rahman, 41, dari Bandar Baru Uda berkata, walaupun harga beras naik sejak Ahad lalu, peniaga tidak akan menaikkan harga makanan sesuka hati kerana khuatir ia boleh menjejaskan perniagaan.

"Peniaga nasi campur bukan sahaja terpaksa hadapi risiko kenaikan harga beras, tapi bahan mentah lain pun naik harga.

"Untuk berniaga, saya tidak akan guna beras kualiti rendah kerana saya perlu menjaga imej. Jadi bila beras naik, peniaga seperti saya memang tertekan dan kami juga perlu untung," kata pengusaha Restoran Sweet Steak 17 itu.

Sehubungan itu, Hamidah tidak terkejut jika pada masa akan datang, para peniaga sepakat menaikkan harga sepinggan nasi kosong kepada RM1.20.

Pengusaha Pasar Raya Jimat di Bandar Baru Uda, Ab. Rahman Kassim, 56, berharap sangat agar pihak berkuasa memantau kenaikan beras.

Dia yang telah berniaga sejak 20 tahun itu berkata, pada masa ini dia masih menjual makanan pada harga lama.

"Selalunya saya ambil beras 600 kampit seberat lima kilogram dan 10 kilogram untuk sebulan. Bila dapat tahu harga beras akan naik, saya tambah 20 peratus.

"Saya ambil lebih sebab selagi stok lama masih ada, bolehlah saya jual dengan harga biasa. Sebenarnya hendak naikkan harga pun tidak sampai hati," katanya.

Sementara itu, Halimah Abu Bakar, pemilik Perniagaan Nur Qiarah juga mengakui menjual beras mengikut harga yang disyorkan pada kampit beras berkenaan.

Katanya, peniaga tidak boleh menaikkan harga beras sesuka hati kerana pada setiap kampit telah sedia ada tanda harga.

"Kalau orang lain jual mahal, kedai saya tetap jual macam biasa. Malah, selalunya saya akan jual kurang daripada harga yang tertera di kampit.

"Selagi ia tidak merugikan, saya akan jual murah berbanding harga di kampit," katanya.

Read More...

Industri padi dan beras negara perlu anjakan dan lonjakan

Mstar Online

16-04-2008 10:24:36 AM

KUALA LUMPUR: Setakat ini kita mungkin tidak perlu beratur untuk membeli beras tetapi ini tidak bermakna kita perlu menunggu timbul krisis untuk bertindak.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad memberi jaminan negara mempunyai cukup bekalan beras negara walaupun berlaku kekurangan bekalan bahan makanan tersebut di pasaran dunia.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed turut meyakinkan orang ramai supaya tidak panik kerana bekalan beras negara mampu menampung keperluan lebih tiga bulan.

Syarikat Padi dan Beras Nasional (Bernas) dilaporkan masih mempunyai 600,000 tan metrik beras dan padi untuk diproses. Bernas juga dilaporkan sudah mengesahkan pengimportan 600,000 hingga 700,000 metrik tan beras dari Thailand dan Vietnam.

Harga beras di pasaran global dilaporkan media asing melonjak hingga mencecah AS$700 (kira-kira RM2,240) satu tan, meningkat tiga kali ganda sejak tempoh lima tahun lalu.

Memandangkan negara kita masih bergantung kepada import beras, sebarang kenaikan sudah pasti akan memberi impak kepada harga pembelian bahan makanan ruji tersebut, meskipun mungkin bahang kenaikan tidak akan dirasai dalam tempoh terdekat ini.

Tidak wajar

Malaysia dilaporkan mengimport lebih 30 peratus keperluan beras negara. Ini adalah kerana tahap sara diri kita ialah 70 peratus.

Dr Amin Mahir Abdullah, Ketua Laboratori Dasar Perniagaantani dan Pengurusan, Institut Kajian Dasar Pertanian dan Makanan (IKDPM), Universiti Putra Malaysia (UPM) melihat keadaan ini sebagai tidak wajar memandangkan Malaysia masih banyak sumber seperti tanah.

"Pada tahun 1960an dan 1970an, pihak kerajaan memang menyasarkan sara diri penuh dengan pelaburan yang besar membina infrastruktur seperti parit dan saliran.

"Kerja-kerja penyelidikan juga dipertingkatkan dalam membangunkan benih padi yang berhasil tinggi, tahan penyakit dan mampu ditanam dari sekali setahun kepada dua kali setahun," jelas beliau kepada Bernama.

Malaysia juga, tambahnya, pernah mencapai 90 peratus tahap sara diri pada tahun 1970an kerana pembangunan industri padi dan beras yang fokus ketika itu berjaya menyasarkan tahap sara diri penuh.

Arus perubahan

Perubahan struktur ekonomi negara daripada berasaskan pertanian kepada ekonomi berasaskan industri yang bermula dalam tahun 1980an telah banyak mengubah pola pertanian negara khususnya industri padi dan beras.

Perubahan tersebut telah mewujudkan persaingan sumber seperti tenaga buruh, tanah dan air di mana menurut Dr Amin Mahir, industri padi "telah tewas".

Jelasnya, banyak tanah pertanian telah ditukar kepada penggunaan industri dan perumahan.

"Kerancakan pembangunan sektor perindustrian dan perumahan telah memperlahankan pertumbuhan sektor pertanian. Kini purata saiz sawah masih kecil dengan purata dua hektar seorang petani dan purata umur petani padi dalam lingkungan 55 hingga 60 tahun," tambahnya. BERNAMA

Read More...

Najib: Abdullah didn’t say when he will step down

Star Online


SUBANG JAYA: Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi has not expressed his intention to hand over power in 2010, said his successor-designate Datuk Seri Najib Tun Razak.

The Deputy Prime Minister said Abdullah had not given any indication of timing as yet, adding that the announcement will be made “when the time comes”.

Abdullah, who is the Umno president, had reportedly told Johor Umno last week that he planned to leave office in 2010 and would discuss the transition plan with his successor Najib.

On calls on the ground for a timetable for the transition, Najib said that was not a call for him to make.

“I cannot demand. It has to come from the (Umno) president,” he said.

“He has the wisdom to decide what is best for the party. I believe that,” he told reporters yesterday, after chairing an Umno management committee meeting with leaders from Selangor Umno to gather feedback on the party’s performance in the recent general election.

To a question as to whether Umno members were agreeable to Abdullah contesting for the party presidency in the December party elections, Najib was non-committal.

He said that the members would only decide when the time comes.

“The main consideration is that we remain united and work together as a team to revive Umno. We cannot afford to disintegrate from within,” he added.

Outside the hotel where the Selangor Umno had its meeting yesterday, there were a number of banners put up urging Abdullah to step down sooner than later.

The banners read: “We love Pak Lah but we love Umno more. Speed up the transition of power to Najib and (Umno vice-president) Tan Sri Muhyiddin (Yassin).”

Barisan had lost an unprecedented five states to the Opposition in the general election and a number of Umno members and leaders have blamed Abdullah for the dismal performance and asked him to leave.

On Monday however, Abdullah held a meeting with all Barisan MPs and assemblymen and when he spoke to reporters later he had indicated that he would stand for the Umno presidency again.

Read More...

Harga baja kimia naik lebih 20%

Utusan Online


KUALA LUMPUR 16 April - Harga baja tempatan meningkat lebih 20 peratus sejak tiga bulan lalu berikutan kenaikan harga minyak mentah dunia dan bekalan yang berkurangan.

Pengarah Eksekutif Detik Aturan, Md. Arfizal Md Ariffin berkata, harga baja berasaskan petroleum meningkat kepada RM1,800 satu tan metrik berbanding RM1,400 satu tan metrik tiga bulan lalu.

Beliau berkata, permintaan baja dunia pada masa ini sangat tinggi, sedangkan pengeluaran sangat terhad menyebabkan harga bahan itu meningkat.

Sementara itu, jurucakap CCM Fertilizers Sdn. Bhd. berkata, kenaikan kos penghasilan baja, terutama jenis baja yang menggunakan petroleum sebagai bahan asas, tidak dapat dielakkan berikutan kenaikan harga minyak mentah dunia.

Selain itu katanya, harga baja terus meningkat kerana ia merupakan bahan yang diimport sepenuhnya.

Beliau berkata, di samping itu harga baja melonjak dengan begitu mendadak kerana permintaan baja kimia yang lebih tinggi berbanding pengeluarannya, seperti yang berlaku di Brazil dan India sekarang.

Menurutnya, Malaysia mengimport baja kira-kira 3.5 juta tan metrik setahun.

Md. Arfizal seterusnya berkata, kerajaan perlu menekankan pengeluaran dan penggunaan baja organik untuk mengurangkan penggantungan 100 peratus kepada baja kimia.

''Bagi mengurangkan beban golongan petani, kerajaan perlu menggalakkan petani menggunakan baja organik, seperti baja kompos yang boleh diproses daripada sisa pertanian termasuk daripada jerami padi, hampas kelapa sawit, batang jagung dan sisa buangan tanaman sayuran yang lebih rendah kosnya," katanya.

Menurut Md. Arfizal, penggunaan baja organik bukan sahaja boleh menjimatkan kos sebanyak 50 peratus malah ia lebih mesra alam.

''Walaupun tanam-tanaman yang menggunakan baja organik tumbuh lebih perlahan berbanding baja kimia, namun daripada segi jangka panjang, ia (baja organik) boleh menyuburkan tanah," katanya.

Beliau berkata, jika pengeluaran baja organik bertambah, sekali gus mengubahkan persepsi petani terhadap penggunaan baja jenis itu.

Read More...

Mukhriz suggests PM transfers power to Najib before Umno polls

NST Online

SANGLANG, Wed:

Umno Youth Exco member Datuk Mukhriz Mahathir has suggested that the transfer of power from party president Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi to his deputy be carried out fast. The proposed succession plan between the prime minister and Datuk Seri Najib Razak would best be carried out before the party elections in December, he said.

"The transfer of power should be done immediately to preserve the stability of the party and unity among members. This is the sentiment raised by my constituents each time I meet them," he said here today.

Mukhriz, who is also MP for Jerlun, was asked to comment on the proposed succession plan mooted by Johor Umno recently.

He said a majority of Umno grassroots members wanted a change in Umno leadership as a means to rehabilitate the party.

"Once the succession plan has been executed, it would also strengthen Umno. We need to act on this fast," he after attending a 'kenduri' at Kampung Masjid, Kuala Sanglang here.
Mukhriz said when his father Tun Dr Mahathir Mohamad handed the prime ministership to Abdullah in 2003, it was carried out smoothly.

"We must have a proper strategy and implement it well to ensure a smooth process of succession. This is very crucial to avoid disrupting stability in Umno and the Government," he said.

Mukhriz said during the transfer of power to Abdullah then, the country's economy was not affected while Malaysia's reputation in the international arena remained storng.

"I hope Datuk Seri Abdullah would hand over the reins to Najib in the best way possible," he said.

It was reported that Abdullah was not in a rush to carry out a succession plan and would defend his Umno president’s post in the coming party elections.

He would only transfer his power to his successor, who he had named as Najib, after he has helped rebuilt the party.

Asked on Parti Keadilan Rakyat de facto leader Datuk Seri Anwar Ibrahim's claim that the Pakatan Rakyat would take over the government soon, Mukhriz said the former deputy prime minister was merely dreaming.

"I believe PKR had made several offers to Barisan Nasional MPs to join it. However, our MPs are loyal to the BN and they would never betray the party," he said.

Read More...

Henti segera tuding jari

Berita Harian

Oleh Azman Zakaria, Anwar Hussin, Saufi Hamzah dan Abdul Halim Yusoff


TIMBALAN Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak bersalaman dengan Majlis Tertinggi Umno (dari kiri ke kanan), Datuk Noraini Ahmad, Tan Sri Muhammad Muhd Taib, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, Tan Sri Muhyidin Yassin, Datuk Sri Ali Rustam dan Datuk Seri Rafidah Aziz selepas menghadiri Mesyuarat Tertutup Umno Selangor di Shah Alam, semalam.

Orang ramai saran pemimpin Umno tumpu perhatian tugas tadbir kerajaan

KUALA LUMPUR: Pelbagai pihak semalam sependapat bahawa pemimpin Barisan Nasional (BN), khususnya Umno, yang sebahagian besarnya anggota kerajaan, berhenti menuding jari atas prestasi buruk parti pada pilihan raya umum lalu supaya mereka boleh menumpukan perhatian kepada tugas mentadbir negara.

Mereka juga mahu Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi diberi peluang dan waktu secukupnya untuk mengukuhkan semula parti sebelum melaksanakan proses peralihan kuasa kepada timbalannya, Datuk Seri Najib Razak.

Pada masa sama, mereka juga berpendapat, adalah tidak adil untuk meletakkan tanggungjawab kepada Abdullah seorang atas kegagalan BN mencatat kemenangan dengan majoriti dua pertiga di Parlimen dan kehilangan lima negeri pada 8 Mac lalu.


Timbalan Presiden Persatuan Pesara Kerajaan Malaysia, Datuk Paduka Raja Wan Mahmood Pawan Teh, dalam suratnya kepada Berita Harian, berkata Perdana Menteri tidak sepatutnya dipersalahkan atas prestasi buruk BN pada pilihan raya umum lalu.

"Sepatutnya banyak pihak yang perlu memikul tanggungjawab terbabit termasuk NGO pada peringkat akar umbi. Kita berpendapat apapun kuasa yang ada pada Perdana Menteri dan agensinya tidak dapat mengubah nilai hidup dan sikap masyarakat yang perlu diperbetulkan, selagi ia tidak mendapat kerjasama segenap pihak," katanya.

Semalam, Berita Harian dalam Minda Pengarang yang disiarkan di muka hadapan, menegaskan selepas lima minggu pilihan raya umum 8 Mac lalu, pemimpin BN terutama dari Umno masih lagi saling menuding jari.
Dengan mandat yang diberi untuk kembali memerintah negara � walaupun kurang lapan kerusi daripada majoriti dua pertiga, BN seharusnya sudah mengorak langkah untuk memenuhi segala janji pilihan raya untuk menarik sokongan rakyat lima tahun lagi.

Pengarah Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER), Profesor Emeritus Datuk Dr Mohamed Ariff Abdul Kareem, berkata tindakan meminta Perdana Menteri meletak jawatan boleh membawa mewujudkan keadaan tidak stabil dalam ekonomi negara.

"Faktor ketidaktentuan politik perlu diberi perhatian kerana ia antara penentu kejayaan negara untuk mencatat pertumbuhan ekonomi menggalakkan tahun ini," katanya.

Presiden Persatuan Penggerak Pembangunan Komuniti Malaysia, Norizan Sharif, yakin Perdana Menteri faham perasaan akar umbi dan sudah menerima keputusan Pilihan Raya Umum Ke-12 sebagai sebahagian daripada tanggungjawab beliau.

Katanya, sekarang adalah masanya untuk semua pihak termasuk ahli politik bergerak ke hadapan dan tidak melakukan perkara yang boleh memburukkan lagi keadaan.

Penasihat Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), Prof Datuk Hamdan Adnan, berkata rakyat mesti memberi peluang kepada Perdana Menteri untuk menyusun jentera pentadbiran dan mengatur strategi untuk mendepani pelbagai cabaran bagi memacu pertumbuhan negara.

"Apa yang berlaku pada dan selepas 8 Mac adalah proses demokrasi dan kita mesti menghormati keputusan rakyat. BN tidak kalah dalam pilihan raya umum lalu, justeru mandat yang diberi kepada Abdullah mesti dihormati," katanya.

Pengarah Urusan Yayasan Strategik Sosial, Datuk Dr Denison Jayasooria, berkata tidak sepatutnya timbul desakan supaya Abdullah berundur kerana keputusan pilihan raya umum lalu jelas menunjukkan rakyat masih memberi mandat kepada BN yang dipimpin Perdana Menteri.

"Walaupun mendapat majoriti yang tidak terlalu besar, BN tidak kalah. Semua komponen BN mesti bersatu dan mengelakkan bercakaran secara terbuka hingga menyebabkan rakyat semakin tidak yakin dengan agenda perjuangan BN," katanya.

Ketua Program Sains Politik, Pusat Pengajian Sejarah, Politik dan Strategi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr Mohammad Agus Yusoff, berkata BN mesti menunaikan janjinya, manakala sistem kuota kelayakan untuk bertanding jawatan tertinggi dalam Umno parti mesti dikurangkan untuk memberi peluang kepada pemimpin menawarkan diri.

"Hapuskan kemelut ini... buka lebih luas untuk peluang pertandingan. Biar ahli menentukan pemimpin yang mereka mahukan," katanya.

Read More...

Harga roti Gardenia naik 10 peratus

KUALA LUMPUR 16 April - Harga roti, kek snek, ban dan rol jenama Gardenia naik antara 10 hingga 40 sen berkuat kuasa hari ini.

Pengurus Besar Gardenia Bakeries (KL) Sdn. Bhd., Koh Chin Huat berkata, kenaikan harga produk syarikat itu tidak dapat dielakkan dan perlu dilakukan bagi memastikan syarikat terus beroperasi.

Menurutnya, harga tepung gandum berprotein tinggi telah meningkat daripada RM1,385 satu tan metrik pada Ogos tahun lalu kepada RM2,685 satu tan metrik ketika ini.

''Selain daripada tepung, kos lemak sayuran atau lemak doh juga telah meningkat sebanyak 92 peratus, iaitu RM2.29 sekilogram pada bulan Ogos 2007 kepada RM4.40 sekilogram sekarang,'' katanya dalam satu pekeliling yang dikeluarkan syarikat itu kepada para peruncit baru-baru ini.

Roti Breakthru MultiWholegrain Fibremail merupakan yang paling tinggi naik iaitu hampir 10 peratus, daripada RM4.10 kepada RM4.50.

Ini diikuti peningkatan sebanyak 30 sen bagi roti Summerset Cottage Wholegrain Fibremail, Toast'em Raisin Oatmeal, Toast'em Apricot Raisin Wheatgerm dan Frankfurter Rolls.

Sementara itu, lima jenis kek snek meningkat sebanyak 10 sen.

Kek snek tersebut ialah Quick Bites Double Chocolate, Quick Bites Banana, Quick Bites Muffin, Twiggies - Cream Dream dan Twiggies - Choc A Lot.

Ban Squiggles Choco Malto dan Squiggles Funky Strawberry turut melonjak 10 sen.

Chin Huat yang menandatangani pekeliling bertarikh 8 April itu memberitahu, kos pengeluaran produk Gardenia telah meningkat secara mendadak walaupun semua pendekatan dan usaha meningkatkan produktiviti dan kecekapan dibuat.

Sehubungan itu, beliau berharap peruncit dan pembeli produk Gardenia memahami situasi sebenar yang dihadapi syarikatnya.

Pada November tahun lalu Gardenia telah menaikkan harga roti sandwich putih sebanyak 20 sen daripada RM1.90 kepada RM2.10.

Read More...

Faiz terkejut kenyataan Sheikh Muszaphar


FAIZ KHALEED


KUALA LUMPUR - "Saya terkejut dengan kenyataan beliau (Dr. Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha) dan ia sama sekali bertentangan dengan matlamat kerajaan."

Demikian reaksi angkasawan kedua negara, Mejar Dr. Faiz Khaleed terhadap pandangan Sheikh Muszaphar yang menyarankan kepada kerajaan agar menghentikan sementara misi penghantaran angkasawan kedua Malaysia ke angkasa lepas.

Sebaliknya, ujar angkasawan pertama negara itu, adalah lebih baik jika kerajaan memberikan perhatian kepada bidang pendidikan dan menarik minat golongan muda.

Mengulas lanjut mengenainya, Faiz berpendapat, Sheikh Muszaphar tidak berhak berkata demikian kerana menurutnya, hanya kerajaan saja yang boleh memutuskan perkara itu.

"Saya rasa kenyataan seumpama itu sepatutnya datang daripada kerajaan dan kerajaan kini masih dalam proses mengkaji sama ada perlu diteruskan Program Angkasawan Kedua yang dijadualkan akan diumumkan dalam masa beberapa bulan lagi," katanya kepada Kosmo! semalam.


SHEIKH MUSZAPHAR


Mengenai kos penghantaran yang dikatakan mencecah hampir RM100 juta yang menjadi kekangan, Faiz berkata, kerajaan perlu melihat usaha memajukan industri angkasa melibatkan pelaburan seperti negara lain di dunia.

Justeru, menurutnya, adalah wajar sekiranya program itu diteruskan dan perlu ada kesinambungannya kerana ia bukan saja menguntungkan malah dapat meningkatkan kajian dan pembangunan.

Ditanya tindakan selanjutnya, Faiz berkata beliau akan mengadakan pertemuan tertutup dengan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Dr. Maximus Ongkili di Putrajaya hari ini.

Read More...

Hentikan sementara misi angkasawan kedua - Sheikh Muszaphar

Utusan Online


KUANTAN 15 April - Angkasawan pertama negara, Dr. Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha menyarankan kerajaan menghentikan sementara misi penghantaran angkasawan kedua Malaysia ke angkasa lepas sebaliknya memberi perhatian pada bidang pendidikan dan menarik minat golongan muda.

Katanya, kerajaan perlu balik semula pada usaha memberi tumpuan terhadap akar umbi memandangkan misi penghantaran angkasawan seterusnya memerlukan kos yang tinggi.

"Keadaan ini berbeza semasa saya menyertai kumpulan angkasawan ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) pada Oktober tahun lalu kerana kerajaan tidak perlu mengeluarkan satu sen pun sebagai timbal balas pembelian 18 pesawat pejuang Sukhoi 30MKM dari Rusia.

"Tetapi jika kerajaan ingin meneruskan misi itu, sebanyak RM100 juta diperlukan bagi membiayai kos penghantaran angkasawan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri program Sepagi Bersama Angkasawan Negara di Dewan Kuliah Utama Universiti Malaysia Pahang (UMP) di sini hari ini.

Lebih 1,000 mahasiswa universiti tersebut hadir pada majlis anjuran Persatuan Mahasiswa Fakulti Kejuruteraan Kimia dan Sumber Asli (CHEST) UMP itu.

Dr. Sheikh Muszaphar berkata, bagi menyemarakkan rasa cinta terhadap bidang astronomi di kalangan pelajar, golongan itu sepatutnya didedahkan dengan bidang tersebut bermula seawal usia tujuh tahun.

"Saya lihat sekarang, masih ramai kanak-kanak tidak tahu nama planet-planet yang ada. Bagi saya, Pusat Sains Negara perlu memainkan peranan yang lebih lagi dalam mengadakan program-program sedemikian," katanya.

Malah katanya, disebabkan bidang astronomi masih baru dan tiada permintaan di negara ini, hanya 10 peratus daripada lebih 400 jurutera bekerja di dalam bidang tersebut manakala selebihnya terpaksa mencari pekerjaan lain.

"Saya lihat Malaysia berada di landasan yang betul dalam bidang ini tetapi ia mungkin akan mengambil masa sehingga 10 tahun lagi," ujarnya.

Pada sidang akhbar itu juga, Dr. Sheikh Muszaphar memberitahu, beliau akan mendapatkan lesen juruterbang menjelang tahun 2013.

Usaha itu katanya, bukan bertujuan memenuhi keperluan sebagai seorang angkasawan tetapi untuk mencapai satu lagi impiannya iaitu bergelar juruterbang.

Bagaimanapun tambahnya, impian itu mungkin akan terlaksana dalam tempoh lima tahun lagi memandangkan beliau masih terikat selama setahun dengan program Angkasawan Negara Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi.

"Bergelar juruterbang adalah satu lagi daripada impian saya, buat masa ini saya masih belum mendaftar untuk mendapatkan lesen itu tetapi saya akan berusaha mendapatkannya," katanya.

Read More...

Krisis harga besi - Kena bayar caj 'atas angin' sehingga RM900

Kosmo Online


KUALA LUMPUR - Setiap kontraktor terpaksa membayar caj atas 'angin' antara RM500 hingga RM900 hanya untuk mendapatkan satu tan besi keluli di pasaran sekarang didakwa berpunca daripada permainan pembekal.

Menurut sumber, masalah itu berpunca daripada peranan ejen pembekal atau orang tengah yang sengaja mencetuskan kenaikan harga dengan alasan permintaan tinggi bahan itu di kalangan negara-negara Teluk, China, India, Singapura dan Vietnam.

Malah kos operasi yang semakin meningkat berikutan kenaikan harga petrol juga sering digunakan pihak terbabit untuk terus-menerus menekan kontraktor yang tidak mempunyai pilihan lain selain membeli dengan harga yang ditawarkan atau berdepan dengan pelbagai risiko seperti kelewatan projek atau terbengkalai.

"Antara taktik yang sering digunakan ejen ialah mengenakan caj tambahan dinyatakan sebagai kos pengangkutan, penyimpanan, kos pemandu dan sebagainya yang perlu diserap kontraktor mendapatkan bahan itu," dakwanya kepada Kosmo! semalam.

Bagi memastikan kegiatan itu terlepas daripada pandangan pihak berkuasa, menurut sumber, caj itu diasingkan daripada bil yang asal, malah senarai harga yang dikeluarkan juga tidak pula memperincikan butiran mengenainya.

Justeru kenaikan mendadak bahan asas berkenaan bukan sahaja menyebabkan mereka terpaksa menaikkan harga projek yang sedang dilakukan malah menimbulkan kekeliruan untuk menentukan harga di dalam kontrak tender.

Menurut sumber, statistik sepanjang bulan sepanjang tahun lalu sahaja, harga besi keluli di pasaran meningkat mendadak di antara 20 hingga 30 peratus walaupun ia diletakkan sebagai harga kawalan.

Sebagai perbandingan mengikut statistik harga kawalan besi keluli yang ditetapkan kerajaan pada April 2007 ialah RM1,962 setan, meningkat kepada RM2,100 setan pada Jun berikutnya dan kini berada sekitar paras RM2,400 setan bermula awal tahun ini.

Biarpun harganya kini dikawal, realitinya harga besi keluli di pasaran jauh lebih tinggi terutama besi keluli dari jenis besi tetulang, besi billet dan bar yang digunakan begitu meluas dalam sektor pembinaan.

Read More...

Khalifah Umar Abd Aziz

Tranungkite

Posted on Thursday, April 17 @ 00:02:48 MYT by SongkokPutih
Kisah Pengajaran Oleh kmn555

"

Umar bin Abdul Aziz r.a.
(61 - 101 H)

Saat itu tengah malam di kota Madinah. Kebanyakan warga kota sudah tidur. Umar bin Khatab r.a. berjalan menyelusuri jalan-jalan di kota. Dia coba untuk tidak melewatkan satupun dari pengamatannya. Menjelang dini hari, pria ini lelah dan memutuskan untuk beristirahat. Tanpa sengaja, terdengarlah olehnya percakapan antara ibu dan anak perempuannya dari dalam rumah dekat dia beristirahat."Nak, campurkanlah susu yang engkau perah tadi dengan air," kata sang ibu.

"Jangan ibu. Amirul mukminin sudah membuat peraturan untuk tidak menjual susu yang dicampur air," jawab sang anak.
"Tapi banyak orang melakukannya Nak, campurlah sedikit saja. Tho insyaallah Amirul Mukminin tidak mengetahuinya," kata sang ibu mencoba meyakinkan anaknya.

"Ibu, Amirul Mukminin mungkin tidak mengetahuinya. Tapi, Rab dari Amirul Mukminin pasti melihatnya," tegas si anak menolak.

Mendengar percakapan ini, berurailah air mata pria ini. Karena subuh menjelang, bersegeralah dia ke masjid untuk memimpin shalat Subuh. Sesampai di rumah, dipanggilah anaknya untuk menghadap dan berkata, "Wahai Ashim putra Umar bin Khattab. Sesungguhnya tadi malam saya mendengar percakapan istimewa. Pergilah kamu ke rumah si anu dan selidikilah keluarganya."

Ashim bin Umar bin Khattab melaksanakan perintah ayahndanya yang tak lain memang Umar bin Khattab, Khalifah kedua yang bergelar Amirul Mukminin. Sekembalinya dari penyelidikan, dia menghadap ayahnya dan mendengar ayahnya berkata,
"Pergi dan temuilah mereka. Lamarlah anak gadisnya itu untuk menjadi isterimu. Aku lihat insyaallah ia akan memberi berkah kepadamu dan anak keturunanmu. Mudah-mudahan pula ia dapat memberi keturunan yang akan menjadi pemimpin bangsa."

Begitulah, menikahlah Ashim bin Umar bin Khattab dengan anak gadis tersebut. Dari pernikahan ini, Umar bin Khattab dikaruniai cucu perempuan bernama Laila, yang nantinya dikenal dengan Ummi Ashim. Suatu malam setelah itu, Umar bermimpi. Dalam mimpinya dia melihat seorang pemuda dari keturunannya, bernama Umar, dengan kening yang cacat karena luka. Pemuda ini memimpin umat Islam seperti dia memimpin umat Islam. Mimpi ini diceritakan hanya kepada keluarganya saja. Saat Umar meninggal, cerita ini tetap terpendam di antara keluarganya.

Pada saat kakeknya Amirul Mukminin Umar bin Khattab terbunuh pada tahun 644 Masehi, Ummi Ashim turut menghadiri pemakamannya. Kemudian Ummi Ashim menjalani 12 tahun kekhalifahan Ustman bin Affan sampai terbunuh pada tahun 656 Maserhi. Setelah itu, Ummi Ashim juga ikut menyaksikan 5 tahun kekhalifahan Imam Ali bin Abi Thalib r.a. Hingga akhirnya Muawiyah berkuasa dan mendirikan Dinasti Umayyah.

Pergantian sistem kekhalifahan ke sistem dinasti ini sangat berdampak pada Negara Islam saat itu. Penguasa mulai memerintah dalam kemewahan. Setelah penguasa yang mewah, penyakit-penyakit yang lain mulai tumbuh dan bersemi. Ambisi kekuasaan dan kekuatan, penumpukan kekayaan, dan korupsi mewarnai sejarah Islam dalam Dinasti Umayyah. Negara bertambah luas, penduduk bertambah banyak, ilmu pengetahuan dan teknologi berkembang, tapi orang-orang semakin merindukan ukhuwah persaudaraan, keadilan dan kesahajaan Ali, Utsman, Umar, dan Abu Bakar. Status kaya-miskin mulai terlihat jelas, posisi pejabat-rakyat mulai terasa. Kafir dhimni pun mengeluhkan resahnya, "Sesungguhnya kami merindukan Umar, dia datang ke sini menanyakan kabar dan bisnis kami. Dia tanyakan juga apakah ada hukum-hukumnya yang merugikan kami. Kami ikhlas membayar pajak berapapun yang dia minta. Sekarang, kami membayar pajak karena takut."

Kemudian Muawiyah membaiat anaknya Yazid bin Muawiyah menjadi penggantinya. Tindakan Muawiyah ini adalah awal malapetaka dinasti Umayyah yang dia buat sendiri. Yazid bukanlah seorang amir yang semestinya. Kezaliman dilegalkan dan tindakannya yang paling disesali adalah membunuh sahabat-sahabat Rasul serta cucunya Husein bin Ali bin Abi Thalib. Yazid mati menggenaskan tiga hari setelah dia membunuh Husein.

Akan tetapi, putra Yazid, Muawiyah bin Yazid, adalah seorang ahli ibadah. Dia menyadari kesalahan kakeknya dan ayahnya dan menolak menggantikan ayahnya. Dia memilih pergi dan singgasana dinasti Umayah kosong. Terjadilah rebutan kekuasaan dikalangan bani Umayah. Abdullah bin Zubeir, seorang sahabat utama Rasulullah dicalonkan untuk menjadi amirul mukminin. Namun, kelicikan mengantarkan Marwan bin Hakam, bani Umayah dari keluarga Hakam, untuk mengisi posisi kosong itu dan meneruskan sistem dinasti. Marwan bin Hakam memimpin selama sepuluh tahun lebih dan lebih zalim daripada Yazid.

Kelahiran Umar bin Abdul Aziz


Saat itu, Ummi Ashim menikah dengan Abdul Aziz bin Marwan. Abdul Aziz adalah Gubernur Mesir di era khalifah Abdul Malik bin Marwan (685 - 705 M) yang merupakan kakaknya. Abdul Mallik bin Marwan adalah seorang shaleh, ahli fiqh dan tafsir, serta raja yang baik terlepas dari permasalahan ummat yang diwarisi oleh ayahnya (Marwan bin Hakam) saat itu.

Dari perkawinan itu, lahirlah Umar bin Abdul Aziz. Beliau dilahirkan di Halawan, kampung yang terletak di Mesir, pada tahun 61 Hijrah. Umar kecil hidup dalam lingkungan istana dan mewah. Saat masih kecil Umar mendapat kecelakaan. Tanpa sengaja seekor kuda jantan menendangnya sehingga keningnya robek hingga tulang keningnya terlihat. Semua orang panik dan menangis, kecuali Abdul Aziz seketika tersentak dan tersenyum. Seraya mengobati luka Umar kecil, dia berujar,

"Bergembiralah engkau wahai Ummi Ashim. Mimpi Umar bin Khattab insyaallah terwujud, dialah anak dari keturunan Umayyah yang akan memperbaiki bangsa ini."

Umar bin Abdul Aziz menuntut ilmu sejak beliau masih kecil. Beliau sentiasa berada di dalam majlis ilmu bersama-sama dengan orang-orang yang pakar di dalam bidang fikih dan juga ulama-ulama. Beliau telah menghafaz al-Quran sejak masih kecil. Merantau ke Madinah untuk menimba ilmu pengetahuan. Beliau telah berguru dengan beberapa tokoh terkemuka spt Imam Malik b. Anas, Urwah b. Zubair, Abdullah b. Jaafar, Yusuf b. Abdullah dan sebagainya. Kemudian beliau melanjutkan pelajaran dengan beberapa tokoh terkenal di Mesir.

Semasa Khalifah Walid bin Abdul Malik memerintah, beliau memegang jawatan gabernur Madinah/Hijaz dan berjaya mentadbir wilayah itu dengan baik. Ketika itu usianya lebih kurang 28 tahun. Pada zaman Sulaiman bin Abdul Malik memerintah, beliau dilantik menjadi menteri kanan dan penasihat utama khalifah. Pada masa itu usianya 33 tahun.

Umar bin Abdul Aziz mempersunting Fatimah binti Abdul Malik bin Marwan sebagai istrinya. Fatimah binti Abdul Malik bin Marwan adalah putri dari khalifah Abdul Malik bin Marwan. Demikian juga, keempat saudaranya pun semua khalifah, yaitu Al Walid Sulaiman, Al Yazid, dan Hisyam. Ketika Fatimah dipinang untuk Umar bin Abdul Aziz, pada waktu itu Umar masih layaknya orang kebanyakan bukan sebagai calon pemangku jabatan khalifah.

Pengangkatan Umar bin Abdul Aziz sebagai Khalifah

Atas wasiat yang dikeluarkan oleh khalifah Sulaiman bin Abdul Malik, Umar bin Abdul Aziz diangkat menjadi khalifah pada usianya 37 tahun. Beliau dilantik menjadi Khalifah selepas kematian Sulaiman bin Abdul Malik tetapi beliau tidak suka kepada pelantikan tersebut. Lalu beliau memerintahkan supaya memanggil orang ramai untuk mendirikan sembahyang. Selepas itu orang ramai mula berpusu-pusu pergi ke masjid. Apabila mereka semua telah berkumpul, beliau bangun menyampaikan ucapan. Lantas beliau mengucapkan puji-pujian kepada Allah dan berselawat kepada Nabi s.a.w kemudian beliau berkata:

"Wahai sekalian umat manusia! Aku telah diuji untuk memegang tugas ini tanpa meminta pandangan daripada aku terlebih dahulu dan bukan juga permintaan daripada aku serta tidak dibincangkan bersama dengan umat Islam. Sekarang aku membatalkan baiah yang kamu berikan kepada aku dan pilihlah seorang Khalifah yang kamu reda".

Tiba-tiba orang ramai serentak berkata:

"Kami telah memilih kamu wahai Amirul Mukminin dan kami juga reda kepada kamu. Oleh yang demikian perintahlah kami dengan kebaikan dan keberkatan".

Lalu beliau berpesan kepada orang ramai supaya bertakwa, zuhud kepada kekayaan dunia dan mendorong mereka supaya cintakan akhirat kemudian beliau berkata pula kepada mereka: "Wahai sekalian umat manusia! Sesiapa yang taat kepada Allah, dia wajib ditaati dan sesiapa yang tidak taat kepada Allah, dia tidak wajib ditaati oleh sesiapapun. Wahai sekalian umat manusia! Taatlah kamu kepada aku selagi aku taat kepada Allah di dalam memimpin kamu dan sekiranya aku tidak taat kepada Allah, janganlah sesiapa mentaati aku". Setelah itu beliau turun dari mimbar.

Umar rahimahullah pernah menghimpunkan sekumpulan ahli fekah dan ulama kemudian beliau berkata kepada mereka: "Aku menghimpunkan kamu semua untuk bertanya pendapat tentang perkara yang berkaitan dengan barangan yang diambil secara zalim yang masih berada bersama-sama dengan keluarga aku?" Lalu mereka menjawab: "Wahai Amirul Mukminin! perkara tersebut berlaku bukan pada masa pemerintahan kamu dan dosa kezaliman tersebut ditanggung oleh orang yang mencerobohnya." Walau bagaimanapun Umar tidak puas hati dengan jawapan tersebut sebaliknya beliau menerima pendapat daripada kumpulan yang lain termasuk anak beliau sendiri Abdul Malik yang berkata kepada beliau: "Aku berpendapat bahawa ia hendaklah dikembalikan kepada pemilik asalnya selagi kamu mengetahuinya. Sekiranya kamu tidak mengembalikannya, kamu akan menanggung dosa bersama-sama dengan orang yang mengambilnya secara zalim." Umar berpuas hati mendengar pendapat tersebut lalu beliau mengembalikan semula barangan yang diambil secara zalim kepada pemilik asalnya.

Sesudah Umar bin Abdul Aziz diangkat menjadi khalifah dan Amirul Mukminin, Umar langsung mengajukan pilihan kepada Fatimah, isteri tercinta.

Umar berkata kepadanya, "Isteriku sayang, aku harap engkau memilih satu di antar dua."
Fatimah bertanya kepada suaminya, "Memilih apa, kakanda?"
Umar bin Abdul Azz menerangkan, "Memilih antara perhiasan emas berlian yang kau pakai dengan Umar bin Abdul Aziz yang mendampingimu."
Kata Fatimah, "Demi Allah, Aku tidak memilih pendamping lebih mulia daripadamu, ya Amirul Mukminin. Inilah emas permata dan seluruh perhiasanku."

Kemudian Khalifah Umar bin Abdul Aziz menerima semua perhiasan itu dan menyerahkannya ke Baitulmal, kas Negara kaum muslimin. Sementara Umar bin Abdul Aziz dan keluarganya makan makanan rakyat biasa, yaitu roti dan garam sedikit.

Setelah menjadi khalifah, beliau mengubah beberapa perkara yang lebih mirip kepada sistem feodal. Di antara perubahan awal yang dilakukannya ialah :
1) menghapuskan cacian terhadap Saidina Ali b Abu Thalib dan keluarganya yang disebut dalam khutbah-khutbah Jumaat dan digantikan dengan beberapa potongan ayat suci al-Quran
2) merampas kembali harta-harta yang disalahgunakan oleh keluarga Khalifah dan mengembalikannya ke Baitulmal
3) memecat pegawai-pegawai yang tidak cekap, menyalahgunakan kuasa dan pegawai yang tidak layak yang dilantik atas pengaruh keluarga Khalifah
4) menghapuskan pegawai pribadi bagi Khalifah sebagaimana yang diamalkan oleh Khalifah terdahulu. Ini membolehkan beliau bebas bergaul dengan rakyat jelata tanpa sekatan tidak seperti khalifah dahulu yang mempunyai pengawal peribadi dan askar-askar yang mengawal istana yang menyebabkan rakyat sukar berjumpa.

Selain daripada itu, beliau amat menitilberatkan tentang kebajikan rakyat miskin di mana beliau juga telah menaikkan gaji buruh sehingga ada yang menyamai gaji pegawai kerajaan.

Beliau juga amat menitikberatkan penghayatan agama di kalangan rakyatnya yang telah lalai dengan kemewahan dunia. Khalifah umar telah memerintahkan umatnya mendirikan solat secara berjammah dan masjid-masjid dijadikan tempat untuk mempelajari hukum Allah sebegaimana yang berlaku di zaman Rasulullah SAW dan para Khulafa’ Ar-Rasyidin. Baginda turut mengarahkan Muhammad b Abu Bakar Al-Hazni di Mekah agar mengumpul dan menyusun hadith-hadith Raulullah SAW. Beliau juga meriwayatkan hadis dari sejumlah tabiin lain dan banyak pula ulama hadis yang meriwayatkan hadis daripada beliau.

Dalam bidang ilmu pula, beliau telah mengarahkan cendikawan Islam supaya menterjemahkan buku-buku kedoktoran dan pelbagai bidang ilmu dari bahasa Greek, Latin dan Siryani ke dalam bahasa Arab supaya senang dipelajari oleh umat Islam.

Dalam mengukuhkan lagi dakwah Islamiyah, beliau telah menghantar 10 orang pakar hukum Islam ke Afrika Utara serta menghantar beberapa orang pendakwah kepada raja-raja India, Turki dan Barbar di Afrika Utara untuk mengajak mereka kepada Islam. Di samping itu juga beliau telah menghapuskan bayaran Jizyah yang dikenakan ke atas orang yang bukan Islam dengan harapan ramai yang akan memeluk Islam.

Khalifah Umar bin Abdul Aziz yang terkenal dengan keadilannya telah menjadikan keadilan sebagai keutamaan pemerintahannya. Beliau ingin semua rakyat dilayani dengan adil tidak memandang keturunan dan pangkat supaya keadilan dapat berjalan dengan sempurna. Keadilan yang beliau perjuangan adalah menyamai keadilan di zaman kakeknya, Khalifah Umar Al-Khatab.

Pada masa pemerintahan beliau, kerajaan Umaiyyah semakin kuat tiada pemberontakan dalaman, kurang berlaku penyelewengan, rakyat mendapat layanan yang sewajarnya dan menjadi kaya-raya hinggakan Baitulmal penuh dengan harta zakat kerana tiada lagi orang yang mahu menerima zakat. Rakyat umumnya sudah kaya ataupun sekurang-kurangnya mau berdikari sendiri. Pada zaman pemerintahan Umar bin Abdul Aziz ra, pasukan kaum muslimin sudah mencapai pintu kota Paris di sebelah barat dan negeri Cina di sebelah timur. Pada waktu itu kekausaan pemerintahan di Portugal dan Spanyol berada di bawah kekuasaannya.

Kematian beliau

Beliau wafat pada tahun 101 Hijrah ketika berusia 39 tahun. Beliau memerintah hanya selama 2 tahun 5 bulan saja. Setelah beliau wafat, kekhalifahan digantikan oleh iparnya, Yazid bin Abdul Malik.

Muhammad bin Ali bin Al-Husin rahimahullah berkata tentang beliau: "Kamu telah sedia maklum bahwa setiap kaum mempunyai seorang tokoh yang menonjol dan tokoh yang menonjol dari kalangan Bani Umaiyyah ialah Umar bin Abdul Aziz, beliau akan dibangkitkan di hari kiamat kelak seolah-olah beliau satu umat yang berasingan."

Terdapat banyak riwayat dan athar para sahabat yang menceritakan tentang keluruhan budinya. Di antaranya ialah :
1) At-Tirmizi meriwayatkan bahwa Umar Al-Khatab telah berkata : “Dari anakku (zuriatku) akan lahir seorang lelaki yang menyerupainya dari segi keberaniannya dan akan memenuhkan dunia dengan keadilan”
2) Dari Zaid bin Aslam bahawa Anas bin Malik telah berkata : “Aku tidak pernah menjadi makmum di belakang imam selepas wafatnya Rasulullah SAW yang mana solat imam tersebut menyamai solat Rasulullah SAW melainkan daripada Umar bin Abdul Aziz dan beliau pada masa itu adalah Gabenor Madinah”
3) Al-Walid bin Muslim menceritakan bahawa seorang lelaki dari Khurasan telah berkata : “Aku telah beberapa kali mendengar suara datang dalam mimpiku yang berbunyi : “Jika seorang yang berani dari Bani Marwan dilantik menjadi Khalifah, maka berilah baiah kepadanya kerana dia adalah pemimpin yang adil”.” Lalu aku menanti-nanti sehinggalah Umar b. Abdul Aziz menjadi Khalifah, akupun mendapatkannya dan memberi baiah kepadanya”.
4) Qais bin Jabir berkata : “Perbandingan Umar b Abdul Aziz di sisi Bani Ummaiyyah seperti orang yang beriman di kalangan keluarga Firaun”
5) Hassan al-Qishab telah berkata :”Aku melihat serigala diternak bersama dengan sekumpulan kambing di zaman Khalifah Umar Ibnu Aziz”
6) Umar b Asid telah berkata :”Demi Allah, Umar Ibnu Aziz tidak meninggal dunia sehingga datang seorang lelaki dengan harta yang bertimbun dan lelaki tersebut berkata kepada orang ramai :”Ambillah hartaku ini sebanyak mana yang kamu mahu”. Tetapi tiada yang mahu menerimanya (kerana semua sudah kaya) dan sesungguhnya Umar telah menjadikan rakyatnya kaya-raya”
7) ‘Atha’ telah berkata : “Umar Abdul Aziz mengumpulkan para fuqaha’ setiap malam. Mereka saling ingat memperingati di antara satu sama lain tentang mati dan hari qiamat, kemudian mereka sama-sama menangis kerana takut kepada azab Allah seolah-olah ada jenayah di antara mereka.”Wallahu a'lam...

sumber:
http://cafe.degromiest.nl/node/260
http://permai1.tripod.com/umaraziz.html
http://kotasantri.com/galeria.php?aksi=DetailArtikel&artid=120

Read More...

MB sangkal dakwaan Ketua Polis Kuala Lumpur

Sinar Harian

SHAH ALAM - Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyangkal dakwaan Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Sabtu Osman bahawa beliau tidak menyatakan penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim akan berucap dalam perhimpunan ‘Black 14’ malam kelmarin.

“Majlis itu bukan sekadar makan malam, tetapi ia merupakan satu perjumpaan. Memang kebiasaannya, setiap perjumpaan itu pasti ada sesi ucapan. Saya sendiri pun turut memberikan ucapan dalam majlis tersebut,” katanya pada sidang media Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Selangor di sini, semalam.

Abdul Khalid berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Ketua Polis Kuala Lumpur mengenai perhimpunan ‘Black 14’ yang diadakan di Kelab Sultan Sulaiman Kampung Baharu, malam kelmarin.

Dalam perhimpunan itu, Anwar terpaksa memberhentikan ucapannya kerana mendapat arahan daripada pihak polis.

Menurut Abdul Khalid, penganjur tidak perlu mendapatkan permit untuk menganjurkan perjumpaan tersebut kerana diadakan di tempat tertutup.

“Perjumpaan di dalam kawasan tertutup atau persendirian tidak perlu mendapatkan permit daripada pihak polis. Tambahan pula, sebagai Presiden Kelab Sultan Sulaiman, saya telah membenarkan perjumpaan tersebut didakan di situ. Sebelum itu, saya juga telah menulis surat kebenaran daripada pihak polis untuk memberitahu tentang majlis tersebut,” ujarnya.

Abdul Khalid Ibrahim (kiri) menerima gambar yang dihadiahkan kepada beliau sempena lawatan Speaker Dewan Undangan Negeri Kelantan, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah.

Read More...

MB Selangor putar belitkan kenyataan, dakwa Ketua Polis KL

Mstar Online

16-04-2008 05:08:53 PM

KUALA LUMPUR: Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Muhammad Sabtu Osman mendakwa Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim telah memutar belitkan fakta apabila menyatakan bahawa nama penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim, termasuk dalam senarai awal yang diserahkan kepada polis.

Muhammad Sabtu berkata nama Anwar hanya tersenarai sebagai antara tetamu yang hadir pada majlis tersebut tetapi tidak sebagai tetamu yang akan berucap pada perhimpunan "Black 14" di Kelab Sultan Sulaiman (KSs) Kampung Baru, Kuala Lumpur, Isnin lepas.

"Surat yang diberikan kepada polis kirakira seminggu sebelum majlis itu berlangsung, nama Anwar hanya ditulis sebagai antara tetamu yang hadir dan bukan sebagai penceramah. Kenyataan beliau itu hanyalah pembohongan sematamata," katanya kepada pemberita selepas majlis perbarisan Kor Kadet Polis ke38, di Ibu Pejabat Polis Kuala Lumpur, di sini hari ini.

Abdul Khalid dalam kenyataannya semalam berkata beliau telah menyenaraikan nama Anwar dan isterinya Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail, dalam suratnya itu, sebagai antara pemimpin yang akan berucap pada malam berkenaan.

Muhammad Sabtu yang menyangkal dakwaan Abdul Khalid itu berkata, hanya nama Timbalan Presiden PKR Azmin Ali, Abdul Khalid dan Timbalan Pengerusi KSS Datuk Mokhtar Ahmad saja yang tersenarai akan berucap.

Azmin, Abdul Khalid, Wan Azizah dan pegawai khas Menteri Besar Selangor Yahya Shahri sepatutnya hadir di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi semalam untuk memberikan keterangan berhubung majlis itu.

"Pemimpin PKR itu tidak sepatutnya menghantar surat melalui peguam masingmasing menggunakan faks meminta polis datang ke Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor untuk diambil keterangan mereka," tegas Muhammad Sabtu.

Memandangkan mereka gagal untuk menghadirkan diri, maka polis kini mahu mereka hadir di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor, hari ini untuk diambil keterangan.
"Kita (polis) bagi tempoh hari ini untuk mereka beri keterangan di IPK Selangor.

Jika mereka gagal berbuat demikian, kita akan sabitkan mereka di bawah Seksyen 111 (2) Kanun Prosedur Jenayah (KPJ)," tegas Muhammad Sabtu.

Beliau berkata melalui seksyen itu, waran kehadiran akan dikeluarkan melalui perintah mahkamah untuk mereka menghadirkan diri di mahkamah bagi diambil keterangan dalam usaha membantu siasatan polis berhubung perkara itu.

Pada majlis "Black 14" itu, polis hanya memberi kebenaran kepada penganjur (PKR) untuk mengadakan majlis jamuan malam tetapi majlis tersebut bertukar kepada satu perhimpunan tanpa permit yang dihadiri hampir 10,000 penyokong parti berkenaan.
BERNAMA

Read More...

Samy Vellu cuts short dialogue

NST Online


KUALA LUMPUR: A six-year battle by medical graduates of unrecognised universities to win a second chance to become doctors "ended" in 40 minutes yesterday.

Forty-five of them who had come to a dialogue to get the help of Datuk Seri S. Samy Vellu were left in a daze after the MIC chief walked off while answering the third question.

He become agitated on being repeatedly asked whether the group would definitely pass a three-year study programme designed to help them become housemen.

Samy Vellu said he could not provide an assurance but said it had been done by others in similar circumstances.

"What are you trying to explain to me? Are you saying I am stupid? I am trying to help you and you are trying to argue with me.
"I just said those who like the new programme can take it. Those who do not like it do not have to take it.

"Now I feel that whatever I tried to do is no good. I have been dwelling on your problems for the last five to six years. Stupid, isn't it? Stupid. Very, very stupid."

Samy Vellu then told the group that he was ending the dialogue and would not help them any more.

"I am going to put a stop to this. This is my last attempt to see something done," he said at the dialogue organised by the Maju Institute of Educational Development.

The dialogue was about a special programme recently offered by the Health Ministry to those who had failed the three given attempts at the examination.

It comprises a year of pre-clinical studies followed by two years of clinical studies.

The programme will enable graduates to transfer credit hours to a local public or private university to complete their course.

On passing, they can do their housemanship at public universities.

Read More...

Khazanah Nasional mum on Disney link in Iskandar Malaysia

Channel News Asia


By Wong Siew Ying, Channel NewsAsia | Posted: 16 April 2008 2251 hrs
SINGAPORE : Malaysia's state investment arm Khazanah Nasional said it is in talks to develop a theme park in Iskandar Malaysia - the special economic zone in southern Johor.

It did not give any names and would neither confirm nor deny reports that have linked Walt Disney with setting up a resort there.

Disneyland has at one point or another been courted by several Southeast Asian countries. The talk now is that Walt Disney could be making its way to the Iskandar Malaysia development in southern Johor.

Khazanah Nasional said some 2,200 acres of land have been set aside for theme park use, and has already started the process of courting potential investors.

"There's a handful of branded theme park operators... All the various players have shown strong interest, except for Universal. We are very confident, and the process is ongoing. The investment size has not (been) announced yet, but it's sufficient to say that it will be (in the) multi-billion ringgit (range)," said Azman Mokhtar, Managing Director of Khazanah Nasional.

Universal Studio is unable to take part as it has signed an exclusive deal with Resorts World at Sentosa for the next 30 years.

Development at the Johor special economic zone is well on track. It has attracted some 33 billion ringgit (S$14 billion) of investments so far - that's 70% of its target by 2010.

Singapore companies are among the top three investors in Johor. Khazanah said the Jurong Town Investment Corporation is also understood to have invested in UEM Land's Southern Industrial and Logistics Centre.

It added that the slowdown in the global economy has no negative impact on the Iskandar project.

The companies involved in the development of Iskandar Malaysia have also set up a liaison office at UOB Plaza in Singapore. It will be manned by five people to manage marketing activities as well as conduct surveys on Singaporeans' interests.

Some 1.3 million ringgit (S$556,900) was spent to promote the Iskandar development at the Cityscape Asia exhibition. The exhibits are expected to make its way to Dubai at the end of the year. - CNA /ls

Read More...

Kes Tangkapan Mat Sabu, Pendakwaraya bersandiwara?

Cina Islam

16 April 2008

NIBONG TEBAL, 16 April :-Naib Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu dan sembilan aktivis yang dituduh mengganggu penjawat awam ketika penahanannya di Plaza Tol Tambun 9 Disember 2007 didakwa semula dengan jaminan RM3,000 seorang di Mahkamah Majistret Jawi, Nibung Tebal petang tadi. Tertuduh yang lain dikenakan ikat jamin RM 2,500 setiap orang.

Kesemua tertuduh dibebaskan setelah diikat jamin oleh penjamin terdahulu Bendahari PAS Negeri, Ustaz Khalid Man manakala Haji Mohamad Sabu oleh penjamin baru Hasbullah Shafiee memandangkan penjamin lama Ariffin Husein tinggal di Kelantan.

Pendakwaan terhadap mereka dilakukan semula kerana terdapat kekurangan bukti pihak pendakwa.

Setelah pembicaraan ditangguhkan beberapa kali akhirnya mereka dibebaskan dan Majistret, Mohd Izham Ali menangguhkan tarikh pembicaraan ke tarikh baru pada 8 Jun 2008 di mahkamah yang sama.

Empat orang peguam mewakili tertuduh iaitu Hanifa Maidin, Haji Asmawi Alwi, Aminuddin Zulkifli, Yusnita Mohd Yusuf dan Damina Khaira Darsyan Singh.

Antara Pimpinan PAS yang hadhir ialah Ketua DPP Pualau Pinang , Ust. Mohd Hafiz Nordin, ketua DPP Kedah , Ust. Musoddak Hj. Ahmad, ADUN Kubang Rotan Kedah, Muhamad Nasir Mustafa dan ADUN Titi Serong Perak, Drs. Khalil Idham Lim.

Pembicaraan untuk kali kedua bagi kes tangkapan 10 orang aktivis PAS dan "Insiden balik Kenduri Mat Sabu "mendapat perhatian lebih 100 orang yang terdiri dari penyokong parti, sanak saudara dan kawan-kawan tertuduh. Seawalnya sekitar jam 9.30 pembicaraan dimulakan.

Selain Naib Presiden PAS, Hj. Mohd Sabu tertuduh lain terdiri dari 4 orang dari Perak iaitu, Zamarul Aini abdul malek.32, Zairul Azrun Zainal Abidin. 35,, Abdul Rahim mat Ariff. 58, dan Mohd Binyamin Ishak.44. Sementara dari kedah pula Md. Lazim Osman. 54, Abdul Razak Ramli, Mohd Sobri Mohd Said, dan Muhammadd Salleh. Dan Seorang lagi yang juga dari Pulau Pinang iaitu Faudzi Saharat.

Pendakwaraya meminta semua yang tertuduh dilepaskan tanpa dibebaskan, tetapi peguam-peguam tertuduh membantah dengan mengatakan sepatutnya tertuduh dilepaskan dan dibebaskan sepenuhnya.

Atas alasan bahawa pendakwaan telah menyalahgunakan proses mahkamah. Pendakwa juga tidak bersiap sedia untuk menjalankan pembicaraan dan berhasrat untuk mengemukakan pertuduhan baru, mahkamah juga bersetuju ?

Sejurus sahaja mahkamah membuat keputusan membebaskan tertuduh, mereka terus ditangkap semula dan telah dituduh semua di mahkamah yang sama pada jam 2.30 tadi.

Semasa menunggu pertuduhan baru pada jam 2.30, penulis sempat menemuramah peguam tertuduh iaitu Sdr. hanifa Maidin dan Sdr. Aminuddin Zulkifli. Mereka meminta supaya para pencinta keadilan mendoakan mereka-mereka yang dizalimi ini diberikan kesabaran dan seterusnya dibebaskan dari semua pertuduhan.

Read More...

Jadikan PAS sebagai Rujukan, UMNO Perosak Agama

Tranungkite

Posted on Wednesday, April 16 @ 15:37:06 MYT by greenboc
Fikir Sejenak Oleh Bukit_Panau

"a
Saya baru menerima email daripada seorang kawan lama, mengenai Lim Guan Eng yang ingin menjadikan Khalifah Umar Abd Aziz. Seorang tokoh dan pemimpin islam yang hebat dan sememangnya patut dicontohi oleh orang islam dan bukan islam melalui keperibadian yang begitu mulia.Saya tertarik dengan petikan yang mengatakan Lim Guan Eng ingin memeluk Islam setelah bapanya mati dahulu.

Antara petikan tersebut ialah ; Baru-baru ini Lim Guan Eng (Ketua Menteri Penang) turun dan bertemu rakyat. Dalam ucapannya, dia kata dia nak jadi macam Khalifah Umar Abdul Aziz. Seorang AJK Dewan Ulama' yang turut hadir berkata (dalam hati), "Paklong ni dia hanya pandai sebut Umar Abd Aziz. Dia bukan tau siapa dia Umar sebenarnya. Dia pakai sebut ja kot..."


Tak semena2, Guan Eng meneruskan ucapannya dan sepanjang ucapan itu dia hanya bercerita kisah kehebatan Umar Abd Aziz. Umar tak ambil duit rakyat. Umar pulang balik peruntukan kerajaan kepada dia. Umar padam lampu kerajaan kerana anak dia datang nak tanya urusan peribadi dan berbagai2 lagi. Dan Guan Eng kata, sejak sekian lama, Umar Abd Aziz menjadi idolanya. Dan dia berazam nak jadi pemimpin macam Umar. "Kini saya sudah jadi Ketua Menteri dan saya berazam akan mengotakan janji saya untuk menjadi Umar Abd Aziz.

" Untuk pengetahuan, Guan Eng tak duduk rumah rasmi Ketua Menteri dan dia tak ada rumah sendiri. Dia menumpang di rumah bapanya. Bila Mohd Sabu tanya kenapa tak duduk di rumah rasmi, dia kata, untuk masuk rumah tu, ia perlu di renovate. Kosnya sekitar RM 300,000.00. Saya tak rela duit rakyat dibazirkan untuk kediaman seorang ketua menteri.... Balik semula kpd kisah tadi...

Dalam sessi soal jawab, ada seorang hadirin tanya: Mana tuan tahu kisah Umar Abd Aziz ni. Orang Islampun ramai yang tak tahu.... Guan Eng jawab, dulu semasa saya di penjara, antara orang yang kerap mengunjungi saya ialah Dato' Fadhil Noor (Al Marhum Presiden PAS). Dan dialah yang membekalkan kepada saya buku2 berkaitan Islam, termasuk satu buku tentang Umar Abd Aziz. Bermula dari situ saya kenal tokoh yang hebat ini.....

Bagaimana kita orang Islam?.... Dalam pertemuan yang lain, Mohd Sabu kata, "Awak boleh jadi macam Umar Abd Aziz, tapi awak ada satu kekurangan. Umar beragama Islam. awak masih belum Islam." Guan Eng jawab, "Tunggu ayah saya meninggal dunia dulu...." Kesahihan atau tidak cerita ini, sekiranya Ya, Ikhlas atau tidak; itu tidaklah perlu dipersoalkan kerana apa yang yang perlu difikirkan oleh umat Islam hari ini. Adakah umat Islam saat ini Khususnya Melayu Dan UMNO, Adakah mereka ini menunjukkan contoh dan keperibadian yang baik menepati saranan Agama Islam dan pemimpin Islam terdahulu, bukan saja mereka tidak mampu menarik golongan bukan Islam malah menunjukkan contoh yang amat buruk kepada rakyat Islam di negara ini hatta di dunia sekalipun.

Pimpinan Pas menunjukkan contoh yang signifikan sekali, terutama di Kelantan. Masyarakat bukan Islam bukan sahaja menghormati pimpinan Ulama, malah mengagumi cara hidup orang Islam, amalan seharian sehinggakan mereka pandai mengucapkan Kalimah-kalimah tauhid, membaca Al-fatihah dan sebagainya.

Ramai juga telah pun memeluk agama Islam, ada yang mengamalkan cara hidup Islam walaupun belum mendapat hidayah yakni belum memeluk Islam. Ada juga yang menggantikan nama asal mereka kepada nama melayu seperti Quek Aik See kepada Hussin, Tan Hoo Luang kepada Maryam dan sebagainya, mengambarkan mereka suka dengan cara masyarakat melayu.

Pas sentiasa berdakwah dan menerangkan Islam adalah untuk semua kaum, usah lagi kita bermain dengan sentimen perkauman, apa hebat sangat dengan bangsa melayu, yang nampaknya semakin me layu. UMNO sahajakah yang memperjuang bangsa melayu? Betul ke? Atau UMNO yang menghancurkan bangsa melayu?

Fikirkanlah wahai Pemimpin UMNO, janganlah lagi bermain dengan api, bermuhasabah lah diri, dekatlah kepada ALLAH, tirulah PAS, sentiasa melakukan solat hajat, kekadang kekalahan itu adalah mesej penting dari ALLAH supaya sentiasa mengingatinya, JANGAN LALAI, JANGAN SOMBONG, JANGAN ANGKUH, JANGAN RASUAH, JANGAN, JANGAN DAN JANGAN. TAKBIR
"

Read More...

Mohamad Sabu, 9 PAS ditangkap

Malaysiakini

Apr 16, 08 8:45pm

Naib presiden PAS Mohamad Sabu dan sembilan penyokong parti itu ditahan polis selama dua jam di mahkamah selepas dilepaskan daripada tuduhan menghalang tugas polis.

bersih memo to suhakam 130907 mat sabuSemua mereka yang ditangkap mula jam 1 tengah hari dituduh semula atas dakwaan yang sama, lapor laman web Star Online hari ini.

Mohamad dituduh menghalang Supt Mohd Nasir Salleh menangkapnya di plaza tol Bukit Tambun pada 7.45 malam 9 Disember lalu, manakala sembilan lagi menyekat anggota-anggota polis daripada membawa tokoh pembangkang itu ke balai.

Mereka didakwa bawah Seksyen 186 Kanun Keseksaan, yang boleh membawa hukuman penjara maksiumum tiga bulan, atau denda atau kedua-duanya.

Menurut laporan itu lagi, penyokong-penyokong PAS didakwa: Zamarul Aini Abdul Malek, Zairul Azrun Zainal Abidin, Abd Rahim Mat Ariff, Md Lazim Osman, Mohd Biyamin Ishak, (semuanya dari Perak), Faudzi Saharat (Pulau Pinang) dan Abdul Razak Ramli, Mohd Subri Mohd Said, dan Mohamad Salleh (Kedah).

Mohamad dibebaskan selepas ikat jamin RM3,000 di mahkamah majistret Jawi, Seberang Prai selatan petang tadi. Manakala para penyokongnya dibenarkan ikat jamin RM2,500 setiap seorang.

Menurut Harakahdaily.net pula, kesemua tertuduh diikat jamin oleh bendahari PAS negeri Khalid Man kecuali Mohamad yang dijamin oleh Hasbullah Shafiee.

Pendakwaan terhadap mereka dilakukan semula kerana terdapat kekurangan bukti di pihak pendakwa dalam kes pertama.

Menurut Faudzi, menurut laporan itu lagi, mereka terpaksa berehat seketika dalam lokap polis sementara menanti penjamin tiba.

Majistret Mohd Izham Ali menetapkan tarikh perbicaraan pada 8 Jun.

Peguam-peguam beka tertuduh: Mohamed Hanipa Maidin, Asmawi Alwi, Aminuddin Zulkifli, Yusnita Mohd Yusuf dan Damina Khaira Darsyan Singh.

Read More...

Perak batal kelulusan tanah kepada parti komponen BN

Mstar Online

16-04-2008 06:24:41 PM

IPOH: Kerajaan negeri Perak membatalkan kelulusan tanah bernilai tinggi seluas 2.29 ekar yang telah diberikan kepada sebuah parti komponen Barisan Nasional (BN) selepas mendapati terdapat unsur penganiayaan dan kejanggalan dalam kelulusan tanah berkenaan.

Menteri Besar, Mohammad Nizar Jamaluddin berkata kelulusan yang dibuat oleh kerajaan negeri sebelum ini berunsur penganiayaan kerana tanah berkenaan telah didiami sejak 1953 oleh sebuah pengusaha kilang kicap yang telah lama membuat permohonan ke atas tanah berkenaan.

"Tanah seluas 2.29 ekar di Pasir Pinji (Ipoh) telah digunakan oleh sebuah kilang kicap sejak sebelum merdeka, malangnya sebuah parti politik telah membuat permohonan baru-baru ini dan mendapat kelulusan...ini satu penganiayaan kepada pengusaha kilang yang menduduki lama," katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Exco kerajaan negeri di sini, Rabu.

Nizar berkata kerajaan negeri akan meminta pengusaha berkenaan mengemukakan permohonan semula melalui Pejabat Tanah dan Galian dan permohonan itu akan diproses bagi kelulusan.

"Sudah jelas pengusaha sudah lama menduduki (tanah) dan kerajaan negeri menyiasat kes itu selepas menerima aduan rasmi...didapati banyak kejanggalan yang perlu diperbetulkan dan ada unsur penganiayaan, jadi kita batalkan kelulusan yang diberikan (kepada parti politik)," katanya.

Dalam perkembangan lain, Nizar berkata mesyuarat berkenaan juga turut meluluskan kadar cukai tanah RM1 setahun kepada lebih 100 buah sekolah yang tidak mendapat bantuan penuh kerajaan iaitu SRJK dan SMJK (C) dan SMJK (T), sekolah swasta dan sekolah agama.

Menteri Besar juga berkata kerajaan negeri akan mengemukakan permohonan rasmi kepada Radio Televisyen Malaysia (RTM) supaya memperuntukkan masa siaran (airtime) selama sejam setiap hari melalui stesen radio Perak FM kepada kerajaan negeri.

"Kita dengan rendah diri memohon diberikan masa sejam untuk kita utarakan hasrat dan perancangan kerajaan negeri kepada rakyat," katanya.

Nizar sementara itu berkata kerajaan negeri akan meminta kerajaan persekutuan supaya meneruskan semua projek mega yang telah dirancang di Perak kerana tindakan memberhentikannnya akan menimbulkan kebimbangan kepada para pelabur dan rakyat.

Beliau berkata kesediaan Perdana, Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menerima kunjungannya di Putrajaya, Jumaat ini akan memberi peluang kepadanya menyatakan bahawa kerajaan negeri Perak akan meneruskan semua dasar persekutuan yang baik membabitkan bidang seperti kewangan, ekonomi serta sosial.

"Adalah penting kerajaan Pakatan Rakyat Perak dan persekutuan mempunyai hubungan dua hala yang baik kerana ia membawa kebaikan kepada negeri dan negara," katanya. BERNAMA

Read More...

Saya terpaksa cakap…bukan nak lawan Presiden atau Timbalan Presiden - Muhyiddin

Agenda dailyTan Sri Muhiddin Yassin kelihatan relaks saja semasa berbual dengan beberapa orang pemimpin UMNO Selangor depan dewan Hotel Sheraton, Subang Jaya semasa menunggu ketibaan Datuk Seri Najib Tun Razak petang Rabu.

Timbalan Perdana Menteri bersama-sama ahli jawatankuasa Pengurusan UMNO Malaysia lainnya mengadakan pertemuan tertutup dengan para pemimpin UMNO Selangor untuk berdailog mengenai hal-hal parti dan keputuan pilihanraya umum 8 Mac.

Dari tempat Muhiddin berdiri tidak jauh di luar kelihatan beberapa sepanduk bertulis mahukan peralihan kepimpinan kepada Najib dan beliau.
Kelihatan berdiri bersama-sama sepanduk-sepanduk itu ialah beberapa orang pengendali laman web mykmu.net yang diketahui umum penyokong kuat Tun Dr Mahathir Mohammad dan Datuk Mukhriz Mahathir.

“Saya tak tahu apa-apa pasal tu,”kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu merujuk kepada sepanduk-sepanduk itu sewaktu Agendadaily menyapa dan bertanya beliau mengenainya.

Sejurus selesai sidang akhbar yang diberikan oleh Najib diakhir pertemuan dengan para pemimpin UMNO Selangor, Agendadaily menemui beliau semula untuk mendapat reaksinya mengenai pandangan sesetengah pihak bahawa kenyataan-kenyataannya mengenai peralihan pimpinan kebelakangan ini bunyinya agak ‘ lain macam’ .Ini diperkuatkan lagi dengan interbiunya di Mingguan Malaysia pada 13 April yang begitu terbuka dan menyengat sekali.

Muhyiddin yang dikenali sebagai salah seorang ahli politik yang cool dalam serba serbi keadaan bersungguh-sungguh menjelaskan beliau tidak ada sebarang motif politik yang tersirat disebalik kenyataan-kenyataan panas itu.

Katanya, “saya cuma menyatakan sesuatu yang saya rasa penting kerana saya melihat pada senario politik, sentimen rakyat,isyarat-isyarat yang jelas…kita tak boleh pandangan ringan.Saya nak bagitau supaya mereka ini semua sedar dalam keadaan yang sangat meruncing apa cara nak bangkitkan kesedaran...jadi saya terpaksa berkata yang benar.

“Niat saya ikhlas bukan tujuan saya nak bertanding lawan (jawatan) Presiden Pak Lah..bertanding lawan Datuk Seri Najib…itu bukan niat saya…niat saya ialah untuk menjelaskan sesuatu yang penting ..ini soal kritikal...ini mustahak.“Ini bukan soal main-main …ini soal amat serius...kita berada dalam zon bahaya... when it come to crisis …masa krisis perlembagaan…saya ke depan ,saya hadapi krisis perpecahan UMNO 1998, mengadakan perhimpunan UMNO Johor…saya di depan.

“Saya lihat keadaan kritikal…saya tidak mahu orang Melayu tidak terjerumus masuk gaung sampai tak bangun lagi...saya perlu bercakap ...setidak-tidaknya saya sudah lepas tanggongjawb saya.- 16/4/2008

Read More...

Kerajaan tiada kuasa kawal harga beras import

Utusan Online

PUTRAJAYA 16 April - Kerajaan tidak mempunyai kuasa untuk mengawal harga beras import di pasaran tempatan menyebabkan ia dimanipulasi oleh pihak tertentu termasuk menaikkan harganya.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed yang mengakui kenaikan itu berkata, pada masa ini negara mengimport 700,000 tan metrik beras setahun.

Kata beliau, meskipun Bernas memonopoli pengimportan beras khususnya dari Vietnam dan Thailand namun penetapan harganya masih di bawah kawalan negara pengeluar.

“Beras import kebanyakannya dari Vietnam dan Siam (Thailand)... sekitar 700,000 tan metrik setahun dan ia (harga) sukar dikawal,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia malam ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya pelan untuk membendung kenaikan harga beras di seluruh negara yang mencatatkan peningkatan mendadak antara 10 peratus hingga 20 peratus sejak Ahad lalu, dipercayai berpunca daripada peningkatan harga beras global.

Tinjauan mendapati beras Super Special 5% Tempatan jenama Jasmine naik antara RM3 hingga RM4 sekampit dengan harga terbaru RM15.90 bagi kampit 5 kilogram berbanding RM12.90 sebelum ini dan RM28.80 bagi kampit 10 kilogram berbanding RM24.80.

Pemantauan Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) mendapati ia berlaku di kawasan bandar di seluruh negara termasuk di Lembah Klang.

Dalam pada itu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad pada sidang akhbar di sini berkata, kerajaan hanya mengawal harga beras tempatan yang mengandungi 15 peratus beras hancur.

‘‘Pihak penguat kuasa kementerian saya telah membuat siasatan dan pemeriksaan di seluruh negara dan mengesahkan memang berlaku kenaikan harga beras.

“Tetapi tindakan tidak boleh diambil kerana ia melibatkan beras import.

‘‘Ia bukan barang kawalan tetapi jika berlaku kenaikan harga beras tempatan, orang ramai diminta buat laporan segera,” katanya.

Ditanya sama ada bekalan beras mencukupi untuk rakyat dalam tempoh terdekat bagi mengelakkan suasana panik, beliau berkata: ‘‘Insya-Allah, insya-Allah.”

Beliau bagaimanapun yakin kenaikan harga beras import hanya akan mendorong permintaan orang ramai terhadap beras tempatan sehingga boleh mencapai 50 peratus berbanding 30 peratus sekarang.

Harga beras dunia kini berada pada paras AS$$780 (RM2,464) setan metrik berbanding AS$360 (RM1,137) setan metrik pada akhir tahun lalu.

Harga tersebut dijangka meningkat antara AS$1,000 (RM3,160) hingga AS$1,200 (RM3,792) setan metrik dalam tempoh dua bulan akan datang kerana kesukaran memenuhi permintaan dan masalah untuk meningkatkan pengeluaran dalam masa singkat.

Ahad lalu, Mustapa berkata, kerajaan akan menambah stok beras negara yang kini sebanyak 600,000 tan metrik kerana ia hanya mampu bertahan untuk tempoh tiga bulan sahaja.

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |