+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Monday, December 15, 2008

Malaysia lokasi loji tapis minyak Putrana

KUALA LUMPUR 14 Dis. - El-One Resources Sdn. Bhd. (El-One Resources), pemilik utama loji penapisan minyak Putrana telah melabur sebanyak n 6.5 bilion (RM30.16 bilion) bagi memastikan kejayaan projek loji penapisan itu.

Pengerusi Eksekutifnya, Mohammad Saraei berkata, selain menyediakan modal atau dana syarikat juga telah memeterai perjanjian dengan Hampa Engineering Corporation (Hampa) bagi menyediakan teknologi terkini loji penapisan minyaknya.

''Hampa merupakan syarikat kejuruteraan terkenal Iran akan menyediakan teknologi terkini berkaitan loji penapisan itu dan juga akan bertindak membantu sepenuhnya dalam menentukan reka bentuk, penyelidikan sehingga loji tersebut siap sepenuhnya.

''Setakat ini, kami telah mengenal pasti dua lokasi yang akan menempatkan loji penapisan minyak ini iaitu di Johor Bahru dan Terengganu. Kami masih lagi menunggu keputusan pihak berkuasa tempatan kedua-dua negeri itu,'' katanya.

Saraei berkata demikian kepada pemberita selepas majlis menandatangani perjanjian antara El-Resources dan Hampa di sini, baru-baru ini.

Tambah Saraei, loji penapisan minyak Putrana direka bentuk dengan kapasiti untuk mengeluarkan 230,000 tong minyak sehari.

''Dengan menggunakan teknologi terkini dalam reka bentuk kejuruteraan dan kaedah pembinaan, loji ini dijangka siap pada tempoh masa yang singkat dan dengan kos optimum,'' jelasnya.

Katanya, projek loji penapisan tersebut bakal menyediakan peluang pekerjaan secara terus sebanyak 1,800 dan 4,000 peluang pekerjaan secara tidak langsung.

''Loji tersebut juga akan menyediakan kompleks jeti dan terminal minyak yang sesuai untuk mengimport dan eksport produk kami.

''Fasa pertama projek itu akan melibatkan 10 juta meter persegi dan akan ditambah kepada 20 juta meter persegi pada masa hadapan,'' katanya.

Selain itu, lokasi loji penapisan minyak itu turut menyediakan kawasan kediaman pekerja termasuk pusat membeli belah, hospital, sekolah kompleks sukan serta kemudahan hiburan, katanya.

Read More...

Harga petrol, diesel turun 10 sen lagi

Malaysiakini

Dec 15, 08 5:34pm

Harga minyak petrol dan diesel masing-masing turun 10 sen seliter berkuatkuasa mulai tengah malam ini.

Berikutan itu, harga petrol RON97 dikurangkan dari RM1.90 seliter kepada RM1.80 seliter dan harga petrol RON92 pula dikurangkan dari RM1.80 seliter kepada RM1.70 seliter.

Manakala diesel dikurangkan daripada RM1.80 seliter kepada RM1.70 seliter.

Penurunan harga minyak bagi kali ketujuh sejak Ogos lalu itu, diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini.

Dalam satu kenyataan, Abdullah berkata, penurunan harga runcit petrol dan diesel sebanyak 10 sen seliter itu adalah sejajar dengan penurunan harga minyak mentah di pasaran.

Berkuatkuasa tarikh yang sama juga, tambahnya, harga petrol dan diesel bersubsidi bagi nelayan diturunkan 13 sen seliter - dari RM1.43 seliter kepada RM1.30 seliter - sepertimana yang telah diumumkan sebelum ini.

Read More...

Poster - MP biadap

Mob's Crib


And as usual, being a Barisan Najis MP, he gets away with it.

more:

Read More...

Perak patut siasat punca kos selenggara kereta tinggi

Berita Harian

Oleh Mohd Idris Sulaiman dan Abu Bakar Al Sidek
bhnews@bharian.com.my


TAJUDDIN sedang mencuba tulisan khat di gerai khat selepas merasmikan program 'Merakyatkan Seni' peringkat Felcra di Sri Iskandar, kelmarin. - Foto Idris Sulaiman

Tindakan kerajaan negeri beli kereta import dibidas

SERI ISKANDAR: Kerajaan Pakatan Rakyat sepatutnya mengaudit dan menyemak dengan teliti untuk mencari punca kos penyelenggaraan Proton Perdana V6 Executive terlalu tinggi, bukannya terburu-buru membeli kereta mewah baru.

Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Tajuddin Rahman, berkata pengalamannya sendiri menggunakan kereta nasional itu menunjukkan kos penyelenggaraan Proton Perdana V6 Executive tidak sampai puluhan ribu ringgit.

"Pembelian kereta Toyota Camry 2.4 itu bukti kerajaan negeri Perak dan Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin tidak cerdik. Bukankah harga kereta itu yang mencecah sehingga RM170,000 sebuah, lebih mahal berbanding Proton Perdana V6 Executive.

"Alasan kononnya kos penyelenggaraan kereta Perdana V6 terlalu mahal juga tidak masuk akal. Mengapa kerajaan negeri tidak periksa secara terperinci mengapa kos itu tinggi.

"Saya juga pakai kereta Perdana V6 tetapi tidak pernah pun habis berpuluh-puluh ribu setahun untuk kos selenggara,” katanya selepas merasmikan Program Merakyatkan Seni Peringkat Felcra 2008 di Felcra Nasaruddin Belia di sini, kelmarin.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan Kerajaan Perak meluluskan pembelian sebanyak 16 kereta Toyota Camry 2.4 bagi menggantikan Proton Perdana V6 Executive sebagai kenderaan rasmi exco dan pegawai kanan.

Di KAMPUNG GAJAH, Ketua Pemuda Umno Bahagian Pasir Salak, Khairul Azwan Harun, berkata tindakan kerajaan negeri membeli kereta import itu menggambarkan mereka tidak mempunyai semangat kecintaan kepada negara ini.

Beliau berkata, ketika kempen pilihan raya, pemimpin Pakatan Rakyat melaung-laungkan mereka mahu menghidupkan semangat 'Malaysian Malaysia'.

"Tetapi sekarang bila sudah berkuasa, mereka mengetepikan kereta keluaran negara dengan memberi alasan tidak munasabah.

"Ini jelas membuktikan pemimpin Pakatan Rakyat cakap tak serupa bikin dan tidak mempunyai nilai semangat kecintaan kepada negara yang tinggi.

"Kami ingin bertanya apakah jaminan kos baik pulih Toyota Camry 2.4 tidak mahal sedangkan alat gantinya diimport dari luar," katanya.

Read More...

P'raya kecil KT: BN letak muka baru

Malaysiakini

Muda Mohd Noor | Dec 15, 08 3:24pm

Dalam perkembangan terbaru, Barisan Nasional (BN) akan meletakkan seorang muka baru untuk bertanding dalam pilihanraya kecil Parlimen Kuala Terengganu 17 Januari ini.

Setiausaha Umno bahagian Kuala Terengganu, lbrahim Omar berkata, calon yang telah bertanding sebelum ini, tidak akan dipilih bertanding lagi.

“Saya berkata demikian berdasarkan ucapan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak di Kuala Terengganu, Sabtu lalu.

“Dalam ucapannya, Datuk Seri Najib berkata 'Telur yang direbus tidak akan direbus lagi...',” kata Ibrahim ketika dihubungi Malaysiakini.

Menurut Ibrahim lagi, ucapan Najib membawa maksud calon yang sudah bertanding dalam pilihanraya, tidak akan dipilih bertanding lagi.

Sehingga ini, Senator Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh yang juga ketua Umno Kuala Terengganu, disebut-sebut akan menjadi calon BN dalam pilihanraya kecil tersebut.

Najib umum Sabtu


Nama-nama lain termasuk timbalan ketua Umno bahagian, Mohd Sabri Alwi; ketua penerangan negeri, Datuk Zuber Embong, bendahari Senator Datuk Roslan Awang Chik dan bekas ketua penerangan Umno bahagian, Mohd Zuber Embong.

Zuber pernah menjadi calon BN bagi kerusi Parlimen Kuala Terengganu dalam pilihanraya umum 1986 dan 1990.

Roslan pula pernah menjadi ahli dewan undangan negeri (Adun) Ladang pada 1995 tetapi tewas kepada calon PAS, Dr Sulaiman Abdullah dalam pilihanraya umum 1999.

Ditanya mengapa Najib tidak mengumumkan nama calon BN Sabtu lalu, sebagaimana yang dilaporkan sebelumnya, Ibrahim berkata:

“Datuk Seri Najib tidak mahu nama calon BN tenggelam oleh pengumuman pemberian royalti minyak,” katanya.

Menurut Ibrahim, keputusan untuk menangguhkan pengumuman calon BN itu adalah atas Najib sendiri.

Calon PAS

Berikutan itu, katanya, Mohd Najib akan mengumumkan nama calon BN di kediaman Menteri Besar, Datuk Ahmad Said, di Seri Iman, Batu Burok Kuala Terengganu pagi Sabtu depan.

Ditanya sama ada ketua Puteri Umno negeri, Senator Nordiana Shafie sesuai bertanding di Kuala Terengganu, Ibrahim berkata, belum masanya lagi meletakkan calon wanita di kerusi tersebut..

“Lagipun beliau sudah bertanding di DUN Batu Burok dalam pilihanraya umum lalu dan kalah pula.

“Seperkara lagi, Nordiana juga masih dalam pantang bersalin,” katanya.

PAS pula dilaporkan akan mengumumkan nama calonnya untuk bertanding dalam pilihanraya kecil itu pada hari berikutnya.

Read More...

Kereta rasmi: Pulau Pinang juga tidak mahu guna Proton

Mstar Online

GEORGE TOWN: "Yang pasti kami tidak akan membeli Proton (Perdana)."

Demikian reaksi Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng apabila ditanya mengenai pendirian kerajaan negeri itu ekoran keputusan Perak menggantikan Proton Perdana V6 dengan Toyota Camry.

Bagaimanapun pihaknya akan menukar kereta sedia ada apabila tiba masa untuk berbuat demikian.

Ketua Menteri berkata, pihaknya ingin memastikan kerajaan negeri memperoleh nilai sebenar bagi setiap pembelian dibuat.

"Toyota Camry adalah pilihan tetapi apabila tiba masa untuk menukar kereta, kami akan mendapatkan kereta yang paling ekonomikal dan syarikat mana yang boleh memberi pilihan terbaik," kata beliau sambil menyifatkan kereta nasional sebagai teruk.

Selain perkhidmatan yang tidak memuaskan, kos penyelenggaraan sebuah Perdana V6 mencecah kos RM30,000 setahun, kata beliau.

Di IPOH, Exco Kanan Perak, Datuk Ngeh Koo Ham hari ini menyalahkan kerajaan pusat sebagai penyebab kerajaan negeri Perak terpaksa membayar harga tinggi bagi pembelian 16 kereta Toyota Camry 2.4 untuk anggota exco kerajaan negeri dan pegawai kanannya.

Beliau berkata, keengganan kerajaan pusat memberikan pelepasan cukai menyebabkan kerajaan negeri terpaksa membayar harga RM167,000 untuk sebuah Toyota Camry berbanding harga sebenar hanya RM97,000 bagi menggantikan Proton Perdana V6 Executive sebagai kenderaan rasmi.

Sambil menegaskan peruntukan untuk membeli kereta baru itu telah diluluskan oleh kerajaan negeri Barisan Nasional yang lepas, Ngeh berkata, keputusan pembelian itu adalah untuk mengelakkan wang rakyat dibazirkan bagi membayar kos penyelenggaraan tinggi kereta rasmi sedia ada.

"Adalah lebih menjimatkan menyenggara kereta-kereta Toyota Camry daripada kumpulan Proton Perdana V6. Kami mahu menjimatkan wang dengan membeli kereta baru oleh kerana kos senggara tidak begitu tinggi," katanya kepada pemberita selepas konvensyen DAP Perak di sini.

Pada Jumaat, Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata kerajaan negeri akan mengeluarkan RM2.7 juta bagi membeli kereta baru itu, dan menyatakan menyenggara Perdana melibatkan kos tinggi.

Pengumuman Menteri Besar itu mengundang reaksi pelbagai pihak termasuk Ahli Dewan Undangan Negeri Pangkor, Datuk Dr Zambry Abd Kadir yang menyifatkan kerajaan negeri tidak menepati janji untuk berbelanja secara berhemah.

Di ALOR STAR, Mohammad Nizar ketika bercakap kepada pemberita selepas membuat kunjungan hormat di Pejabat Menteri Besar Kedah, berkata keputusan membeli kenderaan tersebut dibuat selepas kerajaan negeri membuat kajian lebih empat tahun mengenai penggunaan serta kos membaiki kereta proton Perdana terdahulu.

Katanya dalam tempoh itu, kos untuk membaiki kereta Perdana telah mencecah lebih RM1 juta.

"Jadi apa guna kita ikut balik sejarah lama, kita kena buat perubahan untuk menjimatkan wang rakyat," kata beliau.

Read More...

Cuepacs mahu cuti bersalin 84 hari

PETALING JAYA: Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mahu mengemukakan semula tuntutan meminta kerajaan menambah kemudahan cuti bersalin kepada 84 hari.

Badan induk kesatuan sekerja awam itu, yang pernah memohon tambahan cuti bersalin dua tahun lalu, mahu menghidupkan semula tuntutan tersebut ekoran keputusan kerajaan mengurangkan cuti tahunan lima hari mulai 1 Januari ini.

"Ekoran perkembangan terbaru kerajaan mengurangkan cuti tahunan selama lima hari, kami menerima banyak maklumas balas dan cadangan agar cuti bersalin dikaji semula dan dinaikkan menjadi 84 hari," kata Presiden Cuepacs, Omar Osman ketika dihubungi.

Kini cuti bersalin kakitangan awam ialah 60 hari.

Kata beliau, Cuepacs telah menghantar memorandum tuntutan berhubung isu itu pada 2006 dan 2007 tetapi tiada kemajuan sejak itu.

"Kami merasakan sudah tiba masa kerajaan mengkaji semula kemudahan cuti bersalin memandangkan kaum wanita memerlukan cuti tambahan untuk tujuan menguruskan anak mereka yang baru lahir," katanya.

Kira-kira 45 peratus daripada 1.2 juta kakitangan awam merupakan kaum wanita.

Jelas Omar, pengurangan cuti lima hari tidak membebankan ataupun memberi kesan kepada kakitangan lelaki tetapi bagi kaum wanita, mereka memerlukan kemudahan cuti yang selesa.

Read More...

PAS masuk bertanding untuk menang - Ustaz Nasharudin

Harakahdaily

Khairul Azlam Mohamad | Foto Harakahdaily
Sat | Dec 13, 08 | 12:20:14 pm MYT

KUALA TERENGGANU, 13 Dis (Hrkh) - Pengarah Jawatankuasa Induk Pilihan Raya Kecil P.36 Kuala Terengganu, Ustaz Nasharudin Mat Isa menegaskan penyertaan PAS bertanding dalam Pilihan Raya Kecil Parlimen Kuala Terengganu kali ini untuk menang.


ImageKatanya, pilihan raya kali ini merupakan pilihan raya Pakatan Rakyat, kerjasama antara PAS, Parti KeADILan Rakyat (KeADILan) dan DAP.

Malah menurutnya, jentera parti kini berada dalam keadaan siap sedia dan penyertaan PAS kali ini adalah bagi memenangi kerusi parlimen tersebut.

�Kita masuk untuk menang. Pilihan raya kecil ini adalah pilihan raya Pakatan Rakyat dan kita (PAS) mendapat sokongan sepenuhnya daripada rakan-rakan komponen Pakatan Rakyat.

Image�Kita (PAS) terima sokongan dalam bentuk kerjasama itu dan telah mulakan beberapa proses awal dan mereka (KeADILan dan DAP) telah pun menghantar wakil masing-masing bagi menduduki jawatankuasa pilihan raya kecil ini,� tegasnya pada sidang media di Bilik Mesyuarat Pejabat PAS Kawasan Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Beliau yang juga Timbalan Presiden PAS berpuas hati dengan persiapan jentera parti di peringkat kawasan dan negeri yang dibawa kepada Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat.

Menurutnya, mesyuarat jawatankuasa tersebut akan diadakan di Kuala Terengganu pada 21 Disember 2008 ini.

�Saya rasa berpuas hati dengan persiapan jentera parti di peringkat yang telah dibuat dan keputusan mesyuarat di peringkat negeri ini akan dibawa kepada Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat pada 21 Disember 2008 yang akan diadakan di Kuala Terengganu," katanya.

ImageKatanya, pada mesyuarat tersebut perbincangan lebih menjuruskan mengenai polisi parti termasuk bakal calon yang akan bertanding.

Menurutnya, prosedur biasa diguna-pakai dalam hal berkaitan dengan calon yang akan diketengahkan bermula di peringkat akar umbi lagi.

Hadir sama pada sidang media itu, Timbalan Pengarah Jawatankuasa Induk Pilihan Raya Kecil P.36 Kuala Terengganu, Dato� Mustafa Ali dan Pengarah Jentera Pilihan Raya Kecil Kuala Terengganu, Dato� Wan Abdul Mutalib Embong. - mns_

Read More...

Nizar pertahan keputusan

Utusan Online

ALOR STAR 14 Dis. - Kerajaan Perak tidak akan berganjak daripada keputusannya untuk menggunakan kereta Toyota Camry 2.4 bagi menggantikan Proton Perdana V6 Executive sebagai kenderaan rasmi Exco dan pegawai kanan kerajaan negeri meskipun tindakan itu mendapat kritikan daripada pelbagai pihak.

Menteri Besarnya, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, kerajaan Perak berpendapat penggunaan kereta buatan asing itu memberi jaminan dan khidmat yang lebih baik berbanding Proton Perdana.

"Kita rasakan penggunaan kenderaan Exco dan pegawai cukup lasak dan Toyota Camry merupakan satu model yang boleh melalui proses demikian dengan harga berpatutan," katanya kepada pemberita selepas mengadakan kunjung hormat ke pejabat Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak di Wisma Darul Aman di sini hari ini.

Beliau ditanya sama ada kerajaan Perak akan mengubah keputusan mengenai kelulusan penggunaan kereta Toyota Camry bagi menggantikan Proton Perdana V6 Executive selepas pelbagai pihak mengkritik tindakan itu.

Kelmarin, Kerajaan Perak dilaporkan meluluskan pembelian 16 buah kereta Toyota Camry 2.4 bagi menggantikan Proton Perdana V6 Executive sebagai kenderaan rasmi Exco dan pegawai kanan kerajaan negeri.

Mohammad Nizar berkata, keputusan itu dibuat selepas mengambil kira kos membaiki serta menyelenggara Proton Perdana yang begitu tinggi dan sering mengalami kerosakan.

Bagaimanapun, tindakan itu disifatkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kawasan Manong, Datuk Ramly Zahari sebagai tidak patriotik kerana kerajaan pakatan pembangkang sanggup menggunakan kereta import berbanding kereta buatan tempatan.

Persatuan Perlindungan Pengguna Malaysia (PPPM) juga menyifatkan kerajaan Perak sebagai 'mengkhianati' negara apabila menggunakan kereta buatan luar bagi menggantikan kereta tempatan sebagai kenderaan rasmi.

Mohammad Nizar berkata, kerajaan Perak akan meneruskan rancangan penukaran kereta berkenaan tetapi belum memutuskan bila kerana perlu menilai kemampuan kewangan negeri.

Ditanya tindakan tersebut sebagai tidak patriotik, beliau berkata: "Hanya kerana pakai kereta tempatan kita dipanggil patriotik? Saya rasa masalah ini tidak timbul."

Read More...

Berapakah nilai RM2.7 juta?


Kalau korang bandingkan RM2.7 juta dengan RM1.8 juta, memang lah nilai RM2.7 lebih tinggi. Apa itu RM2.7 juta? Itu adalah jumlah kos belian kenderaan berjenama Camry yang akan di beli oleh Kerajaan Negeri Perak tanpa tolak cukai. Rujuk SINI

Wah pandai anak murid cikgu. Tahniah ... esok boleh beli gula gula. Wakakaka
Ok ....... kita anggarkan, kenderaan Camry tu akan di gunakan untuk 5 tahun atau lebih.

Sekiranya kereta itu di gunakan di dalam tempoh 5 tahun, kita bahagikan jumlah tersebut dengan jumlah tahun, maka kita dapat belanja kos belian menjadi RM540,000 setahun.

RM540,000 setahun kita bandingkan dengan RM2.5 juta setahun, mana banyak?

Tentulah RM2.5 juta itu lebih banyak dan tahu kah anda apa yang di maksudkan dengan RM2.5 juta itu? Ia adalah kos senggara rumah Pak Lah di putra jaya. KLIK SINI.

Itu baru kos senggara rumah, belum yang lain lain lagi. So ... .apa lah nilai RM2.7 juta itu berbanding dengan belanja yang korang keluar untuk rumah pak Lah ... wakakakak ...
Soal patriotik pulak ... cuba bandingkan dengan Kereta kerajaan Negeri Sarawak. Rolls royce, bmw, jaguar dan macam macam lagi. Uhhhh ... patriotik sungguh kerajaan Sarawak.

Weyyyy ... .sudah la jangan bodohkan rakyat sampai cam tu. Korang jealous ke? Kalau tak jealous, korang jangan pakai kereta luar. Beli lah kereta Proton. Kitorang tak kesah pun.

Cuma kalau nak patriotik ... suruh menteri jual kereta mewah diorang dan ganti dengan kereta Proton. Mahu ke dak?

Soal patriotik tak ada kaitan antara duit sendiri atau kerajaan, ia adalah jenama barangan itu sendiri. Kalau duit sendiri pun kalau beli kereta luar, dikira tak patriotik jugak ... wakakakak

Terkini : Selepas Kedah, Penang pun tak mau guna PROTON

Read More...

Dr. Asri: Pemilihan PM perlu libatkan rakyat

PETALING JAYA: Bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin yang kini bercuti sabatikal di United Kingdom berpendapat sudah sampai masanya pemilihan Perdana Menteri dibuat dengan melibatkan setiap individu rakyat.

"Mungkin sudah sampai masanya untuk rakyat Malaysia memikirkan kaedah pemilihan Perdana Menteri negara ini dengan cara yang membabitkan setiap individu rakyat.

"Sistem yang digunapakai di Amerika, mungkin boleh difikirkan disamping beberapa pengubahsuaian berdasarkan kepada keperluan negara ini," kata beliau melalui emel yang dikirimkan baru-baru ini.

Kelebihan pemilihan terbuka, menurut Dr Asri, yang seperti di atas ini boleh dilihat kepada beberapa perkara berikut:

i. Pemilihan seperti itu akan benar-benar mewakili keredhaan majoriti rakyat.

ii.Cara pemilihan yang sebegini, dengan diberi peluang yang adil bagi setiap calon akan menghasilkan tokoh kepimpinan yang lebih berkarisma, berkemampuan dan telus.

iii.Kewibawaan atau kesetiaan rakyat untuk taat kepada sesiapa yang dipilih menjadi Perdana Menteri lebih nyata disebabkan setiap warga diberi peluang yang sama dalam pemilihan.

iv.Cabaran atau ugutan penentang Perdana Menteri yang dipilih tidak boleh menggugat kewibawaan seseorang Perdana Menteri kerana dia benar-benar dipilih oleh majoriti rakyat.

v.Mereka yang tidak berwibawa atau bermasalah akan bimbang untuk menawarkan diri dalam pemilihan yang terbuka seperti itu.

vi.Kesedaran umat Islam tentang perpaduan dan ukhuwwah islamiyyah demi survival mereka akan meningkat.

Namun, jelas Dr Asri, cadangan ini jika hendak dilaksanakan hendaklah benar-benar dihalusi agar lebih mendekati maksud sistem syura yang dinyatakan oleh Islam.

"Penegakan akhlak Islamiyyah dalam pemilihan calon dan kempen hendaklah dijadikan asas yang membawa kepada keharmonian pemilihan," kata beliau.

Read More...

Peniaga getah umum bertanding calon bebas

Berita Harian


Isma Airfath Hassanuddin

KUALA TERENGGANU: Seorang peniaga getah, Isma Airfath Hassanuddin, 38, mengumumkan hasratnya untuk bertanding pada pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu 17 Januari depan bagi membersihkan namanya yang tercemar ketika Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU12), Mac lalu.

Isma Airfath yang berasal dari Kampung Kok Pauh, Rantau Panjang, Kelantan pernah bertanding sebagai calon bebas menggunakan lambang kepala harimau untuk Parlimen Rantau Panjang pada PRU12 dan kalah kepada calon Pas, Siti Zailah Mohd Yusoff dengan majoriti 4,486 undi.

Walaupun kalah pada PRU12 lalu dan hanya mendapat 320 undi, dia berkata, semangat dan keazaman untuk berjuang dalam dirinya masih kuat dan akan tetap bertanding selagi termampu.

Katanya, dia berasa terpanggil untuk bertanding atas kemahuan sendiri tanpa ditaja oleh sesiapa dan demi membuktikan bahawa proses demokrasi masih berjalan di negara ini.

"Sebelum ini saya pernah dikecam dan difitnah teruk kononnya bertanding atas tajaan sesetengah pihak. Oleh itu, motif utama saya masuk bertanding kali ini adalah untuk membersihkan nama baik saya yang tercemar sebelum ini.

"Saya harap kali ini tidak ada gangguan daripada mana-mana pihak dan saya boleh bertanding dengan aman,"katanya dalam satu sidang media di sebuah resort di sini, semalam.

Pilihan raya kecil P36 Kuala Terengganu perlu diadakan berikutan kematian penyandang, Datuk Razali Ismail yang juga Timbalan Menteri Pelajaran pada 28 November lalu.

Isma Airfath yang akan tetap menggunakan lambang kepala harimau kali ini berkata, dia tidak takut mengambil risiko seperti hilang wang pertaruhan pada PRU12 kerana baginya, kejayaan hanya boleh dikecapi apabila seseorang itu berani mengambil risiko.

Katanya, walaupun bertanding di tempat asing, dia yakin peluangnya cerah kerana mendapat sokongan rakan dan saudara mara yang tinggal di Kuala Terengganu.

"Saya tak takut ambil risiko kerana kehidupan sebagai peniaga sememangnya penuh dengan cabaran. Saya juga mempunyai ramai kenalan di sini terutama daripada kelab motor dan pelanggan. Oleh itu, saya yakin akan mendapat sokongan penuh mereka.

"Keluarga juga memberi galakan supaya saya masuk bertanding kali ini. Kalau dapat jadi Ahli Parlimen...rezekilah,"katanya.

Ditanya adakah dia yakin mampu menewaskan calon bebas, Maimun Yusof,82 yang turut mengumumkan hasrat untuk bertanding, dia berkata, perkara itu tidak akan menjejaskan semangatnya kerana masing-masing mempunyai peluang tersendiri.

Read More...

Pilihan raya kecil Kuala Terengganu Pas Pertaruhkan Siapa?

msomelayu

KALAU BN ada tiga hingga lima calon untuk diletakkan bertanding dalam pilihan raya kecil Kuala Terengganu pada 6 Januari depan, Pas pula ada tiga calon yang menjadi sebutan dan sandaran untuk merampas kerusi berkenaan. Di sini saya tidak bercadang untuk mengulas dan menganalisa calon-calon BN, dan hanya akan menyorot calon-calon Pas sahaja.

Tiga nama disebut-sebut akan diletakkan oleh Pas, ialah Naib Presiden, Mohamad Sabu yang juga calon Pas di kerusi berkenaan dalam pilihan raya umum lalu, Pesuruhjaya Pas Terengganu, Mustafa Ali dan seorang ahli perniagaan Prof Khazani Abdullah.

Ketiga calon ini realtifnya berbeza antara satu sama lain. Mohamad Sabu dikenali sebagai pekerja parti yang lantang dan rajin di dalam Pas. Pekerja yang pandai mengulas isu dan membuat humor ketika bersyarah. Beliau juga menjadi daya penarik kepada majlis ceramah Pas.

Kerana kehebatan itu beliau saya sifatkan sebagai calon berlabel nasional. Mustafa Ali pula pemimpin veteran dalam Pas yang berpengalaman. Saya namakan sebagai pekerja lama parti. Manakala Khazani tokoh muda Pas yang masih belum dikenali calon amatur dan harapan masa depan. Pekerja baru parti.

Walaupun Pas Terengganu tidak ‘kasik’ calon dan masih ada serangkaian calon lain, seperti Wan Mutalib Embong, Abu Bakar Chik dan lain-lain, tetapi itulah tiga nama yang dikira akan disenaraipendekkan oleh Pas Terengganu untuk dipertimbangkan dan diputuskan oleh Pas Pusat dan Majlis Syura Ulama.

Rasanya elok juga untuk melihat populariti calon-calon berkenaan berdasarkan poll yang dibuat oleh beberapa portal berita dan juga blog persendirian termasuk blog saya. Perbandingan ini hanya tertumpukan kepada dua nama saja, Mohamad Sabu dan Mustafa Ali kerana Khazani tidak disenaraikan dalam mana-mana poll.

Ada empat orang nama yang disenaraikan dalam poll berkenaan, iaitu Mohamad Sabu, Mustafa Ali, Wan Mutalib Embong dan Syed Azman Syed Ahmad. Jelas sekali dari segi popular menurut poll-poll itu, Mohamad Sabu menjadi pilihan utama berbanding dengan Mustafa Ali.

Misalnya poll yang dibuat oleh KL.Pos yang dikutip jam 11:00 pagi ini (11 Disember 2008) Mohamad Sabu mendapat sokongan sebanyak 89%, Mustafa 4% dan Wan Mutalib sebanyak 7%.
Manakala poll dari blog pinkturtle pula yang dikutip pada waktu sama daripada 430 pengundi, sebanyak 68% atau 291 undian diberikan kepada Mohamad Sabu, Syed Azman 27% atau 115 undian, Wan Mutalib dan Mustafa masing-masing 3% atau kira-kira 11-13 undi saja.

Poll dari blog saya pula yang dikutip pada masa sama, daripada 216 pengundi Mohamad Sabu menerima 122 undian atau 56%, Syed Azman 43 undi atau 19%, Wan Mutalib menerima 6 undi atau 2% dan Mustafa menerima 21 undi atau 9%. Saya turut meletakkan pilihan ‘calon-calon lain’ yang menerima 24 undi atau 11%.

Saya mengagakkan mereka yang membuat pengundian menerusi poll dalam ketiga blog berkenaan adalah hampir 90 % orang yang sama dan kebanyakan mereka adalah pelayar dari luar Kuala Terengganu. Jelas dari poll itu Mohamad Sabu menjadi calon popular dengan mengatasi calon-calon lain dari ketiga poll berkenaan.

Ada beberapa sebab kenapa Mohammad Sabu popular, antaranya kerana nama beliau sudah disebut awal-awal oleh Mursyidul Am Pas, Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mahukan Mohamad Sabu diberikan peluang bertanding sekali lagi. Sedikit sebanyak pandangan Nik Aziz itu mempengaruhi pengundi terutamanya pengundi yang taksub dengan cara politik beliau (Nik Aziz).

Selain itu ialah kerana Mohamad Sabu dilihat popular berbanding dengan nama-nama lain di kalangan masyarakat bawahan dan mereka yang meminati politik berbentuk ceramah.

Persoalannya kini apakah Pas Terengganu akan mengambil kira trend yang ditunjukkan oleh poll berkenaan ataupun suara pemerhati dan peminat politik Pas di luar Terengganu itu? Kalau Pas memperlakukan ini sudah tentu Mohamad Sabu adalah calon paling layak.

Sebaliknya sekiranya Pas Terengganu ada kriteria dan indikatornya sendiri, populariti berdasarkan poll dan ukuran orang awam itu tidak akan diterima pakai dan memungkinkan Mohamad Sabu tidak akan diturunkan semula.

Dalam pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu ini apa yang paling diutamakan kemenangan. Pas perlu menang untuk membuktikan bahawa pengaruh Pas masih kuat di negeri itu. Kemenangan itu juga akan menjadi petunjuk untuk masa depan Pas – pada pilihan raya umum ke-13 nanti.

Manakala dalam konteks Pakatan Rakyat pula kemenangan itu sangat penting bagi meyakinkan rakyat untuk meneruskan projek terbengkalai untuk menumbangkan kerajaan BN yang diilhamkan oleh Anwar Ibrahim.

Justeru calon yang dianggap benar-benar mampu memberi kemenangan akan dipilih dan diberikan keutamaan.

Seperti disebutkan tadi nama Khazani tidak dimasukkan ke dalam poll. Jadi beliau tidak mendapat petunjuk apakah beliau mampu atau tidak. Namun Dewan Pemuda Pas Terengganu beriya mahu menonjolkan Khazani sebagai calon dalam pilihan raya berkenaan sambil menafikan yang Pas Terengganu kekurangan calon tempatan.

Berdasarkan latar belakang pendidikan akademi Khazani yang luas dan cemerlang itu beliau berkelayakan. Tetapi bila diukur kepada pengalaman dan penglibatan dalam politik ia masih mentah dan muda.

Mari kita tinjau satu persatu potensi yang ada kepada ketiga calon berkenaan.

Mohamad Sabu – memang beliau orang luar dan pertama kali bertanding di Kuala Terengganu. Beliau pernah menang di luar negerinya, iaitu di Kelantan selama dua penggal. Mohamad Sabu adalah tokoh yang tersendiri dalam Pas dengan anutan, fahaman dan aliran pemikiran sendiri. Beliau dilihat seorang pejuang Islam yang percaya kepada kekuatan semangat, iltizam yang ampuh dan bukan bersujud kepada kebendaan.

Mohamad Sabu bukan seorang pengamal politik kebendaan. Kehidupannya sendiri sedarhana. Kepercayaan dan dasar politiknya, Hadith dan Quran. Beliau seorang yang tertarik dengan pendekatan Islam secara jema’i.

Dari segi dakwah menerusi ceramah memang ada kepada beliau. Mohamad Sabu juga mempunyai semangat perjuangan yang kental dan tidak cair dengan ugutan. Pendeknya Mohamad Sabu seorang pejuang Islam tulen dalam Pas dan sudah teruji keimanannya.

Bagaimana pun statusnya sebagai orang luar memberi sedikit masalah kepadanya. Pilihan raya kecil menyebabkan pengundi akan melihat kepada isu-isu local dan dalam hal ini sebagai orang luar beliau tidak mempunyai kelebihan berbanding dengan calon setempat. Apa lagi pengundi di Kuala Terengganu itu sendiri kuat semangat kedaerahannya dan melihat calon yang ada pertalian persaudaraan dengan mereka.

Mustafa Ali – adalah tokoh veteran Pas Terengganu yang banyak pengalaman. Beliau sudah tidak popular dan sedang menghadapi kesuraman cahaya politiknya. Di luar Terengganu beliau sudah ditolak dengan politiknya yang kurang tegas dan play save. Kelebihan yang ada kepadanya ialah beliau calon tempatan. Mustafa mempunyai banyak pertalian persaudaraan dengan pengundi di Kuala Terengganu.

Khazani Abdullah – Beliau tokoh muda yang belum dikenali. Dalam erti kata lain beliau tidak mempunyai apa-apa aset semasa melainkan mempunyai latar belakang pendidikan dan kerjaya yang baik.

Berdasarkan kepada huraian dan dapatan itu Pas kini hanya mempunyai dua calon sahaja iaitu Mohamad Sabu dan Mustafa Ali. Sekrianya pengundi Terengganu masih berpegang kepada tradisi dan politik 'semangkuk' (tempatan) maka Mustafa Ali lah calonnya.

Kesimpulannya bagi saya sebelum Pas memutuskan calon, Pas harus melihat apakah yang diharapkan daripada kemenangan pilihan raya kecil kecil itu. Sekiranya Pas mahu menjadikan kemenangan itu sebagai modal meneruskan projek terbengkalai 16 September, Pas harus memilih calon yang boleh menyambungkan projek berkenaan. Sebaliknya jika Pas merasakan projek itu perlu terbengkalai maka Pas boleh memilih calon yang hanya membawa kemenangan tetapi tidak akan merubah suasana politik nasional. [wm.kl 10:30 11/12/08]

Read More...

Ali Rustam terdesak tarik balik larangan lawat Kelantan

Harakahdaily

Lanjusoh
Sun | Dec 14, 08 | 6:28:29 pm MYT

KOTA BHARU, 14 Dis (Hrkh) - Lapan tahun lalu, Ketua Menteri Melaka, Dato' Seri Mohd Ali Rustam melarang kakitangan kerajaan negeri terbabit melawat Kelantan, namun beberapa hari lalu tegahan itu tiba-tiba ditarik balik.

Apakah motif tersebut, sedangkan tindakannya sebelum ini jelas bersifat dendam politik.

Biar pun larangan itu mengambil masa selama lapan tahun, namun ia seperti tidak pernah diendahkan kakitangan kerajaan Melaka apabila banyak rombongan datang di sini ketika larangan masih berkuatkuasa.

Malah, Mohd Ali sendiri keluar masuk kampung di Pasir Mas ketika berlangsung pilihan raya kecil Dun Pengkalan Pasir pada Disember 2005.

Bagi Naib Ketua Pemuda PAS Kelantan, Ustaz Abdul Latif Abdul Rahman, Ketua Menteri Melaka itu disifatkan sebagai seorang yang hipokrit dan menjadi pengampu besar dalam Umno.

"Negeri-negeri lain yang juga diperintah Barisan Nasional tidak pernah melarang kakitangan mereka melawat Kelantan seperti dilakukan Mohd Ali.

"Tindakan terbarunya tidak lain lagi kerana mahu menonjolkan diri kononnya sebagai seorang pemimpin yang terbuka bagi melayakkannya dipilih sebagai Timbalan Presiden Umno pada pemilihan Mac depan," katanya di sini.

Baru-baru ini Mohd Ali mengumumkan menarik balik larangan kepada kakitangan kerajaan Melaka daripada melawat Kelantan ketika melancarkan Tahun Melawat Melaka di sini.

Abdul Latif berkata, Dewan Pemuda PAS Negeri tidak nampak Ketua Menteri Melaka itu ikhlas apabila tiba-tiba menarik balik larangan kakitangannya daripada melawat Kelantan.

"Sebenarnya keputusannya itu mempunyai hasrat terselindung bagi mencari penyokong di kalangan perwakilan Umno di negeri ini untuk mencapai impiannya menjadi Timbalan Perdana Menteri," ujarnya.

Bagaimanapun beliau menyambut baik tindakan dilakukan Mohd Ali dan mendoakan semoga diberi hidayah oleh Allah Taala supaya kembali ke landasan Islam sebenar. - mj _

Read More...

Harga minyak mungkin turun lagi, syor minimum RM1.80

Kosmo Online

PULAU PINANG - Harga runcit petrol dan diesel dijangka turun lagi dalam masa terdekat selaras dengan penurunan harga minyak mentah di pasaran global, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad.

Beliau berkata, pada masa ini terdapat ruang untuk menurunkan harga itu dan kerajaan selalunya mengadakan semakan terhadap harga bahan api itu pada awal atau pertengahan bulan sebelum membuat sebarang pengumuman.

"Insya-Allah ada ruang untuk turunkan lagi harga itu dalam masa terdekat.

"Maknanya sekarang dah dekat nak sampai (masa) kepada penurunan harga itu," katanya ketika melancarkan kempen Penurunan Harga oleh pasar raya Sunshine di Bayan Baru di sini.

Pada 3 Disember lepas, kerajaan mengumumkan penurunan harga petrol dan diesel sebanyak 10 sen seliter, dengan petrol RON97 kini dijual pada harga RM1.90 seliter daripada RM2 seliter dan RON92 kepada RM1.80 seliter daripada RM1.90 seliter, manakala diesel dijual pada harga RM1.80 seliter daripada RM1.90 seliter.

Read More...

Bayi dibuang dalam lubang tandas awam

Berita Harian

Oleh Zuliaty Zulkiffli
bhnews@bharian.com.my


BAYI yang ditemui dalam keadaan tali pusatnya terbelit pada leher, manakala sebahagian punggungnya terperosok dalam lubang tandas kini mendapat rawatan di Hospital Jitra.

CHANGLUN: Berpantang maut sebelum ajal. Begitulah nasib seorang bayi lelaki yang ditemui masih hidup selepas dibuang dalam lubang tandas awam di pasar basah Perkampungan Tradisi, Lembah Keriang dekat sini, semalam.

Bayi seberat 2.4 kilogram itu ditemui dalam keadaan tali pusatnya terbelit pada leher, manakala sebahagian punggungnya terperosok dalam lubang tandas.

Ketua Polis Daerah Kubang Pasu, Superintendan Sawaludin Hamenudin ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan mengenai penemuan bayi itu dan siasatan sedang dijalankan.

Sementara itu, seorang penduduk, Rofidah Md Noor, 45, berkata beliau terkejut apabila dimaklumkan mengenai penemuan bayi itu oleh seorang lelaki berusia 30-an, kira-kira jam 10 pagi.

“Sebaik dimaklumkan, saya bergegas ke tandas dan mengambil bayi itu sebelum membalut badannya dengan surat khabar.

“Ketika ditemui, bayi itu dalam keadaan lemah dan sedang menghisap jari dipercayai lapar, manakala kakinya lebam,” katanya.

Rofidah percaya bayi itu baru dilahirkan berdasarkan kesan darah dalam tandas berkenaan.

Bayi itu dibawa ke Pusat Kesihatan Changlun sebelum dipindahkan ke Hospital Jitra untuk rawatan lanjut.

Read More...

Anwar sasaran baru 'perang bogel'

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | Dec 12, 08 3:58pm

Gerakan Reformis Rakyat Malaysia (Reformis) yang lantang mengkritik Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ingin melebarkan "perang bogelnya" terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Datuk Seri Anwar mesti bertanggungjawab terhadap apa yang Tan Sri Khalid lakukan dalam menindas dan menzalimi rakyat negeri Selangor," kata presidennya Ramlan Abu Bakar di satu sidang akhbar di ibu kota.

Awal minggu lalu, NGO itu mengancam akan “menyerang hendap” Abdul Khalid bagi menekan pemimpin itu menunaikan tuntutannya, antaranya kadar kenaikan sewa Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan dakwaan penyalahgunaan kuasa menteri besar menganjurkan Karnival Rakyat di Shah Alam hujung bulan lepas.

reformis president ramlan abu bakar 121208 01Ramlan enggan mendedahkan bilakah "perang" itu akan dilancarkan.

"Kalau dedahkan butirannya, bukan lagi (taktik) serang hendap, tetapi peperangan konvensional," katanya.

Ramlan malah turut mencabar kedua-dua pemimpin PKR itu tampil berdebat dengannya berhubung dakwaaan Reformis bahawa Selangor gagal membela nasib rakyat miskin.

"Saya bagi pihak Reformis mencabar Datuk Seri Anwar dan Tan Sri Khalid untuk berdebat dengan saya.

"Saya hanya perlu satu jam, setengah jam saja untuk menghuraikan masalah rakyat miskin yang terpinggir di negeri maju seperti ini (Selangor), yang dinamakan negeri kebajikan," kata presiden Reformis.

Sepuluh penyokongnya turut sama dalam sidang akhbar di gelanggang sepak takraw di perkarangan sebuah rumah pangsa kos rendah di Sentul Utama.

Ramlan berkata, debat itu diharapkan dapat menghasilkan rumusan bagi menyelesaikan masalah rakyat miskin di negeri itu.

Beliau, yang juga anggota PKR, bagaimanapun tidak menetapkan tarikh kepada penasihat parti itu untuk berdebat.

"Terpulang pada beliau. Sebab beliau sibuk, (kami) berlaku adillah (memberikannya masa)," kata Ramlan penuh semangat menyebabkan kanak-kanak dan beberapa penduduk mulai mengerumuni sidang akhbar itu yang dihadiri lebih kurang 10 wartawan, termasuk televisyen.

reformis president ramlan abu bakar 121208 05Ditanya sama ada Anwar patut mengundurkan dirinya sebagai pemimpin PKR jika gagal membaiki masalah kelemahan Selangor seperti dakwaannya, Ramlan berkata:

"Soal letak jawatan bukan persoalannya. Kalau beliau ada maruah, beliau mesti ambil pertanggungjawaban ini."

Tindakan meletakkan jawatan bagi beliau merupakan "jalan yang akhir", tambahnya.

Kelihatan beremosi, beliau mengungkit perihal Anwar yang memperjuangkan nasib rakyat miskin Baling pada 1974 tetapi "gagal membela mereka apabila menjadi timbalan perdana menteri”.

Anwar dilabelkan oleh Ramlan sebagai "jelmaan syaitan, pendusta, penipu, hipokrit dan munafik".

Ramlan berkata beliau pernah memaklumkan kepada tokoh utama PKR itu "supaya memperbaiki kepimpinan Abdul Khalid" tetapi Anwar gagal melakukannya dan masih "berdiam diri".

Ramlan berkata, cabaran debat itu dibuat kerana "kegagalan Pakatan Rakyat di Selangor memenuhi manifesto pilihanraya" yang dibuat Mac lalu.

Katanya, daripada dua muka manifesto Barisan Alternatif - yang dianggotai PKR dan PAS - ketika itu, hanya empat atau lima sahaja berjaya dipenuhi.

reformis president ramlan abu bakar 121208 04Oleh itu, tambah Ramlan, selagi kesemua janji-janji manifesto itu tidak ditunaikan, beliau akan meneruskan "perang bogelnya".

"Selagi manifesto yang terdapat dalam pilihanraya ke-12 tidak ditunaikan, maka perang (bogel) ini akan berlanjutan sehingga tempoh yang ditetapkan – iaitu apabila manifesto itu semuanya tertunai.

Tidak cukup dengan kata-kata itu, wakil-wakil rakyat PKR di Selangor turut disindirnya sebagai "Yang Berlagak" dan "Yang Bongkak" sebagai ganti Yang Berhormat kerana gagal menyelesaikan masalah rakyat bawahan di negeri itu.

Beliau bagaimanapun menafikan perjuangan Gerakan Reformasi sejak 1998 yang digerakkan oleh Anwar sebagai gagal, sebaliknya "kepimpinan parti yang gagal".

"Bukan salah parti, tetapi kepimpinan. Parti hanya nama sahaja, (hanya) slogan," tambah Ramlan.

Ditanya sebab beliau memilih menyalurkan desakannya melalui NGO itu dan bukannya melalui PKR yang mengetuai kerajaan Selangor, Ramlan berkata:

"Orang macam ini nak pujuk tak boleh, nak rayu tak boleh, nak bincang tak boleh. Cara macam ini, cara samseng. Macam ini, kita kena jadi bapa samseng, baru beliau boleh terima.

"Kalau cara proses-proses ini, undang-undang ini, macam (kes) PPR. Tujuh bulan ulang-alik tidak ada (kesan). Bila (ugut) hendak bogel, hendak pula beliau (menteri besar) selesaikan masalah ini."

Read More...

Abhisit Vejjajiva PM baru Thailand

Mstar Online

BANGKOK: Pemimpin Demokrat, Abhisit Vejjajiva hari ini dilantik sebagai Perdana Menteri ke-27 Thailand oleh penggubal undang-undang negara berkenaan, membawa harapan yang tipis bahawa tunjuk perasaan jalanan dan keadaan huru hara selama berbulan-bulan akan sampai ke penghujungnya.

Beliau mendapat 235 undi bagi mengatasi bekas Ketua Polis dan pemimpin Puea Pandin, Pracha Phromnok yang meraih 198 undi dalam pemilihan yang berjalan lancar tanpa sebarang gangguan besar, berbeza dengan sesi terdahulu yang menyaksikan pertelagahan antara polis dan penunjuk perasaan anti kerajaan.

Abhisit, 44, anak kelahiran Britain, akan menggantikan Somchai Wongsawat yang dilucutkan jawatannya oleh Mahkamah Perlembagaan awal bulan ini apabila parti pemerintah, Parti Kuasa Rakyat (PPP) dibubarkan kerana melakukan penipuan pilihanraya.

Beliau adalah Perdana Menteri kelima dalam tempoh 27 bulan, dan ketiga dalam jarak tiga bulan.

Kemenangan beliau, dan kembalinya Demokrat berkuasa selepas selang tujuh tahun, dicapai setelah sekumpulan kecil bekas anggota PPP yang bersekutu dengan bekas Menteri, Newin Chidchob meninggalkan parti itu, selain beberapa parti yang merupakan sebahagian daripada kerajaan gabungan enam parti sebelum ini yang dipimpin oleh Somchai.

Abhisit, berkelulusan Oxford University, menyertai politik ketika berusia 27 tahun apabila menjadi Anggota Parlimen bagi sebuah kawasan pilihan raya di Bangkok.

Bagaimanapun beliau bukan Perdana Menteri termuda seperti yang disebut-sebut sebelum ini memandangkan Marshal Plaek Pibulsonggram serta M.R. Senee Pramoj memegang jawatan masing-masing pada umur 41 dan 40 tahun.

Beliau pernah berkhidmat sebagai jurucakap parti, jurucakap Kerajaan, Timbalan Setiausaha kepada Perdana Menteri, Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Pendidikan Parlimen, dan Menteri kepada Pejabat Perdana Menteri semasa Demokrat berkuasa.

Parti itu yang tertua di negara ini, kehilangan kuasa apabila parti Thai Rak Thai (TRT) pimpinan Thaksin Shinawatra mencatatkan kemenangan besar pada pilihan raya umum 2001 di sebalik krisis ekonomi 1997/98.

Thaksin sekali lagi menang pada 2005 tetapi disingkirkan oleh tentera pada September, 2006.

Parlimen Thai mempunyai 480 anggota namun buat masa ini terdapat hanya 437 Anggota Parlimen selepas pembubaran PPP, Chart Thai serta Matchima oleh mahkamah dan anggota eksekutif parti berkenaan dilarang terbabit dalam politik selama lima tahun, manakala seorang Anggota Parlimen Demokrat meninggal dunia pagi ini.

Meskipun mempunyai kira-kira 200 Anggota Parlimen sebaris dengan mereka, Pheu Thai, yang terdiri daripada penyokong Thaksin selepas PPP yang mereka anggotai dibubarkan, tidak meletakkan calonnya sendiri sebaliknya menyokong Pracha bagi mengelak satu lagi konflik oleh kumpulan antiThaksin yang menganjurkan demonstrasi jalanan selama 192 hari.

Kumpulan anti kerajaan Pakatan Rakyat Untuk Demokrasi (PAD) berikrar akan mengadakan tunjuk perasaan semula jika seorang lagi calon Thaksin dipilih untuk memegang tampuk pemerintahan, dan secara tidak langsung menyokong pencalonan Abhisit.

Negara ini terjebak dalam kekacauan politik dan ekonomi sejak penunjuk perasaan anti kerajaan mengadakan demonstrasi pada 25 Mei, disusuli dengan menawan Pejabat Perdana Menteri pada 26 Ogos sebelum menutup dua lapangan terbang utama di Bangkok akhir bulan lepas.

Sabtu lepas, Thaksin, dalam ucapan yang dirakamkan dari luar negara, menyampaikan amanatnya kepada lebih 50,000 penyokong yang berhimpun di sebuah stadium di sini dengan beliau membidas tentera kerana campur tangan dalam pemilihan Perdana Menteri baru ketika khabar angin memuncak bahawa Panglima Tentera Jen Anupong Paochinda meminta parti yang lebih kecil dan puak Newin supaya menyokong Abhisit.

Sekumpulan kecil penyokong Thaksin yang terkenal dengan baju merah mereka, cuba menyekat pintu pagar Parlimen selepas kemenangan Abhisit diumumkan namun berjaya dihalang oleh polis rusuhan.

Abhisit sebelum ini dikritik oleh penyokong kerajaan kerana senyap-senyap menyokong PAD dalam tunjuk perasaan yang diadakan, dan beberapa pemimpin Demokrat juga merupakan sebahagian daripada kumpulan itu yang mula mendapat perhatian apabila mereka mengadakan demonstrasi besarbesaran menentang Thaksin pada 2006. BERNAMA

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |