+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Tuesday, July 29, 2008

UMNO-PAS: Karpal Singh 'melompat'


Agenda daily

Salahkah orang Melayu nak bercakap tentang perpaduan dan bersatu atas hal-hal kepentingan bersama tanpa mengambilkira idelogi politik?

Sebenarnya ramai dikalangan the silent majority yang bimbang melihat berbagai perkembangan melibatkan kepentingan orang Melayu secara keseluruhan ekoran dari keputusan pilihanraya 8 Mac yang lalu.

Diketika Parti Keadilan Rakyat dilihat oleh sesetengah pihak lebih condong kepada konsep Malaysian Malaysia ,harapan kini diletakan ada PAS untuk berganding dengan UMNO bagi membendung benteng pertahanan orang Melayu dari semakin terhakis.

Bagi Pengerusi Kebangsaan DAP Karpal Singh beliau lebih mengambilkira sudut kepentingan politik pembangkang semata-mata bila melihat dengan penuh curiga perkembangan muzakarah UMNO-PAS.

Maka tidak hairanlah Ahli Parlimen Bukit Gelugor yang vokal itu mengeluarkan satu kenyataan Ahad mempersoalkan kredibiliti PAS dalam Pakatan Rakyat hingga meminta ia menimbang secara serius keanggotaan PAS.

Siapa yang boleh lupa tentang kenyataan Karpal Singh satu ketika dulu ketika berkrisis dengan PAS ' langkah mayatnya dulu' jika parti itu nak laksanakan konsep negara Islam di Malaysia jika ia berkuasa.

"Jaminan Presiden PAS (Datuk Seri) Abdul Hadi Awang kepada rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat (Parti Keadilan Rakyat dan DAP) bahawa PAS tidak akan meninggalkan pakatan itu bagi menyertai BN adalah tidak ikhlas dan tidak disokong oleh perkembangan kebelakangan ini.

"Selepas pilihan raya umum pada 8 Mac, PAS mengadakan perbincangan dengan Umno bagi membentuk kerajaan campuran di Selangor. Tindakan ini berniat jahat kerana DAP dan PKR tidak dimaklumkan tentang perkara itu," katanya.

Beliau juga menyelar langkah PAS mengadakan satu lagi pusingan rundingan dengan UMNO "atas nama perpaduan Melayu" dan menyifatkan langkah bersifat perkauman oleh PAS itu sebagai tidak sejajar dengan dasar DAP dan Pakatan Rakyat.

"Pendedahan ini sungguh memeranjatkan dan memberi kesan serius. Kenyataan Nik Aziz ini mengetepikan kenyataan Hadi Awang di Ipoh semalam bahawa PAS tidak akan bergabung dengan Umno atau menyertai Barisan Nasional.

"Jelas sekali, kenyataan pemimpin PAS kebelakangan ini memberi persepsi bahawa mereka akan meninggalkan Pakatan Rakyat," kata Karpal.

Tidak kurang menarik bila Karpal mempersoalkan komen Timbalan Presiden PAS Nasharudin Mat Isa mengenai kes dakwaan liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dilihat tidak memihak kepada Penasihat PKR itu.

"Minggu lepas, Setiausaha Agung (sebenarnya timbalan presiden) PAS Nasharudin Mat Isa berkata orang Melayu sudah mula mempercayai tuduhan meliwat yang dihadapi Anwar Ibrahim.

"Kenapa Nasharudin buat kenyataan seperti itu? Dengan berbuat demikian, beliau membabitkan PAS secara menyeluruh memandangkan kedudukannya sebagai setiausaha agung (timbalan presiden).

"Kenyataan Nasharudin itu bukan saja bersifat menghina dan tidak tepat, malah berupa satu serangan terbuka terhadap Anwar Ibrahim yang sedang bergelut dengan usaha untuk merosakkan kredibiliti beliau melalui dakwaan meliwat.

"PAS tidak patut dan tidak boleh dibiarkan berlari bersama arnab dan memburu bersama anjing pemburu bagi mengelaknya daripada dibaham anjing berkenaan," kata Karpal.

Beliau berkata pilihan raya umum pada 8 Mac lepas memberi mandat kepada gabungan pembangkang untuk memerintah lima negeri dan mempamerkan dengan jelas bahawa rakyat mahukan sistem dua parti.

"Perkara paling penting, rakyat tidak mengundi mengikut kaum. PAS memilih untuk berusaha bagi menyatupadukan semua orang Melayu dan bukannya berusaha ke arah melaksanakan dasar bagi menyatupadukan semua rakyat Malaysia, sedangkan Pakatan Rakyat ditubuhkan bagi menyatupadukan semua rakyat Malaysia," katanya.- 27/7/2008

Read More...

Tindakan bekas MB tidak kena

Buletin Online
Ditulis oleh Editor
Sunday, 27 July 2008

http://buletinonline.net/images/berita9/nizam%2Bsup%2Bsalam%2Bdas.jpg
Kuala Terengganu - Tindakan bekas Menteri Besar, Datuk Seri Idris Jusoh untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak membuat kenyataan mengenai isu kos penyelenggaraan

Proton Perdana V6 Eksekutif yang digunakannya sepanjang berkhidmat dengan kerajaan negeri, disifatkan tidak kena.

Setiausaha Politik Menteri Besar, Wan Ahmad Nizam Wan Abdul Hamid, berkata isu kos penyelenggaraan kereta yang tinggi dibangkitkan bukan bertujuan menjatuhkan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jertih itu tetapi sekadar contoh berhubung isu pembelian kereta Mercedes-Benz E200 Kompressor.

"Dalam hal ini, kenyataan Pegawai Khas bekas Menteri Besar, Kamarulazman Idris untuk membawa perkara ini ke mahkamah tidak berapa kena. Hal ini bukan berkenaan Datuk Seri Idris Jusoh dan Menteri Besar sekarang, tetapi isu penggunaan kereta nasional dan pembelian Mercedes-Benz itu," katanya.

"Kalau kita kata tak boleh kaitkan Datuk Seri Idris dalam hal ini tak boleh juga, kerana kita memberi contoh bermula 2004 hingga 2008, ketika zaman pemerintahan beliau berikutan sebelum itu kerajaan negeri diterajui parti pembangkang. Ia sebenarnya hanya berkaitan angka dikeluarkan yang dijadikan contoh.

"Walaupun berlaku kesilapan dalam angka yang disebutkan, tetapi Setiausaha Kerajaan negeri, Datuk Mokhtar Nong sudah memohon maaf dan bagi pihak Menteri Besar, saya memohon maaf berhubung kesalahan angka itu," katanya pada sidang media di sini, semalam.

Kamarulazman pada sidang media khas di Pejabat Adun Jertih kelmarin berkata, Idris kesal dengan kenyataan pihak tertentu menerusi media pada 24 Julai lalu menyebut kos penyelenggaraan kereta bernombor pendaftaran TS 12 mencecah RM235,123 bagi tempoh 2004 hingga 2008.

Katanya, kenyataan dibuat kepemimpinan negeri itu tidak benar dan menjejaskan reputasi Idris sebagai ahli politik selain dilihat cubaan menjatuhkan karier politiknya.

Wan Ahmad Nizam berkata, kerajaan negeri masih menghargai dan sentiasa menghormati Idris sebagai bekas Menteri Besar yang banyak membawa kemajuan dan pembangunan ke negeri ini dan berpendapat ia hanyalah salah faham mengenai isu kos penyelenggaraan tinggi yang dibangkitkan.

"Dalam hal ini, saya rasa akhbar tidak sentuh pun isu Datuk Seri Idris berbelanja besar... tidak. Cuma mengangkat balik isu itu (kos penyelenggaraan tinggi Proton Perdana) dan secara kebetulan kereta digunakan beliau menelan kos paling tinggi lalu dijadikan contoh dalam isu pembelian Mercedes-Benz itu," katanya -Bharian Online

Read More...

BPR tahan 2 lagi pemilik bengkel

Berita Harian

Oleh Magendran Rajagopal dan Shaarani Ismail


PEMERIKSAAN TELITI: Kereta Proton Perdana Exco Terengganu diperiksa pegawai BPR di Stor JKR negeri di Jalan Bukit Kecil, Kuala Terengganu, semalam.

KUALA TERENGGANU: Badan Pencegah Rasuah (BPR) menahan dua lagi pemilik bengkel kenderaan di Terengganu lewat petang kelmarin ekoran penyenggaraan 16 Proton Perdana V6 Eksekutif milik kerajaan negeri mencecah RM1.07 juta bagi tempoh lima tahun bermula 2004.

Berikutan tangkapan terbaru itu, lima pemilik bengkel ditahan setakat ini bagi membantu siasatan berhubung isu kos penyenggaraan kenderaan rasmi milik kerajaan negeri itu yang disifatkan tidak munasabah oleh Proton Holdings Berhad (Proton) kelmarin.

Pengarah BPR negeri, Sharuddin Sapian, berkata kedua-dua pemilik bengkel kenderaan itu ditahan di Kuala Terengganu bagi membantu siasatan dan diambil keterangan.

"Tiada sebarang penahanan dibuat hari ini tetapi kami tidak menolak kemungkinan menahan beberapa orang lagi bagi membantu siasatan kes ini," katanya ketika dihubungi semalam.

Tinjauan Berita Harian mendapati empat daripada lapan Proton Perdana terbabit menjalani pemeriksaan teliti oleh pegawai BPR di Depoh Jabatan Kerja Raya (JKR) Terengganu di Jalan Bukit Kecil di sini, pagi semalam.

Pengarah Siasatan BPR, Datuk Shukri Abdull, berkata pihaknya akan memanggil semua pihak, termasuk pegawai kanan kerajaan dan anggota Exco kerajaan negeri, jika siasatan mendapati mereka ada kaitan dengan penyelewengan atau salah guna kuasa.

TELITI: Kereta Proton Perdana Exco Terengganu yang ditahan BPR diperiksa di Kuala Terengganu, semalam.

"Setakat ini, kita sudah ambil keterangan 10 individu, selain menahan lima pemilik bengkel memperbaiki kenderaan dan menyita lapan Proton Perdana V6 Eksekutif. Mereka yang ditahan direman mengikut Akta Pencegahan Rasuah 1967 bagi membantu siasatan.

"Siasatan masih berjalan kerana kita memerlukan banyak maklumat dan akan memanggil lebih ramai lagi untuk memberi keterangan sebelum kes ini boleh diselesaikan," katanya ketika dihubungi semalam.

Pada 22 Julai lalu, Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said mendedahkan bahawa kerajaan negeri itu terpaksa mengeluarkan perbelanjaan besar sejak 2004 bagi menyenggara Proton Perdana V6 Eksekutif untuk kegunaan anggota Exco kerajaan negeri.

Sehubungan itu, beliau berkata, kerajaan negeri membeli 14 Mercedes Benz E200 Kompressor bernilai RM3.43 juta bagi menggantikan kereta nasional itu untuk menjimatkan kos.

Read More...

Mengesan surat Batu Puteh milik M'sia

Malaysiakini

Jul 25, 08 2:12pm

Seorang ahli Persatuan Sejarah Negeri Johor sedang menjelajah ke seluruh negeri itu untuk mengesan sepucuk surat yang berusia 164 tahun yang membuktikan bahawa Batu Puteh adalah hak Malaysia.

Surat tersebut ditulis pada tahun 1844 oleh Gabenor Negeri-negeri Selat, William John Butterworth, kepada Sultan dan Temenggong Johor.

Surat tersebut begitu penting kerana ia bukan sahaja menyentuh permohonan pihak British untuk membina rumah api di Batu Puteh, tetapi ia turut membuktikan hak negara.

linggiu reservoir johor dam 280207 zaaba abdul samadZaaba Abdul Samad memulakan misinya itu sejak dua tahun lalu. Beliau telah menemui waris-waris keturunan Temenggong Muar yang masih tinggal di Muar dan Segamat serta waris keturunan Kesultanan Johor dengan harapan untuk mengesan surat tersebut.

"Saya turut menemui pelbagai individu yang mendakwa mereka mempunyai pelbagai dokumen bersejarah tetapi malangnya sehingga kini masih gagal menemui surat terbabit," katanya kepada Bernama.

Bulan lalu, Menteri Luar Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata, Malaysia akan terus berusaha mencari bukti-bukti bagi membuktikan haknya terhadap Batu Puteh walaupun selepas Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) pada 23 Mei lalu memutuskan bahawa Singapura mempunyai hak ke atas batuan tersebut.

Wisma Putra telahpun diarahkan supaya berusaha kembali untuk mengesan surat oleh Gabenor Negeri-negeri Selat pada 1844 itu, dengan harapan penemuannya akan membantu Malaysia membuka semula kesnya terhadap Batu Puteh.

ICJ yang bersidang di The Hague, Belanda, turut memutuskan bahawa Malaysia berhak ke atas Terumbu Karang Tengah manakala hak terhadap Terumbu Karang Selatin pula akan ditentukan di mana perairannya terletak.

Usaha sukarela

pulau batu putih pulau batu puteh 230508Bagi Zaaba, walaupun usahanya selama ini belum menunjukkan sebarang hasil, tetapi ia tidak pernah melemahkan semangatnya daripada terus menjelajah ke
seluruh Johor untuk mengesan surat berkenaan.

Sambil menyifatkan usaha sukarelanya itu sebagai tidak lebih suatu tanggungjawab seorang rakyat kepada negaranya, beliau berkata, sehingga kini beliau belum terfikir untuk menamatkan inisiatifnya itu.

"Walaupun Batu Puteh itu hanya merupakan batuan yang terletak di tengah-tengah laut, tetapi ia adalah hak milik kita semua (rakyat Malaysia dan Johor) dan usaha perlu dilakukan untuk memastikan ia (Batu Puteh) kekal milik kita semua," katanya.

Zaaba berkata beliau sehingga kini masih lagi menerima maklumat daripada pelbagai sumber di Johor tentang dokumen-dokumen bersejarah termasuk surat pada 1844 yang dipegang oleh beberapa individu.

Bagaimanapun, menurut Zaaba, oleh kerana beberapa sebab tertentu, beliau menaruh keyakinan yang amat tinggi bahawa surat penting 1844 oleh Gabenor Butterworth yang beribu pejabat di Singapura pada ketika itu, masih disimpan di republik itu ketika ini.

Satu daripada sebab di sebalik keyakinannya itu adalah kerana Singapura yang diperintah oleh British, menerusi muzium dan arkibnya, telahpun mempunyai sistem simpanan dan penjagaan dokumen-dokumen yang baik pada ketika itu, katanya.

Beliau juga berkata satu usaha juga perlu dilakukan untuk bertemu dan meminta bantuan daripada waris-waris Kesultanan Johor yang masih tinggal di Singapura untuk mengesan surat itu.

Menurutnya beliau dimaklumkan bahawa waris keturunan Kesultanan Johor yang masih tinggal di Singapura masih menyimpan pelbagai dokumen bersejarah yang berkemungkinan boleh membantu Malaysia menuntut semula haknya terhadap Batu Puteh.

Read More...

Tiada bukti Saiful diliwat: PKR tunggu reaksi polis

Siasahdaily

KUALA LUMPUR, 28 Julai: Parti Keadilan Rakyat (PKR) menunggu reaksi dari kerajaan khasnya polis berikutan laporan perubatan mengesahkan tidak ada sebarang kejadian liwat berlaku ke atas Mohd. Saiful Bukhari bin Azlan ketika dia membuat laporan polis 28 Jun lalu.

Pengarah Strategik PKR, Saifudin Nasution Ismail berkata, laporan dari Pusat Rawatan Islam (Pusrawi) mengesahkan tidak ada sebarang kejadian sodomi berlaku ke atas Saiful.

"Kami juga mendapat pengesahan secara mulut dari Hospital kerajaan yang membuat pemeriksaan kedua selepas Pusrawi, bahawa pemeriksaan mereka juga mendapat hasil yang sama iaitu tidak ada tanda-tanda sodomi berlaku ke atas Saiful," kata Saifudin kepada Siasah.

Menurut laporan pemeriksaan itu, Pusrawi mengesahkan, tidak ada tanda-tanda kejadian sodomi berlaku ke atas Saiful iaitu "tiada pendarahan aktif, tiada parut, tiada luka dan tiada nanah." selepas pemeriksaan dibuat ke atas bahagian sulit Saiful.

Pemeriksaan itu dilakukan oleh Dr Mohamed Osman Abdul Hamid terhadap Saiful pada 28 Jun sebelum Saiful membuat laporan polis. (lihat laporan bertulis di bawah)

Untuk mengesahkan pemeriksaan itu, Saiful diminta membuat pemeriksaan yang sama di hospital kerajaan.

Ekoran itu, Saiful membuat pemeriksaan di hospital kerajaan dan membuat laporan polis sejurus selepas itu.

Sehingga kini, pihak hospital kerajaan berkenaan tidak memberikan sebarang laporan bertulis kepada Anwar.

"Kami kini menunggu apa reaksi dari kerajaan berkaitan dengan laporan Pusrawi ini," kata Saifudin yang juga anggota Parlimen Machang kepada Siasah.

Semalam, Malysia Today melaporkan, Dr Mohamad Osman pernah ditahan tiga hari oleh polis selepas itu dan kini sedang bersembunyi bersama keluarganya.

Read More...

Muzakarah: Jangan lupa sokongan bukan Islam pada PAS

Harakahdaily

Azamin Amin
Tue | Jul 29, 08 | 12:19:01 pm MYT

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Hrkh) - Muzakarah atau Muqabalah demi umat Islam. Kedua-duanya belum reda dan masih menjadi isu hangat di kalangan rakyat khususnya ahli PAS dan kali ini AJK PAS Pusat, Hanipa Maidin melontarkan pandangan peribadinya untuk dikongsikan bersama.

Beliau menjelaskan, Muzakarah Umno-PAS ini sedikit sebanyak menjejaskan keyakinan orang bukan Islam terhadap parti itu yang terkenal dengan slogan 'PAS For All' yang sesuai dengan sifat Islam yang universal.

Katanya, telah menjadi pengetahuan umum sokongan orang bukan Islam menentukan kemenangan Pakatan Rakyat dan menumbangkan Umno-BN dalam pilihan raya yang lalu walaupun media tajaan parti itu tidak henti- henti cuba melakarkan PAS sebagai parti yang melampau dan ekstrem.

"Walaupun terdapat pelbagai lakaran yang negatif, orang bukan Islam tetap menyokong PAS. Sokongan kaum India menyebabkan Dr Mariah Mahmood menjadi calon PAS yang menang di Kota Raja dengan manjoriti yang paling besar .

"Meskipun saya kalah di Tanjung Karang namun sokongan pengundi Cina dan India memihak kepada saya. Sokongan kaum non- muslim kepada PAS alhamdulillah berterusan selepas pilihan raya," katanya dalam blog peribadinya peguampas.blogspot.

Ada juga kaum India yang membubarkan cawangan MIC dan menubuhkan kelab penyokong PAS malah calon tajaan PAS di Ulu Tiram , Johor Kumutha meminta ahli PAS mendoakan agar beliau terus bersama kepimpinan Ulama PAS, kata Hanipa yang juga merupakan seorang peguam.

"Permintaan kaum bukan Islam untuk menubuhkan kelab penyokong PAS semakin hari semakin meningkat. Malahan ahli-ahli kelab penyokong PAS merayu ingin menjadi ahli PAS dan meminta PAS bertindak segera menerima mereka sebagai ahli.

"Malangnya semuanya ini kini mula bertukar sedikit demi sedikit apabila PAS terjebak sekali lagi dengan permainan licik Umno," katanya yang mahu isu politik ditangani secara fathonah ( bijaksana ) seperti yang dianjurkan Nabi Muhammad s.a.w.

Beliau yang melahirkan kebimbangan PAS mungkin sukar untuk dipercayai lain oleh mana-mana pihak khususnya golongan bukan Islam akibat daripada isu muzakarah tersebut.

"Orang bukan Islam mula bertanya adakah PAS telah mengkhianati sokongan mereka. Semasa pilihan raya lalu kami menolak politik perkauman Umno dan tertarik dengan mesej PAS iaitu 'PAS For All' yang sesuai dengan sifat Islam yang universal.

"Tapi, keluh orang bukan Islam, kenapakah PAS kini mula bercakap senada dengan Umno. Hanya beberapa bulan pilihan raya berlalu, kenapakah PAS bersedia merapati Umno semula. Umno yang semakin lemas kini cuba diselamatkan oleh PAS," katanya yang melontarkan pendapat peribadinya. - mks. _

Read More...

Idris Jusoh ‘Juara’ - Senggara kereta kerajaan tertinggi, lebih suku juta

Buletin Online

PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh Editor
Thursday, 24 July 2008

Bekas Menteri Besar Terengganu sekali lagi ‘Memahat Sejarah Mencipta Tamadun’ kerana di anugerahkan sebagai juara, walaupun kini hanya menjadi wakil rakyat biasa

Setelah lebih 3 bulan dipecat sebagai Menteri Besar, kerana tidak diperkenan oleh istana Terengganu, nama Idris masih menjadi sebutan.

The image “http://buletinonline.net/images/berita8/idrisjuara.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Yang terbaru, beliau telah memenangi anugerah sebagai ketua kerajaan yang mempunyai kos penyenggaraan kereta kerajaan Proton Perdana V6 Executive paling mahal dalam sejarah Terengganu, mungkin seluruh Malaysia.

Setelah merampas Terengganu dari PAS pada tahun 2004, nampaknya benar sebagaimana tohmahan ramai, Idris dan gengnya betul-betul ‘menggasak’ pitih rakyat Terengganu.

Dari segi penggunaan wang dana khas a.k.a. pitih royalti, tiada seorang pun yang boleh menandingi, bagaimana Idris ‘memboroskan’ dan membereskan berbilion ringgit wang rakyat hanya dalam masa empat tahun.

Membangunkan ‘Monsun Cup’ dan segala kemudahan acaranya di Pulau Duyong serta membina Taman Tamadun Islam Hadhari di Pulau Wan Man, mengotakan janjinya mengadakan pembangunan sebagai ‘sesuatu yang tidak pernah dilihat sebelum ini’.

Allah yang maha kaya, menunjukkan segala-galanya kepada seluruh rakyat Terengganu, supaya merenung sejenak dan berfikir!

Dilaporkan oleh media perdana, semakan yang dibuat ke atas perbelanjaan penyenggaraan kereta-kereta para eksekutif, sepanjang 2004 sehingga 2008 menunjukkan kenderaan bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh mencatatkan perbelanjaan tertinggi iaitu sebanyak RM235,123.08.

Walaupun diperbetulkan oleh SUK pada hari ini, jumlah baru RM131, 449.83, masih banyak berbanding apa yang dibelanjakan oleh semua exco-exco semasa kerajaan PAS dulu.

Sementara itu, kenderaan dengan nombor pendaftaran TAG 6996 yang digunakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Toh Chin Yaw, mencatatkan perbelanjaan kedua tertinggi sebanyak RM175,229.79. sepanjang tempoh itu.

Dalam tempoh empat tahun itu juga, kenderaan jabatan yang digunakan oleh Pengerusi Biro Pertanian, Datuk Mohd. Jidin Shafie mencatatkan kos penyenggaraan ketiga tertinggi iaitu pada kadar RM95,178.15. Kenderaan bernombor pendaftaran TT 7 itu telah dibeli oleh Mohd. Jidin.

Kenderaan yang digunakan oleh Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dengan nombor pendaftaran TAG 8228 (TAK 415) pula mencatatkan kos selenggara keempat tertinggi sepanjang tempoh empat tahun tersebut iaitu sebanyak RM92,995.18.

Dalam pada itu, kos menyenggara Proton Perdana V6 Executive paling rendah sepanjang tempoh itu ialah yang digunakan oleh Datuk Wan Hisham Wan Salleh iaitu sebanyak RM15,069.32.


Seperti Mohd. Jidin, Wan Hisham juga telah membeli kenderaan bernombor pendaftaran TT 6 berkenaan


'Tak masuk akal'


Akhbar media perdana mengulas lagi bahawa kos menyenggara kereta Proton Perdana V6 Executive, kenderaan rasmi kerajaan negeri Terengganu yang mencecah lebih RM175,000 sebuah atau 25 kali ganda daripada kos sebenar bagi tempoh selama empat tahun disifatkan tidak masuk akal.

Ekoran dari hebatnya tindakan Idris dan Gengnya sehinggakan Proton Holdings Bhd. (Proton) terpaksa menubuhkan sebuah jawatan kuasa khas untuk membuat penyiasatan dalaman.

Sudah tentu, hasil siasatan mungkin menakutkan, kerana ia tidak menolak kemungkinan berlaku penyelewengan oleh pihak-pihak tertentu yang sengaja mengenakan harga lebih tinggi untuk mengaut untung semasa penyenggaraan kenderaan kerajaan negeri itu.

Harga yang dikenakan dipercayai 20 hingga 30 peratus lebih tinggi daripada harga sebenar.

Menurut sumber industri, kos menyenggara kereta Perdana V6 mungkin tidak akan menjadi isu sekiranya kerajaan negeri Terengganu melakukan servis di pusat servis Proton Edar.

Di Terengganu, terdapat sebuah pusat servis Proton Edar dan empat wakil servis.

''Ini kerana, di pusat servis berkenaan, para pengguna tidak akan tertipu kerana harga bagi setiap alat ganti dan kos menyenggara telah diselaraskan di seluruh negara,'' kata beliau.

Sekiranya kerajaan Terengganu menghantar kereta Perdana V6 ke pusat servis Proton, pasti kejadian penyelewengan harga bagi alat ganti dan kos penyenggaraan juga tidak akan berlaku.

Menurut sumber Proton, berdasarkan jadual penyenggaraan kereta Perdana V6, kos bagi perjalanan berdasarkan kilometer (km) dari 1,000 km hingga 100,000 km yang biasanya mengambil tempoh antara tiga hingga empat tahun ialah RM7,032.54.

Bagi kos membaiki atau menggantikan kotak gear pula adalah di antara RM3,000 hingga RM10,000, bergantung kepada bentuk kerosakan yang berlaku.

''Sebenarnya, kos menyenggara kereta Perdana V6 tidak semahal yang didakwa oleh kerajaan negeri itu, sebab itu kos yang dinyatakan seolah-olah tidak masuk akal.

''Kos senggara model ini (Perdana V6) tidak pernah menjadi isu di kalangan pengguna lain dan inilah pertama kali dakwaan seperti itu dibuat,'' katanya.

Sumber Proton menambah lagi, sebenarnya setiap pembeli kereta Perdana V6 akan mendapat jaminan untuk kotak gear dalam tempoh dua tahun sekiranya berlaku kerosakan.

Malah, selepas penggantian dibuat pada kotak gear, pengguna masih diberi jaminan selama setengah tahun atau bagi perjalanan sehingga 10,000 kilometer.

Mengulas mengenai isu kerosakan kotak gear yang didakwa kerap berlaku, sumber itu berkata, perkara itu sukar diulas kerana ia banyak bergantung kepada cara pemanduan.

''Sekiranya kereta berkenaan digunakan dengan cara yang betul, mustahil ia mudah rosak dan begitulah sebaliknya,'' katanya lagi.

Read More...

Tiada pingat selama Sultan T'ganu masih Agong

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | Jul 24, 08 5:47pm

Keputusan istana Terengganu tidak menganugerahkan sebarang darjah dan pingat kebesaran sempena Hari Keputeraan ke-46 Sultan Terengganu pada Ahad lalu diambil berdasarkan titah baginda sendiri, kata ahli Majlis Penasihat Pemangku Raja (MPPR), Datuk Abdul Kadir Sulaiman.

sultan mizan zainal abidin terengganu 031106Menurut bekas hakim kanan itu, Tuanku Mizan Zainal Abidin telah memaklumkan perkara itu ketika mula-mula ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Agong pada 26 April tahun lalu.

"Menurut amanat Tuanku sewaktu mula-mula ditabalkan, semasa baginda tiada (menjadi Yang di-Pertuan Agong), tidak usah kurnia apa-apa (darjah dan pingat kebesaran)," katanya.

Tuanku Mizan juga ingin "mengurniakan sendiri" darjah dan pingat kebesaran kepada mereka yang layak, kata Abdul Kadir ketika dihubungi Malaysiakini.

"Tuanku hendak mengurniakan sendiri pingat. Kalau buat sekarang, bukan baginda sendiri yang mengurniakannya," tambahnya.

Penganugerahan jika dibuat pada tahun ini, tambah Abdul Kadir, akan disempurnakan oleh Yang di-Pertuan Muda dan juga Pemangku Sultan Terengganu, Tengku Muhammad Ismail Sultan Mizan Zainal Abidin.

tengku muhammad ismail sultan mizanMPPR dibentuk sebagai membantu Tengku Muhammad yang belum mukallaf (cukup umur) sewaktu putera Tuanku Mizan ini dilantik sebagai Pemangku Sultan Terengganu.

Putera baginda diputerakan pada 1 Mac 1998.

Istana Terengganu, buat pertama kalinya, tidak menganugerahkan sebarang darjah dan pingat kebesaran sempena Hari Keputeraan ke-46 Sultan Terengganu itu hujung minggu lalu.

Abdul Kadir, yang juga bekas hakim Mahkamah Persekutuan, menafikan tindakan Sultan itu mempunyai hubungan dengan perkembangan politik semasa di negeri itu.

Keputusan tidak menganugerahkan darjah dan pingat kebesaran itu juga, menurutnya lagi, dibuat berdasarkan kesibukan baginda sebagai pemerintah tertinggi negara dan terpaksa menghabiskan banyak masa di Kuala Lumpur.

Ditanya sama ada tahun depan juga tiada sebarang penganugerahan akan dibuat, beliau berkata: "Kalau mengikut amanat itu, tiada."

Bagaimanapun, selepas tamat tempoh menjadi Yang di-Pertuan Agong, penganugerahan akan dibuat seperti biasa, kata Abdul Kadir.

"Mesti ada," katanya.

Read More...

Anwar perlu bertanding pilihan raya kecil - Husam

Siasahdaily

KUALA LUMPUR, 25 Julai: Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa berkata, langkah seterusnya bagi Pakatan Rakyat ialah bagi Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat bertanding di dalam pilihanraya kecil dan dari situ, sikap UMNO boleh diukur nanti.

“Kemenangan Datuk Seri Anwar boleh menggugat Abdullah dan UMNO. Untuk itu, lebih baik UMNO menguruskan kusut masai parti mereka tanpa melibatkan orang lain,” kata beliau dalam kenyataan terbarunya sebagaimana yang disiarkan dalam blog beliau http://www.husammusa.com/.,

Beliau juga meminta Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Muhamad Haji Mohd Taib agar menumpukan perhatian menyelamatkan partinya yang sedang menuju kehancuran tanpa cuba menggunakan parti lain untuk membantunya.

“Kerajaan UMNO yang mereput tidak boleh diselamatkan dengan gimmick seperti itu,” kata Husam mengulas kenyataan Muhamad kononnya muzakarah Umno dengan PAS akan diteruskan.

Padahal, Majlis Syura Ulamak PAS telah memutuskan fail muzakarah sudah tutup yang ada hanya pertemuan biasa sahaja boleh dilakukan iaitu muqabalah.

Read More...

Permohonan maaf Ketua Penerangan PAS berhubung isu muzakarah

Harakahdaily

Mon | Jul 28, 08 | 7:18:21 pm MYT

Kepada,

Semua ahli, penyokong dan pengundi PAS.

Pertamanya marilah kita bersyukur kepada Allah di atas segala nikmatnya. Saya menuliskan surat terbuka ini adalah dengan tujuan untuk memohon maaf kepada semua ahli dan penyokong PAS si atas kenyataan saya baru-baru ini yang menafikan wujudnya sebarang pertemuan dan rundingan antara PAS dengan Umno. Saya memohon berbanyak kemaafan di atas ketelanjuran ini.

Sebenarnya kenyataan yang saya buat sebelum ini bukanlah atas sifat pribadi saya, tetapi dibuat atas kapasiti sebagai Ketua Penerangan PAS berdasarkan keputusan parti yang mengarahkan saya berbuat demikian. Saya tidak menyalahkan pimpinan PAS yang mengarahkan saya berbuat demikian, tetapi ia adalah kesalahan beberapa individu yang gagal memberikan maklumat sebenar kepada pimpinan PAS. Tindakan mereka merahsiakan perkara-perkara tertentu berkaitan pertemuan dengan Umno telah menyebabkan pimpinan PAS mengambil pendirian bahawa tiada pertemuan dan rundingan antara PAS dengan Umno.

Saya berharap individu terbabit dapat tampil kehadapan membuat penjelasan kepada ahli-ahli dan penyokong PAS tentang pertemuan berkenaan termasuk butir-butir perbincangan seperti yang didedahkan oleh Presiden Umno baru-baru ini. Mereka juga harus bertanggungjawab secara khusus dalam masalah ini kerana tindakan peribadi mereka.

Saya sendiri amat terkejut dengan pendedahan tersebut yang sama sekali bertentangan dengan kenyataan saya sebelum ini. Ia kemudian disahkan oleh Presiden PAS. Lebih memeranjatkan lagi apabila �muzakarah� tentang kepentingan Islam dan ketuanan Melayu yang didedahkan oleh Presiden Umno telah bertukar menjadi rundingan untuk membawa PAS menyertai kerjasama politik dengan Umno/BN. Sebelum ini kami sendiri tidak dimaklumkan tentang apa yang didedahkan oleh Umno ini, bahkan kami diberitahu tiada sebarang pertemuan dan rundingan rasmi antara kedua-dua parti.

Apabila bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo turut mendedahkan adanya rundingan khas selama 4 hari berturut-turut selepas pilihan raya baru-baru ini, saya berpandangan ia adalah tindakan peribadi individu tertentu tanpa melibatkan sebarang keputusan parti. Kerana itu, saya tidak mempunyai sebarang maklumat berkaitan rundingan yang disebut oleh Dr Mohamad Khir itu. Saya berharap individu yang terbabit ini turut membuat penjelasan kepada ahli-ahli dan mengambil tanggungjawab di atas apa yang berlaku. Atau saya meminta Dr Mohamad Khir Toyo yang mengaku turut terlibat dalam pertemuan di antara Perdana Menteri dan beberapa pimpinan PAS agar dapat memperincikan butir-butir pertemuan tersebut supaya kita dapat sama-sama mengetahuinya.

Oleh kerana tindakan beberapa individu atas nama PAS tanpa pengetahuan Jawatankuasa Kerja PAS Pusat dan tidak pula memaklumkan tindakan mereka secara terperinci kepada parti, maka PAS mengarahkan saya membuat kenyataan menafikan adanya pertemuan dan rundingan tersebut. Ia adalah salah faham akibat adanya maklumat yang disembunyikan daripada pengetahuan Jawatankuasa Kerja PAS Pusat.

Saya sedar kesilapan yang telah saya lakukan apabila mengumumkan tiada sebarang pertemuan dan rundingan antara kedua-dua parti. Saya menerima banyak teguran dan kritikan di atas �pembohongan� ini daripada ahli-ahli dan penyokong PAS baik yang Islam atau yang bukan Islam serta rakan-rakan daripada Pakatan Rakyat. Kerana itu, dengan hati yang terbuka saya ingin memohon maaf di atas kesilapan yang saya tidak sengajakan itu. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada seorang profesor Universiti Tempatan yang telah mengingatkan bahawa �jika kita lupakan sejarah, sejarah akan mendera kita�. Saya amat sedar tentang hakikat sejarah berkaitan kerjasama PAS-Umno yang telahpun saya sebutkan dalam kolum saya di Harakah pada minggu lepas.

Saya mengakui bahawa sejarah tidak pernah berulang, sebaliknya yang berulang ialah kesilapan manusia. Saya menyeru pimpinan PAS supaya jujur kepada ahli-ahli dan penyokong parti serta berusaha memperkukuhkan pakatan politik sedia ada. Saya mengajak ahli-ahli PAS memerhatikan hakikat sejarah yang ada supaya kesilapan itu tidak berulang.

Akhirnya, sekali lagi saya memanjatkan jutaan kemaafan kepada semua ahli dan penyokong PAS di atas ketelanjuran yang berlaku. Saya bersedia untuk menerima apa sahaja teguran dan kritikan membina untuk kebaikan bersama dan saya juga rela dihukum oleh ahli-ahli di atas kesilapan yang tidak sengaja saya lakukan ini.

Maafkanlah saya.

Sekian, wassalam.

Yang benar,

HAJI MAHFUZ HAJI OMAR
Ketua Penerangan PAS Pusat
Ahli Parlimen Pokok Sena.
- tajdid _

Read More...

MB Pahang, K'tan sokong MB T'ganu

Malaysiakini

Jul 24, 08 5:21pm

Dua orang lagi menteri besar di negeri Pantai Timur - Pahang dan Kelantan - bersetuju dengan kenyataan Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Said bahawa kos penyenggaraan kereta Proton Perdana V6 Eksekutif adalah lebih mahal daripada Mercedes.

Sambil memberi contoh kereta Mercedes yang digunanya sejak era Menteri Besar terdahulu, Tun Khalil Yaakob, iaitu sejak berbelas tahun lalu, Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob berkata, kos penyenggaraan kereta itu untuk tahun lalu ialah RM42,000.

adnan yaakob adnan yaakubSebaliknya, kata beliau, ada antara kos penyenggaraan Proton Perdana yang diguna ahli exco kerajaan negeri sejak beberapa tahun lalu, mencecah RM57,500 setahun, demikian menurut laporan Bernama.

"Dari segi hakikatnya, menteri besar Terengganu betul apabila menyatakan kos penyenggaraan kereta Proton Perdana V6 Eksekutif lebih tinggi daripada Mercedes," katanya kepada pemberita di Kuantan hari ini.

Adnan berkata, dari sudut praktikal memang sukar menggunakan kereta yang mempunyai kuasa enjin rendah terutama bagi perjalanan ke destinasi yang jauh.

Beliau bagaimanapun mengambil langkah tidak menyokong mahupun menentang keputusan pembelian 14 kereta Mercedes E200 kerajaan negeri Terengganu itu.

"Segala keputusan yang hendak dibuat pada masa kini sepatutnya mengambil kira situasi semasa dan kehendak rakyat. Sekarang rakyat lebih suka macam saya (Menteri Besar) naik kereta Kancil atau motosikal pun boleh (jika ke lokasi dekat)," katanya.

Beliau menegaskan kerajaan negeri Pahang akan mengambil keputusan untuk mengikut arahan dan keputusan yang ditetapkan kerajaan pusat berhubung pemakaian kereta nasional walaupun ia boleh dipertikai.

Banyak masalah

Sementara itu, Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini melahirkan pendapat yang sama dengan Ahmad iaitu penggunaan kereta Proton Perdana V6 Executive sebagai kenderaan rasmi negeri banyak menimbulkan masalah.

nik azizBeliau berkata kerajaan negeri Kelantan sendiri mendapati kos penyenggaraan kereta nasional itu lebih tinggi berbanding kenderaan yang diimport selain sering mengalami kerosakan.

Walaupun tidak bercadang untuk menukar kenderaan rasmi kepada kereta lain termasuk kereta import, Nik Aziz berkata apa yang dikatakan oleh Menteri Besar Terengganu mengenai kereta Proton Perdana memang berasas.

"(Kerajaan negeri) Kelantan kami pun pakai Perdana selain Mercedes lama,
ada sedikit kelonggaran kita bagi. Ini kerana sama dengan yang Menteri Besar Terengganu sebut, kereta Perdana ni masalah penyenggaraan dialah.

"Rosak sokmo (sering rosak). Kadang-kadang cermin tak boleh naik, kadang-kadang nak tutup tak boleh sedangkan baru keluar dari kilang," katanya kepada pemberita hari ini.

Nik Aziz yang juga Mursyidul Am PAS sebelum itu merasmikan masjid Taqaddum Ilmi di Sekolah Menengah Agama Taqaddum Ilmi, Ketereh.

Beliau mengulas isu kerajaan negeri Terengganu membeli 14 buah kereta Mercedes E200 Kompressor sebagai kenderaan rasmi baru Menteri Besar, anggota exco dan pegawai kanan kerajaan negeri itu.

Read More...

Sah tiada liwat - Laporan perubatan

Suara Keadilan

KUALA LUMPUR, 28 Julai (SK)- LAPORAN perubatan dari doktor yang memeriksa tubuh Mohd Saiful Bukhari Azlan mengesahkan tiada sebarang kesan yang menunjukkan dia diliwat. Pada 28 Jun lepas Saiful menemui Doktor Mohamed Osman Abdul Hamid dari Hospital Pusrawi mengadu dia merasa kesan sakit didubur ketika membuang air besar.

Tetapi laporan Doktor Mohamed yang dikeluarkan pada jam 2.14 petang, sebaik sahaja pemeriksaan dibuat ke atas tubuh Saiful mengesahkan tiada sebarang kesan liwat seperti yang didakwanya.

Laporan itu jelas menyatakan:

* Tiada kesan koyak pada kulit (skin tearing, zero)

* Tiada pendarahan aktif (active bleeding, zero)

* Tiada kesan nanah (traces of pus, zero)

laporan penuh boleh dibaca menerusi Suara Keadilan edisi 141 yang akan terbit esok.

Untuk melihat laporan ini dengan lebih lengkap dengan anotasi, sila klik gambar di bawah:

Read More...

Laporan perubatan tiada kesan liwat atas Saiful ada niat jahat

Mstar Online

28-07-2008 07:45:26 PM

PETALING JAYA: Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Dr Abdul Latif ketika dihubungi menyifatkan, laporan Malaysiakini yang mendakwa ada laporan perubatan tiada kesan liwat ke atas Saiful berniat jahat bagi memberi gambaran tidak berlakunya perbuatan liwat.

“Laporan ini mempunyai unsur mala fide. Apa juga bentuk laporan sama ada kesan calar ada atau tidak, tiada siapa boleh buat kesimpulan liwat tidak berlaku selagi perkara berkenaan tidak dibicarakan di mahkamah,” katanya.

Lagi pun jelasnya, prosedur pemeriksaan juga mestilah mengikut prosedur siasatan sekiranya ia melibatkan aduan jenayah.

Menurut Dr Latif, jika benar ada laporan doktor mengenai isu liwat berkenaan disebarkan, Saiful sebagai pesakit boleh membuat aduan kepada Majlis Perubatan Malaysia.

"Jika benar, doktor berkenaan boleh disabitkan kesalahan boleh dikenakan tindakan di bawah Akta Perubatan 1971. Ini kerana katanya, doktor mempunyai sumpah kerahsiaan dengan pesakit," jelasnya lagi.

Tambah beliau, mengikut etika tiada doktor boleh mendedahkan laporan pesakit kecuali laporan berkenaan mempunyai kaitan dengan siasatan jenayah dan dibawa ke mahkamah.

Katanya lagi, beliau berkata, jika laporan pesakit segaja didedahkan "itu adalah di luar tabie."

Sebelum ini, laman berita Malaysiakini dalam laporannya hari ini mendakwa telah memperolehi laporan dua muka surat oleh seorang doktor yang memeriksa Saiful Bukhari Azlan yang menyatakan tidak terdapat kesan liwat seperti yang didakwa.

Laporan hospital Pusrawi itu yang dikatakan telah tersebar luas memetik laporan seorang doktor, Mohd Osman Abdul Hamid yang melakukan pemeriksaan ke atas Saiful yang dikatakan telah pergi ke hospital itu terlebih dahulu sebelum menjalani pemeriksaan di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Sebelum ini, Saiful dalam laporan polisnya mendakwa telah diliwat oleh Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Namun, sumber terdekat dengan rapat dengan Saiful Bukhari mempertikaikan kesahihan dokumen yang dikatakan sebagai laporan perubatan yang menyebut tiada kesan liwat terhadap Saiful.

Kata sumber itu, berdasarkan kertas yang diedarkan itu, itu bukan laporan perubatan sebaliknya hanya berupa catatan.

"Jika ia laporan perubatan, ia mestilah dalam format tertentu yang ditetapkan dan ada prosedur tertentu yang mesti dipenuhi oleh seorang doktor sebelum laporan berkenaan boleh diterima dan dibentangkan di mahkamah," kata sumber itu.

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |