+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Friday, April 16, 2010

Anwar kecam kerajaan melutut kepada Amerika

Harakahdaily

Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 16 April: Ketua Pembangkang di Parlimen, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa kerajaan BN seperti melutut kepada Amerika Syarikat apabila tidak tetap menyatakan pendirian berhubung isu penggunaan senjata nuklear.

Tegasnya juga, tidak salah untuk menjalinkan hubungan kerjasama dengan Amerika Syarikat, namun bukan menjadi 'pak turut' kepada negara itu sehingga tidak berani menentang kezaliman yang dilakukan Amerika Syarikat terhadap umat Islam.

"Saya nak sebut untuk kita berbaik dengan Amerika tidak apa, tetapi untuk melutut dasar Amerika menentang Iran dan memusnahkan Afghanistan, itu pengkhianatan kepada umat Islam dan negara ini. Apa kenyataan Perdana Menteri dalam isu Iran?

"Kalau kita katakan Iran tak berhak gunakan kekuatan nuklear untuk senjata munasabah tetapi mengapa Israel boleh, mengapa dia (Najib) tak berani menegur Israel dan melutut kepada Amerika Syarikat mengecam Iran di White House, tetapi tidak menegur Israel?

"Pendirian Umno ini yang kita tentang. Di Afghanistan, kita ambil sikap keputusan Obama undur tentera kita setuju, tetapi keputusan menyerang Afghanistan dari awal kita tentang. Perdana menteri Malaysia kata akan hantar 'training' di Afghanistan, 'training' apa bila mana umat Islam dibunuh di Afghanistan?

"Ini bezanya. Saya memang menghargai hubungan baik dengan Amerika tetapi tidak mengemis dan menjadi hamba abdi Amerika Syarikat," tegas beliau.

Beliau berkata demikian sewaktu perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan di peringkat jawatankuasa (Kementerian Luar Negeri) di Dewan Rakyat semalam sebagai membidas kenyataan Datuk Tajuddin Abdul Rahman (BN-Pasir Salak) yang mendakwa beliau sangat berpengaruh di Amerika Syarikat disebabkan peranan media.

"Oleh kerana nama saya disebut, satu kira ini satu penghormatan kerana disebut oleh Pasir Salak dan juga Kota Belud, dia berhempas pulas nak pertahankan Apco dan Israel. Dia dengan Rembau sekarang jadi jurucakap Apco. Paling malu bagi umat Islam, apabila orang Melayu Muslim bangun untuk mempertahankan Apco dan kepentingan Israel.

"Saya tak pernah mengatakan saya berpengaruh di Amerika. Pendirian saya konsisten, kita pertahankan hubungan baik dengan semua negara termasuk Amerika Syarikat. Sebab itu saya tidak pernah berbohong kalau saya mengadakan pertemuan berkala dengan bekas Naib Presiden (Amerika) Al Gore sampai sekarang.

"Bezanya pimpinan kerajaan hari ini untuk mendapat dokongan Amerika terpaksa bayar RM78 juta kepada Apco. Dulu bayar RM4 juta kepada Jack Abrahamoff tauke judi maha besar di Amerika Syarikat . Ini kenyataan Pasir Salak, jangan pertikai untuk saya keluar bukti kerana bukti telah dikeluar. Kota Belud tidak berani bangun untuk pertahankan ini," katanya.

Dewan Rakyat semalam meluluskan Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan 2010 untuk Kementerian Luar melibatkan peruntukan berjumlah RM110 juta.

Read More...

Najib Anggap Lawatan Ke Amerika Syarikat Paling Berhasil.

Mstar Online

WASHINGTON: Datuk Seri Najib Tun Razak berkata lawatan beliau ke Amerika Syarikat kali ini khususnya Washington adalah yang paling berhasil yang pernah dilakukan beliau.

Perdana Menteri berkata sentimen dan sikap terhadap Malaysia telah berubah bukan sahaja oleh Presiden Barack Obama dan pentadbirannya tetapi juga menjangkau ke Capitol Hill dalam kalangan senator dan ahli Kongres serta sektor swasta.

"Kesimpulannya, lawatan ini membuka satu lembaran baru dalam kerjasama dengan Amerika Syarikat dan kita akan bekerjsama dalam bidang-bidang yang memberi keuntungan kepada kedua-dua pihak," katanya kepada wartawan Malaysia sebelum berlepas ke New York pada Khamis.

Najib berkata perkembangan itu akan disusuli dengan mengadakan lebih banyak pertukaran dan lawatan oleh pemimpin kedua-dua negara.

Perdana Menteri tiba Sabtu lepas untuk lawatan kerja selama seminggu. Beliau merupakan antara 46 pemimpin dunia yang dijemput oleh Obama untuk menghadiri Sidang Kemuncak Mengenai Keselamatan Nuklear untuk membanteras bahan nuklear terjatuh ke tangan pengganas.

Beliau juga mengadakan pertemuan dua hala dengan Obama buat kali pertama di luar sidang kemuncak itu dan juga menemui pegawai-pegawai kanan pentadbiran Obama termasuk Setiausaha Perbendaharaan Tim Geithner dan Wakil Perdagangan Amerika Syarikat Ron Kirk dan juga ahli-ahli korporat.

+/-

"Perbincangan dua hal saya dengan Presiden Obama dilihat sebagai satu isyarat kesungguhan dan pengiktirafan yang amat nyata terhadap sikap baru Amerika Syarikat terhadap Malaysia," katanya.

Ia juga satu pengiktirafan terhadap potensi hubungan dua hala dan juga peranan yang boleh dimainkan oleh Malaysia dalam konteks keselamatan nuklear, perdagangan dan pelaburan.

"Malaysia juga dipandang sebagai sebuah negara Islam model yang moden dan progresif dan sebuah negara yang semakin berjaya," kata Perdana Menteri.

Najib berkata lawatannya yang begitu berhasil itu merupakan mesej yang baik yang harus diperjelaskan dan diserap dalam segenap bidang dan juga pihak swasta supaya dapat menjana manfaat kepada kedua-dua negara.

Perdana Menteri juga gembira dengan sambutan oleh sektor swasta Amerika yang nampaknya lebih positif semasa dalam pertemuan beliau dengan mereka.

"Mereka membayangkan keinginan untuk menambah lagi pelaburan mereka terutama sekali dalam bidang yang dapat memberi peluang pekerjaan pada peringkat pekerjaan bernilai tinggi dan PhD sekali pun," kata beliau.

Najib berkata ada antara mereka yang kini menimbang inisiatif baru yang mungkin menjadi kenyataan tidak lama lagi termasuk meningkatkan pelaburan dalam operasi mereka yang sedia ada di Malaysia.

Pada Khamis, Perdana Menteri menyaksikan majlis menandatangani dua memorandum persefahaman iaitu antara Microsoft dan Heitech Padu Berhad, berhubung sistem perkhidmatan penjagaan kesihatan, dan satu lagi antara Universiti Kebangsaan Malaysia dan Stevens Institute of Technology (SIT) bagi tujuan pembangunan kemampuan dan pertukaran teknologi. - BERNAMA

Read More...

Sidang Keselamatan Nuklear - Pengamatan Tok Guru Nik Aziz

Harakahdaily

Wan Nik Wan Yussof

Semasa dalam ibadat umrah di Madinah-Mekah, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz tetap peka dengan segala perkembangan isu-isu besar dunia. Itulah dia sensitiviti seorang pemimpin besar yang bernama-mesra Tok Guru Nik Aziz, salah seorang pemimpin dalam kelompok berpengaruh di dunia Islam yang tersenarai di ranking 42.

Realiti itu memungkinkan Tok Guru Nik Aziz bersikap mesra-jari selalu menghubungi melalui telefon dengan setiausaha-setiausahanya di Pejabat Menteri Besar, meskipun berjauhan merentasi benua dan lautan.

Terbaru, Tok Guru Nik Aziz telah mengubungi saya selaku setiausaha politiknya agar merakamkan pandangan dan telahannya berhubung kehadiran Malaysia menyertai Sidang Keselamatan Nuklear di Washington, Amerika Syarikat.

Sebagaimana maklumat, Sidang Kemuncak Mengenai Keselamatan Nuklear anjuran Presiden Amerika Syarikat, Barrack Obama telah diadakan pada 12 dan 13 April 2010 di Washington. Ia turut dihadiri 47 ketua-ketua Negara termasuk Malaysia. Juga merupakan sidang nuklear yang terbesar pernah dianjurkan presiden Amerika Syarikat sejak 65 tahun lalu.

Tujuan Barrack Obama mengadakan sidang kemuncak itu ialah untuk mendapatkan sokongan dunia bagi memupuk kerjasama sejagat dalam memerangi keganasan nuklear dan mengawal senjata nuklear daripada jatuh ke tangan pengganas.

Berdasarkan tujuan sidang yang dikendalikan Obama itu, maka dilihat tujuan pengawalan itu kononnya untuk mengawal keganasan oleh pihak lain yang dianggap ganas. Justeru itu ada pihak yang manganggap sidang tersebut sebagai sidang perdagangan nuklear dan sidang keselamatan Obama.

Namun, apa yang utama diambil perhatian antara lain ialah kesungguhan Obama menjayakan visi untuk dunia tanpa senjata nuklear pada masa hadapan. Visi itu telah disokong oleh semua negara pada sidang kemuncak itu. Meskipun perlaksanaannya mungkin mengambil masa yang lama, namun langkah pertama yang diambil ialah memeterai perjanjian antara Amerika Syarikat dan Russia minggu lalu bagi mengurangkan stok penimbal senjata nuklear masing-masing.

Bagi pihak Malaysia, Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak turut menyampaikan ucapan. Dalam ucapannya Mohd Najib menggesa semua negara melakukan sepenuhnya amalan telus dalam program nuklear masing-masing dan mematuhi peruntukan-peruntukan Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) dan Triti Pengawalan Nuklear (NPT). Apapun, ucapan Najib itu adalah sekadar memenuhi protokol seperti mana ketua/wakil Negara lain yang turut menyertai sidang itu.

Pandangan dan telahan Tok Guru Nik Aziz

Berikut adalah pandangan dan telahan Tok Guru Nik Aziz:

Ekoran sidang nuklear itu jelaslah kekerasan tidak boleh menyelamatkan manusia. Amerika Syarikat (Amerika) pernah guna bom atom ke atas Hiroshima dan Nagasaki bagi menundukkan Jepun ketika Perang Dunia ke-2.

Begitu juga, kuasa besar itu (Amerika) pernah guna ugutan dan kekerasan ke atas Negara-negara kecil lain (di dunia), tahu-tahu dia pula terpaksa anjurkan persidangan nuklear.

Oleh itu, adalah benar dan tepat keputusan Nabi Muhammad SAW mengadakan perjanjian Madinah (Sahifah Madinah) yang melibatkan pihak Yahudi. Kerana Nabi SAW sedar, untuk mencari kebaikan dan keamanan, ia tak boleh gunakan kekerasan. Allah SWT sendiri amat melarang untuk kita gunakan kekerasan dalam diplomasi atau berhubung dengan orang lain. Sebab itulah, selagi kekerasan dijadikan pendekatan oleh pihak berkuasa Malaysia dalam melayani hubungan politik antara PAS-Umno atau Pakatan Rakyat dengan Barisan Nasional, maka selagi itulah tidak akan berlaku keamanan dan keharmonian dalam politik Negara.

Apa yang dapat diperhatikan di Madinah dan Mekah, misalnya sekarang di Mekah orang datang puluhan ribu, bertukar ganti (bertali-arus), tidak ada yang paksa pun untuk datang, tetapi punca semua orang itu datang ialah kerana mereka ingatkan Padang Mahsyar. Di sana kelak mereka dihidupkan semula, mereka akan hadapi mahkamah Allah dan mereka akan berdepan dengan Syurga atau Neraka. Maka, inilah daya tarikan sebenar umat Islam untuk datang sangat ke tanah suci.

Berpandukan kesedaran itu, perlulah kita semua mengambil pengajaran betapa cara kekerasan, ugutan hatta diskriminasi seperti mana dilakukan oleh pihak Pusat terhadap Kelantan tidak akan menyelesaikan masalah dan jauh sekali menemui keamanan serta keharmonian.

Pengalaman kita di Kelantan, akibat diskriminasi pernah berlaku sekumpulan petani di Pasir Puteh tak boleh buat padi (tanam padi) akibat berlaku protes dan sekatan baja subsidi kepada satu pihak, menyebabkan satu pihak itu (mangsa diskriminasi) bertindak menyekat laluan jentera pembajak masuk ke bendang satu pihak lagi yang menerima baja. Hasilnya semua pihak (mangsa diskriminasi) dan pihak yang terima baja (penyokong diskriminasi) sama-sama rugi (tak dapat tanam padi). Oleh itu, cara diskriminasi (seperti juga kekerasan) ia tidak akan jadi tarikan ke arah menyelesaikan masalah umat.

Berbalik kepada sidang nuklear tadi, hasil penyertaan 47 negara tadi, keputusannya Yahudi sendiri (Amerika dan sekutunya) mula nak berunding dengan Israel. Sehingga capai keputusan untuk berunding sama dengan Republik Islam Iran yang merupakan musuh ketat mereka.

Maknanya, Amerika dah mula inginkan hubungan baik dibuat dengan Iran dan jelas mereka dah tak nak lagi kepada cara kekerasan. Hal ini membuktikan cara yang ditunjukkan oleh Nabi Muhammad SAW itu awal-awal lagi melalui Perjanjian Madinah adalah betul dan benar.

Oleh sebab itu, kita kena ingat bila (seseorang) manusia itu kuat sangat diugut, manusia itu akan bangkit dan sedar, bahawa mereka tidak lemah dan mereka boleh bangkit untuk melawan pihak yang mengugut.

Jika demikian dunia kini, dan Amerika sendiri dah semacam mengiktiraf sejarah diplomasi yang diasaskan oleh Nabi Muhammad SAW adalah betul, tinggal lagi Umno di Negara kita ini tidak mahu mengubah cara mereka dalam menerima hakikat kebenaran Islam.

Misalnya dalam isu hak Kelantan menerima royalti minyak, mereka tidak guna diplomasi. Perjanjian diketepikan, apa mereka pakai ialah kuasa, walaupun Umno tahu cara mereka guna kuasa itu salah dari segi hukum diplomasi. Maka, kita kena ingat rakyat itu yang memberi mandat kuasa dan pemilik kuasa ialah Allah SWT. Jangan diskriminasikan rakyat Kelantan.

Dicatat oleh,

Wan Nik Wan Yussof
Setiausaha Politik Menteri Besar Kelantan.

Read More...

Najib Holds Bilateral Meeting With Obama

Najib (left) with Obama. fotoBernama
From Tham Choy Lin

WASHINGTON, April 12 (Bernama) -- Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak and President Barack Obama met Monday ahead of the Nuclear Security Summit here, sending clear signals of a fresh spring in relations between Malaysia and the United States.

The two leaders looked relaxed as they settled down to their first ever bilateral meeting that took place at the downtown Walter E.Washington Convention Center, the venue of the historic summit which opens the same afternoon.

In the cordial atmosphere, Najib and Obama talked for 40 minutes, longer than their scheduled half hour meeting flanked by Acting Foreign Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim, who is Information Communication and Culture Minister, and Secretary of State Hillary Clinton.

Immediately after the bilateral meeting, the Prime Minister was whisked away for a lunch hosted by Vice-President Joe Biden at his residence in the U.S. Naval Observatory for 12 of the summit dignitaries.

Also in the Prime Minister's delegation for the meeting with Obama were Foreign Ministry secretary-general Tan Sri Rastam Mohd Isa and Malaysian ambassador to the United States Datuk Seri Jamaludin Jarjis. +/-


Najib is among 46 world leaders invited for the two-day summit, the largest ever gathering of international leaders in the U.S capital, as Obama seeks a global effort to prevent nuclear terrorism.

Obama had scheduled bilateral meetings with Najib and four other leaders on Monday, the others were King Abdullah of Jordan, Ukrainian President Viktor Yanukovich, Armenian President Serzh Sargsian and Chinese President Hu Jintao.

Najib and Hu are the only leaders from Asia to meet Obama on the sidelines of the summit.

Obama telephoned Najib last June to discuss the global financial crisis and nuclear non-proliferation issues and the Prime Minister took the opportunity to raise the issue of two Malaysians detained in Guantanamo for alleged links to the Al Qaeda and Jemaah Islamiah militant groups.

At the U.S Naval Observatory, 12 foreign leaders would lunch with Biden and discuss Obama's commitment for a nuclear weapon free world and address the goals of the Non-Aligned Movement, according to the White House.

Apart from Najib, the expected guests are South African President Jacob Zuma, Nigerian acting President Dr Goodluck E.Jonathan, Vietnamese President Nguyen Tan Dung, Moroccan Prime Minister Abbas El Fassi, Indonesian Vice President Boediono, Thai Deputy Prime Minister Trairong Suwankiri, Egyptian Foreign Minister Ahmed Aboul Gheit, Algerian Foreign Minister Mourad Medeici, Saudi Arabia's Prince Muqrin Abd al-Aziz Saud, Philippine President Gloria Macapagal Arroyo and Chilean President Sebastian Pinera.

Earlier Monday, Najib met U.S deputy secretary of state, James Steinburg, who had called on him in Putrajaya last September.

The Prime Minister is also slated for a bilateral meeting with New Zealand Prime Minister John Key in the afternoon before the summit begins.

The summit is part of Najib's week-long working visit to the U.S, his second since taking office in April last year.

-- BERNAMA

Read More...

KL cuts off gasoline supplies to Tehran - Malaysian PM

Malaysiakini


Apr 16, 10 9:39am

Malaysian Prime Minister Najib Abdul Razak confirmed Thursday that his country has cut off gasoline supplies to Iran, warning Tehran it was close to facing new international sanctions over its controversial nuclear program.

Najib's announcement came three days after he held talks with US President Barack Obama, who had called for the world to move "boldly and quickly" on additional sanctions on the sidelines of a 47-nation nuclear security summit.

SangPemantau - Najib ikut telunjuk US?? Apsal tak sokong Iran??

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |