+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Friday, July 4, 2008

TERBARU...Apa dah jadi...?


Agenda DailyTidak sampai pun 24 jam Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim melancarkan ‘serangan’ terhadap Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak menggunakan ‘peluru’ yang berupa akuan bersumpah penyiasat persendirian yang dakwa kaitan Najib dengan Altantuya Shariibu, pagi Jumaat nampak gayanya ‘peluru’ itu makan tuan.

P
. Balasubramaniam dalam sidang media yang diwakili peguamnya, M Arulampalam di sebuh hotel di Kuala Lumpur maklumkan beliau menarik balik seluruh akuan bersumpah itu termasuk perkara-perkara yang kaitkan Najib dengan Altantuya.

Antara
dakwaan dalam akuan bersumpah yang didedahkan oleh Anwar dalam sidang akhbar bersamanya semalam menyebut Najib yang memperkenalkan Altantuya kepada tertuduh kes bunuh wanita Mongolia itu, Abdul Razak Baginda.

Selain itu dakwaan kononnya Najib melakukan hubungan seks dengan Altantuya. Katanya, beliau berada dalam keadaan tertekan ketika membuat akuan bersumpah yang didedahkan oleh Anwar hari Khamis.

“Saya ingin tegaskan bahawa saya menarik balik akuan saya yang pertama. Saya ingin tegaskan bahawa saya berada dalam tertekan untuk membuat akuan bersumpah bertarikh 1 Julai itu,” katanya dalam akuan bersumpah yang baru membatalkan akuan bersumpah yang terdahulu.

Namun begitu Balasubramanian enggan menamakan pihak yang mengugut beliau.Dalam sidang akhbar itu Balasubramanian ditemani oleh Arulampalam peguamnya yang baru.


Semalam semasa sidang akhbar di ibupejabat Parti Keadilan Rakyat beliau diwakili oleh peguam Americk Singh Sidhu.


Dalam akuan bersumpahnya yang baru hari ini Balasubramanian berkata :"Saya ingin menyatakan bahawa tidak pernah pada bila-bila masa (Abdul) Razak (Abdullah) Baginda memberitahu saya yang beliau diperkenalkan kepada Altantuya Shaaribu oleh seorang VIP dan pada bila-bila masa Razak Baginda ada memberitahu saya bahawa Datuk Seri Najib telah mengadakan hubungan seks dengan Altantuya Shaaribu dan beliau (Altantuya) sanggup mengadakan hubungan seks luar tabii.

"Tidak pernah pada bila-bila masa Razak Baginda ada memberitahu saya yang Datuk Seri Najib mengarahkan Razak Baginda untuk menjaga Altantuya Shaaribu kerana beliau tidak mahu dia (Altantuya) menganggunya kerana beliau ialah Timbalan Perdana Menteri.

"Tidak pernah pada bila-bila masa Razak Baginda dan atau Altantuya Shaaribu ada memberitahu saya yang Datuk Seri Najib Tun Razak, bersama-sama dengan Razak Baginda dan Altantuya Shaaribu telah berjumpa dan bersama-sama makan malam di Paris;

"Tidak pernah pada bila-bila masa Altantuya Shaaribu ada memberitahu saya yang beliau meminta wang sebanyak US$500,000 sebagai komisen bagi bantuannya dalam urusan pembelian kapal selam di Paris;

"Tidak pernah pada bila-bila masa pun Razak Baginda dan/atau Altantuya Shaaribu memberitahu saya yang Datuk Seri Najib Tun Razak berjumpa dengan Altantuya Shaaribu di Singapura;

"Tidak pernah pada bila-bila masa pun Altantuya Shaaribu ada memberitahu saya yang beliau mahu saya mengaturkan untuk beliau berjumpa dengan Datuk Seri Najib Tun Razak;

"Tidak pernah pada bila-bila masa saya ada memberitahu polis semasa penyiasatan mereka mengenai sebarang perhubungan antara Datuk Seri Najib Tun Razak dan Altantuya Shaaribu kerana perhubungan itu tidak pernah wujud, pada pengetahuan saya. Oleh yang demikian, kenyataan yang saya tandatangani di hadapan polis sudah selesai;

"Tidak pernah pada bila-bila masa Razak Baginda ada memberitahu saya yang beliau telah menghantar SMS kepada Datuk Seri Najib pada malam beliau ditahan; dan

"Tidak pernah pada bila-bila masa Razak Baginda ada memberitahu saya yang Datuk Seri Najib Tun Razak telah menghantar SMS kepadanya pada hari beliau ditahan yang menyatakan beliau (Najib) akan berjumpa dengan KPN (Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan) pada hari berkenaan dan masalah itu akan diselesaikan dan meminta Razak Baginda supaya terus tenang.

- 4/7/2008

Read More...

Bala Dipaksa Tarik Balik Akuan Berkanun !?

Buletin Online

PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh Editor
Friday, 04 July 2008

The image “http://buletinonline.net/images/berita7/balaharini%26semalam.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Penyiasat persendirian, P Balasubramaniam yang membuat kejutan dengan akuan berkanun mendedahkan penglibatan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah menarik balik akuan berkanunnya hari ini.

- Polis akan siasat dua akuan bersumpah Balasubramaniam

- PKR buat laporan polis terhadap Najib petang ini - KEMASKINI 4.00pm
- AMK Terengganu buat laporan polis terhadap Najib

- Akuan berkanun 1 Julai dibuat secara sukarela – Peguam Americk Singh
- Akuan Balasubramaniam Tidak Boleh Ditarik Balik - Majlis Peguam

P Bala hari ini telah mengadakan sidang akhbar dengan peguam lain.(Gambar - Berbeza ! penampilan hari ini yang tidak terurus dan gambar sidang media kelmarin)

Dalam akuan berkanunnya 1hb Julai yang di dedahkan semalam, Balasubramaniam mendakwa Najib mempunya hubungan seksual dengan Altantuya. Najib juga didakwa memperkenalkan Altantuya kepada Abdul Razak Baginda.

Hari ini dalam satu sidang, Balasubramaniam berkata beliau telah dipaksa membuat akuan berkanun tersebut dan Balasubramaniam membuat akuan berkanun yang baru.

Akuan berkanun yang baru itu tanpa rujukan Najib mempunyai hubungan seksual dengan Altantuya ataupun Najib yang memperkenalkan Abdul Razak baginda kepada wanita Mongolia tersebut.

Balasubramaniam juga mempunyai peguam yang baru. Peguam Americk Sidhu, yang bersamanya semalam, juga tidak tahu apa yang sedang berlaku. Sidang akhbar Balasubramaniam masih berjalan.

Semalam, Balasubramaniam membuat pendedahan yang menggemparkan bahawa beliau telah mendengar dari Abdul Razak mengenai hubungan Najib dengan Altantuya.

Tetapi hari ini beliau berkata, beliau mahu menarik balik akuan berkanunnya pertama, yang difailnya pada 1 Julai, dan menggantikannya dengan yang baru, yang diumumkannya hari ini.

"Saya mahu menarik balik akuan berkanun yang pertama," katanya sambil menambah, beliau dipaksa membuat akuan berkanun tersebut.

Balasubramaniam telah diupah oleh Abdul Razak untuk menguruskan Altantuya pada 2006 yang mengganggu Abdul Razak, yang juga rapat dengan Najib

Akhbar-akhbar media perdana melaporkan sidang media semlam dan akuan berkanun yang didedahkan adalah kerana paksaan, namun laporan akhbar tersebut telah dinafikan oleh peguam yang mngendalikan akuan berkanun tersebut Americk Singh .

Dalam Sidang Akhbar Parti Keadulan Rakyat (PKR) lewat petang ini yang telah dibuat oleh Timbalan Presiden Sivarasa Rasiah bersama Americk Singh Sidhu peguam yang mewakili Balasubramaniam semalam
, telah menyatakan bahawa P Bala mungkin telah dipaksa menarik balik akuan berkanun sebelum ini.

Laporan NTV7 jam 7.00 petang ini telah mengesahkan kenyataan Timbalan Presiden PKR itu

Read More...

Respon Rasmi Peguambela Balasubramaniam Berhubung Penarikan Akuan Bersumpah


Suara Keadilan

4 July 2008, Petaling Jaya, Malaysia

Saya difahamkan bahawa En Balasubramaniam a/l Perumal telah mengeluarkan kenyataan dalam satu sidang media di Hotel Prince, 11 pagi tadi, menarik balik kenyataannya yang dibuat p[ada 1 julai 2008.

Alasan yang diberikan untk menarik balik akuan bersumpah asal yang dibuat, yang dirakamkan oleh diri saya sendiri, ialah “dipaksa membuat pengesahan melalui ugutan”.

Tiada sebarang butiran berhubung paksaan dan ugutan telah diketengahkan. En Bala dilaporkan tidak menjawab soalan yang dikemukakan pagi tadi di dalam sidang medianya siapa yang mengugutnya.

Untuk rekod, Saya mengesahkan bahawa perakuan bersumpah yang dilakukanoleh En Bala pada 1 Julai 2008 yang disiarkannya semalam dibuat secara sukarela dihadapan kehadiran saya dan pesuruhjaya sumpah, Dr T. Yokheswarem.

Saya menemui En Bala untk pertama kalinya, dengan kehadiran beberapa individu lain kira-kira dua bulan lalu dimana beliau telah meminta bantuan saya untuk menyediakan satu dokumen rasmi merangkumi beberapa bukti yang telah tidak diketengehakan dalam perbicaraan Altantuya yang sedang berlangsung.

Saya meulakan proses berkenaan dua minggu selepas itu. Saya telah menemuinya beberap kali dimana apa yang dinyatakan oleh En Bala pada saya telah saya rakamkan secara bertulis.

Saya tidak mempunyai alasan untuk meragui apa yang En bala nyatakan pada saya selain daripada ia adalah yang benar dan peranan saya adalah untuk mendengar apa yang beliau katakan dan menulisnya menjadi satu perakuan bersumpah dalam format yang sistematik dan komprehensif.

Kenyataan bersumpah itu kemudian dilakukan pengesahan dihadapan pesuruhjaya sumpah yang dinyataan di atas yang bertanyakan pada En Bala samada beliau faham isi kandungannya dan samada ia adalah pengakuan bersumpah beliau sendiri..

Selepas En Bala mengesahkannya, beliau telah diminta untuk menandatangani tiga salinan dan pesurujaya kemudiannya mengesahkannya. En bala telah diminta menunjukkan kad pengenalannya kepada pesuruhjaya sumpah dan kemudiannya menadtangani buku rekod.

Sehubungan itu, saya amat terkejut dengan tindakan En Bala yang dalam masa 24 jam telah mendapatkan perkhidmata peguam lain dan membuat satu lagi perakuan bersumpah menyatakan perakuan bersumpah yang pertama adalah tidak benar dan beliau dipaksa membuatnya.

Oleh kerana saya amat mengenali sifat En Bala, selepas menghabiskan masa berjam-jam merakamkan kenyataannya, saya meragui beliau menandatangani perakuan bersumaph yang kedua dengan rela dan saya yakin beliau diugut berbuat demikian samada melalui ancaman ataupun janji kerana saya tidak dapat memikirkan alasan lain.

Pesuruhjaya sumpah yang mengesahkan perakuan bersumpah yang pertama bersedia untuk megesahkan apa yang telah saya katakan di atas berkaitan perakuan bersumpah telah dibuat oleh En Bala dengan secara sukarela.

Lagipun, En Bala mengenali pesuruhjaya sumpah berkenaan sebaik saja En Bala nampak beliau kerana mereka berasal daripada perkampungan yang sama di Slim River, yang sesuatu tidak saya ketahui.

Americk Singh Sidhu

Read More...

Samy guna jalan ladang elak diserbu

Malaysiakini

Jul 4, 08 6:27pm

Presiden MIC, Datuk Seri S samy Vellu dilaporkan terpaksa menggunakan jalan ladang untuk mengelak diserbu sekumpulan 100 orang yang mahukan penjelasan mengenai isu saham Maika Holding.

Sebelum itu, Samy Vellu menghadiri majlis perletakan batu asas pembinaan bangunan baru Sekolah Tamil Ladang Ulu Tiram.

Keadaan bertukar kecoh apabila sekumpulan 100 orang mahukan penjelasan Presiden MIC itu mengenai isu saham syarikat Maika Holdings.

Menurut laporan Bernama, mereka mengambil kesempatan berkumpul di pintu masuk sekolah berkenaan mendesak Samy Vellu menjelaskan kedudukan sebenar saham itu sehingga menyebabkan ibu bapa mereka yang membeli saham itu lebih 20 tahun lalu tidak mendapat sebarang faedah.

Majlis perletakan batu asas yang bermula 9 pagi itu dihadiri kira-kira 200 orang termasuk ibu bapa pelajar dan guru sekolah itu.

Wartawan akhbar Tamil Makkal Osai, C. Rasamanikam yang menghadiri majlis itu berkata, Samy Vellu enggan menemui kumpulan terbabit dan telah meninggalkan premis sekolah berkenaan menggunakan pintu yang lain selepas majlis itu selesai 11.30 pagi.

“Kenderaan yang membawa Samy Vellu bertindak meninggalkan premis sekolah itu menggunakan pintu lain, menyedari kumpulan yang ingin bertemunya telah berkumpul di pintu masuk sekolah itu,” katanya.

Menurut Rasamanikam, kenderaan Presiden MIC itu terpaksa menggunakan jalan ladang untuk ke satu majlis lain yang diadakan di sebuah kuil Hindu di Taman Bukit Tiram, tidak jauh dari sekolah berkenaan.

Bagaimanapun, katanya, kumpulan itu mengekori Samy Vellu dan berkumpul di luar kuil terbabit tetapi Presiden MIC itu tetap enggan menemui mereka.

Rasamanikam berkata, Presiden MIC itu meninggalkan kuil berkenaan tidak lama kemudian.

Read More...

Majlis dihadiri Presiden MIC bertukar kecoh

Mstar Online

04-07-2008 04:46:02 PM

JOHOR BAHARU: Majlis perletakan batu asas pembinaan bangunan baru Sekolah Tamil Ladang Ulu Tiram hari ini bertukar kecoh apabila sekumpulan 100 orang mahukan penjelasan Presiden MIC Datuk Seri S.Samy Vellu berhubung isu saham syarikat Maika Holdings.

Mereka mengambil kesempatan berkumpul di pintu masuk sekolah berkenaan mendesak Samy Vellu menjelaskan kedudukan sebenar saham itu sehingga menyebabkan ibu bapa mereka yang membeli saham itu lebih 20 tahun lalu tidak mendapat sebarang faedah.

Majlis perletakan batu asas yang bermula 9 pagi itu dihadiri kira-kira 200 orang termasuk ibu bapa pelajar dan guru sekolah itu.

Wartawan akhbar Tamil Makkal Osai C.Rasamanikam yang menghadiri majlis itu berkata, Samy Vellu enggan menemui kumpulan terbabit dan telah meninggalkan premis sekolah berkenaan menggunakan pintu yang lain selepas majlis itu selesai 11.30 pagi.

"Kenderaan yang membawa Samy Vellu bertindak meninggalkan premis sekolah itu menggunakan pintu lain, menyedari kumpulan yang ingin bertemunya telah berkumpul di pintu masuk sekolah itu," katanya.

Menurut Rasamanikam, kenderaan Presiden MIC itu terpaksa menggunakan jalan ladang untuk ke satu majlis lain yang diadakan di sebuah kuil Hindu di Taman Bukit Tiram, tidak jauh dari sekolah berkenaan.

Bagaimanapun, katanya, kumpulan itu mengekori Samy Vellu dan berkumpul di luar kuil terbabit tetapi Presiden MIC itu tetap enggan menemui mereka.

Rasamanikam berkata Presiden MIC itu meninggalkan kuil berkenaan tidak lama kemudian. BERNAMA

Read More...

Saiful jumpa TPM mengadu hal

Utusan Online

KUALA LUMPUR 3 Julai – Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Mohd. Saiful Bukhari Azlan telah menemui beliau untuk mengadu hal bahawa dirinya diliwat oleh Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Timbalan Perdana Menteri berkata, Mohd. Saiful berjumpa di rumahnya beberapa hari sebelum dia membuat laporan polis berhubung kejadian itu.

‘‘Saya menerima kedatangannya atas sifat saya sebagai seorang pemimpin. Dia sebagai rakyat biasa, yang ingin mengadu dan saya tidak pernah mengenali beliau sebelum ini.

‘‘Saya mula-mula tak berapa yakin dan skeptikal, sama ada cerita ini benar ataupun tidak, jadi saya serah kepada dia dan serah kepada polis untuk menentukan apa-apa tindakan selanjutnya.

‘‘Saya tidak pernah menasihatinya supaya membuat laporan polis. Saya hanya berkata, ia terpulang kepada kamu dan saya tak pasti (ketika itu) sama ada dia akan membuat laporan itu,” jelasnya pada sidang akhbar di pejabatnya di bangunan Parlimen di sini hari ini.

Ditanya bagaimana keadaan Mohd. Saiful ketika pertemuan itu, Najib yang percaya pemuda itu memilih untuk menemui beliau kerana mengenali pegawai khasnya (Khairil Anas Yusof), berada dalam keadaan trauma dan ketakutan serta ‘seram sejuk.’

Mengenai adakah aduan Mohd. Saiful mempunyai asas, beliau berkata, dakwaan lelaki itu nampak tulen.

‘‘Saya tak berani nak kata, tapi dia nampak tulen, tapi saya tak berani buat kesimpulan. Saya nasihat kepada dia. Awak sendirilah putuskan.”

‘‘Dia telah cerita segala-gala yang telah berlaku. Cerita itu banyak. Satu hari saya mungkin boleh cerita, nanti lepas kes di mahkamah,” jelasnya.

Ditanya adakah beliau bersedia memberi keterangan kepada polis mengenai pertemuannya dengan pemuda itu, Najib menjelaskan, beliau hanya mendengar keterangan Mohd. Saiful.

‘‘Saya dengar dia sahaja. Keterangan ini bukan pada saya, keterangan daripada dia. Yang mustahak, penting sekali daripada dia bukan daripada saya.” tegasnya.

Dalam pada itu, Najib menjelaskan, kedatangan Mohd. Saiful ke pejabat Timbalan Perdana Menteri tiga bulan lalu ialah untuk mendapatkan surat sokongan bagi memohon biasiswa dan tidak melibatkan sebarang pertemuan dengan beliau (Najib).

‘‘Dia hanya mengadakan perjumpaan dengan pegawai khas saya. Anda tidak boleh menhubungkan dua pertemuan ini bagi menuduh wujud konspirasi,” katanya.

Ditanya adakah Ketua Polis Negara,Tan Sri Musa Hassan dan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail tidak sepatutnya terlibat dalam penyiasatan kes liwat terbaru itu kerana didakwa Anwar pernah memalsu keterangan sebelum ini, Najib menegaskan:

‘‘Mereka tidak boleh melibatkan diri jika siasatan itu membabitkan dakwaan terhadap diri mereka. Tetapi mereka masih ketua organisasi penguat kuasa masing-masing dan perlu meneruskan tugas.”

Read More...

Perang besar negara antara Najib dengan Anwar - Pak Lah untung.

msomelayu

Perang besar negara antara Najib dengan Anwar

Yang untungnya Abdullah

PERANG antara Mohd Najib Razak dengan Anwar Ibrahim nampaknya sudah sampai ke kemuncak. Sudah mencecah ke 100 darjah celsius. Tidak ada diplomasi lagi antara keduanya dalam melancarkan serangan. Masing-masing menggunakan peluru tercanggih dan terahsia dengan niat agar membawa maut.

Perang mereka ini menarik. Ia terkeluar dari lumrah peperangan biasa. Kerana tidak ada siapa yang menang dalam peperangan yang berlaku hari ini. Sebaliknya kedua akan kalah dan menanggung akibatnya. Anih. Selalunya dalam mana-mana peperangan akan ada pihak yang menang dan pihak yang tewas. Berbeza dengan perang politik kedua tokoh ini. Keduanya akan kalah? Keduanya akan mengalami kerugian dan menanggung aib yang besar.


Kenapa? Kerana keduanya menggunakan peluru canggih yang merbahaya. Peluru dan senjata yang mereka lancarkan umpama peluru kimia yang akan membawa kesan panjang untuk membunuh hayat politik masing-masing. Setiap mereka yang terkena dengan peluru itu tidak akan ada harapan untuk pulih lagi.

Aksi perang mereka dapat disaksikan dalam televisyen semalam. Semalam tv mempamirkan kehebatan dan keghairahan mereka menyeranag antara satu sama lain. Keduanya membuat kenyataan akhbar bagi membidas dan membedal antara satu sama lain. Keduanya melepaskan bom atom yang menggerunkan dan sukar untuk diyakini.

Pernah diupah

Anwar telah mengelolakan kenyataan akhbar oleh penyiasat persendirian yang pernah diupah oleh Abdul Razak Baginda, P Balasubramaniam a/l Permual yang mendedahkan kononnya Najib memang kenal dengan wanita Mongolia yang dibunuh kemudian diletupkan mayatnya, Altantuya Shaariibuu. Subramainan menerusi akuan bersumpahnya yang diikrarkan pada 1 Julai mendakwa Najiblah orang bertanggunjawab memperkenalkan Altantuya kepada Abdul Razak Baginda di Singapura.

Dan paling merujakan, pendedahan Balasubramaniam juga mendakwa Najib seperti mana diberitahu Razak kepadanya, pernah mengadakan hubungi seks dengan Altantuya. Perkembangan terbaru ini membatalkan semua penafian berkali-kali Najib mengenai perkara itu sebelum ini.

NajiB berkali-kali menegaskan beliau tidak mengenali wanita berkenaan. Bahkan dalam sidang akhbarnya di bangunan Parlimen semalam yang hampir serentak dengan sidang akhbar di pejabata PKR oleh Balasubramanian itu menafikan yang beliau kenal dengan Altantuya.

Pendedahan Balasubramaniam itu seakan bertalian dan mengukuhkan lagi pendedahan yang dibuat oleh Raja Putra Kamarudin menerusi akuan berkanunnya yang dibuat pada 18 Jun yang mendakwa Rosmah Mansor, isteri Najib berada di tempat pembunuhan Altantuya. Menurut Raja Putera Rosmah menyaksikan bagaimana bom (C4) diletakkan dibahagian tertentu tubuh Altantuya sebelum diletupkan.

Kedua-dua pendedahan itu (oleh Raja Petra dan Balasubramaniam) memburuk dan mencemarkan imej Najib. Maklumat yang disifatkan sebagai fitnah itu menyebabkan orang memadangkan serong kepada TPM itu.

Tuduhan itu sesuatu yang sangat meyeksakan batin Najib. Walaupun beliau mengakui beliau boleh tersenyum dan reliks namun apa yang terdampar di lubuk hatinya Tuhan dan Rosmah sahaja yang tahu.

Beri penjelasan

Begitu juga dengan Anwar. Apa yang disebutkan Najib itu bukan saja memedihkan telinganya tetapi membuatkan beliau menjadi cemas dan gelisah. Semasa berucap memberi penjelasan di Stadium Melawati malam Selasa lalu, Anwar menyebut beliau tidak rungsing. Tetapi hakikat apa yang dipamerkan oleh wajahnya dapat ditafsirkan oleh sesiapa saja, bahawa keadaan Anwar kini benar-benar resah dan gelisah.

Daripada mimik muka masing-masing yang terlekat di skrin tv semalam nampak mereka marah benar. Anwar marah dan berang dengan apa yang berlaku. Begitu juga Najib. Keduanya menganggap pendedahaan dan pengakuan itu sebagai untuk menjatuhkan imej masing-masing . Dan pendedahan itu adalah sebagai rekaan semata-mata. Keduanya berpegang kepada ayat dan bahasa yang sama.

Kalau reka, siapakah yang pandai mereka-reka 'fitnah' itu? Apakah Najib mereka cerita untuk memburukkan Anwar, atau Anwar mereka cerita untuk mencemarkan Najib? Begitukah?

Pokoknya peperangan mereka akan merebak dan boleh menghancurkan negara. Ini kerana keduanya bakal menjadi pemimpin negara. Orang yang diharap dan dipuja oleh rakyat (penyokong masing-masing) akan menerajui kepimpinan negara selepas ini. Dengan meletuskan peperangan membawa kepada pendedahan ini, keduanya sudah tidak ada kredibiliti dan berpotensi lagi.

Reputasi mereka juga buruk sekali di mata rakyat. Keduanya sudah cedera dan tempang. Sudah hampak dan busuk. Dalam soal ini Abdullah Ahmad Badawi tidak dapat berpihak kepada sesiapa. Setakat ini PM itu berdiri di tengah-tengah. Walaupun apa yang berlaku menyesalkannya namun ia memberi sedikit keuntungan kepadanya. Secara diam Abdullah boleh tersenyum sendiri memerhatikan aksi perang kedua mereka.

Mendengar Anwar difitnah begitu rupa mejadikan Abdullah resah. Sekiranya beliau mempunyai hajat untuk membawa Anwar balik ke dalam Umno, perkembangan sekarang mematikan niat itu. Abdullah mengharapkan kepada Anwar untuk menjadi beteng sekiranya Naib merempuhnya!

Di pihak Najib pula, kalau sebelum ini beliau dikatakan bersiap sedia untuk melanggar Abdullah, namun dengan apa yang berlaku kini menyebabkan beliau terpaksa berfikir kembali. Beliau kena ralat semula dan menarik balik niat itu. Isu yang bergelumang ke atas dirinya kini tidak memungkinkan untuk beliau berhadapan dengan Abdullah.

Kesimpulannya, perang negara antara Najib dengan Anwar menguntungkan Abdullah. Beliau kini tidak perlu berfikir untuk keselamatan dirinya lagi. Keadaan sekarang ini mengukuhkan kedudukannya. Barangkali di similah untungnya orang yang ikhlas dan baik seperti beliau.
Setidak-tidaknya samentara perang ini reda Abdullah boleh terus tidur di atas kerusi emasnya dan terus bermimpi berlari mengejar kelinci putih dari Manila sampai Subuh! [wm.kl 8:30 am 04/07/08]

Read More...

Dr Harussani: Jika tiada bukti, Anwar perlu bersumpah

Mstar Online

04-07-2008 10:59:07 PM
Oleh SITI AZIRA ABD AZIZ

PETALING JAYA: Mufti Perak, Datuk Seri Dr. Harussani Zakaria berpendapat Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu mengemukakan bukti di mahkamah sekiranya beliau tidak bersalah seperti yang didakwa oleh bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Harussani berkata demikian ketika diminta pendapat beliau tentang cadangan mubahalah (bersumpah) yang dicadangkan oleh Mufti Perlis, Dr. Asri Zainul Abdin semalam.

Katanya lagi, "Setiap keterangan yang diberikan perlu dibuktikan. Jika tiada keterangan untuk dijawab, barulah beliau (Anwar) perlu bersumpah.”

Semalam, Asri telah menggesa Anwar yang dituduh meliwat kali kedua dan pembantu khasnya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan supaya bermubahalah’ atau bersumpah.

Katanya lagi: "Kedua-dua pihak (Anwar dan Saiful) hendaklah bersumpah. Kalau tidak puas hati lagi, bermubahalah seperti ini... 'Jika dia tidak melakukan kepada saya, laknat Allah kepada saya, jika saya melakukannya laknat Allah kepada saya' dan hendaklah bersumpah dengan Wallahi, Wabillahi, Watallahi... saya tidak melakukannya."

Ketika ditanya sama ada beliau bersetuju atau tidak untuk meminta Anwar, Penasihat Parti Keadilan Rakyat bersumpah berhubung dakwaan liwatnya, beliau berkata: "Keterangan mesti diberikan oleh orang yang didakwa (Anwar). Apabila sesuatu perkara itu dizahirkan, ia mesti ada bukti."

"Sekiranya tidak ada bukti, barulah diambil pendekatan bersumpah ini,” tambah beliau ketika dihubungi mStar Online hari ini.

Kata Harussani lagi, Anwar perlu memberi bukti di mahkamah sekiranya beliau tidak terlibat dengan dakwaan tersebut.

Beliau menganggap isu liwat ini timbul disebabkan pertelingkahan antara dua parti politik yang berlaku sekarang.

Read More...

"Sumpah dengan junjung Al Quran untuk tentu kebenaran" Nik Aziz

KLpos

Cetak E-mail
Oleh Bernama, Mstar
Jumaat, 04 Julai 2008

KB: Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata "mubahalah" atau bersumpah dengan menjunjung al-Quran adalah cara untuk menentukan kebenaran dan juga sesuatu yang dituntut dalam Islam.

Sambil menyokong cadangan Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin berhubung perkara itu, beliau berkata melalui cara demikian, Allah SWT boleh melaknatkan mana-mana pihak yang bersalah.

"Dalam Quran sudah menyebut, setelah sudah tiada ikhtiar lagi dalam menyelesaikan kemelut yang memalukan itu, siapa yang tidak bersalah Tuhan tolong," katanya kepada pemberita ketika ditemui di sini, hari ini.

Cadangan Mufti Perlis

Beliau yang juga Mursyidul Am PAS berkata demikian sebagai mengulas cadangan Mohd Asri supaya kedua-dua individu yang dikaitkan dengan kes liwat iaitu Penasihat Parti Keadilan Rakyat Malaysia (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim dan bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan "bermubahalah" atau bersumpah.

Dalam kenyataannya semalam, Mohd Asri berkata isu liwat yang membabitkan Anwar sudah semakin rumit dan rakyat pula menjadi keliru.

Komen Mufti Perak

Manakala Mstar Online melaporkan Mufti Perak, Datuk Seri Dr Harussani Zakaria berpendapat Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu mengemukakan bukti di mahkamah sekiranya beliau tidak bersalah seperti yang didakwa oleh bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Dr Harussani berkata demikian ketika diminta pendapat beliau tentang cadangan mubahalah (bersumpah) yang dicadangkan oleh Mufti Perlis, Dr Asri Zainul Abdin semalam.

Katanya lagi, "Setiap keterangan yang diberikan perlu dibuktikan. Jika tiada keterangan untuk dijawab, barulah beliau (Anwar) perlu bersumpah.”

Sebelum ini, Dr. Asri telah menggesa Anwar yang dituduh meliwat kali kedua dan pembantu khasnya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan supaya bermubahalah’ atau bersumpah.

Katanya lagi,"Kedua-dua pihak (Anwar dan Saiful) hendaklah bersumpah. Kalau tidak puas hati lagi, bermubahalah seperti ini... 'Jika dia tidak melakukan kepada saya, laknat Allah kepada saya, jika saya melakukannya laknat Allah kepada saya' dan hendaklah bersumpah dengan Wallahi, Wabillahi, Watallahi... saya tidak melakukannya."

Ketika ditanya samada beliau bersetuju atau tidak untuk meminta Penasihat Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim bersumpah berhubung dakwaan liwatnya, dia berkata,"Keterangan mesti diberikan oleh orang yang didakwa (Anwar). Apabila sesuatu perkara itu dizahirkan, ia mesti ada bukti.

"Sekiranya tidak ada bukti, barulah diambil pendekatan bersumpah ini,” tambah Dr. Harussani ketika dihubungi mStar Online hari ini.

Kata Dr. Harussani lagi, Anwar perlu memberi bukti di mahkamah sekiranya beliau tidak terlibat dengan dakwaan tersebut.

Namun apabila diminta pandangan lanjut, Dr. Harussani berkata, “Saya tak nak komen lagi sebab tak nak terlibat tentang hal ini.”

Pertelingkahan parti politik

Beliau menganggap isu liwat ini timbul disebabkan pertelingkahan antara dua parti politik yang berlaku sekarang.

Difahamkan terdapat perbezaan pendapat tentang hukum liwat di negara ini. Ada ulama yang mengatakan sebatan 100 kali rotan dan ada yang berkata tidak pasti. Ini adalah kerana undang-undang Islam di Malaysia hanya merangkumi kes zina sahaja dan bukan kes liwat.

Read More...

Kempen naik basikal

KLpos


Cetak E-mail
Oleh Bernama
Jumaat, 04 Julai 2008PP: Satu kempen untuk menggalakkan orang ramai menaiki basikal akan diadakan di sebelah pulau negeri ini akhir bulan ini.

Ia dianjurkan oleh Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) bersama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Jabatan Alam Sekitar (JAS) Pulau Pinang dan Persatuan Berbasikal Pulau Pinang pada 27 Julai ini.

Kempen sejauh 12 kilometer kali ketujuh itu akan bermula di hadapan Bangunan Tuanku Syed Putra dan melalui beberapa jalan di sekitar Georgetown seperti Lebuh Pantai, Lebuh Chulia, Jalan Penang, Jalan Anson, Jalan Pangkor dan Jalan Sultan Ahmad Shah sebelum kembali semula ke tapak permulaan.

Presiden CAP S.M. Mohamed Idris berkata, lebih 1,000 peserta dijangka terlibat dalam kempen itu yang sebahagian besarnya terdiri daripada pelajar sekolah.

Katanya orang ramai yang ingin mengambil bahagian boleh mendapatkan borang penyertaan daripada pejabat KPDNHEP, Pejabat CAP, Persatuan Berbasikal Pulau Pinang dan 35 buah kedai basikal.

Tarikh tutup penyertaan ialah pada 14 Julai dan para peserta akan diberi sehelai baju-T serta sijil penyertaan.

Read More...

[Kemaskini]Protes Sejuta Rakyat Ditukar Ke Stadium MBPJ Kelana Jaya

Suara Keadilan

Perhimpunan Aman Protes Sejuta Rakyat yang dijadualkan pada 6 Julai ini di Padang Timur Petaling Jaya ditukar ke Stadium MBPJ Kelana Jaya.

Penyelaras Gabungan Protes Dr Hatta Ramli mengesahkan penukaran lokasi perhimpunan itu. Menurut Ketua Angkatan Muda KeADILan (AMK) Shamsul Iskandar Mohd Akin, perubahan tempat itu diputuskan dalam mesyuarat Pimpinan Pakatan Rakyat di kediaman Ketua Umum KeADILan Anwar Ibrahim di Bukit Segambut Damansara malam semalam.

Parti-parti Pakatan Rakyat dijangka menggemblengkan sejuta rakyat sebagai tanda bantahan kepada kenaikan harga minyak dan inflasi mutakhir ini.

Stadium Kelana Jaya, terletak berhampiran Tasik Kelana Jaya dan pasaraya Giant, boleh memuatkan 50,000 tempat duduk dan terletak bersebelahan Lebuhraya Damansara-Puchong. Padangnya juga boleh memuatkuan jumlah hadirin yang sama.

Hadirin boleh menaiki sistem Transit Aliran Ringan (LRT) ke Stesen Kelana Jaya atau Taman Bahagia, atau menggunakan perkhidmatan bas Rapid KL iaitu: U84 Pasar Seni-Kelana Jaya, U86 Bandar Utama-Sri Damansara, U88 Pasar Seni-Kota Damansara dan U89 Stesen LRT Kelana Jaya-Kota Damansara, T623 Stesen LRT Kelana Jaya-Taman Mayang Mas, T624 Kelana Jaya Sunway-Subang Parade dan T625 Kelana Jaya-Stadium MBPJ.

Kenyataan Anwar dan Tiga Setiausaha Agong

ADAKAN PERHIMPUNAN RAKYAT DI STADIUM KELANA JAYA

Pakatan Rakyat berpandangan rakyat perlu diberikan ruang untuk mengeluarkan pendapat dan berkumpul bagi melahirkan rasa tidak puas hati terhadap keputusan kerajaan menaikkan harga minyak dengan begitu drastik tanpa alasan kukuh.

Melihat kepada perkembangan suasana politik semasa Pakatan Rakyat menasihatkan agar Perhimpunan Rakyat yang dijadualkan pada Ahad 6 Julai ini dibuat di Stadium Kelana Jaya. Kami dimaklumkan pihak Protes juga bersetuju dengan cadangan kami ini.

Kami menyeru rakyat yang mendokong perjuangan menegakkan kerajaan yang lebih adil dan telus agar menyertai perhimpunan aman pada hari Ahad ini. Rakyat juga dinasihatkan agar tidak terpengaruh dengan provokasi pihak luar.Dato’ Seri Anwar bin Ibrahim
Ketua Umum PKR


YAB Lim Guan Eng
Setiausaha Agung DAP


YB Dato’ Kamarudin Jaffar
Setiusaha Agung PAS


Datuk Salehudin Hashim
Setiausaha Agung PKR

Read More...

Pandangan Chedet dalam kes terbaru Anwar .

ANWAR

|

Saya tidak hendak komen berkenaan dengan kes liwat oleh Dato Seri Anwar Ibrahim yang baru kerana saya ingin lihat samada taktik Anwar kali ini sama dengan dahulu - iaitu menuduh ada konspirasi (pakatan) untuk menghalang perjuangan politiknya.

Tetapi oleh kerana ramai yang meminta komen saya dalam blog maka saya akan beri pandangan awal saya.

Saya terkejut dengan orang yang pertama menyuarakan pandangan yang tak masuk akal berkenaan dengan kes liwat yang baru ini. Kononnya Anwar sengaja menyuruh Saiful buat laporan dia diliwat oleh bossnya supaya Anwar boleh cari perlindungan daripada percubaan membunuhnya. Dengan itu kononnya orang ramai akan bersimpati dengannya.

Jelas yang budak yang di suruh oleh bapa mertuanya hantar passport kepada Anwar, yang amat gembira dengan pembebasan Anwar dan dipercayai terlibat dengan usaha membebaskan Anwar, masih kuat kepercayaannya kepada Anwar dan mencuba menolak tuduhan terhadapnya.

*****

Masih ramai yang percaya bahawa Mahkamah Rayuan (Appeals Court) terakhir telah menolak tuduhan bahawa Anwar telah liwat Azizan dan dengan kerana itu mendapati Anwar tidak bersalah dan boleh dibebaskan.

Saya ingin perturunkan disini keputusan dua daripada tiga hakim yang mendengar rayuan Anwar. "Tun Jebat" pada 1hb Julai telah catatkan keputusan ini juga. Keputusan ini berbunyi;

"Even though reading the appeal record, we find EVIDENCE TO CONFIRM that the appellants (Anwar dan Sukma) were involved in homosexual activities and we are more inclined to believe that the alleged incident at Tivoli Villa did happen sometime, this court, as a court of law, may only convict the appellants if the prosecution has successfully proved that the alleged offences as stated in the charge, beyond reasonable doubt".

Yang jelas daripada apa yang di sebut di atas ialah hakim-hakim ini mendapati ada cukup bukti yang mengesahkan Anwar dan Sukma terlibat dalam kegiatan homoseks dalam apa yang dikatakan berlaku di Tivoli Villa, memang berlaku. Tetapi kedua-dua hakim ini mengguna selok-belok undang-undang untuk mendapati Anwar tidak bersalah.

Selok-belok undang-undang tidak dapat difahami oleh orang ramai. Yang mereka tahu ialah hakim-hakim ini berkata dengan terang dan jelas bahawa mereka mendapati bukti yang jelas yang mengesahkan bahawa perayu (Anwar dan Sukma) terlibat dengan kegiatan homoseks dan hakim-hakim ini lebih mirip untuk percaya bahawa apa yang didakwa berlaku di Tivoli Villa memang berlaku.

Hakim yang ketiga dalam panel hakim yang mendengar rayuan Anwar dan Sukma memberi alasan yang panjang dan penuh dengan rujukan kepada asas-asas perundangan dan kes-kes yang lain kenapa dia percaya hukuman yang dijatuhkan oleh hakim bicara, tiga orang hakim Mahkamah Rayuan dan tiga orang hakim Mahkamah Persekutuan adalah betul iaitu Anwar memang meliwat Azizan.

Malangnya penghakiman yang bernas ini tidak dilapor dengan jelas oleh media seperti laporan berkenaan asas-asas penghakiman dua hakim tadi.

Jika dihitung kita akan dapati kesemua 10 hakim yang mendengar kes Anwar meliwat Azizan bersetuju perbuatan liwat oleh Anwar memang benar, walaupun dua di antara mereka memberi alasan teknikal untuk tidak menjatuhkan hukuman salah keatasnya.

Dakwaan oleh orang tertentu bahawa pembebasan Anwar adalah kerana dia tidak melakukan jenayah liwat adalah tidak benar.

Sekarang kita dengar sekali lagi kes liwat oleh Anwar. Terpulanglah kepada hakim untuk mendengar dan meghukum. Awal-awal lagi Datin Seri Wan Azizah Ismail telah mengatakan ketidakpercayaannya kepada mahkamah di Malaysia. Tetapi apabila Anwar dibebaskan dengan alasan yang sukar difaham oleh masyarakat umum, Wan Azizah tidak pula berkata yang dianya tidak percaya kepada sistem pengadilan di Malaysia.

Apakah pula akan dikatakan olehnya jika perbicaraan kes Anwar menghasilkan keputusan bahawa walaupun hakim percaya dia telah meliwat Saiful tetapi kerana selok-belok undang-undang dia didapati tidak bersa

Read More...

Agong wajib sekat penglibatan tentera bantu polis kawal ketenteraman

Harakahdaily

Tarmizi Mohd Jam

Fri | Jul 04, 08 | 11:01:00 am MYTKUALA LUMPUR, 4 Julai (Hrkh) - Penglibatan tentera mengawas ketenteraman awam adalah tidak perlu dan mungkin bertentangan dengan Perlembagaan berikutan terdapatnya ura-ura pihak polis akan meminta bantuan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam mengawal ketenteraman awam sebagaimana yang disuarakan oleh Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hasan kelmarin.

Profesor Dr Abdul Aziz Bari ketika dihubungi menegaskan tugas menjaga ketenteraman awam adalah tanggung jawab pasukan polis sebagaimana yang disebut di dalam Akta Polis 1967.

Ia bertujuan untuk membolehkan proses demokrasi berjalan dengan lancar. Apa yang berlaku selama ini, ujar beliau, pasukan polis telah menyekat perhimpunan yang aman yang pada satu ketika pernah disahkan oleh Suhakam sendiri tindakan itu sebagai keras dan keterlaluan.

Dengan itu, kata Aziz lagi, polis tidak perlu mendapatkan bantuan tentera dan adalah lebih baik mereka menggunakan kekuatan dan sumber yang ada untuk mengawal dan menyelesaikan masalah jenayah yang kian meningkat.

Pensyarah Undang-Undang UIAM itu berkata, penggunaan tentera adalah merbahaya dan ura-ura yang disebut oleh Musa Hassan itu telah menghampiri garisan yang ditetapkan oleh Perlembagaan.

Katanya, Yang di-Pertuan Agong selaku Panglima Tertinggi Angkatan Tentera sebagaimana yang dipertuntukkan oleh Perlembagaan bertanggungjawab menghalang cubaan untuk mempolitikkan angkatan tentera sebagaimana yang telah berlaku kepada pasukan polis.

"Dalam keadaan yang sedemikian baginda wajib bertindak dan tidak membiarkan diri baginda diperalatkan oleh kerajaan melalui nasihat yang berbahaya kepada Perlembagaan," tegas Aziz.

Selain Yang di-Pertuan Agong, tegas beliau, kesemua Raja-Raja Melayu adalah Kolonel Yang Dipertua untuk pelbagai regimen, kor dan formasi di dalam Angkatan Tentera Malaysia. Sementara itu Majlis Raja-Raja juga mempunyai wakil di dalam Majlis Angkatan Tentera yang dipengerusikan oleh Menteri Pertahanan.

Aziz berpendapat Yang di-Pertuan Agong perlu bertindak kerana sudah tidak ada lagi sesiapa yang boleh diharapkan. Di dalam keadaan biasa mahkamah sepatutnya mentafsirkan peruntukan di dalam Akta Polis - seksyen 27 - yang menyekat perhimpunan aman dengan ketat termasuk membatalkan peruntukan itu.

Malangnya, kata Aziz, mahkamah membenarkan sekatan itu meskipun ia tidak munasabah. Polis sering menyebut kekecohan dan gangguan awam meskipun selama ini apa yang menimbulkan kekecohan ialah tindakan keras yang tidak perlu oleh pasukan polis sendiri. Dengan demikian adalah tidak wajar untuk pihak polis menyeret angkatan tentera terlibat sama dalam perkara ini.

Aziz berkata angkatan tentera perlu menyedari sumpah kesetiaan mereka kepada raja dan negara dan tidak mengikut perintah kerajaan membuta tuli sehingga menyebabkan mereka bertembung dengan rakyat yang mahu menentukan arah negara melalui demokrasi yang dijamin oleh Perlembagaan.

Angkatan tentera, tegas Aziz, adalah sebahagian daripada perkhidmatan awam persekutuan sebagaimana pasukan polis dan pelbagai cabang perkhidmatan kerajaan yang lain. Mereka patut setia kepada raja dan negara dan tidak harus mematuhi perintah kerajaan yang berpotensi menggugat Perlembagaan dan menyalahi undang-undang. - tmj _

Read More...

27 NGO bantah guna tentera kawal perhimpunan

Malaysiakini

Abdul Rahim Sabri | Jul 4, 08 12:59pm

Sebanyak 27 badan bukan kerajaan (NGO) hari ini menyuarakan bantahan mereka terhadap rancangan kerajaan untuk mengerahkan anggota tentera membantu polis mengawal ketenteraman awam sewaktu perhimpunan awam diadakan - sama ada yang dijadualkan Ahad ini atau yang akan datang.

Dalam satu kenyataan bersama, mereka menyifatkan cadangan tersebut akan memberi gambaran yang salah kepada rakyat Malaysia dan dunia amnya, seolah-olah negara dalam keadaan krisis atau berdepan dengan perpecahan.

Malah, tegas mereka, perhimpunan-perhimpunan yang diadakan sebelum ini berjalan secara aman tanpa perlu kehadiran anggota tentera.

Menurut mereka lagi, ia juga menunjukkan kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi baru-baru ini bahawa keadaan keselamatan di negara ini adalah terkawal, tidak begitu meyakinkan.

"Ini akan menimbulkan keraguan mengenai kemampuan perdana menteri untuk memberi kepimpinan yang positif dan kemungkinan ada anasir dalam kerajaannya yang cuba memberi gambaran seolah-olah timbul keadaan tidak stabil untuk mencapai agenda politik mereka," tambah kenyataan tersebut.

Menurut mereka lagi, sejak pilihanraya umum 8 Mac lalu, negara sedang menujuk ke arah pembentukan sebuah masyarakat majmuk yang lebih demokratik.

"Kewujudan sebuah negara yang bebas dan adil serta mengamalkan demokrasi terbuka, adalah amat penting bagi mengekalkan keamanan dan kestabilan yang berterusan.

"Suasana itu, akan mewujudkan kehidupan yang harmoni, mengukuhkan keyakinan pelabur dan kemakmuran negara," tegas mereka lagi.

Hadir di sidang akhbar mengenai perkara itu ialah wakil-wakil NGO terbabit, antaranya Pengerusi Institut Nasional bagi Integriti Pilihanraya (NIEI), Pengarah Eksekutif Pertubuhan Bantuan Wanita (WAO), Ivy Josiah; Pengarah Eksekutif Tenaganita, Irene Fernandez; Pengarah Eksekutif Suaram, Yap Swee Seng dan Setiausaha Persatuan Wanita Selangor, Suguna Papachan.

Sementara itu, Irene berkata, penggunaan pasukan tentera untuk mengawal perhimpunan aman, akan hanya mewujudkan rasa ketakutan di kalangan rakyat.

Manakala Ivy pula berkata pihaknya akan menyerahkan kenyataan bersama tersebut kepada ahli-ahli Parlimen supaya membantah cadangan untuk mengerahkan anggota tentera mengawal ketenteraman awam.

Read More...

Perisikan tentera: Tiada maklumat tentang ancaman bunuh Anwar

Mstar Online

04-07-2008 08:17:36 PM

KUALA LUMPUR: Perisikan tentera hari ini menafikan memberi sebarang maklumat kepada Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai wujudnya ancaman bunuh terhadap Anwar dan anggota keluarganya.

Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan Lt. Jeneral Datuk Mohd Salleh Ismail turut menafikan wujudnya laporan perisikan tentera berhubung kes pembunuhan warga Mongolia Altantuya Shaariibuu seperti yang didakwa oleh pengendali blog Raja Petra Kamaruddin yang terkandung dalam Akuan Bersumpahnya yang dibuat di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 18 Jun.

"Kenyataan Anwar berhubung perisikan tentera yang memberi amaran tentang keselamatan beliau adalah tidak benar. Beliau mungkin mempunyai sumber lain tetapi bukan daripada agensi (perisikan tentera) saya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kursus Asas Digital Fotografi di Kolej Multimedia Telekom di sini.

Beliau berkata demikian apabila diminta mengulas dakwaan Anwar pada Ahad lepas yang beliau (Anwar) mendapat maklumat daripada sumber kerajaan dan perisik tentera kononnya ejen Barisan Nasional (BN) merancang mencederakan atau mungkin membunuh beliau dan mencederakan anggota keluarga serta penyokongnya.

Mengenai Akaun Bersumpah Raja Petra, Mohd Salleh berkata ia tidak benar dan "sepanjang saya menduduki kuasa pemerintah, saya langsung tidak mengetahui wujudnya laporan seperti yang dinyatakan itu," katanya.

Raja Petra dalam akuan bersumpahnya mendakwa Naib Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin, yang juga anggota Parlimen Rembau menyimpan laporan perisikan tentera mengenai kehadiran isteri Timbalan Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor serta pakar bom, pemangku Kolonel Aziz Buyong dan isterinya Norhayati, yang juga pengawal pengiring Rosmah, di tempat kejadian di mana Altantuya diletupkan di Puncak Alam, Shah Alam pada Oktober 2006.

Mohd Salleh berkata dakwaan itu yang mengaitkan badan perisikan tentera adalah tindakan yang tidak bertanggungjawab dan tidak bermoral kerana telah menimbulkan kekeliruan rakyat serta menjejaskan kepercayaan mereka terhadap badan itu.

"Tidak ada penglibatan daripada perisikan tentera dalam fenomena politik negara ketika ini. Pengakuan-pengakuan tersebut hanya andaian semata-mata bertujuan untuk menguatkan fakta mereka dan kredibiliti maklumat yang dikeluarkan.

"Ini juga kemungkinan adanya agenda tersendiri daripada pemimpin-pemimpin itu," katanya.

Beliau berkata perisikan tentera sentiasa memantau keadaan keselamatan negara daripada semua aspek, bagaimanapun tidak dapat dinafikan terdapat golongan yang mahu melihat Malaysia di dalam keadaan huru-hara. BERNAMA

Read More...

Peguam: Akuan berkanun dibuat secara sukarela

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | Jul 4, 08 5:44pm

Peguam Americk Singh Sidhu menafikan bahawa penyiasat persendirian, P Balasubramaniam membuat akuan berkanun secara paksa.

Bercakap kepada pemberita di ibupejabat PKR di Tropicana, Petaling Jaya, Americk berkata, akuan berkanun Balasubramaniam yang difailkan pada 1 Julai lalu, dibuat secara sukarela.

Awal hari ini, Balasubramaniam telah menarik balik akuan berkanun yang mengaitkan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan Altantuya Shaariibuu.

Balasubramaniam berkata beliau membuat kenyataan tersebut secara paksa. Beliau bagaimanapun, tidak mendedahkan siapakah yang memaksanya menandatangani akuan bersumpah tersebut.

Ekoran itu, Balasubramaniam hari ini membuat akuan berkanun yang baru tanpa sebarang rujukan mengenai Najib.

Sebelum ini, Americk memberitahu Malaysiakini bahawa beliau tidak tahu mengenai tindakan Balasubramaniam menarik balik akuan bersumpah tersebut pagi tadi.

Katanya, kali terakhir beliau bertemu dengan pelanggannya itu ialah pada jam 4.45 petang semalam.

Balasumbramaniam diwakili penguam baru pagi ini.

Manakala ketika bercakap dalam satu sidang akhbar di ibupejabat PKR di Tropicana, Petaling Jaya petang ini, Americk berkata beliau bertemu dengan Balasumbramaniam dua bulan lalu.

Sedia akuan berkanun

Katanya, dua minggu selepas itu, mereka mula menyediakan kandungan akuan berkanun tersebut.

Ditanya mengapa mereka mengambil masa yang agak lama untuk disiapkan, Americk berkata, ianya kerana mereka berdua sibuk.

Selain itu, katanya, mereka tidak berjumpa setiap hari untuk menyiapkan akuan tersebut.

Katanya, selepas selesai sidang akhbar bersama Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam, dan Bala dan beliau pulang ke pejabatnya.

Di situ, katanya, Bala menerima panggilan tetapi tidak menjawabnya.

Americk berkata, beliau bertanya siapa yang memanggil dan Bala menjawab panggilan itu dari ASP Tony Lungan.

Beliau bertanya kepada Bala mengapa dia tidak menjawab panggilan tersebut.

Katanya, beliau kemudiannya meminta Bala supaya menelefon balik ASP Tony.

Americk berkata, beliau mendengar mereka berbual dalam telefon tetapi beliau tidak pasti butirannya.

Katanya, yang jelas didengarnya ialah Bala menyebutkan tentang 'ikan', 'kari', 'di Brickfields'.

Americk berkata, berdasarkan kepada perbualan mereka, beliau percaya Bala dan Tony mungkin berjumpa selepas itu, mungkin di Brickfields.

Beliau juga ditanya mengapa beliau tidak menasihati Bala yang semalam menyatakan beliau risau dengan keselamatan dirinya selepas membuat pendedahan tersebut.

Americk menjawab, beliau tidak rasa akan timbul sebarang masalah selepas mendengar Bala dan Tony mesra dan ceria berbual di telefon.

Sebaliknya, kata Americk, beliau beranggap seolah-olah Tony mahu mengucapkan tahniah kepada Bala kerana membuat pendedahan tersebut.

‘Tandatangan secara sukarela'

Mencerita semula pertemuan pertamanya dengan Bala, peguam itu berkata, mereka bertemu di sebuah restoran kira-kira dua bulan lalu yang turut disertai oleh beberapa orang lain.

Dalam pertemuan tersebut, katanya, Bala memintanya membantu menyediakan satu kertas formal yang mengandungi beberapa bukti yang tidak dikemukakan dalam perbicaraan kes bunuh Altantuya.

"Saya memulakan proses tersebut kira-kira dua minggu selepas itu. Saya bertemu dengannya beberapa kali di mana saya menulis apa yang Bala beritahu saya.

"Saya tidak ada sebab untuk meragui apabila Bala beritahu saya kecuali yang benar belaka dan peranan saya ialah mendengar apa yang hendak diceritakannya, merakamnya, dan menuliskannya ke dalam akuan berkanun dalam format yang komprehensif dan sistematik," katanya.

Menurut Americk, akuan berkanunnya telah diperakukan di hadapan Pesuruhjaya Sumpah Dr T Yokheswarem di mana beliau (Americk) dan Bala turut hadir.

"Kandungan akuan berkanun itu dibaca di hadapan pesuruhjaya sumpah tersebut yang bertanya kepada Bala sama ada beliau faham kandungannya dan sama ada ia adalah akuannya.

"Selepas Bala mengesahkannya, maka dia diminta menurunkan tandatangan di tiga salinan (akuan berkanun itu) dan pesuruhjaya tersebut memperakuikan setiap salinan," kata Americk lagi.

Katanya, Bala juga diminta menunjukkan kad pengenalannya kepada pesuruhjaya sumpah itu dan kemudiannya menandatangani buku rekod pesuruhjaya tersebut.

Oleh itu, katanya, beliau amat terperanjat apabila Bala, dalam tempoh 24 jam, telah menggunakan perkhidmatan peguam lain dan memperakukan akuan berkanun yang lain bahawa (akuan berkanun) pertama tidak benar dan dia dipaksa menandatanganinya.

Katanya, selepas berjam-jam merakam kenyataan Bala, beliau amat ragu yang beliau menandatangani akuan berkanun kedua itu secara sukarela.

Americk berkata, beliau yakin tiada sebab lagi bagi Bala berbuat demikian kecuali beliau (Bala) telah dipaksa berbuat demikian sama ada kerana ada ancaman atau ada janji-janji.

Malah, katanya, pesuruhjaya sumpah yang memperakui akuan berkanun pertama, bersedia untuk mengesahkan apa nyatakannya di atas bahawa Bala menandatanganinya secara sukarela.

Di samping itu, katanya, Bala juga mengenali pesuruhjaya sumpah itu kerana mereka berdua membesar di kawasan yang sama di Slim River.

Menjawab soalan pemberita, Americk berkata, beliau hanya mengetahui yang Bala telah menarik balik akuan berkanunnya dan membuat yang baru, setelah mendapat telefon dari pihak media bertanya mengenai perkara itu.

Selepas itu, katanya, beliau cuba menghubungi Bala tetapi telefonnya ditutup.

Ditanya mengapa perlunya membuat pendedahan tersebut (akuan berkanun pertama) di ibupejabat PKR, Americk berkata: "Ke mana lagi...takkan nak buat di pejabat Umno!"

Ketika itu, peguam R Sivarasa mencelah dengan berkata, ia kerana pertemuan pertama Americk dengan Bala, turut dihadiri beliau (Siva) dua bulan lalu.


Read More...

Anak tahanan ISA meninggal dunia ketika kelibat ayah belum kelihatan

Harakahdaily

Ahmad Tajdid | Foto Nasir Sudin

Tue | Nov 30, 99 | 12:00:00 am MYT

KUALA LUMPUR, 3 Julai (Hrkh) - Anak mangsa tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Aina Mardiah Shahrial menghembuskan nafas terakhir di Wad Blok A, Tingkat 3, Hospital Kajang selepas terlantar koma dan nazak sejak semalam.

ImageLebih mendukacitakan, bapa kandung Allahyarhamah, Shahrial Sirin yang dilaporkan bertolak dari Kem Tahanan Kemunting selepas mendapat kelepasan Menteri Dalam Negeri, Dato' Seri Syed Hamid Albar jam 1.00 tengahari tadi masih belum tiba di hospital.

Aina Mardhiah menghembuskan nafas terakhir di sisi ibunya, Siti Fatma dan ahli keluarga terdekat.

Anak sulung pasangan terbabit dilaporkan terjatuh di rumahnya semalam dan berada dalam keadaan koma sehingga disahkan meninggal dunia.

Shahrial ditahan di Kem Tahanan Kamunting sejak tujuh tahun lalu.

Usaha Pusat Sokongan Keluarga Gerakan Mansuhkan ISA (ISA), untuk mendapatkan Imagepelepasan sementara Shahrial bagi menziarahi anaknya menghadapi kerenah birokrasi yang cukup memeritkan.

"Walaupun permohonan telah dibuat awal (semalam) namun, jam 1.00 petang tadi barulah pelepasan itu dapat diberikan, inikah moral kerajaan tatkala soal nyawa anak tahanan menjadi taruhan," kata Aliza Jaffar salah seorang ahli PSK GMI yang ditemui di Hospital Kajang sebentar tadi.

Ketua Pengarang Kumpulan Harakah, Ahmad Lutfi Othman turut berada di hospital setelah mendapat berita pemergian Aina Mardhiah.

"Semoga Allah SWT memberi kesabaran kepada keluarga Allahyarhamah dan memberi balasan setimpal kepada mereka yang menzalimi keluarga ini," ujar Lutfi kesal.- tajdid _

Read More...

Bala tarik balik akuan bersumpah, guna peguam baru

Mstar Online

04-07-2008 01:41:09 PM
Oleh G. MANIMARAN, SA'ODAH ELIAS dan ARIFFUDDIN ISHAK

(Mutakhir) KUALA LUMPUR: Penyiasat persendirian P. Balasubramaniam yang semalam menuduh Datuk Seri Najib Tun Razak mempunyai hubungan dengan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu dalam akuan bersumpahnya bertarikh 1 Julai, hari ini menarik balik tuduhan itu.

Semua tuduhan dalam akuan bersumpah itu adalah tidak tepat dan tidak benar, kata Balasubramaniam menerusi peguam barunya M. Arulampalam pada sidang akhbar di sini.

Difahamkan peguam Americk Sidhu, yang bersamanya semalam, juga tidak tahu apa yang sedang berlaku.

"Dengan ini, saya menarik balik seluruh isi kandungan dalam akuan bersumpah saya yang bertarikh 1 Julai 2008. Saya membuat akuan bersumpah itu dalam keadaan tertekan," katanya dalam akuan bersumpahnya yang baru bertarikh hari ini.

Akuan bersumpah yang baru itu menyatakan:

"Saya ingin menyatakan bahawa tidak pernah pada bilabila masa (Abdul) Razak (Abdullah) Baginda memberitahu saya yang beliau diperkenalkan kepada Altantuya Shaaribu oleh seorang VIP dan pada bila-bila masa Razak Baginda ada memberitahu saya bahawa Datuk Seri Najib telah mengadakan hubungan seks dengan Altantuya Shaaribu dan beliau (Altantuya) sanggup mengadakan hubungan seks luar tabii.

"Tidak pernah pada bila-bila masa Razak Baginda ada memberitahu saya yang Datuk Seri Najib mengarahkan Razak Baginda untuk menjaga Altantuya Shaaribu kerana beliau tidak mahu dia (Altantuya) menganggunya kerana beliau ialah Timbalan Perdana Menteri.

Beliau telah mengadakan satu sidang media di Kuala Lumpur pagi ini untuk menarik balik akuan bersumpahnya itu.

Semalam bersama Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam satu sidang akhbar di pejabat PKR, Balasubramaniam telah mendedahkan mengenai hubungan langsung Timbalan Perdana Menteri bersama wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu yang mati dibunuh pada Oktober 2006.

"Tidak pernah pada bilabila masa Razak Baginda dan atau Altantuya Shaaribu ada memberitahu saya yang Datuk Seri Najib Tun Razak, bersamasama dengan Razak Baginda dan Altantuya Shaaribu telah berjumpa dan bersamasama makan malam di Paris;

"Tidak pernah pada bilabila masa Altantuya Shaaribu ada memberitahu saya yang beliau meminta wang sebanyak US$500,000 sebagai komisen bagi bantuannya dalam urusan pembelian kapal selam di Paris;

"Tidak pernah pada bila-bila masa pun Razak Baginda dan/atau Altantuya Shaaribu memberitahu saya yang Datuk Seri Najib Tun Razak berjumpa dengan Altantuya Shaaribu di Singapura;

"Tidak pernah pada bila-bila masa pun Altantuya Shaaribu ada memberitahu saya yang beliau mahu saya mengaturkan untuk beliau berjumpa dengan Datuk Seri Najib Tun Razak;

"Tidak pernah pada bilabila masa saya ada memberitahu polis semasa penyiasatan mereka mengenai sebarang perhubungan antara Datuk Seri Najib Tun Razak dan Altantuya Shaaribu kerana perhubungan itu tidak pernah wujud, pada pengetahuan saya.

Oleh yang demikian, kenyataan yang saya tandatangani di hadapan polis sudah selesai;

"Tidak pernah pada bila-bila masa Razak Baginda ada memberitahu saya yang beliau telah menghantar SMS kepada Datuk Seri Najib pada malam beliau ditahan; dan

"Tidak pernah pada bila-bila masa Razak Baginda ada memberitahu saya yang Datuk Seri Najib Tun Razak telah menghantar SMS kepadanya pada hari beliau ditahan yang menyatakan beliau (Najib) akan berjumpa dengan KPN (Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan) pada hari berkenaan dan masalah itu akan diselesaikan dan meminta Razak Baginda supaya terus tenang.

Semalam Najib sekali lagi menegaskan yang beliau tidak pernah mengenali Altantuya dan menyifatkan tuduhan mengaitkan beliau dengan wanita Mongolia yang mati dibunuh itu sebagai "pembohongan dahsyat".

Najib menegaskan cubaan terbaru itu untuk mengaitkan beliau dengan jenayah h itu adalah "rekaan sematamata, berniat jahat dan berunsur fitnah untuk mencemarkan imejnya." BERNAMA

BERITA TERDAHULU

Anwar dedah bukti baru kes Altantuya, Najib nafi temui wanita Mongolia

(Dikemas kini) PETALING JAYA: Pada sidang akhbar hari ini - yang ketiga selepas dakwaan meliwat yang terbaru didedahkan Sabtu lalu, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, polis telah menggugurkan maklumat penting tentang hubungan antara Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak dan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu, yang pernah diberikan oleh bekas penyiasat peribadi Abdul Razak Baginda, P. Balasubramaniam dua tahun lalu.

Bagaimanapun, dalam reaksi balas kira-kira lapan jam selepas pendedahan Anwar itu, Najib yang ditemui di bangunan Parlimen lewat petang ini, sekali lagi menafikan yang beliau mengenali Altantuya.

Sebaliknya Najib menegaskan, beliau tidak pernah menemui wanita Mongolia itu.

Najib juga berkata, akaun bersumpah yang dikeluarkan Balasubramaniam bertujuan mengalih tumpuan daripada dakwaan meliwat yang dihadapi oleh Anwar sekarang.


Maklumat itu dinyatakan dalam akuan bersumpah bertarikh 1 Julai 2008 yang dibuat oleh Balasubramaniam.


ANWAR Ibrahim bercakap pada sidang media yang ketiga selepas dakwaan meliwat melibatkan beliau dilaporkan Sabtu lalu. Sidang media hari ini diadakan di Ibu Pejabat Parti Keadilan Rakyat di Petaling Jaya.

Balasubramaniam (gambar) merupakan salah seorang saksi kes pembunuhan Altantuya yang kini telah masuk peringkat penghujahan pendakwaan.

Ia merupakan akuan bersumpah kedua melibatkan nama Timbalan Perdana Menteri dan keluarganya dikeluarkan.

Dua minggu lalu, penulis blog Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin mengeluarkan akuan bersumpah yang mengaitkan isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor dengan kes pembunuhan Altantuya.

Najib telah pun menyifatkan ia sebagai satu penipuan yang bertujuan mencemarkan imej politik beliau.

Ketika mengumumkan kandungan akuan bersumpah Balasubramaniam di sini pagi ini, Anwar yang juga Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) berkata, Balasubramaniam pernah memberikan maklumat berkenaan kepada polis, tetapi ia tidak dibawa ke mahkamah semasa perbicaraan.

"Hari ini kita menyaksikan satu lagi episod petang yang konsisten mengenai penyalahgunaan kuasa dan manipulasi sistem kehakiman jenayah," kata beliau pada sidang akhbar di sini sambil menambah, "perkara ini adalah kaedah yang sama iaitu memanipulasi maklumat dan tidak direkodkan seperti yang berlaku dalam kes saya tahun 1998."

Balasubramaniam dan peguamnya, Americk Singh Sindhu juga hadir pada sidang media itu.

Anwar mengadakan sidang akhbar pertama selepas berhadapan dengan isu dakwaan meliwat pada Isnin lalu sejurus ketika keluar dari berlindung di rumah Duta Turki di Kuala Lumpur.

Sidang akhbar susulan diadakan kelmarin selepas membuat laporan polis terhadap Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan Peguam Negara, Tan Sri Gani Patail.

Sabtu lalu pembantu khas Anwar, Mohd Saiful Bukhari Azlan, 23, membuat laporan polis mendakwa beliau diliwat oleh bekas timbalan perdana menteri itu di sebuah apartmen mewah di Damansara Heights di sini pada 26 Jun lalu.

Bagaimanapun Anwar menafikan dakwaan itu dan berkata ia adalah konspirasi untuk menjatuhkan karier politiknya.

Khidmat Balasubramaniam telah digunakan oleh Razak Baginda untuk menangani dakwaan gangguan berterusan daripada Altantuya.

Kata Anwar, "hari ini beliau mengeluarkan akuan bersumpah bertarikh 1 Julai 2008 kepada umum dengan memperincikan cerita yang beliau mengetengahkan dan apa yang sebenarnya berlaku dan apa yang diperkatakan oleh beberapa personaliti dalam saga ini termasuk Abdul Razak Baginda dan Altantuya."

Antara lain akuan bersumpah itu menyebut bahawa Altantuya telah diperkenalkan kepada Razak Baginda, yang ketika itu Pengarah Eksekutif Pusat Kajian Strategik Malaysia (MRSC), oleh Najib pada pameran berlian di Singapura dan ketiga-tiga mereka pernah ditemui semasa makan malam di Paris.

Selain itu, Altantuya juga telah dijanjikan komisyen AS$500,000 atas khidmat sokongannya dalam urusan pembelian kapal selam di Paris.

Kata Anwar lagi, kenyataan Balasubramaniam juga mendedahkan tahap hubungan antara Altantuya dan Najib yang beliau pernah menafikan sebelum ini.

"Bukti Balasubramaniam ini mendedahkan apa yang kami perkatakan sekian lama; tiada penyiasatan teratur berhubung kes Altantuya," katanya lagi.

Kata Anwar, dakwaan-dakwaan itu memerlukan penubuhan sebuah surahanjaya diraja untuk menjalankan siasatan.

Setakat ini kes pembunuhan Altantuya telah berlangsung selama 124 hari.

Mulai 23 Julai ini, mahkamah akan mendengar lima hujahan dalam perbicaraan setelah Timbalan Pendakwa Raya, Tun Abdul Majid Tun Hamzah menutup prosiding pada peringkat kes pendakwaan yang masuk hari ke-124 pada 23 Jun lalu.

Dalam akuan bersumpah setebal 16 muka surat itu, Balasubramaniam meminta pihak berkuasa membuka semula siasatan kes pembunuhan Altantuya.

Kata Balasubramaniam, terdapat kemungkinan yang kuat ada tiga lagi individu memainkan peranan penting selain tiga tertuduh yang sedang menghadapi kes tersebut.

Read More...

Bala tarik balik akuan berkanun

Malaysiakini

Jul 4, 08 11:18am

Penyiasat persendirian, P Balasubramaniam membuat kejutan lagi apabila menarik balik akuan berkanunnya yang mengaitkan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan Altantuya Shaariibuu.

p balasubramaniam private investigator altantuya murder caseDalam akuan berkanunnya itu, Balasubramaniam mendakwa Najib mempunya hubungan seksual dengan Altantuya. Najib juga didakwa memperkenalkan Altantuya kepada Abdul Razak Baginda.

Balasubramaniam berkata, beliau telah dipaksa membuat akuan berkanun tersebut. Dalam satu sidang akhbar di sebuah hotel di Kuala Lumpur pagi ini, Balasubramaniam membuat akuan berkanun yang baru.

Akuan berkanun yang baru itu tanpa rujukan Najib mempunyai hubungan seksual dengan Altantuya ataupun Najib yang memperkenalkan Abdul Razak baginda kepada wanita Mongolia tersebut.

Balasubramaniam juga mempunyai peguam yang baru. Peguam Americk Sidhu, yang bersamanya semalam, juga tidak tahu apa yang sedang berlaku. Sidang akhbar Balasubramaniam masih berjalan.

Semalam, Balasubramaniam membuat pendedahan yang menggemparkan bahawa beliau telah mendengar dari Abdul Razak mengenai hubungan Najib dengan Altantuya.

Tetapi hari ini beliau berkata, beliau mahu menarik balik akuan berkanunnya pertama, yang difailnya pada 1 Julai, dan menggantikannya dengan yang baru, yang diumumkannya hari ini.

"Saya mahu menarik balik akuan berkanun yang pertama," katanya sambil menambah, beliau dipaksa membuat akuan berkanun tersebut.

Balasubramaniam telah diupah oleh Abdul Razak untuk menguruskan Altantuya pada 2006 yang mengganggu Abdul Razak, yang juga rapat dengan Najib.

Akuan bersumpah yang baru itu menyatakan:

"Saya ingin menyatakan bahawa tidak pernah pada bila-bila masa (Abdul) Razak (Abdullah) Baginda memberitahu saya yang beliau diperkenalkan kepada Altantuya Shaaribu oleh seorang VIP dan pada bila-bila masa Razak Baginda ada memberitahu saya bahawa Datuk Seri Najib telah mengadakan hubungan seks dengan Altantuya Shaaribu dan beliau (Altantuya) sanggup mengadakan hubungan seks luar tabii.

"Tidak pernah pada bila-bila masa Razak Baginda ada memberitahu saya yang Datuk Seri Najib mengarahkan Razak Baginda untuk menjaga Altantuya Shaaribu kerana beliau tidak mahu dia (Altantuya) menganggunya kerana beliau ialah Timbalan Perdana Menteri.

"Tidak pernah pada bila-bila masa Razak Baginda dan atau Altantuya Shaaribu ada memberitahu saya yang Datuk Seri Najib Tun Razak, bersama-sama dengan Razak Baginda dan Altantuya Shaaribu telah berjumpa dan bersama-sama makan malam di Paris;

"Tidak pernah pada bila-bila masa Altantuya Shaaribu ada memberitahu saya yang beliau meminta wang sebanyak US$500,000 sebagai komisen bagi bantuannya dalam urusan pembelian kapal selam di Paris;

"Tidak pernah pada bila-bila masa pun Razak Baginda dan/atau Altantuya Shaaribu memberitahu saya yang Datuk Seri Najib Tun Razak berjumpa dengan Altantuya Shaaribu di Singapura;

"Tidak pernah pada bila-bila masa pun Altantuya Shaaribu ada memberitahu saya yang beliau mahu saya mengaturkan untuk beliau berjumpa dengan Datuk Seri Najib Tun Razak;

"Tidak pernah pada bila-bila masa saya ada memberitahu polis semasa penyiasatan mereka mengenai sebarang perhubungan antara Datuk Seri Najib Tun Razak dan Altantuya Shaaribu kerana perhubungan itu tidak pernah wujud, pada pengetahuan saya. Oleh yang demikian, kenyataan yang saya tandatangani di hadapan polis sudah selesai;

"Tidak pernah pada bila-bila masa Razak Baginda ada memberitahu saya yang beliau telah menghantar SMS kepada Datuk Seri Najib pada malam beliau ditahan; dan

"Tidak pernah pada bila-bila masa Razak Baginda ada memberitahu saya yang Datuk Seri Najib Tun Razak telah menghantar SMS kepadanya pada hari beliau ditahan yang menyatakan beliau (Najib) akan berjumpa dengan KPN (Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan) pada hari berkenaan dan masalah itu akan diselesaikan dan meminta Razak Baginda supaya terus tenang."

Sementara itu, peguam Americk Singh Sidhu, yang menemani Balasubramaniam ketika dia membuat pendedahan menggemparkan itu dalam satu sidang berakhir bersama Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam, "tidak tahu langsung" mengenai perkembangan terbaru itu.

Americk memberitahu Malaysiakini bahawa Balasubramaniamamrick sidhu menerima satu panggilan dari pihak polis, sejurus selepas sidang akhbar tersebut, memintanya hadir di balai polis Brickfields.

"Saya telah menasihatkannya, sebagai seorang rakyat yang patuh kepada undang-undang, dia harus melihat menemui mereka (polis),"

"Sejak itu tidak mendengar apa-apa daripadanya," katanya.

Beliau berkata, Balasubramaniam tidak dapat dihubungi sejak pendedahan semalam.

Akuan berkanun Balasubramanian itu diperakukan di hadapan Pesuruhjaya Sumpah Zainal Abidin Muhayat, yang mempunyai alamat firma guaman Zul Rafique & Partner- firma guaman milik Zulkifly Rafique, yang merupakan saudara lelaki Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Zulhasnan Rafique.

Sementara itu, Bernama melaporkan, dalam sidang akhbarnya pagi tadi, Balasubramaniam menerusi M Arulampalam, seorang peguam yang menemaninya dalam sidang akhbarnya pagi ini, berkata, semua tuduhan dalam akuan bersumpah itu adalah tidak tepat dan tidak benar.

"Dengan ini, saya menarik balik seluruh isi kandungan dalam akuan bersumpah saya yang bertarikh 1 Julai 2008. Saya membuat akuan bersumpah itu dalam keadaan tertekan," kata Balasubramaniam dalam akuan bersumpahnya yang baru bertarikh hari ini.

Usaha untuk menghubungi Balasubramaniam dan Arulampalam untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai akuan berkanun baru itu, tidak berhasil.

Bagaimanapun, pejabat peguam tersebut menjelaskan bahawa "Arulampalam bukan peguam Balasubramaniam, tetapi hanya menjadi wakilnya".

Manakala Anwar pula dijangka mengadakan sidang akhbar berhubung perkembangan terbaru itu.

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |