+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Tuesday, November 25, 2008

Himpunan Mansuhkan ISA kecoh, 9 ditahan

Harakahdaily

Harakahdaily | Foto Nasir Sudin
Mon | Nov 24, 08 | 9:09:24 am MYT

KUALA LUMPUR, 24 Nov (Hrkh) -Polis bertindak menghentikan Ceramah Perdana Himpunan Mansuhkan ISA yang diadakan di Padang Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) semalam dengan menggunakan ratusan anggota Unit Simpanan Persekutuan (FRU) dan polis cawangan khas kerana didakwa menganjurkan himpunan tanpa permit.

Naib Presiden PAS Mohamad Sabu dan Ketua Pemuda PAS Salahudin Ayub dilaporkan cuba berunding bagi membenarkan program ceramah diteruskan tetapi tidak mendapat persetujuan pihak polis.

Pihak polis hanya membenarkan Mohamad Sabu berucap selama lima minit sebelum meminta orang ramai bersurai dari kawasan tersebut. Beliau sempat membuat pengumuman ceramah kempen untuk himpunan 100 000 mansuhkan ISA seterusnya akan diadakan di Stadium Selayang.

Difahamkan belum pun sampai seminit Mohamad Sabu berucap, beberapa orang anggota polis yang berpakaian biasa cuba menangkap Mohamad Sabu dan beberapa pimpinan lain. Image

Dilaporkan suasana menjadi lebih kecoh apabila polis menyergah dan menolak orang ramai dengan menggunakan perisai dan kayu. Beberapa orang yang hadir tersungkur apabila polis menarik dan menolak dengan cara yang agak keras.

Menurut laporan kira-kira tujuh orang petugas yang terdiri daripada Unit Amal PAS ditahan di Balai Polis Pandan Indah. Mereka ialah Ketua Pemuda PAS Wilayah;Kamaruzaman Mohamad, Mohd Sani Hamzan, Timbalan Pengarah Unit Amal (3); Saripuddin Mohd Yatim, Mohd Amir Ali Mohd Shah, ImageHafiz Zulkifli, dan Azman Abd Hamid.

Sejurus kemudian, selepas sidang media di Balai Polis sama, Salahuddin dan Mohamad Sabu dipanggil masuk semula ke balai.

Kempen dan ceramah tersebut tersebut dianjurkan oleh Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) dan dijadual dilancarkan oleh Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Bagaimanapun, malam tadi Anwar tidak hadir.-Hrkh _

Read More...

Rafidah: Saya bukan gila jawatan kabinet

Malaysiakini

Muda Mohd Noor | Nov 22, 08 1:15pm

Ketua Wanita Umno, Tan Sri Rafidah Aziz berkata beliau mahu peralihan kuasa dilakukan pada Jun tahun depan bukan kerana beliau ‘gila jawatan kabinet'.

Sebaliknya, kata beliau, ia bertujuan untuk memperkukuhkan kedudukan Wanita Umno dan Barisan Nasional (BN) selepas kalah teruk dalam pilihanraya umum Mac lalu.

"Saya mengekalkan peralihan kuasa pada Jun 2009 semata-mata untuk memperkuatkan Wanita umno, kerana kita mendapati, setelah kali teruk dalam pilihanraya umum lalu, Kekuatan Wanita Umno sudah terlalu berkurangan.

"Kelemahan wanita Umno telah menyebabkan kekalahan parti dalam pilihanraya umum lalu.

"Kalau orang kata, saya mengekalkan jawatan ketua semata-mata untuk mendapatkan jawatan kabinet, itu adalah kerja gila," katanya.

Sebelum itu beliau ditemui kira-kira 40 penyokongnya yang terdiri lima ketua Wanita Umno negeri, exco Wanita serta ketua-ketua Wanita bahagian dari seluruh negara.

Mereka menemuinya di pejabat Wanita Umno Malaysia di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di ibunegara pagi tadi bagi menyatakan sokongan mereka terhadap keputusannya untuk mempertahankan jawatan ketua Wanita Mac depan.

Pemangku bukan perkara baru

Kelmarin, Naib Ketua Wanita, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil mengumumkan akan bertanding menentang Rafidah bagi merebut jawatan ketua pergerakan itu.

Menurut Rafidah lagi, beliau tidak faham mengapa Shahrizat mahu bertanding jawatan ketua Wanita sedangkan beliau (Shahrizat) sendiri telah setuju dari awal lagi mengenai penyerahan kuasa itu.

"Dalam mesyuarat Exco Wanita, Shahrizat tidak pernah bercakap yang beliau tidak setuju dengan pelan peraihan kuasa (Jun) itu, walaupun saya beri peluang kepada dia untuk bercakap mengenai ini, tapi beliau tidak cakap, tapi sebaliknya tetap setuju dengan peralihan kuasa.

"Saya hairan mengapa selepas pencalonan tamat, isu pemangku jawatan ketua Wanita dibangkitkan.

"Kalau tidak setuju dengan jawatan pemangku, mengapa tidak diberitahu atau dibangkitkan lebih awal," katanya.

Menurut Rafidah, jawatan pemangku ketua dalam Umno bukan perkara baru.

Utamakan pilihanraya

"Tun Hussein Onn menjadi pemangku presiden selama satu tahun 9 bulan, Datuk Seri Hishammuddin (Hussein) jadi pemangku ketua Pemuda selama dua tahun (dan), Datuk Seri Abdullah (Ahmad Badawi), juga jadi pemangku presiden Umno.

"Jadi jawatan pemangku tidak ada kurangnya. Kerja adalah sama, kalau pemangku ketua Wanita tidak ada kuasa, apa kuasa yang ada pada ketua wanita.

"Yang ada hanyalah kerja dan tanggungjawab. Tidak ada masalah pun walaupun menjadi pemangku kerana kita ada exco, kita ada ketua Wanita negeri, kita ada ketua bahagian Wanita.

"Boleh tanya (Datuk Seri) Hishammuddin apa rasanya menjadi pemangku ketua (Pemuda). Jadi tak usahlah pertikai jawatan sebagai pemangku.

"Yang paling penting (ialah) soal menghadapi pilihanraya umum ke-13... Tidak sanggup lagi kita hendak melihat kekalahan yang baru," tegas Rafidah.

Mengenai pertemuannya dengan penyokongnya hari ini, Rafidah berkata, mereka datang sendiri selepas mengetahui yang beliau akan mempertahankan jawatan ketua Wanita.

Mereka yang datang itu termasuk ketua Wanita dari lima negeri - Pulau Pinang, Johor, Pahang, Kelantan dan Selangor.

"Bukan saya panggil, mereka datang sendiri," katanya.

Read More...

Sikap ‘Double Standard’ MAS terhadap Islam Amat DiKesali

Buletin Online

Ditulis oleh SM Noor
Monday, 24 November 2008

http://buletinonline.net/images/berita14/mas.jpg
Kuala Terengganu – Sikap ‘Double Standard’ pengurusan Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) terhadap perlaksanaan hukum-hukum Islam dalam syarikat penerbangan nasional itu amat dikesali.


MAS bersifat ‘talam dua muka’ dengan ‘mengharamkan’ pemakaian tudung kepala dikalangan kakitangan wanita, namun demikian berupaya pula memberikan khidmat peramugari yang memakai tudung untuk penerbangan Haji.

Malaysia yang mengaku sebagai sebuah ‘Negara Islam’ sepatutnya mencontohi Penerbangan Antarabangsa Pakistan (PIA) dan Penerbangan DiRaja Brunei (Brunei Royal) yang mewajibkan peramugari memakai tudung,


“namun MAS telah meletakkan peraturan ‘mengharamkan’ peramugarinya memakai tudung sebaliknya boleh pula dilaksanakan untuk beri khidmat kepada bakal-bakal haji yang naik kapalterbang untuk menunaikan fardhu Haji,”kata Pengerusi Lujnah Pendidikan PAS Pusat, Dato’ Abu Bakar Chik.

Beliau kesal dengan pihak pengurusan tertinggi MAS khususnya Ketua Pegawai Operasi MAS, Dato’ Idris Jala yang juga orang Islam sepatutnya mengetahui sensitiviti ini.

Menurutnya dengan menyediakan khidmat peramugari bertudung untuk penerbangan haji bermakna MAS berupaya memberikan khidmat selaras hukum Islam.

Katanya PIA dan Brunei Royal tidak menerima apa-apa kesan dari pelbagai bangsa dan ugama yang menaiki pesawat penerbangan tersebut walaupun peramugari mereka bertudung,

“ini menunjukkan bahawa ‘bertudung’ merupakan kod etika pakaian Islam yang diterima oleh universal,”katanya

Selain itu, perkara yang lebih buruk, kata beliau, MAS masih menyediakan ‘arak’ sebagai minuman yang ditawarkan kepada pelanggannya.

“arak boleh membahayakan bukan sahaja kepada orang yang minum, tapi kepada penumpang dan kapalterbang, bila minum arak, mabuk, macam-macam boleh berlaku,”kata beliau.

Katanya PAS sudah lama menyuarakan dan menentang perkara ini dan berharap Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Ahmad Zahid Hamidi mengambil tindakan sewajarnya.

Read More...

Malaysia Islamic body bans yoga for Muslims

smh.com.au

Banned . . . Muslims in Malaysia no longer able to practice yoga, as Islamic council fears elements of Hinduism may be corrupting.

Banned . . . Muslims in Malaysia no longer able to practice yoga, as Islamic council fears elements of Hinduism may be corrupting.

Photo: AP

Malaysia's top Islamic body on Saturday banned Muslims from practicing yoga, saying the Indian physical exercise contains elements of Hinduism that could corrupt Muslims.

The National Fatwa Council, which has the authority to rule on how Muslims must conduct their faith, issued a fatwa, or edict, saying yoga involves not just physical exercise but also includes Hindu spiritual elements, chanting and worship.

Council chairman Abdul Shukor Husin told reporters that many Muslims who practice the globally popular yoga failed to understand that its ultimate aim was to be one with a god of a different religion.

"We are of the view that yoga, which originates from Hinduism, combines physical exercise, religious elements, chanting and worshipping for the purpose of achieving inner peace and ultimately to be one with god," he said.

"It is inappropriate. It can destroy the faith of a Muslim," he said, noting that clerics in Egypt also issued a similar edict in 2004 that called the practice of yoga "an aberration".

Decisions by the Fatwa Council in Malaysia are not legally binding on Muslims, who comprise nearly two-thirds of the country's 27 million people, unless they are enshrined in national or Shariah laws.

However, many Muslims abide by the edicts out of deference, and the council does have the authority to ostracise an offending Muslim from society.

The fatwa reflects the growing strain of conservatism in Malaysia, which has always taken pride in its multi-ethnicity. About 25 per cent of Malaysians are ethnic Chinese and eight per cent ethnic Indians, mostly Hindus.

Recently, the council issued an edict banning tomboys, ruling that girls who act like boys violate the tenets of Islam.

The issue of yoga came into the limelight last month when an Islamic scholar expressed an opinion at a seminar that it was un-Islamic, prompting the Fatwa Council to step in.

Local newspapers have received several letters from Muslims, expressing indignation at the scholar's view, saying yoga is simply a way to maintain health and has nothing to do with religion.

Putri Rahim, a housewife, expressed shock at the fatwa, saying she is no less a Muslim after practicing yoga for 10 years.

"I am mad! Maybe they have it in mind that Islam is under threat. To come out with a fatwa is an insult to intelligent Muslims. It's an insult to my belief," Putri said.

"I think it is easier for non-Muslims to live in Malaysia now than for Muslims," said Putri.

She said yoga helped ease the severe back pain she used to suffer from.

There are no figures for how many Muslims practice yoga, but many yoga classes have a sprinkling of Muslims attending.

In a recent blog, social activist Marina Mahathir criticised the council for even considering a yoga ban, calling it "a classic case of reacting out of fear and ignorance".

"Yoga may have spiritual roots but most of us do it for the exercise, both for the mind and body," Marina wrote.

AP

Read More...

Umat Islam diharam amalkan yoga

Malaysiakini

Nov 22, 08 3:31pm

Majlis Fatwa Kebangsaan hari ini mengharamkan umat Islam mengamalkan yoga secara sistematik, yang melibatkan unsur-unsur fizikal dan spiritual kerana ia bertentangan dengan syariat Islam.

Pengerusinya Datuk Dr Abdul Shukor Husin bagaimanapun berkata, amalan fizikal iaitu senaman dalam yoga, tanpa adanya unsur-unsur mentera dan pemujaan pada zahirnya tidak menjadi kesalahan.

Namun, menurut laporan Bernama, beliau berkata, ia tidak digalakkan kerana dikhuatiri boleh menghakis akidah seseorang Muslim memandangkan ia merupakan salah satu komponen daripada keseluruhan amalan yang diharamkan itu.

"Amalan yoga yang berasal dari masyarakat Hindu mempunyai tiga peringkat, peringkat pertama adalah fizikal iaitu senaman, peringkat kedua adalah mentera dan pemujaan bagi mendapatkan ketenangan dan peringkat ketiga adalah penyatuan diri dengan tuhan.

"Oleh itu ahli muzakarah bersetuju memutuskan bahawa apa jua jenis atau bentuk amalan yang mengandungi unsur-unsur tersebut adalah dilarang dan bertentangan dengan ajaran Islam," katanya kepada pemberita di Putrajaya hari ini.

Abdul Shukor berkata perkara itu diputuskan dalam persidangan Anggota Majlis Muzakarah Fatwa Kebangsaan ke-83 yang bersidang 22-24 Oktober lalu di Kota Bharu, Kelantan, dan akan dipanjangkan kepada majlis-majlis agama negeri untuk diwartakan.

Selain Malaysia, amalan yoga telahpun diharamkan di Singapura dan Mesir, katanya.

Abdul Shukor berkata, pada peringkat ini, program kesedaran mengenai amalan itu akan diperluaskan ke seluruh negara melalui Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Beliau turut menasihatkan masyarakat Islam supaya berhati-hati dan berwaspada dengan perkara-perkara yang boleh memesongkan akidah, serta perlu mengkaji secara mendalam mengenai sesuatu amalan sebelum melakukannya.

Beliau berkata terdapat banyak amalan lain dalam Islam yang boleh dilakukan bagi menjaga kesihatan dan mendapatkan ketenangan termasuk mengamalkan sembahyang dan berzikir.

Yoga merupakan satu pakej senaman yang telah diamalkan sejak 3,000 tahun sebelum Masihi dan dikatakan boleh melambatkan penuaan, mengurangkan risiko kencing manis, lelah dan penyakit jantung.

Read More...

3 rompakan RM3.4j selesai 24 jam

MyMetro

KULIM: Tindakan pantas polis berjaya menyelesaikan tiga kes rompakan berasingan yang membabitkan pelbagai jenis perkakasan komputer yang keseluruhannya bernilai RM3.4 juta di sini minggu lalu dalam tempoh 24 jam selepas kes berkenaan dilaporkan berlaku.

Ketua Polis Daerah Kulim, Supt Ghuzlan Mohd Salleh berkata dalam kes yang dilaporkan berlaku pada 17 November lalu, barangan cakera dan peralatan komputer yang diangkut dengan sebuah lori treler dilaporkan telah dirompak oleh sekumpulan lelaki yang bersenjatakan pistol.

Barangan terbabit dianggarkan bernilai RM1.3 juta, katanya.

Ia dipercayai milik dua kilang antarabangsa di kawasan Perindustrian Berteknologi Tinggi Kulim (KHTP).

“Namun tindakan segera pihak polis memintas pergerakan perompak-perompak berkenaan telah berjaya mengekang kegiatan itu sehingga menyebabkan mereka dapat diberkas bersama barangan yang dirompak,” katanya kepada pemberita hari ini.

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |