+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Wednesday, December 3, 2008

Wan Farid hampir pasti calon BN

Malaysiakini

Muda Mohd Noor | Dec 3, 08 7:22pm

Jawatankuasa penyelaras Umno bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Buruk dan Ladang sebulat suara menyokong Senator Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh sebagai calon Barisan Nasional (BN) bagi kerusi Kuala Terengganu.

Keputusan itu dibuat dalam mesyuarat kedua-duan DUN tersebut semalam.

wan ahmad farid salleh interview 041007 pointBatu Buruk dan Ladang adalah antara empat DUN dalam parlimen Kuala Terengganu. Dua lagi ialah Wakaf Mempelam dan Bandar.

Dalam mesyuarat tersebut, Batu Buruk diwakili oleh timbalan ketua Umno bahagian, Mohd Sabri Alwi manakala Ladang diwakili oleh naib ketua bahagian, Datuk Wan Hisham Wan Salleh.

Kerusi parlimen tersebut kosong ekoran kematian penyandangnya Datuk Razali Ismail yang juga timbalan menteri pelajaran, Jumaat lalu.

Menurut sumber-sumber, dalam mesyuarat tersebut, mereka sebulat suara mencalonkan Wan Ahmad Farid yang juga timbalan menteri dalam negeri, sebagai calon bagi pilihanraya kecil tersebut.

'Pegang jawatan'

Sementara itu, Umno bahagian difahamkan akan menyenaraikan tiga nama untuk dipilih sebagai calon BN dalam pilihanraya kecil tersebut.

Ketiga-tiga nama tersebut merupakan mereka yang memegang jawatan di peringkat Umno bahagian.

Selain Wan Ahmad Farid, difahamkan dua lagi calon yang ingin disenaraikan termasuklah Mohd Sabri dan ahli jawatankuasa bahagian, Senator Datuk Roslan Awang Chik.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Wan Ahmad Farid berkata, Umno bahagian akan bermesyuarat 9 Disember ini untuk memutuskan senarai itu untuk diserahkan kepada Umno negeri.

Katanya, calon yang tidak berjawatan dalam Umno bahagian sukar mendapat sokongan parti dan pengundi.

"Orang yang hendak menjadi calon mesti mendapat sokongan daripada parti dan rakyat untuk menang dalam pilihanraya.

'Peluang BN cerah'

"Pengundi Kuala Terengganu ini lain sedikit, mereka hendak orang yang ada jawatan dalam bahagian," katanya.

Wan Ahmad Farid menambah, Umno negeri akan menyerahkan nama tersebut kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk keputusan muktamad.

Katanya lagi, peluang BN untuk mengekalkan kerusi parlimen tersebut adalah cerah.

Beliau berkata, ini kerana PAS kini berada dalam dilema untuk memilih calon yang sesuai.

"Kini ada dua kumpulan dalam PAS iaitu Erdogan dan bukan Erdogan. Kalau pilih calon kumpulan Erdogan, pengundi atas pagar susah menyokong mereka.

"Jika memilih calon bukan kumpulan Erdogan, pengundi yang menyokong PKR tidak akan menyokong calon tersebut," katanya.

Read More...

Kerajaan Somchai tumbang

Berita Harian


PENUNJUK perasaan antikerajaan yang berhimpun di Lapangan Terbang Antarabangsa Survanabhumi, bersorak gembira selepas mengetahui berita pembubaran Parti Kuasa Rakyat (PPP), semalam.

PAD akhiri tunjuk perasaan

BANGKOK: Mahkamah Perlembagaan Thailand semalam membubarkan tiga parti utama pakatan kerajaan dan mengharamkan Perdana Menteri, Somchai Wongsawat, daripada terbabit dalam politik, sekali gus menjatuhkan kerajaan yang sejak Ogos lalu berdepan dengan bantahan penunjuk perasaan.

Berikutan keputusan mahkamah itu, kumpulan antikerajaan yang diketuai Pakatan Rakyat Untuk Demokrasi (PAD), memutuskan menamatkan tunjuk perasaan jalanan selama enam bulan, termasuk menawan pusat pentadbiran negara di Rumah Kerajaan dan menutup dua lapangan terbang utama Bangkok, hari ini.

Sehubungan itu, pihak berkuasa berkata Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhumi akan memulakan semula operasinya Jumaat ini dengan penerbangan ke Rom dan Sydney selepas ditutup sejak seminggu lalu apabila beribu penunjuk perasaan menduduki kemudahan itu dan Lapangan Terbang Don Muang, menyebabkan hampir 350,000 penumpang terkandas.

Somchai yang dilarang mahkamah daripada terbabit dalam politik selama lima tahun selepas partinya, Parti Kuasa Rakyat (PPP) bersama dua parti pakatannya, Machima Thipatai dan Chart Thai, dibubarkan atas kesalahan penipuan undi pada pilihan raya umum 2007, akur dengan keputusan itu.

"Tugas saya sudah selesai. Saya kini seorang rakyat biasa," kata Somchai, 61, kepada wartawan di Chiang Mai.

Beratus penyokong kerajaan berhimpun di luar bangunan mahkamah di Bangkok yang dikawal polis antirusuhan ketika hakim mengumumkan keputusan pembubaran itu.

Ahli Parlimen pakatan enam parti yang memerintah berikrar untuk membentuk kerajaan baru tanpa Somchai pada 8 Disember ini - satu perkembangan yang mungkin mencetuskan semula bantahan PAD.

"Keputusan itu tidak memeranjatkan kami," kata Jakrapob Penkair seorang pemimpin parti kerajaan.

"Ahli kami di Parlimen akan menubuhkan kerajaan baru kerana kami masih mempunyai majoriti," katanya.

Sementara Perdana Menteri dan kerajaan baru dipilih Parlimen, Timbalan Perdana Menteri Pertama, Chavarat Charnvirakul akan menjalankan tugas sebagai Perdana Menteri Sementara, kata jurucakap kerajaan.

Somchai, seorang bekas peguam hanya menjadi Perdana Menteri selama tiga bulan selepas mengambil alih daripada Samak Sundaravej yang meletak jawatan 9 September lalu apabila Mahkamah Perlembagaan memutuskan beliau melanggar Perlembagaan dengan menjadi hos rancangan masakan di televisyen.

Samak sendiri menjadi Perdana Menteri selepas memenangi pilihan raya pada 2007 yang diadakan berikutan rampasan kuasa oleh tentera yang menggulingkan sekutunya, Thaksin Shinawatra pada 2006. - AFP/Reuters

Read More...

Banjir di Kuala Terengganu masih buruk, Kelantan beransur pulih

Mstar Online

TURUN PADANG... Ketua Polis Daerah Tumpat, Supt. Norazizan Anan (kiri) menasihati beberapa penduduk supaya berpindah lebih awal bagi mengelak kejadian yang tidak diingini berlaku ketika meninjau beberapa buah rumah yang ditenggelami air banjir di Kampung Simpangan.

KUALA LUMPUR: Keadaan banjir di Kuala Terengganu, daerah yang terjejas teruk akibat banjir tahun ini, masih tidak berubah manakala di Kelantan keadaan semakin pulih berikutan cuaca yang baik.

Jumlah mangsa banjir di daerah Kuala Terengganu sehingga pukul 6 petang ini masih melebihi 1,000 orang manakala di Kelantan, hanya dua daerah yang masih dinaiki air iaitu Pasir Mas dan Tumpat.

Di KUALA TERENGGANU, jurucakap Majlis Keselamatan Negeri berkata seramai 900 daripada 956 mangsa banjir di Marang dibenarkan pulang hari ini dan daerah itu dijangka pulih sepenuhnya jika tiada hujan lewat petang ini.

"Keadaan banjir di Kuala Terengganu masih buruk dengan 1,692 orang daripada 334 keluarga masih ditempatkan di sembilan pusat pemindahan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Jalan yang masih ditutup kepada semua kenderaan ialah Jalan Pengkalan Kubur ke Kampung Tembila, Besut kerana ditenggelami air sedalam 0.8 meter manakala Jalan Jeram Pulau Bahagia di sini, ditutup kepada kenderaan ringan.

Jurucakap itu berkata paras air di semua sungai utama di Terengganu berada di tahap biasa kecuali sungai Setiu di Kampung Bukit yang mencatat 12.39 meter iaitu melebihi paras bahaya dan sungai Marang di Pengkalan Berangan mencatat 12.54 meter (amaran 12.50 meter).

Di KOTA BAHARU, jumlah mangsa banjir yang masih ditempatkan di 10 pusat pemindahan di negeri ini sehingga pukul 5.30 petang ini ialah 1,691 orang iaitu 1,098 di Pasir Mas manakala 646 orang di Tumpat.

Jurucakap Pusat Kawalan Operasi Bencana Banjir Kelantan berkata pusat pemindahan di Tanah Merah, Kota Baharu dan Kuala Krai ditutup sepenuhnya hari ini dan semua jalan utama dibuka untuk laluan kenderaan termasuk jalan Rantau Panjang Panglima Bayu.

Sementara itu Ketua Polis Kelantan, Datuk Abdul Rahim hari ini menjelaskan bahawa jumlah korban akibat banjir di Kelantan adalah enam orang, dan bukannya lima seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Beliau berkata korban banjir pertama di negeri itu ialah seorang murid perempuan Tahun Dua Sekolah Kebangsaan Banggol Saman, Siti Nor Izzati Fikriah Che Rozuki, 8, yang ditemui mati lemas di dalam sebuah kolam terbiar di Kampung Batu Tinggi, Kok Lanas di sini 26 Nov lepas.

Lima korban banjir yang dilaporkan dari 30 Nov hingga semalam Nik Zulkifli Nik Kob, 26, Nur Amalia Ayob, 11, Salman Hakimi, 16, Mohamad Azdi Fikri Zakaria, 15, dan Osman Majid, 29. BERNAMA

Read More...

Harga petrol, diesel turun 10 sen lagi

Malaysiakini

Dec 2, 08 5:17pm

Harga minyak petrol dan diesel masing-masing turun 10 sen seliter berkuatkuasa mulai tengah malam ini.

Berikutan itu, harga petrol RON97 dikurangkan dari RM2.00 seliter kepada RM1.90 seliter dan harga petrol RON92 pula dikurangkan dari RM1.90 seliter kepada RM1.80 seliter.

Manakala diesel dikurangkan daripada RM1.90 seliter kepada RM1.80 seliter.

Penurunan harga minyak bagi kali keenam ini diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini.

Katanya, keputusan untuk menurunkan lagi harga minyak dibuat ekoran harga minyak dunia yang turun secara ketara akhir-akhir ini.

Perdana menteri berkata, kerajaan telah membuat keputusan untuk sekali lagi mempercepatkan pengurangan harga runcit bagi membolehkan orang ramai menikmatinya.

Kali ini kerajaan menurunkan harga minyak sebanyak 10 sen seliter berbanding 15 sen sebelum ini.

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |