+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Monday, March 24, 2008

Undang-undang dari Litar F1 – Tafsiran Abdullah dangkal

Buletin OnlineDitulis oleh SM Noor
Monday, 24 March 2008
The image “http://buletinonline.net/images/berita2/derismadsaid.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Kuala Terengganu, 23 Mac – Abdullah Ahmad Badawi, Perdana Menteri Malaysia menjadi pakar undang-undang terhebat apabila membuat tafsiran undang-undang dari Litar ‘Formula One’ Sepang.

Beliau berkata pelantikan Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) kawasan Kijal, Datuk Ahmad Said sebagai Menteri Besar Terengganu dilihat sebagai tidak mengikut Perlembagaan sebagaimana yang dilaporkan oleh Bernama

"Semua Adun yang bilangannya agak besar itu tetap menyokong Dato’ Seri Idris Jusoh. Itu satu perkara yang tidak ada perubahan daripada segi sokongan.

"Dengan itu, maka sebarang lantikan yang dibuat terhadap orang lain itu, tidak kena dengan Perlembagaan," kata Abdullah ketika diminta mengulas mengenai tindakan 22 Adun daripada Barisan Nasional (BN) Terengganu yang membantah pelantikan Ahmad, Ahad.

Ahmad, 51, menerima watikah perisytiharan pelantikan sebagai Menteri Besar Terengganu yang baru daripada Majlis Penasihat Pemangku Raja (MPPR) yang disampaikan oleh Yang Dipertuanya, Tengku Sri Panglima Raja Tengku Baderulzaman dalam satu upacara tertutup di Istana Tetamu di Kuala Terengganu, pagi kelmarin.

Pentafsiran Perdana Menteri agak dangkal jika dibandingkan dengan perlantikan Menteri Besar Perlis yang dibuat oleh Datuk Seri Dr. Rais Yatim

Ketika mengulas kemelut pelantikan Menteri Besar di Perlis dan Terengganu minggu lalu Datuk Seri Dr. Rais Yatim menyatakan bahawa ‘Kuasa Raja’ di negara ini sebenarnya besar.

Menurut beliau, ia dicernakan menerusi kuasa Yang di-Pertuan Agong dalam pelantikan Perdana Menteri, membubarkan Parlimen serta untuk mengisi tuntutan-tuntutan hak diraja serta hak keislaman yang dijamin oleh Perlembagaan.

Merujuk kepada kes Perlis, Md. Isa telah menerima sokongan majoriti, iaitu lapan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) mengatasi Shahidan yang hanya disokong oleh lima ADUN.

‘‘Kedudukan di Perlis agak istimewa. Rajanya boleh ketepikan perlembagaan negeri malah pelantikan seseorang Menteri Besar itu adalah penilaian subjektif baginda,” kata Rais.

Kuasa Sultan juga mengatasi dakwaan DAP di Perak yang mencanangkan wakil daripada parti itulah yang sepatutnya dilantik Menteri Besar berdasarkan majoriti 18 kerusi DUN yang diraihnya pada Pilihan Raya Umum ke-12.

DAP mulanya membantah penyandang jawatan daripada Pas, Mohammad Nizar Jamaluddin, 51, yang partinya hanya memperoleh enam kerusi.

Realitinya, peranan Raja dan Sultan memberi perimbangan yang baik apabila wujud situasi kuasa politik ‘berleluasa’ dalam diri seseorang.

Pada tahap ini, Raja menggunakan segala budi bicaranya.

Dalam kes Terengganu, perkara ini jelas dinyatakan didalam undang-undang tubuh kerajaan negeri Terengganu.

Ia dinyatakan seperti yang tertera di bawah:

Kaedah perlantikan Menteri Besar Terengganu hendaklah mengikut Undang-undang Bagi Diri Kerajaan Negeri Terengganu 1911, Dengan Pindaan Pada Tahun 1948.01.21 Masehi Bersamaan 1367.3.10.

Perlantikan Menteri Besar tertakluk kepada Undang Undang Bagi Diri Negeri Terengganu 1911 (11.11.1911) Dengan Pindaan (Ditambah Kepada Undang-undang Diri 1911 Pada 21.01.1948 Dikuatkuasa Pada Pada Tarikh Yang Sama ( Fasal 1 (2) ) Yang Dizin.

Fasal 5 Undang-undang Bagi Negeri Terengganu( Yang Ditambah Pada 1948)

Fasal 5 Memperuntuk Raja Memerintah Mengikut Undang-undang. Raja Berkuasa Melantik Menteri Besar Dan Jua Pada Undang-undang Diri Negeri Terengganu Tambahan 1948 Dibawah Fasal10(I) Dan Fasal 14(1)(2) .

Peruntukan Dibawah Undang-undang Diri Negeri Terengganu 1911 Fasal 29 Memileh Dan Menjadikan Menteri Besar Dan Naibnya Adalah Semata-mata Hak Bagi Sultan (Tidak Dipinda)

Didalam Tambahan Pada Tahun 1948 Diperuntukan Dibawah Fasal 10 Perlantikan Menteri Besar Duli Yang Maha Mulia Hendaklah Melantik Dengan Surat Lantikan Yang Ditanda Tangani Oleh Baginda Dengan Memakai Mohor Negeri Seorang Menteri Besar Mengikut Syarat2 Perenggan (1) Dibawah Syarat (2)

Fasal 14 (2)(1) Dan (4) Duli Yang Maha Mulia Hendaklah Mula-mula Melantikan Dahulu Menteri Besar Untuk Mengetuai Majlis Mesyuarat Kerajaan Seorang Ahli Dun...

Fasal 14(4) Takala Melantik Seorang Menteri Besar Maka Bolehlah Duli Yang Maha Mulia Mengikut Timbangan Baginda Sendiri, Meninggalkan Mana-mana Syarat Dalam Fasal 10 Yang Menghadkan Pilihan Baginda Akan Menteri Besar Itu Jika Sekiranya Pada Fikiran Baginda Mustahak Meninggalkanya Kerana Hendak Menunaikan Kehendak2 Fasal 10 Ini.

Read More...

Senarai Penuh Exco Selangor Diumumkan

Suara KeADILan

Shah Alam, 24 Mac - Ahli-ahli Exco Negeri Selangor diumumkan sebentar tadi oleh pejabat Menteri Besar. Dari 10 kerusi exco, KeADILan diperuntukkan 4, DAP 3 dan PAS 3. Berikutan adalah senarai penuh:

1. YAB Tan Sri Dato’ Abdul Khalid bin Ibrahimtski.jpg

Dato’ Menteri Besar

Pembangunan Tanah, Kewangan, Majlis Tindakan Ekonomi Negeri , Belia & Sukan

YAB Tan Sri Dato’ Abdul Khalid bin Ibrahim lahir pada tahun 1946 di Jeram, Selangor dan memperoleh ijazah Sarjana Muda Sastera (Kepujian) Ekonomi dari Universiti Malaya dan Sarjana Pentadbiran Perniagaan dari Universiti Queensland, Australia pada 1975. YAB Tan Sri pernah memegang pelbagai jawatan pengurusan di Permodalan Nasional Berhad termasuk Ketua Eksekutif Kumpulan dan sehingga 2003 merupakan Ketua Eksekutif Kumpulan Guthrie Berhad. Beliau juga merupakan Pengerusi Highlands and Lowlands dan Guthrie Ropel. Antara tanggungjawab yang disandang oleh YAB Tan Sri termasuklah anggota Jawatankuasa Eksekutif Unit Investment Fund dan ahli Financial Engineering Advisory Forum Bank Pembangunan Islam, Jeddah disamping anggota gantian Majlis Penasihat Perniagaan APEC (ABAC). Beliau juga berada di dalam lembaga Pusat Produktiviti Kebangsaan dan Lembaga Amanah Institut Kajiselidik Ekonomi Malaysia. Di dalam Parti Keadilan Rakyat, YAB Tan Sri memegang jawatan Setiausaha Agung. YAB Tan Sri Dato’ Khalid telahpun berkahwin dan mempunyai empat orang cahaya mata.

2. YB Teresa Kok Suh Simteresakok1.jpg

Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan

YB Teresa Kok, 43 tahun turut memegang jawatan Ahli Parlimen Seputeh sejak 1999. Beliau memperoleh Sarjana Muda Komunikasi dari Universiti Sains Malaysia, Sarjana Muda Sains Politik serta Sarjana Falsafah dari Universiti Malaya. Beliau merupakan Setiausaha Kaukus Myanmar Antara Parlimen ASEAN dan aktif di dalam kegiatan hak asasi manusia. Beliau turut menganggotai Jawatankuasa Terpilih Semakan Kod Penal dan Prosedur Jenayah di Parlimen. Pada masa yang sama beliau memegang jawatan Setiausaha Publisiti DAP dan Setiausaha Nasional Wanita DAP.

3. YB Dato’ Dr. Hassan bin Mohamed Alihasan-ali12.jpg

Hal Ehwal Islam, Adat-Adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam

YB Dato’ Dr. Hassan Ali lahir pada 1947 di Selangor. Beliau mendapat Sarjana Muda Sastera Kepujian dari Universiti Malaya, Sarjana Sains Perancangan Bandar dari University of Pittsburgh, Amerika Syarikat dan Doktor Falsafah dari University of Wisconsin, Amerika Syarikat. Beliau merupakan Pengarah Eksekutif Sabha Group Sdn. Bhd. Dan Akademi Keluarga Bahagia. Kini beliau merupakan Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor dan merupakan Ahli Parlimen Parit Buntar dan Ahli Dewan Undangan Negeri Sg. Burong pada penggal 1999-2004. Beliau sudah berkahwin dan mempunyai 8 orang anak.

4. YB Yaakob bin Sapariyaakobsapari.JPG

Permodenan Pertanian, Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan

YB Yaakob bin Sapari berusia 47 tahun, tinggal di Seri Kembangan, Selangor. Lulusan Sarjana Muda Sains di dalam Perniagaan Tani dan Sarjana Pentadbiran Perniagaan Universiti Putra Malaysia, serta Diploma Pengajian Islam dan Siswazah Syariah dari Universiti Kebangsaan Malaysia. Beliau kini merupakan Yang Dipertua PIBG Sekolah Menengah Agama Hulu Langat. Di dalam Keadilan beliau merupakan Timbalan Pengerusi Selangor dan Ketua Bahagian Puchong. Beliau sudah berkahwin dan dianugerahkan 8 orang cahaya mata.

5. YB Rodziah binti Ismailrodziah-ismail.jpg

Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi dan Inovasi

YB Rodziah binti Ismail, 43 tahun, tinggal di Shah Alam, Selangor bersama suami dan tiga orang anaknya. Beliau memperoleh Sarjana Muda Sains Kejuruteraan Awam dari Universiti Teknologi Malaysia, Higher National Certificate in Childhood Education and Development dari Scotland dan Diploma Pendidikan Islam, Al Quran dan As Sunnah. Aktif di dalam masyarakat termasuk Persatuan Pengasih Berdaftar Malaysia, Persatuan Taska Selangor, Jawatankuasa Pencegahan Juvana dan Jemaah Islah Malaysia. Beliau memegang jawatan Timbalan Ketua Wanita Keadilan Pusat.

6. YB Dr. Xavier Jayakumar a/l Arulanandamposter-pic-dr-x.jpg

Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin

YB Dr. Xavier Jayakumar, 55 tahun, tinggal di Klang, Selangor bersama isteri dan tiga orang anaknya. Beliau memperoleh Sarjana Muda Pembedahan Pergigian. Beliau merupakan Setiausaha Persatuan Doktor-Doktor Pergigian Malaysia dan Presiden Kelab Rotari Klang. Di samping itu beliau aktif di dalam Persatuan Hemodialisis Klang dan Education Welfare Reach Foundation. Kini beliau memegang jawatan Timbalan Setiausaha Agung Keadilan serta Ketua Bahagian Kota Raja.

7. YB Dr. Halimah binti Alidr-halimah-ali.jpg

Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan

YB Dr. Halimah Ali, 47 tahun , tinggal di Klang, Selangor bersama suami dan 6 orang anak. Beliau memperoleh Ijazah Perubatan dari Universiti Tasmania, Australia dan berkhidmat sebagai doktor di Hospital Klang. Beliau merupakan Naib Presiden Yayasan Amal Malaysia. Kini beliau memegang jawatan Timbalan Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS Pusat.

8. YB Iskandar bin Abdul Samadiskandar-samad.jpg

Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan

YB Iskandar Abdul Samad, 47 tahun, berasal dari Petaling Jaya, Selangor. Beliau merupakan lulusan Ijazah Arkitek dari Humberside, United Kingdom dan pernah menjadi Pensyarah Senibina di Universiti Teknologi MARA. Kini beliau merupakan Timbalan Persuruhjaya 3 PAS Negeri Selangor dan Yang Dipertua PAS Kawasan Pandan.

9 . YB Ronnie Liu Tian Khiewpic_ronnie.jpg

Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan

YB Ronnie Liu, 50 tahun, tinggal di Petaling Jaya, Selangor. Beliau memperoleh Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia dan kemudian berkecimpung di dalam bidang pengiklanan. Beliau aktif di dalam Jawatankuasa Bertindak Menara Transmisi Rawang, Jawatankuasa Bertindak Menentang Insinerator Broga, Kempen Anti Penswastaan Air dan Kempen Anti Penswastaan Hospital Awam. Beliau kini merupakan Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat DAP.

10. YB Wong Keat Ping @ Elizabeth Wongeli wong

Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar

YB Elizabeth Wong berusia 38 tahun, tinggal di Petaling Jaya, Selangor. Lulusan Sarjana Muda Sastera University of Sidney dan aktif di dalam NGO seperti Suara Rakyat Malaysia, Persatuan Kebangsaan Hak Asasi Manusia dan SOS Selangor. Beliau kini merupakan Ketua Penerangan Wanita Keadilan dan Ketua Penerangan Keadilan Bahagian Petaling Jaya Utara.

11. YB Eam Yong Hian Wah

Pembangunan Kampung Baru dan Penyelesaian Kilang Harampic_ean_yong.jpg

YB Ean Yong Hian Wah, 29 tahun, lahir di Kajang, Selangor. Beliau memperoleh Sarjana Muda Pengajian Perniagaan dari Universiti Bradford, United Kingdom. Penglibatan kemasyarakatan beliau termasuklah sebagai Pengerusi Persatuan Alumni Kolej New Era, Ahli Lembaga Pengelola Kolej New Era dan Gabungan Persatuan-Persatuan Bekas Penuntut Sekolah Cina Wilayah Persekutuan dan Selangor. Beliau kini merupakan Pengerusi DAP Selangor dan Ahli Jawatankuasa Pemuda Sosialis DAP.

amita @ March 24, 2008

Read More...

Presiden PAS seru rakyat Terengganu hormati keputusan Istana

Harakahdaily

Azamin Amin
Mon | Mar 24, 08 | 1:28:32 am MYT

KUALA LUMPUR, 24 Mac (Hrkh)- PAS menyatakan sokongan penuh dan menerima keputusan Majlis Penasihat Pemangku Raja Terengganu berhubung perlantikan Menteri Besar Terengganu yang baru selepas dua minggu Barisan Nasional (BN) Terengganu memenangi Pilihan Raya Umum yang lalu.

Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang berkata beliau percaya keputusan Majlis Penasihat Pemangku Raja itu mengambil kira dan menitik-beratkan hasrat dan kehendak sebenar rakyat negeri Terengganu keseluruhannya.

Semalam pihak Istana Trengganu telah bersetuju melantik Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kijal, Dato' Ahmad Said, 51, sebagai Menteri Besar sekaligus menamatkan era kepimpinan Dato' Seri Idris Jusoh satu penggal.

Ahmad Said menerima watikah pengisytiharan pelantikan sebagai Menteri Besar Terengganu yang baru dan watikah tersebut diserahkan kepada beliau oleh Yang Dipertua Majlis Penasihat Pemangku Raja (MPPR), dan juga adinda Sultan Terengganu, Tengku Sri Panglima Raja Tengku Baderulzaman Sultan Mahmud Shah.

"PAS yakin yang keputusan pihak Istana Terengganu itu bersandarkan ketidak-puasan hati Istana dan rakyat terhadap kepimpinan Menteri Besar yang lalu.

"Keputusan itu sudah pasti difahami dan diterima rakyat oleh kerana merekalah yang sebenarnya menanggung kesan langsung hasil dari ketidakcekapan dan kerakusan pimpinan negeri yang lalu," kata Ustaz Hadi dalam satu kenyataan medianya.

Beliau menyeru seluruh rakyat negeri Terengganu agar menghormati keputusan pihak Istana itu dan menyatakan pentingnya kerjasama yang dijalin antara antara rakyat dengan Istana.

"Sesungguhnya kerjasama antara rakyat dan Istana sangat penting, insya-Allah demi menjamin kestabilan dan kemakmuran negeri Terengganu Darul Iman," katanya.

Read More...

Kenapa Abdullah berkeras mahukan Idris?

Siasahdaily

Monday, March 24, 2008

KUALA TERENGGANU, 24 Mac: Rakyat Terengganu kini tertanya-tanya kenapa Presiden Umno, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi begitu beria-ia benar mahukan Datuk Seri Idris Jusoh kekal sebagai Menteri Besar Terengganu sehingga sanggup kehilangan satu negeri.


Padahal istana Terengganu sudah memberikan beberapa pilihan selain Idris untuk dipilih oleh Abdullah untuk dilantik sebagai MB.

"Kenapa Pak Lah sanggup berkeras sehingga sanggup memperjudikan sebuah kerajaan negeri di bawah Barisan Nasional untuk mempertahankan Idris sebagai MB?" kata seorang pemerhati politik di Terengganu.

BN bakal kehilangan sebuah lagi negeri iaitu Terengganu jika calon MB yang dipilih istana Terengganu, Datuk Ahmad Said berjaya memujuk rakan-rakan Adun BN di Terengganu menyertainya.

Beliau hanya perlukan lapan sahaja lagi dari BN kerana PAS yang mempunyai lapan Adun awal-awal lagi membayangkan sokongan mereka apabila berkata akan memberikan sokongan mereka kepada Sultan Terengganu.

Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang berkata, beliau percaya keputusan Majlis Penasihat Pemangku Raja itu mengambil kira dan menitik-beratkan hasrat dan kehendak sebenar rakyat negeri Terengganu keseluruhannya.

Siasah juga dimaklumkan, Ahmad bakal mendapat sokongan kira-kira 10 Adun BN lain.
Sebelum ini, Timbalan Pengerusi Umno Terengganu, Tengku Putera Tengku Awang berkata, tujuh dari lapan ketua bahagian Umno di Terengganu menyokong Ahmad Said.

Namun, Ketua bahagian Kuala Terengganu, Datuk Wan Farid menafikan beliau menyokong Ahmad.

Timbalan Presiden Umno, Datuk Seri Najib pula berkata, empat ketua bahagian Umno di Terengganu menyokong Idris.

Di KUALA LUMPUR, Hari ini, Adun Kijal Datuk Ahmad Said kelihatan memasuki Istana Terengganu di Kuala Lumpur menghadap Yang Dipertuan Agung, Tuanku Mizan.

Kenderaann Tuanku Mizan pula kelihatan dua kali memasuki bangunan Istana Terengganu di Jalan Tun Razak itu.

Menurut sumber, beberapa pegawai kanan kerajaan turut berada dalam istana berkenaan.

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |