+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Wednesday, June 25, 2008

Video Lingam: Dr M sedia ke mahkamah

Malaysiakini

Jun 25, 08 3:53pm

Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini berkata beliau tidak akan mengemukakan permohonan semakan penghakiman terhadap hasil siasatan Suruhanjaya Siasatan Diraja berhubung klip video Lingam.

mahathir mohamad 180108Sebaliknya bekas perdana menteri itu bersedia untuk pergi ke mahkamah.

Secara sinis, Dr Mahathir berkata: "Saya sudah pun bersalah. Kerana asas yang digunakan Suruhanjaya Diraja adalah jika sesuatu itu boleh berlaku, maka ia sudah berlaku jika ia boleh berlaku.

"Kerana ada kemungkinan saya telah dipengaruhi oleh Lingam dan dengan itu saya telah dipengaruhi oleh Lingam. Ini merupakan kriteria baru bagi bukti di mahkamah. Jadi saya sudah pun bersalah. Jadi apa gunanya saya mengemukakan rayuan."

Dr Mahathir berkata beliau terpaksa akur dengan standard baru itu yang sudah menjadi kelaziman di negara ini, demikian menurut laporan Bernama.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas sama ada beliau akan memohon semakan kehakiman sepertimana yang dilakukan oleh bekas Menteri Pelancongan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, hartawan Tan Sri Vincent Tan dan peguam Datuk V.K Lingam baru-baru ini.

Dr Mahathir bercakap kepada pemberita selepas menghadiri majlis pelancaran buku "Smart Growth", nukilan Prof Salleh Buang, oleh isterinya Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali di Yayasan Kepimpinan Perdana di Putrajaya.

Ditanya sama ada beliau bersalah seperti didakwa, Dr Mahathir secara sinis menjawab: "Bersalah seperti dihakimi. Suruhanjaya itu dianggotai mereka yang bijak pandai. Ada hakim-hakim, hakim-hakim yang berpengalaman yang berkata boleh jadi saya telah dipengaruhi dan dengan itu saya perlu disiasat.

"Saya tidak akan mengemukakan rayuan. Saya akan pergi ke mahkamah," katanya.

Lingam didakwa terbabit dalam klip video kontroversi selama 14 minit yang menurut suruhanjaya itu memaparkan beliau berbual di telefon berhubung urusan pelantikan hakim dengan bekas Ketua Hakim Negara Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim.

Berdasarkan hasil inkuiri suruhanjaya itu, Tengku Adnan dan Tan dikatakan mempunyai pengaruh secara langsung dalam pelantikan dan kenaikan pangkat para hakim.

Panel juga mencadangkan agar Lingam, Dr Mahathir, Tengku Adnan, Tan, Ahmad Fairuz dan Ketua Hakim Negara yang telah bersara Tun Mohd Eusoff Chin disiasat mengikut Akta Pencegahan Rasuah 1961, Akta Hasutan 1961, Akta Profesion Undang-undang 1976, Akta Rahsia Rasmi 1972 dan Kanun Keseksaan.

Read More...

Kos Selenggara Lanskap Bulanan Putrajaya RM1.5 Juta

BernamaKUALA LUMPUR, 25 Jun (Bernama) -- Penyelenggaraan bulanan landskap di Putrajaya menelan belanja RM1.5 juta atau RM18 juta setahun, persidangan Dewan Rakyat diberitahu.

Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Zulhasnan Rafique berkata sejumlah 29 kontraktor landskap yang berdaftar dengan Pusat Khidmat Kontraktor (PKK) bagi Projek Seni Taman telah dilantik bagi menjalankan penyelenggaraan landskap mengikut pembahagian zon penyelenggaraan.

Zon penyelenggaraan lanskap di Putrajaya dibahagikan kepada taman-taman, Jalan-jalan Protokol, Persiaran Perdana, Sisiran Putrajaya dan Presint-presint Kejiranan, katanya dalam jawapan bertulis kepada soalan Liew Chin Tong (DAP-Bukit Bendera) di sini, hari ini.

Dalam isu lain Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar berkata bilangan anggota polis yang mati semasa menjalankan tugas bagi tempoh 2003 hingga 2007 adalah seramai 52 orang iaitu lima orang pegawai polis dan 47 orang anggota panggat rendah.

"Bilangan anggota polis yang cedera semasa menjalani tugas bagi tempoh yang sama adalah seramai 153 orang iaitu 16 orang pegawai polis dan 137 orang anggota berpangkat rendah," katanya dalam jawapan bertulis kepada soalan Dr Lee Boon Chye (PKR-Gopeng).

Menjawab soalan Saifuddin Nasution Ismail (PKR-Machang) pula Syed Hamid berkata, berdasarkan statistik PDRM, semenjak 2000 hingga 2007, sejumlah 123 kes kematian telah berlaku ketika suspek atau Orang Kena Tahan (OKT) berada dalam tahanan polis.

Dari jumlah itu, seramai 59 orang terdiri daripada kaum Melayu, Cina (23), India (22) dan lain-lain bumiputera dan warga asing (19), katanya.

-- BERNAMA

Read More...

Anwar hadapi isu panas PKR S'gor

Malaysiakini

Abdul Rahim Sabri | Jun 25, 08 4:48pm

Datuk Seri Anwar Ibrahim akan hadir di mesyuarat perhubungan PKR Selangor bagi membincangkan pelbagai isu panas yang melanda negeri dan parti itu, antaranya pergolakan dalaman selepas penggantungan tugas pegawai kanan menteri besar kelmarin.

"Insya Allah, saya akan turut hadir dalam mesyuarat PKR Selangor malam nanti," kata penasihat PKR dalam blognya hari ini.

Mesyuarat jam 9 malam ini akan diadakan di ibu pejabat parti di Tropicana, Petaling Jaya.

anwar ibrahim pc 120508 01Dua lagi isu yang sedang menantinya: penyaluran wang derma syarikat- syarikat swasta, sepatutnya milik kerajaan negeri, kepada akaun PKR negeri dan rasa tidak puas hati 17 bahagian berhubung pelantikan ahli-ahli majlis pihak berkuasa tempatan (PBT).

Wang derma sempena sambutan 100 hari kerajaan negeri Pakatan Rakyat dilaporkan dipertikaikan oleh pemimpin-pemimpin PAS, khususnya exco hal-ehwal agama Datuk Dr Hassan Mohamed Ali yang mengetuai jawatankuasa sambutan tersebut.

Selain isu keanggotaan PBT, ketua-ketua bahagian itu juga membangkitkan isu kebajikan dan pembelaan terhadap aktivis-aktivis Gerakan Reformasi yang didakwa diabaikan oleh PKR Selangor.

Mesyuarat badan perhubungan itu, yang dipengerusikan oleh Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, dijadual akan turut dihadiri bekas pegawainya Mohd Yahya Mat Sahri.

Yahya, yang digantung tugasnya sebagai pegawai tugas-tugas khas Abdul Khalid susulan siasatan dakwaan salah guna kuasa, meletakkan dua jawatan pentingnya, termasuk setiausaha badan perhubungan PKR negeri.

Beliau memaklumkan kehadirannya di mesyuarat malam ini selepas bertemu Anwar semalam untuk membincangkan masalah penggantungan jawatannya dan juga rasa tidak puas hati 17 bahagian parti itu.

Anwar, di blognya itu, cepat-cepat mendakwa desas-desus kemelut dalaman itu angkara "permainan media Umno-BN."

"Isu yang digembar-gemburkan dalam media Umno-BN tidak menggugat seperti yang dipaparkan. Penyelesaian baik dicapai," katanya.

"Alhamdulillah, saya dapat segera menghubungi Tan Sri Khalid sebaik kembali dari Madinah.

"Kemudian saya turut ngobrol (berbual) panjang dengan Yahya Sahri (semalam) sambil menikmati mee mamak tanpa teh tarik."

Sementara itu, Angkatan Muda PKR Selangor enggan mengulas lanjut isu pemindahan wang kerajaan negeri ke dalam akaun parti tersebut.

petrol hike 30 cents 280206 khairul anuar ahmad zainudin"Perlu ada siasatan dijalankan, saya tidak oleh berbuat apa-apa kenyataan dalam masa siasatan tersebut," kata ketuanya Khairul Anuar Ahmad Zainuddin (foto) kepada Malaysiakini.

Mengulas dakwaan kerajaan negeri membelakangkan ahli PKR dalam pentadbirannya, beliau yang turut hadir di mesyuarat malam ini berkata perkembangan itu "bagus" untuk partinya.

"PKR tidak pernah ada pengalaman memegang kuasa. Kes yang berlaku bagus (kepada kerajaan negeri) kerana ia adalah proses pembelajaran sama ada yang mempunyai kuasa, jawatan ataupun tidak," katanya.

Katanya lagi, kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat masih dalam proses membuat penyesuaian, maka tidak hairan timbul perkara- perkara yang tidak diingini.

Mengulas dakwaan Yahya bahawa beliau mempunyai 70 hingga 80 peratus pengaruh di peringkat bahagian dan ketegangan Yahya dengan Abdul Khalid sebagai simbol keretakan PKR negeri, Khairul Anuar berkata:

"Masalah dalaman parti, media bukan tempat berbincang untuk menyelesaikan masalah parti. Parti ada salurannya."

Dalam perkembangan berkaitan, Gerakan Rakyat Anti Korupsi (Gerak) mencadangkan majlis hisbah (ombudsman) dibentuk bagi memastikan kerajaan negeri ditadbir secara bersih dan telus.

Pengerusinya Mohd Nazree Mohd Yunus juga berkata kerajaan Pakatan harus mencerminkan sikap berbeza dengan pentadbiran BN sebelumnya yang didakwa tidak menjalankan tadbir urus yang baik dan tidak telus.

Mengulas siasatan Badan Pencegah Rasuah (BPR) terhadap Yahya, beliau berkata:

"Kedudukan sebagai pegawai kanan bukan lesen untuk dikecualikan daripada tindakan dan hukuman sekiranya didapati bersalah."

Gerak juga menggesa BPR menjalankan siasatan terhadap pemindahan wang kerajaan ke dalam akaun PKR.

Read More...

More poor families in the Valley

Malay mail

Gabey Goh

HAVING a household income of RM1,000 is definitely bad, RM2,000 is not much better and even RM3,000 means that families in the city are barely making it in these hard times — and they need help.This was the worrying assessment of Federation of Malaysian Consumers Association (Fomca) president Datuk N. Marimuthu and Professor Datuk Dr Mohamed Ariff, executive director of the Malaysian Institue of Economic Research (MIER).

Given that, urban poverty takes on a new definition and it means that even more city families are among the urban poor no thanks to the recent fuel hike and the rising food prices.

Their contention is that the urban poverty marker should be well above the current RM1,500.

Marimuthu went even further and said city families earning RM3,000 and below should receive government aid.

“It’s very tough, especially for a family living in the Klang Valley. Even those who make RM3,000 a month barely break even - it is the rental and petrol prices that remain the biggest expenses.

If you live close to your workplace in the city, the rent will kill you. If you live further away where the rent is cheaper, the petrol will kill you,” he said.

Selangor recently redefined urban poor by raising the bar to include families earning RM1,500 and below.

But, according to Marimuthu, Fomca has always pushed for aid to be provided to urban families who make RM3,000 a month (with two children) and RM5,000 a month (with four children) and below.

Ariff agreed that Malaysians in the lower income bracket are in a dire situation.

“It is difficult for a family that makes RM2,000 to cope and the harsh reality of the situation is that there are many who don’t even earn RM1,000 a month.

To be at the poverty line means that you are only able to afford the basic necessities such as food and shelter. And these necessities will cost more for those who live in urban areas,” Ariff said.

Both were adamant that a redefinition of the poverty line was needed as well as differentiating between the rural and urban poor as there is a significant difference in the costs of living.

“Despite all the talk about eradicating poverty in the country, the fact of the matter is that we haven’t been all that successful in achieving that goal,” said Marimuthu.

“The government must accept the reality of rising poverty and step in to assist. It’s getting too expensive to live in the Klang Valley and the lower income families are definitely feeling the pinch.

Lifestyles can be changed and budgets can be planned but at the end of the day, more needs to be done.” Among the solutions he suggested was to establish shops selling subsidised goods to cater specifically to the poor and access to free education where incidentals such as bus fees can be waived.

Said Ariff, “There will be adverse effects on families who have to forgo many things. They can forget about entertainment and even tuition for their children, putting them at a disadvantage.

In addition, substitutions and compromises will be made with food items, impacting their nutrition.” Marimuthu also touched on the social reactions that would most likely occur without government aid.

“It could reach that point where families split up due to the inability to cope, and more young people will drop out of school and join the workforce to help their families make ends meet. Not to mention the higher rates of petty thefts as people struggle to survive,” he said.

Read More...

Seramai 351 Orang Termasuk Anggota MCA, MIC, Gerakan Sertai PKR

Bernama

PULAU PINANG, 25 Jun (Bernama) -- Seramai 351 orang termasuk anggota MCA, MIC dan Gerakan hari ini mengumumkan menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Bekas anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Datuk Keramat Lim Boo Chang yang mewakili kumpulan itu berkata tindakan itu dibuat selepas mengambilkira keadaan politik negara dan memahami objektif politik PKR.

"Permohonan kami untuk menyertai PKR telah diterima oleh parti itu," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari Rabu.

Beliau berkata mereka memilih PKR kerana parti itu mengamalkan politik sederhana dan telus serta berminat dengan objektif parti menentang rasuah, kronisme dan nepotisme.

"Tindakan kami menyertai PKR adalah demi kepentingan awam," katanya yang sebelum ini menganggotai MCA.

-- BERNAMA

Read More...

Anwar tidak perlu tergesa-gesa, Abdullah yang tertekan sebenarnya

Utara OnlineBerita

Oleh:Mohd Rashidi Hassan

Apabila Dato' Seri Anwar Ibrahim mengumumkan dua bulan lepas, beliau akan menubuhkan kerajaan Pakatan Rakyat di peringkat Persekutuan menjelang 16 September 2008, bermakna beliau mempunyai 'time frame' yang secukupnya.

Sejak perisytiharan SAPP untuk menyokong usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi minggu lepas, media cuba memperlihatkan seolah-olahnya akan berlaku 'havoc' dalam politik negara.Anwar dan rakan-rakan Pakatan Rakyat, cuba 'dilabel burukkan' media, untuk menumbangkan kerajaan BN secara tidak bermoral dan melanggar prinsip demokrasi.

Hakikatnya, penubuhan sebuah kerajaan di peringkat Pusat adalah sesuatu yang amat serius. Anwar tidak perlu tergesa-gesa, 'no rushing, no hurry.'

Anwar mempunyai 'time frame' yang cukup. Dalam tempoh sekarang hingga 16 September, pelbagai kemungkinan boleh berlaku.

Masa secukupnya diperlukan untuk memantapkan kerjasama PAS-KeADILan-DAP sebelum mengundang lain-lain parti atau individu untuk menyertai Pakatan Rakyat.

Tidak timbul soal beli membeli, tidak berbangkit soal rasuah. Juga tidak timbul soal pelanggaran undang-undang atau prinsip demokrasi.

Lompat parti secara tidak bermoral tidak akan berlaku. Apa yang akan berlaku, ialah 'hijrah'. Penghijrahan akan berlaku dengan kesedaran bahawa Barisan Nasional sudah tidak mampu bertahan dan tidak lagi dipercayai rakyat sebagai sebuah kerajaan. Semuanya, akan berjalan mengikut lunas undang-undang.

Kerangka besar dan agenda penubuhan Kerajaan Pakatan Rakyat sudah tersedia. Cuma penulis belum berhasrat untuk menghuraikannya sekarang. Insya Allah dalam rencana yang akan datang.

Cabaran yang dihadapi Abdullah

Fokus penulis kali ini ialah fenomena berbentuk tekanan berat yang dialami oleh Abdullah, selaku PM, Pengerusi BN dan Presiden Umno.

Sejak malam 8 Mac lepas hingga minggu lepas, Abdullah terus menerima tekanan, dari dalam Umno khususnya, untuk meletakkan jawatan sebagai PM dan Presiden Umno.

Tekanan terbaru ditimpakan oleh perwakilan cawangan-cawangan Umno dengan PM dalam program tertutup anjuran Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA), Kementerian Penerangan baru-baru ini.

JASA dikatakan berhubung terus dengan cawangan tanpa melalui Umno Bahagian sehingga menimbulkan kemarahan pemimpin di peringkat Bahagian dan Negeri.

Dalam program itu pun, secara terbuka, tanpa segan silu pemimpin Umno peringkat cawangan, tetap mendesak Abdullah meletakkan jawatan, di sebalik pelbagai alasan kononnya peralihan kuasa kepada Timbalannya, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak akan dibuat.

Ada sumber Umno mendakwa, pada malam pengiraan undi Pilihan Raya Umum ke 12, Abdullah yang berada di PWTC ketika itu, sudah hampir mengaku kalah dan bersedia meletakkan jawatan sebagai memikul tanggungjawab terhadap prestasi buruk BN.

Khabarnya ketika itu, sudah ada arahan kepada Tengku Adnan Mansor untuk membuat draf surat perletakan jawatan beliau.

Namun menurut sumber, sebaik ketibaan Kamaludin Abdullah dan Khairy Jamaluddin, keputusan Abdullah sudah berubah.

Daripada draf surat perletakan jawatan, diubah kepada surat sokongan Najib terhadap kepimpinannya.

Jika maklumat ini betul, kemungkinan keputusan Abdullah mengekalkan jawatannya sebagai PM dan Presiden Umno, lebih didorong oleh kepentingan masa depan politik dan perniagaan anak beranak lebih utama daripada kepentingan Umno serta BN keseluruhannya.

Malah Abdullah juga terpaksa berhadapan dengan bantahan, kritikan dan komen-komen negatif terhadap kepimpinannya dari kalangan komponen BN sendiri.

Kemelut dalaman Umno yang tiada kesudahan

Sejak selepas PRU ke 12, seolah-olah ada 'echo' atau nada serentak Umno di seluruh negara, mendesak Abdullah berundur dan digantikan dengan Najib serta Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai orang nombor dua.

Dalam banyak pertemuan yang diadakan, bagi membedah siasat prestasi buruk Umno/BN, seluruh perwakilan Umno menyalahkan kelemahan Abdullah menjadi punca utamanya.

Ada yang meminta beliau segera meletakkan jawatan, ada yang memberi tempoh sehingga Disember ini. Tetapi semuanya ditolak Abdullah. Beliau hanya berkata, bersedia membuat peralihan kuasa, tapi tidak terikat dalam jangka masa yang tertentu.

Kata Abdullah, serahkan proses peralihan kuasa kepada beliau dan Najib menentukannya.

Persoalan sama ada benarkah Najib menjadi pilihan utama sebagai pengganti PM dan Presiden Umno masih diragui ramai orang-orang Umno.

Najib yang seolah-olahnya terikat dengan janji tidak akan menentang Abdullah juga tersepit.

Tersepit kerana, pertama, tiada tarikh khusus peralihan kuasa akan dibuat. Kedua, kerana banyak rumours mengatakan, menjelang pemilihan di peringkat cawangan dan bahagian, sudah dilontarkan kepada akar umbi untuk tidak mencalonkan Najib sebagai calon Timbalan Presiden Umno.

Orang yang disebut-sebut menjadi 'running-mate' Abdullah ialah sama ada Tan Sri Isa Samad dan Dato' Seri Syed Hamid Albar.

Manakala, Muhyiddin yang disebut perwakilan Umno menjadi 'running-mate' Najib, semakin tersisih dari kumpulan Abdullah.

Najib secara peribadi mungkin boleh menerima Muhyiddin, tetapi orang-orang Najib belum tentu sedia menerima beliau.

Suatu ketika, Abdullah lebih menyukai Muhyiddin daripada Najib. Buktinya Abdullah mengambil masa berbulan-bulan untuk melantik TPM. Keputusannya memilih Najib hanya dibuat selepas pelbagai desakan dibuat pihak tertentu.

Masalah Muhyiddin ialah, walaupun selepas PRU ke 12, dilantik ke posisi utama sebagai Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, beliau terus menerus membuat kenyataan yang mengkritik Abdullah.

Kritikannya yang ditafsirkan sebagai permintaan supaya Abdullah melepaskan jawatan, tiada salahnya. Ia selaras dengan kehendak ahli-ahli Umno di peringkat akar umbi.

Muhyiddin secara terbuka tidak setuju dengan penerimaan kemasukan Mohamad Ezam Mohd Nor ke dalam Umno sebagaimana kehendak Abdullah.

Muhyiddin juga secara terbuka menggesa sistem kuota yang diamalkan dalam Umno dihapuskan, atas alasan ianya mendorong kepada rasuah.

Sehingga ada sumber mengatakan Abdullah secara terus terang menegur Muhyiddin dan memintanya meletak jawatan sebagai Menteri jika benar-benar hendak melawan beliau.

Menjelang pemilihan Umno Disember depan, sudah wujud banyak 'faction' dan 'grouping'.

'Faction' dan 'group' ini tidak akan berdiam diri, mereka akan terus bertembung, pencalonan yang dibuat untuk jawatan-jawatan utama Umno akan menambahkan perpecahan dalaman mereka.

Anwar menanti waktu yang sesuai

Hakikatnya Umno terus menerus akan dilanda kemelut kepimpinan sejak selepas PRU Mac lepas hingga Disember depan.

Malah dijangka selepas Disember depan, jika Abdullah terus kekal, protes terhadapnya tidak akan berhenti.

Usaha media cuba mengembar gemburkan persoalan Pakatan Rakyat dan cuba menutup kelemahan besar BN akan menemui kegagalan.

Abdullah tertekan untuk mengekalkan jawatan disebalik tekanan meletakkan jawatan dan puak-puaknya mungkin cuba mencari jalan untuk mengetepikan Najib.

Najib tertekan kerana jika tidak naik pangkat sekarang, Anwar akan menubuhkan kerajaan Pakatan Rakyat, peluangnya jadi PM akan terkubur.

Di sebalik janji peralihan kuasa oleh Abdullah, Najib juga khabar terpaksa membuat 'silent instruction' kepada penyokong-penyokongnya di peringkat bahagian untuk mencalonkannya ke jawatan nombor satu.

Sementara Tengku Razaleigh Hamzah juga tertekan. Usahanya untuk mendapatkan pencalonan dari 58 bahagian masih samar-samar.

Bukan sahaja mereka bertiga yang 'eyeing' untuk jawatan PM dan Presiden Umno tertekan, seluruh kepimpinan Umno turut tertekan dengan prestasi buruk parti mereka serta, kemungkinan krisis kepimpinan yang bakal berlaku akibat perebutan jawatan dalam Umno.

Masalah Umno tidak ada kena mengena dengan Anwar. Anwar dan Pakatan Rakyat cuma memerhati dan monitor sahaja apa yang berlaku dalam Umno.

Anwar tidak perlu tergesa-gesa untuk menubuhkan Kerajaan Pakatan Rakyat. Apa sahaja perbalahan yang berlaku dalam Umno bakal memberikan 'advantage' kepada Anwar. Masanya pasti akan tiba._

Read More...

Altantuya: Khairy turut disiasat polis

Malaysiakini

Beh Lih Yi | Jun 25, 08 7:23pm

Polis telah merakamkan kenyataan Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin malam tadi berhubung dakwaan terbaru Raja Petra Kamaruddin berhubung pembunuhan ltantuya Shaariibuu.

khairy jamaluddinMenurut Khairy, beliau telah memberitahu polis bahawa beliau tidak pernah menerima sebarang laporan perisikan tentera dari perdana menteri atau mana-mana pihak.

Dalam akuan bersumpahnya, Raja Petra mendakwa laporan tersebut telah diserahkan kepada Khairy untuk disimpan.

Khairy berkata, beliau juga telah memberitahu pihak polis bahawa akuan bersumpah itu, kandungannya dan tuduhan terhadap beliau, dibuat dengan niat yang jahat.

Beliau yang juga ahli Parlimen Rembau memberitahu demikian dalam satu sidang akhbar di lobi Parlimen petang tadi.

Khairy berkata, beliau memberi kenyataan tersebut selama kira-kira sejam di Putrajaya malam tadi.

Katanya, beliau akan berbincang dengan peguamnya sama ada akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Raja Petra.

Khabar angin

Khairy berkata, beliau tidak tahu apakah motif Raja Petra tetapi menegaskan bahawa dakwaan itu dibuat berasaskan sumber-sumber dan khabar angin.

Katanya, dakwaan tersebut tidak benar sama sekali dan ia telah mencemarkan kredibiliti beliau.

Ditanya sama ada polis juga telah merakamkan kenyataan dari bapa mertuanya, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, Khairy berkata ia harus ditanya kepada perdana menteri sendiri.

Raja Petra, dalam akuan bersumpahnya 18 Jun lalu, mendakwa isteri Timbalan Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor bersama dua lagi berada di tempat kejadian sebelum wanita Mongolia itu diletupkan.

Beliau juga mendakwa dalam akuannya itu bahawa beliau mendapat maklumat bahawa perdana menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyedari mengenai dakwaan pembabitan isteri Najib.

Raja Petra mendakwa lagi, Abdullah menerima satu laporan bertulis dari pihak perisikan tentera, yang mengesahkan pendedahan beliau itu.

Laporan tersebut, dakwa Raja Petra, kemudiannya diserahkan kepada menantu perdana menteri, Khairy Jamaluddin untuk disimpan.

Selain Abdullah dan Khairy, dakwa Raja Petra, "seorang Sultan juga telah dimaklumkan mengenai perkara tersebut dan menyedari tentang tuduhan berkenaan."

Read More...

Janji makmur manifesto BN rupanya bawa celaka

Harakahdaily

Adnan Ibrahim

Wed | Jun 25, 08 | 6:07:45 pm MYT

Pengundi terutama yang memangkah Barisan Nasional (BN) akhirnya tertipu dengan janji makmur sebagaimana yang ditawarkan dalam manifesto BN pada pilihan raya umum 8 Mac lalu.

Tindakan kerajaan menaikkan harga minyak pada 4 Jun lalu, bertentangan dengan janji BN ketika pilihan raya umum lalu untuk memberi kemakmuran kepada rakyat.

Sebelum ini Umno menuduh kerajaan Pakatan Rakyat gagal menunaikan janji manifesto pilihan raya umum lalu, terutama di Selangor. Kemampuan kerajaan PKR Selangor sering dipertikai.

Umno mengambil peluang menyerang negeri itu melalui media massa kononnya PKR gagal tunai janji manifesto walaupun berkali diterangkan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim bahawa kerajaannya memerintah hanya beberapa bulan.

Bagaimanapun katanya kerajaannya telah berjaya menunaikan banyak perkara sementara selebihnya akan dilakukan secara berperingkat.

Persoalannya, siapa pada hakikat sebenarnya telah memungkiri janji secara terang dan nyata? Bagi kerajaan Pakatan Rakyat, mereka sedang berusaha menunaikan janji manifesto walaupun mungkin sebahagiannya mengambil masa kerana melibatkan undang-undang, kewangan dan pentadbiran serta kajian semula tentang data sosial ekonomi rakyat.

Tetapi Umno secara nyata dan terangan telah melanggar janji dan memungkiri apa yang telah ditaburkan kepada rakyat sebelum pilihan raya umum 8 Mac iaitu 'Selamat, Aman dan Makmur'.

BN begitu manis serta lunak mengajak rakyat supaya terus menyokong mereka dengan kempen 'Selamat, Aman dan Makmur' sehingga rakyat termakan hasutan dan bersedia memberi peluang BN memerintah negara lagi walapun ketika itu pembangkang turut menawarkan janji manifesto yang terbaik.

Rupanya kemanisan BN seperti gula bukannya madu dan akhirnya membawa penyakit kencing manis. Siapa yang termakan dakyah manis kempen BN akhirnya terasa sakit hati kerana minyak naik sedangkan sebelum itu dijanjikan Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak bahawa minyak tidak naik.

Bagi yang sudah tahu rupa paras dan tipu helah BN sudah lama 'sakit hati' tetapi mereka yang baru 'sakit hati' makin bertambah lebih 'sakit' kerana boleh dimaki hamun orang yang bertanggung jawab menaikkan harga minyak.

Makmur sebagaimana dijanjikan BN sudah terasa tidak makmur lagi. Dalam kerajaan BN yang dikatakan makmur tetapi makmur untuk kroni atau kekayaan berpusing dan beredar di kalangan tertentu sahaja.

Sebagaimana maksud Firman Allah dalam Suratul Haj: "Apa-apa hasil negara yang dihasilkan dalam sesebuah negeri, maka hasil itu bagi Allah dan Rasul yakni bagi kepentingan umum. Bagi mereka yang memerlukan pertolongan di kalangan keluarga orang-orang miskin, anak yatim dan orang musafir yang memerlukan bantuan supaya harta negara tidak berpusing di kalangan orang-orang yang tertentu sahaja."

Apa erti makmur? Mengikut Kamus Dewan makmur membawa maksud mempunyai hasil yang banyak sama ada daerah, negeri atau negara dan lain-lain. Ia juga bermakna mempunyai banyak penduduk yang cukup kehidupannya. Makmur juga bererti hidup mewah, serba cukup dan tidak berkurangan apa pun.

Bagaimanapun semua itu belum mampu dikecapi oleh sebahagian rakyat dalam pemerintahan Umno sebaliknya ditambah lagi oleh kenaikan harga petrol sehingga 40.6 peratus dan diesel sebanyak 63.3 peratus menyebabkan ramai rakyat makin miskin.

Kajian Presiden Yayasan Strategik Sosial, Dr Denison Jayasooria mendakwa kadar kemiskinan di Malaysia sebenarnya lebih 30 peratus dan bukannya 5.7 peratus seperti yang diumumkan oleh kerajaan.

Purata pendapatan bulanan isi rumah rakyat Malaysia ialah sebanyak RM3,686 mengikut yang diumumkan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi, bermakna garis kemiskinan ialah separuh daripadanya iaitu RM1,843.

Kadar kemiskinan 5.7 peratus adalah mengikut dasar pengiraan 2005, garis kemiskinan untuk seluruh negara adalah RM691 bagi pendapatan bulanan, manakala bagi Semenanjung pula jumlahnya RM661, Sabah (RM888) dan Sarawak (RM765).

Menurut Denison yang juga pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia, Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) mengikut kiraan 2005 hanya digunakan oleh negara miskin dan tidak layak diamalkan oleh Malaysia kerana ia perlu mengambil kira taraf hidup isi rumah bukan semata-mata keperluan asas sahaja.

Sementara itu, di Dewan Rakyat, Isnin lalu, Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng daripada DAP mencadangkan kepada kerajaan memberikan RM6,000 setahun kepada keluarga berpendapatan RM6,000 ke bawah sebulan.

Beliau membuat cadangan tersebut tentu sekali mengikut autoritinya berkelulusan akauntan dan Ketua Menteri Pulau Pinang.

Bagaimanapun cadangan tersebut perlu menambah pembaikan kerana keluarga miskin akan tetap miskin jika imbuhan RM500 sebulan dicampurkan dengan pendapatan isi rumah masih tidak mampu mengatasi garis kemiskinan.

Kerajaan boleh memberi elaun kepada keluarga miskin yang berpendapatan di bawah paras kemiskinan RM1,843. Kadar elaun hendaklah mengikut kekurangan yang perlu ditampung bagi membolehkan pendapatan keluarga melepasi garis kemiskinan.

Cadangan ini lebih baik daripada memberi RM6,000 setahun kepada mereka berpendapatan bawah RM6,000 sebulan kerana ia boleh mengatasi masalah kemiskinan.

Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat pernah mencadangkan supaya diberi elaun mengikut bilangan anak kepada rakyat yang layak atau miskin.

Mengikut kebiasaannya semakin ramai bilangan anak maka makin bertambah perbelanjaan keluarga. Keadaan ini sudah tentu meningkatkan bebanan kepada keluarga miskin. Jadi langkah sebaiknya meningkat keharmonian keluarga memberi elaun mengikut kepala jumlah anak. - mns_

Read More...

Batal dakwat: Kerajaan tidak bercadang kenakan Abdul Rashid tindakan

Mstar Online

24-06-2008 08:47:17 PM
Oleh SAODAH E'LIAS

SURUHANJAYA Pilihan Raya (SPR) menjadi sasaran banyak pihak ekoran pembatalan rancangan penggunaan dakwat kekal beberap hari menjelang hari pengundian 8 Mac 2008.

KUALA LUMPUR: Kerajaan belum bercadang untuk mengambil apa-apa tindakan terhadap Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman atas kenyataannya yang beliau telah diarah oleh Kabinet supaya membatalkan rancangan penggunaan dakwat kekal beberapa hari sebelum pengundian dijalankan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, kerajaan menghormati SPR sebagai badan bebas dan jika ada percanggahan kerajaan akan menjelaskan apa yang berlaku dari sudut pandangan kerajaan.

"Namun begitu, kerajaan benar-benar berharap bahawa SPR akan menjauhi kenyataan yang mungkin mengelirukan demi kredibiliti institusi SPR dan kewibawaan proses demokrasi dan pilihan raya itu sendiri," kata beliau.

Beliau menyatakan demikian dalam jawapan bertulis kepada soalan Lim Guan Eng (DAP-Bagan) pada sidang Dewan Rakyat hari ini.

Lim mengemukakan soalan sama ada tindakan diambil ke atas Pengerusi SPR yang telah diarahkan oleh Kabinet untuk membatalkan celup jari empat hari sebelum hari pengundian, dan mendakwa Abdul Rashid bersama-sama Peguam Negara dan Ketua Polis Negara telah menipu rakyat bahawa sebab keselamatan memerlukan pembatalan penggunaan dakwat itu.

Pembatalan itu diumumkan lima hari sebelum hari pengundian 8 Mac lalu.

Pada 17 Mei lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menjelaskan bahawa Kabinet hanya mencadangkan dan bukannya mengarahkan SPR membatalkan kaedah mencalit dakwat pada pilihan raya umum lalu.

Perdana Menteri berkata, ini kerana SPR selaku pihak yang bertanggungjawab terhadap perjalanan pilihan raya berhak sama ada mahu menerima cadangan yang diberikan Kabinet atau tidak.

Pada hari yang sama, Abdul Rashid memberitahu, Kabinet yang tidak meluluskan penggunaan dakwat pada pilihan raya umum lalu walaupun SPR bersetuju dengan kaedah tersebut.

Menurut Abdul Rashid, Kabinet tidak meluluskannya atas dua alasan yang kukuh dan beliau bersetuju kerana ia melibatkan keselamatan dan satu lagi daripada segi undang-undang.

Dalam jawapan bertulis itu juga, Mohamed Nazri berkata, Kabinet tidak pernah mengarahkan Pengerusi SPR untuk membatalkan penggunaan dakwat kekal dalam pilihan raya umum Mac lalu.

Kata beliau, walaupun jemaah menteri tidak menyokong cadangan penggunaan dakwat kekal itu, namun mereka hanya meminta Abdul Rashid menimbangkan perkara itu dengan mengambil kira isu bahawa pelaksanaan itu mungkin bercanggah dengan Perkara 119 Perlembagaan Persekutuan.

"Perkara ini berbangkit di mesyuarat jemaah menteri dua minggu sebelum pembubaran Parlimen," katanya.

Jelas beliau, peruntukan Perkara 119 Perlembagaan Persekutuan menjamin hak seseorang pemilih berdaftar untuk mengundi tanpa syarat termasuk syarat mencalit jari dengan dakwat kekal.

"Hak untuk memilih tidak boleh dinafikan kepada pemilih yang tidak mahu mencalit jari mereka atau mereka yang telah dicalit jarinya, hak untuk mengundi hanya boleh dinafikan jika pemilih berdaftar hilang kelayakan untuk mengundi di bawah undang-undang," katanya.

Beliau berkata, SPR diberitahu oleh jemaah menteri mengenai isu itu dan SPR menjawab dengan cadangan bahawa mereka akan menyediakan borang sumpah di setiap tempat mengundi bagi mereka yang telah mengundi tetapi tidak mahu dicalit.

"Jemaah menteri telah menjawab balik bahawa cadangan ini tidak akan dapat mengelak daripada pengundian dua kali, namun keputusan sama ada untuk meneruskan penggunaan dakwat kekal atau tidak masih terletak pada SPR sebagai autoriti yang kompeten dan bebas," katanya.

Read More...

Dua jam pertemuan Anwar-Yahya

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | Jun 24, 08 11:07pm

Bekas pegawai menteri besar Selangor bertemu dua jam dengan penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim petang ini selepas digantung jawatannya semalam.

Mohd Yahya Mat Sahri - yang dikenakan tindakan itu susulan siasatan berhubung dakwaan salah guna kuasa - berkata pertemuan bermula selepas pukul 3 tadi melibatkan mereka berdua sahaja di suatu tempat yang enggan dinyatakan.

yahya sahri supporters anwar ibrahim office 250608 03Beliau pada awalnya dijangka bertemu Anwar kira-kira 2 petang di pejabatnya di Seksyen 16, Petaling Jaya.

Bagaimanapun perubahan berlaku di saat akhir susulan kehadiran beberapa ketua bahagian di tempat yang sama.

Kira-kira 50 orang penyokong Yahya dan pemimpin bahagian berada di luar pejabat Anwar.

Kumpulan itu, yang bertambah sehingga 70 orang, hanya bersurai empat jam kemudian selepas kedatangan Yahya tidak lama setelah berakhir pertemuan dengan Anwar.

Media tidak dibenarkan masuk ke perkarangan pejabat Anwar sewaktu Yahya berucap kepada penyokongnya kira-kira 15 minit.

Dalam pertemuan itu, katanya dalam sidang media selepas itu, beliau turut mengemukakan beberapa tuntutan bahagian PKR hasil satu mesyuarat beberapa hari lalu.

yahya sahri supporters anwar ibrahim office 250608 02Beliau juga mengemukakan cadangan untuk menambahbaikkan pentadbiran kerajaan negeri yang dipimpin Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Bagaimanapun, Yahya menjelaskan tiada keputusan dicapai dalam pertemuan empat mata dengan Anwar.

Keputusan berhubung tuntutan-tuntutan itu akan dibuat dalam mesyuarat perhubungan negeri, yang dipengerusikan oleh Abdul Khalid, dalam masa terdekat.

Yahya, yang telah meletakkan jawatannya sebagai setiausaha perhubungan PKR negeri dan pegawai tugas-tugas khas menteri besar semalam, akan hadir bersama Anwar di mesyuarat tersebut.

Tarikhnya bagaimanapun tidak dimaklumkan.

yahya sahri supporters anwar ibrahim office 250608 badrul aminSebelum itu, kira-kira 3 petang, ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Dr Badrul Amin Baharom mengumumkan kepada orang ramai termasuk wartawan bahawa pertemuan Anwar dengan Yahya tidak diadakan di pejabat itu.

Beliau (foto atas, tengah), yang juga ketua bahagian Sabak Bernam, berkata Anwar dijangka mengadakan pertemuan dengan Abdul Khalid selepas berjumpa Yahya.

Ditemui media selepas itu, Dr Badrul Amin berkata satu mesyuarat yang dihadiri 17 ketua bahagian dua, tiga hari lepas mengambil keputusan ingin membawa beberapa perkara kepada Anwar, antaranya pembelaan untuk aktivis Gerakan Reformasi dan rasa tidak puas hati mereka berhubung pelantikan ahli-ahli majlis pihak berkuasa tempatan.

Bekas pensyarah itu menambah, Yahya berperanan menyampaikan suara hati ketua-ketua bahagian ini dalam pertemuan dengan Anwar.

Read More...

KeADILan Selangor Tidak Tergugat Dengan Dakyah Media Umno-BN - DSAI

AnwarIbrahimblog

Maka bertebaranlah desas desus kononnya KeADILan Selangor dilanda kemelut. Media Umno-BN terus memainkan peranan mereka.

Alhamdulillah saya dapat segera menghubungi Tan Sri Khalid sebaik kembali dari Madinah al Munawwarah. Kemudian saya turut ngobrol panjang dengan Sdr Yahya Sahri sambil menikmati mee mamak tanpa teh tarik.

Isu yang digembar-gemburkan dalam media Umno-BN tidak menggugat seperti yang dipaparkan. Penyelesaian baik dicapai. InshaAllah saya akan turut hadir dalam mesyuarat KeADILan Negeri Selangor malam nanti.

ANWAR IBRAHIM

Read More...

'Ikat perut' kos semakin tinggi


BANGI - Dapat pinjaman tapi habis bayar yuran!
Itulah dilema ditanggung oleh sebahagian besar pelajar institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) di Lembah Klang yang dikatakan semakin tertekan kerana terpaksa menanggung beban yuran pengajian dan penginapan yang didakwa mereka terlalu tinggi.


PELAJAR sebuah IPTS menunjukkan jumlah pinjaman PTPTN yang tidak mencukupi bagi menampung kos pengajian dan sara hidupnya.


Rata-rata mereka mendakwa, perbelanjaan untuk keperluan itu melebihi daripada jumlah pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sehingga ada di kalangan pelajar terbabit terpaksa mencari kerja sambilan.

Kenaikan kos hidup termasuk makan minum dan pelagai keperluan pembelajaran lain berikutan harga bahan api meningkat baru-baru ini semakin memeritkan kehidupan mereka sebelum memegang segulung diploma atau ijazah.

Baki daripada PTPTN itu tidak mencukupi untuk menampung kos sewa yang hampir mencecah RM1,000 semester menyebabkan mereka dalam keadaan dilema.

Justeru, mereka yang mendapat pinjaman PTPTN mengharapkan jumlah pinjaman yang diterima dikaji semula mengikut keperluan sekarang agar meringankan beban yang sedia ditanggung.

Seorang pelajar tahun pertama Diploma Pengurusan Perniagaan di sebuah kolej swasta di sini, yang hanya ingin dikenali sebagai Nor Ashikin, 19, memberitahu, dia terpaksa bekerja sambilan semasa cuti semester bagi menampung yuran pengajian berjumlah RM3,700 setiap semester sedang pinjaman PTPTN yang diperolehnya sebanyak RM4,000 sahaja.

"Pinjaman dan hasil kerja sambilan, saya gunakan untuk menampung kos belajar kerana selepas bayar yuran pengajian, baki wang saya hanya tinggal RM300, belum termasuk bayaran penginapan mencecah RM1,000 semester," katanya.

Jelas beliau, apabila memohon tinggal di luar kampus, permohonan ditolak dengan alasan pihak kolej milik kerajaan negeri itu tidak mahu menanggung kerugian.

"Jika pelajar tidak tinggal di kampus, pihak kolej perlu bayar kepada syarikat tertentu, jadi mereka wajibkan pelajar tinggal di kampus untuk elak tampung bayaran itu, jadi saya tiada pilihan," katanya.

Tambah Nor Ashikin, setiap semester dia bukan sahaja memerlukan wang tambahan lebih RM1,500 lagi bagi menampung kos penginapan, pengangkutan, makan serta membeli buku rujukan.

Read More...

GAJI DAN IMBUHAN TAHUNAN CHE KHALIB, CEO TNB

marhaen.org

Read More...

Ulasan Isu - Anwar Usah Layan Yahya Shaari

msomelayu

KEJADIAN Pegawai Khas Menteri Besar Selangor, Yahya Shaari disiasat oleh BPR kerana dikatakan telah menyalahgunakan kuasa meluluskan tander punggut sampah dalam Majlis Perbandaran Petaling Jaya (MPPJ) bakal menimbulkan masalah kepada PKR Selangor jika ianya tidak diselesai dengan baik.

Semalam pegawai berjanggut renggah ( jarang) itu telah pun melepaskan jawatan sebagai Pegawai Khas selepas beliau menerima surat penggantungan jawatan itu. Beliau nampaknya tidak puas hati dengan tindakan penggantungan yang dikenakan ke atasnya itu.

Tindakan beliau melepas jawatan itu betul, kerana mesej pengganggung itu sendiri ialah untuk memberi isyarat agar beliau melepas jawatan dengan baik apabila beliau disiasat oleh BPR. Dan nampaknya beliau peka dengan isyarat berkenaan.

Namun perkembangan selepas itu nampaknya kurang sihat dan tidak mencerminkan tindakan mereka yang pernah menimba pengalaman dari gerakan Islam.

Ahli PKR harus memahami sebaik-baiknya mengenai isu ini. Ada dua isu yang timbul dalam hal ini. Penggantungan alias pemecatan pegawai berkenaan dan siasatan oleh BPR. Apa yang kena faham kenapa pegawai itu digantung ialah kerana beliau disiasat oleh BPR. Siasatan belum selesai lagi walaupun MB pada suatu masa cuba membela dan melindungi aib pegawai itu dengan mengatakan siasatan sudah selesai dan tidak ada kes.

Teryata siasatan belum selesai lagi dan masih berjalan. Kalau sudah selesai dan pegawai itu tidak bersalah kenapa beliau digantung?

Maka wajar kalau pegawai itu digantung untuk membolehkan siasatan berjalan dengan lancar. Selain itu untuk menjaga integriti Kerajaan Pakatan Rakyat. Tidak sesuai sangat kalau orang yang disyaki rasuah berada di dalam pejabat sebuah kerajaan bersih dan telus seperti pejabat MB Selangor itu. Keadaan itu samalah pencuri yang berada di bawah ketiak alim ulama.

Pegawai berkenaan hendaklah insaf dan peka dengan keadaan. Salahnya di sini dari beliau juga kerana menulis surat sokongan sedangkan ia tidak mempunyai kuasa berbuat demikian. Kalau tidak banyak dan sampai boleh dihukum lima hingga 10 tahun penjara namun beliau telah menyalahgunakan kedudukannya. Apakah beliau tidak membaca piagam perkhidmatan dan juga bidang tugasnya sebelum duduk di kerusi jawatan itu?

Pegawai berkenaan nampaknya mengamok, membuat protes dan cuba mengheretkan masalah peribadinya jauh ke dalam parti. Beliau tidak perlu membuat kenyataan dan protes demikian. Beliau hanya ahli dan berkedudukan sebagai Setiausaha Perhubungan PKR Selangor, di mana statusnya dari segi keahliannya sama saja. Sama-sama membayar yuran yang nilainya sama.

Beliau tidak boleh merasakan hebat, penting dan seolah kalau bukan kerana beliau PKR Selangor tidak akan menang. Kalau itulah perasaan yang menekan dirinya, itu silap. PKR dalam keadaan sekarang akan kuat dan terus mendapat sokongan rakyat. Rakyat tidak menyokong mana-mana individu tetapi apa yang disokong aspirasi dan cita-cita PKR bersama Pakatan Rakyat.

Sesiapa yang memperjuangkan dirinya, beliau akan tewas dan kalah. Tidak ada siapa akan mempedulikan kita. Jadi cadangan hendak jumpa Anwar dan membawa protes batinnya itu tidak betul. Apakah lagi kalau Anwar tidak melayannnya beliau bercadang pula untuk meninggalkan PKR seperti Ezam Mohd Noor, makin tidak betul. Lihat apa sudah jadi pad Ezam penghormatan umum kepadanya sudah hilang. Seribu kali dia memburukkan Anwar dunia tidak akan mempercayainya kecuali dunia Umno.

Dan Anwar Ibrahim juga tidak payah layan ahli-ahli yang lebih memikirkan soal diri sendiri daripada agenda perjuangan untuk rakyat. Kalau beliau turut melayani tuntutan-tuntutan peribadi, ia tidak akan habis kerana semua manusia akan berbuat demikian.

Cuma perlu diingatkan kepada Anwar kalau hendak layan dan dodoi kerana PKR kini sudah memiliki sedikit kuasa dodoilah mereka yang ikhlas dan bersusah payah semasa berdemon mempertahan dan memperjuangkan agendanya dulu.

Jalan baik bagi pegawai berkenaan ialah bersikap tawaqus dan insafkan diri. Serahkan diri kepada Allah dan sekiranya siasatan BPR mendapat beliau tidak bersalah nah... muncullah semula sebagai pemimpin hebat yang bersih, tahu menghormati orang dan jangan bercakap berdolak dalih. Kalau kita benar kenapa kita harus menjadi penakut dan bukankah kita berjuang kerana Allah dan bukan kerana lain dari itu? Cuba hayati makna dalam doa iftitah. [wm.kl 11:00 am 24/06/08]

Read More...

Altantuya: Najib sifat perakuan berkanun Raja Petra 'sampah'

Mstar Online

25-06-2008 12:51:26 PM
Oleh SA'ODAH ELIAS

(Mutakhir) KUALA LUMPUR: Datuk Seri Mohd. Najib Razak hari ini menyifatkan dakwaan pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin bahawa isteri beliau kononnya terlibat dalam pembunuhan warga Mongolia Altantuya Shariibuu sebagai "sampah."

Dakwaan itu, kata Timbalan Perdana Menteri, hanyalah satu percubaan oleh orang yang terdesak untuk memburukkan imej politik beliau.

"Anda tidak sepatutnya meminta saya mengulas dakwaan sampah seperti itu," kata Najib kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mengenai masalah pendatang tanpa izin ketika diminta mengulas dakwaan dibuat Raja Petra dalam satu perakuan bersumpah.

Menurut Najib, beliau mengalu-alukan siasatan polis terhadap dakwaan yang dibuat Raja Petra dalam perakuan bersumpahnya yang bertarikh 18 Jun itu.

"Isteri saya (Datin Seri Rosmah Mansor) telah pun memberikan keterangan kepada polis," tambahnya.

Ditanya apakah motif menyebabkan blogger itu membuat dakwaan berkenaan terhadap beliau Najib berkata, dakwaan yang merupakan sampah semata-mata seperti itu hanya akan dibuat oleh seseorang yang telah benar-benar terdesak untuk memburukkan imej politik beliau.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi semalam menyangkal dakwaan Raja Petra bahawa beliau telah menerima salinan laporan daripada pihak perisikan tentera mengenai pembunuhan Altantuya.

Abdullah berkata, apa yang dilakukan oleh Raja Petra itu tidak boleh diterima kerana ia tidak benar.

Read More...

Altantuya - 'Tiada laporan risik tentera' kata Pak Lah

Berita Harian

Oleh Azhar Abu Samah, Anwar Hussin, Zainab Mohd Yatim, Abdul Halim Yusoff, Magendran Rajagopal dan Nazura Ngah


Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi

Dakwaan Raja Petra kaitkan isteri TPM dengan kes Altantuya tak benar: PM

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menegaskan, beliau tidak pernah menerima laporan bertulis daripada perisikan tentera yang mengaitkan isteri timbalannya, Datin Seri Rosmah Mansor dalam kes pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

"Tak ada... saya tak ingat langsung terima apa-apa dan saya yakin tak terima apa-apa. Tak ada yang dihantar kepada saya," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan jawatankuasa khas mempertingkat daya saing kelapa sawit di Bangunan Parlimen, semalam.Perdana Menteri mengulas dakwaan penulis blog, Raja Petra Kamarudin dalam akuan berkanunnya pada 18 Jun lalu yang menyebut beliau ada menerima laporan bertulis mengenai kes itu daripada perisikan tentera.

Dalam akuan bersumpah itu, Raja Petra mendakwa tiga orang - Rosmah serta pakar bom C4, Pemangku Kolonel Aziz Buyong dan isterinya yang juga pengawal pengiring Rosmah, Norhayati, berada di tempat Altantuya diletupkan di Puncak Alam, Shah Alam pada Oktober 2006.

Raja Petra mendakwa beliau dimaklumkan oleh sumber yang boleh dipercayai secara pasti bahawa Perdana Menteri sudah menerima satu laporan perisikan tentera mengenai perkara itu dan salinannya diberikan kepada menantunya, Khairy Jamaluddin untuk disimpan dengan selamat.

Sambil menegaskan beliau memandang berat dakwaan Raja Petra itu, Abdullah yakin Datuk Seri Najib Razak dan Rosmah tidak terbabit dalam kes berkenaan.

"Perbuatan Raja Petra itu tidak boleh diterima. Sebab apa yang dia nyatakan itu adalah sesuatu yang tidak betul, terutama dalam surat itu (akuan berkanun Raja Petra) disebut yang saya dah diberi satu laporan mengenainya daripada pihak perisikan tentera.

"Itu tak betul," katanya sambil menambah, beliau sudah dimaklumkan oleh Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail mengenai dakwaan itu.

"Peguam Negara memberitahu beliau akan mengarahkan satu siasatan segera dijalankan dan tindakan diambil berhubung akuan bersumpah itu," kata Perdana Menteri.

Sementara itu, Dewan Rakyat menolak usul Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) untuk menangguhkan persidangan bagi membincangkan akuan berkanun Raja Petra.

Ketika menolaknya, Timbalan Speaker Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata kes itu masih dalam perbicaraan di Mahkamah Tinggi Shah Alam.

Dalam usulnya, Lim mendakwa akuan berkanun Raja Petra yang dibuat pada 18 Jun lalu, perlu segera dibincangkan kerana nama Abdullah, Najib dan Rosmah disebut dalam akuan itu.

"Kredibiliti dan kesahihan kepemimpinan Abdullah serta kerajaan akan terjejas teruk sekiranya Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri dan Rosmah terus membisu terhadap dakwaan serius oleh Raja Petra dalam akuan berkanun itu," katanya.

Dalam perkembangan lain, Abdullah ketika ditanya mengenai dua wakil rakyat Parti Maju Sabah (SAPP) yang tidak menghadiri sidang Dewan Rakyat semalam dan kelmarin, berkata beliau dimaklumkan seorang daripadanya menghadiri majlis pengebumian, manakala seorang lagi tidak memberikan sebab.

"Bagaimanapun, saya baca akhbar yang melaporkan bahawa mereka tidak datang kerana bimbangkan keselamatan mereka berikutan dakwaan ancaman daripada beberapa pihak tertentu," katanya.

Abdullah juga berkata, usul Kenaikan Petroleum dan Harga Barang yang diluluskan Dewan Rakyat kelmarin, dapat meningkatkan keyakinan pelabur kerana kerajaan sekarang masih teguh dan mendapat sokongan padu bagi membolehkannya meneruskan agenda pembangunan.

Read More...

Tambang bas turun


PEKERJA Konsortium Transnasional Bhd. menunjukkan tambang baru bagi perjalanan bas henti-henti di Terminal Bas Shahab Perdana, Alor Star, Kedah semalam.


ALOR STAR - Ketika syarikat-syarikat bas 'berlumba-lumba' menaikkan kadar tambang ekoran kenaikan harga bahan api dan kos penyelenggaraan, Konsortium Transnasional Berhad (Transnasional) di sini melaksanakan pendekatan yang berbeza.

Pengurusan syarikat itu mengambil keputusan untuk menurunkan sehingga 50 peratus bagi perkhidmatan bas henti-henti melibatkan perjalanan dua hala dari Terminal Bas Shahab Perdana ke Hentian Bas Pekan Rabu di sini bermula semalam.

Penyelia Operasi Bas Henti-Henti Transnasional, Mahadzir Abdul Ghani berkata, selain mempromosi kenderaan awam, penurunan tambang itu dilakukan untuk membantu meringankan beban rakyat selepas harga petrol dan diesel dinaikkan.

"Kami menurunkan tambang dari RM1 sehala kepada 50 sen sehala bagi perjalanan tersebut.

"Kami mencuba tambang murah ini di laluan paling sibuk di daerah ini melibatkan jarak lapan kilometer," katanya ketika ditemui Kosmo! di Terminal Bas Shahab Perdana semalam.

Malah Mahadzir berkata, Transnasional juga akan mengekalkan harga tambang baru itu untuk jangka masa yang panjang sekiranya mendapat sambutan.

Jelasnya, Transnasional juga akan mengkaji menurunkan tambang bagi laluan lain di daerah ini.

Bagaimanapun di Kuala Lumpur lain pula halnya. Syarikat yang sama merayu supaya kerajaan menimbang permohonan pengusaha-pengusaha bas untuk menaikkan kadar tambang bagi mengelakkan mereka terbeban dengan peningkatan kos operasi.

Selain itu, Pengerusi KTB, Datuk Mohd. Nadzmi Mohd. Salleh berkata, kerajaan juga perlu menimbang pemberian subsidi minyak sebanyak 80 sen per kilometer bagi menampung kos operasi bas henti-henti.

"Kami memohon kerajaan mempertimbangkan kenaikan sebanyak 54 peratus untuk untuk tambang bas ekspres dan 38 peratus untuk bas henti-henti.

"Subsidi yang diminta untuk bas henti-henti adalah bagi menampung kos operasi yang lebih tinggi berbanding kos operasi bas ekspres," katanya selepas Mesyuarat Tahunan KTB, di sini semalam.

Menurut Mohd. Nadzmi, walaupun kos operasi bas henti-henti lebih tinggi, namun tambangnya tidak boleh dinaikkan terlalu mendadak memandangkan penumpangnya terdiri daripada golongan berpendapatan rendah.

Ketika ini, KTB mempunyai 1,500 buah bas dengan 80 peratus daripadanya adalah bas ekspres manakala 20 peratus lagi adalah bas henti-henti.

Read More...

Peraturan tutup aurat: Hanya pemilik premis dikenakan kompaun

Harakahdaily

Ramli Yamat

Wed | Jun 25, 08 | 4:19:16 pm MYT

KOTA BHARU, 25 Jun (Hrkh) � Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) menjelaskan hanya pemilik premis yang mana pekerja wanita beragama Islam tidak berpakaian menutup aurat sahaja dikenakan kompaun.

Manakala wanita Islam yang datang ke bandar Kota Bharu sama ada untuk membeli belah atau urusan lain dikecualikan biar pun mereka tidak menutup aurat.

Sebaliknya mereka hanya akan diberi nasihat supaya berbuat demikian.

Pengarah Perhubungan Awam MPKB-BRI, Azman Mohd Daham berkata, kompaun sehingga RM500 hanya akan dikeluarkan kepada pemilik premis yang gagal mematahi peraturan di bawah Undang-undang Kecil Trade Perniagaan MPKB-BRI 1986 (pindaan 2002) yang diluluskan kerajaan negeri.

�Di bawah undang-undang kecil Etika Berpakaian wanita Islam jika disabitkan dengan kesalahan boleh dikompaun tidak lebih RM500,� katanya di sini semalam.

MPKB BRI baru-baru ini menyebarkan risalah etika pakaian yang dikuatkuasa terhadap peniaga dan pekerja wanita Islam membabitkan beberapa larangan termasuk pakaian kain terlalu singkat, tudung tidak menutup dada, lengan baju pendek, tidak bersarung kaki dan berpakaian ketat.

Pekeliling yang diedarkan itu ditandatangani Yang Dipertua, MPKB-BRI, Haji Shafie Ismail.

Azman berkata, penguatkuasaan larangan mendedah aurat hanya dikenakan kepada golongan peniaga yang menjalankan perniagaan di kawasan MPKB BRI tanpa mengira masa bukannya kepada pengunjung.

Beliau juga menjelaskan laporan yang dibuat media kelmarin tidak tepat memandangkan pekeliling yang dikeluarkan hanya ditujukan kepada pemilik premis perniagaan.

Akhbar sebelum ini yang memetik laporan sebuah agensi berita tempatan mendakwa MPKB BRI akan mengenakan kompaun kepada semua wanita yang tidak menutup aurat dan melarang mereka memakai gincu bagi mengelakkan gejala maksiat.

�Wanita Islam dan bukan Islam yang datang ke Kota Bharu boleh memakai gincu sesuka hati mereka tetapi bagi peniaga perlulah mematuhi arahan MPKB BRI sebagaimana dikehendaki agama Islam,� katanya.

Menurutnya arahan supaya menutup aurat kepada wanita Islam sama seperti arahan Jabatan Kesihatan yang mewajibkan mereka memakai tutup kepala serta apron ketika menyedia dan menghidang makanan.

Kata beliau biar pun undang-undang kecil tersebut tidak melibatkan orang awam, namun MPKB BRI sentiasa mengadakan kempen supaya menutup aurat kepada wanita Islam yang datang ke bandar.

�Walaupun arahan ini dikecualikan kepada wanita bukan Islam, namun mereka dinasihatkan supaya berpakaian sopan supaya tidak menimbulkan keghairahan.

�Penguatkuasaan peraturan tersebut bukannya perkara baru malah ia dilaksanakan sejak lapan tahun lalu dan surat peringatan mengenainya dikeluarkan setiap tahun,� ujarnya.

Sebelum ini MPKB BRI tidak menguatkuasa larangan menutup aurat sebaliknya menggalakkan wanita Islam berbuat demikian iaitu selaras dengan arahan agama.

Pada peringkat awal arahan menutup aurat hanya diwajibkan kepada kakitangan kerajaan negeri dan agensinya di bawahnya termasuk juga pihak berkuasa tempatan. - mj _

Read More...

PKR Selangor: Gelora tak sudah

KLpos

Cetak E-mail
Oleh NURUL AIN HUSSAIN, MSTAR
Rabu, 25 Jun 2008PETALING JAYA: Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor kini sudah mula bergolak hanya kerana isu kepimpinan dan rebutan jawatan?

Berdasarkan perkembangan hari ini, mStar Online difahamkan sudah mula wujud keretakan dalam sokongan kepada kepimpinan PKR Selangor.
"Pihaknya memang ada meminta Khalid meletakkan jawatan itu kerana ia bercanggah dengan jawatan eksekutif sebagai Menteri Besar," dakwa MPT PKR, Dr Badrul Amin Bahron


Sejurus selepas kembali daripada menunaikan umrah petang ini, Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menemui bekas pegawai petugas-petugas Khas Menteri Besar Selangor, Yahya Sahri di satu lokasi yang dirahsiakan.

Yahya yang dihubungi lewat petang memberitahu mStar Online, beliau tidak akan menarik balik pendiriannya yang tidak percaya dengan kepimpinan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

"Selepas meletakkan jawatan sebagai pegawai petugas khas, saya akan tumpukan jentera parti sahaja.

"Hasil perbincangan saya dengan Anwar petang ini adalah positif," kata beliau sambil menambah, Anwar juga telah mengadakan pertemuan dengan Khalid selepas pertemuan itu.

Yahya yang digantung tugas selama dua bulan meletakkan jawatan melalui suratnya yang telah dikirim melalui faks kepada Khalid semalam.

Sementara itu, di pekarangan pejabat PKR di sini, kira-kira 17 Ketua Bahagian PKR Selangor hadir bagi menyerahkan tuntutan berkaitan rasa tidak puas hati mereka berhubung soal pengagihan jawatan dalam pentadbiran kerajaan negeri oleh Khalid.

“Tidak dinafikan bukan hanya masalah pengagihan jawatan yang dipertikaikan, tetapi mereka mahu kebajikan ahli-ahli PKR yang setia dengan parti sejak mula ia ditubuhkan dibela,” kata Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR, Dr. Badrul Amin Bahron ketika ditemui pemberita.

Badrul yang juga Ketua PKR Bahagian Sabak Bernam memberitahu, selepas pertemuan itu Anwar telah menemui Khalid bagi menyampaikan tuntutan dan hasrat ahli parti peringkat akar umbi.

“Kita cuma mahu hasrat ahli parti yang setia dengan perjuangan dibela... itu sahaja. Berilah mereka peluang untuk memegang jawatan dalam pentadbiran kerajaan negeri daripada memberikan jawatan tersebut kepada golongan profesional semata-mata.”

Tegas Badrul, setiap bahagian telah mencadangkan calon-calon yang dirasakan sesuai untuk jawatan dalam kerajaan negeri.

Malangnya, jelas beliau, hampir 80 peratus senarai calon yang dikemukakan telah ditolak Khalid.

“Perkara tersebut telah menimbulkan rasa tidak puas hati kerana Khalid meletakkan syarat hanya golongan profesional dengan kelayakan sekurang-kurangnya diploma dilantik.”

“Ini tidak adil kepada mereka yang tidak mempunyai kelayakan tetapi berjuang atas nama parti sejak 10 tahun lalu,” katanya.

Ketika ditanya sama ada tuntutan itu termasuk meminta Khalid meletak jawatan sebagai Ketua Perhubungan PKR Selangor, beliau memberitahu, pihaknya memang ada meminta Khalid meletakkan jawatan itu kerana ia bercanggah dengan jawatan eksekutif sebagai Menteri Besar.

Read More...

RM1 juta insentif atlet negara menang emas di Olimpik

Utusan OnlineKUALA LUMPUR 24 Jun – Atlet negara yang memenangi pingat emas pada Sukan Olimpik di Beijing, Ogos ini dan pada temasya serupa pada masa akan datang akan menerima insentif RM1 juta berbanding hanya RM160,000 sebelum ini.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, walaupun hadiah itu dianggap besar, ia wajar memandangkan standard Sukan Olimpik semakin meningkat.

“Untuk memenangi pingat emas ini juga bukan satu perkara mudah kerana pertandingan pada Olimpik semakin sukar. Daripada satu Olimpik kepada Olimpik yang satu lagi kita lihat standard semakin meningkat.

“Oleh itu, kita harus meletakkan sasaran yang lebih besar, lebih menarik lagi,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pembangunan Sukan di bangunan Parlimen hari ini.

Najib berkata, negara-negara jiran seperti Singapura juga menawarkan insentif S$1 juta untuk atlet mereka yang meraih emas Olimpik.

Beliau berkata, ganjaran RM1 juta adalah wajar dan berpatutan memandangkan temasya sukan Olimpik itu ‘begitu gah’ dan diadakan empat tahun sekali.

Najib berkata, mesyuarat juga bersetuju memberi RM300,000 kepada pemenang pingat perak dan RM100,000 untuk gangsa.

Bagi pasukan yang memenangi emas, kadar minimum yang ditentukan ialah RM150,000 untuk setiap pemain.

Selain itu, pencen bulanan yang diterima oleh pemenang pingat Olimpik juga dinaikkan daripada RM3,000 kepada RM5,000 bagi pemenang emas, RM3,000 perak (sebelum ini RM1,500) dan RM2,000 gangsa (sebelum ini RM1,000). Ia berkuat kuasa bulan depan.

Buat masa ini hanya lima atlet negara pernah memenangi pingat Olimpik iaitu pasangan beregu lelaki badminton negara, Razif dan Jailani Sidek (gangsa Olimpik Barcelona 1992), beregu lelaki, Cheah Soon Kit-Yap Kim Hock (perak Olimpik Atlanta 1996) dan pemain perseorangan Rashid Sidek (gangsa Olimpik Atlanta).

Jawatankuasa itu juga bersetuju memberi insentif kepada atlet paralimpik negara iaitu RM300,000 (emas), RM200,000 (perak) dan RM100,000 (gangsa).

– Bernama

Read More...

LAGI GAMBAR SUASANA LARANGAN MEDIA DI PARLIMEN

Mstar Online

25-06-2008 10:50:27 AM

PETUGAS-petugas media di Parlimen tidak lagi dibenarkan membuat liputan berita di lobi Parlimen yang sebelum ini merupakan kawasan bagi menteri atau Ahli Parlimen mengadakan sidang akhbar. Pihak media yang tiba seawal 9.30 pagi ini telah dilarang berada di kawasan itu oleh petugas keselamatan Parlimen yang menjelaskan ia atas arahan pejabat pentadbiran Parlimen.

Berikut gambar-gambar yang merakamkan suasana di lobi Parlimen sejak pagi tadi.

JURUGAMBAR organisasi media melihat kamera yang diletakkan di lantai lobi Parlimen sebagai tanda protes.


SUASANA 'tenang' di lobi Parlimen ekoran larangan dikuatkuasakan.

PETUGAS-petugas media diberi penjelasan.

SEORANG jurugambar merakamkan persekitaran lobi Parlimen selepas sekumpulan jurugambar membiarkan sahaja kamera masing-masing di lantai sebagai tanda protes.

SEORANG petugas media menunjukkan surat arahan dikeluarkan pentadbiran Parlimen.

PERSEKITARAN di lobi Parlimen selepas larangan petugas bergerak bebas 'ditarik balik'.


Lim Guan Eng sedang berbual dengan para warrtawan di lobi Parlimen

Read More...

Parlimen tarik balik larangan petugas media bergerak bebas di lobi

Mstar Online

25-06-2008 11:42:27 AM
Oleh ZANARIAH ABD. MUTALIB

(Mutakhir) KUALA LUMPUR: Selepas 'perang dingin' melibatkan petugas-petugas media dan pentadbiran Parlimen, lobi badan penggubal undang-undang ini dibuka semula untuk mereka membuat liputan dengan bebas.

Pengerusi Kelab Penyokong-penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BNBBC), Datuk Seri Tiong King Sing berkata, beliau mengadakan perbincangan dengan Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia berhubung hal itu pagi ini dan beliau sudah bersetuju untuk membuka semula ruangan lobi kepada media.

“Hal ini sudah selesai... sudah boleh lalu. Kalau ada apa-apa, beritahu kami," katanya ketika ditemui di lobi Parlimen pagi ini.

Semalam, media tidak dibenarkan berlegar-legar di lobi Parlimen untuk menjalankan tugas atas arahan pihak pengurusan Parlimen dan hanya dibenarkan berada di tempat khas bagi sidang media.

Arahan itu menyebabkan pihak media kecuali Bernama, RTM dan media asing memulaukan semua sidang media termasuk yang diadakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun razak

Tiong berkata, pihaknya juga tidak berpuas hati mengenai halangan yang dikenakan semalam dan Najib juga tidak tahu-menahu mengenai hal itu.

Bagaimanapun jelas beliau, perkara tersebut sudah boleh dianggap selesai.

Ketika ditanya sama ada halangan itu dilakukan atas sebab keselamatan, beliau berkata, soal keselamatan sebenarnya memerlukan kerjasama semua pihak.

“Bagi pihak wartawan, saya cadangkan semua ketua-ketua datang untuk berbincang dan sementara itu, bagi Ahli Parlimen sama ada daripada BN atau pembangkang, mereka perlu menjaga tingkah laku dan tidak menjadikan Parlimen sebagai tempat untuk sambutan hari jadi dan badan bukan kerajaan (NGO) mengedarkan memorandum mereka.

“Itu tidak sesuai. Soal keselamatan di Parlimen penting. Kita tidak mahu lihat (Parlimen) seperti di negara-negara lain... kalau apa-apa terjadi kepada Parlimen, ia bukan imej yang baik kepada negara,” katanya.

Berhubung isu hanya lima wakil yang dibenarkan bagi setiap media menghadiri sidang Parlimen, Tiong berkata, sepatutnya Speaker mahukan jawapan itu melalui surat dan seterusnya media akan dipanggil untuk mesyuarat.

“Bagaimanapun, saya diberitahu rakan-rakan media, ini bukan soal surat, ini keutamaan. Justeru saya akan berbincang semula dengan Speaker hari ini.

“Nanti kalau Speaker panggil mesyuarat, ketua-ketua media boleh berbincang... kalau lima orang tak cukup, nak 20 orang, kita.boleh berbincang,” katanya.

Read More...

Media boikot liputan di lobi Parlimen

Malaysiakini

Jun 24, 08 12:01pm

Petugas media di Parlimen tidak lagi dibenarkan membuat liputan berita di lobi Parlimen yang sebelum ini merupakan kawasan bagi menteri atau ahli Parlimen mengadakan sidang akhbar.

journalist media barred from parliament lobby area 240608 01Pihak media yang tiba seawal jam 9.30 pagi ini dilarang berada di kawasan itu oleh petugas keselamatan Parlimen yang menjelaskan ianya arahan pejabat pentadbiran Parlimen.

Wakil-wakil media dimaklumkan mereka hanya dibenarkan berada di satu sudut di hujung ruang lobi yang telah ditetapkan sebagai kawasan sidang akhbar.

Larangan yang berkuatkuasa hari ini bermakna wartawan tidak lagi dibenarkan berlegar di kawasan lobi, di hadapan bilik rehat ahli Parlimen serta pejabat-pejabat menteri.

Kawasan itu turut diawasi beberapa pengawal keselamatan Parlimen, demikian menurut laporan Bernama.

Perkara itu telah mendapat perhatian Lim Guan Eng (DAP-Bagan) yang telah meminta Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar yang mempengerusikan sesi pertama persidangan hari ini supaya menarik balik larangan itu kerana ia menghalang tugas pengamal media.

"Saya menimbulkan perkara ini kerana saya telah menerima banyak aduan dari pihak media bahawa mereka telah dipinggirkan di luar dewan ke satu tempat yang agak terpencil di mana ia akan menjejaskan usaha mereka untuk menjalankan tugas," katanya.

'Tidak hormati media'

journalist media barred from parliament lobby area 240608 05Lim berkata menjadi tugas wartawan membuat liputan menteri dan mendapatkan penjelasan mengenai apa-apa dasar yang diumumkan di dalam dewan.

"Saya rasa tindakan ini tidak menghormati peranan yang dimainkan oleh media massa dan akan menjejaskan usaha mereka untuk menjalankan tugas, oleh itu saya ingin menyeru kepada Datuk Yang Dipertua kalau boleh membenarkan mereka menjalankan tugasnya dengan baik, lancar dan teratur tanpa sebarang sekatan.

"Ini kerana ia tidak memenuhi hasrat kebebasan akhbar dan juga semangat Parlimen. harap larangan ini boleh ditarik balik," katanya.

Wan Junaidi pula berkata peraturan itu dibuat hasil kata sepakat berikutan perbincangan antara beliau, Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia dan seorang lagi Timbalan Speaker, Datuk Ronald Kiandee, pada sesi Parlimen yang lepas bagi memastikan keadaan di lobi teratur dan terkawal.

"Keadaan kadang-kadang bercelaru di lobi, (dan) berlandaskan (perbincangan) itu, berkemungkinan keputusan dibuat dan diberi kepada pegawai untuk melaksanakannya," katanya.

Wan Junaidi berkata memandangkan perkara itu telah dibangkitkan oleh Lim di dalam dewan, ia akan dibincangkan semula dan keputusannya akan diumumkan oleh Pandikar Amin dalam masa terdekat.

journalist media barred from parliament lobby area 240608 04Jawapan Wan Junaidi itu menyebabkan Lim bangkit dan menyeru sekali lagi agar larangan itu dihentikan buat sementara waktu bagi menghormati peranan media yang banyak memberi sumbangan dalam membuat liputan persidangan.

Jumaat lalu, Parlimen turut mengeluarkan arahan mengehadkan hanya lima wartawan dari sesebuah organisasi media yang boleh membuat liputan persidangan "untuk tujuan keselamatan".

Berikutan itum, lebih 100 wartawan yang membuat liputan sidang Parlimen, telah mengadakan boikot.

Ini adalah kali pertama Parlimen menguatkuasakan peraturan seumpama itu. Tiada sebarang penjelasan diberikan kepada wakil-wakil media mengenai larangan tersebut.

journalist media barred from parliament lobby area 240608 06Protes para wartawan itu akan menjejaskan sidang akhbar yang diadakan oleh ahli Parlimen dari Pakatan Rakyat Kuala Lumpur untuk membincangkan Draf Pelan Bandaraya Kuala Lumpur. Sidang akhbar itu dijadual diadakan di Parlimen pada jam 12.45 tengahari.

Sidang akhbar tersebut kemudiannya dipindahkan ke pusat media.

Bagaimanapun, wartawan di situ memberitahu ahli-ahli Parlimen berkenaan, bahawa mereka akan hanya melaporkan tentang sesi parlimen.

MP BN alih halangan

Bagaimanapun, keputusan tersebut tidak dapat diterima, malah oleh ahli-ahli Parlimen kerajaan sendiri.

Pada kira-kira jam 2.45 petang, beberapa orang penyokong kerajaan yang diketuai oleh Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan) telah bertindak mengalihkan halangan tersebut.

Para wartawan bagaimanapun, tetap dengan keputusan mereka untuk meneruskan boikot kerana tidak ada pembatalan rasmi dari pihak pentadbiran Parlimen.

Apabila perkara tersebut dibangkitkan sekali lagi oleh Fong Po Kuan (DAP-Batu Gajah) ketika sesi perbahasan petang, Speaker Pandikar Amin mempertahankan tindakan tersebut dan membidas wakil rakyat pembangkang yang membangkit isu tersebut.

Beliau bertanya kepada Guan Eng dan Fong sejak bila mereka berminat menjadi editor dan sama ada mereka yang memakai kad akhbar itu, benar-benar wartawan.

Menurut Speaker, beliau sedang menunggu reaksi dari pertubuhan media terhadap 'pertanyaannya' sama ada sesuai untuk menguatkuasakan peraturan yang menghadkan hanya lima wartawan sahaja dari setiap media membuat liputan sesi Parlimen.

Bagaimanapun, salinan notis yang dihantar kepada pertubuhan media minggu lalu, secara jelas menyatakan bahawa Parlimen telah memutuskan setiap akhbar hanya dibenarkan menghantar lima orang wartawan.

Selain wartawan, pembantu dan setiausaha akhbar kepada ahli-ahli parlimen juga tertakluk kepada peraturan keselamatan yang ketat - mereka tidak lagi dibenarkan mengedar kenyataan akhbar ke pusat media, tempat wartawan menyediakan dan menghantar berita mereka.

Hanya ahli Parlimen dibenarkan berbuat demikian, kata pegawai Guan Eng - Lim Swee Kuan - yang diarahkan oleh anggota keselamatan supaya meninggalkan pusat media.

Sidang akhbar PM terjejas

Protes tersebut turut menjejaskan sidang akhbar Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi; Timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak dan ahli-ahli Parlimen Pakatan Rakyat dari Kuala Lumpur.

Abdullah mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa kabinet mengenai daya saing minyak kelapa sawit di banguna Parlimen manakala Najib pula mempengerusikan dua mesyuarat, termasuk mesyuarat pengurusan Umno.

Manakala ahli Parlimen Pakatan dari Kuala Lumpur pula mahu mengadakan sidang akhbar mengenai draf pelan bandaraya KL.

Bagaimanapun, kesemua sidang akhbar tersebut diboikot oleh para wartawan. Hanya agensi berita nasional, Bernama menghantar wartawannya membuat liputan di sidang akhbar terbabit.

Selepas mendapat tahu mengenai boikot tersebut, ahli-ahli Parlimen Pakatan pergi ke pusat media untuk mengadakan sidang akhbar mereka, tetapi diberitahu bahawa para wartawan hanya akan melaporkan sesi Parlimen sahaja.

Manakala majlis pelancaran lamanweb rasmi kerajaan 'Myblog.my" oleh Menteri Penerangan, Datuk Ahmad Shabery Cheek, yang dijadualkan diadakan di lobi Parlimen pagi esok, telah ditangguhkan ke tarikh lain ekoran boikot tersebut.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz, enggan mengulas, apabila ditanya mengenai larangan tersebut.

Sebaliknya, Nazri berkata beliau hanya menjadi orang tengah dan tidak terbabit dalam hal tersebut.

NUJ bingung

Sementara itu, Kesatuan Kebangsaan Wartawan Malaysia (NUJ) mendesak supaya larangan terhadap media itu ditarik balik dan wartawan dibenarkan bebas bergerak di Parlimen.

Presidennya, Norila Mohd Daud berkata, kesatuan itu menyifatkan larangan tersebut sebagai satu langkah yang tidak produktif dan boleh menyebabkan pihak media tidak dapat memberi liputan sepenuhnya terhadap sidang Parlimen.

Norila berkata peraturan larangan tersebut membingungkan dan tidak rasional kerana "Parlimen merupakan simbil demokrasi".

Read More...

Siumankah Untuk Mengatakan Pas Bekerjasama Dengan Umno


Siasahdaily.com

Listed by -mbo -

Oleh YB Hj Mahfuz Omar

TIDAK semena-mena bertiup kencang cerita PAS sedang berunding dengan Umno untuk mengadakan kerjasama atau pakatan politik, kononnya demi ketuanan politik Melayu. Entah siapa yang memulakannya, tetapi ia telah tersebar luas di blog-blog dan juga berkeliaran dalam sms.

Ramai juga peminat politik yang percayakan desas-desus ini kerana mungkin logik juga kalau hendak dicarikan sebab mengapa PAS perlu bekerjasama dengan Umno. Tetapi ramai yang memandang jejek kepada perbuatan ini jika PAS berhasrat demikian.

Tidak timbul isu ini benar atau tidak, kerana saya sudah pun menafikan adanya rundingan sulit untuk ‘mengahwinkan’ PAS dengan Umno. Lagipun perkahwinan politik seperti ini mungkin ‘tidak sah’ kerana antara PAS dan Umno memang tidak ‘sekufu’. PAS mempunyai dasar Islam, sedangkan Umno ‘beraqidah’ Islam Hadhari. Jika Umno itu ‘ahli Kitab’ ada juga tendensinya, tetapi dengan Islam Hadhari ini PAS terpaksa menjauhkan diri. Lagipun PAS amat tidak sekufu dengan Umno kerana PAS adalah parti yang masih suci, sedangkan Umno sudah terpalit dengan noda-noda rasuah, politik wang, kronisme, nepotisme dan macam-macam kebejatan yang lain.

Ada pihak yang berpandangan supaya PAS tidak harus ‘menjual mahal’ dalam konteks kepentingan politik nasional, tetapi isu yang berbangkit sekarang bukannya kepentingan negara, sebaliknya adalah kepentingan survival politik Umno itu sendiri. Kerjasama ini adalah talian hayat yang amat diharapkan oleh Umno dan sudah tentu mereka sanggup bergolok-gadai untuk memenuhi keperluan PAS demi talian hayat ini. PAS tidak akan menjual maruahnya dengan harga yang murah kepada Umno, sebaliknya akan terus mempertahankan prinsip demi kepentingan dan kebajikan rakyat yang sudah lama dipijak-pijak oleh Umno/BN apatah lagi kini dengan kenaikan harga minyak, kerajaan Umno/BN tergamak membawa satu usul dalam perlimen bagi menghalalkan tindakan untuk menindas rakyat. Maka ternyatalah 129 ahli-ahli perlimen BN menyokong usul untuk menindas rakyat. PAS akan terus memikul amanah dan kepercayaan rakyat kepada Pakatan Rakyat, dan akan terus memberikan pembelaan kepada rakyat yang ditindas oleh kerajaan BN.

Sejarah telah membuktikan bahawa PAS adalah parti yang paling terbuka di negara ini sehingga menjadi parti yang paling banyak menjalin kerjasama politik. Keterbukaan Islam yang didukung oleh PAS diterjemahkan melalui siri-siri kerjasama sama bukan sahaja dengan orang Melayu, bahkan semua kaum. PAS pernah duduk semeja dengan Parti Kemerdekaan Malaya (IMP), MIC dan Persatuan Ceylonese Malaya dalam National Conference pada 1953, kemudian menyertai National Convention yang turut diserati oleh Umno dan MCA mulai September tahun yang sama. PAS juga berpakat dengan parti-parti kiri ketika memperjuangkan kemerdekaan, sebelum bekerjasama dengan Dato’ Onn dalam pilihan raya 1959. Kerana kerjasama PAS Dato’ Onn menang di Terengganu.

PAS juga mempunyai hubungan yang baik dengan Sosialis Front pada 1959 dan 1964 walaupun pakatan itu dianggotai oleh pendukung sosialis seperti Parti Rakyat, Parti Buruh dan National Convention Party. Selepas krisis politik 1969, PAS telah memilih untuk bekerjasama dengan Perikatan yang ketika itu sudah disertai oleh parti-parti dari Sabah dan Sarawak, selain PPP dan Gerakan. Pada 1986, PAS bersama tiga parti lain menubuhkan Harakah Keadilan rakyat (HAK), di samping hubungan dengan masyarakat Cina melalui CCC. Kemudian PAS menyertai pula Angkatan Perpaduan Ummah (1988-1996) dan Barisan Alternatif (1999-2008) sebelum Pakatan Rakyat ditubuhkan selepas pilihan raya ini. Inilah keterbukaan PAS!

Dengan Umno sendiri, PAS sudah dua kali berpengalaman. Pada 1953, atas usaha keras bapa Perdana Menteri, Ustaz Haji Ahmad Badawi, PAS meninggalkan Dato’ Onn dan National Conference untuk menyertai National Convention yang ditaja oleh Umno-MCA. Apabila berunding tentang pilihan raya pertama, cadangan PAS untuk membela kepentingan orang Melayu dengan menolak jus soli dalam hak mengundi serta menambahkan wakil ekonomi Melayu dalam Dewan Undangan Persekutuan telah ditolak oleh Umno. Umno bersikap demikian kerana menjaga kepentingan MCA. PAS tidak dapat menerima kerjasama yang membunuh bangsa sendiri, lalu keluar daripada National Convention sebelum 1953 berakhir.

Apabila berlaku peristiwa 13 Mei 1969, PAS memandang kepentingan perpaduan nasional dan survival politik orang Melayu. Walaupun Muktamar Khas PAS meluluskan dengan majoriti mudah – sebagai tanda berat hati PAS – Kerajaan Campuran PAS-Perikatan dibentuk pada 1973. Kemudian PAS bersama-sama parti lain menubuhkan Barisan Nasional pada 1974. PAS yang mencadangkan nama Perikatan ditukar kepada BN dan simbol dacing itupun dicadang oleh Dato’ Mohd Asri bagi menggantikan Kapal Layar. Tun Ghafar Baba melukiskan simbol dacing itu. Tetapi Umno mengkhianati PAS dengan memainkan peranan untuk melagakan pimpinan PAS di Kelantan, kemudian didaruratkan Kelantan.

Akibat darurat itu, PAS kehilangan Kelantan yang dikuasainya sejak 1959. PAS terpaksa menentang usul mendaruratkan Kelantan kerana percaya ada tujuan politik sulit di sebalik undang-undang darurat itu. Tetapi PAS tidak mengkhianati BN dengan keluar dari pakatan itu seperti yang dilakukan oleh PBS pada 1990 dahulu. Sebaliknya, Umno yang mencadangkan supaya PAS disingkirkan pada Disember 1977 dan akhirnya PAS tidak lagi sebulu dengan Umno. Sejak itu, PAS sentiasa ditindas dalam berbagai-bagai isu seperti Pembunuhan Memali, Ops Lalang, Ops Kenari dan lain-lain. Namun, PAS masih bersedia duduk semeja dengan Umno ketika membantah isu nuklear dan isu Palestin kerana kepentingan kemanusiaan.

Hari ini apabila Umno sudah tersepit, mereka mencari PAS semula seperti mana Tun Razak lakukan dahulu. Mereka sanggup tawarkan apa sahaja jika PAS bersedia. Tidak cukup dengan itu, dek cemburu oleh kejayaan kerajaan-kerajaan Pakatan Rakyat di lima buah negeri, mereka melancarkan perang saraf kononnya PAS sedang berunding dengan Umno. Mereka mahu PAS renggan dengan rakan Pakatan Rakyat dan terus menggoda PAS supaya terima sahaja tawaran mereka. PAS sedar tawaran ini bukannya untuk menjayakan matlamat politik PAS, tetapi memberikan nyawa baru kepada Umno yang sudah tidak diyakini lagi oleh rakan-rakan BN mereka. Bila adalah wartawan mengatakan PAS adalah ‘real kingmaker’, Umno merasakan PAS pasti terjerat.

PAS tidak akan mengambil sikap demikian walaupun ada pandangan pemerhati politik picisan yang melihat bahawa PAS perlu memanfaatkan peluang ini jika mahu melaksanakan dasar-dasar Islam yang diperjuangkannya. Pemerhati-pemerhati politik ini berpandangan bahawa PAS masih sukar ‘bernafas’ dalam Pakatan Rakyat yang ada DAP ini. Mereka membangkitkan keadaan di Selangor yang lebih ‘mesra kandang babi’ daripada ‘mesra masjid’. Inilah peluang PAS untuk memaksa Umno melaksanakan Islam, kata mereka. Ada kebenarannya. Tetapi kepimpinan PAS melihat bahawa tawaran kerjasama dengan Umno ini tidak akan membawa PAS ke matlamatnya, sebaliknnya menjadi alat untuk memulihkan semula Umno yang sudah parah itu.

Pada saya, walaupun banyak perkara yang perlu dirunding dan disepakati oleh parti-parti dalam Pakatan Rakyat yang memerintah di lima negeri, tetapi semua harus faham umur Kerajaan Pakatan Rakyat baru mencapai 100 hari dan amat memerlukan kesabaran komitmen semua pihak. PAS tetap bersabar dengan karenah rakan-rakan yang baru belajar memerintah dan yakin rakan-rakan Pakatan Rakyat tidak memandang sebelah mata kepada PAS. Kesemua pihak dalam Pakatan Rakyat mestilah boleh menerima dan memberi yang penting semua parti mesti setia sebagai rakan pakatan. Ketiga-tiga parti mesti melihat bahawa setiap antara mereka ada wibawanya yang harus dihormati, dengan itu sahaja pakatan ini boleh dipertahankan.

Jika ketiga-tiga parti Pakatan Rakyat adil sesama senndiri, maka saraf Umno untuk memecahkan pakatan ini akan menjadi seperti menjual buah yang tidak laku dan akhirnya busuk begitu sahaja. Tetapi, jika kita sengaja membiarkan ketidakpuasan hati ahli-ahli dan penyokong-penyokong pakatan di bawah, mungkin mereka akan berubah sikap terhadap pakatan ini. Sebab itu mungkin ada ahli dan penyokong-penyokong bersikap positif dengan desas-desus kerjasama ini. PAS sudah beberapa kali belajar daripada ‘eksploitasi politik’ Umno ini dan adalah mustahil PAS dipatuk pada lubang yang sama sekali lagi. Pimpinan tertinggi PAS sudah bertegas bahawa tidak akan ada rundingan dan kerjasama politik PAS-Umno selagi Umno dengan wajah yang sedia ada. Mursyidul Am PAS sudah bertegas dalam soal ini.

Pada masa ini ahli-ahli PAS atau ahli serta penyokong Pakatan Rakyat jangan terpengaruh dengan dakyah palsu ini. Ia adalah serangan minda untuk melumpuhkan Pakatan Rakyat bagi menyelamatkan masa depan Umno. Pimpinan PAS amat sedar tentang siuman atau tidak untuk menerima kerjasama ini. Kalau kita percayakan khabar angin ini, maka kita seolah-olah tidak siuman sebenarnya, bahkan Umno sendiripun tidak siuman jika terus mewar-warkan berita palsu ini. Bukan PAS namanya jika kita meninggalkan harapan besar rakyat, kerana mengejarkan pangkat dan wang ringgit yang ditaburkan. Lebih tidak siuman jika kagum dengan dunia sehingga melupakan perjuangan panjangnya. Adalah menjadi tanggungjawab PAS untuk mengukuhkan Pakatan Rakyat yang dibinanya dan ‘memuziumkan’ Umno bersama kebobrokannya.

YB Hj Mahfuz Omar
Ahli Parlimen Pokok Sena
Ketua Penerangan PAS Pusat

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |