+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Monday, June 30, 2008

PAS dukacita terhadap konspirasi jahat ke atas Anwar Ibrahim

Harakahdaily

Roy Rasul/Ziera Rahman

Tue | Jul 01, 08 | 12:20:52 am MYT

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Hrkh) - PAS melahirkan rasa kecewa terhadap perbuatan jahat melibatkan peribadi Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Dato' Seri Anwar Ibrahim dengan niat membusukkan nama baik, maruah dan kredibiliti beliau.

"Ternyata konspirasi ini bertujuan untuk mengalih pandangan umum dari pelbagai krisis yang sedang melanda negara.

"Kenaikan kos saraan hidup akibat penarikan semula subsidi bahan bakar sebanyak RM13.7 bilion mencetuskan kesan berantai paling kritikal dalan krisis ekonomi negara sekali gus membebankan rakyat," kata Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa.

Menurutnya, rakyat boleh melihat bagaimana kepimpinan kerajaan Barisan Nasional (BN) saling bercakaran sesama sendiri akibat kegagalan mengurus tadbir negara, justeru isu hangat seperti ini ditimbulkan untuk mengalih perhatian rakyat.

"Kerajaan BN juga begitu tertekan dengan pelbagai isu yang wujud kesan daripada ura-ura peralihan Kerajaan Pusat ke tangan Pakatan Rakyat yang bertiup kencang," katanya.

Beliau yang mewakili suara pimpinan PAS yang lain menyatakan, "kami menolak sebarang tuduhan jahat yang sekali gus membawa erti tuduhan 'Qazaf' terhadap seorang peribadi Muslim yang dikenali umum sebagai salah satu pemimpin di Malaysia".

Tambahnya lagi, si penuduh tertakluk kepada undang-undang jenayah Islam yang berat seandainya tidak didokongi dengan bukti yang kukuh seperti yang digariskan oleh Syari'at.

Hukuman terhadap perbuatan 'Qazaf' yang termaktub di dalam al-Quran iaitu pada ayat 4, Surah An-Nur yang bermaksud, "dan orang-orang yang melemparkan tuduhan zina kepada perempuan-perempuan yang terpelihara kehormatannya, kemudian mereka tidak membawa empat orang saksi. Maka sebatlah mereka 80 kali sebat, dan janganlah kamu terima persaksian mereka itu selama-lamanya kerana mereka itu adalah orang yang fasiq", katanya.

"Kami menyeru supaya rakyat tidak terpengaruh dengan 'drama' ini," katanya lagi.

Ekoran rasa tidak percaya rakyat terhadap PDRM dalam mempertahankan hak dan keselamatan mereka, ahli Parlimen PAS berharap agar kerajaan dapat menubuhkan sebuah Badan Bebas Siatan Awam untuk menjalankan penyiasatan menyeluruh terhadap dakwaan berat ini segera.

Dalam pada itu hampir kesemua ahli parlimen PAS turut serta dalam sidang media yang diadakan di Lobi Parlimen.

Antaranya, ialah Setiausaha Agung PAS, Dato' Kamarudin Jaffar, Ketua Penerangan PAS, Mahfuz Omar, dan Ketua Pemudanya, Salahuddin Ayub.

Sementara itu, Ketua Penerangan PAS, Mahfuz Omar berkata PAS kesal dengan politik murahan dan politik tidak bermoral yang dimainkan oleh BN dengan sekali lagi membangkitkan isu-isu berkaitan kes liwat yang kononnya dilakukan oleh Ketua Umun Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Katanya, ini merupakan antara usaha akhir BN untuk menghalang perjalanan Anwar dan Pakatan Rakyat untuk mengambil alih Putrajaya.

"Isu ini timbul selepas desas-desus undi tidak percaya 'cross-over' ahli-ahli parlimen dari BN kepada Pakatan Rakyat.

"Kesinambungan ini yang dilihat BN, maka timbul pula isu tuduhan liwat yang sekali lagi dilempar kepada Dato Seri Anwar Ibrahim," katanya kepada pemberita di Lobi Parlimen, hari ini.

Bagaimanapun katanya, isu tidak tersebut tidak akan memberi apa-apa kesan kepercayaan rakyat kepada Pakatan Rakyat walaupun usaha itu adalah usaha untuk menghilangkan atau menjejaskan imej Dato' Seri Anwar dan Pakatan Rakyat.

Menurutnya, beliau percaya masyarakat dan rakyat tidak akan hilang kepercayaan kepada Pakatan Rakyat.

Ini katanya, rakyat menyokong Pakatan Rakyat baru-baru ini adalah mereka yang sudah ada pengalaman dalam isu-isu tuduhan liar dalam kes Anwar sebelum ini.

"Sebab itu saya berasakan tuduhan-tuduhan yang dibuat adalah satu tuduhan yang tidak munasabah dan saya meragui siasatan yang dibuat oleh pihak polis.

"Ini berasaskan kepada keputusan ataupun siasatan kes yang dibuat oleh polis beberapa tahun dulu," dakwanya.

Katanya, beliau meragui siasatan polis dalam kes tersebut dapat berlaku adil.

Malah dakwanya, tidak mustahil jika dibiarkan polis meneruskan siasatan kes itu dibimbangi berlaku rekaan bukti atau ciptaan yang akan dibuat pihak polis dan kemudiannya mungkin akan dibuat oleh pihak pendakwa.

"Sebab itu saya menuntut supaya badan yang membuat siasatan bukan pihak polis kerana dalam kes mata lebam Anwar dulu pasukan polis gagal untuk mencari siapa sebenarnya melakukan perbuatan tersebut ke atas Anwar.

"Setelah dibentuk satu suruhanjaya bebas baru dapat dibuktikan bahawa polis terlibat dalam menyebabkan lebam mata Anwar," katanya.

Dalam kes tersebut dakwanya polis tidak dapat memberikan keyakinan kepada rakyat sehingga sekarang apatah lagi apabila tuntutan untuk menubuh Suruhjaya Penambahbaikan Polis (IPCMC) sehingga sekarang tidak diwujudkan.

"Ini juga menggambarkan polis masih belum pulih dari segi imej, integriti dan kreadibiliti mereka.

Sekali gus dakwanya, menyebabkan beliau tidak ada keyakinan terhadap polis untuk berlaku adil kepada Anwar dan juga kepada rakyat.

Berikut disertakan kenyataan penuh ucapan Timbalan Presiden PAS/Ahli Parlimen Bachok, Nasharudin Mat Isa di Parlimen pagi tadi.

Kami, Ahli Parlimen dari Parti Islam SeMalaysia, PAS merakamkan perasaan amat dukacita dan sedih berkaitan perbuatan konspirasi jahat terhadap peribadi Pimpinan Umum Parti Keadilan Rakyat, Dato� Seri Anwar Ibrahim bagi menjatuhkan nama baik. maruah dan kredibiliti beliau.

Ternyata konspirasi jahat ini bertujuan untuk mengalih pandangan umum dan perhatian rakyat dari pelbagai macam krisis yang sedang melanda negara yang membebani rakyat dengan kos kenaikan saraan hidup akibat penarikan semula subsidi sebanyak RM13.7 bilion tentang bahan bakar; petrol dan diesel yang mencetuskan kesan berantai paling parah dalam krisis ekonomi negara.

Rakyat juga nampak jelas bagaimana kepimpinan kerajaan BN yang sedang dilanda pelbagai tekanan dalaman sesama sendiri mahupun akibat dari kegagalan kepimpinan mereka mengurustadbir negara ini dengan baik, mahu mengalih perhatian rakyat supaya menumpu kepada isu-isu sensasi seperti ini.

Tidak kurang juga tekanan yang terpaksa mereka depani terhadap isu pengambilalihan kerajaan Pusat oleh Pakatan Rakyat yang semakin kencang bertiup dalam pelbagai media baru termasuk media perdana.

Kami, ahli-ahli Parlimen PAS dengan ini menolak sebarang tuduhan jahat yang sekali gus membawa erti tuduhan "Qazaf" terhadap seorang peribadi Muslim yang diketahui umum sebagai seorang pemimpin di dalam negara ini, yang tertakluk kepada undang-undang jenayah Islam yang berat di segi hukuman seandainya tidak dibawa bersama bukti-bulti yang kukuh seperti yang dituntut Syari'at.

Kami juga sedar dan faham bahawa matlamat di sebalik keberanian melakukan dosa seperti ini adalah juga bertujuan untuk menghakis kepercayaan dan wibawa kerajaan-kerajaan negeri di bawah Pakatan Rakyat.

Kami, Ahli Parlimen PAS yakin bahawa rakyat tidak akan mudah dipengaruhi dengan mainan 'skrip lama' dan akan menolak sebarang cubaan ini, meskipun dengan pelakon-pelakon baru dengan jalan-cerita yang dikitar-semula secara sensasi dan diperkukuh dengan kononnya bukti-bukti.

Justeru ketidakpercayaan rakyat terhadap pihak Polis Di Raja Malaysia, PDRM dalam mempertahankan hak dan keselamatan rakyat secara profesional seperti yang pernah menimpa peribadi Dato' Seri Anwar Ibrahim, maka kami ahli-ahli Parlimen PAS, menuntut supaya sebuah Badan Bebas Siatan Awam ditubuhkan untuk menjalankan penyiasatan menyeluruh terhadap dakwaan jahat dan berat ini. - mns _

Read More...

Anwar keluar dari kedutaan Turki

Malaysiakini

Abdul Rahim Sabri | Jun 30, 08 6:30pm

Ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim beredar dari rumah rasmi duta Turki di Kuala Lumpur, tempat beliau berlindung sejak pagi Ahad lalu, dan menuju ke rumahnya.

Anwar berjalan keluar dari rumah itu, yang terletak tidak jauh dari bangunan kedutaan, dan memasuki kenderaan kira-kira jam 6.45 petang ini.

anwar saiful bukhari sodomy allegations turkish embassy release  300608Bekas timbalan perdana menteri itu kemudian bercakap ringkas kepada kumpulan kira-kira 50 wartawan di luar pagar rumah rasmi tersebut (foto).

Beliau berkata jaminan keselamatan yang diberikan oleh menteri dalam negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar dan menteri luar Datuk Seri Dr Rais Yatim mendorong beliau meninggalkan rumah duta berkenaan.

Anwar menambah, dakwaan liwat terhadapnya susulan rancangannya untuk mengumumkan akan bertanding pilihanraya kecil, minggu ini.

Katanya, beliau juga akan mengumumkan penyertaan empat ahli parlimen komponen BN, termasuk dua dari Umno, bersama pembangkang minggu ini.

Sebelum itu seorang peguamnya Sankara Nair tiba di kedutaan tersebut jam 6.15 petang.

Manakala isterinya Dr Wan Azizah Wan Ismail, yang juga presiden PKR tiba kira-kira jam 6.40 tadi dan naib presidennya Azmin Ali sampai lima minit sebelumnya.

Bercakap ringkas kepada media, Azmin berkata pihaknya berpuas hati dengan jaminan keselamatan kerajaan.

Malaysiakini
difahamkan beliau pulang ke rumahnya di Bukit Segambut sebelum mengadakan sidang akhbar jam 9 malam di ibu pejabat PKR di Tropicana, Petaling Jaya.

Sementara itu, penyokong Anwar juga diminta berkumpul di tempat yang sama malam ini untuk mendengar amanat pemimpin tersebut.

Read More...

Cubaan Bunuh DSAI

Zul4kulim


Assalamua'laikum to all,

Kami menerima maklumat daripada beberapa sumber termasuk dari Unit Perisikan sebuah negara jiran yang memaklumkan kepada kami ada cubaan untuk membunuh DSAI di mana beberapa orang pembunuh upahan (hired killer) telah dibawa masuk baru-baru ini.

Perlu saya ingatkan bahawa cubaan untuk membunuh DSAI telah berlaku sejak awal 1990an lagi:
  1. Helikopter Nuri yang membawa DSAI semasa beliau TPM jatuh terhempas selepas menghantar beliau ke Pulau Pinang penghujong tahun 1990an. Tidak lama selepas itu berlaku peristiwa pemecatan DSAI. Helikopter tersebut disyaki telah disabotaj;
  2. Sistem brake kenderaan rasmi DSAI telah disabotaj menyebabkan ia hampir meragut nyawa DSAI apabila kenderaan tersebut menuruni bukit di Langkawi semasa lawatan rasmi DSAI sebagai TPM. Kecekapan pemandu kenderaan tersebut menyelamatkan DSAI. Perkara yang hampir sama berlaku kepada peguam utama DSAI Allahyarham Aris Chris Fernando bila sistem brake kereta Jaguarnya disabotaj hingga beliau hampir kemalangan serius di lebuhraya KL-Seremban semasa kes DSAI sedang berjalan.
  3. Helikopter yang sepatutnya membawa DSAI telah disabotaj menyebabkan rakan beliau Tan Sri Yahya Ahmad terkorban apabila helikopter tersebut jatuh terhempas. Asalnya DSAI dijadualkan menaiki heli tersebut keesokan paginya tetapi TS Yahya menggunakannya malam itu untuk menziarahi ibunya yang sakit;
  4. Cubaan membunuh DSAI semasa penangkapannya tahun 1998 bilamana unit UTK Polis menyerbu masuk rumah DSAI dengan senjata lengkap pada 20 Sept 1998. Namun usaha itu gagal kerana UTK mendapati terlalu ramai orang awam dirumah DSAI semasa itu;
  5. Cubaan membunuh DSAI semasa dalam tahanan di Penjara Sg. Buloh melalui racun arsenik. Cubaan ini disahkan oleh Polis Australia yang menyiasat racun tersebut di Makmal Polis Melbourne;
Jadi berdasarkan rentetan cubaan membunuh ini, kami berpendapat maklumat yang kami terima berkenaan cubaan terbaru ini tidak bolej dipandang ringan. Atas sebab itulah kami membuat keputusan menasihatkan DSAI menerima tawaran Kedutaan Turki untuk melindungi DSAI. Kami berharap rakyat bertenang namun sentiasa mengikuti perkembangan mutakhir dan mendapatkan maklumat dari sumber-sumber yang sahih. Adios

Zulkifli Noordin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Read More...

Ahli Parlimen Pakatan Rakyat keluar dewan boikot ucapan Najib

Harakahdaily

Intan Abdullah

Mon | Jun 30, 08 | 5:58:28 pm MYT

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Hrkh) - Tindakan Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Dato' Haji Pandikar Amin Mulia membenarkan Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak membentangkan ucapan sokongan Penilaian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-9 (RMK9) yang dikemukakan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi minggu lepas, telah menyebabkan ahli-ahli parlimen Pakatan Rakyat tidak berpuas hati.

Mereka lantas bangkit mengemukakan bantahan serta memohon penjelasan Pandikar atas kebenaran yang diberikan kepada Najib bagi menghuraikan hal tersebut.

Namun Pandikar memberikan alasan bahawa pembentangan yang dibuat Abdullah sebelum ini tidak lengkap, tidak mencukupi serta mempunyai kelemahan.

Untuk itu, kesemua ahli parlimen Pakatan Rakyat bertindak keluar daripada dewan sebagai tanda protes.

"Alasan yang dikemukakan speaker tidak dapat kami terima, kerana ia secara tidak langsung mencerminkan kelemahan Perdana Menteri," kata Ketua Penerangan PAS, Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena).

Tegasnya, ia tidak ditambah pada ketika ini memandangkan beliau boleh berbuat demikian pada sesi penggulungan.

"Kalau beliau ingin membuat apa-apa penambahan mahupun penjelasan, beliau boleh menggunakan peluang ketika sesi penggulungan nanti.

"Persoalannya sekarang, kenapa baru sekarang hendak membuat tambahan, kalau tidak cukup ruang semasa pembentangan sebelum ini, buat semasa sesi penggulungan," katanya.

menurut Mahfuz, ianya hanya akan menghabiskan masa yang diperuntukkan untuk perbahasan sidang dewan.

Sementara itu, Ketua Pemuda PAS, Salahudin Ayub (PAS-Kubang Kerian) pula berpendapat tindakan speaker membenarkan ucapan tambahan oleh najib sebagai melanggar peraturan mesyuarat sidang dewan.

"Tindakan kami keluar adalah sebagai membantah ucapan Najib yang ternyata melanggar konvensyen dewan ini," katanya ketika ditemui di lobi parlimen.

Jelasnya, ia membuktikan bahawa terdapat kelemahan dalam ucapan Perdana Menteri selain membuang masa sidang untuk mendengar penjelasan tambahannya.

Dalam perkembangan yang sama, Naib Presiden KeADILan, Azmin Ali (PAS-Gombak) mempertikaikan tindakan Abdullah yang mewakilkan timbalannya untuk membentangkan penjelasan tersebut sebagai bukti kelemahannya.

"Kenapa PM wakilkan kepada orang lain? Kita tidak mahu terima penjelasan TPM," katanya.

Tegasnya, ahli-ahli parlimen Pakatan Rakyat tidak perlu memberikan reaksi kepada kenyataan tambahan selain apa yang berlaku menjelaskan kelemahan Abdullah yang sangat ketara.

"Kenapa kita perlu respond kepada kenyataan tambahan?" katanya.

Sebelum ini, Mahfuz (PAS-Pokok Sena), Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) berkali-kali bangkit menegur keputusan Pandikar yang memberikan ruang kepada Najib bagi membentangkan ucapan tambahan bagi pihak Perdana Menteri.

"Tan Sri tidak boleh menggunakan ruang untuk perbahasan untuk membuat penjelasan, ini peraturan mesyuarat dan kita kenalah ikut.

"Kalau tidak ia tidak bererti," tegasnya.

namun, Pandikar menegaskan bahawa sekiranya Lim tidak berpuas hati dan ingin mengemukakan bantahan atau pandangan ianya hendaklah dibuat dalam bentuk usul.

"Tetapi itupun saya tidak jamin akan menerimanya," katanya.

Beliau berulang kali mengingatkan ahli-ahli parlimen yang terdiri daripada kalangan intelektual agar dapat menerima keputusan bagi meneruskan sidang untuk mendengar ucapan Najib.

"Semua yang ada di sini ramai yang terdiri daripada peguam-peguam terkenal, harap dapat fahami keadaan dan terima keputusan ini,"

Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) juga beberapa kali membacakan peraturan mesyuarat.

Walaupun begitu ianya tidak diendahkan langsung Speaker, menyebabkan semua ahli-ahli parlimen Pakatan Rakayat meninggalkan dewan. - mr_

Read More...

Najib nafi terbabit dalam isu Anwar

Malaysiakini

Jun 30, 08 3:19pm

Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menafikan yang beliau terbabit dengan isu laporan kes liwat terhadap Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dibuat oleh seorang pembantu Anwar Sabtu lalu.

Timbalan Perdana Menteri turut menafikan dakwaan yang beliau turut terbabit dalam mengancam keselamatan Anwar.

"Kerajaan BN (Barisan Nasional) tidak pernah mengancam nyawanya (Anwar) dan tidak terlibat dalam sebarang perbuatan mengugut atau mencederakan ahli politik di Malaysia.

"Kita tidak bercadang berbuat demikian. Itu bukan amalan kerajaan BN," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen selepas mempengerusi mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing, demikian menurut laporan Bernama.

Anwar kini berlindung di Kedutaan Turki selepas mendakwa, telah mendapat maklumat dari sumber kerajaan dan risikan tentera yang mendakwa ejen BN merancang untuk mencedera atau mungkin membunuhnya, serta mencederakan anggota keluarga atau penyokongnya.

Dalam satu sidang akhbar semalam, isteri Anwar, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail menyangkal laporan polis yang dibuat oleh pembantu Anwar, Mohd Saiful Bukhari Azlan, yang mendakwa diliwat oleh ketua umum PKR itu pada 26 Jun lalu di sebuah tempat di ibu negara.

Wan Azizah yang juga presiden PKR, turut mendakwa kes itu satu konspirasi politik terhadap suaminya.

Wan Azizah menunjukkan gambar Saiful bersama seorang pegawai kanan di pejabat Timbalan Perdana Menteri yang didakwanya diterima menerusi SMS.

Minta biasiswa


Menyentuh mengenai gambar itu, Bernama memetik Najib berkata gambar pegawainya yang diambil dengan pembantu Anwar di pejabatnya pada 12 Februari lalu adalah selepas pembantu Anwar datang ke pejabatnya bersama seorang rakan untuk berjumpa dengan pegawainya bagi mendapatkan sokongan untuk mendapatkan biasiswa dari kerajaan melanjutkan pelajaran.

"Dia (pembantu Anwar) seorang pemimpin di kalangan pelajar. Dia pun ambil gambar dengan pemimpin lain. Soalnya bukanlah peranan sesiapa tetapi sama ada perkara itu berlaku atau tidak. Saya bukan orang di sebalik perkara ini. Itu terserah pada polis untuk tentukan," katanya.

Dalam satu kenyataan kepada Bernama hari ini, Najib berkata pembantu Anwar itu merupakan bekas pemimpin pelajar di Universiti Tenaga Nasional (Uniten) manakala pegawainya di dalam gambar itu bertanggungjawab antara lain, bagi perkara berkaitan dengan pendidikan tinggi.

"Adalah menjadi lumrah tetamu, terutamanya para pelajar yang datang ke pejabat TPM (Timbalan Perdana Menteri), untuk mengambil gambar dengan pegawai-pegawai sebagai kenangan lawatan mereka," katanya.

Najib menyifatkan sebagai tidak berasas dakwaan yang dibuat oleh Wan Azizah kononnya gambar itu adalah satu bukti adanya pihak berniat jahat untuk membunuh karier politik Anwar.

"Ini (dakwaan Dr Wan Azizah) bertujuan untuk mengalihkan perhatian terhadap tuduhan sebenar," kata Najib.

Beliau berkata tindakan Dr Wan Azizah membuat kenyataan itu serta menyebarkan gambar tersebut boleh menimbulkan kekeliruan dan salah sangka dalam kalangan umum.

"Polis telah memaklumkan bahawa mereka akan menyiasat kes dengan terperinci, Kita percaya ia akan mengambil kira semua aspek termasuk pelbagai dakwaan yang telah dibuat oleh PKR.

"Oleh itu, adalah baik kita menunggu siastan polis dijalankan bagi menentukan kesahihan tuduhan tersebut dan tidak membuat tuduhan dan kenyataan yang berbau politik dan mengheretkan mereka yang tidak terlibat ke dalam kes ini," katanya.

Undang-undang antarabangsa

Dalam satu sidang akhbar di Parlimen mengenai isu keselamatan Anwar, Najib berkata kerajaan memberi jaminan mengenai keselamatannya dan beliau tidak pernah diganggu semasa berkempen sebagai pemimpin pembangkang.

Menyentuh mengenai tindakan Anwar berlindung di Kedutaan Turki, Timbalan Perdana Menteri berkata kerajaan perlu bertindak mengikut undang-undang antarabangsa kerana kawasan berkenaan adalah milik kerajaan asing.

"Tetapi punca (Anwar) diterima masuk itu kita mesti lihat juga (sama ada ia) perlindungan politik atau lari dari undang-undang negara.

"Ini yang kita kena pastikan dulu berdasarkan siasatan pihak polis, dan lepas itu, kerajaan akan tentukan tindakan berdasarkan undang-undang antarabangsa," katanya.

Ditanya sama ada tindakan Anwar itu akan menimbulkan masalah antara kerajaan Malaysia dan kerajaan Turki, Najib berkata hubungan kedua-dua negara tidak akan terjejas tetapi kedua-dua negara perlu bertindak mengikut undang-undang antarabangsa.

Mengenai kebimbangan Anwar bahawa peristiwa 1998 akan berulang kembali apabila beliau dipukul semasa dalam tahanan, Najib berkata:

"Tidak. Perkara itu satu kejadian malang dan ia sudah selesai."

Read More...

Gani serah polis siasat 'konspirasi'

Berita Harian

Peguam Negara enggan komen tuduhan Anwar


KUALA LUMPUR: Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail, menyerahkan kepada polis untuk menyiasat dakwaan Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa beliau dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan terbabit dalam konspirasi politik bagi menjatuhkan bekas timbalan perdana menteri itu.

Abdul Gani berkata, beliau tidak mahu membuat sebarang komen terhadap dakwaan Anwar bahawa tuduhan liwat ke atasnya dilakukan sebagai tindak balas terhadap bukti diperolehnya berhubung salah laku dan rekaan bukti dalam kes terhadapnya pada 1998 dan 1999.

"Jika dia (Anwar) tuduh begitu, adalah tidak adil. Saya sendiri tidak tahu apa bukti yang dikatakannya itu, hanya Tuhan yang tahu. "Jika benar bukti itu ada, biar dia (Anwar) yang keluarkan.

"Saya tidak mahu komen, biar polis siasat, tidak ada orang yang ditangkap atau dipanggil begitu saja, semuanya kena diperiksa betul-betul, termasuk saksi dan laporan perubatan," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan Anwar dalam laman web mendakwa tuduhan liwat ke atasnya itu dilakukan pihak berkepentingan untuk menjatuhkan karier politiknya.

Bagaimanapun, Anwar menegaskan tuduhan terbaru liwat terhadapnya tidak akan menghalang beliau daripada mendedahkan bukti berkenaan (terhadap Musa dan Abdul Ghani) kepada orang ramai.

Jumaat lalu, pembantu khas Anwar berusia 23 tahun, membuat aduan polis mendakwa diliwat Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu di sebuah kondominium di Bukit Damansara dekat sini, Khamis lalu.

Anwar bagaimanapun, menafikan laporan itu dan mendakwanya ia adalah rekaan semata-mata.

Dalam satu kenyataannya, Anwar percaya ia adalah ulangan daripada apa dilakukan terhadapnya pada 1998 dengan dakwaan sama dilemparkan terhadapnya secara paksaan.

Dakwanya, ia jelas adalah satu percubaan terdesak rejim Barisan Nasional (BN) untuk menyekat pergerakan rakyat Malaysia ke arah kebebasan, demokrasi dan keadilan.

Mengulas lanjut, Abdul Gani berkata, adalah tidak adil baginya untuk membuat sebarang kenyataan sebelum polis menjalankan siasatan bagi menentukan kebenaran kes itu.

"Sama ada benar atau tidak dakwaan Anwar itu, biarlah polis siasat dulu. Jika saya cakap nanti tidak adil pula kepada Anwar.

"Saya yakin siasatan akan dijalankan dengan adil, tanpa menyebelahi mana-mana pihak," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan ketika dihubungi enggan memberikan sebarang ulasan mengenai dakwaan Anwar.

Read More...

Penduduk bantah pelan bandar raya 2020, musnah pendidikan Islam

Harakahdaily

Adnan Ibrahim

Mon | Jun 30, 08 | 12:20:24 pm MYT

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Hrkh) - Penduduk Kampung Padang Balang membantah draf pelan bandar raya Kuala Lumpur 2020 kerana tidak mengikut justifikasi tertentu terutama melebelkan kampung tersebut sebagai setinggan dan rumah usang serta terdapat motif menghancurkan pusat hafazan al-Quran, Darul Furqan.

Pengerusi Jawatankuasa Masjid Saidina Ali Kampung Padang Balang, Zainal Abdidn Maas mendakwa seolah-olah terdapat perancangan tertentu memusnahkan 100 peratus pusat pendidikan Islam di kampung tersebut dengan pembinaan stesen pertukaran transit aliran ringan (LRT) di situ.

"Mengikut pelan tersebut sekolah Darul Furqan habis lenyap kerana dibina stesen transit LRT Star yang pecah kepada tiga laluan lagi. Stesen di sini tidak masuk akal kerana jaraknya yang dekat tidak sampai satu kilometer terdapat tiga stesen LRT," ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan penerangan berhubung pelan tersebut di majlis perjumpaan yang dihadiri hampir 500 orang penduduk Kampung Padang Balang di Masjid Saidina Ali di sini semalam.

Menurut beliau, penduduk juga mempertikaikan draf pelan itu yang menyatakan taraf penduduk Kampung Padang Balang sebagai setinggan dan rumah usang.

"Sedangkan kita ada geran tanah warna merah. Kita juga dibayar pampasan hanya RM7 sekaki persegi. Kalau ikut nilai semasa ada yang jual tidak kurang RM22 sekaki persegi," katanya.

Beliau mewakili jawatankuasa masjid bergabung dengan majlis bertindak penduduk bagi Kampung Padang Balang, Kampung Chubadak dan Kampung Puah dalam satu majlis permaufakatan.

Ketiga kampung tersebut bertaraf Tanah Rizab Melayu dan hanya di antara baki-baki tanah berstatus tersebut yang tinggal di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, kerana kerajaan tidak menganti balik rizab Melayu yang telah diambil mengikut keluasan yang sama.

Mengikut Akta Tanah, pihak berkuasa hendaklah mengganti semula dengan keluasan yang sama Tanah Rizab Melayu yang diambil supaya hak keistimewaan tanah tersebut tidak hilang.

Kampung tersebut dibuka sejak 1940-an lagi dan sudah sepatutnya diberi kelayakan dan setaraf Kampung Baru di Kuala Lumpur. Ia juga layak diisytihar kampung warisan, katanya.

Sepatutnya pembangunan melibatkan kampung tersebut mengambil kira pandangan penduduk yang telah lama menetap di situ. Sebaliknya draf pelan yang dibuat itu langsung tidak berbincang dengan penduduk kampung terlebih dahulu, sambungnya. - mns _

Read More...

Anwar kreatif cipta kontroversi – Khairy

Utusan Online

TEMERLOH 29 Jun – Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin (<----) menyifatkan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim seorang ahli politik yang `kreatif’ dalam meraih simpati masyarakat terhadapnya.

Katanya, bekas Timbalan Perdana Menteri itu sanggup melakukan apa sahaja taktik untuk menarik perhatian masyarakat kononnya nyawanya terancam.

‘‘Saya sendiri tidak menolak kemungkinan Anwar sendiri yang menyuruh pembantunya itu membuat laporan polis dan ini adalah satu taktik konspirasi beliau untuk meraih simpati orang ramai,” kata Khairy.

Beliau berkata demikian kepada pemberita semasa menghadiri perjumpaan dengan ahli-ahli Pemuda UMNO Bahagian Temerloh, di sini hari ini.

Beliau mengulas laporan akhbar mengenai tindakan seorang pemuda yang membuat laporan polis mendakwa dia diliwat oleh Anwar di ibu negara.

Pemuda berusia 23 tahun itu dan merupakan pembantu khas kepada Anwar telah membuat laporan di Balai Polis Travers pada pukul 5.45 petang Khamis lalu.

‘‘Kononnya nyawa (Anwar) diancam, Anwar kini berlindung di Kedutaan Turki dan taktiknya bersembunyi di kedutaan asing mengiyakan pandangan sesetengah pihak selama ini beliau bersekongkol dan bekerjasama dengan kuasa asing.

‘‘Sepatutnya, jika benar nyawanya terancam, Anwar hendaklah membuat laporan polis dan bukannya berselindung di kedutaan asing di negara sendiri,” kata beliau.

Sehubungan itu, beliau meminta orang ramai supaya tidak mudah percaya dengan taktik tersebut dan sebaliknya biarlah polis membuat siasatan mengenai dakwaan tersebut.

Read More...

Kenyataan Media DSAI dari Kedutaan Turki


JUN 29, 2008, KUALA LUMPUR, MALAYSIA

Saya mengeluarkan kenyataan ini dari Kedutaan Republik Turki di Kuala Lumpur. Saya dihantar ke kedutaan tersebut awal pagi ini kerana menyedari nyawa saya di dalam bahaya. Saya berterima kasih kepada mereka yang menawarkan bantuan di saat yang memerlukan dan saya terhutang budi kepada Duta Turki di sini atas kesediaan beliau untuk menerima saya.

Semenjak dari pilihanraya 8hb Mac, ada beberapa sumber yang boleh dipercayai dari dalam kerajaan dan juga perisikan tentera yang menasihati saya bahawa terdapat agen-agen kepimpinan Barisan Nasional telah pun memulakan plot untuk mencederakan saya, keluarga saya serta penyokong saya. Saya diberitahu kemungkinan adanya usaha untuk membunuh saya sebagai salah satu cara untuk menidakkan kehendak rakyat dan untuk mengakhiri proses perubahan yang sudah pun bermula di Malaysia.

Meskipun berhadapan dengan ancaman yang bertujuan untuk menutup mulut saya, keterangan baru mengaitkan Ketua Polis Negara Musa Hassan dan Peguam Negara Gani Patail dengan perbuatan jenayah di dalam memalsukan bukti-bukti kes yang melibatkan saya pada tahun 1998 akan tetap didedahkan kepada umum.

Tuduhan yang dibuat pada hari Sabtu tersebut tidak lebih dari satu ulangan peristiwa yang berlaku pada tahun 1998 apabila saya dipecat dari jawatan Timbalan Perdana Menteri, lalu dikurung dan dipukul, kemudiannya didakwa serta disabitkan bersalah di atas perbuatan yang tidak saya lakukan oleh sebuah mahkamah kangaroo.

Penipuan ini jelas dirancang oleh kepimpinan korup Barisan Nasional yang menggunakan seluruh aparat kekuasaan kerajaan termasuklah dengan mengawal badan kehakiman, pihak polis dan juga cengkaman ke atas media perdana. Perancangan jahat ini diulangi oleh kerajaan Barisan Nasional, bertujuan untuk melemahkan arus perubahan dan pembaharuan yang meletus semenjak pilihanraya Mac 2008.

Saya ingin menyatakan kepada keluarga saya, rakan-rakan dan juga penyokong di Malaysia bahawa saya berada di dalam keadaan selamat dan tetap teguh seperti sebelumnya untuk terus berjuang demi Malaysia yang bebas dan adil.

ANWAR IBRAHIM

*

I am issuing this statement from within the embassy of the Republic of Turkey in Kuala Lumpur. I was transported to the embassy earlier this morning fearing that my personal safety was in danger. I thank all those who offered to assist me in this time of need and am grateful to the Turkish Ambassador for extending an invitation to seek refuge within the Embassy.

Since the March 8th elections, numerous credible sources from within the government and military intelligence have advised me that certain agents from within Barisan Nasional leadership have initiated plots to cause harm to me or my family or my supporters. I have been told that my assassination has not been ruled out as means to subvert the people’s will and bring an end to the transformational changes taking place in Malaysia.

Notwithstanding the threats which are intended to silence my voice, I intend make public new evidence implicating that the Inspector General of the Police Musa Hassan and the Attorney General Gani Patail engaged in criminal acts of fabricating evidence in cases launched against me in 1998.

The allegations that have been made against me on Saturday are nothing more than a replay of the events which transpired in 1998 when I was sacked from the office of the Deputy Prime Minister, jailed and beaten, and then charged and convicted by a kangaroo court for crimes which I never committed. This charade was orchestrated by a corrupt Barisan Nasional leadership which made use of the entire apparatus of the state power including its control of the judiciary, the police force, and its grip on the mainstream media. These actions are being repeated today to undermine the forces of reform and renewal which were unleashed in the March 2008 elections.

I would like to assure my family, friends and supporters in Malaysia that I am safe and remain committed as ever before to continuing the struggle for a free and just Malaysia.

ANWAR IBRAHIM

Read More...

Tokoh PKR saman Saiful

Malaysiakini

Jun 30, 08 2:40pm

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim memfailkan saman fitnah terhadap pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, berhubung dengan dakwaan liwat.

Dalam saman yang difailkan di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Jalan Duta, Anwar juga mendakwa, laporan polis yang dibuat oleh Saiful Bukhari Azlan terhadapnya, adalah satu penyalahgunaan proses undang-undang.

Sabtu lalu, Saiful, 23, membuat laporan polis, mendakwa Anwar telah meliwatnya di sebuah kondominium mewah di Damansara.

anwar defamation  sodomy suit 300608 02Saman tersebut difailkan hari ini oleh peguam Anwar. Mantan timbalan perdana menteri itu kini berlindung di Kedutaan Turki selepas mendakwa nyawanya dalam bahaya.

Barisan peguamnya, yang diketuai oleh Ranjit Singh (kiri), berkata saman tersebut difail untuk membersihkan nama Anwar di mahkamah.

Naib presiden PKR dan peguam S Sivarasa, yang bercakap bagi pihak Anwar, memberitahu pemberita bahawa pihaknya telah meminta saman itu didengar secepat mungkin.

"Seperti yang diarahkan oleh Anwar, kami telah memfailkan saman tersebut dan memohon supaya ianya didengar secepat mungkin, kalau boleh dalam tahun ini juga," kata Sivarasa.

Ranjit kemudiannya menambah, permohonan supaya saman tersebut didengar tahun ini juga, dibuat atas alasan ianya merupakan perkara yang membabitkan kepentingan awam.

Menjelas lanjut mengenai saman tersebut, Sivarasa berkata, laporan polis yang dibuat oleh Saiful jelas merupakan satu penyalahgunaan proses undang-undang kerana dakwaan tersebut tidak berasas sama sekali.

Beliau juga berkata, dakwaan yang dibuat oleh Saiful itu bermotifkan politik dan mempunyai niat buruk untuk mencemarkan reputasi Anwar.

Anwar katanya, sedia mencabar laporan yang dibuat oleh Saiful bagi mempertahankan reputasi politiknya.

Foto Saiful dengan pembantu Najib

anwar defamation  sodomy suit 300608 01Sivarasa juga mendakwa, isteri Anwar yang juga Presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail mempunyai bukti dalam bentuk sekeping foto yang menunjukkan Saiful bergambar dengan seorang pegawai khas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di pejabat Najib di Putrajaya.

Dalam satu sidang akhbar hari ini, Najib menafikan terbabit dalam sebarang konspirasi politik untuk mencemarkan karier politik Anwar.

Katanya, foto mereka berdua itu dirakamkan ketika Saiful datang ke pejabat pegawai khasnya itu untuk mendapatkan biasiswa bagi melanjutkan pelajarannya.

Ditanya apakah tindakan PKR selanjutnya, Sivarasa berkata, Anwar sedang menimbang untuk membuat laporan polis terhadap Saiful.

Beliau berkata, pihaknya sedang menimbang untuk membuat laporan polis itu berasaskan kepada bukti yang ada dan pihak media akan dimaklumkan mengenainya.

Sementara itu, Sivarasa juga membuat dakwaan terhadap Peguam Negara Tan (AG) Sri Abdul Ghani Patail dan Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Musa Hassan.

Beliau mendakwa, pihaknya menerima maklumat bahawa AG, yang mengetuai pihak pendakwaan, dan KPN, yang merupakan pegawai penyiasat, dalam kes perbicaraan kes liwat terhadap Anwar, telah memainkan peranan dalam mereka bukti.

Bendahari PKR, William Leong berkata, mereka telah menerima maklumat itu dari "saksi-saksi yang kini berani tampil ke hadapan selepas tsunami politik 8 Mac lalu".

Sementara itu, dalam samannya itu, Anwar berkata, Saiful telah bertindak dengan niat jahat dan membuat laporan polis dengan niat untuk memusnahkan karier politiknya.

"Defenden (Saiful) tahu bahawa tidak ada kejadian liwat berlaku antara dirinya dengan plantif (Anwar) dan dakwaannya mengenai liwat itu adalah palsu, tetapi dia masih membuat laporan polis," kata Anwar.

Tambahnya, Saiful juga tahu bahawa dakwaannya dalam laporan polis itu akan mendapatkan laporan media yang luas di dalam dan luar negara.

Anwar berkata, reputasinya telah tercemar dengan teruknya dan beliau juga tertekan dan malu akibat laporan polis tersebut.

Anwar juga berkata, beliau tidak pernah terbabit dengan sebarang perbuatan liwat dengan Saiful.


Read More...

LAGI GAMBAR ISU TERBARU ANWAR

Mstar Online

30-06-2008 10:20:43 AM

Read More...

Anwar tidak dikhianat - PM

Utusan Online

PUTRAJAYA 29 Jun - Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang terkejut dengan dakwaan penglibatan Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam kes liwat berkata, pihak polis wajar menyiasat laporan yang dibuat oleh pembantu khas pemimpin politik itu.

Tegas Perdana Menteri, siasatan perlu dilakukan bagi memastikan kebenaran dakwaan tersebut.

Menurut Abdullah, beliau tidak mengetahui langsung tuduhan ke atas Anwar tetapi ada mendengarnya daripada seseorang melalui khidmat pesanan ringkas (SMS).

''Sebab itu saya nak pastikan, saya kena tanya reporter (wartawan) apa halnya sebab reporter ni tahu macam-macam.

''Kalau dah begitu, pihak polis kena ambil tindakan ke atas laporan yang diberikan kepada mereka.

''Soal apa yang Datuk Seri Anwar kata (nafikan), itu bukan sesuatu yang boleh kita tentukan... dia tentulah buat penafian kerana lazimnya begitulah, orang yang dituduh akan buat penafian," katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas melancarkan program Bumi Hijau Warga Putrajaya Bersama Perdana Menteri di Presint 9 di sini hari ini.

Perdana Menteri mengulas tindakan Anwar menafikan laporan polis mengenai dakwaan meliwat seorang pembantunya.

Bekas Timbalan Perdana Menteri itu menyifatkan dakwaan itu 'hanya rekaan semata-mata'.

Petang kelmarin, satu laporan polis dibuat oleh seorang lelaki berusia 23 tahun di Balai Polis Traves di ibu negara, yang mendakwa dia telah diliwat oleh seorang pemimpin politik.

Menurut Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Muhammad Sabtu Osman, siasatan terperinci akan dilakukan ke atas laporan lelaki berkenaan yang mendakwa diliwat oleh pemimpin itu pada 26 Jun lalu di sebuah tempat di ibu negara.

Ditanya mengenai kenyataan Anwar yang menyifatkan dakwaan liwat itu bertujuan menyekat kebangkitan karier politiknya selepas pakatan pembangkang mencapai kemenangan besar pada pilihan raya umum Mac lalu, Abdullah berkata:

''UMNO tidak fikir nak kacau dia macam itu... BN (Barisan Nasional) tidak fikir nak susahkan, nak kacau dan nak timbulkan perkara-perkara macam ini... nak buat perkara yang dia tak buat, kita tidak ada niat seumpama ini."

Tegas Perdana Menteri: ''Tidak terlintas di hati saya langsung untuk buat dan khianati dia dan saya percaya kawan-kawan saya dan Datuk Seri Najib (Tun Razak) tidak fikirkan perkara ini."

Menurut Abdullah, orang yang terlibat dalam dakwaan itu berhak membuat laporan dan mana-mana pihak termasuk kerajaan tidak boleh menegahnya daripada berbuat demikian.

''Benda sudah berlaku, orang yang terlibat sudah pun buat laporan...kita nak buat apa.

''Kita (juga) tidak ada rancangan untuk buat sesuatu ke atas dia (Anwar) kerana dia kata sudah pulih dalam politik," katanya.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Ku Chin Wah enggan mengulas identiti lelaki yang membuat laporan tersebut tetapi PKR menamakan lelaki itu sebagai pembantu khas Anwar.

Menurut Chin Ah, pihaknya tidak mempunyai sebarang rancangan untuk menahan Anwar dalam masa terdekat walaupun satu mesej dihantar oleh PKR memberi amaran pemimpin itu akan ditahan minggu ini.

Read More...

Liwat: Usaha terancang sekat kemaraan Pakatan kuasai Putrajaya

Harakahdaily

Salmah Mat Husain

Sun | Jun 29, 08 | 6:41:08 pm MYT

KOTA BHARU, 29 Jun (Hrkh) - Isu dakwaan liwat kononnya dilakukan Dato' Seri Anwar Ibrahim dianggap usaha terancang pihak tertentu bagi menyekat kemaraan Pakatan Rakyat menguasai Putrajaya dalam masa terdekat ini.

Naib Presiden PAS, Dato' Husam Musa berkata, tuduhan liwat kali kedua terhadap bekas Timbalan Perdana Menteri itu disifatnya sebagai usaha menyekat kemaraan kerajaan baru yang semakin mara ke Putrajaya.

"Akibat keutuhan kerjasama dan pengaruh Pakatan, pihak lawan menghidupkan semula pertuduhan lapuk dengan harapan sekali lagi Anwar cuba dibuktikan melakukan kesalahan tersebut," katanya dalam satu kenyataan di sini.

Semalam pembantu khas Anwar, Saiful Bukhari Azlan dilaporkan mendakwa diliwat oleh Ketua Umum KeADILan terbabit. Bagaimanapun Anwar menafikan segala tuduhan itu.

Husam berkata, pertuduhan pertama pada 1998 yang masih segar di ingatan rakyat sehingga meninggalkan kesan yang besar kepada senario politik negara.

"Betapa ia bukan sekadar hampir meranapkan karier politik Datuk Seri Anwar, bahkan keaiban yang sudah pasti mencemar nama baik dan maruah beliau serta keluarga.

"Secara sedar atau tidak, kezaliman yang terhasil dan implikasi pertuduhan yang melibatkan banyak pihak tentunya memberi kesan yang negatif kepada semua individu yang terbabit," ujarnya.

Beliau yang juga anggota Exco kerajaan Kelantan berkeyakinan penuh konspirasi terbaru yang terdesak itu tidak akan berjaya memandangkan rakyat dapat menilai sendiri.

Oleh itu kata beliau jaminan terbaik untuk memastikan keadilan ditegakkan dalam dakwaan itu Islam menetapkan empat saksi perlu dibawa bagi menyokong tuduhan dibuat.

"Penekanan terhadap soal keadilan dan soal memperhalusi setiap pertuduhan boleh membawa mereka yang menuduh diambil tindakan sekiranya tuduhan itu ternyata palsu.

"Peristiwa di mana lima Adun PAS Kelantan diculik pada 1964 seharusnya dijadikan peringatan dan saya pasti sikap rasional semua pihak dapat mengelakkan peristiwa seumpama itu berulang kembali," ujarnya.

Sementara itu, penganalisis politik berhujah isu itu kemungkinan besar dicetus bagi menenggelamkan banyak konflik membabitkan pemimpin kanan Umno termasuk akuan bersumpah blogers, Raja Petra Kamaruddin yang mendakwa pembabitan isteri Timbalan Perdana Menteri dalam kes Altantuya.

Selain itu, perpecahan dalaman Barisan Nasional (BN) di mana Parti Maju Sabah (SAPP) secara jelas menyatakan sudah tidak yakin lagi dengan kepemimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

"Sepatutnya konspirator yang mencetus isu tersebut belajar sejarah kegagalan BN pada pilihan raya umum lalu dan 1999 kerana isu yang hampir sama dicetus hari ini.

"Kesilapan strategi ini akan menyebabkan kerajaan BN semakin cepat tumbang apabila rakyat tidak mampu lagi membendung kebencian mereka,". - mj _

Read More...

Saiful Bukhari Azlan: the mole in Anwar Ibrahim's office


Malaysia today

Image

The following photographs were sent to us on 12th March 2008, soon after the 12th General Election. After it became known that he is a mole planted in Anwar Ibrahim's office, the trap was laid to turn the hunter into the hunted. And, true to form, the hunter laid his trap only to walk into it himself, with devastating results.

Image

Bergambar dengan Shahrir Samad (Ahli Parlimen BN Johor Bahru)

Image

Bergambar dengan Mustapha Mohamad (Menteri Pengajian Tinggi)

Image

Bergambar dengan Azalina Othman (Menteri Belia dan Sukan)

Image

Bergambar dengan Khairil Annas Jusoh (Pegawai Khas Timbalan Perdana Menteri Najib Tun Razak)

Read More...

Report polis dibuat Saiful ke atas DSAI

Rockybru

The following police report was made on 28 June 2008 at 5.45 PM by Mohd Saiful Bukhari bin Azlan, who turns 23 next week (i/c no 850706-01-5687):

"Saya Mohd Saiful Bukhari b Azlan ingin melaporkan bahawa saya telah diliwat oleh majikan saya. Perkara ini berlaku tanpa kerelaan saya. Kejadian terakhir berlaku 26/6/08 di Unit 1151, Kondominium Desa Damansara, Jln Setia Kasih, KL. Oleh itu, tujuan laporan ini dibuat untuk mendapat pembelaan dan keadilan keatas diri saya. Saya juga berasa bimbang dengan keselamatan diri dan keluarga saya jika perkara ini tersebar luas di khalayak ramai. Majikan saya Dato Seri Anwar Ibrahim - Ketua Umum PKR."
Logically, people who pooh-poohed RPK's statutory declaration and saw it as a political ploy will pooh-pooh this police report and see unseen hands, too. And vice versa, right?

I never believed Anwar was a sodomite, just as I don't believe Rosmah was there at the scene of Altantuya's murder. My belief, however, makes no difference to the people who believe that Anwar is indeed a sodomite and to the people who have already made up their minds that Najib must be linked to the Mongolian's murder.

There are fanatics among us today and we live in difficult times.

My advice (to those who aren't yet fanatics) is still the same: let the police investigate the claim. If it goes beyond that, let the courts hear the case.

After all, don't we have a more credible judiciary now? A more credible police force? A more courageous civil society movement? A freer and more democratic Press under Prime Minister Badawi.

Badawi says his Government has nothing to do with the sodomy police report against DSAI. He says he was shocked. Click here to read his shock. And Anwar says the police report by his private assistant was total fabrication, here.

Read More...

Kelantan Cadang Buka Stesen NGV, Terengganu Ketinggalan Lagi ?

Buletin Online

PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh SM Noor
Sunday, 29 June 2008

The image “http://buletinonline.net/images/berita7/ngv.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Dinyatakan dengan jelas dalam Rancangan Struktur Negeri Terengganu 2005 – 2020, Petronas telah membina sistem bekalan gas melalui paip PGU yang disalurkan terus dari Kerteh, malangnya, sistem tersebut adalah untuk diagihkan kepada negeri-negeri lain di Selatan negara ini

Negeri Kelantan yang diperintah oleh PAS telah menawarkan hak ekslusif kepada mana-mana syarikat petroliam yang berhasrat untuk melabur dalam membekalkan kemudahan gas untuk kenderaan (Natural Gas Vehicle)

Exco kerajaan, Datuk Husam Musa berkata, kerajaan Kelantan akan memberikan subsidi kepada rakyat bagi membuat pertukaran peralatan kereta, dari menggunakan petrol kepada gas serta kenderaan berat akan diberikan kemudahan penyimpanan gas.

Beliau berkata tindakan tersebut akan dapat membantu mereka yang berpendapatan rendah dan sederhana untuk menghadapi masalah kenaikan harga minyak.

“Cita-cita kami adalah untuk menjadikan Kelantan Hub bagi penggunaan kenderaan menggunakan gas dalam negara ini” beliau memberitahu wartawan selepas ceramah di Stadium Sultan Muhammad kelmarin.

Husam juga berkata penggunaan gas untuk kenderaan telah terbukti lebih murah dalam jangka masa panjang berbanding minyak, namun penggunaannya juga mesti berhemah.

Beliau berkata Petronas adalah syarikat tunggal yang membekalkan gas untuk kenderaan dinegara ini, telah dihadkan untuk memasuki negeri Kelantan, justeru itu, kerajaan negeri akan mengadakan perbincangan dengan syarikat bagi membolehkan sector gas untuk kenderaan dibangunkan.

Tindakan kerajaan Kelantan dilihat lebih praktikal dalam membantu rakyat dalam menghadapi masalah kenaikan harga minyak dan mendahului negeri Terengganu.

Secara perbandingannya, Terengganu lebih berkemampuan untuk melaksanakan perkara tersebut, sekiranya benar-benar kerajaan Terengganu mempunyai kesungguhan untuk membantu rakyat.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Amirsham A. Aziz pada di Parlimen pada 13 Mei lalu, sebanyak 748.2 bilion kaki padu gas dikeluarkan di Terengganu pada tahun 2007.

Pengeluaran yang begitu banyak dari bumi Terengganu, lebih dari mencukupi untuk menampung bekalan bagi rakyat Terengganu.

Dengan mudah sahaja perbincangan boleh dilakukan diantara kerajaan Terengganu dan Petronas bagi menyediakan infrastruktur kemudahan membekalkan gas untuk kenderaan kepada rakyat Terengganu.

Sebenarnya rakyat Terengganu telah mengalami banyak kerugian akibat keputusan pemimpin yang tidak mengetahui apakah yang patut menjadi keutamaan kepada rakyat.

Dinyatakan dengan jelas dalam Rancangan Struktur Negeri Terengganu 2005 – 2020, Petronas telah membina sistem bekalan gas melalui paip PGU yang disalurkan terus dari Kerteh, malangnya, sistem tersebut adalah untuk diagihkan kepada negeri-negeri lain di Selatan negara ini

Sumber pendapatan dari hasil royalti minyak sepatutnya dapat dinikmati oleh rakyat Terengganu dan bukan digunakan untuk melaksanakan pembangunan yang tidak memberikan manfaat, sebagaimana yang telah dilaksanakan oleh kerajaan Terengganu sejak empat tahun yang lalu.

Bayangkanlah, RM 500 juta yang dibelanjakan untuk Pulau Duyong dan Pulau Wan !

Katakanlah untuk membina sebuah stesen yang membekalkan gas untuk kenderaan sebanyak RM10 juta, bermakna sebanyak 500 stesen sedemikian dapat dibangunkan.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said mengatakan kelmarin, kerajaan negeri akan menyimpan dalam deposit

sebanyak RM 1 bilion untuk kegunaan kerajaan akan datang, sekiranya mendapat bayaran tunai royalti minyak pada bulan September yang akan datang.

Apa salahnya sekiranya kerajaan mengagihkan sedikit dari bayaran royalti yang bak diterima untuk menyediakan kemudahan bekalan gas untuk kenderaan.

Namun langkah tersebut hanyalah dapat diambil sekiranya pemimpin UMNO Terengganu benar-benar bertanggungjawab bagi membantu rakyat

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |