+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Sunday, May 25, 2008

Harga minyak tak dinaikkan

Utusan Online

MELAKA 24 Mei - Kerajaan tidak bercadang menaikkan harga minyak petrol atau diesel di peringkat runcit pada masa ini walaupun negara jiran Indonesia menaikan harga minyak sebanyak 30 peratus bermula hari ini, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad.

Sebaliknya, beliau berkata, tumpuan kerajaan pada masa ini adalah menguruskan sistem subsidi untuk mengelakkan ketirisan dan penyeludupan.

"Buat masa ini tak ada pertimbangan soal kenaikan harga minyak petrol dan diesel, kita sedar akan impak kenaikan harga minyak mentah dunia ketika ini.

"Kita lihat pada masa ini bagaimana sistem subsidi (minyak) itu terurus supaya digalakkan penjimatan dan tidak ada kesan sampingan buruk yang lain," katanya kepada pemberita selepas mengadakan Forum dan Dialog Kepenggunaan Bersama Menteri di Ayer Keroh di sini hari ini.

Turut hadir ialah Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam.

Shahrir berkata, kesan kenaikan minyak mentah dunia yang kini melebihi AS$135 setong memberi tekanan yang berat kepada kerajaan terutamanya daripada segi subsidi.

Beliau berkata, kerajaan menerusi jawatankuasa anti inflasi berbincang setiap minggu yang bukan sahaja melihat kepada perbelajaan subsidi tetapi juga cara-cara baru untuk pendapatan tambahan kepada kerajaan.

Shahrir berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan mengumumkan penyeragaman harga barang-barang yang disubsidi oleh kerajaan di seluruh negara apabila beliau melawat Sabah tidak lama lagi.

Katanya, penyeragaman harga barangan subsidi itu terutama beras perlu dilaksanakan kerana terdapat rungutan harga yang berbeza antara di Semenanjung dengan harga di Sabah dan Sarawak.

Dalam perkembangan lain, Shahrir memuji tindakan kerajaan negeri yang meminta sektor perindustrian di negeri ini menyemak supaya gaji setiap pekerja di sektor itu melepasi garis kemiskinan sebanyak RM740.

Mohd Ali semalam mengumumkan kerajaan negeri bercadang menyemak semula gaji minimum yang diperoleh pekerja industri di Melaka bagi membantu meringankan beban kehidupan mereka.

- Bernama

Read More...

Guan Eng: No need to review, just abolish ISA

The Star Online

GEORGE TOWN: The Internal Security Act should be repealed and not reviewed as suggested by Gerakan acting president Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, said Chief Minister Lim Guan Eng.

"When something is evil, it should be abolished. There are no two ways about it," he said.

"I would like to encourage all Malaysians to call on the government to release all ISA detainees and to repeal the Act.

"In the spirit of justice, it is our responsibility to be part of the cause to end this flagrant injustice and uphold the spirit of humanity," he said when opening Human Rights Training Programme jointly organised by Era Consumer Malaysia and Penang DAP Youth Wing on Sunday.

On May 23, Dr Koh, who is former Chief Minister, suggested that the government set up a Parliamentary Select Committee to examine the various aspects of the ISA.

He said the review should make the Act compliant with basic human rights principles with clear criteria and safeguards.

However, Lim said it was internationally recognised that the detention of persons without trial was in violation of the rule of law, human rights and the principles of a democratic government.

"A draconian government is more frightening than a ferocious tiger. What we need are institutions that protect the interests of the people," he added.

He said in a country like Malaysia, some might argue that certain issues were too sensitive to be spoken about or discussed openly.

"But silence and closed doors promote distrust and frustration. It encourages prejudices and misconceptions of some sections of society," he said.

He said the country's future depended on the ability of all Malaysians to openly discuss and express their views on all issues.

Speaking to newsmen later, he said he would bring up the proposal to repeal the Act in Parliament.

"There's not much we can do except wait for a change in the federal government. Until then, we can only keep the flame going. As long as hope is alive, change is possible," he added.

Read More...

Pulau Batu Putih: Bila Dokumen Asal Dihilangkan

Tranungkite

Dilulus terbit pada Sunday, May 25 @ 16:25:52 MYT oleh SongkokPutih
Analisis Isu Oleh Tarabulsi_2008

"

 Dulu Singapura itu pulau Melayu. Kemudian jatuh ke tangan British, dan sekarang adalah negara kepulauan yang diperintah oleh kaum Cina. Pulau Batu Putih pun pulau Melayu, dan baru saja jatuh ke tangan Singapura. Johor bakal jatuh ke tangan Singapura suatu hari nanti jika projek Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI) terus dilaksanakan dengan kerjasama dua hala antara Kerajaan Abdullah Badawi dan kerajaan Singapura.

Pada mulanya kerajaan Malaysia confident akan menang bila Pulau Batu Putih dibawa ke International Court of Justice (ICJ) walau pun ICJ dijangka sejak awal-awal lagi akan 'bias' dan memihak kepada Singapura dalam konflik antara Malaysia-Singapura (tetapi ICJ akan 'bias' dan memihak kepada Malaysia dalam konflik antara Malaysia-Indonesia: Malaysia dianggap the lesser "Muslim devil").


Kerajaan Malaysia confident akan menang kes Pulau Batu Putih di ICJ kerana memilikki satu dokumen asal (original document) yang kuat membuktikan dengan jelas dan terang bahawa Pulau Batu Putih itu milik Tanah Melayu dan British hanya dibenarkan membina dan mengurus rumah api (light house) untuk keselamatan pelayaran kapal. Masalahnya dokumen asal ini telah hilang selepas kes Batu Putih diserakan ke ICJ. Hilang atau dijual kepada Singapura. Entahlah. Bila doukumen asal ini hilang, maka kes Malaysia yang mulanya begitu kuat itu telah menjadi lemah. Malah sejak kehilangan (atau dijual) dokumen asal tersebut kerajaan Malaysia sudah tahu akan kalah. Siapa hilangkan (atau jual dokumen asal tersebut)?

Kalau tidak silap saya pada 2003 atau awal 2004 pihak atasan di Kementerian Luar Negeri (Wisma Putra) gempar sebab salah satu salinan original perjanjian asal Pulau Batu Putih yang gerenti akan memberi kemenangan kepada Malaysia di ICJ telah dihilangkan.

Salah seorang yang menganggotai jawatankuasa Steering Committee untuk tuntutan ke atas Pulau Batu Putih adalah seorang pensyarah undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) - nama dirahsiakan untuk keselamatan diri pensyarah UIA tersebut. Pensyarah UIA tersebut telah meminta dokumen asal yang amat penting itu untuk beliau kaji dan membantu mengubalkan hujah-hujah dalam pembentangan dokumen asal tersbut di ICJ nanti.

Dua tiga minggu kemudiannya Pensyarah UIA tersebut telah mengatakan bahawa dokumen asal yang amat penting sekali itu telah hilang.

Kehilangan dokumen asal tersebut (atau dijual ke Singapura - entahlah) oleh pensyarah UIA itu telah mengemparkan Wisma Putra dan Jabatan Peguam Negara. Malaysia sebenanya telah hilang Pulau Batu Putih sejak hilangnya dokumen asal tersebut.

Bila saya dapat tahu mengenai kehilangan dokumen asal yang amat penting itu pada awal 2004, saya telah bertanya kepada pemberi maklumat apakah tindakan yang diambil terhadap pensyarah UIA tersebut. Saya diberitahu tidak ada apa-apa tindakan telah diambil ke atas pensyarah UIA tersebut. Ini pelik.

Singapura seakan-akan tahu mengenai kehilangan dokumen asal yang amat penting itu yang akan memastikan kemenangan Singapura di ICJ. Singapura telah sejak dari itu lagi memulakan perancangan untuk melaksanakan projek penambakkan tanah (land reclaiming) yang akan menjadikan Pulau Batu Putih itu mempunyai keluasan tanah 20 kilometer persegi. Projek 'land reclaiming' di Pulau Batu Putih ini dirancangkan juga sebagai joint venture sampingan projek Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI) untuk memastikan tiada bantahan oleh kerajaan Abdullah Badawi.

Projek land reclaiming di Pulau Batu Putih yang akan dilaksanakan oleh Singapura itu akan punyai banyak padah buruk ke atas alam sekitar terutamanya ke atas pantai Johor. Tetapi kerajaan Abdullah Badawi tidak akan membantah. Malah kerajaan Abdullah Badawi akan dapat tumpang sekaki.

Saya ingin membuat perakuan bahawa maklumat mengenai kehilangan dokumen asal Batu Putih yang dihilangkan oleh pensyarah UIA itu adalah benar, hanya saya tidak boleh memberi secara detail takut-takut nanti identiti saya yang sebenarnya dapat dikesan.

Tarabulsi

25 Mei 2008
"

Read More...

Kempen tuntut royalti dapat sambutan

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | May 24, 08 1:50pm

Majlis Permuafakatan Rakyat Terengganu (Mampat) hari ini berjaya mengumpulkan 1,100 tandatangan rakyat Terengganu menyokong tuntutkan supaya royalti minyak dikembalikan kepada kerajaan negeri.

Penolong setiausaha Mampat, Wan Azmi Wan Ismail berkata, kempen mengumpul tandatangan rakyat Terengganu dilancarkan pada jam 9.30 pagi tadi, bertempat di Dataran Shahbandar, Kuala Terengganu.

kempen royalti minyak 240508 banner"Jika maklumat program ini disebarkan lebih meluas, Mampat percaya lebih banyak tandatangan akan berjaya dikumpulkan," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

Wan Azmi yakin, sasaran Mampat untuk mengumpulkan 100,000 tandatangan akan berjaya dicapai selepas konvensyen mengenai usaha mengembalikan royalti minyak Terengganu, diadakan di sebuah hotel di Kuala Ibai pada 14 Jun ini.

Bekas ketua hakim negara, Tun Salleh Abbas dijadualkan bercakap dalam majlis itu. Manakala veteren Umno Tengku Razaleigh Hamzah turut diundang berucap di majlis tersebut.

"Konvenysen ini kita harap boleh menjadi satu gelombang besar untuk membangkit kesedaran mengenai isu tersebut di kalangan rakyat," katanya kepada Malaysiakini.

kempen royalti minyak 240508 penyokon"(Selepas konvensyen), kita akan mempertingkatkan usaha menarik seramai boleh rakyat Terengganu supaya menurunkan tandatangan mereka, menyokong kempen tersebut," katanya.

Wan Azmi berkata, sehingga jam 4.30 petang ini, pihaknya dapat mengumpulkan kira-kira 1,100 tandatangan.

Tidak sebarang kejadian tidak diingini yang berlaku, kecuali petang tadi, ada dua tiga orang lelaki yang tidak dikenali, datang mempersoalkan mengapa melancarkan kempen tersebut.

Bagaimanapun, mereka kemudiannya beredar dari situ.

5,000 risalah

Katanya, Mampat juga telah menyediakan masing-masing 5,000 risalah, riben dan pelekat untuk diedarkan kepada orang ramai.

Seramai 20 petugas Mampat terbabit menjayakan kempen yang dilancarkan di Kuala Terengganu hari ini.

Mengenai sambutan dari golongan ahli politik terhadap kempen yang dijalankan oleh Mampat, Wan Azmi berkata:
kempen royalti minyak 240508 petugas
"Kami telah maklumkan secara lisan kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun). Tetapi hari ini kita tak sasar penyertaan mereka. Untuk Adun ini, kita akan hantar surat rasmi kepada semua mereka untuk program konvensyen nanti," katanya.

Sementara itu, pengerusi Mampat, Mohd Fauzi Abu Samah, ketika dihubungi Malaysiakini berkata, pihaknya akan membuka kaunter untuk mengumpulkan tandatangan di pasaraya Sabasun di Bukit Kecil, Kuala Terengganu dari jam 10 pagi hingga 5 petang setiap hari.

Selepas konvensyen pada 14 Jun depan, Mohd Fauzi berkata, pihaknya akan pergi ke daerah-daerah untuk mengumpul tandatangan rakyat di sana.

Mampat adalah antara kumpulan penting yang berkempen menyokong pihak istana dan Datuk Ahmad Said - yang merupakan wakil rakyat Kijal - ketika berdepan dengan krisis perebutan jawatan menteri besar selepas pilihanraya umum lalu.

Sebulan selepas dilantik menteri besar, Ahmad menggesa kerajaan pusat supaya menyerahkan kembali royalti minyak - sebanyak 5 peratus - kepada kerajaan negeri Terengganu.

Wang ini ditadbir kerajaan pusat mulai 2000 dengan nama Dana Khas Kerajaan Persekutuan (DKKP) atau lebih popular disebut "wang ehsan".

Dua hari lalu, Mohd Fauzi Abu Samah telah membuat laporan polis berikutan misteri "kehilangan" RM3 bilion wang royalti petroleum Terengganu.

Read More...

PAS bimbang Pulau Pisang akan jadi seperti Pulau Batu Puteh

Harakahdaily

Basiron Abdul Wahab

Sun | May 25, 08 | 12:44:32 pm MYT

TEMERLOH 25 Mei (Hrkh) - PAS Johor bimbang, sebuah lagi pulau dalam wilayah peraian Johor, iaitu Pulau Pisang akan menerima nasib sama seperti Pulau Batu Puteh iaitu jatuh negara ke tangan asing sebagaimana Pulau Batu Puteh diputuskan sebagai milik Singapura oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) baru-baru ini.

Ketua Penerangan PAS Johor, Mazlan Aliman berkata, Pulau Pisang di Pontian itu mempunyai senario sama seperi Pulau Batu Puteh di mana Singapura mengawal rumah apinya semenjak ratusan tahun lalu sehingga ke hari ini.

Malah kata Mazlan, Singapura telah memperlihatkan wujudnya pentadbiran negara itu dengan membina beberapa kemudahan di situ.

Pulau Pisang juga mempunyai kedudukan strategik dan keluasanya jauh lebih besar daripada Pulau Batu Puteh.

Mazlan berkata, PAS tidak mempertikaikan keputusan ICJ dalam membuat keputusan berdasarkan asas-asas perundangan tetapi mempertikaian tingkah laku kerajaan Malaysia dalam menjaga kedaulatan wilayahnya.

Katanya, dalam isu Pulau Batu Puteh itu misalnya, Malaysia tidak memperlihatkan kesungguhan menjaga wilayahnya selama 150 tahun dengan tidak membantah tindakan Singapura membina kemudahan di situ sehingga Singapura berhujah bahawa Pulau Batu Puteh sebagai tidak bertuan. Malaysia katanya, hanya membantah selepas PAS dan NGO serta nelayan menghantar memorendom bantahan kepada kerajaan Singapura melalui wisma Putra sekitar tahun 1990 an, selepas marin negara itu didapati menghalau nelayan daripada menangkap ikan dan berlindung di pulau berkenaan.

Jelas beliau, ekaoran itu Dewan Pemuda PAS Pusat dan Johor berusaha untuk pergi ke pulau berkenaan dengan hasrat untuk memacakkan bendera Malaysia di situ sebagai tanda pulau itu adalah wilayah Malaysia tetapi hasrat PAS tidak kesampaian apabila dihalang oleh polis Malaysia.

Perdana Menteri ketika itu, Dr Mahathir Mohamad memberi alasan kononnya tindakan menghalang pemuda PAS pergi ke Pulau Batu Puteh dibuat atas semangat Asean.

Menurut Mazlan, PAS sangat bimbang selepas ini Singapura akan menggunakan kaedah sama dalam tuntutannya ke atas pulau Pisang dan jika ini berlaku, kemampuan Malaysia dalam mempertahankan Pulau Pisang sangatlah diragukan kerana kerajaan Malaysia sememangnya tidak pernah mengambil serius terhadap kedaulatan.

PAS Johor kata Mazlan, menuntut kerajaan menubuhkan suatu tribunal bagi menyiasat pasukan peguam Malaysia untuk mengenal pasti punca kekalahan memalukan dalam kes Batu Puteh, juga ingin mengetahui apakah pasukan peguam benar-benar serius atau sekadar melepaskan batuk di tangga sahaja dalam menyediakan penghujahan mereka.

PAS juga menuntut supaya Menteri Luar ketika itu, Dato� Syed Hamid Alba dan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Ghani Patail mengambil tanggung jawab penuh di atas kekalahan Malaysia dalam isu Pulau Batu Puteh dengan melepaskan jawatan masing-masing.

"Syed Hamid dan Abdul Ghani Patail wajar mengambil tanggung jawab di atas kekalahan Malaysia dengan meletakkan jawatan masing-masing," ujarnya. Mazlan mencadangkan kerajaan telus dalam isu berkenaan dengan membenarkan dokumen penghakiman ICJ setebal 81 muka surat disebarkan kepada rakyat. "Kita ingin melihat apakah hujah Hakim ICJ ketika menolak penghujahan pasukan Malaysia dalam kes berkenaan," katanya. - mns

Read More...

Kuasa Singapura terhad - Nelayan kita kini bebas memasuki Middle Rocks selepas 22 tahun dihalang

Utusan Online

THE HAGUE, Belanda 24 Mei – Nelayan-nelayan di Johor terutamanya di kawasan Pengerang yang dihalang selama 22 tahun daripada mendekati perairan Middle Rocks, kini bebas menangkap ikan di kawasan tersebut berikutan keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di sini semalam mengekalkan kedaulatan bentuk maritim itu kepada Malaysia.

Lebih daripada itu, Singapura yang sebelum ini bertindak mengawal perairan di Pulau Batu Putih, Middle Rocks dan South Ledge sejak tahun 1986 tidak lagi mempunyai kebebasan untuk berbuat demikian kerana bidang kuasa mereka kini terhad kepada Pulau Batu Putih semata-mata.

Ejen Bersama, Datuk Noor Farida Ariffin berkata, biarpun keputusan menyerahkan kedaulatan Batu Putih yang diakui oleh ICJ dari sudut sejarah adalah milik Kesultanan Johor (Malaysia) kepada Singapura dilihat oleh banyak pihak sebagai mendukacitakan tetapi hakikatnya, kedudukan nelayan-nelayan adalah lebih bebas berbanding sebelum ini.

Malah, katanya, Malaysia kini bebas dan mempunyai kuasa untuk melakukan pelbagai kegiatan di Middle Rocks dan perairan sekitarnya termasuk menempatkan kapal tentera laut, menjalankan kajian meteorologi dan mengawal ruang udara di kawasan tersebut - kesemuanya tidak dapat dilakukan sebelum ini.

''Keadaan akan menjadi lebih berfaedah apabila kita dengan penuh yakin dapat mengekalkan kedaulatan ke atas South Ledge berikutan kedudukannya yang begitu hampir dengan Middle Rocks.

''Berdasarkan pengamatan dan kajian terhadap kedudukan South Ledge, Malaysia amat yakin kita akan memperoleh satu lagi bentuk maritim menjadikan aktiviti kita di perairan tersebut lebih luas,'' katanya kepada wartawan Malaysia di sini, malam tadi.

ICJ dalam keputusannya semalam memutuskan bahawa kedudukan South Ledge hendaklah ditentukan menerusi rundingan antara Malaysia dan Singapura bagi menentukan di perairan negara mana ia terletak.

Sejak 1986 (selepas timbulnya pertikaian ke atas Pulau Batu Putih), Singapura telah menghantar kapal tentera lautnya ke pulau tersebut dan menjalankan rondaan tetap 24 jam di perairan ketiga-tiga bentuk maritim tersebut.

Keadaan itu telah menimbulkan ketegangan dan bahaya. Nelayan-nelayan Johor telah dihalau oleh pasukan peronda laut Singapura daripada perairan tradisional serta tempat pelindungan mereka di sekitar Pulau Batu Putih.

Kapal peronda Malaysia serta para pegawai-pegawainya juga tidak boleh mendekati bukan sahaja Pulau Batu Putih malah Middle Rocks dan South Ledge tanpa dihalang secara fizikal oleh kapal peronda Singapura.

Menurut Noor Farida, keputusan ICJ semalam juga sekali gus mengingatkan Singapura bahawa mereka kini tidak lagi boleh bertindak sewenang-wenangnya di Pulau Batu Putih dan kawasan perairannya kerana kedudukan pulau itu yang terlalu hampir dengan Middle Rocks menuntut republik itu supaya lebih berhati-hati.

Tindak-tanduk seperti pemasangan radar di pulau berkenaan, jelas beliau, kini tidak lagi boleh dilakukan sesuka hati kerana ia perlu mengambil kira ‘jiran’ yang memiliki kedaulatan ke atas Middle Rocks.

Katanya, kesan keputusan ICJ itu mesti difahami oleh semua rakyat Malaysia terutamanya golongan nelayan bahawa ia bukanlah sesuatu yang merugikan biarpun Pulau Batu Putih terlepas kepada Singapura, malah kedudukan negara dari banyak aspek adalah lebih baik berbanding sebelum ini.

Peluang

Beliau turut menarik perhatian keputusan ICJ yang menurutnya menamatkan kebimbangan Duta Tugas-Tugas Khas yang juga Ejen Malaysia, Tan Sri Abdul Kadir Mohamad mengenai peluang wujudnya kuasa maritim baru di Selat Melaka dan Selat Singapura, apabila Middle Rocks kekal milik Malaysia.

Selain itu, katanya, penyerahan hanya Pulau Batu Putih kepada Singapura ternyata mengekalkan status quo republik itu terhadap pulau berkenaan selain memelihara segala perjanjian berhubung urusan persempadanan antara Malaysia dengan Indonesia.

“Begitu juga dengan cita-cita Singapura seperti yang diserlahkan dalam hujah bertulisnya untuk melakukan penambakan di sekitar Pulau Batu Putih ternyata tidak kesampaian kerana Middle Rocks kekal milik Malaysia begitu juga South Ledge yang pastinya akan bersama kita,” katanya.

Sementara itu, Pensyarah Institut Tamadun dan Alam Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Nik Annuar Nik Mahmud yang bertindak sebagai salah seorang penyelidik bagi kes tuntutan bertindih itu berkata, keputusan ICJ semalam mesti dilihat dari sudut yang amat luas dan tidak mengehadkan kepada kehilangan Pulau Batu Putih semata-mata.

Katanya, keputusan majoriti 15-1 bagi Middle Rocks amat jelas menunjukkan bahawa Malaysia mempunyai kedaulatan ke atas bentuk maritim itu selain ICJ sendiri mengesahkan hak milik asal Pulau Batu Putih adalah di bawah kesultanan Johor, cuma kecuaian negara ialah tidak peduli apa yang dilakukan oleh British kemudiannya Singapura ke atas pulau tersebut.

‘‘Sejak tahun 1844 hingga 1953 Johor tidak pernah ambil tahu apa yang dilakukan oleh British dan Singapura ke atas pulau tersebut selain daripada menyelenggara Rumah Api Horsburgh. Tiada bantahan terhadap aktiviti yang menunjukkan Singapura berkuasa ke atas pulau tersebut, sebab itu kita kehilangan Pulau Batu Putih,” katanya.

Kecuaian itu, katanya, diburukkan lagi dengan surat Pemangku Setiausaha Kerajaan Negeri Johor yang berbunyi ‘Johor tidak menuntut hak milik ke atas Pulau Batu Putih’ yang sekali gus diputuskan oleh ICJ sebagai mengesahkan bahawa kedaulatan Pulau Batu Putih yang merupakan hak kesultanan Johor dipindahkan kepada Singapura.

Bagaimanapun, jelas beliau, keputusan ICJ mengekalkan kedaulatan Middle Rocks kepada Malaysia mempunyai rahmat yang amat besar kerana ia memberi kuasa kepada negara untuk mengimbangi kehadiran Singapura di Pulau Batu Putih.

– Utusan

Read More...

Idris tidak akan letak jawatan

Utusan Online

IPOH 24 Mei - Bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh hari ini menegaskan beliau tidak akan meletak jawatan sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu, walaupun tindakan tersebut boleh menyebabkan kebuntuan politik di negeri tersebut.

Katanya, beliau menerima hakikat bahawa Datuk Ahmad Said selaku Menteri Besar Terengganu mempunyai para penyokongnya sendiri, tetapi beliau (Idris) juga mendapat sokongan besar ahli-ahli kerana berjaya memimpin UMNO Terengganu memenangi Pilihan Raya Umum 2004 dan 2008.

"Saya bukannya orang kalah. Saya menerajui parti dan memenangi pilihan raya dengan majoriti lebih dua pertiga. Pada asasnya, anggota UMNO masih bersatu, cuma sekarang ini ada kebuntuan daripada segi perasaan di kalangan anggota," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ceramah Misi Puteri 2013 di Bangunan UMNO Perak di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Ketua UMNO Bahagian Kuala Nerus, Datuk Nasir Ibrahim Fikri Selasa lepas bahawa UMNO Terengganu kini berpecah dua dengan satu kumpulan menyokong Idris, manakala kumpulan yang lain menyokong Ahmad sehingga menimbulkan kekeliruan di negeri itu.

Menurut Idris, penyokong UMNO di Terengganu kini masih di peringkat penyesuaian berikutan perubahan pucuk pimpinan pentadbiran negeri sedangkan 23 ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Terengganu masih lagi menyokong beliau.

Katanya beliau akan terus aktif dalam politik termasuk mempertahan jawatan sebagai Ketua UMNO Bahagian Besut jika mendapat sokongan di peringkat cawangan.

- Bernama

Read More...

'Keputusan ICJ cetus pertindihan hak'


Berita Harian

JOHOR BAHRU: Keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di The Hague, Belanda semalam yang memberikan Singapura hak ke atas Pulau Batu Puteh, manakala Batuan Tengah menjadi milik Malaysia, mungkin boleh mencetuskan isu pertindihan hak kawasan antara kedua-dua negara.

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman, berkata isu pertindihan hak kawasan antara Malaysia dan Singapura itu timbul berikutan kedudukan Pulau Batu Puteh dan Pulau Batuan Tengah yang terlalu hampir antara satu sama lain.

"Agak menarik keputusan ICJ kerana kedua-dua pulau ini berdekatan tetapi kedaulatan berlainan," katanya pada sidang media selepas merasmikan kedai rekaan landskap Massif Design di Taman Universiti, Skudai, di sini, semalam.

ICJ melalui pengundian 12-4 yang berpihak kepada Singapura terhadap hak kedaulatan Pulau Batu Puteh, manakala Malaysia pula melalui pengundian 15-1 diberikan hak kedaulatan Pulau Batuan Tengah.

Pulau Batu Puteh sebesar separuh padang bola sepak terletak kira-kira 12.8 kilometer (km) dari Pengerang, Johor dan 64 km ke Timur Singapura. Jarak antara Batuan Tengah dengan Pulau Batu Puteh ialah 0.96 km, manakala Terumbu Karang Selatan dengan Pulau Batu Puteh kira-kira 4 km.

Berikutan itu, kata Ghani, Johor menyerahkan kepada Kerajaan Pusat untuk membuat keputusan seterusnya terhadap pulau Batuan Tengah selepas sah ia menjadi hak Malaysia.Katanya, Kerajaan Pusat mempunyai kuasa penuh untuk melaksanakan apa juga bentuk pembangunan yang mungkin boleh dijalankan di pulau berhampiran Teluk Ramunia, Pengerang itu.

Ghani berkata, Johor berpendapat Malaysia dan Singapura perlu menunggu rumusan terperinci daripada Jawatankuasa Teknikal sebelum mengambil sebarang tindakan terhadap kedua-dua pulau yang sah menjadi hak masing-masing itu bagi mengelak pertindihan hak kewilayahan.

"Saya percaya jawatankuasa itu akan membuat pertimbangan terbaik dan mengambil kira semua aspek, terutama berkaitan hak dan kawasan perairan serta kesannya terhadap subjek lain termasuk kegiatan nelayan di Pengerang.

"Johor menerima keputusan ICJ dengan hati terbuka dan yang jelas ialah kedaulatan Johor khususnya daripada segi sejarah adalah tepat dan benar terhadap semua pulau yang ada di situ dan Singapura sendiri. Daripada aspek sejarah, kedaulatan Johor diterima ICJ," katanya.

Selain Batu Puteh, beliau berkata setakat ini tidak ada lagi pulau di negeri ini yang mempunyai masalah berbangkit, terutama berkaitan tuntutan hak milik dan kedaulatan membabitkan Johor dengan negara lain.

Katanya, Pulau Pisang di Pontian tidak menghadapi masalah tuntutan hak dari negara lain kerana jelas pulau itu adalah hak milik Johor berdasarkan kepada pendaftaran tanah yang dilakukan di negeri ini.

"Kita tidak menghadapi masalah pertikaian hak dan kedaulatan berhubung Pulau Pisang kerana ia adalah sah milik Johor dan tidak boleh dituntut negara lain," katanya.

Sementara itu, jurucakap Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia berkata, proses menentukan garis sempadan baru antara kedua-dua negara mungkin mengambil sedikit masa.

"Sebelum ini Pulau Batu Puteh adalah garis sempadan yang memisahkan negara kita dengan negara jiran itu dan kini ia sudah pasti berubah," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Bagaimanapun, jurucakap itu mengakui tindakan segera perlu diambil bagi menentukan sempadan baru maritim negara.

"Saya percaya, ketika ini sudah pasti ramai nelayan yang tidak akan pergi ke kawasan sana (Pulau Batu Puteh dan Batuan Tengah) kerana bimbang kemungkinan tersilap masuk ke perairan negara jiran itu," katanya.

Read More...

TEGURLAH Wahai Bloggers! Agar PAKATAN RAKYAT Telus dan Adil - Ir. NIZAR

Tranungkite

Dilulus terbit pada Friday, May 23 @ 10:29:56 MYT oleh greenboc
Artikel Oleh Tarmizi Mohd Jam

aKEBERANIAN MB Perak, Ir. Nizar Jamaluddin menyuntik motivasi agar para bloggers di negara ini terus memainkan peranannya sebagai pengkritik, tidak dihentikan kepada kerajaan Pakatan Rakyat, patut dipuji.

Saya ucapkan tahniah atas sikap telus dan berterus-terangnya. Sekalipun, Presiden PAS, TG Abdul Hadi Awang ketika menggulung jawapan untuk beberapa soalan para bloggers meminta agar mereka (bloggers) tidak terus mengkritik kerajaan Pakatan Rakyat jika kritikan itu boleh membawa rebah.

Agak sukar untuk menilai "membawa rebah" jika persepsi asas di ketepikan. Andainya, memang wajar dikritik untuk kepentingan umum sekalipun rebah, itulah natijah yang patut dibayar jika amanah dipersenda.

Apapun yang nak diperkatakan kepada bloggers, realitinya mereka tidak bersekongkol dengan kebatilan. Apa yang dihadapkan kepada BN, maka itulah juga yang disajikan kepada Pakatan Rakyat.

Saya antara bloggers yang diundang pada malam itu meraikan Program Rakan Media PAS anjuran Lajnah Penerangan PAS Pusat di sebuah hotel terkemuka di ibu negara, melihat dan membaca perwatakan kedua pemimpin PAS tersebut.

Gaya Ir. Nizar agak baru untuk PAS sekalipun dilihat dalam banyak perkara terlalu berhati-hati. Seorang rakan bloggers bertanya saya, apa sebenar sikap MB Perak itu dengan Karpal Singh dan isu pertukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak yang dipertahan Sultan?

Saya sendiri gagal untuk mengintai sikap PAS dalam perkara ini, sekalipun secara tersiratnya faham mengapa PAS bersikap demikian. Tetapi, tanpa kenyataan bertulis yang terang dan bersuluh dalam isu ini, umum melihat PAS sebenarnya tersepit.

Sikap berhati-hati ini ada pada Ir. Nizar. Dia melihat kenyataan Karpal itu hanya sekadar hak peribadi tokoh DAP tersebut. Sama seperti komennya terhadap tindakan Tun Mahathir keluar Umno. Itu haknya!

Tetapi, dalam saranannya agar bloggers meneruskan kerja-kerja mengkritik kerajaan Pakatan Rakyat, kelihatan Ir. Nizar berdiri sendiri sambil mempamerkan sikap telusnya.

Saya sendiri kurang bersetuju jika bloggers terpaksa mengurangkan sengatnya kepada Pakatan Rakyat semata-mata kerana Pakatan Rakyat yang dianggap proksi bloggers sudah membina kerajaan sendiri.

Dunia bloggers rasanya tidak begitu. Ia memburu keadilan dan ketelusan tanpa mengira "siapa kamu". BN dipukul dan dipalu kerana ia menjalankan amanah rakyat dan memegang serambi kuasa.

Malah usaha PAS untuk menyelaras atau lebih tepat lagi untuk "menguasai" para bloggers agar menjadi rangkaian mata rantai kepada Pakatan Rakyat atau PAS sendiri, rasanya (pada pendapat saya) sukar diaplikasikan.

Itulah yang diwar-warkan oleh Ketua Penerangannya, Mahfuz Omar ketika menjawab wakil TVPAS.Com yang mahu agar semua bahan berita dan video yang bertaburan, bercambah di Youtube diselaraskan oleh PAS untuk kepentingan bersama.

Realitinya, tiada bloggers yang bersedia untuk diawasi melalui penyelarasan atau pemantauan atau penguasaan dalam apa jua bentukpun. Dunia mereka berbeza dengan media mainstream lain.

Saranan Ir. Nizar jauh lebih tepat dari untuk "mengongkong" dengan berasa bersalah para bloggers dengan pihak yang "menyelaras" seperti cadangan Lajnah Penerangan PAS Pusat itu.

Sudah tentulah, mengizinkan bloggers melakukan "check and balance" terhadap kerajaan Pakatan Rakyat lebih serasi dengan jiwa dan keadilan sejagat.

MB Perak itu melihat dan cukup nampak, ramai bloggers yang menunjuk arah dan membantu kemenangan Pakatan Rakyat dalam pilihan raya lalu sehingga beroleh kemenangan besar yang luar biasa.

Dari sinilah Ir. Nizar merasakan bloggers patut meneruskan tugas menegur kesilapan bagi mempastikan kerajaan Pakatan Rakyat sentiasa telus dalam mentadbir.

"Saya minta teruskan peranan sebagai pengkritik jika melihat ada yang tidak betul dalam pentadbiran kami," ujar Ir. Nizar ketika memberikan respon kepada beberapa soalan dan pandangan para bloggers dalam program itu.

Antara tetamu selain TG Abdul Hadi dan Ir. Nizar, Ronnie Liu wakil MB Selangor dan Dr. Ismail Salleh wakil MB Kedah turut menyertai bual bicara tersebut.

Ramai juga rakan-rakan bloggers yang hadir dan sempat saya temui. Kepada Raja Petra Kamaruddin, sempat saya hulurkan salam tahniah dan berbual dari hal isu dalam penjara.

Begitu juga Sang Kelembai, yang memulakan pertanyaan pada sesi bual bicara. SMS Sdra kepada saya agar menghubungi Sdra. belum saya ambil tindakan lagi. Insya-Allah saya akan call Sdra. dalam masa terdekat.

Apapun, galakan MB Perak itu benar-benar meyakinkan untuk kami para bloggers yang berselimut dengan pelbagai faham politik, fikrah dan banyak juga pandangan-pandangan kedua yang menyimpang arus mainstream; untuk mara menulis, mengkritik, menyaran dan menegur pada sesawang blog ini.

Read More...

Hari ini Malaysia hilang 0.2 hektar buminya

KLpos

Cetak E-mail
Oleh Mohd Sayuti Omar
Sabtu, 24 Mei 2008

MUNGKIN tidak ada seorang pun dari kira-kira 26 juta rakyat Malaysia menangis setelah menerima keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) yang telah memutuskan bahawa Pulau Batu Putih kini sudah menjadi milik Singapura.

Bahkan mungkin ada rakyat Malaysia yang tidak menahu mengenai apa yang belaku di The Hague di Belanda hari ini. Apa itu Batu Puith atau Perda Blanca, atau di mana terletaknya South Ledge (Terumbu Karang Selatan) dan Middle Rock (Terumbu Karang Tengah).

Apakah Pas merasakan bukan tangungjawabnya untuk berbuat demikian. Atau kerana masing-masing kini sedang berebut untuk menjadi PM maka hal-hal yang lebih penting menyentuh soal maruah bangsa dan negara terabai begitu saja.
Sebaliknya mungkin ada di kalangan rakyat negara ini yang tumpang bergembira dengan keputusan ICJ yang memberi hak kedaulatan Batu Putih kepada Singapura itu?

Rakyat negara kita bagaikan tidak peduli berhubung pertikaian ke atas pulau berkenaan yang berlaku sejak 28 tahun lalu.

Generasi muda maupun generasi tua seakan membiarkan saja pertikaian itu kepada pihak kerajaan bersendirian tanpa ada usaha dan komitmen bersepadu daripada seluruh rakyat.

Misalnya kita tidak pernah terdengar rakyat negara ini bangkit menyatakan keprihatian mereka ke atas pulau berkenaan baik menerusi aksi fizikal maupun secara berdoa.

Tidak ada apa-apa reaksi dalam hal ini.

Untuk sama-sama ke The Hague bagi mendengar perbicaraan tidak mungkin. Orang kita bukan saja miskin kewangan tetapi juga miskin semangat. Adakah mana-mana NGO kita yang kononnya kuat berjuang untuk nusa dan wangsa menghantar wakil ke Belanda?

Saya terkesan keimanan kita dalam menjaga watan ini sangat nipis dan naif. Bukan saja dari kalangan rakyat, tetapi pihak Kerajaan sendiri juga.

Apapun hari ini Malaysia kehilangan 0.2 hekatar buminya!
Misalnya sebelum keputusan dibuat di Belanda petang tadi umat Islam yang baligh dan mukalaf ke masjid untuk sembahyang Jumaat tidak pun digerakkan untuk memberi sedikit perhatian kepada isu tuntutan bertindih Pulau Batu Putih itu.

Sepatutnya khutbah hari ini menyentuh mengenai apa yang bakal berlaku di Belanda itu. Para khatib patut membaca khutbah mengenai kedaulatan negara dan kasih kita kepada watan tujuannya memberi semangat dan rangsangan.

Sebaliknya apa yang belaku di masjid tempat saya menunaikan solat Jumaat hari ini (dan saya percaya di seluruh masjid dalam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur membaca teks khutbah sama) khatib membaca khutbah yang langsung tidak ada kena mengenai dengan isu yang berlaku ahri ini.

Tajuk khutbah di hari ini ialah “Cinta Terlarang” menghuraikan bahaya dan jijiknya cinta terlarang. Teks itu tidak sedikitpun menyentuh apa yang berlaku di Belanda.

Khatib juga di dalam doanya sebelum mengakhiri khutbah tidak sedikitpun mendoakan meminta agar keputusan berpihak kepada kita.

Inilah yang saya katakan bangsa kita terlalu miskin iman terhadap negara baik di kalangan mat rempit maupun yang menjadi penunggu masjid. Keimanan masing-masing senipis kulit bawang?

Apa salahnya kalau masjid mengajurkan solat hajat memohon agar keputusan ICJ berpihak kepada kita. Namun ini tidak pernah berlaku dan lupa untuk dilakukan. Apakah kita semua sudah tidak percaya kepada doa dan usaha secara kerohanian?

Begitu juga dengan parti Pas yang terkenal dengan usaha dan ikhtiar menerusi solat hajat juga tidak menganjurkan solat hajat untuk Batu Putih.

Apakah Pas merasakan bukan tangungjawabnya untuk berbuat demikian. Atau kerana masing-masing kini sedang berebut untuk menjadi PM maka hal-hal yang lebih penting menyentuh soal maruah bangsa dan negara terabai begitu saja.

Apapun hari ini Malaysia kehilangan 0.2 hekatar buminya!

Penulis dilahirkan di Kampung Gual Nibong, Gual Periok, Pasir Mas Kelantan pada Feb, 1960. Mendapat pendidikan dan pengalaman kewartawanan di Indonesia awal tahun 1980-an. Berkecimpung dalam dunia kewartawan/penulisan buku politik sejak lebih 20 tahun. Sehingga kini telah menghasilkan lebih 45 buah buku politik semasa. Antara buku yang menjadi sebutan "Anwar Ibrahim: Mimpi dan Realiti, "Sumpah dan Airmata Reformis Bangsa:,"Saya Mahafiraun", "Hitam Putih: Darul Arqam" dan lain-lain. Blog beliau boleh dilayari di msomelayu.blogspot.com - Pengarang

Read More...

Bukan Batu Puteh saja, maruah juga lama digadai

Harakahdaily

Abdul Halim Mohd Rashid

Sat | May 24, 08 | 5:46:23 pm MYT

KUALA LUMPUR, 24 Mei (Hrkh) - Bukan Pulau Batu Puteh sahaja yang terlepas kepada Singapura malah maruah dan kedaulatan negara ini juga telah lama tergadai kepada pulau itu, kata Ketua Penerangan PAS, Haji Mahfuz Omar.

"Umno tidak perlu lagi bercakap mengenai kedaulatan negara, maruah negara, hak istimewa Melayu, Dasar Ekonomi Baru atau apa sahaja. Hampir kesemuanya telah dipersembahkan oleh kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) kepada konco-konco Lee Kuan Yew," kata beliau ketika diminta menngulas keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) yang memutuskan pulau itu adalah milik Singapura.

Sebelum ini, kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu, kerajaan BN telah menggadaikan maruah dan kedaulatan negara kepada Singapura dengan pembatalan jambatan bengkok dan pembukaan wilayah Malaysia kepada pulau sempit itu di Wilayah Pembangunan Iskandar.

"Kalau Pulau Batu Puteh direntap oleh keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), maruah dan kedaulatan negara ini dipersembahkan sendiri oleh kerajaan Barisan Nasional kepada Malaysia.

Gadai maruah

"Keputusan mahkamah kita hormati. Tetapi bolehkah kita hormati keputusan membatalkan pembinaan jambatan bengkok yang sekaligus merupakan penyerahan maruah dan kedaulatan negara kepada Singapura?" beliau mempersoalkan.

Tidak ada siapa pun atau mana-mana mahkamah pun yang menyatakan Malaysia tidak berhak membina jambatan itu, tetapi kerajaan Umno dan BN telah membatalkannya kerana takut berhadapan dengan tekanan Singapura.

"Walaupun kita menghormati keputusannya, kita masih lagi berhak untuk merasa tidak puas hati kepada keputusan ICJ yang menyerahkan Pulau Batu Puteh kepada Singapura semata-mata kerana surat Penolong Setiausaha kerajaan Johor pada 1953 kepada Singapura yang tidak menuntut hak milik ke atas pulau itu dan kesilapan kerajaan Malaysia yang tidak tidak berbuat apa-apa untuk menunjukkan haknya ke atas pulau itu selama lebih 100 tahun. Sedangkan, kita baru 50 tahun merdeka dan Singapura pula pernah menjadi sebahagian dari Malaysia walaupun keluar pada tahun 1965.

Paling malang

"Tetapi, hari yang lebih malang dan paling malang kepada kita sebagai rakyat negara ini ialah apabila kerajaan Umno dan BN mempersembahkan maruah dan kedaulatan negara ini kepada Singapura," katanya.

Menurut beliau, Malaysia terlalu banyak memberi kepada Singapura.

"Tidak megapa kita hanya mendapat batu yang tenggelam bila air pasang dan hanya boleh dilihat bila air surut (Batuan Tengah dan Tubir Selatan) kerana itu keputusan ICJ, walaupun Pulau Batu Puteh terletak hanya kira-kira 12.8 kilometer (km) dari Pengerang, Johor dan 64 km ke timur Singapura," kata Mahfuz yang pernah berusaha memasang bendera Malaysia di Pulau Batu Puteh ketika beliau menjadi Ketua Pemuda PAS dahulu setelah menyedari kerajaan Umno dan BN mendiamkan diri apabila Singapura mengibarkan benderanya di pulau sejak 1977 lagi.

Percubaan itu dihalang oleh polis Malaysia atas sebab keselamatan.

Tetapi, katanya lagi, dalam perkara yang tidak ada keputusan mahkamah pun Malaysia sentiasa mengalah kepada Singapura.

Tidak masuk akal

"Air kita dijual kepada mereka dengan harga yang tidak masuk akal dan memalukan. Adakah kita tidak malu kepada masyarakat antarabangsa kalau kiranya kita dituduh menjual air kepada Singapura dengan harga yang tidak akan diberikan oleh sesiapa sahaja yang siuman?

"Tidak cukup dengan itu, kerajaan yang ada sekarang tidak henti-henti tunduk dan patuh kepada Singapura dan baru-baru ini Maybank yang merupakan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) membeli pula Bank Internasional Indonesia (BII) dengan harga yang dilaporkan empat kali ganda lebih tinggi dari harga pasaran dari Sorak Financial Holdings yang dimiliki Fullerton Financial Holdings (75 peratus) dan dan Kookmin Bank (25 peratus). Fullerton ialah anak syarikat Temasek Holdings.

"Sukar dipercayai Maybank bertindak sendiri membuat keputusan tidak berhemah itu," katanya.

Read More...

Pulau Batu Puteh milik Singapura

Malaysiakini

May 23, 08 5:53pm

Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) memutuskan bahawa kedaulatan Pulau Batu Puteh adalah milik Singapura manakala Terumbu Karang Tengah milik Malaysia.

Mahkamah itu juga menetapkan bahawa Terumbu Karang Selatan pula tertakluk kepada wilayah perairan di mana ia berada.

pulau batu puteh putih the hague icj judgement court 230508 01RTM telah menyiarkan secara langsung pengumuman penghakiman tersebut dari Hague mulai jam 4 petang ini.

Penghakiman tersebut diumumkan oleh Naib Presiden ICJ, Hakim Awn Shawkat Al-Khasawneh. Beliau mengambil masa hampir dua jam untuk membaca keputusan tersebut.

Pulau Batu Puteh, yang dipanggil Pedra Branca oleh Singapura, terletak 7.7 batu nautika di luar pantai Tanjung Penyusuh di Johor.

Panel 16 hakim membuat penghakiman 12-4 menyebelahi Singapura.

Bagi Terumbu Karang Tengah pula, mereka membuat keputusan 15-1 memihak kepada Malaysia. Begitu juga Terumbu Karang Selatan. Begitu juga dengan Terumbu Karang Selatan.

Menteri Luar Datuk Seri Dr Rais Yatim yang mengetuai rombongan Malaysia mendengar penghakiman itu di Hague, menyifatkan keputusan itu sebagai "menang-menang".

Fakta sejarah dan perundangan

Bernama memetik Rais dalam temubual yang disiar secara langsung oleh RTM1, sebagai berkata, walaupun kedaulatan Pulau Batu Puteh berpihak kepada republik itu, namun penting juga dilihat bahawa kedaulatan Terumbu Karang Tengah, yang dikenali sebagai Middle Rocks, diberi kepada Malaysia.

"Keputusan pada pagi ini (waktu Belanda) adalah memberi kemenangan kepada kedua-dua pihak...pada satu peringkat mahkamah ICJ memutus mengikut fakta sejarah dan perundangan antarabangsa serta menimbulkan kesan-kesan pentadbiran
dan lain-lain hal berkaitan tuntutan (Pulau) Batu Puteh.

pulau batu putih pulau batu puteh 230508"Mahkamah memutuskan untuk memberi kedaulatan kepada republik Singapura, tapi pada masa yang sama...ini penting...Pulau Middle Rocks adalah diberi milik kedaulatan kepada Malaysia. Dan ini merupakan satu kemenangan kepada Malaysia jua," katanya.

Mengenai Terumbu Karang Selatan yang juga dikenali South Ledge, Rais berkata, mahkamah menentukan bahawa kedaulatannya tertakluk kepada persempadanan perairan yang dimiliki oleh sesebuah negara.

"Ia mungkin nanti merupakan satu isu yang harus disusul bersama oleh Singapura dan Malaysia menentukan tahap serta status kedaulatan kepulauan tersebut," kata Rais.

Beliau berkata, kedua-dua pihak sedang mengkaji alasan yang diberi oleh mahkamah berkaitan keputusan yang diumumkan hari ini.

Tubuh jawatankuasa

"Jadi kesimpulannya pada pagi ini dalam keadaan win-win situation inilah ita dapat menentukan kedaulatan atas kedua-dua tuntutan berkenaan," katanya.

middle rock island 230508 Rais berkata, susulan keputusan ini, kedua-dua pihak akan mewujudkan jawatankuasa dan perkara selanjutnya akan diumumkan melalui jawatankuasa berkenaan.

Beliau berkata alasan yang diberikan oleh ICJ yang memberi kedaulatan Pulau Batu Puteh kepada Singapura adalah berdasarkan fakta bahawa sejak 1850-1953, Malaysia tidak ada bukti menjalankan apa-apa kegiatan ataupun yang boleh diterima sebagai bukti kedaulatan sama ada pendudukan, pemerintahan mahupun
penyeliaan atas Pulau Batu Puteh.

"Mahkamah juga menegaskan bahawa peta yang tertera dan diperbuat oleh Malaysia itu sesungguhnya mencerminkan juga apa-apa hal yang bersabit tuntutan Singapura. Oleh kerana pulau itu dan juga rumah api yang diletakkan di situ sebagai rumah api Horsburgh adalah milik Singapura," katanya.south ledge island 230508 low tide

Rais berkata surat pegawai yang mewakili setiausaha kerajaan negeri Johor pada 1953 dianggap mahkamah sebagai bukti menyerahkan kuasa dan kedaulatan pulau itu.

"Tuntutan-tuntutan lain yang diperbuat Singapura (juga) meyakinkan mahkamah bahawa Pulau Batu Puteh diserahkan kepada Singapura dalam bentuk pengawasan kedaulatan.

"Dalam konteks yang agak berlainanlah maka mahkamah menentukan Middle Rocks adalah milik dan kedaulatan pada Malaysia," katanya.


pulau batu puteh 140508 pulau batu putih



Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |