+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Thursday, June 26, 2008

Car repairers up charges 30%

Sun2surfPETALING JAYA (jUNE 26, 2008):
The Federal Territory and Selangor Automobile Repairers Association has announced a 30% increase in charges, effective next month.

Citing inflationary pressure as the main reason, association chairman Datuk Ho Yoon Ping said the increase covers all types of repair works. As for spare parts and materials used for repairs, he said workshops will charge according to market prices.

"Apart from a 35% to 45% increase in materials for spraying and paint works in 2002, the charges for other repair works have not been adjusted for the last 11 years," said Ho, in justifying the hike.

He also explained that inflationary pressure is forcing mechanics and apprentices to demand a 30% raise in their salary.

"As such, it is not unreasonable for us to increase our charges by a similar quantum," he said.

Apart from repair works, he said the charges for towing and insurance claims have also been increased.

He said he will direct some 900 members of the association to display the new list of charges prominently in their premises, and would makesure that the increases do not exceed 30%.

Mindful that cars have become a necessity rather than a luxury for motorists, he hoped the hike will not hurt them too much.


Read More...

Kes Rosmah - Kalau Betul-Betul Tak Bersalah Segeralah Saman!

Anakbapa

Saya ingat dah berulangkali cerita mengenai kaitan antara Najib (dan isterinya) dengan pembunuhan Altantunya dibangkitkan oleh pelbagai pihak terutama Raja Petra Kamaruddin (RPK) di dada akhbar dan blog. Tetapi acapkali ia timbul, pertama kita dapati begitu lambat respon daripada si empunya badan. Selang beberapa hari Najib akan terhegeh-hegeh keluar dari tempat persembunyiannya lantas menafikan segala apa yang di”fitnahkan” kepada dirinya dan isteri. Fenomena ini berulang lagi beberapa hari yang lepas apabila RPK menyiarkan akuan berkanunnya tentang penglibatan 3 individu termasuk Rosmah isteri Najib di dalam kes pembunuhan Altantunya.

Saya tak berhajat nak bercerita panjang lebar tentang kandungan akuan berkanun tersebut. Kalau anda berminat sila layari
www.malaysia-today.net untuk menatapi sepenuhnya cerita yang berkaitan. Apa yang jelas ialah RPK telah mendedahkan bagaimana ketiga-tiga orang ini bersama-sama menyaksikan bagaimana peledak C4 dipasang di seluruh badan Altantunya dan kemudian diletupkan. Seterusnnya beliau mendakwa Pak Lah dan seorang raja (sultan?) telah dimaklumkan mengenai perkara ini. Saya tak tahu nak panggil anak bapa ke atau anak jantan kepada RPK. Masakan beliau suka-suka buat kenyataan bersumpah ini dan menghadapi risiko yang amat tinggi? Bukankah sebelum ini RPK pernah membuat kenyataan yang hampir sama berat sehingga beliau ditahan reman untuk siasatan? Jadi tentulah beliau memiliki keberanian yang amat hebat atau kebodohan yang tiada taranya dengan mengeluarkan akuan bersumpah ini, bergantung kepada tahap kebenaran ceritanya.

Saya amat bimbang dengan akaun bersumpah ini kerana ia melibatkan isteri orang yang nombor 2 paling tinggi dalam negara. Dan jika benar apa dakwaan RPK maka Pak Lah dan raja berkenaan pun perlu disiasat dan mungkin juga diambil tindakan kerana menyembunyikan bukti. Selepas beberapa hari baru pihak polis memanggil Rosmah. Bagaimana dengan yang lain-lain? Apa kata kalau benar apa yang didakwa oleh RPK? Apa pula kesannya kepada keadaan politik negara di saat Pak Lah begitu lemah sekali?

Setelah melihat gambaran besar daripada kejadian ini dan mengambil kira kronologi kejadian menyayat hati ini, saya berpandangan mahkamah perlu melihat semula saksi-saksi kes setakat ini dan demi keadilan perlu memanggil mereka yang didakwa di dalam akuan berkanun Raja Petra. Jika ada cubaan untuk pejam mata sebelah di dalam kes ini saya bimbang ia akan memakan diri kita semua kelak. Dan bagi Najib dan Rosmah, tuduhan ini amat amat berat dan hanya ada satu jalan saja untuk membersihkan diri iaitu dengan menyaman malu RPK. Jika kau orang berdua tak buat maka mahkamah rakyat akan memutuskan kamu berdua …………….

Anak Bapa: Saya pun pelik bila orang tuduh dengan tuduhan yang amat berat kita masih dok relaks lagi. Orang kata kita terlibat di dalam pembunuhan kejam. Bukan kita saja yang malu malah seluruh keluarga dan orang kat kampong pun turut malu. Saya tak percaya mereka tak ada duit nak bawa kes ke mahkamah. Dan juga saya yakin mereka cukup tertekan dengan tuduhan ini (sehingga Rosmah cukup berang). Tapi pelik bin ajaib, masih tak mahu saman. Kalau sayalah, jangan kata bunuh orang, orang tuduh saya bunuh kucing pun saya akan saman sampai tinggal seluar dalam. Hairan ….. hairan. Ada apa-apa ke?????

Read More...

Bukti wang S'gor masuk akaun PKR

Malaysiakini

Fathi Aris Omar & Muda Mohd Noor | Jun 26, 08 7:23pm

Bekas pegawai kanan menteri besar Selangor didakwa menunjukkan resit dan akaun penerimaan wang derma, sepatutnya untuk kerajaan negeri, yang dimasukkan ke akaun PKR sehingga mencetuskan kontroversi dalam pentadbiran Pakatan Rakyat.

Mohd Yahya Mat Sahri, yang meletakkan jawatannya itu Isnin lepas, dikatakan membuat pendedahan itu dalam mesyuarat perhubungan PKR Selangor yang dipengerusikan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim malam tadi.

"Beliau (Yahya) juga mengakui membawa wakil PAS dalam mesyuarat (tentang akaun tersebut)," kata beberapa pemimpin parti yang turut hadir kepada Malaysiakini.

selangor 100 days stadium 210608 anwarWang sumbangan syarikat-syarikat swasta untuk sambutan 100 hari Pakatan Rakyat di Selangor, kata sumber-sumber, "dipindahkan kepada akaun PKR negeri kerana Pakatan belum mempunyai akaun tersendiri."

Akaun itu dipercayai wujud sejak kempen pilihanraya umum Mac lalu sebelum parti itu, bersama DAP dan PAS, berjaya merampasnya daripada BN.

Cara PKR mengendalikan wang derma itu dilaporkan dipertikaikan oleh pemimpin-pemimpin PAS, khususnya exco hal-ehwal agama Datuk Dr Hassan Mohamed Ali yang mengetuai jawatankuasa sambutan tersebut.

Menurut menteri besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, yang mengakui wujud pemindahan wang tersebut Isnin lalu, jawatankuasa sambutan itu turut disertai oleh Yahya dan beberapa pegawai kerajaan negeri.

Abdul Khalid, yang juga ketua perhubungan PKR negeri, turut hadir bersama Yahya, yang telah melepaskan jawatannya sebagai setiausaha perhubungan negeri Isnin lalu.

Dalam mesyuarat semalam, Anwar meminta semua pihak akur pada keputusan menteri besar menggantung tugas Yahya selama dua bulan mulai Isnin.

Beliau juga dikatakan menegur Yahya yang membangkitkan masalah dalaman kerajaan dan isu parti kepada pihak media – bagaimanapun tidak jelas isu sebenarnya yang dibangkitkan

selangor 100 days stadium 210608 crowd 03Ketua umum PKR juga dikatakan meminta semua pemimpin parti agar tidak mengetengahkan masalah yang membabitkan parti kepada pihak media.

"Bagaimanapun, secara keseluruhannya mesyuarat malam tadi berjalan dengan baik dan dalam suasana ceria," kata sumber-sumber itu.

Menurut mereka lagi, Yahya telah memohon maaf kepada semua yang hadir berhubung tindakannya mendedahkan isu-isu itu kepada media.

Anwar juga dikatakan meminta menteri besar menggantikan pegawai-pegawai tinggi era pentadbiran BN yang masih mengurus syarikat berkaitan kerajaan (GLC) negeri.

Sumber-sumber itu berkata, penggantian itu tidak perlu dibuat secara tergesa-gesa bagi mengelak rasa kurang senang rakyat Selangor.

Mesyuarat selama dua jam itu bermula selepas jam 9 malam di ibu pejabat parti di Tropicana, Petaling Jaya.

Turut hadir di mesyuarat itu, wakil-wakil rakyat PKR negeri, ketua-ketua bahagian dan ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) dari negeri itu.

Badan Pencegah Rasuah (BPR) hari ini dilaporkan sedang menyiasat dakwaan pemindahan wang kerajaan itu ke akaun PKR.

Read More...

Ia Langkah Tidak Popular Namun Tetap Kami Laksanakan Demi Masa Depan, Kata Shahrir

Bernama

KUALA LUMPUR, 26 Jun (Bernama)
-- Kerajaan terpaksa membuat keputusan yang tidak popular mengurangkan subsidi petrol semasa ia bersiap sedia dalam menghadapi sebarang kemungkinan berlaku kegawatan ekonomi global.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Shahrir Abdul Samad hari ini berkata negara perlu menyiapkan dirinya dari sekarang, atau berhadapan dengan risiko ketegangan ekonomi lebih buruk di masa hadapan.

"Tugas saya ialah melindungi pengguna, tapi saya dapati diri saya ini berada dalam keadaan yang cukup mencabar. Sukar sekali untuk menjelaskan kepada orang ramai mengenai rasional di sabalik kenaikan harga bahan api itu.

"Kami tahu ia keputusan yang tidak popular, anda mungkin tidak dapat lihat manfaatnya sekarang, tapi yang pastinya anda akan berterima kasih kepada saya pada masa hadapan," katanya semasa berucap pada majlis pembukaan Kongres Antarabangsa Juru Ukur ke-10 di sini.

Dalam persidangan akhbar kemudiannya Shahrir berkata kerajaan bukan sahaja mengambil langkah itu begi menyelesaikan masalah semasa, tapi juga menimbang keseriusan yang boleh dicetuskan oleh kegawatan di masa hadapan.

Beliau seterusnya menggesa orang ramai supaya keluar daripada zon selesa dan pergantungan mereka terhadap subsidi.

"Jangan kerana nak popular, dikekalkan subsidi yang ada hari ini, akhirnya kerajaan tidak dapat pula meminjam duit untuk berhadapan dengan cabaran dan ancaman kemelesetan ekonomi.

"Semasa perbahasan di parlimen, pembangkang enggan mengakui dan mengesahkan bahawa kita bakal berhadapan dengan masalah ini (kegawatan)," katanya.

Dalam perkembangan lain, Shahrir berkata beliau sedang menunggu hasil perbincangan antara pegawai kementerian dengan bank-bank berhubung isu perkhidmatan kad kredit di stesen-stesen minyak.

Beliau berkata pegawai-pegawai kementerian sudah berjumpa dengan pihak bank beberapa kali ekoran aduan pengusaha stesen minyak yang mengatakan bahawa mereka mengalami kerugian besar memandangkan lebih ramai pengguna membeli petrol dengan menggunakan kad kredit, dan mereka (pengusaha) terpaksa menanggung beban caj perkhidmatan yang dikenakan bank.

"Bank mencadangkan satu kadar rata, tapi kami katakan - tidak. Ia tidak sesuai. Kami mahukan bank untuk turut sama berkongsi tanggungjawab dan beban," katanya.

Shahrir berkata kerajaan sedang mengkaji cara mengurangkan kadar itu dari satu peratus kepada setengah peratus, atau menampilkan mekanisme lebih baik bagi menangani masalah itu.

-- BERNAMA

Read More...

Antara senarai projek pembaziran kerajaan BN

Harakahdaily

Azamin Amin

Thu | Jun 26, 08 | 12:47:55 pm MYT

KUALA LUMPUR, 26 Jun (Hrkh) - Perbelanjaan negara oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) yang dianggap membazir semakin terdedah, apabila satu demi satu senarai telah disingkap secara tidak langsung dalam sidang Dewan Rakyat baru-baru ini.

Terkini Menteri Wilayah Persekutuan Dato' Seri Zulhasnan Rafique dalam jawapan bertulis kepada soalan Liew Chin Tong (DAP-Bukit Bendera) memberitahu penyelenggaraan bulanan landskap di Putrajaya menelan belanja mencecah RM1.5 juta atau RM18 juta setahun.

ImageKatanya sejumlah 29 kontraktor landskap yang berdaftar dengan Pusat Khidmat Kontraktor (PKK) bagi Projek Seni Taman telah dilantik bagi menjalankan penyelenggaraan landskap mengikut pembahagian zon penyelenggaraan.

Zon penyelenggaraan lanskap di Putrajaya dibahagikan kepada taman-taman, Jalan-jalan Protokol, Persiaran Perdana, Sisiran Putrajaya dan Presint-presint Kejiranan, katanya dalam jawapan bertulisnya itu.

Sementara itu, berikut adalah senarai jumlah yang dianggap sebagai 'pembaziran' projek mega oleh kerajaan BN yang pernah disiarkan oleh beberapa laman web dan blog sebelum ini antaranya ialah:

1. Pembangunan Wilayah Iskandar RM240 bilion
2. Pembangunan Koridor Utara RM160 bilion
3. Pembangunan Koridor Pantai Timur RM170 bilion
4. Pembangunan Koridor Sabah RM115 bilion
5. Pembangunan PGCC di Pulau Pinang RM24 bilion
6. Jambatan Pulau Pinang ke dua RM3 bilion
Jumlah keseluruhannya RM712 bilion

Menurut laporan sepanjang 22 tahun mantan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamed telah berbelanja sejumlah RM350 bilion untuk kos pembangunan, sebaliknya Abdullah Ahmad Badawi yang baru empat tahun sudahpun berbelanja lebih RM700 bilion.

Jumlah pembaziran dan penyalahgunaan wang rakyat yang telah dilakukan sepanjang era Abdullah menjadi Perdana Menteri sebelum rakyat memilih sekali lagi BN dalam pilhan raya umum akan datang:-

1. Pembelian 3 lukisan untuk syarikat MAS - RM1,550.000.00
2. Lebih bayaran pembelian peralatan KBBS (belia dan Sukan) - RM8,390,000.00
3. Kos memperbaiki MRR 2 - RM70,000,000.00
4. Kos memperbaiki kerja bangunan Matrade - RM120,000,000.00
5. Pembelian jet baru Abdullah - RM200,000,000.00
6. Bayaran pampasan kerana gagal meneruskan pembenaan jambatan bengkok - RM257,000,000.00
7. Pembelian 3 buah submarine - RM4,100,000,000.00
8Skandal PKFZ - RM4,600,000,000.00
9. Skandal OPV (NDSB) bot laju Kementerian Pertahanan - RM6,750,000,000.00 - mns

Read More...

Isu Balak: Tidak Perlu Panik Kerana Ia Baru Cadangan - Azizan

Bernama

ALOR STAR, 26 Jun (Bernama) -- Menteri Besar Kedah Azizan Abdul Razak menasihatkan semua pihak supaya tidak panik dengan cadangannya untuk menebang balak di kawasan tadahan air di hutan simpan Ulu Muda.

"Saya baru berhasrat, kenapa semua pihak sudah panik. Saya belum tebang sebatang pokok pun.

"Sebelum tebang balak, saya kena kaji, berbincang dengan pegawai-pegawai dan tunggu keputusan laporan kajian Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) dulu," katanya kepada pemberita selepas menerima kunjungan ahli-ahli Koperasi Guru-guru Melayu Kedah di Wisma Darul Aman di sini hari ini.

Azizan berkata jika keputusan EIA yang dikemukakan negatif, cadangan menebang balak itu tidak akan diteruskan.

"Kalau ada lampu hijau yang mengatakan projek tu tak jejaskan alam sekitar dan bekalan air, baru kita akan teruskan.

"Jangan bimbang sangat la, kertas kerja untuk EIA pun belum hantar lagi," katanya.

Sementara itu, Azizan berkata beberapa syarikat dari Sarawak telah menunjukkan minat untuk terlibat dalam projek pembalakan tersebut.

Azizan berkata pihaknya akan meneliti setiap permohonan yang dikemukakan dan sekiranya mereka menepati kehendak kerajaan negeri, projek itu akan diteruskan selepas mendapat kelulusan EIA.

-- BERNAMA

Read More...

Ketua Penderhaka Hilang Wibawa

Buletin Online

PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh Bullet On Time
Thursday, 26 June 2008

The image “http://buletinonline.net/images/berita6/taklawan-ku%20tera.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Kuala Berang - Ketua ‘penderhaka’ atau lebih dikenali sebagai Ketua Gang 22, Dato’ Rosol Wahid (Rosol) akhirnya mengangkat bendera putih sebagai tanda menyerah kalah kepada Tengku Awang (Ku Tera) bagi perebutan jawatan Ketua Umno Bahagian Hulu Terengganu.

Ku Tera, jika diimbas kembali merupakan ‘mantan sifu’ kepada Rosol ketika beliau mula-mula bertatih, menceburi dunia politik Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN), YBM Dato’ Tengku Putera sepenuhnya sehingga dicalonkan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kawasan Ajil.

Namun, memang sudah menjadi lumrah dunia, ada anak didik yang selalu derhaka kepada gurunya kerana mengejar habuan yang lebih banyak.

Oleh itu, tidak hairanlah jikalau selama ini dia sudah pandai menderhaka, maka Rosol, tanpa segan silu pula, melakukan perkara yang sama terhadap pihak Istana Terengganu.

Bukan kisah derhaka Rosol yang menjadi fokus, tapi berkaitan sebahagian besar penyokong Rosol yang kecewa, apabila mereka tahu beliau mengangkat tangan tanda ‘surrender’, dan tidak akan ‘lawan tokey’ dalam pemilihan parti yang dijangka diadakan bulan Disember akan datang.

Pengakuan ‘kalah tanpa bertanding’ ini merupakan satu tamparan bagi team beliau yang dilihat begitu bersemangat dan sudah bersedia melakukan ‘sesuatu’ menjelang pemilihan nanti.

“Saya telah menyatakan pendirian saya, bahawa tidak akan bertanding dalam pemilihan sebagai Ketua Bahagian Hulu Terengganu nanti,
“oleh itu, saya berharap semua cawangan tidak mencalonkan saya untuk bertanding jawatan tersebut,
“walaupun saya tahu ramai yang kecewa dan menaruh harapan penuh terhadap saya untuk bertanding melawan Ku Tera, tetapi saya tetap dengan keputusan sebaliknya,
“dan ini adalah muktamad,” kata Rosol kepada para penyokongnya.

Kenyataan itu bukan sahaja bernada mengalah, namun ia secara tidak langsung telah menyebabkan kem Rosol begitu suram.

Rata-rata yang ditemui melahirkan rasa kecewa di atas tindakan beliau itu.

Seorang Ahli Jawatankuasa (AJK) Bahagian yang tidak mahu namanya disiarkan berkata, beliau begitu kecewa dengan sikap Rosol.

Katanya, pendirian Rosol itu telah memberikan kemenangan moral kepada Ku Tera.

Menurutnya lagi, jika benar keadaan sedemikian, maka Ku Tera telah mendahului Rosol dengan 2-0, termasuk kes Menteri Besar Terengganu.

“Rosol sepatutnya turun menentang Ku Tera,
“beliau mendapat sokongan hampir keseluruhan cawangan di Hulu Terengganu, tapi mengapa beliau mengaku kalah sebelum bertanding?,” katan penyokong setia itu lagi.

Sementara itu kem ADUN Kuala Berang, Haji Zawawi Ismail (Cikgu Zawi) juga kelihatan murung apabila mendapat tahu bahawa Rosol tidak berani menentang Ku Tera.

Mereka menganggap ia merupakan satu permulaan kepada titik noktah karier politik Rosol memandangkan Ku Tera telah mempunyai perancangan licik menyingkirkan kumpulan ‘derhaka’ daripada menjadi calon pada pilihanraya akan datang.

The image “http://buletinonline.net/images/berita6/taklawan-rosol.jpg” cannot be displayed, because it contains errors. Menurut sumber dalaman UMNO Bahagian Hulu Terengganu, Ku Tera telah merancang strategi menyingkirkan Rosol sebagai ADUN Ajil.

Nasib yang sama bakal diterima oleh ADUN Kuala Berang, Cikgu Zawi.

Walaupun pilihanraya masih jauh, Ku Tera diberitakan telah berkira-kira untuk meletakkan Pembantu Peribadi (PA) beliau, sebagai calon DUN Kuala Berang mengantikan Cikgu Zawi.

Manakala beliau sendiri akan mengambil semula tapak lamanya di Telemong, sekaligus akan menyaksikan Exco Pertanian Negeri, Rozi Mamat terpaksa berpindah ke Parlimen.

Bagi Parlimen Hulu Terengganu, Cikgu Mohd Nor (Cikgu Mad Nong), Ahli Parlimen (MP) semasa, sedang diteliti kecondongannya ke arah mana.

Walaupun diangkat sebagai calon oleh Rosol, Ku Tera tidak ada masalah mencalonkannya semula jika Cikgu Mad Nong sanggup berkompromi dengan beliau dalam segala hal.

Jika sebaliknya, Cikgu Mad Nong juga dijangka ‘balik awal’, kehilangan tampuk sebagai MP Hulu Terengganu.

Riak-riak strategi Ku Tera itu sudah mula nampak sekarang apabila isteri kepada PA beliau yang lebih dikenali ‘Din Botak’ telah bertukar sekolah dan mengajar di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Ajil.

Sebelum ini beliau mengajar di SMK Putrajaya selama empat tahun.

Tinjauan Buletin Online di sekitar bandar Kuala Berang mendapati, rata-rata ahli UMNO mula mengulas dan membuat spekulasi masing-masing, berkaitan masa depan beberapa ahli politik kesayangan mereka.

Namun, di atas kelicikan politik, Ku Tera dilihat mempunyai kelebihan semasa, disebabkan kemampuannya menangani kemelut politik ‘kampungan’ Rosol bersama teamnya.

Amat malang bagi Rosol yang baru saja menikmati keselesaan hidup di puncak kegemilangan politiknya, kini terpaksa berhadapan dengan saat-saat kejatuhan dan akan disingkirkan buat selama-lamanya.

Read More...

Berita kerjasama PAS dan Umno satu fitnah - Presiden PAS

Harakahdaily

Intan Abdullah | Foto Wan Zahari Wan Salleh

Thu | Jun 26, 08 | 4:33:11 pm MYT

KUALA LUMPUR, 26 Jun (Hrkh) - Presiden PAS hari ini membidas kenyataan yang dimainkan sesetengah pihak berhubung isu kerjasama PAS dan Umno dengan penegasan bahawa ianya merupakan fitnah semata-mata.

ImageDalam satu sidang media di Dewan Rakyat yang dibacakan oleh timbalannya, Ustaz Nasharudin Mat Isa beliau berkata, akibat tindakan pihak media tersebut menyebabkan timbul kecurigaan dan kebimbangan umum khususnya ahli dan penyokong PAS serta Pakatan Rakyat.

"PAS cukup menyedari usaha ini yang telah mencetuskan kegelisahan di kalangan kepimpinan Pakatan Rakyat serta kemarahan ahli-ahli dan penyokong Pakatan Rakyat, kami amat sedar mengapa Umno-BN menggunakan taktik ini dalam keadaan mereka tersepit dengan pelbagai krisis kepimpinan dalaman serta berdepan dengan pelbagai kemarahan rakyat dengan isu kenaikan harga minyak dan inflasi," ujarnya.

Jelasnya dengan tegas bahawa tiada sebarang rundingan kerjasama dibuat parti itu dengan Umno-BN.

Malah, beliau turut menafikan desas-desus sesetengah pihak yang mendakwa berlaku pertemuan antara pihaknya dengan Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak di London baru-baru ini yang kononnya memberi peluang kepada perbincangan mengenai kerjasama kedua-dua parti itu berlaku.

Image"Ia merupakan suatu dakwaan yang tidak bertanggung jawab, tidak beretika dan berunsur fitnah kerana tujuan saya ke sana adalah untuk menghadiri seminar mewakili parlimen Malaysia," katanya tegas.

Menjawab soalan pemberita mengenai kenyataan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz yang enggan mengadakan kerjasama dengan Umno-BN tetapi tidak menolak bertemu dengan mana-mana pemimpin parti itu, Nasharudin turut menyokong pandangan tersebut.

"Ia adalah suatu perkara yang menjadi kebiasaan antara pemimpin-pemimpin parti tanpa suatu agenda tertentu yang membabitkan keputusan dasar parti," jelasnya.

PAS juga ujarnya sedang meneliti sama ada akan mengambil tindakan undang-undang ke atas pihak terbabit yang telah mencetuskan kekecohan serta memfitnah parti tersebut.

"Saya tidak menafikan ia mungkin suatu strategi untuk mewujudkan kontroversi pada Pakatan Rakyat terutamanya di kalangan penyokong bagi mengalih perhatian rakyat dengan kelemahan kerajaan yang sedia ada," katanya lagi.

ImageTambahnya, kemenangan yang diperolehi daripada Pilihan Raya Umum ke-12 adalah merupakan harapan seluruh rakyat untuk PAS bersama dengan Pakatan Rakyat membawa kehidupan rakyat yang sejahtera.

Dalam kenyataan tersebut juga, Ustaz Hadi mengalu-alukan sokongan semua pihak bagi merealisasikan usaha Pakatan Rakyat menyelamatkan negara daripada terus dihimpit oleh kesempitan hidup akibat daripada polisi kepimpinan negara yang tempang dan tidak bertanggung jawab.

Turut hadir dalam sidang media tersebut, Setiausaha Agong PAS, Dato' Kamarudin Jaffar, Bendahari, Dr Hatta Ramli, Ketua Penerangan, Mahfuz Omar, Ketua Pemuda PAS, Salahudin Ayub dan AJK PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad. - mns_

Read More...

PKR: Adik Anwar letak jawatan 24 jam

Malaysiakini

Jun 26, 08 4:27pm

Ahli keluarga terdekat Datuk Seri Anwar Ibrahim telah meletakkan jawatannya secara mengejut daripada Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB), syarikat besar milik kerajaan Selangor, semalam.

Saudara kandung Anwar, yang tidak dinamakan, menyerahkan surat meletakkan jawatan dalam tempoh 24 jam, kata sumber-sumber PKR.

Tindakan adiknya dibuat setelah ditegur oleh penasihat PKR itu bagi mengelakkan tugasnya di syarikat itu "mencemarkan imej" beliau dan parti, kata mereka.

anwar ibrahim pc 120508 01Sumber-sumber itu memberitahu Malaysiakini hari ini, Anwar tidak tahu-menahu mengenai pelantikan adiknya itu sehinggalah beberapa hari lalu.

Selain memaksa adiknya meninggalkan tugasnya di KDEB, menurut sumber-sumber lagi, Anwar juga memaklumkan perkara itu kepada menteri besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Mereka bagaimanapun tidak mengetahui jawatan atau tugas sebenar adik Anwar di syarikat senaraian awam itu.

"Beliau diambil bekerja dan tidak salah untuk bekerja (di KDEB) tetapi Anwar tidak mahu ia merosakkan imej parti," kata sumber-sumber sewaktu diminta mengulas dakwaan bekas pemimpin kanan PKR Mohamad Ezam Mohd Nor semalam.

Bekas setiausaha politik Anwar itu berkata pelantikan saudara kandung mantan timbalan perdana menteri itu dibuat "beberapa minggu, bulan lalu".

"Apakah betul ada ahli keluarga Anwar Ibrahim yang dilantik menjadi penasihat KDEB?

"Saya mahu penjelasan mereka sebelum saya membuat kenyataan lanjut," kata bekas ketua Angkatan Muda PKR itu kepada media selepas ceramah 'Sirih Pulang ke Gagang' di Sungai Besi malam tadi.

Malaysiakini sedang berusaha mendapatkan reaksi presiden KDEB Datuk Abdul Karim Munisar.

Difahamkan beliau sedang menghadiri satu mesyuarat lembaga pengarah dan kemungkinan mengambil masa yang panjan

Read More...

"Ahli keluarga Anwar dilantik penasihat KDEB" Ezam

KLpos


Cetak E-mail
Oleh Wartawan KLpos.com
Khamis, 26 Jun 2008

KL: Selepas menggegarkan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor dengan dakwaan bahawa PKR mengutip wang dari syarikat swasta dan memasukkannya ke dalam akuan parti, semalam, bekas Ketua Pemuda PKR, Mohamad Ezam Mohd Nor membuat satu lagi dakwaan; ahli keluarga Anwar dilantik jadi penasihat di sebuah anak syarikat kerajaan negeri Selangor.

KLtvMenurut Ezam, dalam ceramahnya di pentas UMNO Bandar Tun Razak, “Saya mahu KDEB [Kumpulan Darul Ehsan Berhad] jelaskan, apakah salah seorang daripada ahli keluarga Anwar Ibrahim telah dilantik sebagai penasihat kepada syarikat tersebut…?”

KDEB merupakan antara anak syarikat kerajaan negeri yang mempunyai 'duit, dan sebelum ini diarahkan menjadi 'tukang bayar bil percuma' rakyat Selangor kepada Syabas.

Tambah Ezam lagi, PKR di Selangor tidak mempercayai rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat, kata Ezam “Jelas terbukti bagaimana pimpinan PKR tidak pernah mempercayai rakan Pakatan Rakyat apabila Azmin Ali pada hari ini di Parlimen telah menuduh Dato Dr Hassan Ali yang memberikan maklumat kepada saya setelah pendedahan di buat keatas kepincangan pentadbiran PKR Selangor…”

Lagi berita dan foto berkaitan di Medan Info Kita

Foto & Video oleh Wartawan KLpos.com

Video:

Foto:

Read More...

Projek monorel, PORR ditangguhkan

Malaysiakini

Jun 26, 08 2:57pm

Projek monorel bernilai RM2 bilion dan Jalan Lingkaran Luar (PORR) di Pulau Pinang telah ditangguhkan, kata Unit Perancang Ekonomi (UPE), Jabatan Perdana Menteri.

Menurut Bernama, projek-projek projek pembangunan akan disusun semula dengan memberi keutamaan kepada projek mesra rakyat.

penang outer ring road bm versionProjek-projek lain yang turut terbabit termasuklah pembinaan tugu peringatan di bawah Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan.

Pagi ini, perdana menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menegaskan bahawa kerajaan pusat akan meneruskan pelaksanaan projek-projek pembangunan di semua negeri.

Katanya, projek-projek pembangunan bawah Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK9) dirancang dan dilaksanakan untuk meningkatkan kemakmuran rakyat dan ekonomi negara.

Keutamaan, katanya, akan diberikan kepada projek mesra rakyat yang menyediakan kemudahan asas dan memberi faedah secara langsung kepada rakyat seperti bekalan air, elektrik, kemudahan kesihatan, membasmi kemiskinan, pendidikan, perumahan kos rendah dan keselamatan awam.

Abdullah menegaskan demikian ketika membentangkan kajian separuh penggal RMK9 di Dewan Rakyat.

Beliau juga tidak menyentuh tentang peruntukan bagi projek monorail dan PORR yang ditangguhkan itu.

Dalam rancangan asalnya, yang diancarkan pada 2006, dua projek tersebut adalah antara yang dijanjikan oleh kerajaan bagi mengurangkan masalah kesesakan lalulintas di negeri tersebut.

Sementara itu, Abdullah mencadangkan peruntuan bagi RMK9 ditambah sebanyak RM30 bilion, menjadi RM230 bilion.

Katanya, pertambahan peruntukan tersebut diperlukan bagi menampung kenaikan kos pelaksanaan projek ekoran kenaikan harga bahan binaan, serta keutamaan baru seperti pembangunan koridor ekonomi dan pengeluaran makanan yang mencukupi untuk negara.

Menteri: Bukan diskriminasi

Sementara itu, Bernama memetik Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Tan Sri Amirsham A Aziz sebagai berkata, keputusan menangguhkan dua projek mega Pulau Pinang dalam RMK9 tidak bererti kerajaan persekutuan mengamalkan diskriminasi terhadap negeri tersebut.

"Kita tidak mempertimbangkan (projek itu) buat masa ini sebab ada kekangan tertentu. Sesetengah projek mungkin dipertimbangkan semula, mungkin dalam RMK10," katanya kepada pemberita di lobi Dewan Rakyat.

Katanya, kerajaan akan meneruskan projek yang memberi manfaat kepada rakyat dan menjana pertumbuhan ekonomi.

"Bagi kita, tiada diskriminasi. Kita memberikan pertimbangan atas dasar projek-projek ini adalah bagi kepentingan rakyat dan menjana pertumbuhan ekonomi," katanya.

Tentang defisit fiskal dalam RMK9, Amirsham berkata: "Seperti yang disebut oleh Perdana Menteri, kita mahu mengekalkannya. Malah, kita mahu mengurangkannyakepada 3.1 peratus".

Beliau berkata negara akan dapat mencapai sasaran defisit fiskal itu dalam RMK9 meskipun ada peruntukan tambahan dalam rancangan itu.

Amirsham berkata Abdullah akan mengumumkan sasaran defisit fiskal itu Ogos depan semasa membentangkan Bajet 2009.

Guan Eng kecewa

Sementara itu, kerajaan negeri Pulau Pinang kecewa dengan keputusan kerajaan persekutuan menangguhkan projek monorel dan projek Lingkaran Luar Pulau Pinang (PORR) yang dijadual dijalankan semasa Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9).

Ketua Menteri Lim Guan Eng berkata pendapat kerajaan negeri patut ditanyasebelum kerajaan pusat membuat sebarang keputusan untuk menangguhkan projek inikerana ia akan menjejaskan ekonomi negeri.

"Ia keputusan yang amat tidak bertanggungjawab apabila kerajaan persekutuantanpa berunding dengan kerajaan negeri Pulau Pinang memutuskan untukmenangguhkan dua projek mega ini," katanya kepada pemberita selepasmempengerusikan mesyuarat agung PBA Holdings Berhad (PBAHB) hari ini.

Beliau berkata kerajaan negeri bersedia membuat penyesuaian terhadap penjajaranPORR jika kerajaan persekutuan merujuk kepadanya terlebih dahulu, demikian menurut laporan Bernama.

Lim juga berkata kerajaan negeri tidak mampu untuk membiayai projek monorelkeranan projek itu terlalu mahal.

Unit Perancang Ekonomi dalam kajian separuh penggal RMK-9 (2006-2008) berkatakerajaan akan membelanjakan RM160 bilion bagi projek rakyat yang akan memberikanmanfaat ketara dan memperbaiki kualiti kehidupan rakyat bagi tempoh akhir RMK-9dari 2008-2010.

Projek yang memberi manfaat kepada rakyat di bawah rancangan asal itu akanditangguhkan atau ditunda ke RMK-10. Ini termasuk projek monorel Pulau Pinang, ORR dan pembinaan memorial di bawah Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Ksenian dan Warisan.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang Datuk Seri Abdul Rashid Abdullah yakin keputusan kerajaan pusat itu dibuat berdasarkankemampuan kewangannya.

"Kerajaan persekutuan perlu memberi keutamaan kepada projek yang mendesakdan mana-mana projek yang dianggap kurang perlu, ditangguhkan dahulu.

"Jadi tindakan kerajaan pusat itu adalah tepat dan tidak berhasrat untukmenghukum mana-mana pihak mahupun bermotifkan politik," katanya ketika dihubungi.

Komen Tsu Koon

Sementara itu, pemangku presiden Gerakan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon yang juga pengerusi Barisan Nasional negeri berkata mekanisme penyampaian haruslah ditingkatkan untuk lebih berkesan.

"Walaupun kadar kemiskinan menurun pada 2007, kenaikan baru-baru ini dari segi kos bahan api yang tinggi, makanan dan barangan, akan pastinya memburukkan lagi keadaan kemiskinan. Kumpulan pertengahan turut mengeluh merasakan bebannya," kata Dr Koh dalam kenyataan hari ini.

Beliau turut menggesa kerajaan persekutuan supaya memberikan lebih penekanan dan memberikan lebih peruntukan untuk bidang perumahan, pengangkutan awam, penjagaan kesihatan dan kebajikan.

Read More...

Ahli Parlimen BN marah Nazri hina mereka

Mstar Online

26-06-2008 04:57:41 PM

KUALA LUMPUR: Kelab Anggota Parlimen Barisan Nasional (BNBCC) membidas Menteri di Jabatan Perdana Menteri kerana melabelkan anggotanya yang mengalihkan sekatan terhadap wartawan di lobi Parlimen pada Selasa sebagai "kebudak-budakan dan dari kelab samseng".

Pengerusi BNBCC, Datuk Seri Tiong King Sing berkata, wakil rakyat BN merasa terhina dianggap sedemikian sedangkan apa yang mereka cuba lakukan ialah membetulkan keadaan kerana merasakan wartawan tidak seharusnya dihalang daripada menjalankan tugas di Parlimen.

"Setelah kami gagal mendapat penjelasan (mengenai arahan sekatan itu) daripada Speaker (Tan Sri Pandikar Amin Mulia), jawatankuasa peraturan Parlimen dan menteri itu sendiri, kami merasakan sekatan itu perlu dialihkan," katanya kepada Bernama hari ini.

Dua hari lepas, Nazri mengutuk perbuatan beberapa Anggota Parlimen daripada BN yang mengalihkan sekatan itu di kawasan lobi Parlimen tempat sidang akhbar diadakan, sambil menyifatkan mereka sebagai "kebudak-budakan dan dari kelab samseng".

Tiong berkata, tidak wajar bagi Nazri menganggap Anggota Parlimen sebagai samseng dan budak-budak kerana mereka merupakan wakil rakyat.

Katanya, BNBCC akan berbincang Isnin ini mengenai tindakan yang akan diambil seterusnya kerana mereka melihat kenyataan Nazri itu "melampau".

Naib Pengerusi BNBCC, Datuk Bung Moktar Radin pula berkata, isu sekatan terhadap wartawan itu turut dibangkitkan oleh wakil rakyat BN dan bukan hanya oleh wakil pembangkang.

"Pada masa rehat waktu makan tengah hari, kami pergi berjumpa Tan Sri Speaker, dan memandangkan tidak ada keputusan, barulah kami bertindak mengalihkan sekatan itu," katanya.

Ekoran bantahan oleh wakil-wakil media, pihak pentadbiran Parlimen semalam membenarkan mereka berada semula di situ. BERNAMA

Read More...

Satu penipuan – Najib ‘Akuan sumpah Raja Petra bertujuan cemar imej politik saya’


Najib Tun Abdul Razak menjelaskan mengenai kedudukan isterinya, Rosmah Mansor yang dikaitkan dengan kes Altantuya Shaariibuu pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Khas Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) Sabah di bangunan Parlimen, semalam.


KUALA LUMPUR 25 Jun – Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan akuan bersumpah yang mengaitkan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor dengan pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu sebagai satu penipuan yang bertujuan mencemarkan imej politik beliau.

Timbalan Perdana Menteri berkata, isterinya telah memberi keterangan kepada pihak polis yang membuat siasatan mengenai akuan bersumpah penulis blog Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin.

Beliau sendiri bersedia untuk memberi kenyataan kepada polis berhubung siasatan perakuan tersebut yang diumpamakannya sebagai ‘akuan sumpah sampah’.

“Saya mengalu-alukan siasatan polis serta berharap siasatan itu dapat disiapkan dengan cepat.

“Saya percaya semua yang terlibat akan memberi kenyataan kepada pihak berkuasa termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi,” katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) di bangunan Parlimen di sini hari ini.

Raja Petra, 58, yang pernah mengendalikan laman web menyokong Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim, telah memfailkan akuan bersumpah di Mahkamah Tinggi pada 18 Jun lalu yang menamakan tiga individu termasuk Rosmah sebagai orang yang berada di tempat kejadian Altantuya dibunuh pada 2006.

Akuan itu turut menyebut Perdana Menteri menerima laporan daripada perisikan tentera mengenai apa yang didedahkan Raja Petra tentang kes Altantuya.

Bagaimanapun semalam, Abdullah menafikan beliau ada menerima laporan bertulis daripada perisikan tentera mengenai mereka yang terlibat dalam kes pembunuhan itu.

Sambil menjelaskan apa yang dilakukan oleh Raja Petra itu tidak betul, Abdullah menegaskan: “Perbuatan itu tidak boleh diterima.”

Pada Mei lalu, pengendali dan editor laman blog Malaysia Today itu dituduh di bawah Akta Hasutan 1948 di Mahkamah Sesyen di Petaling Jaya kerana menerbitkan artikel berkaitan pembunuhan Altantuya.

Perbicaraan kes bunuh wanita Mongolia itu di Mahkamah Tinggi Shah Alam baru selesai di peringkat pendakwaan Isnin lalu selepas mahkamah bersidang selama 124 hari.

Raja Petra yang merupakan pengendali blog pertama didakwa atas kesalahan hasutan mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Nurmala Salim.

Mengikut pertuduhan, Raja Petra didakwa menerbitkan satu artikel bertajuk Let’s Send The Altantuya Murderers to Hell yang mengandungi ayat-ayat menghasut di laman web Malaysia Today.

Raja Petra didakwa di bawah Seksyen 4(1)(c) Akta Hasutan 1948 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 4(1) akta yang sama iaitu denda tidak melebihi RM5,000 atau penjara maksimum lima tahun atau kedua-duanya jika disabitkan kesalahan.

Perbicaraan kes itu dijadualkan berlangsung selama lima hari bermula 6 Oktober depan.

Najib percaya perakuan bersumpah Raja Petra yang difailkan di Kuala Lumpur minggu lalu merupakan satu pembohongan untuk mencemarkan kerjaya politiknya.

“Semua ini adalah satu penipuan serta rekaan, ia juga merupakan perakuan sumpah sampah... saya tidak tahu mengapa ia diadakan-adakan.

“Kamu perlu tanya dia (Raja Petra), bukan saya, mengapa perkara ini diada-adakan. Kesimpulan yang dapat dibuat ialah ia bertujuan untuk mencemarkan kerjaya serta imej politik saya,” ujarnya.

Ditanya sekali lagi mengenai punca perakuan bersumpah itu diada-adakan, Najib mengulangi kenyataannya bahawa ia merupakan satu tindakan politik.

Read More...

'Melencong' ke seberang - Guna kereta kerajaan untuk beli-belah di negara jiran


sebuah kereta kerajaan (kiri) yang diletakkan di hadapan sebuah pusat hiburan di Pekan Padang Besar, Thailand semalam.


PADANG BESAR (Selatan Thailand) - Bukan untuk kegunaan rasmi dalam negeri tetapi sebaliknya digunakan untuk melancong ke negara jiran menggunakan kenderaan kerajaan.

Itulah yang dilakukan oleh segelintir kakitangan kerajaan termasuk pegawai kanan bagi menjimatkan perbelanjaan daripada memandu kenderaan sendiri ekoran kenaikan harga petrol dan diesel 5 Jun lalu.

Mereka yang menyalahgunakan kenderaan kerajaan itu dipercayai bertugas di Perlis dan Kedah memasuki negara jiran pada waktu petang dan pulang semula sebelum pintu pagar sempadan seperti di Padang Besar, Perlis dan Bukit Kayu Hitam, Kedah ditutup.

Mereka dipercayai melancong ke wilayah selatan negara jiran itu untuk membeli-belah selain berhibur di pusat hiburan yang banyak terdapat di pekan tersebut.

Malah Kosmo! difahamkan terdapat kalangan kakitangan kerajaan yang bertugas di negeri-negeri sempadan Malaysia-Thailand yang lain seperti Perak dan Kelantan juga menyalahgunakan kenderaan kerajaan bagi memasuki negara jiran itu.

Jurucakap Persatuan Pengguna Negeri Perlis berkata, pihaknya sering melihat kenderaan kerajaan memasuki negara jiran menerusi pintu sempadan di Padang Besar, Perlis.

Katanya, perbuatan tidak bertanggungjawab kakitangan kerajaan itu amat dikesali terutamanya selepas kenaikan harga petrol dan diesel.

"Tindakan mereka amat memalukan sedangkan kerajaan menyarankan rakyat berjimat-cermat selepas kenaikkan bahan api itu.

"Ada juga yang memasuki negara jiran ini pada waktu bekerja," katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Sementara itu, Ketua Pengarah Biro Pengaduan Awam Jabatan Perdana Menteri, Dr. Chua Hong Teck pula mendakwa pihaknya belum menerima aduan mengenai penyalahgunaan kenderaan kerajaan oleh kakitangan kerajaan yang bertugas di negeri-negeri bersempadan 'melancong' ke Thailand.

Bagaimanapun menurutnya, beliau mengalu-alukan orang awam mengemukakan aduan sekiranya terlihat kakitangan kerajaan menggunakan kenderaan kerajaan memasuki negara tersebut tanpa tugas rasmi.

Seorang peniaga, Alias Kadir, 35, memberitahu, penggunaan kenderaan kerajaan untuk memasuki negara jiran itu telah lama berlaku di pintu sempadan di Padang Besar, Perlis.

"Kami sudah biasa nampak sebelum ini tetapi jumlah kenderaan kerajaan semakin bertambah melepasi kawasan sempadan sekarang ini.

"Ada yang memasuki pekan seberang ini secara berkumpulan antara dua hingga lima orang menggunakan satu kenderaan kerajaan," katanya.

Read More...

itu kena tanya pegawai kewangan negeri:Tajol Rusli

Tranungkite

Dilulus terbit pada Wednesday, June 25 @ 19:33:46 MYT oleh reformis
Respon @ Ulasan Oleh notan

" Assalamu alaikum

Selawat dan salam ke atas Junjungan....

Pagi tadi ana sempat mengikuti secara langsung persidangan DUN Perak.Ketika itu Tajol Rusli sebagai ketua pembangkang sedang berucap dalam sessi perbahasan usul menjunjung kasih ke bawah Duli Tuanku Sultan.Panjang lebar ucapannya yang merangkumi beberapa persoalan sambil beberapa kali ucapannya diganggu oleh DUN lain.Ada beberapa perkara menarik dari ucapan dan gangguan yang terjadi sepanjang ucapan Tajol Rusli.Paling menarik ialah bilamana isu mesyuarat EXCO kerajaan negeri disentuh.

Dalam respon spotannya salah seorang EXCO kerajaan negeri sekarang bangun bertanya Tajol mengenai peruntukan bagi buah buahan dan kuih mueh berjumlah RM45-00 sekepala ketika kerajaan Tajol dulu.Tetapi jawapan kelakar dari Tajol ialah "itu kena tanya pegawai kewangan negeri".Tak pasal pasal pegawai kewangan negeri jadi kambing hitam sedangkan umum tahu keputusan perbelanjaan bagi sebuah kerajaan negeri ialah keputusan MB.

Bagaimana Tajol sebagai mantan MB tidak tahu akan perbelanjaan ini?sungguh melucukan dan sungguh memalukan bagi seorang mantan MB mengeluarkan jawapan sebegitu.Tidak cukup dengan itu,sebagai ketua pembangkang Tajol juga berlagak prihatin kepada permasalahan rakyat.

Kepada soalan siapa yang menaikan harga minyak,Tajol memberi respon spotan bahawa kalau minyak tidak dinaikan nelayan akan pergi ke tengah laut untuk menjual minyak ,rakyat Thai dan Singapora akan masuk ke sempadan untuk mengisi minyak .Jawapan budak tadika.seterusnya Tajol juga mengusulkan agar MB.EXCO serta wakil wakil rakyat mengurangkan makan nasi bagi memberi peluang rakyat miskin mendapatkan peluang makan nasi.Cantik cadangannya tetapi kebudak budakan kerana sikap ini menunjukkan tidak ada salah dengan pengurusan negara dan tidak perlu dipertimbangkan pertukaran kerajaan sekalipun jelas kerajaan yang ada (di peringkat pusat) sudah gagal membela nasib rakyat tetapi Tajol masih mahu mempertahankannya sambil cuba mencadangkan kepada kita agar melakukan sesuatu yang tidak munasabah.Tambahan pula kesediaan di pihak DUN pembangkang(BN) untuk mengurangkan makan nasi tidak diminta dan disahkan.Mampukah DUN BN ini mengurangkan makan nasi?satu soalan yang perlu dijawab oleh Tajol.

Begitu juga,Tajol cuba mengajar kerajaan Perak agar mencari jalan mengurangkan harga ikan kembong kerana ikan kembong menjadi makanan rakyat miskin serta mengurang harga daging yang diimport dari India kerana daging inilah menjadi yang tumpuan rakyat miskin.Tetapi apa yang Tajol lupa,dia mengusulkan cadangannya di tempat yang salah.Bukan tugas Kerajaan Perak menentukan semuanya itu sebaliknya Kerajaan Pusat yang patut bertanggungjawab.

Terdapat beberapa lagi kejanggalan ucapan panjang lebar serta lantang Tajol.Ditambah pula ada gangguan dari wakil BN yang cuba memperlekehkan kerajaan Perak serta cuba membangkitkan sentimen perkauman.Pada Tajol Pakatan Rakyat disebut Pakatan Rapuh.Tajol juga tidak yakin dengan kemampuan kerajaan Perak menjana hasil untuk pembangunan Perak berikutan pemansuhan saman yang berjumlah RM7 juta.Bagi Tajol adalah lebih baik saman ini dikutip dan diagihkan kepada rakyat miskin tanpa menyedari istilah rakyat miskin itu sendiri berpunca daripada pentadbirannya dulu.

Tajol cuba menjadi pembela rakyat miskin pada ketika beliau menjadi ketua pembangkang tetapi mengabaikannya semasa menjadi MB."

Read More...

Olimpik: RM1 juta 'satu-satunya' cara

Malaysiakini

Siti Nurul Zahra Hamdan | Jun 25, 08 2:21pm

Insentif RM1 juta kepada seorang atlet negara yang memenangi pingat emas satu-satunya cara untuk memberikan galakan kepada mereka di Sukan Olimpik, kata Tan Sri Dr Khoo Kay Kim.

khoo kay kim anti auku gma 141006 showing teeth"Kita tidak akan tahu sama ada insentif ini akan membawa kejayaan untuk meraih pingat emas.

"Saya tidak nampak cara lain lagi untuk membuatkan mereka bersemangat, ini kerana mereka bersifat materialistik," katanya kepada Malaysiakini, mengulas insentif yang diumumkan kerajaan semalam.

Timbalan perdana menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, atlet yang memenangi pingat emas di Beijing akan menerima insentif sejumlah itu berbanding hanya RM160,000 sebelum ini.

Selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pembangunan Sukan di bangunan Parlimen, Najib juga bersetuju memberi RM300,000 kepada pemenang pingat perak dan RM100,000 untuk gangsa.

Menurut Dr Khoo lagi, pemberian insentif itu tidak membazir jika usaha itu membuahkan kejayaan.

"Bagi pendapat saya pemberian insentif itu tidak membazir ini kerana kita perlu mengikut seperti apa yang dibuat oleh negara-negara lain.

"Oleh itu kita perlu memberikan peluang kepada mereka. Tunggu dan lihat sahaja," kata pengulas sukan itu.

Beliau bagaimanapun berkata keadaan seperti itu "menyedihkan" kerana zaman dahulu atlet-atlet bermain kerana kesungguhan dan bukan semata-mata kerana wang.

"Situasi seperti ini menyedihkan kerana secara idealnya wang tersebut digunakan untuk menyediakan kelengkapan sukan.

"Pemain-pemain ketika dulu mempunyai nilai-nilai murni dan mereka tidak pernah terfikir akan insentif yang akan mereka perolehi selepas menang," tambahnya.

pkpim and university studentsPersatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) bagaimanapun "membantah keras" cadangan kerajaan itu.

"Dalam situasi rakyat menempuh keperitan hidup akibat harga minyak naik, (harga) barang keperluan naik dan segala macam lagi, insentif kemewahan itu tidak melambangkan situasi sebenar kehidupan rakyat," kata presidennya Mohd Hilmi Ramli.

"Apakah kewajaran kerajaan membuat keputusan yang semakin membangkitkan kemarahan rakyat? Apakah kerajaan tidak merasai nadi denyutan rakyat yang terus dihimpit kesusahan?

"Apakah benar dengan ganjaran mewah itu mampu mengangkat motivasi atlet negara untuk cemerlang nanti?"

Dalam kenyataannya hari ini, beliau berkata ganjaran mewah itu bukan jaminan atlet akan cemerlang.

"Kerajaan seharusnya tidak membudayakan nilai materialistik kepada atlet negara," tambahnya.

"Seharusnya atlet negara dididik supaya mempunyai semangat juang yang tinggi, demi mengangkat martabat negara.

"Memberi 'umpan' mewah bukan cara terbaik untuk mendidik atlet negara.

"Berapa ramai yang kecundang dan hanyut akibat 'dibelai' dengan kemewahan melimpah setelah menang dalam acara sukan?"

Read More...

Shaariibuu harap dakwaan Raja Petra benar!

Mstar Online

25-06-2008 09:04:49 PM
Oleh ZIEMAN

(Mutakhir) PETALING JAYA: Dr. Shaariibuu Setev, bapa kepada Altantuya Shaariibuu, berharap sangat apa yang didakwa oleh editor Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin ada kebenarannya.


Shaariibuu percaya PDRM dan harap sistem kehakiman Malaysia beri keadilan.
(Foto The Star oleh Shaari Che Mat)

"Kalau betul apa yang dia dakwa, ini boleh memberikan bukti baru kepada polis. Saya berharap sangat ada kebenaran dakwaannya," kata Shaariibuu dalam satu wawancara petang tadi.

Raja Petra melalui satu akuan bersumpah mendakwa pembunuhan Altantuya ada kaitan dengan tiga individu, salah seorangnya perempuan, berada di tempat kejadian semasa penterjemah dan model sambilan Mongolia itu dibunuh pada Oktober 2006.

"Saya harap pihak polis akan menjalankan siasatan terperinci kerana ini dakwaan yang serius. Saya percaya Polis Diraja Malaysia dan sistem kehakiman Malaysia akan memberi keadilan pada yang benar," katanya melalui seorang penterjemah.

Turut bersama dalam pertemuan itu ialah Konsul Kehormat Mongolia di Malaysia, Datuk Syed Abdul Rahman.

Dalam masa yang sama, Shaariibuu melahirkan rasa terkilan dan kecewanya dengan cara penyiasatan ke atas pembunuhan anaknya dijalankan.

"Semakin lama saya mengikuti perbicaraan, saya menjadi semakin keliru. Perkara yang penting tidak diberi keutamaan sedangkan perkara yang remeh temeh pula yang diperpanjangkan sampai membuang masa mahkamah," katanya.

"Yang lebih memusykilkan saya ialah apa hubungan anak saya dengan Sirul dan Azilah sedangkan seumur hidupnya dia tidak pernah mengenali kedua mereka. Saya hanya tahu anak saya ada hubungan dengan Razak Baginda saja," jelas Shaariibuu yang baru sahaja berjumpa dengan Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail bagi membincangkan sama ada akuan berkanun Raja Petra itu boleh dikemukakan sebagai barang bukti di mahkamah.

Antara perkara lain yang membuat Shaariibuu tidak puas hati ialah terma 'C4' telah digantikan dengan terma 'plastic explosives' seolah memberi pengertian ia ringan dan mudah.

"Saya juga hairan bagaimana bukti-bukti kukuh tidak diserahkan sebagai bahan bukti yang boleh membantu penyiasatan bagi menunjukkan pertalian antara anak saya dengan Razak Baginda. Begitu juga kejadian yang berlaku di belukar atas bukit di mana Altantuya ditembak dan diletupkan, ianya tidak langsung diberi perhatian yang sewajarnya.

"Ini adalah satu pembunuhan terancang tapi tidak begitu jelas sepanjang perbicaraan. Apa yang saya faham, perkara penting sudah tidak menjadi penting lagi. Sedangkan yang tidak penting pula mendapat keutamaan. Itu yang buat saya kecewa," kata Shaariibuu.

Menurut Shaariibuu, kerajaan Mongolia, 22 NGO, dua peguam dan seluruh rakyatnya senantiasa memantau perbicaraan pembunuhan Altantuya sejak hari pertama.

Katanya, semenjak kematian Altantuya rakyat negaranya senantiasa memperingatinya dengan menyambut hari kelahirannya pada 6 hb Mei dan hari ulangtahun kematian pada 19 Oktober.

"Kami semua mengharapkan penghakiman yang adil dan saya percaya sistem kehakiman Malaysia akan berbuat begitu," katanya.

Pendakwaan perbicaraan kes pembunuhan Altantuya sudahpun ditutup dan penghujahan ditetapkan pada 23 Julai. Dua anggota Unit Tindakan Khas (UTK) C/Insp Azilah Hadri dan Kpl Sirul Azhar Umar dituduh membunuh Altantuya, 28, antara 10 malam, 19 Okt dan 1 pagi 20 Okt dua tahun lepas di Mukim Bukit Raja, Shah Alam. Penganalisis politik Abdul Razak Baginda 48, pula didakwa bersubahat dengan Azilah dan Sirul membunuh Altantuya.

Ditanya mengenai harapannya, Shaariibuu berkata, "Saya sudah boleh menerima hakikat anak saya sudah tiada tapi saya berharap sangat kematiannya mendapat pembelaan dan yang bersalah akan menerima hukuman."

Read More...

Tajul Rosli 'tunjuk belang' dalam dewan

Harakahdaily

Johari Jaafar

Thu | Jun 26, 08 | 11:00:51 am MYT

IPOH, 26 Jun (Hrkh) - Bekas Menteri Besar Perak, Dato' Seri Tajul Rosli Ghazali, hari ini menuunjukkan 'belang' sebagai pembangkang di Dewan Undangan Negeri Perak dengan menjadikan PAS dan DAP sebagai sasarannya untuk 'melepaskan geram' setelah `rakyat menghukum dan menyingkirkan BN daripada pemerintah negeri Perak.

Sepanjang ucapannya hampir satu jam beliau menghalakan 'tikaman' kepada PAS khususnya kepada Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin dan mensasarkan pula kepada DAP khususnya kepada Adun Sitiawan, Dato' Nge Ko Ham dan Adun Pantai Remis, Nga Kor Ming.

Ucapan tersebut yang sewajarnya untuk menyokong titah ucapan Paduka Seri Sultan Perak telah dijadikan alat untuk melepaskan geramnya untuk membangkitkan isu remeh temeh yang telahpun basi.

Beliau membangkitkan isu Menteri Besar Perak ada membuat kenyataan Tajol Rosli tidak bersalam dengannya, sedangkan isu sebenarnya Menteri Besar Perak menjelaskan Tajol Rosli tidak pun melakukan serahan tugas secara rasmi seperti yang dilakukan oleh bekas Menteri Besar Selangor, Kedah dan bekas Ketua Menteri Pulau Pinang.

Satu lagi isu yang dibangkitkannya ialah isu Pengarah Jabatan Agama Islam yang kini telahpun dilupai oleh orang ramai, tetapi bekas Menteri Besar itu 'menghidupkannya kembali' dan menggunakan dewan untuk 'menyerang' DAP dan Menteri Besar Perak.

Selain itu isu kafir telah dihidupkan semula oleh Tajol Rosli, kononnya pemimpin PAS telah mengkafirkan pemimpin Umno kerana berkawan dengan MCA dan MIC, tetapi sekarang PAS dan DAP sudah berkawan baik.

Isu yang ditengahkan bekas Menteri Beasar itu sudak tidak relevan lagi dan dianggap sudah lapok.

Dalam sidang dewan tersebut beliau cuba menjadi 'jaguh' untuk mempertahan dan membela akhbnar Utusan Melayu, dalam masa sama menuduh Kerajaan Pakatan Rakyat tidak mengamalkan kebebasan media apabila bertindak memboikut akhbar tersebut.

Beliau menyerang DAP kononnya peranan DAP yang telah membawa kepada Kerajaan Pakatan memboikat Utusan dan tindakan memboikat akhbar Utusan katanya bertujuan untuk menutup akhbar milik Melayu.

"KIta akan mempertahankan Utusan, di mana-mana program kita, kita akan beli akhbar Utusan dan sebarkan kepada orang ramai," ujarnya.

Beberapa orang yang ditemui selepas sidang itu mendakwa tindakan bekas Menteri Besar Perak itu seolah-olahnya berupa konspirasi antara Utusan dengan Umno untuk memburuk-burukan Kerajaan Pakatan Rakyat. - mns _

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |