+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Tuesday, April 15, 2008

RM27 juta untuk Selangor hangus dalam masa 50 hari

Harakahdaily

Tue | Apr 15, 08 | 3:43:43 pm MYT

KLANG, 15 April (Hrkh) - 54 Adun Barisan Nasional (BN) dalam pentadbiran dahulu membelanjakan peruntukan tahunan sebanyak RM27 juta bagi 2008 hanya dalam masa 50 hari daripada permulaan tahun itu, kata Exco Selangor, Ronnie Liu.

"Amat mengejutkan dan sukar dipercayai apabila para exco mendapati peruntukan tahunan sebanyak RM500,000 seorang yang bertujuan untuk memperbaiki jalan raya dan longkang telah habis digunakan dalam bulan Februari," katanya.

Katanya, kerajaan negeri akan meminta penjelasan daripada 36 bekas Adun BN dan 18 yang lain yang masih mengekalkan kerusinya tentang bagaimana peruntukan tersebut digunakan.

Ronnie Liu, yang merupakan Pengerusi Jawatankuasa Kajian dan Penyelidikan Kerajaan Tempatan, berkata demikian kepada wartawan selepas melakukan lawatan ke Majlis Perbandaran Klang, semalam.

Katanya, Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim mengambil keputusan minggu lepas untuk mendapatkan penjelasan daripada Adun terbabit sebagai tanggung jawab.

"Kesemua surat kepada Adun terbabit akan dihantar dalam masa seminggu dan mereka perlu menjelaskan dengan terperinci bagaimana wang tersebut digunakan dan siapa kontraktor yang terbabit melakukan kerja-kerja berkenaan," katanya.

"Kami tidak berpuas hati dengan cara peruntukan itu digunakan. Kami ingin tahu bagaimana wang pembayar cukai itu dihabiskan. tapi buat masa ini kami tidak membuat sebarang spekulasi tentang bagaimana wang itu digunakan, kita tunggu penjelasan mereka," katanya.

Ronnie berkata, ekoran itu Adun dalam pentadbiran sekarang terpaksa memohon peruntukan baru untuk kegunaan mereka.

"Kami akan memperkanalkan satu sistem di mana setiap sen akan diteliti. Matlamat kami supaya semuanya berjalan secara telus dan rakyat boleh menyemak perbelanjaan kerajaan," katanya.

Read More...

Angka cukup tetapi perlukan majoriti yang kuat - Anwar

Siasah daily

Tuesday, April 15, 2008

KUALA LUMPUR, 15 April: "Kita bersedia dan sudah ada angka yang cukup tetapi kita mahu satu majoriti yang meyakinkan," kata pemimpin PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam sidang medianya berikutan pertanyaan wartawan apakah pihaknya mempunyai anggota Parlimen yang cukup untuk menyertainya dalam membentuk kerajaan baru di negara ini.


Anwar berkata demikian dalam sidang media selepas berucap di majlis memperingati tragedi 'Black 14' di padang Kelab Sultan Sulaiman, dekat Kampung Baru malam tadi.

Kata Anwar, penyertaan anggota Parlimen BN bersama beliau untuk membentuk kerajaan baru tidak akan menjanjikan wang ringgit atau jawatan tetapi untuk bersama-sama membina Malaysia yang baru.

Bagaimanapun, kata Anwar, beliau berjanji akan menaikkan royalti untuk petrol dan lain-lain royalti untuk keperluan pembangunan negeri Sabah dan Sarawak selepas ini jika pihaknya bersama Pakatan Rakyat berjaya memerintah negara.

Untuk itu, kata Anwar, beliau tidak tergesa-gesa untuk menubuhkan kerajaan itu.
"Kita sanggup menunggu walaupun ke pilihan raya umum akan datang untuk memenuhi agenda kita," kata beliau.

Read More...

Himpunan Rakyat , 70,000 penuhi stadium Ipoh

Kelatedaily

Dilulus Oleh:wahdah| Tuesday, April 15 @ 10:43:36 MYT

Negeri Perak IPOH, 14 April :- Setelah rakyat Perak menunggu untuk masuk ke Stadium Perak selama 50 tahun, malam tadi mencatat sejarah baru dengan kehadiran lebih 70,000 rakyat untuk mendengar amanat dari 5 Menteri Besar dan Ketua Menteri dalam program Himpunan Rayat yang diadakan disini malam tadi.

Kehadiran pengunjung sebegitu ramai telah dijangkakan oleh pihak penganjur dengan beberapa persiapan awal memaklumkan program tersebut dalam blog-blog utama dan edaran risalah hand bill dan poster.

Pihak penganjur telah membariskan Menteri Besar Perak selaku tuan ramah,YAB Ir. Nizar, Menteri Besar Kedah, YAB. Ust. Azizan Razak, Wakil Menteri Besar Selangor, YB. Dato' Dr. Hassan Ali, Wakil Menteri Besar kelantan, YB. Dato' Husam Musa, dan Wakil Ketua Menteri YB Nga Kor Ming yang juga Exco Kerajaan Perak.

Semua pengunjung telah dihidangkan dengan maklumat terkini dari semua penceramah sehingga jam 11.45. Keadaan hampir 4/5 sesak dengan pengunjung sehingga kebahagian padang yang sebahagian besar dipenuhi oleh pendengar.

MB Kedah dalam ucapannya, mengatakan rakyat telah berjaya mengikis satu kepercayaan karut iaitu hanya BN yang mampu mentadbir negara. sambil berseloroh beliau mengatakan UMNO jenis tidak mahu mengaku kalah, Beliau membuat kiasan macam suami isteri, kedah dah dapat suami baru dan dia sudah bercerai dengan suami lama(UMNO). Katanya "jangan dok perasan nak balik rumah lagi".

Sepanjang program berlangsung yang dipengerusikan oleh Ketua Penerangan PAS Perak, yang juga Setiausaha Politik Menteri Besar Perak, Ust. Misbahul Munir Hj. Masduki, Pengunjung tidak kering gusi dengan selanseli ucapan takbir, Makkal Sakti dan Reformasi.


Read More...

UMNO AKAN BEBAL DENGAN FOTO INI !

Al Banjari online

Tuesday, April 15, 2008


Himpunan Kerajaan dan Rakyat Negeri-Negeri Barisan Rakyat. Wahai UMNO dan BN lihatlah dengan mata anda, kehadiran kami bukan untuk memenuhkan poket tetapi hadir kami yang merakyat di sini kerana perjuangan untuk meruntuhkan kesombongan UMNO dan BN. Tahu kah kamu ?..faham ke tak faham...!Read More...

Ahli Parlimen BN sedia sertai Pakatan Rakyat - Anwar

Harakahdaily

Saidah Hairan | Foto Nasir Sudin

Tue | Apr 15, 08 | 1:38:52 pm MYT

KUALA LUMPUR, 15 April (Hrkh) - Penasihat KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim mengakui sebilangan ahli parlimen BN di Sabah dan Sarawak bersedia menyertai Pakatan Rakyat kerana mendapati tiada pembangunan yang dilakukan selama BN memerintah negeri tersebut.

Menurut beliau orang di Sabah dan Sarawak dalam Umno yang sudah insaf mahu menempa sejarah baru di Malaysia.

"Saya cakap dengan yakin kerana ada kawan-kawan saya di Sabah dan Sarawak yang menghubungi saya; `Anwar, please count me in'," katanya ketika berceramah di Kelab Sulaiman, kampung Baru, malam tadi.

Bagaimanapun, katanya, Pakatan Rakyat akan tutup pintu dan bersedia menunggu pilihan raya umum akan datang untuk menubuhkan kerajaan jika mana-mana wakil rakyat BN mengutamakan soal wang.

Beliau berkata, penyertaan ahli Parlimen BN itu melibatkan kesedaran bukan kerana `dollar and cents' kerana itu merupakan budaya politik Umno.

"Sesiapa yang membicarakan soal wang, pintu akan terus ditutup, kita sanggup tunggu waima pilihan raya umum sekalipun kalau tidak ada penyertaan berdasarkan agenda kita, jelasnya"

Beliau turut mendakwa jawatan Ketua Pembangkang tidak lama lagi akan diserahkan kepada Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi.

"Bagi tempoh sikit pada kita mungkin Mei, Jun, Julai, Ogos kalau kita menang hari ini esok harga minyak tetap akan turun," katanya.

Menurut beliau, KeADILan, PAS dan DAP tidak bermusuh dengan ahli Umno di peringkat akar umbi, mereka tidak akan dizalimi sebaliknya segala masalah cuba diatasi.

Dalam pada itu beliau berharap rakyat dapat bersabar menunggu dua minggu sebelum beliau membuat pengumuman untuk bertanding atau tidak dalam pilihan raya kecil.

"Kalau perubahan lambat dan saya belum ke Parlimen, Azizah akan menjadi PM," katanya.

Selain itu beliau turut mengingatkan semua ahli Parlimen, Adun dan pegawai kerajaan Pakatan Rakyat akan disingkirkan jika mereka terlibat dengan gejala rasuah.

Anwar yang juga bekas Timbalan Perdana Menteri mahu semua ahli Parlimen dan Adun KeADILan perlu menguasai bahasa Melayu dengan fasih.

Beliau turut mengakui ada cubaan untuk membeli wakil rakyat pembangkang dan KeADILan sudah membuat laporan polis di Perak.

Read More...

Kerajaan negeri Pakatan Rakyat mahu slot daripada RTM

Berita Harian

IPOH: Lima negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat melalui pilihan raya umum lalu, mahu media massa terutama media elektronik bersikap adil dan memberi ruang untuk menghebahkan aktiviti negeri walaupun mereka masih parti pembangkang di peringkat Persekutuan.

Menteri Besar Perak, Mohammad Nizar Jamaluddin mahu Radio dan Televisyen Malaysia (RTM) memberikan slot program untuk menghebahkan dasar dan polisi baru yang digariskan oleh kerajaan negeri yang diperintah Pakatan Rakyat.

“Rakyat perlu tahu apa yang kerajaan negeri yang baru lakukan untuk mereka dan satu caranya media elektronik perlu membantu kita,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis Pidato Negeri Pakatan Rakyat di Stadium Perak di sini, malam tadi.


Majlis itu yang dihadiri kira-kira 15,000 penyokong Pas, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP adalah sebagai menyatakan terima kasih pemimpin ketiga-tiga parti itu yang menyokong mereka dalam pilihan raya umum 8 Mac lalu.


Hadir sama, Menteri Besar Kedah, Azizan Abdul Razak, Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa, Ahli Dewan Undangan Negeri Selangor, Datuk Dr Hassan Ali yang mewakili Menteri Besar.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Husam dalam ucapannya yang mahu lima kerajaan negeri itu diberikan lesen untuk melancarkan stesen radio dan televisyen. Mohammad Nizar berkata, tidak ada cara lain untuk menghebahkan kepada rakyat dalam jumlah yang besar, mengenai dasar kerajaan negeri yang baru selain media elektronik, dan mereka akan memohon RTM memperuntukkan satu slot program selama sejam.

Katanya program “Bersama YAB” yang disiarkan RTM sebelum kerajaan negeri baru dibentuk perlu diteruskan kerana program berkenaan memberi peluang kepada Exco kerajaan negeri atau wakil rakyat berinteraksi dan menjelaskan visi serta misi kepada rakyat dalam kelompok yang lebih besar.

Ditanya sama ada kerajaan negeri akan memohon kepada Kementerian Penerangan untuk siaran program berkenaan beliau berkata: “Adalah menjadi tanggungjawab kementerian itu untuk menyebarkan polisi dan program kerajaan kepada rakyat.” - Bernama


orangkita -

pembetulan sikit....bukan 15 ribu eh....70 ribu...tolong sikit.......tak abis-abis nak tipu rakyat......hampeh punya wartawan.....

Read More...

Media Alternatif Tidak Terkecuali Daripada Undang-undang, Kata Shabery

Bernama


Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek menyampaikan ucapan ketika merasmikan Fellowship Kewartawanan Antarabangsa Pertama di Kuala Lumpur.

KUALA LUMPUR, 15 April (Bernama) -- Orang ramai tidak boleh beranggapan bahawa media alternatif kebal daripada tindakan undang-undang, kata Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek, Selasa.

Beliau berkata sungguhpun orang ramai ada hak untuk menulis apa sahaja secara dalam talian seperti penulis blog, kerajaan juga ada hak untuk membela orang lain daripada penulisan yang tidak benar dan memfitnah.

"Orang anggap media alternatif boleh lakukan apa sahaja. Ini tidak benar. Baru-baru ini ada kes terhadap sesetengah penulis blog ini.

"Walaupun hak menulis apa sahaja ada pada semua, kita juga masih ada hak mempertahankan orang yang dimalukan dengan kata-kata yang tidak betul," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Fellowship Kewartawanan Antarabangsa Pertama yang dianjurkan Institut Akhbar Malaysia (MPI) di University Malaya (UM) di sini.

Beliau menambah bahawa dengan adanya teknologi hari ini, forensik siber boleh dikesan dan dikenalpasti penulis atau yang memfitnah dalam talian walaupun mereka menggunakan Internet atau nama lain sebagai pelindung.

Mengenai media alternatif lebih popular di kalangan orang ramai yang ragu-ragu berbanding dengan media tradisi seperti surat khabar dan televisyen, Shabery berkata media tradisi hendaklah membina reputasi dan kredibiliti mereka.

"Pada hakikatnya ialah reputasi dan kredibiliti. Jika anda ada itu dan anda melaporkan berdasarkan kebenaran, hakikatnya orang ramai akan terus membaca artikel anda. Ini adalah cabaran baru untuk surat khabar dan bagi sebarang bentuk media yang ada," kata beliau.

Dalam ucapannya pada pelancaran kursus selama 40 hari itu yang bermula Isnin, Shabery menekankan bahawa walaupun nama besar dalam media yang berpengaruh, penyampaian menarik dan penyampai yang cantik, media di negara membangun masih boleh melakukan yang lebih baik dari segi kandungannya.

"Trend media hari ini tidak lagi mengenai perniagaan untuk memberikan makluman kepada orang ramai. Ia mengenai mewujudkan permintaan dan pertukaran pandangan. Ia bukan lagi relevan untuk ada berita yang memberikan fakta.

"Kita mesti berada dalamnya untuk jangka masa panjang. Kalau tidak, kita akan ketinggalan," tambah beliau.

Seramai 33 wartawan muda dari negara ketiga termasuk Zimbabwe, Afrika Selatan, Lubnan, Arab Saudi, Filipina, Sri lanka, Laos, Bangladesh, Vietnam, Seychelles dan Malaysia menghadiri kursus ini.

-- BERNAMA


Read More...

Pakatan Rakyat Akan Menerima Ideologi Negara Islam – Nik Aziz

Buletin Online

Ditulis oleh Editor
Tuesday, 15 April 2008

The image “http://buletinonline.net/images/berita1/nikaziz.gif” cannot be displayed, because it contains errors.Kuala Terengganu - Mursyidul Am PAS yang juga Menteri Besar, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat berkeyakinan bahawa Pakatan Rakyat (PR) akan menerima ideologi Negara Islam

Dalam temubual dengan akhbar berbahasa Cina, Sin Chew Daily baru-baru ini, beliau menyatakan bahawa Islam digelapkan oleh penjajah Barat dari Malaysia lebih seabad lamanya, dan dipelekeh sebagai ugama yang negatif.

Beliau berkata filem anti Islam ‘Fitna’ yang diterbutkan oleh ahli palimen Geert Wilders adalah contoh bagaimana Barat memburukkan Islam.

Beliau berkata Pakatan Rakyat perlukan masa untuk menerima ideology Negara Islam

Justeru itu, beliau menggesa pimpinan DAP datang ke Kelantan untuk melihat sendiri apa sebenarnya Islam; untuk cuba mencari apa yang kurangnya pada negeri Kelantan dan beritahu beliau apa kecacatannya pada Islam ?

”Adakah mereka benar-benar bermasalah dengan Islam?,
”Adakah saya merampas lesen kaum Cina kerana saya orang Islam?,
”Atau saya menghalau kaum Cina keluar dari Kelantan atas nama Islam?,” tanya Nik Aziz.

”I persilakan mereka (pimpinan DAP) untuk datang melawat ke Kelantan,
”(mereka) tidak perlu datang jumpa saya, tapi jumpa orang Cina, India dan Siam,
”biar mereka yang bercakap sekiranya saya melakukan kesilapan (sekiranya ada),” tegasnya lagi.

Beliau berkata kerajaan Kelantan tlah pun meluluskan Hudud ketika Kelantan ditadbir oleh gabungan PAS-Semangat 46 pada wal 90an.

Beliau menyatakan demikian selaras dengan kenyataan Presiden PAS, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang, yang menyatakan bahawa ideology Islam boleh dilaksanakan, namun beberapa aspek kontrovesi seperti Undang-undang Hudud akan diketepikan.

“PAS hanya boleh meluluskannya (Hudud), tetapi tidak ada kuasa dan hak untuk melaksanakannya,
”Dalam perbicaraan di bawah Undang-undang Hudud, para hakim akan membuat keputusan berdasarkan hujah kedua-dua pihak, pendakwa dan pembela,
”Perbicaraan Hudud tidak ada bezanya dengan perbicaraan Undang-undang Jenayah Sivil, namun ia tidak juga boleh dilaksanakan” kata beliau.

Dalam temubual tersebut, Nik Aziz menyentuh beberapa isu, antaranya:

>Judi
Dia menggesa orang bukan Islam, khususnya Cina di Kelantan, melupakan tentang judi kerana kerajaan Kelantan tidak akan membenarkan perjudian.

Katanya orang Cina tidak boleh bergantung kepada judi sebagai usaha untuk menjadi kaya, bahkan mereka sepatutnya mereka meningkat usaha perniagaan.

"Orang Cina pandai berniaga. Carilah kehidupan daripada usaha perniagaan, samada berniaga runcit, makanan dan minuman, kain baju, buah-buahan, hasil petyanian dan sebagaianya,
”Juallah apa sahaja, tapi jangan berjudi,” tegas beliau.

>Pengganti
Nik Aziz senaraikan tiga nama, Timbalannya Dato’ Ahmad Yakob, Exco kanan, Dato’ Husam Musa dan Nik Mohd Amar Nik Abdullah sebagai calon-calon yang akan menggantikannya sebagai Menteri Besar.

> Perdana Menteri
Nik Aziz tidak akan menyuruh Datuk Seri Abdullah Badawi untuk meletakkan jawatan, kerana menurutnya ia adalah merupakan ‘serangan peribadi’.

Rspon beliau kepada desakan supaya Pak Lah meletakkan jawatan yang dibuat oleh Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir, Nik Aziz berkata “ Ia adalah hal rumah tangga UMNO, terpulang kepada mereka nak selesaikan sendiri”.

>MCA, Gerakan dan MIC
Nik Aziz bersetuju dengan pandangan (sesetengah orang) tiga parti komponen itu patut meninggalkan BN. Beliau percaya sekiranya mereka meninggalkan BN, mereka boleh bergabing dengan Pakatan Rakyat tanpa menunggu jemputan.

> Sokongan kaum Cina
Beliau berkata scenario politik telah banyak bertukar dan orang Cina telah mengundi PAS, orang Melayu menyokong DAP dan orang India menyokong kedua-duanya.

Semua berkongsi matlamat yang sama, untuk menolak UMNO.

Beliau berkata, beliau mahu mengucapkan terimas kasih kepada sokongan orang Cina.
”Sebenarnya saya nak rapat dengan orang Cina, kecuali mereka tidak menerima tidak menerima saya”.

Diterjemahkan secara bebas dari akhbar The Sun Penulis asal adalah : Kong See Hoh

Read More...

Black 14 - Polis serah notis kepada Wan Azizah dan Khalid, Azmin dibawa ke balai

Harakahdaily

| Foto Nasir Sudin

Tue | Apr 15, 08 | 9:55:09 am MYT

KUALA LUMPUR, 15 Apr (Hrkh) - Polis mula mengambil tindakan terhadap penganjur Perhimpunan Black 14 yang diadakan di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung baru malam tadi.

Menurut Koordinator Media Parti KeADILan Rakyat, Ginie Lim, pihak polis menghantar notis kepada Presiden KeADILan, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail, ImageNaib Presiden, Mohamed Azmin Ali dan Pengerusi Perhubungan KeADILan Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Menurutnya, Azmin Ali sudah dibawa polis ke untuk siasatan di Balai Polis Dang Wangi, manakala polis dilaporkan sedang menghantar notis yang sama kepada Wan Azizah dan Khalid pagi ini.

Mereka berdua dipercayai dikehendaki hadir atau akan dibawa ke balai yang sama untuk siasatan.

Di sebalik kawalan ketat polis, perhimpunan malam tadi berlangsung dengan aman tanpa sebarang kejadian yang tidak diingini.

Tindakan polis ini dibuat berikutan kejayaan besar KeADILan menghimpunkan lebih 20 ribu rakyat untuk meraikan tarikh pembebasan Dato' Seri Anwar Ibrahim yang berakhir semalam.

Dengan pembebasan ini bermakna Anwar yang juga pemimpin utama Pakatan Rakyat boleh bertanding dalam pilihan raya kecil pada bila-bila masa kekosongan berlaku.

Sementara itu berikutan notis polis kepada tiga pemimpin utamanya, KeADILan akan mengadakan sidang akhbar tergemparnya di pejabat Anwar di Seksyen 14 Petaling Jaya jam 11 pagi hari ini.

Sidang akhbar tersebut akan dikendalikan oleh Timbalan Presiden, Dr Syed Husin Ali.

Berita lanjut menyusul - mr

Read More...

Ribuan sambut Anwar bebas berpolitik

edyesdotcom

Monday, April 14, 2008

Puluh Ribuan !!!
Sepenuh-Penuhnya Padang di Kelab Sultan Sulaiman

Saudara Rocky kalau saya tak silap
Laungan Reformasi

Kalungan Bunga Dari YB Azmin kepada DSAI

Para pemimpin bersemangat mendendangkan Negaraku

YB Azmin berucap

Ucapan Tan Sri Khalid disusuli Sajak Rendra Rajawali Khusus Buat DSAI

Ucapan DSAI


DSAI menerangkan secara terperinci Agenda Pakatan Rakyat

REFORMASI !!!

Antara yang hadir

Polis minta bersurai - Anwar kata "takpa, elaun mereka tetap akan naik selepas kita memerintah"

Kira-kira 20,000 penyokong pembangkang, khususnya PKR, menyertai perhimpunan di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru malam ini walaupun polis tidak menyediakan permit.

Program yang digelar "Menghitung Masa dari Black 14 ke Arah Kemenangan Rakyat" dianjurkan sempena tamatnya larangan berpolitik terhadap penasihat parti itu Datuk Seri Anwar Ibrahim esok.

Selepas muncul pada 9.15 malam, Anwar menyampaikan ceramah lebih satu jam sebelum polis mengeluarkan larangan.

Dalam ucapannya, Anwar berkata, tunggu dua minggu sebelum beliau mengumumkan sama ada akan bertanding atau tidak dalam satu pilihanraya kecil.

Ketika berceramah, Anwar menggesa perdana menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menjalankan siasatan terbuka terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad sewaktu mengetuai kerajaan selama 22 tahun.

Anwar menuduh Dr Mahathir merosakkan sistem kehakiman, menyalahgunakan kuasa dan menyeleweng dana awam, termasuk untuk anak-anaknya.

"Siapa yang singkir Tun Salleh Abbas? Siapa yang melantik hakim correct, correct, correct? Siapa yang lantik hakim gula-gula Hacks yang menghukum saya selama 15 tahun?" katanya.

Perkataan "correct" (betul) sebanyak tiga kali itu merujuk rakaman video peguam VK Lingam yang didedahkannya, sementara "hakim gula-gula Hacks" itu pula Datuk Augustine Paul Sinnappen, kini hakim Mahkamah Persekutuan.

Mengenai timbalan perdana menteri Datuk Seri Najib Razak, Anwar mendakwa beliau terlibat dalam penyelewengan kontrak pertahanan kira-kira RM500 juta.

Beliau juga mendakwa Dr Mahathir mahu Najib menggantikan Abdullah bagi meneruskan warisan pentadbirannya dan sebagai satu percubaan menghalangnya (Anwar) menjadi perdana menteri.

Read More...

Mat Taib: Umno, lihat disiplin PAS

Malaysiakini

Muda Mohd Noor | Apr 14, 08 7:37pm

Ahli dan pemimpin Umno disaran meniru disiplin ahli-ahli PAS sewaktu parti itu menerima kekalahan teruk di Terengganu dalam pilihanraya umum 2004.

Ketua penerangan Umno, Tan Sri Muhammad Muhd Taib berkata ahli-ahli parti pembangkang itu tidak pernah mendesak presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang - yang juga menteri besar Terengganu waktu itu - berundur.

hadi awangBeliau juga meminta Umno melihat parti-parti komponen BN yang tidak membuat desakan sedemikian walaupun mereka mengalami kekalahan yang lebih teruk daripada Umno.

"Kita lihat MIC, MCA dan Gerakan senyap sahaja dalam isu keputusan pilihanraya umum.

"Kita tengok PAS semasa parti itu menang hanya empat kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu, tiada ahli (PAS) yang menyuruh presiden PAS meletakkan jawatan.

"Orang Umno tidak melihat disiplin orang PAS dalam perkara ini," katanya selepas pertemuan perdana menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dengan wakil-wakil rakyat dan senator BN di ibu negara hari ini.

PAS kehilangan negeri itu, yang dimenanginya pada 1999, apabila berjaya menguasai hanya empat daripada 32 kerusi DUN.

Dalam pilihanraya umum sebelum itu, PAS memperolehi rekod di luar jangkaan apabila menang di 28 kerusi.

Muhammad juga mendakwa Umno tidak mengamalkan budaya mendesak presiden parti meletakkan jawatan - mengulas suara-suara yang ingin Abdullah berundur segera susulan kekalahan BN yang tidak pernah berlaku dalam sejarah pilihanraya umum 8 Mac.

barisan nasional muhammad taibLima negeri, termasuk Kelantan, jatuh ke tangan pembangkang dan BN juga gagal mempertahankan majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat.

"Mendesak perdana menteri berundur segera bukan budaya Umno dan bukan budaya orang Melayu. Kita tidak tahu budaya dari mana," katanya.

"Kita perlu melihat kembali sejarah peralihan kuasa dalam Umno. Jika perkara ini (desak presiden berundur) berterusan, saya fikir ia akan menghancurkan parti."

Beliau menambah, Umno menunjukkan prestasi baik dalam pilihanraya ke-12 tetapi parti-parti komponen lain - khususnya Gerakan, MCA dan MIC - yang kalah teruk.

"Prestasi Umno dalam pilihanraya baik. Cuma komponen BN yang gagal berprestasi. Kita lihat di Perak, Umno menang 28 kerusi DUN, MCA satu (kerusi) sahaja," katanya.

Di Pulau Pinang, BN menang di 11 kerusi, semuanya calon Umno.

Di Kedah, 14 kerusi BN dimenangi masing-masing satu MCA dan Gerakan, manakala selebihnya Umno.

Di Selangor, Umno menguasai 18 daripada 20 kerusi yang dimenangi BN.

Empat negeri ini sekarang ditadbir Pakatan Rakyat.

Read More...

Exclusive Interview With The Pas President: Hadi Praises Impartial Reporting of Mainstream Chinese Media

Mysinchew daily


Pas President Datuk Seri Abdul Hadi Awang praised the impartial reporting of mainstream Chinese Media in which provided a space for Chinese to think.

If compared with the mainstream Malay press, the Chinese were able to think and evaluate the government's performance through news reports from the Chinese press, said Hadi Awang.

He pointed out that mainstream Malay newspapers read by Malays did not provide space for the Opposition and they could be said that 99% of their news reports were bias, leaving Malays with no space to think.

“Chinese media still have little free space but Malay papers are fully under control. How could this motivate Malays to think?

We are worried that media might lead to the constraint of Malay's thinking,” said the Pas president.

Therefore, Hadi Awang hoped to see the Malay's thinking to be on par with other races.

“If the though reform is not consistent, it would be like an imbalanced economic development that will widenthe gap between the races in the long term. And this will impact the overall development badly.”

He said Pas hoped to break the “wall” built by Umno around the media and to create a political environment which allows freedom of expression and promotes unity among races. (Sin Chew Daily)

Read More...

Kerajaan Pulau Pinang akan warta cukai tanah RM1 untuk institusi pendidikan

Mstar Online

14-04-2008 04:31:15 PM

PULAU PINANG: Semua institusi pendidikan yang tidak berasaskan keuntungan serta beroperasi di atas tanah bukan milik kerajaan di Pulau Pinang boleh menikmati kemudahan pembayaran cukai tanah bernilai RM1 tidak lama lagi.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata untuk membolehkan institusi pendidikan itu menikmati kemudahan berkenaan, beliau akan membentangkan perkara itu pada mesyuarat Exco Rabu ini untuk mendapatkan kelulusan supaya perkara itu dapat diwartakan.

Katanya apabila perkara itu diwartakan kelak, kedudukan institusi pendidikan yang menerima manfaatnya seperti Sekolah Cina, Tamil, Sekolah Agama Rakyat dan sekolah bantuan modal akan lebih terjamin dari segi undang-undang.

Ketika bercakap kepada pemberita selepas menerima kunjungan rombongan Persekutuan Persatuan-persatuan Lembaga Pengurusan Sekolah China Malaysia (Dong Zong), yang diketuai pengerusinya, Dr Yap Sin Tian di sini, beliau berkata kerajaan negeri akan memberikan layanan yang sama kepada sekolah daripada semua aliran bagi membolehkan anak-anak terus mendapat pendidikan.

Cadangan mengurangkan bayaran cukai tanah kepada RM1 itu merupakan antara perkara yang dikemukakan oleh Dong Zong pada pertemuan itu.

Pada ketika ini, cukai tanah yang terpaksa dibayar oleh pihak pengurusan sekolah berkenaan terutamanya yang beroperasi di atas tanah bukan milik kerajaan adalah berbeza-beza dan mengikut kadar pasaran semasa.

Menurut Jadual Ketiga Kanun Tanah Negara, pengecualian bayaran cukai tanah adalah terhad kepada institusi pendidikan yang mendapat bantuan penuh daripada kerajaan.

Lim berkata sudah tiba masanya isu pendidikan tidak harus dipolitikkan kerana tindakan itu hanya akan merugikan bukan sahaja negara malahan masa depan anak-anak.

"Sudah sampai masanya isu pendidikan ditimbang dari aspek keperluan kerana pendidikan adalah baik untuk pembangunan negara.

"Pendidikan akan menyumbang kepada pembangunan ekonomi, rohani dan jati diri rakyat dan ia adalah sesuatu yang baik bagi negara dan ini harus digalakkan.

"Dalam aspek ini, seperti mana yang dijamin dalam Perlembagaan Persekutuan, pendidikan bahasa ibunda dan juga agama harus terus digalakkan," katanya.

Sehubungan itu, kerajaan negeri menyarankan agar semua sekolah berkenaan mengemukakan permohonan kepada pejabat tanah dan daerah masing-masing untuk dipertimbangkan cukai tanah sebanyak RM1.

Selain cadangan mengurangkan bayaran cukai tanah sekolah di negeri ini, Dong Zong juga mencadangkan supaya semua tanah rizab sekolah di setiap kawasan perumahan boleh digunakan untuk membina sekolah daripada mana-mana aliran yang diperlukan penduduk setempat termasuk Sekolah Jenis Kebangsaan Cina dan Sekolah Menengah Persendirian Cina yang bukan bersifat keuntungan.

Persekutuan itu juga mencadangkan agar kerajaan Pulau Pinang memberi peruntukan pembangunan kepada Sekolah Menengah Persendirian Cina untuk membantu pembangunan sekolahsekolah itu dan berharap perkara itu dapat dilaksanakan secepat mungkin.

-BERNAMA

Read More...

Lebih 20 ribu hadir di himpunan 'Black 14'

Harakahdaily

M Khaleel Kas

Tue | Apr 15, 08 | 12:11:34 am MYT

KUALA LUMPUR, 15 April (Hrkh) - Walaupun pihak polis tidak memberikan permit, namun faktor 'Anwar' dilihat masih mampu untuk menarik lebih 20,000 dalam perhimpunan yang diadakan di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru malam tadi.

Tepat jam 9.15 malam, Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim muncul dengan menyampaikan ceramah di hadapan lebih 20,000 orang yang hadir malam tadi.

Perhimpunan yang digelar ""Menghitung Masa dari Black 14 ke Arah Kemenangan Rakyat" telah dianjurkan oleh KeADILan sempena tamatnya larangan berpolitik terhadap Anwar hari ini.

Dalam ceramahnya itu, Anwar meminta semua untuk menunggu dua minggu dari tarikh hari ini untuk mengetahui sama ada beliau akan bertanding dalam pilihan raya kecil atau tidak.

Pada pilihan raya umum yang lalu, Anwar tidak dapat bertanding akibat larangan berpolitik namun, beliau dapat berkempen untuk calon-calon yang bertanding.

Sementara itu, dalam sidang media selepas perhimpunan tersebut, Anwar tidak menjangkakan seramai itu yang hadir kerana pada jangkaan awal pihak penganjur hanya menjangkakan sekitar 10,000 sahaja.

Namun, kehadiran orang ramai sememangnya luar biasa apatah lagi diadakan di luar musim cuti serta di waktu malam pula.

Dalam perhimpunan tersebut, juga kelihatan pelbagai media yang terdiri di kalangan tempatan mahupun luar negeri.

Ketika Harakahdaily membuat tinjauan, seorang peserta yang hadir dalam perhimpunan malam tadi menjelaskan bahawa, inilah kali pertama beliau dapat mendengar ucapan Anwar secara dekat.

Sulaiman Murad, 43, yang bertugas di sebuah agensi kerajaan menjelaskan, ucapan yang didengarnya pada malam itu mengingatkannya pada zaman reformasi.

"Himpunan sebegini ramai, walaupun tidak setanding di zaman reformasi tetapi sekurangnya ia menimbulkan kesan dan memberikan ingatan pada kita tentang peristiwa ketika itu. Siapa kata 'faktor Anwar' tiada. Pilihan raya lalu sudah cukup untuk membuktikannya,"jelasnya sambil memberitahu bahawa beliau hadir bersama rakan-rakan sepejabatnya.

"Tapi saya agak kecewa dengan tindakan pihak berkuasa. Mengapa halang Anwar dari teruskan ucapan. Kami (rakyat) mahu mendengar apa yang ingin disampaikan. BUkankah ini adalah premis persendirian.

"Pihak polis tiada kuasa dan hak.Mana perginya profesionalisme pihak polis yang sering dilaungkan?"tegas Suraya Ahmad, 27, yang turut sama berada di lokasi perhimpunan.

Menurutnya, pihak polis sepatutnya profesional. Perlu memahami dan sedar situasi politik ketika ini tidak sama. Rakyat mula sedar dalam perkembangan yang berlaku terhadapat arus politik negara.

Tambahnya, apakah pihak berkuasa bersekongkol dengan pemerintah dan pemerintah pula masih tidak serik dengan penangan yang diterima mereka daripada rakyat dalam pilihan raya lalu?

Dalam pada itu, sebelum ini Ketua polis Kuala Lumpur Dato' Muhammad Sabtu Osman berkata pihak KeADILan tidak memohon permit untuk perhimpunan tersebut.

Menurutnya, walaupun perhimpunan itu dibuat di tempat persendirian, polis tetap akan mengambil langkah berjaga-jaga dengan mengadakan rondaan dan kawalan lalu lintas di sekitar kawasan itu. - mks.

Read More...

"Dr Mahathir semakin letih dan keliru" Anwar

KlposOleh Malaysiakini
Ahad, 13 April 2008KETUA Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan kritikan mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang mengaitkan beliau dengan Yahudi, sebagai "tidak masuk akal".

Bercakap kepada pemberita pada forum kepimpinan Melayu di Kajang semalam, Dr Mahathir berkata hanya orang Israel yang akan mengundi Anwar jika beliau mahukan jawatan Perdana Menteri.

"Beliau (Dr Mahathir) nampaknya semakin letih dan keliru. Saya tidak pernah bertemu mana-mana pemimpin Israel, tetapi beliau ada berjumpa... secara diam-diam, ketika beliau menjadi perdana menteri," katanya.

"Saya tidak pernah bertemu mana-mana pemimpin Israel, tetapi beliau ada berjumpa... secara diam-diam, ketika beliau menjadi perdana menteri,"

Anwar berkata, Dr Mahathir berurusan dengan pihak Yahudi, membabitkan AS$1.2 juta yang didakwa telah dibayar kepada pelobi Amerika Syarikat, Abramoff untuk mengatur pertemuan beliau (Dr Mahathir) dengan presiden negara kuasa besar itu George W Bush pada 2002.

Anwar menasihati Dr Mahathir supaya memberikan tumpuan menjaga kesihatan dirinya dan memohon maaf kepada rakyat atas kezaliman yang telah dilakukannya.

Dr Mahathir juga, tambah Anwar, perlu menjelaskan tentang bagaimana beliau telah memusnahkan badan kehakiman, mengawal media, bagaimana beliau menahan beratus-ratus orang bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), termasuk ketika Operasi Lalang 1987.

Di samping itu, katanya, Dr Mahathir juga perlu menjelaskan pembabitannya dalam pelbagai amalan rasuah, salah urus, mencuri dana kerajaan melalui banyak syarikat milik kerajaan yang mengalami kerugian seperti Perwaja Steel.

"Saya fikir lebih baik beliau menjawab isu-isu berkenaan," tegas Anwar.

Mengenai desakan Dr Mahathir supaya Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berundur, Anwar berkata:

"Sejak dulu lagi saya tidak pernah mengambil serius pandangan Dr Mahathir."

"Sudah tentulah perdana menteri tidak boleh mengelak daripada bertanggungjawab terhadap kekalahan BN, tetapi beliau mengetuai kempen pilihanraya bersama dengan (Datuk Seri) Najib (Tun Razak)," kata Anwar.

"Najib yang menerajui kempen dan Abdullah adalah perdana menteri, jadi kedua-dua mereka perlu bertanggungjawab terhadap kekalahan teruk mereka," katanya.

Read More...

Babi: Bumiputera, wakil Umno terlibat

Malaysiakini

Apr 14, 08 12:35pm

Syarikat bumiputera turut terlibat dalam projek penternakan babi di Selangor yang menimbulkan kontroversi minggu lepas dan seorang wakil rakyat Umno "di belakangnya", kata seorang pemimpin MCA.

Syarikat tersebut, yang terlibat dalam satu usahasama, bercadang menggunakan wang - dilaporkan menelan belanja RM100 juta - daripada sumber-sumber dana program alam sekitar Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

Mendedahkan perkara itu kepada satu sidang media hujung minggu lalu, ketua biro pertanian tradisi MCA Datuk Dr Lee Chong Meng berkata syarikat bumiputera itu berhasrat membawa masuk teknologi Jerman untuk projek tersebut.

Akhbar The Sun hari ini yang mengutip laporan The Oriental Daily kelmarin menyebut, wakil rakyat BN-Umno bagi kerusi Tajung Sepat, Datuk Karim Mansor, bersama seorang ketua kampung di situ turut bersama dalam rombongan ke luar negara untuk melihat teknologi tersebut.

Karim antara pemimpin Umno yang lantang membantah isu itu di akhbar-akhbar berbahasa Melayu minggu lepas.

selangor pig farmSementara ketua kampung di Ladang Tumbuk - tempat projek itu diadakan - turut menyertai bantahan projek tersebut di depan bangunan kerajaan negeri Selangor di Shah Alam.

Rabu lalu, 200 penduduk kampung di sekitar Sepang mengadakan tunjuk perasaan di hadapan Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor sebagai membantah projek berkenaan.

Dr Lee berkata beliau mengetahui segala-galanya tentang projek tersebut "seperti tapak tangannya sendiri" kerana terlibat sendiri dengan semua mesyuarat berhubung perkara tersebut.

Menteri besar Selangor waktu itu Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo sendiri telah meluluskan projek pemindahan 132 ladang babi ke projek tersebut, kata Dr Lee, melalui dua ahli exco kerajaan negeri Datuk Ch'ng Toh Eng dan Datuk Tang See Hang.

Dr Lee menambah, sebelum pembubaran parlimen, kerajaan Selangor bawah pentadbiran BN meluluskan projek tersebut dan Karim sendiri menyokong projek tersebut.

Ketua biro MCA itu kesal kerana Karim, yang juga bekas setiausaha politik Dr Mohamad Khir, dan ketua kampung itu sanggup membantah projek tersebut semata-mata kerana kepentingan politik.

Karim, dihubungi Malaysiakini hari ini, menafikan beliau membantah projek tersebut.

Sementara itu sumber-sumber PKR memberitahu, risalah-risalah penerangan tentang isu tersebut - termasuk maklumat yang didedahkan oleh MCA ini - akan diedarkan kepada penduduk Selangor.

PAS sebelum ini dilaporkan akan menemui rakyat Selangor untuk menjelaskan isu tersebut yang mendapat liputan meluas - yang membawa kesan negatif kepada pentadbiran Pakatan Rakyat - di akhbar-akhbar berbahasa Melayu selama beberapa hari minggu lepas.

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |