+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Saturday, July 5, 2008

Ezam dicabar dedahkan isi enam 'kotak hitam'

Harakahdaily

Mohd Sabri Said

Sat | Jul 05, 08 | 11:26:59 am MYT

PULAU PINANG, 5 Julai (Hrkh) - Ketua Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Bahagian Kepala Batas, Amirzudin Ahmat mencabar bekas Ketua AMK, Ezzam Mohd Noor membuka kesemua enam koak hitam yang dikatakan mempunyai kes membabitkan kepimpinan tertinggi Barisan Nasional (BN).

Dulu beliau sanggup merengkuk dalam penjaja ekoran mendedahkan dua nama iaitu Ketua Wanita Umno, Dato' Seri Rafidah Aziz dan bekas Menteri Besar Melaka, Tan Sri Rahim Tamby Chik.

"Saya cabar Ezzam untuk dedahkan enam kotak hitam yang dikatakan 'kotak rasuah' kepimpinan Umno. Dulu dia merasa bimbang ditahan tapi sekarang dedahlah," ujarnya kepada media sejurus selepas membuat laporan polis berhubung akuan bersumpah penyiasat persendirian, P. Balasubramaniam terhadap Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak di Ibu Pejabat Polis Kontijen Pulau Pinang semalam.

Tegas Amirzudin lagi, sekarang ini apa yang Ezzam hendak bimbangkan kerana beliau kini bersama jentera serta bekerja untuk menangkan BN.

Ezzam sepatutnya, mengambil peluang ketika berada dalam BN mendedahkan kotak hitam yang dimaksudkan, baru tindakannya selari dengan hasrat Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi yang mahu membanteras rasuah sehingga ke akar umbi, katanya.

Tetapi, beliau nampak gayanya seolah-olah mengetepikan kotak hitam yang diperkatakan ketika dalam kepimpinan KeAdiLan dan sekali gus menampakkan sikapnya yang tidak jujur dalam perjuangan, tambahnya.

"Sebenarnya kita tahu siapa Ezzam dari dalam hingga luarnya. Beliau hanya pekerja biasa dalam Umno sedangkan beliau merupakan aset penting untuk menghentam Kerajaan Pakatan Rakyat yang memenangi lima negeri dalam pilihan raya umum lepas," katanya yang pernah menjawat Ketua AMK Negeri ketika Ezzam ketua AMK Pusat.

Tambahnya, dari dulu Ezzam hidup atas tanggungan orang lain bukan beliau berdikari sebagaimana kepimpinan lain.

Semua keperluanya ditaja oleh individu kaya termasuk keluarga, kenderaan dan ke mana sahaja beliau pergi ke pelusuk tanah air untuk berceramah.

Sekarang ini jelasnya, individu terbabit telah menarik balik segala kos tanggungan yang diberikan berikutan tindakan Ezzam Mohd Noor menyertai Umno semula.

"Perbandingan kita dengan Ezzam ialah beliau pekerja yang dibayar gaji untuk melaksanakan tugasan parti tetapi kita adalah jentera sebenar yang sanggup habis wang ringgit demi melihat parti dipertingkatkan. Sampai kini saya tahu siapa yang bayar," kata beliau.

Bersama membuat laporan polis ialah Naib Ketua AMK Pulau Pinang, Ahmad Azrizal Tahir.

Laporan itu dibuat di hadapan pegawai polis, Amrita Kaur a/p Hernek Singh pada pukul 2.42 petang.

Semalam laporan itu dibuat serentak di seluruh Malaysia lanjutan akuan bersumpah P. Balasubramaniam di Kuala Lumpur. - mns _

Read More...

Akuan berkanun tidak boleh ditarik balik

Malaysiakini

Jul 5, 08 8:39am

Akuan bersumpah penyiasat persendirian P. Balasubramaniam yang mengaitkan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu, tidak boleh ditarik balik, kata Presiden Majlis Peguam Datuk Ambiga Sreenevasan.

Katanya, akuan bersumpah itu dibuat mengikut prosedur betul dan disahkan oleh Pesuruhjaya Sumpah.

p balasubramaniam private investigator najib razak baginda altantuya murder case 3"Akuan bersumpah adalah dokumen yang mengandungi keterangan yang diberi di bawah ikrar. Pengakuan bertulis di hadapan Pesuruhjaya Sumpah. Dalam kes ini semua keterangan diberi secara bersumpah tidak boleh ditarik balik," katanya.

Bagaimanapun, katanya, sesuatu akuan bersumpah boleh diselitkan tambahan atau pembetulan dan seperti dalam kes di mana seorang saksi memberi keterangan palsu di mahkamah dan sesiapa yang membuat akuan bersumpah palsu boleh melakukan satu kesalahan," katanya kepada Bernama semalam.

Semalam, Balasubramaniam, yang pernah memberi keterangan sebagai saksi pertama pendakwaan dalam perbicaraan kes pembunuhan Altantuya, mengedarkan akuan bersumpah setebal 16 muka surat pada 1 Julai dengan mendakwa wanita Mongolia yang dibunuh itu mempunyai hubungan dengan Najib.

Bagaimanapun, kira-kira pukul 11.30 pagi ini, Balasubramaniam , menarik balik beberapa perenggan dalam akuan bersumpahnya dengan mengatakan kandungan akuan itu mengenai Najib adalah tidak benar.

Sementara itu, peguam Datuk Hazman Ahmad yang mewakili Cif Inspektor Azilah Hadri, tertuduh pertama kes pembunuhan Altantuya, berkata Balasubramaniam mempunyai hak untuk menggantikan akuan bersumpahnya dengan yang baru.

Komen peguam tertuduh

"Beliau tidak perlu melalui proses di mahkamah untuk akuan bersumpah yang baru, tetapi apakah status akuan yang sebelumnya?. Adakah ia satu penipuan?.

"Terserah kepada Peguam Negara untuk mengambil sebarang tindakan ke atasnya," kata Hazman yang dihubungi Bernama.

Peguam Hasnal Redzua Marican yang mewakili Koperal Sirul Azhar Omar, tertuduh kedua kes yang sama, berkata tiada peruntukan undang-undang yang membenarkan akuan bersumpah ditarik balik.

Peguam Amer Hamzah Arsyad berkata perbuatan Balasubramaniam adalah tidak wajar dan seolah-olah mempermainkan undang-undang negara.

Tambahnya, bekas anggota polis itu sepatutnya berpendirian teguh dengan setiap dakwaan dalam kenyataannya sebelum ini.

Read More...

Politik pembangkang Malaysia semakin kotor - Najib

Mstar Online

05-07-2008 03:07:24 PM

PEKAN: Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, politik Malaysia kini sudah mencapai tahap kotor apabila pihak pembangkang kini dilihat menjadikan fitnah dan akuan bersumpah bagi mencapai matlamat politik mereka.

Timbalan Perdana Menteri berkata, mereka sanggup mempermain-mainkan keluhuran undang-undang negara dan mempolitikkan kes yang sedang dibicarakan di mahkamah demi kepentingan politik bagi mengubah persepsi rakyat terhadap pemimpin kerajaan.

"Saya sebut ini sebagai satu prinsip maknanya kalau kita cintakan negara, kita mesti sedar, untuk membina sebuah negara seperti Malaysia bukanlah sesuatu yang mudah, (jadi) janganlah buat sesuatu yang boleh memusnahkan apa yang kita lakukan, yang kedua prinsip keluhuran undang-undang amat penting, jadi jangan kita sebut tentang undang-undang rimba dan sebagainya tapi kita sendiri tidak amalkannya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Rukun Tetangga kawasan Peramu Jaya 3 di sini hari ini.

Ketika ditanya mengenai fitnah politik yang semakin berleluasa ketika ini, Najib berkata, sekalipun fitnah bukanlah sesuatu yang baru namun zaman teknologi maklumat (ICT) kini memudahkan fitnah tersebar lebih meluas dan pantas.

"Fitnah bukan sesuatu yang baru, sejak dulu lagi, tapi fitnah kini tersebar lebih luas, pantas dengan zaman ICT ini, kalau dulu nak buat surat layang payah sikit dan penyebaran tidak begitu meluas.

"Tapi melalui ICT, macammacam boleh tersebar dengan begitu singkat, bagaimanapun kita akan terus membawa pembangunan untuk membela nasib rakyat, tapi rakyat mesti memperkukuhkan benteng yang ada dalam diri mereka masing-masing untuk menilai apa yang benar dan apa yang tidak benar.

"Melainkan kita buat penapisan, tapi penapisan dalam zaman ICT tidak begitu berkesan, akan timbul tanggapan bahawa kerajaan tidak terbuka, tidak demokratik dan sebagainya, sebab itulah penting bagi kita memperkukuhkan benteng pada rakyat supaya mereka mampu berfikir secara matang dan membuat kesimpulan masingmasing antara yang hak dan benar, palsu dan bathil," katanya.

Ditanya mengenai trend akuan bersumpah bagi memburukkan pemimpin, Najib berkata:
"Mereka mempermainkan apa-apa peruntukan dalam undang-undang sebab mereka tak takut, mungkin mereka ada motif dan niat tertentu, mungkin ada sesuatu habuan yang mereka terima, macam-macam andaian boleh kita buat."

Mengulas mengenai penyiasat persendirian P. Balasubramaniam yang menarik balik akuan bersumpahnya itu, Najib berkata, beliau menyerahkan perkara itu kepada pihak berkuasa untuk mengambil sebarang tindakan terhadap penyiasat persendirian berkenaan.

"Ini (akuan bersumpah) tidak sepatutnya berlaku, saya kesal perkara ini berlaku, dan sebab ini menyentuh pertamanya satu kes yang sedang berjalan di mahkamah, kalau di dalam negara lain, langkah subjudis akan diambil terhadap mereka yang menyentuh kes yang masih berjalan di mahkamah.

"Yang saya kesal ada pemimpin pembangkang yang terlibat bersama-sama dalam sidang akhbar menyentuh kes yang sedang berjalan dalam mahkamah (kes pembunuhan Altantuya), sepatutnya tidak berbangkit, kes itu kes serius dalam mahkamah, ini bukan perkara yang boleh main-main, ini soal undang-undang, itu soal nasib tiga orang di mahkamah yang menghadapi dakwaan yang begitu serius, kenapa pula kita hendak masukkan unsur politik dan sebagainya?" katanya.

Ditanya jika akuan bersumpah awal penyiasat persendirian itu menjejaskan imejnya, Najib berkata:

"Saya terpaksa hadapi, apa nak buat, dia dah berniat sedemikian, saya kena terima bahawa dalam politik Malaysia dah sampai main kotor pun tak apa juga, mainkan undang-undang pun tak apa, asalkan matlamat mereka tercapai," kata Najib.

Ditanya sama ada beliau akan mengambil tindakan injunksi terhadap Balasubramaniam, Najib berkata:

"Macam mana injunksi, dia dah tarik balik, saya buat penafian dulu, sebab ini dijadikan satu mainan politik, ini soal hendak mengubah persepsi rakyat kepada pemimpin, ini bukan cari kebenaran, saya tak nak berselindung di sebalik injunksi, sebelum saya sempat buat apaapa dia dah tarik balik," kata Najib.

Mengenai kenyataan Balasubramaniam bahawa dia tertekan ketika membuat akuan bersumpah awal pada 1 Julai lepas, Najib berkata, beliau tidak tahu menahu berhubung perkara itu.

Menjawab soalan mengenai rakyat semakin keliru dengan perkembangan politik semasa ketika ini, Najib berkata, rakyat akan dapat menilai perkara sebenar walaupun kerajaan sedar dalam sistem demokrasi dan zaman ICT kini fitnah dan pembohongan boleh tersebar lebih meluas.
"Kebaikan (ICT) kita dapat maklumat meluas, yang keburukan ialah segala fitnah segala pembohongan dan sebagainya boleh juga tersebar lebih meluas, kita tidak ada senjata lain melainkan kita dapat membina, memperkukuhkan benteng rakyat dan benteng rakyat ialah kemampuan untuk membezakan antara hak dan batil , benar dan palsu, ini bergantung kepada kemampuan berfikir dan membuat penilaian," katanya.

Ditanya mengenai debat kenaikan harga petrol antara Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek dan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dijadulkan pada 15 Julai depan, Najib berkata:

"Jadi ke?, tengok dulu, saya buat komen kalau jadi, (sekarang ni) banyak perkara sebut (tapi) tak jadi," kata Najib. BERNAMA

Read More...

Kes Anwar: Laksana hukum al-Quran bukan bersumpah dengannya

Harakahdaily

Azamin Amin

Sat | Jul 05, 08 | 11:24:32 am MYT

KUALA LUMPUR, 5 Julai - Dalam tuduhan liwat yang semakin hangat diperkatakan, semua pihak disarankan melaksanakan tuntutan dan hukum al-Quran berbanding meminta mana-mana individu yang dikaitkan dengan pertuduhan itu agar bersumpah dengan kitab suci itu.

Peguam PAS Hanipa Maidin turut membidas Pengerusi Putera Umno Abdul Azeez Abdul Rahim yang meminta Dato' Seri Anwar Ibrahim bersumpah dengan al-Quran tapi tidak mahu menuntut hukum al-Quran yang menjadi hukum yang dipakai bagi menyelesaikan tuduhan liwat ke atas Anwar dan menyifatkannya sebagai satu sikap yang dilihat berpura-pura.

"Dari segi sisi Islam mahupun undang-undang negara ini Anwar adalah seorang individu yang dianggap tidak bersalah dan beliau juga tidak perlu sama sekali membuktikan apa-apa, jauh sekali membuktikan beliau tidak bersalah.

"Di dalam undang-undang yang dipakai di negara ini, bagi mana-mana pertuduhan jenayah prinsip yang terpakai adalah 'seseorang itu dianggap tidak bersalah melainkan dibuktikan bersalah'. Prinsip ini dikenali sebagai 'presumption of innocence.'," kata Hanipa yang juga merupakan Pengerusi Lajnah Undang-undang dan AJK PAS Pusat.

Prinsip itu juga kata Hanipa diambil daripada syariat Islam iaitu berasaskan kaedah "al-aslu al-'adam" atau pun kaedah "al-aslu�baraatun zimmah" yang juga bermaksud "seseorang itu dianggap tidak bersalah melainkan dibuktikan bersalah".

Apa yang berlaku katanya di dalam isu dakwaan liwat ini adalah Anwar belum lagi dituduh di Mahkamah maka tidak timbul beliau harus membuktikan bahawa beliau tidak bersalah malah jika sekalipun beliau dituduh di mahkamah dengan kesalahan liwat, beliau masih dianggap tidak bersalah kecuali setelah disabitkan bersalah oleh mahkamah, kata Hanipa.

"Jika benar terdapat tuduhan liwat ke atas Anwar sekalipun, mana-mana pihak yang bersungguh meminta Anwar bersumpah dengan al-Quran sepatutnya perlu menuntut bahawa Anwar diadili dengan hukum al-Quran," katanya.

Dalam isu ini selain meminta Anwar bersumpah dengan al-Quran sepatutnya dari segi Islam meminta supaya pengadu Saiful Bukhari Azlan mendatangkan empat saksi yang melihat Anwar melakukan liwat tersebut selaras apa yang dinyatakan dalam al-Quran, kata Hanipa dengan lebih terperinci dalam blognya.

"Kesimpulannya ialah tidak perlu Anwar bersumpah dengan al-Quran. Mubahalah (seperti disaran Mufti Perlis) juga saya berpendapat tidak perlu kerana Anwar telah dikaitkan dengan kesalahan jenayah.

"Maka kaedah yang betul adalah Anwar mahupun Saiful sepatutnya diadili oleh sistem undang-undang jenayah Islam - sistem yang telah telah terbukti keadilannya," katanya.- az _

Read More...

Saya sudah muak, kata Nurul Izzah

Malaysiakini

Jul 5, 08 4:58pm

Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar berkata beliau sudah muak dengan tuduhan liwat yang dilemparkan terhadap bapanya Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sebaliknya, kata anak sulung ketua umum PKR itu, beliau akan menumpukan perhatian terhadap tugas dan tanggungjawabnya sebagai seorang wakil rakyat.

nurul izzah 050407 talking"Saya sudah muak (dakwaan liwat melibatkan Anwar). Sepuluh tahun (keluarga) terpaksa menghadapi fitnah-fitnah sedemikian," katanya kepada pemberita pada majlis sambutan ulang tahun ke-25 Masjid Saidina Abu Bakar As-Siddiq di ibunegara hari ini.

Menurut laporan Bernama, Nurul Izzah berkata, sungguhpun bapa serta keluarganya terpaksa sekali lagi mengharungi kemelut yang sama seperti 10 tahun lalu, namun ini tidak akan mematahkan semangatnya untuk menjalankan tugas serta tanggungjawabnya sebagai seorang wakil rakyat.

Nurul Izzah berkata demikian ketika diminta mengulas laporan polis yang dibuat oleh pembantu khas bapanya - Saiful Bukhari Azlan, yang mendakwa dia liwat oleh mantan timbalan perdana menteri itu.

Dalam laporan polis yang dibuat di pondok polis Hospital Kuala Lumpur pada 28 Jun lalu, Saiful mendakwa diliwat beberapa kali oleh Anwar dengan kali terakhir pada 26 Jun lalu di sebuah kondominium di
Damansara.

Nurul Izzah berkata beliau menyerahkan kepada pihak berkuasa untuk menyiasat dakwaan itu dan berharap ia akan dilakukan secara terperinci serta adil kepada semua pihak.

Read More...

Akuan bersumpah senjata politik baru, rakyat mula meluat

Mstar Online

05-07-2008 05:07:38 PM
Oleh G. MANIMARAN

(Mutakhir) PETALING JAYA: Rakyat sudah penat dengan 'perang dakwa-mendakwa' dalam isu meliwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan kes pembunuhan wanita Mongolia, khususnya yang mengaitkan secara langsung dengan Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak?

Ataupun tindakan seumpama itu sengaja membazirkan sumber, dalam apa jua bentuk, dengan mengada-adakan 'perang akuan bersumpah' yang kini seolah-olah menjadi satu 'senjata mematikan' kerjaya politik?

Ketika mengupas isu ini, pemerhati-pemerhati politik tempatan mengakui sudah ada satu trend menunjukkan rakyat juga sudah mula merasakan tuduhan dan dakwaan satu sama lain sebenarnya mengalihkan tumpuan daripada isu-isu sebenar dan soal yang lebih besar di samping membazirkan sumber.

Menurut profesor komunikasi Datuk Dr. Syed Arabi Idid, jika dilihat secara menyeluruh negara mengalami kerugian dalam banyak segi kerana sumber-sumber dihabiskan untuk mengeluarkan akuan bersumpah demi akaun bersumpah.

"Tindakan secara berterusan ini boleh menjejaskan ekonomi, fikiran orang ramai, keyakinan pelabur. Situasi ini sebenarnya tidak menguntungkan mana-mana pihak sama ada kerajaan atau pembangkang," katanya ketika dihubungi mStar Online.

Ia merupakan akuan bersumpah kedua melibatkan nama Timbalan Perdana Menteri dan keluarganya dikeluarkan dalam tempoh sebulan.

Dua minggu lalu, penulis blog Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin mengeluarkan akuan bersumpah yang mengaitkan isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor dengan kes pembunuhan Altantuya.

Najib telah pun menyifatkan ia sebagai satu penipuan yang bertujuan mencemarkan imej politik beliau.

Malah Najib juga telah menafikan akuan bersumpah Balasubramaniam sebagai satu pembohongan dahsyat.

Selepas 24 jam mendedahkan kandungan akuan bersumpah pertama kelmarin bersama Anwar, yang merupakan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), bekas penyiasat persendirian Abdul Razak Baginda itu mengeluarkan akuan bersumpah kedua pagi semalam.

Dalam akuan bersumpah kedua Balasubramaniam menarik balik kanduan akaun bersumpah pertama yang menuduh Najib mempunyai hubungan dengan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu.

Isu Balasubramaniam mendapat perhatian ketika orang ramai masih belum berupaya 'menelan sepenuhnya' dakwaan bekas pembantu khas Anwar, Mohd Saiful Bukhari Azlan, 23, bahawa dia diliwat oleh bekas timbalan perdana menteri itu di sebuah apartmen mewah di Damansara Heights di sini pada 26 Jun lalu.

Bagaimanapun Anwar menafikan dakwaan itu dan berkata ia adalah konspirasi untuk menjatuhkan karier politiknya.

Anwar menuduh Najib sebagai antara orang yang memainkan peranan penting dalam isu Saiful terhadapnya.

Najib pula mempunyai pandangan berbeza sambil tertanya-tanya mereka beliau diperlakukan sedemikian.

Anwar pula sejak sejurus pilihan raya umum 8 Mac lalu mengumumkan Pakatan Rakyat yang beliau merupakan Ketua Umum akan membentuk kerajaan menjelang 16 September ini.

Beliau telah mengulanginya banyak kali.

Parti Maju Sabah (SAPP) pula mengisytiharkan pendirian tidak percaya kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan merancang untuk membawa usul undi tidak percaya di Parlimen minggu lalu tetapi tidak menjadi kenyataan.

SAPP tidak keluar Barisan Nasional (BN) sebaliknya pakatan kerajaan pusat itu telah menghantar surat tunjuk sebab kepada parti itu.

Dalam pada itu, Pengarah Eksekutif pusat kajian pendapat umum Merdeka Center, Ibrahiam Suffian mengakui bahawa sudah mula wujud satu bentuk rasa tidak senang ekoran 'perang dakwa-mendakwa' yang berlaku sekarang.

"Perasaan ini semakin berkembang. Ini wujud di kedua-dua pihak sama ada kerajaan ataupun pembangkang," kata beliau sambil menambah, suasana itu akan terus berkembang.

Jelas Ibrahim, keadaan itu menyebabkan tumpuan dialihkan daripada isu-isu yang sebenar dihadapi rakyat, antara soal inflasi, jenayah dan keselamatan serta institusi kehakiman yang menjadi perhatian ramai.

"Keadaan ini wujud kerana ada ahli politik yang hanya mahu menjaga kepentingan masing-masing," katanya.

Semalam, Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin berkata, tindakan Balasubramaniam menarik balik tuduhan terhadap Najib setelah mendakwa Timbalan Perdana Menteri itu mempunyai hubungan dengan Altantuya dalam akuan bersumpahnya membuktikan konspirasi untuk menjatuhkan pemimpin Umno itu gagal.

Pengakuan tersebut jelas merupakan satu perkara yang direka cipta oleh pihak tertentu yang mempunyai kepentingan agenda politik, katanya dan menambah, "jelas pihak tertentu yang mereka cipta perkara ini ialah Anwar dan parti Pakatan Rakyat kerana mereka ada kepentingan dalam hal ini.

Khairy berkata, situasi itu juga menunjukkan akuan bersumpah seolah-olah tiada nilai kebenaran dan berharap masyarakat tidak akan mudah terpengaruh dengan perkara tersebut.

Read More...

Another Ops Lalang in the works? - Lim Kit Siang

Limkitsiang

(Speech at the 2,000-People DAP Batu Pahat dinner in Batu Pahat, Johore on Friday, 4th July 2008 at 10 pm)

In Parliament last evening (Thursday), the Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi told reporters that the people should not to listen to rumours of an impending emergency rule.

He said:

“The government was stable. The security is under control. Everything is under control. Don’t believe anything you hear.

“I don’t think anybody should be worry. There are too many rumours.”

Rumours have indeed become very rife in recent times, with Abdullah as Prime Minister under siege since the March general election 125 days ago – from both inside Umno, Barisan Nasional and outside.

In practice, rumours should not be given much credibility. However, in Malaysia’s political culture and tight mainstream media control, rumours have greater credibility than other countries as many rumours had subsequently proven true than the many official denials issued by purported authoritative sources.

The latest rumour is that there is mounting pressure in the corridors of power for strong-armed measures to invoke draconian and undemocratic laws to deal with dissent, raising questions whether the country is on the threshold of a major clampdown against dissent – with the Abdullah government facing deepening public crisis of confidence, whether from the failure to deliver belated reforms in the past four months, inability to deal with a worsening economic scenario, public protests at the unconscionable increase in oil prices sparking all-round inflation or the mishandling of the political crisis like the high-profile C4 murder of the Mongolian national Altantuya Shaariibuu.

I call on the Prime Minister to give categorical assurance that he will stay true to his pledges of democratic and human rights reforms and not launch another Ops Lalang with mass Internal Security Act (ISA) arrests of Opposition leaders to seek an ”easy” but short-sighted way out of his political siege to consolidate his power position.

Read More...

Najib penghalang Anwar jadi PM – Ezam

SUBANG 4 Julai – Datuk Seri Anwar Ibrahim didakwa memfitnah dan menyerang peribadi Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak kerana pemimpin nombor dua negara itu merupakan penghalang besar untuk Anwar mencapai cita-citanya menjadi Perdana Menteri.

Bekas Setiausaha Politik Anwar, Mohamad Ezam Mohd. Nor berkata, Anwar menggunakan taktik tersebut dengan matlamat mencemarkan imej dan maruah Najib bagi mengelakkan Najib menjadi Perdana Menteri suatu hari nanti.

Menurut Ezam, semasa masih berkuasa dalam kerajaan dan UMNO, Anwar pernah mengakui bahawa Najib merupakan seorang pemimpin yang pintar, cerdik dan berwibawa.

“Anwar pernah menceritakan beberapa kali kepada saya mengenai kepintaran dan kecerdikan Najib sebagai seorang ahli politik.

“Bagi saya, inilah puncanya Anwar bersungguh-sungguh mahu menjatuhkan Najib lebih-lebih lagi dalam keadaan Anwar semakin terdesak sekarang,” kata Ezam kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau menambah: “Semasa Anwar menjadi Ketua Pergerakan Pemuda UMNO pada awal 1980-an, beliau mengakui tahap kebijaksanaan Najib yang ketika itu merupakan salah seorang Exco Pemuda yang jauh lebih bijak jika dibandingkan dengan exco-exco yang lain.”

Mengulas siri tindakan Anwar yang kini berhadapan dengan krisis peribadi ekoran laporan liwat yang dibuat oleh pembantunya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan baru-baru ini, Ezam berkata: “Anwar sememangnya mengakui kehebatan yang ada pada Najib.’’

Ezam yang juga bekas Ketua Angkatan Muda PKR memberitahu, serangan yang dilakukan oleh Anwar terhadap Najib terutama berkaitan isu Altantuya Shaariibuu telah lama bermula sejak sebelum pilihan raya umum 8 Mac lalu tetapi ia tidak seagresif sekarang.

“Kedudukan Najib pada masa ini cukup selesa iaitu hanya menunggu proses peralihan kuasa berlaku dan haluan perjalanan politik Najib berbeza dengan Anwar.

“Anwar sekarang berada dalam keadaan buntu dan terdesak. Dia kata sebanyak 30 anggota Parlimen Barisan Nasional (BN) akan lompat parti sedangkan dakwaan itu tidak berlaku.

“Bulan September semakin hampir dan peluang Anwar untuk menjadi Perdana Menteri kini semakin samar kerana strateginya untuk menarik ahli Parlimen BN menyertai pembangkang tidak menjadi,’’ katanya.

Berdasarkan maklumat yang diterimanya, Ezam mendedahkan tidak sampai sepuluh orang ahli Parlimen BN ‘mungkin’ akan lompat parti.

Jumlah itu tidak cukup untuk membolehkan pakatan pembangkang yang diketuai oleh Anwar membentuk kerajaan kerana pada masa ini BN mempunyai 140 ahli Parlimen manakala pakatan pembangkang hanya memiliki 82 orang wakil rakyat.

“Saya guna istilah ‘mungkin’ kerana kemungkinan ia berlaku mungkin ya dan mungkin tidak. Pas sendiri menekan Anwar iaitu Pas mahu memastikan mereka yang lompat parti adalah orang Melayu. Masalah ini juga merunsingkan Anwar,’’ ujarnya.

Sehubungan itu, Ezam berkata, mahu tidak mahu Anwar terpaksa menggunakan taktik serangan peribadi terhadap Najib berhubung isu Altantuya walaupun faktanya terlalu longgar.

Beliau berkata, semua pihak dalam UMNO harus bersama-sama dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Najib mempertahankan kewibawaan dan imej UMNO.

“Jangan biarkan UMNO terus diserang dengan tuduhan yang bukan-bukan.

“Yang diserang sekarang ialah pemimpin nombor dua negara dan parti. Jangan biarkan Anwar menyerang pemimpin dan parti kita dengan sewenang-wenangnya. Kita wajib mempertahankan maruah pemimpin dan parti kita,’’ tegasnya.

Beliau berkata, umum mengetahui Anwar seorang ahli politik yang licik

“Anwar bijak membentuk persepsi yang mana dengan persepsi ini beliau mampu mempengaruhi rakyat. Sebagai pemimpin parti, kita tidak boleh membiarkan persepsi itu berleluasa.

“Pemimpin UMNO wajib bangun berikan penjelasan bahawa persepsi itu tidak betul. Najib tiada kaitan langsung dengan Altantuya. Apa yang dibangkitkan oleh Anwar itu adalah satu rekaan semata-mata,’’ katanya.

Read More...

Rakyat Johor terus desak kerajaan turunkan harga minyak

Harakahdaily

Salman Hussin

Sat | Jul 05, 08 | 11:32:12 am MYT

JOHOR BAHRU, 5 Julai (Hrkh) - Rakyat berbilang kaum di negeri ini terus menyatakan bantahan terhadap tindakan kerajaan menaikkan harga minyak yang disifatkan sebagai zalim dan membebankan rakyat, justeru desakan terus dibuat supaya kerajaan menurunkan harga bahan api tersebut.

Demonstrasi aman membantah kenaikan harga minyak yang diadakan di Masjid An-nur Kota Raya, dekat sini, selepas solat Jumaat kelmarin, yang dihadiri ribuan rakyat berbilang kaum di negeri ini adalah bukti jelas sikap rakyat berhubung tindakan kerajaan menaikkan harga minyak ini.

Bagaimanapun hasrat rakyat untuk menyerahkan memorandum bantahan ini kepada Menteri Besar Johor, Dato' Abdul Ghani Othman, tidak dilayan sama sekali, seperti lazimnya, beliau begitu keberatan untuk menemui rakyat sebaliknya hanya menghantar wakilnya untuk menerima memorandum tersebut. Image

Tindakan sombong dan angkuh Ghani ini menimbulkan kemarahan orang ramai yang mahu menyatakan bantahan ini melalui memorandum yang diserahkan secara langsung kepada beliau sendiri, bukan melalui wakilnya.

Sikap beliau ini dianggap sebagai satu penghinaan terhadap rakyat Johor, orang ramai yang berhimpun lebih sejam di luar bangunan Pejabat Menteri Besar di Bukit Timbalan, dekat sini begitu kecewa dan marah dengan sikap beliau ini. - mns_

Read More...

Bekas Timbalan Menteri Akan Sertai Pas? Siapa?

Buletin Online

PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh Editor
Saturday, 05 July 2008

The image “http://buletinonline.net/images/berita7/bendera.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Blog MSO yang dirakam oleh KL Pos telah memaparkan berita yang menimbulkan tandatanya? MSO mengatakan bahawa seorang Bekas Timbalan Menteri akan menyertai PAS.
MSO menyatakan kedudukan dan keyakinan PAS untuk muncul sebagai parti alternatif menggantikan UMNO semakin teguh lagi apabila seorang tokoh UMNO akan menyertai parti itu tidak lama lagi.

Tokoh berkenaan seorang bekas ahli jemaah menteri di era Mahathir Mohamad dikatakan akan membuat pengumuman rasmi pada minggu depan di hadapan Presiden Pas, Abdul Hadi Awang.

Tokoh berkenaan yang mendiamkan diri ekoran krisis pemecatan Anwar Ibrahim melanda pada tahun 1989 dikatakan memilih PAS kerana yakin dengan PAS.

Sebelum ini beliau beberapa kali dipujuk agar menyertai PKR namun tidak berhasil.

Penyertaan ke dalam PAS menunjukkan tokoh berasal dari negeri di Pantai Timur itu yakin dengan Pas dewasa ini
Persoalannya siapakah tokoh itu?

Apabila mSO menyebut Pantai Timur, tidak terfikir sama sekali dalam kepala bahawa ianya mungkin tokoh dari Pahang.

Tidak juga nampak tokoh-tokoh bekas UMNO Kelantan, kerana sekiranya tokoh kelantan pasti MSO menyebitkan akan bertemu dengan Tok Guru Nik Aziz.

Sehingga tika itu, hanya ada beberapa nama sahaja dalam ingatan yang pernah menjadi Timbalan Menteri pada era Mahathir yang berasal dari Terengganu adalah, Datuk Manan dan Datuk Tengku Mahmud.

Datuk Manan memang berasal dari Kuala Terengganu, kalu tak silap pernah menjadi Ahli Parlimen Kuala Terengganu mewakili Semangat 46.

Namun Datuk Manan awal-awal lagi telah terkeluar dari senarai tokoh yang akan menyertai PAS itu kerana beliau pernah menjadi Menteri penuh, iaitu Menteri Pertanian.

Datuk Tengku Mahmud Mansor memanglah orang lama dalam politik di Terengganu dan lama juga berkhidmat sebagai Timbalan Menteri kerajaan Pusat.

Walaupun mungkin tidak mustahil beliau boleh menyertai PAS, tapi amat sukar untuk seseorang yang berfikiran waras akan mempercayai bahawa Datuk Tengku Mahmud akan menyertai PAS !

Carian terus dibuat dan akhirnya berjumpalah dengan sebuah artikel yang diluar kotak pemikiran, kerana selama ini tidak ada dalam memori ini bahawa tokoh itu adalah orang Terengganu.

Sebaliknya ia terlalu dekat dengan politik negeri Terengganu kerana ayahnya adalah bekas Menteri Besar Terengganu.

Catatan sebaris ayat sahaja dari sebuah laman ensikelopedia percuma internet akhirnya memberikan jawapan yang paling hampir!

“Suhaimi was born as the son of former Menteri Besar of Terenganu, Dato' Perdana Menteri Di Raja Dato' Seri Setia Raja Kamaruddin Idris.”

http://buletinonline.net/images/berita7/suhaimipas.jpg Iya, Dato’ Suhaimi Kamarudin, bekas Timbalan Menteri Pelajaran dan juga bekas Timbalan Menteri Pertanian zaman Mahathir.

Beliau adalah tokoh Belia 4B paling lama yang menjadi Presiden Kedua pertubuhan itu sejak tahun 1968 sehingga 1991.

Sejarah beliau dalam UMNO agak dramatic juga di mana beliau hanya kalah 10 undi sahaja kepada Penasihat Parti Keadilan

Rakyat (PKR) dato Seri Anwar Ibrahim dalam pertandingan sengit merebut jawatan Ketua Pemuda UMNO dalam tahun 1982.
Kemudian apabila YBM Tengku Razaleigh Hamzah bertempur dan kalah dengan Mahathir 1987, Dato’ Suhaimi telah bersama-sama Tengku Razaleigh dalam Semangat 46.

Apabila hayat Semangat 46 tamat tujuh tahun kemudiannya, juga bersama-sama Ku Li, Dato’ Suhaimi menyertai semula UMNO.
Namun namanya sudah dilupakan dalam zaman pemuda UMNO ‘hip-hop’ ala ‘Khairy’ sekarang,

Sekiranya benar Dato’ Suhaimi adalah tokoh tersebut yang dimaksudkan oleh MSO, AlhamduliLlah, segala puji bagi Allah!

Read More...

Debat Anwar-Shabery diteruskan

Malaysiakini

Jul 5, 08 8:57am

Menteri Penerangan, Datuk Ahmad Shabery Cheek berharap Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menggunakan forum debat mereka pada 15 Julai ini dengan sebaik-baiknya untuk menyampaikan pendapat dan pandangan beliau mengenai isu minyak.

Katanya, debat adalah platform yang lebih bertamadun untuk menyuarakan pandangan pada masa kini berbanding platform jalanan.

anwar ibrahim 290408Oleh itu, tambahnya, Anwar harus mengambil kesempatan daripada kesediaan beliau untuk berdebat mengenai isu minyak supaya rakyat dapat menilai perkara itu.

"Ini peluang bagi dia untuk menyatakan pendapat dia. Saya ada pendapat yang mewakili kerajaan.

"Mari bersemuka, biar rakyat mengadili," katanya semasa menghadiri Mesyuarat Menteri Penerangan Pergerakan Negara-negara Berkecuali (COMINAC) kali ketujuh di Isla Magarita (Venezuela) semalam.

ahmad shabery cheekMenurut laporan Bernama, Ahmad Shabery berkata Anwar tidak perlu menggunakan platform jalanan seperti mengadakan perhimpunan untuk menyuarakan pandangan mengenai isu minyak itu.

"Perhimpunan tidak perlu, hendak mengumpul rakyat. Ini kaedah lama Anwar, dia kena ingat dia bukan lagi pemimpin pelajar," katanya.

Mengenai janji Anwar untuk menurunkan harga minyak jika Pakatan Rakyat memerintah, Ahmad Shabery menyifatkan kenyataan itu sebagai "kata-kata kosong" yang bertujuan memancing sokongan rakyat.

Protes harga minyak

Beliau berkata janji Anwar mungkin boleh menyebabkan negara tunduk kepada kuasa asing kerana terpaksa berhutang.

"Apakah sekali lagi kita hendak meletakkan negara kita kepada cengkaman IMF (Tabung Kewangan Antarabangsa) yang pernah Anwar cuba guna kaedah itu semasa menjadi Menteri Kewangan dahulu. Saya harap rakyat tidak terpedaya dengan agenda peribadi Anwar," katanya.

Beliau berkata untuk menjadi pemimpin negara, terdapat saluran yang boleh digunakan oleh pemimpin untuk menyuarakan pandangan iaitu melalui pilihan raya, Parlimen dan juga media. "

Kalau hendak jadi pemimpin kena menyuarakan pandangan dengan lebih bertamadun. Bukan ajak orang ke jalan raya," katanya.

Satu perhimpunan Protes Sejuta Rakyat dijadualkan berlangsung Ahad esok di Stadium Kelana Jaya untuk membantah kenaikan harga minyak.

Ahmad Shabery meminta rakyat agar tidak diperalatkan oleh Anwar yang kini tersepit dengan "masalah peribadi" dengan menyertai perhimpunan itu.

"Baru-baru ini sibuk kata keselamatan terancam, hingga masuk Kedutaan Turki, kenapa sekarang hendak mengajak orang kepada keadaan yang boleh mengancam kehidupan rakyat, langkah dan tindakan yang boleh ancam kestabilan dan keselamatan negara," katanya.

Ahmad Shabery berkata beliau menyerahkan kepada pihak polis untuk mengambil tindakan sekiranya didapati perhimpunan yang dirancang itu bersifat mengganggu ketenteraman awam.

Read More...

Khairy: Konspirasi jatuhkan Najib gagal

Mstar Online
04-07-2008 11:05:06 PM

POKOK SENA: Tindakan penyiasat persendirian P. Balasubramaniam menarik balik tuduhan terhadap Datuk Seri Najib Tun Razak setelah mendakwa Timbalan Perdana Menteri itu mempunyai hubungan dengan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu dalam akuan bersumpahnya membuktikan konspirasi untuk menjatuhkan pemimpin Umno itu gagal.

Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin berkata, pengakuan tersebut jelas merupakan satu perkara yang direka cipta oleh pihak tertentu yang mempunyai kepentingan agenda politik.

"Jelas, pihak tertentu yang mereka cipta perkara ini ialah Datuk Seri Anwar Ibrahim dan parti Pakatan Rakyat kerana mereka ada kepentingan dalam hal ini," katanya kepada pemberita ketika ditemui di sini hari ini.

Khairy berkata, situasi itu juga menunjukkan akuan bersumpah seolaholah tiada nilai kebenaran dan berharap masyarakat tidak akan mudah terpengaruh dengan perkara tersebut.

"Yang ada kebenaran hanyalah siasatan polis dan tindakan mahkamah, sebab itulah lepas ni kalau ada lagi, jangan terima atau percaya pengakuan bersumpah itu bulatbulat," katanya.

Dalam akuan bersumpah bertarikh 1 Julai itu, Balasubramaniam yang turut dipanggil memberi keterangan dalam perbicaraan kes bunuh Altantuya, memberikan beberapa butiran yang didakwanya menunjukkan hubungan awal antara Altantuya dan Najib.

Penyiasat persendirian yang pernah diupah oleh salah seorang tertuduh dalam kes itu, Abdul Razak Baginda mengedarkan kepada media salinan Akuan Bersumpahnya pada sidang akhbar bersama Anwar di ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Petaling Jaya semalam.

Bagaimanapun hari ini, Balasubramaniam menerusi M. Arulampalam, seorang peguam yang menemaninya pada sidang akhbar di Kuala Lumpur pagi ini, menarik balik semua tuduhan dalam akuan bersumpah itu dan menyatakan bahawa ia tidak tepat dan tidak benar serta dibuat dalam keadaan tertekan.

Dalam perkembangan lain, Khairy berkata, beliau akan mengumumkan keputusan sama ada untuk bertanding atau tidak jawatan Ketua Pemuda Umno pada bulan depan.

"Lepas saya pusing satu negara, baru saya akan umumkan," katanya yang enggan mengulas lanjut mengenai perkara tersebut. BERNAMA

Read More...

Polis siasat kedua akuan berkanun Bala

Malaysiakini

Jul 4, 08 2:56pm

Polis akan menjalankan siasatan terhadap dua akuan bersumpah yang dibuat oleh penyiasat persendirian P Balasubramaniam walaupun beliau menarik balik tuduhan yang mengaitkan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu.

Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar berkata polis akan menyiasat akuan bersumpah yang dibuat oleh Balasubramaniam pada 1 Julai lalu dan begitu juga terhadap akuan bersumpah yang bertarikh hari ini.

"Polis akan siasat kedua-duanya. Yang semalam kita siasat dan yang ditarik (balik) hari ini juga kita siasat," katanya ketika dihubungi di sini hari ini, demikian menurut laporan Bernama.

Balasubramaniam, yang juga saksi dalam perbicaraan kes bunuh Altantuya, semalam mengedarkan akuan bersumpah bertarikh 1 Julai yang mengandungi beberapa butiran yang didakwanya menunjukkan hubungan awal antara Altantuya dan Najib.

Bagaimanapun dalam akuan bersumpahnya bertarikh hari ini, Balasubramaniam menarik balik seluruh isi kandungan dalam akuan bersumpahnya sebelum ini.

Ismail berkata polis akan tetap menyiasat akuan bersumpah pertama Balasubramaniam kerana beliau (Balasubramaniam) mungkin mempunyai niat yang terselindung.

"Mungkin ada niat untuk mengaburi mata orang ramai, jadi kita kena siasat keseluruhannya," katanya.

Najib dalam sidang akhbar semalam, sekali lagi menegaskan yang beliau tidak pernah mengenali Altantuya dan menyifatkan tuduhan mengaitkan beliau dengan wanita Mongolia yang mati dibunuh itu sebagai "pembohongan dahsyat".

Najib menegaskan cubaan terbaru itu untuk mengaitkan beliau dengan jenayah itu adalah "rekaan semata-mata, berniat jahat dan berunsur fitnah untuk mencemarkan imejnya."

Read More...

Bekas timbalan menteri Umno umum sertai PAS minggu depan?

KLpos

Cetak E-mail
Oleh msomelayu.blogspot.com
Jumaat, 04 Julai 2008

KEDUDUKAN dan keyakinan Pas untuk muncul sebagai parti alternatif menggantikan Umno semakin teguh lagi apabila seorang tokoh Umno akan menyertai parti itu tidak lama lagi.

Tokoh berkenaan seorang bekas ahli jemaah menteri di era Mahathir Mohamad dikatakan akan membuat pengumuman rasmi pada minggu depan di hadapan Presiden Pas, Abdul Hadi Awang.

Tokoh berkenaan yang mendiamkan diri ekoran krisis pemecatan Anwar Ibrahim melanda pada tahun 1998 dikatakan memilih Pas kerana yakin dengan Pas.

Sebelum ini beliau beberapa kali dipujuk agar menyertai PKR namun tidak berhasil.

Penyertaan ke dalam Pas menunjukkan tokoh berasal dari negeri di Pantai Timur itu yakin dengan Pas dewasa ini.

Read More...

Kembali Kepada Islam Yang Sebenar - Presiden PAS

Buletin Online


PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang
Friday, 04 July 2008

The image “http://buletinonline.net/images/berita6/tghadi.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Kenyatan Media Presiden PAS

Berhubung dengan pelbagai fitnah yang tersebar dengan meluas dalam negara kita kebelakangan ini, bagi pihak PAS saya suka menyeru agar semua kita kembali berpaut kepada ajaran Islam yang sebenar.

Kita menegaskan bahawa fitnah adalah lebih merbahaya dari membunuh oleh kerana itu kita tidak boleh menyibarkan sebarang fitnah sewenang-wenangnya. Sesungguhnya Islam meletakkan garispanduan dalam semua perkara tapi malangnya kita sendiri memilih untuk menjauhkan diri daripada ajaran Islam.

Islam dengan jelas mengajar dan menetapkan hukuman yang berkait dengan memfitnah termasuk fitnah zina dan liwat. Seseorang tidak boleh menuduh seseorang yang lain dengan dosa itu melainkan mengemukakan empat orang saksi. Sekiranya tidak ada empat orang saksi maka orang yang menuduh hendaklah dijatuhkan hukuman hudud dan menjadi fasik, dan beliau tidak boleh menjadi saksi lagi.

Di dalam Islam seorang yang dituduh tidak boleh dianggap bersalah sehingga dibuktikan kesalahnnya ataupun orang itu mengaku sendiri dengan rela diri tanpa paksaan yang ia telah melakukan kesalahan tersebut.

Kita mengharapkan masyarakat Islam supaya memelihara akhlak yang diajar oleh Islam ini dan menunjukkan contoh yang terbaik kepada semua pihak. Apa yang mendukacitakan gejala ini berlaku dikalangan pemimpin-pemimpin Melayu yang mengaku beragama Islam. Oleh itu saya menyeru supaya sesiapa sahaja yang melakukan kesalahan sedemikian rupa hendaklah bertaubat kepada Allah swtr kerana dosa itu termasuk di dalam kategori dosa besar yang diberi amaran keras oleh Allah swt di dalam al Quran dan oleh Nabi kita Muhammad saw dan diperingatkan oleh para ulamak disepanjang zaman.

Saya menyeru ahli-ahli PAS supaya kembali kepada pegangan kita yang termaktub di dalam Perlembagaan PAS dan menunjukkan contoh yang terbaik kepada semua pihak disaat yang serba mencabar dan meruncing ini.

Read More...

Koleksi Video - Najib gelabah ke???

Saiful Bukhari Mohon Biasiswa Atau Mengadu Diliwat ?Hari tu Najib cakap Si Saiful ni datang nak mintak biasiswa......Then, semalam Najib cakap, si Saiful ni nak mengadu diliwat Anwar.....Alamak!!! Ni apahal Datuk???fakta biar konsisten....kalau nak menipu pun biarle ingat skrip.....jangan pakai tala je......sorila Datuk....wa memang tak percaya tuduhan baru tu....wa konpius...sebab apa Si Saiful tu nak bgtau kat Datuk???apsal tak kat Pak Lah terus????lagi glamer apa???hampeh!!!!!

Read More...

Artikel Tentang Rosmah Yang Menjadi Kemarahan ?

Buletin Online

PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh Editor
Thursday, 03 July 2008

The image “http://buletinonline.net/images/berita7/rosmah.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Singapura Datuk N. Parameswaran berkata akhbar Singapura perlu lebih berhati-hati atau berhemat dalam melayani dakwaan atau sindiran yang jelas mahu mencemarkan peribadi dan maruah personaliti penting Malaysia.

Belia berkata mereka merupakan tokoh yang menentukan kekukuhan hubungan antara Malaysia dan Singapura, dengan merujuk kepada laporan berita yang diterbitkan dalam tabloid Singapura,'Today', Jumaat lepas yang mencerca peribadi Datin Seri Rosmah Mansor, isteri Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Laporan itu bertajuk "Under fire - the "First Lady-in-waiting" dan ditulis oleh wartawan Jessinta Tan, memetik seorang yang bernama A. L. Tan dari Kuala Lumpur dan Agnes Teh dari Pulau Pinang.

Tan dan Teh dipetik dalam laporan itu sebagai memaparkan Rosmah adalah seorang yang berkeperibadian tidak baik.
Parameswaran berkata Rosmah bukan orang biasa dan "cubaan untuk mewujudkan pendapat awam terhadapnya berdasarkan sumber seperti disebut di atas pastinya merupakan tindakan yang nakal dan tidak wajar."

Parameswaran berkata sejak beliau ditugaskan sebagai Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Singapura pada 2003, beliau telah bertemu dan berinteraksi dengan Najib, yang sering diiringi Rosmah dan kadang kala oleh anak mereka, dalam 15 lawatan ke republik itu, sama ada secara rasmi atau peribadi.

Tidak pernah beliau mendapati Rosmah bersikap seperti digambarkan dalam artikel itu, katanya dan menurutnya isteri Najib itu sentiasa bersikap mesra terhadap pegawainya dan beliau sendiri, dan sentiasa mengambil berat kebajikan mereka.

Parameswaran juga berkata dalam semua lawatan mereka ke Singapura, Najib mahupun Rosmah tidak pernah menyusahkan Suruhanjaya Tinggi dalam program lawatan peribadi mereka.

"Saya akan berasa amat sedih jika saya mendapat tahu bahawa pada tahun depan Datuk Seri Najib tidak akan menghadiri Dialog Shangri-La (acara tahunan yang diadakan di sini anjuran International Institute for Strategic Studies yang berpejabat di United Kingdom) yang telah beliau hadiri lima kali sejak ia diadakan, atau saya mendapat tahu bahawa keluarga Najib memutuskan untuk bercuti di tempat lain," katanya.

Berikut disiarkan artikel berkenaan untuk tatapan ruangan Wanita@Nisa ini untuk diambil pengiktibaran
The image “http://buletinonline.net/images/berita7/online_sg_article_on_rosmah_mansor_20080701.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |