+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Saturday, June 28, 2008

Kuwait minat bina hospital Islam di Kedah

Utara Online

Berita
ALOR STAR 16 Jun - Sebuah institusi kewangan dari Kuwait berminat melabur di Kedah terutamanya dalam bidang pertanian dan projek yang melibatkan pembinaan Hospital Islam di sini.

Menteri Besar, Azizan Abdul Razak memberitahu, cadangan pembinaan Hospital Islam di atas tanah milik Yayasan Islam Kedah itu menarik perhatian Kuwait Finance House yang sedang mencari pelaburan di negeri ini.

''Dalam perjumpaan dengan mereka, kerajaan negeri tawarkan banyak pelaburan di negeri ini dan mereka nampak berminat," kata Azizan kepada pemberita selepas menerima kunjungan wakil-wakil Kuwait Finance House di pejabat Menteri Besar di Wisma Darulaman di sini hari ini.


Bagaimanapun, kata beliau, kerajaan negeri sedang mengkaji lebih mendalam mengenai cadangan pembinaan Hospital Islam dan perbincangan dengan pelabur lain masih berjalan.

Mengenai sektor pertanian, Azizan berkata, firma berkenaan berminat melabur dalam bidang tersebut selaras dengan hasratnya untuk menjadikan Malaysia sebagai hab bagi negara itu memasarkan produk melalui rangkaian perdagangannya di beberapa negara termasuk Australia dan China.

''Mereka minat menjadikan Malaysia sebagai hab. Mereka banyak terlibat dalam perlombongan dan pertanian di Australia termasuk penanaman gandum," katanya.

Azizan menjelaskan, kerajaan negeri membuat tawaran kepada firma berkenaan untuk mengatasi masalah pertanian khususnya bagaimana hendak menembusi pasaran antarabangsa.

''Mungkin mereka boleh mencari pasaran di Asia Barat kerana mereka mempunyai rangkaian pemasaran yang lebih baik," tambahnya.

Mengenai dakwaan kes kecurian balak yang semakin menjadi-jadi di Baling, dekat sini, Azizan berkata, kemungkinan balak yang keluar dari hutan mempunyai lesen.

''Jika keluar dari hutan tentu ada lesen kerana kita tidak mendapat laporan daripada Jabatan Perhutanan mengenai kes kecurian balak.

''Saya tidak nafikan mungkin ada kes-kes kecurian tetapi jika ada perlulah dibuat laporan kepada polis untuk tindakan lanjut," katanya.-utusan

Read More...

Ali Rustam Bantah Jika RTM Siar Debat Ahmad Shabery Dan Anwar

Bernama

MELAKA, 28 Jun (Bernama) -- Naib Presiden Umno Datuk Seri Mohd Ali Rustam tidak bersetuju jika Radio Televisyen Malaysia (RTM) menyiarkan debat antara Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek dan Penasihat Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim berkaitan kenaikan harga minyak.

Beliau berkata adalah tidak wajar bagi RTM yang dimiliki kerajaan, jika mahu menyiarkan debat itu yang melibatkan Anwar yang sering menghentam kerajaan Barisan Nasional.

"Usaha ini langsung tidak relevan dan perlu dibatalkan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat agung Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia (PKMM) Melaka di sini, hari ini.

Mohd Ali yang juga Ketua Menteri Melaka mengulas penganjuran debat bertema "Hari Ini Membentuk Kerajaan, Esok Turun Harga Minyak" anjuran portal berita Agenda Daily yang dijadualkan pada 15 Julai depan di Dewan Bahasa dan Pustaka.

Ahmad Shabery dan Anwar telah mengesahkan penyertaan mereka dan debat itu mungkin disiarkan secara langsung oleh beberapa stesen televisyen.

Anwar sebelum ini telah beberapa kali membuat kenyataan termasuk semasa kempen pilihan raya umum lepas bahawa kerajaan Pakatan Rakyat akan menurunkan harga minyak jika memerintah.

Mohd Ali berkata ramai lagi pemimpin yang mempunyai kreadibiliti dan bekerja keras membantu kerajaan boleh diundang untuk berdialog dan disiarkan melalui televisyen.

"Pertubuhan bukan kerajaan banyak membantu kerajaan menerangkan kepada rakyat supaya faham, kenapa tidak panggil mereka ini berdialog di televisyen daripada memberi tempat kepada orang yang hari-hari mengata kerajaan," katanya.

-- BERNAMA

Read More...

Media Diharap Mendidik Masyarakat Dengan Membuat Laporan Yang Tepat

Buletin Online

PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh SM Noor
Saturday, 28 June 2008


The image “http://buletinonline.net/images/berita7/mediaperlubetul.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Kuala Terengganu - Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu Dato’ Mustafa Ali mengharapkan pihak media memainkan peranan sebagaimana sepatutnya dan beliau menyatakan bahawa pihak media bukan hanya melaporkan (sesuatu berita atau peristiwa) namun juga berperanan sebagai mendidik (masyarakat).

Beliau juga mengucapkan berbanyak terima kasih kerana pihak wartawan dan pengamal media sudi hadir ke Majlis Media Bersama Pimpinan PAS Terengganu yang diadakan dekat sini kelmarin.

Beliau berharap hubungan baik antara pihak PAS dan wartawan berterusan dan menegaskan beliau tidak pernah menghadapi apa-apa masalah dengan pihak media.

“Saya tidak pernah nak berperang dengan wartawan, tak pernah nak berperang, tegur sekali sekala ada, memang adalah,

“memang saya boleh boleh sebut sungguh, hok saya kata tu betul sungguh, tak betulnya dia (wartawan) buat (tulis) begitu,” kata Mustafa

Sebelum itu, Dato’ Mustaffa menyarankan, wartawan perlu melaporkan sebagaimana yang dinyatakan dan adalah lebih baik bagi para wartawan tidak menyiarkan sesuatu berita itu daripada membuat laporan yang negatif.

Beliau berkata demikian ketika mengulas beberapa pendapat dan pandangan yang berupa persepsi masyarakat terhadap PAS yang telah diutarakan oleh beberapa wartawan yang hadir.

Beliau berkata persepsi yang dinyatakan tersebut, mungkin benar dan mungkin tidak benar, namun sekiranya ia dianggap benar oleh masyarakat, ia akan memberi kesan samada positif atau negatif.

Antara persepsi yang dinyatakan adalah, PAS dianggap sebagai ganas selain dilihat sebagai parti yang meninggalkan perjuangan bangsa, tidak mementingkan perpaduan Melayu dan PAS Kelantan di lihat lebih mesra rakyat daripada PAS Terengganu.

Menurut Dato’ Mustafa persepsi masyarakat yang sedmikian itu terhadap PAS berpunca dari laporan yang disiarkan oleh media terutamanya yang yang menganggap PAS adalah ganas.

”Persepsi ini lahir daripada kejadian-kejadian (yang dilaporkan), kita (PAS) boleh jawab bahawa kejadian itu siapa mula, siapa apa, dan maknanya kita bukan……...tetapi,

“oleh kerana mungkin pelaporan (reporting) yang tidak tepat maka menimbulkan persepsi yang demikian,” jelas beliau.

Beliau tidak menyalahkan para wartawan yang hadir pada majlis itu kerana persepsi sedemikian yang timbul dikalangan masyarakat.

Menurutnya wartawan yang hadir disitu bukanlah orang yang menentukan samada sesuatu berita itu disiarkan atau tidak dalam sesebuah akhbar.

”Saya kena berlaku adil dan tidak akan jadikan wartawan yang ada disini sebagai ‘punching bag’ untuk nak kata begini, begini kerana awak (wartawan yang hadir) bukan orang yang bertanggungjawab,” tambah beliau.

Namun begitu, beliau berkata pada masa-masa yang lalu, sedikit sebanyak ada juga wartawan diperingkat bawah yang melaporkan berita yang tidak tepat dan ia memang disengajakan.

Majlis Ramah Mesra Bersama Media yang diadakan kelmarin adalah julung-julung kalinya diadakan oleh PAS Terengganu memandangkan adanya perubahan pelaporan yang lebih baik dibuat oleh pihak media arus perdana selepas daripada pilihanraya umum kali ke 12 yang lalu.

Majlis tersebut telah mendapat sambutan dikalangan para wartawan yang bertugas di negeri Terengganu. Seramai 32 wartawan dan pengamal media hadir dalam majlis tersebut.

Turut hadir majlis tersebut adalah Dato’ Wan Mutalib Embong, Dato’ Ustaz Abu Bakar Chik, kedua-duanya Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu selain Setiausaha Perhubungan Haji Yahaya Ali dan Pengerusi Kelab Veteran PAS Ustaz Kassim Ahmad.

Read More...

Bukti akan didedah di mahkamah, kata Raja Petra

Siasah daily

Friday, June 27, 2008

KUALA LUMPUR, 28 Jun: Pengendali laman web Malaysia-today.net berkata, beliau akan mendedahkan segala bukti yang dinyatakan dalam akuan berumpahnya berkaitan pembunuhan Altantuya Shariibuu semasa perbicaraan berlangsung kelak.

Bagi beliau, mendedahkan segala bukti yang ada dimahkamah lebih penting dari menjawab segala kenyataan yang dibuat oleh pelbagai pihak sekarang.

Raja Petra turut memberikan alasannya yang tidak melaporkan dakwaan terbarunya itu kepada polis.

Beliau berkata tindakannya itu disebabkan laporan yang pernah dibuatnya pada tahun 2002 tidak diambil apa-apa tindakan oleh pihak polis, bahkan mendakwa dipukul oleh seorang pegawai polis – oleh itu, beliau tidak yakin lagi untuk melaporkannya kepada polis.

Kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu yang sedang dibicarakan di Mahkamah Tinggi Shah Alam ketika ini bertambah hangat dengan akuan berkanun yang dibuat oleh Raja Petra Kamarudin pada 18 Jun 2008 yang lalu.

Dalam akuan tersebut Raja Petra menyatakan;

* Rosmah Mansor isteri Najib merupakan salah seorang daripada tiga individu yang ada di tempat kejadian. Dua orang lagi ialah Leftenan Kolonel Aziz Buyong (pakar letupan C4 – orang yang b ertanggung meletakkan C4 pada tempat-tempat tertentu badan Altantuya, dan isteri Aziz, yang juga pengawal peribadi Rosmah.

* PM Abdullah ada menerima laporan bertulis dari pihak perisikan tentera dan beliau menyerahkan laporan tersebut kepada menantunya untuk disimpan dengan selamat.

* Seorang Sultan juga telah dimaklumkan mengenai perkara tersebut dan menyedari tentang tuduhan berkenaan. Dalam akuan tersebut, nama-nama seperti Rosmah Mansor (isteri TPM), Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, dan Khairy Khairy Jamaluddin disebut dengan jelas. Malah Rosmah dikaitkan secara langsung dalam pembunuhan tersebut.

Dalam perkembangan berkaitan, polis mengesahkan telah mengambil keterangan daripada Khairy Jamaluddin, Rosmah dan dua individu lagi yang dikaitkan dengan kes ini, seperti yang dinyatakan dalam akuan Raja Petra, iaitu seorang yang didakwa berpangkat kolonel dan isterinya, pengawal peribadi Rosmah.

Namun akuan bersumpah itu segera dinafikan oleh mereka. Abdullah dengan tegas menyatakan tidak menerima apa-apa laporan bertulis dari pihak perisikan tentera, bahkan menantu beliau, Khairy Jamaluddin turut menafikan ada menyimpan laporan tersebut. Pada masa yang sama Khairy turut menyifatkan akuan berkanun tersebut berniat jahat dan mencemarkan kredibiliti beliau.
perdana menteri Datuk Seri Najib Razak turut menafikan bahawa isterinya Rosmah terbabit dalam pembunuhan Altantuya seperti didakwa oleh Raja Petra Kamarudin pengendali blog Malaysia Kini.

Dalam perkembangan lain, suatu usul tergempar dikemukakan oleh ahli parlimen DAP, bagi membincangkan dakwaan Raja Petra Kamarudin yang mengaitkan isteri timbalan perdana menteri dengan kes pembunuhan Altantunya Shaariibuu. Lim berkata akuan bersumpah penulis tersebut sesuatu yang serius.

Namun usul tergempar yang diserahkan oleh wakil Ipoh Timur, bagi membincangkan dakwaan yang mengaitkan isteri timbalan perdana menteri dengan kes pembunuhan Altantunya Shaariibuu ditolak.

Timbalan yang dipertua Dewan Rakyat, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar menolak usul Lim Kit Siang itu dengan alasan subjudis terhadap perbicaraan kes itu yang sedang berlangsung.

Read More...

Catatan Pemimpin: 100 Hari Pakatan Rakyat: Kepedulian Terbukti


Suara Keadilan

OLEH: Zuraida Kamaruddin

SETELAH genap 100 hari pemerintahan baru Negeri Selangor dibawah pimpinan Pakatan Rakyat, penduduk negeri ini mula merasakan nikmatnya ditadbir oleh kepimpinan yang menjadikan ketuanan rakyat sebagai fokus utama.

Pimpinan Pakatan Rakyat di Selangor ternyata dinamik dan mempunyai kepedulian yang tinggi kepada rakyatnya.

Komitmen ini terserlah dengan pelbagai pembaharuan dan pendekatan yang diambil bagi meyakinkan rakyat secara keseluruhan bahawa mereka telah membuat keputusan yang tepat dan bijak pada pilihanraya umum yang lepas.

Ianya jelas dibuktikan dengan 7 pengumuman awal yang dibuat oleh Y.A.B Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim selaku Menteri Besar Selangor pada perhimpunan khas sempena Sambutan 100 Hari Pemerintahan Kerajaan Baharu Selangor yang berlangsung di Stadium Shah Alam, 20 Jun lepas.

Antara yang paling hangat dibincang dan diperkatakan ialah pemberian air percuma sebanyak 20 meter padu kepada seluruh isi rumah di Selangor.

Walaupun isu ini banyak dipolitikkan dan dipolemikkan oleh pelbagai pihak yang cemburu serta pelbagai usaha dirancang bagi menggagalkannya namun jaminan telah diberikan oleh kerajaan bahawa pemberian air percuma tetap akan dilakukan di negeri ini demi meringankan beban rakyat yang makin terhimpit akibat kenaikan pelbagai barang keperluan rumah setelah kerajaan pusat menaikkan harga petrol dan diesel baru-baru ini.

Yang kedua, kerajaan negeri juga telah mewujudkan TAWAS atau Tabung Warisan Anak Selangor. Melaluinya, kerajaan negeri memberi tabungan sebanyak rm100 bagi setiap anak Selangor yang dilahirkan pada tarikh 1 Januari 2008. Ianya juga terbuka kepada ibu bapa warga Selangor yang melahirkan anak di luar negeri Selangor.

Dengan bayaran pendaftaran rm10, pelaburan ini dapat dicairkan setelah 1 tahun dan setiap anak tadi akan menerima tunai rm110. Namun, mereka boleh memilih untuk mengekalkan wang yang ada dan akhirnya pada usia 18 tahun mereka akan menerima tunai sebanyak rm1500.

Seterusnya,kerajaan negeri telah mengumumkan untuk memberi hadiah tunai sebanyak rm1000 kepada setiap anak selangor yang mendapat tempat di IPTA atau IPTS dalam peringkat Diploma dan Ijazah Sarjana Muda. Ini sekurang-kurangnya dapat menyuntik semangat dan meringankan sedikit tanggungan untuk membeli keperluan asas semasa mendaftar di IPT masing-masing.

Keempat, keprihatinan kerajaan ini turut meliputi kebajikan warga emasnya. Oleh itu, Skim Takaful dan Perubatan Percuma untuk semua Warga Emas telah dikemaskini dengan insentif yang lebih menarik. Sebanyak RM3500 diperuntukkan untuk setiap wasi yang berdaftar dengan kerajaan negeri.

RM500 akan diberi secara tunai dalam tempoh 24jam setelah kematian dilaporkan dan bakinya akan menyusul. Program ini layak dinikmati oleh warga emas yang bermastautin sekurang-kurangnya 1 tahun di negeri bertuah ini.

Seterusnya, pihak kerajaan negeri juga telah mengumumkan progran OSCC atau pusat sehenti krisis yang ditubuhkan di hospital kerajaan khas untuk menangani masalah ataupun krisis domestik yang dialami oleh pasangan berkelamin secara keseluruhan.

Selain itu, memandangkan selama ini anak-anak pekerja ladang di seluruh Selangor sering ketinggalan dan diabaikan pelajarannnya, maka Tabung Pendidikan Anak-anak Pekerja Ladang turut diwujudkan. Asrama penempatan untuk anak-anak ini akan dibina dan pendidikan mereka akan dijaga selengkapnya.

Bagi melaksanakan perkara-perkara di atas, pihak kerajaan negeri akan mempergiat usaha dan program memaksimakan peningkatan hasil mineral dan batuan yang selama ini diberikan secara kontrak kepada pihak-pihak yang berkepentingan. Hasil yang dikutip pula hanya dalam bentuk royalti yang sangat minima.

Namun dengan usaha yang dijalankan secara bersepadu oleh agensi kerajaan negeri sendiri maka hasil dalam bentuk kewangan dan pendapatan negeri Selangor ini akan meningkat tinggi sebagaimana sepatutnya.

Oleh itu, kini terbukti walaupun kerajaan Negeri Selangor diasak dan dihimpit dari segenap penjuru oleh golongan tertentu namun fokus utama dan kepedulian kepada rakyat masih menjadi keutamaan pemerintah negeri ini. Melalui pencapaian di atas maka 100 hari pertama ini boleh dianggap sebagai ujian yang telah dilepasi dengan sangat cemerlang. Tahniah Kerajaan Negeri Selangor!

**Penulis ialah Ketua Wanita KeADILan dan juga merupakan Ahli Parlimen Ampang.

Read More...

Sumpah Si Ezam

Edeyesdotcom

“Dengan nama ALLAH saya tinggalkan Anwar atas prinsip sebagai seorang Muslim yang berpegang kepada prinsip Islam yang tidak membenarkan saya membantu beliau menjadi pemimpin dalam apa cara sekalipun,”


Sumpah Ezam si penyelamat bangsa+t.

edyes wrote:

Dengan nama ALLAH, saya cabar Ezam untuk tidak berselindung, tidak main sembunyi-sembunyi, dan tidak main kotak kotak melainkan fakta dan kenyataan.

Mengapa perlu berselindung wahai Ezam, mengapa perlu tunggu? Jika benar DSAI tidak layak menjadi PM atas sebab-sebab yang kau tahu, adalah menjadi kewajipan untuk menyampaikan kepada semua rakyat biarpun ianya penuh keaiban. Jika aib yang dilakukan, maka layaklah seseorang itu diaibkan kerana rakyat tidak wajar menerima si aib sebagai pemimpin.

Jika benar DSAI tidak boleh dibiarkan menjadi PM, sila buktikan dengan bukti, bukan bukti dengan kata-kata, bukan bukti dengan sumpahan, tetapi bukti yang membuatkan seluruh rakyat menolak kepimpinan Anwar. Jika itulah musibat engkau Ezam, ingin melihat kejatuhan seorang pemimpin pembela bangsa.

Kalaupun betul engkau bersumpah, mengapa dulu ketika setia bersama DSAI tidak kau dedahkan segalanya? Kenapa sesudah masuk UMNO baru nak bersumpah macam ni. Adakah ini bermakna selama ini kau bersubahat dengan orang yang kau tuduh? Fasik sungguh.

"Jika datang kepada kamu seorang yang FASIK membawa sesuatu berita, hendaklah kamu selidik terlebih dahulu, semoga kamu tidak menghukum sesuatu kaum dengan sebab kejahilan kamu (atas perkara yang disampaikan itu)
"

Engkau juga jangan lupa Ezam, jika politik Dato Seri Anwar Ibrahim berkubur sekalipun, Semangat Reformis dalam setiap diri kami tetap berkobar. Kami akan pastikan engkau bersama UMNO hancur lebur ditelan arus tsunami rakyat !

Tiada yang aku nampak selain kepentingan peribadi disebalik akuan sumpah ini.

Read More...

Ahmad Shabery and Anwar for ‘fuel duel’ on July 15

The Star


KUALA LUMPUR: A “fuel duel” has been set up.

Information Minister Datuk Ahmad Shabery Cheek and PKR adviser Datuk Seri Anwar Ibrahim will face off over the recent fuel price increase.

And it may be shown live on television.

Debate organiser Agenda Daily has received confirmation from both men that they will participate in the debate at 9pm at the Dewan Bahasa dan Pustaka on July 15. The topic is “Hari Ini Membentuk Kerajaan, Esok Turun Harga Minyak.” (Form a Government today and reduce the price of oil tomorrow).

Ahmad Shabery said that he agreed to the debate as he felt that it was his responsibility to explain government policies to the people.

“This is an opportunity to inform the people of the many misleading and irresponsible statements being made against government decisions. I am ready for the debate,” he said.

Asked if RTM would telecast the debate, Ahmad Shabery said he would not abuse his power to direct the station to do so.

“However, I do not mind if other channels want to take up the offer,” he said.

Agenda Daily editor Hanafiah Man said negotiations were going on with a number of TV stations to air the debate live.

“We have received confirmation from the minister two days ago while Anwar’s side has given a positive verbal reply.

“This is an opportunity for each side to explain and defend their arguments – one side to justify the Government’s decision to raise fuel prices and the other claiming the prices will go down if the Opposition gets into power,” Hanafiah said yesterday.

Anwar had recently said that if the Pakatan Rakyat (PR) coalition took over the government, it would reduce fuel prices the very next day, adding that PR would announce the mechanism at the appropriate time and that he would resign if he failed to do so.

Using the US presidential elections debate format, Hanafiah said that a moderator would be appointed soon while Ahmad Shabery and Anwar would each select a journalist to join in the panel to ask questions.

“Only 200 people will be invited while our two debaters will be allowed to bring along 50 guests each,” he added.

Read More...

Polis mula tahan peserta himpunan di Sogo

Harakahdaily

Anis Nazri | Foto Wan Zahari Wan Salleh

Sat | Jun 28, 08 | 4:55:14 pm MYT

KUALA LUMPUR, 28 Jun (Hrkh) - Pihak berkuasa polis bertindak menahan enam peserta himpunan aman membantah kenaikan harga minyak anjuran Geram yang berarak dari pelbagai lokasi sekitar Kuala Lumpur ke pusat membeli belah Sogo. ImageKeadaan kini semakin kecoh apabila polis dan FRU bertindak menghalang perarakan aman tersebut yang kini sedang melewati jalan raya di hadapan Sogo.

Mereka yang ditahan adalah kelompok himpunan yang berarak dari berbagai lokasi yang mula berarak sejak jam 3.00 petang tadi.

Mereka yang ditahan ialah Presiden Ikrar, Mustafa Mansor; Setiausa AMK Pusat, Zulfiqar Ali Arifin; Setiausaha Ikrar, Muhammad Hidhir Khalid; Setiausaha AMK Batu, Norsharizal Abd Razak; ahli Anwar Ibrahim Club (AIC), Mohd Herman Muhammad; dan 'Bob' juga ahli AIC. Mereka kini dibawa ke Balai Polis Tun HS Lee untuk disoalsiasat. Ketua AMK, Shamsul Iskandar Mat Akin turut berada di hadapan balai polis berkenaan.

Polis kini sedang sibuk menghalang pergerakan himpunan tersebut dimana lima trak FRU dengan kekuatan 50 orang polis ditugaskan bagi mengawal sekitar tempat himpunan aman tersebut.

Jurugambar Harakah, Wan Zahari Wan Salleh turut disoal siasat oleh seorang Pegawai Cawangan Khas (SB) berhubung gambar-gambar yang dirakamkan Wan Zahari.

ImagePihak SB tersebut meminta Wan Zahari agar menunjukkan gambar-gambar yang diambilnya.

Peserta himpunan kini mula mengarahkan pergerakan ke Balai Polis berhampiran bagi memberi sokongan kepada mereka yang ditahan.

Geram mengadakan himpunan hari ini dalam siri kempen Perhimpunan Sejuta Rakyat pada 6 Julai nanti.

Program ini adalah permulaan bagi himpunan 6 Julai ini dengan kali ini ia dilakukan dengan program berjalan secara aman (Peace Walk).

Program anjuran Gerakan Rakyat Anti Manipulasi Minyak (Geramm) itu akan disertai oleh generasi muda yang terdiri daripada AMK KeADILan, Pemuda PAS dan Pemuda DAP.

ImageSelain itu kumpulan NGO yang diterajui golongan muda seperti Karisma, PKPIM, Youth For Change, Dema dan Gamis menyertai program yang bertujuan membantah kenaikan harga minyak.

Perarakan tersebut bermula serentak di empat titik pertemuan iaitu di Ampang Park, Bukit Bintang, Puduraya dan PWTC menuju ke pusat membeli belah Sogo.

Hampir semua peserta memakai baju berwarna merah.

Kempat-empat tempat pertemuan ini disertai minima 50 orang anak muda yang bergabung dalam Geramm yang mengepalai himpunan ini.

Mengulas tindakan kasar pihak polis terhadap peserta himpunan itu, Ketua Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Kamaruzzaman Mohamad berkata, polis tiada berbincang langsung dengan peserta.

ImageUjarnya, tindakan yang dibuat polis secara tiba-tiba ini amat mengecwakan malah melambangkan betapa pasukan polis tidak menghormati hak rakyat untuk berhimpun.

Beliau juga kesal kerana himpunan baru sahaja bermula, namun polis menyekat dengan cara yang tidak bertamadun.

Begitupun beliau menyeru rakyat agar turun beramai-ramai pada 6 Julai ini bagi menunjukkan rasa marah terhadap tindakan kerajaan menaikkan harga minyak tersebut./wann _

Read More...

PKR pulangkan wang penderma

Utusan Online

SEPANG 27 Jun - Wang sumbangan syarikat-syarikat swasta untuk sambutan 100 hari pentadbiran kerajaan campuran Selangor yang telah dimasukkan ke dalam akaun Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan dipulangkan semula kepada pendermanya.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, pihaknya terpaksa akur kepada peraturan yang ada demi menghormati semua pihak jika benar wang tersebut ada disalurkan ke dalam akaun PKR.

''Kita membuat keputusan, wang itu akan dipulangkan kepada mereka (syarikat-syarikat swasta) untuk menyatakan bahawa terdapat peraturan yang perlu diikuti jika benar wang itu ada disalurkan ke dalam akaun PKR.

"Dalam apa-apa yang kita lakukan kita sentiasa menghormati antara satu sama lain dalam mengendalikan amanah yang diberikan oleh rakyat," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan satu mesyuarat di Pejabat Daerah Sepang bersama Exco Kerajaan Negeri Selangor untuk membincangkan hal-hal berkaitan pembaharuan negeri itu di sini hari ini.

Khalid mengulas kekecewaan Dewan Pemuda Pas Selangor dengan tindakan penganjur sambutan itu yang memasukkan wang sumbangan syarikat-syarikat swasta untuk sambutan 100 hari tersebut ke dalam akaun PKR yang diakui sendiri oleh Menteri Besar itu.

Semalam, Gerakan Rakyat Anti Korupsi (Gerak) menegaskan bahawa pihaknya akan membuat laporan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) berhubung perkara itu sekiranya berlaku penyelewengan hasil sumbangan tersebut.

Mengulas lanjut, Khalid berkata beliau juga sedia untuk disiasat Badan Pencegah Rasuah (BPR) demi menunjukkan ketelusan dan keterbukaannya dalam memimpin Selangor.

"Pejabat Menteri Besar adalah terbuka dalam usaha menentukan ketelusan dan adanya tanggungjawab serta membuktikan tidak ada penyelewengan dalam kerja-kerja yang kita lakukan," katanya.

Bagaimanapun, Khalid berkata, PKR masih mengalu-alukan sumbangan daripada syarikat-syarikat swasta untuk menyalurkan derma kepada parti itu tetapi meminta mereka mengelakkan sebarang kontroversi.

"Lain kali dalam perkara-perkara lain kalau ada pemberian daripada mereka, kita terima tetapi kita tidak mahu ada kaitan dengan apa-apa yang kami akan lakukan di masa hadapan," katanya.

Read More...

Jawatan presiden, timbalan presiden MCA kosong

Malaysiakini

Jun 28, 08 9:12pm

Presiden MCA Datuk Seri 0ng Ka Ting dan timbalannya Tan Sri Chan Kong Choy tidak akan mempertahankan jawatan masing-masing dalam pemilihan parti itu 18 Oktober depan.

"Saya telah memutuskan tidak akan bertanding semula bagi mempertahankan jawatan presiden parti. Keputusan yang telah saya fikirkan dengan masak selepas mendapatkan pandangan dari rakan-rakan dalam parti dalam tempoh tiga bulan lalu.

"Ini bukan keputusan tergesa-gesa tetapi telah saya timbangkan lama dan selepas perundingan dalam masa yang panjang," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ong berkata pendekatan politiknya ialah seseorang pemimpin tidak harus menduduki sesuatu jawatan terlalu lama dan keputusannya hari ini sejajar dengan apa yang beliau perjuangkan selama ini, demikian menurut Bernama.

"Bila saya ambil alih pucuk pimpinan parti pada Mei 2003, satu dari
tindakan segera saya ialah meminda perlembagaan parti bagi menghadkan penggal presiden parti kepada hanya sembilan tahun.

"Bagi menteri, exco negeri dan anggota majlis kerajaan tempatan, tempoh perkhidmatan mereka dihadkan kepada dua penggal pilihanraya umum," tambahnya.

Pemimpin muda

Ong seterusnya berkata beliau "sentiasa menekankan perlunya wujud budaya politikyang sihat dalam MCA" dan kepercayaan ini termasuk perlunya membimbing pemimpin-pemimpin muda sebagai sebahagian daripada proses pembaharuan dan pengukuhan parti.

"MCA juga percaya tentang perlunya menjamin satu pelan peralihan kuasa yang lancar. Dalam masa enam tahun lepas, ramai pemimpin muda dan berkebolehan MCA muncul dan tentunya, pemimpin parti ini perlu diberi peluang berkhidmat kepada negara, masyarakat dan parti secara lebih efektif," katanya.

Ong, bekas Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan dan kini ahli Parlimen Kulai berkata keputusan pilihanraya umum 8 Mac lalu menyaksikan rakyat Malaysia,termasuk masyarakat Cina, memberikan mesej yang jelas kepada parti.

"Tentunya, keputusan itu menunjukkan perlunya kita semua merenung dan memikirkan apa yang teleh berlaku. Pilihanraya itu menyaksikan 15 ahli arlimen dipilih.

"Sebagai presiden parti, saya mesti memikul tanggungjawab atas keputusan itu. Pada prinsipnya, saya mengambil keputusan tidak mencalonkan semula diri saya untuk jawatan kabinet," kata Ong.

Chan tidak bertanding

Ong berkata dalam beberapa bulan lalu beliau telah berbincang dengan anggota-anggota parti dan membayangkan kepada mereka bahawa tidak ada pemimpin
yang tidak boleh diganti dan pentingnya kerja berpasukan serta tidak terlalu bergantung pada satu-satu personaliti.

Adalah penting pemimpin-pemimpin MCA tidak berterusan memegang kuasa, katanya.

"Parti adalah milik ahli-ahlinya dan bukan individu tertentu," katanya.

Sementara itu, Chan, yang kini berada di luar negara bila dihubungi berkata beliau juga tidak berhasrat bertanding semula dan akan membuat kenyataan rasmi mengenai hal itu.

Dengan perkembangan terbaru ini, beberapa pemimpin parti seperti naib presiden yang juga Menteri Pengangkutan Datuk Ong Tee Keat; setiausaha agung parti yang juga Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Ong Ka Chuan; dan Ketua Pemuda yang juga Menteri Kesihatan Datuk Liow Tiong Lai dijangka muncul sebagai calon-calon utama bagi merebut dua jawatan tertinggi parti dalam
pemilihan itu kelak.

Terdapat juga kemungkinan dua bekas naib presiden parti Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dan Datuk Chua Jui Meng bertanding untuk jawatan tersebut.


Read More...

Tiada campur tangan Anwar dalam lantikan KDEB - Ahmad Rusli

Harakahdaily

Wan Nordin Wan Yaacob

Sat | Jun 28, 08 | 11:12:37 am MYT

KUALA LUMPUR, 28 Jun (Hrkh) - Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) sebuah entiti perniagaan yang merupakan anak syarikat Kerajaan Negeri Selangor.

Sebagai sebuah entiti perniagaan KDEB bertanggungjawab penuh kepada pemegang saham dan menguruskan urusan perniagaan sebaik mungkin demi tanggungjawab terhadap pemegang saham.

Kewujudan jawatan sebagai penasihat kepada Presiden mana�mana syarikat bukan satu yang asing dan begitu jugalah kepada Presiden KDEB, kata satu kenyataan badan itu hari ini.

Kenyataan itu dibuat oleh Penasihat Khas Presiden KDEB, Ahmad Rusli Ibrahim.

Sejak September 2004, sebaik sahaja selepas dilantik menerajui KDEB, cabaran Dato� Karim Munisar selaku Presiden KDEB cukup besar, katanya.

Sasaran presiden baru pada ketika itu ialah menaikkan daya saing dan produktiviti KDEB dan entiti di bawahnya yang sememang dalam keadaan tidak memberansangkan, katanya.

Akaun syarikat dan pelaburan syarikat perlu disusun untuk itu telah dilantik penasihat kewangan kepada Presiden KDEB untuk menyusun semula perancangan strategik berkaitan kewangan, katanya.

Selain itu demi mendepani perbagai masalah berkaitan undang� undang maka penasihat undang undang korporat kepada Presiden KDEB juga telah dilantik, ujarnya.

"Ternyata tindakan dan pemilihan penasihat yang betul telah membantu Presiden KDEB memacu syarikat sehingga KDEB dan entiti di bawahnya khususnya.

"Kumpulan Peransang Selangor Berhad dan Kumpulan Hartanah Selangor Berhad telah berjaya menjadi entiti perniagaan yang berdaya saing dan disegani semula," kata kenyataan itu.

Dunia perniagaan perlu bergerak seiring dan berubah segera sebagai respon terhadap persekitaran untuk mengekalkan daya saing, katanya.

"Seiring dengan perubahan dan meneliti impak PRU 12 maka beberapa perubahan perlu dilakukan. Seperti KDEB perlu memainkan peranan besar dalam membantu memenuhi tanggungjawab terhadap pemegang saham utama iaitu kerajaan negeri yang telah berjanji untuk memberikan air percuma kepada rakyat Selangor," ujarnya.

Maka sudah tentu Presiden KDEB memerlukan satu penasihat khas untuk meneliti ke arah merialisasikan perkara ini, katanya.

"Pada April 2008 saya telah dinamakan sebagai Penasihat Khas kepada Presiden KDEB.

"Maka kenyataan yang menyatakan saya sebagai Penasihat KDEB ialah fitnah dan tidak berasas. Saya merupakan kakitangan KDEB yang bertanggungjawab terus kepada Presiden KDEB.

"Saya tidak punya kuasa eksekutif dan bukan ahli lembaga pengarah mana�mana syarikat dibawah KDEB. Selain saya seorang penasihat Ekonomi juga telah dinamakan oleh Kerajaan Negeri Selangor kepada KDEB," katanya.

Ahmad Rusli menjelaskan bahawa bidang tugasannya ialah untuk mengukuhkan dan membina hubungan dan jaringan kerja baik antara pemegang saham, pengursan sumber, pelabur juga sektor korporat dan awam.

"Saya juga diberi amanah untuk memerhatikan dan menasihati Presiden KDEB perubahan strategik khususnya untuk Kumpulan Peransang Selangor Berhad dan Kumpulan Hartanah Selangor Berhad.

Dengan pengalaman dan hubungan baik dengan pelbagai pihak di dalam dan luar negara khususnya Timur Tengah Ahmad Rusli berkata beliau juga diamanahkan untuk menasihatkan Presiden KDEB mengenai peluang pelaburan baru dan mempertingkatkan keuntungan pelaburan sedia ada.

"Lantikan saya dalam KDEB ini adalah tanpa pengetahuan Dato' Seri Anwar Ibrahim dan Tan Sri Khalid Ibrahim.

"Kemasukan saya demi mempertingkatkan keuntungan syarikat dan memastikan KDEB akan terus menyumbang seiring dengan aspirasi kerajaan negeri di bawah Pimpinan Parti Keadilan Rakyat," katanya.

"Namun setelah desas desus fitnah dan manipulasi jahat ini timbul dan saja juga telah berbincang secara mendalam dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim saya telah mengemukakan surat perletakkan jawatan pada 25 Jun 2008, 3 petang kepada Presiden KDEB," ujarnya./wann _

Read More...

KDEB: Penjelasan adik Anwar Ibrahim

Malaysiakini

Jun 28, 08 1:58pm

Rusli Ibrahim - adik kepada Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim - menjelaskan bahawa pelantikannya sebagai penasihat khas kepada presiden Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) adalah tanpa pengetahuan Anwar dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

"Kemasukan saya demi mempertingkatkan keuntungan syarikat dan memastikan KDEB akan terus menyumbang seiring dengan aspirasi kerajaan negeri di bawah Pimpinan Parti Keadilan Rakyat.," katanya dalam satu kenyataan hari ini untuk menjelaskan kedudukannya.


kumpulan darul ehsan berhad kdebRusli juga menjelaskan bahawa kenyataan yang menyatakan beliau adalah penasihat KDEB ialah fitnah dan tidak berasas.

"Namun setelah desas-desus fitnah dan manipulasi jahat ini timbul dan saya juga telah berbincang secara mendalam dengan Datuk Seri Anwar, saya telah mengemukakan surat perletakkan jawatan pada 25 Jun 2008, 3 petang kepada Presiden KDEB," katanya.

Berikut adalah kenyataan penuh Rusli:

Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) sebuah entiti perniagaan yang merupakan anak syarikat Kerajaan Negeri Selangor. Sebagai sebuah entiti perniagaan KDEB bertanggungjawab penuh kepada pemegang saham dan menguruskan urusan perniagaan sebaik mungkin demi tanggungjawab terhadap pemegang saham.

Kewujudan jawatan sebagai penasihat kepada Presiden mana-mana syarikat bukan satu yang asing dan begitu jugalah kepada Presiden KDEB.

Sejak September 2004, sebaik sahaja selepas dilantik menerajui KDEB, cabaran Dato’ Karim Munisar selaku presiden KDEB cukup besar. Sasaran Presiden baru pada ketika itu ialah menaikkan daya saing dan produktiviti KDEB dan entiti dibawahnya yang sememang dalam keadaan tidak memberansangkan pada ketika itu.

Akaun syarikat dan pelaburan syarikat perlu disusun untuk itu telah dilantik penasihat kewangan kepada Presiden KDEB untuk menyusun semula perancangan strategik berkaitan kewangan.

Selain itu demi mendepani perbagai masalah berkaitan undang – undang maka penasihat undang undang korporat kepada Presiden KDEB juga telah dilantik. Ternyata tindakan dan pemilihan penasihat yang betul telah membantu Presiden KDEB memacu syarikat sehingga KDEB dan entiti di bawahnya khususnya.

Kumpulan Peransang Selangor Berhad dan Kumpulan Hartanah Selangor Berhad telah berjaya menjadi entiti perniagaan yang berdaya saing dan disegani semula.

Dunia perniagaan perlu bergerak seiring dan berubah segera sebagai respon terhadap persekitaran untuk mengekalkan daya saing. Seiring dengan perubahan dan meneliti impak PRU 12 maka beberapa perubahan perlu dilakukan.

Seperti KDEB perlu memainkan peranan besar dalam membantu memenuhi tanggungjawab terhadap pemegang saham utama iaitu kerajaan negeri yang telah berjanji untuk memberikan air percuma kepada rakyat Selangor.

Maka sudah tentu Presiden KDEB memerlukan satu penasihat khas untuk meneliti ke arah merialisasikan perkara ini.

Pada April 2008 saya telah dinamakan sebagai Penasihat Khas kepada Presiden KDEB. Maka kenyataan yang menyatakan saya sebagai Penasihat KDEB ialah fitnah dan tidak berasas.

Saya merupakan kakitangan KDEB yang bertanggungjawab terus kepada Presiden KDEB. Saya tidak punya kuasa eksekutif dan bukan ahli lembaga pengarah mana-mana syarikat dibawah KDEB.

Selain saya seorang penasihat ekonomi juga telah dinamakan oleh Kerajaan Negeri Selangor kepada KDEB.

Bidang tugasan saya ialah untuk mengukuhkan dan membina hubungan dan jaringan kerja baik antara pemegang saham, pengursan sumber, pelabur juga sektor korporat dan awam.

Saya juga diberi amanah untuk memerhatikan dan menasihati Presiden KDEB perubahan strategik khususnya untuk Kumpulan Peransang Selangor Berhad dan Kumpulan Hartanah Selangor Berhad.
Dengan pengalaman dan hubungan baik saya dengan perbagai pihak di dalam dan luar negara khususnya Timur Tengah saya juga diamanahkan untuk menasihatkan Presiden KDEB mengenai peluang pelaburan baru dan mempertingkatkan keuntungan pelaburan sedia ada.

Lantikan saya dalam KDEB ini adalah tanpa pengetahuan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Tan Sri Khalid Ibrahim. Kemasukan saya demi mempertingkatkan keuntungan syarikat dan memastikan KDEB akan terus menyumbang seiring dengan aspirasi kerajaan negeri di bawah Pimpinan Parti Keadilan Rakyat.

Namun setelah desas desus fitnah dan manipulasi jahat ini timbul dan saya juga telah berbincang secara mendalam dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim saya telah mengemukakan surat perletakkan jawatan pada 25 Jun 2008, 3 petang kepada Presiden KDEB.

Read More...

Pemuda MIC Kedah bantah Samy Vellu

Utusan Online


R. NANTHA Kumar (duduk tengah) bersama sebahagian pemimpin Pemuda MIC Kedah yang mengumumkan peletakan jawatan pada sidang akhbar di Kulim, Kedah, semalam.


KULIM 27 Jun – MIC terus bergolak apabila beberapa pemimpin pergerakan Pemuda parti itu di Kedah termasuk ketuanya, R. Nantha Kumar mengumumkan peletakan jawatan mereka hari ini.

Pada masa sama, mereka juga menggesa Datuk Seri S. Samy Vellu melepaskan jawatan Presiden MIC memandangkan kebanyakan masyarakat India kini sudah hilang kepercayaan ke atas kepimpinan beliau.

Nantha Kumar, 39, berkata, tindakan itu diambil sebagai membantah tindakan Samy Vellu baru-baru ini yang mengeluarkan arahan kepada Ketua Pergerakan Pemuda MIC Kebangsaan, S.A. Vigneswaran melepaskan jawatannya dengan alasan melepasi usia 41 tahun.

“Saya dan rakan-rakan iaitu Setiausaha Pemuda MIC Kedah, T.M. Ganesan; Bendahari Pemuda MIC Kedah, M. Selvan dan Ketua Penerangan Pemuda MIC Kedah, S. Somasunther meletak semua jawatan dalam parti.

“Tindakan ini kerana membantah arahan agar Vigneswaran meletakkan jawatan dengan alasan beliau melepasi had umur 41 tahun walaupun penggal jawatan itu berakhir pada tahun depan.

“Kami berpendapat ini adalah satu penghinaan kepada semua perwakilan yang memberikan mandat kepada Vigneswaran untuk memimpin Pemuda MIC dari tahun 2006 hingga 2009,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Nantha Kumar mendakwa arahan yang dikeluarkan Samy Vellu itu jelas tidak adil dan dipercayai wujud komplot di peringkat tertinggi untuk menjatuhkan Vigneswaran.

“Sepanjang pengalaman saya selama lapan tahun sebagai Ketua Pemuda MIC Kedah, amalan seperti ini tidak pernah dipraktikkan.

“Ini kerana semua Ketua Pemuda akan dibenarkan melengkapkan tempoh perkhidmatan mereka,” jelasnya.

“Kami ingin minta Samy Vellu supaya berundur dan beri peluang kepada muka baru pimpin parti,” tegasnya.

Tambah beliau, Samy Vellu juga perlu memahami bahawa kemerosotan sokongan daripada masyarakat India terhadap MIC kebelakangan ini disebabkan mereka menolak pemimpin itu.

“Ini terbukti dalam pilihan raya umum lalu yang mana MIC termasuk beliau sendiri kalah teruk,” katanya.

Menurut Exco Pemuda MIC Kebangsaan itu lagi, beliau dan rakan-rakan sanggup dipanggil sebagai penderhaka atas tindakan mereka itu.

“Selepas ini kami yang berstatus ahli biasa sanggup jadi penderhaka kepada presiden tetapi tidak sanggup derhaka kepada parti kerana sayang kepada MIC, kami terpaksa ambil tindakan ini,” ujarnya.

Ketika ditanya sama ada pengurusan parti MIC sudah dimaklumkan mengenai peletakan itu, Nantha Kumar menjelaskan, surat menyatakan hasrat berkenaan sudah dihantar kepada Ibu Pejabat MIC hari ini.

Read More...

Bersihkan nama isteri TPM dengan dakwa Raja Petra? - Mohamad Sabu

Harakahdaily

Basiron dan Wan Nordin

Sat | Jun 28, 08 | 1:24:41 pm MYT

KUALA LUMPUR 28 Jun (Hrkh) - Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu menggesa pihak berkuasa mendakwa pengendali laman web Malaysia-today, Raja Petra Kamaruddin kerana membuat tuduhan yang serius terhadap isteri Timbalan Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Beliau berkata, tuduhan Raja Petra dalam akuan bersumpahnya terhadap kes pembunuhan Altantuyaa Shaariibuu itu sesuatu yang amat serius dan memburukkan nama TPM, Dato' Seri Najib Tun Razak dan isteri.

"Dakwaan itu sangat serius, kerajaan perlu segera mendakwa Raja Petra bagi membersihkan nama Timbalan Perdana Menteri dan isterinya daripada dakwaan terlibat di dalam kes pembunuhan Altantuya," ujarnya ketika berceramah bersempena Program Pelancaran dana Kebajikan Muslimat dekat Temerloh malam tadi.

Pada 25 Jun lalu, Najib telah menafikan dakwaan dalam akuan bersumpah Raja Petra berhubung pembabitannya dan isteri, Rosmah Mansor dalam pembunuhan warga Mongolia itu.

Najib ketika mengadakan sidang medianya di Parlimen menafikan bahawa isterinya itu terbabit dalam pembunuhan Altantuya

Begitupun ujar Najib, Rosmah telah dipanggil memberi kenyataan kepada polis ekoran dakwaan terbaru dalam akuan bersumpah Raja Petra itu.

Najib mendakwa apa yang ditulis oleh Raja Petra adalah satu pembohongan semata-mata sambil menyifatkan ia sebagai satu tindakan terdesak untuk mencemarkan imej politik beliau.

Sebelum ini, pengendali laman web Malaysia-today.net itu dalam akuan bersumpahnya pada 18 Jun lalu, mendakwa isteri Timbalan Perdana Menteri bersama dua lagi berada di tempat kejadian sebelum wanita Mongolia itu diletupkan.

Najib dan isterinya beberapa kali menafikan pembabitan mereka dengan kes ini, yang masih dalam perbicaraan di Mahkamah Tinggi Shah Alam.

Sehari sebelum penafian Najib itu, Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi pula membuat kenyataan menafikan ada menerima laporan bertulis daripada perisikan tentera mengenai mereka yang terlibat dalam kes pembunuhan Altantuya.

"Memang saya concern (dengan dakwaan penulis Malaysia-Today Raja Petra Kamarudin). Perbuatan Raja Petra itu tidak boleh diterima. Sebab apa yang dia nyatakan itu adalah sesuatu yang tidak betul.

"Terutamanya dalam surat itu (akuan berkanun Raja Petra) disebut yang saya dah diberi satu laporan mengenainya dari pihak perisikan tentera.

"Itu tak betul," katanya Abdullah dalam satu sidang medianya di Parlimen 24 Jun lalu.

Sementara itu Naib ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin berkata, polis telah merakamkan kenyataannya berhubung dakwaan terbaru Raja Petra itu.

Menurut Khairy, beliau telah memberitahu polis bahawa beliau tidak pernah menerima sebarang laporan perisikan tentera dari perdana menteri atau mana-mana pihak.

Dalam akuan berkanunnya, Raja Petra mendakwa laporan tersebut telah diserahkan kepada Khairy untuk disimpan dengan selamat.

Khairy berkata, beliau juga telah memberitahu polis bahawa akuan berkanun itu, kandungannya dan tuduhan terhadap beliau, dibuat dengan niat yang jahat.

Beliau yang juga ahli Parlimen Rembau memberitahu demikian dalam satu sidang akhbar di lobi Parlimen 25 Jun lalu.

Khairy berkata, beliau memberi kenyataan tersebut selama kira-kira sejam di Putrajaya.

Katanya, beliau akan berbincang dengan peguamnya sama ada akan mengambil tindakan undang-undang terhadap penulis sensasi dan pengendali blog Malaysia Today.

Khairy berkata, beliau tidak tahu apakah motif Raja Petra tetapi menegaskan bahawa dakwaan itu dibuat berasaskan sumber-sumber dan khabar angin.

Katanya, dakwaan tersebut tidak benar sama sekali dan ia telah mencemarkan kredibiliti beliau./wann _

Read More...

Polis mungkin ambil tindakan terhadap Raja Petra

Mstar Online

27-06-2008 09:22:37 PM

KUALA LUMPUR: Tindakan mungkin akan diambil terhadap penulis blog Raja Petra Kamarudin sekiranya Peguam Negara mendapati terdapat unsur fitnah yang menjejaskan kredibiliti negara dalam akuan berkanunnya yang dibuat pada 18 Jun lepas.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Persekutuan Datuk Bakri Zinin berkata dakwaan yang dibuat oleh pengendali laman web MalaysiaToday itu dalam akuan berkanunnya itu adalah serius.

"Kita sedang jalankan siasatan dan sudah ambil beberapa keterangan kecuali seorang.Kita tunggu tindakan selanjutnya," katanya kepada pemberita di pejabatnya di sini hari ini.

Beliau enggan mengulas siapakah seorang lagi yang belum diambil keterangan.

Sehingga kini antara mereka yang telah diambil keterangan ialah isteri Timbalan Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor dan Naib Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin, yang juga anggota Parlimen Rembau.

Raja Petra dalam akuan berkanun yang difailkannya di Mahkamah Tinggi di sini pada 18 Jun, menamakan tiga individu, termasuk Rosmah, yang didakwanya berada di tempat kejadian pembunuhan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu pada 2006.

Akuan berkanun itu turut mendakwa bahawa Khairy menyimpan laporan perisikan tentera mengenai kehadiran Rosmah selain pakar bom, pemangku Kolonel Aziz Buyong dan isterinya Norhayati, yang juga pengawal pengiring Rosmah, di tempat Altantuya diletupkan di Puncak Alam, Shah Alam pada Oktober 2006.

Dalam perkembangan lain, Bakri berkata polis sedang mengesan empat lelaki bagi membantu siasatan beberapa kes 'culik untuk tebusan' membabitkan sindiket antarabangsa.

Mereka adalah Chin Kam Onn, 38, alamat terakhir No. 8, USJ 20/1C, Subang Jaya, Selangor, Wong Chee Ming, 35, alamat terakhir No. 6885, Jalan Sri Putri 12/3, Taman Sri Putri, Kulai, Johor.

Oo Chee Hwa, 34, alamat terakhir di No. 61, Kampung Baru Triang, Temerloh dan No. 10, Jalan Triang 7, Taman Triang Maju, Triang, Pahang dan Suresh Kumar a/l Ramanmuthi, 38, alamat terakhir di No. 19, Jalan 49, Selayang Baru, Batu Caves dan No. 405, Lot 6279, Jalan Kota Raja, Kampung Jawa, Klang, Selangor.

Orang ramai yang mengenali dan mempunyai maklumat mengenai mereka diminta menghubungi Bilik Gerakan JSJ di talian 03-27184428. BERNAMA

Read More...

Yahya: Isu akaun PKR tidak benar

Malaysiakini

Muda Mohd Noor | Jun 27, 08 7:15pm

Bekas pegawai tugas-tugas khas menteri besar Selangor, Mohd Yahya Mat Sahri hari ini menjelaskan bahawa akaun kedua untuk memungut derma kepada PKR "tidak wujud".

Beliau turut berkata, tidak ada surat-menyurat daripada pejabat menteri besar yang meminta syarikat korporat menyumbang wang untuk majlis perayaan 100 hari pentadbiran Pakatan Rakyat di negeri itu.

yahya sahri and selangor people"Tidak ada akaun kedua yang dibuka untuk tujuan itu, tiada transaksi dan tidak ada pungutan wang," katanya, yang meletakkan jawatan tersebut dan setiausaha perhubungan PKR negeri pada Isnin lalu.

"Kenyataan menteri besar (Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim), Datuk Dr Hassan Ali dan (bekas pemimpin kanan PKR) Ezam (Mohd Nor) tidak benar," katanya kepada Malaysiakini.

Beliau diminta mengulas dakwaan pesuruhjaya PAS itu bahawa partinya tidak diberitahu mengenai pungutan wang daripada syarikat swasta untuk menjayakan majlis sambutan tersebut, 20 Jun lalu.

Kelmarin, Ezam mendakwa pejabat menteri besar Selangor telah membuat surat dan menghantarnya kepada banyak syarikat supaya memasukkan wang ke dalam akaun milik individu.

"Ada syarikat yang beritahu saya mengenai perkara tersebut dan saya akan tunjukkan surat itu," kata Ezam ketika berceramah di Sungai Besi di ibu negara, Rabu lalu.

Yahya berkata, majlis sambutan 100 hari itu diuruskan oleh kerajaan negeri dan bukannya oleh Pakatan Rakyat.

Katanya, urusan kewangan untuk program tersebut juga tanggungjawab kerajaan negeri.

"Memang pada peringkat awal, Pakatan Rakyat mahu menganjurkan program tersebut tetapi ia dibatalkan dan diberikan kepada kerajaan negeri.

"Apabila ia dianjurkan oleh kerajaan negeri, secara automatik pembabitan parti tidak perlu lagi," kata Yahya lagi.

Beliau dilaporkan mengakui mengirim surat atas nama PKR dan menggunakan satu akaun tetapi tiada derma dimasukkan ke akaun tersebut.

Dr Hassan hari ini menjelaskan beliau hanya mempengerusikan jawatankuasa sambutan di peringkat kerajaan, sementara satu lagi ditubuhkan di peringkat parti.

Jawatankuasa peringkat parti turut melibatkan wakil-wakil PAS, PKR dan DAP, tambahnya.

padu convention 241004 hassan aliKatanya kepada Malaysiakini, beliau hanya mengetahui penggunaan dana di peringkat kerajaan dan tidak mengetahui kewujudan tabung kedua iaitu tabung politik untuk memungut derma.

Manakala Abdul Khalid awal minggu ini mengesahkan sejumlah kutipan "yang tidak perlu" telah dimasukkan ke akaun PKR, sepatutnya untuk kerajaan negeri.

Isnin lalu, beliau berkata demikian selepas mengumumkan penggantungan tugas Yahya sebagai pegawai kanan di pejabatnya selama dua bulan.

Yahya hari ini bagaimanapun berkata bekas ketuanya itu tidak merujuknya sebelum membuat kenyataan tersebut dan beliau tidak pernah diberikan peluang menjelaskannya, lapor sebuah akhbar.

Akhbar-akhbar semalam melaporkan Abdul Khalid berkata penggantungan Yahya akibat isu kutipan wang sempena sambutan 100 hari Pakatan Rakyat di Selangor.

Badan Pencegah Rasuah (BPR) juga dilaporkan sedang menyiasat dakwaan pemindahan wang kerajaan itu ke akaun PKR.

Dalam satu kenyataan hari ini, Abdul Khalid "memberi jaminan bahawa segala siasatan yang dilakukan oleh pejabat menteri besar dan BPR yang melibatkan Yahya akan dibuat dengan telus dan adil."

Selain menyatakan bahawa ketua-ketua bahagian PKR tetap menyokongnya seperti dalam mesyuarat perhubungan yang disertai Datuk Seri Anwar Ibrahim kelmarin, Abdul Khalid juga mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada Yahya.

"Beliau akan terus diberi peranan dalam parti," kenyataan pejabat menteri besar dipetik.

Read More...

"Ayuh bersatu singkir pemimpin yang bawa celaka" Mahathir

KLpos

Cetak E-mail
Oleh Darwis Said
Jumaat, 27 Jun 2008

KL: Mantan perdana menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad, sekali lagi mengulangi gesaannya kepada anggota Umno supaya bersatu dan 'menyingkir pemimpin yang telah bawa kecelakaan kepada parti dan negara'.

Gesaan itu seolah-olah ditujukan kepada Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, sambil merujuk kepada prestasi Umno yang mengecewakan dalam pilihan raya Mac lalu.

'Negara Malaysia tidak lagi dianggap sebagai negara contoh oleh negara-negara membangun lain. Wilayah milik negara telah terlepas ke tangan negara kecil di selatan... Ekonomi negara kucar-kacir sehingga pelabur Malaysia pun tidak ingin melabur di Malaysia,' kata beliau.
Ini sedang cawangan-cawangan Umno di seluruh Malaysia bersiap sedia untuk mengadakan pemilihan pemimpinnya tidak lama lagi.

'Umno hari ini tidak lagi berjuang untuk bangsa, agama dan tanah air.

'Ia berjuang untuk pengekalan kuasa dan kesejahteraan Presidennya. Perpaduan yang dituntut hanya untuk menyokong Presiden,' kata Dr Mahathir.

'Ini baik jika Presiden dapat membawa parti dan negara ke arah kejayaan dan kebaikan. Tetapi apa yang dilihat ialah keburukan dan kehinaan bagi parti dan negara.

'Dibawah kepimpinan Presiden ini Umno dan Barisan Nasional (BN) telah kalah teruk dalam Pilihan Raya Umum 2008,' tambahnya.

Dr Mahathir berkata demikian dalam ulasan terbarunya dalam bahasa Melayu, yang diisarkan di blognya, www.chedet.com, semalam dengan tajuk 'Perpaduan'.

Menurutnya, perpaduan dalam Umno 'sudah berkecai', parti-parti komponennya juga kalah di Semenanjung Malaysia dan Umno tidak lagi dianggap relevan di kalangan generasi muda di negara itu.

'Negara Malaysia tidak lagi dianggap sebagai negara contoh oleh negara-negara membangun lain. Wilayah milik negara telah terlepas ke tangan negara kecil di selatan... Ekonomi negara kucar-kacir sehingga pelabur Malaysia pun tidak ingin melabur di Malaysia,' kata beliau.

'Jika kita harus ada perpaduan, ianya hendaklah dengan tujuan memulih semula maruah dan kejayaan bangsa dan negara. Tidak ada sebab yang kepimpinan yang ada sekarang harus diperkuatkan dengan perpaduan di belakangnya,' tegasnya.

Read More...

Tiada campur tangan Anwar dalam lantikan KDEB - Ahmad Rusli

Harakahdaily

Wan Nordin Wan Yaacob

Sat | Jun 28, 08 | 11:12:37 am MYT

KUALA LUMPUR, 28 Jun (Hrkh) - Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) sebuah entiti perniagaan yang merupakan anak syarikat Kerajaan Negeri Selangor.

Sebagai sebuah entiti perniagaan KDEB bertanggungjawab penuh kepada pemegang saham dan menguruskan urusan perniagaan sebaik mungkin demi tanggungjawab terhadap pemegang saham.

Kewujudan jawatan sebagai penasihat kepada Presiden mana�mana syarikat bukan satu yang asing dan begitu jugalah kepada Presiden KDEB, kata satu kenyataan badan itu hari ini.

Kenyataan itu dibuat oleh Penasihat Khas Presiden KDEB, Ahmad Rusli Ibrahim.

Sejak September 2004, sebaik sahaja selepas dilantik menerajui KDEB, cabaran Dato� Karim Munisar selaku Presiden KDEB cukup besar, katanya.

Sasaran presiden baru pada ketika itu ialah menaikkan daya saing dan produktiviti KDEB dan entiti di bawahnya yang sememang dalam keadaan tidak memberansangkan, katanya.

Akaun syarikat dan pelaburan syarikat perlu disusun untuk itu telah dilantik penasihat kewangan kepada Presiden KDEB untuk menyusun semula perancangan strategik berkaitan kewangan, katanya.

Selain itu demi mendepani perbagai masalah berkaitan undang� undang maka penasihat undang undang korporat kepada Presiden KDEB juga telah dilantik, ujarnya.

"Ternyata tindakan dan pemilihan penasihat yang betul telah membantu Presiden KDEB memacu syarikat sehingga KDEB dan entiti di bawahnya khususnya.

"Kumpulan Peransang Selangor Berhad dan Kumpulan Hartanah Selangor Berhad telah berjaya menjadi entiti perniagaan yang berdaya saing dan disegani semula," kata kenyataan itu.

Dunia perniagaan perlu bergerak seiring dan berubah segera sebagai respon terhadap persekitaran untuk mengekalkan daya saing, katanya.

"Seiring dengan perubahan dan meneliti impak PRU 12 maka beberapa perubahan perlu dilakukan. Seperti KDEB perlu memainkan peranan besar dalam membantu memenuhi tanggungjawab terhadap pemegang saham utama iaitu kerajaan negeri yang telah berjanji untuk memberikan air percuma kepada rakyat Selangor," ujarnya.

Maka sudah tentu Presiden KDEB memerlukan satu penasihat khas untuk meneliti ke arah merialisasikan perkara ini, katanya.

"Pada April 2008 saya telah dinamakan sebagai Penasihat Khas kepada Presiden KDEB.

"Maka kenyataan yang menyatakan saya sebagai Penasihat KDEB ialah fitnah dan tidak berasas. Saya merupakan kakitangan KDEB yang bertanggungjawab terus kepada Presiden KDEB.

"Saya tidak punya kuasa eksekutif dan bukan ahli lembaga pengarah mana�mana syarikat dibawah KDEB. Selain saya seorang penasihat Ekonomi juga telah dinamakan oleh Kerajaan Negeri Selangor kepada KDEB," katanya.

Ahmad Rusli menjelaskan bahawa bidang tugasannya ialah untuk mengukuhkan dan membina hubungan dan jaringan kerja baik antara pemegang saham, pengursan sumber, pelabur juga sektor korporat dan awam.

"Saya juga diberi amanah untuk memerhatikan dan menasihati Presiden KDEB perubahan strategik khususnya untuk Kumpulan Peransang Selangor Berhad dan Kumpulan Hartanah Selangor Berhad.

Dengan pengalaman dan hubungan baik dengan pelbagai pihak di dalam dan luar negara khususnya Timur Tengah Ahmad Rusli berkata beliau juga diamanahkan untuk menasihatkan Presiden KDEB mengenai peluang pelaburan baru dan mempertingkatkan keuntungan pelaburan sedia ada.

"Lantikan saya dalam KDEB ini adalah tanpa pengetahuan Dato' Seri Anwar Ibrahim dan Tan Sri Khalid Ibrahim.

"Kemasukan saya demi mempertingkatkan keuntungan syarikat dan memastikan KDEB akan terus menyumbang seiring dengan aspirasi kerajaan negeri di bawah Pimpinan Parti Keadilan Rakyat," katanya.

"Namun setelah desas desus fitnah dan manipulasi jahat ini timbul dan saja juga telah berbincang secara mendalam dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim saya telah mengemukakan surat perletakkan jawatan pada 25 Jun 2008, 3 petang kepada Presiden KDEB," ujarnya./wann _

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |