+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Wednesday, April 30, 2008

Koleksi Video - Anwar kembali ke Parlimen


Lihat video Anwar ditemuramah oleh media......

" saya sudah masuk, saya takkan keluar..." - Anwar Ibrahim
lagi laporan Anwar di Parlimen di sini
baca di sini juga

Read More...

Kuil: Dr Khir, jangan salahkan MIC

Malaysiakini

Apr 29, 08 5:00pm

Presiden MIC Datuk Seri S Samy Vellu meminta bekas menteri besar Selangor Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo supaya berhenti membuat tuduhan tidak berasas berhubung kekalahan Barisan Nasional di negeri itu dalam pilihanraya umum lalu.

"Beliau berkata saya telah memberi persetujuan agar kuil (di Kampung Rimba Jaya dekat Shah Alam) dirobohkan pada 15 November.

"Saya ingin jelaskan bahawa kuil itu telahpun dirobohkan pada pertengahan Oktober," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

"Kenapa beliau tidak sebut sayalah orangnya yang merayu kepada beliau dan perdana menteri supaya menghentikan rancangan asal untuk merobohkan kuil itu," katanya dalam laporan Bernama.

khir toyo samy vellu and kg rimba jaya templeDalam satu temubual dengan Malaysiakini, Dr Mohamad Khir mendakwa Samy Vellu menelefon beliau agar bertindak terhadap kuil itu kerana ia digunakan sebagai tempat upacara penyokong Badan Bertindak Hak-hak Hindu (Hindraf).

'Henti bercakap'

Dr Mohamad Khir berkata Samy Vellu menelefonnya pada malam 15 November dan memberitahunya bahawa penyokong Hindraf telah menyusup masuk ke kuil itu dan ia perlu dirobohkan malam itu juga.

"Tetapi kuil itu telahpun dirobohkan dan patung-patungnya dipindahkan pada akhir Oktober.

"Apa lagi nak dirobohkan, dan kenapa pula saya harus minta supaya sebuah kuil, yang sudah dirobohkan, dirobohkan lagi," kata Samy Vellu.

Beliau berharap Dr Mohamad Khir berhenti mencari alasan bagi kekalahan BN di Selangor.

"Permintaan saya kepada beliau ialah supaya berhenti bercakap mengenai semua ini. Marilah kita kukuhkan kembali BN," katanya.

Read More...

Arah tukar serta-merta - MB Perak mahu Pengarah JAIP keluar pejabat 24 jam

IPOH 29 April – Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP), Datuk Jamry Sury hari ini diarah bertukar serta-merta dalam tempoh 24 jam oleh Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin kerana didakwa tidak memberi kerjasama kepada kerajaan campuran DAP, PKR dan Pas.

Jamry yang juga Setiausaha Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIAMP) dikatakan telah diarah keluar dari pejabatnya oleh Mohammad Nizar pagi ini.

Menurut sumber kerajaan negeri, arahan Menteri Besar berkenaan melanggar tradisi di negeri ini dan mendahului Sultan Perak yang bertanggungjawab penuh dalam hal ehwal Islam.

Difahamkan, Jamry telah dihubungi melalui telefon supaya mengosongkan pejabatnya.

Perselisihan Pengarah JAIP itu dengan Menteri Besar dikatakan ada kaitan dengan usaha kerajaan negeri menukar ahli-ahli jawatankuasa masjid di seluruh Perak.

“Jamry diarah keluar tanpa diberi peluang menjelaskan apa-apa untuk membela dirinya,” kata sumber itu kepada Utusan Malaysia di sini.

Jamry, 48, ketika dihubungi enggan mengulas mengenai arahan itu, tetapi memaklumkan bahawa beliau akan menghadap Sultan Perak, Sultan Azlan Shah di Istana Kinta di sini.

“Setakat ini, saya diminta supaya tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan berhubung perkara itu.

“Kemungkinan saya akan mengeluarkan kenyataan selepas menghadap Sultan,” kata beliau.

Arahan Menteri Besar Perak supaya Jamry mengosongkan pejabatnya boleh mencetuskan kontroversi kerana hal ehwal agama Islam terletak di bawah bidang kuasa Sultan Perak yang menjadi Ketua Agama Islam negeri.

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah pula merupakan Pengerusi MAIAMP.

MAIAMP sepatutnya mengadakan mesyuarat pada 15 Mei ini untuk membincangkan senarai baru jawatankuasa masjid di seluruh Perak yang dibuat dengan mengambil kira nasihat Istana Perak.

Jamry dilantik memegang jawatan Pengarah JAIP sejak tahun 2004. Sebelum itu, beliau ialah Pegawai Daerah Kuala Kangsar.

Sementara itu, Mohammad Nizar yang genap 43 hari menjadi Menteri Besar mendakwa pertukaran serta-merta Jamry itu adalah sesuatu yang ‘normal’ dari segi prosedur pentadbiran kerajaan negeri.

Menurut beliau, Jamry ditukarkan ke pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri dan penggantinya di JAIP akan diumumkan kemudian.

Bagaimanapun, ketika ditanya mengapa Jamry diarah bertukar dalam tempoh 24 jam, Mohammad Nizar terdiam seketika.

Beliau kemudian sekali lagi menegaskan bahawa arahan pertukaran tersebut adalah sesuatu yang biasa dan tiada apa-apa yang negatif mengenainya.

“Sebelum ini juga terdapat beberapa pertukaran dan perpindahan beberapa pegawai kerajaan negeri, tetapi ia tidak dihebahkan kepada umum.

“Bertukar atau naik pangkat dalam pentadbiran adalah perkara biasa. Kita ada Timbalan SUK (Setiausaha Kerajaan) ditukarkan... naik pangkat pergi ke ibu pejabat, ini biasa.

“Anda patut kemukakan soalan ini kepada Menteri Besar yang dulu bila dia masuk-masuk sahaja, dia malah menukarkan SUK... saya tidak,” katanya pada sidang media selepas satu majlis di Institut Tadbiran Islam Perak (Intim) di sini petang ini.

Mohammad Nizar turut menafikan wujud perbezaan pendapat antara beliau dan Jamry hingga menyebabkan Jamry ditukarkan.

Read More...

Timb. Speaker: Ini penjelasan Karpal

KLpos

Cetak E-mail
Oleh Bernama
Rabu, 30 April 2008

KL: Kekeliruan mengenai kertas undi mungkin menyebabkan 17 Anggota Parlimen pembangkang memilih calon Barisan Nasional untuk jawatan Timbalan Speaker Dewan Rakyat semalam, kata Pengerusi DAP Karpal Singh hari ini.

Katanya kertas undi menetapkan mereka mengundi dua calon tetapi sesetengah daripada wakil rakyat tidak sedar bahawa Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia membenarkan mereka memilih seorang calon saja.

Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar (BN-Santubong) mendapat 157 undi untuk jawatan Timbalan Speaker, mengalahkan Datuk Ronald Kiandee (BN-Beluran) yang mendapat 140 undi dan Dr Tan Seng Giar (DAP-Kepong) yang menerima 81 undi.

Dewan Rakyat mempunyai 140 wakil daripada BN dan 82 daripada pembangkang.

Karpal Singh berkata kekeliruan itu juga mungkin disebabkan sesetengah Anggota Parlimen adalah muka baru dan mereka ini kurang faham mengenai proses memilih Timbalan Speaker.

Mengenai identiti satu-satunya wakil rakyat pembangkang yang tidak memilih Dr Tan, beliau berkata pakatan pembangkang mengesyaki seseorang tetapi beliau enggan menamakannya.

Anggota Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali, yang mengisytihar dirinya seorang Bebas walaupun beliau bertanding atas tiket PAS dalam pilihan raya 8 Mac lepas, berkata satu daripada undi beliau adalah untuk Wan Junaidi.

"Yang satu lagi saya tak dapat nak sahkan," katanya.

Read More...

Ku Li sanggah Abdullah: Perlembagaan Umno benarkan EGM

Harakahdaily

Tue | Apr 29, 08 | 4:50:06 pm MYT

KUALA LUMPUR, 29 April - Perlembagaan Umno membenarkan bahagian-bahagian parti mengadakan mesyuarat agung luar biasa (EGM), kata Ketua Umno Bahagian Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah hari ini, seperti dilaporkan Bernama.

"Perlembagaan parti membenarkannya. Saya bukan kata ia bertentangan dengan semangat (parti) tetapi jika mahu mengadakan mesyuarat agung, tiada yang dapat menghalangnya. Ia dibenarkan oleh perlembagaan.

"Tetapi sama ada mereka boleh mendapatkan sebanyak mana (bahagian) untuk mengadakan mesyuarat serupa supaya mereka dapat mengadakan perhimpunan agung luar biasa, itu merupakan perkara berbeza," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis perasmian sidang pertama Parlimen ke-12 di sini hari ini.

Tengku Razaleigh, yang juga anggota Parlimen Gua Musang, mengulas kenyataan Presiden Umno Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi semalam supaya semua bahagian parti berhenti mengadakan EGM untuk membincangkan masalah parti dan menggesa pemimpin meletak jawatan.

Tengku Razaleigh berkata ini akan hanya menggalakkan akar umbi menyuarakan pendapat mereka secara tidak mengikut undang-undang. "Pemimpin menggesa anggota parti berjumpa mereka. Kenapa mereka tidak menggalakkan mereka mengadakan mesyuarat mengikut prosedur yang ditetapkan perlembagaan parti," katanya.

Selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno semalam, Abdullah berkata daripada mengadakan mesyuarat bagi mendesak peralihan kuasa sebelum pemilihan parti Disember ini, anggota Umno sepatutnya menumpukan kepada perkara berkaitan dengan kepentingan rakyat.

Lagipun, beliau berkata pucuk pimpinan sudah menerima dan memahami kehendak akar umbi.

Tengku Razaleigh berkata kurangnya mesyuarat dan perundingan akan hanya melemahkan parti.

"Perasaan rakyat tidak dapat dikawal. Jika mahu menjadi stereotaip, dengan itu hanya perlu menulis semuanya dalam sekeping kertas untuk mereka ikuti, ulangi apa yang kita mahu mereka katakan. Tetapi ini sebuah negara merdeka dan semua orang berhak menyuarakan apa yang mereka mahu katakan. Sama ada apa yang mereka katakan itu betul atau tidak, biar rakyat menentukannya," katanya.

Ditanya sama ada banyak bahagian merancang untuk mengadakan EGM, Tengku Razaleigh berkata terdapat mereka yang telah bersiap sedia untuk mengadakan mesyuarat itu.

Bekas Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad memberitahu Bernama bahawa mengadakan EGM pada masa ini hanya membazirkan masa kerana perhimpunan agung parti akan diadakan pada Disember.

"Tidak banyak masa yang ada untuk mengadakannya (EGM). Jika mereka mahu lakukan, misalnya, mencadangkan usul untuk memansuhkan sistem kuota, mereka perlukan separuh daripada jumlah bahagian untuk mengadakan EGM. Hanya selepas itu baru boleh mengadakan mesyuarat agung luar biasa.

"Tetapi mesyuarat peringkat cawangan akan bermula tidak lama lagi, pada Julai, jadi tidak ada cukup masa untuk mengadakannya, walaupun ia dibenarkan oleh perlembagaan," katanya.

Anggota Parlimen Jerlun Dato' Mukhriz Tun Mahathir juga tidak bersetuju dengan gesaan Presiden Umno supaya bahagian parti tidak lagi mengadakan EGM kerana ia merupakan hak anggota parti.

"Saya ingat tidak sesuai untuk Presiden menyatakan EGM tidak diperlukan kerana ini hak ahli di peringkat bahagian untuk memutuskan sama ada EGM itu diperlukan atau tidak," katanya ketika ditemui di lobi Parlimen.

Mukhriz berkata, jika ada bahagian yang mahu terus mengadakan EGM, mereka tidak patut dihalang.

Katanya beliau berharap ketua-ketua cawangan Umno diberi peluang untuk meluahkan perasaan masing-masing melalui sesi soal jawab pada perjumpaan dengan presiden parti yang akan diadakan tidak lama lagi.

"Kalau mereka datang dari seluruh negara berjumpa dengan presiden tetapi jika tidak diberi peluang untuk bercakap, maka saya ingat itu tidak bermakna. Biarlah mereka menyampaikan maklumat dan isi hati mereka secara langsung kepada presiden," katanya.

Read More...

Anwar iringi Azizah di Dewan Rakyat

Malaysiakini

Apr 29, 08 8:16pm

Selepas tidak menjejakkan kaki selama 10 tahun sejak dipecat, mantan timbalan perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini muncul di Dewan Rakyat - bukan sebagai ahli parlimen.

Penasihat PKR, yang diuar-uarkan akan bertanding dalam satu pilihanraya kecil agar dipilih sebagai anggota dewan itu, hadir sebagai pasangan ketua pembangkang Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Beliau menghadiri acara perasmian sidang ke-12 parlimen yang disempurnakan oleh Yang di-Pertuan Agong dan juga majlis santapan baginda bersama ahli-ahli parlimen dan pasangan masing-masing.

12th malaysia parliament official king opening 290408 01Dr Wan Azizah makan bersama Tuanku Mizan Zainal Abidin, manakala suaminya makan bersama Raja Permasuri Agong Tuanku Nur Zahirah.

Ditanya kemungkinan beliau menjadi anggota parlimen, Anwar dilaporkan berkata:

"Oleh kerana saya sudahpun ada di sini, saya tidak lagi akan menoleh ke belakang.

"Saya fikir tak banyak masalah tapi kita bincang dululah dengan parti lain dalam Pakatan Rakyat. Terlalu awal sekarang."

Pasangan Anwar dan Dr Wan Azizah sampai di bangunan Parlimen kira-kira 15 minit sebelum majlis pembukaan oleh Yang di-Pertuan Agong.

Dalam perjalanannya ke galeri awam yang diduduki oleh pasangan-pasangan 222 ahli parlimen, Anwar sempat menegur bekas rakan-rakan politiknya dalam kabinet.

"Sepuluh tahun suatu tempoh yang panjang, saya rasa gembira kembali mengiringi ketua pembangkang, ia membuatkan saya lebih rendah diri dan menghormati tokoh pembangkang itu," katanya.

Read More...

‘Saya sudah masuk…saya tak akan keluar’ - Anwar

Agenda DailyKalau setakat sepuluh tahun kelibatnya tidak kelihatan di parlimen belum cukup untuk menjadikan Datuk Seri Anwar Ibrahim tumpuan semasa muncul di majlis perasmian penggal pertama Parlimen ke-12 oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin Selasa.

Rentetan kisah-kisah politik selepas pilihanraya umum 8 Mac yang memberi nafas baru kepada pembangkang membuatkan ramai yang nak tahu apa ceritanya semasa Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu mengiringi isterinya, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang juga Ketua Pembangkang di Dewan Rakyat di majlis itu.

Ini lebih-lebih lagi dakwaannya ada sebilangan ahli parlimen Barisan Nasional nak menyeberang ke kem pembangkang dan kerajaan pimpinan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan tumbang selewat-lewatnya September ini.

Asalnya ada sedikit salah faham Isnin bila Wan Azizah mendakwa tidak menerima kad jemputan macam ahli parlimen lain yang membolehkan pasangan mereka menghadiri majlis itu.Anwar,60 tetap dengan stailnya bersahaja sepanjang berada pada majlis itu.Beliau turut menyaksikan perjalanan perasmian dari galeri awam Dewan Rakyat.

Bekas Timbalan Perdana Menteri itu juga menyapa sejenak Perdana Menteri serta sebilangan menteri.

Semasa ditemui para wartawan Anwar tidak menyembunyikan azam politiknya untuk ‘menawan parlimen’.

“Sekarang saya sudah masuk…saya tak akan keluar,”katanya.Anwar bagaimanapun tetap bermain teka teki mengenai spekulasi mengatakan beliau akan bertanding dalam satu pilihanraya kecil untuk melangkah masuk secara rasmi ke parlimen.

“Saya fikir tak banyak masalah tapi kita bincang dululah dengan parti lain dalam Pakatan Rakyat. Terlalu awal sekarang,”ujarnya.

Apapun kata Anwar beliau mahu para ahli parlimen pembangkang menjadi suara yang mengegarkan parlimen.- 29/4/2008

--------------------------------GAMBAR-GAMBAR MENARIK SEKITAR MAJLIS PERASMIAN PENGGAL PERTAMA PARLIMEN KE 12
Salahuddin Ayub (PAS- Kubang Kerian),Azmin Ali (PKR-Gombak),Khairy Jamaluddin (BN-Rembau),Datuk Idris Haron (BN-Tangga Batu) dan Senator Tan Sri Jins Shamsuddin.


Datuk Ibrahim Ali (Bebas-Pasir Mas) dan Khairy Jamaluddin


Datuk Mukhriz Mahathir (BN-Jerlun) dan Azmin Ali


Tetap mesra...Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Nazri Aziz dengan Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) sambil diperhatikan Wee Chee Keong (PKR-Wangsa Maju)Datuk Seri Rafidah Aziz (BN- Kuala Kangsar) dan rakan-rakan ahli parlimen semasa majlis jamuan selepas majlis perasmian.


Read More...

Industri ternakan ayam bakal lumpuh

Utusan Online


KUALA LUMPUR 29 April - Persekutuan Persatuan-Persatuan Penternak Malaysia mendakwa industri ternakan ayam di negara ini berkemungkinan lumpuh tidak lama lagi ekoran peningkatan kos pengeluaran haiwan itu.

Persekutuan itu dalam kenyataan akhbar hari ini menyatakan kos pengeluaran sekilogram ayam kini RM4.35 berbanding harga siling kerajaan RM4.

"Ekoran kenaikan kos pengeluaran melambung tinggi tanpa henti-henti akibat kekurangan bijirin sedunia, kami terus dikongkong di paras bawah kos pengeluaran.

"Kami mengalami kesengsaraan ini secara diam dan apabila cuba mendapat simpati melalui media massa, kami diugut pihak kerajaan sedia membuka import dari negara luar seperti Amerika Syarikat, China dan lain-lain," kata kenyataan itu di sini hari ini.

Tambah kenyataan itu, persatuan telah berulang kali cuba mendapatkan penyelesaian daripada kerajaan tetapi hanya diminta menunggu.

"Sementara kerajaan mengambil masa membuat keputusannya, banyak ladang ternakan kecil-kecilan gulung tikar," katanya.

Sehubungan itu, kata kenyataan itu, pihak persatuan mencadangkan agar sistem harga siling ditamatkan dan harga ayam ditetapkan berdasarkan faktor permintaan dan penawaran.

"Kami hanya mahu satu penyelesaian supaya mata pencarian kami tidak terjejas, sebagai warga Malaysia, permintaan kami adalah wajar," katanya.

Tambah kenyataan itu, jika industri penternakan ayam di negara ini lumpuh, maka ia akan melibatkan kehilangan pekerjaan untuk ribuan orang.

"Antara mereka terlibat ialah beribu-ribu pekerja ladang ternakan, pekerja kilang pemprosesan ayam, pekerja pengangkutan dan industri berkaitan," katanya.

Read More...

Pembangkang di ketepi sesi soalan Parlimen

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | Apr 29, 08 2:10pm

PKR tidak berpuas hati sesi soalan Dewan Rakyat yang membelakangkan ahli-ahli parlimen pembangkang, kata naib presidennya Mohd Azmin Ali.

"Saya sangat sedih apabila saya melihat senarai soalan yang ditetapkan oleh parlimen. Sangat sedikit soalan yang dihantar oleh (wakil-wakil) Pakatan Rakyat diberi keutamaan dalam urutan soalan," katanya dalam wawancara dengan Malaysiakini.

"Jika anda melihat pada jumlah (perwakilan), kita (Pakatan) ada 82 ahli parlimen berbanding BN hanya ada 77 (ahli parlimen penyokong kerajaan).

"Melihatkan kepada nisbah ini, kita patut ada 52 peratus. Dan BN hanya 48 peratus. Jadi kalau mereka boleh uruskan sepuluh soalan, maksudnya kita patut dapat sekurang-kurangnya enam (soalan), berbanding mereka empat."

azmin interview 260408 talkingMohd Azmin, yang juga ahli parlimen Gombak, berkata wakil-wakil rakyat Pakatan diberikan sedikit sahaja peluang bertanyakan soalan.

"Sekarang saya melihat, daripada 10 soalan, kami hanya diberi dua. Ini tidak adil," katanya Jumaat lalu.

"Kedua, mereka patut beri keutamaan pada ketua pembangkang. Soalan pertama pada hari itu patut diberikan kepada ketua pembangkang dan ini tidak dilakukan. Soalan daripada Dr Wan Azizah (Wan Ismail) (berada di) nombor ketiga. Jadi ini tidak adil."

Beliau mendakwa wakil-wakil pembangkang "tiada kebebasan" menentukan susun atur soalan dalam prosiding dewan kali ini.

"Saya tidak tahu apa peranan (Datuk Seri) Nazri (Aziz) dalam memutuskan urutan soalan. Tetapi saya rasa speaker Dewan Rakyat patut memmainkan lebih peranan untuk memastikan kita melindungi kebebasan parlimen," katanya.

Ditanya fokus dan isu yang akan dibangkitkannya sebagai anggota baru di Dewan Rakyat, Mohd Azmin berkata beliau ingin memperjuangkan kemandirian parlimen seperti masyarakat kebelakangan ini mendesak kebebasan badan kehakiman atau Suruhanjaya Pilihanraya (SPR).

"Saya harap saya ingin lihat sesi kali ini lebih hidup. (Dengan 82 wakil pembangkang), orang ramai dan rakyat ingin melihat debat positif. Tiada orang bercakap tentang kebebasan parlimen.

"Keutamaan saya sekarang adalah untuk memastikan sesi akan datang ini, kita mahu institusi ini menjadi institusi yang bebas.

"Jadi saya tidak rasa (perdana menteri Datuk Seri) Abdullah (Ahmad Badawi) patut terus melantik menteri mengendalikan hal-ehwal parlimen di bawah Datuk Nazri kerana menteri tidak patut terlibat mencampuri pengurusan institusi ini supaya ia kekal bebas," katanya.
Beliau berharap wakil-wakil rakyat BN akan menyokong usahanya dalam kempen kebebasan badan penggubal undang-undang itu.

"Kalau mereka percaya pada demokrasi, pada kebebasan parlimen, mereka patut sokong langkah kita. Kita lihat (nanti)," katanya.

"Saya berharap mereka ada keberanian membangkitkan (isu ini) dan memulihkan keseluruhan sistem. Mereka patut mengambil pelajaran daripada kekalahan mereka dalam pilihan raya umum yang lepas. Dan persidangan kali ini, semua orang melihat dengan dekat perkembangan debat di parlimen."

12th malaysia parliament official king opening 290408 01Untuk mencapai langkah menguatkan usaha-usaha ini dan juga PKR, Mohd Azmin berkata parti itu telah menubuhkan urusetia parti itu, termasuk membeli sebuah bangunan baru 10 tingkat di Tropicana, Damansara.

"Kita akan berpindah dalam masa dua minggu lagi. Sebuah bangunan yang sudah siap, boleh menampung keperluan kita. Ini akan menjadi ibu pejabat parti, Angkatan Muda dan Wanita. Semua (pentadbiran) akan berpusat di sini," jelasnya.

Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan harga bangunan itu dan sumber dana yang diperolehi PKR untuk membeli aset tersebut.

Mengulas sumber dana PKR untuk membiayai wang cagaran dan perbelanjaan kempen semua calonnya, beliau berkata semua wang diperolehi daripada sumbangan dalam negeri dan derma orang ramai.

"Kami bukan parti kaya seperti Umno dan BN tetapi kami ada sumber yang cukup. Mereka datang, mereka menyumbang, bukan hanya menjadi aktivis dan pekerja parti tetapi juga datang menyokong secara kewangan.

"Mereka menyokong kos (pilihanraya) kerana mereka mahu Datuk Seri Anwar Ibrahim dan parti meneruskan agenda reformasi," katanya.

Beliau juga menafikan PKR membiayai kempen calon-calonnya walaupun mengakui menyediakan wang cagaran kepada mereka.

Read More...

BSKL rugi RM140 bilion?

Siasah Daily

Tuesday, April 29, 2008

KOTA BHARU, 29 April: Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa mendakwa, Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL) sudah kerugian kira-kira RM140 bilion sejak dua bulan lalu dan faktor terbesar akibat dari ketidakstabilan kerajaan yang ada.


Oleh itu, beliau mencadangkan agar ia dihentikan segera.

"Kita mendengar ada desakan dari dalam Umno sendiri agar Perdana Menteri meletakkan jawatan...mungkin ia boleh hentikan ketidakstabilan ini," kata Husam.

Exco kerajaan negeri Kelantan itu berkata demikian ketika menggulung perbahasan dalam sidang Dewan Undangan Negeri Kelantan Selasa lepas.

Ucapan beliau bagaimanapun diganggu oleh Ketua Pembangkang DUN Kelantan, Che Alwi Che Ahmad dengan berkata isu itu adalah isu nasional dan perlu dibawa oleh wakil-wakil PAS di Dewan Rakyat bukannya di Dun Kelantan.

Sementara itu, di KUALA LUMPUR, seorang penganalisa ekonomi, Alex Ong bersetuju dan mendakwa dakwaan Husam itu ada kebenarannya.

"Sejak Disember 2007 lalu, index komposit BSKL sudah turun dari 1445 point kepada 1227 point pada 9 April lalu. Jadi mungkin angka yang diambil oleh beliau adalah dari pilihan raya hingga sekarang," kata Alex ketika dihubungi Siasah bagi mengulas perkara itu.

Menurut Alex, nilai satu mata bagi indeks BSKL adalah kira-kira RM770 juta.

"Pada pertengahan Januari 2008, indeks BSKL memang ada yang mencecah 1300 mata dan jatuh pada 1200 mata pada minggu kedua April ini. Jika begitu benarlah dalam tempoh itu kita kerugian RM140 bilion," kata Alex.

Yang merisaukan Alex adalah kehilangan wang rakyat, misalnya tabung KWSP yang digunakan untuk menyokong pasaran saham ini dari jatuh lebih teruk.


Read More...

Kerajaan akan terus bagi subsidi, titah Agong

Mstar Online

29-04-2008 12:17:11 PM

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin bertitah kerajaan akan berusaha meneruskan pemberian subsidi dan pelbagai bantuan lain demi kesejahteraan rakyat khususnya dalam menghadapi kesan langsung kenaikan harga minyak di pasaran antarabangsa.

Seri Paduka Baginda bertitah lebih RM36 bilion diperuntukkan untuk tujuan itu dan sehingga ini pelbagai subsidi dan bantuan disediakan bagi membendung kenaikan harga barang dan meringankan beban perbelanjaan rakyat.

"Paras harga minyak di pasaran antarabangsa yang tinggi telah memberi kesan langsung kepada harga barangan dan perkhidmatan. Sehubungan ini, kerajaan mengambil pelbagai langkah termasuk mengenakan kawalan harga dan mempertingkatkan aktiviti penguatkuasaan untuk membendung kenaikan harga demi kesejahteraan rakyat terutamanya golongan berpendapatan rendah," titah baginda ketika merasmikan pembukaan penggal pertama Persidangan Parlimen ke-12 di Dewan Rakyat, di sini.

Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah turut berangkat ke istiadat itu.

Tuanku Mizan bertitah baginda amat kesal dengan tindakan sesetengah pihak yang telah menyalahguna kemudahan subsidi itu dengan menyorok dan menyeludup barangan keperluan yang berkenaan ke luar negara demi mengaut keuntungan besar.

"Perbuatan tersebut sangat hina kerana mendatangkan kesusahan dan merampas hak rakyat," titah Seri Paduka Baginda.

Bagaimanapun, Yang di-Pertuan Agong mengingatkan rakyat bahawa langkah yang diambil kerajaan tidak mencukupi jika rakyat sendiri tidak mengamalkan sikap bijak berbelanja.

Menyentuh perkara lain, Tuanku Mizan yang melahirkan penghargaan kepada semua pihak atas kelancaran proses pilihan raya umum 8 Mac lepas, mahu Anggota Parlimen menjadikan kepentingan negara sebagai matlamat utama mereka dan tidak menggunakan Dewan Rakyat bagi kepentingan politik individu.

"Kepada anggota-anggota Dewan Rakyat yang terpilih, beta ucapkan tahniah dan berharap Ahli-Ahli Yang Berhormat akan menjalankan tugas dan tanggungjawab dengan penuh dedikasi, ikhlas, jujur serta sentiasa menunjukkan tingkah laku yang terpuji demi maruah diri dan negara.

"Penghormatan dan keyakinan rakyat kepada Parlimen sebagai sebuah badan perundangan tertinggi negara bergantung kepada peranan yang dimainkan oleh Ahli-Ahli Yang Berhormat. Jadikanlah Dewan yang mulia ini sebagai persada untuk menyampaikan teguran yang membina dan pendapat-pendapat yang bernas," titah baginda.

Tuanku Mizan seterusnya bertitah kepada semua pihak agar memikul tanggungjawab memastikan semua kaum bersatu padu dan menangkis segala cubaan untuk memecah belahkan rakyat kerana kunci kejayaan negara adalah hasil kestabilan politik dan perpaduan kaum.

Tuanku Mizan turut menyentuh mengenai usaha kerajaan dalam menangani gejala rasuah dengan menstrukturkan semula Badan Pencegah Rasuah (BPR) menjadi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia di samping menubuhkan Jawatankuasa Parlimen mengenai Pencegahan Rasuah.

"Beta berharap usaha-usaha tersebut akan meningkatkan lagi keberkesanan, ketelusan dan akauntabiliti dalam usaha membanteras rasuah di negara ini," titah baginda.

Ini kerana, titah baginda, pencapaian ekonomi dan pembangunan yang dinikmati selama ini tidak akan bermakna jika rasuah, salahguna kuasa dan penyelewengan, masih berlaku.

Tuanku Mizan juga meminta kerajaan meneruskan usaha penambahbaikan Perkhidmatan Awam yang giat dilaksanakan sekarang bagi memenuhi kehendak rakyat dan pelabur.

Mengenai pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi barubaru ini berkenaan langkah-langkah memperkasakan sistem kehakiman negara, Tuanku Mizan bertitah ia menunjukkan komitmen kerajaan dalam memastikan sistem itu terus kekal adil, dihormati dan bebas daripada sebarang pengaruh selaras dengan kehendak rakyat.

"Sistem kehakiman yang adil dan efektif adalah penting untuk meningkatkan keyakinan rakyat terhadap sistem perundangan negara," titah baginda.

Tuanku Mizan juga menyarankan supaya kurikulum dan kaedah pembelajaran Program Pengasuhan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak Permata Negara (Permata) diperluaskan ke seluruh negara dalam usaha membangunkan modal insan berkualiti.

Ini kerana, titah Seri Paduka, hasil kajian Universiti Pendidikan Sultan Idris mendapati kanak-kanak di bawah umur lima tahun yang mengikuti program itu mempunyai perkembangan emosi, sosial, intelek, rohani, pengurusan diri dan kemahiran komunikasi yang tinggi, menepati ciri-ciri modal insan yang mempunyai minda kelas pertama.

Yang di-Pertuan Agong juga mahu kerajaan mengambil langkah tegas secara bersepadu dalam menangani gejala sosial bagi memastikan pembangunan modal insan dan kerohanian selari dengan pendekatan Islam Hadhari.

"Beta memandang berat gejala sosial seperti penagihan dadah, penyelewengan akidah dan sebagainya yang boleh menjejaskan kesucian agama Islam," titah baginda.

Tuanku Mizan seterusnya bertitah kepada semua pihak agar memikul tanggungjawab memastikan semua kaum bersatu padu dan menangkis segala cubaan untuk memecah belahkan rakyat kerana kunci kejayaan negara adalah kestabilan politik dan perpaduan kaum. BERNAMA

Read More...

Harga beras 'tak masuk akal'


Beras Jati Biru dijual pada harga RM29.20 di sebuah pasar raya di Kuantan, Pahang, semalam. Harga beras wangi Bird of Paradise yang dulunya sekitar RM30 kini RM43.89.


KUANTAN 29 April - Penduduk di bandar ini merungut berikutan harga beras yang dikatakan melambung sehingga tidak masuk akal sejak akhir-akhir ini.

Mereka mendakwa, beras gred super tempatan yang biasanya berharga antara RM1.60 hingga RM1.80 sekilogram, melambung kepada RM2.70 hingga RM2.90 sekilogram.

Bagi beras basmati untuk nasi beriani pula, menurut mereka, kini melambung sehingga RM3.80 sekilogram berbanding RM3.20 atau RM3 sekilogram sebelum ini.

Tinjauan Utusan Malaysia di beberapa pasar raya di sekitar Kuantan mendapati dakwaan pengguna terbabit ada kebenarannya apabila beras gred super kini dijual dengan harga antara RM26 hingga RM28 sekampit (10 kilogram).

Beras jenis itu sebelum ini dijual dengan harga antara RM16 hingga RM18 bagi setiap 10 kilogram.

Harga beras gred super di kebanyakan pasar raya juga didapati tidak seragam tetapi kesemuanya melebihi RM26 sekampit (10 kilogram).

Beberapa pengguna yang ditemui mengeluh dengan kenaikan harga tersebut dan meminta Bahagian Penguat Kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna memantau perkembangan tersebut.

Seorang suri rumah, Rokiah Noh, 52, berkata, dia terkejut apabila mendapati beras gred super yang dijual di sebuah pasar raya di Semambu di sini berharga RM27 sekampit.

Kebiasaannya, jelas beliau, harga beras yang seberat 10 kilogram sekampit itu ialah pada sekitar RM18 sahaja.

Apa yang menghairankan, jelasnya, ialah beras tersebut bukan diimport atau beras wangi yang dibawa masuk dari negara jiran sebaliknya merupakan keluaran tempatan.

Bagi seorang kakitangan swasta, Rosmi Megat, 54, dia turut terkejut apabila mendapati beras gred super yang dijual di sebuah pasar raya di Jalan Bukit Goh di sini berharga RM28 sekampit (10 kilogram).

Kenaikan itu, tegasnya, dianggap tidak masuk akal kerana beras tersebut dihasilkan di negara ini dan bukannya makanan import.

''Kita meminta pihak berkuasa menyiasat kemungkinan ada pihak yang sengaja menaikkan harga beras sedangkan kerajaan telah menjelaskan bahawa tiada kenaikan harga bagi beras gred super tempatan,'' tegasnya.

Keadaan yang sama turut dialami peniaga restoran, Mohd. Nazar Ali, 27, yang turut hairan berikutan kenaikan harga beras di beberapa pasar raya di bandar ini.

Menurutnya, harga beras gred super yang dijual di sebuah pasar raya di Jalan Kampung Tengah di sini juga melambung kepada RM28 sekampit (10 kilogram).

Bagi beras basmati pula, jelasnya, kini meningkat kepada RM36 sekampit (10 kilogram).

''Fenomena ini boleh menjejaskan peniaga seperti saya yang mungkin terpaksa menaikkan harga sepinggan nasi berikutan kenaikan harga beras yang tinggi di pasaran," katanya.

Mohd. Nazar meminta pihak berkuasa sentiasa memantau penjual dan pemborong beras supaya mematuhi arahan kerajaan dengan tidak menaikkan harga beras.

Sementara itu, di KUALA TERENGGANU, harga beras meningkat 10 peratus sejak awal minggu ini, namun bekalan bahan tersebut untuk keperluan penduduk bandar raya ini tetap mencukupi.

Tinjauan Utusan Malaysia di beberapa kedai di sekitar bandar raya ini mendapati harga pelbagai jenama beras meningkat antara 10 sen hingga 20 sen setiap kilogram.

Pemilik Pasar Mini Kuala Terengganu, Chua Yew Siong berkata, beliau menjual pelbagai jenama beras dengan harga baru selepas menerima stok baru Ahad lalu.

''Harga semua stok beras yang baru diterima meningkat 10 peratus iaitu setiap 10 kilogram beras yang saya terima, harganya meningkat lebih RM2,'' katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Justeru, menurutnya, beliau terpaksa menjual beras dengan harga baru kerana menerima beras dengan harga tersebut daripada pemborong.

Sebagai contoh, beras jenama Jati di kedainya kini dijual dengan harga RM11.30 untuk lima kilogram berbanding RM10.30 sebelum ini manakala RM21.80 bagi 10 kilogram berbanding RM19.80 sebelum ini.

Bagi jenama Faiza Emas, lima kilogram dijual RM11 berbanding RM10 sebelum ini dan RM21 untuk 10 kilogram berbanding RM19 sebelum ini.

Katanya, beliau memperoleh bekalan semua jenama beras yang dipesannya daripada pemborong kecuali jenama Taj Mahal yang terputus bekalan sejak dua bulan lalu.

Sementara itu, seorang pekerja kedai runcit di Jalan Sultan Omar di sini yang hanya mahu dikenali sebagai Kamarul, 20-an berkata, kedai itu juga menjual beras dengan harga baru selepas menerima stok baru minggu lepas.

''Hendak buat macam mana, kita terima bekalan beras dengan harga yang meningkat, jadi kami terpaksa jual dengan harga baru,'' katanya.

Dalam pada itu, seorang pelanggan yang hanya mahu dikenali sebagai Mamat, 30-an berkata, dia terpaksa membeli beras walaupun harganya sudah naik beberapa puluh sen kerana ia adalah makanan utama keluarganya.

''Saya cuma berharap kerajaan lakukan sesuatu supaya harga beras tidak terus meningkat sehingga membebankan pengguna,'' ujarnya.

Read More...

Jangan guna parlimen untuk kepentingan politik individu - Sultan Mizan

Harakahdaily

Roy Rasul & Salmiyah Harun | Foto Nasir Sudin

Tue | Apr 29, 08 | 11:58:46 am MYT

KUALA LUMPUR, 29 April (Hrkh) - Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Al-Watiqubillah Sultan Mizan Zainal Abidin ibni Almarhum Sultan Mahmud al-Muktafi Billah Shah dalam titah baginda di parlimen pagi tadi, meminta ahli-ahli Dewan Rakyat yang terpilih supaya menjalankan tugas dan tanggungjawab dengan penuh dedikasi, ikhlas, jujur serta sentiasa menunjukkan tingkah laku yang terpuji demi maruah diri dan negara.

ImageBaginda bertitah demikian di Mesyuarat Pertama Penggal Pertama Parlimen ke-12, di Parlimen pagi tadi.

Baginda menegaskan, ini adalah disebabkan penghormatan dan keyakinan rakyat kepada Parlimen sebagai sebuah badan perundangan tertinggi negara bergantung kepada peranan ahli Dewan Rakyat.

"Jadikanlah dewan yang mulia sebagai persada untuk menyampaikan teguran yang membina dan pendapat-pendapat yang bernas dan hendaklah menjadikan kepentingan negara sebagai matlamat utama dan tidak menggunakan dewan yang mulia ini bagi kepentingan politik individu," tegas baginda.

Justeru baginda meminta penyertaan aktif dan perbahasaan yang berkualiti hendaklah menjadi keutamaaan ahli dewan rakyat.

ImageDalam masa yang sama, baginda meminta kerajaan memajukan sektor pertanian dengan matlamat menjadikannya sebagai penjana ketiga pertumbuhan ekonomi negara melalui tranformasi daripada pertanian tradisional kepada entiti komersial.

Baginda juga melahirkan rasa gembira kerana Malaysia diiktiraf sebagai peneraju pensijilan halal.

Baginda turut menegaskan, pencapaian ekonomi yang dinikmati selama ini tidak akan bermakna sekiranya rasuah, salahguna kuasa dan penyelewengan masih berlaku.

Justeru, baginda berkata, sepertimana yang diumumkan Perdana Menteri, usaha-usaha pembanterasan rasuah akan dipertingkat melalui perstrukturan semula BPR dan menubuhkan suruhanjaya pencegahan rasuah Malaysia, jawatankuasa Parlimen Imagebebaskan rasuah, dan lembaga penasihat pencegahan rasuah serta penambahan bilangan pegawai pencegah rasuah.

Baginda turut berkata, kerajaan komited untuk mengadakan penambahbaikan memperkasakan sistem kehakiman negara supaya terus kekal adil, dihormati dan bebas dari sebarang pengaruh selari dengan hasrat rakyat.

"Sistem kehakiman yang adil dan efektif adalah penting untuk meningkatkan keyakinan rakyat terhadap sistem perundangan negara. Sehubungan itu, suruhanjaya pelantikan hakim akan ditubuhkan bagi membantu menilai dan memilih calon yang sesuai untuk dilantik sebagai hakim," titah baginda.

Baginda turut bertitah, pembangunan kerohanian juga penting bagi meningkatkan kesejahteraan umat.

Image"Beta memandang berat gejala sosial seperti penagihan dadah, penyelewengan akidah, dan sebagainya yang boleh menjejaskan kesucian Islam," titah baginda lagi.

Baginda turut bertitah bahawa pilihan raya umum telahpun berlalu dan rakyat memberi mandat sekali lagi kepada kerajaan untuk mentadbir negara.

Oleh itu, baginda menasihatkan ahli-ahli Yang Berhormat menunjukkan sifat dan tingkah laku yang terpuji agar nama baik dewan mulia sentiasa terpelihara.

"Laksanakanlah kepercayaan yang diberi oleh rakyat dengan mengambil bahagian yang aktif dengan penuh tanggungjawab dalam semangat demokrasi berparlimen," titah baginda lagi. - mks.

Read More...

BPR terima kes MB Negeri Sembilan

Malaysiakini

Muda Mohd Noor | Apr 29, 08 6:37pm

Ketua bahagian Umno Seremban membuat laporan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) agar membuka semula kes siasatan campur tangan menteri besar Datuk Seri Mohamad Hasan berhubung pelantikan adik-beradiknya sebagai ahli majlis kerajaan tempatan.

Datuk Ishak Ismail membuat laporan tersebut di pejabat BPR negeri di Seremban pada jam 8.35 pagi tadi.

Dalam laporan tersebut, bekas ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Lenggeng itu mendakwa peguam negara Tan Sri Abdul Gani Patail bertindak mengarahkan BPR menutup kes pelantikan Datuk Azman, abang Mohamad, dan adiknya Datuk Abdul Ghani, masing-masing sebagai ahli Majlis Perbandaran Nilai dan Majlis Perbandaran Seremban.

Menurut Ishak, laporan tersebut diterima oleh pengarah BPR negeri Rozaini Abu yang kemudiannya menyerahkan laporan tersebut kepada dua pegawainya.

"Saya mendapat laporan bahawa Abdul Gani telah mengarahkan kes tersebut ditutup dan kerana itu saya mahu kes itu disiasat semula untuk menentukan kesahihannya.

"Kes ini menjadi buah mulut di kalangan orang ramai di Seremban dan kerana itu ia wajar diketahui mereka," katanya lagi.

Rozaini, menurut Ishak, berjanji akan menyiasat laporan tersebut.

Bagaimanapun, Rozaini tidak dapat dihubungi bagi mendapatkan komen mengenai laporan tersebut.

Read More...

Jom Heboh di Perlis, Mufti hantar surat bantahan

Harakahdaily

Azamin Amin

Wed | Apr 30, 08 | 7:17:53 am MYT

KUALA LUMPUR, 30 April (Hrkh) - Mufti Perlis, Dato' Dr Asri Zainul Abidin telah menghantar surat bantahan kepada kerajaan negeri supaya mengambil perhatian serius berhubung penganjuran Karnival Jom Heboh yang bakal diadakan pada 3 dan 4 Mei akan datang di Perlis.

Kata Dr Asri, surat tersebut telah dihantar seminggu yang lalu menyarankan supaya kerajaan negeri melarang sebarang unsur-unsur atau program negatif yang bercanggah dengan agama yang diadakan dalam karnival tersebut.

"Saya tidak mengganggap Karnival Jom Heboh itu haram kerana terdapat juga program dan aktivitinya yang baik seperti pameran penerangan, pendidikan dan urusan perniagaan," katanya yang berbeza pendapat dengan Mufti Perak yang mengeluarkan fatwa haram umat Islam menghadiri karnival tersebut.

"Tetapi jika ada program yang mengandungi unsur-unsur negatif dan bertentangan dengan agama, saya sarankan tidak perlulah penduduk negeri Perlis menghadirinya," katanya ketika dihubungi Harakahdaily semalam.

Dalam pada itu beliau menjelaskan bantahan tersebut bermakna Islam melarang sama sekali program berunsur hiburan seperti konsert yang ada antaranya mengajak masyarakat berhibur secara matang dan bukannya menjerumuskan diri kepada gejala yang tidak sihat.

"Kita suka hiburan yang matang dan bukan bermakna kita 'banned' semua hiburan atau hanya tertumpu kepada nasyid semata-mata.

"Anda boleh jemput kumpulan Kopratasa, penyanyi Shuhaimi Mior Hassan atau Ramli Sarip yang boleh mengajak generasi muda berhibur secara matang," katanya yang turut membantah kehadiran Faizal Tahir dalam konsert Jom Heboh akan datang.

Kata Dr Asri penyanyi berkenaan telah dibuktikan mempunyai rekod dan identiti yang kurang baik yang tidak wajar dicontohi oleh masyarakat umum khususnya para remaja.

Ditanya sama ada surat tersebut memberi kesan dan akan diberi perhatian oleh kerajaan Perlis, beliau berharap agar kerajaan baru ini dapat menghormati suara rakyat dan kelompok agama yang mahu memastikan umat Islam terhindar dari gejala negatif yang jelas bertentangan dengan agama.

"Kerajaan baru ini belum teruji lagi dengan isu-isu seperti ini dan beri peluang untuk mereka menanganinya," katanya.

Sebelum ini Dr Asri turut menghantar surat bantahan yang sama kepada kerajaan negeri bagi melarang umat Islam terlibat dalam Pesta Songkran atau Pesta Air yang menjadi salah satu perayaan masyarakat Thai yang disambut pada 13 April setiap tahun.

Pesta Songkran yang diamalkan sejak berkurun lamanya dikatakan bermula dengan majlis memandikan patung Buddha bagi mendapatkan berkat di samping memandikan golongan warga tua dengan air bunga pada sebelah pagi.

Penggunaan air dan wangi-wangian sebagai lambang kemaafan menyebabkan pesta Songkran sering dianggap sebagai 'Pesta Air' lebih-lebih lagi anak muda akan menggunakan peluang pada hari tersebut untuk menyimbah air kepada rakan-rakan untuk berseronok. - mks.

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |