+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Tuesday, September 9, 2008

Iran cadang OPEC kurangkan pengeluaran minyak

Utusan Online

VIENNA 8 Sept. - Iran mengetuai Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) yang bersidang hari ini mencadangkan supaya pengeluaran minyak dikurangkan.

Para penganalisis menjangkakan kartel itu mengkaji semula pengeluaran minyak untuk memastikan harga minyak kekal berada AS$100 (RM343) setong.

Harga minyak telah menjunam daripada paras tertinggi AS$147 (RM504.21) setong pada Julai lalu kepada AS$109 (RM373.83) setong hari ini.

Kebanyakan penganalisis menjangkakan 13 negara-negara OPEC bersetuju dengan cadangan mengurangkan pengeluaran secara tidak formal pada mesyuarat kali ini sebelum pertemuan semula pada Disember ini mengubah sasaran pengeluaran secara rasmi.

Pada masa ini, OPEC dipercayai mengeluarkan lebihan satu juta tong minyak berbanding kuota sebanyak 29.67 juta tong sehari dengan Arab Saudi menjadi pengeluar terbesar.

Arab Saudi bersetuju untuk meningkatkan pengeluarannya kepada 500,000 tong sehari pada Mei dan Jun untuk mengurangkan tekanan pasaran minyak mentah atas desakan Amerika Syarikat (AS).

Pada ketika ini, harga komoditi 'emas hitam' itu merosot hingga mencecah AS$100 setong - hingga menyebabkan Iran dan Venezuela begitu bersungguh- sungguh melindungi harga tersebut daripada terus menjunam.

Bagaimanapun, harga minyak bagi dagangan Asia kembali meningkat hari ini berikutan kebimbangan taufan Ike yang boleh mengakibatkan kerosakan kepada kemudahan minyak di Pinggir Pantai Teluk AS dan pembangunan pasaran minyak dalam tempoh 48 jam yang boleh mempengaruhi keputusan terakhir OPEC, kata para penganalisis.

Pada dagangan pagi, penghantaran bagi minyak berkualiti tinggi 'light sweet' pada bulan Oktober naik sebanyak AS$2.69 (RM9.22) kepada AS$108.92 (RM373.59) setong.

Minyak Brent North Sea juga naik sebanyak AS$1.20 (RM4.10) kepada AS$105.29 (RM361.14).

Menteri Minyak Ecudor, Galo Chiriboga, yang merupakan pengeluar minyak terendah dalam OPEC berkata, kedudukan harga minyak antara AS$110 hingga AS$120 setong adalah munasabah tetapi Iran dan Venezuela mahu harga siling minyak ditetapkan sekurang-kurangnya AS$100 setong.

Bagaimanapun, Raja Abdullah pula mahu harga minyak di bawah AS$100 setong, harga yang anggap di peringkat 'bahaya' pada awal tahun ini.

- AFP

Read More...

Antara pendatang dan penumpang

Kuda ranggiPada mulanya saya agak keberatan nak ulas kekecohan yang berpunca ekoran daripada kenyataan ketua UMNO bahagian Bukit Bendera, Pulau Pinang bernama Ahmad bin Ismail. Sama ada benar atau tidak apa yang didakwa dikatakan olehnya mengenai rakyat Malaysia keturunan Cina bukan persoalannya kerana isu tersebut sudahpun merebak dan mengapi-apikan keadaan.

Jika tidak ditangani dengan cermat, teliti dan bijak, isu itu boleh ditangguk dalam air yang keruh oleh anasir-anasir yang ingin melihat negara ini hancur serta mengundang campur tangan kuasa asing. Dalam zaman dunia tanpa sempadan dan liputan meluas dan segera oleh media elektronik antarabangsa, apa yang berlaku di sesebuah negara itu tidak dapat disembunyi atau dinafikan.

Isu pokok yang dibangkitkan oleh Ahmad Ismail membabitkan persoalan "menumpang" iaitu rakyat Malaysia keturunan Cina adalah penumpang di negara ini. Beliau menjelaskan bahawa ia merujuk kepada zaman pra-Merdeka. Bagaimanapun, sensitiviti rakyat Malaysia keturunan Cina telah terguris.

Saya tidak mengenali secara peribadi Ahmad Ismail, tetapi kenal agak rapat dengan Allahyarham abangnya, Abdul Rahim Ismail, pemilik Syarikat Pembinaan Rahim yang pada satu ketika dahulu agak terkenal sebagai sebuah firma pembinaan Bumiputera yang unggul di Pulau Pinang. Saya tidak tahu apa dah jadi dengan syarikat itu selepas Abdul Rahim meninggal dunia.

Secara peribadi, saya tidak setuju dengan apa yang didakwa dikata oleh Ahmad Ismail atas beberapa sebab.

Bagi saya, hampir 90 peratus rakyat Malaysia, khususnya di Semenanjung, adalah pendatang dan kita semua sebenarnya menumpang hidup di bumi Allah. Kita bukan pemilik kekal tetapi hanya menumpang.

Sebagai contoh, saya sendiri adalah keturunan pendatang yang menumpang hidup di bumi bertuah ini. Datuk nenek di sebelah bapa saya berhijrah dari Makkah dan dari Brunei ke sini manakala di sebelah ibu pula dari Hadhramut, Yaman. Kami adalah pendatang dan penumpang sama seperti hampir semua penduduk negara ini khususnya di Pulau Pinang.

Bagi Ahmad Ismail, dia juga datang dari keluarga pendatang dan menumpang hidup di negara ini. Ahmad Ismail tidak boleh menafikan hakikat bahawa datuk neneknya adalah pendatang dari India untuk menerokai penghidupan yang lebih baik dan selesa di bumi bertuah ini.

Perdana Menteri Abdullah bin Ahmad juga tergolong dalam kategori yang sama. Datuknya di sebelah ibu adalah pendatang dari wilayah Guandong, China. Pendek kata, datuk Pak Lah iaitu bapa Allahyarhamah Kailan bernama Hassan Salleh atau Hah Su Chiang adalah seorang pendatang. Beliau berhijrah ke Tanah Melayu dari wilayah Guandong (Kwantung) pada pertengahan abad ke-19 dan menetap di Bayan Lepas sebagai pekebun getah, pesawah padi dan kemudian saudagar intan berlian.

Najib Tun Razak, Timbalan PM juga berasal daripada keluarga pendatang iaitu dari Sulawesi, Indonesia atau lebih senang disebut orang Bugis manakala sepupunya Hishamudin Hussein tidak terlepas daripada darah keturunan Turki.

Datuk nenek mantan PM Tun Dr Mahathir Mohamad juga pendatang dari Kerala, India manakala ibu Almarhum Tunku Abul Rahman berasal dari negeri Siam (Thailand).

Kesultanan Melayu Melaka pun dibuka oleh orang pendatang dari Sumatra bernama Parameswara, seorang anak raja atau bangsawan beragama Hindu.

Dalam sejarah kesultanan Melayu, kita dapati ada yang ditubuh oleh pendatang dari Bugis dan ada pula dari Hadhramut selain dari Minangkabau.

Hampir semua orang Melayu di sini berasal dari luar Tanah Melayu tetapi diiktiraf sebagai "bangsa Melayu" oleh Perlembagaan Persekutuan. Kita adalah "Melayu mengikut takrifan Perlembagaan" iaitu beragama Islam, mengamalkan adat resam Melayu dan bertutur dalam bahasa Melayu. Malangnya, bahasa Melayu nampaknya dimatikan oleh orang Melayu (UMNO) sendiri apabila dinamakan sebagai bahasa Malaysia.

Oleh itu, orang Arab seperti Syed Hamid Albar dan saya, orang Aceh seperti Sanusi Junid, orang India seperti Kader Sheikh Fadzir dan Nor Mohamed Yakcop, orang Bugis seperti Najib, orang Minang seperti Rais Yatim, orang Jawa seperti Mohamad Rahmat dan yang lain seperti dari Madura, Pulau Boyan, Siam, Burma, Yunnan (China) dan selatan Filipina dengan mudah boleh diiktirf sebagai "Melayu".

Mereka diterima sebagai orang Melayu tidak kira sama ada mereka bertutur bahasa Melayu atau tidak di rumah umpamanya si Arab berbahasa Arab, si Jawa berbahasa Jawa dan si Minang berbahasa Minang atupun si Mamak berbahasa Tamil.

Bahasa-bahasa yang disebut itu bukan bahasa Melayu dan jika dilihat dari sudut Perlembagaan Persekutuan, tidak boleh diterima atau diiktiraf sebagai bangsa Melayu. Walau bagaimanapun, atas kepentingan dan faktor politik, semuanya diterima sebagai Melayu dan Bumiputera.

Oleh itu, adalah tidak adil untuk menuding jari kepada orang Cina yang juga kaum pendatang sama seperti orang Arab, India, Aceh, Minang, Batak, Mandailing, Jawa, Madura mahupun Bugis, sebagai menumpang di negeri ini. Kita tidak boleh menafikan bahawa sebilangan besar datuk nenek orang Cina telah berhijrah ke negeri ini semasa Kesultanan Melayu Melaka, bahkan kesultanan-kesultanan terdahulu di Kedah mahupun Terengganu dan Kelantan serta semasa Francis Light berjaya menipu Sultan Kedah untuk menduduki Pulau Pinang pada 1786.

Kita adalah kaum pendatang yang menumpang hidup di negeri ini. Golongan yang boleh diiktiraf sebagai orang asal atau anak bumi tulen adalah mereka yang kita kenali sebagai Negrito, Jakun, Semang, Jahut, Orang Laut, Orang Darat, Senoi dan suku kaum masyarakat Asli lain yang masih menjadi penghuni belantara.

Kita tidak harus lupa akan sumbangan dan pengorbanan semua kaum dan suku kaum untuk membangunkan Malaysia sama ada dari sudut ekonomi, kemasyarakatan, keselamatan dan yang paling penting kesepakatan dan perpaduan. Semua orang yang kena dan seharusnya membayar cukai, berbuat demikian tanpa mengira kaum atau asal keturunan, sama ada pendatang atau penumpang.

Kita semua adalah rakyat Malaysia.

Read More...

Pecat Ahmad, tahan di bawah ISA - Wanita Gerakan

Harakahdaily

M Khaleel Kas

Tue | Sep 09, 08 | 11:47:08 am MYT

KUALA LUMPUR, 9 Sept (Hrkh) -Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera, Dato' Ahmad Ismail perlu dipecat daripada Umno dan segera ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Gesaan ini dibuat oleh Ketua Wanita Gerakan, Dato' Tan Lian Hoe kerana Ahmad didapati membuat kenyataan berbaur perkauman.

Beliau yang membuat kenyataan di satu sidang akhbar di ibu pejabat Gerakan pagi ini memberitahu, Wanita Gerakan hari ini mendesak supaya Ahmad dipecat dari Umno kerana membuat kenyataan berbaur perkauman.

Menurutnya dalam laporan Malaysiakini, Abdullah mesti memastikan Ahmad ditahan segera di bawah ISA kerana memainkan isu perkauman.

Katanya, perbuatan Ahmad yang berterusan mengecam masyarakat Cina, menjadi ancaman kepada keselamatan negara.

Beliau bimbang ia boleh mencetuskan rusuhan kaum sepertimana yang berlaku pada 13 Mei 1969.

Tan juga berkata, ahli-ahli Gerakan kecewa dan marah dengan tindak tanduk penyokong Ahmad semalam yang bertindak mengoyak gambar pemangku Presiden Gerakan, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon.

"Bagaimana pula reaksi ahli-ahli Umno jika gambar presiden mereka dikoyak seperti itu," tambahnya.

Semalam, Ahmad meneruskan perang mulutnya terhadap Dr Koh dengan menuduh pemimpin Gerakan itu memainkan isu tersebut.

Ahmad juga mendesak supaya Barisan Nasional (BN) menyingkirkan Gerakan daripada BN.

Ahmad turut memberi amaran kepada masyarakat Cina supaya jangan memainkan isu-isu mengenai orang Melayu.

Dalam reaksinya malam tadi, Abdullah mengecam tindak tanduk Ahmad dan akan bersemuka dengan ketua Umno Bukit Bendera itu hari ini.

Sementara itu, Mstar Online melaporkan Gerakan Pulau Pinang mebuat keputusan memutuskan hubungannya dengan Umno negeri itu berkuatkuasa serta-merta ekoran daripada kenyataan terbaru Ahmad Ismail yang didakwa berbau perkauaman.

Koh berkata keputusan itu dipersetujui dalam satu mesyuarat tergempar yang dihadiri oleh semua ahli jawatankuasa perhubungan negeri.

Beliau berkata, ahli Gerakan berasa amat terkejut dan marah serta mengutuk tindakan serta tingkahlaku Ahmad yang disifatkan sebagai tidak bertanggungjawab.

Koh memberi tahu kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat tergempar jawatankuasa perhubungan Gerakan Pulau Pinang malam tadi.

Beliau turut menyelar tindakan Ahmad yang menyifatkan masyarakat Cina di Malaysia sebagai sama dengan orang Yahudi di Amerika Syarikat yang menguasai ekonomi dan politi, sebagai tidak bertanggungjawab.- mks._

Read More...

Tindak tegas terhadap pihak sentuh isu perkauman - Panglima ATM

Mstar Online

09-09-2008 09:24:34 PM

RAFIDAH Aziz (dua, kanan) berkata sesuatu kepada Ismail Omar (kiri), Abdul Aziz Zainal pada majlis penyerahan sumbangan Hari Raya kepada Angkatan Tentera Malaysia dan Polis Diraja Malaysia di Dewan Tun Hussein Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur, hari ini. Turut sama Naib Ketua Pergerakan Wanita Umno, Datuk Seri Sahrizat Abdul Jalil (tiga, kiri) dan Penolong Setiausahanya, Datuk Faridah Abu Hassan (kanan). --fotoBERNAMA

(Dikemas kini) KUALA LUMPUR: Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jen. Tan Sri Abdul Aziz Zainal menyarankan agar kerajaan mengambil tindakan tegas ke atas mana-mana pihak yang membangkitkan isu-isu berbaur perkauman kerana perbuatan sedemikian boleh mencetuskan keadaan huru-hara.

Beliau menyatakan demikian pada majlis menyampaikan sumbangan Hari Raya Aidilfitri kepadaATM dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) di Dewan Tun Hussein Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) Kuala Lumpur sebentar tadi.

Turut hadir Ketua Pergerakan Wanita Umno Tan Sri Rafidah Aziz.

Jelas Abdul Aziz, isu-isu perkauman tidak seharusnya disentuh kerana ia boleh mencetuskan keadaan tidak aman di negara ini.

"Perkauman merupakan isu yang paling dikhuatiri pasukan keselamatan kerana ia boleh mencetuskan huru-hara. Ia ancaman terhadap keselamatan," kata beliau.

Beliau menggesa demikian berikutan banyaknya polemik kebelakangan ini yang membangkitkan isu perkauman.

Tambahnya, isu perkauman dikhuatiri akan menimbulkan ketegangan sekiranya tidak dibendung awal.

"Secara realitinya, isu perkauman menjadi ancaman utama pada negara dan ia patut dielakkan," tegasnya.

Dalam perkembangan berkaitan, Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar pula memberitahu, politik jalanan masih dalam kawalan dan pihaknya dapat memelihara keamanan.

Bagaimanapun tegas beliau, pasukan polis berada dalam keadaan berjaga-jaga untuk menghadapi keadaan huru-hara sekiranya tercetus.

"Kami bersedia untuk bekerja siang dan malam, (tanpa mengira) hujan atau panas, tanpa makanan dan minuman untuk menangani ancaman-ancaman sedemikian," katanya.

Dalam pada itu, Rafidah pula menasihatkan rakyat Malaysia supaya tidak membangkitkan soal latar belakang asal usul mana-mana kaum dan kesetiaan mereka.

Malah, kata beliau, demonstrasi jalanan dan politik jalanan seharusnya ditolak sama sekali demi keamanan dan keselamatan negara.

Sebelum ini Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera Datuk Ahmad Ismail didakwa mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman pada satu ceramah di Permatang Pauh pada 23 Ogos lepas dengan menyatakan masyarakat Cina hanya menumpang di negara ini dan adalah mustahil untuk mereka mendapat hak yang sama dengan kaum Bumiputera.

Kenyataan itu menimbulkan kemarahan pemimpin Gerakan dan MCA yang menuntut Ahmad meminta maaf secara terbuka.


Read More...

K'jaan Selangor: Jangan politik bantuan mangsa ribut di Klang

Malaysiakini

Sep 9, 08 11:15am

Kerajaan negeri Selangor mendapati terdapat bantuan yang dikeluarkan oleh kerajaan pusat, khususnya Jabatan Kebajikan Masyarakat, tidak sampai ke tangan mangsa ribut di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Selat Klang.

Menurut kenyataan pejabat menteri besar semalam, perkara itu diketahui menerusi lawatan yang dibuat ke kawasan terbabit.

"Kejadian ini amat dikesali dan sepatutnya dibincang oleh semua pihak mengapakah perkara seumpama ini boleh terjadi," tambah kenyataan itu lagi.

khalid ibrahimNamun, katanya, isu penting itu telah diabaikan dan sebaliknya terdapat segelintir pihak yang cuba memainkan isu kehadiran Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, dengan memutarbelitkan perkara yang dicakapkan beliau dalam soal jawab bersama media selepas menyampaikan bantuan kepada mangsa pada 6 September lalu.

Abdul Khalid turut diiringi Pengerusi lawatankuasa Tetap Kebajikan, dan Inovasi; ahli Exco yang juga Adun Selat Klang, Dr Halimah Ali; Pegawai Daerah Klang, Bakhtiar Husin dan Yang Dipertua Majlis Perbandaran Klang, Mislan Tuglu.

"Isu pengurusan penyaluran bantuan bencana alam di DUN Selat Klang sebenarnya sudahpun ditangani sejak hari pertama kejadian lagi oleh Dr Halimah Ali.

"Beliau sudah mengerahkan seluruh jentera kawasan memantau, meninjau serta turut membuat bancian terhadap mangsa dan jumlah kerosakan.

"Penyerahan bantuan dibuat dengan lebih teratur serta adil dalam setiap pembahagian tanpa mengira bangsa, agama mahupun fahaman politik mereka," katanya.

Tolak amalan lapuk

Menurutnya kenyataan itu lagi, kerajaan negeri Pakatan Rakyat tidak rnahu meneruskan amalan lapuk kerajaan terdahulu yang hanya menguntungkan sesetengah pihak daripada segi "public relation".

"Walaupun sokongan moral itu perlu, namun mangsa bencana
sebenarnya lebih memerlukan bantuan, daripada kehadiran pemimpin yang anya datang untuk berjabat tangan dan rnenghulurkan sedikit wang yang bergimikkan politik murahan.

"Amalan politik murahan ini sudah menjadi tradisi pemimpin terdahulu, dan atas dasar itu, menteri besar tidak terkejut erhadap sikap pihak-pihak yang terlibat, termasuk Datuk Seri Najib Tun Razak,
yang ghairah memainkan isu kehadiran beliau di Selat Klang.

"Kenyataan Najib memperlihatkan bahawa beliau sebenarnya masih tidak serik dan tidak mengarnbil iktibar daripada kejadian bencana tsunami yang melanda kita beberapa tahun yang lepas.

"Laporan audit mengesahkan bahawa bantuan kerajaan pusat kepada mangsa tsunami di Kedah tidak sampai kepada mangsa walaupun dengan kehadiran beberapa orang menteri termasuk Najib.

"Ini jelas menunjukan bahawa kehadiran seseorang pemimpin sebenarnya tidak menjanjikan penyelesaian rnasalah. Hal yang penting adalah pelan tindakan yang betul ataupun terancang yang boleh rnemberi manfaat semua rnangsa," tambah kenyataan itu.

Operasi secara profesional

Menurutnya, kerajaan negeri Pakatan Rakyat beroperasi secara profesional dan menegaskan bahawa ia tidak memerlukan kehadiran menteri besar semata-mata untuk memastikan bantuan sampai kepada mangsa.

"Kerajaan negeri menaruh penuh kepercayaan kepada YB kawasan serta Exco berkaitan bagi memantau jenis bantuan serta kesan bencana alam tersebut.

"Menteri besar dengan ini menyeru semua rakyat Selangor agar mula menukar corak pemikiran ataupun perspektif berkaitan isu pengurusan bantuan bencana alam, iaitu perkara utama yang diperlukan ialah bantuan dan bukanlah sekadar kunjungan seorang menteri!

"Kerajaan negeri sedang bekerja keras bagi memastikan semua mangsa bencana menerima bantuan yang setimpal. Yayasan Amal, sebuah badan NGO yang mempunyai pengalaman mengendali bantuan kepada mangsa bencana, juga sudah menggerakkan jenteranya bersama-sama kerajaan negeri menghulurkan bantuan kepada rnangsa," kata kenyataan itu lagi.

Manakala lawatan bantuan dari rumah ke rumah, tambahnya, sedang bergerak sekarang dalam usaha rnemastikan semua rnangsa bencana alam di Dun Selat Klang mendapat bantuan yang sewajarnya.

"Keadilan yang diberikan kepada sernua mangsa bencana alam di Selat Klang juga membuktikan kesungguhan kerajaan negeri dalam usaha rnemacu pentadbiran Selangor dengan lebih telus sejajar dengan dasar 'merakyatkan ekonomi Selangor'," tambah kenyataan itu.

Read More...

Ahmad desak pecat Koh

Berita Harian

GEORGETOWN: Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail, mencadangkan Gerakan dipecat daripada Barisan Nasional (BN) kerana mendakwa parti itu menyebabkan hubungan antara parti komponen kucar-kacir.

Cadangan itu dipersetujui oleh semua 13 Umno Bahagian Pulau Pinang.

Ahmad yang menimbulkan kontroversi kerana didakwa mengeluarkan kenyataan perkauman bulan lalu berkata, bekas Ketua Menteri, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon yang juga Pemangku Presiden Gerakan, juga perlu dipecat sebagai Pengerusi BN Pulau Pinang.
Beliau mendakwa Gerakan sengaja mengambil kesempatan dengan menjadikan kenyataannya berhubung orang Cina menumpang di negara ini sebagai isu perkauman untuk menyembunyikan kelemahan diri sendiri.

“Gerakan perlu keluar daripada BN kerana dengan adanya parti itu hubungan dalam BN menjadi kucar-kacir.

“Koh juga perlu bertanggungjawab dengan meminta maaf kepada kaum Cina dan Melayu kerana menyebabkan keadaan menjadi tegang,” katanya pada sidang media di Bangunan Umno di sini, semalam.
Turut hadir, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan negeri, Datuk Seri Abdul Rashid Abdullah dan Setiausaha Umno negeri, Datuk Azhar Ibrahim serta beberapa Ketua Umno Bahagian Pulau Pinang.

Sidang media yang berlangsung kira-kira 40 minit itu dipenuhi dengan penyokong Umno. Beberapa daripada mereka turut bertindak memecahkan bingkai gambar Koh di bilik itu dan mengoyakkannya.

Bulan lalu, Ahmad didakwa membuat kenyataan orang Cina menumpang di negara ini. Bagaimanapun, beliau mendakwa ia merujuk kepada keadaan sebelum merdeka berdasarkan fakta sejarah.

Pada sidang itu, Ahmad turut meminta semua pihak, termasuk Gerakan berhenti menekan Umno atau BN berkaitan ucapannya di Permatang Pauh yang disalah tafsir pemberita.

Read More...

Pertelingkahan Ahmad-Koh bukan baru

Harakahdaily

Mohd Sabri Said
Tue | Sep 09, 08 | 10:58:10 am MYT

Pertelingkahan antara Ketua Umno Bukit Bendera, Dato' Ahmad Ismail dan bekas Ketua Menteri Pulau Pinang, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon bukan perkara baru dalam arena politik negeri ini bahkan telah lama, cuma ia disembunyikan bimbang berlaku keretakan dalam komponen Barisan Nasional (BN).

Bila kenyataan Ahmad di ceramahnya sempena Pilihan raya Kecil Permatang Pauh ramai masyarakat terutamanya di bahagian Bukit Bendera tidak hairan beliau bertindak begitu kerana beliau memang celupar ketika melepaskan kata-kata.

Di bahagiannya sendiri ramai tidak suka terhadap sikapnya namun tidak berani melafazkan kata-kata sebab bimbang diperhatikan oleh geng-geng tertentu apatah lagi penduduk setempat lagi takut mengatakan bantahan terhadap projek yang nyata tidak membawa keuntungan kepada mereka.

Harakahdaily sendiri ketika mengadakan tinjauan ke perumahan mewah di Dewan Undangan Negeri (Dun) Kebun Bunga sekitar tahun 1998 bersama Allahyarham Salim Hashim aktivis masyarakat yang dikenali ramai, asyik diperhatikan dari jauh oleh tiga orang pemuda yang bermotosikal.

Kami diberitahu oleh salah seorang penduduk tempatan yang mengenali mereka bahawa penduduk yang tinggal selama enam tahun di rumah sementara takut memberikan maklumat lanjut.

Lebih menyedihkan ada yang tutup pintu serta-merta bimbang mereka diapa-apakan oleh orang suruhan Ahmad.

Jadi, bukan perkara baru jika Ahmad secara tiba-tiba mengatakan kaum Cina merupakan bangsa pendatang yang tidak harus diberikan keistimewaan di negara ini sehingga membuatkan seteru politiknya melenting dan cerita terbaru Gerakan cuba menggugut akan keluar BN seandainya persengketaan itu tidak dituruti permohonan maaf oleh Ahmad.

Pernah program pemberian anak kunci rumah tsunami berhampiran Masjid Terapung, Tanjung Bunga tidak jadi gara-gara suara Ahmad yang melarang Koh Tsu Koon datang ke majlis berkenaan walaupun Timbalan Perdana Menteri merangkap Pengerusi Tabung Bencana Alam Negara, Dato' Seri Najib Razak dijangka hadir merasmikan majlis tersebut.

Akhirnya kerusi dan khemah yang dipasang oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) sehari sebelum itu dirobohkan kembali dan digantikan dengan hari lain.

Beberapa kejadian itu jelas membuktikan persengketaan antara Ahmad dan Koh bukan perkara baru malahan berlarutan bertahun-tahun sejak Koh dilantik menerajui negeri.

Mungkin Ahmad memarahi Koh disebabkan tidak membelanya ketika dipecat daripada Ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) ataupun perkara lain yang ramai orang tidak tahu.

Pelik juga kes ini kerana orang yang melafazkan kata-kata kesat itu tidak peduli untuk memohon maaf tambahan lagi ia mendapat sokongan padu Umno Negeri di bawah kelolaan Timbalan Pengerusinya, Dato' Abdul Rashid Abdullah.

Tidak semena-mena Najib yang baru menerima malu kerana mengalami kekalahan di Permatang Pauh tersipu-sipu pohon maaf bagi pihak Umno sedangkan Ahmad berbangga mempertahankan ucapannya tempohari.

Bagi Presiden Parti KeAdilan Rakyat (KeADILan), Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail ketika Harakahdaily bertemunya dalam majlis penyerahan bantuan banjir di surau Permatang Rawa beliau berpendapat, semua itu mainan Umno untuk menimbulkan kekacauan yang boleh mengwujudkan 'perintah berkurung' di Malaysia semata-mata menyekat kemaraan pembentukkan Malaysia Baru pada 16 September ini.

Apa pun, hari ini Ahmad dipanggil Perdana Menteri selaku Presiden Umno, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi ke Putrajaya bagi mendengar sendiri hal itu bagi mencari jalan mengembalikan kejernihan dalam komponen BN. - mks._

Read More...

Koleksi Video - UMNO Parti Perkauman ?

UMNO Parti Perkauman ?OK -
Manifesto BN masa PRU13 aritu......Selamat, aman, makmur.....sekarang apa sudah jadi???Ini haprak punya orang dah nak semarakkan permusuhan antara kaum....Ini sudah kes berat beb....patut kena ISA beb....macam Wanita Gerakan cakap....Wa rasa kalo pembangkang la yang cakap macam ni, pastu siap koyak poster lagi, mesti media haprak cerita 40 hari 40 malam tak abis....tapi sebab pemimpin UMNO haprak ni cakap, siap dengan tindakan biadap lagi.....takde apa pun...Pak Lah pun bertindak lembab macam siput....tido je la Pak Lah wei!!!!!!!

Read More...

Pengerusi Umno P.Pinang sangat tidak gembira dengan kenyataan Ahmad Ismail

KLpos

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menegaskan beliau "sangat tidak gembira" dengan kenyataan Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera Datuk Ahmad Ismail hari ini yang menyalahkan Gerakan dan tetap mempertahankan kenyataannya yang berbau perkauman berhubung masyarakat Cina di negara ini.

Dalam sidang akhbar ringkas pada majlis berbuka puasa di Wisma Putra di sini, Abdullah berkata kenyataan Ahmad itu adalah sesuatu yang tidak boleh diterima sama sekali.

"Saya sangat tidak gembira dengan situasi ini, Saya akan mengambil tindakan tegas berhubung perkara ini. Semestinya," katanya.

Abdullah berkata demikian kepada pemberita selepas diminta mengulas kenyataan Ahmad pada sidang akhbar di bangunan Umno Pulau Pinang hari ini yang menyalahkan Gerakan dan tetap mempertahankan pendiriannya berhubung kenyataannya yang berbaur perkauman bahawa masyarakat Cina merupakan pendatang di negara ini.

Ahmad didakwa mengeluarkan kenyataan itu ketika berceramah pada kempen pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh baru-baru ini.

Perdana Menteri berkata tindakan yang sewajarnya ke atas Ahmad akan diputuskan selepas beliau dan Timbalannya Datuk Seri Najib Tun Razak bersemuka dengan Ahmad esok bagi mendapatkan penjelasan daripadanya.

"Kami akan minta beliau (Ahmad) menjelaskan mengapa keadaan sedemikian berlaku dan tindakan akan diputuskan (selepas itu)," katanya.

Sementara itu Abdullah enggan mengulas kenyataan bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo dalam blognya bahawa peristiwa 13 Mei akan kembali berulang sekiranya peralihan kuasa pucuk pimpinan negara tidak dilakukan dengan segera.

"Tak payahlah cerita pasal blog hari ini," tegasnya. / Bernama


Pengerusi Perhubungan Umno Pulau Pinang, Abdullah Ahmad Badawi

Read More...

Ahmad Ismail pertahankan kenyataan tentang orang Cina

Mstar Online

09-09-2008 03:44:23 PM

PUTRAJAYA: Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera di Pulau Pinang Datuk Ahmad Ismail dipanggil menemui Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Datuk Seri Najib Tun Razak di sini hari ini berhubung kenyataan beliau bahawa orang Cina adalah pendatang dan tidak layak menuntut hak sama.

Sambil mempertahankan kenyataannya itu, Ahmad berkata bahawa ucapannya mengenai perkara itu telah dimanipulasi oleh Gerakan.

"Saya tetap dengan kenyataan saya dan tidak akan meminta maaf," katanya kepada pemberita selepas pertemuan dengan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri itu.

Ahmad juga berkata cadangan beliau supaya Gerakan keluar daripada Barisan Nasional adalah sekadar pendapat peribadinya.

Ketika ditanya sama ada Perdana Menteri akan mengenakan tindakan terhadapnya, beliau berkata Abdullah tidak menyatakan sebarang bentuk tindakan.

"Mungkin Perdana Menteri akan membincangkannya dalam mesyuarat Dewan Tertinggi BN petang ini," kata Ahmad sambil menegaskan beliau sedia berdepan dengan sebarang tindakan. BERNAMA

Read More...

'Malaysia masih selamat' - Pak Lah

Berita Harian

Oleh Wan Hazmir Bakar
bhnews@bharian.com.my


KEPEMIMPINAN CONTOH: Abdullah bersama Najib, Ahmad Zahid (kiri), Amirsham, Zaid dan Mohd Sidek pada perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri di Dataran Perdana, Putrajaya, semalam.

Kerajaan jamin kemelut politik tidak jejas keamanan negara

PUTRAJAYA: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi semalam memberi jaminan kepada duta dan perwakilan negara anggota Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) bahawa kerajaan masih kukuh walaupun dibelenggu kemelut politik semasa.

Perdana Menteri juga menegaskan Malaysia masih selamat untuk pelabur serta pelancong asing dan kerajaan akan terus melakukan pembaharuan serta agenda pembangunan seperti yang dijanjikan dalam manifesto Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum lalu.

"Saya ingin memberi jaminan kepada kerajaan ini akan terus berkuasa dan kekal utuh dan bertekad melaksanakan apa yang dijanjikan dalam manifesto kami.

"Pada masa sama kami akan memastikan hubungan dua hala yang baik dengan anda. Jangan bimbang mengenai kami, negara ini selamat untuk pelabur dan pelancong," katanya di hadapan duta dan perwakilan negara OIC sempena majlis berbuka puasa di Wisma Putra, di sini semalam.

Menyentuh situasi politik semasa negara, Perdana Menteri mengakui beliau mendengar pelbagai kenyataan perwakilan asing mengenai Malaysia termasuk yang menyifatkan situasi sekarang adalah menarik, manakala sebilangan lagi yang bertanyakan apa yang sedang berlaku kepada Malaysia.

"Segelintir menyatakan mereka gembira datang ke sini. Ada juga yang memberikan reaksi mengenai keputusan pilihan raya umum lalu dan pilihan raya kecil Permatang Pauh,'' katanya.

Dalam ucapannya yang berterus terang itu, Abdullah mengakui pihaknya amat menyedari mesej diberikan rakyat pada pilihan raya umum lalu dan akan melaksanakan yang terbaik untuk rakyat dan negara.

Beliau menjelaskan kemerosotan prestasi kerajaan BN disebabkan banyak perkara yang dijanjikan pada Pilihan Raya Umum 2004 tidak dapat dilaksanakan dalam tempoh yang singkat.

"Saya menyedarinya. Jika pada 2004, kami menang dengan keputusan terbaik dalam sejarah tetapi dalam masa yang singkat kami mendapat keputusan yang terburuk," katanya.

Read More...

Gerakan P Pinang putus hubungan dengan Umno negeri

Malaysiakini

Sep 9, 08 12:33am

Gerakan Pulau Pinang mengadakan mesyuarat tergempar semalam ekoran sidang akhbar yang diadakan oleh ketua Umno Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail di mana seorang pemimpin Umno bertindak mengoyak gambar bekas ketua menteri, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon.

Dalam mesyuarat tergempar itu, kata Dr Koh, Gerakan Pulau Pinang mengambil keputusan untuk memutuskan hubungan dengan Umno negeri tersebut.

pinang umno tear up koh tsu koon photo 080908 zainol abidin hashimBeliau turut membidas Ahmad yang didakwa membuat kenyataan yang menyinggung orang Cina kerana "telah menukar kesilapan peribadinya kepada konflik dan krisis antara parti-parti komponen BN dan yang paling teruk lagi, antara masyarakat".

Menurut Dr Koh lagi, tindakan penyokong Ahmad menurun, mengoyak dan memijak gambarnya, bukan sahaja dilihat sebagai tindakan yang tidak menghormati dan menghina beliau, tetapi juga keseluruhan parti dan BN.

Dalam sidang akhbar pada jam 10.30 malam tadi, Dr Koh berkata, pemimpin dan ahli Gerakan amat terperanjat dan marah dengan perbuatan tersebut,

Menurutnya, mereka kecewa dan sedih kerana ramai pemimpin badan perhubungan Umno negeri yang hadir di situ, telah membiarkan kenyataan dan perbuatan yang tidak bertanggungjawab seumpama itu.

Dr Koh juga berkata, amaran Ahmad supaya masyarakat Cina tidak bersikap seperti orang Yahudi di Amerika yang mahu menguasai ekonomi dan politik, sebagai tidak bertanggungjawab dan tidak harus dibangkitkan sama sekali.

Read More...

Isu Kaum: Ahmad, Lambang Keangkuhan Puak UMNO !!

Kemelut politik UMNO kini kian parah. Akibat kekalahan besar BN dalam pilihanraya kecil Permatang Pauh baru-baru ini, akhirnya perangkap yang mereka pasang memakan diri sendiri. Umum masih ingat, bahkan sering diwar-warkan di media arus perdana tentang sikap Pakatan Rakyat terhadap kaum lain di negara ini. Nah, sekarang terbukti siapakah yang bermain dengan "api perkauman" sebenarnya. UMNO sendiri kini menerima tanparan hebat atas isu perkauman yang mereka mainkan ketika kempen pilihanraya kecil Permatang Pauh itu. Gara-gara terdesak dan menagih simpati rakyat akhirnya omongan yang tidak sedap didengar telah terpacul daripada mulut pemimpin UMNO. Kenyataan berbaur perkauman oleh Ketua UMNO Bahagian Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail tatkala kempen pilihanraya baru-baru ini jelas memakan diri kini. Ungkapan yang tidak sedap didengar perihal "orang Cina adalah pendatang dan tidak layak mendapat hak yang sama seperti orang Melayu", kini menghangtkan lagi politik BN.
Ramai pemimpin Cina dalam BN kini mula mendesak agar Ahmad dikenakan tindakan displin. Pemimpin utama MCA dan Gerakan kini, seolah-olah bimbang nasib mereka dalam pakatan BN kini. Akibat kenyataan biadap Ahmad itu, mereka kini merasa begitu tidak selesa untuk berkerjasama lagi dengan UMNO dalam BN. Terbaru Pemangku Presiden Gerakan, Koh Tsu Koon sendiri telah membuat kenyataan bahawa kedudukan mereka dalam BN akan dikaji. Mereka bukanlah parti "pak turut" yang hanya boleh menerima sahaja apa yang dilakukan oleh pemimpin UMNO. Justeru itu kemungkinan besar bahawa Gerakan akan bersama Pakatan Rakyat semakin cerah kini.
Melihat senario ini, maka kita yakin dan percaya bahawa 16 September bakal menjadi kenyataan. Sekiranya, UMNO gagal menangani permasalahan isu Ahmad Ismail dengan betul maka padah yang lebih besar akan menimpa mereka. Inilah dia realiti dalam politik kepartian yang berteraskan bangsa semata-mata. Ia berbeza dengan PKR yang berteraskan "rakyat" berbilang kaum dan PAS yang berlandaskan Islam. UMNO yang hanya memperjuangkan "Bangsa Melayu" akhirnya bakal karam dek kerana kebiadapan dan kesombongan pemimpin mereka sendiri. Kemarahan kaum lain kini semakin bersemarak, gara-gara kenyataan biadap Ahmad Ismail itu.
Realitinya disini, sememangnya UMNO dan BN sudah menghampiri ke penghujung hayatnya. Kes Ahmad Ismail tatkala menjelang 16 September bakal menjadi satu "sejarah". Ahmad harus bertanggungjawab atas apa yang berliau lakukan. Sikap tidak mahu "memohon maaf" malahan menyalahkan pula pihak lain amatlah memalukan. Bukankah TPM Najib Razak sudah bersedia menghulurkan kemaafan bagi pihak Ahmad sebelum ini. Maka sepatutnya, beliau sendiri harus memohon maaf secara terbuka dan bukannya menyalahkan laporan media dan juga kenyataan pemimpin Cina dalam BN. Beliau jelas mempertahankan kenyataannya. Ini amat mengecewakan para pemimpin kaum Cina dalam BN itu sendiri. Ahmad tanpa rasa bersalah, malah disokong pula oleh UMNO Pulau Pinang dan Pak Lah sendiri untuk tidak memohon maaf atas ucapannya itu. Paling melucukan, beliau pula menyalahkan media atas perkara ini. Walhal media yang disalahkan itu adalah media berbahasa Cina yang biasanya mengeluarkan artikel yang tepat dan bernas. Sikap Ahmad ini, samalah juga dengan sikap MB Pahang Dato' Nan selama ini yang senantiasa menyalahkan media arus perdana.
Apapun, "hikmah" disebalik ketelanjuran Ahmad ini bakal menjerumuskan kehinaan kepada UMNO sebagai tunjang pakatan Barisan Nasional selama ini. Mereka baru sedar bahawa perpaduan kaum yang dicanangkan selama ini hanyalah "retorik" semata-mata untuk meraih undi menjelang pilhanraya. walhal, hakikatnya puak-puak UMNO ini sememangnya menerapkan isu perkauman dikalangan rakyat Malaysia. Lihat sahaja Kem Biro Tata Negara yang banyak didirikan di seluruh Malaysia. Selama ini memang BTN diwujudkan untuk menyemai semangat perkauman, cuma akhir-akhir ini sahaja ia menyemai pula semangat anti parti pembangkang dalam setiap program yang diadakan.
[Apakah kes Ahmad Ismail ini bakl menjadi satu penyebab untuk parti kaum Cina dalam BN keluar serta menyertai Pakatan Rakyat 16 September ini. Jika benar, tahniah kita ucapkan kepada Ahmad kerana sungguh bijak bermain api, akhirnya membakar diri sendiri]

Read More...

Tumbangkah 'kerajaan tiga beranak' 16 September ini?

Harakahdaily

Wan Nordin Wan Yaacob
Tue | Sep 09, 08 | 3:48:47 pm MYT

Walaupun mungkin '16 September' bukanlah tarikh yang bakal menjadi tarikh keramat perubahan kerajaan yang dihasratkan Pakatan Rakyat dan Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Dato'Seri Anwar Ibrahim, namun umum tidak lepas dari membincangkan pro dan kontra peralihan kerajaan.

Pelbagai pandangan disuarakan pelbagai peringkat pemimpin, dari kerajaan hingga pembangkang yang rata-ratanya dilihat begitu teruja untuk mengulas isu '16 September' dan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi paling 'tegas' menyatakan ia tidak akan terjadi.

Begitupun, Anwar bersama Naib Presiden PAS, Dato' Paduka Husam Musa dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang tegas dengan pendirian bahawa perubahan perlu berlaku, dan proses ke arah pembentukan kerajaan baru itu bagi mereka mengikut landasan yang telah ditetapkan.

Seperti kata Husam, bahawa perubahan kerajaan kepada kerajaan baru ini adalah amat penting kerana ia adalah berdasarkan kepada 'mood' rakyat yang tercerna ketika ini yang rata-ratanya bosan dengan kelemahan pemerintahan Abdullah.

Abdullah paling jelek di pandangan mata rakyat apabila kerap kali dikaitkan dengan isu pentadbiran berasaskan 'tingkat 4' seperti kata Tun Mahathir Mohamad bahawa Abdullah berpaksikan menantunya, Khairy Jamaluddin.

Namun pandangan Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat, Dato' Mustafa Ali yang kurang yakin dengan tarikh '16 September' tidak perlu dipinggirkan memandangkan Mustafa berpengalaman bersama-sama Perikatan membentuk kerajaan tanpa pilihan raya (dengan penggabungan) pada tahun 1973.

Namun secara umumnya, PAS sendiri seperti kata Mursidul Amnya, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat bahawa parti itu tidak terikat dengan tarikh-tarikh tertentu tetapi komited ke arah perubahan kerajaan menggantikan kerajaan yang ada hari ini.

Menarik jika diselami kenyataan Husam yang menyimpulkan semua ramalan dan rumusan berhubung 16 September dengan sebaris ayat 'Pakatan Rakyat adalah manifestasi rakyat untuk melihat kerajaan yang lebih adil bersih dan baik'.

Pastinya, seluruh mata akan tertumpu kepada tanggal 16 September ini yang jatuh pada hari Selasa bersamaan 15 Ramadan, samada sejarah akan tercipta dengan Anwar akan mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri atau sebaliknya.

Namun terdengar di telinga penulis, rakyat pastinya mahukan perubahan kerana perubahan sahajalah yang boleh membawa sedikit sinar baru dalam perjalanan hidup mereka yang 'rebah' kerana kepintaran pengurusan ekonomi 'kerajaan tiga beranak'. - mks._

Read More...

Najib: Lawatan tiada kaitan dengan 16 Sept

Malaysiakini

Sep 9, 08 12:19pm

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menolak dakwaan bahawa 49 ahli Parlimen kerajaan telah dihantar mengikuti lawatan sambil pelajar di Taiwan bagi mengelak potensi ada yang melompat menyertai Pakatan Rakyat pada 16 September ini.

Bercakap kepada pemberita, beliau berkata, lawatan itu tidak ada kaitan dengan tarikh 16 September.

Sehubungan itu beliau membidas Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menetapkan tarikh 16 September untuk menubuhkan kerajaan baru dengan bantuan ahli-ahli parlimen BN yang melompat menyertai Pakatan Rakyat.

Menurut Najib, adalah tidak bermoral untuk membeli ahli-ahli Parlimen tersebut kerana ia bertentangan dengan prinsip demokrasi.

Najib berkata, mereka adalah merupakan wakil rakyat BN yang dipilih oleh rakyat.

Najib juga menafikan bahawa kerajaan membiayai lawatan lapan hari itu untuk meninjau perkembangan teknologi pertanian di Taiwan.

Kumpulan pertama seramai 41 orang telah berlepas ke Taiwan semalam, manakala lapan orang lagi bertolak hari ini.

Menurut Najib, lawatan tersebut dibiayai sepenuhnya oleh Kelab Penyokong Barisan Nasional.

"Ia duit mereka dan mereka boleh buat apa yang mereka mahu selagi ianya produktif," tambahnya.

Read More...

Mahathir 'bersetuju' kembali ke pangkuan Umno selepas 4 bulan

Mstar Online

09-09-2008 07:03:09 PM
Oleh SA'ODAH ELIAS

(Dikemas kini) KUALA LUMPUR: Tun Dr. Mahathir Mohamad yang keluar Umno empat bulan yang lalu telah melahirkan hasrat untuk kembali ke pangkuan parti itu dengan mengambil kira perkembangan-perkembangan semasa.

Ketika mendedahkan perkara itu di sini pagi ini, Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhyididn Yassin berkata, Dr. Mahathir sendiri memberitahu beliau akan hasratnya untuk kembali ke Umno bagi membolehkannya memberikan pandangan dalam usaha mengukuhkan semula Umno dan Barisan Nasional (BN) berikutan pelbagai perkembangan tidak menggembirakan sejak akhir-akhir ini.

Beliau memberitahu, Dr. Mahathir menyatakan persetujuannya untuk kembali kepada Umno dalam pertemuan beberaja jam antara kedua mereka Sabtu lalu.

Muhyiddin berkata, beberapa veteran Umno termasuk Tengku Razaleigh Hamzah, Tan Sri Sabbaruddin Chik dan Tan Sri Sanusi Junid telah berjumpa dengan Dr. Mahathir dalam pertemuan di Cyberjaya Sabtu lepas.

Dr. Mahathir bagaimanapun tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen beliau mengenai perkara itu.

Menurut Muhyididn, hasrat Dr. Mahathir itu telah pun beliau sampaikan kepada Timbalan Presiden Umno Datuk Seri Mohd Najib Razak. semalam, tetapi belum berkesempatan bertemu Presiden Umno Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Menurut Muhyiddin. pertemuan itu diadakan atas permintaan Dr. Mahathir sendiri yang ingin menyampaikan kepada beliau rasa bimbangnya terhadap perkembangan dalam Umno, BN serta beberapa perkembangan lain yang meninggalkan kesan negatif kepada rakyat banyak.

"Saya katakan kepada beliau, untuk beliau memberikan sumbangan secara lebih berkesan adalah lebih baik untuk beliau menyertai semula Umno. Beliau kemudian bersetuju.

"Ya, saya bersetuju, katanya tetapi kemudian beliau menyatakan kebimbangan sama ada akan diterima semula oleh Majlis Tertinggi.

"Tetapi saya jelaskan kepadanya bahawa ketika MT menerima keputusannya keluar Umno dahulu, kita terima dengan hati yang berat. MT juga ada membuat kenyataan ketika itu bahawa sekiranya beliau (Dr Mahathir) telah bersedia untuk kembali kepada Umno, MT akan menerima dengan hati yang terbuka," katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat MIDA di sini.

Pada 22 Mei lalu, Majlis Tertinggi (MT) Umno mengadakan mesyuarat khas hampir tiga jam menerima keputusan Dr. Mahathir untuk keluar Umno serta-merta.

Ketika mengumumkan keputusan MT pada hari tersebut, Najib berkata: "Kita telah menerima surat rasmi Dr. Mahathir. Ini bukan kehendak kita, ini kehendak beliau, jadi kita terima."

"MT berharap Tun akan kembali ke Umno pada satu masa nanti," kata beliau.

Dr. Mahathir yang memegang nombor keahlian Umno '1' mengumumkan keluar Umno di Alor Star pada 19 Mei.

Turut keluar ialah isteri beliau, Tun Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali dan anak mereka Mokhzani.

Bekas Setiausaha Agung dan Naib Presiden Umno, Tan Sri Sanusi Junid juga keluar Umno.

----------------------------------------------------------

MUHYIDDIN Yassin ketika ditemui pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Pembangunan Perkhidmatan Malaysia, Kuala Lumpur hari ini. Pada sidang media ini beliau mengumumkan hasrat Dr. Mahathir Mohamad untuk kembali ke Umno.

- foto BERNAMA

----------------------------------------------------------

Ditanya sama ada pertemuannya dengan Dr Mahathir itu telah dirancang terlebih dahulu, Muhyiddin yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri menjawab:

"Dalam semua perbuatan kita mestilah ada perancangan. Bagi saya, saya menghormati Dr Mahathir sebagai pemimpin yang telah banyak berjasa.

"Saya tidak menolak jika dia hendak jumpa. Bukannya maca saya ini besar sangat. Setidak-tidaknya dengan pertemuan itu saya dapat satu berita yang baik, iaitu beliau bersedia untuk kembali kepada Umno."

Dr. Mahathir, katanya, tidak menetapkan sebarang syarat untuk kembali kepada Umno selain daripada untuk memudahkan beliau menyalurkan pandangan serta bantuannya untuk mengukuhkan kembali Umno dan BN.

Ditanya bilakah Dr. Mahathir akan menyertai semula Umno, Muhyiddin berkata, beliau menunggu pejabat bekas perdana menteri itu untuk menghantar borang keahlian kerana ia adalah satu formaliti bagi sesiapa yang hendak menjadi ahli.

"Saya harap ia akan dihantar secepat mungkin. Ini bukan keputusan saya, tetapi keputusan parti, tetapi saya tidak fikir MT ada masalah menerima semula beliau kerana saya yakin MT masih menghormati beliau. Sebagai naib presiden saya mengalu-alukan keputusan beliau itu," tambah beliau.

Muhyiddin menambah, Dr. Mahathir memang seorang yang krtikal terutama tentang perkara-perkara yang dilihatnya sebagai tidak betul dan beliau percaya tidak ada orang yang boleh menahan beliau daripada terus bersuara termasuk untuk terus mengkritik pucuk pimpinan Umno.

"Bagaimanapun, ini tidak bermakna kita terus tidak pedulikan apa yang dikatakannya kerana beliau adalah seorang bekas pemimpin berpengalaman dan berkedudukan tinggi di mata masyarakat. Beliau hanya bimbang dengan keadaan dalam negara yang semakin buruk sejak pilihan raya umum yang lalu.

"Kita tidak perlulah bersetuju dengan pandangan beliau sepanjang masa, tetapi kita mesti menerima hakikat bahawa beliau adalah seorang yang berkredibiliti tinggi. Setelah beberapa jam mendengar pandangan beliau, saya faham dengan pendirian beliau," katanya.

Read More...

Kerajaan cuba batalkan ikat jamin: Anwar mungkin ditahan esok

Suara KeAdilan

KUALA LUMPUR, 9 SEPTEMBER (SK) -PAKATAN Rakyat menghadapi ujian paling getir di era kebangkitan rakyat apabila Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim dihadapkan mahkamah pada 10 September bagi menghadapi dakwaan liwat.

Dengan tarikh tamat 16 September sekadar mengira hari, kerajaan BN dijangka akan mengembelingkan segala kekuatan berbaki dalam perbicaraan ini bagi menyekat kemaraan Pakatan Rakyat ke Putrajaya.

Anwar,61, dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Jalan Duta 6 Ogos lalu untuk menghadapi bentuk tuduhan liwat dibawah Seksyen 337B Kanun Keseksaan, pertuduhan yang asma dihadapinya 10 tahun lalu.

Anwar mengaku tidak bersalah apabila pertuduhan meliwat Saiful Bukhari Azlan dibacakan Hakim S.M Komathy Suppiah dan dibebaskan dengan jaminan bon peribadi RM20,000 tanpa penjamin.

Dengan BN yang semakin gawat, pelbagai kemungkinan buruk menanti pemimpin reformasi itu pada 10 September nanti. Perbicaraan ini akan menentukan apakah kes ditetapkan ke suatu tarikh yang lain, atau apakah kes ini akan ditukarkan ke Mahlamah Tinggi.

Kemungkinan besar juga ikat jamin Anwar ditarik balik, seraya menyebabkan pemimpin reformasi itu dipencarakan.

“Pelbagai perkara boleh berlaku,” kata Tian Chua, “Mungkin kes ini akan dibawa ke Mahkamah Tinggi, atau mungkin akan ada usaha untuk membatalkan ikat jamin yang diberikan sebelum ini . Namun yang kita pasti adalah kes ini akan menjadi terlalu politikan,”tegas beliau.

Kepulangan Anwar Ibrahim ke arena politik tanahair - selepas pertuduhan liwat 1998 digugurkan oleh Mahkamah Persekutuan Kuala Lumpur pada 2004 - menyaksikan tiga negeri terkaya di Malaysia dan dua negeri Melayu membentuk kerajaan Pakatan Rakyat.

Selain dari menafikan majoriti 2/3 parti pemerintah, Anwar turut menandakan kepulangan dengan kemenangan besar di Permatang Pauh - kerusi yang dirampas darinya selepas pemecatan 10 tahun dahulu.

Dengan tarikh tamat 16 September semakin hampir, BN semakin terdesak. Perbicaraan kali ini juga meresahkan Pakatan Rakyat yang menggerakan sumber yang ada bagi mempertahankan Anwar, melemahkan kes pendakwaraya, termasuk membuktikan tuduhan terhadap mantan Timbalan Perdana Menteri itu bermotifkan politik.

Jurucakap utama pasukan peguambela dan Naib Presiden KeADILan Sivarasa Rasiah berkaya kerajaan turun sehabis mungkin bagi menghalang penghijrahan besar-besaran, dan tarikh 16 September mungkin tersasar.

“Sukar untuk memberikan tarikh yang spesifik, kerana situasinya boleh berubah bila-bila masa sahaja. Kita tidak terlalu tertumpu kepada 16 September sebagai tarikh muktamad, namun kita tetap komited kepada jumlah-jumlah yang akan menyertai kita,” jelas Sivarasa.

Mengulas mengenai perbicaraan 10 September, Sivarasa Rasiah berkata kes ini sebagai ’sandiwara’, bahkan beliau optimis penubuhan kerajaan baru tidak dapat dielakkan walaupun tersasar dari tarikh 16 September nanti.

“Kita sedar BN meletakkan pelbagai halangan, namun peralihan kuasa ini adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan. Tidak ada apa yang dapat menghalangnya,” jelas Sivarasa.

Abdullah sebelum itu berikrar untuk menghancurkan sebarang usaha menjatuhkan pemerintahannya, dan sebagai langkah berjaga-jaga 16 September, kesemua Ahli Parlimen BN dibawa keluar dan disorokkan di Taiwan dari September 7 hingga 19.

Anwar dan Abdullah berulang-alik dari Semenanjung ke Sabah dan Sarawak yang dilihat berpontensi berhijrah ke Pakatan Rakyat. Disebalik rundingan-rundingan yang diadakan, Anwar dan pasukan peguambelanya menghadapi ancaman dari tuduhan liwat itu - yang sekiranya disabitkan kesalahan, menghadapi 20 tahun penjara.

Mengulas hal tersebut, peguam Sankara Nair dalam satu temubual tidak menafikan pasukan peguambela akan berhadapan dengan tekanan yang hebat dalam perbicaraan kali ini.

“Banyak kerja persiapan perlu dilakukan. Umumnya, harapan terhadap kes ini adalah sangat tinggi,” jawapan beliau.

Memimpin pasukan peguambela adalah Sulaiman Abdullah, bersama-sama Sivarasa Rasiah, Sankara Nair, Leela Jeyamani Jesuthasan, Edmund Bon Tai Soon, Saiful Izham Ramli, Amer Hamzah Arshad, Latheefa Beebi Koya dan Mohd Raszlan Jalaluddin.

Sepuluh tahun lalu, selain dari Sankara, pasukan peguam Anwar diketuai oleh Raja Aziz Addruse bersama-sama Christopher Fernando, Karpal Singh, Zainur Zakaria, Sulaiman Abdullah, Gurbachan Singh, Zulkifli Nordin, Pawancheek Merican dan Kamar Ainiah Kamarulzaman.

“Kami sentiasa mengambil kes ini dengan serius. Beban mengendalikan kes ini sentiasa berat walaupun pernah mengendalikannya 10 tahun lalu. Apa yang penting ialah kami perlu melakukan tugas yang diberikan dengan penuh dedikasi, dan secara berterusan sehingga kes selesai,”katanya.

Read More...

Poster Hari Ini - Lawatan Buang Duit Rakyat.

Mob's cribOK -

Apakejadahnya Pak Lah pegi hantar ahli parlimen BN ni buat lawatan bulan-bulan puasa ni. Najib cakap dah rancang 3 bulan lepas. Pirah mabuk!!! Hang ingat aku tak tau ka???Hang memang nak gagalkan rancangan 916 tu kan???Hang pun percaya ke dengan propaganda tu???Hang takut ka????Kang kata bodoh kang marah.....tapi, memang hang ni ngok!!!!

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |