+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Tuesday, September 9, 2008

Iran cadang OPEC kurangkan pengeluaran minyak

Utusan Online

VIENNA 8 Sept. - Iran mengetuai Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) yang bersidang hari ini mencadangkan supaya pengeluaran minyak dikurangkan.

Para penganalisis menjangkakan kartel itu mengkaji semula pengeluaran minyak untuk memastikan harga minyak kekal berada AS$100 (RM343) setong.

Harga minyak telah menjunam daripada paras tertinggi AS$147 (RM504.21) setong pada Julai lalu kepada AS$109 (RM373.83) setong hari ini.

Kebanyakan penganalisis menjangkakan 13 negara-negara OPEC bersetuju dengan cadangan mengurangkan pengeluaran secara tidak formal pada mesyuarat kali ini sebelum pertemuan semula pada Disember ini mengubah sasaran pengeluaran secara rasmi.

Pada masa ini, OPEC dipercayai mengeluarkan lebihan satu juta tong minyak berbanding kuota sebanyak 29.67 juta tong sehari dengan Arab Saudi menjadi pengeluar terbesar.

Arab Saudi bersetuju untuk meningkatkan pengeluarannya kepada 500,000 tong sehari pada Mei dan Jun untuk mengurangkan tekanan pasaran minyak mentah atas desakan Amerika Syarikat (AS).

Pada ketika ini, harga komoditi 'emas hitam' itu merosot hingga mencecah AS$100 setong - hingga menyebabkan Iran dan Venezuela begitu bersungguh- sungguh melindungi harga tersebut daripada terus menjunam.

Bagaimanapun, harga minyak bagi dagangan Asia kembali meningkat hari ini berikutan kebimbangan taufan Ike yang boleh mengakibatkan kerosakan kepada kemudahan minyak di Pinggir Pantai Teluk AS dan pembangunan pasaran minyak dalam tempoh 48 jam yang boleh mempengaruhi keputusan terakhir OPEC, kata para penganalisis.

Pada dagangan pagi, penghantaran bagi minyak berkualiti tinggi 'light sweet' pada bulan Oktober naik sebanyak AS$2.69 (RM9.22) kepada AS$108.92 (RM373.59) setong.

Minyak Brent North Sea juga naik sebanyak AS$1.20 (RM4.10) kepada AS$105.29 (RM361.14).

Menteri Minyak Ecudor, Galo Chiriboga, yang merupakan pengeluar minyak terendah dalam OPEC berkata, kedudukan harga minyak antara AS$110 hingga AS$120 setong adalah munasabah tetapi Iran dan Venezuela mahu harga siling minyak ditetapkan sekurang-kurangnya AS$100 setong.

Bagaimanapun, Raja Abdullah pula mahu harga minyak di bawah AS$100 setong, harga yang anggap di peringkat 'bahaya' pada awal tahun ini.

- AFP

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |