+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Monday, September 15, 2008

Mufti Perlis: ISA tidak diperlukan untuk bela ajaran Islam

Mstar online

15-09-2008 10:53:38 PM
Oleh ZIEMAN

PETALING JAYA: Mufti Perlis, Dr Asri Zainul Abidin hari ini menegur tindakan kerajaan menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dalam isu agama dan mengheret pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin dan Ahli Parlimen DAP Seputeh, Teresa Kok yang masih ditahan di bawah peruntukan akta itu.

Ketika ditemui di Damansara Kim sebentar tadi, Dr Asri berkata, Islam dibina dari hujah dan dasar yang jelas, dan Islam juga tidak memerlukan ISA untuk membela ajarannya.

"Jadi tidak ada alasan untuk menahan orang dengan tidak memberi peluang membela diri. Ini adalah satu tindakan yang salah. Sekiranya orang itu mempunyai kesalahan dari segi hukum agama, buktikan dari segi dalil-dalil agama.

"Cara kita tangkap orang guna ISA atas kesalahan agama tidak akan menghilangkan salahfaham terhadap Islam. Seharusnya diperjelaskan dulu apa kesalahan itu. Kalau misalnya orang itu menghina Islam atau menyeleweng, buktikan dulu berdasarkan Quran dan hadis.

"Perlu diperdengarkan pertuduhan itu kepada orang yang dituduh itu. Mungkin juga, ia hanya satu salah faham. Yang penting perdengarkan dulu hujahnya," kata Mufti yang terkenal dengan kelantangannya mengeluarkan idea yang berani dan telus itu.

Kata Dr Asri lagi, "Islam bukan agama yang bacul. Perbuatan ISA kerana kesalahan agama seolah-olah menggambarkan orang Islam tidak mampu berhujah, terus tangkap orang. Mereka akan kata mereka benar kerana kita takut berhujah dengan dia."

Beliau juga turut mengingatkan betapa bahayanya tindakan ISA.

"Sekiranya ada aliran-aliran tertentu dalam kerajaan yang tidak setuju dengan pendapat satu aliran yang lain, adakah ruang ISA juga akan digunakan? Pernah berlaku dalam kerajaan Abbasiyah yang berpegang pada aliran Muktazilah ketika itu. Dia menghukum orang daripada aliran lain termasuk Imam-imam besar seperti Imam Ahmad juga turut dihukum.

"Kalau di zaman ini, mereka yang kendalikan agama itu dari aliran lain maka mereka yang dari aliran lain itu akan dihukum tanpa memberi peluang membela diri. Ini juga tidak sejajar dengan konsep keadilan dalam Islam," kata Dr Asri lagi.

Dari segi politik Islam atau siasah, kata beliau, kerajaan berhak menahan orang dan beri tempoh siasatan (14 hingga 30 hari) bergantung pada keperluan. Tapi kita tidak boleh hukum 2 tahun tanpa diadili. Ini zalim.

"Tuhan yang Maha Adil pun buat mahkamah di akhirat untuk setiap orang dibicarakan. Keadilan ditegakkan di dunia dan di akhirat. Tuhan yang Maha Adilpun memberi peluang untuk kita jawab kesalahan sedangkan Tuhan berhak buat apa saja. Jadi macam mana kita boleh tangkap orang tanpa memberi peluang mereka membela diri?," jelas beliau.

Kata Dr Asri, isu agama turut membabitkan sensitiviti agama lain. Tapi dari segi mempersoalkan identiti Islam seperti laungan azan, itu tidak boleh.

"Namun jika ada sungutan tentang bacaan-bacaan yang panjang sehingga menganggu orang awam, ulamak Islam juga tidak benarkan. Bacaan yang kuat tanpa keperluan atau kuliah agama dengan menggunakan pembesar suara sehingga menganggu ketenteraman awam, itu tidak perlu. Itu sudah diputuskan oleh ulamak-ulamak dari dulu lagi.

"Agama itu terhad. Azan itu azan. Begitu juga kuliah agama untuk diperdengarkan di pembesar suara, berpada untuk sidang yang mendengar sahaja," jelasnya.

Dr Asri juga menyentuh tentang peranan Jakim.

"Jakim berperanan menjelaskan isu-isu agama dan juga yang menyeleweng dari agama. Bukan sekadar menyokong seseorang dihadapkan tanpa bicara. Badan itu juga hendaklah bebas dari percaturan politik. Perjelaskan ketentuan peruntukan orang yang menghina Islam seperti isu Raja Petra. Itu bersifat politik, biarlah diuruskan oleh orang politik.

"Kalau hendak diikutkan yang menghina Islam, ramai lagi yang patut dibuat aduan. Jelaskan dulu apa yang perlu dilakukan?," soal Dr Asri.

Beliau juga meminta kerajaan memikirkan soal ISA ini sedalam-dalamnya.

"Seandainya satu hari nanti kerajaan bertukar rupa dan kalau berlaku pertukaran kuasa. Terlalu ramai nanti yang tidak boleh bersuara dan ISA mungkin diguna seluas-luasnya. Besok, bila kena pada kita, apa kita nak buat?," kata Dr Asri yang akan menghadiri Tazkirah Tarawih di Stadium Kota Bharu pada hari ini.

Beliau yang juga akan memberi ceramah di Kompleks Islam Lundang esok, sempena pelancaran Tabung Serambi Mekah yang akan dirasmikan oleh Menteri Besar Kelantan, juga mempersoalkan bagaimana pemimpin yang gagal kendalikan parti yang kecil mampu kendalikan negara yang besar.

"Takkan nak tunggu ada rusuhan atau kekacauan. Ketika itu sudah tidak boleh dipulihkan lagi. Sekali kekacauan tercetus, susah untuk dipulihkan.

Menurut pengamatan beliau, keadaan ini berlaku kerana pemimpin politik menganggap kedudukan politik itu seperti harta rompakan.

"Mereka bermati-matian untuk mendapatkannya sekalipun terpaksa menggunakan belanja yang besar kerana pulangan atau keuntungannya juga besar," kata beliau.

Jelas beliau, saluran politik digunakan untuk membina kekayaan diri. Inilah hasilnya bila kerakusan ini berlarutan. Tidak ada setiakawan dalam politik, musuh memusuhi, berpuak-puak kerana fikirkan survival politik masing-masing bukan survival rakyat yang dipertanggungjawabkan.

Yang paling ketara sekarang, pemimpin politik bukan sahaja gagal membawa rakyat keluar dari kemelut yang sedang dihadapi malah menjadikan keadaan lebih rumit.

"Bukan sahaja mereka gagal menyelesaikan masalah tapi mereka pula yang menimbulkan lebih banyak masalah lain," kata Dr Asri.

Read More...

Syed Hamid jawab Zaid

KUALA LUMPUR 14 Sept. – Penahanan tiga orang di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kelmarin adalah keputusan kerajaan dan ia tidak sepatutnya dipersoalkan oleh mana-mana menteri termasuk Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar memberi peringatan itu sebagai reaksinya kepada kenyataan Zaid di Kota Bharu hari ini bahawa kerajaan tidak sewajarnya menggunakan ISA untuk menahan mereka sebaliknya perlu diadili mengikut sistem perundangan negara.

Menurut beliau, tindakannya meluluskan penahanan di bawah ISA itu adalah bagi pihak kerajaan yang memerintah, selaras dengan kedudukannya sebagai menteri Kabinet, bukannya ‘orang di luar kerajaan’.

Sehubungan itu, beliau mengingatkan bahawa Malaysia akan berdepan krisis pemerintahan jika setiap menteri yang ada pandangan tersendiri mula mempersoal dan membahaskan tugas menteri yang lain secara terbuka melalui media.

“Zaid ada dalam Kabinet, jika dia ada pendapat yang tersendiri, dia seharusnya membawa kepada Perdana Menteri. Jika setiap ahli Kabinet yang ada pendirian sendiri berbahas secara terbuka dalam media, kita akan berdepan dengan krisis pemerintahan.

“Kalau seorang ahli Kabinet melaksanakan tugasnya, yang lagi satu mengkritiknya secara terbuka, saya tak tahu ke mana kita dan saya tak tahu apa akan terjadi,” katanya ketika dihubungi oleh Utusan Malaysia di sini hari ini.

Dalam kenyataannya kepada pemberita hari ini, Zaid yang tidak bersetuju dengan penggunaan ISA dalam penahanan terbaru itu memberitahu, pelbagai undang-undang terdapat di negara ini yang boleh digunakan bagi mengadili atau menghukum individu yang dikatakan menimbulkan ketegangan kaum.

Zaid juga sama sekali tidak menerima alasan Syed Hamid untuk menahan ketiga-tiga individu terbabit iaitu dilakukan selepas polis mendapat cukup bukti bertujuan mengelakkan ketegangan kaum dan mengancam keselamatan negara.

Kelmarin, tiga orang ditahan di bawah ISA dalam satu operasi polis ke atas individu yang terbabit mencetuskan isu perkauman dan persengketaan agama.

Mereka ialah Ahli Exco Kerajaan Negeri Selangor, Teresa Kok; pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin dan wartawan wanita Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng.

Mereka ditahan mengikut Seksyen 73 (1) akta berkenaan. Bagaimanapun Hoon Cheng dibebaskan di Pulau Pinang pada pukul 3.30 petang semalam.

Syed Hamid mengakui bahawa di kalangan anggota Kabinet perlu ada tanggungjawab bersama tetapi katanya, sebagai anggota Kabinet, Zaid tidak sepatutnya mengkritik dirinya secara terbuka.

“Saya faham berkenaan apa makna tanggungjawab bersama. Saya percaya yang terpenting adalah disiplin untuk memelihara keutuhan Kabinet.

“Mesti ada semangat setiakawan dan berpasukan dalam kerajaan, saya bertindak sebagai kerajaan, lain pula kalau saya di luar,” jelasnya.

Read More...

Teresa tuntut Utusan bayar RM30 juta

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | Sep 15, 08 8:28pm

Exco kanan kerajaan Selangor, Teresa Kok - yang kini ditahan bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) - menuntut Utusan Malaysia menarik balik sebuah artikel yang didakwa memfitnah dan merosakkan nama baiknya.

Beliau turut meminta akhbar berkenaan menyiarkan permohonan maafnya dengan segera dan membayar ganti rugi sebanyak RM30 juta, termasuk kos.

Teresa hari ini melalui peguamnya Sankara Nair turut menuntut akhbar milik Umno itu agar tidak mengulangi kata-kata, tuduhan dan komen yang dibuat seperti dalam kolum 'Cuit' itu.

Pada 10 September lalu, Utusan Malaysia menyiarkan artikel berjudul 'Azan, jawi, JAIS, UiTM dan ba-alif-ba-ya' (babi) yang menyebut "seorang YB wanita DAP yang berkaca mata" menasihatkan pengurusan sebuah surau supaya tidak melaungkan azan dengan kuat menggunakan pembesar suara, terutama pada waktu subuh.

Artikel Zaini Hassan itu mengulas kenyataan bekas menteri besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo yang dilaporkan berkata ''ada usaha oleh pihak tertentu (di Selangor) yang cuba menasihatkan pihak masjid dan surau supaya tidak menggunakan pembesar suara semasa melaungkan azan'', dua hari sebelumnya dalam akhbar yang sama.

Menurut surat tuntutan itu, artikel tulisan pengarang kanan akhbar itu didakwa menggambarkan Teresa sebagai "bersifat perkauman, fanatik agama, tidak boleh dipercayai, ahli politik yang teruk, tidak boleh bertolak ansur, tidak berprinsip serta menentang Melayu dan Islam."

Surat itu yang dihantar petang tadi itu juga menyebut penyiaran artikel itu mendedahkannya kepada kebencian, cemuhan, diejek dan dipandang rendah.

Siaran artikel berkenaan, menurut surat itu lagi, pada prinsipnya dibuat untuk mencari publisiti murahan dan sensasi dan menyebabkan kerosakan serius pada nama baik dan perwatakannya.

Akhbar itu diberikan masa 24 jam untuk mengemukakan jawapannya sebelum dikenakan tindakan saman fitnah.

Read More...

Temasek akan ambil alih Petronas?

perisik rakyat

Monday, September 15, 2008

Saya mendapat maklumat terkini bahawa perkhidmatan Mohd Hassan Marican (Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas) kini sedang menghampiri tempoh akhirnya. Berdasarkan kepada maklumat yang diterima, kemungkinan besar Mohd Hassan Marican tidak akan disambung tempoh perkhidmatannya walaupun beliau berupaya melakukannya.

Beberapa pihak telah menunjukkan hasrat mereka untuk mengambilalih kedudukan Mohd Hassan Marican ini dan kini sedang dalam proses melakukan lobi (berskala mega). Semua lobi-melobi ini tertumpu kepada Abdullah Ahmad Badawi. Ada yang melobi dengan wang dan ada pula yang melobi dengan cara-cara yang lain.

Tetapi ada dua orang calon telah bersaing diantara mereka dan dikhabarkan bahawa kedua-dua mereka mendapat restu daripada Abdullah Ahmad Badawi untuk mengambilalih kedudukan Mohd Hassan Marican sebagai Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas. Salah satu dari dua calon ini dijangkakan akan dilantik menggantikan Mohd Hassan Marican manakala seorang lagi dijangkakan akan menduduki jawatan Ahli Lembaga Pengarah Petronas.

Calon yang begitu kuat melobi untuk menggantikan tempat Mohd Hassan Marican dikenalpasti adalah Khairy Jamaludin. Beliau khabarnya telah berjaya meyakinkan Abdullah Ahmad Badawi bahawa beliau mampu untuk menerajui Petronas dan memangkinkan pertumbuhan dan pemerolehan Petronas dalam jangka masa singkat. Abdullah Ahmad Badawi juga dikhabarkan telah bersetuju jika Khairy Jamaludin dilantik kejawatan tersebut dan sedia mengarahkan Petronas untuk membuat perlantikan tersebut sebaik tempoh akhir perkhidmatan Mohd Hassan Marican tamat.

Dengan pengaruh wang dan lobi yang besar, Khairy Jamaludin percaya bahawa beliau dapat menerajui Petronas dalam masa terdekat. Ini dibantu dengan sokongan berterusan (wang dan kuasa) yang datangnya dari Singapura melalui Temasek Group.

Berdasarkan kepada analisis semasa dan pasaran Asia Tenggara, Temasek Group amat berminat untuk menguasai Petronas demi untuk mengukuhkan aliran tunai dan kewangan mereka. Buat masa ini hanya cabang industri Minyak dan Gas sahaja yang masih belum dikuasai sepenuhnya oleh Temasek Group. Beberapa transaksi kewangan berskala besar telah dikesan dibiayai oleh Temasek Group kepada beberapa individu dalam industri Minyak dan Gas tempatan termasuklah kepada pihak yang membekalkan khidmat sokongan kepada industri yang sama.

Dengan penguasaan dalam industri Pelabuhan (seperti masa telah dikenalpasti bahawa beberapa pelabuhan utama di Malaysia kini telah dipindahkan sahamnya kepada proksi Temasek Group) tempatan, maka dapat dijangkakan bahawa Temasek Group kini sedang berusaha membuat beberapa pemerolehan lagi demi memantapkan organisasi mereka.

Proksi-Proksi Temasek Group di Malaysia kini nampaknya sedang ditimbunkan dengan wang ringgit dan jaminan keselamatan sehinggakan mereka sanggup menggadaikan aset negara. Berdasarkan kepada senario semasa, SCOMI Group juga dikenalpasti telah mendapat laba daripada usahasama haram dengan Temasek Group.

Jika Khairy Jamaludin dibenarkan menjadi Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas, maka jangan kita terkejut jika akhirnya Petronas dikuasai oleh Temasek Group (Singapura). Kita wajar menyekat perkara ini daripada menjadi kenyataan. Abdullah Ahmad Badawi memang mudah dikuasai oleh Khairy Jamaludin. Jangan pula kita biarkan Kamaludin Abdullah Ahmad Badawi menjadi Ahli Lembaga Pengarah Petronas kerana ini juga akan menguatkan pengaruh Temasek Group kedalam Petronas.

Petronas adalah hak Malaysia dan bukannya Singapura. Jangan gadaikan aset negara.

Ketua Perusuh

Bekas Felo Kanan

Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa - ISIS

Diambil tanpa kebenaran dari Tranungkite

Read More...

Mustafa Ali Vs Nik Aziz: Harakah dan TKO tersempit?

Tranungkite

Dilulus terbit pada Monday, September 15 @ 10:41:30 MYT oleh SongkokPutih
Bicara Webmaster
Oleh Songkok Putih


  Forum TKO makin hangat, server baru ketiga yang canggih pun masih tidak mampu untuk menanggung beban posting yang kian meningkat, apatah lagi akhir-akhir ini telah menjadi medan untuk meluahkan padangan dan ada juga yang menjadikan tempat sebaran fitnah dengan mengambil kesempatan isu yang berlaku.

Beberapa hari kebelakangan ini, memaksa saya untuk membaca dan meneliti hampir setiap posting dalam forum TKO. Kerja ini cukup memenatkan.

Semalam kita digempar dengan isu kenyataan Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz berhubung dengan kenyataan balas Dato’ Haji Mustafa Ali berkaitan isu 16 September 2008.

Harakahdaily tidak menyiarkan kenyataan ini. Harakah cetak menyiarkannya dalam bentuk olahan terpilih yang pasti semua orang boleh baca di muka surat belakang.

Banyak kenyataan dan andaian yang tidak tepat berhubung dengan isu ini. Golongan yang ingin menjatuhkan kumpulan ulama mengambil kesempatan ‘bola tanggung’ dalam isu ini. Emosi dan sentimen membuatkan orang ‘media’ seperti saya menjadi tersempit.

Saya membaca ulasan sdr Penarik Beca dalam blognya (http://penarikbeca.blogspot.com/ ) yang menyebut

“Khabar angin yang bertiup kencang di Markaz Tarbiyyah PAS Taman Melewar semalam mendakwa ada orang tertentu yang mengarahkan Ketua Pengarang Harakah, Ahmad Lutfi Othman supaya menyiarkan ulasannya mengenai apa yang diriuhkan akan berlaku pada 16 September ini di muka hadapan Harakah keluaran yang akan diedarkan esok atau malam ini.”
Perlu diingat kalau saya sebagai seorang Ketua Editor Harakah sekalipun saya akan menghormati permintaan pengerusi lembaga pengarah untuk menyiarkan kenyataan beliau dihadapan walaupun kenyataan tersebut berbentuk peribadi. Mungkin atas permintaan…. Atau saya boleh buat kenyataan saya tak akan siar apa nak jadi-jadilah.. Takkan begitu!

Manakala kenyataan Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz yang datang pada masa hampir harakah dicetak agak sukar untuk dipaparkan dimuka hadapan. Walapun kita tahu muka hadapan sesuatu akhbar adalah elemen terakhir sesuatu ‘editing’ kerana ini akan memberikan imfak kepada sebaran media tersebut.

Kenyataan penuh Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz diposting dalam forum TKO dengan tajuk “Statement TGNA berkenaan Mustafa Ali” dengan mengambil sumber daripada satu blog penulis harakah iaitu Wan Nordin Wan Yaakob (http://wannordinwanyaacob.blogspot.com/) Link sumber ini tidak didapati, forumer berbalah soal kesahihannya. Wan Nordin mendaftar sebagai ahli TKO dan menyatakan satu kenyataan yang berbunyi demikian.
“Assalamualaikum kepada pembaca semua, maaf inilah kali pertama saya memohon maaf kepada pembaca kerana saya terpaksa menarik kembali artikel berhubung kenyataan Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat bertajuk "Rakyat Terengganu salah Piliha Pesuruhjaya' dan 'Mursyidul Am Tegur Mustafa Ali' yang menyaksikan saya dengan berat hati terpaksa juga berbuat demikian.

Jam 3 petang tadi, saya dihubungi oleh Ahmad Lutfi Othman yang meminta saya menarik kembali artikel tersebut selepas semalam saya memasukkannya.

Beberap alasan telah diberi, namun saya pasti sebenarnya beliau tersepit.Kemudian Dato' Kamarudin Jaffar pula menghubungi saya meminta saya mempertahankan artikel tersebut, malangnya oleh kerana kebimbangan saya di atas beberap sebab, saya dengan itu menarik kembali artikel tersebut denmgan rasa berat hati dan merasai kebebasan bersuara telah disekat.”
Saya lebih berpendapat kenyataan ini tak perlu dibuat. Adalah lebih baik dia mengekalkan Kenyataan TGNA daripada dia membuat kenyataan dia dipaksa menarik artikel. Ini akan membuatkan situasi menjadi lebih tidak terkawal.

Saya lebih bersetuju pendapat Ahmad Lutfi Othman dalam hal ini. Harakah sepatutnya tidak boleh terbabit dalam perbalahan pandangan ini. “Orang-orang harakah” juga adalah lebih baik mengelak diri daripada terbabit mengeluarkan maklumat ini. Biar maklumat ini dikeluarkan oleh blog lain yang tidak menjadi elemen parti itu sendiri.

Saya lebih berpendapat Ahmad Lutfi tidak ditekan. Memang akan ada “kuasa-kuasa ghaib” (daripada dua-dua belah pihak) yang akan menalipon untuk memberikan arahan tetapi sebagai Ketua Editor saya rasa beliau lebih mengetahui dalam lembaga harakah itu siapa blok kiri dan blok kanan (cth ajelah…)

Saya berpendapat, sepatutnya Wan Nordin tidak perlu menghubungi Dato’ Kamaruddin Jaafar pasal mesti dia tahu apa keputusan Dato’ KJ dalam hal ini. Sama juga dengan Ahmad Lutfi kalau dia rujuk kepada sesiapa mesti dia tahu jawapannya. Adalah lebih baik sebagai ketua editor dia membuat keputusannya sendiri dalam soal ini.

Kita tak suka Dato’ Mustafa menggunakan kuasa dan begitu kita tak suka Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz menggunakan kuasa untuk menekan ketua editor harakah. Yang boleh membuat kenyataan hanya Presiden dan Timbalan sahaja. Akhirnya akhbar Harakah menjadi sampah!

Saya mengambi petikan penulisan Penarik Beca.
Memang, ada orang telah forward SMS di bawah kepada saya: khabarnya (TG) Nik Aziz kecewa hrkh x siar penuh 'bidasan' penuhnya pd (Haji) Mustapha (Ali). katanya Mustapha blh hrkh siar dua muka intbiu. dia punya kytaan x ambik semua. mcmna ni?
Begitu juga dengan blog. Pemimpin mengeluarkan rasa tidak puas hati dalam blog masing-masing. Haji Husan dengan blognya, Khalid dengan blognya dan ramai lagi masing-masing dengan pendapat masing. Ahli menjadi celaru. Saya lebih suka dengan Tuan Guru Haji Abdul Hadi dalam hal ini yang cuba mengelak untuk membuat kenyataan yang tak sepatutnya.. hingga ada orang kata beliau ‘diperkudakan’.

Dato’ Seri Haji Abdul Hadi menggunakan komputer zaman pemimpin PAS lain masih buta komputer. Beliau melayari internet dan menulis tetapi beliau takpun buat blog untuk mengeluarkan pandangannya.

Sebagai ahli jamaah dan sebagai seorang Islam, mendamaikan mana-mana pihak adalah satu tuntutan agama, walaupun kita condong kepada satu pihak. Lumrah manusia ada pendapatnya sendiri tetapi kita jangan jadi eleman untuk mengapi-apikan situasi ini. Takutlah kita kepada Allah sengguhnya azab Allah tidak mengira apa status kamu dalam jamaah Islam.

SMS dan posting di forum seolah-olah media harakah dikongkong adalah tidak benar. Ahmad Lutfi tu bukan semua orang suka kepada dia berada di situ sebagai Ketua Editor. Mungkin ini kesempatan yang ada untuk berbuat sesuatu…

Saya masih berpendapat tiada kongkongan, hanya wujud situasi kurang selasa dan tersempit dalam menjalankan tugas.

Saya bercakap seolah-olah seperti orang Harakah. Kenapa? Perkara yang sama juga berlaku di TKO, sebagai orang media saya ada pandangan sendiri tetapi pandangan saya tidak saya gunakan untuk memburuk-buruk mana-mana pihak yang saya tak suka. Saya tak mencaci, tak menyebar maklumat fitnah dan palsu kepada sahabat seIslam saya sewenangnya dengan hanya khabar angin.

Saya lebih takut kepada azab Allah s.w.t. daripada kemenangan hujah dunia yang belum tentu apa yang saya tulis itu betul atau salah. Apakah kita gembira menuduh rakan seperjuangan kerana hati kita akan merasa gembira?

Saya daripada darjah 4 mula bergiat dengan parti dan tingkatan 1 telah mula mengikut usrah sehingga sekarang. Saya ditarbiyyah dengan tarbiyyah PAS Terengganu tanpa campur aduk mana-mana fikrah.

Laman ini dibina atas dasar tabiyyah PAS Terengganu dan kami istiqamah sehingga sekarang. Malangnya PAS Terengganu diserang bertubi-tubi dengan pelbagai tuduhan yang cukup tidak berasas dan laman ini menjadi medan untuk fitnah ini tanpa maklumat yang betul.

Saya masih bersabar dengan tulisan tersebut, walapun kami ada kuasa untuk menghalang dan menyekat. Kami lebih percaya kepada Allah s.w.t. sesungguhnya Allah pasti akan membalas perbuatan manusia.

Kita tidak marah jika ada yang ingin meluahkan rasa tidak puah hati atas dasar menyelamatkan jamaah daripada sesuatu eleman yang tak baik. Tetapi kita tak suka jika kerja-kerja ini dibuat dengan fitnah yang melulu tanpa asas yang kukuh.

Manusia boleh membuat silap, ahli jamaah boleh membuat silap. Begitu juga kepimpinan. Tidak ada sesiapa pun yang boleh lari daripada membuat kesilapan. Kita ada saluran untuk menegur.

Kami Dewan Pemuda PAS Kawasan Dungun telah mengusulkan satu usul untuk PJ mengundur diri dalam Mesyuarat Agung Pemuda PAS Terengganu pada 19 Julai 2008 yang lalu. Kami mengusul secara anak-beranak walaupun PJ adalah bekas YDP Kawasan Dungun. Usul ini ditolak dengan dibangkang oleh Pemuda PAS Marang yang dihujah oleh anak Tuan Guru Haji Abdul Hadi, Ustaz Muhamad Khalil. Kami tak hebohpun… kami guna saluran parti.

Bawa bertenang dan berbincanganlah dengan persahabatan semoga Allah memberkati setiap inci apa yang kita tulis.

Read More...

Pengalaman wartawan 18 jam ditahan ISA

Mstar Online

15-09-2008 01:54:48 PM

BERITA TULISAN WARTAWAN SIN CHEW DAILY, TAN HOON CHENG MENGENAI PENGALAMAN 18 JAM DITAHAN DI BAWAH ISA


My 18 hours under the Internal Security Act

On 12 September, about eight thirty in the evening, I was at my home in Bukit Mertajam, Penang. While enjoying my yew char koay (fried dough stick), I was worried about the show cause letter issued to Sin Chew Daily, and anxious about the days ahead for my newspaper.

Suddenly, a group of plain cloth police officers appeared at my front gate. The person who started to identify the group and the purpose of this visit was a woman officer. She was also the only one in her uniform.

Through the gate, she told me that I have to follow them to the Police station, in response to that I told her that unless they have a warrant of arrest, I will not open the gate. At the same time, I immediately rung up the legal adviser of our company and my direct superior, seeking their advice.

Later, the female officer told me that they are arresting me under Internal Security Act, therefore a warrant is not required. On hearing that, I was immediately was prepared for the worst.

I have to act calm, comforting my parents and reassuring them that my colleagues would be waiting for me at the police station to render assistance. When I was taken away, my parents acted strongly, they kept on asking the police to accord me with proper treatment.

I was brought to Seberang Perai Tengah IPD (district head office), and I was placed in a chilling cold room while waiting for the police to begin their paperwork. I was accompanied by a female officer who seemed to be trembling as a result of the low room temperature as well. To break the silence, I initiated a conversation. She told me, "You seemed to be very calm."

I told her, "I am arrested under the Internal Security Act, even though I am scared, I have to face this reality. But I am worried about my parents, friends and relatives, they must be very worried about me."

To be frank, I was very cool-headed. I believed that there must be a lot of people out there supporting me, giving me the strength that I need, so I must stay strong, to be with these people who are supporting me.

The police recorded all my personal belongings, these were later taken away from me. After that, I am considered ready to be sent to the Police Contingent Headquarters in Penang. When I was brought out of the police station, I realised that a lot of my colleagues in the media, together with representative from different parties and groups were already waiting outside the Police station to show their support. Seeing this,I was deeply touched, I could no longer hold my tears.

When the police car arrived at the station's entrance, my superior, Puah Eu Peng, our Northern Region Manager, tried to halt the car with his body, to slow the police car's movement. He knocked at the window, to make sure that I was in the car and gestured to show me his support.

I instantly wiped off my tears, I realised that a lot of them are staying with me, I must be with them as well.

After taking my thumbprints, I was given my dinner and arranged to spend my night in remand. It was not to my knowledge that my colleagues in the profession and people from different groups and parties were there to show their support, right outside that station.

I requested the female officer to keep the lights on. She told me not to worry, she will not switch off the lights. The police also informed me that I would be meeting my parents tomorrow morning at eight. I have spent a very long time, thinking of everything that I have to tell my parents. I have lost touch with the outside world this is my only opportunity, I must cherish it, to clearly explain everything to my parents.

After clearing my mind and organising my thoughts, I tried to sleep while lying on the wooden bed with the company of the mosquitoes and the noise of water dripping. I have no idea what tomorrow holds for me, but I know I have to be in my perfect condition to handle everything.

I have never suffered from insomnia and this very night, I finally experienced it. Deep down in my heart, I know that those who care about me, would also be experiencing the same, my heart wrenched thinking of that.

At 6 o'clock in the next morning, when I was about to wash up, the female officer passed me the clothing brought by my parents. I was surprised; everything was new, the toiletries, t-shirts, shorts, panties.

I later discovered that the 'parents' that the police officer was referring to were a bunch of my colleagues. While waiting outside the Penang Police Contingent Headquarter, they have prepared all these for me. They were uncertain when I would be released, but they told themselves that they must get these necessity items ready in the briefest time possible.

I met my parents and bided them goodbye, the police informed me that they would bring me to the Police Headquarter in Bukit Aman in Kuala Lumpur. My heart sank, I told myself this is the beginning of it, I must brace myself for everything.

After few turns of event, I was eventually brought to the Perak Police Headquarter in Ipoh. After a brief interrogation session, I was brought back to Penang Police Headquarter again.

It was here, where I was interrogated further. I told myself to keep my mind clear, I must tell them the truth, and respond appropriately.

After the interrogation session, I was brought to see another higher-ranked officer, he told me, "We can both go home now!". Both of us turned to the clock on the wall, the time was 2.25p.m.

This my 18 hours under ISA. I have gone through a lot

After being released, I received a lot of messages, telephone calls and bouquets. My colleagues in the press, representatives from political parties, society leaders, schoolmates, classmates, friends and relatives have visited me at home. Of course, not forgetting the readers and the public who called up or visited Sin Chew Daily's office in Penang or the Head Office in Petaling Jaya.

Calls, messages, well wishes, and visits from readers and friends. To all of them, I have to express my deepest gratitude. During that 18 hours which was filled with a lot of uncertainties, I felt that there is some unknown strength that has supported me throughout, I knew it must be from you all, those whom I knew or have not met!

I realise that our journey is still full with challenges and obstacles, so we have to continue the same righteous spirit and courage that we have all shown this time! Our society needs this spirit, to build a better tomorrow.

I have finally been freed, but I hope Teresa Kok and Raja Petra Kamaruddin and all those detainees under the Internal Security Act, could be released as soon as as possible. If the authorities think that they have broken the law, they should brought to the court of law to receive transparent and fair trials.

  • Ditulis oleh TAN HOON CHENG dan digunakan dengan kebenaran dan dimuat turun dari www.mysinchew.com

Read More...

Ramai Nelayan Tidak Dapat Menikmati Elaun Sara Hidup

Buletin Online

PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh Wartawan Buletin
Monday, 15 September 2008

http://buletinonline.net/images/berita11/botpakwahab.jpg
Kelemahan pengurusan pihak berkuasa menyebabkan ramai nelayan Terengganu akan tercicir dari menikmati elaun sara hidup sebanyak RM200 sebulan sebagaimana diumumkan oleh Perdana Menteri dalam Bajet 2009


Di Kuala Terengganu, lebih separuh dari 200 orang nelayan Pulau Duyong Besar dan Pulau Ketam dekat sini tidak akan dapat menikmati elaun tersebut kerana tidak memiliki kad nelayan.

Mereka yang ditemui Jumaat lalu mengadu karenah birokrasi pihak berkuasa menyebabkan mereka bukan sahaja tidak memiliki kad, malah tidak dapat memohon untuk membuat kad nelayan.

http://buletinonline.net/images/berita11/pakwahab.jpgNelayan pukat tunda, Wahab Busu, 62, (gambar kiri) berkata hanya dua orang dari enam ‘awak-awak’ bot beliau yang memiliki kad nelayan.

“Yang ada kita dua orang sahaja, saya ada dan seorang lagi anak,

“kalau kira kita hendak pergi buat, pergi pejabat hendak ambil borang, dia (pegawai) kata tak ada borang,

“Dah dia kata tak ada, kita tidak pandai hendak ungkit-ungkit lagi,” kata beliau yang lebih dikenali dengan panggilan Pak Wahab.


Beliau kesal dengan jawapan pegawai terbabit kerana menurutnya jawapan tersebut tidak munasabah dan tidak boleh diterima.


”Kalau kira, kalau atas jawapan tak ada tu, senang sangat bagi saya yang tidak bersekolah ni, tidak mungkin tak ada walau sekeping, boleh fotostat,” keluh Pak Wahab.


Justeru menurut Pak Wahab, hanya dua orang yang memiliki kad tersebut yang layak mengisi borang permohonan elaun sara hidup, manakala empat orang lagi nelayan yang bekerja dengannya tidak mengisi borang.


”Tak bolehlah yang tak ada kad tu, yang dua ni, kata dia (pegawai) boleh lah, dah isi borang, dan katanya mungkin bulan September, akan dapat elaun tersebut,” jelas Pak Wahab.


Seorang lagi nelayan sepenuh masa yang ditemui turut menyuarakan tidak puas hati dengan pihak berkuasa yang menyusahkan urusan berkaitan nelayan.


http://buletinonline.net/images/berita11/wanmustaffa.jpgWan Mustaffa Ahmad, 50, (gambar kanan) berkata beliau tidak dapat mengisi borang permohonan elaun sara hidup kerana kad yang beliau miliki telah hilang ketika botnya tenggelam beberapa bulan lalu.

“Dah tak ada kad, tak boleh nak memohon, nak buat kad baru, borang tak ada di pejabat, saya sudah pergi banyak kali ke pejabat, pegawai kata borang tidak ada,”kata Wan Mustaffa.

Minggu lalu, Persatuan Nelayan Kuala Terengganu Selatan (PNKTs) mengeluarkan kenyataan, tidak sampai separuh dari ahlinya seramai seramai 1,100 yang berpeluang untuk menikmati insentif RM200 sebulan itu.

Pengerusinya Hasan Ismail berkata ia adalah kerana mereka tidak mempunyai kad nelayan yang dikeluarkan oleh Jabatan Perikanan walaupun mereka telah memohon untuk mendapatkannya.

"Kita harap pihak berkuasa atau Jabatan Perikanan akan kaji perkara ini kerana mereka memohon kad nelayan telah lama tetapi tidak diberikan perhatian," katanya di sini hari ini.

Hasan berkata bahawa skim itu begitu amat bermakna kepada nelayan kerana pendapatan mereka sekarang semakin berkurangan.

Read More...

Teresa ditahan hingga 28 hari

Malaysiakini

Sep 15, 08 9:15pm

Exco kerajaan negeri Selangor Teresa Kok akan ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) selama 28 hari, kata
bapanya hari ini.

Kok Kim Tong, 74, berkata Teresa memberitahunya bahawa beliau akan ditahan bagi tempoh itu bermula semalam.

Kok dan isterinya Pong Seh Kwon, 71, sebelum itu dibenarkan berjumpa dengan anak mereka selama kira-kira sejam mulai 2 petang di ibu pejabat polis Bukit Aman.

Teresa, yang juga ahli parlimen Seputeh, ditahan menjelang tengah malam Jumaat lepas.

"Beliau berkata, polis memberi satu notis kepadanya semalam, yang
memaklumkan bahawa penahanannya akan dilanjutkan selama 28 hari.

"Polis juga memintanya menandatangani notis itu, tapi beliau enggan berbuat demikian," kata Kok, lapor Bernama.

Kok, yang ditemani pembantu khas anaknya Mandy Ooi Haw Voon pada pertemuan itu, berkata Teresa memberitahunya bahawa beliau sedang disiasat tentang tiga perkara.

Perkara-perkara tersebut adalah penggunaan tulisan jawi pada papan tanda, tuduhan melarang laungan azan di dua masjid dan laporan polis terhadapnya oleh beberapa pertubuhan Islam, termasuk Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).

Bapa Teresa berkata, terdapat kira-kira 13 pegawai polis di dalam bilik berkenaan ketika beliau berjumpa dengan anaknya itu.

Menurut agensi berita itu lagi, Kok berkata, kehadiran sebegitu ramai pegawai polis ketika itu adalah tidak perlu.

Ditanya tentang keadaan Teresa, Kok berkata: "Beliau kelihatan tenang, tapi sangat lemah dan mukanya pucat... beliau mengalami cirit-birit dan sakit perut sejak malam semalam.

"Kata doktor, beliau mengalami tekanan darah rendah," kata Kok.

Kok berkata semasa pertemuan itu, beliau memberikan kepada anaknya ubat herba Cina dan pati ayam.

Beberapa pemimpin DAP, termasuk setiausaha agung parti itu Lim Guan Eng, Fong Kui Lun, Tony Pua dan Lim Kit Siang adalah antara mereka yang menunggu di luar Bukit Aman semasa Kok mengunjungi anaknya itu.

Read More...

Tempoh 24 jam detik paling mendebarkan Najib Razak

Harakahdaily

Md Hakimi

Mon | Sep 15, 08 | 6:07:38 pm MYT

TANAH MERAH, 15 Sept (Hrkh) - Tidak sampai 24 jam lagi segala kemungkinan boleh berlaku. Bayangan ke arah pertukaran kerajaan semakin jelas apabila seorang anggota kabinet Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi meletak jawatan hari ini.

Manakala Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim dijangka mengadakan sidang akhbar khas esok. Begitu juga Tengku Razaleigh Hamzah dikatakan akan menemui media di Kota Bharu, esok.

Tentunya ini amat meresahkan sekali bakal Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak yang mengharapkan pelan peralihan kuasa pada Jun 2010.

Adun Gual Ipoh, Wan Yusoff Wan Mustafa berkata, rakyat menaruh harapan tinggi mungkin berlaku sesuatu di peringkat nasional esok termasuk penghijrahan wakil rakyat daripada tempat tidak baik kepada lebih baik.

"Kalau sebelum ini ramai orang mengecam melompat parti daripada Barisan Nasional (BN) kepada Pakatan Rakyat, sebaliknya apa yang mereka lakukan sebenarnya berhijrah daripada tempat tidak elok kepada lebih elok.

"Sekiranya 30 anggota Parlimen BN berhijrah kepada Pakatan Rakyat, bermakna mereka sudah mempunyai kesedaran tinggi untuk berubah. Maka ini mewajarkan kerajaan baru yang cuba dinafikan sebelum ini muncul," katanya di sini.

Beliau yang juga Setiausaha PAS Tanah Merah berkata, rakyat menunggu dengan penuh harapan detik perubahan yang bakal berlaku sama ada esok atau tarikh lain.

Katanya, lebih 50 tahun berada di bawah penguasaan BN sudah terlalu lama dan kini tiba masanya penghijrahan ke arah lebih baik dilakukan.

"Kerajaan yang memerintah negara sekarang sudah terlalu tua dan tidak lagi mampu untuk mentadbir dengan baik. Amalan rasuah dan salahguna kuasa sudah menjadi kebiasaan dan tidak lagi mampu dikawal.

"Ditambah pula tidak cekapnya pemimpin BN menguruskan sumber ekonomi negara. Ini amat mewajarkan kerajaan baru yang lebih segar dan bersih mengambil alih tampuk pemerintahan," ujarnya di majlis Penyerahan Cek Dividen Ladang Rakyat di Pusat Tarbiyah PAS Terasil, semalam.

Seramai 320 peserta daripada Dun Gual Ipoh, Bukit Panau dan Kemahang menerima dividen masing-masing. Bagi peserta lama menerima RM800 dan peserta baru RM200.

Wan Yusoff juga berkata, rakyat tidak perlu bimbang dengan perubahan yang bakal berlaku kerana gerakan dakwah tetap diberi perhatian utama kerajaan baru.

"Sama ada berlaku perubahan atau tidak ia tidak menjadi halangan kepada kita untuk bergerak kerana PAS bukan parti politik semata-mata tetapi merupakan gerakan dakwah," ujarnya.

Baru-baru ini seramai 52 anggota parlimen mengadakan lawatan sambil belajar ke Taiwan yang ditaja Kelab Penyokong Kerajaan (BN BBC).

Lawatan yang bermula 8 September lalu sepatutnya berakhir Jumaat ini, namun ada anggota parlimen BN sudah pulang sejak kelmarin, setelah mengetahui pemimpin KeADILan turut berlepas ke Taipei, 12 September lalu.�

Pengerusi Perhubungan KeADIlan Kelantan, Abdul Aziz Kadir berkata, situasi ke arah perubahan kerajaan semakin jelas sekarang dengan mengambil kira faktor 16 September.

"Asas segala tindakan bermula dengan 16 September. Sama ada ia menjadi realiti esok atau tarikh lain hanya soal teknikal semata-mata. Apa yang jelas sekarang mood rakyat mahukan kerajaan yang penuh dengan masalah diganti," katanya. - mj/mks. _

Read More...

Tidak ada perhimpunan esok, jangan terpedaya dakyah palsu - KeADILan

Suara Keadilan

KUALA LUMPUR, 15 SEPTEMBER (SK) - SETIAUSAHA Agong KeADILan, Sallehudin Hashim menafikan sebarang bentuk perhimpunan yang dianjurkan KeADILan esok di Istana Negara seperti diwar-warkan.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pagi ini, beliau telah dimaklumkan beberapa poster dan kain rentang di beberapa lokasi di Kuala Lumpur yang mengatakan satu perarakan ke Istana Negara akan dianjurkan esok yang kononya dianjur oleh parti ini.

Walaubagaimanpun menurutnya, KeADILan tidak sama sekali terlibat dengan mana-mana perhimpunan mahupun perarakan ke Istana Negara seperti yang diwar-warkan.

“Penyebaran maklumat palsu yang melibatkan KeADILan ini dilihat sebagai suatu usaha terdesak pihak tertentu yang mahu menimbulkan kekacauan dan mencetuskan ketidaktenteraman awam dan akan seterusnya menimbulkan kebimbangan kepada warga penduduk Kuala Lumpur,” katanya.

Suara Keadilan pagi ini menerima panggilan dari orang ramai bahawa beberapa lokasi telah dipasang poster yang mengatakan ada perhimpunan yang akan dianjurkan esok. Antara lokasinya ialah di Wangsa Maju, Setiawangsa dan Plaza Rakyat.

Tambah Salleh lagi, KeADILan menasihatkan orang ramai agar tidak terpedaya dengan sebarang dakyah palsu yang sedang dijaja dan disebarkan kepada rakyat yang mengamalkan politik fitnah.

“KeADILan juga menasihatkan orang ramai agar tidak terpedaya dengan sebarang dakyah palsu yang sedang dijaja dan disebar secara meluas oleh golongan jahat yang mengamalkan politik fitnah tentang penglibatan PKR dalam mana-mana aktiviti yang melanggar batas-batas kesusilaan dan prinsip demokrasi, yang secara nyata bertujuan untuk memburukkan pertalian yang baik di antara PKR dan Dulu-Duli Raja-Raja Melayu,”katanya lagi.

Read More...

Zaid letak jawatan Kabinet, Perdana Menteri dipercayai tidak terima

Mstar Online

15-09-2008 07:11:15 PM
Oleh ARIFFUDDIN ISHAK

(Dikemas kini) PETALING JAYA: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim hari ini mengumumkan keputusannya untuk berundur sebagai anggota Kabinet.

Perkara tersebut disahkan oleh pegawai khas beliau ketika dihubungi mStar Online sebentar tadi.

"Ya, perkara itu betul (letak jawatan). Surat letak jawatan juga telah dihantar ke Pejabat Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini," katanya.

Pejabat Zaid juga berkata, beliau akan menjelaskan pendiriannya dan alasan atas keputusan beliau pada sidang akhbar pagi esok.

Bagaimanapun mStar Online difahamkan Perdana Menteri tidak menerima hasrat Zaid itu.

Abdullah berada di Kuala Terengganu sempena majlis berbuka puasa.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, Zaid sewajarnya menarik balik surat meletak jawatan.

"Pak Lah dah terima ke? Tak payahlah merajuk-rajuk. Tarik baliklah... kalau tak setuju bawa ke Kabinet," kata beliau kepada The Star petang tadi.

Keputusan itu dibuat sehari selepas beliau memberikan pandangan bahawa Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) tidak harus digunakan terhadap orang awam seperti wartawan dan ahli-ahli politik.

Kata beliau, akta tersebut seharusnya hanya digunakan terhadap pengganas ataupun ke atas mereka yang cuba menggulingkan kerajaan menerusi kekerasan.

Sehubungan itu jelas Zaid, beliau sedia untuk meletak jawatan kerana memberikan pandangan yang dilihat bertentangan dengan 'dasar kerajaan' itu.

"Jika saya perlu meletakkan jawatan (kerana memberikan pandangan ini), saya akan berbuat demikian," katanya.

Menteri yang bertanggungjawab ke atas soal perundangan dan kehakiman itu berkata, beliau bukan sebagai pencetus masalah kepada Perdana Menteri, sebaliknya hanya mempertahankan prinsip dan sentiasa memberikan pendirian kritikal dalam soal penggunaan ISA.

Zaid merupakan peguam terkenal yang menyertai arena politik kemudian dan kini merupakan anggota Umno. Beliau menyertai Umno tahun 2000.

Beliau merupakan Ahli Parlimen Kota Bharu dari 2004 hingga 2008.

Pada pilihan raya umum Mac lalu beliau tidak dipilih sebagai calon tetapi kemudian menyertai jemaah menteri selaku senator.


Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |