+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Sunday, June 22, 2008

Melayu perlu kuat - Jangan sampai terima nasib terpaksa musafir di bumi sendiri – Raja Nazrin

Utusan Online

KUALA KANGSAR 21 Jun – Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah bertitah bangsa Melayu perlu kuat daripada segala aspek supaya terus gagah, berhati cekal, bersemangat waja dan berupaya mendaki gunung tinggi serta bertenaga menyeberangi lautan luas.

Titah baginda, adalah malang jika bangsa Melayu menerima nasib bagaikan dagang di kampung sendiri dan terpaksa bermusafir di bumi sendiri.

“Anak bangsa yang telah berjaya, janganlah berperangai seperti si Tenggang, terlalu cepat bersifat angkuh, terlalu mudah berlagak bongkak, hingga melupakan asal keturunan, hingga memisahkan diri dari akar bangsanya, menjadi rakus, menjadi gopoh, hingga tergamak menebang pohon tempat bernaung dan mencantas dahan tempat bergantung,’’ titah baginda.

Baginda bertitah demikian pada majlis Hari Ucapan dan Penyampaian Hadiah Maktab Melayu Kuala Kangsar (MCKK) 2008 di sini hari ini.

Raja Nazrin bertitah, kejayaan anak bangsa pada masa sekarang adalah atas pengorbanan, keringat, kesusahan dan usaha generasi terdahulu.

Titah baginda, bangsa yang dapat meneruskan kelangsungan dan mengekalkan tamadun agungnya adalah bangsa yang tidak memutuskan diri dengan akar sejarah, malah senantiasa menghargai pengorbanan generasi terdahulu.

Baginda bertitah, MCKK menjadi kampung cerdik pandai Melayu yang terpilih daripada kalangan yang paling cerdas berasaskan prestasi pencapaian akademik.

‘‘Di sinilah asuhan, di sinilah bimbingan dilakukan dalam usaha membina modal insan untuk meneruskan kelangsungan bangsa di bumi warisan turun temurun.

“Permata-permata bangsa ini diserahkan untuk digarap, dicanai oleh barisan para pendidik. Garap dan canailah permata-permata bangsa ini supaya dapat menyinar cahaya kepada bangsanya dan negara.

‘‘Bisikkan kepada mereka akan petua orang- orang tua bahawa kiambang adalah kiambang, biduk berlalu bertautlah ia.

‘‘Pesankan kepada mereka jangan terlalu cepat bermusuh dengan kawan dan jangan terlalu ghairah bersahabat dengan musuh kerana sejak zaman dahulu lagi, terlalu banyak musang yang berbulu ayam, terlalu banyak sokong yang membawa rebah.

‘‘Ingatkanlah mereka akan sejarah bangsanya yang bernegara berlandaskan adat rakyat bersultan, negeri beraja,’’ titahnya.

Raja Nazrin bertitah, untuk itu, negara perlu melihat kedudukan MCKK daripada kaca mata penilaian yang berbeza dan tidak wajar disamakan dengan mana-mana institusi pendidikan lain.

Titah baginda, berasaskan akar sejarah penubuhannya, identiti MCKK daripada segi bentuk, tenaga pengajar, kurikulum dan kokurikulum harus mempunyai keunikan.

‘‘MCKK perlu senantiasa disuntik dengan nafas baru agar kekal dihormati sebagai institusi pendidikan menengah yang terunggul di negara ini.

‘‘Beta insaf betapa pentingnya kualiti, betapa mustahaknya taraf pendidikan di kolej ini ditingkatkan bertaraf dunia agar tradisi melahirkan barisan pemimpin yang berwibawa dapat diteruskan.

‘‘Dan keupayaan menghasilkan wira bangsa yang hebat berpencak di gelanggang dunia dapat dilaksanakan,’’ titah baginda.

Read More...

Notis usul tidak perlu 14 hari � Prof Dr Aziz Bari

Harakahdaily

Wartawan Kita
Sun | Jun 22, 08 | 8:08:32 pm MYT

KOTA BHARU, 22 Jun (Hrkh) � Mungkin ada pemimpin yang paling tidak selesa menunggu detik-detik persidangan kedua Parlimen bakal berlangsung mulai esok.

Resahnya bukan sekadar mandi tak basah, makan tak kenyang, sebaliknya silap hari bulan segalanya yang dipegang selama ini terlepas.

Inilah debaran yang mungkin sedang dihadapi Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad selepas liku-liku politiknya hampir terpadam pada 8 Mac lalu.

Biar pun Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz memberi jaminan tiada usul tidak percaya terhadap Abdullah pada persidangan yang bermula esok, namun ia tetap ditunggu dengan penuh debaran.

Pakar Undang-Undang Perlembagaan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA), Prof Dr Abdul Aziz Bari berkata, sejarah membuktikan undi tidak percaya telah membawa kejatuhan tiga ketua kerajaan negeri sebelum ini.

Katanya, usul undi tidak percaya telah berjaya pada 1966 di Sarawak, pada 1976 di Selangor dan tahun 1977 di Kelantan sehingga membawa kepada kejatuhan Menteri Besar dan Ketua Menteri.

Katanya paling akhir berlaku di Kelantan di mana undi tidak percaya telah membawa kepada kejatuhan Datuk Mohamad Nasir sebagai Menteri Besar sehingga kerajaan Barisan Nasional berkuasa setahun kemudian.

�Biar pun ada pihak yang menolak undi tidak percaya kemugkinan dibawa pada persidangan kali ini, ramai tidak sedar tiga ketua kerajaan pernah jatuh melalui undi tidak percaya yang dibawa ketika itu.

�Oleh itu kenyataan Speaker Dewan Rakyat sebelum ini seolah-olah mahu menyelamatkan kerajaan yang sudah terkepung dianggap agak terlewat,� katanya pada Wacana 100 Hari Pemerintahan Pakatan Rakyat di Balai Islam, malam tadi.

Mesyuarat Kedua, Penggal Pertama, Parlimen Ke-12 (2008) Dewan Rakyat bersidang mulai esok sehingga 15 Julai depan, manakala Dewan Negara pula 15 Julai hingga 24 Julai 2008.

Baru-baru ini Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia dilaporkan berkata, sebarang usul perlu melalui Peraturan Mesyuarat yang dibenarkan oleh Speaker.

Rabu lalu, Presiden Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), Datuk Yong Teck Lee mengumumkan parti itu hilang kepercayaan kepada terhadap kepimpinan Perdana Menteri dan memberitahu akan menyokong usul tidak percaya terhadapnya.

SAPP mempunyai dua ahli parlimen iaitu ahli Parlimen Tawau, Chua Soon Bui dan ahli parlimen Sepanggar, Datuk Eric Majimbun. Mereka mengesahkan akan bertindak mengikut arahan parti.

Berasaskan perkiraan itu kemungkinan besar bilangan ahli parlimen BN akan susut kepada 138 kerusi dan Pakatan Rakyat berpeluang bertambah menjadi 84 kerusi.

Dr Abdul Aziz berkata, tidak timbul notis 14 hari dikemukakan sebelum sesuatu usul dibentang pada persidangan parlimen sebagaimana difahami banyak pihak sebelum ini.

Menurutnya ada jalan pintas yang boleh dibuat tanpa melalui notis usul sekiranya ada kekuatan untuk menumbangkan kerajaan BN yang ada sekarang.

Lagi pun katanya, dalam banyak keadaan kerajaan jarang mengikut sepenuhnya undang-undang biar pun secara jelas termaktub dalam perlembagaan negara.

Beliau juga berkata, keberkesanan segala janji-janji Pakatan Rakyat hanya dapat ditunaikan sepenuhnya apabila dapat menguasai kerajaan persekutuan.

�Oleh itu peluang yang ada hanya datang sekali. Ahli-ahli politik perlu berani mengambil risiko sekiranya mahu kepemimpinan negara bertukar dalam tempoh yang lebih singkat tanpa perlu menunggu 16 September depan,� ujarnya.

Beliau juga berkata, sembilan negeri yang mempunyai Sultan sudah dijelaskan di sisi undang-undang iaitu ketua kerajaan mesti dilantik dari kalangan orang Melayu biar parti mana sekali pun memperolehi majoriti.

�Kedudukan orang Melayu pada perlembagaan sudah jelas dan ia tidak berubah. Biar pun Ummo jatuh, orang Melayu tetap tidak berubah. Yang jatuh Umno dan bukannya kedudukan orang Melayu,� ujarnya.

Anggota parlimen Machang, Saifuddin Nasution Ismail berkata, hak-hak orang Melayu termasuk bahasa, agama Islam dan keistimewaan lain tetap dipertahankan Pakatan Rakyat.

Menurutnya sudah disepakati dengan jelas pemimpin-pemimpin KeADILan, PAS dan DAP hak-hak keistimewaan orang Melayu tetap dipertahankan. - mj _

Read More...

"Khairy muda, kena banyak belajar," kata Yong

KLpos

Cetak E-mail
Oleh Bernama
Sabtu, 21 Jun 2008

KK: Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Yong Teck Lee menyifatkan sebagai tidak masuk akal dakwaan Naib Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin bahawa beliau mengkritik Perdana Menteri kerana termakan tawaran daripada Penasihat Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Saya tidak termimpi pun mahu jadi Timbalan Perdana Menteri. Mungkin kerana saya lantang menyuarakan isu mengenai Sabah maka beliau (Khairy) boleh cakap apa aja.

"Kalau bukan kerana kemenangan cemerlang BN Sabah dan Sarawak... BN sudah jatuh dalam pilihan raya yang lepas.

"Jadi apa salahnya kita minta perhatian sedikit. Khairy seorang muda. Dia kena banyak belajar (dalam politik)," katanya ketika berucap pada majlis pemimpin bersama rakyat di Dewan Serbaguna Likas, dekat sini hari ini.

Semalam, Khairy berkata beliau difahamkan Yong akan dilantik jawatan nombor dua kerajaan sekiranya Anwar menjadi Perdana Menteri kelak.

Ditanya sama ada SAPP akan mengambil tindakan terhadap Timbalan Presiden SAPP, Datuk Raymond Tan yang tidak sehaluan dengan anggota Majlis Tertinggi SAPP dalam memutuskan usul tidak percaya terhadap kepimpinan Perdana Menteri, Yong berkata parti itu tidak bercadang berbuat demikian.

Read More...

Tidak percaya PM: SAPP masih yakin, siapa pula gandingan?

Mstar Online

22-06-2008 08:44:47 PM
Oleh G. MANIMARAN dan ZANARIAH ABD MUTALIB

ABDULLAH Ahmad Badawi menyampaikan taklimat mengenai Pengstrukturan Semula Subsidi kepada Anggota Parlimen Barisan Nasional di Auditorium Perdana Angkasapuri di Kuala Lumpur. Turut kelihatan (dari kiri) Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Amirsham A. Aziz; Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Dr Ng Yen Yen; Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak; Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Shahrir Samad dan Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi Datuk Shaziman Abu Mansor. Esok beliau dijadual menemui ahli-ahli Parlimen pada sesi pramajlis Parlimen. fotoBERNAMA

(Mutakhir) PETALING JAYA: Kurang 12 jam lagi Parlimen akan memulakan midang kedua penggal pertama selepas pilihan raya umum ke-12.

Sesi pertama yang berakhir tiga minggu lalu - yang pertama selepas pilihan raya umum - tidak sepanas diharapkan kecuali kejadian kecam-mengecam antara satu sama lain di peringkat awal.

Mungkin rakyat boleh mengharapkan suasana konstruktif berbeza kali ini apabila ahli-ahli Parlimen melangkah ke Dewan Rakyat pagi esok.

Gara-gara kerana pendirian Majlis Tertinggi Parti Maju Sabah (SAPP) Jumaat lalu, yang telah bersetuju supaya usul undi tidak percaya terhadap kepimpinan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dikemukakan di Dewan Rakyat, esok. Mesyuarat itu diadakan bagi membincangkan hala tuju parti tersebut ekoran kenyataan Presiden SAPP, Datuk Yong Teck Lee Rabu lalu bahawa parti itu telah hilang keyakinan terhadap kepimpinan Abdullah.

Khamis lalu, Dewan Tertinggi BN yang mengadakan mesyuarat di Kuala Lumpur membuat keputusan tidak akan mengambil tindakan sehingga mendapat kepastian sama ada kritikan oleh Yong itu adalah pendirian parti atau bersifat peribadi.

Orang kepercayaan Yong

Yong bukan anggota Dewan Rakyat. Sebaliknya beliau meletakkan harapan ke atas dua orang kepercayaannya - Ahli Parlimen Sepanggar dan Tawau.

Justeru, sejauh mana gerak-geri Yong akan menjadi kenyataan esok? Sejauh mana Yong dan SAPP benar-benar mahu memastikan usaha pihaknya berjaya esok?

Ataupun Yong dan SAPP akan bertindak demikian esok untuk membuka laluan ia disingkirkan daripada BN? Berdasarkan perkembangan petang ini, nampaknya tiada usul undi tidak percaya akan dibawa ke Parlimen.

Pagi tadi, Abdullah menyampaikan taklimat khas mengenai penstrukturan subsidi kepada ahli-ahli Parlimen BN d Angkasapuri.

Pagi esok, kira-kira dua jam sebelum sidang Dewan Rakyat bermula, Abdullah dijangka menemui wakil rakyat BN sekali lagi menerusi mesyuarat pramajlis.

Taklimat Abdullah

Selepas taklimat pagi tadi, Abdullah berkata, kerajaan akan membawa satu usul yang berhubung kait dengan isu kenaikan harga minyak dan barangan serta langkah untuk menanganinya. Ia dibawa oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Samad sebaik selesai sesi soal jawab selama 90 minit.

"Saya tidak mahu beritahu apakah bentuk usul itu kerana ini hanya akan dibacakan esok apabila tiba masanya," kata beliau.

Yong bukan Ahli Parlimen. Sebaliknya menurut beliau, dua Ahli Parlimen SAPP akan membawa usul berkenaan.

Jika berbuat demikian mereka akan berhadapan dengan tindakan disiplin. Menegaskan perkara itu kelmarin, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, apa jua tindakan kedua-dua mereka, jika ia melanggar kod etika disiplin BN, ini akan menyebabkan mereka dihukum kerana melanggar disiplin.

"Secara teknikal mereka tidak boleh (mengemukakan usul) kerana kuasa itu terletak pada Speaker. Ia mungkin tidak berlaku.

"Tetapi apa pun, sebarang cubaan di Parlimen boleh dianggap sebagai melanggar disiplin BN, oleh itu tindakan sewajarnya boleh diambil terhadap mereka... ini semua bergantung kepada tindakan mereka," kata Najib yang juga Ketua Whip BN.

Perisytiharan penduduk Sabah

Dua Ahli Parlimen itu ialah Datuk Eric Enchin Majimbun (Sepanggar) dan Datuk Dr Chua Soon Bui (Tawau) akan menyokong usul undi tidak percaya terhadap Abdullah.
Majlis Tertinggi SAPP juga menggariskan lapan "perisytiharan penduduk Sabah" bagi membawa perubahan dalam negara ke arah mewujudkan satu kerajaan beramanah dan satu masyarakat yang adil, harmoni dan progresif. Lapan perisytiharan itu ialah:

* Kerajaan berasaskan kepada tadbir urus yang baik, masyarakat madani dan politik bukan perkauman.
* Sabah harus mempunyai autonomi politik, yang kerajaannya dibentuk dan diuruskan oleh penduduk Sabah.
* Sabah dan negeri lain yang mengeluarkan minyak berhak mendapat 20 peratus royalti petroleum.
* Wilayah Persekutuan Labuan dikembalikan kepada Sabah dan diuruskan sebagai satu wilayah khas.
* Undang-undang pusat yang tidak adil kepada Sabah, dan jabatan persekutuan yang tidak membawa manfaat kepada negeri itu, dikaji semula.
* Sabah diberikan penyertaan adil dan saksama dalam pentadbiran persekutuan, perkhidmatan awam dan sektor swasta, dan jabatan persekutuan di Sabah, sebolehnya diketuai rakyat tempatan.
* Kerajaan pusat dan kerajaan negeri menyediakan sumber, kesungguhan dan kepimpinan dalam menyelesaikan masalah kehadiran pendatang tanpa izin dengan cara yang tegas tetapi berperikemanusiaan, dengan tumpuan kepada konsep serantau dan perkongsian bijak.
* Kerajaan pusat dan kerajaan negeri bekerjasama membetulkan ketidakseimbangan dalam struktur ekonomi dan sosial melibatkan Sabah dan negeri lain.

Speaker Dewan Rakyat

Ketika ditanya sama ada merasakan akan ada kelainan kali ini dalam persekitaran di Dewan Rakyat, Speakernya, Pandikar Amin Mulia hanya: "Saya rasa biasa saja."

Parlimen sehingga Jumaat lalu tidak menerima sebarang notis daripada mana-mana parti berkaitan usul tidak percaya terhadap Perdana Menteri. Mana-mana parti boleh mengemukakan permohonan untuk membentangkan usul berdasarkan kepada dua peruntukan di bawah Peraturan Mesyuarat iaitu Peruntukan 27 (1) untuk satu usul bagi dibentangkan oleh mana-mana anggota mengenai sebarang perkara tertentu tetapi anggota mesti memberi notis dalam masa 14 hari. Peruntukan kedua ialah 18 (1), di mana Dewan membahaskan satu usul oleh sebarang anggota yang mempunyai kepentingan awam dan hendaklah dibuat segera kerana ia untuk disegerakan.

Tidak seperti 27 (1) di mana notis 14 hari diperlukan, 18 (1) hanya memerlukan notis 48 jam atau dua hari bekerja penuh.

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz juga menyatakan bahawa tiada usul berkaitan undi tidak percaya sehingga Jumaat lalu.

Bagaimanapun di Dewan Rakyat anggotanya boleh bercakap apa sahaja. "Ia perkara biasa," katanya.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang pula mengandaikan usul kenaikan harga barang boleh digunakan sebagai satu kesempatan untuk menjadikanya sebagai usul tidak percaya.

SAPP walaupun masih dalam keanggotaan BN tetapi ia sudah dilihat sebagai parti 'luaran' ekoran pendiriannya.

Oleh itu, dalam keadaan ini sejauh mana SAPP boleh mengharapkan sokongan parti BN yang lain dan Pakatan Rakyat ataupun sejauh mana ia akan digunakan oleh Pakatan Rakyat untuk kepentingan politik.

Setakat ini hanya SAPP satu-satunya parti secara terbuka menyatakan pendiriannya dalam isu undi tidak percaya.

Hari ini, Yong mendedahkan ada satu lagi parti yang akan menyokongnya. Siapa gandingan SAPP?


Read More...

Jangan Mengundang Bencana, Darah Muda Panas Membara

Buletin Online

PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh Wartawan Buletin Online
Sunday, 22 June 2008


The image “http://buletinonline.net/images/berita6/konsertctrawarna.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Kuala Terengganu - Kerajaan Negeri Terengganu diberi ingatan supaya jangan mengundang bencana yang akan melanda, akibat masalah sosial yang lebih parah dengan terus menganjurkan konsert dan hiburan terbuka.

Dalam tempoh tidak sampai enam minggu dari 10 Mei lalu, sehingga minggu ini, kerajaan negeri telah menganjurkan sebanyak enam konsert dan hiburan terbuka yang dikhuatiri akan meninggalkan kesan negatif kepada rakyat, khususnya dikalangan muda mudi.

The image “http://buletinonline.net/images/berita6/alga.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.“Bulan Mei menyaksikan dua konsert yang dianjurkan, pembukaan Stadium Utama Kompleks Sukan Gong Badak dan pembukaan SUKMA, lepas tu konsert penutup SUKMA,
”minggu ini pula, dua malam berturut-turut, program penutup Citrawarna Malasyia diadakan konsert atau hiburan terbuka di Dataran Shahbandar,” kata Pengerusi Jabatan Pembangunan Remaja Terengganu (Waja Terengganu), Mohd alGhazali Abu Bakar kepada Buletin Online kelmarin.

Beliau berkata Waja Terengganu telah membuat dan mendapati lapan puluh peratus mereka-mereka yang hadir dalam konsert dan hiburan terbuka tersebut adalah dikalangan muda mudi berumur diantara 12 hingga 35 tahun.

”Darah orang muda panas membara, walaupun mungkin suasana konsert dan hiburan tersebut agak terbuka tetapi secara
The image “http://buletinonline.net/images/berita6/bencanakonsert2.jpg” cannot be displayed, because it contains errors. terang-terangan mereka berani melakukan aksi yang dianggap ‘panas’ dan agak keterlaluan,
”itu dikhalayak ramai, dibelakang tak tahu apa yang akan mereka lakukan,” kata alGhazali.

Buletin Online telah memaparkan beberapa berita sebelum ini berkenaan tingkah laku muda mudi semasa menghadiri konsert dan hiburan terbuka yang dianjurkan kerajaan negeri.

Perlakuan muda mudi yang agak keterlaluan dapat dirakam menunjukkan bahawa memang mereka mengambil kesempatan dari penganjuran konsert dan hiburan terbuka tersebut untuk melakukan sesuatu diluar batasan akhlak dan moral.

Menurut alGhazali kebimbangan kita (Waja Terengganu) adalah meningkatnya gejala social yang berlaku sekarang ini, sekiranya tidak dibendung, ia akan menjadi barah yang parah.

The image “http://buletinonline.net/images/berita6/bencanakonsert5.jpg” cannot be displayed, because it contains errors. Beliau berkata dari kajian yang dibuat juga banyak faktor-faktor luaran yang mendorong muda mudi untuk melakukan maksiat dan jenayah, antaranya aktiviti luar yang bebas misalnya konsert dan hiburan terbuka.

Selain itu menurut beliau, terlalu banyak bahan-bahan lucah yang beredar di sekeliling persekitaran hidup muda mudi termasuk dari media cetak dan elektronik khususnya internet.

“Apabila terdapat rangsangan, darah muda yang panas memang sukar dikawal, sebagai contoh berlaku di Kemaman, seorang pemuda berumur 28 tahun sanggup mengajak kakak iparnya melakukan zina hanya kerana teruja ketika menaiki motosikal,” tambah alGhazali.

Manakala seorang pendakwah muda, Ustaz Nasir bin Abd Razak, 33, menyatakan bahawa orang muda sendiri yang tahu bagaimana pergolakan yang berlaku dalam diri muda mudi.

Beliau berkata tarikan antara lelaki dan perempuan adalah sesuatu yang semulajadi wujud dalam setiap orang, terutama golongan muda yang lebih tinggi ‘ghairahnya’.The image “http://buletinonline.net/images/berita6/nasir.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

”Sekiranya diadakan konsert atau hiburan terbuka yang bercampur gaul antara lelaki dan perempuan,

”maka dengan mudah akan berlaku perkara-perkara yang terlarang,
”maksiat dan membawa kepada perzinaan,” ujar Ustaz Nasir ketika dihubungi oleh Buletin Online.

Justeru menurut beliau penganjuran konsert dan hiburan terbuka seolah-olah menjadi satu program yang menggalakkan gaya hidup bebas yang akan membawa kepada masalah sosial.

Tinjauan Buletin Online di Dataran Shahbandar semalam, sempat merakam beberapa aksi muda mudi yang mengambil kesempatan dari hiburan terbuka yang diadakan sempena program penutup Citrawarna Malaysia.

Waja Terengganu sebelum ini pernah membuat desakan agar kerajaan negeri penganjuran konsert sempena pembukaan Stadium Utama, Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di kaji semula.

Read More...

Kepimpinan Khairy dicabar di Rembau

Malaysiakini

Jun 22, 08 9:42pm

Seorang ahli jawatankuasa Pemuda Umno bahagian Rembau hari ini menawarkan dirinya untuk bertanding mencabar Khairy Jamaluddin bagi jawatan ketua Pemuda bahagian dalam pemilihan parti kali ini.

Azman Mohd Sah berkata bahagian berkenaan pergeraian Pemuda Umno bahagian berkenaan memerlukan perubahan terutama selepas isyarat jelas dari pengundi muda dalam pilihanraya semasa pilihanraya umum 8 Mac lalu.

"Perubahan kepimpinan ini diperlukan kerana kita selama ini dikongkong oleh golongan tertentu sahaja," katanya dalam satu sidang akhbar di Seremban.

"Malah kepimpinan sedia ada juga gagal membawa pembangunan dan perpaduan di dalam pergerakan ini," tambahnya.

khairy jamaluddinMenurut laporan Bernama, Khairy juga merupakan naib ketua pergerakan Pemuda Umno Malaysia dan menantu Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Sokong MB

Dalam pilihanraya umum lalu, Khairy berjaya memenangi kerusi Parlimen Rembau.

Azman, 37, seorang ejen insurans, adalah juga Ketua Pemuda Umno Cawangan Kampung Siliau.

Azman mendakwa setakat ini beliau mendapat sokongan lapan ketua Pemuda cawangan di bahagian itu. Bahagian Rembau mempunyai 108 cawangan.

"Saya dan rakan-rakan Pemuda di bahagian Rembau dengan ini juga menyatakan sokongan yang tidak berbelah bahagi terhadap kepimpinan Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Sembilan dan Ketua Bahagian Rembau.

"Kami turut menyokong pencalonan menteri besar sebagai naib presiden Umno sekiranya beliau berhasrat bertanding ke peringkat itu," katanya.

Read More...

Mufti Perlis khuatir pengganti Abdullah lebih buruk

Harakahdaily

Sun | Jun 22, 08 | 11:47:47 am MYT

KUALA LUMPUR, 22 Jun (Hrkh) - Cadangan usul undi tidak percaya parti komponen BN, Parti Maju Sabah (SAPP) terhadap Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi di Dewan Rakyat, esok, turut menarik perhatian Mufti Perlis, Dr Asri Zainul Abidin.

Dalam temubual dengan mSTAR Online, 20 Jun lalu, Asri menyarankan mereka yang tidak berpuas hati dengan Abdullah agar menyenaraikan masalah yang wujud dan memberi ruang kepada Presiden Umno itu untuk mengatasinya.

"Jangan sibuk timbulkan isu tidak percaya kepada kepemimpinannya. Bertanya dulu siapa calon yang hendak dilantik dan bukan soalkan siapa yang hendak ditumbangkan. Takut nanti penggantinya lebih buruk.


"Adakah penggantinya lebih baik darinya? Kalau tidak nanti, takut keluar mulut harimau, masuk mulut buaya," kenyataan beliau kepada mStar Online dipetik.

Asri yang terkenal dengan kolum mingguannya di sebuah akhbar tempatan mengesyorkan agar disenaraikan 20 dalil kenapa Pak Lah perlu berhenti dan 20 dalil bagi membuktikan penggantinya lebih baik dan bukan sekadar menukar orang sahaja.

Menurutnya, terpulang pada kejujuran Abdullah sendiri untuk mengatasi masalah yang telah disenaraikan ini.

"Jika soal-soal yang membabitkan keluarga, tengok sejauh mana ketulusan beliau menangani masalah ini. Atau adakah ideanya yang tidak cukup bernas supaya kita boleh selesaikan perkara ini dengan lebih objektif kerana situasi ini sudah menjadi sentimen umum," jelasnya.

Beliau turut melahirkan kebimbangan berhubung pengganti Abdullah.

"Mungkin nanti penggantinya juga ada masalah yang sama atau lebih buruk," katanya.

Menurut beliau, Islam mempunyai pendekatan sendiri untuk mengatasi masalah ini seperti mengadakan majlis syura dengan mereka yang berkenaan dan bukannya mengikut cakap para penyokong dan pengampu.

"Krisis politik sekarang perlu dilihat dengan kaca mata yang lebih objektif... Kalau hendak berbalahpun, berbalahlah tapi kena lihat kesan dari perbalahan itu yang meninggalkan kesan besar pada rakyat.

"Saya sendiri setuju pasca PRU12 telah membuktikan beberapa perkara seperti ia berjaya mematahkan keegoan, keangkuhan dan kesombongan sesetengah ahli politik BN yang selama ini ingat mereka tidak boleh tumbang dan jatuh.

"Tapi episod itu sudah berlalu dan PRU telah membayar dan menunaikan hasrat rakyat. Sudah cukup pengajaran itu. Orang yang hendak dihukum telahpun dihukum. Jangan bicara lagi pasal hukuman, lihat kesan pada hukuman. Umno pun telah dihukum, yang tinggalpun nyawa-nyawa ikan...," kata Asri.

Asri juga mengingatkan pemuka politik agar tidak ghairah menumbangkan satu keegoan dengan satu keegoaan yang baru.

"Pihak alternatif hendaklah memastikan mereka tidak mengulangi kesilapan dan kesombongan BN.

"Kini masanya untuk uruskan negara dengan baik bukan untuk berbalah," kata Asri. - tajdid _

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |