+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Monday, May 12, 2008

Kegagalan Barisan Nasional- DrM

chedet

Monday, May 12, 2008


1. Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi, Presiden UMNO, Pengerusi Barisan Nasional dan Perdana Menteri telah menyalahkan semua orang kecuali dirinya sebagai penyebab prestasi Barisan Nasional yang buruk pada Pilihanraya Umum ke-12.

2. Dia menyalahkan pengundi kerana kononnya tidak mahukan dia menang dua-pertiga majoriti; ahli Barisan Nasional kerana sabotaj, ahli UMNO di Kedah dan Perak juga kerana sabotaj, Tengku Razaleigh Hamzah kerana kekalahan Barisan Nasional di Kelantan dan saya sendiri kerana lantang mengkritik dirinya dan Kerajaan pimpinannya.

3. Apa yang dikatakan olehnya bukanlah semuanya salah. Ada banyak kebenaran di dalam apa yang dikatakan. Saya tahu ramai ahli UMNO yang mengundi pembangkang. Saya akui apa yang saya katakan mungkin pengaruhi sesetengah daripada mereka untuk lakukan apa yang tidak pernah terfikir oleh mereka.

4. Tetapi soalnya, kenapakah mereka berbuat demikian? Ahli UMNO selalunya amat setia terhadap parti mereka. Mereka tidak akan mengundi pembangkang, terutamanya PAS dan DAP. Tetapi di dalam Pilihanraya Umum 2008, mereka buat demikian. Bagaimana pembangkang boleh menang jika mereka tidak mendapat undi penyokong Barisan Nasional? Kekurangan jumlah undi pada calon Barisan Nasional hampir sama jumlahnya denganpeningkatan undi untuk parti pembangkang.

5. Selama 50 tahun dan 11 Pilihanraya Umum, ahli UMNO dan rakyat Malaysia secara purata tidak pernah gagal menyokong UMNO mahupun Perikatan/Barisan Nasional. Kecuali pada tahun 1969 apabila orang Cina tidak memberi sokongan mereka, Perikatan dan Barisan Nasional menang dua-pertiga majoriti tiap kali.

6. Tunku Abdul Rahman (kecuali Pilihanraya Umum tahun 1969), Tun Razak, Tun Hussein Onn, dan saya sendiri tidak pernah gagal menang lebih dua-pertiga majoriti. Sudah tentu kami tidak pernah menyalahkan ahli parti kerana sabotaj. Tetapi Dato Seri Abdullah mengakui bahawa dirinya telah disabotaj oleh ahli UMNO.

7. Ahli UMNO tidak mahu parti mereka kalah. Tetapi mereka rasakan perlu untuk hantar mesej kepada Dato Seri Abdullah dan konco-konconya yang hanya berminat untuk mengiakan setiap apa yang dia katakan. Mereka (ahli UMNO) tidak boleh meluahkan perasaan mereka kerana semua jalan telahpun tertutup. Perwakilan ke Perhimpunan Agung UMNO dipilih kerana mereka tidak akan mengkritik Presiden. Anak saya Mukhriz apabila menyatakan tidak ada benda baru yang disampaikan presiden parti dalam ucapan 2006 telah dipanggil oleh Jawatankuasa Pemuda, dimarahi dan diarah untuk memilih antara bapanya dan Presiden.

8. Majlis Tertinggi UMNO dan Kabinet dipenuhi "Yes-Men" yang tidak pernah menyuarakan ketidakpuasan hati ahli UMNO di peringkat akar umbi. Ahli UMNO diugut tindakan disiplin jika mendengar ucapan sesiapa yang tidak mendapat restu atau kelulusan Presiden. Ini termasuk saya. Polis dan UMNO Negeri akan memanggil pihak yang menjemput saya dan diarah menarik balik jemputan mereka.

9. Apabila ahli UMNO tidak dapat menyuarakan pendapat sebenar mereka berkenaan Kerajaan, hanya terdapat satu cara sahaja bagi mereka untuk menyatakan ketidakpuasan hati mereka, iaitu dengan undi mereka dalam Pilihanraya Umum. Undi secara dasarnya adalah rahsia. Begitu takutnya pengundi UMNO ini akan orang lain mengetahui tentang niat mereka, maka mereka tidak mendedah kepada sesiapapun niat mereka untuk mengundi pembangkang. Begitulah sehinggakan tiada siapa dapat meramal dengan tepat peralihan sokongan yang besar yang berpihak kepada pembangkang.

10. Sesetengah ahli UMNO masih tidak sanggup mengundi pembangkang. Oleh itu mereka sengaja rosakkan undi mereka. Terdapat 300,000 undi rosak, satu angka yang mungkin terbesar dalam sejarah pilihanraya. Tak mungkin setelah 50 tahun dan 11 Pilihanraya Umum pengundi masih lagi tidak tahu bagaimana nak mengundi.

11. Mungkin kerana saya pengundi UMNO berbuat demikian. Saya telah menyeru ahli UMNO untuk mengundi calon yang terbaik dan bukan hanya parti. UMNO boleh meletakkan calon yang benar-benar baik tetapi walaupun Presiden memberi jaminan yang semua calon bersih dan berkelayakan, mereka kalah. Ini kerana calon tidak baik dan ini mengganti calon yang berjaya atau "giant killers" yang telah berjaya pada pilihanraya lalu. Kebanyakan calon payung terjun muda dan ahli UMNO marah kerana mereka syak calon muda ini dipilih oleh orang tertentu. Buatlah satu kajian untuk tentukan berapa ramai calon baru ini yang kalah.

12. Kepimpinan parti percaya yang ahli UMNO akan undi siapa sahaja yang dipilih oleh kepimpinan parti. Kepimpinan salah apabila memiliki pendapat ini.

13. Pengundi UMNO begitu sekali marah hinggakan mereka sanggup undi calon pembangkang yang bukan sahaja tidak layak dari segi akademik, tetapi tidakpun berpengalaman.

14, Kepimpinan UMNO dan Barisan Nasional, terutamanya Dato Seri Abdullah patut terima kenyataan. Pengundi tidak menolak atau sabotaj Barisan Nasional tanpa sebab. Pada tahun 2004 pengundi belum lagi dapat menilai kepimpinan Dato Seri Abdullah. Jadi tidak ada sabotaj. Tetapi pada 2008 mereka telah dapat melihat siapa sebenarnya Dato Seri Abdullah. Dan mereka tidak suka apa yang mereka lihat.

15. Perkara pertama yang dilakukan selepas menjadi Perdana Menteri ialah untuk membawa masuk ahli keluarganya secara tidak rasmi ke dalam pentadbiran Kerajaan. Beliau boleh menafikannya tetapi orang ramai tahu akan kegiatan Khairy Jamaluddin dan Kamaluddin Abdullah serta konco-konconya termasuk budak-budak Tingkat Empat. Mereka sering turut serta dalam mesyuarat rasmi Kerajaan dan apabila Perdana Menteri mengadakan perjumpaan.

16. Kemenangan Khairy Jamaluddin sebagai Naib Ketua Pemuda UMNO menaikkan kebencian ramai. Jika veteran parti dengan rekod perkhidmatan yang lama yang menang tanpa bertanding tidak ada sesiapa yang akan membantah. Tetapi Khairy berada dalam UMNO kurang dari lima tahun dan tidak pun mempunyai rekod perkhidmatan cemerlang di dalam UMNO. Bagaimana dia boleh menang tanpa bertanding?

17. Pengambilalihan Scomi oleh Kamaluddin timbulkan tandatanya. Seorang pemegang saham terbesar Scomi ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri. Dia masih lagi ditahan. Pada waktu yang sama Scomi menang banyak kontrak yang melibatkan kelulusan Petronas.

18. Scomi juga telah mengambil-alih M-Trans baru-baru ini kerana sistem monorel telah dicadangkan untuk Pulau Pinang. Keputusan juga dijangka dibuat untuk meneruskan projek monorel Putrajaya.

19. Setelah berjanji ketelusan dan pengagihan kontrak melalui tender terbuka, Kerajaan terus memberi kontrak yang besar kepada Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC), dan selalunya sebelum Unit Perancang Ekonomi dapat membuat penilaian dan perancangan. Tidak ada tender. GLC ini tidak punyai kemampuan untuk menjalankan projek-projek ini. Ianya kemudian akan di sub-kontrak kepada kontraktor-kontraktor yang tiada sesiapa pun tahu. Dipercayai bahawa harga kontrak ditingkatkan melebihi harga jangkaan asal.

20. Kalimullah Masheerul Hassan dan ECM-Libra tiba-tiba menjadi begitu terkenal. Kalimullah mempunyai pengaruh yang kuat ke atas Kerajaan. Sebuah syarikat Kerajaan yang besar, Avenue Assets digabungkan dengan ECM-Libra yang rendah nilai sahamnya. Tetapi nilai saham Avenue Assets sengaja diturunkan supaya ECM-Libra dapat menguasai syarikat gabungan ini.

21. Kalimullah juga berpengaruh kerana dianya adalah timbalan pengerusi eksekutif New Straits Times Press dan mempunyai suara yang besar di dalam bilik berita New Straits Times. Oleh itu Dato Seri Abdullah sentiasa dipaparkan dalam keadaan yang amat baik. Cerita yang menonjolkan Abdullah akan mendapat kelulusan untuk disebar meluas.

22. Malang bagi Abdullah, dia mula mempercayai cerita-cerita ini dan menyangka yang dia benar-benar popular. Oleh sebab itu dia telah mengadakan pilihanaya awal menyangkakan yang dia akan sapu bersih. Dia tidak menjangkakan yang pengundi menolak kepimpinannya. Tetapi dia masih lagi bertegas bahawa dia menang.

23. Di awal pemerintahannya dia memutuskan untuk tidak meneruskan apa yang dikatakan "mega projeck" yang saya sendiri telah mulakan. Itu haknya. Yang tidak betul dan apa yang membuatkan orang berfikir yang dia sebenarnya berdendam adalah cadangan yang mengatakan saya membuang duit ke atas banyak "pet" projek saya sehinggakan Kerajaan sudah tidak mempunyai wang untuk meneruskannya. Sebenarnya orang tahu bahawa projek-projek berkenaan amat diperlukan. Bayangkan Malaysia tanpa KLIA, Stesen Sentral, Jambatan Pulau Pinang, Lebuhraya Utara-Selatan, projek rel-keretapi berkembar dan elektrik, LRT, monorel Kuala Lumpur, Putrajaya dan Cyberjaya, lebuhraya bertol, Pelabuhan Barat, Pelabuhan Tanjung Pelepas, Litar lumba Formula 1, Menara KL dan lain-lain

24. Saya tidak akan sebutkan berkenaan perkara-perkara yang dilakukannya yang menyentuh diri saya dan umumnya tidak diketahui orang ramai. Ini kerana pengundi tidak mungkin dipengaruhi perkara ini.

25. Tetapi apa yang diketahui ialah reaksinya terhadap kritikan saya berkenaan APs (Approved Permits) dan keputusan untuk tidak membina jambatan bengkok di Johor. Dia dan menteri-menterinya menghina saya di khalayak ramai dan di satu ketika hendak melucutkan saya daripada keahlian parti. Datuk Seri Nazri Aziz terutamanya, amat biadap.

26. Rakyat juga tahu bahawa dia dan rakan-rakan Kabinetnya, yang kebanyakannya adalah lantikan saya amat tidak mengenang budi. Rakyat juga tahu bahawa jika bukan kerana saya Abdullah tidak akan jadi Perdana Menteri hari ini. Begitu juga kebanyakan yang lain yang dilantik Menteri oleh saya. Mereka dahulunya merupakan penyokong kuat saya, cium tangan saya dan menangis apabila saya meletakkan jawatan. Sekarang mereka menentang saya dan menghina saya dengan cara yang amat tidak sopan. Saya tidak tersinggung kerana ini tetapi saya fikir orang ramai anggap perangai sebegini amat buruk.

27. Ketakutan yang Abdullah semaikan dalam diri Menteri-Menterinya, ahli Majlis Tertinggi UMNO dan kepimpinan UMNO yang lain begitu hebat sekali sehinggakan tiada yang sanggup berdiri mempertahankan saya ataupun untuk mempertikaikan apa yang Abdullah dan rakan-rakannya kata..

28. Jika Singapura tidak bersetuju untuk membina jambatan lurus melainkan pasir dijual kepadanya, kita sepatutnya boleh teruskan pembinaan jambatan bengkok kerana ianya tidak ada kena-mengena dengan Singapura. Tetapi kerana marahkan penolakan rakyat Johor terhadap usaha menjual pasir dan kebenaran bagi jet pejuang Singapura melintasi ruang udara Johor, Abdullah telah batalkan pembinaan jambatan bengkok. Kenapa?

29. Saya percaya ianya kerana 1 billion meter persegi pasir yang dia mahu jual kepada Singapura tetapi dibantah Johor. Ada orang yang akan mendapat untung hingaa satu bilion Ringgit dalam masa 20 tahun dari penjualan pasir. Singapura bersedia membeli pasir pada harga yang lebih tinggi daripada pasaran kerana tanah yang ditambak akan dijual pada harga antara 3,000-5,000 dolar Singapura satu kaki persegi.

30. Bantahan Johor adalah kerana perlombongan pasir dasar laut akan menyebabkan hakisan pantai, kemusnahan kawasan pembiakan ikan dan akan menyebabkan nelayan Johor kehilangan kawasan menangkap ikan. Royalti yang akan dikutip Johor juga tidak terbanding dengan keuntungan yang diraih Singapura dengan mejual tanah tambak.

31. Terdapat beberapa perkara lain yang dilakukan Abdullah yang orang tidak suka. Ini termasuk isu pengeluaran AP, penjualan MV Agusta, masalah bangunan CIQ Johor Baru, pembatalan projek landasan berkembar dari Johor Baru ke Padang Besar, masjid kristal di Terengganu, Monsoon Cup, koridor-koridor serta pengubahsuaian Seri Perdana.

32. Banyak juga perkara yang tidak popular yang dilakukan Dato Seri Abdullah yang telah menyisihkan ahli serta pengundi UMNO dan Barisan Nasional secara umumnya. Jika ada sesiapa yang patut dipersalahkan kerana prestasi buruk UMNO dan Barisan Nasional, dianya adalah Dato Seri Abdullah sendiri. Ini adalah pendapat majoriti kebanyakan rakyat Malaysia. Jika mereka diberi kebebasan bercakap, inilah yang akan mereka katakan.

33. Walau bagaimana pun beliau menolak yang beliau adalah punca segala-galanya. Walau betapa ramai orang yang beliau salahkan, beliau tidak boleh menerangkan kenapa malapetaka yang melanda UMNO, MCA, MIC dan Gerakan dan Barisan Nasional ini tidak pernah berlaku dibawah empat Perdana Menteri yang terdahulu, tetapi hanya berlaku dibawah pentadbirannya. Dia tidak boleh menerangkan kenapa berlaku sabotaj oleh ahli UMNO dan parti komponen pada tahun 2008 sedangkan sebelum ini mereka amat setia dan tidak pernah gagal memberi Perikatan dan Barisan Nasional kemenangan dua-pertiga majoriti di Parlimen dan kemenangan di hampir semua negeri-negeri.

34. Jika Dato Seri Abdullah berdegil tidak mahu mengundur diri dan jika dia cuba untuk mengenepikan usaha peralihan kuasa sebelum Pilihanraya Umum akan datang, pengundi serta ahli parti yang meluat dengannya akan tentukan Barisan Nasional dikalahkan di peringkat Pusat dan Negeri sebagai satu cara untuk menyingkir beliau dan mengakhiri tempohnya sebagai Perdana Menteri.

35. DAP dan PAS akan tentukan Dato Seri Abdullah terus jadi Perdana Menteri hingga Pilihanraya Umum seterusnya kerana serupa seperti 2008, pengundi Barisan Nasional yang menyampah dengan BN akan meyokong pembangkang. Kemarahan Karpal Singh terhadap serangan saya ke atas Dato Seri Abdullah ialah kerana saya mungkin menyebabkan Dato Seri Abdullah undur diri. Dengan ini DAP dan parti pembangkang yang lain akan kehilangan satu orang yang tentunya akan menolong mereka menang. Ini akan menjadi realiti sekiranya PAS dan DAP berjaya mediri Kerajaan yang baik bagi Negeri-negeri di bawah pentadbiran mereka.

36. Apabila ini terjadi maka tidak akan ada apa-apa lagi harapan bagi UMNO untuk kembali berkuasa.

37. Seperti yang saya katakan, saya mengaku bertanggungjawab terhadap kemerosotan prestasi UMNO dan Barisan Nasional. Sebabnya ialah jika Dato Seri Abdullah menang besar beliau akan terus mengabaikan objektifnya untuk UMNO dan untuk kesejahteraan Malaysia.

38. Saya akan anggap diri saya sebagai pengkhianat bangsa jika saya biarkan ini berlaku. Dan mereka yang terus menerus mengampu Dato Seri Abdullah akan menjadi pengkhianat negara, bangsa dan orang Melayu serta agama mereka juga.

39. Akhirnya, analisa menunjukkan yang bertanggunjawab bagi kekalahan yang dialami Barisan Nasional ialah Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi sendiri. Jika dia mahu menebus dirinya dan bantu pulihkan UMNO dan BN dia harus meletak jawatan dan biarkan kerja-kerja pemulihan dijalankan oleh pihak lain. Selagi dia terus kekal Presiden UMNO, Pengerusi BN dan Perdana Menteri Malaysia, pemulihan adalah mustahil.

Artikel ini yang penulisan asalnya di dalam Bahasa Inggeris telah disiarkan akhbar The Sun pada keluaran 9hb Mei, 2008

Read More...

Tajuddin gagal namakan tokoh Umno dipenjara menuntut merdeka

Harakahdaily

Abdul Halim Mohd Rashid

Mon | May 12, 08 | 5:14:13 pm MYT

KUALA LUMPUR, 12 Mei (Hrkh) - Datuk Tajuddin Abdul Rahman (BN-Pasir Salak) gagal menjawab soalan Haji Khalid Abdul Samad (PAS-Shah Alam) yang meminta beliau menamakan seorang tokoh Umno yang dipenjarakan kerana memperjuangkan kemerdekaan.

Sebelum itu, tokoh Umno yang tidak senang dengan gelaran "Six Million Dollars Man" itu membangkit-bangkitkan peranan Umno memperjuangkan kemeredekaan negara ini.

Cara beliau menyampaikan hujjahnya seolah-olah menggambarkan bahawa Umnolah yang memulakan perjuangan membebaskan rakyat negara ini dari belenggu penjajahan British.

Khalid lalu bertanya adakah Tajuddin sedar bahawa perjuangan menuntut kemerdekaan dimulakan oleh begitu banyak badan-badan lain yang ditubuhkan oleh rakyat negara ini pada masa itu termasuk Hizbul Muslimin dan sebagainya.

Beliau juga menuntut Tajuddin menamakan hanya seorang tokoh Umno yang dipenjarakan kerana perjuangan menuntut kemerdekaan dari British.

Apabila Tajuddin tidak memberikan jawapan yang menepati soalan yang dikemukakan, sekali lagi Khalid bangun dan bertanya dengan lantang: "Namakan seorang pemimpin yang ditangkap kerana memperjuangkan kemerdekaan".

Sekali lagi Ahli Parlimen Pasir Salak itu tidak memberikan jawapan yang dikehendaki dan Khalid sekali bertanya sehingga keadaan menjadi agak kecoh. Yang DiPertua dewan kemudiannya meminta Tajuddin meneruskan ucapan dan tidak memberikan laluan.

Mengenai tuduhan "Six Million Dollar" terhadapnya, tokoh Umno itu tidak menafikan dan menjelaskan beliau tidak membelanjakan wang yang dibangkitkan itu untuk merebut jawatan di dalam partinya.

Menurut beliau, beliau mendermakan wang itu kepada masjid di mana ayahnya menjadi siak dari muda hingga ke tua dan sekolah di mana beliau pernah mendapat pendidikan.

Mungkin tidak berpuas hati lagi, Tajuuddin mengakhiri ucapannya dengan mendakwa bahawa Ahli-Ahli Parlimen pembangkang di hadapannya berada di dalam Dewan Rakyat "kerana jasa-jasa Umno".

Read More...

Tajol Rosli sanggup letak jawatan ADUN Pengkalan Hulu

Utusan Online

KUALA KANGSAR 11 Mei - Pengerusi Barisan Nasional (BN) Perak, Datuk Seri Mohd. Tajol Rosli Ghazali sanggup meletak jawatan sebagai Ahli Dewan Undangan (ADUN) Pengkalan Hulu untuk membolehkan pilihan raya kecil diadakan semula di kawasan tersebut.

Tajol Rosli yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri berkata, beliau tidak takut meletak jawatan kerana yakin boleh memenangi semula kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) tersebut sekali gus membuktikan bahawa Barisan Nasional (BN) masih berkuasa di Perak.

''Saya sanggup letak jawatan sebagai ADUN Pengkalan Hulu dan bertanding semula.

''BN tidak pernah hilang kuasa dan yakin mampu memperoleh kemenangan besar sekiranya pilihan raya kecil diadakan di situ, malah, berupaya mendapat undi majoriti lebih banyak," katanya berucap pada majlis Kesyukuran BN Parlimen Kuala Kangsar di Arena Square di sini semalam.

Menurut Tajol Rosli, pada Pilihan Raya Umum Ke-12 lalu, BN hilang sokongan pengundi di beberapa tempat kerana rakyat berasa keliru setelah termakan helah pembangkang.

Bagaimanapun, katanya, senario itu mungkin berbeza jika pilihan raya diadakan semula kerana yakin pengundi sudah sedar kesilapan mereka.

''Saya tahu dulu banyak pengundi keliru oleh janji manis pembangkang tetapi sampai bila? Sekali dua boleh tapi bukan boleh buat helah selama-lamanya.

''Saya yakin BN boleh ambil balik pentadbiran kerajaan negeri daripada pakatan pembangkang yang memerintah sekarang pada masa akan datang kerana pakatan yang ditubuhkan oleh pembangkang ini cukup rapuh dan boleh jatuh pada bila-bila masa," ujarnya.

Sehubungan itu, beliau menggesa semua ahli BN terutama MIC dan MCA supaya terus berusaha memperkukuhkan parti agar terus mendapat sokongan rakyat.

Read More...

Khairy: Projek khinzir raksasa @ PKR

Malaysiakini

May 12, 08 2:35pm


Khairy Jamaluddin, ahli parlimen Rembau, mencipta singkatan nama yang menarik di Dewan Rakyat hari ini dalam isu penternakan babi dengan menamakannya "Projek Khinzir Raksasa" atau PKR.

Beliau berucap sewaktu membahaskan isu bahan makanan yang mencukupi seperti padi, daging lembu, sayur dan daging kambing.

Beberapa ahli parlimen PKR tidak berpuas hati dan bangun untuk menjawab tetapi tidak diberikan laluan oleh Khairy.

Sindiran tajamnya itu bagaimanapun dijawab ahli palimen PAS, Mahfuz Omar, dengan PBN atau "Projek Babi Negara".

Khairy kemudian bertanya siapa yang mengeluarkan kenyataan sedemikian tetapi gagal mengenal pastinya.

Sindiran beliau di awal ucapan di sesi pagi tadi dipercayai merujuk kontroversi projek penternakan moden babi di Selangor yang kini dipimpin oleh menteri besar PKR, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Isu ini meledak pertengahan bulan lalu selepas kerajaan negeri meneruskan projek yang dicadangkan sejak pentadbiran BN bagi mengatasi masalah pencemaran di Kuala Langat.

Projek itu dilaporkan menelan belanja RM100 juta.

Read More...

Benteng Pemecah Ombak (Breakwater) - Rahsia yang masih di sembunyikan

Buletin Online


PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh SM Noor & Wan Kay
Monday, 12 May 2008

The image “http://buletinonline.net/images/berita4/proj_current.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Projek Benteng Pemecah Ombak (Breakwater) di muara Sungai Terengganu, menimbulkan banyak kontroversi. Ia pernah di sebut oleh Menteri Besar, Dato’ Mad Said sebagai projek yang membazir

Sehingga kini, projek tersebut sebagaimana yang tertera di papan tanda (sign board) kerja yang diletakkan, projek tersebut tiada tarikh mula dan tiada tarikh siap.

Adakah ia bermakna projek tersebut akan berpanjangan dan tidak akan berhenti? Sejak dimulakan sewaktu pemerintahan PAS pada tahun 2002, projek tersebut telah disambung kali kedua apabila BN mengambil alih pemerintahan pada tahun 2005 dan sehingga kini dikatakan disambung lagi bagi kali ketiga.

Dalam Sidang Dewan Undangan Negeri Terengganu yang baru lalu, ADUN Wakaf Mempelam, YB Mohd Abdul Wahid Endut (Wahid) telah menanyakan soalan lisan berkenaan projek Benteng Pemecah Ombak tersebut. Kemudian ia diikuti soalan tambahan oleh YB ADUN Ladang, Dato Tengku Hasan Tengku Omar (Dato’ Ku).

Semasa sesi soal jawab, telah berlaku pertikaman lidah diantara Exco Infrastruktur dan Kemudahan Awam, YB Yahaya Khatib Mohamad (Exco) dengan wakil-wakil PAS. Walaupun beberapa rahsia tentang projek tersebut akhirnya diketahui umum, namun ada perkara yang masih dirahsiakan oleh pihak kerajaan Negeri Terengganu


Berikut adalah catatan sesi soal jawab Projek Pemecah Ombak dalam Sidang DUN Terengganu : -


Exco : Bagi menjawab soalan daripada Wakaf Mempelam mengenai kos untuk projek benteng pemecah ombak. Sebenarnya kerja-kerja bagi projek ‘Benteng Pemecah Ombak’ di muara Sungai Terengganu di Kuala Terengganu terbahagi kepada tiga Fasa .

Fasa 1, kos asal dan kos sebenarnya adalah RM42 juta dan telah pun siap sepenuhnya pada tahun 2003/04 yang lalu semasa pemerintahan kerajaan PAS.
Dan Fasa 2, kos asalnya adalah sebanyak RM366 juta, manakala kos sebenarnya adalah RM366,845,000 manakal kos sebenarnya RM408,747,949, yang bermula pada April 2005 dan berakhir pada bulan April 2008.
Fasa 3, kos asalnya adalah RM100 juta dan projek ini masih dalam perlaksanaan, yang bermula pada bulan November 2007 sehingga akan mencapaisasaran kerjayanya pada bulan April 2009


Wahid : Ada tiga Fasa, ketiga-tiga fasa tersebut adakah diberikan kepada kontraktor yang sama, secara tender atau runding

Exco : Soalan ni nampaknya soalan ilmiah sangat, patutnya berilah soalan bertulis, saya baru ambil alih, saya rasa wakaf mempelam lebih maklum, kerana projek2 pun banyak, jadi saya rasa saya memerlukan notis, saya perlu notis, soalan ni nampak detail sangat

Wahid : Walaupun baru ambil alih, tapi dah lama dalam Dewan ni, dua penggal dah, saya Tanya soalan mudah je

Exco : Masa tu kita, kita jadi wakil rakyat gitu je, sama dengan wakaf mempelam juga, sama-sama cap ayam belaka

Wahid : Yang Berhormat DiPertua, soalan saya mudah je, ada tiga fasa dengan angka-angka kos yang disebutkan tadi, saya nak tanya adakah ketiga-tiga fasa ni diberikan kepada kontraktor…..

Exco : Saya dah jawab tadi, jawapan saya tadi saya memerlukan notis, thas all

Wahid : Soalan Kedua, adakah maknanya ketig-ketiga fasa tadi, adakah kontraktor yang sama takkan itu nak notis juga.

Exco : Saya memerlukan soalan notis itu je..

Wahid : Nak susup punca..

Exco : Itu je…

Speaker : Soalan ketiga sila (ADUN) Ladang

Dato Ku : Yang Berhormat Yang Dipertua, Saya ingin mendapatkan jawapan, yang dikatakan kos RM42 juta tadi, apakah sebenarnya kos itu untuk mendalamkan laluan untuk Monsoon Cup

Dato Ku : sekejap…. Ada dan…. tambahan

Exco : Ada lagi… ada lagi… banyak sangat, satu sudahlah

Dato Ku : Apakah benar, yang dikatakan kos RM 100 juta itu adalkah untuk memudahkan ‘Star Cruise’ untuk masuk ke muara sungai

Exco : Sedap sikit soalan, boleh tahan juga wakil Ladang ni

Exco : Jadi bagi menjawab soalan Wakil Ladang, masa zaman PAS dulu iaitu Fasa 1, ia hanya melibatkan kerja-kerja mengorek muara sungai sahaja, yang melibatkan kos RM 42 juta, manakala untuk Fasa 2, masa kerajaan BN memerintah, memang pertambahan sebanyak RM 42 juta juga, kita kena korek juga sebab korek masa PAS dulu tak berapa dalam. Kita kena korek semula Lembangan sebelah dalam (inner basin) dan laluan pelayaran, memang kita akui untuk penganjuran Monsoon Cup 2005, dan untuk Fasa 3, kerja-kerja merupakan skop agak luas, dimana kita tambahkan kerja-kerja tambahan tambakan tanah di utara pemecah ombak, (asal) 70 ekar untuk jadikan 140 ekar untuk lebih luas lagi dan yang kedua disebelah selatan pemecah ombak (asal) 30 ekar untuk jadikan 44 ekar dan juga melibatkan industri maritime di Kg Pak Abu Seberang Takir. Dan juga pengorekan lembangan sebelah luar (outer basin)dan laluan sebelah luar hingga 10 meter dalam, tapi kerja-kerja tak siap lagi..

Dato’ Ku : soalan saya
tadi saya Tanya adakah RM 100 juta untuk laluan memudahkan kapal mewah Star Cruise masuk.

Exco : Jawab dah tadi kan, memang Ya

Dato’ Ku : Tak sebut Star Cruise

Exco : betullah tu, memang ya lah

The image “http://buletinonline.net/images/berita4/sigboardinaikiara.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Bacaan berkaitan :
Tambahan RM42 juta dalamkan laluan anjur Piala Monsun

Read More...

Parlimen riuh dengan ungkapan "Babi Negara"

Harakahdaily

Abdul Halim Mohd Rashid

Mon | May 12, 08 | 2:26:18 pm MYT

KUALA LUMPUR, 12 Mei (Hrkh) - Dewan Rakyat hari ini riuh dengan ungkapan "babi negara" apabila Ketua Penerangan PAS, Haji Mahfuz Omar menolak akronim yang diberikan oleh Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin bahawa PKR itu adalah singkatan kepada "projek khinzir raksasa".

"Bukan projek khinzir raksasa (PKR) tetapi projek 'babi negara' (BN)," Ahli Parlimen Pokok Sena itu meningkah.

Selepas itu dewan riuh dengan perkataan "BN, babi negara" sehingga menyebabkan timbul cabaran siapa yang menyebut perkataan itu termasuk dari Khairy sendiri yang kedengaran marah dengan perkataan "babi negara" itu.

Selepas keriuhan agak berkurangan, Mahfuz bangun lagi dan menjelaskan bahawa "bukan 'projek khinzir raksasa' (PKR) tetapi projek 'babi negara' (BN)".

Mahfuz juga meminta Khairy berucap di hadapan kanak-kanak tadika dan bukan di dalam Dewan Rakyat.

Mahfuz berkata demikian apabila menantu Perdana Menteri itu enggan memberi laluan kepada Ahli-Ahli Parlimen lain yang meminta penjelasan.

Ucapan Khairy yang diselang-selikan dengan hentaman terhadap pembangkang diganggu hampir sepanjang masa apabila beliau enggan memberi laluan untuk penjelasan.

Antara yang bangun meminta penjelasan ialah Mahfuz sendiri; Bendahari PAS Pusat yang juga Ahli Parlimen Kuala Kerai, Dr Mohd Hatta Ramli; Ahli Jawatankuasa PAS Pusat yang juga Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad; Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Siti Mariah Mahmud; Ahli Parlimen Shah Alam, Haji Khalid Abd Samad; Ahli Parlimen Bukit Gantang, Haji Roslan Shaharum; Ahli Parlimen Jerai, Mohd Firdaus Ja'afar; Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Nordin; Ahli Parlimen Padang Serai, N. Gobalakrishnan; Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Karpal Singh; Ahli Parlimen Tanjong, Chow Kon Yeow; Ahli Parlimen Jelutong, Ooi Chuan Aun (Jeff Ooi) dan ramai lagi.

Khalid kedengaran berkata; "Kalau tak nak bagi laluan (untuk meminta penjelasan), jangan tanya soalan".

Ketika bangun meminta penjelasan, Mahfuz, Khalid dan Jeff Ooi sentiasa dilihat tersenyum seolah-olah begitu geli hati dengan gelagat Khairy yang terjerit-jerit dan termengah-mengah untuk menghabiskan ucapannya di tengah-tengah gangguan yang tidak putus-putus itu.

Begitupun, mereka tidak juga diberi laluan oleh Khairy.

Menurut laporan blogger Roslan SMS, dalam ucapan sulungnya di Dewan Rakyat itu, antara lain Khairy menuduh Penasihat KeADILan, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai manusia lidah bercabang manakala PAS pula hilang taring, umpama singa hilang taring, kerana tidak berani menjawab soalan beliau minggu lalu mengenai "kontrak sosial".

Beliau juga menuduh perjuangan negara Islam sudah tidak disebut langsung oleh PAS kerana takutkan DAP.

Khairy sebelum ini dituduh oleh Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai punca kekalahan BN.- tajdid

Read More...

Game for laughs - Dr Mujahid Rawa

The Star Online


Monday May 12, 2008


MY MP: Parit Buntar

Full name: Dr Mujahid Yusof Rawa
Party: PAS
Age: 44
Marital status: Married
Number of children: Three
Constituency: Parit Buntar, Perak
Education: PhD in Political Science
Profession: Former lecturer

DR MUJAHID, son of the late one-time PAS president Yusof Rawa, won the Parit Buntar parliamentary seat with a 7,551-vote majority over his rival Abdul Raman Suliman from Barisan Nasional. He polled 21,221 votes against Abdul Raman’s tally of 13,670 votes.

As a young boy, Mujahid collected DC and Marvel comics, which he said helped to improve his English.

He plays the guitar and likes slow rock with meaningful lyrics. He likes movies that make him laugh yet have a message behind the humour.

How much time to do you spend on the computer?

About five hours in a day.

Do you blog?

No. Planning to start a website for constituents to give feedback or suggestions to improve the area.

Do you play a musical instrument, dance or sing?

I am a left-handed guitarist.

What kind of music do you listen to?

Slow rock with lyrics that touch on humanity, love and those with a good message to share.

Name a favourite song.

Winds of Change by the Scorpions.

Are you into movies?

Yes, I love comedies that are thought-provoking.

Name a favourite movie.

Finding Nemo, Beauty and the Beast and Garfield The Movie.

What do you read?

Comics when I was young. I had a collection of DC and Marvel comics which helped me to improve my English. Now I read more on global politics and books on management, like Mission Possible.

What was the last book you read?

It was a political book but I can’t remember the title. But the best book I have ever read and still read is Modern Islamic Political Thought by Hamid Enayat.

Are you into English Premier League football?

No.

What’s your favourite sport?

I like swimming.

What do you play?

Badminton with my children.

Who is your favourite sports star?

Nicol David, because her will and motivation inspire a lot of youths. Internationally, it is Diego Maradona.

Coffee or tea?

Tea – Chinese tea, jasmine tea, oolong tea, and my favourite is peppermint tea, which I love to share with my friends at home.

Got a nickname?

My family and close friends call me Mujai because I was the youngest in a family of 11 children.

What languages can you speak?

Bahasa Malaysia, English, Arabic, a bit of Persian, some French and broken Hokkien.

Do you smoke?

No.

What is the gadget you can’t do without?

Handphone and laptop.

Favourite food?

Nasi kandar.

You have a weakness for ....

Whenever I travel abroad, I will buy souvenirs unique to that country.

Any pets?

I love cats and I used to feed stray cats when I was in Malacca.

What car do you drive and how long have you had it?

A second-hand Mercedes Benz E220, for about a year.

What is your contribution to environmental conservation?

I contribute through my writings and at home, I will collect the newspapers, bottles and sell them. I also encourage my neighbours to do the same. My children will help to collect them too.

Name an idol (dead or alive) whom you look up to and why.

My late father Haji Yusof Rawa. He was a leader whom I respected very much. He was a good friend who listened to my problems and a religious and knowledgeable man. He was strict with us when it came to our religious practices but he was also an open man when it came to living in a multi-racial environment.

Any phobia?

I hate snakes and slithery creatures, but I do accept that they are God’s creation too.

Read More...

Khairy Takut Beri Laluan, Dewan Rakyat Kecoh 25 minit

Suara Keadilan

Isnin, 12 Mei 2008

Parlimen, 12 Mei (SK) – Dewan Rakyat hari ini kecoh selama hampir 25 minit apabila Khairy Jamaluddin (BN-Rembau) yang telah mengasak dan menyerang pihak Pakatan Rakyat dalam ucapan perbahasannya bertindak enggan memberi laluan kepada Ahli Parlimen dari Pakatan Rakyat untuk mencelah bagi menyoal dan meminta penjelasan.

Dalam ucapan tersebut, menantu kepada Perdana Menteri itu telah diberi masa selama 30 minit dan dalam ucapan tersebut beliau telah mengasak dan menyerang pemimpin serta parti-parti dalam Pakatan Rakyat. Ini termasuklah tindakan beliau yang menuduh Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Anwar Ibrahim yang juga bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia dengan dakwaan bahawa tindakan pemimpin tersebut tidak menaikkan minyak disebabkan harga dunia bagi bahan mentah tersebut berada di paras yang rendah ketika itu. Khairy juga turut menuduh betapa tokoh politik tersebut adalah punca kepada kegagalan negara ketika menghadapi krisis kewangan 1997.

Tuduhan Khairy ini telah menyebabkan beberapa Ahli Parlimen Pakatan Rakyat bangun untuk mencelah namun tidak diberikan peluang untuk meminta penjelasan dalam sesi perbahasan tersebut. Berikutan daripada tindakan tersebut beberapa suara kedengaran yang menyahut ‘Takut ke?’. Namun pemimpin tersebut mencabar untuk berdebat di luar dewan. Keadaan menjadi tenang seketika selepas Yang di-Pertua Dewan Rakyat segera menenangkan ahli-ahli dewan. Khairy kemudiannya menyambung semula ucapan beliau.

Beliau kemudiannya telah menyerang parti-parti dalam Pakatan Rakyat di mana beliau melabelkan PKR sebagai mengaitkannya sebagai Projek Khinzir Raksasa sekalipun kemudiannya menafikan niatnya itu, Pakatan Rakyat (PR) sebagai Public Relation dengan dakwaan parti-parti Pakatan Rakyat yang sering berpura-pura berpakat dihadapan rakyat. Khairy turut menyerang PAS dalam isu Negera Islam yang kini tidak menjadi agenda utama PAS hanya semata-mata mahu ‘menjaga hati’ DAP.

Khairy juga telah menyifatkan bahawa Kerajaan Negeri Kedah dan Kelantan sebagai dengan Islamic State, Kerajaan Pulau Pinang sebagai dengan Malaysian Malaysia, dan Kerajaan Perak sebagai ‘Kerajaan Boneka’.

Tunduhan melampau tersebut sekaligus telah menyebabkan kebanyakan Ahli Parlimen dari Pakatan Rakyat telah bangkit untuk memohon celah tetapi Khairy tetap enggan untuk memberikan lalu. Tindakan sekatan untuk bersuara tersebut mengakibatkan dewan kecoh apabila Ahli-ahli Parlimen Pakatan Rakyat yang berdiri bersuara kerana tidak berpuashati dengan tindakan Khairy yang bacul untuk memberi laluan untuk disoal.

Kekecohan ini berlaku selama 25 minit dengan ditambahkan dengan suara-suara sumbang ahli parlimen BN yang sukar dikawal oleh Yang di-Pertua Dewan Rakyat sehinggakan Khairy sendiri akhirnya tidak dapat meneruskan ucapan tomahannya kepada pihak Pakatan Rakyat. – Zuwairi Zakwa

Read More...

The New Paradigm - PAS and DAP as friends?

MySinchew

Perak, with its tin mines and rubber plantations was once the economic engine of Malaysia. Those days have sadly passed, and the Silver State has unfortunately become a minor stop between KL and Penang that is bypassed by commuters anyway.

It cannot be denied that the state is in decline, with it's towns shrinking and ageing as the young people leave for greener pastures. We can joke about our 'Ipoh mari' friends all we like, but their presence in far-off places like the Klang Valley is indicative of the former BN government's failings in Perak. While well-meaning, it's inability to diversify an economy heavily-dependent on natural resources, coupled by it's relatively junior Umno leadership (compared to say, Johor and Pahang) meant that the state missed out the economic growth of the last couple of decades.

Given all these problems, it is perhaps unsurprising that the state didn't fall any earlier to the opposition. Indeed, the state has a proud tradition in this regard, from the charismatic Seenivasagam brothers in the 50s and 60s, to the solid PAS vote-banks in Parit Buntar and DAP enclaves in the Kinta Valley. Indeed, these areas were crucial in the Pakatan Rakyat's victory here, and many have looked to the new alliance to revive Perak's fortunes.

The challenges are formidable though: the Pakatan Rakyat's position is fragile, having a slim two seat majority in the State Assembly not to
mention a vigilant royal household.

"The Pakatan Rakyat's success or failures in Perak will have a direct bearing on the alliance's fortunes as a whole."


All eyes, therefore will be on new PAS Menteri Besar, engineer Nizar Jamaluddin and the two DAP strongmen/lawyers in the Exco, Dato Ngeh Koo Ham (supposedly the 'only Datuk' in the party) and his cousin Nga Kor Ming - also the head of the party's youth wing, the DAPSY.

The three men have wasted no time in shaking up the state's staid civil service and political landscape by issuing permanent land titles to the residents of Perak's New Villages thereby reinforcing the new administration's pro-rakyat focus.

It has not been all smooth sailing, though, as Nizar's summons to the Palace over the treatment of state religious department director Dato' Jamry Sury proves. Despite this, Nizar remains cool yet forceful, steering public discourse away from contentious issues like the role of the monarchy or the 'Islamic State' agenda of his party to more manageable, common ground.

Still Nizar's diplomatic manner belies his delicate political position. With only six state assemblymen (DAP has eighteen) PAS is the smallest party in the ruling coalition. Nizar however, takes pains to affirm the strength and long-term nature of his bonds with his DAP partners, which is something that Ngeh is also keen to stress. As young, successful professionals, they are a different breed from the ulamas and trade union activists that make up their party's old guards, hence ostensibly free of the baggage of past rivalries.

The ability of the two parties to cooperate, in Perak especially, has nationwide implications. The coming together of two very different sets of men, namely two Chinese, DAP lawyers and a UK-educated PAS engineer fluent in several languages, holds out the possibility of a new paradigm in multiracial politics. Men like Nizar, Ngeh and Nga are a 'new wave' of leaders for their party, who might be able to move beyond the tensions that divide PAS and the DAP at the federal level.

The Pakatan Rakyat's success or failures in Perak will have a direct bearing on the alliance's fortunes as a whole. The Barisan Nasional too, or rather Umno, also needs to reinvent their party lines the way their rivals in the State Government are now doing to present them with a creditable opposition. This will not only revive Perak, but also bring the state back to the forefront of Malaysian politics and economics.

( The opinions expressed by the writer do not necessarily reflect those of MySinchew )

MySinchew 2008.05.11

Read More...

"Ibrahim Ali akan berjuang bersama PAS" Nik Aziz

KLpos


Cetak E-mail
Oleh Sinar Harian
Isnin, 12 Mei 2008

KOTA BHARU: Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yakin Anggota Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali tidak akan melupakan budi Pas, dan tidak akan melompat ke parti lain.

Mursyidul Am Pas itu bagaimana pun menegaskan adalah menjadi hak peribadi Ahli Yang Berhormat Bebas itu untuk memilih haluan untuk kepentingan sendiri.

“Saya tidak fakir beliau akan berbuat demikian,” kata Nik Aziz ketika diminta mengulas kenyataan Ibrahim mengenai kemungkinan untuk melompat ke parti lain.

Ibrahim dalam pertemuan dengan Sinar Harian mengakui walaupun selesa dengan situasi sekarang sebagai wakil Bebas beliau tidak menafikan untuk beralih ke parti lain.

Dalam kenyataannya Ibrahim berkata lebih selesa dengan keadaan sekarang kerana berpeluang menyuarakan pandangan, kritikan dan sebagainya terhadap Barisan Nasional, Pas atau PKR.

Mengulas lanjut kenyataan Ibrahim, Nik Aziz berkata:

“Apabila saya memberikan peluang kepada beliau untuk bertanding di atas tiket Pas saya tidak mahu dianggap mempergunakan beliau dan saya juga tidak mahu beliau mempergunakan Pas.

“Kami sama-sama bergerak. Saya mengembangkan Islam beliau pula memperjuangkan dan membangkitkan isu-isu yang disuarakan pembangkang.”

Nik Aziz berkata, Ibrahim tidak boleh dianggap mempergunakan Pas dengan bertanding di atas tiket Pas untuk meraih kemenangan dalam pilihan raya umum yang lepas.

“Lagipun sehingga ke hari ini beliau masih belum melakukan sesuatu yang tidak baik terhadap Pas,” kata beliau ketika ditemui pada Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman di antara Kolej Teknologi Darul Naim dengan Griffith College di pejabat beliau, semalam.

“Ini kerana saya cuba mengembangkan Islam secara syumul. Allah bagi beliau (Ibrahim) lidah yang boleh digunakan untuk menyuarakan matlamat dan dasar Islam dan menghalang perkara mungkar.

“Jadi kenapa tidak saya gunakan beliau untuk menghalang benda-benda mungkar,” jelas beliau sambil menganggap Ibrahim sebagai seorang ahli politik yang berilmu dan berpengalaman terutama pengalaman berada di dalam beberapa parti yang disertainya sebelum ini.

Mengulas mengenai isu ketuanan Melayu, Nik Abdul Aziz berkata, beliau tidak dapat menghalang orang lain daripada membangkitkan isu tersebut, namun apa yang lebih penting bagi beliau ialah menarik lebih ramai orang Melayu yang buta Islam kepada celik Islam.

“Pendekatan yang akan kami laksanakan ialah dengan memberikan pendedahan ilmu kepada golongan terbabit. Ilmu penting, sekiranya kita beri wang ia akan menjadikan seseorang manusia itu lupa dan pecah amanah.

“Kekalahan UMNO pada pilihan raya yang lalu juga adalah disebabkan wang. Ketua yang dapat duit tidak menjalankan tugas dengan amanah,” ujar beliau lagi.

Read More...

Ibrahim Ali akan sertai parti politik

Utusan Online

KOTA BHARU 11 Mei - Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali tidak menolak kemungkinan akan menyertai parti politik yang dianggapnya selari dan bersesuaian dengan perjuangan dan pendirian politiknya.

Beliau berkata, keputusan itu dibuat bagi memastikan perkhidmatan berkualiti dapat diberikan dengan lebih berkesan kepada rakyat Pasir Mas.

Menurutnya, walaupun telah menyertai mana-mana parti sekalipun, dia akan kekal dengan pendirian asalnya iaitu menegur mana-mana pihak termasuk parti yang diwakilinya tanpa rasa takut.

"Maknanya apa cadangan baik Kerajaan Pusat, saya akan sokong. Begitu juga dengan parti yang saya wakili tetapi jika ia tidak baik dan menyusahkan rakyat, saya akan lawan dan tegur secara kritikal," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan kunjungan hormat ke atas Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di pejabatnya di Kota Darulnaim di sini hari ini.

Ibrahim yang dipecat daripada menjadi ahli UMNO telah bertanding atas tiket Bebas tetapi menggunakan logo Pas pada Pilihan Raya Umum Ke-12 pada 8 Mac lalu.

Menurutnya, pada masa ini beliau tidak perlu tergesa-gesa untuk menyertai mana-mana parti tetapi akan tetap berbuat demikian dalam tempoh antara enam bulan atau setahun lagi.

"Saya sebenarnya serik untuk terus terima masuk mana-mana parti kerana saya akui saya ini amat lantang apabila menyuarakan sesuatu dan agak terkehadapan berbanding dengan pihak lain.

"Amalan negara ini iaitu jika masuk parti maka kita kena sokong dan undi setiap usul parti itu walaupun kita tidak bersetuju. Perkara ini memang bertentangan dengan jiwa saya," katanya.

Ketika ditanya mengenai kecenderungan sama ada menyertai Barisan Nasional (BN) atau pakatan pembangkang terutamanya Pas, beliau tidak memberi jawapan jelas.

Ibrahim berkata, beliau akan memilih parti yang mempunyai falsafah perjuangan yang selari dengan misi dan visinya.

"Saya ambil kira kekuatan dan kepimpinan parti yang boleh disesuaikan dengan hasrat saya. Tetapi saya ingin ingatkan bahawa parti terbabit tidak perlu bimbang kerana saya tidak akan merugikan tetapi sebaliknya akan menguntungkan mereka.

"Saya juga bukan oportunis (suka mengambil kesempatan) walaupun orang kata saya suka menukar parti. Jika saya ini oportunis, nescaya saya telah mendapat manfaat besar semasa menyertai UMNO dahulu tetapi sebaliknya saya menentang arus, apa yang tidak betul saya akan lawan," katanya.

Dalam pada itu, mengulas mengenai hubungan baiknya dengan Pas, Ibrahim berkata: "Alhamdulillah saya banyak belajar dan memahami mengenai parti ini. Kita juga ada keserasian dalam banyak isu yang diperjuangkan.

"Malah kepimpinan Pas juga mempunyai pandangan terbuka apabila saya berkesempatan memberikan pandangan luar biasa dan kritikal terhadap mereka, pihak mereka boleh terima dengan baik," katanya.

Read More...

Nazri terkejut terima SMS khabar angin

Utusan Online

KUALA KANGSAR 11 Mei - Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamad Nazri Aziz terkejut menerima khabar angin kononnya 16 wakil rakyat dari UMNO Sabah akan melompat parti pada Rabu ini.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Padang Rengas berkata, 'berita hangat' tersebut diperoleh melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) yang sehingga kini tidak dapat dipastikan kesahihannya oleh mana-mana pihak.

"Saya terima SMS. Saya tak tahu... kena tunggu sampai Rabu. Tunggulah hari Rabu sebab mereka kata hari Rabu ini akan banyak berlaku lompat (parti).

"Mereka sebut ada ahli UMNO dari Sabah hendak lompat. Katanya, 16 orang tapi tak tahulah, kena tunggulah. Saya kira kalau hari Rabu tak berlaku, maka tak boleh percayalah SMS ini,'' katanya.

Mohamad Nazri menyatakan demikian kepada pemberita selepas menghadiri majlis Maulidur Rasul Kampung Cheh Hulu dekat sini hari ini.

Semalam, Datuk Seri Najib Tun Razak mengingatkan semua Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) supaya berpegang kepada prinsip ahli yang setia dan tidak sesekali mengkhianati UMNO dan BN.

Timbalan Perdana Menteri menegaskan, UMNO dan BN memandang serius dakwaan kononnya ada Ahli Parlimen BN akan melompat parti walaupun beliau yakin desas-desus itu merupakan permainan politik parti pembangkang.

Mohamad Nazri yang terkejut melihat kehadiran ramai wartawan pada majlis tersebut bergegas menghampiri pihak media dengan berseloroh kononnya beliau bimbang dirinya dikaitkan dengan kegiatan lompat parti.

Mohamad Nazri sebelum ini dilaporkan sebagai berkata, undang-undang anti-lompat parti tidak perlu digubal kerana ia menyekat hak kebebasan seseorang wakil rakyat.

"Saya sendiri pun tidak setuju undang-undang ini digubal," katanya di lobi Parlimen Khamis lalu.

Beliau membuat kenyataan itu sebagai mengulas kenyataan Datuk Anifah Aman (BN-Kimanis) pada sesi perbahasan sehari sebelum itu bahawa tidak salah sekiranya terdapat Ahli Parlimen BN Sabah melompat parti jika mereka tidak mendapat layanan sewajarnya daripada parti sedia ada.

Mohamad Nazri melihat kenyataan Anifah itu sebagai peringatan kepada BN supaya memberi perhatian kepada masalah yang dihadapi rakyat di negeri tersebut.

Read More...

Over 30 Barisan MPs have decided to cross over, says PKR Sabah chief

The Star Online

Monday May 12, 2008

KOTA KINABALU: Parti Keadilan Rakyat is in “real” discussions with Barisan Nasional Members of Parliament (MPs) to cross over to Pakatan Rakyat.

“The discussions are on. They are very real. Over 30 Barisan MPs have decided to join the opposition coalition. The opposition only need 30 more MPs from Barisan to form the federal government. It is only a matter of time,” said PKR Sabah liasion chief Ansari Abdullah.

He dismissed Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak’s claim that PKR was only playing politics with their statements about Barisan MPs ready to cross over to the Pakatan Rakyat.

“At this very moment, there are Barisan MPs in discussion with our leaders in Kuala Lumpur and some have also talked to me,” Ansari told reporters here yesterday.

He said that Najib’s claims that PKR statements was just a political gimmick was his own reading, unlike former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad and Gua Musang MP Tengku Razaleigh Hamzah who had a better understanding of the political situation in the country.

On the issue of DAP chairman Karpal Singh questioning the powers of the Perak Sultan, Ansari said it was impolite to raise the matter.

However, he asked why no action was taken against Umno leaders who questioned the Perlis and Terengganu rulers during the confusion before the appointments of their respective Mentris Besar.

“If they want to take action, they should also act against those Umno leaders who publicly voiced their unhappiness over the Rulers’ decisions,” he said, adding that Karpal, who should not have voiced it publicly, was only discussing the powers on points of law.

Read More...

Projek Mega Ratusan Juta – Rakyat masih hidup dalam era pelita

Buletin Online


PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh Wartawan Buletin Online
Monday, 12 May 2008

The image “http://buletinonline.net/images/berita4/ne_05.1.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Walaupun kerajaan UMNO/BN berbangga dengan segala macam projek mega ratusan juta ringgit namun rumah Mamat Abdullah, 61, di Kampung Banggol Nyamuk, masih tiada bekalan elektrik.

Mamat telah bercerai dua kali dan kedu-dua bekas isterinya, Temah Yusof, 56, dan Kiah Jusoh, 53, mengakui bercerai kerana tidak tahan tinggal di situ.

Dalam zaman serba moden sekarang ini, tiada wanita yang sanggup hidup dibayangi anjing liar dan babi hutan, serta tinggal dalam rumah yang gelap dan dikelilingi pokok getah.

Isteri pertama, Temah Yusof, 56, berkata, dia sering kali bimbang apabila malam menjelma kerana kawasan rumah akan menjadi sunyi dan hanya bunyi-bunyian di dalam hutan yang kedengaran.

"Pernah beberapa kali saya terserempak dengan kumpulan babi hutan di bawah rumah menyebabkan saya takut untuk turun ke tandas di luar rumah pada waktu malam.

"Suasana amat menakutkan apatah lagi semuanya gelap kerana tak ada lampu macam di rumah orang lain. Saya tidak sanggup lagi tinggal di situ," katanya

The image “http://buletinonline.net/images/berita4/ne_05.1.jpg” cannot be displayed, because it contains errors. Menurut Temah, keadaan semakin sukar untuk anak tunggal mereka yang semakin membesar, Mohd. Ikmal Iskandar Mamat, 13, untuk menelaah pelajaran dengan hanya bercahayakan lilin.

Kata Temah, perkahwinan yang dibina selama 12 tahun terpaksa berakhir pada penghujung 2007 apabila masalah itu menjadi semakin rumit buat mereka.

Bagi isteri kedua, Kiah Jusoh, 53, pula, dia menangis ketakutan apabila ditinggalkan Mamat walaupun seketika pada waktu malam.

"Pada waktu itu, kami baru tiga hari berkahwin dan segala macam bunyi yang kedengaran memang menakutkan," katanya

Kini Isteri Mamat yang ketiga Midah Hitam, 60, telah memberi syarat supaya masalah berkenaan diatasi sebelum beliau sanggup menetap di rumah berkenaan.

Kg Banggol Nyamuk, Sungai Ikan, Kuala Nerus terletak hanyalah kira-kira 30 kilometer dari Kuala Terengganu dan lebih kurang 25 kilometer dari dari pusat pembangunan hebat Pulau Duyong dan Pulau Wan Man Man.

Kerajaan membelanjakan RM 250 juta untuk membina Chalet mewah Kelab Teluk Warisan dan menghabiskan setiap tahun RM 250 juta lagi untuk menganjurkan Monsoon Cup.

Manakala cahaya terang benderang di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin juga, hanyalah kira-kira 15 kilometer dari Kampung Mamat.

Namun, untuk kemudahan rakyat, kerajaan ‘kedekut’ untuk membelanjakan beberapa ribu ringgit bagi menyediakaan tiang-tiang elektrik yang membolehkan bekalan elektrik disambung untuk masuk ke rumah Mamat.
- Sumber Kosmo Online

Read More...

Pakar syor makan segenggam nasi jimat beras

Jumlah pengambilan nasi yang ideal untuk seorang dewasa adalah pada kadar segenggam atau 20 peratus daripada mangkuk sukatan nasi yang biasa digunakan di restoran-restoran.

Penasihat pemakanan terkenal, Kevin Zahri berkata, langkah itu perlu memandangkan pengambilan nasi tidak boleh diberhentikan serta-merta sebaliknya ia menjadi makanan ruji pelbagai kaum di negara ini.

Katanya, pengurangan pengambilan nasi setiap hari oleh setiap rakyat sekurang-kurangnya dapat mengatasi masalah kekurangan beras di negara ini.

“Jika makan di kedai atau restoran, orang ramai perlu melatih diri dengan memesan nasi separuh pinggan. Oleh itu, para peniaga juga perlu mengenakan separuh harga.

“Ada sesetengah restoran didapati mengambil kesempatan dengan mengenakan harga penuh walaupun pelanggan mereka hanya memesan nasi separuh pinggan. Mereka memberi alasan harga beras sudah naik,’’ katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Ketika ditanya mengenai golongan yang bekerja kuat seperti buruh binaan, Kevin menasihatkan supaya golongan itu mengekalkan makan nasi pada kadar sederhana dan mengambilnya pada kadar yang lebih kerap.

Jelasnya, ini kerana golongan tersebut memerlukan tenaga yang lebih tinggi dan ia perlu ditampung melalui kekerapan pengambilannya.

Kevin turut menggalakkan golongan itu mengambil makanan dari sumber lain seperti buah-buahan, roti, air yang bergula dan sebagainya bagi meningkatkan tenaga.

Antara lain, beliau mendapati usaha mengurangkan jumlah nasi dalam setiap hidangan seperti itu dapat menggalakkan orang ramai meminimumkan pengambilan nasi dan seterusnya mengelakkan pembaziran.

“Jika pengambilannya dihentikan serta-merta, ia akan memberi satu kesan psikologi kepada seseorang akibat kekurangan sumber tenaga yang berpunca karbohidrat walaupun ia boleh diperoleh dari roti,” jelasnya.

Menurut Kevin lagi, beliau tidak menafikan bahawa nasi boleh digantikan dengan makanan alternatif yang lain seperti roti, pasta, kentang dan buah-buahan.

Namun, katanya, kalori yang dibekalkan oleh nasi dapat memberi lebih vitamin dan zat dalam membantu mengekalkan kesihatan.

Beliau yang juga penulis buku Cergas 24/7 memberitahu, pengambilan makanan alternatif yang mempunyai kandungan fiber yang tinggi digalakkan tetapi bukan memberhentikan terus pengambilan nasi kerana ia akan menyekat kadar metabolisme badan.

Jelasnya, selain menjimatkan kos dan mengurangkan pembaziran, pengambilan nasi yang sedikit juga secara tidak langsung dapat mengurangkan risiko penyakit seperti obesiti, osteoporosis dan juga barah.

“Apa yang paling penting ialah setiap orang perlu mengamalkan gaya hidup yang seimbang dengan memilih makanan yang sihat dan berkualiti supaya kita dapat menikmati makanan kegemaran kita sepanjang hayat,” ujarnya.

Read More...

Malaysia's Mahathir warns of throwing money at food problem

AFP

KUALA LUMPUR (AFP) — Malaysia's former premier Sunday urged Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi not to tackle the country's soaring food and fuel prices by increasing subsidies.

The comments by Mahathir Mohamad come after Abdullah admitted over the weekend that funds set aside to moderate the present soaring prices of food in the country might not be enough.

"The government must not just make a popular announcement of more susbidies... you have to work out how to overcome a food shortage," he said.

"It is not (just) a price problem... (because) even if you reduce the price, if there is no food, there is no food," he said.

Abdullah said on Saturday that his government was uncertain if the present food subsidies would cover the country's needs.

"We have allocated 4 billion ringgit (1.25 billion dollars) to provide for sufficient supply of food. We will spend 2.4 billion ringgit, and will be left with 1.6 billion ringgit. We do not know if this sum would be enough for the long term," he told state news agency Bernama.

Abdullah also said Malaysia will spend more money subsidising oil and gas this year than on developing the country and called for a review of all major projects.

He also told party members on Sunday that the government would spend 50 billion ringgit on subsidies this year.

This will exceed its annual 40 billion ringgit budget for major development and infrastructure projects under the country's ninth development plan.

"We are facing a crisis we have not faced before... it's a new crisis related to crude oil prices," he said.

"As the government, we will try our best to ease this burden. We will not allow this problem to grow. We cannot wait and see any more. We have the political will to act to ease the burden on the people," he added.

Abdullah said with global oil prices hitting 124 dollars a barrel, the impact on Malaysians would be huge, state news agency Bernama reported.

"As such, we have decided to review all projects and the allocations for them. We have to tackle both these crises because they affect the people directly," he told Bernama.

The Malaysian economy has come under increasing inflationary pressures as rocketing oil and food prices combined with local controls led to a shortage of cooking oil and flour earlier this year.

Malaysia, which imports about 30 percent of its rice needs, heavily subsidises more than 20 daily food items, including milk and salt.

World rice prices have soared this year, a trend blamed on higher energy and fertiliser costs, greater global demand, droughts, the loss of rice farmland to biofuel plantations, as well as commodities speculators.

Read More...

Kontrak sosial tidak wujud, kata Ungku Aziz

Malaysiakini

Rahmah Ghazali & Abdul Rahim Sabri | May 11, 08 7:12pm

Prof diraja Dr Ungku Abdul Aziz hari ini mendakwa bahawa tidak wujud kontrak sosial secara fizikal antara rakyat Malaysia yang pelbagai kaum.

look east forum mahathir ungku azizBercakap selaku salah seorang panelis forum ulangtahun ke-25 Dasar Pandang Ke Timur di Shah Alam hari ini, beliau berkata tidak wujud kontrak sosial seumpama itu.

Panelis lain termasuklah mantan perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam, Datuk Ismail Adam.

Sebaliknya, kata Ungku Aziz, sosial kontrak itu merupakan satu fantasi yang diwujudkan oleh ahli-ahli politik bergantung kepada kepentingan mereka.

Ungku Aziz berkata, kontrak sosial itu sepatutnya dipanggil ‘kontrak' untuk menjustifikasikan tindakan afirmatif dalam bidang pendidikan dan kesihatan untuk kumpulan paling memerlukannya.

Bagaimanapun, beliau tidak menjelaskan lebih lanjut mengenai perkara tersebut dan berkata beliau akan berbuat demikian di forum yang lain.

Dr Mahathir tidak setuju

Bercakap dalam sidang akhbar kemudiannya, Dr Mahathir bagaimanapun tidak bersetuju dengan Ungku Aziz dan menegaskan bahawa kontrak sosial wujud walaupun tidak dalam bentuk bertulis.

look east forum crowdJelasnya, kontrak sosial memang tidak ditulis secara rasmi, tetapi kefahaman tentangnya memang wujud di kalangan pemimpim utama Perikatan - Tengku Abdul Rahman dan pemimpin Perikatan yang lain ketika itu.

"Kefahaman kontrak sosial itu, yang harus di kongsi bersama ialah bagaimana Tengku Abdul Rahman memberikan satu juta kerakyatan kepada bangsa Cina, dengan harapan mereka memberi sokongan dalam usaha untuk menuntut kemerdekaan," katanya.

Katanya, kefahaman kontrak sosial itu juga memberi kesan terhadap perlembagaan apabila ia memberi hak kepada orang Melayu dan juga memberi hak kepada orang Cina dan India.

"Bukan sahaja Melayu akan menjadi bahasa rasmi yang diajar di sekolah-sekolah kebangsaan, tetapi bahasa Cina dan India juga diajar di sekolah-sekolah masing-masing.Dan itu hak-hak yang diberikan," jelasnya yang juga mantan presiden Umno.

Hak semua kaum

"Dan orang Melayu tidak boleh mempersoal dan mencabar hak kewarganegaraan orang Cina dan India dan di situ kita dapat melihat keseimbangannya," tambahnya.

Beliau berkata, begitu juga dengan agama. Islam yang telah menjadi agama rasmi negara dan semua orang bebas untuk mempraktikkan kefahaman agama mereka tanpa perasaan takut.

"Rakyat selalu bercakap tentang hak orang Melayu dalam parlimen, tetapi tidak melihat hak orang Cina (dan India) dalam perlembagaan," tambahnya.

Menurutnya, kontrak sosial ini meliputi perkongsian kuasa, kuasa dalam politik, perkongsian ekonomi dan pertumbuhannya.

Dan daripada pertumbuhan itu, katanya, ia diagihkan sebahagian besar kepada orang Melayu dan bumiputera. Kontrak sosial itu memang tidak ditulis tetapi ia termasuk semua aspek sosialisasi dalam negara ini.

Read More...

Setelah 62 tahun, RTM izinkan penyampai berita bertudung

Harakahdaily

Azamin Amin

Mon | May 12, 08 | 10:08:57 am MYT

KUALA LUMPUR, 12 Mei (Hrkh) - Tahniah! Itulah kalimah yang wajar ditujukan kepada Radio Televisyen Malaysia (RTM) kerana 'terpaksa' mengambil masa 62 tahun untuk memberi kebenaran kepada penyampai berita untuk tampil bertudung.

Ramai yang berpendapat, RTM selama ini telah menafikan secara tidak langsung kebebasan dan hak seseorang mengamalkan ajaran agamanya khususnya bagi penyampai berita wanita yang beragama Islam.

Dalam satu artikel di akhbar tempatan Hamidah Hamzah yang sering kali tampil sebagai pembaca berita Dunia Hari ini jam 11 malam dan Warta 1.30 pagi menyatakan kegembiraannya setelah sekian lama 'berjuang' untuk melaksanakan tuntutan agama dan impiannya selama tiga tahun lalu akhirnya tercapai.

"Sebaik mesyuarat pasca Kabinet Kementerian Penerangan memberi kelulusan penyampai berita di RTM kini boleh bertudung, sayalah individu paling gembira.

"Selepas sekian lama perkara ini disuarakan, baru sekarang ianya dibenarkan dilaksanakan," katanya yang merupakan penyampai wanita bertudung pertama dalam RTM.

Namun katanya dalam wawancara itu, beliau mestilah tampil gaya tudung yang sesuai seperti yang digayakan dan ira-kira 20 gambar gaya ikat tudung pelbagai cara telah dihantar untuk dinilai dalam mesyuarat tersebut.

"Ini kerana mengikut antara syarat yang ditetapkan, cirinya mestilah beridentitikan tudung RTM," katanya.

Sementara itu bekas penyampai beriuta RTM, Wan Chik Hashim atau lebih dikenali sebagai Wan Chik Daud berkata tindakan RTM harus dilakukan sejak dulu lagi.

Beliau mencerita permintaannya untuk tampil bertudung telah disuarakan semenjak tahun 1984 selepas pulang menunaikan haji, namun tidak dibenarkan sama sekali.

Katanya disebabkan keengganannya menyampaikan berita tanpa bertudung, beliau diarah bertukar ke bahagian radio.

Ramai pembaca artikel berkenaan merasa kesal kerana RTM sebagai media rasmi Kerajaan yang sering melaungkan dan menyiarkan isu-isu berkaitan Islam,kebebasan dan hak individu serta senantiasa mempromosikan Islam Hadhari tidak mengizinkan penyampai berita melaksanakan syariat Islam malah dikenakan pula syarat yang ketat untuk dipenuhi.

Bagi hash117 yang menghantar pandangan terhadap artikel tersebut di Tranungkite amat terkejut dengan sikap RTM selama ini.

"Saya amat terkejut bila membaca satu artikel di akhbar di Malaysia hari ini. Mengucap panjang entah nak percaya atau tidak artikel ni..

"Sekian lama Malaysia dikenali dengan Negara Islam dan perkhidmatan RTM selama 62 tahun tetapi... Saya berkata begitu atas kenyataan dua orang pembaca berita Wanita yang RTM tidak membenarkan mereka memakai tudung.

"Malah kelulusan sekarang ini pun menpunyai syarat syarat yang ketat. Tudung mesti berciri RTM, 'colour' tudung mesti .....Hancur hancur ..."

RTM juga pernah mengutuk kerajaan Turki dangan Britain dalam isu kerajaan tersebut yang enggan membenarkan wanita Islam memakai Tudung atau Purdah namun RTM jugalah yang membuat larangan seumpama itu, katanya.

Read More...

CUEPACS akur keputusan tidak beri sagu hati

Utusan Online

Oleh THOMAS CHONG

PUTRAJAYA 10 Mei - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) akur dengan keputusan kerajaan untuk tidak memberikan bayaran sagu hati RM2,000 kepada kakitangan sektor awam atas perkhidmatan mereka tahun lalu.

Presidennya, Omar Osman berkata, beliau menerima penjelasan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengenai bayaran itu dan tidak akan membuat tuntutan lanjut mengenainya.

Bagaimanapun beliau tidak menafikan akan membuat tuntutan seumpama itu bagi tempoh perkhidmatan tahun ini dan ia akan dibincangkan dalam mesyuarat kongres akan datang.

''Dalam pertemuan dahulu, kita akur dengan penjelasan kerajaan dan kita bersetuju agar tidak menerima bayaran sagu hati bagi tahun 2007. Bayaran sagu hati (2007) itu kita tutup cerita, kita mungkin ada isu lain. Itu bayaran sagu hati untuk 2007, bayaran untuk 2008 lain,'' katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Perhimpunan Hari Pekerja Sektor Awam di sini hari ini.

Mengenai pelanjutan umur bersara wajib untuk kakitangan sektor awam daripada 56 kepada 58 tahun, Omar berkata, pengumuman Perdana Menteri itu menepati sasaran yang dikehendaki CUEPACS.

''Walaupun CUEPACS memohon 60 tahun, tetapi sasaran kita memang 58 tahun dan memorandum asal kita memang letak 58 tahun. Daripada enam perkara tuntutan CUEPACS, 90 peratus daripada lima tuntutan kita diterima kerajaan. Kita berterima kasih kepada Perdana Menteri,'' katanya.

Omar berkata, umur persaraan wajib pada 58 tahun dilihatnya sebagai wajar selepas mengambil kira pelbagai faktor termasuk faktor kesihatan dan produktiviti kakitangan awam.

''Kita juga mengambil kira siswazah universiti dan lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang memerlukan pekerjaan,'' katanya.

Sementara itu, Omar berkata, beliau akan mendapatkan maklum balas daripada ahli- ahli CUEPACS mengenai hubungan tegang antara majikan dengan pekerja yang dilapor- kan di sesetengah agensi kerajaan.

''Sejumlah 80 peratus hubungan majikan dengan pekerja adalah baik tetapi di sesetengah agensi, hubungannya tidak baik yang mana ada majikan yang tidak menghormati kesatuan. Saya akan kenal pasti jabatan kerajaan tersebut dan saya akan membawa perkara ini kepada Ketua Setiausaha Negara,'' katanya.

Read More...

Isu persenda istana di Terengganu, PM tidak bertindak?

Harakahdaily

Wartawan Kita

Sun | May 11, 08 | 5:51:55 pm MYT

KOTA BHARU, 11 Mei (Hrkh) � Masihkah anda ingat pada 29 April 1993 apabila seorang pemimpin Umno Kelantan ketika itu menabalkan seorang raja pada satu majlis di Ketereh.

Tidak pula kedengaran seorang pemimpin utama negara mengarahkan Setiausaha Agung Umno membuat laporan polis ke atas pemimpin yang jelas mempersendakan seorang sultan.

�Tidakkah ini jelas satu double standard yang dicerminkan pemimpin Umno sekarang. Sedangkan peristiwa yang berlaku pada April 1993 bukan sekadar mencabar raja malah cubaan menolak institusi raja-raja.

�Pemimpin Umno terbabit dianggap cuba mempengaruhi sekumpulan rakyat bagi membangkit kebencian terhadap raja-raja Melayu. Namun mengapa Perdana Menteri tidak bertindak agresif seperti sekarang,� kata seorang pegawai pencen.

Pada peristiwa yang mencatat sejarah hitam dalam institusi beraja di Kelantan itu kedengaran laungan Daulat Tuanku ketika menyambut ketibaan Tengku Ibrahim Petra pada majlis pemasyhuran Anugerah Pingat Emas Kecemerlangan Indera Petra.

Ketibaan beliau di Sekolah Rendah Kebangsaan Ketereh disambut meriah dengan iringan sirih junjung dan perarakan pulut semangat dan paluan nobat.

Antara pemimpin Umno Kelantan yang dikatakan terlibat secara langsung dengan peristiwa terbabit iaitu Datuk Annuar Musa yang berjawatan menteri ketika itu.

Seorang lagi bekas kakitangan kerajaan mempersoalkan mengapa pula isu menghina Sultan Terengganu dengan perkataan �natang� semasa isu pelantikan Menteri Besar tidak dihebohkan seperti sekarang.

�Pemimpin Umno sendiri yang menolak pelantikan Datuk Ahmad Said sehingga mengugut mahu menyingkirkannya daripada parti.

�Tidakkah pemimpin utama Umno sendiri yang seolah-olah mengajar rakyat Terengganu tidak menghormati institusi raja dengan menolak Ahmad pada peringkat awalnya,� kata beliau.

Bekas anggota jawatankuasa Umno Kubang Kerian, Ibrahim Mamat berkata, dua peristiwa yang berlaku itu jauh berbeza dengan teguran Pengerusi DAP, Karpal Singh terhadap campur tangan istana dalam isu pertukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak.

Menurutnya, kes yang berlaku di Kelantan pada 1993 dan di Terenganu baru-baru ini bukan lagi sekadar menghasut sebaliknya menghina institusi raja-raja Melayu. - mj

Read More...

Takziah kepada Datuk Mustapa Mohamed

Tranungkite

Dilulus terbit pada Sunday, May 11 @ 20:29:06 MYT oleh SongkokPutih

Kenyataan Media  Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang hari ini merakamkan ucapan takziah kepada Datuk Mustapa Mohamed, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani kerana kembalinya ke rahmatullah ayahanda beliau yang tercinta Mohamed bin Abdul Rahman awal pagi tadi.

Dato Seri Tuan Guru mendoakan semoga Allah swt mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham dan semoga rohnya ditempatkan nanti dikalangna orang-orang yang soleh. Juga diharapkan agar beliau sekeluarga akan diberikan kesabaran dan tabah dalam menghadapi saat kesedihan ini.

Al Fatihah.

Roslan Shahir bin Datuk Mohd Shahir, Setiausaha Akhbar Presiden PAS

Read More...

Susulan Pita Lingam - Fairuz orangnya, lapor akhbar

Malaysiakini

May 10, 08 1:04pm

Siasatan suruhanjaya diraja telah mengenalpasati bekas seorang ketua hakim negara sebagai orang yang terbabit dalam klip video yang menunjukkan seorang peguam kanan mengatur pelantikan hakim, demikian menurut laporan akhbar hari ini.

Dalam laporan muka depannya, akhbar berbahasa Inggeris, The Star, melaporkan bahawa panel penyiasat telah mengenalpasti Tun Ahmad Fairuz Sheikh Halim sebagai orang yang bercakap dengan peguam Datuk VK Lingam dalam klip yang dirakamkan pada tahun 2001 itu.

Panel siasatan lima orang itu, yang mengemukakan laporan yang panjang lebar kepada Yang di-Pertuan Agong semalam, mendapati klip dan perbualan tersebut adalah tulen, lapor akhbar tersebut yang memetik sumber-sumber dari suruhanjaya tersebut.

Pengerusi suruhanjaya diraja itu, Tan Sri Haidar Mohamed Noor telah menyarankan agar laporan penuh siasatan terhadap klip video tersebut diumumkan kepada awam, tetapi perdana menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, beliau belum membacanya dan oleh itu belum memutuskan mengenainya, lapor akhbar itu lagi.

Mabuk atau cakap besar

Para pegawai suruhanjaya tersebut tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan ulasan mengenainya.

Bekas timbalan perdana menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mendedahkan klip video tersebut tahun lalu.

Kerajaan kemudiannya menubuhkan suruhanjaya diraja untuk menyiasat klip video tersebut, dengan memanggil saksi-saksi terkemuka termasuk mantan perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, seorang menteri kabinet dan beberapa bekas ketua hakim, untuk memberi keterangan.

Lingam enggan mengesahkan yang beliau adalah individu yang bercakap dalam video tersebut, dan berkata, jika beliaulah orangnya, sudah pastinya beliau sedang mabuk atau sengaja bercakap besar.

Skandal tersebut telah mencalarkan ime badan kehakiman Malaysia dan persoalan telah ditimbulkan berhubung penghakiman dalam kes-kes yang membabit mereka yang dikaitkan dalam skandal tersebut.

Read More...

Pemimpin Umno pula sertai kerajaan Pakatan

Malaysiakini

May 11, 08 9:00pm

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mengesahkan bahawa seorang pemimpin veteran Umno telah menerima tawaran untuk berkhidmat dengan kerajaan negeri.

Beliau berkata pemimpin itu menerima tawaran tersebut setelah meletak jawatannya dalam Umno.

"Kami menawarkan beliau untuk menyertai kami dalam kerajaan negeri demi kepentingan rakyat negeri ini.

"Saya akan membuat pengumuman rasmi berkenaan perkara itu dan akan memberitahu nama pemimpin itu pada masa yang sesuai nanti," katanya kepada pemberita selepas majlis pembukaan pusat khidmat DAP Perai hari ini.

Menurut laporan Bernama, Lim berkata surat pelantikan telah diserahkan kepada pemimpin itu.

Beliau berkata pemimpin itu akan menyertai kerajaan negeri dalam tempoh terdekat ini, tetapi enggan mengulas lanjut mengenai jawatan yang ditawarkan.

Ditanya sama ada akan terdapat perbezaan dalam pentadbiran kerajaan negeri selepas ini Lim berkata:"Ini hanya sebagai permulaan".

"Apa salahnya jika Umno bersama-sama berganding bahu dengan kerajaan negeri, bukankah sekarang ini kita (kerajaan negeri) sedang mempromosikan CAT (competency, accountability dan transparency)," katanya.

Lim menegaskan bahawa kerajaan negeri ikhlas dalam menawarkan jawatan itu kepada pemimpin berkenaan dan ini harus dilihat dari sudut lebih luas, bukan setakat politik.

Sebelum ini, bekas timbalan setiausaha agung Gerakan, Datuk Lee Kah Choon, telah menyertai kerajaan neger apabila menerima tawaran dalam Perbangunan Pembangunan Pulau Pinang dan InvestPenang.

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |