+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Wednesday, April 16, 2008

Harga besi meningkat, projek RMK-9 terjejas

Utusan Online

KUALA LUMPUR 15 April - Projek pembinaan dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) akan terjejas jika harga besi keluli yang kian meningkat tidak diatasi segera oleh kerajaan.

Presiden Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia (PKMM), Senator Datuk Roslan Awang Chik berkata, kerajaan harus segera mengambil tindakan mengharamkan eksport besi dan membenarkan import bahan itu menerusi pasaran terbuka sekiranya bekalan berkurang.

"Pihak kontraktor hari ini terpaksa menanggung kos tambahan antara RM900 sehingga RM1,000 setiap tan daripada harga kawalan kerajaan iaitu RM2,225 hingga RM2,419 untuk mendapat bekalan besi keluli", katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Menurut Roslan, kenaikan itu menyebabkan banyak kontraktor mengalami kesulitan dalam menyiapkan projek-projek terutama yang ditawarkan oleh kerajaan di bawah RMK-9.

"Ketidakmampuan membayar harga yang terlalu tinggi untuk besi dapat mengakibatkan tindakan penamatan kontrak oleh kerajaan," tambahnya.

Kenaikan itu, menurut beliau disebabkan oleh kekurangan bahan mentah yang di pasaran dan sikap sebahagian pengeluar yang ingin meraih keuntungan berlebihan.

Sementara itu, Presiden Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA), Ng Sieng Liong mendesak pihak berkuasa dan Persatuan Industri Besi Keluli Malaysia (MISIF) menyiasat dan menjelaskan tentang perbezaan harga besi dari China yang 30 peratus lebih murah daripada harga bahan binan itu di pasaran tempatan.

"Kita perlu tahu dengan jelas kenapa perbezaan harga tersebut boleh terjadi.

"Untuk sementara ini, kami meminta supaya kerajaan membenarkan import besi dari luar negara dan mengharamkan eksportnya bagi menyeimbangkan harga pasaran bahan binaan itu," katanya.

Read More...

Sejuta risalah jelas kontroversi babi

Malaysiakini

Apr 16, 08 3:31pm

Sejuta risalah akan diedarkan di Selangor, dan beberapa negeri lain, bagi menjelaskan kontroversi projek ladang babi di negeri itu yang dianggap membawa kesan negatif kepada imej pembangkang.

Wakil-wakil rakyat bawah kerajaan negeri Pakatan Rakyat itu beranggapan liputan media baru-baru ini perlu dijawab dengan berkesan, satu sumber PKR memberitahu Malaysiakini.

Cadangan menerbitkan risalah tersebut diputuskan dalam pertemuan wakil-wakil rakyat parti itu hujung minggu lalu.

Risalah itu kini masih di peringkat draf dan akan dimuktamadkan tidak lama lagi.

selangor pig farmMalaysiakini difahamkan mesyuarat exco kerajaan negeri akan memutuskan kandungan dan jumlah sebenar risalah yang bakal dicetak dan diedarkan.

Bagaimanapun, mesyuarat kerajaan negeri dibatalkan hari ini susulan siasatan polis terhadap menteri besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berhubung perhimpunan 'Black 14' kelmarin di Kuala Lumpur.

Menurut sumber lagi, maklumat yang akan dimuatkan termasuklah yang diperolehi daripada Unit Perancangan Ekonomi Negeri (UPEN) seperti keperluan daging haiwan itu di Selangor dan analisis kewangan projek tersebut.

"Kalau kita tengok analisis kewangan itu, memang jelas tiada wang kerajaan negeri dikeluarkan untuk projek itu," kata sumber itu, yang juga seorang wakil rakyat.

"Ia melibatkan usahasama dengan penternak sendiri, mungkin dalam bentuk koperasi," tambahnya.

Sebahagian maklumat itu telah dibentangkan kepada wakil-wakil rakyat Pakatan dari negeri itu dan Kuala Lumpur semalam, tambahnya.

dr karim mansor german pig farm visit 150408Foto seorang wakil rakyat Umno, Datuk Karim Mansor, sewaktu melawat sebuah ladang ternakan akan turut dimuatkan dalam risalah tersebut.

Foto itu, yang menunjukkan beliau mengangkat ibu jari dengan maksud "bagus", telah diedarkan kepada media selepas taklimat wakil rakyat semalam.

Karim menafikan membantah projek tersebut, dan juga menyatakan beliau terlibat untuk memodenkan ladang penternakan sejak 2002.

Risalah itu, kata sumber lagi, turut menjelaskan projek itu dijalankan di kawasan berpenduduk Cina dan bukan kawasan Melayu seperti dilaporkan.

Risalah ini kemungkinan besar dicetak dan diedarkan oleh kerajaan Selangor.

"Jika tidak mencukui, PKR juga berminat menerbitkan sendiri (risalah itu) dan kita mahu mengadakan kempen penerangan di negeri-negeri lain sebab liputan media baru-baru ini melibatkan seluruh Malaysia," katanya.

Namun, tambahnya, tumpuan kempen itu di Selangor.

Read More...

‘Jangan tunggu sampai nasi jadi bubur’ - Rafidah Aziz

Utusan Online

KUALA LUMPUR 15 April – Peralihan kuasa di antara Presiden dan Timbalan Presiden UMNO perlu berlaku pada masa yang tepat dan jangan menunggu sampai ke tahap ‘nasi sudah menjadi bubur’.

Ketua Pergerakan Wanita UMNO, Datuk Seri Rafidah Aziz berkata, pada masa yang sama pergerakan itu mahu proses peralihan antara Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Datuk Seri Najib Tun Razak berlaku dengan tertib dan berhemah bagi memastikan parti tidak berpecah belah.

Beliau turut menegaskan, dalam melaksanakan peralihan kuasa itu, perlu dipastikan tidak berlaku perkara yang akan menyebabkan UMNO lebih lemah daripada yang sepatutnya.

Sehubungan itu, beliau berharap Presiden dan Timbalan Presiden berbincang secara mendalam dari hati ke hati supaya proses peralihan kuasa berlaku pada masa yang tepat.

“Janganlah pula peralihan kuasa ini dijalankan sehingga keadaan seperti ‘nasi sudah menjadi bubur’.

“Peralihan itu hendaklah dilaksanakan pada masa yang sesuai pada pandangan mereka berdua, juga sesuai daripada kaca mata Datuk Najib sendiri,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco Pergerakan Wanita di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Abdullah semalam, bahawa beliau akan berunding dengan timbalannya berkaitan hal-hal peralihan kuasa.

Rafidah berharap ahli-ahli parti tidak memaksa Najib mengambil alih kerajaan dengan segera tanpa memberi peluang kepada Abdullah membetulkan keadaan dan menstabilkan parti.

Bagaimanapun katanya, sekiranya dibiarkan terlalu banyak komen dan teka-teki berhubung peralihan kuasa itu, maka parti tidak akan stabil.

Justeru, tegas Rafidah, kestabilan parti hendaklah dijamin sebelum peralihan kuasa dibuat.

“Wanita juga mahu peralihan kuasa difokuskan kepada Presiden sahaja kerana apabila ia berlaku, maka ada Presiden baru. Sudah tentu akan ada Perdana Menteri yang baru.

“Terpulanglah kepada Perdana Menteri baru ini untuk melantik sesiapa yang beliau fikir layak menjadi Timbalan Perdana Menteri,” katanya.

Rafidah berkata, adalah tidak wajar bagi ahli-ahli parti untuk menunjukkan kepada Perdana Menteri baru tentang siapa yang patut menjadi Timbalan beliau.

Kata beliau, ia adalah hak penuh Perdana Menteri untuk memutuskannya.

“Selagi ada Presiden parti (Abdullah), kita beri sokongan sepenuhnya. Kita tidak mahu UMNO kucar-kacir,” katanya.

Menjawab soalan bagaimana peralihan kuasa boleh dibuat secara berhemah, Rafidah berkata, ia dibuat bukan berdasarkan desakan atau tekanan daripada mana-mana pihak.

Ketika ditanya kemungkinan peralihan itu berlaku dalam keadaan yang tidak aman, beliau berkata, sebab itulah Abdullah dan Najib perlu berbincang secara bijaksana dari hati ke hati untuk memilih tarikh yang tepat.

“Hanya mereka berdua yang tahu bila masa yang sesuai dan tepat,’’ katanya.

Rafidah juga berkata, ahli-ahli UMNO dari peringkat tertinggi sehingga ke akar umbi tidak boleh lepas tangan dalam memikul tanggungjawab kekalahan parti itu pada pilihan raya umum lalu.

Katanya, hasil post-mortem yang dijalankan oleh Wanita UMNO telah mengenal pasti pelbagai faktor yang menjadi punca kekalahan dan ia perlu ditanggung oleh semua ahli parti.

Bagaimanapun, katanya, apa yang penting ialah memulih dan merawat parti untuk menjadi lebih baik daripada sebelum ini.

“Kita jangan bincangkan kelemahan parti di luar kerana tiada hasil yang baik daripadanya. Pihak yang bertepuk tangan tentunya pembangkang dan penentang kita,” jelasnya.

Read More...

Najib pembawa zaman gelap

Malaysiakini

Hishamuddin Rais | Apr 16, 08 2:44pm

Dr Mahathir Mohamad telah memerangkap Tengku Razaleigh Hamzah membuka tirai – dengan mesyuarat agung tergempar - untuk mengetepikan Abdullah Ahmad Badawi.

Untuk entah ke berapa kali Razaleigh telah dijadikan batu loncatan oleh Dr Mahathir. Razaleigh mewakili politik lama, politik era Tunku Abdul Rahman – politik the British clubby gentleman – yang menuntut setiap kata dikotakan.

Era dan zaman itu telah lama selesai. Kita sekarang dalam era peralihan dari zaman gelap ke zaman cerah. Bahayanya, Dr Mahathir inginkan kita rakyat Malaysia kembali ke zaman gelap, ke zaman ketakutan dan ke zaman autokrasi.

Justeru, Dr Mahathir sedang merancang untuk menobatkan Mohd Najib Razak.

Sayugia, perlu kita berwaspada dan mengetahui kenapa bekas perdana menteri itu memilih Najib? Kita wajib memahami sebab-musababnya agar kita semua akan bersedia menghadapi zaman gelap yang mahu dibawa oleh timbalan perdana menteri ini.

Kenapa Mahathir kini bermati-matian, dengan licik lagi penuh tipu muslihat sedang merancang untuk menaikkan Najib?

Malah minggu lalu media arus perdana juga 'terjerat' dengan tipu helah Dr Mahathir apabila melaporkan Najib bukan lagi satu pilihan.

Kenyataan Dr Mahathir ini bertujuan menaikkan syahwat Razaleigh dan Muhyiddin Yassin agar mereka terus berkomplot menentang perdana menteri.

Sebenarnya perkembangan ini suatu tipu helah jenis Si Kitul.

(Siapa Kitul? Sila rujuk Sejarah Melayu, kitab naratif kesejarahan lisan orang-orang Melayu Melaka. Kita merujuk Sejarah Melayu untuk melihat yang lampau, memahami yang kini dan pedoman masa hadapan)

Untuk memahami siapa Najib, kita melihat dan memahami kembali bagaimana Dr Mahathir memilih menteri-menteri kabinet dan para running dog (baca dengan maksud sastera) yang mengelilinginya.

Mahathir dengan selesa akan memilih orang-orang yang dikelilingi masalah besar. Lebih besar masalah itu lebih baik untuk Mahathir.

Contohnya Abdul Rahim Thamby Chik - dengan isu cinta berahi anak gadis bawah umur - menjadi orang kepercayaan Dr Mahathir. Arwah Megat Junid Ayub - dikaitkan dengan kematian wanita pemilik kedai video - menjadi pembantu dan menteri setia Dr Mahathir. Shahidan Kassim, terlibat dengan kemasukan beras ke Perlis, dijadikan menteri besar Dr Mahathir yang setia.

Dr Rais Yatim, seketul mayat politik, telah diberikan nafas oleh Dr Mahathir sehingga sanggup meminum air basuh kaki Dr Mahathir yang pada suatu ketika dahulu dikutuknya.

Rafidah Aziz si tukang lipat terlibat dalam agihan AP (permit kenderaan import), manakala tukang lipat spesies jantannya pula Nazri Aziz yang tersangkut dengan 600 permit teksi.

Mereka ini menteri setia dalam kabinet Mahathir. Mereka ini akan terus menderam dan melolong jika ada sesiapa yang cuba menghampiri Dr Mahathir.

Lihat pula badan kehakiman dan badan kepolisan yang dirasuk rasuah dari hujung rambut hingga ke hujung kaki. Aktiviti rasuah ini dibiarkan oleh Dr Mahathir kerana si perasuah ini akan terus bersetia kepada Dr Mahathir.

Apa sangkut-paut semua ini dengan Najib?

Najib bersarang di lubuk semua rasuah. Najib ibu kepada semua masalah. Najib terkait dengan keterangan kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu. Dakwaan ini bukan lagi tohmahan - di mahkamah, seorang saksi dari Mongolia telah menerangkan bahawa Najib Razak pernah berjumpa dengan Altantuya.

Najib lebih daripada seketul mayat politik berbanding Rais Yatim. Najib lebih banyak menyondol daripada Rahim. Najib berjuta-juta kali menerima rasuah daripada Rafidah dan Nazri.

Manusia seperti Najib ini adalah "model" (bukan model wanita) yang terbaik dalam bacaan politik Dr Mahathir. Manusia Najib ini boleh menjadi running dog (sekali lagi, baca dengan maksud sastera) yang paling setia kepada Dr Mahathir.

Dalam congak politik orang tua itu, Najib akan meneruskan dinastinya - sesudah Najib akan dimasukkan Hishamuddin Hussein, si penjulang keris yang lidahnya belum sanggup menjelir panjang. Akhirnya, Mukhriz Mahathir akan muncul.

Pada ketika ini si Mukhriz sedang belajar menyerang dengan salakan-salakan kecil menghala ke arah Abdullah Ahmad Badawi. Mukhriz inilah klon asli yang dicita-citakan oleh Dr Mahathir.

Jadi siapa sebenarnya Najib?

Najib Razak pembawa zaman gelap dalam budaya politik Malaysia. Najib akan memadamkan semua lampu-lampu pencerahan yang baru ingin menyala di Malaysia.

Dari segi pembudayaan, Najib pasti akan ingin lebih Islam daripada PAS, lebih lebai daripada Lebai Kulup.

Dengan latar belakang keilmuannya yang cetek, Najib demi membuktikan keislamannya akan melakukan apa sahaja yang 'dianggapnya' Islam.

Najib Razak yang tidak memahami inti dan falsafah Islam akan hanya berjaya melihat pinggiran dan kulitan Islam.

Ini bermakna Islam garapan Najib akan lebih kolot dan lebih menyusahkan hidup kita semua. Kulitan Islam ala Najib ini bukan lagi fenomena "jantan di barisan lain dan betina di barisan lain" - ia akan terjadi lebih daripada itu.

Keislaman Najib ini bukan hanya membuang patung-patung penyu seperti di Terengganu (dulu) tetapi akan lebih Islamik daripada itu.

Buktinya: Tiga tahun dahulu, ketika Hari Raya dan Deepavali berjalan serentak, seorang insan yang mengakui dirinya sebagai 'ilmuwan Islam' telah mengeluarkan 'fatwa' bahawa orang Melayu-Islam tidak boleh berkongsi Deepavali dengan penganut Hindu.

Kenyataan yang kononnya fatwa ini telah disambut dan disokong oleh Najib. Hanya tiga hari kemudian fatwa karut ini telah disangkal oleh Abdullah Ahmad Badawi. Beginilah contoh Islam kapal selam.

Seorang insan yang terkait dalam keterangan kes mahkamah akan melakukan apa sahaja untuk membuktikan bahawa dirinya lebih suci daripada Kaabah dan lebih putih dari sabun Breeze.

Sila ingat kembali kenyataan-kenyataan Najib beberapa bulan dahulu. Hujan tidak, guruh pun tidak, tiba-tiba Najib menjadi Lebai Najib telah mula mengeluarkan ayat-ayat Furqan untuk membuktikan dirinya lebih Islam daripada kapal selam.

Rasuah? Rasuah itu adalah nama timang-timangan dan nama manja beliau.

Kalau polis menahan kita dan meminta baksheesh sepuluh dua puluh ringgit maka ini dianggap rasuah. Tetapi jika Najib membeli senjata, membeli kapal selam dan membeli jet pejuang - ini bukan rasuah, mengikut kitab Najib.

Duit berjuta-juta ini bukan duit rasuah tetapi mengikut fatwa Najib, jumlah ini wang komisen.

Inilah dia sosok yang sedang dirancang dan sedang diuli oleh Dr Mahathir untuk dijadikan perdana menteri.

Kenapa Dr Mahathir pilih Najib?

Dr Mahathir sendiri kepala perompak yang mewakili Daim Zainuddin dan sederetan lagi saudagar-saudagar besar. Ada ramai lagi lanun dan penjarah yang berpayung bawah Dr Mahathir. Mereka dengan bantuan kuasa Dr Mahathir telah merompak dan menjarah harta negara selama 22 tahun.

Seperti filem seram Rosemary Baby, semua orang yang diharap-harapkan memberikan bantuan rupa-rupanya sebahagian daripada jaringan lanun.

Polis, kehakiman, media, badan pencegah rasuah, imam-imam – semuanya bersekongkol.

Perompak dan lanun-lanun ini tahu jika era pencerahan yang dibawa oleh Abdullah Ahmad Badawi ini dapat diteruskan, mereka semua akan didakwa di mahkamah. Polis dan para hakim, politikus rasuah, dan sesiapa yang menyalahgunakan kuasa akan juga dihadapkan ke mahkamah.

Salah tanggapan jika kita percaya Dr Mahathir mahu Abdullah berundur kerana warisannya sedang dilupuskan. Menaikkan Najib tiada sangkut-paut dengan legacy. Salah bacaan politik jika menganggap bahawa Dr Mahathir lebih sayangkan United Malays National Organisation.

Dr Mahathir terlibat mengharamkan United Malays National Organisation yang asal. Sejuta kali silap jika menganggap bahawa Dr Mahathir berbuat semua ini untuk orang Melayu.

Dr Mahathir mahukan Najib kerana Najib akan menjadi seketul mayat politik dan tidak akan membuat sebarang dakwa-dakwi terhadap Dr Mahathir dan lanun-lanun yang lain.

Dua puluh dua tahun zaman ganas dan zaman gelap Dr Mahathir akan diteruskan oleh Najib.

Kepada sesiapa yang memiliki ilusi tentang Najib sebagai pilihan tepat Dr Mahathir, sila tanya diri sendiri: Sudah sampaikah masanya Malaysia menerima perdana menteri baru yang terkait dalam keterangan kes Mongolia? Apakah seseorang terkait boleh menjadi Perdana Menteri Malaysia?

Read More...

Buka unit pendidikan Cina pada semua

Malaysiakini

Apr 16, 08 4:26pm

Cadangan penubuhan sebuah unit penyelaras hal ehwal pendidikan Cina antara kementerian pelajaran dan Dong Jiao Zong (DJZ) harus diperluaskan meliputi bahasa ibunda yang lain, kata ahli parlimen Klang, Charles Santiaga.

charles santiagoSambil mengalu-alukan penubuhan unit tersebut, Charles berkata ia harus dibuka kepada penyertaan semua badan bukan kerajaan (NGO) pendidikan bahasa ibunda, termasuk Yayasan Tamil dan wakil-wakil masyarakat yang lain.

Isnin lalu, akhbar berbahasa Cina, Nanyang Siang Pau melaporkan pengumuman DJZ bahawa Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Wee Ka Siong akan menubuhkan unit penyelaras tersebut bersama badan gerakan pendidikan Malaysia itu.

"Ia menjadi tanggungjawab timbalan menteri pelajaran untuk mendapatkan pandangan semua anggota masyarakat yang telah dipinggirkan oleh dasar pendidikan," kata Charles dalam satu kenyataan hari ini.

"Mekanisme rundingan ini adalah penting dan harus digubal undang-undang untuk mengukuhkan kedudukannya," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurutnya, banyak masalah yang dihadapi oeh sekolah Cina dan Tamil adalah akibat kurangnya rundingan yang berkesan sehingga menimbulkan salahfaham, malah bantahan.

Tambah SJK

"Kementerian Pelajaran telah mengambil satu pendekatan yang baik untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh sekolah jenis kebangsaan melalui perbincangan dan permuafakatan, dan bukannya membuat keputusan sebelah pihak," katanya.

Di samping itu, beliau menggesa kementerian pelajaran supaya mengawalselia mekanisme rundingan tersebut yang beliau percaya terletak dalam bidangkuasa kementerian tersebut.

"Unit penyelarasan yang dicadangkan itu janganlah terlalu tertumpu kepada hal-hal pengurusan konflik dan campurtangan.

"Tugas utamanya ialah untuk membina jumlah sekolah jenis kebangsaan yang mencukupi, menyediakan peruntukan yang cukup, menghapuskan diskriminasi dalam pemberian bantuan subsidi - penuh ataupun separuh penuh - mengkaji semula dasar pengajaran matematik dan sains dalam bahasa Inggeris, dan membuka semula SRJK (C) Damansara," katanya.

machap chinese school hall 040407 hallCharles berkata, penyertaan masyarakat adalah amat penting seperti masyarakat Cina di Johor Bahru, Kulai dan Lembah Klang.

"Menurut laporan DJZ, garispanduan perancangan sekolah yang disediakan oleh Jabatan Perancangan Bandar dan Desa, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, menunjukkan bahawa Lembah Klang kekurangan 98 sekolah rendah Cina.

Pakatan Rakyat

"Di Klang sahaja, tujuh sekolah rendah Cina dan sekurang-kurangnya dua sekolah Tamil perlu dibina untuk menampung jumah pelajar yang semakin bertambah," katanya.

Sebagai ahli parlimen Klang, Charles sedia turut sama dalam unit penyelarasan tersebut sebagai wakil dari Klang.

Menurutnya, ciri-ciri kepelbagaian kaum dan budaya merupakan satu aset terpenting Malaysia.

"Kerajaan mesti menghargai legasi tersebut dengan mempromosikan kepelbagaian budaya," katanya.

Menurutnya, kerajaan Barisan Nasional (BN) perlu mengambil iktibar daripada keputusan pilihanraya umum ke-12 di mana rakyat menerima kerajaan alternatif yang memperjuangkan masyarakat majmuk, kebebasan dan keterbukaan seperti yang ditunjukkan oleh Pakatan Rakyat.

"Kerajaan Barisan Nasional perlu mengubah dasar-dasarnya dengan merombak semula dasar pendidikan dan mengamalkan kepelbagaian budaya untuk kebaikan masa depan negara," katanya.

Read More...

"Ladang babi tidak guna wang kerajaan" Yaakob Sapari

Klpos
Oleh Agendaselangor.com
Rabu, 16 April 2008

SHAH ALAM: Selangor tidak berganjak dengan keputusan meneruskan projek penternakan babi secara moden di Ladang Tumbuk, Mukim Batu dekat Sepang kerana beberapa faktor termasuk tidak menggunakan wang kerajaan negeri.

Projek itu juga bagi mengelak pencemaran alam sekitar dan wabak penyakit, hanya untuk bekalan tempatan serta bertujuan mengurangkan jumlah ternakan haiwan tersebut, kata Pengerusi Jawatankuasa Pemodenan Pertanian, Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan, Yaakob Sapari.

Menurutnya, projek itu dijangka menjana pelaburan kira-kira RM485 juta dengan syarikat utama yang menyediakan ladang itu akan membelanjakan RM360 juta dan penternak pula melabur RM125 juta membabitkan nilai haiwan tersebut.

“Projek ini tidak menggunakan wang kerajaan negeri. Pengambilan tanah juga dibayar oleh syarikat tersebut. Kos loji biogas, kadang tertutup dan pemindahan teknologi semuanya ditanggung syarikat berkenaan,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Sebelum itu, beliau mengadakan majlis penerangan kepada Ahli-Ahli Parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) serta beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di Selangor berhubung projek yang kini menjadi isu berikutan bantahan penduduk setempat.

Yaakob berkata, keluasan keseluruhan tapak projek itu hanya 337 ekar berbanding kawasan ternakan sekarang seluas 475 ekar.

“Jumlah semasa ternakan babi ketika ini adalah 257,521 ekor dan jumlah ini akan dikurangkan kepada 250,000 ekor sahaja di ladang ternakan moden yang dirancang ini,” katanya.

Katanya, keperluan daging bagi untuk Selangor dan Wilayah Persekutuan adalah kira-kira 3,000 ekor sehari atau 300 tan manakala bilangan penduduk Cina di Selangor seramai lebih 1.3 juta orang.

Melalui ladang moden ini katanya, air kumbahan najis babi dan bahan-bahan buangan hanya akan dikitar semula di dalam kawasan premis ternakan dan tiada yang terlepas ke dalam system sungai atau resapan bawah tanah.

“Ini mengurangkan ke tahan minimum pencemaran bau. Kandag pula dilengkapkan dengan system penyejuk hawa sepenuhnya bagi mengelak tumbesaran, penyakit dan serangga,” katanya.

Menurut Yaakob, kerajaan negeri mengekalkan lokasi Ladang Tumbuk kerana tempat sedia ada paling teruk tercemar, tanah milik pengusaha sendiri, kawasan ternakan babi terbesar di Selangor serta kawasan hiliran dan menempatkan ramai penduduk Cina.

Read More...

Tarik pelabur, atasi kemiskinan antara agenda utama kerajaan - MB Perak

Harakahdaily

Johari Jaafar

Wed | Apr 16, 08 | 12:44:29 pm MYT

IPOH, 16 April (Hrkh) - Kerajaan negeri akan berusaha untuk menyakinkan para pelabur luar dan dalam negeri untuk terus melabur di negeri ini, malah mereka digalakkan menambah pelaburan bagi mempastikan negeri Perak terus menjadi negeri maju.

Dalam masa sama juga kerajaan tidak akan membiarkan rakyat yang miskin terus dihimpit kemiskinan kerana masalah kemiskinan rayat juga menjadi tumpuan Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Perak.

Menteri Besar Perak, Ir Mohammad Nizar jamaluddin berkata demikian di hadapan lebih 50,000 hadirin sempena himpunan rakyat di Stadium Perak.

Turut hadir pada majlis itu, Menteri Besar Kedah, Ustaz Azizan Abdul Razak, Exco Kerajaan Selangor, Dato' Dr Hasan Ali yang mewakili Menteri Besar Selangor, Ketua Pemuda DAP Pusat, Ngo Kor Ming, yang mewakili Ketua Menteri Pulau Pinang, Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Dato' Husam Musa yang mewakili Menteri Besar Kelantan.

Turut sama, Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Ahmad Awang, Pengerusi Parti Keadlan Rakyat Negeri Perak, Ustaz Zulkifli Ibrahim dan Pengerusi DAP Perak, yang juga Adun Sitiawan, Nge Ko Ham.

Menurut Nizar penduduk miskin di negeri ini dianggarkan kira-kira 10,000 orang yang berpendapatan di bawah paras kemiskinan iaitu RM387 sebulan.

Kerajaan negeri katanya, akan berusaha mencari sumber kewangan luar bagi mencapai hasrat berkenaan seterusnya mengurangkan jumlah golongan miskin di negeri ini.

Kerajaan negeri akan mencari sumber luar bagi menambah pendapatan kewangan golongan ini yang mungkin disalurkan dalam pelbagai bentuk sama ada pemberian subsidi makanan atau kupon supaya mereka mempunyai pendapatan yang munasabah.

"Kita juga akan menyalurkan bantuan dalam bentuk pendahuluan sebanyak 10 peratus bagi mereka untuk memiliki rumah kediaman," jelasnya

Bagi menarik lebih ramai pelabur di sini kerajaan negeri juga akan mengkaji cadangan untuk memanjangkan tempoh pajakan bagi tanah industri besar yang diberikan kepada pelabur supaya mereka yakin untuk terus melabur di negeri ini, katanya.

Beliau telah berjumpa dengan beberapa pelabur dari Timur Tengah dan Amerika yang datang menemuinya dan mereka menyatakan kesediaan untuk melabur di negeri ini.

"Saya baru sahaja mengadakan pertemuan dengan pelabur tempatan termasuk pengkilang, kita telah berdialog dan mengemukakan beberapa soalan, kita menjawabnya dan memberikan keyakinan kepada mereka, Alhamdulillah mereka puas hati dan merasa yakin untuk melabur di bawah kerajaan negeri yang baru," jelasnya. - mns

Read More...

Presiden MIC: Saya sudah jangka...

Malaysiakini

RK Anand | Apr 16, 08 12:38pm

MIC mengalami kekalahan teruk dalam pilihanraya umum 8 Mac lalu. Parti komponen ketiga terbesar dalam Barisan Nasional (BN) - kalah 18 daripada 28 kerusi yang ditandinginya, dan hampir semua pemimpin tertingginya kecundang.

Malah, presidennya sendiri, Datuk Seri S Samy Vellu kecundang di parlimen Sungai Siput yang menjadi kubu kuatnya sejak tiga dekad yang lalu. Moral ahli parti kaum India itu menjunam dan akar umbinya kini tertanya-tanya mengenai masa depan mereka.

samy vellu interview 160408 01Dalam wawancara eksklusif dengan Malaysiakini di ibupejabat MIC di Kuala Lumpur semalam, Samy Vellu berkata, beliau sudah dapat merasai kedatangan ‘ombak besar' sehingga parti itu kalah teruk dalam pilihanraya umum lalu.

Ditanya sama ada beliau merupakan faktor penyumbang kepada prestasi buruk parti tersebut, pemimpin berusia 72 tahun itu sebaliknya menuding jari terhadap kerajaan.

"Saya tahu mengapa (kita) kalah teruk. Ianya kerana kerajaan mengabaikan masyarakat India.

"Saya tidak pernah berhenti memperjuangkannya dan saya nampak ia (kekalahan itu) akan berlaku. Enam bulan sebelum pilihanraya, saya menemui perdana menteri dan memberitahu beliau ‘saya mempunyai program pendek untuk tempoh tiga tahun akan dating. Bolehkah Datuk Seri beri peruntukan untuk menaikkan moral parti di kalangan orang India'.

"Mula-mula beliau berkata, ‘Saya akan timbang', kemudian beliau berkata, ‘Tidak', beliau tidak dapat beri (peruntukan). Jadi sejak itu saya terfikir, ‘Apa yang boleh kita lakukan?'".

Menurut Samy Vellu lagi, keputusan pilihanraya umum 8 Mac lalu adalah "satu ombak besar perubahan".

Read More...

Perak tarik pelaburan hampir RM16 bilion: Nizar

KlposOleh Utusan
Rabu, 16 April 2008

IPOH: Menteri Besar Perak, Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, kerajaan negeri percaya dapat menarik pelaburan berjumlah hampir RM16 bilion apabila pelabur asing yakin dengan kestabilan politik di negeri ini.

Katanya, pelabur asing juga didapati tidak menghadapi masalah untuk melabur di negeri ini selepas pakatan pembangkang mengambil alih pemerintahan negeri ini.

''Selepas dua minggu dilantik sebagai Menteri Besar, saya telah menerima kunjungan pelabur dari Asia Barat, Amerika Syarikat dan Eropah yang berminat untuk melabur di sini.

''Kita juga menerima lawatan rombongan 20 ahli perdagangan antarabangsa iaitu dari Eropah, Jerman, Perancis dan beberapa negara lain yang berminat untuk melabur di negeri ini,'' katanya.

Read More...

Ladang babi moden boleh elak masalah alam sekitar

Mstar Online

15-04-2008 05:11:02 PM

KUALA LUMPUR: Perlaksanaan ladang penternakan babi moden dapat menghalang pengwujudan masalah alam sekitar yang berkaitan pencemaran air dan udara, kata seorang saintis hari ini.

Seorang professor di jabatan Perubatan Universiti Malaya, Prof Dr CT Tan berkata, ladang yang memiliki kemudahan terkini dan canggih juga dapat mencegah sebarang jangkitan 'viral encephalities' di kawasan penternakan babi, seperti yang pernah berlaku antara 1998 dan 1999 di Perak, Negeri Sembilan dan Selangor.

"Projek-projek ladang babi moden adalah lebih kepada perkaitan dengan isu-isu alam sekitar, dan bukannya isu penyakit. Bagaimana cara mengawalnya supaya ia tidak mencemarkan alam sekitar.

"Ia adalah perkara yang baik, untuk meningkatkan mutu pengurusan ladang-ladang babi ini kepada pengurusan lebih moden supaya ia dapat menampilkan persekitaran yang boleh diterima," katanya kepada pemberita selepas merasmikan syarahan saintifik yang bertajuk "Saga of Nipah Encephalities", di sini hari ini, Selasa.

Beliau berkata demikian semasa mengulas keputusan kerajaan negeri Selangor meluluskan projek ladang babi bernilai RM100 juta di Kuala Langat.

Katanya ladang-ladang penternakan babi seharusnya ditempatkan jauh dari sebarang habitat kelawar, kerana virus "Nipah Encephalitis" (Nipah) biasanya ditemui di kawasan habitat haiwan ini.

"Orang ramai lebih arif tentang penyakit (Nipah) ini sekarang, mereka biasanya enggan menanam pohon buah-buahan berhampiran dengan ladang babi kerana tidak mahu menarik kehadiran kelawar yang akan memakan buah, yang sisanya akan dimakan babi," katanya. BERNAMA

Read More...

Najib serah kepada Pak Lah


Berita Harian


TIMBALAN Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak (tengah) bersama Timbalan Pengerusi New Straits Times Press Malaysia Berhad Datuk Seri Kalimullah Hassan (kanan) dan Pengerusi RHB Bank Berhad Datuk Azlan Zainol memekap tangan sebagai simbolik perasmian RHB New Straits Times Spell-it-right Challenge di Auditorium Kompleks Perbadanan Putrajaya di sini, hari ini. Turut sama tiga pengacara berbakat (dari kiri) Amelia Thaipura Henderson, Lim Jinq Shiou dan Mohamad Thaqif Ahmad Taufek. - Foto Bernama

Kebijaksanaan PM diyakini bagi membuat keputusan terbaik untuk parti, negara

PUTRAJAYA: Datuk Seri Najib Razak yakin dengan kebijaksanaan Datuk Abdullah Ahmad Badawi sebagai Perdana Menteri dan Presiden Umno bagi membuat sebarang keputusan yang terbaik untuk parti dan negara.

Timbalan Perdana Menteri berkata, beliau turut menyerahkan kepada Abdullah bagi menetapkan tempoh pelaksanaan proses peralihan kuasa kepadanya.


"Biarlah Perdana Menteri sendiri menentukan jangka masa bagi melaksanakan peralihan kuasa.


Saya yakin dengan kebijaksanaan beliau untuk membuat sebarang keputusan terbaik demi Umno dan negara," katanya selepas melancarkan Cabaran Mengeja Dengan Betul anjuran Kumpulan RHB Bank dan akhbar New Straits Times (NST) di sini, semalam.

Beliau berkata demikian apabila ditanya mengenai tempoh peralihan kuasa daripada Abdullah yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) kepada beliau.
Kelmarin, Abdullah menegaskan peralihan kuasa kepada Najib akan dilakukan apabila parti berada dalam keadaan baik supaya proses itu berjalan lancar. Bagaimanapun, Perdana Menteri tidak menyatakan tempoh peralihan kuasa itu akan dilaksanakan.

Perdana Menteri juga mengesahkan akan mempertahankan jawatan Presiden Umno pada pemilihan parti, Disember ini.

Najib percaya keputusan Abdullah untuk mempertahankan jawatan Presiden Umno itu selaras dengan hasrat Perdana Menteri bagi memastikan parti berada dalam keadaan mantap sebelum melaksanakan proses peralihan kuasa.

Beliau berkata, keputusan Abdullah itu juga bagi menentukan supaya Umno terus berada di landasan kukuh untuk menghadapi sebarang cabaran politik.

"Beliau sudah membuat kenyataan akan mempertahankan jawatan Presiden dan saya percaya ia satu keputusan yang selaras dengan hasrat untuk memastikan keadaan dalam parti dimantapkan, memulihkan semangat dan menentukan parti berada di landasan kukuh untuk menghadapi sebarang cabaran politik," katanya.

Mengenai kenyataan Naib Presiden Umno yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin bahawa parti akan hanyut sekiranya perubahan pucuk pimpinan tidak dilakukan segera, Najib berkata, Umno adalah parti demokrasi dan membenarkan ahlinya untuk mengeluarkan pendapat serta pandangan masing-masing.

"Ada amalan demokrasi dalam Umno dan ahli boleh memberi pandangan dan pendapat masing-masing terhadap sesuatu isu," katanya.

Read More...

Anwar tak gelojoh jadi Ahli Parlimen

Sinar Harian

Kampung Baru - Walaupun halangan untuk bertanding dalam pilihan raya tamat semalam, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu penyokongnya beliau tidak tergesa-gesa untuk menjadi Ahli Parlimen.

“Saya sanggup menunggu hingga pilihan raya akan datang," kata Penasihat Parti Keadilan Rakyat itu ketika berucap pada perhimpunan 'Black 14' di Kelab Sultan Sulaiman Kampung Baharu di sini, malam tadi.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada rakyat yang telah membuat pilihan tepat pada pilihan raya bulan lalu dengan menolak Barisan Nasional.

"Kita akan membuat sejarah baru buat Malaysia," katanya dengan merujuk kejayaan Pakatan Rakyat menawan lima buah negeri pada pilihan raya umum lalu.

Perhimpunan yang dihadiri oleh ribuan penyokong Anwar diadakan sebagai memperingati tamat tempoh halangan bekas Timbalan Perdana Menteri untuk berpolitik yang dikuatkuasakan sejak lima tahun lalu.

Beliau memberitahu hadirin tempoh halangan berpolitik yang dilaluinya adalah detik-detik yang amat menyedihkan dalam hidupnya, dan hari ini adalah hari bersejarah buatnya.

Turut hadir pada perhimpunan tersebut ialah Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Pada ucapannya yang diselang seli dengan teriakan 'reformasi' dari hadirin itu, Anwar mengajak seluruh rakyat supaya membantu dalam membongkar salah laku pemimpin.

"Kita perlu sama-sama memerangi rasuah dan menghentikan salah lagu di kalangan pemimpin," tegas beliau.

Pemimpin reformasi itu mengulangi azamnya untuk memerangi sebarang bentuk penyalahgunaan kuasa yang dilakukan oleh pemimpin.

Ketika Anwar sedang hangat berucap pihak polis menghampiri beliau dan meminta supaya majlis ditamatkan tepat jam 10.30 malam.

Hadirin yang mengetahui arahan polis itu telah menyatakan rasa tidak puas hati dengan menjeritkan 'reformasi', tetapi Anwar mematuhi arahan tersebut dengan menamatkan ucapannya.

Beliau malah mengucapkan terima kasih kepada pihak polis atas kerjasama mengawal perhimpunan malam tadi, dan berjanji akan menaikkan elaun polis sekiranya Pakatan Rakyat diberi peluang memerintah negara.

Read More...

Beras naik mendadak - Harga melonjak antara 10 hingga 20 peratus sejak Ahad

Utusan Online


NAIK... Pemantauan oleh FOMCA mendapati kenaikan harga beras berlaku di kawasan-kawasan bandar seluruh negara termasuk di Lembah Klang.Sebagai contoh, harga baru beras Jasmine Super Special Tempatan untuk 5kg naik kepada RM15.90 daripada RM12.90. manakala untuk kampit 10kg naik kepada RM28.80 daripada RM24.80.Untuk beras Saga Basmathi pula, kampit 5kg naik kepada RM26.90 daripada RM24.50, manakala Saga Super Special untuk 5kg naik kepada RM12.90 daripada RM10.90. - PENIAGA Hasnim Amir Rashid menyusun kampit beras di kedainya di Bandar Baru UDA, Johor Bahru, semalam.


KUALA LUMPUR 15 April – Harga beras di seluruh negara mencatatkan kenaikan mendadak antara 10 peratus hingga 20 peratus sejak Ahad lalu, dipercayai berpunca daripada peningkatan harga beras global.

Tinjauan mendapati beras Super Special 5% Tempatan jenama Jasmine naik antara RM3 hingga RM4 sekampit dengan harga terbaru RM15.90 bagi kampit 5 kilogram berbanding RM12.90 sebelum ini dan RM28.80 bagi kampit 10 kilogram berbanding RM24.80.

Pemantauan Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) mendapati ia berlaku di kawasan bandar di seluruh negara termasuk di Lembah Klang.

Pengarah Komunikasi FOMCA, Mohd. Yusof Abd. Rahman berkata, peningkatan harga itu perlu dibendung segera supaya tidak membebankan rakyat.

“Kita menerima laporan mengenai wujud kenaikan ini yang didakwa peniaga berpunca daripada peningkatan harga di peringkat global,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Harga beras dunia yang kini berada pada paras AS$780 (RM2,464) setan metrik berbanding AS$360 (RM1,137) setan metrik pada akhir tahun lalu.

Harga tersebut dijangka meningkat antara AS$1,000 (RM3,160) hingga AS$1,200 (RM3,792) setan metrik dalam tempoh dua bulan akan datang kerana kesukaran memenuhi permintaan dan masalah untuk meningkatkan pengeluaran dalam masa singkat.

Kelmarin, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed berkata, kerajaan akan menambah stok beras negara yang kini sebanyak 600,000 tan metrik kerana ia hanya mampu bertahan untuk tempoh tiga bulan sahaja.

Mohd. Yusof berkata, orang ramai yang tidak mampu membeli beras mahal perlu beralih menggunakan beras gred super tempatan kerana ia dikawal oleh kerajaan.

“Tiada kenaikan terhadap beras jenis ini yang ditetapkan antara RM1.65 hingga RM1.80 sekilogram bagi harga runcit mengikut zon,” jelasnya.

Tambah beliau, kerajaan perlu mengambil langkah meningkatkan kuantiti beras kawalan berkenaan berikutan terdapat aduan beberapa kawasan di seluruh negara berlaku kehabisan bekalan.

“Perkara ini tidak sepatutnya terjadi kerana ia menjadi alternatif kepada orang ramai yang tidak mampu membeli beras jenis lain yang semakin meningkat harga,” katanya.

Di ALOR STAR, Presiden Persatuan Pengguna Kedah (Cake), Datuk Yusuff Ismail berkata, harga beras di negeri itu naik kira-kira RM1 hingga RM2 sejak minggu lalu.

Menurut beliau, pejabatnya menerima lebih 100 panggilan telefon daripada pengguna yang mengadu kenaikan harga beras secara mendadak.

“Ada pengguna yang mengadu bahawa dia perlu membayar RM17.50 berbanding RM15.50 untuk sekampit berat 10 kilogram.

“Tinjauan saya juga mendapati banyak pekedai mendakwa mereka terpaksa menaikkan harga berikutan terpaksa membeli beras dengan harga yang mahal daripada pemborong,” ujarnya.

Menurutnya, Kedah merupakan jelapang padi negara dan masalah kekurangan beras tidak sepatutnya berlaku di negeri itu.

Di KOTA BHARU, harga beras gred super tempatan di sekitar bandar itu meningkat sebanyak 20 sen sejak minggu lalu, menjadikan ia kini berharga RM2.50 sekilogram.

Harga beras Siam pula meningkat secara mendadak iaitu antara 30 dan 40 peratus dengan beras gred A naik daripada RM2.50 sekilogram kepada RM4 sekilogram berikutan permintaan yang semakin bertambah dan kekurangan bekalan.

Harga beras tempatan dijangka terus meningkat berikutan kebanyakan penduduk yang menggunakan beras Siam mula bertukar kepada beras tempatan.

Tinjauan Utusan Malaysia mendapati hanya sebilangan peniaga menaikkan harga beras gred super tempatan kerana bimbang dikenakan tindakan pihak berkuasa disebabkan bahan ruji itu adalah barangan kawalan.

Di KUANTAN, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Pahang mendapati beras import seperti Basmathi mengalami kenaikan harga antara lima hingga 20 peratus sejak krisis pengeluaran barangan makanan itu berlaku.

Kecuali beras import, pihaknya tidak menerima sebarang aduan berhubung kekurangan bekalan gred super tempatan di Pahang.

Pengarahnya, Abu Samah Shabudin berkata, orang ramai perlu faham, kerajaan hanya mengawal harga beras gred super tempatan yang mengandungi 15 peratus kandungan beras hancur dan ke bawah.

“Kita tidak mengawal harga beras import seperti jenis Basmathi,” katanya.

Di SHAH ALAM, tinjauan mendapati beras-beras import seperti Basmathi Super Special naik antara RM1 hingga RM4 sekampit.

Seorang peruncit di Seksyen 8, Nartini Mustar, berkata, beliau agak terkejut apabila melihat harga pada kampit-kampit beras yang baru sampai di kedainya tiga hari lalu naik mendadak.

Menurutnya, bagi beras Super Special 5 % Tempatan jenama Jasmin naik antara RM3 hingga RM4 sekampit dengan harga terbaru RM15.90 bagi kampit lima kilogram berbanding RM12.90 sebelum ini dan RM28.80 bagi kampit 10 kilogram berbanding RM24.80.

“Pelanggan-pelanggan juga merungut dengan kenaikan yang mendadak bagi beras jenama tersebut yang menjadi pilihan ramai,” katanya.

Bagaimanapun di Johor Bahru dan Kuching, tinjauan mendapat harga beras masih kekal pada paras biasa.

Read More...

Foto lelaki 'di sebalik' projek babi

Malaysiakini

Apr 16, 08 11:46pm

Kerajaan Selangor mendedahkan foto-foto yang membuktikan pentadbiran BN sebelum ini berhasrat membangunkan projek ladang berpusat penternakan babi di Kuala Langat.

Exco kerajaan negeri Yaakob Sapari mendedahkan, antaranya, foto yang menunjukkan pemimpin Umno dan juga wakil rakyat Tanjung Sepat, Datuk Dr Karim Mansor, berdiri di luar petak ternakan dengan tangan menunjukkan lambang "bagus".

dr karim mansor german pig farm visit 150408Yaakob berkata foto itu diharapkan boleh menjelaskan kepada ahli-ahli Umno bahawa parti itu tidak menentang projek tersebut.

"Kita harap beliau (Karim) berhenti mempolitikkan perkara itu mulai sekarang," kata Yaakob petang semalam, selepas taklimat projek tersebut kepada wakil-wakil rakyat Pakatan Rakyat dari Kuala Lumpur dan Selangor.

Karim dan bekas menteri besar Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo antara ahli politik Umno yang lantang menentang projek itu yang didakwa diluluskan sejak pentadbiran kerajaan BN lagi.

Selepas seorang pemimpin MCA mendedahkan pembabitannya beberapa hari lalu, Karim - bekas setiausaha politik Dr Mohamad Khir - mengakui beliau terlibat dengan beberapa lawatan di luar negara, termasuk Jerman, untuk mengkaji sistem moden menternak babi.

Ketua biro pertanian tradisional MCA Datuk Dr Lee Chong Meng dilaporkan berkata sebuah syarikat bumiputera berhasrat membawa masuk teknologi Jerman untuk projek tersebut.

teresa kok modern pig farm 150408 yaakobKarim dilaporkan pernah berkata projek itu akan menyebabkan masalah kerana daerah Kuala Langat akan dikenali sebagai daerah penternakan babi.

Yaakob sebelum itu turut memberikan taklimat mendalam kepada wakil media tentang projek tersebut yang dijangka disiapkan dalam tempoh dua tahun.

Berbeza dengan laporan awal, Yaakob berkata kerajaan negeri tidak membiayai projek tersebut kerana ia dikendalikan oleh sebuah syarikat swasta, usahasama antara Persatuan Penternak Babi Kuala Langat dan sebuah lagi syarikat yang tidak dinamakan.

Yaakob berkata, syarikat itu - yang dijangka melabur R360 juta - akan dinamakan kemudian. Dalam projek itu, penternak-penternak akan melabur RM125 juta.

Beliau juga memberi jaminan ia tidak akan mencemarkan kawasan sekitarnya kerana ladang itu tertutup dan dilengkapi penghawa dingin, manakala sisa ternakan dikitar semula untuk kegunaan ladang.

Mengulas bantahan penduduk Melayu di daerah itu, Yaakob berkata ladang itu akan dialihkan ke tempat yang lebih jauh daripada lokasi cadangan asal.

Beliau juga berkata projek itu akan dibangunkan di kawasan tanah bukan Melayu dan jumlah haiwan yang diternak dihadkan kepada 250,000 ekor.

Ladang Tumbuk di Kuala Langat menjadi tumpuan kegiatan penternakan dan menerima rungutan penduduk sejak bertahun-tahun. Berita asal

Read More...

Dilema kepimpinan Umno

Malaysia todayPosted by Raja Petra
Wednesday, 16 April 2008

Image

NAJIB DIBALUN MUHYIDDIN DIRAGUIKAMAL AMIR MENULIS

BERTANDANG kerumah Umno saat Abdullah Ahmad Badawi memanggil seluruh ahli Parlimen dan Dewan Undangan Negeri yang mewakili Barisan Nasional dalam usaha meraih yakin untuk terus menerajui tampuk penguasaan politik kesan gelombang kebangkitan Suara Rakyat Kuasa Keramat musim pilihanraya umum 8 Mac 2008 lalu masih belum mampu memberi kesedaran dikalangan penjilat dan pengampu pimpinan Umno.

Meskipun wajah-wajah suram mantan Menteri Besar Trengganu, Perlis, Kedah dan Perak begitu nyata hilang keceriaannya, namun juak-juak yang masih memintal seribu mimpi gigih mencari kalau-kalau ada saki baki harta samunan sebagai habuan apabila cerita pemilihan dalam parti Umno hujung tahun ini dijadikan modal basa basi agar terjelma kembali lagenda “Tongkang pecah yu kenyang”..

Semua orang tahu pertemuan antara wakil rakyat dan Abdullah Ahmad Badwi petang 14 April 2008 kelmarin bukan untuk bercerita tentang pertandingan merebut jawatan dalam parti sebaliknya ia merupakan kesempatan maha penting agar imam besar Islam Hadhari berpeluang mengomel dan berwasiat sebelum hadirnya gelombang Tsunami politik kedua hujung bulan ini.

Namun tindak tanduk pecacai serta parasit politik yang bertandang dan berlegar di rumah Umno masih belum serik-serik lagi menjaja mimpi disiang hari kononnya musim pemilihan pelbagai jawatan bagai menjanjikan “durian runtuh” untuk mereka.

Pada sebelah paginya telah diadakan pertemuan hati ke hati antara jawatankuasa pengurusan parti terdiri dari Dato Seri Mohd Najib, Tan Sri Muhyiddin Yasin, Muhammad Hj. Muhammad Taib dan badan perhubungan Umno negeri Perak khabarnya berlaku insiden tolak menolak, tarik menarik kesan saranan sebahagian besar pimpinan dari negeri tersebut mahukan agar Abdullah Ahmad Badawi segera berundur dari anjung kuasa di Seri Perdana.

Ironisnya, selain diganyang sebegitu hebat dari pelbagai sudut, kalangan pemimpin Umno di peringkat akar umbi hanya sekadar meminta Abdullah Ahmad Badawi berundur secara sendirian kerana dirasakan sudah menjadi “libeliti” kepada parti dan kerajaan Barisan Nasional. Sedangkan semua tahu mereka inilah merupakan para penjilat, pengampu serta pembodek tersohor saat imam besar mazhab Islam Hadhari mula berkuasa empat tahun lalu.

Hari ini usahkan mahu mempertahankan batang tubuh Perdana Menteri, malahan untuk menyebut namanya juga sudah geli geleman. Cukup aib Abdullah Ahmad Badawi di mata mereka. Dalam waktu yang sama nama Dato Najib dan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai gandingan yang di yakini mampu memulihkan kembali bahtera Umno dilautan penuh bergelora mula didengungkan sebagai warisan pengganti.

Persoalannya mampukah Najib mahupun Muhyiddin menjadi juragan bahtera tersebut sedangkan di saat layar dikembangkan sudah pula terjelma pelbagai cerita. Kalangan juak-juak Muhyudin menjaja pelbagai kisah keburukkan Najib dan begitu juga sebaliknya apabila pemimpin dari Johor itu kian diasak serta dibelasah oleh penyokong Najib.

Seharusnya mereka perlu insaf dan sedar, saat usul dilafazkan agar Abdullah Ahmad Badawi segera berundur maka dengan sendirinya bererti seluruh memanda wazir yang berada dalam kabinet Perdana Menteri Imam Islam Hadhari turut terlibat melakukan perkara yang sama atas nama tanggung jawab bersama, “collective responsible”.

Usul Umno Kedah, Pulau Pinang, Johor dan Perak mendesak supaya Abdullah Ahmad Badawi berundur merupakan hasrat pimpinan peringkat akar umbi. kesan hilang kepercayaan terhadap seluruh barisan kepimpinan yang diterajui oleh Imam besar Mazhab Islam Hadhari. Dalam erti kata lain, Najib serta Muhyudin sewajarnya turut diminta berundur.

Kenapa harus ada “double standard” dalam penentuan jawatan Presiden serta Majlis Tertinggi. Di mana letaknya moral pemimpin untuk dilihat berprinsip, bertanggung jawab sama berintegeriti? Disinilah bukti nyata jumud serta tidak perihatinnya kalangan parasit politik yang masih berusaha mahu meraih laba menahan lukah di kuala sungai.

Kembali menyentuh ucapan Abdullah Ahmad Badawi di majlis pertemuan bersama seluruh wakil rakyat Barisan Nasional, corak serta arus pemikirannya tetap sama di mana Presiden Umno itu tetap mengamalkan budaya “one way ticket”. Hanya dia sahaja yang betul sementara orang lain salah serta menyumbang kepada hancurnya penguasaan Umno di lima buah negeri serta terkanjalnya Barisan Nasional memperolehi dua pertiga kerusi Parlimen.

Tidak banyak perkara yang disentuh olehnya saat menyampaikan ucaptamnya selain daripada wasiat agar setiap wakil rakyat menjaga nama baik peribadi, keluarga dan parti serta sentiasa berkomunikasi dengan rakyat agar keyakinan dapat dijana kembali di hati rakyat.

Sesekali mendengar ucapan Abdullah Ahmad Badawi, membayangkan ia hanyalah sekadar wasit saat-saat akhir “sakaratul maut politik” datang menjelma. Abdullah bagaikan sudah tercium bau bakal menjelmanya gelodak kebangkitan Tsunami politik kedua menjadikan Umno tidak lagi dilihat relevan.

Mampukah Najib mempersiapkan diri menahan serangan demi serangan dari mantan Timbalan Perdana Menteri Anwar Ibrahim berhubung pelbagai dakwaan serta tuduhan terhadapnya andai dia diberikan kesempatan menggantikan Abdullah Ahmad Badawi? Ramai kalangan pemerhati politik merasa yakin kredebeliti Najib pasti akan disiat-siat serta dilapah semahu mungkin oleh “De facto pimpinan parti Keadilan”.

Selain dari sensasi perbicaraan Razak Baginda dalam kes pembunuhan model Mongolia Altantuya Sharibu membawalah dakwaan kononnya berlaku pelbagai salah guna kuasa yang dilontarkan oleh Anwar Ibrahim terhadap batang tubuh warisan Tuan Razak bernama Najib, terdapat juga beberapa persoalan anak isteri bakal menjadi modal ampuh untuk “mengepak “ serta pembalunan peribadi oleh juak-juak budak tingkat empat di Seri Perdana.

Pimpinan pembangkang khabarnya masih mempunyai beberapa bekalan peluru untuk dihadapkan terhadap batang tubuh Timbalan Perdana Menteri yang pastinya bakal lebih menggegarkan. Mampukah Najib menahan badai taufan sedemikian dahsyat terhadapnya?

Begitu juga cerita tempangnya pimpinan Muhyudin Yassin saat menerajui negeri Johor bakal didedahkan oleh kalangan juak-juak penyokong Najib sebagai usaha menghalang kemaraannya. Saat inipun sudah ada cakap-cakap kononnya Muhyuiddin hanya termampu bertahan paling lama sekadar dua tahun berlegar dilaman rumah Umno. Dapatkah diyakini kedua mereka berkemampuan mengemudi bahtera Umno kepelabuhan tenang?

Malam tadi dihadapan lebih 20,000 penyokong Keadilan dii Kelab Sultan Sulaiman, Kampong Baru, Kuala Lumpur, Anwar Ibrahim telah membuat kenyataan di hadapan para penyokongnya bahawa semakin dekatnya gelombang kebangkitan Tsunami Politik ke dua kian hampir pula gelodak “Grand Design” bakal dijelmakan

Dalam erti kata lain, Anwar Ibrahim sudahpun berkira-kira untuk mendiami Seri Perdana. Kerana itulah dia berani menyatakan tempoh hayat politik kerajaan Barisan Nasional paling lama pun bakal bertahan sekadar tiga atau empat bulan. Kenapa mantan Timbalan Perdana Menteri itu begitu berani sejak akhir-akhir ini. Fikir-fikirkanlah.

Read More...

Johor bakal jadi muzium UMNO - Azizan

Kedahlanie

Wednesday, April 16, 2008

IPOH 15 April - Pakatan pembangkang antara Pas, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) berhasrat menguasai beberapa negeri lain pada pilihan raya umum akan datang dan meninggalkan Johor kepada UMNO sebagai 'muzium'.

Menteri Besar Kedah, Azizan Abdul Razak berkata, matlamat berkenaan boleh dicapai selepas pakatan pembangkang itu berjaya menawan Kedah, Perak, Pulau Pinang dan Selangor pada pilihan raya umum lalu.

Katanya, antara negeri yang akan mereka rampas daripada Barisan Nasional (BN) dan UMNO selepas ini ialah Perlis, Terengganu dan Pahang.

''Kita akan menguasai semua negeri seperti Perlis, Terengganu dan Pahang pada pilihan raya umum akan datang dan kita mahu tinggalkan Johor kepada UMNO sebagai muzium.

''Kalau orang mahu tengok UMNO, pergilah ke Johor,'' katanya di hadapan kira-kira 50,000 hadirin pada Majlis Perhimpunan Rakyat di Stadium Perak anjuran pakatan pembangkang di sini malam tadi.

Azizan mendakwa, kejayaan Pas, DAP dan PKR mengambil alih kerajaan negeri di Kedah membolehkan rakyatnya bebas daripada pemerintahan UMNO dan membolehkan mereka hidup di bawah kerajaan baru yang lebih mesra rakyat.

Menurutnya, ia jelas terbukti apabila kerajaan campuran Pas, DAP dan PKR negeri Kedah tetap mempertahankan industri padi di negeri itu kerana ia membekalkan 53 peratus beras negara.

''Sebab itu kita buat keputusan agar projek Zon Industri Petroleum Yan (ZIPY) tidak akan dibuat di kawasan sawah padi kerana kerajaan bimbang ia akan menjejaskan bekalan beras.

''Ini membuktikan kerajaan terdahulu membawa industri itu tanpa menghiraukan kesengsaraan rakyat kerana mengambil tanah sawah yang subur seluas 1,200 hektar untuk memajukan projek itu,'' katanya.

Sementara itu, Menteri Besar Perak, Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, kerajaan negeri percaya dapat menarik pelaburan berjumlah hampir RM16 bilion apabila pelabur asing yakin dengan kestabilan politik di negeri ini.

Katanya, pelabur asing juga didapati tidak menghadapi masalah untuk melabur di negeri ini selepas pakatan pembangkang mengambil alih pemerintahan negeri ini.

''Selepas dua minggu dilantik sebagai Menteri Besar, saya telah menerima kunjungan pelabur dari Asia Barat, Amerika Syarikat dan Eropah yang berminat untuk melabur di sini.

''Kita juga menerima lawatan rombongan 20 ahli perdagangan antarabangsa iaitu dari Eropah, Jerman, Perancis dan beberapa negara lain yang berminat untuk melabur di negeri ini,'' katanya.

Read More...

Kemana perginya RM 150 juta ?

Buletin Online
Ditulis oleh Editor
Wednesday, 16 April 2008
The image “http://buletinonline.net/images/berita1/helikhairi.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Bab 1

Khairy Jamaludin sangat berbeza. Dia tidak bertanding untuk kerusi Timbalan Ketua Pemuda UMNO. Kerusi tersebut diserahkan kepadanya apabila ramai dikalangan Pemuda UMNO Bahagian dinasihatkan untuk mencalonkan beliau ketika perhimpunan Agung UMNO 2004.
Dia tinggalkan tugasnya sebagai Timbalan Ketua Setiausaha Sulit di Pejabat Perdana Menteri untuk membeli RM 9 juta syer Peudo Investment Bank.
Dia menunjuk-nunjuk kekayaan dan mempengaruhi tanpa batasan. Dia mengelilingi daratan dengan helicopter yang bernilai 20 juta dollar. Bermesyuarat dengan Pemuda UMNO Bahagian dan merasmikan mesyuarat Pemuda Bahagian yang lain, satu persatu. Ibunya baru-baru ini membeli sebuah banglo lama di Damansara Height, robohkannnya supaya dapat dibina yang baru.” – http://www.bigdogdot.com

“Melalui temubual yang kami buat dengan pemuda Melayu Islam di Bachok, Kota Bharu, Kuala Kerai, Macang dan Besut, bebrapa orang dari meeka mengenali Khairy yang digambarkan sebagai rumah besar yang ia tinggal didalamnya, kereta besarnya, helikopter kepunyaannya, kekayaan yang dimiliki dan perhatikan pada hubungan kekeluargaannya.” – http://www.othermalaysia.org

The image “http://buletinonline.net/images/berita1/helikhairi.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Bab 2

Catatan diatas adalah gambaran yang dipaparkan didalam bebrapa laman/blog berkenaan Khairy Jamaluddin, suami Nori Abdullah, menantu kepada Perdana Menteri Malaysia.

Namun apa kaitannya dengan Terengganu?
Ah…. Apa yang dihairankan, Khairy mempunyai kaitan disemua tempat di Malaysia, bahkan bukan sahaja di Malaysia, sampai menyeberang tambak Johor. Khairy diberitakan
Kahwini Cucu Lee Kuan Yew

Jadi, Khairy mempunyai sebuah helikopter peribadi?
Itulah yang dituliskan dan diperkatakan oleh ramai orang. Dia bukan Menteri dan bukan juga seorang ahli perniagaan, namun siapakah dia?

Dia menantu Pak Lah, ‘pencatur’ semua urusan Paklah. Bermakna dia menyusun segalanya. Mengatur apa yang ada dan mengambil bahagian. Bahagian apa?

Bahagian pengurusan dan pentadbiran Pak Lah! Termasuk bahagian yang menjadi ‘komisyen’ kepada Pak Lah


Bab 3


Beberapa orang yang terlibat dengan pembangunan Pulau Wan Man dan Taman Tamadun Islam (TTI berkumpul untuk berbincang dan sembang-sembang sewaktu awal pembangunan TTI dibuat.

Sebagaimana pembangunan Pulau Duyong, begitulah juga pembangunan Pulau Wan Man. Nama Khairy dan Patrick Lim tidak berpisah dari dua projek itu

Ramai yang melihat Patrick Lim duduk di baris hadapan. Seolah-olah menjadi pengurus kepada kedua-dua projek tersebut.

Namun seperti yang di tulis didalam Loony Malaysia Today (Kemudian diulang dalam Angin Perubahan (Piala) Monsun) Patrick Lim hanya satu petak dari cantuman petak-petak yang membentuk rangkaian. Umpama sarang lelabah.

Bosnya duduk belakang, nun jauh di Putra Jaya.

Patrick Lim duduk dihadapan kerana dia orang ‘business’, jadi pergerakannya adalah business. Kalau Khairy atau Wan Hisham didepan, maka ia tampak seperti projek kerajaan, tak ada wajah business.

Kalau tidak ada wajah business bagaiman rakyat dapat diyakinkan (dibodohkan) bahawa projek bilionan ringgit Pulau Duyong dan Pulau Wan Man adalah benar-benar projek perniagaan yang tulin.

“Semuanya ditukar, tidak ikut spesifikasi. Sejak dari projek-projek Pulau Duyong lagi, wajah atas pelan tidak sama atas apa yang berlaku atas tanah,” ujar seorang kontraktor

“Pusat Konvensyen di TTI yang besar, yang nampak hebat itu, ada tiga jenis bata yang digunakan,
”mula-mula bata biasa, kemudian bata simen, akhirnya bata ringan,
”Bata (batu blok) yang digunakan untuk buat rumah PPRT.” Ujar kontraktor itu lagi.

Yang berkumpul disitu termasuk pegawai Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PERMINT), badan yang menjadi ‘Wok Yeh’ atau ‘Pak Sanggup’ dalam rangkaian konspirasi Pak Lah, Patrick Lim, Wan Hisham dan Idris Jusoh.

“Macamana tak tukar spect (spesifikasi), duit dah tak ada” ujar pegawai berkenaan.

“Eh… kan dah masuk payment?” Tanya kontraktor seorang lagi.

“Memang dah masuk, awal-awal lagi Khairy dah sapu RM 70 juta”, kata pegawai tersebut.

Semua yang ada menggeleng kepala.

Bab 4

Oh… begitu. Sebab itulah dia boleh tinggalkan jawatanTimbalan Ketua Setiausaha Sulit di Jabatan Perdana Menteri.

Jawatan disitu menjadi penghalang baginya.

Macamana dia nak gerakkan pemuda, kalau asyik duduk di tingkat 4 Jabatan Perdana Menteri. Hisham terlalu sibuk dengan Kementerian Pelajaran.

Kes bahasa pengantar bagi matapelajaran Sains dan Matematik pun tak pernah selesai, macaman Hisham nak mencorakkan pemikiran pemuda sekarang.

Pemuda sekarang pulak lain dari zaman Hisham dulu.

Sekarang zaman generasi X, generasi ICT, semuanya ada dalam pemuda UMNO.

Mat Rempit ada, Mat Gian ada, Mat Bapok ada, Mat Pondan ada, Mat Gay ada. Artis ada, pelakun ada, pelawa(o)k pun ada !

Bab 5

Jadi persoalan bagaimana Khairy boleh membeli sebuah helikopter sudah ada jawapan.

Jawapan kepada persoalan mana perginya RM 150 juta lagi, dari keseluruhan RM 300 juta perbelanjaan yang diisytiharkan bagi pembangunan TTI dan Pulau Wan Man, pun sudah ada!

Kenapa, Tak percaya ????

Catatan hujung :

Khairy dilaporkan menggunakan sepenuhnya helikopter untuk bergerak dari satu tempat ke satu tempat semasa kempen PRU 12 di Rembau.

”The Kelantan police are in a dilemma. Menteris Besar and Chief Ministers need to be escorted by a retinue of police outriders and bodyguards. Even Khairy Jamaluddin is flying around in a helicopter while campaigning in Rembau. And Khairy is just the son-in-law of the Prime Minister and holds no government post. But still he is surrounded by 50 Mat Rempit who will not allow anyone close lest their boss gets in harm's way. Nik Aziz, however, refuses a police escort because it will be the rakyat that pays for it. At times, he walks around the kampong all alone, unescorted.”
- http://malaysia-todays.blogspot.com/2008_03_02_archive.html

Sebab itu kita lihat sekejap statementnya keluar di Kelantan, kemudian tiba-tiba tak berapa jam kemudian dia keluarkan kenyataan lain di Rembau atau ditempat-tempat lain semasa PRU 12 !

Read More...

Suasana Perhimpunan di IPOH - ceramah 5 MB

KedahlanieWednesday, April 16, 2008

Oleh : Pemuda GuaqAlhamdulillah... inilah sebahagian yang mampu saya kongsikan suasana sewaktu perhimpunan rakyat di Stadium Perak pada 14.04.08 tempohari...

Read More...

Tuan Guru Presiden di benarkan Pulang

Tranungkite

Posted on Tuesday, April 15 @ 20:44:59 MYT by alghaib
Berita Oleh : PakLang

 Presiden PAS Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang telah dibenarkan pulang selepas menerima rawatan selama 6 hari di Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu.

Beliau keluar meninggalkan HSNZ jam 5.30 petang tadi.Beliau kelihatan sihat sepenuhnya dan sangat ceria ketika ditolak dengan menggunakan kerusi roda.

Beliau dimasukan ke hospital pada 10 April 2008 yang lalu,Tuan Guru Abdul Hadi menyedari kesihatannya terganggu ketika bangun untuk bersahur jam 5.00 pagi hari tersebut dan dibawa ke HSNZ oleh ahli keluarga pada jam 7.30 pagi.Beliau diserang stoke ringan .

Sebelum itu beliau telah menerima kunjungan Tengku Seri Paduka Raja, iaitu bapa saudara kepada Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Selepas itu beliau juga telah diziarahi oleh Exco Kerajaan Negeri Kelantan YB Hajjah Wan Ubaidah Wan Omar dan ADUN Tanjung Mas YB Ruhani Ibrahim


Selepas itu beliau di benarkan keluar dari Wad untuk pulang ke rumah.Read More...

Black 14: MB Selangor telah mohon, tulis surat pada polis

Harakahdaily

Roy Rasul | Foto Wan Zahari

Wed | Apr 16, 08 | 6:46:48 am MYT

SHAH ALAM, 16 April (Hrkh) - Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, selaku Menteri Besar dan juga Presiden Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru, Kuala Lumpur, beliau yang membenarkan perjumpaan 'Gelita 14' bagi semua penyokong Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), diadakan kerana ia berada dalam kawasan kelab berkenaan.

ImageMalah katanya, beliau menulis surat kepada polis untuk memohon dan memaklumkan mengenai perjumpaan yang diadakan pada malam semalam.

"Kebiasaannya semua perjumpaan yang diadakan di dalam kawasan yang tertutup atau kawasan persendirian tidak perlu mendapat permit daripada polis.

"Bagaimana kita mengadakan perjumpaan dengan polis sebelum majlis tersebut dilangsungkan," katanya kepada media selepas beliau mengiringi rombongan Exco-exco Kelantan melawat pejabatnya di Bangunan Sultan Abdul Aziz (SUK) Shah Alam, petang semalam.

Dalam pada itu beliau berkata, tindakan polis yang begitu pantas memanggil beberapa pimpinan tertinggi KeADILan termasuk beliau sendiri pagi tadi berhubung majlis tersebut dilihat sebagai tanda permulaan kecekapan polis.

"Bagi saya tak ada banyak persoalan tetapi saya berharap perkara ini dapat diselesaikan dengan cepat," katanya.

Katanya, sebagai Menteri Besar beliau berharap polis dapat bekerjasama terutamanya di atas perkara-perkara yang diperlukan kedua belah pihak.

"Kita telah membuat perjumpaan dengan polis bahawa majlis kita berakhir pada pukul 11.00 malam.

"Bagaimanapun semalam polis datang meminta kita berhenti pada jam 10.30 malam.

"Kita bersetuju kerana mereka berpendapat terlalu ramai orang datang dan kita berhenti di situ jadi bukan atas alasan kita tidak dapat permit," katanya.

Oleh sebab itu katanya, alasan tidak ada permit tidak timbul.

Atas sebab itu katanya, Timbalan Presiden KeADILan, Syed Husin Ali melahirkan rasa kesalnya di atas tindakan polis datang ke rumah pimpinan tertinggi parti awal pagi tadi antaranya, kediaman Presiden parti, Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail berhubung majlis tersebut yang dihadiri kira-kira 20 ribu orang semalam.

Menurutnya majlis tersebut berlangsung tanpa berlaku apa-apa perkara yang tidak diingini.

"Saya difahamkan bahawa Ketua Polis yang menjaga program pada malam tadi membuat kenyataan kepada TV dan akhbar bahawa tidak ada perkara-perkara yang tidak diingini berlaku.

"Ini satu perkara dan contoh yang sangat baik walaupun ramai yang datang ke majlis tersebut," katanya.

Sementara itu, majlis tersebut turut dihadiri Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim bagi meraikan pembebasan beliau secara daripada sekatan undang-undang dan larangan untuk bergiat aktif dalam politik mulai 14 April semalam.

Dalam pada itu kata Khalid, sebagai Presiden di Kelab tersebut beliau akan membenarkan bukan saja kepada parti KeADILan bahkan Umno dan PAS pun boleh menggunakan premis tersebut.

Ini katanya, premis tersebut dikenakan sewa.

Jadi katanya, jika program yang dianjurkan itu bersesuaian beliau tidak keberatan untuk membenarkannya.

Sementara itu mengulas mengenai kehadiran yang begitu ramai semalam beliau berkata ia sememangnya tidak dijangka.

Dalam pada itu katanya, polis mengambil keterangan daripadanya hari ini bagaimanapun beliau meminta peguam kerajaan negeri Selangor melihat perkara itu.

Sebelum itu, beliau menerima kunjungan hormat daripada Exco-exco kerajaan kelantan yang diketuai oleh Speaker Dewan Negeri Kelantan, Dato' Wan Abdul Rahim Abdullah dan Timbalannya Nasaruddin Daud.

Delegasi tersebut turut disambut barisan Exco Selangor iaitu antaranya, Dato' Dr Hasan Ali, Iskandar Samad, Teressa Kok, Ellyzabeth Wong dan Dr Xavier Kumar.

"Ia adalah kunjungan mesra dari Speaker dan Exco Kelantan bagi memperkenaklkan kepada Exco dan saya di negeri selangor.

"Saya ucapkan terima kasih di atas kehadiran mereka supaya dapat mengenali satu sama lain di samping membuat pertukaran maklumat dan fikiran demi membentuk sebuah pentadbiran yang lebih baik," kata Khalid lagi. - mks.

Read More...

Koleksi gambar Himpunan Rakyat di Ipoh

Cina Islam

15 April 2008

GAMBAR 1


GAMBAR 2


GAMBAR 3
GAMBAR 4GAMBAR 5GAMBAR 6


GAMBAR 7

GAMBAR 8

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |