+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Thursday, September 25, 2008

Mesyuarat tergempar MT esok

Malaysiakini

Sep 25, 08 2:59pm

Mesyuarat tergempar Majlis Tertinggi (MT) Umno akan diadakan jam 10 pagi esok, dipercayai untuk membincangkan penangguhan pemilihan parti, yang dijadual Disember ini, ke tahun depan.

Ketua penerangan Tan Sri Muhammad Muhd Taib mengesahkan pertemuan tersebut kepada Malaysiakini hari ini.

najib abdullah umno 100408Beliau bagaimanapun mendakwa tidak mengetahui agenda yang akan dibincangkan.

Mesyuarat di bangunan parti itu di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) itu juga dijangka membahaskan saranan untuk menyegerakan peralihan kuasa Presiden Umno Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kepada timbalannya setahun lebih awal.

Pada asalnya, Abdullah dan Datuk Seri Najib Razak merancang pelan peralihan kuasa itu akan berlangsung pada pertengahan 2010.

Menurut laporan media, ahli-ahli MT Umno dihubungi pagi ini untuk menghadiri mesyuarat mengejut itu selepas pertemuan dua tokoh tertinggi negara hari ini.

Bercakap kepada pemberita di Kementerian Kewangan petang ini, Najib juga mengesahkan mesyuarat MT akan diadakan esok tetapi enggan menjawab sebarang soalan mengenai perkembangan politik.

Najib semalam membatalkan secara mengejut lawatan kerjanya ke Amerika Syarikat, yang sepatutnya bermula hari ini, untuk menghadiri sidang ke-63 perhimpunan agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu.

Beliau digantikan oleh Menteri Luar Datuk Seri Dr Rais Yatim sebagai ketua delegasi Malaysia untuk menyampaikan ucapannya di PBB, New York, Ahad ini.

Read More...

Murugiah jawab Syed Hamid: 'Ini urusan saya'

Mstar Online

KLANG: Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, T. Murugiah hari ini mempertahankan tindakannya berhubung isu makanan bagi tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Menjawab kenyataan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar semalam yang meminta beliau supaya tidak campur tangan dalam urusan kementeriannya, Murugiah berkata, beliau terkejut mendengar komen sedemikian daripada seorang menteri yang senior.

Kata Murugiah, beliau hanya melakukan tugasnya iaitu menerima aduan dan menyelesaikan masalah.

“Kenyataannya (Syed Hamid) yang meminta saya tidak campur tangan dalam urusan orang ramai adalah seperti meminta saya dan 270 kakitangan di Biro Pengaduan Awam supaya tutup kedai.

“Biro menerima kira-kira 180 aduan tentang setiap kementerian daripada Januari hingga Ogos dan bagaimana saya boleh lakukan tugas saya jika saya tidak boleh ‘campur tangan’ dalam kementerian lain,” soal beliau.

“Biro Pengaduan Awam berada di atas semua kementerian lain apabila tiba hal mengendalikan aduan,” katanya selepas melawat SJK (T) Batu Ampat di Jalan Kota Raya, di sini hari ini.

Syed Hamid semalam berkata, Murugiah tidak sepatutnya mencampuri urusan kementerian lain.

Katanya, tindakan Murugiah bercakap bagi pihak Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok berhubung aduan yang beliau tidak dihidangkan makanan yang sesuai ketika ditahan di bawah ISA adalah seperti menjadi "jurucakap kepada pembangkang."

Murugiah berkata, Syed Hamid sepatutnya bercakap terus berhubung hal itu kepadanya dan bukan memberi komen kepada terbuka.

“Saya cuba melakukan sesuatu yang baik untuk orang ramai, melayan setiap orang dengan adil tanpa mengira sama ada aduan itu daripada kerajaan, pembangkang atau orang awam.

“Sebagai menteri yang baru, saya akan selalu menerima dengan hati terbuka jika beliau (Syed Hamid) mahu membimbing saya atau menunjukkan saya cara terbaik dalam menjalankan tugas saya,” katanya.

Ini adalah kali kedua Syed Hamid meminta rakan-rakan sekerjanya dalam Barisan Nasional (BN) supaya tidak campur tangan dalam urusan kementeriannya.

Awal bulan lalu, beliau mengkritik pemimpin-pemimpin BN yang mempertikaikan keputusannya menahan tiga orang awam di bawah ISA termasuk Teresa.

Read More...

Murugiah, jangan campuri hal orang lain - Syed Hamid

Mstar Online

PUTRAJAYA: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar menyifatkan tindakan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, T. Murugiah yang seolah-olah menjadi jurucakap pembangkang dan mencampuri urusan kementerian lain adalah tidak betul.

"Apa yang beliau lakukan adalah tidak betul, saya harap beliau tahu apa tugas beliau.

"Jangan masuk campur hal orang lain... itu bukan kerja dia (Murugiah).

"Kalau ada apa-apa sila bawa (kemukakan) kepada Perdana Menteri," katanya kepada pemberita selepas majlis berbuka puasa dengan kakitangan Jabatan Imigresen dan anak yatim di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Murugiah pada Isnin lepas yang mengarahkan pegawai Biro Pengaduan Awam (BPA) mendapatkan maklumat terperinci mengenai menu dan peruntukan makanan bagi seseorang tahanan dalam lokap dalam sehari.

Sebelum itu, Murugiah mengadakan pertemuan dengan anggota Exco Kerajaan Negeri Selangor, Teresa Kok berhubung dakwaan Exco itu yang hanya diberikan dua biji telur rebus, timun dan kuah semasa ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). BPA terletak di bawah tanggungjawab Murugiah.

Dalam pada itu, Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Noraini Ahmad berkata, isu makanan ketika ditahan di bawah ISA yang dibangkitkan oleh Teresa bertujuan untuk menyalahkan kerajaan dan meraih simpati masyarakat.

Ketua Puteri Umno itu berkata, sebenarnya perkara remeh itu tidak perlu dibangkitkan dan Teresa perlu insaf di samping berhenti memainkan isu berkenaan.

Katanya, kekuatan dan kesejahteraan serta perpaduan antara kaum adalah perkara yang lebih penting yang perlu dipelihara, daripada membuat kenyataan sedemikian.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Penyampaian Sumbangan Aidilfitri dan Anugerah Sri Cemerlang Kelab Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim), di Masjid Salahuddin Al Ayubi Taman Melati, Kuala Lumpur. BERNAMA

Read More...

Penurunan harga minyak gagal tangani inflasi - Pakar ekonomi

KUALA LUMPUR 24 Sept. - Penurunan harga runcit minyak petrol dan diesel sebanyak 10 sen yang diumumkan pada hari ini, dilihat tidak mampu membantu menangani inflasi, dan juga meningkatkan kuasa membeli di kalangan pengguna.

Para ahli ekonomi dan penganalisis tempatan bersetuju bahawa harga itu sepatutnya diturunkan sekurang-kurangnya 30 sen kerana tindakan itu mampu mengurangkan peningkatan inflasi.

Ahli ekonomi tempatan, Tan Sri Ramon Navaratnam berkata, penurunan harga minyak sebanyak 10 sen tidak banyak membantu kerana jumlah itu adalah terlalu kecil dan tidak menggambarkan kedudukan semasa harga minyak dunia.

Beliau berkata, rakyat telah menaruh harapan yang tinggi bahawa kerajaan akan menurunkan harganya kepada satu paras 'munasabah', seiring dengan aliran penyusutan harga minyak dunia yang kini berada di sekitar bawah AS$110 (RM374) setong sejak hampir dua bulan.

Jelas beliau, kerajaan perlu lebih telus dalam mengemukakan mekanisme penurunan harga minyak yang dibuat supaya rakyat faham jumlah harga sebenar minyak, harga pasaran dan subsidi yang ditanggung oleh kerajaan.

''Tetapi saya berpendapat penurunan sebanyak 10 sen masih terlalu kecil berbanding dengan kenaikan yang dibuat pada pertengahan tahun ini,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Pengumuman terbaru berkuatkuasa mulai tengah malam ini, akan menyaksikan orang ramai membayar RM2.45 dan RM2.40, masing-masing untuk seliter petrol dan diesel.

Pada awal Jun lalu, kerajaan mengumumkan harga petrol dinaikkan sebanyak 78 sen seliter kepada RM2.70 seliter dan ia merupakan kenaikan 40 peratus daripada harga RM1.92 seliter sebelum itu.

Harga diesel pula turut dinaikkan sebanyak RM1 kepada RM2.58 seliter daripada RM1.58.

Bagaimanapun, pada 23 Ogos lalu, kerajaan menurunkan semula harga runcit petrol RON97 sebanyak 15 sen daripada RM2.70 seliter kepada RM2.55 seliter, manakala harga runcit diesel sebanyak lapan sen daripada RM2.58 seliter kepada RM2.50 seliter.

Sementara itu, Ketua Program Siswazah Pengurusan Persekitaran dan Pakar Pengangkutan Awam Universiti Kebangsaan Malaysia Prof. Dr. Abd. Rahim Md. Nor pula berpendapat, kerajaan sepatutnya mengekalkan harga minyak iaitu RM1.92 seliter, harga sebelum kenaikan sebanyak 78 sen sebelum ini.

''Harga ini (RM1.92 seliter) lebih logik memandangkan harga minyak dunia terus merosot disebabkan perkembangan ekonomi di Amerika Syarikat,'' ujarnya.

Ditanya tentang kesan penurunan minyak terhadap inflasi, Abd. Rahim berkata: ''Saya percaya jika harga minyak diturunkan lebih banyak, mungkin masalah inflasi dan kenaikan harga barang dapat ditangani.''

Penasihat Ekonomi AmInvestment Bank Group, Mustafa Mohd. Nor berpendapat, penurunan harga minyak petrol yang dibuat kerajaan tidak akan memberi kesan kepada keadaan inflasi semasa selagi harga makanan tidak diturunkan.

'' Indeks Harga Pengguna (IHP) bukan hanya ditentukan oleh peningkatan atau penurunan harga petrol tetapi ia turut melibatkan harga makanan semasa.

''Selagi harga makanan tidak menunjukkan penurunan, kadar inflasi semasa mungkin tidak menunjukkan sebarang perubahan yang ketara walaupun harga petrol diturunkan dengan kadar 10 sen,'' katanya.

Ketua Pakar Ekonomi, RAM Holdings Bhd., Dr. Yeah Kim Leng berkata, langkah kerajaan itu dianggap sesuatu yang positif pada keadaan semasa yang sering dihidangkan dengan berita-berita negatif.

''Langkah itu dilihat dapat mengurangkan sedikit beban rakyat dan ia adalah seperti dijangkakan ia merupakan hadiah Hari Raya kerajaan kepada rakyat.

''Saya berharap harga minyak petrol akan dapat terus diturunkan ekoran harga pasaran minyak mentah global yang sedang mengalami aliran menurun untuk terus meringankan beban rakyat,'' jelasnya.

Read More...

2 tren LRT langgar, perkhidmatan pulih hari ini

Mstar Online


DUA tren LRT berlanggar berhampiran Stesen LRT Bukit Jalil petang semalam.

KUALA LUMPUR: Kerja-kerja memindahkan kedua-dua tren Sistem Transit Aliran Ringan (LRT) yang berlanggar berhampiran Stesen LRT Bukit Jalil di sini sudah selesai malam tadi, dan perkhidmatan itu akan beroperasi seperti biasa esok.

Malam tadi, Pengurus besar komunikasi korporat Rangkaian Pengangkutan Intergrasi Deras Sdn Bhd (RapidKL) Ebi Azly Adullah berkata, perkhidmatan tren LRT Star aliran Ampang antara Sentul Timur dan Sri Petaling akan bermula seperti biasa pada pukul 6.30 pagi ini.

LOKASI pelanggaran membabitkan dua tren LRT petang semalam.

Dalam insiden pukul 6.30 petang semalam, dua tren berlanggar kira-kira 200 meter (m) dari Stesen Bukit Jalil, mengakibatkan empat penumpang mengalami cedera ringan, manakala 300 lagi terselamat.

Ebi yang ditemui pemberita ketika mengiringi Menteri Pengangkutan Datuk Ong Tee Keat melawat antara penumpang yang sedang menerima rawatan di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia di Cheras di sini berkata, pihaknya akan menampung semua kos perubatan kesemua penumpang yang terlibat dalam kejadian itu.

Sementara itu Ong berkata, beliau mahukan supaya laporan penuh daripada polis, pihak LRT Star, dan RapidKL berhubung insiden itu disiapkan secepat mungkin untuk diteliti pihaknya.

GAMBAR yang dibekalkan oleh pembaca The Star menunjukkan keadaan bahagian dua tren LRT selepas pelanggaran petang semalam.

"Saya mahukan laporan terperinci. Jabatan kereta api di bawah kementerian Pengangkutan mempunyai kuasa untuk membatalkan lesen pengendali perkhimatan," katanya kepada pemberita ketika ditemui di pusat perubatan itu malam tadi.

Terdahulu beliau melawat kawasan kejadian.Ong berkata, Kementerian Pengangkutan turut mempersoalkan aspek mengenai kekerapan penyelenggaraan perkhidmatan tren itu bagi memastikan ia sentiasa berada dalam keadaan baik.

Katanya, daripada empat penumpang yang mengalami kecederaan ringan yang dihantar ke pusat perubatan itu, hanya seorang wanita, Ko Thin Lau, 34, masih dirawat, dan keadannya stabil.

Dalam pada itu, salah seorang mangsa yang terperangkap dan tercedera dalam insiden pelanggaran tersebut merupakan sepupu Ong.

Ah See Mean, 21, seorang kerani akaun di sebuah firma di Jalan Petaling menggunakan tren tersebut dari stesen Plaza Rakyat untuk pulang ke rumahnya di Salak Selatan.

Beliau berkata, ketika kejadian tren yang dinaikinya berhenti tidak jauh dari stesen LRT Bukit Jalil kerana ketika itu terdapat sebuah lagi tren sedang menurunkan penumpang di stesen tersebut.

"Ketika LRT yang saya naiki baru sahaja hendak bergerak, tiba-tiba sebuah tren lain merempuh dari arah belakang menyebabkan kebanyakan penumpang tercampak.

"Saya yang ketika itu berdiri di koc paling hadapan sempat berpaut pada tiang besi di dalam tren namun kaki kiri saya terseliuh," katanya kepada pemberita selepas menerima rawatan di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia sebagai pesakit luar.

Katanya, beliau bersama penumpang yang lain terperangkap di dalam tren dalam keadaan lampu dan pendingin hawa tidak berfungsi sebelum dibantu keluar oleh pekerja LRT yang berada di dalam LRT. BERNAMA

Read More...

2 tren LRT langgar, perkhidmatan pulih hari ini

Mstar Online


DUA tren LRT berlanggar berhampiran Stesen LRT Bukit Jalil petang semalam.

KUALA LUMPUR: Kerja-kerja memindahkan kedua-dua tren Sistem Transit Aliran Ringan (LRT) yang berlanggar berhampiran Stesen LRT Bukit Jalil di sini sudah selesai malam tadi, dan perkhidmatan itu akan beroperasi seperti biasa esok.

Malam tadi, Pengurus besar komunikasi korporat Rangkaian Pengangkutan Intergrasi Deras Sdn Bhd (RapidKL) Ebi Azly Adullah berkata, perkhidmatan tren LRT Star aliran Ampang antara Sentul Timur dan Sri Petaling akan bermula seperti biasa pada pukul 6.30 pagi ini.

LOKASI pelanggaran membabitkan dua tren LRT petang semalam.

Dalam insiden pukul 6.30 petang semalam, dua tren berlanggar kira-kira 200 meter (m) dari Stesen Bukit Jalil, mengakibatkan empat penumpang mengalami cedera ringan, manakala 300 lagi terselamat.

Ebi yang ditemui pemberita ketika mengiringi Menteri Pengangkutan Datuk Ong Tee Keat melawat antara penumpang yang sedang menerima rawatan di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia di Cheras di sini berkata, pihaknya akan menampung semua kos perubatan kesemua penumpang yang terlibat dalam kejadian itu.

Sementara itu Ong berkata, beliau mahukan supaya laporan penuh daripada polis, pihak LRT Star, dan RapidKL berhubung insiden itu disiapkan secepat mungkin untuk diteliti pihaknya.

GAMBAR yang dibekalkan oleh pembaca The Star menunjukkan keadaan bahagian dua tren LRT selepas pelanggaran petang semalam.

"Saya mahukan laporan terperinci. Jabatan kereta api di bawah kementerian Pengangkutan mempunyai kuasa untuk membatalkan lesen pengendali perkhimatan," katanya kepada pemberita ketika ditemui di pusat perubatan itu malam tadi.

Terdahulu beliau melawat kawasan kejadian.Ong berkata, Kementerian Pengangkutan turut mempersoalkan aspek mengenai kekerapan penyelenggaraan perkhidmatan tren itu bagi memastikan ia sentiasa berada dalam keadaan baik.

Katanya, daripada empat penumpang yang mengalami kecederaan ringan yang dihantar ke pusat perubatan itu, hanya seorang wanita, Ko Thin Lau, 34, masih dirawat, dan keadannya stabil.

Dalam pada itu, salah seorang mangsa yang terperangkap dan tercedera dalam insiden pelanggaran tersebut merupakan sepupu Ong.

Ah See Mean, 21, seorang kerani akaun di sebuah firma di Jalan Petaling menggunakan tren tersebut dari stesen Plaza Rakyat untuk pulang ke rumahnya di Salak Selatan.

Beliau berkata, ketika kejadian tren yang dinaikinya berhenti tidak jauh dari stesen LRT Bukit Jalil kerana ketika itu terdapat sebuah lagi tren sedang menurunkan penumpang di stesen tersebut.

"Ketika LRT yang saya naiki baru sahaja hendak bergerak, tiba-tiba sebuah tren lain merempuh dari arah belakang menyebabkan kebanyakan penumpang tercampak.

"Saya yang ketika itu berdiri di koc paling hadapan sempat berpaut pada tiang besi di dalam tren namun kaki kiri saya terseliuh," katanya kepada pemberita selepas menerima rawatan di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia sebagai pesakit luar.

Katanya, beliau bersama penumpang yang lain terperangkap di dalam tren dalam keadaan lampu dan pendingin hawa tidak berfungsi sebelum dibantu keluar oleh pekerja LRT yang berada di dalam LRT. BERNAMA

Read More...

PKR: Penurunan harga minyak bermotif politik

Malaysiakini

Sep 25, 08 6:38pm

PKR menyifatkan pengumuman kerajaan menurunkan harga runcit minyak sebanyak 10 sen semalam sebagai satu keputusan yang didasari motif politik semata.

"Tindakan kerajaan Barisan Nasional ini gagal untuk mengambil kira aspek mekanisme pasaran dan kepentingan rakyat," kata Ketua Penerangan PKR, Tian Chua.

bersih protest constitution amendment 071207 tian chuaKatanya, walaupun BN menurunkan harga minyak sebanyak dua kali dalam tempoh satu bulan, ia tidak langsung memulihkan keyakinan pelabur tempatan dan asing terhadap ekonomi negara, serta mengurangkan impak peningkatan kadar inflasi.

Sebaliknya, kata Tian, ia merugikan peruncit minyak dan pengeluar produk bahan bakar tersebut.

"Keputusan kerajaan untuk menarik balik subsidi minyak hingga menyebabkan kenaikan harga secara mendadak sebanyak 41 peratus pada 4 Jun lalu, jelas meninggalkan impak yang besar ke atas pasaran tempatan.

"Keadaan menjadi bertambah buruk apabila kesan kenaikan mendadak harga minyak menyebabkan kadar inlasi mencecah 8.5 peratus, merupakan yang tertinggi dalam tempoh 28 tahun," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau mendakwa, seluruh lapisan masyarakat dan industri terkejut serta terjejas oleh keputusan kerajaan yang didakwanya dibuat secara terburu-buru.

'Keadaan ekonomi tenat'


"Walaupun kerajaan cuba memulihkan keadaan ekonomi dengan menurunkan harga minyak sebanyak dua kali, namun keadaan ekonomi yang tenat kini tidak lagi dapat dipulihkan dengan sekadar menurunkan harga minyak sebanyak 10 sen sahaja.

"Selain itu, keputusan kerajaan juga gagal memaparkan mekanisme kerajaan yang telus dan konsisten dalam proses menentukan kadar harga minyak.

"Kenaikan dan penurunan harga minyak yang tergesa-gesa dan tidak didasari kepentingan rakyat, mengesahkan pendapat umum bahawa pentadbiran sekarang tidak berupaya berhadapan dengan isu minyak serta ekonomi global.

"Pada awal tahun ini, kita menyaksikan ketika harga minyak dunia berada pada AS$100 setong, harga minyak dalam negara adalah RM1.92; manakala harga minyak dalam negara berada pada harga RM2.70 seliter semasa harga minyak dunia mencecah AS$104 setong," katanya.

Bagaimanapun, tegas Tian, hari ini ketika harga minyak dunia jatuh kepada AS$104 setong, kerajaan cuma menurunkan 10 sen dan harga minyak tetap melebihi harga asal sebelum kenaikan pada Jun lalu.

"Sesungguhnya, keputusan kerajaan menurunkan harga minyak kali ini adalah satu lagi keputusan politik berupa gula-gula yang ingin menambat hati rakyat, tetapi tidak didasari kepentingan ekonomi negara dan rakyat.

"Malah Majlis Ekonomi yang ditubuhkan pada awal bulan Ogos juga sekadar komestik yang tidak mempunyai kuasa sebenar untuk mempengaruhi ataupun menyertai proses pembuat keputusan kerajaan berkenaan dasar-dasar ekonomi yang penting," katanya.

Read More...

Kini Anwar Guna Alasan Perlembagaan

A Kadir Jasin

TANGGAL
24 September Anwar Ibrahim hadir sekali lagi di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur untuk perbicaraan tuduhan liwat ke atasnya.

Dia hadir sebagai Ketua Pembangkang walaupun beberapa “deadline” yang diuar-uarkan sebagai saat beliau merampas kuasa daripada Abdullah Ahmad Badawi datang dan berlalu.

Anwar masih menanti. Abdullah terus menjadi Perdana Menteri. Rakyat jelata tambah muak dan benci.

Anwar menyalahkan kehambaran 16 September ke atas keengganan Perdana Menteri bertemu dia untuk “membincangkan peralihan kuasa.”

Abdullah berkata tidak perlu berjumpa kerana Anwar berdusta mengenai Ahli Parlimen Barisan Nasional yang akan menderhaka.

Tetapi Abdullah seolah-olah percaya pula apabila tergesa-gesa menghantar 49 MP BN ke Taiwan kononnya untuk belajar mengenai pertanian.

Kemudian dikhabarkan pula yang Anwar akan guna saluran Istana untuk memaksa sidang Parlimen diadakan supaya undi tidak percaya terhadap Abdullah boleh dikemukakan.

Semua tarikh yang diuar-uarkan itu berlalu, usaha Anwar menemui jalan buntu, Abdullah tetap orang nombor satu walaupun dikatakan kurang menentu, ekonomi negara tambah celaru dan rakyat jelata makin keliru.

Namun semua ini tidak menghalang Abdullah untuk terus mendakwa jadual peralihan kuasa berjalan seperti biasa, segala-galanya terselia dan rata-rata pembesar Umno dan BN menyokongnya.

Anwar pun begitu juga. Dia terus mendakwa sudah ada cukup MP BN di dalam poketnya dan sekadar menunggu masa sahaja.

Lantas, sebaik sahaja keluar dari mahkamah Anwar mempertahankan kegagalannya menjatuhkan Abdullah dan berkata dia ada cukup sokongan untuk merampas kuasa.

Untuk itu, Anwar menyeru agar kita semua bersabar kerana menyingkirkan BN yang sudah setengah abad berkuasa adalah tugas yang sukar dan memerlukan masa.

Sejuk rasa hati mendengar Anwar meminta rakyat jelata bersabar. Bukan apa, yang sebelum ini tergesa-gesa hendak rampas kuasa bukan rakyat jelata tetapi dia.

Sekarang Anwar memberitahu kita dia harus teliti kerana undang-undang negara wajib dihormati.

Katanya: "Saya merayu kepada warganegara Malaysia, khasnya yang mahu perubahan, agar memahami keadaan dan bersabar sedikit lagi kerana kita tidak mahu melanggar Perlembagaan, peraturan dan aturan.”

Abdullah berkata Anwar berdusta. Anwar membalas kalau tidak percaya silalah cuba. Panggil sidang Parlimen dan dia akan tunjukkan buktinya melalui undi tidak percaya.

(Saya terbaca sebuah jenaka dalam bahasa Inggeris yang berbunyi “the only time politicians tell the truth is when they call each other liars”. Dalam bahasa Melayu, satu-satunya waktu orang politik bercakap benar adalah ketika mereka memanggil satu sama lain pendusta.)

Abdullah, Anwar dan semua warganegara tidaklah perlu tunggu terlalu lama. Pada 13 Oktober ini Parlimen akan bersidang semula.

Anwar boleh menguji hasratnya merampas kuasa. Itu pun kalau Abdullah tidak sekali lagi menghantar MPnya untuk melawat ke luar negara.

Sementara itu, tidak ada siapa pun boleh menghalang kita membuat teori, telahan dan tekaan siapa bercakap benar, siapa berdusta dan siapa yang sebenarnya tenggelam punca.

Kita boleh mulakan dengan membuat tekaan mengapa Timbalan Perdana Menteri Mohd Najib Abdul Razak membatalkan kunjungan Amerika Syarikat selain alasan kesibukan di Kementerian Kewangan.

Khabar yang dibawa oleh angin yang bertiup sepoi-sepoi bahasa, terjadi lagi rundingan dan tawar menawar antara Mohd Najib dan Abdullah mengenai isu peralihan kuasa.

Dengan ini semua, pasti tambah meriahlah Hari Raya kita.

Read More...

Eksklusif: Perlanggaran LRT, Siasatan Yang Rapi Perlu Untuk Kenal Pasti Insiden Yang Terjadi !!

pahangdaily

Berita perlanggaran yang menyebabkan kira-kira 100 penumpang terkandas gara-gara dua buah tren Transit Aliran Ringan (LRT) aliran Sri Petaling, berlanggar berhampiran stesen Bukit Jalil petang tadi sungguh memeranjatkan semua. Ramai yang terkejut dan tergaman mendengar berita ini. Apakah LRT sudah tidak selamat lagi untuk dinaiki. Mujurlah tiada mangsa yang terkorban dalam perlanggaran tersebut. Apakah ertinya semua ini?. Mengapakah ini terjadi tatkala kurang sebulan yang lalu Perdana Menteri Pak Lah Badawi baru sahaja menaiki kenderaan tersebut. Mungkin ini semua adalah takdir, tetapi harus diingat perjalanan LRT adalah terkawal dan menggunakan sistem berkomputer. Maka itu, bagaimana perlanggaran ini boleh terjadi? Siapakah yang harus dipersalahkan dalam soal ini. Apakah ini bermakna satu lagi "dana yang besar" akan dicurahkan kepada pihak terbabit untuk memperbaiki sistem laluan LRT. Maka untung berganda-gandalah syarikat pengendali sistem LRT berkenaan. Bukankah, syarikat terbabit pernah dikaitkan dengan kaum keluarga Pak Lah sendiri iaitu Scomi Group melalui anak syarikatnya iaitu Scomi Engineering.

Siasatan yang rapi harus dijalankan sama ada perlanggaran ini berlaku kerana kesilapan pemandu atau sistem komputer berkenaan. Atau, apakah ianya sengaja dirancang bagi mewujudkan satu tindakan "tegas" dan pengeluaran dana baru kepada syarikat terbabit untuk melaksanakan proses pembaikpulih dan penambahbaika. Apapun kita amat bimbang dengan senario yang berlaku ini. Insiden ini boleh menyebabkan pengguna mulai gusar untuk menaiki LRT lagi selepas ini. Mungkin mereka akan kembali menggunakan kenderaan masing-masing, yang akhirnya akan menimbulkan kesesakan yang lebih dasyat di ibukota Kuala Lumpur.

[Mujurlah kejadian ini tidak berlaku sebulan yang lalu iaitu ketika Pak Lah mengadakan lawatan dan menaiki LRT secara tergempar. Jika tidak maka lebih cepatlah perubahan kerajaan akan berlaku. Hikmah disebalik kejadian ini ialah sememangnya Pak Lah dan Najib sudah tidak sehaluan lagi kini. Biarpun mereka menolak dakwaan ini, namun semua orang tahu yang Pak Lah akan dicabar untuk jawatan Presiden UMNO dalam pemilihan parti itu. Apakah Pak lah akan gagal memperolehi kuota yang cukup? Segalanya akan terjawab tidak lama lagi. LRT mereka sudah tidak sehaluan lagi kini. Perlanggaran boleh berlaku bila-bila masa sahaja kini]

Read More...

Peralihan kuasa: Perkara yang amat menakutkan Umno, BN- Anwar

Suara Keadilan

Rabu, 24 September 2008


Untuk paparan yang lebih jelas, sila lawati Youtube kami di sini. Video Oleh Ebrahem Harris / Suara Keadilan Online.KUALA LUMPUR, 24 SEPTEMBER (SK) - Ketua Umum KeADILan, Anwar Ibrahim menyifatkan penolakan Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi untuk bertemu dengannya bagi mengadakan rundingan mengenai proses peralihan kuasa dan sesi khas sidang Parlimen 23 September lalu sebagai satu perkara yang amat menakutkan BN dan Umno.

Demikian kenyataannya dalam sidang media selepas menghadiri kes perbicaraannya di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, hari ini.

Dalam sidang media itu, Anwar berkata keengganan Abdullah mengadakan sidang tergempar Dewan Rakyat sebagai satu tindakan Umno bagi membantutkan proses demokrasi.

“Inilah satu negara yang dikatakan demokratik di mana Perdana Menteri enggan bertemu dengan pemimpin Pembangkang sedangkan kita (Pakatan Rakyat) telahpun menghantar surat permohonan untuk mengajak beliau membincangkan proses peralihan kuasa secara aman bertarikh 15 September lalu,” katanya.

Anwar juga menegaskan beliau bersama Pakatan Rakyat tetap akan meneruskan tuntutan supaya Abdullah menghormati hak rakyat sama ada mahu memilih beliau ataupun pucuk pimpinan Umno-BN itu.

Anwar turut menegaskan Pakatan Rakyat akan mentadbir negara dengan adil dan akan menghapuskan ISA apabila menjadi kerajaan pusat.

“Saya fikir wajar untuk kita (PR) mengetengahkan kenyataan tentang kekuatan kita bahawa kita akan mentadbir dengan adil dan bukan untuk membalas dendam, ganas dengan menggunakan ISA dan pendirian kita adalah untuk membatalkan Akta Keselamatan Dalam Negeri sebaik sahaja kita memerintah,” jelas beliau.

Read More...

Najib batal lawatan kerja ke AS, cetus perhatian

Mstar Online

PETALING JAYA: Timbalan Perdana Menteri membatalkan lawatan kerja selama tujuh hari ke Amerika Syarikat (AS) yang sepatutnya bermula hari ini, sekali gus mencetuskan tumpuan banyak pihak yang mengaitkannya dengan senario politik semasa.

Bagaimanapun Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak dalam kenyataan dikeluarkan lewat petang semalam menjelaskan, keputusan tersebut hanya berkaitan dengan usaha memperkukuh ekonomi, yang berhadapan dengan kesan krisisi ekonomi peringkat global khususnya di AS.

"Adalah dimaklumkan bahawa Timbalan Perdana Menteri tidak akan mengadakan lawatan kerja ke Amerika Syarikat dari 25 September hingga 1 Oktober seperti yang dijadualkan sebelum ini," kata kenyataan Pejabat Timbalan Perdana Menteri lewat petang semalam.

Menurut kenyataan itu, pembatalan lawatan kerja telah dipersetuji oleh Perdana Menteri.

Minggu lalu Najib menangguhkan lawatan kerja tiga hari ke Arab Saudi.

Khamis lalu, Najib menjelaskan bahawa beliau menangguhkan lawatannya ke Arab Saudi disebabkan beliau perlu menyusun semula jadualnya bagi membolehkannya memulakan tugas sebagai Menteri Kewangan Isnin lalu.

Minggu lalu, Timbalan Perdana Menteri berkata, penangguhan itu tidak ada kena mengena dengan senario politik dalam negara.

Kenyataan semalam menjelaskan, keputusan itu diambil ekoran ekonomi di peringkat antarabangsa yang menuntut perhatian Timbalan Perdana Menteri untuk menjamin keadaan ekonomi negara terus kukuh.

Menurut kenyataan itu lagi, pelantikan beliau sebagai Menteri Kewangan berkuat kuasa 17 September lalu memerlukan masa untuk mendapatkan segala taklimat mengenai perkembangan semasa ekonomi negara daripada pelbagai jabatan dan agensi di bawah Kementerian Kewangan.

Ekoran pembatalan tersebut, Menteri Luar, Datuk Seri Dr. Rais Yatim yang kini berada di AS akan mewakili negara di sesi ke-63 Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu selaku Ketua Delegasi Malaysia.

Seterusnya beliau akan menyampaikan ucaptama pada 27 September, kata kenyataan itu lagi.

Antara lain ucapan tersebut akan menyentuh mengenai pendirian Malaysia dalam beberapa isu khususnya yang menjurus kepada kedaulatan negara, krisis makanan dan masalah lanun.

Read More...

Dua tren LRT berlanggar - 300 terperangkap, empat cedera ringan akibat terhantuk


ZULAZHAR SHEBLEE Salah seorang penumpang yang cedera diusung untuk mendapatkan rawatan lanjut akibat kemalangan yang melibatkan dua buah tren LRT di Bukit Jalil semalam.


KUALA LUMPUR – “Saya terdengar bunyi dentuman kuat sebelum semua penumpang yang berdiri terjatuh dan mengerang kesakitan. “Keadaan bertambah cemas bekalan elektrik dan penghawa dingin tiba-tiba mati hingga menyebabkan kami terperangkap kira-kira setengah jam di dalam tren.

Itulah kata penumpang R. Perumal, 48, ketika menceritakan kejadian dua buah tren Transit Aliran Ringan (LRT) aliran Sri Petaling, berlanggar kira-kira 200 meter dari stesen Bukit Jalil di sini petang semalam.

Dalam kejadian pukul 6.32 petang itu seramai 300 penumpang terkandas termasuk empat daripadanya mengalami kecederaan ringan akibat terjatuh dan terhantuk ke dinding.

Keempat-empat yang cedera termasuk seorang lelaki kemudiannya dihantar ke Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia untuk rawatan.

Menurut Perumal, dia yang merupakan kakitangan Tenaga Nasional Berhad (TNB) dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Bandar Kinrara, Puchong.

“Dalam tempoh setengah jam itu, kami beramai-ramai cuba membuka pintu sebelum berjaya keluar dari tren,” katanya yang turut mengalami kecederaan ringan di leher.

Seorang lagi penumpang, Fariz Anuar, 26, memberitahu mereka turut dimaklumkan oleh pegawai bertugas bahawa tren mereka mengalami masalah dan tergendala buat sementara waktu beberapa minit selepas berlaku pelanggaran.

Ketua Pegawai Eksekutif Rapid KL, Sufian Baharuddin berkata, siasatan awal pihaknya tidak menolak kemungkinan kejadian berpunca daripada masalah teknikal.

“Setakat ini kami masih menjalankan siasatan berhubung punca kejadian dan laporan penuh berhubung kejadian hanya akan diperoleh pagi esok (hari ini).

“Stesen di Sri Petaling, Sungai Besi dan Bukit Jalil diarah tutup serta merta bagi membolehkan pihak berkuasa menjalankan siasatan lanjut serta merta,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Read More...

Pemuda nafi 'badan PAS, baju PKR'

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | Sep 24, 08 3:50pm

Pemuda PAS menafikan ahli-ahli parti itu terikut-ikut dengan rentak PKR sehingga lebih meyakini usaha penggantian kerajaan oleh penasihatnya Datuk Seri Anwar Ibrahim berbanding nasihat pemimpin mereka sendiri.

Rentetan pergeseran terbuka tokoh-tokoh PAS terhadap projek 16 September anjuran Anwar, ahli-ahli parti Islam seumpama itu khususnya anak muda dikritik sebagai "berbadan PAS tetapi berbaju PKR".

nik aziz 01Kritikan keras mursyidul am PAS kepada pesuruhjaya Terengganu, Datuk Mustafa Ali minggu lalu berhubung projek Anwar itu didakwa menunjukkan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat "lebih tebal fanatiknya" terhadap penasihat PKR berbanding semangat mempertahankan dasar parti sendiri.

Ketua Pemuda PAS Salahuddin Ayub bagaimanapun menjelaskan pengaruh PKR dan Anwar tidak sampai menghakis identiti Pemuda PAS.

Perkara ini yang diungkitkan oleh seorang pemimpin PAS Kedah tidak pernah menjadi isu dalam mesyuarat dewan itu sama ada di peringkat pusat atau negeri, tambahnya.

Salahuddin mengulas pandangan sasterawan terkenal Azizi Abdullah yang mendakwa ramai ahli PAS, khususnya Pemuda sangat terpengaruh PKR khususnya dalam kempen pilihanraya, termasuk di Permatang Pauh bulan lalu.

azizi abdullahMenulis di blognya (aziziabdullah.blogspot.com), pengarang novel Seorang Tua di Kaki Gunung itu yang pernah menjadi calon PAS berkata "sangat payah hendak membezakan yang mana PKR, yang mana orang PAS".

"Sebenarnya telah kelihatan ramai ahli-ahli PAS semacam sudah menjadi ahli PKR, malah mereka lebih PKR daripada PAS, mabuk rasa, mabuk nama," katanya, yang pernah dilantik pengarah Majlis Tindakan DUN parti itu.

"Terakhir, dari mulut ke mulut, mereka (ahli PAS) impikan peralihan kuasa melalui PKR dan apabila ada pemimpin PAS berceramah, mereka akan merungut dan membebel mulut jika pemimpin PAS mengupas soal peperangan Kubra atau nuzul Quran dalam konteks politik kini, kerana pemimpin PAS itu tidak mengulas dengan penuh semangat bagaimana peralihan kuasa dan kewibawaan Anwar menjadi pemimpin."

pas pkr banner being placed 140208Azizi berkata, ahli-ahli PAS tidak lagi melaungkan takbir tetapi "reformasi" dalam ceramah-ceramah dan lebih banyak menghabiskan masa di pondok panas PKR daripada pusat PAS ketika menghadapi pilihanraya.

"Memang muak pun melihat ramai ahli-ahli PAS, terutama kalangan anak-anak muda, apabila berbadan PAS tetapi berbaju PKR.

"Sesekali semacam hendak menyindir betapa akidah kepartian mereka sangat senang digoncang hinggut oleh pengaruh apa yang dianggap 'reformasi'," katanya.

Ahli-ahli PAS juga didakwa terikut-ikut dengan pendirian PKR terhadap ahli parlimennya Zulkifli Nordin berhubung tindakan membantah forum 'Memeluk Islam' anjuran Majlis Peguam, Ogos lalu.

Dihubungi Malaysiakini hari ini, Salahuddin menyifatkan pandangan Azizi itu "tidak menggambarkan hakikat sebenar" yang berlaku.

Menyentuh kerjasama dalam pilihanraya kecil tersebut, Salahuddin berkata, beliau mengarahkan ahli-ahli Pemuda PAS membantu PKR dalam muktamar dewan itu atas semangat setiakawan Pakatan Rakyat.

salahuddin ayub 01Menurutnya, oleh kerana pilihanraya kecil itu ditandingi Anwar, sudah tentu baju, poster dan kemeja T PKR dibekalkan dan dipakai oleh ahli-ahli PAS.

"(Perbuatan itu) bukan penghakisan (pengaruh PAS) atau asimilasi, (dakwaan) itu tidak benar. Kita tetap dengan entiti dan identiti PAS," katanya.

Beliau berkata, dakwaan sekarang tidak lagi kedengaran laungan takbir sebaliknya diganti dengan "reformasi" juga tidak tepat.

"Dalam program PKR, program Anwar, sudah tentu laungan reformasi itu lebih (kuat) kedengaran," katanya, yang juga ahli parlimen Kubang Kerian.

Mengulas pengaruh PAS terhadap golongan muda saat ini, Salahuddin berkata, sokongannya sentiasa meningkat dari masa ke semasa.

"Daripada lebih kurang 1,000 ahli baru setiap bulan, 60 peratus orang muda," katanya.

Exco Angkatan Muda PKR Kedah, Hasrul Muhaimin Hasbi pula mengakui bahawa PKR dan penasihatnya memang lebih popular di kalangan orang muda tanpa mengira parti.

"Anwar popular di kalangan orang muda kerana imej mudanya itu jelas. Orang kenal Anwar sejak daripada beliau muda-muda di zaman sekolah dan universiti lagi.

"Imej muda itu membuatkan orang tertarik dan rasa dekat," katanya kepada Malaysiakini.

Tambahnya, yang menjadi calon PKR di Kuah, Langkawi dalam pilihanraya umum lalu, sejarah kelahiran parti itu melalui siri demonstrasi pada 1998 membuka peluang kepada pembabitan golongan muda.

Hasrul berkata, dalam pemerhatiannya, penyokong pembangkang lebih selesa dengan imej, dasar dan pendekatan PKR kerana PAS lebih menekankan soal agama sehingga menimbulkan rasa kurang selesa anak muda yang pelbagai latar belakang.

hasrul muhaimin hasbi kedah amk exco pkr candidate kuah langkawi 240908 02"PAS ini banyak golongan ahli agama, dua tiga kali dia pergi kena nasihat, lepas itu dia seganlah nak pergi. Yang tidak pakai tudung, sudah tentu tidak pergi (mendekati PAS)," katanya.

Bagaimanapun, persoalan "curi ahli" tidak timbul kerana, menurutnya, ia cuma "membuang masa" dan bagi penyokong pembangkang, kedua-dua parti itu "sama sahaja".

"Mereka anggap PAS dan PKR sama saja. Mereka tidak peduli PAS atau PKR atau DAP, asalkan pembangkang, dia sokong.

"Mungkin juga kita sedang menuju sistem dua parti yang hanya ada kerajaan dan pembangkang," katanya.

Kritikan Azizi kini semakin tersebar meluas di Internet, khususnya di kalangan ahli dan penyokong PAS.

Ia mengukuhkan lagi tanggapan bahawa pemimpin-pemimpin parti itu terbelah dua dalam isu penggantian kerajaan 16 September, yang mula ketara sejak muncul isu rundingan dengan Umno dan kerjasama dengan Pakatan Rakyat beberapa bulan lepas.

Read More...

Eksklusif: Harga Minyak Turun 10 Sen, Akhirnya Terbukti Kata Anwar Ada Kebenarannya l !!


pahangdaily


Harga petrol dan diesel mengalami penurunan sebanyak 10 sen berkuat kuasa tengah malam ini. Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan harga runcit petrol RON97 turun sebanyak 10 sen seliter kepada RM2.45 seliter daripada RM2.55. Harga RON92 juga diturunkan sebanyak 10 sen kepada RM2.30 daripada RM2.40. Diesel juga turun 10 sen seliter kepada RM2.40 seliter daripada RM2.50. Pagi tadi, mesyuarat Kabinet telah membincangkan perkara berkenaan. Ini merupakan kali kedua harga runcit bahan api itu diturunkan selepas mengalami peningkatan besar Jun lalu. Jun lalu, kerajaan menaikkan harga petrol kepada RM2.70 seliter dan diesel kepada RM2.58 seliter ketika harga minyak mentah dunia meningkat sekitar AS$125 setong. Pada 23 Ogos lalu harga petrol dikurangkan sebanyak 15 sen kepada RM2.55 seliter daripada RM2.70.

Abdullah menyatakan perkara tersebut dalam kenyataan medianya yang dibacakan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad di sini. Abdullah berkata, pelarasan harga baru itu ditentukan dengan mengambil kira harga sebenar petrol di pasaran dari 1 hingga 22 September lalu. Katanya, walaupun harga minyak dunia menunjukkan sedikit penurunan, namun nilai ringgit berbanding dolar Amerika juga menyusut menyebabkan pengurangan sebanyak 10 sen itu merupakan nilai pengurangan maksimum yang dapat diberikan kerajaan.

Abdullah berkata, keputusan pelarasan harga minyak itu diambil hari ini memandangkan mesyuarat Jemaah Menteri yang diadakan pagi tadi merupakan yang terakhir untuk bulan September ini dan juga sebelum tibanya Aidilfitri yang dijangka Rabu depan. "Kerajaan juga maklum bahawa orang ramai akan mula melakukan perjalanan pulang ke kampung halaman bagi menyambut lebaran bermula hujung minggu ini. "Justeru adalah menjadi harapan kerajaan agar pelarasan harga ini akan dapat meringankan beban orang ramai, terutamanya dalam menyambut Hari Raya Aidilfitri ini," kata Perdana Menteri.

Semalam, Perdana Menteri berkata, adalah menjadi harapannya harga petrol dan diesel dapat dikurangkan daripada harga semasa berikutan harga minyak mentah dunia yang kini berada pada paras kira-kira AS$100 setong. Bagaimanapun, Perdana Menteri berkata, perkara tersebut perlu dibincangkan terlebih dahulu dalam mesyuarat Kabinet hari ini. Sementara itu, Shahrir berkata, mengikut perkiraan purata harga minyak bagi tempoh itu, kerajaan sebenarnya hanya boleh menurunkan harga sebanyak 7 sen sahaja.

Bagaimanapun, katanya, bagi meringankan beban rakyat, kerajaan memberikan subsidi tambahan tiga sen bagi setiap liter bagi membolehkan rakyat menikmati penurunan harga sebanyak 10 sen bagi setiap liter mulai esok. Sebagai tambahan kepada tiga sen itu, kerajaan memberikan subsidi 30 sen bagi setiap liter petrol yang dijual di negara ini sejak Jun lepas, katanya. Shahrir berkata, beliau juga tidak melihat sebarang kemungkinan yang boleh menyebabkan bekalan bahan api itu terjejas kerana penurunan itu tidak akan merugikan peniaga, sebaliknya cuma akan mengurangkan sedikit margin keuntungan mereka.

[Dengan berita penurunan harga minyak ini sekali lagi membuktikan kepada kita bahawa kata-kata Anwar Ibrahim semasa beliau berdebat dengan Shabery Chik di TV dulu ada kebenarannya. Ini bermakna, selama ini kerajaan berbohong kononnya harga minyak tidak boleh diturunkan biarpun harga pasaran global turun. Mereka hanya pandai menaikkan harga sahaja. Namun kini, bila melihat kuasa yang ada sudah semakin terhakis barulah mereka-mereka ini sedar dan memikirkan nasib rakyat kerana "rakyat adalah hakim negara"]'

Read More...

Peniaga Diminta Adil Dengan Menurunkan Harga Barang

Bernama

JELI, 25 Sept (Bernama)
-- Peniaga barangan berasaskan pertanian diminta berlaku adil dan menurunkan harganya ekoran penurunan harga minyak petrol dan diesel sebanyak 10 sen hari ini.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Mustapa Mohamed berkata bahawa jika dahulu mereka alasan terpaksa menaikkan harga barangan disebabkan kenaikan harga minyak tetapi kali ini mereka perlu pula menurunkan harganya.

"Kos pengangkutan tidak lagi begitu membebankan dan sewajarnya harga barangan yang mereka jual itu perlulah turun juga," katanya kepada pemberita selepas merasmikan surau baru Kolej Komuniti Jeli dan menyertai majlis berbuka puasa di sini malam tadi.

Semalam Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan harga petrol dan diesel turun 10 sen mulai hari ini iaitu masing-masing kepada RM2.45 dan RM2.40 seliter.

Dengan penurunan itu juga harga runcit petrol RON92 pula turun kepada RM2.30 seliter berbanding RM2.40 seliter sebelumnya.

"Jika dulu alasan bahawa harga sayur dari Cameron Highland terpaksa dinaikkan kerana kos pengangkutan yang tinggi tetapi sekarang harga minyak sudah turun, saya rasa beban kos itu sudah begitu berkurangan," kata Mustapa.

Beliau juga berkata kementerian tidak bercadang untuk mengkaji semula pemberian subsidi minyak kepada nelayan.

"Subsidi minyak itu akan tetap diteruskan sehingga pada satu tempoh yang kita rasa wajar untuk mengkaji semula berdasarkan kepada harga minyak di pasaran dunia yang diharapkan akan terus turun," katanya.

-- BERNAMA

Read More...

Empayar Amerika goyah - Ahmadinejad

Berita Harian
Gagal tangani penentangan di Iraq, Afghanistan: Ahmadinejad

NEW YORK: Presiden Iran, Mahmoud Ahmadinejad berkata 'empayar Amerika' semakin menghampiri kejatuhan dan negara kuasa besar tunggal dunia itu patut menamatkan pembabitan tenteranya di negara lain.

Beliau memberitahu Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu semalam keganasan sedang merebak dengan cepat di Afghanistan ketika 'penjajah' masih berada di Iraq hampir enam tahun selepas Saddam Hussein disingkirkan.

Katanya kehadiran Amerika dan tentera Nato di Afghanistan menyumbang kepada peningkatan mendadak keganasan dan pengeluaran bahan narkotik di negara itu.

"Empayar Amerika di dunia sudah berada di penghujung jalan dan pemerintah selepas itu mesti mengehadkan campur tangan kepada sempadan mereka sendiri," katanya.

Beliau juga menuduh Amerika memulakan peperangan di Iraq dan Afghanistan bagi mendapatkan undi dalam pilihan raya dan menyalahkan 'beberapa kuasa pembuli' kerana cuba menghalang program nuklearnya.

"Beberapa kuasa pembuli cuba mewujudkan halangan terhadap kegiatan nuklear untuk tujuan keamanan yang dilaksanakan Iran dengan mengenakan tekanan ekonomi dan politik ke atas negara ini," katanya.

Ahmadinejad turut mengecam Israel dan berkata "rejim Zionis berada di jurang kemusnahan dan tiada jalan untuk keluar dari lubang jahanam yang dicipta sendiri bersama penyokongnya."

Presiden Iran itu menuduh satu kelompok kecil penipu dikenali Zionis mendominasi pusat kewangan dan pembuat keputusan di beberapa negara Eropah dan Amerika.

Ucapan beliau dibuat beberapa jam selepas Presiden Amerika George W Bush menyampaikan ucapan ke lapan dan terakhir beliau pada perhimpunan PBB itu dengan menggesa masyarakat antarabangsa mengambil pendirian tegas terhadap program nuklear Iran dan Korea Utara.

Bush diberi tepukan kurang 10 saat selepas ucapannya itu yang turut menggesa pemimpin dunia mengambil pendirian terhadap serangan bunuh diri. � AP

Read More...

Tukar k'jaan: Hanya Anwar boleh buat kenyataan

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | Sep 25, 08 1:11pm

Atas alasan strategi, mesyuarat khas Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) PKR malam tadi memutuskan bahawa hanya Penasihatnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim sahaja yang boleh membuat sebarang kenyataan mengenai peralihan kuasa.

anwar ibrahim 02 060207Selain beliau, hanya pihak yang mendapat kebenaran parti dan Anwar sahaja yang dibenar mengeluarkan kenyataan mengenainya, demikian menurut sumber-sumber.

“Sebarang kenyataan hanya akan mengganggu proses (tersebut). Sepatutnya sebelum dibuat, hendaklah berbincangan dengan Anwar, hanya beliau yang tahu apa ceritanya,” kata sumber-sumber itu ketika ditanya mengenai mesyuarat khas itu yang berlangsung di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya.

Selain daripada anggota MPT, beberapa ahli parlimen dan ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PKR, turut dijemput menghadirinya.

tian chua 03Dalam mesyuarat itu juga, ketua penerangannya Tian Chua turut ditegur oleh Anwar kerana memberikan kenyatakaan kepada media tanpa merujuk kepada kepimpinan parti terlebih dahulu.

Kelmarin, Tian Chua dilaporkan berkata, Pakatan telah mula berunding dengan kerajaan berhubung peralihan kuasa.

Tian juga dilaporkan berkata bahawa hubungan awal itu dibuat melalui orang tengah Pakatan Rakyat dengan orang tengah perdana menteri.

Bagaimanapun, ia dinafikan oleh Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pada hari yang sama dan menyifatkannya sebagai “laporan yang paling gila”.

Malaysiakini difahamkan pertemuan yang dimaksud ahli parlimen Batu itu memang wujud.

Menurut Sumber-sumber itu lagi, senarai penuh ahli parlimen BN yang akan melompat kepada Pakatan juga tidak dibentangkan.

Mesyuarat semalam mensasarkan pembentukan kerajaan baru dapat dibuat selepas hari raya Aidilfitri ini, tambah sumber.

Selain, mesyuarat malam tadi juga menyarankan supaya diperbanyakkan program penerangan untuk menjelaskan kepada rakyat mengenai peralihan secara aman.

Read More...

Majoriti Melayu dan rakyat tolak ISA

Harakahdaily

Abdul Aziz Mustafa
Wed | Sep 24, 08 | 5:01:09 pm MYT

KUALA LUMPUR, 24 Sept (Hrkh) - Ketika para pemimpin Umno tidak putus-putus dengan dakwaan kononnya penggunaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) direstui oleh majoriti senyap atau silent majority, tinjauan pendapat yang dibuat oleh Merdeka Centre membuktikan sebalikinya.

Sejak kebelakangan ini, beberapa kenyataan pemimpin Umno juga seolah-olah mahu memberi gambaran penggunaan ISA direstui oleh orang-orang Melayu.

Bertentangan dengan gambaran yang cuba diberikan oleh para pemimpin Umno itu, tinjauan yang dibuat oleh Merdeka Centre itu dengan jelas membuktikan bahawa majoriti orang-orang Melayu dan rakyat Malaysia tidak percaya ISA perlu digunakan untuk memelihara keselamatan negara.

Dalam tinjauan mengenai ISA itu, 3,600 orang telah diminta pendapat mereka. Dari jumlah itu, 49 peratus darinya adalah orang-orang Melayu, 31 peratus Cina, lapan peratus India, enam peratus bumiputera Sabah dan enam peratus bumiputera Sarawak.

70 peratus dari mereka tidak bersetuju dengan dakwaan kononnya tindakan menangkap dan menahan tanpa bicara perlu dilakukan untuk menjaga keselamatan negara.

Apabila dipecahkan mengikut bangsa, didapati 71 peratus responden Melayu tidak bersetuju ISA digunakan untuk keselamatan negara; Cina 79 peratus, India 90 peratus, bumiputera Sabah 71 peratus dan bumiputera Sarawak 66 peratus.

PM tidak peduli

Tinjauan-tinjauan Merdeka Centre sebelum digunakan oleh para pemimpin Umno sendiri terutama tinjauan yang menyatakan Perdana Menteri mendapat sokongan majoriti Melayu sebelum pilihan raya umum 8 Mac lalu.

Bagaimanapun bulan lalu, apabila ditanya tentang kajian Merdeka Centre yang mendapati popularitinya menurun di bawah paras 50 peratus buat pertama kalinya sejak 2004, Perdana Menteri berkata, beliau tidak peduli dengan hasil kajian itu.

Melaporkan secara detail dalam blognya (kuda-kepang.blogspot.com), blogger Umnno, Datuk Ruhanie Ahmad mendedahkan bahawa tinjauan Merdeka Centre mendapati hanya tujuh peratus responden berpuas hati dengan cara Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi melaksanakan tugasnya sebagai Perdana Menteri.

Bekas Ahli Parlimen Parit Sulong itu seterusnya mendedahkan, 35 peratus agak berpuas hati, 17 peratus sangat tidak berpuas hati, dan 37 peratus pula agak kurang berpuas hati.

Beliau juga mendedahkan, hanya 10 peratus responden amat berpuas hati bahawa Umno memperjuangkan aspirasi dan kehendak rakyat berbanding 25 peratus yang amat tidak berpuas hati.

Responden yang agak berpuas hati adalah 26 peratus tetapi yang agak tidak berpuas hati adalah 33 peratus.

Mengenai kerajaan pusat di bawah Barisan Nasional (BN), katanya, lapan peratus responden berpuas hati berbanding 16 peratus yang sangat tidak berpuas hati. Mereka yang agak berpuas hati adalah 36 peratus dan yang agak tidak berpuas hati adalah 38 peratus.

Merosot mendadak

Rasa puas hati rakyat jelata terhadap perkembangan semasa ini, katanya, merosot secara mendadak daripada 71 peratus pada tempoh 29 Februari - 4 Mac 2008 (sebelum PRU12), kepada 68 peratus bagi tempoh 5 Mac - 7 Mac 2008 (menjelang hari pembuangan undi PRU12), 44 peratus bagi tempoh 30 April - 5 Mei 2008 (selepas PRU12), dan 28 peratus bagi tempoh 4 Julai - 14 Julai 2008.

Kemerosotan ini banyak dipengaruhi oleh faktor ekonomi (59 peratus), jenayah dan keselamatan awam (25 peratus), rasuah dan penyalahgunaan kuasa (15 peratus) dan faktor politik (10 peratus).

Mengenai ekonomi, 24 peratus responden menyatakan pada tempoh 4 Julai - 14 Julai 2008 bahawa ekonomi Negara adalah �favourable�. Angka ini menurun daripada 59 peratus pada tempoh 23 Februari - 27 Februari 2008.

Mengenai kedudukan ekonomi negara mutakhir ini berbanding tiga tahun lalu, hanya 19 peratus responden mengatakan ianya �favourable� berbanding 51 peratus pada tempoh 23 Februari - 27 Februari 2008.

Kemerosotan keyakinan responden terhadap hakikat di atas adalah berasaskan pandangan mereka yang tidak �favourable� mengenai pendapatan peribadi (60 peratus pada tempoh 23 Februari - 27 Februari 2008 kepada 34 peratus bagi tempoh 4 Julai - 14 Julai 2008), kos harga barang dan perkhidmatan (24 peratus bagi tempoh 23 Februari - 27 Februari 2008 merosot kepada 8 peratus bagi tempoh 4 Julai - 14 Julai 2008), peluang pekerjaan (merosot daripada 50 peratus bagi tempoh 23 Februari - 27 Februari 2008 kepada 29 peratus bagi tempoh 4 Julai - 14 Julai 2008), dan peluang perniagaan (merosot daripada 49 peratus bagi tempoh 23 Februari - 27 Februari 2008 kepada 33 peratus bagi tempoh 4 Julai - 14 Julai 2008)._

Read More...

ISA, senjata hilang bisa….

aminiskandar

Bagi sesetangah pihak (Umno dan pencabul hak asasi manusia), apabila Raja Petra Kamarudin (RPK) dihantar ke Kem Kamunting, “Gerakan Gerillawan Siber” dapat dibunuh dan selepas ini kenyakkan blog-blog dan laman web alternatif dapat dimatikan.

Tetapi mereka silap. Apabila RPK dipenjarakan tanpa bicara selama dua tahun, maka akan lahir lebih ramai lagi penulis blog. Blog bertumbuh dan bercambah setiap hari. Kebencian rakyat terhadap regim Barisan Nasional semakin memuncak.

Lebih keras penindasan maka lebih keraslah perlawanan. Jika jumlah yang melawan menjadi semakin besar, muatkah Kem Tahanan Kamunting?

Muatkah jika semua penjara di Malaysia digunakan?

Senjata penindasan ISA yang diwariskan daripada British sebagai ganjaran kepada Umno kerana memberi peluang kepada mereka (baca: penjajah) merompak harta kekayaan negara sudah semakin hilang taringnya. ISA bertujuan untuk menimbulkan ketakutan dikalangan rakyat dan mematikan gerakan yang melawan regim sudah tidak lagi berjaya mencapai objektifnya.

Semenjak Reformasi bermula ISA telah beberapa kali digunakan.

Apakah ISA berjaya mematikan gerakan?

Apakah ISA berjaya menyebabkan pejuang-pejuang belot?

Berikut adalah trend penggunaan ISA dan kesannya:

1) 1998: Anwar dan penyokong Reformasi ditahan ISA ketika gerakan untuk menjatuhkan Dr. Mahathir memuncak.

Ramai yang terpenjara termasuk Abdul Malek Husin, Sharrifuddin Budin, Ahmad Shabrimi, Ahmad Zahid Hamidi (Belot pada tahun yang sama. Sekarang Menteri di Jabatan Perdana Menteri), Rahman Ibrahim dan ramai lagi. Kebanyakkannya masih lagi bersama. Cuma beberapa kerat orang sahaja mengundur.

Penggunaan ISA tidak mematikan gerakan Reformasi. Gerakan berterusan dan pada pilihanraya umum ke 10, undi Melayu berpihak kepada pakatan pembangkang. Terengganu jatuh ketangan PAS. Kelantan kekal dibawah PAS. Ahli-ahli parlimen pembangkang bertambah diparlimen.

Desakan demi desakan, demonstrasi demi demonstrasi menyebabkan Dr. Mahathir terpaksa meletakan jawatan kerana khuatir Umno akan kalah dengan lebih teruk pada pilihanraya umum 2004.

2) 2001: Penahanan 10 orang aktivis Reformasi.

Empat orang dibebaskan setelah 60 hari ditahan.

Mereka ialah Gobala Krishnan (sekarang Ahli Parlimen), Raja Petra Kamarudin (sekarang dalam Kem Kamunting), Abdul Ghani Harion (belot menyertai Umno pada 2008) dan Pak Din.

Baki enam orang lagi dihantar ke Kem Tahanan Kamunting. Enam yang ditahan ialah Ezam Mohd Noor (belot menyertai Umno pada 2008), Lokman Noor Adam(bergaduh dengan Ezam tahun 2004. Keluar PKR dan kini menjadi teman baik Ezam didalam Umno), Saari Sungib (sekarang ADUN), Hishamuddin Rais, Badrul Amin dan Tian Chua (sekarang Ahli Parlimen).

Daripada 10 yang ditahan, hanya tiga yang belot. Baki tujuh masih lagi berjuang menegakkan Reformasi.

Dua orang mahasiswa turut ditahan dibawah ISA iaitu Khairul Annuar Ahmad Zainuddin (sekarang Naib Ketua AMK) dan Fuad Ikhwan.

Penggunaan ISA tidak mematikan gerakan Reformasi. Abdullah Badawi terpaksa men”cetak rompak” agenda Reformasi selepas mengambil alih kepimpinan negara.

Pilihanraya 2004, BN menang besar kerana Abdullah Badawi berjanji untuk melaksanakan Reformasi dan menghapuskan rasuah dalam negara.

Anwar Ibrahim dibebaskan tidak berapa lama selepas pilihanraya umum 2004.

2007: Lima pemimpin Hindraf ditahan dibawah ISA.

Puluhan ribu rakyat turun kejalanraya menuntut satu Pilihanraya yang Bebas dan Adil di Malaysia pada 10 November 2007. Perhimpunan ini bukan sahaja disokong oleh penyokong pembangkang dan aktivis NGO, tetapi turut disokong oleh ahli-ahli Umno seperti Ruhanie Ahmad. Cabaran dan amaran oleh Abdullah Badawi dan menantunya disahut oleh rakyat.

Tidak beberapa lama selepas itu Hindraf pula menganjurkan demonstrasi. Hampir 20,000 masyarakat India turun kejalan dan bertempur dengan polis anti rusuhan. Dmonstrasi ini menyebabkan lima pemimpin Hindraf merengkok di Kem Tahanan Kamunting sehingga hari ini. Akan tetapi, perjuangan Hindraf tidak mati akan tetapi menjadi lebih dahsyat lagi.

2008: Raja Petra Kamarudin (sekarang di Kem Kamunting), Teresa Kok (dibebaskan selepas tujuh hari) dan Tan Hoon Cheng (dibebaskan selepas 18 jam)

Gerakan perlawanan rakyat yang tak henti-henti menyebabkan keputusan PRU 12 memalukan BN. Majoriti 2/3 di parlimen hilang. Penipuan Abdullah Badawi dalam melaksanakan Reformasi telah menyebabkan beliau dihukum oleh rakyat. Menantunya dan “budak tingkat empat” hanya mampu termenung. Mereka tahu, hayat Abdullah sudah tidak lama.

Tidak lama selepas PRU 12, pilihanraya kecil berlangsung di Permatang Pauh. Anwar bertanding. Percaturan dimulakan tidak berapa lama sebelum itu. Anwar dituduh liwat lagi. Sehari sebelum penamaan calon, Saiful yang menuduh diliwat oleh Anwar bersumpah laknat bahawa beliau sah diliwat Anwar.

Ezam dan teman-temannya yang telah bekerja dengan Khairy berceramah setiap malam untuk memburukan Anwar. Akan tetapi, apabila keputusan diumumkan, Abdullah Badawi terkejut beruk apabila majoriti yang dimenangi Anwar melebih apa yang diperolehi oleh Wan Azizah pada PRU 12. Undi Melayu terhadapnya juga bertambah.

Ini mendorong Abdullah menggunakan ISA. Tambahan lagi terdapat ancaman daripada Anwar untuk mengambil alih negara. Menteri yang beliau lantik meletakkan jawatan sebagai protes. MCA ugut tinggalkan BN, ini menyebabkan Tan Hoon Cheng, wartawan Sin Chew Daily dibebaskan setelah 18 jam ditahan. Ini merupakan satu rekod baru!

Berikut adalah serba sedikit kronologi mengenai penggunaan ISA sepanjang 10 tahun ini untuk mematikan gerakan rakyat. Apakah gerakan rakyat mati?

Jawapannya tidak. ISA sudah hilang bisa. Tidak lama lagi tembok-tembok kekuasaan BN akan runtuh bersama ISA. Runtuh seperti runtuhnya tembok Berlin yang memisahkan Jerman Timur dan Jerman Barat. Tidak mustahil ini berlaku.

Rakyatlah yang menentukan. Kerana mereka mempunyai satu kuasa yang selama ini mereka tidak tahu. Kuasa yang amat kuat. Kuasa yang telah menyebabkan BN terlepas negeri yang kaya seperti Selangor dan Pulau Pinang.

Kuasa itu adalah Kuasa Kebangkitan Rakyat. Jika PRU 12 yang lalu anda saksikan Tsunami, percayalah ombak besar itu akan datang lagi. Lebih besar dari bulan Mac yang lalu. Nantikan sajalah regim Abdullah-Najib!!!

Read More...

Kadar inflasi tertinggi dalam masa 27 tahun

Malaysiakini

Sep 24, 08 7:50pm

Kadar inflasi telah melonjak ke paras 8.5 peratus pada bulan Ogos - yang tertinggi dalam tempoh 27 tahun - ekoran peningkatan harga makanan dan bahan api, demikian menurut angka rasmi yang dikeluarkan hari ini.

"Ia tinggi sedikit daripada yang dijangkakan, tetapi Bank Negara tidak akan menaikkan kadar faedah untuk memastikan pertumbuhan," kata Wan Suhaimi Saidi, ahli ekonomi dari Kenanga Investment Bank.

"Ia tinggi sedikit daripada jangkaan saya. Saya jangka 8.4 peratus. Saya tidak fikir kerajaan akan menaikkan kadar faedah penting.

"Ia akan dikekalkan pada kadar 3.50 peratus sehingga akhir tahun untuk menyokong pertumbuhan," katanya kepada agensi berita AFP.

Jabatan Perangkaan telah menyemak semula dengan menurunkan angka inflasi bagi bulan Julai kepada 8.3 peratus. Ia sebelum ini meletakkan kadarnya pada 8.5 peratus.

Menurutnya, kos makanan dan minuman bukan alkohol meningkat 11.7 peratus dalam bulan Ogos, berbanding dengan setahun yang lalu.

Kadar inflasi yang tinggi sudahpun menjejaskan pengguna dan mendorong ramai rakyat Malaysia mengurangkan perbelanjaan mereka bagi makanan.

"Peningkatan (kadar inflasi bagi bulan Ogos) ditunjukkan dalam kumpulan-kumpulan terpilih utama, iaitu makanan dan minuman bukan alkohol," katanya dalam satu kenyataan.

Data bulan Ogos menunjukkan peningkatan harga bagi kebanyakan kategori, termasuk pengangkutan yang melonjak 21.8 peratus, dan restoran dan hotel yang meningkat 6.5 peratus.

Kerajaan telah menaikkan harga minyak sebanyak 41 peratus dalam bulan Jun, sebagai langkah untuk mengurangkan peningkatan kos subsidi, tetapi telah membayangkan bahawa kadar harga boleh diturunkan tidak lama lagi.

Inflasi kekal tinggi


Selepas mengumumkan Indeks Harga Pengguna (CPI) bagi bulan Ogos, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad berkata, beliau tidak menjangka CPI bagi bulan September akan lebih rendah.

"Walaupun, kesan sepenuhnya pengurangan harga petrol dalam bulan Ogos dan sekarang belum diambilkira sepenuhnya,
CPI bagi bulan September mungkin tidak lebih rendah.

"Harga petrol yang rendah dijangka dijangka akan diimbangi oleh peningkatan perbelanjaan semasa cuti hari raya dan 30 surcaj bagi pengangkutan awam," kata Shahrir.

Bagaimanapun, beliau tidak menjangka CPI telahpun sampai ke paras puncaknya.

Shahrir berkata, kadar inflasi nampak telah stabil ekoran peningkatan bulan ke bulan hanya 0.2 peratus.

Bagaimanapun, kadar purata inflasi bagi tahun ini dijangka di sekitar 4.8 peratus.

Read More...

Langkah Seterusnya Untuk Membentuk Kerajaan - DSAI

anwaribrahimblog

— KENYATAAN MEDIA UNTUK EDARAN SEGERA—

PETALING JAYA, MALAYSIA, 23 SEPTEMBER 2008

Hari Selasa bersamaan 23 September 2008 saya telah menemui kepimpinan Pakatan Rakyat. Pertemuan bersama pimpinan PAS yang terdiri daripada Mursyidul Am, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presiden PAS, Tuan Guru Abdul Hadi Awang diadakan di Kota Bharu. Mereka menegaskan komitmen mereka mengenai semangat dan matlamat Pakatan Rakyat. Manakala YAB Ketua Menteri Pulau Pinang, saudara Lim Guan Eng ketika pertemuannya dengan saya, menyatakan rasa puas hati beliau di dalam setiap perkembangan untuk memperkukuh dan memperkemaskan konsensus di kalangan parti Pakatan Rakyat serta penyokong daripada Barisan Nasional.

Kami juga membincangkan langkah seterusnya yang akan diambil oleh Pakatan Rakyat bagi membentuk sebuah kerajaan yang ternyata mencerminkan sokongan majoriti Ahli-ahli Parlimen. Keengganan Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi untuk membenarkan permohonan kami agar diadakan satu Sidang Khas Parlimen membuktikan usaha Kerajaan BN pimpinan Umno untuk mensabotaj proses demokrasi.

Sungguhpun begitu saya dan teman-teman di dalam Pakatan Rakyat tetap yakin dan percaya bahawa hasrat rakyat untuk melihat perubahan akan menjadi kenyataan. Kami akan meneruskan usaha dengan penuh hemah dan berhati-hati demi mencapai matlamat dan telah mencapai kata sepakat untuk tidak melayan sebarang provokasi mahupun pendekatan yang tidak bertanggungjawab serta membawa kepada ketidakstabilan dan ketidaktentuan buat negara. Saya tidak tahu mengenai adanya perundingan yang dilakukan antara Pakatan Rakyat dan Perdana Menteri - di mana kenyataan yang telah dibuat semalam menyarankan ruang komunikasi yang dibuka telah disalahtafsir.

Kini wujud satu krisis keyakinan terhadap kepimpinan negara di saat rakyat Malaysia mengkehendaki penyelesaian kenaikan harga barangan yang tertinggi di dalam tempoh dua dekad, peningkatan kadar pengangguran dan keyakinan pelabur yang semakin terhakis.

Tatkala Menteri Kewangan yang baru berdegar-degar menyatakan kedudukan ekonomi negara masih stabil, fakta yang ada merungkai cerita yang berbeza. Untuk tahun 2008 sahaja lebih daripada RM125 billion telah ditarik keluar oleh para pelabur yang semakin jelak dengan sebuah kerajaan yang gagal untuk melaksanakan hatta satu perubahan demi menjamin kebebasan sistem kehakiman dan meneruskan penggunaan undang-undang kuku besi seperti ISA untuk menahan rakyatnya tanpa menuruti proses perundangan.

Perubahan-perubahan ini adalah sendi kepada visi Pakatan Rakyat untuk memulihkan ekonomi, untuk mencipta pekerjaan buat rakyat Malaysia dan memacu pertumbuhan serta menarik pelaburan asing, juga untuk memastikan jaminan perlembagaan dijunjung termasuklah yang berkaitan dengan kedudukan Islam sebagai agama rasmi persekutuan, kebebasan beragama bagi penganut agama lain, kedudukan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan tanpa menyekat kebebasan bahasa ibunda lainnya, dan juga status Raja-raja Melayu dan kedudukan istimewa orang Melayu dan bumiputra.

ANWAR IBRAHIM
Ketua Pembangkang
Ketua Umum KeADILan.

On Tuesday I met with Pakatan Rakyat leadership from PAS in Kota Bharu, Kelantan and from DAP in Kuala Lumpur. Kelantan Mentri Besar Nik Aziz Nik Mat and PAS President Hajji Hadi Awang reaffirmed their commitment to the spirit and the goals of the coalition and Penang Chief Minister Lim Guan Eng expressed his satisfaction in the progress being made to strengthen and broaden the consensus among the Pakatan Rakyat parties and supporters from BN.

We also discussed the next steps that Pakatan Rakyat should take towards forming a government that reflects the support of the majority of Members of Parliament. Prime Minister Abdullah Badawi’s failure to accede to our request for an emergency session of Parliament represents another attempt by the UMNO-led BN government to sabotage and scuttle the democratic process.

Nevertheless I along with my colleagues in Pakatan remain confident that the people’s desire for change shall soon be attained. We will proceed cautiously towards our goals and we agreed neither to be provoked into hasty action nor to take an irresponsible approach that would lead to instability and greater uncertainty in country. I am not aware of any negotiations taking place between Pakatan Rakyat and the Prime Minister—statements made yesterday suggesting that a line of communication was open were misinformed.

There is a crisis of confidence in the current leadership of the nation at a time when the Malaysian people are demanding solutions for the highest increases in prices in two decades, increasing joblessness and the dramatic decline in investor confidence.

While the newly appointed Finance Minister boasts that the country is in sound economic standing, the facts tell a different story. In 2008 already over RM 125 billion has been withdrawn from the country by investors weary of a government that has failed to implement a single reform to ensure judicial independence and that continues to use draconian laws such as the ISA to detain its citizens without due process of law.

These basic reforms are cornerstones of Pakatan Rakyat’s vision to revive the economy, to create more growth and good jobs for Malaysian people, to attract foreign investment, and to ensure adherence to constitutional guarantees including the position of Islam as the religion of the federation, the freedom to practice other religions, Bahasa Melayu as the national language and the freedom to practice mother tongue languages, and the status of the Malay kings and the special position of the Malays and bumiputera.

ANWAR IBRAHIM
Opposition Chief
De-facto leader, Keadilan

Read More...

Anwar: 'Deadline' bukan isu, Pakatan hantar surat kepada Agong

Mstar Online

ANWAR Ibrahim ketika tiba di pekarangan Kompleks Mahkamah Jalan Duta, Kuala Lumpur pagi tadi bersama isterinya, Dr. Wan Azizah Wan Ismail. - foto The Star oleh AZHAR MAHFOF

KUALA LUMPUR: Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini berkata, pihaknya akan menghantar sepucuk surat kepada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin berhubung proses peralihan kuasa daripada Barisan Nasional (BN) kepada pembangkang dan permintaan untuk diadakan satu sesi khas Parlimen.

Anwar, yang juga Anggota Parlimen Permatang Pauh dan Penasihat Parti Keadilan Rakyat, sekali lagi mendakwa telah mempunyai majoriti yang cukup untuk membentuk sebuah kerajaan baru.

"Surat kepada Yang di-Pertuan Agong menyentuh mengenai proses peralihan kuasa secara aman dan sidang khas Parlimen bagi mengemukakan usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri (Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi).

"Kita (Pakatan Rakyat) masih mengemukakan tuntutan supaya Perdana Menteri menghormati hak rakyat yang memilih kami," katanya kepada pemberita selepas menghadiri prosiding kes liwat terhadapnya di Mahkamah Sesyen Jalan Duta di sini hari ini.

Anwar ditemani isteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, yang juga Presiden PKR, dan anak mereka Nurul Izzah, yang juga Anggota Parlimen Lembah Pantai.

Ketika mengulas mengenai suratnya yang meminta Perdana Menteri mengadakan sidang khas Parlimen, Anwar berkata Abdullah tidak memberi sebarang jawapan berhubung perkara itu kecuali membuat kenyataan untuk tidak memenuhi tuntutan berkenaan.

Anwar juga masih enggan mengumumkan nama anggota-anggota Parlimen yang beliau dakwa akan menyertai Pakatan Rakyat.

"Saya ada bilangan majoriti. Pasal deadline (tarikh untuk menubuh kerajaan baru) bukanlah satu isu," katanya.

Sementara itu dalam blognya hari ini, Anwar berkata, beliau dan teman-teman dalam Pakatan Rakyat tetap yakin dan percaya bahawa hasrat rakyat untuk melihat perubahan akan menjadi kenyataan.

"Kami akan meneruskan usaha dengan penuh hemah dan berhati-hati demi mencapai matlamat dan telah mencapai kata sepakat untuk tidak melayan sebarang provokasi mahupun pendekatan yang tidak bertanggungjawab serta membawa kepada ketidakstabilan dan ketidaktentuan buat negara."

Kata Anwar, beliau tidak tahu mengenai adanya perundingan yang dilakukan antara Pakatan Rakyat dan Perdana Menteri.

"Kenyataan yang telah dibuat semalam menyarankan ruang komunikasi yang dibuka telah disalah tafsir," katanya lagi.

Read More...

"Duit raya sekupang", inflasi naik 8.5 peratus

Harakahdaily

Abdul Aziz Mustafa
Wed | Sep 24, 08 | 9:10:09 pm MYT

KUALA LUMPUR, 24 Sept (Hrkh) - Walaupun kerajaan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini mengumumkan penurunan sebanyak 10 sen lagi harga minyak berkuatkuasa esok tetapi kesan dari tindakannya menaikkan harga petrol sebanyak 78 sen dan diesel sebanyak RM1 pada 4 Jun lalu mengakibatkan cengkaman inflasi semakin ganas memangsakan rakyat, terutama golongan berpendapatan rendah.

Dianggap sebagai "hadiah" kerajaan Abdullah kepada rakyat oleh Ketua Penerangan PAS, Haji Mahfuz Omar, Malaysiakini melaporkan angka rasmi yang dikeluarkan hari ini, kadar inflasi telah melonjak ke paras 8.5 peratus pada bulan Ogos - yang tertinggi dalam tempoh 27 tahun - ekoran peningkatan harga makanan dan bahan api.

"Tidak ada jaminan inflasi akan berkurangan walaupun harga minyak diturunkan 10 sen lagi kerana harga barangan tetap tinggi.

"Sebagai contoh mudah, adakah esok harga minyak turun 10 sen, lusa adakah harga makanan di pasar-pasar Ramadhan akan turun?

"Apa pun, terima kasihlah kerajaan Pak Lah bagi duit raya sekupang kepada rakyat," kata Mahfuz dengan sinis.

Ahli ekonomi dari Kenanga Investment Bank, Wan Suhaimi Saidi, menyifatkan kadar inflasi 8.5 peratus itu lebih tinggi daripada yang dijangkakan, tetapi Bank Negara tidak akan menaikkan kadar faedah untuk memastikan pertumbuhan.

"Ianya tinggi sedikit daripada jangkaan saya. Saya jangka 8.4 peratus. Saya tidak fikir kerajaan akan menaikkan kadar faedah penting. Ia akan dikekalkan pada kadar 3.50 peratus sehingga akhir tahun untuk menyokong pertumbuhan," katanya kepada AFP.

Jabatan Perangkaan telah menyemak semula dengan menurunkan angka inflasi bagi bulan Julai kepada 8.3 peratus. Ia sebelum ini meletakkan kadarnya pada 8.5 peratus.

Menurutnya, kos makanan dan minuman bukan alkohol meningkat 11.7 peratus dalam bulan Ogos, berbanding dengan setahun yang lalu. Kadar inflasi yang tinggi sudahpun menjejaskan pengguna dan mendorong ramai rakyat Malaysia mengurangkan perbelanjaan mereka bagi makanan.

"Peningkatan (kadar inflasi bagi bulan Ogos) ditunjukkan dalam kumpulan-kumpulan terpilih utama, iaitu makanan dan minuman bukan alkohol," katanya dalam satu kenyataan.

Data bulan Ogos menunjukkan peningkatan harga bagi kebanyakan kategori, termasuk pengangkutan yang melonjak 21.8 peratus, dan restoran dan hotel yang meningkat 6.5 peratus.

Kerajaan telah menaikkan harga minyak sebanyak 41 peratus dalam bulan Jun, sebagai langkah untuk mengurangkan peningkatan kos subsidi, tetapi telah membayangkan bahawa kadar harga boleh diturunkan tidak lama lagi.

Inflasi kekal tinggi

Selepas mengumumkan Indeks Harga Pengguna (CPI) bagi bulan Ogos, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad berkata, beliau tidak menjangka CPI bagi bulan September akan lebih rendah.

"Walaupun, kesan sepenuhnya pengurangan harga petrol dalam bulan Ogos dan sekarang belum diambilkira sepenuhnya, CPI bagi bulan September mungkin tidak lebih rendah.

"Harga petrol yang rendah dijangka dijangka akan diimbangi oleh peningkatan perbelanjaan semasa cuti hari raya dan 30 surcaj bagi pengangkutan awam," kata Shahrir.

Bagaimanapun, beliau tidak menjangka CPI telahpun sampai ke paras puncaknya.

Shahrir berkata, kadar inflasi nampak telah stabil ekoran peningkatan bulan ke bulan hanya 0.2 peratus.

Bagaimanapun, kadar purata inflasi bagi tahun ini dijangka di sekitar 4.8 peratus._

Read More...

Harga minyak turun lagi 10 sen

Malaysiakini

Sep 24, 08 2:44pm

Kerajaan hari ini mengumumkan penurunan sebanyak 10 sen lagi harga minyak berkuatkuasa esok.

Berikutan itu, harga minyak petrol jenis RON 97 kini turun kepada RM2.45 seliter manakala harga RON 92 pula turun kepada RM2.30 seliter.

Kerajaan juga mengumumkan pengurangan minyak diesel, juga sebanyak 10 sen, kepada RM2.40 seliter.

abdullah sapp bn supreme council 190608Ketika mengumumkan penurunan harga minyak tersebut, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, ia diputuskan dalam mesyuarat jemaah menteri hari ini.

"Keputusan ini diambil setelah mengambil kira harga purata minyak dunia untuk tempoh sebulan terakhir ini," katanya dalam satu kenyataan petang ini.

Harga-harga berkenaan, tambah beliau, ditentukan dengan mengambil kira harga sebenar petrol daripada 1 September hingga 22 September lalu.

Abdullah berkata, untuk tempoh sebulan terakhir ini, harga minyak dunia telah mengalami turun naik yang ketara.

"Namun secara purata, ia telah menurun sedikit berbanding harga purata sebelumnya. Namun begitu, nilai ringgit berbanding dolar Amerika pula menyusut sepanjang tempoh yang sama.

"Oleh itu, mengaplikasikan formula yang digunapakai oleh kerajaan dalam menentukan harga runcit sebelum ini, pengurangan sebanyak 10 sen ini merupakan nilai pengurangan maksimum yang dapat diberikan oleh Kerajaan.

"Pelarasan harga minyak ini juga merupakan pelarasan harga yang kedua dilakukan oleh Kerajaan setelah pelarasan pertama dilakukan pada 23 Ogos yang lalu," katanya.

Sebelum ini, kerajaan telah menurunkan harga minyak sebanyak 15 sen.

Sehubungan, perdana berkata, kerajaan berharap penurunan harga minyak yang berkuatkuasa esok, akan dapat meringankan beban orang ramai, terutamanya dalam menyambut hari raya Aidilfitri.

bm version fuel petrol diesel price hike reduction 240908

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |