+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Sunday, April 18, 2010

Kamalanathan Calon BN Pilihan Yang Keempat

msomelayu

DR MAHATHIR Mohamad awal-awal telah memberi peringatan kepada pengundi Hulu Selangor supaya memilih parti bukannya calon. Apabila Mahathir berkata begitu, bererti dia sudah tahu bahawa calon BN kali ini tidak begitu hebat dan mempunyai apa-apa keistimewaan. Sebab itu Mahathir mengalih perhatian daripada calon kepada parti. Apa lagi Mahathir cukup kenal dengan keistimewaan dan kehebatan calon PKR, Zaid Ibrahim semasa dalam Umno dulu.

Pandangan Mahathir itu bertentangan dengan aspirasi dan kehendak rakyat di Hulu Selangor yang tertindas dan dibiarkan kerajaan BN sejak lebih 50 tahun lalu yang mana mereka memerlukan calon yang boleh membela mereka dan membawa suara hati mereka di parlimen. Kegagalan G Palanivel menjadi wakil rakyat yang baik telah meninggalkan kesan pahit kepada pengududuk Hulu Selangor. Sebab itu Umno dan MIC sendiri secara keras menolak Palanivel.

Dengan memilih parti sudah pasti hasrat rakyat itu tidak akan tercapai. Sesudah lebih 50 tahun apalah yang BN lakukan kepada mereka? Berbagai masalah di Hulu Selangor khasnya melibatkan rakyat bawahan belum diselesaikan. Masalah pemilikan tanah, air dan kemudahan asas lain hanya baru terubah selepas Selangor diambil oleh kerajaan Pakatan Rakyat tahun 2008. Kehidupan masyarakat dalam kawasan Felda juga setakat lepas untuk memenuhi keperluan hidup seharian saja dan tidak mampu untuk bermewah. Masih ada peneroka yang belum mendapat gerak hak milik sepenuhnya.

Keuntungan atau aset yang menjadi milik Felda sebanyak RM400 billion tidak pun sampai kepada mereka bagi mengubahkan kehidupan tradisi Felda. Kekayaan Felda yang sudah dikorpartkan lebih untuk memberi kemewahan hidup kepada para kontraktor dan para penaungnya saja.

Mahathir dapat membaca apa yang menimpa BN pada pilihan raya kali ini. Parti itu menghadapi masalah dalam menentukan calon. Perbalahan MIC bakal membawa bahana kepada parti berkenaan. Samy Velly, Palanivel yang dicalonkan oleh MIC, serta V Mugilan yang dicalonkan oleh Umno, menghadapi pilihan raya kali ini dalam rasa kecewa dan dukalara apabila impian masing-masing tidak menjadi kenyataan.

Selalunya orang yang ditimpa perasaan malang ini tidak bersemangat, dan mereka akan berkerja ada kadar saja. Untuk tidak dikatakan merajuk ataupun bersikap kebudak-budakan mereka akan turun juga ke majlis ceramah membantu calon BN. Manakala para petugas Umno akan bekerja hanya mengharapkan upah dan imbuhan semata-mata. Kalau upah ini tidak dihulur mereka akan menutup pos dan bilik gerakan.

Muhyiddin Yassin pun tahu akan kewibawan dan kelemahan calon BN kali ini. Sebab itu dalam kenyataan akhbarnya semalam beliau cuba membina imej Kamalanathan dengan berbagai cara. Antaranya Muhyiddin mentafsirkan nama Kamalanathan mencermin aspriasi rakyat Malaysia yang berslogankan 1 Malaysia. Kata Muhyiddin nama Kamalananthan itu mewaikili tiga suku kaum di negara ini. Kamal katanya adalah nama Melayu, Alan, adalah nama Cina dan Nathan adalah India.

Apakah hanya tiga kaum atau bangsa itu saja ada di Hulu Selangor. Bagaimana dengan kaum Orang Asli? Apakah UBN telah melupai peranan dan kewujudan kaum Asli di Hulu Selangor?

Jelas apa yang Muhyiddin lalukan itu kerana beliau lihat tidak ada modal lain dan kelebihan lain kepada calon BN itu melainkan dari segi nama saja. Apa yang ada kepada nama? Sekuntum bunga tahi ayam kalau pun dinamakan ros ia tetap juga akan berbau busuk juga. Rasanya nama Zaid lebih mesra dan ada ertinya bagi orang Melayu kerana nama Zaid itu mengingatkan kita kepada Zaid bin Harithah anak angkat kepada Rasulullah s.a.w.

Kamalanathan, 35 belum ada apa-apa jasa dan bakti yang ditunjukkan selama ini. Orang tidak mengenalinya cemerlang dalam apa-apa pun. Nama beliau itu baru dikenali hari ini. Mungkin kalau tidak dicalonkan orang masih tidak tahu menyebut namanya. Dia sendiri tidak menyangka akan dipilih menjadi calon. Tetapi kerana BN menghadapi masih parti itu terpaksa melupai dua nama lain itu.

Dalam urutan calon BN, Kamalananthan berada diurutan ke empat. Selain dari Palanivel yang sudah awal-awal dicalonkan oleh MIC dan Mugilan dicalonkan Umno, seorang lagi calon berkulit hitam yang menjadi minat Umno ialah Mohd Farid Rawi Abdullah. Kalangan pemimpin Umno sangat berminat kepada penceramah ini. Dengan ilmu dan populariti yang ada kepada beliau, Rawi dikira mampu memberi cabaran sengit kepada calon PKR, Zaid Ibrahim. PKR mungkin angkat tangan sebelum masuk gelanggang kalau Farid Rawi menjadi calon.

Sayangnya Mohd Rawi enggan memasuki belenggu politik. Penceramah ini dapat membaca apa akan jadi kepada dirinya kalau dia berselimut dalam kanvas politik, lebih-lebih lagi Umno. Mungkin beliau sudah tahu akan onak dan reba serta juga kebusukan yang berhimpun dalam Umno maka beliau tidak bersetuju untuk menjadi calon.

Kesimpulannya calon BN adalah pilihan ke empat dan paling tidak popular. Fahamlah sendiri kalau sudah berada di tangga ke empat. Kalau BN sendiri berkecamukan dalam menentukan calon, rasanya pengundi Hulu Selangor dapat memikirkan apakah kesan kalau mereka terus memberi kepercayaan kepada calon itu. Kalau komponen BN sendiri kurang senang dengan Kamalananthan, masakan rakyat mereka selesai dengannya.

Saya lihat Kamalanatha juga sseperti gelabah dan masih dalam rasa bingung kerana dipilih menjadi calon. Dalam komentarnya selepas diumumkan sebagai calon, dia mengakui dirinya unik kerana dapat bercakap dalam bahsa Melayu, Inggeris dan Tamil. Betulkah itu keunikan? Rasanya itu bukan keunikan lagi. Setelah berada di Malaysia selama lebih 50 tahun kebolehan kita berbahasa Melayu bukan satu yang perlu dibanggakan lagi. Sebaliknya kebolehan itu sesuatu yang biasa yang tidak perlu dijadikan kebanggaan. Mana-mana orang yang tidak bercakap menggunakan bahasa Melayu yang baik ia dianggap sebagai tidak petriotik.

Apabila soal kebolehana ini cuba diketengahkan Kalamanthan dan menganggap dirinya sebagai unik, maka dapatlah kita meninjau sejauh manakah akal dan ketinggian siasah ketua penerangan MIC ini. Memanglah beliau unik, tetapi unik dalam kenunikan yang beliau rasakan sendiri sedangkan orang sedikitpun tidak merasa itu sesuatu yang boleh dibanggakan apa lagi dijadikan pra syarat untuk jadi pemimpin. Kehebatan Kalamanathan berbahasa Melayu mungkin dikagumi orang India tetapi tidak bagi Melayu dan Cina serta Orang Asli di Hulu Selangor. [wm.kl. 10:15 am 18/04/10]

Read More...

"Saya sudah insaf dan mohon keampunan tuhan," - Zaid Ibrahim

Mstar Online

HULU SELANGOR: Calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Zaid Ibrahim hari ini secara tidak langsung mengakui bahawa beliau pernah mengambil minuman keras apabila berkata beliau kini sudah insaf dan memohon kemaafan daripada Allah.

“Saya sudah mintak maaf dengan Allah s.w.t dan saya mintak maaf dengan rakyat Selangor.

“Saya sudah perjelaskan sebelum ini, saya bukan malaikat dan ada kelemahan semasa saya muda dahulu. Kalau Umno hendak mainkan isu ini kerana mereka itu malaikat terpulanglah,” katanya pemberita selepas menunaikan solat asar di masjid Kerling di sini hari ini.

Hari ini, akhbar Mingguan Malaysia dalam laporan muka depannya memetik Naib Presiden PKR, Azmin Ali, mencabar BN mengemukakan bukti berhubung tuduhan yang dilemparkan terhadap calon mereka yang didakwa sebagai kaki botol tegar.

Zaid dipertaruhkan PKR bagi mempertahankan kerusi Parlimen berkenaan, bakal berdepan saingan empat penjuru daripada BN dan dua calon Bebas yang turut menawarkan diri untuk bertanding pada pilihan raya kecil 25 April ini

Mengulas lanjut isu berkenaan, Zaid yang juga bekas Ahli Parlimen Kota Baru berkata, apa pun kelemahan dan ketidaksempurnaannya sebagai seorang manusia beliau masih mampu menjadi wakil rakyat yang baik dan memperjuangkan hak rakyat sekiranya menang dalam pilihan raya kecil ini.

“Saya tidak kisah jika Umno hendak serang peribadi saya..serang lah mereka tak perlu berhenti.Mereka ada tujuh hari lagi untuk serang saya.

“Apa yang silap itu silaplah, saya tidak lari daripada kebenaran. Saya tidak hipokrit dan bukan macam mereka. Bila saya silap saya mengaku tapi mereka tidak mereka angkuh,” ujarnya.

Zaid percaya rakyat Hulu Selangor boleh menilai sama ada beliau layak atau tidak menjadi wakil rakyat di sini.

“Kalau saya layak saya akan menang, kalau tidak layak saya kalah. Itu sahaja,” katanya.

Ditanya bila beliau berhenti daripada amalan minum arak itu Zaid berkata: “Itu tak usahlah kita bercerita. Itu cerita lama yang tak perlu diungkitkan lagi.”

Dalam perkembangan berkaitan, Zaid berkata beliau tidak perlu bersumpah untuk membuktikan dia tidak pernah minum arak.

“Apa nak sumpah-sumpahnya suruh lah orang-orang yang minum arak dalam Umno itu bersumpah dahulu. Sumpah adalah urusan saya dengan tuhan, tak perlu tunjuk kepada mereka,” katanya ketika mengulas mengenai cabaran yang dilontarkan oleh Naib Presiden Parti Progresif Penduduk (PPP), Datuk Nik Sapeia Nik Yusof mencabar bekas menteri Kabinet itu supaya bersumpah bagi membuktikan beliau tidak pernah minum arak.

Read More...

Pertandingan empat penjuru di Hulu S'gor

Malaysiakini

Apr 17, 10 9:04am

9-10pagi: Penyerahan borang pencalonan

10-11pagi: Waktu bantahan

11-12 tengahari: SPR buat pengumuman rasmi calon

11.50pagi: Keadaan sudah semakin lengang apabila sebahagian besar penyokong BN dan Pakatan sudah bersurai.

Manakala beberapa penyokong Pakatan mendakwa mereka terkena botol dan batu yang dibaling ke arah mereka.

11.23pagi; Pasukan polis yang lengkap berperisai mengarahkan penyokong Pakatan supaya bersurai.

11.22pagi: Pilihan raya kecil parlimen Hulu Selangor akan menyaksikan pertandingan empat penjuru. Mereka ialah P Kamalanathan (BN), Datuk Zaid Ibrahim (PKR) dan dua calon Bebas VS Chandran dan Johan Mohd Diah.

Johan adalah ahli jawatankuasa Pemuda Umno Shah Alam.

11pagi: Pegawai pengurus pilihan raya mengumumkan tempoh bantahan tamat. Tiada sebarang bantahan diterima.

10.46pagi: Timbalan presiden MIC Datuk G Pananivel tiba di kemah BN - kemunculan pertamaya selepas pengumuman calon BN Khamis lalu. Dia disambut dengan sorakan pemimpin dan penyokong BN.

10.20pagi: Polis meletakkan trak antara penyokong BN dan Pakatan selepas mereka semakin menghampiri satu sama lain. Mereka berada 20 meter antara sama lain. Mereka saling melaungkan antaranya 'Altantuya', 'Chua Soi Lek', 'kaki botol' dan 'liwat' serta 'Umno-Apco, Umno-Apco'.

10.04pagi: Di luar, penyokong BN melaungkan 'liwat' dan 'kaki botol'. Manakala penyokong Pakatan pula melaungkan 'Altantuya'.

10pagi: Proses penamaan calon ditutup.

Calon-calon mempunyai masa satu jam untuk memfailkan bantahan.

Mereka yang memfailkan borang pencalonan ialah P Kamalanathan (BN), Datuk Zaid Ibrahim (PKR) dan dua calon Bebas VS Chandran (kiri) dan Johan Mohd Diah.

Seorang lagi, Anuradh Jeyasingam gagal memfailkan borang pencalonan sebagai calon bebas.

9.57pagi: Salah seorang calon bebas yang memfailkan borang pencalonan pagi ini ialah bekas pemimpin MIC Hulu Selangor VS Chandran.

9.50pagi: Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar menganggarkan penyokong BN dan Pakatan masing-masing 10,000 orang.

9.46pagi: Pemimpin BN dan Pakatan bersalaman dan berbual di kemah.

9.45am: Di dalam pusat penamaan calon, Kamalanathan memfail borang pencalonan. Dua orang lagi turut memfailkan borang pencalonan untuk bertanding sebagai calon bebas.

9.43pagi: Seorang lagi pemimpin MIC S Ganesan turut cedera ketika cuba masuk ke dalam kawasan pagar duri polis. Ganesan luka di tangan dan dibalut oleh kakitangan sebuah ambulans yang ditempatkan di luar pusat penamaan calon.

9.40pagi: Kira-kira 50 anggota unit amal PAS membuat rantai manusia untuk mengelak tolak menolak.

9.31pagi: Kamalanathan masuk pusat penamaan calon bersama pencadang dan penyokong. Sedang memfailkan borang pencalonannya.

930pagi: Ketua zon DSP Ruslan Abdullah memberi amaran kepada para penyokong agar tidak menolak-nolak kerana orang di hadapan akan cedera kerana kawat berduri merentangi jalan ke tempat penamaan calon.

9.28pagi: Dalam keadaan tolak menolak, Presiden MIC Datuk Seri S Samy tercedera di kakinya terkena duri kawat dan dirawat di situ.

Turut kelihatan ialah timbalan presiden MIC, Datuk G Palanivel, yang tidak dicalonkan semula mewakil BN di Hulu Selangor.

9.22am: Perakan BN tiba di pintu pagar pusat penamaan calon di KKB. Ribuan penyokong BN dan Pakatan dipisahkan bagi mengelak mereka menjerit antara satu sama lain.

9.10pagi: Calon BN P Kamalanathan, berarak dari pejabat Umno di KKB ke pusat penamaan calon. Antara yang turut serta ialah Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, Presiden Gerakan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon dan Ketua Menteri Melaka, Datuk Ali Rustam.

Yang lainnya termasuk Timbalan Pengerusi Umno Selangor Datuk Noh Omar, Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin, Timbalan Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai dan naib presiden, Datuk Ng Yen Yen.

9.02pagi: Calon PKR Datuk Zaid Ibrahim memfailkan borang pencalonan. Beliau bersama pencadang dan penyokongnya. Zaid memakai baju Melayu dan kain pelikat.

Di luar dewan, penyokong BN menyanyikan 'Inilah Barisan Kita' serta lagu Umno.

9pagi: Pemimpin DAP Lim Kit Siang, exco kerajaan Selangor Elizabeth Wong dan Teresa Kok memasuk 'zon larangan'. Polis kata: "Bagi pass kita, senang buat kerja."

8.55pagi: MB Tan Sri Khalid Ibrahim, calon Pakatan Datuk Zaid Ibrahim dan ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berada di dalam pusat penamaan calon bersama pemimpin Pakatan yang lain.

8.50pagi: Di 'zon larangan', ahli parlimen PJ Utara, Tony Pua mengedarkan pas kepada pemimpin, ahli parlimen dan ADUN Pakatan untuk memasuki pusat penamaan calon.

8.46pagi: Kedua-dua belah pihak berhenti berarak ketika sampai di son larangan 100 meter yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

kain rentang dari BN Kota Raja Menggambarkan Anwar sebagai Hitler dan Khinzir. Ia berbunyi "Saya dan keluarga besar di Selangor'.

Satu lagi plakad berbunyai: "PKR: Parti Kelentong Rakyat'. Penyokong BN yang lain membawa kain rentang yang menuduh Anwar sebagai sahabat Israel. Mereka juga melaungkan 'Hancur Khalid".

8.30pagi: Kumpulan penyokong Pakatan meningkat kepada kira-kira 10,000. Mereka mula berarak menuju ke pusat penamaan calon. Mereka melaungkan slogan 'Hidup Rakyat, Hidup Pakatan' dan bertakbir. Ada juga yang memalu kompang.

Ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyertai Zaid dan pemimpin Pakatan lain dalam perarakan tersebut.

8.20pagi: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan calon PKR, Datuk Zaid Ibrahim tiba di tempat perhimpunan bersama sekumpulan penyokong. Zaid ditemani isteri dan anak perempuannya.

8.15pagi: Kira-kira 2,000 penyokong Pakatan berhimpun di stesen bas KKB. Antara pemimpin Pakatan yang ada di situ ialah Salahuddin Ayub, Datuk Hasan Ali, Datuk Seri Nizar Jamaluddin dan Khalid Samad.

8.10pagi: Pusat penamaan calon adalah di Dewan Serbaguna dan Kompleks Sukan Daerah Hulu Selangor. Kawasan itu dilingkungi dengan kawat duri yang dipasang oleh pihak polis. Sekurang-kurangnya 200 anggota polis ditempat di situ.

8pagi: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin tiba, diikuti laungan 'Hidup BN' dan nyanyian lagu 'Inilah barisan Kita'. Penyokong BN yang sebahagian besarnya anggota Wanita, Pemuda dan Puteri Umno membawa kain rentang dan mengebar bendera.

Penyokong Pakatan yang lalu melepasi kemah BN itu menjadi sasaran penyokong BN yang menjerit "Babi mana?"

7.50pagi: Bandar KKB penuh dengan gerai PAS yang menjual baju-T dan bahan-bahan kempen serta makanan. Penyokong Pakatan kelihatan di situ. Manakala lebih 1,000 penyokong telah berhimpun di bilik operasi BN.

7.45pagi: Polis membuat sekatan di jalan-jalan utama sebelum Sungai Cho, kira-kira 30km dari pusat penamaan calon di Kuala Kubu Bahru.

Presiden MIC, Datuk Seri S Samy Vellu kelihatan di kawasan pusat penamaan calon. Ketika beliau berjalan melalui penyokong Pakatan, kedengaran beliau diboo. Presiden MIC itu hanya tersenyum.

7.30pagi: Penyokong kedua belah pihak mula berhimpun di tempat masing-masing - Pakatan Rakyat di stesen bas Kuala Kubu Bahru (KKB) manakala penyokong BN berhimpun di pejabat Umno.

Risalah yang mengandungi foto separuh bogel exco Selangor Elizabeth kelihatan berselerak di jalan-jalan di bandar KKB. Gambar-gambar lain menunjukan gambar yang telah diubahsuai, menunjukkan calon PKR, Datuk Zaid Ibrahim dengan botol arak serta tulisan "Kalau memilih pemimpin negeri, pertama elok, kedua pantai."

GALERI FOTO

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |