+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Monday, March 31, 2008

Pemuda PAS hantar memorandum kecam filem 'Fitna'

Harakahdaily

Nyza Ayob | Foto Safarizal \ Wan Zahari

Mon | Mar 31, 08 | 3:25:32 pm MYT

KUALA LUMPUR, 31 Mac (Hrkh) - Dewan Pemuda PAS Pusat mengecam tindakan Ahli Parlimen Belanda, Geert Wilders menyiarkan filem bertajuk 'Fitna' secara online pada 27 Mac lalu.

ImageFilem tersebut dikatakan memberikan gambaran buruk terhadap Islam dan menghina al-Quran serta Nabi Muhammad s.a.w.

Ketua Pemuda PAS, Salahudin Ayub melahirkan kekecewaan kerana apa yang dilakukan oleh Ahli Parlimen Belanda itu telah mencetuskan perasaan tidak senang di kalangan umat Islam dan dikhuatiri boleh menimbulkan hubungan yang tidak baik antara umat Islam dan golongan bukan Islam seluruh dunia.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas menyerahkan memorandum bantahan kepada Kedutaan Belanda hari ini. Memorandum tersebut diserahkan kepada Timbalan Ketua Kaunselor ImageKehormat, Luc Schillings, di Lobi bangunan The AmpWalk, Jalan Ampang, pagi tadi.

Dalam memorandum tersebut, jelas Salahudin beliau mendesak kerajaan Belanda menghentikan sebarang bentuk provokasi agar dapat mengekalkan suasana aman dan makmur di seluruh negara.

Katanya, beliau bertanggungjawab untuk menyerahkan memorandum tersebut agar menjadi pengajaran kepada mana-mana pihak kerana tindakan menghina sesuatu agama itu tidak bertamadun serta tidak berbudaya.

Sementara itu, dalam pertemuan singkat sewaktu penyerahan memorandum tersebut, Luc Schillings berjanji akan mengambil tindakan sewajarnya terhadap Geert Wilders di atas tindakannya menyiarkan filem tersebut.

Beliau mengharapkan dalam tempoh terdekat, kerajaan Belanda akan mengambil tindakan berdasarkan undang-undang di Belanda bagi menyekat tindakan Geert Wilders, agar boleh meredakan kemarahan umat Islam.

ImageKatanya, kemarahan umat Islam akan reda sekiranya Geert Wilders menyatakan permohonan maaf kepada seluruh umat Islam terhadap tindakannya itu.

Dalam pada itu jelas Salahudin, sebagai 'kerajaan yang sedang menunggu' katanya, PAS sedang berusaha untuk membina hubungan yang lebih baik serta mengukuhkan hubungan diplomatik dengan negara luar.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pemuda PAS, Nasruddin Hassan yang turut serta dalam penyerahan memorandum tersebut tidak menolak kemungkinan akan mengadakan demonstrasi aman sekiranya kerajaan Belanda tidak menyatakan permohonan maaf.

Beliau juga berkata langkah memboikot barangan daripada Belanda merupakan salah satu langkah memberi tekanan kepada kerajaan Belanda, termasuk menyekat sebarang hubungan ekonomi antara Malaysia dan negara tersebut. - mks.

Read More...

ISA: Samy Vellu 'talam dua muka'

Malaysiakini

Mar 31, 08 8:11pm

Desakan presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu semalam agar lima pemimpin Barisan Bertindak Hak-hak Hindu (Hindraf) dibebaskan daripada Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sebagai sikap "talam dua muka."

"Tuntutan Samy untuk membebaskan lima tahanan ISA itu tidak jujur dan berbau politik," kata pengerusi Gerakan Mansuhkan ISA, Syed Ibrahim Syed Noh.

"Sekiranya Samy Vellu berprinsip dan jujur membuat tuntutan (itu), maka sepatutnya kenyataan mendesak mereka dibebaskan telah dilakukan dulu lagi sebelum pilihanraya umum ke-12 ataupun semasa 20 tahun beliau menjadi salah seorang menteri kabinet.

"Beliau juga sepatutnya mendesak kerajaan untuk membebaskan semua tahanan ISA tanpa mengira kaum."

Sambil mengalu-alukan kenyataan Samy Vellu, GMI menegaskan akta itu bertujuan politik BN untuk mengekalkan kelangsungan politik mereka.

bm lima tahanan hindrafSamy Vellu menggesa dua pemimpin Hindraf dibebaskan lebih awal atas alasan R. Kenghadaran mengalami sakit teruk dan M. Manoharan menang sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) dalam pilihanraya 8 Mac.

Bekas ahli parlimen Sungai Siput itu juga mendakwa beliau bertemu isteri-isteri dua tahanan itu.

Bagaimanapun isteri Manoharan, kini wakil rakyat DAP di Kota Alam Shah, hari ini menafikan pernah mengadakan perbincangan dengan presiden MIC.

Menurut laman web The Star Online hari ini, S. Pushpaneela berkata "saya tidak pergi dan bertemu Samy Vellu."

"Kenapa sekarang, sedangkan beliau boleh mendesaknya dulu lagi," katanya, sambil menambah jika memerlukan bantuan, beliau (Pushpaneela) akan merujuk pengerusi DAP, yang juga peguam terkenal, Karpal Singh.

Semalam, bekas menteri kerja raya itu juga berkata dua lagi ketua Hindraf wajar dibebaskan - V. Ganabatirau dan K. Vasantha Kumar - kerana "pembabitan mereka tidak begitu mendalam" dalam demonstrasi besar di Kuala Lumpur 25 Nov lepas.

P. Uthayakumar, seorang peguam dan aktivis sosial masyarakat India, pemimpin Hindraf yang kini meringkuk di kem tahanan Kamunting di Taiping.

Bernama hari ini memetik kenyataan terbaru Menteri Keselamatan Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar, bahawa kelima-limanya yang dihukum selama dua tahun tidak akan dibebaskan.

Read More...

KDN tidak berganjak keputusan tahanan Hindraf

mstar online

31-03-2008 02:40:18 PM

KUALA LUMPUR: Kementerian Dalam Negeri (KDN) tidak akan berganjak daripada keputusan mengekalkan penahanan lima pemimpin pertubuhan haram Hindraf mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) walaupun Presiden MIC, Datuk Seri S.Samy Vellu mendesak supaya mereka dibebaskan.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar berkata Samy Vellu berhak menyuarakan apa yang diperjuangkan oleh MIC, namun tindakan terhadap golongan itu adalah berdasarkan proses yang diiktiraf undang-undang.

"Tugas saya ialah menentukan apa juga isu yang dibuat, bukan satu keputusan berasaskan keputusan saya, tetapi berasaskan proses-proses yang diiktiraf undang-undang dalam menentukan keselamatan dan ketenteraman awam sentiasa terjamin," katanya kepada pemberita selepas melawat Ibu Pejabat Polis Diraja Malaysia di Bukit Aman di sini, Isnin.

Ini lawatan pertamanya ke situ sejak dilantik menerajui kementerian itu pada 18 Mac lepas.

Ahad lalu, Samy Vellu berkata beliau akan bertemu Syed Hamid Albar dan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi bagi meminta kerajaan membebaskan pemimpin-pemimpin Hindraf itu.

Ditanya adakah wajar Samy Vellu menyuarakan perkara tersebut, Syed Hamid beliau berkata sebagai ahli politik, Presiden MIC itu berhak untuk menyuarakan perkara itu.

"Tapi kita mempunyai tugas dan tanggungjawab untuk memberi perkhidmatan yang lebih baik," katanya. BERNAMA

Read More...

Permintaan MIC tidak wajar: Ali Rustam

Berita Harian

MELAKA: Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Ali Rustam menganggap tidak wajar permintaan Presiden MIC, Datuk Seri S Samy Vellu kepada kerajaan agar membebaskan lima anggota kumpulan Hindraf yang kini ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Beliau berkata, ini kerana kes mereka ada kaitannya dengan tindakan menggugat keselamatan dan ketenteraman negara.

"Pemimpin mesti rasional, keselamatan orang ramai perlu mengatasi kepentingan lima orang ini. Oleh itu, saya pertahankan tindakan ISA yang diambil kerajaan dalam penahanan lima pemimpin Hindraf,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Ekspedisi Saintifik Kepelbagaian Biologi Hutan di Melaka, di Taman Botanikal, di sini, hari ini.


Mohd Ali yang juga Ketua Menteri Melaka percaya, jika tindakan ISA tidak dilakukan, keadaan pada masa itu akan mendorong banyak lagi perarakan lain yang akan bertukar menjadi ganas dan mungkin akan berlaku pergaduhan dan kehilangan nyawa.


"Akhirnya, ia tidak akan membawa apa-apa kebaikan kepada negara, sebab itu mencegah adalah lebih baik daripada mengubat.

“Orang yang boleh menimbulkan masalah kepada negara patut diambil tindakan, jangan apabila sudah berlaku malapetaka, baru kita nak ambil tindakan,” katanya.

Mohd Ali berkata, menggunakan isu membebaskan lima pemimpin Hindraf bagi mencari publisiti adalah tidak baik untuk negara. — Bernama

Read More...

Samy Vellu gesa kerajaan bebaskan pemimpin Hindraf dari ISA

KlposOleh Bernama
Ahad, 30 Mac 2008

KL: Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu meminta kerajaan membebaskan lima pemimpin Hindu Rights Action Force (Hindraf) yang kini dalam tahanan, menyatakan dua daripada mereka patut dibebaskan lebih awal kerana seorang daripadanya sakit manakala seorang lagi kini ialah wakil rakyat.

Beliau berkata R. Kenghadaran, 40, "sakit teruk" dan M. Manoharan, 46, telah memenangi kerusi dalam pilihan raya umum 8 Mac. Manoharan memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri kawasan Alam Shah di Selangor atas tiket DAP.

Samy Vellu juga berkata bagi V. Ganabatirau, 34, dan K. Vasantha Kumar, 34, pembabitan mereka tidak begitu mendalam dalam perhimpunan besar-besaran yang dianjurkan pertubuhan tidak berdaftar Hindraf di Kuala Lumpur pada 25 Nov tahun lepas, yang menyebabkan kelima-lima mereka ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Pemimpin kelima yang turut berada dalam tahanan ialah P. Uthayakumar.

Presiden MIC itu berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan bengkel "Penjenamaan Semula MIC" yang dihadiri 150 pemimpin bahagian parti, di sini. "Kami prihatin terhadap Kenghadaran dan Manoharan.

Saya bercakap dengan isteri kedua-dua mereka dan dalam keadaan ini, saya memutuskan untuk membangkitkannya kepada kerajaan mengenai kedua-dua mereka ini kerana mereka telah mengambil pendekatan ini.

"Saya akan bangkitkan (pembebasan mereka) dengan Perdana Menteri (Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi) selepas beliau kembali dari Sabah. J

Jika beliau (Abdullah) mahu membebaskan semua mereka (lima), terserah kepada beliau. Kami tiada bantahan. Kami juga tidak mahu mereka ditahan bagi tempoh yang terlalu lama," katanya.

"Kenghadaran sakit teruk manakala Manoharan ialah wakil rakyat, jadi saya fikir agak munasabah untuk minta pada Perdana Menteri. Saya juga akan berjumpa dengan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar.

Saya telah mula mengusahakan perkara ini lebih awal tetapi saya tidak beritahu sesiapa. Saya kini akan ambil langkah lebih tegas untuk melihat apa yang boleh dilakukan oleh kerajaan berhubung kemelut mereka itu," katanya.

Katanya Ganabatirau dan Vasantha Kumar "tidak terlibat secara mendalam" (dalam perhimpunan), jadi kerajaan perlu buat keputusan.

Pemimpin MIC itu juga berkata permintaan beliau bagi kerajaan membebaskan lima pemimpin Hindraf bukan untuk tujuan publisiti dan langkah memenangi semula sokongan masyarakat India kepada parti itu, dikatakan parti politik terbesar kaum India di negara ini.

"Ini dilakukan demi keadilan, simpati dan juga, kami merasakan bahawa kami kaum India perlu berbuat sesuatu mengenainya. Ia bukan untuk publisiti," katanya.

Katanya walaupun parti telah menerima kritikan pedas daripada pihak tertentu bagi kegagalan melindungi kebajikan kaum India di negara ini, ia akan terus terus berbuat apa yang ia boleh lakukan berhubung masalah yang dihadapi masyarakat itu.

"Jika mereka (yang dalam tahanan) mengikut nasihat peguam bela mereka, banyak perkara boleh berlaku.

Mereka tidak sepatutnya hanya tertarik dengan mereka yang mahu berhujah bagi diri mereka.

Banyak orang mahu berhujah bagi diri mereka supaya mereka boleh dapat publisiti. Kami tidak mahu publisiti, kami mahukan kebenaran," kata pemimpin MIC itu.

Pemimpin Hindraf berkenaan ditahan pada Disember tahun lepas. Hindraf turut melemparkan beberapa dakwaan, yang dianggap tidak masuk akal oleh kebanyakan orang dan kemudiannya dinafikan oleh pihak berkuasa.

Hindraf juga menyerahkan memorandum mengandungi pelbagai tuduhan tidak berasas kepada Suruhanjaya Tinggi British di sini.

Lima pemimpin Hindraf itu ditahan mengikut ISA selepas pihak berkuasa mendapati mereka menyentuh isu sensitiviti agama dan kaum dan turut membuat kenyataan fitnah terhadap kerajaan.

Manoharan menjadi tahanan ISA ketiga yang bertanding dan memenangi kerusi dalam pilihan raya umum.

Chan Kok Kit dan Chian Heng Khai, masing-masing bertanding bagi kerusi Parlimen kawasan Sungai Besi (Selangor) dan kawasan Batu Gajah (Perak) atas tiket DAP pada 1978 dan menang.

Read More...

Update: Buntong assemblyman retracts resignation


The Star


Buntong assemblyman A. Sivasubramaniam


PETALING JAYA: Buntong assemblyman A. Sivasubramaniam, who earlier quit all posts in the DAP, has retracted his resignation.

He was scheduled to hold a press conference Monday evening to explain his about-turn.

In a letter to DAP secretary-general Lim Guan Eng earlier Monday, Sivasubramaniam said he had had lost confidence in the Perak DAP as it failed to fulfill its promise to appoint two Indian state executive council members.

He added the decision was a "big slap" in the face of Perak Indians and tantamount to deceiving the community.

"My victory in Buntong was a mandate given by the Indian community in the area, and therefore I cannot accept the decision made by the Perak DAP," he added.

When contacted, Sivasubramaniam said he would not vacate his seat and would instead serve as an independent.

“I have no intention of joining any Barisan component party but will fight for the people of Buntong as an independent,” he said.

He also questioned why DAP central executive committee member A. Sivanesan, who is from Selangor, was chosen as an exco over other Perak DAP leaders.

Sivasubramaniam claimed that he and state party committee member and Tronoh assemblyman V. Sivakumar were supposed to get the exco posts as they had worked hard and sacrificed a lot for the party.

He added that even if an Indian Perak DAP member were to get an assembly Speaker or Deputy Speaker post, it could not “do much for the Indian community.”

“This is not right. The leadership should be discussing the allocation of exco posts and other appointments with all 18 DAP assemblymen,” said Sivasubramaniam.

Of the 10 exco members sworn in on March 29, six were from DAP, including one Indian representative, Sungkai assemblyman A. Sivanesan.

In the March 8 general election, the Opposition coalition won 31 state seats in Perak - 18 seats went to DAP, seven to PKR, and six to PAS - while Barisan bagged 28 seats.

Read More...

Tun Mahathir Umpama "Api Dalam Sekam" Bagi Umno - Zainuddin

Bernama

KUALA LUMPUR, 31 Mac (Bernama) -- Datuk Seri Zainuddin Maidin berkata tindakan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang berterusan mengkritik kepimpinan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi umpama "api dalam sekam" yang akhirnya menghakis keyakinan rakyat terhadap kepimpinan negara, kredibiliti Umno dan Barisan Nasional (BN).

Bekas menteri penerangan itu berkata kenyataan Dr Mahathir yang mengatakan kesal melantik Abdullah sebagai penggantinya telah menggugat Umno dan menyebabkan Umno terpaksa mengumpul tenaga untuk menyatukan sokongan terhadap Abdullah.

"Tidak dinafikan kenyataan itu merupakan "api dalam sekam" yang terus merebak di dalam Umno," katanya dalam satu kenyataan.

Zainuddin berkata kewibawaan Abdullah terus tercabar apabila Dr Mahathir membuat kenyataan menjelang pilihan raya umum bahawa Abdullah hanya untuk satu penggal (sebagai Perdana Menteri) sahaja dan keanggotaan pembangkang perlu diperkuat dalam Parlimen.

Katanya, antara kenyataan Dr Mahathir yang paling meracuni bukan sahaja orang Melayu tetapi juga bukan Melayu kalangan profesional dan akademik ialah mengenai peranan Khairy Jamaluddin (menantu Abdullah) dalam percaturan politik dan ekonomi negara serta peranan penasihat-penasihat di tingkat empat (Jabatan Perdana Menteri).

"Beliau (Dr Mahathir) tidak sedar atau mungkin sengaja tidak mahu sedar bahawa kredibilitinya sebagai seorang bekas perdana menteri masih tinggi dan kuat, pengaruhnya sebagai legenda pemimpin negara masih berakar umbi.

"Maka itu sumbangannya terhadap menghakis keyakinan rakyat berbilang kaum (terhadap BN) adalah mengatasi pengaruh blog dan laman web...kata-katanya berbisa dan beracun," kata Zainuddin lagi.

Zainuddin berkata Dr Mahathir sendiri tentu tidak menyangka bahawa bibit-bibit ketidakkeyakinan yang ditanamnya di kalangan rakyat sejak Abdullah mengambil alih pemerintahan negara terutama apabila projek jambatan bengkok merentasi Selat Tebrau Johor dibatalkan telah mendorong rakyat membuat undi protes yang paling membinasakan.

Hasilnya, kata Zainuddin, pilihan raya umum lepas menjadi titik hitam yang memisahkan BN daripada sejarah kekuatannya sejak beberapa pilihan raya sebelum ini.

"Oleh itu meletakkan kesalahan keruntuhan BN ini semata-mata kepada kepimpinan Abdullah adalah tidak wajar kerana jelas sekali tangan yang membinanya (Dr Mahathir) juga telah meruntuhkannya kerana perasaan dendam dan marah tidak terkawal," katanya.

-- BERNAMA

Read More...

Mahathir juga punca BN tewas -ZAM

Malaysiakini

Mar 31, 08 10:43pm

Tun Dr Mahathir Mohamad juga harus dipersalahkan atas kekalahan teruk BN, kata bekas menteri penerangan Datuk Seri Zainuddin Maidin.

Katanya, tiga penyebab utama yang dilakukan bekas perdana menteri itu sehingga BN hilang majoriti dua pertiga, lapor akhbar The Star hari ini.

Pertama, tambahnya, kenyataan Dr Mahathir yang menyebut beliau menyesal melantik Perdana Menteri sekarang dan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkhidmat hanya untuk satu penggal.

Faktor ketiga, lapor akhbar itu lagi, serangan Dr Mahathir kepada menantu Abdullah dan naib ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin yang didakwanya berpengaruh besar dalam pentadbiran kerajaan.

Walaupun bekas ketuanya itu bukan satu-satunya faktor utama, malah banyak lagi faktor penyumbang ketewasan teruk BN tetapi peranan Dr Mahathir tidak disebut setakat ini, kata Zainuddin lagi.

Read More...

'Saya kerap jadi nombor dua'- Mat Said

Kosmo


AHMAD (kanan) memeluk Idris selepas mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Terengganu semalam.


KUALA TERENGGANU - Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said mengaku beliau sentiasa menjadi orang nombor dua kepada Datuk Seri Idris Jusoh sejak zaman mereka di universiti lagi.

Justeru, beliau akan sentiasa merujuk kepada Idris dalam menjalankan tugas barunya walaupun sudah bergelar Menteri Besar menggantikan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jerteh itu.

Sambil mengimbas zaman belajar di Universiti Sains Malaysia (USM) dahulu, Ahmad memberitahu, Idris lebih menonjol kerana pernah menjadi Presiden Persatuan Mahasiswa selain mendapat anugerah pelajar terbaik.

Pada waktu itu beliau pula hanya pelajar biasa dan menjadi Setiausaha Agung Persatuan Mahasiswa USM selepas dua tahun Idris menjadi Presiden.

"Beliau tetap sahabat yang saya kagumi dan sentiasa mendahului saya dalam apa bidang pun,'' katanya ketika berucap pada majlis penyerahan tugas Menteri Besar yang turut dihadiri Idris di Wisma Darul Iman, semalam.

Ahmad juga akan meneruskan projek-projek pembangunan yang telah dirancang oleh Idris kerana ia berguna kepada rakyat.

Pada masa yang sama, beliau mengajak pemimpin dan rakyat Terengganu kembali bersatu.

"Lupakan apa berlaku, sekarang masa kita laksanakan tugas yang telah diamanahkan oleh rakyat,'' katanya.

Idris pula enggan memberikan sebarang komen, sebaliknya mahu wartawan mengajukan semula soalan kepada Ahmad yang duduk di sebelahnya pada sidang akhbar tersebut.

Mereka berdua kemudian ke tingkat 16 wisma berkenaan yang menempatkan pejabat Menteri Besar untuk perbincangan ringkas secara tertutup kira-kira 10 minit.

Terdahulu, Ahmad, 51, mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar di hadapan Pemangku Sultan Terengganu, Tengku Muhammad Ismail Tuanku Mizan Zainal Abidin di Balairong Seri, Istana Maziah, tiga hari selepas Majlis Tertinggi (MT) UMNO membuat keputusan menyokong pelantikannya

Kesemua 22 ADUN yang sebelum ini tidak menyokong pelantikannya, menghadiri majlis itu.

Sementara itu, Ahmad berkata, senarai anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) dijangka dapat dimuktamadkan minggu depan.

Ditanya sama ada ia akan melibatkan banyak muka baru, Ahmad memberitahu, ia juga belum diputuskan lagi.

"Itu saya tidak boleh komen lagi kerana kita masih berbincang. Saya juga akan berjumpa Perdana Menteri (Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi) dan pihak-pihak lain sebelum senarai barisan exco dimuktamadkan,'' katanya.

Ahmad, yang merupakan bekas Ketua Pemuda UMNO Terengganu dan berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains Politik dari USM, mula menyandang kerusi DUN Kijal pada pilihan raya umum 1990.

Beliau bagaimanapun gagal mempertahankan kerusi itu pada pilihan raya umum 1999 setelah tewas di tangan calon Pas, Mehamed Sulong dengan majoriti 264 undi.

Pada pilihan raya umum 2004, Ahmad merampas semula kerusi DUN Kijal apabila menewaskan Mehamed dengan majoriti 3,496 undi.

Pada pilihan raya umum 8 Mac yang lepas, beliau berjaya mengekalkan kerusi berkenaan selepas mengalahkan calon Pas, Hazri Jusoh dengan majoriti 3,157 undi.

Ahmad pernah bertugas sebagai Penolong Pegawai Daerah di Kemaman dan Setiu, sebelum menjadi Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan dan Perumahan Negeri.

Read More...

Post Mortem Keputusan PRU-12 : Kaum India Paling Tinggi Peralihan Undi

Buletin OnlineDitulis oleh SM Noor
Monday, 31 March 2008
The image “http://buletinonline.net/images/berita/postmortempru12a.gif” cannot be displayed, because it contains errors.
(Foto: Searangan polis keatas kuil Hindu di Batu Caves)

Marang, 30 Mac – Kajian Keputusan Pilihanraya Umum Ke 12 lalu menunjukkan peralihan undi kaum India merupakan peralihan yang paling besar iaitu sebanyak 37%.

Perkara ini dinyatakan oleh Naib Presiden PAS, Tuan Haji Muhamad Sabu didalam ceramahnya di perkarangan masjid Rusila kelmarin

The image “http://buletinonline.net/images/berita/postmortempru12b.gif” cannot be displayed, because it contains errors. Beliau berkata hasil dari penerangan media alternatif, laman web dan blogger telah menyebabkan perubahan undi kaum Cina berubah sebanyak 35%, manakala perubahan undi yang paling rendah adalah dikalangan undi Melayu iaitu hanyalah 5% sahaja.

Sehubungan dengan itu, beliau berkata kemenangan Barisan Alternatif(BA) banyak dipengaruhi oleh beberapa faktor luar, yang menyebabkan peralihan undi tersebut.

Antaranya adalah kelemahan pentadbiran Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi yang dikenali sebagai Perdana Menteri yang suka tidur.

Beliau berkata faktor Khairy Jamaludin, menantu Perdana Menteri yang mana perangai, sikapnya, cara hidupnya yang mewah dan tuduhan-tuduhan penyelewengan serta projek-projek yang dimiliki oleh Khairy menyebabkan rakyat bangkit menolak Barisan Nasional.

The image “http://buletinonline.net/images/berita/postmortempru12.gif” cannot be displayed, because it contains errors.Selain itu, beliau berkata, peranan dan kekasaran pasukan polis terutama dalam mengendalikan peristiwa Hindraf.

”Mereka pukul, mereka katok, mereka sembur gas, air beracun dan sebagainya terutama kedalam kuil Hindu di Batu Caves,
”ini menimbulkan kemarahan seluruh orang India, Hindu di Malaysia ataupun diluar Malaysia,

”demonstari-demonstrasi terhadap tindakan pasukan polis Malaysia berlaku di New York, di London, di merata bandar oleh kaum Hindu, dan ini menyebabkan hampir semua orang India marah” kata Muhamad Sabu

Faktor jenayah yang meningkat juga merupakan faktor luar yang telah menyebabkan peralihan undi. Namun jenayah yang meningkat, berlaku keatas orang Melayu tidak banyak mengubah undi orang-orang Melayu.

Read More...

Perak: Adun DAP keluar parti

kelatedaily

Dilulus Oleh:wahdah| Monday, March 31 @ 16:05:52 MYT

Negeri Perak Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Buntong, A Sivasubramaniam, hari ini keluar daripada DAP sebagai membantah pengagihan barisan exco negeri Perak yang membelakangkan wakil rakyat India.

Dalam suratnya kepada setiausaha agung parti itu Lim Guan Eng, Sivasubramaniam mendakwa, pengerusi DAP Perak, Ngeh Khoo Ham gagal menunaikan janjinya untuk melantik dua wakil rakyat kaum India menganggotai barisan exco negeri itu.

"Ini merupakan satu tamparan hebat dan satu pembohongan kepada masyarakat India di Perak," katanya dalam surat tersebut.

Di majlis angkat sumpah Sabtu lepas, hanya seorang wakil DAP A. Sivanesan (Sungkai) dilantik sebagai exco.

Tindakan Sivasubramaniam memberi goncangan besar kepada negeri pakatan pembangkang itu yang memerintah dengan kelebihan tiga kerusi sahaja, 31 daripada 59 kerusi Dewan Undangan Negeri.

Malaysiakini mendapat satu salinan surat tersebut.


Berikut teks lengkap:

(dialamatkan kepada setiausaha agung DAP, Lim Guan Eng)

Peletakan semua jawatan dalam parti dan keluar dari parti
Sivasubramaniam a/l Athinarayanan


Adalah merujuk perkara di atas,

Sehubungan dengan pengumuman seperti di atas, saya dengan ini meletakkan semua jawatan yang saya menjawat selama ini dalam parti termasuk keluar dari parti.

Saya mengambil keputusan ini berdasarkan rasa tidak puas hati dan hilang kepercayaan terhadap pimpinan pengerusi DAP Perak.

"DAP tidak menghormati suara Makkal Sakti"

Agihan kerusi ahli exco kerajaan negeri kepada dua pemimpin India tidak dilaksanakan seperti dijanjikan oleh pengerusi Perak sebelum ini. Keputusan ini adalah satu tamparan besar dan juga penipuan kepada masyarakat kaum India di negeri Perak.

Kemenangan parti DAP pada pilihanraya yang lepas adalah melalui suara Makkal Sakti.

Kemenangan saya di kawasan Buntong pada pilihanraya ke-12 adalah satu mandat dan kepercayaan yang diberi oleh masyarakat kaum India (Makkal Sakti) di kawasan yang saya tandingi.

Satu ketika kubu kuat Barisan Nasional. Kemenangan saya adalah kemenangan rakyat kawasan Buntong, saya tidak boleh menerima keputusan yang dibuat oleh pemimpin DAP Perak.

"Divide and rule"

Justeru dengan pengumuman ini segala keputusan yang saya ambil dalam surat ini adalah muktamad.

Sekian.

(tanda tangan)
Sivasubramaniam

Salinan kepada: Ngeh Khoo Ham, pengerusi DAP Perak

Read More...

Terengganu - Projek besar dikaji semulaAhmad Said terharu sambil memeluk Idris Jusoh (kiri) selepas melafazkan sumpah jawatan sebagai Menteri Besar Terengganu yang baru di Istana Maziah, Kuala Terengganu semalam.– Gambar Fauzi Baharudin


KUALA TERENGGANU 30 Mac - Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said memberi jaminan kerajaan negeri akan mengkaji semula pelaksanaan beberapa projek besar di negeri ini sekiranya ia benar-benar dianggap tidak mendatangkan manfaat kepada rakyat.

Beliau berkata, pentadbiran baru akan memastikan hanya projek yang dirasakan benar-benar bermanfaat akan diteruskan manakala yang dianggap tidak berfaedah akan digantikan dengan projek lain.

‘‘Insya-Allah, saya akan lihat keseluruhan senario pembangunan Terengganu terlebih dahulu dan akan teliti keperluan utama rakyat sebelum membuat sebarang keputusan.

‘‘Kita akan meneliti apa yang mereka hendak daripada kerajaan, bukan kita beri pada rakyat apa yang kita rasa ada dan boleh beri.

‘‘Contohnya, kita ada projek pembangunan yang hebat tetapi akhirnya rakyat menolak. Itu tiada makna dan pembangunan yang dijalankan tidak datangkan manfaat kepada rakyat,” katanya kepada Utusan Malaysia di kediamannya di Kampung Teluk Kalong.

Bagaimanapun, beliau tidak menyebut projek yang dimaksudkan kerana ia dalam penelitian.

Antara projek dan program pembangunan yang sedang dijalankan di negeri ini ialah pembinaan kompleks sukan di Gong Badak, penambakan laut di muara Sungai Terengganu, Masjid Kristal di Taman Tamadun Islam dan acara Monsoon Cup.

Menurut Ahmad, dalam menjayakan pembangunan, hubungan timbal balik antara kerajaan dan rakyat amatlah perlu.

Beliau juga akan melihat secara keseluruhan mana-mana projek yang boleh dan tidak untuk diteruskan.

Katanya, ini penting bagi memastikan projek yang boleh mendatangkan faedah kepada rakyat dijalankan.

‘‘Kita akan kaji kembali dan digantikan dengan projek lain. Terangkan kepada rakyat. Mana projek kita rasakan tak sesuai, tak menguntungkan rakyat, kita tidak teruskan,” katanya.

Ahmad menjelaskan apa yang tidak betul selama ini adalah kerajaan hanya melaksanakan projek, tetapi rakyat tidak memahami apa-apa di sebalik pelaksanaan projek itu.

‘‘Kita juga hendak tahu apa jua pembangunan yang dapat faedah pada rakyat dan rakyat pula ucap terima kasih dan sebagai ucapan terima kasih itu, mereka terus memberikan sokongan kepada kerajaan.

‘‘Itu yang kerajaan hendak. Bukan kerajaan buat, rakyat pula tidak tahu apa-apa,” katanya.

Mengenai pelantikannya sebagai Menteri Besar, Ahmad berkata, beliau menganggapnya sebagai satu amanah yang terpaksa dipikul.

Katanya, ini penting untuk memastikan kesinambungan dapat berjalan dengan sempurna dan rakyat tidak terpaksa tunggu begitu lama untuk kerajaan Barisan Nasional (BN) dapat menjalankan amanah terhadap mereka.

Read More...

Mahathir tuduh Abdullah hancurkan masa depan lima parti komponen BN


Harakahdaily

Mohd Sabri Said & Saiful Lizan
Mon | Mar 31, 08 | 3:34:24 pm MYT

GEORGETOWN, 31 Mac (Hrkh) - Mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad menuduh Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi menghancurkan lima parti teras semasa pilihanraya umum lepas bilamana kesemua parti seperti Umno, MCA, MIC, Gerakan dan Barisan Nasional (BN) kalah teruk.

Ketika berucap di majlis anjuran Persatuan Melayu Tanjung di Hotel Searaton, Jalan Macalister beliau berkata, sungguh memalukan apabila PM begitu terburu-buru mengadakan pilihan raya terlalu awal dan dalam situsi tidak selamat bagi BN mengekalkan kuasa.

"Saya katakan kalah dalam menang sebab walaupun dapat membentuk kerajaan tetapi ianya kurang dua pertiga yang membolehkan sebarang undang-undang dibentuk menerusi keputusan kabinet," ujarnya.

Katanya, satu lagi faktor kekalahan BN ialah Perdana Menteri begitu lemah tiada andaian sendiri sebaliknya lebih percayakan orang di bawahnya yang menyembunyian banyak kelemahan.

Mahathir berkata beliau percaya untuk menyakin semula rakyat supaya kembali kepada BN akan memakan masa.

Ini kerana, rakyat makin bijak berfikir setelah didera dengan kemelut dalaman parti dan isu yang menimbulkan kemarahan rakyat.

Jika perkara ini berlaku di era kepimpinan Dato' Onn Jaafar atau Tengku Abdul Rahman tentu mereka malu dan tidak mustahil bertindak meletakan jawatan.

"Apa boleh buat setiap langkah yang dilakukan, ada orang lain yang aturkan. Macam inikah yang dinamakan pemimpin yang memimpin negara, "ujarnya yang disambut tepukan orang ramai.

Kesan terlalu menekan rakyat menyebabkan rakyat buka mata dan memilih kerajaan lain yang dianggap lebih baik.

Padahal Parti Keadilan Rakyat Malaysia (KeAdiLan), PAS dan DAP mempunyai seribu macam masalah.

Katanya, sikap 'yes man' untuk mendapatkan habuan juga antara faktor kejatuhan BN baru-baru ini kerana ramai yang menyembunyikan kelemahan.

"Bila Perdana Menteri tanya kepimpinan yang ada mereka kata OK boleh buat pilihanraya kerana situasi selamat buat kita. Individu sebegitulah yang merosakan parti dan kerajaan," ujarnya.

Sekarang ini yang lantang bersuara adalah golongan yang kalah dalam pilihan raya umum, yang tidak dilantik menggagotai kabinet dan yang tidak lantik sebagai calon manakala yang lain tutup mulut bimbang dicop dengan label yang menakutkan. - mr

Read More...

Isu MB Terenganu: “Comedy of Error” Yang Memalukan

A Kadir Jasin

[PERINGATAN: Komen menggunakan pengenalan anonymous tidak akan dilayan. Sila gunakanlah nama sebenar atau nama samaran yang sesuai. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat atau lucah tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.]

AHMAD Said yang pelantikannya sebagai Menteri Besar Terengganu dianggap “bercanggah dengan perlembagaan” oleh Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi, hari ini mengangkat sumpah jawatan.

Dia berbuat demikian di hadapan Pemangku Sultan, Tengku Muhammad Ismail Tuanku Mizan Zainal Abidin, di Istana Maziah, Kuala Terengganu.

Beberapa hari lampau, Abdullah dengan lantang berkata tindakan melantik orang lain selain daripada Idris Jusoh sebagai Menteri Besar “adalah bercanggah dengan Perlembagaan” – unconstitutional.

Serentak itu Ahmad Said “dipecat” daripada Umno dan 22 ADUN Umno yang “menyokong’ Abdullah dan “mahukan” Idris mengumumkan pemulauan majlis mengangkat sumpah Ahmad Said sambil mengancam akan meletakkan jawatan.

Sekonyong-konyong, sekitar Rabu lalu, Abdullah mengubah rentak dengan mengumumkan penerimaan pelantikan Ahmad Said. Seolah-olah tidak ada apa yang terjadi, dia mengumumkan isu itu selesai.

Hari ini, turut hadir di hadapan Putera Mahkota Terengganu yang berusia 10 tahun itu adalah 22 ADUN Umno yang sehingga tiga hari lalu enggan menyokong pelantikan Ahmad Said.

Inilah cerita kacau-bilau, kelam-kabut dan kucar-kacir apabila yang diberi mandat dan amanah gagal menggunakan akal, kebijaksanaan, pengetahuan dan budi bicara.

Dengan izin, “comedy of error” ini tidak sepatutnya berlaku kerana pelantikan Menteri Besar bukanlah perkara baru.

Walaupun pada amalannya Perdana Menteri boleh memberi nasihat dan pandangan, kuasa melantik Menteri Besar adalah di tangan Raja. Raja boleh melantik sesiapa sahaja yang pada pandangan Baginda mempunyai keyakinan majoriti anggota Dewan Undangan Negeri.

Akibat tindak-tanduk Perdana Menteri dan para penasihatnya itu, perkara berikut telah berlaku:-

1. Kerajaan Negeri Terengganu lewat ditubuhkan. Ia sepatutnya berlaku pada 10 Mac;

2. Hubungan antara Istana dengan kepemimpinan Umno dan Kerajaan Pusat tercemar;

3. ADUN Umno Terengganu dijadikan bahan percaturan yang merendahkan martabat mereka dan mencetuskan kemarahan rakyat Terengganu;

4. Tidak fasal-fasal mereka dituduh “kurang ajar,” “biadab” dan “derhaka” kepada Raja;

5. Akhirnya mereka terpaksa menelan ludah sendiri kerana terlalu taasub kepada pemimpin walaupun dia ternyata silap; dan

6. Memberi modal percuma kepada pari-parti lawan bagi memesatkan lagi propaganda mengenai keangkuhan, kelemahan dan kecelaruan kepemimpinan Umno.

Bagi Abdullah, seperti kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad di Pulau Pinang hari ini, dia bukan sahaja kehilangan Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur malah dia juga “kehilangan” Perlis, Terengganu dan, mungkin juga, Johor di mana calon-calon Menteri Besar pilihannya ditolak oleh Raja-Raja.

Dr Mahathir yang berucap di mesyuarat agung tahunan Persatuan Melayu Tanjung (Permata) meneruskan rayuannya kepada ahli dan pemimpin Umno agar menukar kepemimpinan parti demi menyelamatkan Umno daripada ditolak secara mutlak oleh orang Melayu.

Sementara itu, berikut adalah ulasan saya dalam blog Dr Mohd Khir Toyo (http://www.drkhir.blogspot.com/):

“ Sdr Dr Khir,

Selamat datang ke dunia blog. Tahniah. Mungkin ini permulaam merawat Umno yang sedang sakit teruk.

Terima kasih kerana akhirnya mendengar suara rakyat. Orang Melayu bukan jahil dan penakut lagi.

Tindak tanduk para pembesar Umno sejak akhir tahun 2003 telah menyedarkan orang Melayu bahawa Umno tidak boleh lagi diubati dari dalam.

Para pembesar Umno tidak lagi mendengar suara hati orang Melayu. Mereka mendengar suara bisikan nafsu mereka dan konco-konco mereka.

Kalau pembesar Umno, termasuk Sdr, mendengar jeritan batin orang Melayu dan ahli Umno, bala yang menimpa Umno pada 8 Mac, Insya-Allah, tidak berlaku.

Tetapi para pembesar Umno terlalu sibuk mendengar kata manis anak mentantu dan konco-konco mereka sehingga membuatkan rakyat benci.

Umno kalah teruk kerana orang Melayu sudah benci. Sudah jelak diperkotak-katikkan.

Terima kasih kerana kini mahu mendengar. Jadilah Ketua Pembangkang yang berwibawa di dalam DUN Selangor dan lakukan perubahan dalam Umno.

Mencium keris, meneriakkan slogan dan menyokong kepemimpinan yang lemah akan memburukkan penyakit Umno.

Jangan biarkan penyakit Umno menjadi penyakit terminal yang membawa maut.

Terima kasih.”


Read More...

Dubai's World Cup costs less to stage than Trengganu Monsoon Cup!

1426.blogspot

Saturday, March 29, 2008

Unlike previous years, I did not receive a pair of VIP tickets to Dubai World Cup this year. It could be the person that used to invite me had returned to UK and his successor does not know me. Well, I may have missed those glamorous hats as I am not into horse racing.


Gulf News reports that the entire racing world will be watching today as the best horses on the planet face off in a battle to claim the honour of winning the sport's richest race.

Reputations are made and broken on the turf of Nad Al Sheba, venue for the world's richest race meeting. The moral fibre of the world's best thoroughbreds is put to the test in March every year. This is the site for them to meet and push each other's engines to the limit. The perfectionists refer to it as horsepower.

This is the setting in which unsung novices try to achieve instant notoriety. This is the turf where legends bid to endorse their reputations further. This is the racecourse where owners and trainers gather aiming to get their hands on a share of the huge purse, which at $6 million (Dh22.5 million) is the highest on offer.
Saturday 29 March, as every March, is the day which has been equated by some to an equine world summit. And all roads lead to the vibrant, pulsating, progressive city of Dubai that will host the rest of the world with a seven-card race menu. Each contest promises the best and is closely intertwined with the spirit of Dubai, which believes in taking ownership of nothing but that, which is unparalleled.

It is no small wonder, and in keeping with the quality race field, that the bookies are forecasting a new track record in the feature race today.


Blink and you will miss it.


Equally, the World Cup is not just a race meet. It is an extension of the dreams and aspirations of the emirate and its inhabitants. The realisation of one such vision will be the birth of the world's first racing city, Meydan, in 2009. Dubai showcases the best that is on offer. The speed of its growth is equivalent to that of the 13 magnificent animals who will try to be on top of the world today.
What Monsoon Cup?

Well, did I mention about comparing Dubai World Cup to Pak Lah's Terengganu Monsoon Cup? Idris Jusoh or Patrick Badawi or Khairy, or whoever related to Pak Lah had claimed arrogantly the annual yatch race was watched by billions of people around the world. It costs wang ehsan about RM300 million to run.

How come there was not even a single news on Monsoon Cup here?

I can guesstimate that even billed as world's richest race, Dubai's World Cup costs less to stage than Trengganu Monsoon Cup!orangkita -
korang paham tak??? kalau paham.....lu pikir la sendiri....
dubai world cup ni lumba kuda je...tapi world class punye beb...kos penganjuran untuk acara yang berprestij ni, lagi murah dari monsoon cup yang dianjurkan oleh kerajaan Derih bersama Pak Lah tiap2 hujung tahun tu. Siap dia kata kat Dubai nun takde pun cerita pasal monsoon cup. Hehehe...kira syok sendiri la ni....janji masyuk!!!!rakyat jugak yang menganga tengok kapal layar tengah panas....apa dapat???habuk pun tarak.....memang betul la suruhanjaya yang mengkaji integriti monsoon cup ni cakap, penganjuran ni memang membazir. Tak bermanfaat untuk rakyat. Tapi, masa tu kerajaan pimpinan Derih Jusoh ni menafikan semua tu. Kononnya memberi keuntungan kepada kerajaan dan rakyat. Hujah yang diberikan cukup dangkal.
orangkita berharap, MB baru Mat Said ni tolongla....tolong perbetulkan semula apa yang dikatakan derih ni "memahat sejarah, mencipta tamadun" ni. Memang betul pun Derih Jusoh ni dah memahat sejarah di Terengganu. Semoga MB baru ni tidak membiarkan rakyat Terengganu terus menganga melihat kapal layar, belalah mereka. Berikan kesejahteraan kepada rakyat Terengganu dengan kos RM 300 juta untuk penganjuran piala yang sia-sia ini. Cukupla untuk memahat sejarah yang memberi luka kepada orang Terengganu. Gunakanlah peluang Dato' jadi MB untuk membela nasib rakyat Terengganu. Ingat!!!Tiada halangan, hanyalah peluang........
Tapi, sempat ke Dato' Ahmad???Insyaallah...sempat....Wallahualam.....

Read More...

Khir Toyo penulis blog
kosmo

SHAH ALAM - Bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo (gambar) kini menjadi seorang penulis blog.

Laman blog beralamat www.drkhir.blogspot.com itu sebagai salah satu saluran untuk Mohamad Khir menyuarakan pandangannya terhadap pentadbiran baru kerajaan campuran di negeri itu.

Menurut Mohamad Khir, ia juga diwujudkan supaya setiap permasalahan rakyat diambil kira oleh kerajaan negeri termasuk melaksanakan janji-janji yang dibuat pada Pilihan Raya Umum Ke-12 lalu.

"Saya kini ada banyak masa berbanding sebelum ini yang sebahagian besarnya ditumpukan kepada tugas sebagai Menteri Besar dan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO serta Pengerusi Barisan Nasional Selangor,'' katanya di sini semalam.


orangkita -

tahniah buat dr khir.....harap2 dr khir dapat bagi info yg bermanfaat dan telus dalam memberi jawapan yang ditanya di dalam blog dr nanti. Selamat berblog.

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |