+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Tuesday, September 2, 2008

Ramlang bimbang kembali bertugas

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | Sep 2, 08 12:50pm

Imam Masjid Wilayah Persekutuan, Ramlang Porigi yang didakwa berkempen untuk PKR di Permatang Pauh, masih bimbangkan keselamatan dirinya jika kembali bertugas.

Sehubungan itu, peguamnya Ahmad Nizam Hamid berkata, Ramlang mungkin memohon cuti tambahan sehingga tempoh yang sesuai kembali bertugas di masjid itu di Jalan Duta.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Ahmad Nizam berkata, Ramlang sepatutnya kembali bertugas semula esok.

ramlang porigi"Ramlang sedang menimbang untuk memohon cuti tambahan kerana bimbangkan keselamatan dirinya," tambahnya.

Menurut Ahmad Nizam lagi, Ramlang juga ada menerima panggilan daripada "pihak atasan" berhubung dakwaan imam tersebut berkempen atas pentas calon PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam pilihanraya kecil tersebut.

Katanya, mereka mahu mendapatkan penjelasan daripada Ramlang berhubung perkara itu.

Sedia beri kerjasama


Ramlang muncul di Permatang sewaktu pilihanraya kecil baru-baru ini untuk memberi penjelasan apa yang berlaku di majlis sumpah laknat oleh Mohd Saiful Bukhari Azlan, pemuda yang mendakwa diliwat Anwar.

ramlang porigi imam witness in saiful bukhari azlan anwar ibrahim sodomy 2 210808 01Pada 15 Ogos lepas, Saiful mengangkat sumpah di Masjid Wilayah Persekutuan bahawa dia telah diliwat oleh Penasihat PKR pada 26 Jun.

Ramlang termasuk empat orang imam yang diarahkan menghadiri majlis angkat sumpah Saiful itu.

Ketika muncul di tiga majlis anjuran Pakatan Rakyat 24 Ogos lepas, dua hari sebelum hari pengundian, imam itu meminta supaya beliau tidak dikaitkan dengan majlis sumpah laknat Saiful kerana hadir tanpa perancangan awal dan hanya kebetulan berada di masjid untuk urusan pernikahan.

Ramlang juga menjelaskan beliau telah diarahkan hadir di majlis sumpah Saiful it tetapi tidak menyatakan lebih lanjut pihak yang mengarahkannya berbuat demikian.

Ahmad Nizam berkata, Ramlang bersedia memberi kerjasama dalam siasatan dalaman yang akan diadakan kelak.

Ulas kenyataan Zahid

"Kita yakin Ramlang tidak bersalah, dan beliau sedia beri kerjasama dalam siasatan tersebut," tambahnya.

Ditanya reaksinya terhadap kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zahid Hamidi mengenai siasatan dalaman tersebut, Ahmad berkata:

"Jangan bising ikut arahan kerajaan, sepatutnya ustaz ini (Ramlang) diberi penghormatan".

Sebaliknya, kata Ahmad Nizam, beliau amat menghormati Ramlang kerana beliau adalah seorang yang baik.

Ketika dihubungi hari ini, Ramlang berkata, beliau tidak dapat memberi sebarang kenyataan pada masa ini.

"Apa-apa, boleh berhubung dengan peguam saya," katanya.

Read More...

Koleksi Video - Ramlang Porigi Dipaksa Saksi

Ramlang Porigi Dipaksa Saksi
Read More...

Kedah larang penyanyi wanita...

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | Sep 2, 08 5:29pm

Seperti di Kelantan yang dikuasai PAS, kini tiada lagi persembahan penyanyi perempuan dibenarkan di Kedah, kata exco kerajaan negeri Dr Ismail Salleh hari ini.

"(Penyanyi) perempuan memang kita tidak terima 100 peratus (untuk kelulusan permit hiburan).

"Tetapi kalau persembahan itu khas untuk orang perempuan sahaja tidak mengapa," kata Dr Ismail, pengerusi jawatankuasa tetap kesihatan, penerangan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pembangunan insan Kedah.

Beliau yang juga wakil rakyat Alor Mengkudu berkata, suara perempuan sebahagian daripada aurat.

"Kalau bersyarah lainlah," katanya kepada Malaysiakini, apabila diminta mengulas larangan sepenuhnya konsert di negeri itu yang kini bawah pentadbiran PAS.

world press freedom day concert central market 030606 fathulMenurut Dr Ismail, perkara itu ditegaskan kembali dalam mesyuarat exco negeri Rabu lepas setelah diputuskan kira-kira dua bulan membentuk kerajaan selepas kemenangan besar Pakatan Rakyat, Mac lalu.

Keputusan itu, tambahnya, antaranya berdasarkan garis panduan hiburan yang dikeluarkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) yang disifatkannnya "cukup cantik" dan bersetuju sepenuhnya dengan isi kandungannya.

Sebelum ini, tambahnya, keputusan politik sudah jelas cuma di peringkat pentadbiran "agak berat dan perlahan" untuk dilaksanakan.

Dr Ismail berkata polis dan pegawai di pejabat daerah "tidak sebulu" dengan larangan itu kerana telah 50 tahun bekerja dengan bawah kerajaan BN negeri.

Kedua-dua badan kerajaan ini bertanggungjawab terhadap permit hiburan, katanya.

Dr Ismail turut menjelaskan, pengharaman turut melibatkan persembahan lain yang memberikan kesan negatif golongan remaja bukan sahaja empat jenis muzik yang dilaporkan Jumaat lepas – reggae, pop, rock dan dangdut.

"(Empat jenis muzik) itu hanya contoh," katanya.

Bagaimanapun, menurut Dr Ismail lagi, pengharaman tersebut buat masa ini hanya diguna pakai untuk tempat terbuka.

Acara persembahan pentas lain seperti tarian pula digalakkan untuk kanak-kanak sekolah bagi menggantikan penari dewasa kerana belum akil baligh, kata Adun PAS itu.

Dalam perkembangan berkaitan, Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan) akan menulis surat kepada Menteri Besar Kedah, Azizan Razak berhubung pengharaman itu, esok.

"Kita ingin berbincang dengan kerajaan negeri tentang keputusan itu," kata pengurusnya Ahmad Abdullah.

Karyawan juga menggesa kerajaan Kedah memperhalusi lagi larangan tersebut.

Ia juga mencadangkan sebarang keputusan berhubung isu-isu seni dan hiburan mestilah melibatkan kumpulan seniman.

Read More...

Cina 'menumpang': Najib mohon maaf

Malaysiakini

Sep 2, 08 5:41pm

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini memohon maaf atas kenyataan yang dibuat oleh ketua Umno Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail yang telah menimbulkan kemarahan di kalangan kaum Cina.

Najib berkata, Umno akan bermesyuarat untuk menentukan tindakan yang akan diambil terhadap Ahmad.

Beliau yang juga timbalan presiden Umno memberitahu pemberita di Kuala Lumpur hari ini.

Minggu lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata beliau akan mengarahkan Ahmad supaya tidak mengulangi kenyataannya pada masa depan.

Bagaimanapun, jaminan beliau yang juga presiden Umno itu gagal menyelesaikan isu tersebut.

Ekoran itu beberapa laporan polis telah dibuat terhadap Ahmad berhubung kenyataannya itu.

Ahmad didakwa membuat kenyataan berunsur hasutan itu sewaktu berceramah di Kampung Belah Dua pada 25 Ogos lalu ketika pilihanraya kecil Parlimen Permatang Pauh.

Dalam ceramah tersebut, Ahmad didakwa berkata, orang Cina adalah pendatang yang menumpang di Malaysia dan oleh itu mereka boleh mengharap mendapat layanan sama rata.

Ahmad tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komennya sejak tercetusnya kontroversi tersebut Isnin lalu.

Pemuda DAP (Dapsy) telah membuat laporan polis di Perak, Selangor, Melaka, Pulau Pinang dan Negeri Sembilan terhadap

Parti-parti komponen BN - MCA dan Gerakan - juga telah membuat laporan polis berhubung isu yang sama beberapa hari yang lalu.

Read More...

Nik Abdul Aziz Nik Mat Tolak Anugerah Gusi.

msomelayu

SEMASA muktamar Pas ke 54 di Ipoh Perak baru-baru ini Pengerusi Tetap Muktamar, Ustaz Abu Kassim mengumumkan Mursyidul Am Pas, Nik Abdul Aziz Nik Mat telah dianugerahkan Hadiah Nobel Keamanan versi Asia oleh Yayasan Gusi yang berpusat di Manila.


Anugerah itu dianggap suatu pengikhtirafan terhadap Nik Aziz sebagai tokoh politik Islam di rantau ini dan sangat dibanggakan oleh Pas. Secara tidak langsung juga pengikhtirafan itu adalah untuk Pas sebagai parti siasah Islam di negara ini.
Menurut pengumuman itu juga Nik Aziz akan hadir untuk menerima anugerah berkenaan yang akan diadakan di Manila pada bulan November depan.

Menurut peraturan anugerah berkenaan, mereka yang ditawarkan perlu hadir untuk menerimanya sendiri dan tanpa kehadiran anugerah itu tidak akan dikurniakan.

Berhubung perkara itu perkembangan terbaru menyebut Nik Aziz dikatakan tidak akan hadir untuk menerima anugerah berkenaan. Badan Perhubungan Pas telah membuat keputusan agar Nik Aziz menolak anugerah berkenaan.

Tidak diketahui sebab-sebab kenapa keputusan itu dibuat.

Surat penolakan berkenaan telah pun dihantar kepada wakil yayasan itu di negara ini dan pihak Manila telah pun maklum mengenai penolakan berkenaan.

Anugerah keamanan Gusi ini diadakan setiap tahun oleh Gusi PeacePrice Foundation dan difahamkan 10 hingga 15 tokoh akan dipilih untuk menerima anugerah yayasan itu. [wm.kl 4:30 pm 02/09/08]

Read More...

Lagi laporan polis terhadap Ahmad

Malaysiakini

Athi Veeranggan | Sep 2, 08 3:49pm

Kecaman terhadap Ketua Umno Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail berterusan kerana didakwa membuat kenyataan berunsur perkauman terhadap kaum Cina sewaktu pilihanraya kecil Permatang Pauh baru-baru ini, dan semalam, satu lagi laporan polis dibuat terhadapnya.

Laporan itu dibuat oleh Pemuda DAP (Dapsy) di balai polis Jalan Patani di Pulau Pinang semalam, yang menuntut polis supaya mengambil tindakan tegas terhadap Ahmad yang didakwanya membuat kenyataan berunsur hasutan itu sewaktu berceramah di Kampung Belah Dua pada 25 Ogos lalu.

Empat pemimpin Dapsy yang diketuai oleh Setiausaha Politik Lim Guan Eng - Ng Wei Aik - membuat laporan tersebut. Mereka menuntut supaya polis menggunakan Akta Hasutan 1948 ke atas Ahmad kerana berkata orang Cina menumpang di negara ini.

ahmad ismail umno bukit benderaDapsy membuat laporan polis itu selepas Ahmad (foto) gagal menarik balik kenyataannya itu dan memohon maaf kepada masyarakat Cina menjelang 31 Ogos lalu.

Ng berkata, pihak polis perlu menunjukkan bahawa ia bebas untuk mengambil tindakan tegas terhadap pemimpin Umo, dan bukan hanya terhadap lawan Barisan Nasional dan Umno.

Dalam ceramah tersebut, Ahmad didakwa berkata, orang Cina adalah pendatang yang menumpang di Malaysia dan oleh itu mereka boleh mengharap mendapat layanan sama rata.

Ahmad tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komennya sejak tercetusnya kontroversi tersebut Isnin lalu.

Pemimpin Dapsy telah membuat laporan polis di Perak, Selangor, Melaka dan Negeri Sembilan terhadap Ahmad.

Parti-parti komponen BN - MCA dan Gerakan - juga telah membuat laporan polis berhubung isu yang sama beberapa hari yang lalu.

Malah ketua MCA bahagian Bukit Bendera, Quah Eng Lam dan naib ketuanya, Tan Khai Beng telah menggesa Umno supaya memecat Ahmad sebagai pengajaran kepada yang lain.

Pemangku Presiden Gerakan, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon pula menggesa BN supaya menyediakan kod etika sebagai garispanduan kepada para pemimpin dan ahli parti komponannya.

Manakala Naib Presidennya, Datuk Dr Teng Hock Nan pula mengkritik Ahmad kerana tidak sensitif dan tidak menarik balik kenyataannya serta memohon maaf kerana membuat kenyataan yang didakwa berunsur perkauman itu.

Read More...

16 September tarikh perpaduan Pakatan Rakyat

Harakahdaily

Mohd Nor Yahya

Tue | Sep 02, 08 | 5:39:45 pm MYT


KOTA BHARU, 2 Sept (Hrkh) - Ramai menyifatkan cadangan cuti umum pada 16 September ini sebagai tepat pada masanya sempena memperingati penubuhan Malaysia dan kemasukkan Sabah dan Sarawak.

Malah ramai berhujah cuti itu sepatutnya sudah lama dilaksanakan sebagai menghormati kesediaan kedua-dua negeri terbabit menyertai persekutuan Malaysia.

Anggota Parlimen Kota Bharu, Dato' Wan Abdul Rahim Wan Abdullah berkata, pengisytiharan cuti itu tepat pada masanya dan cadangan Dato' Seri Anwar Ibrahim mengenainya amat dialu-alukan.

"16 September merupakan tarikh keramat kerana sebelum itu Tanah Melayu hanya terdiri daripada negeri-negeri ada di semenanjung sahaja.

"Kesediaan Sabah dan Sarawak menyertai Malaysia merupakan satu tarikh yang cukup penting, lebih kurang sama dengan 31 Ogos. Sepatutnya kerajaan Malaysia lebih prihatin terhadap tarikh tersebut," katanya di sini.

Semalam, Anwar yang juga Ketua Umum KeADILan mencadangkan supaya cuti umum diisytiharkan di lima negeri Pakatan Rakyat pada 16 September setiap tahun.

Wan Abdul Rahim yang juga Yang Dipertua PAS Kota Bharu berkata, malangnya kepentingan tarikh tersebut kurang diberi perhatian kerajaan Barisan Nasional (BN) sehingga sekarang.

"Apa yang berlaku hari ini menggambarkan Pakatan Rakyat mendahului BN dalam banyak perkara termasuk kebajikan rakyat di Sabah dan Sarawak," kata beliau.

Pengerusi Perhubungan KeADILan Kelantan, Haji Abdul Aziz Abdul Kadir berkata, tarikh kemasukkan Sabah dan Sarawak dalam persekutuan Malaysia merupakan perisitiwa penting bagi rakyat negara ini.

Ini kerana katanya tanggal 31 Ogos 1957 sebenarnya tidak memberi banyak makna kepada penduduk di Sabah dan Sarawak kerana mereka ketika itu masih berada di bawah belenggu penjajah.

Menurutnya hanya pada 16 September 1963 barulah rakyat di kedua-dua negeri terbabit merasai nikmat kemerdekaan sebenar.

"Dengan menjadikan tarikh tersebut sebagai cuti umum bagi rakyat Malaysia barulah rakyat di Sabah dan Sarawak merasai kemerdekaan sebenar. Ia juga adalah lambang perpaduan kaum," ujar beliau yang juga anggota Parlimen Ketereh.

Ditanya dakwaan sesetengah pihak yang mengatakan cuti tersebut boleh menjejaskan produktiviti dan daya saing pekerja, Abdul Aziz berkata, kenyataan itu kurang berasas.

Menurutnya tiada sebab ekonomi boleh terjejas dengan cuti sehari sahaja dalam setahun bagi merayakan pembentukan Malaysia.

"Kenyataan itu tidak lebih sebagai pandangan politik, samalah dengan cuti mingguan dua hari di Kelantan mulai 1 Januari 1996 pada awalnya dipertikaikan banyak pihak terutamanya pemimpin Umno dan BN.

"Namun selepas lebih 10 tahun cuti itu diamalkan di Kelantan akhirnya kerajaan persekutuan menirunya. Begitu juga dengan cuti 16 September yang memberi makna besar bagi rakyat di Sabah dan Sarawak lambat laun akan ditiru juga," katanya.

Pengurus Media dan Komunikasi Pusat Kajian dan Penyelidikan Strategik Kelantan, Ibrahim Mamat berkata, rakyat berharap tarikh tersebut benar-benar dijadikan cuti umum di negeri Pakatan Rakyat sebelum diikuti negeri-negeri lain.

"Ini menggambarkan Pakatan Rakyat amat menghargai tarikh tersebut yang menyatukan seluruh negeri di semenanjung dengan Sabah dan Sarawak," ujar beliau.

Menurutnya juga kesepakatan negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat untuk menjadikan tarikh tersebut sebagai cuti umum boleh menjadi lambang perpaduan.

Kata beliau negeri-negeri lain juga sepatutnya menerima cadangan itu kerana tarikh terbabit milik semua rakyat Malaysia.

Ibrahim yang juga bekas anggota jawatankuasa Umno Kubang Kerian berkata, tanggal 16 September sepatutnya dijadikan sebagai lambang perpaduan rakyat Malaysia yang dimulakan di negeri-negeri Pakatan Rakyat. - mj_

Read More...

Pahang kekurangan tepung


Seorang peniaga menunjukkan salah satu jenis tepung gandum (murah) yang bekalannya sukar didapati di Kuantan semalam.


KUANTAN - Bekalan tepung gandum masih tidak mencukupi.

Demikian luahan rata-rata peniaga kedai runcit di sini apabila diajukan soalan berkenaan isu masalah tepung tidak mencukupi menjelang musim perayaan yang bakal tiba.

Seorang peniaga kedai runcit, Khatijah Muda berkata, masalah kekurangan bekalan tepung tersebut sudah berlarutan hampir sebulan.

"Orang ramai memilih tepung murah (cap kunci) yang harganya RM1.35 sekilogram, tepung mahal orang tak nak.

"Kalau setakat kegunaan sendiri, mungkin mereka tak kisah, tetapi kebanyakannya digunakan untuk berniaga, beli yang mahal mana nak untung. Jika mereka naikkan harga kuih, nanti pelanggan bising," katanya ketika ditemui di sini semalam.

Seorang lagi peniaga yang hanya mahu dikenali sebagai Jaya berkata, bekalan tepung memang tidak pernah cukup, lebih-lebih lagi pada bulan Ramadan.

"Pemborong pula suka ambil kesempatan terutamanya ke atas peniaga kedai runcit atau kecil-kecilan seperti kami.

"Bayangkanlah sekampit tepung yang harganya cuma RM33, tetapi apabila dijual kepada kami, dikenakan caj sebanyak RM5.

"Bila ditanya kenapa dicaj, mereka kata bekalan susah dapat dan harganya pula dah mahal, mahu tak mahu kena belilah juga," katanya lagi.

Hamidah Harun, 44, peniaga kuih di bazar Ramadan pula berkata, memang menjadi masalah besar kepadanya lebih-lebih lagi di bulan puasa.

"Kebanyakan kuih dibuat dengan tepung gandum, tepung murah sukar didapati, ada yang mahal sahaja.

"Berapa pula saya hendak caj kepada pembeli, letak harga mahal nanti orang ramai bising. Harap kerajaan dapat berbuat sesuatu bagi menangani masalah kekurangan tepung ini, sekurang-kurangnya ringanlah sedikit beban kami," ujarnya lagi.

Read More...

Cuti 16 September: Kelantan setuju, Perak putus esok

Mstar Online

02-09-2008 06:19:24 PM

KOTA BHARU: Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, kerajaan Kelantan bersetuju dengan cadangan menjadikan 16 September iaitu tarikh ulang tahun penubuhan Malaysia, sebagai cuti umum.

Menurut beliau, cadangan itu sepatutnya diterima dan dilaksanakan di lima negeri iaitu Kelantan, Perak, Kedah, Selangor dan Pulau Pinang, yang diperintah Pakatan Rakyat.

"Saya boleh terima, kalau empat negeri lain tu boleh terima," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Sambutan Hari Integriti Peringkat Negeri Kelantan di sini, hari ini.

Kelmarin, Penasihat Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim mencadangkan supaya pimpinan di lima negeri yang dikuasai pakatan pembangkang itu mengisytiharkan 16 September sebagai cuti umum.

Sementara itu, Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin ketika dihubungi mStar Online hari ini berkata, kerajaan negeri akan memutuskan perkara itu esok dalam mesyuarat Exco kerajaan negeri.

“Setakat ini kita belum buat apa-apa keputusan lagi. Tapi kita akan bincangkan dalam mesyuarat esok.

"Kalau kita dapat putuskan esok (berhubung cuti), kita akan putuskan. Kalau tidak, kita akan tunda dululah," katanya.

Semalam, selepas memberi cuti umum sempena pilihan raya kecil kerusi Parlimen Permatang Pauh, kerajaan Pulau Pinang dilaporkan akan menimbang cadangan Anwar supaya 16 September setiap tahun dijadikan cuti umum untuk lima negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat sebagai memperingati hari pembentukan Malaysia.

"Perkara ini akan dibincangkan dulu dengan exco kerajaan negeri kerana ia akan melibatkan operasi pihak industri di negeri ini," kata Ketua Menteri Lim Guan Eng selepas pada ceramah umum mengenai 'Enzim Sisa Makanan Menyelamatkan Dunia Kita' di Pasar Awam Tanjung Bungah di sini hari ini.

Cadangan cuti umum untuk lima negeri Pakatan Rakyat iaitu Pulau Pinang, Perak, Kedah, Selangor dan Kelantan itu dibuat oleh Anwar pada majlis kesyukuran sempena kemenangan beliau pada pilihan raya kecil Permatang Pauh 26 Ogos lalu.

Kerajaan negeri Pulau Pinang telah memberikan cuti umum pada 26 Ogos lepas sempena pilihan raya kecil berkenaan.

"Kalau kita hendak ambil 16 September sebagai cuti umum mungkin pada tahun depan," kata Lim yang dipetik Bernama.

Beliau berkata, kerajaan pusat sepatutnya menjadikan 16 September sebagai cuti umum.

Tanggal 16 September merupakan hari pembentukan Malaysia manakala 31 Ogos pula Hari Kemerdekaan.

Kerajaan-kerajaan negeri juga mempunyai kuasa untuk memutuskan cuti umum. Peruntukan itu digunakan oleh Pulau Pinang untuk mengumumkan cuti umum pada 26 Ogos lalu.

Lim juga bersetuju dengan cadangan badan bukan kerajaan untuk melakukan eksperimen enzim sisa makanan di tapak pelupusan sampah di Pulau Burung.

Beliau berkata enzim sisa makanan itu berupaya membersihkan kawasan dan sungai tercemar akibat pembuangan sampah isi rumah, kilang dan premis perniagaan.

Enzim yang dihasilkan dari bahan terbuang seperti kulit buah-buahan mampu menyahtoksin kotoran yang terkandung dalam air.

"Ia mampu menjaga ekosistem dan sekaligus memelihara alam sekitar kerana enzim ini diperbuat dari sisa bahan organik," katanya.

Read More...

Bajet: Kos operasi naik mendadak

Malaysiakini

Sep 2, 08 1:39pm

Perbelanjaan operasi dalam Bajet 2009 semakin besar berbanding tahun-tahun sebelum sehingga peningkatannya itu mengatasi keseluruhan peruntukan bajet tiga tahun lalu, kata DAP.

Setiausaha publisiti parti itu Tony Pua berkata, jumlah RM154.2 bilion untuk tahun depan melebihi bajet 2006 sebanyak 12.7 peratus daripada jumlah RM136.8 bilion.

"Sangat sukar DAP memahami sebab kerajaan meningkatkan perbelanjaan operasi sehingga RM53 bilion atau 52.4 peratus dalam tempoh tiga tahun," katanya.

"Ia meningkat hampir dua kali ganda sejak Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengambil alih jawatan perdana menteri pada 2003."

Pua, yang juga ahli parlimen Petaling Jaya Utara, berkata parti itu mempertikaikan kecekapan pentadbiran kerajaan apabila perbelanjaan operasinya meningkat dengan begitu cepat sejak 10 tahun lalu (lihat carta).

"Ia meningkat 189 peratus sejak 2000," katanya.

bm version budget operational expenditure 1998 to 2009 020908

Read More...

Wilayah Iskandar Malaysia punya rizab air terbesar didunia akan dikuasai Singapura

Tranungkite


Dilulus terbit pada Tuesday, September 02 @ 20:00:00 MYT oleh SongkokPutih

Open Artikel Oleh Ruhanie Ahmad


 Selama ini segolongan bloggers tempatan dan saya sendiri amat kritikal terhadap kepimpinan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kerana membuka wilayah pembangunan Iskandar Malaysia di selatan Johor yang disifatkan sebagai usaha Abdullah menggadaikan sebahagian bumi Johor – milik Malaysia yang berdaulat dan merdeka – kepada Singapura.

Posting beberapa sahabat bloggers Malaysia dan saya sendiri telah menyenaraikan pelbagai sebab mengapa Iskandar Malaysia mesti dibatalkan. Tetapi, tulisan kami dianggap sebagai anti-Abdullah dan anti-Singapura.

Hari ini blogger Pasquale, dalam blognya Barking Magpie, di alamat http://barkingmagpie.blogspot.com, mendedahkan satu lagi sebab strategik mengapa Iskandar Malaysia perlu dibatalkan demi kepentingan negara.

Berasaskan satu peta yang diperolehinya secara rahsia, kata Pasquale, Iskandar Malaysia adalah satu-satunya wilayah di jagat ini yang kini mempunyai rizab air bawah tanah yang terbesar sekali di dunia.

Katanya, jika Singapura merupakan pelabur terbesar di Iskandar Malaysia, mustahilkah Singapura juga akan menguasai rizab air bawah tanah yang terbesar ini di hari muka?

Untuk mendalami posting yang terbaru dan menggemparkan ini bacalah sendiri pendedahan blogger Pasquale di http://barkingmagpie.blogspot.com.

Mudah-mudahan pendedahan Pasquale dan blognya ini akan mendorong rakyat Malaysia bertindak sewajarnya, tetapi dengan penuh hemah, supaya Iskandar Malaysia dibatalkan serta-merta. – Ruhanie Ahmad

Read More...

Upko sokong 16 September dijadikan cuti umum negara


Mstar Online


02-09-2008 06:00:42 PM

KOTA KINABALU: Presiden Pertubuhan Pasok Momogun Kadazan-dusun Murut Bersatu (Upko) Tan Sri Bernard Dompok menyokong cadangan supaya 16 September setiap tahun dijadikan cuti umum negara ini sebagai memperingati hari pembentukan Malaysia.

Katanya sudah tiba masanya kerajaan pusat melihat semula perkara ini yang pernah dibangkitkan di peringkat kerajaan persekutuan sebelum ini, namun tidak ada keputusan dibuat.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri perhimpunan anggota perkhidmatan awam jabatan dan badan berkanun persekutuan di Kompleks Pentadbiran Persekutuan, Likas dekat sini hari ini.

Dompok ketika diminta mengulas cadangan penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya 16 September setiap tahun dijadikan cuti umum untuk lima negeri yang diperintah Pakatan Rakyat sebagai memperingati hari pembentukan Malaysia.

Mengenai pendirian Upko berhubung kedudukan Parti Maju Sabah (SAPP) dalam gabungan Barisan Nasional (BN) berikutan ketetapan parti itu untuk meneruskan usaha mengemukakan usul tidak percaya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, beliau berkata tiada keperluan untuk mengemukakan usul memecat keanggotaan SAPP dalam BN.

"Kalau kita teliti betulbetul jelas sekali usul tidak percaya (terhadap Perdana Menteri) ini bukan hanya masalah kepada SAPP tetapi masalah kepada ramai pemimpin yang lain.

"Malah dalam Umno sendiri pun ada pemimpin yang secara terang-terang menyampaikan mesej yang sama...jadi kita rasa tidak perlu ini dijadikan alasan untuk mendisiplinkan SAPP," kata Dompok yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Mengenai kerisauan para pemimpin BN berhubung pertemuan yang diadakan antara presiden SAPP Datuk Yong Teck Lee dan Anwar sebelum ini, katanya Upko tidak melihatnya sebagai satu perkara yang boleh mengundang tindakan disiplin.

"Kita lihat selepas pilihan raya umum 8 Mac lepas, pihak Umno telah mengadakan pertemuan atau perbincangan dengan Pas untuk membentuk kerajaan campuran di Selangor dan mungkin juga di Perak.

"Jadi, kalau ini dilihat sebagai satu perbincangan yang baik untuk negara kita, maka saya tidak lihat anggota komponen BN yang lain perlu disekat untuk mengadakan perbincangan atau pertemuan dengan parti pembangkang dengan tujuan yang sama termasuk antara Yong dan Anwar," katanya. BERNAMA

Read More...

Tetap pegang tarikh 16 September-Azmin Ali


Suara Keadilan

KUALA LUMPUR, 2 SEPTEMBER (SK) - Naib Presiden KeADILan Azmin Ali menegaskan bahawa bahawa Pakatan Rakyat akan tetap berpegang kepada tarikh 16 September bagi menubuhkan kerajaan Malaysia yang baru.

Menurutnya, setakat ini Pakatan rakyat masih dalam proses perbincangan dengan beberapa orang ahli Parlimen yang hendak berhijrah dan kemajuannya cukup positif.

“Kita sedia maklum baru-baru ini ada memorandum Akujanji yang kononnya Ahli Parlimen Sabah dan Sarawak akan terus mendukung kepimpinan Abdullah Badawi, tetapi tidak semua yang menandatangani perjanjian tersebut,” katanya yang juga Ahli Parlimen Gombak.

Beliau berkata sedemikian ketika di temui semasa menyampaikan bubur lambur di masjid Al-Ansar, Keramat, semalam.

Menurut Azmin lagi, Timbalan Perdana Menteri Najib Tun Razak mengakui bahawa tidak semua ahli Parlimen Sabah dan Sarawak menandatangani memorandum tersebut kononnya mereka telah dihubungi melalui telefon.

“Tidak apalah, itu alasan mereka. Tetapi pokoknya perbincangan dengan Anwar Ibrahim berjalan lancar dan setakat ini tidak ada pertukaran tarikh tersebut,” ujarnya.

Tambahnya lagi, Pakatan Rakyat sedang menunggu waktu yang terbaik untuk mengumumkannya dan akan mengumumkan sekiranya tiba waktunya nanti.

” Kita sedia maklum bahawa ugutan terhadap mereka (ahli Parlimen BN) masih berterusan, malah ucapan Abdullah Badawi dalam belanjawan baru-baru ini seperti pemimpin kuku besi. Maknanya beliau(Abdullah) sudah tahu bahawa ada kesedaran di kalangan ahli Parlimen BN yang yakin dengan agenda Pakatan Rakyat yang jelas bertanggungjawab,” ujarnya.

Azmin menjelaskan setiap ahli Parlimen mewakili pengundi masing-masing dan bagi pengundi-pengundi ini mereka sudah lemas dengan suasana ekonomi negara yang lembab, kepimpinan tertinggi negara yang tidak ada hala tuju .

Ini membuktikan mereka telah yakin bahawa Pakatan Rakyat adalah wadah yang terbaik untuk membela nasib rakyat.

Read More...

Malaysia Baru - Janji Anwar 16 September ini

Harakahdaily

Mohd Sabri Said

Tue | Sep 02, 08 | 9:13:21 am MYT

PERMATANG PAUH, 2 Sept (Hrkh) - Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Dato' Seri Anwar Ibrahim mengulangi kenyataannya akan menurunkan harga petrolium serta membebaskan kesemua mereka yang merengkok dalam tahanan Akta Keselamatan Dalam Negara (ISA) sekiranya kepimpinan kerajaan bertukar tangan pada 16 September ini.

Menurutnya, tarikh keramat itu diambil sempena kemasukan Sabah dan Sarawak ke dalam Malaysia. Pakatan rakyat memerlukan 30 ahli parlimen berhijrah daripada Barisan Nasional (BN) ke gagasan baru untuk membentuk 'Malaysia Baru' yang lebih bergaya.

"16 September akan tercipta satu lagi lingkaran sejarah negara apabila Malaysia baru dibentuk dengan kemasukan Ahli Parlimen daripada Sabah, Sarawak dan Semenanjung.

"Matlamat itu penting demi maruah negara yang telah berkecai ekoran tangan kotor kepimpinan negara yang berkuasa, " jelasnya lantang dalam majlis makan malam Pakatan Rakyat Pulau Pinang di tapak Ekspo Seberang Jaya semalam.

Turut hadir dalam majlis berkenaan ialah Ahli Parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, Presiden KeADILan, Dato' Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail. Pesuruhjaya PAS Negeri, Ustaz Salleh Man dan ramai lagi kepimpinan parti peringkat negeri.

Beliau membidas kenyataan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi yang meminta beliau tidak merampas proses demokrasi bagi penubuhan Kerajaan Pakatan Rakyat.

Kata Anwar, bagi Abdullah, demokrasi yang ada sudah cukup menyelamatkan negara daripada dijajah kembali.

"Sekarang kita bercakap soal demokrasi yang tempang bukan dijajah. Demokrasi yang ada kini bukan membela rakyat pertengahan dan bawahan tapi saudagar atau kroni terdekat lagipun jika benar demokrasi menjadi teras negara kenapa ramai lagi di bawah ISA, " terang beliau.

Di mana letaknya demokrasi yang dimaksudkan, suara rakyat di sekat, kebebasan akhbar dan kepada individu yang rajin membatu Pakatan Rakyat ditakut-takutkan.

Bagaimana pun bagi rakyat Permatang Pauh segala dakwaan atau fitnah tidak langsung memberi kesan sebaliknya mereka menghadiahkan keputusan yang mengejutkan.

"Umno memang terkejut bilamana mendapati keputusan sebaliknya berlaku. Saya terhutang budi pada pengundi di Permatang Pauh kerana mereka sanggup memberi ruang kepada saya untuk mengubah langskap politik Malaysia," ujarnya. - mr_

Read More...

Bekalan barangan cukup, cuma harga belum pasti


WALAUPUN bekalan ayam untuk perayaan cukup, soal harga tidak dapat dipastikan lagi.


KUALA LUMPUR - Persatuan Pengimport Daging Malaysia (MMIA) dan Persekutuan Persatuan Penternak Malaysia (FLFAM) memberi jaminan bekalan ayam dan daging import cukup untuk menampung permintaan sepanjang bulan puasa dan musim perayaan nanti.

Bagaimanapun, harga bagi bekalan tersebut tidak dapat dipastikan kerana ia bakal ditentukan oleh pasaran sama ada meningkat atau kekal.

Menurut Setiausaha MMIA, Dr. Santhirakesu Rengasamy, bekalan daging import ketika ini banyak dan dapat menampung permintaan yang tinggi.

''Sebenarnya keperluan tidak berapa banyak, bekalan pula cukup, saya fikir tiada masalah, dari segi harga juga tidak akan berlaku kenaikan yang tinggi,'' katanya ketika dihubungi semalam.

Semalam hasil tinjauan Kosmo! mendapati, harga barangan keperluan di semua pasar basah tidak mengalami kenaikan ketara tetapi kekal pada paras tinggi ekoran kenaikan harga minyak pada Jun lalu.

Malah kos awal menyambut Ramadan untuk persiapan dapur tidak banyak berubah walaupun ada pihak sebelum ini khuatir peniaga mungkin mengambil kesempatan di atas kenaikan permintaan untuk meletak harga lebih mahal.

Santhirakesu ketika diminta mengulas tentang perkara tersebut bagaimanapun tidak menolak kemungkinan harga daging import akan meningkat jika berlaku masalah di rumah sembelihan di India.

"Jika ada masalah dengan rumah sembelihan mungkin bekalan daging import akan terjejas dan harga akan naik,'' jelasnya.

Sementara itu, Penasihat Eksekutif FLFAM, Dr. Abd. Rahman Md. Salleh menjangkakan permintaan meningkat pada minggu pertama Ramadan tetapi berkurangan pada minggu kedua dan ketiga sebelum meningkat semula pada Hari Raya.

Read More...

Anwar janji 'bajet baru' lebih baik

Malaysiakini

Beh Lih Yi | Sep 2, 08 12:26pm

Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau akan membentangkan bajet baru jika Pakatan Rakyat pimpinannya menubuhkan kerajaan baru.

Katanya, tema utama bajetnya ialah untuk mengurangkan defisit, mengurangkan cukai dan harga minyak, merangsang pelaburan serta mengamalkan sistem tender terbuka.

Anwar menegaskan demikian ketika ditanya sama ada beliau akan membentangkan bajet baru jika berjaya menubuhkan kerajaan baru, yang diuar-uarkannya pada 16 September ini.

Anwar menjawab dengan yakin: "Persoalannya ialah bukan 'jika', tetapi 'bila'."

Beliau mengkritik bajet 2009 sebagai satu lagi petanda kegagalan kerajaan untuk menyediakan halatuju ekonomi yang kukuh untuk menghadapi cabaran di peringkat domestik dan global.

"Jika kita boleh menubuhkan kerajaan, bajet ini (oleh kerajaan BN) akan disemak semula dan bajet baru akan dibentangkan, insya-Allah," katanya dalam sidang akhbar di pejabat PKR di Tropicana, Petaling Jaya hari ini.

anwar pc on budget 2009 020908 02Hadir sama ialah isterinya yang juga presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail; timbalannya, Dr Syed Husin Ali dan ketua penerangan, Tian Chua serta beberapa ahli parlimen PKR.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang juga menteri kewangan, membentangkan bajet 2008 Jumaat lalu dan mendapatkan reaksi yang berbeza.

Parti-parti pembangkang bagaimanapun menyuarakan kekecewaan mereka kerana Abdullah gagal menyediakan insentif baru untuk merangsang pertumbuhan ekonomi serta bimbang dengan peningkatan defisit bajet.

Anwar mendakwa, kerajaan telah memberi perangkaan yang tidak tepat kerana mahu memberi gambaran yang baik mengenai pencapaiannya dan kemajuan ekonomi.

Mengulas lebih lanjut mengenai bajetnya, Anwar berikrar untuk mengurangkan defisit - yang dijangka 3.6 peratus KDNK (Keluaran dalam Negeri Kasar) bagi 2009 dan 4.8 peratus tahun ini.

Anwar yakin kadar defisit akan turun di bawah kadar 4.8 peratus sekarang jika dilaksanakan langkah-langkah untuk meningkatkan dayasaing serta menghapuskan amalan memberi projek-projek kerajaan tanpa tender.

"Ini akan dengan sendirinya dapat mengurangkan perbelanjaan (kerajaan) dan saya percaya jika kita boleh melakukan secara cekap, kita boleh menyelamatkan RM4 bilion hingga RM5 bilion sekaligus, dan mengurangkan defisit yang dicatatkan," katanya.

Beliau mengkritik kerajaan BN yang didakwanya berbelanja secara tidak bertanggungjawab dan tidak menghiraukan beban yang akan ditanggung oleh generasi akan datang.

Anwar juga berkata, beliau komited untuk mengurangkan harga minyak - yang merupakan ikrar pilihanrayanya - dan mengurangkan cukai peribadi dan korporat untuk mengurangkan beban rakyat.

'Falsafah ekonomi saya sentiasa "tiada cukai, tingkatkan produktiviti', saya tidak pernah mengubah pendirian itu. Kurangkan cukai, produktiviti yang lebih baik dan lebih tinggi," katanya. Baca laporan penuh

Read More...

PM jepun letak jawatan


Berita Harian
Keputusan mengejut Fukuda bagi atasi kebuntuan politik

TOKYO: Perdana Menteri Jepun yang tidak popular, Yasuo Fukuda meletakkan jawatan secara mengejut semalam dalam usaha bagi mengatasi kebuntuan politik di negara berkenaan, menjadikannya pemimpin kedua Jepun yang berundur secara tergesa-gesa dalam tempoh kurang daripada setahun.

Fukuda, 72, membuat kejutan itu beberapa hari selepas mengumumkan perbelanjaan baru kerajaan sebanyak dua trilion yen (RM57.6 bilion) bagi merancakkan lagi keadaan ekonomi yang merudum di negara berkenaan. Pertumbuhan menjadi perlahan kerana kekurangan perbelanjaan konsumer berikutan kenaikan harga minyak dan makanan.

"Saya rasa kita mesti mengutamakan kepentingan ekonomi," kata Fukuda dalam kenyataannya yang disiarkan secara langsung menerusi televisyen.

"Jika keputusan ini boleh membantu sesi parlimen dijalankan dengan lebih lancar, saya berpendapat adalah lebih baik bagi orang lain mengambil alih."

Fukuda, yang bapanya juga pernah menjadi Perdana Menteri, memperoleh sokongan rendah di parlimen yang berpecah di antara parti memerintah dan pembangkang. Satu tinjauan pendapat yang dikeluarkan semalam menunjukkan sokongan kepadanya merosot kepada 29 peratus, berbanding bulan lalu.

Fukuda baru-baru ini melantik orang yang disebut-sebut menjadi bakal penggantinya, bekas menteri luar, Taro Aso, sebagai setiausaha agung parti memerintah dalam rombakan kabinet.

Peletakan jawatan Fukuda menyebabkan keadaan politik Jepun terus menjadi tidak menentu sejak pemimpinnya yang popular, Junichiro Koizumi melepaskan jawatan Perdana Menteri setahun lalu.

Calon pilihan Koizumi, Shinzo Abe, hanya mampu bertahan sebagai Perdana Menteri selama setahun dan meletakkan jawatan pada September tahun lalu atas sebab-sebab kesihatan. Fukuda ketika itu dianggap sebagai tokoh lebih berumur dan boleh membawa kestabilan.

Fukuda bagaimanapun tidak berjaya mengatasi masalah perpecahan di parlimen, di mana parti memerintah, Parti Liberal Demokratik (LDP) menguasai dewan rendah dan pihak pembangkang menguasai dewan tertinggi.

Pihak pembangkang yang diketuai Parti Demokratik Jepun (DPJ) berkali-kali melengahkan inisiatif Fukuda untuk meminda undang-undang di parlimen, seperti memperbaharui misi anti keganasan Jepun di Lautan India dan pemilihan gabenor bank pusat.

Masalah ekonomi yang berlarutan juga menganggu gugat kerajaan dalam tempoh beberapa bulan. Keadaan ekonomi merudum dengan teruknya pada suku kedua tahun ini dan menjejaskan usaha yang dimulakan sejak zaman Koizumi.

"Anda mungkin menyatakan untuk meletakkan jawatan pada ketika ini adalah perbuatan tidak bertanggungjawab. Tapi jika prosiding parlimen berjalan lancar, bolehlah saya terus memimpin, namun dalam kes saya, saya juga mempunyai masalah sokongan bersama masalah lain," kata Fukuda.

Fukuda tidak menyatakan bila tarikh peletakan jawatannya berkuat kuasa. � AP/Reuters


OK - Sekurang-kurangnya Jepun ada PM yang bertanggungjawab di atas kegagalannya setelah rakyat semakin muak. Kat Malaysia, PM kita???? UndurLAH..............

Read More...

Isu lompat parti: Penganalisis lihat tidak mustahil menjadi realiti

Mstar Online

02-09-2008 05:01:05 AM
Oleh NURUL AIN HUSSAIN

PETALING JAYA: Rata-rata penganalisis politik yang dihubungi beranggapan tidak mustahil untuk Penasihat Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu membentuk kerajaan Persekutuan yang baru menjelang 16 September ini.

Menurut pemerhati politik dari Universiti Utara Malaysia, Prof. Dr. Ahmad Atory Hussein dalam politik tidak ada apa yang mustahil.

Ketika ditanya adakah beliau yakin dengan usaha Anwar itu, beliau berkata:

“Tiada istilah mustahil dalam politik. Mungkin juga apa yang diperkatakan Anwar itu menjadi kenyataan. Namun semuanya bergantung kepada keadaan politik semasa.”

Jelasnya, perkara lompat parti itu mungkin mampun menjadi kenyataan kerana ahli politik adalah manusia dan mereka mempunyai pilihan untuk mencari yang terbaik.

“Kita kena ingat ahli politik ini manusia bukannya benda yang tidak punya keinginan untuk mendapat perkara yang terbaik,” katanya kepada mStar Online hari ini.

Sementara itu, menurut pensyarah Sains Politik Universiti Sains Malaysia, Dr. Azeem Fazwan Ahmad Farouk perkara tersebut tidak mustahil untuk berlaku walaupun beliau ragu-ragu mengenai kemungkinannya.

“Ia tidak mustahil... mungkin faktor masa akan menentukan sama ada ia benar-benar terjadi atau tidak,” katanya.

Menurut beliau, isu lompat parti ini bergantung kepada keadaan politik semasa dan jika benar ia terjadi rakyat perlu bersedia meneriman perubahan.

“Mungkin Barisan Nasional hanya akan menjadi sejarah dan kita akan dipimpin oleh Pakatan Rakyat,” katanya.

Sementara itu, pensyarah Pusat Pengajian Sejarah, Politik dan Strategi Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Madya Dr. Ahmad Nizammudin Sulaiman berkata sukar untuk menjangkakan perkara tersebut akan berlaku.

"Agak sukar untuk menjangkakannya sekarang, tapi ia tidak mustahil untuk berlaku. Politik bersifat relatif dan ia bergantung kepada keadaan semasa,” katanya.

Jelasnya, isu-isu rakyat terutamanya masalah kenaikan harga minyak, inflasi dan ketidakstabilan politik mendorong isu lompat parti ini terjadi.

Read More...

Jalan berliku tokoh PKR ke Putrajaya

Malaysiakini

Muda Mohd Noor | Aug 28, 08 6:27pm

Seperti yang diduga, Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menang mudah dalam pilihanraya kecil Parlimen Permatang Pauh semalam.

Ini ditambah pula dengan majoriti yang lebih besar daripada isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail.

anwar ibrahim mp swearing in 080828 04Ia membuktikan bahawa pengaruh Anwar sedikitpun tidak terjejas meskipun dilemparkan dengan pelbagai tuduhan.

Tuduhan liwat, pengkhianat Melayu dan negara, rasuah gila kuasa yang dibuat oleh pemimpin Umno, ditolak mentah-mentah oleh pengundi Permatang Pauh.

Anwar mendapat 31,195 undi, manakala calon BN, Datuk Arif Shah Omar Shah meraih 15,524 undi. Manakala calon Angkatan Keadilan Insan Malaysia (Akim), Hanafi Hamat memperolehi 92 undi sahaja dan hilang wang pertaruhan.

Ia sekaligus menunjukkan bahawa usaha BN, khususnya Umno, untuk menguburkan karier politik Anwar gagal. Sebaliknya, keputusan pilihanraya itu menunjukkan sokongan terhadap beliau tidak pernah luntur.

Sewajarnya pemimpin Umno yang bermulut celupar, khususnya Naib Ketua Pemudanya, Khairy Jamaluddin, merasa malu kerana serangan-serangan peribadi ke atas mantan timbalan perdana menteri itu, sedikitpun tidak diterima pengundi.

anwar ibrahim enters parliament building as mp 280808 09Sepanjang tempoh kempen selama 10 hari, pemimpin besar Umno, termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hadir berkempen untuk calon BN.

Pengundi atas pagar


Timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak, selaku pengarah pilihanraya BN, saban malam berada di Permatang Pauh bersama pemimpin-pemimpin lain.

Malangnya, pengundi Permatang Pauh langsung tidak mahu mendekati ceramah pemimpin Umno, menyebabkan ia lenggang kerana tiada sambutan.

Serangan-serangan oleh bekas orang kuat, Anwar seperti Ezam Mohd Noor dan Datuk S Nalakarupan, juga bagaikan peluru kertas sahaja.

Sebaliknya, ceramah Anwar dihadiri bukan sahaja oleh penyokongnya tetapi juga pengundi atas pagar dan kaum India serta Cina setiap malam.

permatang pauh polling day 260808 05Namun, perlu diakui juga bahawa jentera kempen PKR dan Pakatan Rakyat sangat berkesan kerana mereka gigih bekerja tanpa mengira waktu.

Petugas parti juga bergerak pantas setiap hari untuk membahagikan risalah untuk menjawab apa juga serangan Umno terhadap Anwar.

Dalam pilihanraya kali ini, penekanan Anwar terhadap Malaysia baru, iaitu menghapuskan kemiskinan tanpa mengira kaum, lebih diterima oleh rakyat berbanding politik perpaduan oleh BN.

Kemenangan besar Anwar itu memberikan peluang yang baik untuknya mengotakan janjinya untuk mengambilalih pemerintahan pada 16 September depan.

Laluan ke Putrajaya


Mungkin masih ramai berpandangan sinis tetapi jika diperhatikan kepada pengaruh Anwar yang tidak pernah surut, ia seharusnya menerbitkan rasa gerun kepada Umno itu sendiri.

Rakyat Permatang Pauh telah membuktikan mereka tidak lagi percaya kepada Umno walapun para pemimpinnya mendendangkan bahawa parti keramat itu begitu berjasa kepada orang Melayu dan negara.

Apa yang mereka perlukan ialah politik yang lebih adil, pemimpin yang berwibawa dan dipercayai yang boleh membawa negara dan rakyat yang lebih makmur dan dihormati dunia.

permatang pauh polling day 260808 04Sepatutnya, janji-janji retorik tidak perlu lagi untuk sebuah negara seperti Malaysia, sebaliknya memperkasakan keazaman untuk membina Malaysia yang baru.

Mulai hari ini, tiada lagi mana-mana pihak yang boleh memandang rendah kepada Anwar.

Pagi ini, mantan timbalan perdana menteri telah telah mengangkat sumpah sebagai ahli Parlimen Permatang Pauh di Dewan Rakyat.

Pagi ini juga, seperti yang telah dipersetujui oleh anggota Pakatan Rakyat sebelum ini, Anwar turut dilantik sebagai ketua pembangkang.

Dan laluannya menuju Putrajaya, seperti yang dilaung-laungkan kepada penyokongnya, kini terbuka luas.

Read More...

16 Sept - Mari kita tengok siapa yang kena…

Agenda daily
2 September 2008 …hayat kerajaan Barisan Nasional ada 14 hari lagi kalau mengikut kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.Ayat standard Penasihat PKR itu ia tetap on track .

Sebagai kepala keretapi beliau nampak begitu yakin sekali dapat membawa gerabaknya – barisan pembangkang sampai ke stesyen Putrajaya pada 16 September ini.

Satu dunia sedang menunggu…lebih-lebih pak cik,mak cik,adik kakak dan abang di Permatang Pauh yang percaya habis pilihanraya kecil di situ pada 26 Ogos lalu adalah untuk bagi tiket kepada Anwar jadi Perdana Menteri.

Jadi ke tak jadi? Ini bukan cerita main-main pondok di celah kampong di Cerok Tok Kun.Kalau betul ini cerita sejarah.

Sebuah kerajaan sah yang di undi oleh rakyat menerusi pilihanraya umum mampu diterbalikkan menerusi ‘ pintu belakang’.

Kata Anwar beliau sudah ada the numbers …yakni cukup Ahli Parlimen BN yang nak melompat.

Jangan kata kalangan pimpinan BN sendiri yang tertanya-tanya apa congak yang Anwar nak pakai malah penganalisis politik paling veteran pun mati kutu memikirkannya.

Setakat ini tidak ramai yang nampak kemungkinan itu.

Entahlah mungkin Anwar ada ‘kejutan’ dalam poketnya.

Apapun Anwar sendiri tahu beliau bakal pegang title PEMBOHONG NOMBOR SATU NEGARA …jika 16 September bendera BN masih berkibar di Putrajaya.

” Tak main dah alasan-alasan…kita semua percaya dia nak jadi PM,” kata mat-mat motor di Kubang Semang yang gila-gila round kampong kempen untuknya masa pilihanraya kecil itu.

Diatas ialah gambar ikon countdown Agendadaily menjelang hari yang (kalau betul) amat bersejarah sejak negara kita mencapai kemerdekaaan 51 tahun lalu.- 1/9/2008


Read More...

Debaran Menjelang 16 September – Anggota Parlimen Sabah Tak Mahu ‘sign’ Taat Setia Kepada PM

Buletin Online

PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh Editor
Sunday, 31 August 2008


http://buletinonline.net/images/Berita10/pakatan%20rakyat.gifWalaupun Veteran UMNO, Tengku Razaleigh Hamzah berkata hasrat Pakatan Rakyat (PR) untuk membentuk kerajaan pada 16 September ini sukar, namun riak kebenaran janji Bekas Timbalan Perdana Menteri,

Dato’ Seri Anwar Ibrahim ada tandanya dan semakin jelas kelihatan.


Tengku Razaleigh yang juga Ahli Parlimen (AP) Gua Musang berkata Pakatan Rakyat sukar membentuk kerajaan kerana menurutnya persefahaman dalam parti yang berada di bawah pakatan itu -- PAS, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) -- dilihat masih belum jitu.

Walhal, pada 28 Ogos jam 11 pagi lalu, Majli Pemimpin Pakatan Rakyat telah pun mengadakan mesyuarat mereka di pejabat Ketua Pembangkang, bangunan Parlimen.


Mesyuarat tersebut mengambil pendirian bahawa Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat buat mengulangi pendirian untuk memperkukuhkan semangat kerjasama di dalam Pakatan Rakyat.

Selain itu, Pakatan Rakyat akan mengadakan Perhimpunan Sempena Menyambut Hari Kemerdekaan di Permatang Pauh pada 31 Ogos 2008 pada pukul 9:00 malam.

Tengku Razaleigh sebenarnya cuba menteteramkan dirinya sendiri kerana dimaklumkan beliau sedang berusaha keras mengumpul jumlah pencalonan bagi membolehkan beliau bertanding melawan Presiden UMNO, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi dalam pemilihan UMNO yang akan datang.


Sumber dalaman UMNO memberitahu, Tengku Razaleigh yakin beliau akan mendapat cukup pencalonan dan akan berjaya mengalahkan Abdullah seterusnya menjadi Presiden dan Perdana Menteri Malaysia.

Menurut sumber itu, Tengku Razaleigh berkata beliau sekurang-kurangnya akan mendapat tiga pencalonan dari negeri Terengganu.


Suatu ledakan dan kejutan juga berlaku, Bahagian Besut yang di kuasai oleh bekas Menteri Besar Terengganu, Dato Seri Idiris Jusoh adalah salah satu bahagian yang akan mencalonkan Tengku Razaleigh.

Idris akan mencalonkan Tengku Razaleigh kerana beliau dikatakan sudah hilang kepercayaan kepada Abdullah kerana tidak membantu beliau dalam menghadapi menghadapi serangan dan tuduhan berkaitan projek-projek mega Terengganu.


Walhal, mereka (Idris dan Abdullah) bersama-sama merancang dan melaksanakan projek tersebut termasuk perlumbaan perahu layer Monsoon Cup dan juga Taman Tamadun islam di Pulau Wan Man.

Justeru itu, Tengku Razaleigh perlu membuat kenyataan ‘kontra’ kepada usaha Pakatan Rakyat menuju ke Putrajaya kerana beliau sendiri bercita-cita ke arah yang sama.

Dalam pada itu, Anwar, pada hari pertama kembali ke Parlimen (28 Ogos) telah pun mengadakan pertemuan dengan sekumpulan AP dari Sarawak dipercayai antara lain membincangkan strategi mereka menyertai Pakatan Rakyat.


mStar Online melaporkan pertemuan itu diadakan di ibu negara lewat petang hari tersebut.

Dimaklumkan bahawa dalam pertemuan tersebut, memfokus beberapa langkah yang perlu diambil untuk menyertai Pakatan Rakyat.

"Ada sekumpulan wakil rakyat (BN) telah menemui beliau (Anwar), dalam lingkungan 10 orang... beberapa perkara dibincangkan," kata sumber yang dipercayai.


Sumber itu tidak menolak penyertaan ahli-ahli Parlimen BN ke dalam Pakatan Rakyat akan berlaku dalam waktu terdekat.


Pertemuan itu diadakan walau baru beberapa jam shaja selepas ahli-ahli Parlimen BN Sabah dan Sarawak mengisytiharkan taat setia mereka akan bersama BN pada sidang media bangunan Parlimen.


Dalam perkembangan yang sama, Dato’ Seri Najib Razak berkata hari ini, beliau telah menerima penjelasan beberapa Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) Sabah yang enggan menandatangani surat jaminan taat setia kepada kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.


Utusan Online memetik Timbalan Perdana Menteri itu berkata, Ahli Parlimen terbabit telah menghubungi beliau secara peribadi dan menjelaskan sebab tidak menandatangani surat jaminan berkenaan.


Walaupun AP terbabit memberi jaminan tetap menyokong BN tetapi mereka tidak mahu terikat dengan menandatangani surat jaminan tersebut.

Read More...

Anwar selamat angkat sumpah, kini tunggu 16 September

Siasahdaily

Thursday, August 28, 2008


KUALA LUMPUR, 28 Ogos:
Datuk Seri Anwar Ibrahim, selamat mengangkat sumpah selaku anggota Parlimen Permatang Pauh jam 10.00 pagi tadi selepas menang dalam pilihan raya kecil dua hari lalu.

Ketibaan Anwar ke Parlimen di sambut oleh para pemimpin kanan Pakatan Rakyat termasuk Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, penasihat DAP Lim Kit Siang dan juga lain-lain anggota Parlimen.

Beliau mengangkat sumpah sebagai anggota Dewan Rakyat dan sekaligus dilantik sebagai Ketua Pembangkang selepas Speaker mendapat surat sokongan PKR, DAP dan PAS.

Turut berada di Dewan Rakyat ketika itu adalah Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapha Mohamed, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz dan Datuk Zaid Ibrahim.

Anwar dijangka akan menyertai perbahasan Buget 2009 yang akan dibentangkan oleh Perdana Menteri esok.

Parlimen akan bercuti sepanjang bulan Ramadhan dan perbahasan Buget akan bermula selepas hari raya Aidil Fitri.

Bagaimanapun, tarikh 16 September iaitu pertengahan puasa ini ditunggu oleh rakyat Malaysia kerana Anwar menjanjikan perubahan kerajaan pada tarikh itu.

Anwar ketika bercakap kepada pemberita selepas itu bergurau dengan berkata, "semua orang suruh saya bersumpah, jadi sekarang saya telah tunaikan," dengan diiringi gelak ketawa dari semua wartawan.

Anwar merujuk kepada sumpah yang dibuat oleh bekas pembancuh kopinya Mohd Saiful Bukhari Azlan. Ekoran itu, ramai pemimpin Umno yang mendesak dia juga bersumpah.

Jadi hari ini, sebagaimana kata Anwar, dia telah menunaikan desakan agar dia bersumpah itu tetapi dengan mengangkat sumpah sebagai anggota Parlimen.

Anwar juga berkata, dengan kemenangan besar beliau di Permatang Pauh "jelas sekali Perdana Menteri telah kehilangan mandat dan timbalan perdana menteri yang mengepalai kempen BN di sana telah ditolak sepenuhnya.

"Bukan sahaja mereka berdua tetapi juga Umno dan jugakroni mereka yang menyalahgunakan wang rakyat," tegas Anwar.

Read More...

Beri tanah sekolah Cina luar biasa, beri tanah kepada individu tak apa !


cinaislam


Langkah Kerajaan Negeri Perak menganugerahkan tanah pajakan seluas 400 hektar kepada sekolah persendirian Cina sekali lagi diberi ulasan yang saya anggap perlu mendapat jawapan yang segera. Kelmarin saya mengulas mengenai apa yang diperkatakan oleh Ketua pemuda UMNO Perak dalam isu yang sama.

Malam tadi saya sempat bersama dengan YAB Menteri Besar Perak di Kediaman MB dalam majlis berbuka dan Solat Tarawih. Saya dengan MB dan Exco Agama kebetulan duduk semeja makan. Kami sempat berbincang mengenai jawapan dalam Blog Cina Islam tentang Isu berkenaan.

MB dan Exco Agama mengatakan mengenai mereka pernah melawat ke Pondok Pak Teh Pengkalan Hulu. Pak Teh menjelaskan ada memohon dari ADUN Pengkalan Hulu dan juga MB pada masa itu untuk mengusahakan sebidang tanah yang terletak dibelakang pondok. Luasnya sekitar 40 ekar.

Kata Pak Teh, pondok memerlukan dana sehingga dalam bulan Syaaban dan Ramadhan semua pelajar cuti untuk mengutip derma bagi mebiayai pondok . Itulah nasib sekolah pondok walaupun MBnya di kawasan DUN pondok itu berada ia tetap dipinggirkan.

Buat masa ini EXCO agama sedang berusaha dengan pihak tertentu supaya kelulusan segera diberikan kepada Pondok Pak Teh.

Setakat ini kerjaan negeri juga telah meluluskan sebanyak RM 1.3 juta membantu Sekolah agama di Perak.

Presiden Gagasan Melayu Perak (GMP), Mohd. Hilmi Ismail berkata, langkah itu sebagai sesuatu yang luar biasa dan belum pernah dilakukan sebelum ini. Katanya jika pun mahu dilakukan, ia seharusnya turut diberikan kepada Sekolah Agama Rakyat (SAR) dan sekolah-sekolah Tamil yang rata-ratanya masih berkeadaan daif.

Beliau percaya langkah Kerajaan Perak itu mempunyai motif untuk menarik sokongan politik.
Katanya, jika dilaksanakan ia boleh meningkatkan jurang dan tahap pendidikan antara kaum Cina dengan masyarakat Melayu serta India.

Dalam persoalan ini sebenarnya siapakah yang telah menyebabkan timbulkan jurang antara kaum dalam soal pendidikan ,Pakatan Rakyat atau BN ?. Jangan baling batu sembunyi tangan.

Politik siapakah yang paling kotor sehinggakan sanggup mematikan SAR dengan berbagai proses dan tekanan yang tetap akan dikenang sebagai suatu kerja khianat kepada agama sendiri.

Saya yakin isu ini tetap dimainkan oleh UMNO dan BN, dan mesti ada lagi rakyat perak yang kurang cerdik dan percaya dengan isu yang dimainkan oleh mereka. Namun mereka adalah spesisi yang hampir pupus dari kamus politik negara dan negeri Perak yang kita cintai.


Read More...

Mengapa Tunku Aziz pilih DAP, bukan PAS?

Detik Daily

Posted on Monday, September 01 @ 12:57:51 MYT by reformis

Artikel

Oleh Mohamad Sabu
Naib Presiden PAS


Tunku Abdul AzizSaya mengikuti pandangan-pandangan Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim, bekas naib presiden organisasi antarabangsa terkenal Transparency International (TI) melalui forum, diskusi, seminar dan tulisan beliau dalam akhbar dan majalah.

Telah lama saya meminati tulisan dan pandangan beliau dalam memerangi rasuah dan segala bentuk penyalahgunaan kuasa. Saya yakin beliau terdidik dalam peradaban dan etika Barat yang menjelmakan pentadbiran yang bersih dan kerajaan yang berintegriti.


Saya pernah bersembang-sembang dengan beliau di sebuah hotel di Petaling Jaya. Saya amat berminat dengan pandangan yang beliau kemukakan. Dalam perbualan itu kami mendapati rumah-rumah mewah dari Damansara hingga ke Shah Alam, kebanyakannya didiami oleh para pegawai polis dan juga bekas pegawainya.

Sedangkan tangga gaji yang dinikmati oleh para pegawai polis di Malaysia tentunya tidak mampu memiliki atau mendiami rumah-rumah mewah di kawasan berkenaan.

Ahli Parlimen Kemaman (1999-2004), pernah membongkar sindiket judi haram di Malaysia dan pendedahan itu tidak pula dinafikan oleh pihak Kementerian Kewangan. Judi berlesen di Malaysia menunjukkan bahawa wang pusingannya di sekitar RM4 bilion hingga RM5 billion setahun, sedangkan judi haram (tidak berlesen) adalah lima kali ganda daripada judi berlesen.

Soalnya, siapakah yang melindungi aktiviti judi haram ini, kalau bukan pegawai penguatkuasa, anggota polis tertentu dan pihak berkuasa kerajaan tempatan serta pegawai-pegawai kerajaan yang tidak beramanah?

Tunku Abdul Aziz merupakan seorang individu yang amat prihatin terhadap amalan rasuah terutama di negara-negara Dunia Ketiga. Indeks rasuah yang paling bersih di rantau Asia Pasifik ialah Singapura (9.5 per 10 ) diikuti oleh New Zealand (9.5) dan Australia (9 ke atas). Indeks rasuah Malaysia pula sekitar 5.3 ke 5.5.

Sementara di negara-negara lain, keadaan adalah lebih parah. Oleh itu, usaha memerangi rasuah dan penyelewengan masih menjadi agenda utama Tunku Abdul Aziz, paling kurang menjadikan negara ini setanding dengan negara maju di Eropah.

Daripada begitu banyak parti di Malaysia, kenapa Tunku Abdul Aziz memilih DAP? Pada hemat saya, setelah lima bulan berlalu, kerajaan yang diketuai DAP mungkin dilihat begitu serius memerangi rasuah dan penyelewengan. Tender terbuka, e-perolehan, penjimatan perbelanjaan Ketua Menteri, Exco dan Adun adalah amalan yang ditekankan oleh KM Pulau Pinang.

Saya sendiri pernah bersama Presiden PAS mengunjungi pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang dalam siri kunjung hormat ke negeri-negeri Pakatan Rakyat. Kami dihidangkan dengan makan tengah hari yang saya lihat nilainya kurang dari RM10. Penjimatan kerajaan sebegini rupa merupakan salah satu contoh daripada pelbagai pembaharuan oleh Ketua Menteri dan kerajaan Pulau Pinang.

Saya yakin Tunku Abdul Aziz memilih DAP setelah beliau melihat kesungguhan kerajaan yang diketuai oleh DAP dalam usaha memerangi rasuah. Kita harap kerajaan yang diketuai oleh PAS dapat mengatasi apa yang dibuat oleh kerajaan di Pulau Pinang.

Kita tahu ramai orang seperti Tunku Abdul Aziz akan menyertai PAS jika melihat betapa seriusnya PAS memerangi rasuah dan penyelewengan.

Saya berharap beliau memilih PAS tetapi beliau memilih DAP sebagai wadah perjuangannya. Walau bagaimanapun saya ucapkan syabas dan selamat maju jaya kepada beliau. Diharapkan beliau bukan sahaja berkhidmat untuk DAP tetapi sekali gus kepada seluruh parti-parti dalam Pakatan Rakyat dalam usaha membentuk kerajaan yang bersih.

Read More...

Siapa PM tidak penting, Islam mesti berkuasa

Buletin Online


PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh WanKay
Sunday, 31 August 2008

http://buletinonline.net/images/Berita10/konvokudqi.jpgHulu Terengganu – Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang menegaskan, dasar Islam yang jelas dibawa PAS meletakkan matlamatnya, Islam mesti menguasai pemerintahan Negara, tanpa mengira siapa yang bakal meneraju kepimpinan sebagai Perdana Menteri

Hulu Terengganu – Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang menegaskan, dasar Islam yang jelas dibawa PAS meletakkan matlamatnya, Islam mesti menguasai pemerintahan Negara, tanpa mengira siapa yang bakal meneraju kepimpinan sebagai Perdana Menteri

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Konvokensyen Kali Ke Enam, Kolej Universiti Darul Quran Islamiah (KUDQI) di Dewan Utama Kolej tersebut, Kubang Lembek, Manir, hari ini.

“Kita (PAS) tidak kira siapa kerana yang penting Islam menguasai negara. Anwar ke, siapa ke…itu tidak penting. Cumanya, dasar PAS Islam mesti menguasai pemerintahan ini,” tegas Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang ketika mengulas isu pembentukan kerajaan Pakatan Rakyat.

Beliau enggan mengulas panjang dan berkata persoalan tersebut mesti menunggu masa dan tarikh 16 September 2008 akan datang, apabila beliau diminta mengulas lanjut kenyataan Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim yang mendakwa tarikh 16 September 2008 bakal mengubah senario politik Negara.


“Itu kena tunggu 16 September dan saya pun belum dapat senarai yang dikatakan mereka (Ahli Parlimen) akan masuk Pakatan Rakyat,” jelasnya.


Hadir sama pada majlis tersebut ialah Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Mustafa Ali dan Timbalannya, Dato’ Ustaz Harun Taib selaku penasihat dan pengerusi kolej berkenaan yang ditubuhkan sejak enam tahun lalu.

Read More...

GEMPAR : 16 September Akan Jadi Kenyataan !!

Edeyesdotcom

3P = P.PAUH - PARLIMEN - PUTRAJAYAHanya seramai 20 Ahli Parlimen Sabah dan Sarawak SAHAJA , yang hadhir dan mengadakan sidang akhbar bersama menyatakan pendirian mereka yang setia dengan Barisan Nasional di lobi Parlimen, semalam.

Kalau dikira betul – betul , jumlah Ahli Parlimen di Sabah ialah seramai 25 orang, 24 daripada BN dan 1 DAP , manakala di Sarawak seramai 31, iaitu 30 BN dan 1 DAP.


Yang mampu hadhir dalam sidang akhbar di Parlimen hanya lah 20 orang SAHAJA, jadi dimana lagi 34 orang Ahli Parlimen dari BN , tidak termasuk 2 dari DAP ?

Adakah benar 34 orang yang tidak hadhir itu adalah jumlah yang akan berhijrah ?


Sukar untuk BN menafikannya , kerana gambar atau foto boleh memberikan seribu makna.
Jadi agak – agaknya betul lah seperti kata YB Sdr Azmin Ali , kita , maksudnya Pakatan Rakyat sudah mempunyai jumlah yang selesa , untuk membentuk kerajaan persekutuan yang baru.

Jika 34 daripada Sabah dan Sarawak, berapa pula dari semenanjung ?? Adakah Pakatan Rakyat akan memerintah dengan MAJORITI 2/3??

Ini bukan khabar angin semata-mata tetapi disiarkan dalam media arus perdana hari ini.

Berikut adalah keratan akhbar seperti yang dimaksudkan ;

Muka DEPAN akhbar Utusan

Seramai 20 Ahli Parlimen Sabah dan Sarawak menyatakan pendirian tidak akan melompat parti seperti yang diheboh-hebohkan oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebelum ini dalam sidang akhbar di Parlimen semalam.

Kenyataan yang dibuat oleh parti pembangkang itu disifatkan mereka sebagai satu pembohongan.

Sebaliknya Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal berkata, sokongan Ahli Parlimen dari Sabah dan Sarawak tidak berbelah terhadap pucuk pimpinan Barisan Nasional (BN).

Turut menyatakan sokongan pada sidang akhbar itu ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Bernard Dompok; Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Douglas Unggah Embas; dan Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Mokhtar Radin.


Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |