+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Tuesday, March 24, 2009

Kebangsawan Najib Sudah Menyerlah

msomelayu

BARU sekejap tadi bakal Perdana Menteri, Mohd Najib Razak selesai merasmikan serentak perhimpunan Pemuda, Wanita dan Puteri Umno di PWTC. Ada beberapa kelainan dalam ucapan Najib kali ini terutamanya, intonasi, gaya serta isu kandungannya. Yang paling ketara gaya Najib bercakap tadi seperti dia sudah perdana menteri Malaysia, menjerit-jerit dan kadang-kadang mempersendakan orang lain.

Kebangsawannya Najib juga mula menyerlah. Lihat sahaja apabila dia sudah menggunakan skrin lut sinar yang memaparkan teks ucapannya. Skrin lut sinar berkenaan hanya digunakan oleh Dr Mahathir Mohamad sahaja sebelum ini dan tidak pernah digunakan oleh orang lain.

Abdullah Badawi atau Ghafar Baba maupun Anwar Ibrahim semasa menjadi timbalan perdana menteri dulu tidak berkesempatan menggunakan skrin berkenaan. Inilah kehebatan dan kebangsawanan Najib bin Razak bin Hussein.

Sepanjang ucapan hampir 45 minit tadi Najib kelihatan begitu ceria, gembira, dan konfiden sekali. Najib sudah yakin peralihan kuasa akan berlaku minggu depan. Mungkin beliau sudah mendapat tanda-tanda dan syarat-syarat jelas. Mungkin juga dia membaca apa yang saya paparkan dalam blog ini.

Bagaimana pun dalam nada penuh bersemangat, ghairah untuk melakukan perubahan getaran suara kebimbangannya tidak dapat disembunyikan Najib. Bila beliau memohon dan mengharapkan kerjasama ahli Umno menjelaskan Najib bimbang dengan masa depan Umno. Katanya beliau meminta disiapkan saf kepimpinan yang berintergriti, dedikasi dan baik untuk bergerak bersamanya.

Beliau mengakui peralihan kuasa berlaku dalam keadaan mencabar. Tanggungjawab yang akan dipikulnya sungguh mencabar. Najib menyedari masalah itu, dan inilah yang mungkin menganggunya. Justeru beliau berharap sokongan padu diberikan kepadanya. Ya... Najib memerlukan sokongan padu daripada Umno. Sekiranya berlaku peralihan kuasa tetapi ahli Umno tidak sepadu menyokongnya ia tidak akan memberi apa-apa keuntungan kepada Najib.

Beberapa perubahan juga dijanjikan. Sebenarnya perubahan biasa dilakukan mana-mana pemimpin yang baru nak naik. Saya teringat semasa saya menganggotai jawatan kuasa PIBG sekolah anak-anak dulu. Setiap kali pengerusi baru naik ada-ada sahaja janji dan pembaharuan yang hendak dibuat oleh pengerusi baru. Selepas berjalan beberapa bulan kedudukan dan kemajuan PIBG tetap juga sama.

Apakah hal ini juga akan berlaku dalam Umno? Inilah yang membimbangkan Najib.

Ada dua perubahan yang bakal dibuatkan Najib. Pertama akan melatih pemuda menjadi pemimpin yang berintegriti, dedikasi dan komited. Latihan itu katanya akan di buat dua malam tiga hari, atau tiga hari emapat malam bukan lagi di hotel lima bintang tetapi di luar bandar. Dia mahukan pemuda lasak dan tahan diuji.

Apakah Umno sudah tidak ada duit untuk mengadakan latihan di hotel lima bintang? Saya bimbang latihan itu nanti tidak mendapat sambutan kerana pemuda Umno tidak biasa dengan kem latihan seperti PLKN itu kerana di kem-kem seperti itu banyak pacat dan lintah. Apakah pemuda dibentuk pada zaman Hishamuddin itu berani dan tidak geli dengan pacat dan lintah?

Perubahan kedua menurut Najib ialah beliau mahu ubah sistem pemilihan dalam Umno. Sistem kuota akan dimansuhkan dan diganti dengan sistem yang melibatkan lebih ramai lagi ahli yang boleh menentukan pemimpin. Sistem itu juga katanya bagi mengelakkan berlakunya politik wang dan perebutan kuasa.

Sama-samalah kita tunggu apakah perubahan itu dapat dilakukan dan dapat mengubah budaya dalam Umno yang sudah mentradisi sejak lama dulu. Sudah pasti sekiranya perubahan itu tidak berlaku tempoh Najib menjadi presiden Umno dan juga perdana menteri mungkin lebih singkat daripada Abdullah.

Kelainan lain dalam ucapan Najib tadi ialah apabila ada beberapa perkataan Arab digunapakai oleh Najib. Saya mencatat satu persatu perkataan itu apabila disebut oleh Najib dan mendengar serapi mungkin untuk mengetahui apakah sebutan makhraj konsoni)nya betul.

Antara perkataan yang sempat saya dengar dan tanda ialah, mahasabah, sirah, tarbiyah, al-falah, tawaduk, mazmumah, mahmudah dan lain-lain. Najib menggunakan perkataan-perkataan Arab ini apabila beliau bercakap mengenai Islam. Inilah satu pembaharuan yang mulai diterokai Najib di mana cuba mensepadankan bahasa dengan topik percakapannya.

Tetapi malang sedikit apabila beberapa kali menyebut Rasulullah Najib tidak berselawat dengan menyebut sallahuailaihiwasalam (s.a.w.) mungkin lidahnya masih lagi keras. Apakah Najib tahu biasanya mereka yang tidak bersalawat ke atas Nabi ialah orang Yahudi ataupun para orentalis.

Mengenai kedudukan bahasa Melayu (PPSMI) yang kini sedang ditentang oleh para pejuang bahasa dan budaya tidak mendapat perhatian Najib. Najib sikitpun tidak simpati dan tetap mengatakan PPSMI akan diteruskan. Nada dan bahasa percakapan Najib mengenai bahasa Melayu ini sama dengan apa yang diucapkan oleh Dr Mahathir Mohamad.

Najib juga begitu berkeyakinan beliau mampu untuk memikul tanggungjawab yang ditinggal Abdullah. Sepanjang ucapannya Najib langsung tidak bercakap soal perpaduan Melayu sejagat untuk mempelawa pembangkang. Cara Najib bercakap menunjukkan ego dan sombongnya bahawa beliau akan pulihkan Umno dan menjadikan Umno lebih hebat dari sekarang.

Alangkah baik kalau dalam ucapan pertama menjelang penobatan beliau sebagai perdana menteri Najib membuka ruang dan membawa irama lemah lembut dalam pentadbirannya. Cara itu menyebabkan orang tidak nampak kesombongannya dan tidak rugi kalau Najib mengalah dan berlembut.

Dengan gaya, nada dan isu ucapan malam ini payah untuk Umno melakukan perubahan dan membaiki kecacatan kini kerana Najib sendiri tidak memiliki sifat mahmudah seperti mana yang disarankan itu. [wm.kl. 10:30 pm 24/03/09]

Read More...

Lagi kisah bakal PM Malaysia dimedia antarabangsa

aminiskandar

Majalah Forum di Indonesia memuatkan sebuah artikel yang bertajuk “Najib Razak dan kematian Altantuya” dalam keluaran mereka pada 15 Mac 2009 yang lalu.

Sebelum ini, akhbar dari Perancis, UK dan Australia telah menyiarkan berita mengenai perkaitan Najib Razak, bakal perdana menteri Malaysia keenam dengan kematian Altantuya Shaariibuu.

Dikala imej Malaysia semakin tercalar akibat daripada Najib Razak, Umno sedikitpun tidak memikirkan mengenai perkara ini. Tidak kelihatan usaha-usaha dari majoriti ahli-ahli Umno untuk menggantikan Najib dengan calon-calon yang lebih baik, bersih dan berkaliber.

Dengan ini jelaslah bahawa Umno sudah tidak lagi memahami aspirasi rakyat. Menurut Umno, reformasi menurut parti itu ialah apabila Malaysia dikembalikan kezaman Diktator Ala Mahathir.

Apa kata rakyat Malaysia?

Read More...

Altantuya: Seluruh dunia kini perhatikan Malaysia

siasahdaily

KUALA LUMPUR, 23 Mac: Selepas akhbar Perancis, Liberation mendedahkan cerita terperinci pembunuhan wanita Monggolia, Altantuya Shariibuu dan kaitannya dengan pemimpin negara, akhbar British, Times pula menerbitkan cerita sensasi itu.

Turut menyiarkan cerita ini adalah TV Australia, ABC, sebelum ini.

Semalam, 22 Mac, Timesonline menyiarkan semula cerita itu dengan tambahan maklumat dari wartawannya di Kuala Lumpur.

Menurut laporannya itu, selain pembunuhan Altantuya, pusat kepada laporan ini adalah pemberian komisyen sebanyak RM155 juta kepada Perimekar Sdn Bhd yang dimiliki oleh Abdul Razak Baginda.

Menurut laporan Times, pembangkang mendakwa RM155 juta itu adalah komisyen pembelian kapal selam dari Perancis, manakala menteri Pertahanan waktu itu, Datuk Seri Najib Tun Razak pula berkata ia bukan komisyen tetapi bayaran perkhidmatan projek.

Abdul Razak telah dibebaskan dari dipanggil membela diri ekoran pembunuhan Altantuya dan kini sedang membuat PhD di Trinity College, Oxford.

Namun dua anggota Unit Tindakan Khas yang menjaga keselamatan pemimpin negara, Ketua Inspektor Azilah Hadri, 32, and Kopral Sirul Azhar Umar, 36, sedang menunggu keputusan atas tuduhan membunuh wanita Monggolia itu.

Dengan laporan dari Times bermakna, sudah empat negara luar yang terlibat secara langsung dalam kes ini iaitu Monggolia yang menjadi negara Altantuya, Perancis yang menjual tiga kapal selam yang menjadi isu serta tempat Liberation diterbitkan, Australia yang menjadi pusat ABC yang menerbitkan rencana khas mengenai rancangan ini dan kini British yang menerbitkan Timesonline.

Isu pergantungan Gobind Singh Deo, anggota Parlimen Puchong juga menimpulkan tandatanya di kalangan anggota Senat Amerika dengan persoalan "Apakah benar Najib terlibat".

Dalam pada itu, kempen sedang dibuat di negara ini agar Yang Dipertuan Agong tidak melantik Najib sebagai Perdana Menteri selepas Datuk Seri Abdullah meletakkan jawatan nanti.

Dua pemimpin kanan PAS, Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz dan Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang meminta Abdullah kekal manakala ada juga yang mencadangkan agar Yang Dipertuan Agong melantik Tengku Razaleigh Hamzah sebagai PM baru.

Sebelum ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazeri Aziz dalam kenyataannya di Dewan Rakyat berkata, Yang Dipertuan Agong mempunyai kuasa mutlak melantik seorang Perdana Menteri yang difikirkannya mendapat sokongan majoriti di Parlimen.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang juga de facto Menteri Undang-undang, Datuk Zaid Ibrahim juga memohon Yang Dipertuan Agong agar jangan melantik Najib sebagai Perdana Menteri kerana ia akan memecahbelahkan negara.

Read More...

Kenyataan SPR sudah mula berat sebelah, fitnah pembangkang

prk059

PDF Cetak emel
Ditulis oleh Te@M.IT
Selasa, 24 Mac 2009 09:22
BUKIT GANTANG, 24 Mac - SPR cuba menipu rakyat mengatakan bahawa hanya pembangkang yang dilihat ghairah berkempen sedangkan BN turut sama malah lebih ghairah berkempen untuk pilihanraya kali ini. Kalau melihat kepada suansana di Bukit Gantang sekarang ini, bukan hanya bendera PAS malah bendera BN pun sudah banyak.

Ini suatu tuduhan dan sikap berat sebelah SPR yang nyata. Mengapa hanya pembangkang yang dipersalahkan, sedangkan orang-orang UMNO/BN pun ada yang berkempen. Apa bukti pembangkang berkempen? kalau majlis pengisytiharan calon dikatakan suatu kempen bagaimana pula UMNO yang lebih awal mengisytiharkan calonnya?.


SPR sepatutnya kecewa dengan tindakan polis yang menghalang majlis pengisytiharan calon di DUN Bukit Selambau, padahal permit telah pun dibenarkan. Menyembur water canon tanpa sebab sehingga menimbulkan huru hara.

Begitu juga ketika pengisytiharan calon di Bukit Gantang. Pakatan Rakyat diberi permit sehingga jam 12 malam, tapi mengapa tiba-tiba suruh hentikan lebih awal. Siapa yang mengarahkan kalau bukan orang UMNO, pemimpin UMNO yang dikepalai Najib Tun Razak yang sudah gila nakkan jawatan Perdana Menteri? Apa alasan untuk tindakan tersebut?

Mengapa SPR tidak persoalkan? Kalau ada banner dan kain rentang menghina Sultan dan Mufti, betulkah ia dibuat oleh orang PAS dan Pakatan Rakyat. Apa buktinya?

Jika betul bahawa SPR menuduh pembangkang tanpa usul periksa, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof mesti meletak jawatan. Jika kenyataan ini salah KDN gantung Utusan sepertimana kamu menggantung Harakah dan Suara Keadilan tanpa bukti yang sahih.

Berikut kenyataan tipu SPR yang dilaporkan Utusan online:

SPR kesal pembangkang ghairah berkempen sebelum penamaan calon

IPOH 23 Mac - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kesal dengan tindakan pakatan pembangkang yang didakwa sudah ghairah berkempen sedangkan majlis penamaan calon bagi Pilihan Raya Kecil Parlimen Bukit Gantang belum lagi diadakan.

Pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof berkata, sebarang bentuk kempen seperti penyebaran risalah serta kain rentang yang mempunyai kata-kata menghina dan menghasut sepatutnya tidak boleh dilakukan sebelum penamaan calon pada 29 Mac ini.

''Gantung bendera pun sebenarnya tidak boleh lagi, kalau sudah penamaan calon barulah boleh berkempen. Pada masa itu kempenlah sepuas-puasnya sehingga tengah malam 6 April ini.

''Bagi saya Majlis Perbandaran Taiping (MPT) kena ambil tindakan kerana perbuatan menggantung poster dan bendera mesti mendapat kebenaran terlebih dahulu, jadi kalau sudah ada yang pasang bendera atau poster maknanya ia dipasang secara haram," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mendengar taklimat persediaan polis menghadapi Pilihan Raya Kecil Parlimen Bukit Gantang pada 7 April ini.

Semalam, Ketua UMNO bahagian Bukit Gantang, Datuk Rosli Husin meminta pakatan pembangkang berhenti menghasut rakyat membenci Sultan Perak, Sultan Azlan Shah dan Mufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria menjelang pilihan raya kecil tersebut.

Katanya, pada masa ini, banyak risalah serta kain rentang menghina Sultan dan Mufti Perak dipasang sekitar kawasan Parlimen berkenaan.

Mengulas lanjut, Abdul Aziz berkata, parti-parti politik sepatutnya menjalankan kempen secara sihat dan tidak menggunakan kata-kata atau tindakan yang boleh menyinggung perasaan pihak lain.

Katanya, langkah terbaik ialah dengan menggunakan bahasa yang baik supaya pilihan raya kecil tersebut dapat berjalan lancar dalam keadaan aman, tenteram dan selamat.

"Pihak polis telah memberi jaminan bahawa aspek keselamatan telah diberi perhatian secukupnya bagi memastikan Pilihan Raya Kecil Bukit Gantang berjalan dengan selamat.

"Saya faham rakyat di Perak ini semuanya baik-baik belaka dan akan turun beramai-ramai untuk mengundi,'' katanya sambil menambah peratus keluar mengundi dijangka meningkat kepada lebih 80 peratus daripada 55,562 orang pengundi yang berdaftar.

Mengenai jumlah calon yang bakal bertanding pada pilihan raya tersebut, Abdul Aziz memberitahu, setakat ini sudah ada tujuh calon yang mengambil borang daripada SPR.

Read More...

Anwar: Gantung akhbar, gas polis 'ke kancah kuku besi'

Malaysiakini

Mar 24, 09 2:59pm

Menggantung permit akhbar PKR dan menembak gas pemedih mata terhadap penyokongnya "bakal menjerumus negara ke kancah pentadbiran kuku besi", kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Ternyata tindakan rakus sedemikian oleh pasukan polis sejurus satelah Suara Keadilan dan Harakah diharamkan (selama tiga bulan) merupakan petanda betapa sistem pemerintahan bawah (Datuk Seri) Najib (Razak) bakal menjerumuskan negara ke kancah ketidakstabilan dan pentadbiran kuku besi," kata penasihat PKR.

Mantan timbalan perdana menteri itu, yang turut berada di tempat kejadian, berkata beliau terpaksa dilarikan ke dalam bilik gerakan untuk mengelak tindakan tersebut yang bermula selepas 9.30 malam.

"Saya diseludup ke bilik gerakan pilihanraya (dekat pentas ceramah) dan berlindung bersama beberapa orang pimpinan Pakatan Rakyat.

"Difahamkan hampir 50 das gas pemedih mata dibedil oleh pihak polis," kata Anwar dalam blognya.

"Tanpa sebarang amaran, polis membedil gas pemedih mata beserta pancutan air. Hadirin lari bertempiaran menyelamatkan diri.

"Namun ia tidak menghentikan pembedilan bertubi-tubi tanpa sebarang belas kasihan terhadap wanita dan kanak-kanak."

Polis Kedah hari ini mengesahkan 31 orang ditahan kerana enggan bersurai selepas diarahkan.

Semua mereka dilaporkan dibebaskan pagi ini selepas keterangan mereka diambil.

Selain beberapa penyokong parti itu dan pendengar, turut ditahan senator Zamri Yusof, ketua staf pejabatnya Ibrahim Yaacob dan pegawai khas menteri besar Kedah, Mohd Ismadi Abd Kadir.

Kementerian Dalam Negeri semalam secara mengejut menggantung serta-merta permit penerbitan dua akhbar berpengaruh itu selama tiga bulan.

Dalam coretan blog yang sama, Anwar mengulangi lagi kecamannya terhadap timbalan perdana menteri dengan menyifatkan kenyataan mengenai perubahan yangg diucapkan di Parlimen baru-baru ini "hanya omongan kosong untuk mengalih perhatian rakyat daripada skandal yang terpalit."

"Jelas, Umno-BN sememangnya dalam keadaan yang sangat terdesak ketika ini. Gelombang kebangkitan rakyat di Bukit Selambau, Bukit Gantang dan Batang Ai cukup meresahkan mereka," katanya.

Ketiga-tiga kawasan itu akan menghadapi pilihanraya kecil antara 29 Mac hingga 7 April ini.

Ceramah Anwar di Taman Ria Jaya, Sungai Petami malam tadi bagi memperkenalkan calon PKR S Manikumar yang akan menggalas cabaran parti itu di DUN Bukit Selambau, Kedah.

PKR juga bertanding di DUN Batang Ai, Sarawak; manakala PAS meletakkan bekas menteri besarnya Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin di kerusi parlimen Bukit Gantang, Perak.

Anwar juga menyeru para penyokongnya agar bertenang dan tidak mudah dibakar dengan sebarang provokasi.

Read More...

KEGAWATAN UMNO SEMAKIN TERSERLAH

dppkk

bm version bukit gantang parliamentary seat 090209

Semalam wujud 3 peristiwa besar yang menjelaskan betapa UMNO kini merasakan mereka benar-benar berada dalam keadaan terdesak, tersepit dan sesak nafas.

Pertama, KDN menggantung permit akhbar pembangkang berpengaruh Harakah dan Suara Keadilan masing-masing selama tiga bulan berkuatkuasa serta-merta.

Kedua lebih kurang 50 das tembakan gas pemedih mata serta semburan air mengguna water cannon ke arah oarang awam yang berkumpul untuk mendengar amanat Anwar bersempena pilihan raya kecil Bukit Selambau.

Dan yang Ketiga ialah UMNO terpaksa berhadapan dengan orang yang paling POPULAR di Perak pada masa ini iaitu Ir Nizar bagi menghadapi pilihanraya kecil kerusi Parlimen Bukit Gantang.Menteri Besar Pakatan Rakyat itu akan berdepan dengan calon BN Ismail Saffian, 49.

Ismail yang juga bekas ketua penerangan Umno bahagian, berasal dari Kampung Kubu, Bukit Gantang.

Penamaan calon akan berlangsung pada 29 Mac dan pengundian 7 April depan.

Dalam pilihanraya umum lalu, Roslan merampas kubu kuat BN itu dengan menewaskan Bendahari Umno Datuk Seri Azim Mohd Zabidi dan calon Bebas, M Morgan, dengan majoriti 1,566 undi. Pas yakin akan mengekalkan kerusi tersebut, terutama di tengah-tengah krisis politik yang melanda Perak selepas kerajaan BN yang masih gagal mengambil alih pentadbiran negeri tersebut

Parlimen itu mempunyai 55,471 pengundi yang terdiri daripada 63.48 peratus pengundi Melayu, 26.77 peratus pengundi Cina, 9.71 peratus pengundi India dan lain-lain pengundi 0.4 peratus.

Terdapat tiga kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di parlimen itu iaitu Changkat Jering, Trong dan Kuala Sepetang. Dalam pilihanraya umum lalu, BN menang di Trong manakala dua lagi dimenangi Parti Keadilan Rakyat.

Tindakan menggantung permit Harakah dan Suara Keadilan selama 3 bulan dan menghalang atau mengganggu ceramah parti Pakatan Rakyat telah mengambarkan secara langsung betapa mereka telah mula diselubungi ketakutan yang amat sangat akan pengaruh PR dan kebangkitan suara rakyat. Tindakan yang amat tidak demokratik ini dilaksanakan atas tujuan menghalang kedua-dua parti meneruskan kempen bagi menghadapi tiga pilihanraya kecil pada 7 April ini - kawasan parlimen Bukit Gantang di Perak, DUN Bukit Selambau di Kedah dan DUN Batang Ai di Sarawak.

Bersedialah kita menyaksikan kehancuran umNO dan Be eNd................

Read More...

Nizar mampu raih simpati masyarakat Cina, India - Mursyidul Am

Harakahdaily

Mohd Nor Yahya
Tue | Mar 24, 09 | 4:18:01 pm MYT

KOTA BHARU, 24 Mac (Hrkh) - "Saya terharu disebabkan khianat pemimpin Umno terhadap Dato' Seri Ir Nizar Jamaluddin menyebabkan orang Cina dan India turut sama menangis.

"Saya sendiri tengok mereka menangis selepas peristiwa rampasan kuasa berlaku Febuari lalu," kata Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika diminta reaksinya terhadap Menteri Besar Pakatan Rakyat dicalon bertanding di parlimen Bukit Gantang.

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, keputusan bersama pemimpin tertinggi parti perlu diterima semua pihak.

"Saya juga akur terhadap keputusan tersebut biar pun pada awalnya bimbang pengaruh Nizar boleh hilang apabila memegang dua jawatan penting di negeri dan pusat.

"Saya takut berulang seperti kes dialami Dato' Asri Muda dahulu yang juga menerajui dua jawatan. Tetapi sekarang nampaknya zaman dah berubah, jadi saya restulah keputusan tersebut.

"Saya juga ada telefon kepada pemimpin PAS di Kuala Lumpur dan minta kirim salam kepada Nizar," kata beliau ketika ditemui di pejabatnya di sini, hari ini.

Ir Nizar diumumkan sebagai calon PAS bagi pilihan raya kecil Bukit Gantang 7 April ini oleh Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang pada satu ceramah di Padang Taman Kota Jaya, Taiping, malam tadi.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkata, rakyat di Perak amat memahami suasana politik terkini yang berlaku di tempat mereka.

Kata beliau juga pemimpin Umno sekarang sudah tenggelam dalam najis rasuah apabila ia diakui sendiri Lembaga Disiplin parti terbabit.

"Kalaulah peringkat tinggi pun dah ada rasuah, Umno di peringkat bawah akan lebih teruk lagi. Oleh itu saya rasa dah tak ada sebab orang ramai masih hendak undi Umno sekarang." kata beliau.

Beliau juga berkata, PAS memberi sokongan padu terhadap calon KeADILan yang bertanding di Dun Bukit Selambau, Kedah dan Batang Ai di Sarawak. - mj _

Read More...

Sah, Nizar jadi calon PAS di P059 Bukit Gantang

perakexpress

Baru sebentar tadi Presiden PAS, DS Haji Hadi mengumumkan bahawa calon Pas bagi kawasan P059 Bukit Gantang ialah DS Nizar Jamaluddin, Menteri Besar Perak yang sah.

Berita Hrkh

Nizar calon PAS di Bukit Gantang
Harakahdaily
Mon | Mar 23, 09 | 11:07:13 pm MYT

TAIPING, 23 Mac (Hrkh) - Menteri Besar Perak Ir Dato’ Seri Nizar Jamaluddin telah diumumkan sebagai calon untuk mewakili Pakatan Rakyat dalam pilihan raya kecil kerusi Parlimen Bukit Gantang 7 April depan.

Pengumuman itu dibuat di Padang Kota, Taiping sebentar tadi di hadapan ribuan penyokong Pakatan Rakyat.

Beliau yang juga Adun Pasir Panjang dilahirkan pada 17 Mac 1957 di Kampung Air Hitam Labu, Kampar Perak merupakan lulusan Sarjana Muda Sains Kejuruteraan Mekanikal dari University Of Aston di Brimingham, United Kingdom.

Sebelum dilantik menjadi Menteri Besar beliau merupakan Pengarah Urusan di beberapa firma swasta manakala di luar negara pula beliau banyak menjalankan beberapa projek di beberapa buah negara, antara di Birmingham, United Kingdom, Zug Switzerland dan Miano Italy.

Dalam bidang politik pula, beliau berkecimpung dengan PAS dengan memegang Ahli Jawatankuasa PAS kawasan Kampar (1999 - 2001). Beliau menjawat jawatan Yang Dipertua PAS kawasn Kampar (2001 hingga kini).

Di peringkat PAS Negeri Perak, beliau memegang jawatan Bendahari PAS Negeri (2001- 2006), Setiausaha PAS Negeri (sebelum menjadi Menteri Besar Perak).

Kerusi Parlimen Bukit Gantang menjadi rebutan selepas penyandangnya, Roslan Shaharum daripada PAS meninggal dunia awal bulan lalu

Read More...

Harakah, Suara Keadilan tidak ikut akta

Utusan Online

24/03/2009 6:47pm

KUALA LUMPUR 24 Mac - Penggantungan permit Harakah dan Suara Keadilan selama tiga bulan adalah disebabkan kedua-dua penerbitan itu melanggar Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (AMCP) 1984 dengan menyiarkan laporan yang memutar belit fakta.

Kementerian Dalam Negeri (KDN) dalam kenyataan hari ini berkata, laporan akhbar berkenaan juga mengelirukan maklumat serta cuba untuk menyuntik perasaan benci orang ramai terhadap kerajaan dan pemimpin.

``Dalam pada itu, kedua-dua penerbitan terbabit turut melanggar syarat permit iaitu mesti dijual di kawasan markas dan pejabat parti sahaja, bukan kepada orang awam’,’ kata kenyataan itu.

Pada masa sama, kandungan kedua-dua penerbitan tidak mengikut konsep sebenar iaitu sepatutnya melaporkan berita dan isu berkaitan hal ehwal dalam parti mereka sahaja.

Semalam, KDN menggantung permit penerbitan Harakah dan Suara Keadilan selama tiga bulan berkuat kuasa serta-merta.

Di samping itu, penggantungan Suara Keadilan turut disebabkan kedegilan memenuhi syarat permit iaitu mengemukakan lapan naskhah kepada KDN bertujuan untuk penyemakan.

``Harakah juga tidak memberi sebarang maklum balas hingga kini terhadap surat tunjuk sebab yang dikeluarkan oleh kementerian pada 26 Februari lalu,’’ tambah kenyataan itu.

- Utusan

Read More...

KDN gantung akhbar PAS, PKR

Malaysiakini

Mar 23, 09 5:42pm

Kementerian Dalam Negeri (KDN) hari ini menggantung permit akhbar pembangkang berpengaruh Harakah dan Suara Keadilan masing-masing selama tiga bulan berkuatkuasa serta-merta.

harakah newspaper pak lah abdullah with michelle yeoh photo coverTindakan mengejut ini menghalang keberkesanan kempen kedua-dua parti bagi menghadapi tiga pilihanraya kecil kawasan parlimen Bukit Gantang di Perak, DUN Bukit Selambau di Kedah dan DUN Batang Ai di Sarawak antara 29 Mac hingga 7 April ini.

Malaysiakini difahamkan surat KDN kepada kedua-dua organisasi itu dikirim melalui faksimili selang beberapa minit menjelang jam 5 petang tadi.

Surat penggantungan Harakah ditujukan kepada Setiausaha Agung PAS Datuk Kamaruddin Jaffar, manakala surat untuk Suara Keadilan dialamatkan kepada Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

suara keadilan perak cabar spr ke mahkamah perak state challenge ec in court 110209Difahamkan kandungan kedua-dua surat tersebut hampir sama.

"Dukacita dimaklumkan bahawa kementerian ini telah membuat keputusan untuk menggantung permit penerbitan akhbar Suara Keadilan selama tempoh tiga (3) bulan berkuatkuasa serta-merta," surat KDN itu dipetik.

Bagaimanapun surat yang dikeluarkan oleh setiausaha Bahagian Unit Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran KDN Che Din Yusoh tidak memberi sebarang alasan tindakan tersebut.

KDN merampas kedua-dua akhbar tersebut di seluruh negara sewaktu memuncak krisis politik di Perak pertengahan bulan lepas.

Tindakan terhadap Suara Keadilan bermula sejak pilihanraya kecil Kuala Terengganu, pertengahan Januari lalu.

Sejak Harakah dibenarkan beroperasi pada 1987, inilah kali pertama akhbar itu dikenakan tindakan penggantungan oleh KDN.

Selepas pilihanraya umum Mac tahun lepas, kementerian itu mengizinkan PAS menerbitkan kembali akhbar itu sebanyak dua kali seminggu selepas dilarang sejak 2000.

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |